Legfontosabb > Dekoráció

Fürdetőlapok a fürdőszobában saját kezűleg: a szakemberek titkai

Választhat drága finom csempéket, a legjobb ragasztók keveredik, gyorsan és hatékonyan helyezzük a csempe a falakra, de ha nem végezzük el megfelelően a befejezést, akkor az összes munka leesik.

Gyakran előfordul, hogy a végeredmény nagymértékben függ az utolsó megérintettől, így a csempék burkolásának csempézése a fürdőszobában a saját kezeivel felelős és meggondolatlan színpad. Az ügyes technológiának köszönhetően stabil designt hozhat létre, elképesztően pontos geometriával és kifogástalan megjelenéssel.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő habarcsot?

A csempecsatlakozások kitöltésére szolgáló megoldás tiszta: védi a falakat (vagy padlókat), valamint a ragasztókompozíciót a nedvességtől és a mechanikai sérüléstől. A helyes fugázási folyamat az egyedi töredékeket (csempe, szegély, dekoráció) teljes bevonattal látja el, így a fürdőszoba falai esztétikailag vonzóak.

Van egy úgynevezett zökkenőmentes csempe, amely egyáltalán nem oldódik meg. Ideális esetben a sima felületek sűrű behelyezést tesznek lehetővé, varrások és ill.

Azonban leggyakrabban egy kollekciótervező csempe vagy porcelán kőagyag, amely nagyon drága és a telepítés során szakszerűséget igényel, ezért tipikus lakóházak és vidéki házak szokványos csempeit használják a fürdőszobákkal szemben.

Milyen habarcs lesz, lapos, hosszabb ideig, és nem igényel gyors javítást? A minőségi anyagnak a következő tulajdonságokkal kell rendelkeznie:

 • homogenitás - nem tartalmaz vérrögöket és foltokat, hogy ne hozzon létre szabálytalanságokat vagy légbuborékokat, ami roncsolja a réteg megsemmisítését;
 • rugalmasság - a jól megkötött oldat részecskék gyors és egyszerű alkalmazást tesznek lehetővé;
 • az erő, ami a munka végén megtörténik, és lehetővé teszi a varratok gondozását anélkül, hogy megsemmisítené őket;
 • hidrofób, visszataszító nedvesség.

Természetesen a fugázónak meg kell egyeznie a kiválasztott csempe színeivel - színárnyalatba kell helyezni, vagy éppen ellenkezőleg, kifejezett kontrasztot kell létrehoznia, ami sokkal ritkábban fordul elő.

Összekötő fugázó szakaszok

Sokan úgy tűnik, hogy nagyon könnyű a fugázás - érdemes alkalmazni a vegyületet a varratok, eltávolítva a felesleges és minden, a munka történik. Azonban a beágyazás folyamatában gyakran előfordulnak technikai árnyalatok, amelyeken a végeredmény függ. Megpróbáljuk lebontani a polcok végső szakaszát és azonosítani egy ilyen felelősségteljes folyamat bonyolult és nehéz pillanatait.

1. lépés - eszközöket és anyagokat készítünk

Plusz önfenntartó is, hogy nem kell drága eszközöket és anyagokat vásárolni. Minden viszonylag olcsó és a szupermarketekben értékesített. Tehát a munkához szükség lesz:

 • egy gumi-spatulas készlet a habarcs felhordására és elosztására a varratok mentén;
 • több vödör vagy speciális tartály a megoldás összekeverésére;
 • építési kés és ecset a csempe ízületek tisztításához;
 • több háztartási szivacs nedves tisztításhoz;
 • védőfelszerelések - maszk és gumikesztyűk (agresszív megoldásokhoz).

Mivel a folyamat nem tart sokáig, jobb előkészíteni a szerszámokat és a tartozékokat.

Nagy mennyiségű tiszta vízre is szükség van - ez nem jelent problémát a fürdőszobában, ha a vízellátó rendszer építése miatt nem blokkolódik. Az anyagokhoz elkészített habarcsot vagy száraz keveréket kell készíteni habarcs készítésére, amelyet általában kis térfogatú zsákokban árulnak.

2. lépés - Varrás és habarcs előkészítése

Miután a ragasztó teljesen megszáradt (az idő 8 óra és 2 nap közötti lehet), előkészítheti a munkaterületet és a száraz keveréket vízzel hígíthatja, ha nem vásárolta meg a kész megoldást.

A szomszédos csempe közötti réseket teljesen meg kell tisztítani a maradék ragasztóval egy késsel, majd apró darabokra és porra söpörjenek egy ecsettel. A tisztítandó felület a kezelendő felület, annál egyenletesebb lesz a habarcs, és annál erősebb lesz "kötődni" a csempe és a fal széleivel.

Mielőtt a varratokat a kerámia csempeire dörzsölné, készítsen megoldást. Vegyünk egy tiszta edényt, öntsünk meleg vizet (20-25 ° C), öntsük a száraz keveréket a csomagból, és jól keverjük.

Ha nincs speciális fúvóka-keverő a fúrógépen, akkor a szokásos fa bot közeledik. A lényeg az, hogy nincs megoldás a csomókban. A keverék elkészítése után haladéktalanul meg kell kezdeni az alkalmazási folyamatot.

3. lépés - Grout alkalmazása

Ebben a szakaszban, a tapasztalatlan otthoni "csempék" tesz egy kis hiba: elkezdik tölteni az ízületek között a csempe "száraz". A szakemberek azt is javasolják, hogy a készítmény alkalmazása előtt nedvesítse meg a varrást a jobb tapadás érdekében. A vizet ecsettel, lehetőleg kerek, nagy szivacsral vagy szórással kell bevinni.

Biztonságos és biztonságos, és víz helyett használhat antiszeptikus alapozót a penész vagy penész megakadályozására.

A megoldás alkalmazása során fordítsanak figyelmet a spatula mozgására - merőlegesnek kell lenniük a varratra. A habarcsot gyorsan, de óvatosan, enyhén nyomja befelé úgy, hogy kitöltse a varrás teljes területét.

A spatula éles végét az alkalmazási vonal mentén tarthatja, és ismét átsétálhat a kefével.

4. lépés - száraz és nedves tisztítás

A kompozíció nagyon óvatos alkalmazásával még mindig a foltok és nyomok maradnak a csempe szélén. Hogyan kell megfelelően csempézni, így legalább nyomokat hagyni? Még a varratok feldolgozásánál is eltávolíthatja a felesleget: több keresztirányú löket után tartsa meg a spatulát, és összegyűjti a felesleges oldatot.

Ezután, még mielőtt teljesen száraz, száraz ruhát vagy nedves szivacsot kell szednie, és óvatosan törölje le a megoldás maradványait.

Vigyázzon azonban: a szivacsos préselésnél a habarcs egy részét ki lehet húzni a csuklóból, ezért csak keresztirányú mozgásokat használjon.

A nedves szivacs más okból is előnyösebb: a felesleges oldat eltávolítása, a varratok simítása, sima és esztétikus megjelenésük. Munkavégzés közben nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert a simító keveredik gyorsan, és a szárított állapotban való eltávolítás meglehetősen nehéz.

Készüljön fel annak biztosítására, hogy az első tisztítás után többször törölje le az egész csempe nedves ruhával - a habarcs nyomai, különösen a vakolat nagyon ellenállnak.

Videó utasítások szakértői tanácsokkal

Az árnyalatok a padlólapokkal való munka során

A padlón lévő ízületek ugyanúgy vannak kitöltve, mint a falakon, de vannak olyan árnyalatok, amelyek megkönnyítik a munkát. Például van egy olyan módszer, amely lehetővé teszi, hogy gyorsan tisztítsa meg a padlót sima csempe. A szokásos szivacs helyett egy gumibetétes kézi felépítésű gerendát veszünk fel, és széles, söpörösebb mozgásokkal a karok hosszában megtörik a varratokat. A megoldás egyenletesen csökken, és szorosan kitölti az üregeket, ha folyékonyabbá teszi.

Ez a módszer nem megfelelő, ha a burkolat textúrája dombornyomásos, projections vagy hegek vannak. A simítóvegyület a kerámia üregét kitölti, és ez egy további időigényes tisztítási feladat.

Miután feldolgozta a kerámia burkolatot, ne felejtse el megoldani az aljzatokat, csöveket, szanitereket és törülközőtartók rögzítését.

Még egyszer a fugázóanyagok típusairól

Az építési szupermarketek polcain sok anyag található a csempe ízületek kitöltéséhez. A belföldi és a külföldi gyártók összetételben és konzisztenciában különbözõ termékeket kínálnak: száraz keverék, közepes viszkozitású, sûrû paszták készre szabott oldata. Tekintsük a különbségeket a töltőanyagok között, és melyek azok, amelyek jobban megfelelnek az önfoltozásnak.

A száraz keverékek leggyakoribb típusának alapja a cement - hasonló termékek találhatók minden gyártónál. Egyes cementkészítmények homokot tartalmaznak, a többiet pedig más töltőanyagokkal hígítják. A homokkeveréket akkor kell használni, ha a varratok szélessége eléri a 4 cm-es vagy annál magasabb értéket, vagyis a fürdőszobák számára teljesen nem alkalmasak. A homlokzatok külső dekorációjában, a kerti ösvények kialakításában és az udvaron végzett építési munkákban cement-homokhabarcsokat használnak.

A fürdőszobák, fürdőszobák és konyhák csempecsuklóinak fugázására a portland cement mészvel kevert kompozícióit használták. Az alkatrészek finomburkolása egyenletes, egységes réteget biztosít az alkalmazás során. A polimer cementhabarcsokat nem vízzel hígítják, hanem latex alapú összetétellel. Kétféle keverék létezik: a szín és a fény, amelyeket a színező pigmenthez kell keverni az előállítási eljárás során.

A második típusú oldatot a gyanták alapján készítik el. A szakemberek ritkán dolgoznak epoxi anyaggal, amely két komponensből áll, és közvetlenül az alkalmazás előtt készül. A vastag tömeget gyorsan és nagyon óvatosan kell alkalmazni. A keményedés, a fugázóanyag egyenlővé válik a kerámia burkolólapok erejével és legalább 50 évig szolgál.

Epoxi keverékeket használnak 6 mm-nél szélesebb csatlakozásokhoz, de néha fürdőszobák befejezéséhez használják. A tervezők arany vagy ezüst port adnak hozzá a porhoz, és fényűző keretezést kapnak a kerámia burkolatokhoz.

A leginkább ellenálló anyag furángyanta alapú töltőanyag. Ez olyan drága, mint az epoxi, és van egy másik jellemzője - kivételesen fekete színű. A nagy teljesítmény és rendkívüli kopásállóság ellenére ritkán használják a furanolt.

Néha az ízületek, nehéz helyek vagy a csempecsatlakozási helyek kezelése a mosogatóba (fürdő) szilikon töltőanyaggal. Ezt műanyag csövekben, fecskendőkben adják el, és közvetlenül a varratba építenek egy építési fegyverrel.

A tömítőanyag rugalmassága, fertőtlenítő tulajdonságai, de idővel megváltoztathatja árnyékát: a fehér vagy átlátszó anyag sárgára vált a víz és a fény hatására.

A legegyszerűbb töltőanyag kezdőkorongok számára a poliuretán habarcs, amelyet már kész formában értékesítenek különböző méretű vödrökben. Univerzális, vagyis alkalmas a varratok lezárására, mind a burkolólapok, mind a mozaikok elhelyezésekor. A varrat szélessége eltérő lehet - 1 mm és 5 mm között.

A keverék poliuretán összetétele könnyen alkalmazható, gyorsan keményedik, és nem okoz gondot további gondossággal.

Milyen legyen a varratok optimális szélessége?

A csempe megjelenése nemcsak a színt vagy a textúrát, hanem az egyes elemeket körülvevő varratok szélességét is befolyásolja, és befolyásolja a vizuális érzékelést. Az a vélemény, hogy a széles varratok elnyomják a csempe hibás.

Éppen ellenkezőleg, a túl keskeny varrások zavarják a teljes vizuális érzékelést, ráadásul funkcionális szempontból veszélyesek: alig jutnak be a habarcsba, ezért nehéz megítélni integritásukat és feszességüket.

A túl széles varratok hiánya a külső tényezők ellenállósága miatt. A fugázó repedéseket repedt, összeomlik és folyamatos frissítést igényel. Emiatt homokot adnak a cementkeverékekhez széles ízületekhez. A csempe oldalának átlagos mérete 10 és 33 cm közötti, a varrat megfelelő szélessége 3-4 mm.

Hogyan lehet megakadályozni a repedést?

Több, mint mások cementcement repedések. A gyors megsemmisítésnek számos oka van: a habarcs-konzisztencia túl vékony, instabil faalap, forró víz hatása vagy az összetevők helytelen aránya. Ha időben nem javul, a víz rendszeresen alá kerül a csempe alá, ami öntést okozhat.

Varrni és tisztítani a varratokat, feltölteni őket habarcs, de hol van a garancia, hogy ez lesz a hosszú ideig?

Jobb megakadályozni a repedést, meghallgatni a szakértők tanácsát. Szükséges, hogy az oldat homogén, közepes viszkozitású legyen, és a varratot jól megtisztítják és elég szélesek. A keverék önhígításakor szükséges, hogy a keverés után 5-6 percig álljon, majd keverje újra. Nem ajánlott szárítás közben levegőt kiszívni, vagy meleg vízzel használni.

És végül, a fő tanács: kövesse az utasításokat a csomagoláson. Itt megtalálhatóak a habarcs helyes alkalmazásáról, a varratok szélességéről és a szárítási időszakról.

Hogyan törölni a varratokat a csempe egyszerű és szép

A csempe kiváló minőségű burkolása nem garantálja hosszú élettartamát. Ezért nagyon fontos lépés a kerámiatermékek közötti fugázás. Ebből a végső lépésből az következik, hogy a befejezett munka végső minősége, a kompozíció megjelenése, működési lehetőségei és tartóssága közvetlenül függenek. Ezenkívül figyelembe kell venni azon helyiség sajátosságait is, ahol a csempék szerelését például a fürdőszobában vagy a konyhában végzik.

A csempék közötti varrások a rést vagy a keresztezési egyenes közötti távolságot reprezentálják. Vannak bizonyos és általánosan elfogadott szabványok, amelyekkel a technológia csempeburkolást végez. Az alkatrészek közötti rés kb. 2-5 mm. Azonban ezek a számok csak a cserép átlagos paramétereit veszik figyelembe, és valójában minél nagyobb, annál szélesebbek lesznek a varratok.

Ez a megközelítés racionális szemcséket hordoz, ami tisztán gyakorlati szempontból. Ezenkívül szükséges a nedvesség behatolásának megakadályozása, ami a padló aljait károsítja. Ennek eredményeképpen a varratok felelősek az állapotért és a medence hosszáig. Az alábbiakban felsorolunk néhány kompetens habarcs előnyeit:

 • javítja a fal vagy padló alapozásának szellőzését;
 • a csempe eltolása egyenetlen;
 • víz, szennyeződés, gomba elleni védelem;
 • minden felület megbízható tapadása;
 • vonzó megjelenés.

Megoldás kiválasztása

Megfelelően törölni kell a varratot, hogy a művelet során ne okozzanak gondot. Ehhez olyan minőségi összetételt kell kiválasztani, amelynek nagy jellemzői vannak. Ma ez a szempont kevés figyelmet kap, mint amire szükség van, azonban nagyon szomorú következményekkel járhat. A megfelelő keverék kiválasztásához érdemes kiválasztani a következő paramétereket:

 1. Színtartomány. Itt a döntés teljes mértékben az Ön preferenciáitól függ. Ennek alapja a fürdőszoba kialakítása és az általános elgondolás. A fehéret általában univerzális árnyalatnak tekintik, azonban ma bármilyen színt választhat. Ehhez elegendő a kívánt szín hozzáadása a szabványos megoldáshoz.

A csempe közötti fali csonkok hagyományos habarccsal kezelhetők, különleges vagy lakkhasználattal. Egy bizonyos idő elteltével a fürdőszoba padlója elveszíti minőségét, ezért egy speciális keveréket kell választania, melyet a kompozíciónak a felületekre való megbízható tapadása jellemez. Így a készítmény, amely laza szerkezettel rendelkezik, itt nem alkalmas.

A megoldás elkészítése

A varrások kiküszöbölése során általában a keverékeket használják a vállalatba csomagolva. Egyrészt nagyon kényelmes, gyors, és a kiválasztás minimális időt vesz igénybe, és minden egyes esetben elvégezhető. Ezenkívül az eredeti csomagolásban a por, a folyékony oldatoktól vagy a lakktól eltérően, meglehetősen hosszú ideig tárolható. Nem mindig lehet kiszámítani a megfelelő mennyiségű anyagot először. Ezért az elegyet fokozatosan öntjük, az oldat vastagságát beállítjuk.

Másrészt viszont a gyártó cégek kész és csomagolt készítményeket kínálnak speciális tartályokban. Ennek az alkalmazási módnak a gyenge pontja a nyitott csomagok tárolásának lehetetlensége. használnia kell az egész tömeget vagy ki kell inni egy fel nem használt mennyiségű habarcsot. Így sokkal nyereségesebb, ha a kompozíciót önállóan gyúrjuk a varratok helyett, ahelyett, hogy késztermékeket vásárolnánk.

Jelenleg nagyon egyszerű a simítóval kezelni. Az alabástrom billet és egy bizonyos mennyiségű víz meg fog tenni. A keverés után egy ideig fehér anyag képződik, amely a varratra kerül. Azonban szárításkor a tömeg összeomolhat, ami lehetetlenné teszi hosszú ideig történő használatát. A szilikon, gipsz-adalékanyagok vagy lakkok alapvetően nem változtatják meg a helyzetet.

Érdemes tudni! A kiváló minőségű habarcs elkészítéséhez a legjobb a szükséges élmény. Ellenkező esetben a kapott tömeg gyenge minőségű lesz, ami megszáradását követően megszárad. Talán még mindig jobb, ha a vásárlási opcióra hivatkozunk.

Hogyan kell alkalmazni?

Annak érdekében, hogy megfelelően törölje a csempe közötti varratokat, elő kell készítenie az alábbi eszközök listáját:

 • kis gumi spatula;
 • konténer;
 • a víz;
 • hab szivacs;
 • kefe;
 • mixer.

Amikor a tartályt vízzel töltjük fel, hozzá kell adni egy simítót kis részecskékhez. Ebben az esetben szükséged lesz a tarochka közepes méretére, kivéve ha nagy mennyiségű munkát használsz. A keveréket egységes állapotba hozza, és simítóval vagy spatulával felviszi a felületre. Ez így megy:

 • szemét, szennyeződés alapjainak tisztítása;
 • antibiotikumokkal végzett kezelés;
 • nedvesítsük be a varratokat egy nedves ecsettel, hogy jól tapadjon;
 • készítsen elő egy kis maszkot és vigye rá a varratra;
 • gondosan tompítsa a habarcsot a csempék és a spatula között;
 • ha nincs üreg, akkor távolítsa el a felesleget;
 • az oldat szárítása után nedvesítse meg vízzel - ez elkerülheti a repedéseket;
 • Szilikon tömítőanyagot vagy lakkot a fürdőszobában kell alkalmazni az alaplap és a fal közötti ízületekre.

Tudnia kell! A varratok dörzsölése a falon és a padlón bizonyos különbségeket hordoz. Például a falfelületet felülről lefelé kell feldolgozni, és a tömítőanyagot utoljára kell alkalmazni. A padlót a távoli sarktól a kijárathoz töltik, hasonlóképpen a cserép lefektetésével.

Hagyjuk a fürdőt 24 órán át szárazra, majd ismételten kezeljük védő hatású anyagokkal az expozíció, rothadás, penész, gomba ellen. Ez jelentősen csökkenti a különböző mikroorganizmusok megjelenését a legsebezhetőbb területeken. Különben is, nedvesség fog felhalmozódni a fürdőszobában padló felületén, természetesen neki, a varrás a csempe lesz, mint egy folyó ágy. Így a munka befejezése után egyszerűen csak az epoxi gyantát kell alkalmazni.

Tisztítási és ápolási ajánlások

Miután a fürdőszobában megszerezte a végső megjelenést, gondoskodnia kell a szoba vonzó megjelenéséről. Használhatja a jelölőt a csempézett ízületek csempéhez a gitt nyomainak eltávolításához. Általában a felületet 2-3 megközelítéssel dörzsöljük, ha a masztix nem teljesen száraz, akkor a tisztítás késleltetett, amíg teljesen száraz.

A kerámia oldat maradványait vízzel és spatulával távolítják el. Nedvesítse fel a felesleget, majd óvatosan összegyűjti őket egy kaparóval. A fennmaradó foltokat nedves ruhával vagy szivaccsal távolítják el. Ha a csempe bordázott vagy egyenetlen felülettel rendelkezik, akkor a tisztítást fogkefével végezzük. A végső szakaszban jobb, ha olyan üvegtisztítót használ, amely jól meggázolja a felületet.

Tudnia kell! Meg kell tisztítani az edzett masztixot, amely nem teljesen nedves, nagyon nehéz lesz áztatni, és a megkönnyebbüléssel ellátott termékeknél ez nagyon nehéz lesz.

A kerámiák gondozása a fürdőszobában nyilvánvaló okok miatt eltér a szokásos helyiségtől. Körülbelül kéthavonta egyszer alapos tisztítást kell végezni speciális mosószerek vagy népi felhasználás formájában citrom, ecet, szappan és mások formájában. A fehérítést hidrogén-peroxiddal és szódával végezzük. Kitűnő munkát végeznek káros mikroorganizmusokkal, piszokkal és gombákkal.

Fugázó csempe a fürdőszobában saját kezűleg

A csempe ízületek fugázása nem kevésbé fontos, mint a bélés. Ez nem csak a szépség kedvéért történik, bár ez sokat jelent, hanem azért is, hogy megvédje a befejező réteget a kedvezőtlen tényezők hatásaitól. A kiváló minőségű habarcs nem enged meg nedvességet, nem teszi lehetővé a gombák kialakulását és a piszok felhalmozódását, ezáltal meghosszabbítva a csempe élettartamát. A varratok megfelelő törlése érdekében többet kell megtudni az alkalmazás technológiájáról, valamint arról, hogy melyik összetétel érhető el a fürdőszobában.

Fugázó csempe a fürdőszobában saját kezűleg

Típusú csempézés a fürdőszobában

A csemperagasztó (fugó) egy pasztaszerű keverék vagy por, amelyet folyadékkal hígítanak bizonyos konzisztenciává. Az ilyen készítmények színe, száradási ideje, plaszticitása és egyéb kritériumok szerint különböznek egymástól, ám ezek csak kétféleképpen vannak felosztva: epoxigyanta alapú keverékek és cement alapú keverékek.

Csempefugázó színek

Cementcement

A cementhabarcs legfőbb előnye a jó minőségű és alacsony költségű kombináció. Ezek az univerzális keverékek finoman őrölt cementet, színező pigmenteket, lágyítókat és hidrofób adalékokat tartalmaznak. Hígítsa őket normál vízzel vagy folyékony latexekkel, ami növeli a habarcs tapadási tulajdonságait. A kész megoldás egy műanyag, amely egyszerűen és kényelmesen működik, de csak az 5 mm-es ízületekhez használható.

A cement habarcs tulajdonságai

A szélesebb varrásoknál habarcsot használjon homokkal, és annál nagyobb a szélessége, annál nagyobb a homokszem. A homok a száradás után csökkenti a habarcs zsugorodását, így a varratok nem repednek fel. Ugyanakkor a homok-cement keverékek nem ajánlottak az üvegezett felületű csempékhez, mivel a homokból a mázra karcolások keletkezhetnek.

Minőségi cementcement

A cementhabarcsot száraz (por), és használatra készen kell tartani. Kényelmes, de nem mindig nyereséges, ha kész keverékeket vásárol: ha nincs időnk arra, hogy mindent eltöltsen a megadott idő alatt, akkor a vödörben maradt tömeg egyszerűen megszárad. Ez nem fog megtörténni a porral, a legfontosabb az, hogy száraz helyen tartsuk a szorosan lezárt tartályban. Ha nedvesség érkezik, akkor már nem használható.

A Litokol gyártótól származó cementcement

A cementkészítményeknek kevés hátránya van, ám meglehetősen jelentősek. Először is, ez a habarcs alacsony ellenállással rendelkezik a nedvességgel és a szennyeződéssel szemben. Szappan hab és szennyeződés, amely a csempere esik, eszik a varratokba, és megrontja a bélés esztétikus megjelenését. Másodszor, a tisztításhoz használt háztartási vegyszerek hatására a fuga fokozatosan összeomlik, és egy idő után újra meg kell dolgozni a varratokat.

Epoxi habarcs

Az ilyen készítmények fő minősége a tartósság. Ezenkívül ez a burkolat a fürdőszobában lévő csempeburkolatokhoz nedvességálló, és nem zsugorodik. Még 10 év elteltével a csempecsuklók megtartják eredeti megjelenésüket. Az epoxigyanta mellett a készítmény egy töltőanyagot, módosító adalékanyagokat és egy keményítőt tartalmaz. Különböző frakciókból álló kvarc homokot általában töltőanyagként használnak. A keményítőt mindig a különféle komponensektől elkülönítve csomagolják, és közvetlenül hozzáadják a habarcs keveréséhez. Az összetevők összekeverése után nagyon viszkózus, sűrű tömeg alakul ki, és a vele való munkavégzés meglehetősen nehéz, még a szakemberek számára is. De az összes kellemetlenséget teljes mértékben kifizette a kapott varratok minősége, gazdag színe és magas tartóssága.

Epoxy Tile Grout

Az alacsony porozitás miatt a szennyezõdés nem erõsödik meg ezekbe a varratokba, és sokkal könnyebben tisztítható, mint a cement. Ezenkívül a fürdőszobában lévő epoxi habarcsot nem befolyásolja a penész, és tökéletesen elviseli a tisztítószerek hatásait. Vízállósága növeli a teljes bélés élettartamát, mint a cementkeverékek. Nos, az alkalmazási nehézségeken kívül a hátrányok közé tartozik az ilyen simítógépek és a használat korlátozásának magas költsége: a varrat minimális szélessége 6 mm, ellenkező esetben a viszkózus tömeg egyszerűen nem tud behatolni a minőségbe.

Epoxi habarcs ízületekhez

Ajánlások a kiválasztáshoz

Ha szüksége van egy habarcsra a csempe a fürdőszoba, melyik a legjobb választani? Ez a kérdés mindenki számára fontos, akik úgy döntöttek, hogy saját szemmel nézik ki magukat. És ahogy a gyakorlat azt mutatja, sokan komoly hibákat követtek el, amelyek befolyásolják a cél minőségét. Így adunk néhány alapvető kritériumot, amelyek meghatározzák az összetétel megválasztását.

 1. Ha mozaikos mozaikokat vagy üvegmozaikokat helyezne el a fürdőszobában, akkor a legjobb megoldás áttetsző epoxialapú habarcs.

Epoxi kétkomponensű csemperagasztó Diamond

Kontraszt habarcs vagy csempe színe

A csempe és a habarcs kombinációjára vonatkozó szabályok

A habarcs dekoratív tulajdonságainak javítása összetételében ragyogó komponenseket tartalmaz

És persze, ügyeljen arra, hogy fontolja meg a varrat vastagságát. Például a varrat nélküli csempe minimális távolsága 1-2 mm, és a mesterséges korú, egyenetlen szélekkel bevont lapok akár 15 mm-es varratok is lehetnek. Ennek megfelelõen az elsõ esetben cementcementet lehet készíteni, a második cement-homoknál, ahol a töltõanyag vagy epoxi legnagyobb része.

A fugázógép vezető gyártói jellemzői

Milyen fugázó használata jobb a fürdőszobában, előkészíti a varratokat, és magára alkalmazza a burkolólapot

Fugázó csempe a fürdőszobában - a befejező munka végső szakaszában. Nagyon attól függ, hogy mennyire jól megy: a szoba általános megjelenése, a vonalak világossága és egyenletessége, amely a burkolóanyag szépségét és geometriai méreteit hangsúlyozza.

A falak és padlók díszítésére szolgáló fürdőszobákban és fürdőszobákban a cserép használata szokásos. Ezt a befejező anyag jellemzői indokolják.

A fürdőszobához szükség van a burkolólapok kitöltésére és kialakítására. Ezek az otelochnye keverékek különbözőek. Cement alapúak, poliuretán, latex, epoxi gyanták. Antiszeptikus tulajdonságokkal is rendelkezhetnek. Az ilyen megoldásokat antibakteriálisnak nevezik.

Melyik habarcsot jobb használni a fürdőszobában

A csempe burkolatának megválasztása a fürdőszobában a szoba funkciójának figyelembe vételével kezdődik. A fürdőszobában a páratartalom időszakonként emelkedik, ezért az ízületek tömítésére szolgáló keveréknek először is ellen kell állnia a nedvességnek és a szennyeződésnek. Ebben a helyiségben higiéniai eljárásokat végeznek, ezért ajánlatos antibakteriális tulajdonságokkal rendelkező készítményeket választani.

Fontos, hogy pontosan meghatározzuk a csempe optimális színét. Ha üvegmozaik van elhelyezve, az áttetsző epoxi alapú keverék a legjobb választás. A tervezés a varrat a fürdőszobában leggyakrabban használt színes habarcs. Az ilyen varratok a legkifejezőbbek és gyönyörűek.

A cement alapú keverékek két típusból állnak: homokkal és polimerek hozzáadásával. Ezek a legalkalmasabbak a széles rések lezárására: 4-6 mm. A cement-homok kompozíciók törölhetők és szélesebbek is lehetnek. Ezek a keverékek számos fontos előnnyel rendelkeznek:

 • a hasonló célú anyagok között a legalacsonyabb ár;
 • könnyen alkalmazható, ezért alkalmas nem szakemberek számára;
 • amikor a dörzsöltött varratok megrepedtek, a cementkészítmény könnyen eltávolítható és alkalmazható.

Ezek a habarcs és hátrányok:

 1. kevesebb nedvességállóságuk van, mint más típusú keverékek;
 2. a színoldatok szűk tartománya;
 3. miután a habarcs megszáradt, a varrat kissé megremeg,
 4. hosszabb szárítási idő, mint a többi készítmény.

A kétkomponensű epoxialapú fugázás a legjobb megoldás a magas páratartalmú területek közötti csempék kitöltésére. Ezek a fürdőszobák és a konyharuhák. E megoldások előnyei közül:

 • abszolút nem higroszkópos;
 • szennyeződéstől mentes tulajdonságok;
 • a tömör, tömör, pórus nélküli varrás;
 • nincs repedés veszélye;
 • széles színválaszték.

Az epoxi vegyületek használata saját nehézségekkel jár. Az ilyen keverék gyorsan beállítható, és a kikeményedés után nehéz eltávolítani a cserépet, ezért nagyon óvatosan kell dolgoznia, és kívánatos a megfelelő készségek megszerzése. Ezek a vegyületek a legdrágábbak.

A poliuretán kompozíciókat a rugalmasság és a nedvességállóság jellemzi. Segítségükkel könnyen le lehet zárni 1-4 mm széles vékony rést. Ezen megoldások előnyeiből megállapítható, hogy lágy konzisztenciát észlelnek, melynek köszönhetően a legszűkebb réseket eke borítja. A poliuretánvegyületek könnyen eltávolíthatók a csempe felületéről, és nem helyezhetők el olyan gyorsan, mint a cement és az epoxi.

Latex habarcs, melynek célja, hogy kitöltse a hézagokat 2-3 mm szélességgel. Ezek a keverékek rugalmasak, nedvességállóak, világos színűek. Nagyon ellenállnak a repedésnek, keményedés után könnyedén lemossák a cserép felületét a szokásos vízzel. Az ilyen készítményeket gyakran adják a cement alapú habarcsokhoz teljesítményük javítása érdekében.

A gyártó választásának jellemzői

A legjobb habarcs, amely minden tekintetben alkalmas:

 1. képes kiváló minőségű réstöltőre;
 2. repedésálló;
 3. nem higroszkópos;
 4. szennyeződést visszatartó tulajdonságokkal rendelkezik;
 5. színe kiemeli a csempe szépségét.

A vezető gyártók legmagasabb minőségű keverékei, többek között:

Ezeknek a vállalatoknak a termékeit megfizethető ár jellemzi, és megfelel a nemzetközi szabványok követelményeinek. A legnépszerűbb márkák a Ceresit és az Atlas.

Csempefugázási folyamat

A fürdőszobában lévő kerámia csempéknek antibakteriális tulajdonságokkal kell rendelkezniük. Ebben az esetben a gomba és a penész nem képezik a falak rendszeres vízzáródásából. Hasonló tulajdonságokkal rendelkező termékeket vásárolnak padlóburkolatokhoz a fürdőszobában, a fürdőszobában vagy más helyiségekben. Javasoljuk, hogy kiválasszák a nem festőszíneket, mert a padlólapok között gyakran szükséges a szennyeződés miatt frissíteni a habarcsot.

Fontos, hogy pontosan számítsuk ki a keverék áramlási sebességét. Ez segít a gyártó utasításainak, melyeknek meg kell adni a szükséges mennyiségű oldatot, hogy kitöltsék az 1 m²-es területet. Azonban ezek a mutatók ellenére a szakértők azt javasolják, hogy a tartalékban kissé nagyobb mennyiségű keveréket vásároljanak. Ehhez elegendő 10% -kal többet vásárolni, mint a szükséges mennyiségű keverék.

Szükséges eszközök és anyagok

A csempe fugázása a fürdőszobában megfizethető és olcsó eszközökkel történik, amelyeket bármely tárolóépületben és befejező anyagban lehet megvásárolni. A keverék alkalmazására szolgáló fő munkaeszköz egy spatula. A legalkalmasabb kitölteni a hiányzó gumi. Különböző méretben készülnek, így a legmegfelelőbbek a maguk számára. A spatulán kívül szüksége lesz:

 1. simító kanál;
 2. fogó (a varratok egyenletességét és simaságát biztosítják);
 3. kis kapacitás a megoldás előkészítéséhez;
 4. mixer a keverék keveréséhez (nagy mennyiségű munkához szükséges);
 5. szivacsot a felesleges keverék eltávolítására.

Miután a befejező munka befejeződött és a habarcs száraz volt, le kell mosni a keverék maradványait, és törölni kell a burkolólapokat. Ehhez használjon tiszta, jól felszívódó rongyokat.

Öltések és habarcs készítése

A fugázólapok a fürdőszobai csempe felületkezeléssel kezdődnek. A befejező munkák szabályai szerint a varratok megtervezése egy nappal a cserép lefektetése után kezdődik. Ebben az esetben a csemperagasztónak ideje megragadnia, és képes biztonságosan tartani a burkolóanyagot a falon. Két olyan követelmény van a felületen, amelyen a fugázást tervezi:

 • A hűvös összetétel nem lehet nedvesség.
 • A tisztításnak és a burkolólapoknak száraznak és tisztanak kell lenniük.

A mesterek eltávolítják a felesleges ragasztót, amely a varratokba esik, a burkolólapok fázisában. Ha ezt a pillanatot kimaradtuk, a megoldás többi részét egy fémlapával ellátott spatulával eltávolítottuk. Ezután tisztítsa meg a varratokat, és ha szükséges, törölje szárazra.

A csempe széleit impregnált (porozapolnitelami) kezeljük. Ezek olyan megoldások, amelyek szárítás után vékony védőfóliát hozhatnak létre. Vízzel könnyen lemosható, de a színes habarcs alkalmazása során a színezékek nem engedik be a csempe mélyébe. A feldolgozás során különös figyelmet fordítanak a forgácsos helyekre, amelyek kialakulása a csempe pontatlan csiszolásának köszönhető, 45 ° -os szögben, és a helytakarékosság során a helytelen lépések befogadása miatt.

Védelmi megoldásokat vásárolnak a boltokban építési és befejező anyagok. Ezeket a folyadékokat leggyakrabban 1 literes palackokban értékesítik. Ez az összeg elegendő a 12-15 m² felület feldolgozásához. A leggyakrabban használt eszköz a német gyártó "Sopro AH737". A megoldást egy puha, puha szivacs segítségével próbálják elkerülni.

A fúráshoz való keveréket a gyártó utasításainak megfelelően készítik el. De a feladat megkönnyítése érdekében használhatja a cserépépítők szakmai "trükköket".

 1. A mesterek úgy vélik, hogy az alacsony minőségű vagy lejárt termékek beszerzésének lehetősége nem zárható ki. Ezért annak érdekében, hogy megértsük a keverék konzisztenciáját és az idő múlásával, elkészíthetünk egy kis habarcsot, és megpróbáljuk dörzsölni a varratok felett egy kis fal vagy padlón.
 2. A keverőtartálynak száraznak és tisztanak kell lennie.
 3. A száraz keveréket vízzel hígítjuk, amelyet kis részletekben adunk a készítményhez.
 4. Miután a folyékony keverék minden részét alaposan összekeverjük egy spatulával. Ha a csapat nagy mennyiségben dolgozik, keverő és csavarhúzó (fúró) használják a kiváló minőségű oldatkészítéshez. A forgási sebességnek nem szabad 300 ford / percnél nagyobbnak lennie.
 5. A keverék elkészítése után 5-7 percig állni kell.
 6. Újra keverjük össze a megoldást.
 7. Kezdje befejezni a munkát.

A megoldás alkalmazása

A fugázás technikája ugyanaz a fal- és padlóburkolat esetében. Három mód van a varratok kitöltésére és tervezésére, amelyek közül a legmegfelelőbb.

 • Gyűjtsön össze egy spatulát a habarcs kis mennyiségének felhordására.
 • Töltse meg a varratokat.
 • Vegye ki a simító gerendát, és állítsa a csempere 30 ° -os szögben.
 • A rács átlós átmozgatása egyenletes nyomással osztja el a keveréket a varrásokban. Így átmennek az egész terület 2-3 alkalommal.

Ez a módszer jó, mert lehetővé teszi a varratok sűrűségének szabályozását. Minél nagyobb a nyomás a rácsra, annál nagyobb a nedvesség a keverékből. Vesztesége biztosítja a réteg sűrűségét a csempe közötti rések között.

A rések kitöltésével ez a módszer két kézzel működik. Az egyikben egy tiszta gumi spatulát vesznek, a másikban - a második megoldással (egy fémt használhat). Egy szerszám tele van varrások keverékével, a második - távolítsa el a felesleget. Ez a módszer nem olyan egyszerű, mint az előző. Némi időt vesz igénybe a két kézzel való munkavégzés. A varázsló útmutatásai:

 1. minden mozgást azonos nyomáson kell végrehajtani;
 2. a keverék közepes sűrűségű (ebben az esetben sűrűbben tölti ki a réseket);
 3. Ha epoxi habarcsot használ, vegyen 2 db spatulát egy fém pengével, amely könnyebben alkalmazható ez a viszkózus és sűrű keverékre.

A fugázási eljárásban a szárított habarcs-oldat zsugorodását figyelték meg. Ezért meg kell ismételnie a habarcsot. Az első alkalommal, amikor a keveréket vízszintesen alkalmazzák, a második - függőlegesen.

Ebben a módszernél a fürdőszobában lévő fugázásnak közepes vastagságúnak kell lennie. A keveréket egy műanyag zacskóval töltötték be, amelynek sarokszöge van. A megoldás fokozatos megszüntetésével kitöltik a szakadékot. A munkamódszer sokféleképpen hasonlít a sütemények kialakítására egy süteményes fecskendővel. Ez a módszer a fugázás legmegfelelőbb a porózus csempékkel rendelkező szobák számára.

tömítő

Tömítés varratok a fürdőszobában - a legfontosabb szakasza a befejező munkák. Ha bármilyen kétség merül fel az oldat nedvességállóságával kapcsolatban, akkor a szilikon tömítőanyagot a csempe közvetlen érintkezésben kell tartani vízzel. A furnér védelme a nedvesség behatolásától. Pecsételje a csempe összes ízületét egészségügyi felszereléssel is. Ez minimálisra csökkenti a víz behatolásának kockázatát.

Utólagos tisztítás

Függetlenül attól, hogy milyen módon készült a habarcs, miután a csempefelületre került, gyenge foltok lesznek. 20-30 perc múlva puha, nedves szivaccsal lemossák őket. Így 3 feladat azonnal elvégezhető:

 • sima és sima varratok;
 • távolítsa el a felesleges habarcsot;
 • mossa le a foltokat.

Ezután várja meg a megoldás teljes száradását. Ezt a paramétert mindig a gyártó utasításai tartalmazzák. Ezután mossa újra a csempe vízzel és törölje szárazra tiszta ruhával.

A kerámia burkolólapokat a fürdőszobában fektetik be saját kezükbe

A fürdőszoba csempeburkolása egy egyszerű és fontos kérdés. Ismerni kell a folyamat helyes végrehajtását és a habarcskeverékek helyes kiválasztását.

A csempézés romlott technológiája csúnya megjelenést, valamint penész és penész megjelenését eredményezi a megnövekedett páratartalom miatt.

sors

A cserépcsempe csempékhez cement alapú szárazanyag. Segítségével a burkolólapok közötti varrások kitöltődnek, ami dekoratív hatást kölcsönöz a felületnek, és védi a nedvességtől.

A habarcs felhordása előtt csempe ízületeket készítenek, amelyeket alaposan megtisztítanak a csemperagasztóból. A padlólapokat porszívózni kell. A simítóelegyet vízzel krémes állapotúra hígítjuk, és a spatulákkal az ízületekhez alkalmazzuk.

Ezután szivacsot vagy nedves ruhát használva a habarcs homorú és sima. A habarcs minden maradványa eltávolításra kerül a cserép felületétől, amíg meg nem erősödik.

A kompozíció megfelelő megválasztása

A szükséges simítókeveréket a készítmény összetételének és tulajdonságainak felülvizsgálata után választják ki. A fürdőszobában való működés szempontjából nagyon fontos nedvességállósága.

Jelenleg az anyagok hazai piacán kétféle habarcs létezik. Az első cementbázisú, a második pedig epoxigyanta.

cement

Nedvességet engednek, és félnek a vegyszerek tisztításától. Szín szerint ezek a habarcsok szürke és fehér színűek.

Amikor cementhabarcsot használ a fürdőszobában, használjon víztaszítót, ami a felület nedvességállóságát biztosítja.

epoxi

A gyantából és egyfajta keményítőből áll. Ez a habarcs varratok különböző károsodásoktól és vegyszerek használatától. Több mint 50 éve tartják a színt. Az ilyen habarcsok költsége jelentősen meghaladja a cementalapú anyag árát, ezért ritkán használják a hazai körülmények között. Leggyakrabban ez a habarcs 6 mm-nél nagyobb összevágással használható.

Latexekkel

A boltok kis mennyiségű latexet is adnak az ízületek habarcsához, melynek alkalmazása nedvességálló lakkra van szükség. Ebben az esetben a habarcs hosszú ideig megőrzi természetes színeit.

Vezető gyártók

Napjainkban a száraz szarufák a hazai piacon sok gyártót kínálnak.

A hazai piac közel egyharmadát a Knauf-féle simítógépgyártó vállalja. A gyártó termékeinek értékesítése évről évre nő. Oroszországban ez a vállalat már több mint húsz éve ismert. Az ágai a világ minden táján találhatók.

A Volma gyártótól származó száraz keverékeket széles körben ismerik az orosz fogyasztók. Több tucat címben szerepelnek. A cég a hazai piacon simító keverékekre a második helyen van. Öt üzem működik.

A Henkel nevű német cég a legmodernebb fugázó ízületek gyártója. Számos befejező anyag gyártásával foglalkozik. A népszerű márka minden terméke kiváló minőségű, ami a német termelésre jellemző.

A "Ceresit" ("Ceresit") habarcs keverék nem képes felszívni a különböző szennyező anyagokat és nagy fagyállósággal bír. Ez lehetővé teszi, hogy azt a nyitott utcai levegőben, valamint a magas páratartalmú helyiségekben használja. Ezt a simítót akkor is használják, ha a modern meleg padló csempeit bármilyen helyiségben befejezi.

A modern cementalapú keverékek gyártója Eunice nevű vállalatcsoport, amely a teljes termelés szempontjából második helyet foglal el. A vállalat összes terméke ötéves garanciát vállal az elkészített anyagok felhasználásával végzett befejező munkák eredményére.

Az oroszországi székhelyű Saint-Gobain híres francia gyártó leányvállalata nagy mennyiségű, kiváló minőségű szárazméz keveréket gyárt. A vállalat termékei több mint 42 országban keresnek.

Porózus csempe

A javítás során a csempe befuggatását megkönnyebbüléssel végezzük, mert a burkolat felületén lecsapolt habarcs eltömíti a megkönnyebbülést és anyagi károkat okoz.

Ha ilyen típusú modern cserépet használ, a habarcsot ujjával kell felhordani, korábban viselt gumikesztyűvel. A csempefelületen maradt habarcsokat azonnal el kell távolítani.

Az első munkacsomag esetében a fal vagy a padló kis részét le kell tartani. Ha ezen a webhelyen pozitív eredményt kap a munka során, akkor biztonságosan elvégezheti a teljes munka mennyiségét.

Kerámia csempe varratok keverékének kiválasztása

Nagy jelentőséggel bír a habarcs színe, amely felülírja a kerámia burkolólapok varratját. Minden modern gyártó széles színválasztékot kínál a simító keverékben, amely a kívánt szín kiválasztására szolgál.

A csempe varrásai, amelyek szabványos paraméterekkel rendelkeznek, leggyakrabban kontrasztos színű keverékkel dolgoznak, ami szigorú és kifejező megjelenést kölcsönöz a felületnek. A rossz minőségű csempék burkolásával egy ilyen szín hangsúlyozza az összes felmerült hibát.

Divatos sima mozaikhoz, megkönnyebbüléssel, a simító keverék színét egy hangszínnel választják ki, amely lehetővé teszi a szerkezet észlelését. Ugyanakkor a kontrasztos szín egy ilyen lapka méretét hangsúlyozza. A modern üvegmozaikot leggyakrabban átlátszó simító keverékkel dolgozzák fel.

A színek könnyű azonosításához egy kerámiacserépet kapnak, amelyhez a fugázószert választják. Ha tökéletesen kombinálható a csempézett felülethez, megvásárolhatja azt az egész területre.

Átlátszó csemperagasztó

A színtelen habarcs-oldat keményítőből, üveglapból és epoxigyantából áll. Nem szabad elfelejteni, hogy ez a habarcs nem teljesen átlátszó.

A kompozícióban lévő kis üvegdarab miatt a fény átmegy a habarcson, hogy átadja az anyag színét a varraton belül. Ez a habarcs nagyon alkalmas a mozaik kompozíciókban lévő 2 mm-es kis csuklók feldolgozására. Néha a mozaik ragadhatja a habarcsot.

Az ilyen habarcs fő célja a csempézett mozaik csodálatos kilátásának külső megőrzése, melynek varrása nem tűnik ki, így természetesnek tűnik. Egy átlátszó habarcsot kis adagokban készítenek el elektronikus mérlegek alkalmazásával. Ehhez az egyenletes helyes alkalmazásra és a könnyű igazításra, valamint az anyag maradványainak megfelelő időben történő tisztítására van szükség.

Ha ez nem történik meg a nap folyamán epoxi habarcs megkeményedik, és nyilvánvaló fehéres film, amely lehet eltávolítani csak savas kémiai tisztítószert. Két nap elteltével a maradékokat csak kémiai savakkal távolítjuk el. Egy héttel később a habarcsok maradványai segítenek eltávolítani a bolgárokat, ami károsítja a belső térséget. Az ilyen habarccsal végzett munka lassúságot és pontosságot igényel. Először a szondát kell végrehajtani.

oktatás

A csempecsuklók javításakor több lépcsőben dörzsölnek:

 • Készített keverőanyagok a megoldás eléréséhez.
 • A keverék öregszik, jobb blottoláshoz.
 • Az elegyet újra keverjük össze.
 • A munkaoldat eloszlása.
 • A csempe a felesleges habarcsból megtisztítva.

A csempézett ízületek fugázása a következő módon készül:

 1. A folyadékot száraz vödörbe öntjük.
 2. Száraz anyagot adunk hozzá fokozatosan, keverjük össze egy elektromos keverővel, amelyet teljesen be kell meríteni az oldatba, hogy megakadályozzuk a levegő belépését a keverékbe.
 3. Miután az egész keveréket összekevertük a hozzáadott folyadékkal, az így kapott oldatot tíz percig állni hagytuk.
 4. A habarcsot alaposan össze kell keverni, amíg a csomók eltűnnek.

A csempefugázás kivitelezését a következőképpen végezzük:

 • Az elkészített anyagot egy csempefelületre helyezzük.
 • A habarcsot a habarcs felületén terítjük fel, amelyet 30 fokos szögben tartunk a csempehez képest.
 • Ezután úszó használatával a munkadarabot megnyomják a varrásba, hogy szűkebb tölteléket használjanak.

A habarcs minden üreget kitölt a ragasztóréteg alkalmazása után kialakított burkolatok közelében.

Fugázó a csempe a fürdőszobában: melyik jobb

A csempe kétségtelenül a legnépszerűbb anyag a falak és a padlózat befejezéséhez. És sok objektív ok van erre: könnyű mosni, ellenáll a nedvességnek és a közvetlen nedvességnek, higiénikus és környezetbarát. A padló és a fal csempe választása mindig nagyon felelős.

Azonban, hogy a fürdőkád végül gondot fordít a javításra, és mennyi ideig tart az Ön számára a csempe, nemcsak a csempe minőségét és az építtető készségét veszi igénybe. A végeredmény nagyban függ a kapcsolódó termékek minőségétől, mint például a csempefugázás. Az, aki soha nem foglalkozott egy csempe lefektetésével, valószínűleg nem is tudja a küldetését. Ebben a cikkben megmondjuk, hogy milyen csemperagasztó szükséges, milyen fugázó keverékek vannak és hogyan kell használni.

A habarcs célja

A csemperagasztó egy száraz habarcs, amely lehet cement vagy epoxi alapú. A betoncserép a csempék közötti ízületek kitöltésére szolgál. Ez nem csak esztétikai okokból, hanem azért is, hogy megakadályozza a nedvességet és a penészgombák és baktériumok bejutását a varratokba.

Ezenkívül egy megfelelően kiválasztott fugázóanyag segíthet elrejteni az egyenetlen falak vagy a nem megfelelő burkolólapok által okozott hibákat.

Mit kell tudni, mielőtt egy habarcsot választanál?

Mielőtt az ízületek fugázásába megy a boltba, meg kell jegyezni, hogy a fugázás két fő típusra oszlik, a keverék fő összetevőjétől függően: cementalapú fugázó és gyantaalapú fugázás (különösen epoxigyanta).

A cement alap sokkal népszerűbb a fogyasztók körében. Ez elsősorban az alacsonyabb költségnek köszönhető. Ezenkívül könnyebb dolgozni cementcementtel. Elég, hogy a száraz keveréket vízzel vagy latexzel hígítsuk fel, vízzel a kívánt konzisztenciára. Bizonyos esetekben azonban a fugázás már késztermékben kerül forgalomba műanyag vödörben.

Figyelembe kell venni, hogy bár az elkészített keverék használata sokkal kényelmesebb, kevésbé gazdaságos, mint száraz keverék alkalmazása. Az a tény, hogy a kész keverék nagyon gyorsan szárad, és ha nincs időnk az egész vödör használatát hamar megnyitása után, akkor a keverék maradványai gyorsan meggyulladnak, és ki kell dobni őket.

A habarcs alapú gyanták közül a leggyakoribb az epoxigyanta alapú habarcs. Vannak más fugázási eljárások, például furángyanta alapúak. Azonban ezeket ritkán használják a belsőépítészetben. Például a furángyanta alapú habarcsot főként ipari üzemekben használják nehéz termelési körülmények között. Epoxi habarcsot használnak mindenütt.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő injekciós kompozíciót?

A cement és epoxi habarcs kiválasztási kritériumai némileg eltérnek.

A cementhabarcsot keskeny ízületek (legfeljebb 5 mm) vagy széles ízületek (több mint 5 mm) közötti munkához tervezik. Ha széles varrással kell dolgoznia, homokos habarcsot kell vásárolnia. Sőt, minél szélesebb a burkolat a csempe között, annál nagyobb a homok kell a keverékben. Egyes cementkeverékek szintén speciális vegyszereket adnak hozzá, amelyek megakadályozzák a penészgombák és gombák - fungicidek kialakulását.

A tapasztalt csempeépítők azt javasolják, hogy a fürdőszobában előnyben részesítsék az epoxi habarcsokat, mivel a cementhabarcsokkal ellentétben nem kémiai anyagokkal pusztítják el őket, és ellenállnak a különféle szennyezéseknek. Azonban a cement padló alkalmas padlólapokra is.

Ha úgy dönt, hogy cementcementet használ, javasoljuk, hogy víztaszítót - egy speciális összetevőt vegyen fel, amely felszíni víztaszítót ad.

Amint már említettük, a habarcs alapú habarcsok között a legjobb megoldás az epoxigyanta alapú habarcs. Epoxigyantából, keményítőből és színező komponensből áll. Van még egy úgynevezett kétkomponensű habarcs, amely cementből áll, amelyet latex lágyítóval hígítanak. Ez a habarcs sokkal erősebb, mint mások, és általában az épület homlokzatán használják.

Színkeverékek

A habarcs színe a csempe színe alapján kerül kiválasztásra.

A cementcement lehet természetes szürke vagy más színű, fehér vagy fekete, az alkalmazott színes pigmenttől függően. Ha nem találta a kívánt keverék kívánt árnyalatát, saját maga hozhatja létre azt, ha fehér habarcsot és színes színt vásárol.

Az epoxi habarcs választéka sokkal szélesebb, azonban nem lehet epoxi alapú csiszolót önmagában festeni. A briliáns alkatrészek hozzáadásával a gyártók képesek voltak elérni az arany, ezüst, bronz, fémes hatásokat. A tartomány tényleg lenyűgöző.

A habarcs kiválasztásakor két egyszerű szabályt kell követnie:

 • Sötét és kontrasztos fugázó csak akkor használható, ha biztos benne, hogy a csempe tökéletes. Az a tény, hogy a színek ilyen egymás mellé helyezése hangsúlyozza a burkolólapok mintázatát.
 • Ha a cserép lefektetése során hibák történtek, akkor jobb a könnyű habarcs használata. Ebben az esetben a csempe sötétebb színe vizuálisan elrejti a meglévő szabálytalanságokat.