Legfontosabb > Tervezés

Kipufogó ventilátor a konyhaszekrénnyel

A helyiség szellőztetésének fő feladata a füst eltávolítása, kellemetlen szagok, gőz az utcán és légcsere. Korábban mindenütt alkalmazták a természetes levegőáramlást, de a modern lakások felújítása nem teszi lehetővé az ilyen lehetőségek hatékony működését. A visszacsapó szelep kipufogóventilátorja megoldja ezt a problémát. Kényszerített levegőztetés nélkül a sarok sarkában megjelenik a penész, és a falak mindig nyomás alatt lesznek a főzés során.

A visszacsapó szelep elve

Vannak kipufogó-, légcsatorna- és szívóventilátorok, amelyek kialakítása visszacsapó szelepet biztosít. A levegő fokozatos cseréjére használják. A kipufogó ventilátor előnye egy szeleppel a légkondicionálóhoz képest, hogy az előbbi friss levegő áramot hoz létre, és nem működik a meglévővel.

Ezeket a padokat gyakran nemcsak lakóházak lakói, hanem magánszemélyek is használják. Használják:

 • konyha;
 • mosási lehetőség;
 • fürdőszobák és WC-k;
 • egészségügyi részegységek;
 • dohányzó irodák, stb.

A motorháztető meglehetősen egyszerű kialakítású. A szelepek három típusba vannak sorolva:

 1. Spring. Ezt önzárónak is nevezik.
 2. Irányított (kézzel vagy villany).
 3. Passzív. A fedél zárása vagy felnyitása a légáramlás hatása alatt történik.

A tavasz általában a konyhában vagy a fürdőszobában helyezkedik el. A motor működése közben a fedél mindig nyitva van. A ventilátor kikapcsolásakor a visszacsapó szelep fedele a rugó hatására záródik. Nem biztosít teljes tömítést, de jól védi az idegen szagtól.

Szabályozott elektromos szelepekkel ellátott kapcsok állnak rendelkezésre, amikor automatizált szellőztető rendszert kell létrehozni. Ipari helyiségekben használják: raktárak, néhány műhelyben, gyárakban, valamint értékesítési területeken és nagyméretű irodákban. Az ilyen szellőzés megakadályozza a penészedést, a penészedést és a kondenzációt.

A passzív szellőztetés a legkevésbé gyakori. Néha szokásos konyhai kapucnivalhoz használják.

Ellenőrizze a szelepeket fűtéssel vagy anélkül. Ennek a funkciónak köszönhetően megelőzhető a jég képződése télen. Ez akkor szükséges, ha a készülék kiesik. A fűtés nélküli fűtőtest csak beltérben használható.

Ventilátor kiválasztása

A pincékhez, fürdőszobákhoz és konyhákhoz való huzatok különböző változatokban és méretekben, valamint különböző formájú pengékkel készülnek. Néhány modellen inerciális rács van. A vakok elve alapján működik. A motor befejezése után a rács bezáródik. Vannak olyan gazdaságos modellek is, amelyekben egy időzítő be van építve. Ezzel beállíthatja a készülék működési idejét.

Eszköz vásárlásakor vegye fontolóra egy áramszabályozó jelenlétét, valamint a ventilátor kézi leállítását. A magas páratartalmú helyiségben (kád, zuhanyzó, gőzkabin, stb.) Érdemes olyan modelleket választani, ahol a megfelelő vezérlő biztosított. A kiválasztás során fontos figyelembe venni néhány tényezőt is:

 1. A szellőzés helyiségének térfogata.
 2. Az objektum típusa.
 3. A bérlők száma.

Az eszköz elegendő teljesítménye jó szellőzést biztosít, és nem okoz penészgombát és gombát. Ez nagymértékben növeli az életminőséget.

Konyhai felszerelés

A konyhában minden nap főzés. Ez idő alatt nagy mennyiségű zsír, füst és gőz telepszik a falakon, függönyökön és felemelkedik a mennyezet felé. A természetes szellőztetés gyakran hibás. Annak elkerülése érdekében, hogy a korom felboruljon a felületen, el kell távolítani egy elszívó ventilátort egy visszacsapó szeleppel.

A legegyszerűbb szerelési lehetőség a tűzhely fölé telepítése, és a következtetés közvetlenül a szellőző tengelyre húzható. Ha a lakás régi ablakokkal rendelkezik, akkor a ventilátort az ablakon elhelyezheti. Magántulajdonban a falon egy lyukat kell készíteni, hogy eltávolítsa a száraz levegőt.

A termelékenység (a szivattyúzott levegő mennyisége óránként) nagyon fontos paraméter. A megfelelő csukó kiválasztásához ismernie kell a konyha térfogatát: szorítsa meg a magasságot hosszával és szélességével. Az egészségügyi szabványok előírják, hogy bizonyos számú komplett légcsere ciklust kell kialakítani a helyiségben. A mutató a 8-12-es konyhára vonatkozik. Van egy biztonsági tényező is, vagyis veszteségek, amelyek a szellőzés meghibásodása miatt fordulhatnak elő. Általában 1,3 értéket alkalmaznak. A szükséges teljesítmény kiszámításához meg kell szorozni a hangerőt, a sokaságot és ezt az együtthatót.

A második pont, amelyre érdemes figyelni, amikor egy kupakot vásárol, a zajszint. Ezt egy olyan motor hozta létre, amely forgatja a ventilátorlapátokat.

Ne felejtsd el a hatalom. Minél magasabb ez, annál jobb a kipufogó levegő elhagyja a helyiséget. A visszacsapó szelep nem engedi vissza a konyhába. De egy hatalmas kapucnival sokkal többet költ, mint egy középosztálybeli rajongó.

A konyhai kapuk megkülönböztető jellemzői visszacsapó szeleppel: eszköz, kiválasztási kritériumok és a legjobb modellek áttekintése

Hood - a modern konyha kötelező attribútuma. Ez a berendezés segít a tökéletes beltéri körülmények fennmaradásában, megakadályozza a szagok és az égés terjedését. Néhány csavaros modell visszacsapó szeleppel rendelkezik, amelynek hasznosságát számos felhasználó kételkedik.

Mi a konyhaszekrény egy visszacsapó szeleppel?

A visszacsapó szelephez tartozó konyha nem különbözik a megszokottól külsőleg vagy szerkezetileg. Az egyetlen jellemző az a berendezés jelenléte, amely szabályozza a légtelenítést és a levegőáramlást. Az elmúlt években a konyhaszekrény kipufogócsövének hajlamos volt a teherhordó falon közvetlenül a légkörbe jutni. Ebben az esetben a visszacsapó szelep a berendezés lényeges része.

Szükségem van egy visszacsapó szelepre a konyhában?

Nincs konszenzus a konyhai kapucolóban lévő visszacsapó szelep szükségességével kapcsolatban. Szakértők úgy vélik, hogy ez szükséges abban az esetben, ha a szellőztető rendszerben gyakran megfigyelik a fordított tolóerőt. A bányából érkező levegő képes kívülállókat hozni, nem mindig kellemes szagokat a házba. A szellőzőcsatorna védelme kiküszöböli őket, és növeli az élet kényelmét.

A visszacsapó szelep felszerelése azonban csak akkor indokolt, ha a csővezeték egyenes.

Hogyan működik: működési elv és eszköz


Több típusú visszacsapó szelep van.

 1. Membrán (egylevegős gravitáció). A redőny kis ellenállásában különbözik, természetes szellőztető rendszerekben használják. A legegyszerűbb membrán típusú szelep önállóan, a rugalmas poliészterfólia megerősítésével hozható létre a szellőzőrács hátoldalán.
 2. Petal (vakok). Gyakran a szellőző rács helyett, a szelepek zárónyílása a tolóerő vagy az elektromos hajtás hatására előfordulhat.
 3. Pillangó (kettős levélrugó). Kényszerített szellőztető rendszerekben, konyhaszekrények. A szelep kialakítása tartalmaz egy olyan korlátot, amely megakadályozza, hogy a szelepek 90 ° -nál nagyobb fordulatot érjenek el. A rugók visszahelyezik a szárnyakat eredeti (zárt) helyzetükbe.

A szerkezeti különbségek ellenére az összes szelep ugyanazon az elven működik:

 • a légáramlás hatására a szárny kanyarodik;
 • szelepnyitás nyílik;
 • gázok kerülnek a szellőző tengelybe;
 • zárt redőnyök blokkolják a levegőbe jutást a szellőzőkészletből.

Hogy néz ki: fotó

A konyhai kapuk visszacsapó szeleppel kapcsolatos megjegyzései: az előnyök és hátrányok

A csavaros szelepekkel ellátott konyhai szőnyegek több szempontból is népszerűek:

 • kiküszöböli a külföldi szagok behatolását;
 • a tervezés egyszerű az eszközben és a telepítésben;
 • szolgál hosszú és problémamentes.

Ennek a készüléknek hátrányai vannak:

 • amikor a visszaszorulási hullámok bizonyos szelepmodelleket nyitottak és zártak le egy tapintással megegyező jellegzetes hangzással;
 • A konyhában lévő kipufogócső visszacsapó szelepe rendszeres tisztítást igényel a szennyeződéstől és zsírtól.

A gyártók és a népszerű modellek: a legjobb és az árak minősítése

Az értékesítési hálózat széles választékot kínál a konyhákhoz, amelyek közül az egyik a legjobb modellek az építés és a stílus szempontjából.

Kipufogórendszerek

 1. Faber KORUND BK A60

  A beépített konyhai készülékek egyik legújabb modellje stílusos, fekete-fehérben készült. A visszacsapó szeleppel rendelkezik, elektronikus vezérléssel, a gombok segítségével.

A halogén háttérvilágítás és az üzemmódok kijelzése különösen vonzó a modell számára. A program biztosítja az automatikus aktiválás késleltetését. A motorháztető optimális szélessége a kis méretű konyháknak: 60 cm. A modell ferde típus, kétféleképpen működik: a kipufogógáz és a levegő keringése.

 • termelékenység - 700 m 3 / óra;
 • 4 sebesség;
 • áramfogyasztás - 185 W;
 • méretek - 600x770 mm;
 • zsírszűrő.

Az átlagos ára 18999 rubel.

 • MAUNFELD DREAM 60

  Kompakt konyhapult ferde kivitel, elektronikusan vezérelve érintőképernyővel. Nagy hatékonyságú (legfeljebb 800 m3 / óra), három üzemmóddal rendelkezik. A modell látványos kivitelű, szürke és fekete színben. Az elülső üvegablak eltávolítható, a légbeszívás a kapucni kerületén történik. Egy házzal, egy adapterrel és egy karbantartási utasítással egészül ki.

  • méretek - 600x780 mm;
  • zajszint - 48 dB;
  • áramfogyasztás - 200 W;
  • zsírszűrő;
  • csőszakasz - 120 mm.

  Az átlagár 15990 rubel.

 • Gorenje DK 63 CLB

  Az egyik legmegfelelőbb és legkedveltebb konyhaszekrényes kupola, amelyet Lengyelországban gyártanak. Nagyon jó minőségű és alacsony zajszintű. Működik a keringési és a kipufogó levegőben. Beépített nagy teljesítményű halogén lámpákkal. Három sebességgel dolgozik. A test rozsdamentes acélból készül, az elülső panel hajlított.

  • méretek - 600x500 mm;
  • termelékenység - 770 m3 / óra;
  • zajszint magas teljesítményen - 69 dB;
  • áramfogyasztás - 290 watt.

  Az átlagár 18.990 rubel.

 • Korting KHP 5211 W

  Az egyik olcsó konyhai konyhaszekrény. Behúzható szekrény van beépítve a fali szekrénybe. Fehér és ezüst színben készült. A csúszda csúszó mechanizmusa, a panel két 40W-os halogén lámpával van felszerelve. Van cserélhető zsíros szűrő. A modell könnyű, legfeljebb 5 kg.

  • méretek - 498х195х278 mm;
  • maximális zajszint - 53 dB;
  • termelékenység - 350 m 3 / óra;
  • ház anyaga - rozsdamentes acél.

  Az átlagár 5799 rubel.

 • ELIKOR Epsilon 60

  Az eredeti, stílusos modell egy áramvonalas testtel, melynek nincsenek éles nyúlványai. A kipufogógáz és a légáramlás üzemmódjában működik, a sebességvezérlés csúszókapcsolóval történik. Teljesen visszacsapó szeleppel és zsírszűrővel. A modell szélessége 600 mm, magassága - 680 mm.

  • teljesítmény - 430 m 3 / h;
  • három munka sebességgel;
  • áramfogyasztás - 145 W;
  • zajszint - 54 dB.

  Az átlagos ára 4899 rubel.

 • Különálló csatlakozók és kimenetek visszacsapó szeleppel

  1. Round Vents Plastivent 4141

   A kerek csövekkel ellátott visszacsapó szelep csatlakozója természetes és kényszerszellőztetéses rendszerekbe történő beépítésre szolgál. Műanyagból készült, rögzítőgyűrűvel ellátva. Szakasz 200 mm. Könnyű, esztétikailag vonzó, könnyen felszerelhető.
  • hossza - 300-500 mm;
  • súly - 100 g;
  • a szín fehér.

  Az átlagos ára 166 rubel.

 • Négyszögletű csatlakozó Aventa

  Négyszögletes csatlakozókra van szükség a megfelelő rész műanyag csövek beszerelésekor. Megengedett működtetés -40 ° C és + 60 ° C közötti hőmérsékleten. A négyszögletes légcsatornák optimálisak a korlátozott mennyezet alatti helyiségekbe történő beépítéshez. A csatlakozók csatlakozói Alenta 150х75 mm.

  Az átlagár 340 rubel.

 • ERA fali kipufogó kimenet

  A fali kipufogó ERA tartós műanyagból készült, a színes megoldás más: fekete, fehér, szürke. 150x150 mm. A perem átmérője 100 mm. A fal kijárata védelmet nyújt az esővisszatérés és a csapadék hatása ellen: műanyag csúcs. A szerkezet leválasztható, a test alsó részében rács van. A karimázás lehetővé teszi, hogy a szellőzőnyílást esztétikailag kellemessé tegye.

  Az átlagos ára 255 rubel.

 • Fém szelep RSK

  A szelepet úgy tervezték, hogy blokkolja a kör keresztmetszetű légcsatornák nyílásait. Eloxált alumíniumlemezből készült, bármely helyzetben felszerelhető: függőlegesen, vízszintesen, szögben. Csatlakozóval rögzíthető a csőhöz. A szakasz eltérő lehet: 100 mm és 650 mm között.

  Az átlagár az átmérőtől függ. A 100 mm-es szeleptest 330 rubel.

 • Mely gyártó és milyen típus közül választhat: TOP-3

  Minden visszacsapó szelep megbízható és hosszú élettartamú. A modell kiválasztása a csővezeték típusától és annak szakaszától függ. A legtöbb háztartási készülék gyártója és alkotóelemei.

  A legnépszerűbb gyártók: Era, Polar Bear, Dvs.

  A visszacsapó szelep hatással van a konyhapuk teljesítményére?

  A visszacsapó szelep jelenléte befolyásolja a berendezés teljesítményét, mivel a rugófedél fedelének felnyitásakor a tápfeszültség része. De ez (energiafogyasztás) annyira jelentéktelen, hogy ritkán veszik figyelembe.

  A szükséges minimális energiaellátó rendszer kiszámítása

  A kipufogórendszer kívánt teljesítményének kiszámításához ismerni kell a helyiség térfogatát. Az SNiP szerint a teljes levegőcsere a konyhában a következő:

  • 60 m3 / h-ig 2 komfortlemezzel;
  • legalább 75 m3 / h 3 ágyas;
  • 90 m3 / h-ig 4 komforttal.

  Lehetőség van kiszámítani a kívánt kitermelési teljesítményt a légcsere sebességének követelményei alapján. A konyháknál ez a szám 10-12 légfrissítés óránként. Így a helyiség térfogata (például 45 m 3) szorozódik a multiplicitási tényezővel: 45x12 = 540. A kapott érték a kipufogórendszer szükséges teljesítménye: 540 m 3 / h.

  3 legjobb modell

  A felülvizsgálatban bemutatott berendezések közül három legjobb modell különböztethető meg:

  • Faber KORUND BK A60;

 • ELIKOR Epsilon 60;

  Ezek a rendszerek visszacsapó szelepekkel vannak felszerelve, könnyen felszerelhetők és kezelhetők. Különböző hatékony tervezés és megbízhatóság. Árkategóriában - 4899-18999 rubel.

  A

  A csavarhúzók legjobb modelljeinek átlagára egy visszacsapó szeleppel:

  • Faber KORUND BK A60 - 18999 dörzsölje;
  • MAUNFELD DREAM 60 - 15990 dörzsölje;
  • Gorenje DK 63 CLB - 18990 rubel;
  • Korting KHP 5211 W - 5799 rubel;
  • ELIKOR Epsilon 60 - 4899 dörzsölje.

  A választás valóban gazdag, jó minőségű, olcsó modelleket vagy drágább márkát vásárolhat. Az eszköz ára függ a gyártó hírnevétől és a készülék működésétől. Válassza ki, mi felel meg a paramétereknek és a megjelenésnek megfelelően, összpontosítva a szobájának teljesítményére és területére.

  Hol vásárolhat egy ruhát a konyhába egy visszacsapó szeleppel?

  Moszkvában

  1. Online áruház FABER, +7 (495) 191-37-58.
  2. Online áruház "RayBT", 8 495 983-59-83.
  3. Shop "Technokaravan", Pyatnitskoe Highway 18, +7 (495) 920-51-00.

  Szentpéterváron

  1. Online áruház "Empire Techno", +7 (812) 200-49-00.
  2. Online üzlet "Citylink", (812) 332 84 84.
  3. Online áruház TORMART.RU, 8 (800) 511-39-90.

  A visszacsapó szeleppel ellátott konyhaszekrény nagyszerű megoldás a háttámlák kiküszöbölésére. Kiválasztásakor a gyártó megbízhatóságára, teljesítményére és berendezéseire összpontosít.

  Csendes ventilátorok visszacsapó szeleppel

  Legnagyobb értékesítés

  információ

  A természetes szellőzés minden lakásban és házban található. De annak érdekében, hogy javítsák a légcserét sok szobában, további felszerelésre van szükség. A háztartási ventilátor egy visszacsapó szeleppel a kényelmes szellőzés leggyakoribb változata a fürdőszobában, a konyhában, a fürdőszobában, a WC-ben vagy a kamrában.

  A háztartási szurkolóknak más a terve, és sok vállalat termel. Ugyanakkor szinte minden modell beépített visszacsapó szeleppel rendelkezik. Ez az alapberendezés kipufogó ventilátorának része.

  A visszacsapó szelep visszacsapó levegő elzáró szelepként működik. Vagyis leállítja a visszatérő vontatást a szellőző tengelyről a lakásba. A bányában lévő levegő szennyezett porral, törmelékkel, gyakran kellemetlen szaggal. A visszacsapó szelep nem hagyja ezt az egész "csokrot" a lakásban.

  A visszacsapó szelep elve

  A visszacsapó szelep működése a ventilátor légáramához kapcsolódik. A motor bekapcsolásakor létrejön egy fej és a visszacsapó szelep szelep nyitott helyzetben van. A motor leállításakor a szelepen lévő légnyomás megszűnik, és a fedél záródik. A redőny lecsúszhat mind a saját tömegének hatására, mind a visszahúzó rugóval.

  A visszacsapó szelepek típusai

  A kipufogó ventilátor a konyhával, a WC-vel vagy a fürdőszobával ellátott visszacsapó szelepnek különféle kialakítású elzáró elemekkel rendelkezik.

  A szelepeket a vezérlés típusának megfelelően három típusba osztják:

  • passzív (gravitációs);
  • visszahúzó;
  • vezérelt.

  A passzív szelepnek nincs kötelező eleme vagy mechanizmusa, és a levegőáramlás hatására megváltoztatja helyzetét. Nyomás hiányában a szárny bezáródik, amikor a ventilátor működik, a szelep nyitva van a sugárnyomás alatt.

  Az ön-visszacsapó szelepnek van egy levele, amelynek rugója van, amely a levegőnyomás alatt nyitva van. Ezután visszaállítja a szelepet zárt helyzetbe, amikor a nyomás gyengül és eltűnik.

  Az ellenőrzött szelep kinyit és bezárja a fedelet a mechanizmus hatása alatt. A leggyakrabban használt elektromos vezérlés. De az ablakok, falak és más ventilátorok mindkét oldalon hozzáférhetőek, a visszacsapó szelep kézi zárása használható.

  Ellenőrizze a szelep kialakítását

  A visszacsapó szelep nélküli csendes ventilátor kerek vagy téglalap alakú lehet, és ugyanaz a kimenet a csatorna számára. Ezért a visszacsapó szelep lehet kerek vagy négyzet is.

  Tervezés szerint a szelepek a következőkre oszthatók:

  • egyszárnyú (a tengelyen levő 1 levél, 90 fokos fordulat);
  • kéthéjú kagylók (2 redőny, 90 fokkal elforgatva, külön tengelyek, egy vagy mindkettő egyszerre nyitható);
  • szirom (az összekötő lemezek - szirmok formájában lévő szárnyak);
  • inertiális rácsok ("Tulip" szivacs szelep, több passzív típus).

  Az online shop 220pro.ru csendes ventilátorokat kínál a konyhai, fürdőszobai és egyéb bentlakásos helyiségek visszacsapó szeleppel.

  A katalógus bemutatja a gyártóberendezést

  Saját magad választhatja ki a rajongót, vagy tanácsot kérhet a boltvezetőtől. A szakember kiszámítja a teljesítményt, és kiválaszthatja a kívánt modellt, figyelembe véve az ár és a formatervezés kívánságait. A "kulcsrakész" szellőztető berendezések teljes választékát kínáljuk az összes szükséges alkatrész kiválasztásával, a ventilátorral és a tartozékokkal végződve.

  A szellőztetés szelepe: hogyan lehet a szellőztetést egy kipufogócsővel ellátni

  Érezni fogják az ételkészítés szagait, ahelyett, hogy örökre elhagyná a szobát? És ez a telepített szellőztető rendszer ellenére? Be kell vallanod, hogy ez egy rendkívül kellemetlen helyzet, amelyet a lehető leghamarabb meg kell szabadulnunk. Valószínűleg a probléma a fordított tolóerő előfordulásában rejlik. Ez egy gyakori jelenség, amely számos negatív következménnyel jár.

  Segítünk Önnek abban, hogy megszabaduljon a nemkívánatos szagoktól egy egyszerű és olcsó eszközzel, amely nem igényli a meglévő szellőzőcsatornák átgondolását vagy jelentős pénzügyi befektetéseket. Elég lesz egy visszacsapó szelep felszerelése a szellőzéshez - ez megoldja a problémát.

  Minden erőszakos cselekmény kézzel történik. De ehhez ismerni kell az ilyen eszközök kivitelezésének konstruktív változatait, azok előnyeit és hátrányait, valamint a kipufogórendszerek elhelyezésére és telepítésére vonatkozó szabályokat. Minden információt a mi cikkünkben adunk meg. Hasznos videoklipeket is tartalmaz, lépésenkénti telepítési utasításokkal és fotókkal, amelyek bemutatják a bemutatott anyag lényegét.

  A hátrameneti tompítás okai

  A visszacsapó szelep felszereléséhez el kell dönteni, hogy a ház szellőztető rendszerében fordított tolóerőt kell biztosítani.

  Ennek a folyamatnak a megértése lehetővé teszi, hogy megfelelően tervezzen és hajtson végre légcserét a helyszínen.

  A szellőztetés működési elve a törvényen alapul, hogy a bejövő és kimenő levegő mennyisége egy időben megegyezik.

  Így a kapucni visszatérő tolóereje akkor fordul elő, ha a levegőbemeneti és kimeneti pontok maradék pontján a teljes áramlás a házból irányul. Ennek a hatásnak számos fő oka van.

  Gyakran előfordul, hogy a visszatérő tolóerő a beáramló szellőztetés révén a helyiségbe belépő áramlás jelentős csökkenése vagy megszűnése miatt következik be.

  Ez a lyukak fokozatos eltömődésével járhat, és kényszerített rendszer esetén a légáramlásért felelős mechanizmusok kopása vagy lebomlása.

  Továbbá a fordított tolóerõ kialakulása hozzájárulhat az egyik kipufogóeszközön kilépõ levegõ mennyiségének hirtelen megnövekedéséhez.

  Például kemencében történő melegítés esetén a tüzelőberendezésekből származó forró levegőt intenzíven felszabadítják egy kéményen keresztül. Ha a beáramló szellőztetés nem elegendő az átáramlással, akkor a burkolatok áramlási iránya megváltozik.

  Abban az esetben, ha a ház belsejében légcsatornát használunk több bejutási ponttal, akkor lehetséges az áramlás irányának megváltoztatása, ha a kényszerített szellőztetés az egyikben szerepel.

  Tehát ha a konyhából és a fürdőszobából származó doboz egy rendszerben van összekapcsolva, akkor egy konyhai kapucnis behelyezése nem csupán az utcára, hanem a fürdő felé is vezet.

  A környezeti paraméterek megváltoztatása a lakáson kívül vagy otthon is visszafordulást okozhat.

  A terepváltozással kapcsolatos építési munkálatok során, például az egymáshoz közel álló szerkezetek felállítása vagy lebontása esetén, a szél irányát a rajz irányába változtathatjuk.

  A lakóépületekben, ha közös szellőztető tengelyeket használnak a levegő eltávolítására, előfordulhat, hogy a lakásba való visszatoloncolás miatt előfordulhat, hogy a szomszédok erőteljes kivonatokat csatlakoztattak.

  Ez a probléma különösen fontos a régi házak esetében, amelyek általános légcsatornáit úgy tervezték, hogy nem vették figyelembe a kényszerszellőztetés eszközeinek használatát.

  Még akkor is, ha jelenleg nincsenek feltételek a visszatérő tolóerék előfordulásához, jobb, ha a légkeringető rendszer telepítésekor egy visszacsapó szelepet szerelünk be.

  Lehetséges módosítások, a beszívott szellőztetés vagy külső tényezők okozhatnak légáramlási irányokat váltakozva.

  A kész eszközök költsége kicsi, és a szelep bevezetése a már működő csatornákba időigényes feladat.

  A visszacsapó szelep teljesítménye

  A kipufogógáz-berendezések széles körű használatával összefüggésben a kézi vezérlés alkalmazása a levegőáramlás áthaladásának szabályozására már nem releváns.

  Négy alapvetően különböző módja van annak, hogy automatikusan megakadályozzák a szellőztető rendszer backdraftját. Mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai, amelyeket figyelembe kell venni az eszköz típusának kiválasztásakor.

  1. típus - egylevelű gravitációs hatás

  A helyiségből érkező áramlás nyomást gyakorol a szeleplapra, és megnyitja, hogy a levegő áthaladjon. Mozgás hiányában vagy fordított tolóerő esetén a szárnyra nehezedő nyomás nem és a gravitáció hatására bezáródik.

  Megfelelő felszerelés esetén a gravitációs visszacsapó szelep természetes szellőzéssel is használható, mivel az ajtónyitás ellenállása elhanyagolható.

  Kétféle módon hajthatja végre ezt a tervet:

  • a tengely azon pozíciójának eltolódása, amelyen a redőny rögzítve van, a csatorna keresztmetszetének közepéhez képest;
  • a készülék belsejében vagy azon kívül található ellensúly.

  Tekintettel arra, hogy a levélzárás alapelve a gravitáció hatásán alapul, a szelepet a tervezéstől függően vízszintesen vagy függőlegesen kell elhelyezni egy szinttel.

  Ellenkező esetben lehetetlen teljesen lezárni, vagy jelentős erőfeszítésre lesz szükség a szellőzőrendszer levegőáramához, hogy megnyissa a levél, különösen ellensúly esetén.

  Típus # 2 - dupla levél rugóval

  A pillangószelep két redőnnyel van ellátva, amelyek a jobb oldali túlnyomással felhajlanak, és a rugók segítségével távoznak.

  Mivel a zárási folyamat nem függ a gravitáció hatásától, egy ilyen eszköz a gravitációs típusától eltérően bármilyen szögben helyezkedhet el.

  Ez az opció általában normál esetben csak kényszerszellőztetéssel működik, elszívó elszívókkal.

  A szelep megvásárlása előtt ellenőrizni kell a redőnyök érzékenységét, hogy kinyithathassák a légcsatorna azon légcsatornáját, amelyre felszerelik.

  Néhány modern pillangóeszköz a rugók erejének megfelelően állítható be.

  3. típus - Vakok a szellőzőrácson

  A rács, amely bezárja az utca vagy a szellőztető tengely kijáratát, gyakran szeleppel rendelkezik, amely úgy néz ki, mint az ablakvakok. A működésének elve gravitációs, hasonlóan az egyszárnyú változathoz.

  Több szelep használata az egyik helyett az eszköz nyitott helyzetben lévő tömörségének köszönhető, ami fontos a rendszer külső elemei számára.

  A rácsméretek kiszámítása a szellőzőcsatornák standard paramétereire a falakon levő kivonatok és levegőnyílások esetén történik.

  A visszafutásgátló szelep az egész rácsra vagy csak a természetes szellőzésre szolgáló lyukra szerelhető.

  Az értékesítés során rácsok vannak, amelyek más tervezési megoldásokkal vannak ellátva. Azonban a membránnal vagy a rugók használatával kapcsolatos lehetőségek komoly komoly problémákat okozhatnak alacsony hőmérsékleten.

  Ezért egy utcai rácshoz képest jobb választani egy eszközt a redőny-zsaluzat típusával.

  4. típus - rugalmas membrán

  A membrán visszacsapó szelep elve a rugalmas lemez helyzetének megváltoztatására alkalmas áramlási képességen alapul.

  Elhelyezése lehetővé teszi egy szellőzőnyílás megnyitását a légmozgás egy irányával, és a másikhoz szorosan zárva, a kerület mentén szomszédosan.

  Abban az esetben, ha fennáll annak a veszélye, hogy az erős visszahajtás deformálódik a membránon, további merevítőkre van szükség, amelyeken a nyílás lezárásakor támaszkodni fog.

  Ezt a tényt figyelembe kell venni a membránszelep megvásárlásakor, ellenkező esetben a szelep görbülete és az azt követő laza illesztés következhet be, ennek eredményeképpen a készülék részlegesen továbbítja a visszatérő levegő áramlását.

  Jellemzők önálló

  Az ellenőrzőszelepek alacsony költsége miatt az eszköz öngyártása csak akkor alkalmazható, ha nem szabványos geometriai paraméterekkel rendelkező szellőzőrácsot vagy légcsatorna-dobozt használ.

  Ebben az esetben gyakran olcsóbb és gyorsabb, hogy egy szelepet hozzanak létre, mint hogy átálljanak egy szabványos alakra és méretre.

  A legegyszerűbb módja a membrán vagy az egyszárnyú szelep készítése. A merev anyagot, például műanyag vagy fémlemezt használják fedőlapként. Különös figyelmet kell fordítani a következő pontokra:

  • a lemez tömítettsége a szeleptest falához vagy a reteszelő kiemelkedéshez, hogy megakadályozza a rés és a levegőjárat kialakulását;
  • a kopogólemezek eltávolítása, ami különösen fontos a légmozgás irányának gyakori változásai esetén.

  A membránszelephez vastag papír vagy lazsánfólia lapot használhat, amelynek átmérője nagyobb, mint a légtelenítő lyuk.

  Erõs visszahúzó erõvel a membrán anyag deformálódásának elkerülése érdekében be kell szerelni a rácsot, amelyre pihenõdik.

  Elhelyezés és telepítés szabályai

  Minden konfigurációs rendszer esetében meg kell tervezni a szelepek elhelyezését oly módon, hogy a visszatérő tolóerő blokkolva legyen a bekapcsolt ventilátorok és kivonatok kombinációjával. A szellőztetés minősége az eszközök megfelelő telepítésétől függ.

  A szelep helyét a szellőztető rendszerben

  Ha a kipufogórendszernek van egy légbeömlése, amely a szellőzőcsatornán áthalad a tengelybe vagy az utcára, akkor a hátsó tolóerő megakadályozása érdekében elegendő egyetlen szelepet elhelyezni a csőben.

  Ha a rendszer topológiája bonyolultabb, mivel számos kivonatot vagy nyílást tartalmaz a természetes szellőzéshez, akkor az ellenőrző szelepek elhelyezésére a következő szabályokat kell alkalmazni:

  1. A levegő beszívási pontját és a fő légcsatornát összekötő egyes ágaknál egy visszacsapó szelep van felszerelve. Ez azért szükséges, hogy megakadályozzuk a levegő átirányítását a motorháztető felé, ha nincs benne.
  2. Általában egy másik készüléket szerelnek be a szellőzőrendszer kimenetén. Ideális esetben a csatorna teljes szorosságával ez nem szükséges, de a gyakorlat azt mutatja, hogy a szelep felszerelése ezen a helyen érvényes.

  Rendszerint a visszacsapó szelepet olyan helyeken szerelik fel, ahol a legkényelmesebb hozzáférést biztosítják. Ez azért van, mert rendszeresen tisztítani kell a tapadó por és zsíros lerakódásoktól, ellenkező esetben a csappantyúk nem fordulnak el teljesen a fordított tolóerő alatt.

  A csővezeték modellezése során nem szabad megfeledkezni arról, hogy a gyártó felszerelhet visszacsapó szelepet a ventilátorra vagy a kipufogócsőre. Ebben az esetben nincs szükség külön fordított tolóerő védelemre.

  Különös figyelmet kell fordítani a szelep felszerelésére a lakóépület bánya bejáratának közelében.

  Az általános szellőztető rendszer egy olyan üreg, amely közvetlen napfénytől védve van egy pozitív hőmérséklettől, amely időnként belép a párás levegőbe, ami ideális táptalaj a különféle mikroorganizmusok számára.

  A rovarok, madarak és rágcsálók is gyakran ott élnek.

  Az ilyen bányákban található levegő ritkán felel meg a lakóhelyi egészségügyi és járványügyi követelményeknek.

  Ezért még a szellőztető tengelyek rendszeres sanitizálása esetén is meg kell akadályozni a visszirányú tolóerőt és a levegő bejutását a lakásba.

  A beszerelés és karbantartás árnyalata

  A háztartási szellőzés megteremtése érdekében kerek vagy téglalap alakú légcsatornákat használnak. Számukra vannak olyan kész megoldások, amelyek egy, a rendszerben bárhol telepíthető visszacsapó szelepet tartalmaznak.

  Ebben az esetben a telepítési folyamat hasonló lesz bármely más szellőztető elem csatlakoztatásához.

  A természetes és kényszerszellőztetés alternatív működtetésének szükségessége esetén két tipikus megoldás van egy visszacsapó szelep felszerelésére:

  • a szellőzőrács közelében lévő pólus felszerelése, a szellőzéssel ellátott szelep felszerelése a természetes szellőzéshez;
  • a két külön nyílással ellátott rács speciális kialakítása mindkét típusú szellőzéshez.

  Az ilyen rács behelyezése csavarokkal vagy folyékony körmökkel történhet.

  Az első módszer előnyösebb, mivel a szellőztető rendszer elemzése a tisztításra, javításra vagy konfiguráció megváltoztatására a legegyszerűbb, ha a rácsot eltávolítjuk.

  Ha úgy dönt, hogy a rácsot a helyiség belsejéből helyezi el, akkor gondosan be kell tömíteni a rácsot és a fali csatlakozót.

  Az utcai rácsokon található, rolókkal ellátott egyik probléma a hidegben lévő szelepek fagyasztása és jegesedése. A fürdőből, fürdőszobából vagy konyhából kilépő levegő nedvességgel telítődik, amely alacsony hőmérsékleten lefagy.

  Ebben az esetben két probléma merül fel:

  • a szárnyak már nem zárják szorosan a szellőzőnyílást, aminek következtében a visszatérő tolóerő esetén a levegő behatol a szobába, bár kisebb térfogatban, mint a teljes védelem hiányában;
  • a lyuk keresztmetszete jelentősen csökken, ami csökkenti a rendszer kapacitását, ami csökkenti a légáramlást és növeli a ventilátorok és a konyhaszekrények terhelését.

  Ebben a tekintetben időszakosan ellenőrizni kell a jég jelenlétét a rácson és el kell távolítani. Az eljárás végrehajtásának legegyszerűbb módja mechanikailag, de fennáll a kár és a függöny veszélye, ha műanyagból készülnek.

  Ezért kívülről jobb, ha egy merev fém rácsot építenek be.

  Hasznos videó a témában

  A szelepek beépítése a szellőzőrácsba:

  A szelep szerelési módja a kényszerített és természetes szellőzés alternatív működtetéséhez:

  Membránszelep gyártás:

  A visszacsapó szelep felszerelése a kipufogó levegő rendszerben biztosítja a normál szellőztetési funkciókat, kiküszöböli a légáramlás visszafolyását, és kiküszöböli a kellemetlen szagokat és mérgező illékony vegyületeket. Ezt a készüléket saját kezűleg szerelje fel, ha megvásárol egy kész szerkezetet, amely megfelel a ház szellőzőcsatorna keresztmetszetének.

  klíma

  A konyha olyan helyiség, ahol gyakran magas a páratartalom. Annak érdekében, hogy elkerüljük a nedvesség és a penész megjelenését a falakon, a konyhában egy kiváló minőségű szellőzőrendszert kell felszerelni. Azonban, hogyan kell kiválasztani és telepíteni egy ventilátort a konyhában, fontolja meg az alábbiakban.

  Tartalomjegyzék:

  A konyha ventilátorának megválasztása

  Ventillátor vásárlás a konyhában, először meg kell ismerkednie az általa választott ajánlásokkal. Így lehetőség nyílik olyan kiváló minőségű eszköz kiválasztására, amely sok éven át szolgál.

  Vegyél egy ventilátort a konyhába, figyeljen teljesítményének szintjére. Ez a jellemző határozza meg a készülék működésének minőségét. Annak érdekében, hogy megtalálja a megfelelő ventilátor, meg kell szorozni a területet a helyiség tíz. Így lehetőség nyílik a műszer teljesítményének megszerzésére. Ezek a számítások azonban csak azoknál a helyiségeknél alkalmazhatók, amelyeknek jól megalapozott természetes szellőzése van. Ellenkező esetben a teljesítmény értéke növekszik, és a terület tizenötszerrel megszorozódik.

  Ezenkívül előre határozza meg a ventilátor telepítési helyét, a készülék kialakítása attól függ. Vannak olyan eszközök, amelyeket falra, mennyezetre vagy nyílásra szerelnek fel. Néhány modell telepítve van az ablakokon.

  Ezenkívül a konyha magas színvonalú ventilátorának biztosítania kell a kényelmes tartózkodást a szobában, a munkának csendesnek kell lennie. A ventilátor üzemeltetése során kibocsátott zajszint nem haladhatja meg a negyven decibel értéket.

  A szellőzőcsőre felszerelt konyhai ventilátorra van szükség, ha a készüléket a szellőzőcsatornára szerelik fel. Ebben az esetben a visszacsapó szelep megakadályozza a levegő belépését a helyiségbe a ventilátor leállítása alatt.

  Ügyeljen a ventilátor stabilitására a magas hőmérséklet és páratartalom előtt. Ventilátor megvásárlása előtt mérje meg a légtelenítő átmérőjét, amelybe be kell szerelni. Ne feledje, hogy a ventilátor keretnek teljesen le kell zárnia a légtelenítő nyílást.

  A vezérlés típusával kapcsolatban a ventilátorok kézi és automatizált eszközökre vannak felosztva. Néhány modell távirányítóval rendelkezik. A legpraktikusabb megoldás a ventilátoros berendezés, amely egy további kapcsolóval működik.

  Annak érdekében, hogy elkerüljük a túlhűtést a konyhában, javasoljuk, hogy friss típusú szelepet vásároljon a ventilátorral. Ezzel a konyha levegőt kap az utcáról.

  A ventilátor alakja és színe a beépített helyiség egyedi jellemzőitől függ. Sok szín és ventilátor lehetőség van. Próbáljon ki egy olyan modellt, amely illeszkedik a konyhába.

  Általában a ventilátor kiválasztásának a következő jellemzőkön kell alapulnia:

  1. A levegőcsere paraméterei.

  Ez a jellemző határozza meg a helyiségből eltávolított levegő mennyiségét egy bizonyos ideig.

  A ventilátornak olyan csendben kell lennie, amennyire csak lehetséges: nem zavarja a beszélgetést vagy a tévénézést.

  3. A visszacsapó szelep jelenléte.

  A külső környezet levegőbe való belépésének megakadályozása érdekében a ventilátort visszacsapó szeleppel kell felszerelni.

  4. A használat biztonsága.

  Mivel a konyha magas páratartalmú hely, a ventilátort szennyeződéssel és nedvességvédelemmel kell védeni. Biztonságos elektromos vezetékkel is ellátni kell. Ezenkívül a ventilátort nem szabad abbahagyni mind magas, mind alacsony hőmérsékleten.

  5. Teljesítmény jellemző.

  Ez a minőség határozza meg a lapátok forgási sebességét és sebességét. A légtisztítás hatékonysága közvetlenül függ a ventilátor teljesítményétől.

  A legnépszerűbb lehetőség egy fehér rajongó, de lehet kék, fekete vagy szürke készüléket vásárolni.

  7. Könnyű használat.

  Az ilyen kiegészítő funkciók, mint például a jelenlétérzékelők, lehetővé teszik a működés felügyeletét és a ventilátor bekapcsolását, miközben az emberek a helyiségben tartózkodnak. Szintén lehetséges egy ventilátor hozzáadását egy időzítővel, amely beállítja, hogy a készülék bizonyos ideig működjön.

  Kipufogó ventilátor a konyhába - típusok és jellemzők

  A konyhai ventilátorok működési feltételeinek arányában a következő típusok szerint oszlik meg:

  1. Csatorna ventilátorok - közvetlenül a kipufogócsatornára szerelve. Az ilyen mechanizmusokat a szellőzőcsatornákba kell szerelni mind kerek, mind pedig négyszögletes szakaszokkal. A motorháztető tervezési jellemzői tekintetében centrifugális és axiális. Egyes készülékek képesek ellenőrizni a helyiség nedvességtartalmát is. Az átmenetileg működő érzékelő csökkenti az eszköz energiafogyasztását is. Emellett az ilyen ventilátoroknál a készülék védelmet nyújt a nedvességtől, így a készüléket egy magas páratartalmú helyiségbe építik be.

  2. A konyhai csendes ventilátor - a munka során megjelent alacsony zajszint mellett különbözik. Ajánlatos ilyen ventilátorokat installálni kis konyhákban és apartmanokban. Ellenkező esetben a készülék nem csak a konyhában, hanem a szomszédos helyiségekben is beavatkozik.

  3. Ventilátorok a háztartási típusú kipufogódobozokhoz - megakadályozzák, hogy az újrahasznosított levegő bejusson a helyiségbe. Ilyen ventilátorral a szoba levegője mindig tiszta lesz. Különösen releváns ilyen ventilátor a fürdőszobában vagy a WC-ben.

  4. Centrifugális elszívó ventilátor - széles körben használatos az ipari szektorban. A csigaház a konyha számára egy ilyen név, mert a spirál ház, hasonlít egy csiga. A készülék sebessége és teljesítménye a ventilátor lapátok típusától és hosszától függ.

  5. Az axiális típusú elszívó ventilátor a legnépszerűbb. Ez a készülék optimális konfigurációval rendelkezik a konyhában való felszereléshez és nagyon nagy hatékonysággal. Ezenkívül ezek a ventilátorok könnyen felszerelhetők és jó szellőzést biztosítanak a helyiségben.

  Hogyan csatlakoztassuk a ventilátort a konyhában?

  A kipufogó ventilátor felszerelésének jellemzői meghatározzák a típusát. Bemutatjuk az ablakos vagy fal típusú ventilátorok telepítésének technikai jellemzőit.

  A ventilátor telepítéséhez kövesse az alábbi lépéseket:

  1. Először olvassa el a gyártó utasításait. Le kell írni a telepítési folyamatot és az eszközzel kapcsolatos összes részletet.

  2. Ezután meg kell határoznia a ventilátor telepítésének helyét. Minél nagyobb a ventilátor, a működésének minősége biztosítva lesz. A legjobb megoldás a mennyezetről 15-20 cm.

  3. Ha a ventilátor az ablakra van felszerelve, előzetesen elő kell készíteni egy üveg vágót. Ezzel lehetővé válik, hogy a ventilátor paramétereihez egy lyuk alakuljon ki az üvegben.

  4. A gumi burkolatokat a ventilátor burkolat felületére helyezzük, hogy tökéletesen csatlakoztassuk a készüléket üveghez.

  5. A külső peremre egy rögzítőszalag van felszerelve. A rögzítőcsavarok meghúzásának folyamata során a terméket az ablaknyílásba rögzítik. Ezután a szalagot levágják.

  6. A burkolat belsejében a ventilátor munka része van beépítve. Ugyanakkor a lapátok forgatásának folyamata során nem szabad érintkezniük a falakkal.

  7. Csatlakoztassa a készüléket villamos energiához. Ebben az esetben meg kell határozni az eszköz bekapcsolásának módját. A mechanizmus mûködésének ellenõrzése után védõbelsõ rácsra van szükség.

  A faleszközök rögzítésének folyamata bonyolultabb. A ventilátor falra történő telepítéséhez kövesse az alábbi utasításokat:

  1. Ha van szellőzőcsatorna, meg kell határoznia a falon belüli elhelyezkedését. Ellenkező esetben a ventilátor a támasztó falra van szerelve, amelyben egy lyuk van.

  2. Egy perforátorral és egy betonfúróval készítsen apró lyukakat, amelyek még egy nagy lyukat képeznek a ventilátor számára.

  3. Szerelje fel a foglalatot a falon belül. Szerelje fel a ventilátort rögzítve horgonyokkal.

  4. Ha a ventilátort a hordozó falára telepíti, helyezzen be egy védőrácsot a helyén.

  5. Csatlakoztassa a készüléket az elektromos áramhoz és ellenőrizze működését. Telepítse a belső dekorációs burkolatot.

  Hogyan csatlakoztassuk a ventilátort a konyhába

  A motorháztető teljesítményének és hatékonyságának növelése érdekében további ventilátort telepít. A ventilátor jelenléte lehetővé teszi tiszta és friss levegőt a konyhában.

  A telepítés előnyei közül megjegyezzük:

  • A minimális költségek mellett a beltéren belüli kényelem javítása;
  • időtartam és zajmentes működés;
  • vonzó megjelenés.

  Leggyakrabban a ventilátor felszerelése a szellőzőrendszerhez történő csatlakoztatás során történik. Különösen fontos a ventilátor telepítése kisgyermekes házban vagy allergiában szenvedő házban.

  A rotorhoz képest a konyhai ventilátorok a következők:

  1. Axiális-ossevye. A legnépszerűbb a rajongók modern piacán. Mozgassa a levegőt a helyiségben azon tengelyhez képest, amelyen a pengék rögzítve vannak. Különösen népszerű a házak és lakások tulajdonosai számára. Javasoljuk, hogy ilyen ventilátort helyezzen a konyhába vagy a fürdőszobába.

  2. Centrifugális ventilátor. Ez egy kissé eltérő penge, mint az előző verzió. A spirális alakuk miatt magas termelékenységük van, és leggyakrabban az ipari főzés és a vegyipar területén használják.

  3. Diametrikus ventilátor. A rotor henger alakú. Ugyanakkor a kések előre hajolnak, így a helyiségből egyenletesen eltávolítják a levegőt a szellőzőcsatornába.

  Ezenkívül hozzárendeljen a szellőző tengely belsejében elhelyezett csatorna ventilátorokhoz. Nem foglalnak helyet a szobában, de ugyanolyan funkcionálisak, mint a hagyományos rajongók.

  Egy ventilátor csatlakoztatása a konyhában meglehetősen bonyolult folyamat. Villamosenergia-tapasztalat nélkül jobb, ha ezt a folyamatot szakembereknek bízzák. A ventillátornak a hálózati csatlakozáshoz történő csatlakoztatásához egy kapcsolót kell telepíteni.

  Így használható az eszköz működésének beállításához. A csatlakozó dobozt a föld és a nulla csatlakoztatására használják. A fázis csatlakoztatásához használjon ugyanazt a vezetéket, mint a hagyományos kapcsolót. Ez a ventilátor csatlakozási séma a ventilátort villogással egyszerre kapcsolja be és ki. De célszerű a második rendszeren maradni, amely szerint a ventilátor külön működik, és a fény külön-külön.

  A kétgombos kapcsoló rendszerének csatlakoztatásához keményebben kell dolgoznia. Az elosztóból származó fázisú vezeték a kapcsolóhoz kapcsolódik, és két vezetékre oszlik. Mindegyik felelős a ventilátor és a világítóberendezés bekapcsolásáért. Javasoljuk háromhuzalos vezetékek használatát, jó földelést biztosítva, mivel a ventilátor olyan elektromos eszköz, amely egy magas páratartalmú helyiségben található. A földelés szükséges egy áramkör előfordulásának megelőzése érdekében.

  Nagyszerű lehetőség a konyha és a fürdőszoba - egy ventilátor, amely egy időzítő. Annak érdekében, hogy ilyen ventilátort csatlakoztasson, négy vezetéket kell telepítenie.

  Ezenkívül különleges problémák merülnek fel egy ventilátor csatlakoztatásával, mozgásérzékelővel, távirányítóval ellátott automatizált eszközökkel stb.

  Mindenesetre egy ventilátor beépítése a konyhába nagyon fontos folyamat, amelyet az iparban szerzett tapasztalatokkal kell ellátni.

  Kipufogó ventilátor a konyhában

  Különlegességek

  A konyhai kipufogó ventilátor egyszerű és megbízható módja a légcserének, olyan helyiségben, ahol a magas páratartalom, magas hőmérséklet és szagok folyamatosan jelen vannak. A lakás javításakor ügyeljen arra, hogy kiválasztja és telepítse ezt az egyszerű, de nagyon hasznos eszközt. A lakóépületekben minden konyhában van egy lyuk, amely a közös szellőzőnyílásba kerül. Nem teljes mértékben megbirkózik a kimerültséggel, idővel eltömődnek, és hiányozhatnak a teljes szellőzést. A ventilátor szerelése segít megoldani ezt a problémát, és egy magánházban, ahol nincs központosított szellőztető rendszer, egyszerűen szükséges.

  A konyhai ventilátor egy kis méretű, 220 V-os háztartási hálózathoz csatlakoztatott villanymotor rovására forgó pengékkel, az ilyen konyhák teljesítménye nem haladja meg a 320 köbmétert. m / h, és a zajszint nem haladja meg a 35 dB-ot, ami még a hosszú távú tartózkodás során sem okoz kényelmetlenséget. Az ilyen rajongók típusától függetlenül könnyen telepíthetők és csatlakoztathatók önmagukban.

  faj

  Három csoport hasonló konyhai készülékek: csatorna, fal és ablak.

  A csatorna ventilátor közvetlenül a légcsatornába van szerelve, az elülső része dekoratív rácskal a helyiségbe kerül, a cső visszacsapó szeleppel a szellőző tengelyre irányul. A készülék belsejében a következő adatok találhatók:

  • a váltakozó áramú feszültség 100-400 W teljesítményű villamos motorja;
  • aerodinamikus járókerék késekkel;
  • golyóscsapágyak a hatékony forgatáshoz;
  • gumibetétek a működtetés során a vibráció csökkentésére;
  • visszacsapó szelep.

  Az előlapon a fejlett modellekben lehet működési mód vezérlőgombok, de gyakran ilyen ventilátorok működnek automatikus üzemmódban.

  A csőventilátorok könnyűek és könnyen felszerelhetők a falon lévő lyukon. A többi típushoz képest előnyeik a munka hatékonysága, a zajhatás, a megbízhatóság és a tartósság, az egyetemesség.

  A csatorna ventilátorok alakja lehet négyszögletes, négyzet alakú és kerek. Kiválaszthat egy modellt a nyílás alakjának és méretének függvényében. A leggyakoribb eszközök, négyzet alakú részekkel, amelyek mérete körülbelül 150-150 mm.

  Falra szerelt konyhai ventilátorok a helyiségbe vannak szerelve, és a levegőcsere a kipufogócsőn keresztül történik, amely a készülék visszacsapó szelepétől a szellőzőnyílásra vagy az ablakon át az utcára ér. A kipufogócsöveket általában vékony alumíniumból készítik, amely nem esik nedvességnek és magas hőmérsékletnek. Az ilyen ventilátorok a kályha fölött elhelyezett fedélre helyezhetők, a ház belsejében.

  A fal ventilátorok előnyei a következők:

  • ilyen készüléket a szellőzéshez leginkább szükséges helyen lehet elhelyezni, például egy gáztűzhely felett;
  • vannak olyan nagy teljesítményű és széles pengékkel rendelkező modellek, amelyek hatékonyan végeznek levegőcserét bármelyik konyhában;
  • a hajótestük erős és tartós;
  • egyszerű eszköz megkönnyíti a javítást és a karbantartást.

  A falszellőztetők hátrányai a szabad hely kiválasztása a konyhában, a megbízható falra vagy mennyezetre való felkészítés szükségessége, a zajszint és az energiafogyasztás magasabb szintje, mint a csatornatípusok.

  A faliforgázók külön típusát egy csiga modell, ezért a megfelelő alak miatt nevezték el. Hasonló megoldást találtak arra, hogy nagy térfogatú levegőt mozgassanak, hajlított lapátokkal és spirális burkolattal ellátott rotorral. Az aerodinamikai járókerék a tartályban tartós és könnyű acélból készülnek, a burkolat pedig alumínium. Maga az építkezés nagyon egyszerű és könnyen javítható, és a megfelelő helyre teheti a konyhában. Ezeket a ventilátorokat főleg nagyméretű helyiségekben és ipari műhelyekben használják, de háztartási célokra is vannak olyan kis konyhai modellek, amelyek mérete 25-50 cm, teljesítménye 200-300 W, és zajszintje legfeljebb 35 dB.

  Az ablakventilátor megközelítőleg ugyanolyan eszközzel rendelkezik, mint a csatornaventilátor, csak testének lehet keskenyebb, hogy kényelmesen illeszkedjen az ablakvastagsághoz. Az utca segítségével levegőcserét végez, amely még kényelmes időben is sikeres, mivel friss utcai levegő jut be a szobába, és nem szaga a többi lakásból a szellőző tengelyen keresztül. De a keserű hidegben nemkívánatos hideg keletkezhet a konyhában. Az ilyen eszköz beszerelése az ablaknyílásba nehézséget okozhat: kényelmesen rögzíteni kell az ablakot, és bekapcsolni.

  Hood a konyhában, ahol minden nap étel készül, minden esetben szükséges. Ha gázkazán van beépítve a házba, akkor akár egy pár órát is eltölteni a közelben, fejfájást és kellemetlenséget okozhat. Az elektromos kályháknál a csuklya is releváns, lehetővé teszi, hogy rendszeresen friss hangulatot hozzon létre a főzőzónában, ami nem okoz kényelmetlenséget. A leghatékonyabb megoldás egy kipufogó esernyő. Az űrlapok és a formatervezés változatos lehet, de az elv egy - széles alapterületű alap, amely lefedi az egész lemezt, ami felfelé tapad a csővezeték kimenetével.

  A háztartási használatra a konyhában használják különböző típusú és anyagok kipufogó esernyők. Ezek lehetnek piramis vagy prizma formájában, kupola vagy téglalap formájúak.

  Leggyakrabban a test gyártásához használt rozsdamentes acélból készült, különböző bevonatokkal, amelyek megvédik a nedvességtől, koromot, ami kellemes fényes vagy matt árnyékot eredményez. A burkolat alján levegőszűrők találhatók, zsíros foltok megfogására, az előlapon vezérlőgombok és mutatók.

  A kipufogó ventilátor egy ilyen kipufogócső belsejében található, teljesítményének megbízható függőleges légáramot kell biztosítania. A legtöbb esetben az esernyő egy szellőzőnyílással van összekötve a csővel, a cső néhány méterrel húzhat. Az ilyen modellekhez áram csatlakozásokra is szükség van.

  A kipufogó esernyők szokásos modelljein túlmenően a konyhai sziget modern kialakításánál gyakran használják a kályhát a szoba közepén. A kisülő cső ebben az esetben függőlegesen van. Vannak olyan falmodellek is, amelyek egy függőleges felülethez kissé hajlamosak. Figyelemre méltóak abban, hogy gyakorlatilag nem szabad helyet a konyhából.

  Szellőztető berendezés

  A legkönnyebb a csőventilátorok kis tömegének és méretének köszönhetően történő felszerelése. Mindenekelőtt ki kell számítani, hogy a ház illeszkedik a konyha szellőzőnyílásába. Általában ez nem okoz gondot, mivel a tipikus lakások és csatorna rajongók kommunikációja bizonyos mércékkel rendelkezik. Az ilyen berendezés legnehezebb része a kábel bekötése a készülék áramellátásához. Ha nem tudja megtenni önmagát, elegendő egy villanyszerelőt felhívni, hogy egy pontot csatlakoztasson a kívánt helyre.

  Ezután a ventilátor arcvédõje a szellõzõ falához csatlakozik. Ez a legjobb megoldás a betonfalon található csavarokkal és csavarokkal. 4 lyukra van szükség - az elülső ház sarkában. A modern modelleknek köszönhetően könnyű és belső védelmet nyújtanak a rezgés ellen.

  A rögzítőablak ventilátorának sajátos árnyalatai lehetnek a szellőzőnyílások, a keretméret, az üveganyagok sajátosságai miatt. Általában kissé eltér a csatornatípusok telepítésétől.

  A nagy méretű, terjedelmes kupola szerkezetek és a hosszú csövek miatt a falra szerelt rajongók és a kipufogóernyők nehezebbek telepíthetők. Megfelelő rögzítési módszerek szükségesek, figyelembe véve a nagy súlyt és a lehetséges rezgéseket.

  Tippek a választáshoz és a telepítéshez

  A konyhában egy ventilátor modellt kell vásárolni, elsősorban a kapacitás szempontjából. Ezeknél az eszközöknél speciális érték van - a levegőcsere mértékét, amelyet a levegőbe bejutó levegő térfogatának és a helyiség térfogatának aránya határoz meg 1 órára. A konyhai fajták esetében ez a szám 6-12. A konyhák térfogatával megszorozva a készülék levegőáramlási idejét megszorozza. Meghatározza, hogy a ventilátor megbirkózik-e friss levegővel a szobában.

  Az eszközök műszaki adatlapjában a watt teljesítménye megadható. De ez nem meghatározó hatékonysági mutató, a kések mérete és alakja, a burkolat típusa és a visszacsapó szelep, a forgási sebesség és az áramlás iránya szintén befolyásolják a légcserét.

  A legmodernebb konyhaprofilok 35 dB zajküszöböt mutatnak, amely kissé meghaladja a zajszintet - 30 dB. Érdemes kiválasztani nemcsak a hatalmas, hanem a hangtalan termékeket is, amelyek nem okoznak kényelmetlenséget a bosszantó hangzásból.

  A ventilátorok időről időre meg kell tisztítani a pengéket és a védő rácsokat. Ezért figyelembe kell venni, ha megveszik az ilyen részletekhez való könnyű hozzáférést.

  Mindenféle ventilátort fel kell szerelni a konyha tetején - közelebb a mennyezethez, ahol a keskeny meleg levegő a leginkább koncentrált. De ne telepítse a készüléket olyan helyre, ahol a levegő hőmérséklete meghaladja az 50-60 ° C-ot, amiből az alkatrészek és a munkadarab használhatatlanná válhat. A ventilátorok villamosenergia-ellátási helyét megbízhatóan szigetelni kell, és védeni kell a nedvességtől.

  A legjobb lehetőség a háziasszonyok számára, akik szeretnek főzni és sok időt töltenek a konyhában, ez a kipufogócső egy erős levegő cirkulációs rendszerrel, szűrőkkel és többféle működési móddal. Nemcsak funkcionálisak, de a megfelelő elrendezéssel kellemesen kiegészítik a konyha belső terét, bútorokkal és egyéb háztartási készülékekkel kombinálva.

  De ha a költségvetés nem teszi lehetővé, és szellőztetni kell a helyiséget, akkor a kipufogó helyett egy kompakt falat vagy csővezetéket telepíthet. A jövőben, amikor lehetővé válik egy összetettebb rendszer telepítése, áthelyezhető a fürdőszobába, a szekrénybe vagy a WC-be.