Legfontosabb > Csapok

Tűzálló lapok

A modern építkezést nehéz elképzelni lemezanyag nélkül, függetlenül attól, hogy ez egy klasszikus faforgácslap vagy a széles körben használt OSB (orientált sávtartó). És ez nem véletlen. A hagyományos tábla, amely nagy a környezetbarát, tartós és tartósságú, még mindig van egy nagy hátránya - viszonylag kis keresztirányú méretek. Valóban, a padló vagy a mennyezet felépítése a táblák rendkívül időigényes és erőforrás-intenzív folyamat, mert a szélessége a fórumon nem haladja meg, általában 20 cm.

Az elmúlt években a "csontrendszer" szerkezete gyorsan fejlődött Oroszországban. Ennek köszönhető előnyei: rövid ciklus, az év bármely szakában való munkavégzés, a válaszfalak magas hőszigetelése és a külső falak viszonylag kis vastagsága. Ennek a módszernek a népszerűségét elősegíti az elemek újbóli előállítása, az objektumok későbbi átalakításának egyszerűsége, szükség esetén az épületek alacsony súlya - és végül az a tény, hogy a technológiával épített házak hangulatosak és környezetbarátak.

Nagy formátumú építőanyagokat széles körben használnak a nagy területek kikészítéséhez. A lapok alapjai a zúzott fa részecskék, homogén tömeggé alakulnak és nyomás alatt ragasztva vannak. Ezeknek a lemezeknek a használata a modern konstrukcióban még felülmúlja a fa tömegének anyagait is. Ezek alkalmasak falak és mennyezetek fedésére, tetőburkolat, padlóburkolat és homlokzati burkolat fedésére.

A sajtolt fa kezdeti nyersanyagának zúzódása szerint hagyományosan különböznek az anyagcsoportok: rétegelt lemez, orientált szálas tábla (OSB), cementszál hullámlemez. Ezenkívül kiválaszthat egy új terméket - a Knauf által gyártott "Aquapanel" cementlemezeket.

A lemezlemezek falak, padlóburkolatok, mennyezetek és belső válaszfalak belső dekorációjára szolgáló házak és lemezek kültéri burkolataira vannak osztva.

A burkolólapok iránti igények fokozódnak. Az ilyen lemezeknek ellenállniuk kell az időjárási viszonyoknak, a fagyállóságnak, a biológiai károsodással szembeni nagy ellenállóképességnek, a megfelelő szilárdságnak és a nedvességtartalom fenntartásának képességének.

Cement forgácslapok

Oroszországban a cement kültéri lapok (DSP) a legelterjedtebbek a házak külső díszítésében. Ez egy lemezes anyag, amelynek előállításához faaprítékot, ásványi kötőanyagot (Portland cement 500. osztály), kémiai adalékanyagokat és vizet használnak. Ennek eredményeképpen az anyag új egyedi tulajdonságokkal rendelkezik: tűz-, bio-, hidegálló és nem bocsát ki toxinokat, könnyen feldolgozható és ragasztva. A megállapított sztereotípiákkal ellentétben az ilyen lemezek környezetbarátak, mivel nem tartalmaznak azbesztet, valamint fenol-formaldehid gyantákat (ellentétben a rétegelt lemez, OSB, forgácslap).

Az USA-ban az 1930-as években fejlesztették ki a cementgyapot lemezek előállításának módját, és a svájci Durisol cég németországi Bison-Werke céggel történt fejlesztései révén valósultak meg. Jelenleg a DSP-ket az egész világon gyártják. A Szovjetunióban a termék gyártása az 1980-as évek végén indult el.

A DSP-k egyedülálló tulajdonságai, amelyek biztosítják a külső környezet agresszív hatásaival szembeni ellenállóképességüket, elsősorban az épületek külső befejeződéséhez nélkülözhetetlenek, mivel a lemezek felülete és élei védettek maradnak anélkül, hogy az eső vagy fagytól való károsodás veszélye állna fenn. Az ásványi kötőanyagok dominanciája a DSP-k (cement és stabilizáló adalékok) összetételében előre meghatározza fagyállóságát, tűzállóságát és dimenziós stabilitását. Így a cementkötésű forgácslemez fagyállósága ugyanaz, mint egy téglaé - legalább 50 fagyás-felengedési ciklus (teljes nedvesítés, fagyás-felolvasztás). Ezen kívül a DSP-k gyengén éghető anyagok: tűzállóságuk határideje kb. 50 perc.

A használat előnyei

A cementkötésű forgácslemezeket széles körben használják a vázszerkezet kialakításában. A fa vagy fém keret varrása 10-12 mm vastag lemezekkel történik. Mivel a DSP-k ásványi bázissal rendelkeznek, a befejeződés bármilyen anyaggal elvégezhető: vakolat, festés, deszkázás, stb. A Fachwerk stílusú homlokzat díszítése különösen előnyös, ha a DSP homlokzat festett, és a panelek ízületét dekoratív fagerendák zárják. És egyszerűen csak elhagyhatja a DSP homlokzatát anélkül, hogy sok éven át befejezné.

A belsőépítészetben a cementkötésű forgácslemezek nagyon népszerű gipszkarton és gipszrost lemezek esetén is versenyezhetnek. Először is, a DSP-k megnövekedett merevséggel rendelkeznek, amely lehetővé teszi a belső helyzet különféle elemeinek felszerelését, amelyek jelentős súlyt képviselnek anélkül, hogy kiegészítő szárítóberendezés lenne.

Másodszor, a DSP külső rétege cementből készült, ami azt jelenti, hogy nagyobb hatással és kopásállósággal rendelkezik, mint a karton vagy a vakolat.

Harmadszor, a cementkötésű forgácslapok nedvesség- és biológiailag ellenállóak, aminek köszönhetően korlátozás nélkül használhatók a magas páratartalmú helyiségek befejezésére: fürdők, WC-k és mosókonyhák.

A falak és mennyezetek belső dekorációjában 10-12 mm vastagságú cementbeton lapokat használnak. Szerelt DSP, valamint gipszkarton, fa vagy fém burkolatra. Az utólagos kikészítés az ízületek és vakolat feldolgozásában történik, amelyet festés vagy tapétázás követ. Kerámia burkolólapok befejeződése is lehetséges.

A DSP-k száraz csapatkötésként is használhatók padlóburkolatok készítésénél. Ebből a célból a 12 vagy 16 mm vastagságú lemezek alkalmasak, amelyeket két rétegben helyeznek el az expandált agyag kitöltésén vagy közvetlenül a fa késéseken. A hasonló burkolat merev, ütésálló és kopásálló.

A DSP jelentős hátránya a viszonylag nagy tömegük, valamint a feldolgozás nehézségei: a lemezek fűrészeléséhez körkörös körfűrészek - "parketták" - vagy sarokcsiszolók - "őrlők" használata szükséges.

Orientált Strand Board

A orientált forgácslapok viszonylag új anyagok az orosz építkezések számára, amelyek egyedülálló tulajdonságai miatt már népszerűvé váltak.

OSB egy orientált, hosszú méretű forgácslap (szál). Az OSB lemezt nagynyomású és hőmérsékleti préseléssel készítik, ragasztással vízálló gyantákat. Ez az első fahasáblemez, amelyet kifejezetten építésre terveztek.

Az ilyen lemezek egyedülálló fizikai-mechanikai tulajdonságait a méretük és a zsetonok lefektetése határozza meg - a hosszú vékony országokat (140 mm-ig terjedő hosszúságú, vastagsága akár 0,6 mm-ig) a szőnyegen két vagy három rétegben helyezik el. A külső rétegeket forgácsok alkotják, amelyek a kész lemez hosszával párhuzamosan helyezkednek el. A belső rétegben a zsetonok merőlegesen vannak elhelyezve.

A lapos, hosszú méretű forgácsok orientációjának köszönhetően olyan szerkezeti anyagot kapunk, amelynek anizotrop tulajdonságai vannak - magas hajlítószilárdság és megnövekedett rugalmas erő a lemez fő tengelye mentén. Lényegében az OSB "javított fa". Mivel a szilárd faanyag minden hasznos tulajdonsága megmarad a lapos zsetonokban, ilyen hiányosságok hiányában, és a fa természetes növekedési feltételei miatt a szálak irányának megváltozása miatt ez az anyag sokkal erősebb és rugalmasabb, mint a hagyományos fa.

A kötőanyagok és a speciális felületkezelés biztosítja a lemezek víz- és tűzállóságát, jelentősen meghaladva a tömörfa hasonló tulajdonságait. Az OSB lapok ellenállnak az időjárási körülményeknek (nedvességnek, hőmérsékletnek), és könnyen feldolgozhatók bármely olyan eszközzel, amelyet fából való használatra terveztek.

OSB jellemzők

Az OSB más lemezanyagoktól való jelentős különbsége az, hogy ebben az esetben a szilárdsági tulajdonságok és a kötőelemek megtartásának képessége nem kötőanyag, hanem a forgácselhelyezés jellege. Működés közben a hosszú forgácsok egymásba rakják a terhelést, egyetlen szerkezeti elemet alkotva, amely nagy szilárdságot és rugalmasságot kölcsönöz. A kötőanyagok (csavarok, gyűrűs körmök, építőelemek stb.) Nem a kötőanyag sűrűsége, hanem számos finom forgács, amelyek a kötőelemek tengelyére merőleges síkban helyezkednek el.

Első ízben az 1970-es évek végén Észak-Amerikában megjelentek orientált szálas táblák. Jelenleg az európai piac elfogadta az OSB-nek az OSB-1 osztályozását az alacsony páratartalmú körülmények között (bútorok, iparvágány, csomagolás); OSB-2 - száraz helyiségekben való tartószerkezetekhez; OSB 3 - a magas páratartalmú szerkezetek alátámasztására; OSB-4 - megnövelt fiziko-mechanikai tulajdonságokkal rendelkező lemezek. A leggyakoribb lemezek az OSB-3.

Meg kell jegyezni, hogy nagyon gyakran az ártáblák forgalmazói kanadai vagy amerikai lemezeket kínálnak, OSB-3-asként. Azonban, mint már említettük, ezt a besorolást csak az európai gyártók használják: a Kronostar (Lengyelország), a Glunz (Németország). Az európai gyártmányú OSB lemezek kiválóak a kanadaiaknál olyan fontos mutatókban, mint a nedvességállóság és a tartósság, bár kicsit drágábbak. A probléma továbbra is abban rejlik, hogy Oroszországban nincsenek állami szabványok az orientált szálas tábla osztályozására: e termékre vonatkozó tanúsítványokat az 1989-es GOST lap alapján állítják ki, amely még mindig más anyagok.

Ami az OSB lemezek használatát illeti, elsősorban a keretház építése. Az OSB lapok könnyen fűrészelhetők, fúrhatók és kis súlyúak - az ilyen jellemzők megkönnyítik és felgyorsítják a szerelési munkát. Ennek az anyagnak a nagy szilárdsága a hajlításhoz és nyújtáshoz, valamint a megnövekedett nedvességállósághoz lehetővé teszi, hogy az épületek kereteinek varrása és szerkezeti merevségének biztosítása érdekében használják. De mégis, mivel a orientált szalagtáblák több mint 90% -ban fából készültek, nem ajánlott hosszú ideig hagyni a házak által lefedt házakat.

A csiszolótárcsa vagy a palatető burkolatának felhelyezéséhez széles körben használják az orientált sodratlemezeket. Ellentétben a rétegelt lemezekkel, az OSB lapok nem láncolnak vagy vezetnek a magas páratartalomtól.

A belső helyiségekben az OSB csempékkel borított falak befejeződés nélkül hagyhatók, mivel megjelenésük megfelel az esztétika és a modern design minden követelményének. Azonban a befejező anyagok felhasználásával kapcsolatos korlátozások továbbra is hátránynak tekinthetők az orientált szálas tábla esetében. Tehát az OSB nem ajánlott ragasztani a tapétát és festeni a víz-diszperziós készítményeket.

Akvapanel

Az Aquapanel a Knauf és az USG vállalatok közös fejlesztése, kifejezetten az egyéni és az ipari konstrukciók számára. Ez egy cement alapú lemez (azbesztmentes) és erősített hálószálas üvegszál. Az ilyen kályhák nemcsak a nedvességgel szemben ellenállnak, hanem a DSP-táblákhoz hasonlóan, nehéz égni (G1), a kártevők (beleértve a gombákat és baktériumokat) és a rothadás ellen. Ezenkívül az aquapanels nagyon egyszerűen telepíthető. A könnyű (legfeljebb 15 kg négyzetméterenként) lemezek hagyományos szerszámkésekkel vághatók le speciális eszközök és berendezések használata nélkül. Az üvegszálas akvapanelek megerősítése lehetővé teszi, hogy hajlítsa őket egy méter sugarú sugárral. A lemezek ideális geometriája és lapos felülete lehetővé teszi, hogy minimálisan finom anyagokkal kezeljék.

Beltéri és kültéri

A KNAUF két fajta akvapanélt gyárt: "Aquapanel Inner" és "Aquapanel Outer". Az "Aquapanel interior" megbízható alapja bármilyen, beleértve a burkolatot is, amely lehetővé teszi, hogy zuhanyzókkal, fürdőszobákkal, medencékkel, fürdőkkel, szaunákkal és egyéb helyiségekkel szemben, amelyek állandó páratartalma több mint 85% legyen. Portland-cementet kötőanyagként használnak az akvapanelek előállításához, amely lehetővé teszi számukra, hogy ne csak a magas páratartalmat képesek ellenállni, hanem a hőmérséklet is csökkenjen a nyílt tűz hatásánál. Az aquapanel keretrendszere szinte azonos a gipszkartonok teljes KNAUF rendszerével. Egyenes él nagyban leegyszerűsíti a telepítést. Ragasztás "Akvapanel-ragasztó a varratokhoz" a varratokra, majd a paneleket fém- vagy fakeretes csavarokkal rögzítik. Nincs szükség a varratok felhordására, másnap pedig teljesen kész, lapos felületet kapunk.

Az "Aquapanel outdoor" épületek homlokzatok és tájépítészeti elemek építésénél használatosak. Alacsony súlya ellenére a külső akvaplanokat a megnövekedett szilárdság, az abszolút időjárási ellenállás és a magas fagyállóság jellemzi (ezek akár 75 fagyás-felolvasztási ciklusnak is ellenállnak).

Az Aquapanel lemezek sima és egyenletes felülete lehetővé teszi, hogy a befejező folyamat során ne legyen vastag gipszréteg. Kívánt esetben az ilyen anyaggal burkolt ház évekig nem hagyható befejezni.

Szöveg: Yegor Rubkalev

"Országépítés" № 10 (38), 2008. október

Lap nedvességálló falpanelek - a legjobb az összes panel

A cikkből megtudhatja a nedvességálló lemezpanelek a fürdőszobában. A lapos modulok nagyok. A rack és csempe vastagjai sokkal kisebb területen vannak.

Ez a tény különböző telepítési technológiát eredményez. A lapokat fából készült keretre kell helyezni. A csavarok a csarnok falához csatlakoznak. A modulok viszont folyékony körmökkel vannak rögzítve.

Általános információk

Különböző anyagokból készült lapos nedvességálló panelek méltó alternatívát jelentenek a kerámia burkolatokhoz. Kétségtelen előnyük van - olcsó. A nedvességálló falpanelek a fürdőszobába sokkal kevesebb csempe kerülnek (többször is).

Ugyanakkor kiváló teljesítményt nyújtanak.

A modern építőanyagok piaca minden ízlés és minden kérés esetén paneleket kínál. A költség mellett a nedvességálló lapok sokkal könnyebben rögzíthetők.

A burkolólapok elhelyezése bizonyos mértékű élményt igényel. Gyakran szükség van egy mester szolgáltatására, amely tovább növeli a javítási / belsőépítészeti költségvetést.

A fürdőszobai falburkolatok nehézségek nélkül és készséggel állíthatók le. A cseréhez hasonlóan nincs szükség tökéletesen lapos falra. Maguk is elrejtik a görbületet és a szabálytalanságokat.

Lap nedvességálló falpanelek

Ez az építőanyag ellenáll a biológiai hatásoknak. A lapokat nem kell rothadásnak, penésznek és nedvességnek kitenni. A panelek nem igényelnek komplex ellátást - egyszerű vízzel és szappannal moshatók. Az építőanyagot nem lehet törékenynek és törékenynek nevezni.

Általában ellenáll a fizikai stressznek. Az ilyen panelek tökéletesen megfelelnek a folyosónak és a konyhának. A konyhában üvegfalpanelek is használhatók.

És végül, az utolsó plusz kitűnő megjelenés.

A fürdőszoba szép és szép lesz. A nagyméretű választék az építőanyagok piacán lehetővé teszi a kívánt minta és színtartomány kiválasztását. Segítségével a kád tökéletesen illeszkedik az ötlethez.

Ezek az előnyök segítették a nedvességálló paneleket a népszerűség elérése érdekében, és rendkívül gyakori megoldást jelentenek a belsőépítészet számára.

A nedvességálló falpanelekről bővebb információ a videóról:

Részletesebben vegye figyelembe a fajokat. Az anyag szerint általában három fő típusra oszlik.

A lemezfal nedvességálló MDF lemezek fő hátránya a szintetikus filmből készült vékony védőréteg.

A film megkarcolhat, ha véletlenül megüt, és elveszítheti megjelenésszerű megjelenését.

A PVC műanyag lemezek nehézek.

Ennek eredményeképpen a kötőelemek bonyolultabbak, több fogyóeszköz szükséges, és a munkaerőköltségek emelkednek.

Forgácslap, farostlemez

Az asztalos és farostlemez falitábláit a legjobb megoldásnak nevezhetjük. A két korábbi mínusz a chipboard panelek esetében minimális.

A belsőépítészeti laplemezek a legnagyobb méretűek (legfeljebb 2,5 m hosszúak lehetnek), a szalag és csempe modulok sokkal kisebb méretűek. A nagyméretű lap a legalkalmasabb a tágas szobákhoz, beleértve a fürdőszobákat is.

A lapok használatának nyilvánvaló előnye kisebb ízületek és varratok. A felület simább és simább lesz.

A lemezmodulon a gyártó az egész képet is elhelyezheti, például egy kő alatt, vagyis több részből nem kell összeszerelni, ami ismét javítja a megjelenést.

A világ és az orosz építőanyagok piacán a Georgia Pacific (USA), a KANFOR (Kanada) és a PLAY GEM (Brazília) vállalatok megérdemelték a népszerűséget. De a belföldi partnerek szintén jó teljesítményt mutatnak, áron általában, olcsóbbak lesznek.

A termék megválasztásakor a hardverraktárban figyeljen a zsetonokra, zsibbadásokra és bontásokra. A modulokat a teljes hosszúság és szélesség mentén kell ellenőrizni, és nem csak egyéni szakaszokat.

felszerelés

A telepítés előkészítő szakaszban kezdődik. A helyiség méréséből áll, kiszámítva a szükséges anyagok mennyiségét.

Az európai szabványok szerint a vakolat bármilyen vastagságú bevonatnak nevezhető, amely megoldásból készül, és a kondicionálás után eléri a fogyasztói minőségeket. A linkre kattintva megismerkedhetnek a lakberendezés különböző díszítő vakolatával.

A kéregbogár vakolatot egy különleges mintával különböztetjük meg, amely hasonlít a fához, amelyet a bogárlárvák evettek. Itt minden a kézben lévő alkalmazás technológiájáról szól.

A javítás tervezésekor fontos, hogy ne csak mennyi anyag szükséges a munkához, de mennyi időre van szükség ehhez. Itt megtudhatja, hogy a padló esztrich mennyire szárad.

A laplemezeket a falhoz próbálják megnézni, hogyan lehet a legjobban vágni és illeszteni őket a fürdőszoba meglévő méreteihez.

A szerelés folyamán nem szabad megfeledkeznie a villamosenergia-hálózat alatti helyeknek - jelölje meg és vágja el a helyet a jövőbeli nyílásokhoz, fényforrásokhoz stb.

A szerelési modulok - ládák létrehozása.

A ragasztóanyagon a nagy terület és tömeg miatt nagyon rossz lesz. Ehhez a fadarabokat csavarokkal rögzítik a falra. A sávot speciális megoldásnak kell alávetni a gomba és a penész ellen.

Ellenkező esetben rövid idő elteltével az egész szerkezet elromlik és eloszlik. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a keret néhány centiméter (3-4 centiméter) helyet foglal a szobában. A munkaterv kiszámításánál és elkészítésénél szem előtt kell tartani.

Közvetlenül a fa lapokhoz vannak csatlakoztatva a folyékony szögekhez. A ragasztókészítményt felvisszük a keret felületére, nyomjuk meg a modult, nyomjuk le és a ragasztó teljesen megszáradjon. A tömítéseket és a réseket tömítőanyaggal kell lezárni.

A szerszámból szabványos mérőeszközökre, fogyóeszközökre, kötőelemekre, fából készült gerendákra, kirakós játékokra, kézifűrészekre lesz szükség.

következtetés

A nedvességálló panelek legelőnyösebb anyaga a forgácslap vagy a farostlemez. Az MDF-modulok hátránya egy vékony védőréteg, rendkívül könnyű karcolás és károsodás.

A PVC-változat más okból is rossz - a panelek sűrűsége és tömege elég nagy. Ez negatív hatással van a telepítési folyamatra, nagyon erős keretet igényel, ami növeli a munkaerőköltségeket és javítja a költségeket.

Lemez- és lemeztípusok falra, padlóra és mennyezetre

A házak tartóssága és megjelenése számos tényezőtől függ, amelyek közül a belső és külső bevonatok használatosak. Különböző teljesítményű és vizuális jellemzőkkel rendelkező modellek széles választékát kínálja a modern befejező anyagok piacán. Ebben a cikkben röviden ismertetjük a legnépszerűbb fajtákat.

A faforgácslapot fahordók préselésével állítják elő kötőgyantákkal. Az anyag környezeti szempontból nem biztonságos, mert mérgező anyagokat (formaldehid, melamin) tartalmaz. Azonban a fedett réteggel fedett faforgácslemezek használhatók belsőépítészethez, mivel ebben az esetben csak a nyitott élek veszélyesek. Az anyagot nagy sűrűség, alacsony költség és egyszerű feldolgozás jellemzi. A falak, tetők, a válaszfalak és a padlók burkolására szolgál, ami a linóleum vagy a szőnyeg alapját képezi. Az anyag fő hátránya az alacsony nedvességállóság.

A közepes sűrűségű falemez ligninnal kevert kis faforgácsból készül - környezetbarát és biostabil anyagból. Ennek az MDF-nek köszönhetően nincs kitéve a gombáknak és a penésznek. Ezen kívül az anyag tartós, tűzálló és vízálló, mint a forgácslap. A lemezek hátránya az égetés vagy a fűrészelés során felszabaduló káros anyagok.

Az MDF-t falpanelek vagy laminált padlók (laminátumok) formájában használják. Széles körben használják bútorok és akusztikai rendszerek gyártásához.

Gipszkarton (gipszkarton)

Az egyik legnépszerűbb anyag a falak, padlók és mennyezetek kiegyenlítésére, belső válaszfalak, boltívek és oszlopok kialakítására. A gipsz-töltőanyag sok pozitív tulajdonságot kölcsönöz az anyagnak, beleértve az abszolút környezeti biztonságot és a beégethetetlenséget.

A gipszkarton hátránya a törékenység. Az anyag lebomlik, ha alacsony vagy magas hőmérsékletnek és mechanikai hatásnak van kitéve. Ez bonyolítja a szállítás, a berakodás és a kirakodás műveleteit. A GKL nem alkalmas padlószintezésre és felfüggesztett mennyezetek felépítésére.

Jelenleg a gipszkarton sok módosítással rendelkezik. Tűzálló vagy nedvességálló modellek lehetnek, vagy erõsítõ hálóval megerõsített vagy fedõréteggel bevont lemezek lehetnek.

Gipszkarton

Gyakorlati és környezetbarát anyag természetes gipszből. A gipszkartonokat belső válaszfalak, álmennyezetek és díszlécek építésére használják. Jellemzői szerint ez az anyag hasonló a gipszkartonhoz, de megnövelt merevséget és nem összeomlik magas hőmérsékleten.

A gipszlemezek, valamint a gipsz műanyagok hátránya a nedves körülményekre való kiszolgáltatottság. A nedvességálló modellek könnyen nedvesek is könnyen megsemmisülhetnek.

Gipszszál

A gipszkarton (GVL) egy gipsz és cellulóz sűrített keverékéből készült környezetbarát anyag. Magas műszaki jellemzőkkel rendelkezik - tartósság, tűzállóság és kiváló hangszigetelés.

A gipsz lap hátránya alacsony rugalmasság. Hajlítva az anyag gyorsan összeomlik. Festés előtt a panelet tovább kell feldolgozni.

GVL - univerzális építőanyag. Belső válaszfalak, padlóburkolatok, álmennyezetek és faldíszek készítésére használják.

Cement forgácslapok

Ragasztásuk és kiváló vízálló tulajdonságaik miatt a DSP-ket a magas páratartalmú vagy magas tűzveszélyességű helyiségekben lévő keretek és válaszfalak külső bélésére használják. Ezenkívül az anyag kiváló alapot nyújt a padló bármilyen anyagból való kiegyenlítéséhez.

Külsőleg a lemezek sima felületűek, könnyen fűrészelhetők, vakolhatók és csempével ragaszthatók.

furnér

A rétegelt lapok egyikén vagy mindkét oldalán magas nedvességállóság, tartósság és higiénia van. Az anyag felületén nem keletkezik penész és penész. A rétegelt lemez magas hajlítási és szakítószilárdsággal rendelkezik, könnyen fűrészelhető és fúrt. A laminálással a fa textúrájára (tölgy, juhar, nyír, fenyő vagy vörösfenyő) bármilyen rajzot vagy utánzást lehet alkalmazni.

A rétegelt lemez hátránya, mint a legtöbb fából készült építőanyag, gyenge tűzvédelem. A termékek nem csak gyúlékonyak, hanem mérgező formaldehideket bocsátanak ki az égetési folyamatban.

Orientált sodrony tábla

Az OSB-t a faforgácsok ragasztós gyantával történő fúrásával készítik, hasonlóan a forgácslemezhez és az MDF lapokhoz. Ebben az esetben az orientált szálas lapok 3-szor erősebbek, mint az utóbbi a külső rétegekben lévő forgácsok hosszirányú elrendezése és a belső rétegekben keresztirányban. Ilyen szilárdsággal az anyag megtartja a rugalmasságot, ami miatt szabálytalan alakú felületek kikészítéséhez használják. Az OSB-lemezek a fedélzetek, mennyezetek és falak burkolataként szolgálnak, alapja a padlóburkolatnak és a fűrészelésnek, a védőszerkezetek keretének.

Az OSB előnyei a magas nedvességállóság és a könnyű beépítés. Az anyagnak alacsony a költsége a forgácslapra és MDF-re, valamint szélesebb választékban.

Üveg magnézium lap

Az üveg-magnézium (üveg-magnezit) lemezek egy modern, környezetbarát anyag, kiváló teljesítményt nyújtó tulajdonságokkal. Az üvegszálas háló megerősítésével az MSS nagy szilárdságot eredményez a rugalmasság elvesztése nélkül. Ugyanakkor az ilyen lapok majdnem kétszer olyan könnyűek, mint a hasonló méretű GVL. Fontos előnye a nedvességállóság és a szerkezet tűzállósága. Az anyag nem fél a hirtelen hő- és korróziós változásoktól.

Az üveg-magnézium lemezek összetétele nem tartalmaz olyan kémiai vegyületeket, mint az azbeszt vagy az formaldehid, ezért működés közben az MSS nem bocsát ki toxikus anyagokat és kellemetlen szagokat (még fűtött állapotban sem).

Az üveg-magnezit lemezek alkalmazási területe rendkívül széles. Ezek a mennyezetek, a falburkolatok és a belső válaszfalak készítésére szolgálnak, és a külső homlokzatokat befejezik. Az anyag alkalmas zuhanyozásra, szaunákra, fürdőkbe és medencékbe történő beépítésre.

Az SML-lemezek felületére felületkezelő bevonattal bármilyen gipsz, festék és ragasztó bármilyen alapon, furnér, PVC panel, kerámia vagy üvegcsempék használata megengedett.

Farostlemezek

A rostlemezek tartós, tűzálló és biostabil anyagok, amelyeket hőszigetelő és zajelnyelő rétegként használnak olyan helyiségekben, ahol a relatív páratartalom legfeljebb 75%.

A rostlemezeket gyapjú préseléssel állítják elő magnézium kötőanyag és cement hozzáadásával. Ezeknek az összetevőknek köszönhetően az anyagnak nagyobb a tűzállósága - ha tüzet közvetlenül érint, a lap nem deformálódik, és a korom egyszerűen a felületén keletkezik. Azonban nem bocsát ki káros anyagokat és szagokat. Meg kell jegyezni, hogy a termékek jelentős súlyúak.

A Fibrolitovy lemezek tökéletesen ötvözhetők a beton, a tégla és a fa felületekhez rögzítő bármilyen anyaggal, és könnyen bejuthatnak a fűrészelésbe.

BUILD WITH US

A lap építőanyagok típusai


A lap építőanyagok olyan lemezek, amelyeknek bizonyos méretei különböző anyagokból készülnek különböző technológiák alkalmazásával. Az építési és befejező munkákhoz lapanyagokat használnak. Ezenkívül a lemezanyagok felhasználhatók a válaszfalak építéséhez vagy a tervező különféle ötleteinek megvalósításához. Ez az építőanyag használata nem különösebben nehéz, és megfelelő feldolgozása biztosítja az építési folyamat minimális szemétszámait. A lemezek mennyezetre vagy falra történő szerelését speciális fémlemezből, fémprofilból vagy fagerendákból készítik. A rögzítőelemek a csavarokon működnek. A padlólemezek fektetése speciális építési ragasztóval történik.

Az alábbiakban felsoroljuk a lapok építőanyagainak fő típusát.

Farostlemez vagy keményfa - fűrészpor és kis faforgács, tömörítve a magas hőmérséklet hatására, speciális adalékanyaggal ragasztáshoz. Az adalékanyag kötőanyagként szolgál, amelynek tartalma meglehetősen alacsony. Ez a tényező a farostlemezet környezetbarát építőanyagként osztályozza. Farostlemez olyan anyagokra vonatkozik, amelyeket alacsony páratartalmú helyiségekben lehet használni. Nedves területeken nem használható. Leggyakrabban a padló és a falak kiegyenlítésére, valamint a bútorok gyártására. A lapok vastagsága 3,2-5 mm.

Bővebben a farostlemezről: A farostlemez alkalmazása és jellemzői

Laminált tábla (rétegelt lemez) - faalapú alapanyag. Az ilyen típusú lemezanyagok sajátossága, hogy a furnérrétegeket egymáshoz képest merőlegesen helyezik el, és egy kötőanyag bevezetésével nyúlnak össze. Az anyag nagy szilárdságú, higroszkópos. Bútorok gyártására, falak és alapozások építésére a padlóburkolat alatt. A rétegelt lemez vastagsága 4 és 24 mm között van.

Orientált szálas tábla (OSB) - vékony forgácsból 150 mm hosszúságig préseléssel, további alkatrészek bevezetésével. Az összetevők gyanták, bórsav, szintetikus viasz. Kifejezetten lapos építőanyagokat kezel. Tetőfedő munkák végzéséhez, vázszerkezet és panelpanel házak építéséhez. Egy lap vastagsága 9-10 mm. Háromféle RSD van: lakkozott, laminált és hornyolt.

Gipszkarton (gipszkarton) - a leggyakoribb gipsz alapanyag, mindkét oldalon kartonpapírral ragasztva. Alkalmazza mind az építési területen, mind pedig az egyes helyszínek befejezésénél. A lap vastagsága 7-12 mm. Többféle gipszlap van: nedvességállóságú (GKLVO), tűzálló (GKLO), nedvességálló (GKLV), normál (GKL). Leggyakrabban a válaszfalak és álmennyezetek felépítéséhez, valamint a falak kiegyenlítéséhez használják.

Tudjon meg többet a GCR-ről: A gipszkarton típusai és használata

A gipszkarton (GVL) olyan építőanyag, amely gipsszet tartalmaz laza papírpéppapírral. A GKL-től való eltérések növelik a tartósságot. Alkalmazási terület - száraz esztrichpadló, belső válaszfalak készítése, álmennyezet. A GVL könnyen használható és könnyen elkészíthető. A lemez vastagsága 10-12,3 mm.

Az üveg-magnézium lemez (SML) egy magnézium-kötőanyagon alapuló lapkikészítő anyag. Nagy szilárdságú, hangszigetelés, rugalmas. A tűzálló anyagokra vonatkozik. Megmunkálható és megmunkálható. Nedves helyiségekben, mint alapot a padlóburkolat alatt, a mennyezetre néző anyagként, a falak beigazításakor, a belső válaszfalak eszközéig.

Farostlemez, átlagos sűrűségű (vagy MDF rövidítés közepes sűrűségű farostlemezből) - faforgács (száraz módszer) préselésével, nagy nyomás és hőmérséklet mellett. Mivel a ragasztókészítmény karbidgyantákat használt fel. Használja a bútorok befejezésénél, a belső terek ajtóként, dekoratív befejeződésként.

A faforgácslemez (forgácslemez) nagy méretű faforgácsból készült anyag, amelyet egy prés hatására ragasztóval ragasztanak. Ez az építőanyag könnyen feldolgozható, és alacsony költséggel is rendelkezik a többi lapanyaggal összehasonlítva. Egy forgácslemez gyártmánya, panelek beltéri befejeződéshez. A hátránya az, hogy a szerelés nagyon nehéz használni kötőelemeket. A csavarokat és csavarokat rosszul csavarják.

A gipszkarton (GSP) egy tartós anyag, melyet gipsz préseléssel készítenek faforgács nélkül, ragasztók és gyanták használata nélkül. A félszáraz gyártási módszer a víz hozzáadását és a forgácsok egységes alkalmazását foglalja magában az egész felületen. Ez a szerkezet teherbíró képességének növelésére szolgál. Az SHG környezetbarát, biztonságos építőanyagokra utal. A lemez sűrűsége 1250 kg / m3. Alkalmazza a belső falak, a mennyezet, a padló, a belső válaszfalak eszközével szemben. A gipsz és a faforgács kombinációja a GSP-ben olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint: jó hangszigetelés (akár 32-35 dB), fenntartva a helyiség nedvességcsere egyensúlyát, ütésállóságát, nem éghetőségét, nagy szilárdságát. A lemez eleje világos és sima felület. A lemez vastagsága 8-12 mm. Az SHG-k alábbi típusai különböznek: rendes és nedvességálló (SHAP).

A cementkötésű forgácslap (DSP) egy nagy szilárdságú, nedvességálló építési termék, amelyet a cement finomfabrikával kombinálva készítenek. Egy további összetevő egy kémiai adalék, amely csökkenti a csipek káros hatásait a cementre. Ez az anyag megkülönböztethető a tartósságától, jó hang- és hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Ezek a tényezők lehetővé teszik a lemezek falburkolatként való felhasználását, mind az épületen belül, mind az épületen kívül, különböző éghajlati viszonyok között. A DSP-t könnyű dolgozni és feldolgozni, mint a fa. Igaz, ellentétben az utolsó DSP-vel nem érintett rovarok, rágcsálók, gombás baktériumok. A cement jó gyúlásállóságot biztosít. A faforgácsok nem engedik meg, hogy a lemez megtörje a fagyt vagy a magas levegő hőmérsékletét.

További információ a DSP-ről: A DSP jellemzői és alkalmazása

Az Aquapanel egy nedvességálló, lemezes, kompozit anyag, amely cementen (azbesztkeverék nélkül) és hálószálas üvegszálon alapul. Adalékanyagként ásványi adalékanyagot használnak - a finom frakció expandált agyag aggregátumát, amely "mag" -ként működik. Az üvegszálat egyenletes rétegre helyezzük a panel teljes felületén. Az építőanyag szélei kerekek. A termék környezetvédelmi szempontból biztonságos, az azbeszt és szerves anyagok összetételének hiánya miatt. Alkalmazási terület - befejező munkák elvégzése a helyiségen belül és kívül (homlokzatok, burkolatok, válaszfalak). A lemez nagy ellenállást mutat a mechanikai igénybevételnek és a magas páratartalomnak, ezért a működés során nem lesz deformálódva. Az anyag nem rothad. Az aquapanel széleit levágják, és a széleit fokozzák. A lemezanyag vastagsága 12,5 mm.

Az azbeszttartó (Asbocarton) olyan építőanyag, amely krizolit azbesztrost alapú, kötőanyag hozzáadásával (keményítő). Ez a fajta lemezanyag tűzálló, szigetelő tulajdonságokkal, nagy mechanikai szilárdsággal, alkáliállósággal és tartóssággal rendelkezik. Az azbesztkarton lapokat tűzvédelmi és hőszigetelő berendezésekhez használják a berendezések és a kommunikáció ízületek tömítésére. Három típusa van: KAON-1, KAON-2 - általános célú; CAP - tömítés. A szigetelt felületre való felhordás nem igényel különleges képességeket és speciális eszközök használatát. A lemezanyag vastagsága a típustól függően 1,3-10 mm.

Azbesztcement elektromos panel (ACEID) - cement alapú lemezanyag. Ez egy szilárd tábla vagy lemez. Ez a fajta lemezanyag nagy hőállósággal és magas feszültségállósággal rendelkezik. Az ACEID a kemencék finomanyagaként, elektromos panelek gyártásához, elektromos kemencék kerítéséhez stb. Azaz, ahol nagy szilárdságra és nagyfeszültségre van szükség. Az épület homlokzatának díszítéséhez, az épületrészek kialakításához is. Hangszigetelt anyagként. Szinte nem adja át a vizet és az elektromos áramot. Az elektromos gépek és készülékek alapja, tégely és indukciós kemencék gyártásához, ívoltó kamrák házaihoz. Az atsida vastagsága 6-tól 40 mm-ig terjedhet. Speciális szerszámot igényel a vágáshoz.

Zománcozott üveg (EMALIT, STEMALIT) - ellenáll az agresszív közegek (savak, lúgok) üvegének, egyik oldalán bevonva zománcozott festékkel. Különböző színű festék kerül az üvegfelületre, amely után leáll. A termék nem nagy nedvességnek van kitéve, fizikai ellenáll a kopásnak (karcolásoknak), mechanikai szilárdsággal rendelkezik. Régóta széles körben használják a homlokzatot és a belső üvegezést funkcionális vagy dekoratív elemként. Épületek (belső és külső) burkolására használják; berendezések, bútorok, falpanelek, minden üvegajtók gyártása; interroom partíciók eszköze.

Bővebben a zománcozott üvegről: Zománcozott üveg (Stemalit)

Következtetés. A cikk bemutatja az építőiparban és javításban használt lemezanyagok fő típusát és jellemzőit, valamint a legnagyobb alkalmazási területeit és a fenti típusok feldolgozási módjait.

Lemez- és lemeztípusok falra, padlóra és mennyezetre

Lemez- és lemeztípusok falra, padlóra és mennyezetre

Milyen típusú lemezek léteznek az építési, javítási és bevonati falak, padlók és mennyezetek számára? Jellemzői, előnyei és hátrányai. Ha például vázszerkezeteket készít, az ilyen házak tartóssága és megjelenése közvetlenül függ a beltéri és külső burkolatokhoz használt panelekhez. Továbbá a befejezett vagy hőszigetelő réteg (szendvicspanel) használata jelentősen csökkenti az előre gyártott ház már rövid gyártási időszakát.

A forgácslapot a faforgácsok forró préselésével, kötőkötésű termoaktív gyantákkal készítik, amelyek a chip súlyának 6-18% -át teszik ki. A gyanták környezeti szempontból nem biztonságosak, mert ártalmas formaldehidet tartalmaznak az emberek számára. Az anyag tartalma szerint a forgácslap az E1 és E2 osztályokra oszlik. Az E1 osztály környezetbarátabb, páros gyermek bútorok gyártásához is használható. A teljesen bélelt faforgácslemezek nem károsítják az egészséget, csak a nyitott élek káros hatással bírnak. Az új technológiák lehetővé teszik a Super E osztályú lemezek gyártását, amelyeket minden egészségügyi szabvány biztosít. Általában véve az anyag meglehetősen nagy sűrűsége, alacsony költségű és egyszerű feldolgozása. DSP falak, tetők, válaszfalak, padlóburkolatok, a linóleum és a szőnyegek alapja.

Forgácslap forgácslemez

A forgácslap előnyei:

 • széles színek, minták, vastagság;
 • könnyen feldolgozható;
 • szerkezeti homogenitás.

Hátrányok forgácslap:

 • a csavarokat és a körmöket rosszul tartja, különösen az összeszereléskor;
 • nedvességre veszélyeztetett;
 • tartalmaz karcinogén anyagokat (például melamin).

Közepes sűrűségű fa deszka vagy száraz préselt farostlemez. MDF angol nyelvből (közepes sűrűségű farostlemez). Faforgácsból készül, liszttel őrölt száraz préseléssel, magas hőmérsékleten és nyomáson, a természetes faanyagban lévő lignin anyag hozzáadásával. A lignin ezt az anyagot környezetbarát, és a gomba- és mikroorganizmusokkal szemben ellenálló. Az MDF lemezek vastagsága 3-30 mm, laminált műanyag, lakkozott vagy furnérozott. A nedvességállóság és a mechanikai jellemzők tekintetében az MDF a természetes fa és forgácslap felülmúlja. Az MDF is 2-szer erősebb és jobb csavarokat tart. Az MDF-t helyiségek díszítésére használják, például falpanelek vagy laminált padlóburkolatok formájában, bútorok, hangszóróházak gyártásában. Az MDF homogén szerkezetű, könnyen kezelhető, nagyon tartós.

MDF közepes sűrűségű vagy száraz nyomólemez

Az MDF előnyei:

 • tűzállóság;
 • biostabilitással;
 • nagy szilárdság;
 • jobb, mint a forgácslap tartja a csavarokat;
 • a nedvességállóság nagyobb, mint a forgácslap;
 • széles szín- és mintázati tartomány a film és a furnér bevonat miatt.

Az MDF hátrányai:

 • éget a mérgező füst kibocsátásával;
 • a lemezek feldolgozása és vágása során keletkező porszerű fűrészpor káros az egészségre.

Gipszkarton (gipszkarton)

Az egyik legnépszerűbb anyag a falak, mennyezetek és padlók, a belső válaszfalak és még a díszítőelemek, például a boltívek, oszlopok, gömböcskék, többszintű mennyezetburkolatok stb. Kiegyenlítésére. A gipszlapok fő összetevője a gipsztöltő, és ez számos építőanyag pozitív tulajdonságát meghatározza. Tehát a gipszkarton kémiailag inert, savassága megközelítőleg megegyezik az emberi bőr savasságával, nem tartalmaz és nem bocsát ki káros vegyi anyagokat káros hatással az emberre. A standard lemez 93%, dihidrátgipszből, 6% kartonból készült, és 1% felületaktív anyagból, keményítőből és nedvességből áll.

Így a panelek törékenysége megnehezíti a szállítást, a be- és kirakodást. Ugyanezen okból a gipsz nem képes ellenállni a jelentős fizikai igénybevételnek, és nem javasolható a padlók szintjének kiegyenlítésére. A felfüggesztett gipszkarton mennyezetek legfeljebb 4 kg négyzetméterenkénti súlyt képesek ellenállni, míg a feszített mennyezetek egy egységnyi területenként több mint 100 kg terhelést hordozhatnak.

Egy változat vagy modern módosítása egy egyszerű gipszkarton festett vagy laminált gipszkarton, gipsz-vinil vagy gipsz színű gipszkarton, vinil bevonat. Lényegében egy olyan új anyag, amely kezdetben exkluzív megjelenésű, széles választékkal. Belső falburkolatokhoz, ablakpárkányok varrásához, válaszfalak, kirakatok és kiállítási állványok készítéséhez további befejeződés nélkül.

Laminált gipszkarton, gipsz-vinil vagy gipsz színű gipszkarton, ragasztva vinil bevonattal

Ezek a környezetbarát, nem tűzveszélyes panelek egy gipszkarton, amelyeket mindkét oldalról egy különleges kartonlap ragaszt. Ezek tökéletes geometriát használnak, és a belső válaszfalak és burkolatok mennyezetére használják. 2700 (3000) x 1200 x 12 mm-es lapokba szállítva. Speciális minőségű gipszkarton nedves (fürdőszoba) és tűzveszélyes (fal a kandalló) helyiségek állítják elő. Ezeket "jel" színekben festették - vörös és zöld. Gipszkarton és magas hajlékonyság (vastagság: 6 mm, szélesség: 900 mm) a lekerekített falak fedésére. A gipszkarton alapján a szendvicspanelek hőszigetelő poliuretán habréteggel készülnek (legfeljebb 50 mm-ig). Ezeket a külső falak belső burkolatára már használják további szigetelés és páragát nélkül. Ez jelentősen csökkenti az építési időt.

A gipszkarton előnyei:

 • környezetvédelmi és egészségügyi biztonság;
 • könnyen feldolgozható: vágva, fúrva;
 • nem ég, de jelentős fűtési összeomlások esetén;

Hátrányai gipszkarton:

 • alacsony szilárdságú, törékenység;
 • még nedvességállóbb a nedvességgel szemben;
 • nem tolerálja az alacsony hőmérsékletet és a jelentős hőmérsékletcsökkenést;
 • csak belsőépítészetre alkalmas.

Gipszkarton

A gipszkartonok praktikusak, modernek és környezetbarát anyagok, mivel a természetes gipszből származó mérgező anyagok használata nélkül készülnek, ami nem vezet elektromos áramot és nem szaga. A gipsz vakolat megfelel az összes tűzvédelmi követelménynek. A gipszkarton, a gipszcsík (GWP) a főbb anyagok a válaszfalak, álmennyezetek, különböző díszítőelemek tervezésében. A mennyezetek, falak, a "varrás" a kommunikációs rendszerekhez. A gipsz vakolat vízálló és szabványos. Normál páratartalmú épületekben használt szabvány. A nedves helyiségekben a hidrofób adalékokat tartalmazó lemezek vannak. Az ilyen lemezeket könnyen megkülönböztethetik jellegzetes zöld színük.

Gipszkarton gipszkarton (GWP)

A gipszkarton előnyei:

 • környezetvédelmi és egészségügyi biztonság;
 • könnyen feldolgozható: vágva, fúrva;
 • Kis éghető anyag, gyúlékonysági osztály G1
 • viszonylag olcsó.

A gipsz hátrányai:

 • alacsony szilárdságú, törékenység;
 • még nedvességálló fajták a nedvességhez.

Gipszszál

A gipszkarton (GVL) egy modern, környezetbarát homogén anyag, kiváló műszaki jellemzőkkel. Ezt gipsz és cellulóz hulladék papír keverékének szárazon történő préselésével állítják elő. Fizikai tulajdonságai szerint a gipszrost lemez egy viszonylag tartós, szilárd anyag, amely híres tűzálló tulajdonságairól.

A gipsz lap sokoldalúsága miatt igen széles körben elterjedt az építőiparban. Beltéri válaszfalak, padlóburkolatok, álmennyezetek, falburkolatok és szerkezetek tűzvédelmére használatos. A padlóburkolat alapjainak összeszerelésére szolgáló padlóburkolat, valamint a burkolattal ellátott padlóburkolat GVL a burkolatokkal, például a fafelületekkel, és ezáltal a tűzállóság növelésével népszerű. Az alkalmazási területtől függően a gipszrost lemezek kétféleképpen oszlanak meg: GVLV (nedvességálló) és GVL (közönséges).

Gipszrost lemez. Padlóburkolat

A gipsz lap előnyei:

 • A GVL a GKL-hez képest könnyebb átadást tesz lehetővé bármely irányban, mivel összetételük egyenletes;
 • Magasabb szilárdság a cellulózszál erősítése miatt;
 • Fokozott zajszigetelés.

A gipszlapok hátrányai:

 • Kevesebb tartós, mint a GCR;
 • Kevésbé igazított a belsőépítészetnél, mint a gipszkarton;
 • A festés előtt előkezelésre van szükség.

Cement forgácslapok

A cementkötésű forgácslapok (DSP), ideális anyag a váz és a válaszfalak burkolásához nedves és tűzveszélyes helyiségekben, jó alapozás minden padlózat számára. Kemény és sima felületű, vakolva és csempézett, fűrészporral fűrészelve, éghetetlen, nedvességállósággal és hőmérséklet-ingadozással szemben. 3600 x 1200 x 10 (12, 16, 20 és 26) mm-es lapokba szállítjuk.

furnér

A rétegelt lemez az egyik leggyakoribb anyag, amelyet széles körben használnak az építőiparban. A rétegelt lemezeket több réteg hámozott furnér ragasztásával állítják elő fenol-formaldehid gyantákkal. Ebből a célból általában nyírfából vagy tűlevelű furnérből áll, amely kis vastagságú. E fajok kiválasztása az erdők széles körű elterjedésének köszönhető: Európában, Új-Zélandon és néhány más országban tölgy, juhar, gyertya és még körte széles körben használják különböző fajtájú rétegelt lemezek előállításához. A furnér ragasztását magas hőmérsékleten nyomás alatt végezzük. A kapott lemezeket lehűtjük, és egy rövid függöny után 10 vagy 20 darabos csomagolásban gyűjtjük össze.

A rétegelt lemez előállításához használt faanyagtól és ragasztóktól függően az alábbiak szerint osztályozható:

 • magas nedvességállóságú rétegelt lemez (FSF)
 • átlagos nedvességállóságú rétegelt lemez (FC)
 • Bakelizált rétegelt lemez (BF)

Rétegelt lemez - laminált rétegelt lemez egy vagy mindkét oldalon papír-gyanta bevonattal. Ez a bevonat hatékonyan megakadályozza a nedvesség behatolását, rendkívül ellenáll a kopásnak és a penész és gombák kialakulásának, ellenáll a korróziónak és a pusztításnak. A laminálásnak köszönhetően ez a fajta rétegelt lemez nagyon népszerű. A laminálás segítségével szinte bármilyen mintát vagy utánzást alkalmazhat: tölgy, nyár, juhar, nyír, dió, fenyő és vörösfenyő.

Előnyei a rétegelt lemeznek:

 • nagy szakító- és hajlítószilárdság;
 • tökéletesen fűrészelni, fúrni és lezárni mind a körmöket, mind a csavarokat;
 • viszonylag olcsó anyag.

A rétegelt lemez hátrányai:

 • a furnér ragasztására használt gyanták meglehetősen nagy koncentrációjú fenolvegyületeket tartalmaznak;
 • éghetőséget;

Orientált sodrony tábla

OSB - OSB), amelyet a 0,7 mm vastag, de legfeljebb 140 mm hosszú, nagy nyomáson és hőmérsékleten történő kisütés módszerével állítanak elő kis mennyiségű ragasztó gyantával. Az OSB lemezek 3-szor erősebbek, mint a forgácslap és az MDF lemezek, mivel a csipek hosszirányban vannak elhelyezve a külső rétegekben és keresztben a belső rétegekben. Ilyen szilárdsággal az OSB nagyon rugalmas anyag, és tökéletesen használják az építési és befejező munkákban. Különböző vastagságú OSB lemezek (6-tól 30 mm-ig) padló, mennyezetek, falak, durva padlók, zsaluzat, falpanelek, kerítés és összecsukható kivitel. A padlón a laminátum alatt általában a legvékonyabb lemezeket használják - 6 és 8 mm vastagságúak, 10 mm-nél nagyobb vastagságú szerkezeteknél és zsaluknál. Az OSP-3 ez a tartósabb anyag, amelyet alacsony emelkedésű konstrukcióban használnak magas páratartalmú körülmények között. Az eredeti textúra miatt az OSB kedvenc anyaga a belsőépítészek és formatervezők körében. Az OSP-től meglehetősen látványos kialakítású a mennyezet vagy elemek a beépített bútorok vagy a falak.

OSB Oriented Strand Board

A hagyományos OSB lemezek mellett OSB hornyos is van - egy lemez, amelynek végei két vagy négy oldalán hornyolt hornyos végekkel vannak ellátva.

OSB hornyolt lemez megmunkált végekkel horony - fésű

A PCA előnyei:

 • az egyéb használt lemezekhez viszonyítva;
 • a nedvességállóság nagyobb, mint a forgácslap és a gipsz;
 • széles mérettartomány;
 • olcsóbb forgácslap;
 • a csavarokat jól tartja, még csavarozáskor is.

A PCB hátrányai:

 • a felépítés heterogenitása miatt rosszabb, mint a forgácslap;
 • az OSB vágásakor felszabaduló por feldühíti az orr és szem nyálkahártyáját.
 • formaldehidet, különösen sok nedvességálló lemezét tartalmazza.

Üveg magnézium lap

Az üveg-magnézium lemez vagy üvegmagnesit lemez (SML) fehér, üvegszállal megerősített, 40 százalékkal könnyebb, mint a GFL, rugalmas, tartós, tűzálló, nedvességálló. A megerősítő üvegszálas hálónak köszönhetően az MSS akár három méter sugarú sugárral is hajlítható. Ez a minőség lehetővé teszi egyenetlen felületeken való alkalmazását. Magas nedvességállósága lehetővé teszi magas páratartalmú helyiségekben való alkalmazását. A lemez elülső oldalán bármilyen felületkezelő anyag ragasztása megengedett. A lemez vastagsága 6 mm, képes visszatartani a tűz 2 óra, képes ellenállni a hő akár 1500 fok. Lemezvastagság: 3-20 mm.

Az üveg-magnézium lemez (SML) egy magnezit és üvegszálas alapú univerzális lapkiképző anyag. A gyártási technológia és az anyagösszetétel olyan tulajdonságokat ad, mint a rugalmasság, az erő, a refrakter és a nedvességállóság. Jellemzői lehetővé teszik, hogy egyenetlen felületeken alkalmazzák, és csökkenti a laptörés lehetőségét a telepítés és az áthelyezés során. Ezenkívül ez az anyag környezetbarát, nem tartalmaz ártalmas anyagokat és az azbesztet, nem melegíti fel a mérgező anyagokat sem. A gipszkartonhoz képest az MSS-Premium osztály lassan égő anyagokhoz (NG) tartozik.

Az üveg-magnézium lap hatóköre rendkívül magas. A gipszkartonon kívül födémeket, falakat és belső válaszfalak is készíthetők. Ezenkívül az üveg-magnezit lemezek segítségével a házak és házak külső homlokzatai is befejezhetők. Az SML egy megbízható alapja bármilyen finomításnak. Az új anyag ideális zuhanyzóra, szaunákra, úszómedencékre - mivel az üveg-magnéziumlemez képes ellenállni a magas páratartalomnak, hőmérsékletváltozásoknak és tüzet. Különböző típusú kendők, festékek és ragasztók alkalmazhatók az MSS felületére. Ragaszthat tapéta, alumínium-kompozit panelek, furnér, műanyag, kerámia, üveg vagy tükörlapok.

A lapok elülső (sima) felületét festés, tapétázás, laminálás és különböző típusú díszítő textúrák alkalmazásával tervezték előzetes, végleges spatulák nélkül és az anyag teljes felületének felhordása céljából. A lapok hátsó (durva) felülete erős tapadásra van tervezve, amikor ragasztja a darabot és díszítő anyagokat (kerámia vagy csempe, furnér stb.), Vagy maga az anyag a falakon és a padlón, ragasztva a lapokat. Az MSS szerelhető egy fémszerkezetre és fából is. És közvetlenül a zárt szerkezetű ragasztóanyaggal is.

A szokásos üveg-magnézium lemezek mellett a közelmúltban laminált üveg-magnézium lapok, amelyek eltérő mintázata és a külső bevonat vastagsága, gyakrabban jelennek meg.

OSS üveg magnézium lap, üveg magnezit lap vagy üveg magnezit

Az üveg magnezit előnyei:

 • Nedvességállóság - nem alakul deformálódás, nem duzzad és nem veszíti el tulajdonságait;
 • Tűzállóság - a magnezit panelek nem éghető anyagok;
 • Jó hangszigetelés - A 12 mm-es hangszigetelő panel megfelel egy tizenkét milliméteres gipsz lapnak vagy egy 150 mm vastag téglafalnak négy rétegében;
 • Nagy szilárdság és rugalmasság - hajlítható görbületi sugár 25 cm és 3 méter között;
 • Könnyebb, mint a hasonló fa- vagy vakolatlemezek;
 • Alacsony hővezetés, kiegészítő szigetelésként használható;
 • Külső és belső dekorációhoz is használható.

Az üveg magnezit hátrányai:

 • Törékenyebb, mint a gipszrost;
 • Az ízületek kitöltésekor vegyszeres ragasztókra kell kendőt használni.
 • A tulajdonságok jelentősen eltérnek az MLS gyártójától és osztályától függően.

Farostlemezek

A farostlemez egy lemezes anyag, amelyet speciális faszerkezet (fa gyapjú) és szervetlen kötőanyag (magnézium kötőanyag) nyomásával állítanak elő. A szálakat a fafeldolgozó ipar hulladékából nyerik, a faérintkező gépeken végzett feldolgozás eredményeként. A farostlemezek egyik előnye kis térfogatú tömeg. A farostlemez tűzálló: a forgácsokat cementtel impregnálják, és ha tűz van kitéve, csak a korom keletkezik. Az anyag lehetővé teszi a különböző befejező lehetőségeket, könnyedén vágható bármilyen struktúrához a szegek, csavarok, tüskék segítségével.

A farostlemezlemezek nem éghető, biostabil anyagok, amelyeket hőszigetelő, szerkezeti hőszigetelő és akusztikus anyagokként használnak az épületek és szerkezetek épületszerkezeteiben, amelyek relatív páratartalma nem több, mint 75%.

A szokásos farostlemezlemezeket 3-5 mm vastagságban állítják elő, szürke cementet használva, mint adszorbeáló anyag. Ezeket a lemezeket különféle hőszigetelésekhez használják, az eszköz tetővel és vakolt válaszfalakkal. Az akusztikai lemezeket általában finom gyapjúból készítik (0,75-2 mm), ami javítja a megjelenésüket, nem zárja le semmilyen módon, és a színekkel összhangban álló színeket is szürke helyett magnezit vagy fehér cement alkalmazásával készült. A kompozit farostlemez panel két vagy három rétegű, hőszigetelő anyagból álló középső réteggel, például merev habmal vagy ásványi rosttal (ásványi szilikát gyapjú). A középső réteg vastagsága általában 15 és 140 mm között van, bár a farostlemez külső rétegeinek vastagsága 5-20 mm. Ebben az esetben a hőszigetelés szintje jelentősen megnő.

A farostlemezek előnyei:

 • Egyszerű telepítés;
 • Jó szigetelés;
 • Mechanikailag erős;
 • Széles díszítő lehetőségek;
 • Jó nedvességállóság és tűzállóság;
 • Hangszigetelés;
 • Higiénia, ártalmatlanság az emberi egészségre és a környezetre;
 • Ne dobja el a rágcsálókat és a rovarokat, ne rothadjon.

A farostlemez hátrányai:

 • Alacsony hajlítószilárdság;
 • Jelentős súly.

Engedjen meg véleményt a cikkre, ha van valami az anyag kiegészítéséhez. Ha hibákat vagy ellentmondásokat találsz. Talán ismersz olyan hasonló anyagokat, amelyek nem szerepelnek ebben a cikkben?