Legfontosabb > Tervezés

A szellőztetés szelepe: hogyan lehet a szellőztetést egy kipufogócsővel ellátni

Érezni fogják az ételkészítés szagait, ahelyett, hogy örökre elhagyná a szobát? És ez a telepített szellőztető rendszer ellenére? Be kell vallanod, hogy ez egy rendkívül kellemetlen helyzet, amelyet a lehető leghamarabb meg kell szabadulnunk. Valószínűleg a probléma a fordított tolóerő előfordulásában rejlik. Ez egy gyakori jelenség, amely számos negatív következménnyel jár.

Segítünk Önnek abban, hogy megszabaduljon a nemkívánatos szagoktól egy egyszerű és olcsó eszközzel, amely nem igényli a meglévő szellőzőcsatornák átgondolását vagy jelentős pénzügyi befektetéseket. Elég lesz egy visszacsapó szelep felszerelése a szellőzéshez - ez megoldja a problémát.

Minden erőszakos cselekmény kézzel történik. De ehhez ismerni kell az ilyen eszközök kivitelezésének konstruktív változatait, azok előnyeit és hátrányait, valamint a kipufogórendszerek elhelyezésére és telepítésére vonatkozó szabályokat. Minden információt a mi cikkünkben adunk meg. Hasznos videoklipeket is tartalmaz, lépésenkénti telepítési utasításokkal és fotókkal, amelyek bemutatják a bemutatott anyag lényegét.

A hátrameneti tompítás okai

A visszacsapó szelep felszereléséhez el kell dönteni, hogy a ház szellőztető rendszerében fordított tolóerőt kell biztosítani.

Ennek a folyamatnak a megértése lehetővé teszi, hogy megfelelően tervezzen és hajtson végre légcserét a helyszínen.

A szellőztetés működési elve a törvényen alapul, hogy a bejövő és kimenő levegő mennyisége egy időben megegyezik.

Így a kapucni visszatérő tolóereje akkor fordul elő, ha a levegőbemeneti és kimeneti pontok maradék pontján a teljes áramlás a házból irányul. Ennek a hatásnak számos fő oka van.

Gyakran előfordul, hogy a visszatérő tolóerő a beáramló szellőztetés révén a helyiségbe belépő áramlás jelentős csökkenése vagy megszűnése miatt következik be.

Ez a lyukak fokozatos eltömődésével járhat, és kényszerített rendszer esetén a légáramlásért felelős mechanizmusok kopása vagy lebomlása.

Továbbá a fordított tolóerõ kialakulása hozzájárulhat az egyik kipufogóeszközön kilépõ levegõ mennyiségének hirtelen megnövekedéséhez.

Például kemencében történő melegítés esetén a tüzelőberendezésekből származó forró levegőt intenzíven felszabadítják egy kéményen keresztül. Ha a beáramló szellőztetés nem elegendő az átáramlással, akkor a burkolatok áramlási iránya megváltozik.

Abban az esetben, ha a ház belsejében légcsatornát használunk több bejutási ponttal, akkor lehetséges az áramlás irányának megváltoztatása, ha a kényszerített szellőztetés az egyikben szerepel.

Tehát ha a konyhából és a fürdőszobából származó doboz egy rendszerben van összekapcsolva, akkor egy konyhai kapucnis behelyezése nem csupán az utcára, hanem a fürdő felé is vezet.

A környezeti paraméterek megváltoztatása a lakáson kívül vagy otthon is visszafordulást okozhat.

A terepváltozással kapcsolatos építési munkálatok során, például az egymáshoz közel álló szerkezetek felállítása vagy lebontása esetén, a szél irányát a rajz irányába változtathatjuk.

A lakóépületekben, ha közös szellőztető tengelyeket használnak a levegő eltávolítására, előfordulhat, hogy a lakásba való visszatoloncolás miatt előfordulhat, hogy a szomszédok erőteljes kivonatokat csatlakoztattak.

Ez a probléma különösen fontos a régi házak esetében, amelyek általános légcsatornáit úgy tervezték, hogy nem vették figyelembe a kényszerszellőztetés eszközeinek használatát.

Még akkor is, ha jelenleg nincsenek feltételek a visszatérő tolóerék előfordulásához, jobb, ha a légkeringető rendszer telepítésekor egy visszacsapó szelepet szerelünk be.

Lehetséges módosítások, a beszívott szellőztetés vagy külső tényezők okozhatnak légáramlási irányokat váltakozva.

A kész eszközök költsége kicsi, és a szelep bevezetése a már működő csatornákba időigényes feladat.

A visszacsapó szelep teljesítménye

A kipufogógáz-berendezések széles körű használatával összefüggésben a kézi vezérlés alkalmazása a levegőáramlás áthaladásának szabályozására már nem releváns.

Négy alapvetően különböző módja van annak, hogy automatikusan megakadályozzák a szellőztető rendszer backdraftját. Mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai, amelyeket figyelembe kell venni az eszköz típusának kiválasztásakor.

1. típus - egylevelű gravitációs hatás

A helyiségből érkező áramlás nyomást gyakorol a szeleplapra, és megnyitja, hogy a levegő áthaladjon. Mozgás hiányában vagy fordított tolóerő esetén a szárnyra nehezedő nyomás nem és a gravitáció hatására bezáródik.

Megfelelő felszerelés esetén a gravitációs visszacsapó szelep természetes szellőzéssel is használható, mivel az ajtónyitás ellenállása elhanyagolható.

Kétféle módon hajthatja végre ezt a tervet:

 • a tengely azon pozíciójának eltolódása, amelyen a redőny rögzítve van, a csatorna keresztmetszetének közepéhez képest;
 • a készülék belsejében vagy azon kívül található ellensúly.

Tekintettel arra, hogy a levélzárás alapelve a gravitáció hatásán alapul, a szelepet a tervezéstől függően vízszintesen vagy függőlegesen kell elhelyezni egy szinttel.

Ellenkező esetben lehetetlen teljesen lezárni, vagy jelentős erőfeszítésre lesz szükség a szellőzőrendszer levegőáramához, hogy megnyissa a levél, különösen ellensúly esetén.

Típus # 2 - dupla levél rugóval

A pillangószelep két redőnnyel van ellátva, amelyek a jobb oldali túlnyomással felhajlanak, és a rugók segítségével távoznak.

Mivel a zárási folyamat nem függ a gravitáció hatásától, egy ilyen eszköz a gravitációs típusától eltérően bármilyen szögben helyezkedhet el.

Ez az opció általában normál esetben csak kényszerszellőztetéssel működik, elszívó elszívókkal.

A szelep megvásárlása előtt ellenőrizni kell a redőnyök érzékenységét, hogy kinyithathassák a légcsatorna azon légcsatornáját, amelyre felszerelik.

Néhány modern pillangóeszköz a rugók erejének megfelelően állítható be.

3. típus - Vakok a szellőzőrácson

A rács, amely bezárja az utca vagy a szellőztető tengely kijáratát, gyakran szeleppel rendelkezik, amely úgy néz ki, mint az ablakvakok. A működésének elve gravitációs, hasonlóan az egyszárnyú változathoz.

Több szelep használata az egyik helyett az eszköz nyitott helyzetben lévő tömörségének köszönhető, ami fontos a rendszer külső elemei számára.

A rácsméretek kiszámítása a szellőzőcsatornák standard paramétereire a falakon levő kivonatok és levegőnyílások esetén történik.

A visszafutásgátló szelep az egész rácsra vagy csak a természetes szellőzésre szolgáló lyukra szerelhető.

Az értékesítés során rácsok vannak, amelyek más tervezési megoldásokkal vannak ellátva. Azonban a membránnal vagy a rugók használatával kapcsolatos lehetőségek komoly komoly problémákat okozhatnak alacsony hőmérsékleten.

Ezért egy utcai rácshoz képest jobb választani egy eszközt a redőny-zsaluzat típusával.

4. típus - rugalmas membrán

A membrán visszacsapó szelep elve a rugalmas lemez helyzetének megváltoztatására alkalmas áramlási képességen alapul.

Elhelyezése lehetővé teszi egy szellőzőnyílás megnyitását a légmozgás egy irányával, és a másikhoz szorosan zárva, a kerület mentén szomszédosan.

Abban az esetben, ha fennáll annak a veszélye, hogy az erős visszahajtás deformálódik a membránon, további merevítőkre van szükség, amelyeken a nyílás lezárásakor támaszkodni fog.

Ezt a tényt figyelembe kell venni a membránszelep megvásárlásakor, ellenkező esetben a szelep görbülete és az azt követő laza illesztés következhet be, ennek eredményeképpen a készülék részlegesen továbbítja a visszatérő levegő áramlását.

Jellemzők önálló

Az ellenőrzőszelepek alacsony költsége miatt az eszköz öngyártása csak akkor alkalmazható, ha nem szabványos geometriai paraméterekkel rendelkező szellőzőrácsot vagy légcsatorna-dobozt használ.

Ebben az esetben gyakran olcsóbb és gyorsabb, hogy egy szelepet hozzanak létre, mint hogy átálljanak egy szabványos alakra és méretre.

A legegyszerűbb módja a membrán vagy az egyszárnyú szelep készítése. A merev anyagot, például műanyag vagy fémlemezt használják fedőlapként. Különös figyelmet kell fordítani a következő pontokra:

 • a lemez tömítettsége a szeleptest falához vagy a reteszelő kiemelkedéshez, hogy megakadályozza a rés és a levegőjárat kialakulását;
 • a kopogólemezek eltávolítása, ami különösen fontos a légmozgás irányának gyakori változásai esetén.

A membránszelephez vastag papír vagy lazsánfólia lapot használhat, amelynek átmérője nagyobb, mint a légtelenítő lyuk.

Erõs visszahúzó erõvel a membrán anyag deformálódásának elkerülése érdekében be kell szerelni a rácsot, amelyre pihenõdik.

Elhelyezés és telepítés szabályai

Minden konfigurációs rendszer esetében meg kell tervezni a szelepek elhelyezését oly módon, hogy a visszatérő tolóerő blokkolva legyen a bekapcsolt ventilátorok és kivonatok kombinációjával. A szellőztetés minősége az eszközök megfelelő telepítésétől függ.

A szelep helyét a szellőztető rendszerben

Ha a kipufogórendszernek van egy légbeömlése, amely a szellőzőcsatornán áthalad a tengelybe vagy az utcára, akkor a hátsó tolóerő megakadályozása érdekében elegendő egyetlen szelepet elhelyezni a csőben.

Ha a rendszer topológiája bonyolultabb, mivel számos kivonatot vagy nyílást tartalmaz a természetes szellőzéshez, akkor az ellenőrző szelepek elhelyezésére a következő szabályokat kell alkalmazni:

 1. A levegő beszívási pontját és a fő légcsatornát összekötő egyes ágaknál egy visszacsapó szelep van felszerelve. Ez azért szükséges, hogy megakadályozzuk a levegő átirányítását a motorháztető felé, ha nincs benne.
 2. Általában egy másik készüléket szerelnek be a szellőzőrendszer kimenetén. Ideális esetben a csatorna teljes szorosságával ez nem szükséges, de a gyakorlat azt mutatja, hogy a szelep felszerelése ezen a helyen érvényes.

Rendszerint a visszacsapó szelepet olyan helyeken szerelik fel, ahol a legkényelmesebb hozzáférést biztosítják. Ez azért van, mert rendszeresen tisztítani kell a tapadó por és zsíros lerakódásoktól, ellenkező esetben a csappantyúk nem fordulnak el teljesen a fordított tolóerő alatt.

A csővezeték modellezése során nem szabad megfeledkezni arról, hogy a gyártó felszerelhet visszacsapó szelepet a ventilátorra vagy a kipufogócsőre. Ebben az esetben nincs szükség külön fordított tolóerő védelemre.

Különös figyelmet kell fordítani a szelep felszerelésére a lakóépület bánya bejáratának közelében.

Az általános szellőztető rendszer egy olyan üreg, amely közvetlen napfénytől védve van egy pozitív hőmérséklettől, amely időnként belép a párás levegőbe, ami ideális táptalaj a különféle mikroorganizmusok számára.

A rovarok, madarak és rágcsálók is gyakran ott élnek.

Az ilyen bányákban található levegő ritkán felel meg a lakóhelyi egészségügyi és járványügyi követelményeknek.

Ezért még a szellőztető tengelyek rendszeres sanitizálása esetén is meg kell akadályozni a visszirányú tolóerőt és a levegő bejutását a lakásba.

A beszerelés és karbantartás árnyalata

A háztartási szellőzés megteremtése érdekében kerek vagy téglalap alakú légcsatornákat használnak. Számukra vannak olyan kész megoldások, amelyek egy, a rendszerben bárhol telepíthető visszacsapó szelepet tartalmaznak.

Ebben az esetben a telepítési folyamat hasonló lesz bármely más szellőztető elem csatlakoztatásához.

A természetes és kényszerszellőztetés alternatív működtetésének szükségessége esetén két tipikus megoldás van egy visszacsapó szelep felszerelésére:

 • a szellőzőrács közelében lévő pólus felszerelése, a szellőzéssel ellátott szelep felszerelése a természetes szellőzéshez;
 • a két külön nyílással ellátott rács speciális kialakítása mindkét típusú szellőzéshez.

Az ilyen rács behelyezése csavarokkal vagy folyékony körmökkel történhet.

Az első módszer előnyösebb, mivel a szellőztető rendszer elemzése a tisztításra, javításra vagy konfiguráció megváltoztatására a legegyszerűbb, ha a rácsot eltávolítjuk.

Ha úgy dönt, hogy a rácsot a helyiség belsejéből helyezi el, akkor gondosan be kell tömíteni a rácsot és a fali csatlakozót.

Az utcai rácsokon található, rolókkal ellátott egyik probléma a hidegben lévő szelepek fagyasztása és jegesedése. A fürdőből, fürdőszobából vagy konyhából kilépő levegő nedvességgel telítődik, amely alacsony hőmérsékleten lefagy.

Ebben az esetben két probléma merül fel:

 • a szárnyak már nem zárják szorosan a szellőzőnyílást, aminek következtében a visszatérő tolóerő esetén a levegő behatol a szobába, bár kisebb térfogatban, mint a teljes védelem hiányában;
 • a lyuk keresztmetszete jelentősen csökken, ami csökkenti a rendszer kapacitását, ami csökkenti a légáramlást és növeli a ventilátorok és a konyhaszekrények terhelését.

Ebben a tekintetben időszakosan ellenőrizni kell a jég jelenlétét a rácson és el kell távolítani. Az eljárás végrehajtásának legegyszerűbb módja mechanikailag, de fennáll a kár és a függöny veszélye, ha műanyagból készülnek.

Ezért kívülről jobb, ha egy merev fém rácsot építenek be.

Hasznos videó a témában

A szelepek beépítése a szellőzőrácsba:

A szelep szerelési módja a kényszerített és természetes szellőzés alternatív működtetéséhez:

Membránszelep gyártás:

A visszacsapó szelep felszerelése a kipufogó levegő rendszerben biztosítja a normál szellőztetési funkciókat, kiküszöböli a légáramlás visszafolyását, és kiküszöböli a kellemetlen szagokat és mérgező illékony vegyületeket. Ezt a készüléket saját kezűleg szerelje fel, ha megvásárol egy kész szerkezetet, amely megfelel a ház szellőzőcsatorna keresztmetszetének.

Mi az a csuklya, amelynek egy visszacsapó szelepe van és hol használják

Mi a lényege a szellőzőrendszernek a szobában? Fő feladata a kellemetlen szagok, nedves levegő, füst és gőz kikészítése a főzésből, és tiszta cseréjével. A régi lakásokban a természetes szellőztetés legyőzte, de a műanyag ablakok, a feszített mennyezetek és a gipszkarton falainak divatja csökkentette a hatékonyságát "nem".

A visszacsapó szelep elszívóventilátor teljes légáramlást biztosít.

A visszacsapó szelep elve

Vannak olyan ventilátorok, amelyekben visszacsapó szelep, csatorna, beszívás, kipufogó van. Mindegyikük alkalmas arra, hogy a friss levegőt frissen cserélje. A klímaberendezés szellőzésének domináns különbsége az, hogy az utóbbi a már létező légtömegekkel dolgozik. A takarócsövek garantálják a levegő lecserélését lefelé, baktériumok, hüvelyek és különböző friss allergének, ha a befúvó és kipufogó szelep a ventilátorra van szerelve.

Az ilyen típusú elszívó ventilátor nagyon népszerű lakóépületek és magánlakások lakói körében. Ezt a típusú kaput használják:

 • fürdőszobához és WC-hez;
 • a konyhában;
 • a gőzfürdőben;
 • a dohányzó szobákban;
 • pincékben és pincékben;
 • mosodákban;
 • irodákban és üzletekben;
 • egészségügyi szekrények stb.

A szeleptányérnak meglehetősen egyszerű eszköze van, de a cselekvés elve ritkán szerepel. Ennek ellenére a vevőnek tudnia kell, hogy három típusra oszlik:

 • rugó vagy önzáró;
 • elektromos vagy kézi vezérléssel;
 • passzív - a fedél bezáródik és a légáramlás hatására nyílik (közvetlen és hátra).

Jó példa, vegye fontolóra egy tavaszi vagy gravitációs háztartási ventilátort a fürdőszobában, a konyhában vagy a gőzkamrában. A motor működése közben a fedél nyitott helyzetben van. Ha a szellőztetés szükségtelenné válik, a készülék pengéi megállnak, és a fedelet egy rugó zárja le. Ne várjon abszolút tömítést abból, de megakadályozza a szagok belépését a szellőztető tengelyből (különösen fontos a szemétszállók házak számára).

Kipufogórendszer nagyméretű irodákhoz

A passzív szellőztető rendszerek a legkevésbé népszerűek. Használható konyhai kapucni, de nagyon ritkán.

Érdemes megemlíteni, hogy a kipufogó ellen visszacsapó szelep felmelegíthető (megakadályozza a kondenzátum felhalmozódását és a télen a jég felhalmozódását) és melegítés nélkül. Az első lehetőség megfelelőbb, ha a ventilátor kialszik. A második lehetőség kizárólag beltéri telepítésre alkalmas (lakásépítés).

Otthoni ventilátor kiválasztása

A fürdőszobák és WC-k, a konyhák és a pincék elszívó ventilátorai különböző méretben és módosításban kerülnek forgalomba, különböző formájú késekkel. Néhánynak van egy tehetetlenségi rácsja, amely, mint egy vak, bezárul, amint a motor leáll. Gazdaságos modellek beépített időzítővel is értékesítik. Lehetővé teszi az eszköz idejének beállítását.

A választás során figyelni kell arra, hogy képes legyen beállítani a motorháztető erejét és a kézi kikapcsolást. Gőzkamra, kis zuhanyzó, fürdőszoba jacuzzival - ilyen helyiségekben a szakértők javasolják, hogy válasszanak modelleket a páratartalom szabályzóval. A ventilátor automatikusan bekapcsol, ha a helyiségben lévő gőz szintje eléri a készülékben beállított értéket.

Ha eldöntötte a szellőzés konfigurációját, akkor fontos figyelembe venni három tényezőt közvetlenül vásárláskor:

 • szellőztetett terület;
 • a szoba típusa (a teljesítmény attól függ);
 • a házban élő emberek száma.

A készüléknek elegendő hatalommal kell rendelkeznie ahhoz, hogy megfeleljen a szellőztetett helyiség összes követelményének.

Kipufogó ventilátor a konyhában

Szükségem van egy visszacsapó szelep a konyhaszekrényre? A főzés varázsa naponta történik a főzőlapon: valamit sült, főtt, párolt, sült, dzsemek és savanyúságok feltekerhetőek. A következő kulináris remekmű elkészítésének folyamatában zsír, gőz, korom és füst felemelkedik a mennyezetre. Mindez a falakon, függönyökön, mázoláson és a természetes rácson marad, és nem működik sokáig, a lélegeztetés fokozatosan "mohával" borul. Annak elkerülése érdekében, hogy őszinte károkat okozzon a saját tulajdonában, megszabaduljon a felesleges szagoktól és nedvességtől, a konyhában kell elhelyezni a fedelet a visszacsapó szeleppel.

A legegyszerűbb módja annak, hogy a nyílás felett helyezkedjen el a természetes szellőzés érdekében. Ha az ablakok régiek, egy fa keret, akkor telepítse a ventilátort közvetlenül az ablakba. Ha a munkát egy magánházban végzik, a következtetés kültéri, falon keresztül történik.

Fontos paraméter a konyhaszekrényhez (mint bármelyik másikhoz) a teljesítmény volt. Ez azt jelenti, hogy a levegő mennyisége egy órán belül feldolgozott. A megfelelő eszköz kiválasztásához a konyha kockáztatását kell kiszámítani: a mennyezetek magasságát megszorozzák a terület. Az egészségügyi szabványok szerint minden szobában légkamatlábat állítanak be (a teljes levegő-megújítási ciklusok száma). A konyha esetében ez a szám 8-12. A lakóépületek esetében figyelembe kell venni a minimális haszonrésszel (a bányákkal kapcsolatos problémák miatti károk kompenzálása a légcsatornában). Az átlagos együttható 1,3. Annak érdekében, hogy a ventilátor egy visszacsapó szeleppel, vagy csak egy konyhaszekrényteljesítményt kapjon, szorozza meg a köbméter kapacitását, a levegőáramlást és a fent említett együtthatót.

A visszacsapó szelep megakadályozza a piszkos és hideg levegőt

Fontos! A szellőztetés elleni visszacsapó szelep nem teszi lehetővé hideg vagy piszkos levegő bejutását a helyiségbe, és csak a hulladékot távolítja el. A szellőztetés bekapcsolt állapotában fontos, hogy légáramlást hozzon létre a konyhában.

A második fontos pont a zajszint. Ezt decibelben számolják. A zaj létrehoz egy működő szellőztető motort, amely meghajtja a pengéket. Az eszköz jobb, minél kevesebb zaj keletkezik.

És ne felejtsd el a hatalmat. Minél nagyobb az indikátor, annál jobb lesz a kipufogó levegő bevitele, és a visszacsapó szelep nem teszi lehetővé az "aromák" visszatérését a konyhába. De meg kell érteni, hogy egy erős rajongó nagyságrenddel drágább, néha összehasonlítva az árat a középosztályba.

Szellőztetés szelep segítségével végezze el

A fürdőszobai rajongók ventilátorral vannak ellátva, de az ár túl magas az Ön számára? Ne kétségbe esj, mert az eszköz tervezése nem annyira bonyolult. Ha előre megvizsgálja az üzemeltetés elveit és kis erőfeszítéseket tesz, akkor a saját kezével teljes szellőztető szelepet készíthet.

A ventilátorok gyakoribbá teszik az axiális visszacsapó szelepet. Lehet "lepke" formájú, négyzet alakú fedél vagy kerek tárcsafedél, rácsos redőny. A háztartási burkolatok mérete 100 és 315 mm közötti. De nem mindenki tudja ezt saját kezével csinálni. Egyszerűbb verziót fogunk tartani.

A visszacsapószelepes ventilátor készítéséhez:

 • egy darab NYÁK vagy vastag műanyag vastagsága legfeljebb 4 mm;
 • ideális esetben sima, 0,1 mm vastagságú polietilén;
 • gumi tömítések;
 • öntapadó vékony hab;
 • csavarok és csavarok;
 • irodai kés;
 • Scotch szalag szövet alapján.

A szellőzés szelepes szellőzéséhez szövetalapú ragasztószalagra van szükség.

 1. Vágja ki a műanyag lemezt. A kívánt méret kissé átfedi a természetes kipufogócsatorna kimenetét. A lemez sarkai fúrt lyukak a falra való rögzítéshez.
 2. A lemez közepén jelölje meg a ventilátor átmérőjének megfelelő nyílást. A rácsnak kell lennie (minél nagyobb a cellája, annál sűrűbb a pajzs anyaga). Vágja ki a nyílást a rácskal a levegő beszívásához.
 3. A kész levegőbevezetés körül 4 lyukra van szükség a kötőelemekhez, amelyeken keresztül a munkadarabja csatlakozik a ventilátorhoz.
 4. Annak érdekében, hogy a kis törmelék és rovarok ne lélegezzenek be egy lakásba vagy egy házba, finom hálót vagy kapront kötnek a rácsra. Ez utóbbi könnyen cserélhető, ha szükséges.
 5. Az alapot a ventilátorhoz csavarokkal és lengéscsillapítókkal összekötjük, miután korábban gumi tömítést helyeztek el az elemek között. Ez megakadályozza a levegő "járását".
 6. A hibátlanul sima polietilén ragasztószalaggal ragasztott az alapra, majd csak kivágott. A használatnak éles íróeszközre van szüksége. A film állapotának figyelése. Ha a legcsekélyebb hullámzás vagy hajtás van, cserélje ki. Az egyenetlen felület a szelep nyomáscsökkentését és a szellőző tengely visszatérését eredményezi a helyiségben.
 7. Amikor a levél levágásra kerül, félig lesz vágva. Ezt a végén kell végezni, hogy a film a lehető leghosszabb ideig maradjon szilárd és mozgatható legyen.
 8. Amikor házi készítésű ventillátort helyez a gőzkamrában, a konyhában vagy a fürdőszobában, ellenőrizze, hogy az öntapadó habszivacsot a fal és a műanyag pajzs között telepítse a készülék nagyobb tömítése érdekében.

A visszacsapó szeleppel rendelkező ventilátort rendszeresen tisztítani kell, és a műanyag hálót meg kell változtatni, különösen akkor, ha a gőzfürdőbe van szerelve. Ebben az esetben sok évig tart, és megmenteni fogja a vásárlást.

Most már tudja, hogyan védheti otthonát a nedvességtől, a koromtól, a kellemetlen szagoktól kívül és belül. Helyezzen egy háztartási elszívó ventilátort a konyhában, a WC-ben, a gőzkabinban, az irodában vagy a boltban, és tiszta levegőt biztosít.

A konyhai kapuk megkülönböztető jellemzői visszacsapó szeleppel: eszköz, kiválasztási kritériumok és a legjobb modellek áttekintése

Hood - a modern konyha kötelező attribútuma. Ez a berendezés segít a tökéletes beltéri körülmények fennmaradásában, megakadályozza a szagok és az égés terjedését. Néhány csavaros modell visszacsapó szeleppel rendelkezik, amelynek hasznosságát számos felhasználó kételkedik.

Mi a konyhaszekrény egy visszacsapó szeleppel?

A visszacsapó szelephez tartozó konyha nem különbözik a megszokottól külsőleg vagy szerkezetileg. Az egyetlen jellemző az a berendezés jelenléte, amely szabályozza a légtelenítést és a levegőáramlást. Az elmúlt években a konyhaszekrény kipufogócsövének hajlamos volt a teherhordó falon közvetlenül a légkörbe jutni. Ebben az esetben a visszacsapó szelep a berendezés lényeges része.

Szükségem van egy visszacsapó szelepre a konyhában?

Nincs konszenzus a konyhai kapucolóban lévő visszacsapó szelep szükségességével kapcsolatban. Szakértők úgy vélik, hogy ez szükséges abban az esetben, ha a szellőztető rendszerben gyakran megfigyelik a fordított tolóerőt. A bányából érkező levegő képes kívülállókat hozni, nem mindig kellemes szagokat a házba. A szellőzőcsatorna védelme kiküszöböli őket, és növeli az élet kényelmét.

A visszacsapó szelep felszerelése azonban csak akkor indokolt, ha a csővezeték egyenes.

Hogyan működik: működési elv és eszköz


Több típusú visszacsapó szelep van.

 1. Membrán (egylevegős gravitáció). A redőny kis ellenállásában különbözik, természetes szellőztető rendszerekben használják. A legegyszerűbb membrán típusú szelep önállóan, a rugalmas poliészterfólia megerősítésével hozható létre a szellőzőrács hátoldalán.
 2. Petal (vakok). Gyakran a szellőző rács helyett, a szelepek zárónyílása a tolóerő vagy az elektromos hajtás hatására előfordulhat.
 3. Pillangó (kettős levélrugó). Kényszerített szellőztető rendszerekben, konyhaszekrények. A szelep kialakítása tartalmaz egy olyan korlátot, amely megakadályozza, hogy a szelepek 90 ° -nál nagyobb fordulatot érjenek el. A rugók visszahelyezik a szárnyakat eredeti (zárt) helyzetükbe.

A szerkezeti különbségek ellenére az összes szelep ugyanazon az elven működik:

 • a légáramlás hatására a szárny kanyarodik;
 • szelepnyitás nyílik;
 • gázok kerülnek a szellőző tengelybe;
 • zárt redőnyök blokkolják a levegőbe jutást a szellőzőkészletből.

Hogy néz ki: fotó

A konyhai kapuk visszacsapó szeleppel kapcsolatos megjegyzései: az előnyök és hátrányok

A csavaros szelepekkel ellátott konyhai szőnyegek több szempontból is népszerűek:

 • kiküszöböli a külföldi szagok behatolását;
 • a tervezés egyszerű az eszközben és a telepítésben;
 • szolgál hosszú és problémamentes.

Ennek a készüléknek hátrányai vannak:

 • amikor a visszaszorulási hullámok bizonyos szelepmodelleket nyitottak és zártak le egy tapintással megegyező jellegzetes hangzással;
 • A konyhában lévő kipufogócső visszacsapó szelepe rendszeres tisztítást igényel a szennyeződéstől és zsírtól.

A gyártók és a népszerű modellek: a legjobb és az árak minősítése

Az értékesítési hálózat széles választékot kínál a konyhákhoz, amelyek közül az egyik a legjobb modellek az építés és a stílus szempontjából.

Kipufogórendszerek

 1. Faber KORUND BK A60

  A beépített konyhai készülékek egyik legújabb modellje stílusos, fekete-fehérben készült. A visszacsapó szeleppel rendelkezik, elektronikus vezérléssel, a gombok segítségével.

A halogén háttérvilágítás és az üzemmódok kijelzése különösen vonzó a modell számára. A program biztosítja az automatikus aktiválás késleltetését. A motorháztető optimális szélessége a kis méretű konyháknak: 60 cm. A modell ferde típus, kétféleképpen működik: a kipufogógáz és a levegő keringése.

 • termelékenység - 700 m 3 / óra;
 • 4 sebesség;
 • áramfogyasztás - 185 W;
 • méretek - 600x770 mm;
 • zsírszűrő.

Az átlagos ára 18999 rubel.

 • MAUNFELD DREAM 60

  Kompakt konyhapult ferde kivitel, elektronikusan vezérelve érintőképernyővel. Nagy hatékonyságú (legfeljebb 800 m3 / óra), három üzemmóddal rendelkezik. A modell látványos kivitelű, szürke és fekete színben. Az elülső üvegablak eltávolítható, a légbeszívás a kapucni kerületén történik. Egy házzal, egy adapterrel és egy karbantartási utasítással egészül ki.

  • méretek - 600x780 mm;
  • zajszint - 48 dB;
  • áramfogyasztás - 200 W;
  • zsírszűrő;
  • csőszakasz - 120 mm.

  Az átlagár 15990 rubel.

 • Gorenje DK 63 CLB

  Az egyik legmegfelelőbb és legkedveltebb konyhaszekrényes kupola, amelyet Lengyelországban gyártanak. Nagyon jó minőségű és alacsony zajszintű. Működik a keringési és a kipufogó levegőben. Beépített nagy teljesítményű halogén lámpákkal. Három sebességgel dolgozik. A test rozsdamentes acélból készül, az elülső panel hajlított.

  • méretek - 600x500 mm;
  • termelékenység - 770 m3 / óra;
  • zajszint magas teljesítményen - 69 dB;
  • áramfogyasztás - 290 watt.

  Az átlagár 18.990 rubel.

 • Korting KHP 5211 W

  Az egyik olcsó konyhai konyhaszekrény. Behúzható szekrény van beépítve a fali szekrénybe. Fehér és ezüst színben készült. A csúszda csúszó mechanizmusa, a panel két 40W-os halogén lámpával van felszerelve. Van cserélhető zsíros szűrő. A modell könnyű, legfeljebb 5 kg.

  • méretek - 498х195х278 mm;
  • maximális zajszint - 53 dB;
  • termelékenység - 350 m 3 / óra;
  • ház anyaga - rozsdamentes acél.

  Az átlagár 5799 rubel.

 • ELIKOR Epsilon 60

  Az eredeti, stílusos modell egy áramvonalas testtel, melynek nincsenek éles nyúlványai. A kipufogógáz és a légáramlás üzemmódjában működik, a sebességvezérlés csúszókapcsolóval történik. Teljesen visszacsapó szeleppel és zsírszűrővel. A modell szélessége 600 mm, magassága - 680 mm.

  • teljesítmény - 430 m 3 / h;
  • három munka sebességgel;
  • áramfogyasztás - 145 W;
  • zajszint - 54 dB.

  Az átlagos ára 4899 rubel.

 • Különálló csatlakozók és kimenetek visszacsapó szeleppel

  1. Round Vents Plastivent 4141

   A kerek csövekkel ellátott visszacsapó szelep csatlakozója természetes és kényszerszellőztetéses rendszerekbe történő beépítésre szolgál. Műanyagból készült, rögzítőgyűrűvel ellátva. Szakasz 200 mm. Könnyű, esztétikailag vonzó, könnyen felszerelhető.
  • hossza - 300-500 mm;
  • súly - 100 g;
  • a szín fehér.

  Az átlagos ára 166 rubel.

 • Négyszögletű csatlakozó Aventa

  Négyszögletes csatlakozókra van szükség a megfelelő rész műanyag csövek beszerelésekor. Megengedett működtetés -40 ° C és + 60 ° C közötti hőmérsékleten. A négyszögletes légcsatornák optimálisak a korlátozott mennyezet alatti helyiségekbe történő beépítéshez. A csatlakozók csatlakozói Alenta 150х75 mm.

  Az átlagár 340 rubel.

 • ERA fali kipufogó kimenet

  A fali kipufogó ERA tartós műanyagból készült, a színes megoldás más: fekete, fehér, szürke. 150x150 mm. A perem átmérője 100 mm. A fal kijárata védelmet nyújt az esővisszatérés és a csapadék hatása ellen: műanyag csúcs. A szerkezet leválasztható, a test alsó részében rács van. A karimázás lehetővé teszi, hogy a szellőzőnyílást esztétikailag kellemessé tegye.

  Az átlagos ára 255 rubel.

 • Fém szelep RSK

  A szelepet úgy tervezték, hogy blokkolja a kör keresztmetszetű légcsatornák nyílásait. Eloxált alumíniumlemezből készült, bármely helyzetben felszerelhető: függőlegesen, vízszintesen, szögben. Csatlakozóval rögzíthető a csőhöz. A szakasz eltérő lehet: 100 mm és 650 mm között.

  Az átlagár az átmérőtől függ. A 100 mm-es szeleptest 330 rubel.

 • Mely gyártó és milyen típus közül választhat: TOP-3

  Minden visszacsapó szelep megbízható és hosszú élettartamú. A modell kiválasztása a csővezeték típusától és annak szakaszától függ. A legtöbb háztartási készülék gyártója és alkotóelemei.

  A legnépszerűbb gyártók: Era, Polar Bear, Dvs.

  A visszacsapó szelep hatással van a konyhapuk teljesítményére?

  A visszacsapó szelep jelenléte befolyásolja a berendezés teljesítményét, mivel a rugófedél fedelének felnyitásakor a tápfeszültség része. De ez (energiafogyasztás) annyira jelentéktelen, hogy ritkán veszik figyelembe.

  A szükséges minimális energiaellátó rendszer kiszámítása

  A kipufogórendszer kívánt teljesítményének kiszámításához ismerni kell a helyiség térfogatát. Az SNiP szerint a teljes levegőcsere a konyhában a következő:

  • 60 m3 / h-ig 2 komfortlemezzel;
  • legalább 75 m3 / h 3 ágyas;
  • 90 m3 / h-ig 4 komforttal.

  Lehetőség van kiszámítani a kívánt kitermelési teljesítményt a légcsere sebességének követelményei alapján. A konyháknál ez a szám 10-12 légfrissítés óránként. Így a helyiség térfogata (például 45 m 3) szorozódik a multiplicitási tényezővel: 45x12 = 540. A kapott érték a kipufogórendszer szükséges teljesítménye: 540 m 3 / h.

  3 legjobb modell

  A felülvizsgálatban bemutatott berendezések közül három legjobb modell különböztethető meg:

  • Faber KORUND BK A60;

 • ELIKOR Epsilon 60;

  Ezek a rendszerek visszacsapó szelepekkel vannak felszerelve, könnyen felszerelhetők és kezelhetők. Különböző hatékony tervezés és megbízhatóság. Árkategóriában - 4899-18999 rubel.

  A

  A csavarhúzók legjobb modelljeinek átlagára egy visszacsapó szeleppel:

  • Faber KORUND BK A60 - 18999 dörzsölje;
  • MAUNFELD DREAM 60 - 15990 dörzsölje;
  • Gorenje DK 63 CLB - 18990 rubel;
  • Korting KHP 5211 W - 5799 rubel;
  • ELIKOR Epsilon 60 - 4899 dörzsölje.

  A választás valóban gazdag, jó minőségű, olcsó modelleket vagy drágább márkát vásárolhat. Az eszköz ára függ a gyártó hírnevétől és a készülék működésétől. Válassza ki, mi felel meg a paramétereknek és a megjelenésnek megfelelően, összpontosítva a szobájának teljesítményére és területére.

  Hol vásárolhat egy ruhát a konyhába egy visszacsapó szeleppel?

  Moszkvában

  1. Online áruház FABER, +7 (495) 191-37-58.
  2. Online áruház "RayBT", 8 495 983-59-83.
  3. Shop "Technokaravan", Pyatnitskoe Highway 18, +7 (495) 920-51-00.

  Szentpéterváron

  1. Online áruház "Empire Techno", +7 (812) 200-49-00.
  2. Online üzlet "Citylink", (812) 332 84 84.
  3. Online áruház TORMART.RU, 8 (800) 511-39-90.

  A visszacsapó szeleppel ellátott konyhaszekrény nagyszerű megoldás a háttámlák kiküszöbölésére. Kiválasztásakor a gyártó megbízhatóságára, teljesítményére és berendezéseire összpontosít.

  Csendes fürdőszoba ventilátor ellenőrző szelep

  A szellőztetés fontos tényező, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni a fürdőszobában. Sokan tévesen úgy vélik, hogy csak a kellemetlen szagok eltávolítására van szükség. Ezért gyakran előfordul, hogy a szellőzőnyílások a javítás során lezárásra kerülnek, és a levegő-illatosítóktól kellemetlen szagokat küszködnek.

  Valójában a szellõzési funkciók sokkal szélesebbek. Biztosítania kell a levegő normál keringését a helyiségben, bizonyos szinten tartva a páratartalmat. Ez megakadályozza a páralecsapódást, a penészedést, a penészedést és a rovarokat a fürdőszobában.

  Gyakran az emberek elutasítják a ventilátor a fürdőszobában, mert sok zaj keletkezik. Nem mindenki ismeri az alacsony zajú és csendes modellek létezését, amelyek nem zavarják a háztartás békéjét. Ezekről a hasznos és kényelmes eszközökről mesélünk a mai cikkből.

  eszköz

  Ebben a cikkben megismerjük a visszacsapó szeleppel felszerelt ventilátorokat. Ez egy kicsi és nagyon egyszerű mechanizmus, amely megakadályozza, hogy a levegő belépjen a szellőzőcsatornából a szobába. A szelepek általában műanyagból vagy rozsdamentes acélból készültek. Ezek három fő elemből állnak - a keret, a két redőny, a korlát és a pólus, amelyekhez a redőnyök kapcsolódnak.

  A visszacsapó szelep mellett a következő elemek találhatók a csendes ventilátor kialakításában: a levegő beszívó rács, az aerodinamikus járókerék, a rezgéscsillapító betétek és a motor.

  A működés elve

  A visszacsapó szelep elve, függetlenül attól, hol van felszerelve - a szellőzőcsatornában vagy a csatornacsőben - ugyanaz lesz. Olyan kialakítású, hogy a levegő (vagy víz) mozgása csak egy irányban történhet. Ha ellenkező irányba mozog, akkor a levegő akadálytalanul lezárja a zárt szárnyakat.

  A szárnyakat a levegő mozgása teszi lehetővé, amely viszont a ventilátor bekapcsolásakor történik. Így a levegő be van húzva, amíg a ventilátor kikapcsol. A kikapcsolás után a szárny bezáródik, és visszaszorítja a levegőt.

  Mi teszi hallható a rajongó?

  A fürdőszoba ventilátorának köszönhetően a design egyes jellemzői, amelyeket röviden ismertetünk.

  • Először is, speciális rezgéscsillapító elemeket biztosítanak a motorberendezésben, amelyek elnyelik a rezgéseket, amelyek a fő zajforrás.
  • Másodszor, a gyártók gondosan mérlegelik a ventilátor megjelenését. A levegőbevezető rács különleges, egyszerűen alakítható. Ráadásul a rácsos anyag kiválasztása fontos szerepet játszik - a légellenállás attól függ.
  • Harmadszor, a zajmentes működést egy másik csapágycsalád rovására érik el. A zajelnyelő tulajdonságok mellett nagy megbízhatóságúak és nem igényelnek további karbantartást (különösen zsírkezelés).

  A háztartási szellőzőberendezések gyártói három típusú ventilátort kínálnak, amelyek a fürdőszoba felszerelésére alkalmasak:

  • sugárirányú - nagy méretű, spirál alakú rácsokkal rendelkező modellek, amelyek ma már inkább ipari létesítményekben szeretnének felszerelni;
  • tengelyirányú - mindegyik eszközhöz ismerős, amelyek a forgó pengék segítségével állítják be a levegőt; ilyen ventilátorok képesek levegőellátást és kipufogót;
  • csatorna - a legcsendesebb az összes fajta, mivel nem a falra szerelik, hanem közvetlenül a szellőzőcsatornába; így a működtető ventilátor zaja egyszerűen nem ér el minket, mivel a készülék messze van.

  A cselekvés elve

  A néma ventilátorok különböző típusú visszacsapó szelepeket használhatnak. A működési elvtől függően háromféle ilyen eszköz létezik:

  • szabályozott típusú visszacsapó szelep - árammal vagy manuálisan bekapcsolt;
  • önzáró típusú visszacsapó szelep - a rugó feszítésével vagy lazításával működtetve;
  • passzív típusú visszacsapó szelep - a gravitáció hatása alatt működik, csak a légáramlás felé nyúlik vissza.

  Modell áttekintés és árak

  Felhívjuk a figyelmüket a csendes fürdőszoba ventilátorok legjobb modelljeinek felülvizsgálatára, amelyek visszacsapó szeleppel vannak ellátva:

  modell

  Teljesítmény W

  Levegőcsere, m3 / óra

  Zajszint, dB

  Különlegességek

  Átlagos ár, dörzsölje.

  VENTS 100 Quay

  Soler Palau SILENT-100 CZ DESIGN 3C

  - színes cserélhető csíkok a testhez

  Soler Palau SILENT-100 CMZ

  - karbantartásmentes golyóscsapágyak

  Soler Palau SILENT-100 CMZ DESIGN 3C

  VENTILÁTÉK 100 kWh

  VENTILÁTÉK 100 kVT TH

  VENTES 100 KW TR

  Soler Palau SILENT-100 CRZ DESIGN-3C

  - színes cserélhető csíkok a testhez

  VENTS 100 QUITE-STYLE

  - szokatlan esettanulmány;

  VENTILÁTÁK 100 kWh teljesítményű

  - páratartalom érzékelő

  Tippek a választáshoz

  • A fürdőszoba ventilátorának kiválasztásánál fontos szempontokat kell figyelembe venni, beleértve a teljesítményt, a levegőáramlást és a zajszintet. Csendes hívott eszközök, amelyek teljesítménye legfeljebb 26 dB.
  • A légcsatorna ventilátor frekvenciáját a helyiség területe határozza meg. További információ a szükséges légcserék számításáról a "Szellőzés egy faházban" c. Szellőzés a fürdőszobában.
  • A magas páratartalmú helyiségekben történő használathoz (amelyhez tartozik egy WC és egy fürdőszoba), akkor a vízálló modelleket kell választania.
  • Figyeljetek továbbá további funkciók elérhetőségére is. Tehát nagyon kényelmesek a ventilátorok, amelyek automatikus bekapcsolási időzítővel, mozgásérzékelővel (jelenlét) és páratartalom-érzékelővel vannak felszerelve.

  telepítés

  A ventillátor önálló felszerelése meglehetősen kivitelezhető feladat, még azok számára is, akiknek minimális javítási tapasztalatuk van. Csak gondosan olvassa el az utasításokat, tegye fel a szükséges eszközöket és a türelmet.

  A legegyszerűbb a hagyományos, axiális típusú ventilátorok beszerelése - ezek a leggyakrabban használt fürdőszobák. A nyílások felett egy rögzítőelem-készlettel vannak felszerelve. Ebben az esetben a légbeszívó rács keresztmetszete megegyezik a szellőzőnyílás méretével.

  Annak érdekében, hogy a ventillátort csatlakoztassa a hálózathoz, csatlakoztassa hozzá a kábelt a legközelebbi csatlakozódobozból (ha a ventilátort ebben a helyiségben először telepíti). Ne felejtsük el, hogy a vezetékeknek teljes mértékben védeniük kell a nedvességtől - a vezetékeket a speciális csatornákba rejtett hornyokba lehet fektetni, álmennyezet alatt vagy a gipszkarton falának falán.

  A YouTube-csatorna következő videóján láthatja, hogyan kell önállóan telepíteni egy csendes ventilátort a fürdőszobában.

  Ha a fürdőszobában egy ablak van, megpróbálhatsz néma rajongót magadhoz vinni. Házi készítésű ventilátor csatlakozik az ablakhoz. Fújhat és fújhat. Működés közben ilyen ventilátor szinte semmilyen hangot nem produkál.

  A visszacsapó szeleppel ellátott fürdőszobákhoz és toalettekhez való szellőztetők

  A fürdőszobákhoz és a WC-khez tartozó visszacsapó szeleppel rendelkező szellőzőventilátorok olyan készülékek, amelyek a természetes és a fürdőszobába és a WC-be szállítására szolgáló természetes szellőztető rendszer helyett felszereltek. Ez a telepítés szükséges a kondenzáció és a gőz és nedvesség felhalmozódása érdekében a fürdőszobában a zuhanyzás alatt és után. Ha nincs jó minőségű légcserélő rendszer, akkor a nedvesség felhalmozódik, nedvességgé változik, amely képes a padlóra és a falra telepedni, gombákká és baktériumokká válni, és rovarok megjelenését is kiváltja. A visszacsapó szelep által működtetett ventilátor egy fordított tolóerendszer miatt működik, nem teszi lehetővé a kellemetlen szagok behatolását, és hozzájárul a felesleges nedvesség eltávolításához az alagsorból.

  A rendszer előnyei és hátrányai

  A mosdó kipufogóventilátorának a következő előnyei vannak:

  • Telepíthető a kis és nagy méretű fürdőszoba fürdőszobájába.
  • Integrált a hagyományos csatornarendszerekkel.
  • A mennyezetre vagy a falra szerelhető, különböző modellek vannak.
  • Leggyakrabban tartós ABS műanyagból készült.
  • Üzem közben nincs zaj.
  • Vízálló. Mivel a készülék áramellátással van ellátva, ez az elem különösen fontos a vízcseppek belépése esetén, nincs rövidzárlat.
  • Egyes modellekhez tartozik plusz páratartalom, mozgásérzékelők és időzítők.
  • 12 voltos feszültségű motorral szerelve.

  Ami a hiányosságokat illeti. Két ilyen - a készülék nagy költsége és a nagy nyomás nehezítése. Bár az első hátrány nem jelentős, mivel a készülékek a telepítés után hosszú ideig működnek. Érdemes befektetni egyszer a hosszú távú kényelem, a tisztaság a fürdőszoba és a fürdőszoba és a biztonságos levegőt a tüdőben.

  A kipufogó ventilátorok típusai a fürdőszobákban és a WC-kben

  A fürdőszobában vagy a fürdőszobában a legjobb megoldás egy visszacsapószelepes elszívóventilátor, amely megakadályozza a levegő, a por és a különböző rovarok belépését a helyiségbe, miközben kikapcsolja az áramellátást. Úgy néz ki, mint egy henger, amelyen a fűrészkerék fel van szerelve. A visszacsapó szelepek a nedvességet szívják be a helyiségből és teljesen megszáradják a helyiséget.

  Van egy elszívó és elszívó ventilátor is egy visszacsapó szeleppel. Ideális a fürdőszobához és a WC-hez, mivel elosztja az eltávolított levegőt különböző irányokban.

  Háromféle ilyen rajongó létezik:

  • Irányított (manuálisan vezérelhető, vagy villamos energiával működtethető).
  • Önzáró (rugó).
  • Passzív (kizárólag a közvetlen vagy visszirányú légáramlás hatására megváltoztathatja helyzetüket).

  A telepítés típusa szerint a következő struktúrákat különböztetjük meg:

  • Falra szerelt (falra szerelve és kényszerített légáramlást biztosít).
  • Beépített (a falon lévő lyukba épített modern modellek, amelyek nem befolyásolják a fürdőszoba kialakítását, magas fokú védelmet nyújtanak a por és a nedvesség ellen).
  • Mennyezet (a fő szellőztető rendszerhez csatlakoztatva, por összegyűjtése).

  Továbbá számos eszköz van a hatalom típusával kapcsolatban: azok, amelyek az akkumulátorokon futnak, és azok, amelyek a hálózaton dolgoznak.

  A készülék működése és működési elve

  A visszacsapó szeleppel felszerelt fürdőszobák és WC-k elszívóventilátorai műanyagból készülnek, és a következő elemekből állnak:

  • A kerek csatorna szegmense az eszköz teste.
  • Hajtások, amelyek a tengelyen forognak és az átmérő felett helyezkednek el.
  • A határoló kidudorodások, amelyek az egyik oldalán egy félkörben és a másik oldalon tetején helyezkednek el, szintén egy félkörben.
  • Torziós visszacsapó rugó - a rendszer eredeti állapotába való visszatérését jelenti, amikor az eszköz nem működik.

  A szárny két állapotban lehet:

  • Zárt helyzetben (a szelep merőleges a csővezetékre, a légáramlás teljesen le van zárva).
  • Nyitva (a szárny párhuzamos a csővezetékkel, a légáramlás szabadon szállítható).

  A működési elv jellemzői: az eszközön lévő határoló kidudorodások 90 fokos szögben biztosítják a szögét, csak nyitott és zárt helyzetben mozog. A ventilátor működtetése közben a rendszer a kések lezárásakor kinyílik, az út a visszatérő rugó hatása miatt blokkolódik.

  A visszacsapó szeleppel rendelkező készülékek többszintes épületekben vannak felszerelve, ahol egy adott számú lakás egyidejűleg kipufogócsatornákat használ. A szelep védelmet nyújt a szellőzőrendszerből, valamint porból, törmelékből, rovarokból, pelyhekből és egyéb nem kívánt tárgyakból származó levegő behatolásáért.

  Kipufogó ventilátor a konyhaszekrénnyel

  A helyiség szellőztetésének fő feladata a füst eltávolítása, kellemetlen szagok, gőz az utcán és légcsere. Korábban mindenütt alkalmazták a természetes levegőáramlást, de a modern lakások felújítása nem teszi lehetővé az ilyen lehetőségek hatékony működését. A visszacsapó szelep kipufogóventilátorja megoldja ezt a problémát. Kényszerített levegőztetés nélkül a sarok sarkában megjelenik a penész, és a falak mindig nyomás alatt lesznek a főzés során.

  A visszacsapó szelep elve

  Vannak kipufogó-, légcsatorna- és szívóventilátorok, amelyek kialakítása visszacsapó szelepet biztosít. A levegő fokozatos cseréjére használják. A kipufogó ventilátor előnye egy szeleppel a légkondicionálóhoz képest, hogy az előbbi friss levegő áramot hoz létre, és nem működik a meglévővel.

  Ezeket a padokat gyakran nemcsak lakóházak lakói, hanem magánszemélyek is használják. Használják:

  • konyha;
  • mosási lehetőség;
  • fürdőszobák és WC-k;
  • egészségügyi részegységek;
  • dohányzó irodák, stb.

  A motorháztető meglehetősen egyszerű kialakítású. A szelepek három típusba vannak sorolva:

  1. Spring. Ezt önzárónak is nevezik.
  2. Irányított (kézzel vagy villany).
  3. Passzív. A fedél zárása vagy felnyitása a légáramlás hatása alatt történik.

  A tavasz általában a konyhában vagy a fürdőszobában helyezkedik el. A motor működése közben a fedél mindig nyitva van. A ventilátor kikapcsolásakor a visszacsapó szelep fedele a rugó hatására záródik. Nem biztosít teljes tömítést, de jól védi az idegen szagtól.

  Szabályozott elektromos szelepekkel ellátott kapcsok állnak rendelkezésre, amikor automatizált szellőztető rendszert kell létrehozni. Ipari helyiségekben használják: raktárak, néhány műhelyben, gyárakban, valamint értékesítési területeken és nagyméretű irodákban. Az ilyen szellőzés megakadályozza a penészedést, a penészedést és a kondenzációt.

  A passzív szellőztetés a legkevésbé gyakori. Néha szokásos konyhai kapucnivalhoz használják.

  Ellenőrizze a szelepeket fűtéssel vagy anélkül. Ennek a funkciónak köszönhetően megelőzhető a jég képződése télen. Ez akkor szükséges, ha a készülék kiesik. A fűtés nélküli fűtőtest csak beltérben használható.

  Ventilátor kiválasztása

  A pincékhez, fürdőszobákhoz és konyhákhoz való huzatok különböző változatokban és méretekben, valamint különböző formájú pengékkel készülnek. Néhány modellen inerciális rács van. A vakok elve alapján működik. A motor befejezése után a rács bezáródik. Vannak olyan gazdaságos modellek is, amelyekben egy időzítő be van építve. Ezzel beállíthatja a készülék működési idejét.

  Eszköz vásárlásakor vegye fontolóra egy áramszabályozó jelenlétét, valamint a ventilátor kézi leállítását. A magas páratartalmú helyiségben (kád, zuhanyzó, gőzkabin, stb.) Érdemes olyan modelleket választani, ahol a megfelelő vezérlő biztosított. A kiválasztás során fontos figyelembe venni néhány tényezőt is:

  1. A szellőzés helyiségének térfogata.
  2. Az objektum típusa.
  3. A bérlők száma.

  Az eszköz elegendő teljesítménye jó szellőzést biztosít, és nem okoz penészgombát és gombát. Ez nagymértékben növeli az életminőséget.

  Konyhai felszerelés

  A konyhában minden nap főzés. Ez idő alatt nagy mennyiségű zsír, füst és gőz telepszik a falakon, függönyökön és felemelkedik a mennyezet felé. A természetes szellőztetés gyakran hibás. Annak elkerülése érdekében, hogy a korom felboruljon a felületen, el kell távolítani egy elszívó ventilátort egy visszacsapó szeleppel.

  A legegyszerűbb szerelési lehetőség a tűzhely fölé telepítése, és a következtetés közvetlenül a szellőző tengelyre húzható. Ha a lakás régi ablakokkal rendelkezik, akkor a ventilátort az ablakon elhelyezheti. Magántulajdonban a falon egy lyukat kell készíteni, hogy eltávolítsa a száraz levegőt.

  A termelékenység (a szivattyúzott levegő mennyisége óránként) nagyon fontos paraméter. A megfelelő csukó kiválasztásához ismernie kell a konyha térfogatát: szorítsa meg a magasságot hosszával és szélességével. Az egészségügyi szabványok előírják, hogy bizonyos számú komplett légcsere ciklust kell kialakítani a helyiségben. A mutató a 8-12-es konyhára vonatkozik. Van egy biztonsági tényező is, vagyis veszteségek, amelyek a szellőzés meghibásodása miatt fordulhatnak elő. Általában 1,3 értéket alkalmaznak. A szükséges teljesítmény kiszámításához meg kell szorozni a hangerőt, a sokaságot és ezt az együtthatót.

  A második pont, amelyre érdemes figyelni, amikor egy kupakot vásárol, a zajszint. Ezt egy olyan motor hozta létre, amely forgatja a ventilátorlapátokat.

  Ne felejtsd el a hatalom. Minél magasabb ez, annál jobb a kipufogó levegő elhagyja a helyiséget. A visszacsapó szelep nem engedi vissza a konyhába. De egy hatalmas kapucnival sokkal többet költ, mint egy középosztálybeli rajongó.