Legfontosabb > Bútor

A visszacsapó szeleppel ellátott fürdőszobákhoz és toalettekhez való szellőztetők

A fürdőszobákhoz és a WC-khez tartozó visszacsapó szeleppel rendelkező szellőzőventilátorok olyan készülékek, amelyek a természetes és a fürdőszobába és a WC-be szállítására szolgáló természetes szellőztető rendszer helyett felszereltek. Ez a telepítés szükséges a kondenzáció és a gőz és nedvesség felhalmozódása érdekében a fürdőszobában a zuhanyzás alatt és után. Ha nincs jó minőségű légcserélő rendszer, akkor a nedvesség felhalmozódik, nedvességgé változik, amely képes a padlóra és a falra telepedni, gombákká és baktériumokká válni, és rovarok megjelenését is kiváltja. A visszacsapó szelep által működtetett ventilátor egy fordított tolóerendszer miatt működik, nem teszi lehetővé a kellemetlen szagok behatolását, és hozzájárul a felesleges nedvesség eltávolításához az alagsorból.

A rendszer előnyei és hátrányai

A mosdó kipufogóventilátorának a következő előnyei vannak:

 • Telepíthető a kis és nagy méretű fürdőszoba fürdőszobájába.
 • Integrált a hagyományos csatornarendszerekkel.
 • A mennyezetre vagy a falra szerelhető, különböző modellek vannak.
 • Leggyakrabban tartós ABS műanyagból készült.
 • Üzem közben nincs zaj.
 • Vízálló. Mivel a készülék áramellátással van ellátva, ez az elem különösen fontos a vízcseppek belépése esetén, nincs rövidzárlat.
 • Egyes modellekhez tartozik plusz páratartalom, mozgásérzékelők és időzítők.
 • 12 voltos feszültségű motorral szerelve.

Ami a hiányosságokat illeti. Két ilyen - a készülék nagy költsége és a nagy nyomás nehezítése. Bár az első hátrány nem jelentős, mivel a készülékek a telepítés után hosszú ideig működnek. Érdemes befektetni egyszer a hosszú távú kényelem, a tisztaság a fürdőszoba és a fürdőszoba és a biztonságos levegőt a tüdőben.

A kipufogó ventilátorok típusai a fürdőszobákban és a WC-kben

A fürdőszobában vagy a fürdőszobában a legjobb megoldás egy visszacsapószelepes elszívóventilátor, amely megakadályozza a levegő, a por és a különböző rovarok belépését a helyiségbe, miközben kikapcsolja az áramellátást. Úgy néz ki, mint egy henger, amelyen a fűrészkerék fel van szerelve. A visszacsapó szelepek a nedvességet szívják be a helyiségből és teljesen megszáradják a helyiséget.

Van egy elszívó és elszívó ventilátor is egy visszacsapó szeleppel. Ideális a fürdőszobához és a WC-hez, mivel elosztja az eltávolított levegőt különböző irányokban.

Háromféle ilyen rajongó létezik:

 • Irányított (manuálisan vezérelhető, vagy villamos energiával működtethető).
 • Önzáró (rugó).
 • Passzív (kizárólag a közvetlen vagy visszirányú légáramlás hatására megváltoztathatja helyzetüket).

A telepítés típusa szerint a következő struktúrákat különböztetjük meg:

 • Falra szerelt (falra szerelve és kényszerített légáramlást biztosít).
 • Beépített (a falon lévő lyukba épített modern modellek, amelyek nem befolyásolják a fürdőszoba kialakítását, magas fokú védelmet nyújtanak a por és a nedvesség ellen).
 • Mennyezet (a fő szellőztető rendszerhez csatlakoztatva, por összegyűjtése).

Továbbá számos eszköz van a hatalom típusával kapcsolatban: azok, amelyek az akkumulátorokon futnak, és azok, amelyek a hálózaton dolgoznak.

A készülék működése és működési elve

A visszacsapó szeleppel felszerelt fürdőszobák és WC-k elszívóventilátorai műanyagból készülnek, és a következő elemekből állnak:

 • A kerek csatorna szegmense az eszköz teste.
 • Hajtások, amelyek a tengelyen forognak és az átmérő felett helyezkednek el.
 • A határoló kidudorodások, amelyek az egyik oldalán egy félkörben és a másik oldalon tetején helyezkednek el, szintén egy félkörben.
 • Torziós visszacsapó rugó - a rendszer eredeti állapotába való visszatérését jelenti, amikor az eszköz nem működik.

A szárny két állapotban lehet:

 • Zárt helyzetben (a szelep merőleges a csővezetékre, a légáramlás teljesen le van zárva).
 • Nyitva (a szárny párhuzamos a csővezetékkel, a légáramlás szabadon szállítható).

A működési elv jellemzői: az eszközön lévő határoló kidudorodások 90 fokos szögben biztosítják a szögét, csak nyitott és zárt helyzetben mozog. A ventilátor működtetése közben a rendszer a kések lezárásakor kinyílik, az út a visszatérő rugó hatása miatt blokkolódik.

A visszacsapó szeleppel rendelkező készülékek többszintes épületekben vannak felszerelve, ahol egy adott számú lakás egyidejűleg kipufogócsatornákat használ. A szelep védelmet nyújt a szellőzőrendszerből, valamint porból, törmelékből, rovarokból, pelyhekből és egyéb nem kívánt tárgyakból származó levegő behatolásáért.

Csendes fürdőszoba ventilátor ellenőrző szelep

A szellőztetés fontos tényező, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni a fürdőszobában. Sokan tévesen úgy vélik, hogy csak a kellemetlen szagok eltávolítására van szükség. Ezért gyakran előfordul, hogy a szellőzőnyílások a javítás során lezárásra kerülnek, és a levegő-illatosítóktól kellemetlen szagokat küszködnek.

Valójában a szellõzési funkciók sokkal szélesebbek. Biztosítania kell a levegő normál keringését a helyiségben, bizonyos szinten tartva a páratartalmat. Ez megakadályozza a páralecsapódást, a penészedést, a penészedést és a rovarokat a fürdőszobában.

Gyakran az emberek elutasítják a ventilátor a fürdőszobában, mert sok zaj keletkezik. Nem mindenki ismeri az alacsony zajú és csendes modellek létezését, amelyek nem zavarják a háztartás békéjét. Ezekről a hasznos és kényelmes eszközökről mesélünk a mai cikkből.

eszköz

Ebben a cikkben megismerjük a visszacsapó szeleppel felszerelt ventilátorokat. Ez egy kicsi és nagyon egyszerű mechanizmus, amely megakadályozza, hogy a levegő belépjen a szellőzőcsatornából a szobába. A szelepek általában műanyagból vagy rozsdamentes acélból készültek. Ezek három fő elemből állnak - a keret, a két redőny, a korlát és a pólus, amelyekhez a redőnyök kapcsolódnak.

A visszacsapó szelep mellett a következő elemek találhatók a csendes ventilátor kialakításában: a levegő beszívó rács, az aerodinamikus járókerék, a rezgéscsillapító betétek és a motor.

A működés elve

A visszacsapó szelep elve, függetlenül attól, hol van felszerelve - a szellőzőcsatornában vagy a csatornacsőben - ugyanaz lesz. Olyan kialakítású, hogy a levegő (vagy víz) mozgása csak egy irányban történhet. Ha ellenkező irányba mozog, akkor a levegő akadálytalanul lezárja a zárt szárnyakat.

A szárnyakat a levegő mozgása teszi lehetővé, amely viszont a ventilátor bekapcsolásakor történik. Így a levegő be van húzva, amíg a ventilátor kikapcsol. A kikapcsolás után a szárny bezáródik, és visszaszorítja a levegőt.

Mi teszi hallható a rajongó?

A fürdőszoba ventilátorának köszönhetően a design egyes jellemzői, amelyeket röviden ismertetünk.

 • Először is, speciális rezgéscsillapító elemeket biztosítanak a motorberendezésben, amelyek elnyelik a rezgéseket, amelyek a fő zajforrás.
 • Másodszor, a gyártók gondosan mérlegelik a ventilátor megjelenését. A levegőbevezető rács különleges, egyszerűen alakítható. Ráadásul a rácsos anyag kiválasztása fontos szerepet játszik - a légellenállás attól függ.
 • Harmadszor, a zajmentes működést egy másik csapágycsalád rovására érik el. A zajelnyelő tulajdonságok mellett nagy megbízhatóságúak és nem igényelnek további karbantartást (különösen zsírkezelés).

A háztartási szellőzőberendezések gyártói három típusú ventilátort kínálnak, amelyek a fürdőszoba felszerelésére alkalmasak:

 • sugárirányú - nagy méretű, spirál alakú rácsokkal rendelkező modellek, amelyek ma már inkább ipari létesítményekben szeretnének felszerelni;
 • tengelyirányú - mindegyik eszközhöz ismerős, amelyek a forgó pengék segítségével állítják be a levegőt; ilyen ventilátorok képesek levegőellátást és kipufogót;
 • csatorna - a legcsendesebb az összes fajta, mivel nem a falra szerelik, hanem közvetlenül a szellőzőcsatornába; így a működtető ventilátor zaja egyszerűen nem ér el minket, mivel a készülék messze van.

A cselekvés elve

A néma ventilátorok különböző típusú visszacsapó szelepeket használhatnak. A működési elvtől függően háromféle ilyen eszköz létezik:

 • szabályozott típusú visszacsapó szelep - árammal vagy manuálisan bekapcsolt;
 • önzáró típusú visszacsapó szelep - a rugó feszítésével vagy lazításával működtetve;
 • passzív típusú visszacsapó szelep - a gravitáció hatása alatt működik, csak a légáramlás felé nyúlik vissza.

Modell áttekintés és árak

Felhívjuk a figyelmüket a csendes fürdőszoba ventilátorok legjobb modelljeinek felülvizsgálatára, amelyek visszacsapó szeleppel vannak ellátva:

modell

Teljesítmény W

Levegőcsere, m3 / óra

Zajszint, dB

Különlegességek

Átlagos ár, dörzsölje.

VENTS 100 Quay

Soler Palau SILENT-100 CZ DESIGN 3C

- színes cserélhető csíkok a testhez

Soler Palau SILENT-100 CMZ

- karbantartásmentes golyóscsapágyak

Soler Palau SILENT-100 CMZ DESIGN 3C

VENTILÁTÉK 100 kWh

VENTILÁTÉK 100 kVT TH

VENTES 100 KW TR

Soler Palau SILENT-100 CRZ DESIGN-3C

- színes cserélhető csíkok a testhez

VENTS 100 QUITE-STYLE

- szokatlan esettanulmány;

VENTILÁTÁK 100 kWh teljesítményű

- páratartalom érzékelő

Tippek a választáshoz

 • A fürdőszoba ventilátorának kiválasztásánál fontos szempontokat kell figyelembe venni, beleértve a teljesítményt, a levegőáramlást és a zajszintet. Csendes hívott eszközök, amelyek teljesítménye legfeljebb 26 dB.
 • A légcsatorna ventilátor frekvenciáját a helyiség területe határozza meg. További információ a szükséges légcserék számításáról a "Szellőzés egy faházban" c. Szellőzés a fürdőszobában.
 • A magas páratartalmú helyiségekben történő használathoz (amelyhez tartozik egy WC és egy fürdőszoba), akkor a vízálló modelleket kell választania.
 • Figyeljetek továbbá további funkciók elérhetőségére is. Tehát nagyon kényelmesek a ventilátorok, amelyek automatikus bekapcsolási időzítővel, mozgásérzékelővel (jelenlét) és páratartalom-érzékelővel vannak felszerelve.

telepítés

A ventillátor önálló felszerelése meglehetősen kivitelezhető feladat, még azok számára is, akiknek minimális javítási tapasztalatuk van. Csak gondosan olvassa el az utasításokat, tegye fel a szükséges eszközöket és a türelmet.

A legegyszerűbb a hagyományos, axiális típusú ventilátorok beszerelése - ezek a leggyakrabban használt fürdőszobák. A nyílások felett egy rögzítőelem-készlettel vannak felszerelve. Ebben az esetben a légbeszívó rács keresztmetszete megegyezik a szellőzőnyílás méretével.

Annak érdekében, hogy a ventillátort csatlakoztassa a hálózathoz, csatlakoztassa hozzá a kábelt a legközelebbi csatlakozódobozból (ha a ventilátort ebben a helyiségben először telepíti). Ne felejtsük el, hogy a vezetékeknek teljes mértékben védeniük kell a nedvességtől - a vezetékeket a speciális csatornákba rejtett hornyokba lehet fektetni, álmennyezet alatt vagy a gipszkarton falának falán.

A YouTube-csatorna következő videóján láthatja, hogyan kell önállóan telepíteni egy csendes ventilátort a fürdőszobában.

Ha a fürdőszobában egy ablak van, megpróbálhatsz néma rajongót magadhoz vinni. Házi készítésű ventilátor csatlakozik az ablakhoz. Fújhat és fújhat. Működés közben ilyen ventilátor szinte semmilyen hangot nem produkál.

Csendes fürdőszoba ventilátor ellenőrző szelep

Mindenki olyan felszerelést ismer, mint a rajongók. Újabban, csak velük lehetett kényelmes körülmények között meleg helyiségekben. A modern világban, ahol szisztémás légkondicionálót telepítenek mindenütt, ezek az eszközök nem olyan népszerűek.

Ventilátor csendes típusú fürdőszobákhoz

A készülék tökéletes a szellőzés megszervezéséhez egy magánház vagy egy lakás fürdőszobájában. A jelenlegi termékkínálat nem okoz annyi zajt, ellentétben a korábbi verziókkal.

A jelenlegi fürdőszobai rajongók nagyon csendesek.

A magasépítésű épület szellőzésének elrendezésére, ahol a kipufogó tengelyeket használják, és több lakással együtt dolgoznak, a szakemberek ajánlják az ellenőrző szeleppel rendelkező szanitereket.

A szelep nem engedheti meg, hogy a levegő a szellőző rekesztől a szobába kerüljön. A készülék megbízható védelmet nyújt a por, a nyárfa és más apró szemét ellen az épületbe.

Emellett a csappantyúval ellátott fürdő ventilátorai nem engedik meg a szomszédok külsõ illatát a szellõzõ helyiségben. Lakosok többszintes épületek jól tudják, hogy ha a szomszédok dohányzik a saját fürdőszobákban, akkor a lakások felett a padló szaga a dohányfüst.

Szorosan kötődik a "visszacsapó szelep" és a "fordított tolóerő" fogalmai között. Amikor a kaput visszahelyezik az utcára, a téli időszakban, amikor lecsatlakoztatják, jelentős fordított tolóerő van. Valamit úgy kell alkalmazkodnunk, hogy ne engedjük a fagyos levegőt a helyiségbe. A visszacsapó szelep visszacsapó ventilátor más helyzetekben is nagyszerű. Gyakran az alagsori berendezésekben, a pékségekben, sőt a könyvosztályokban is. A túlzott nedvesség ilyen intézményekben való jelenléte kizárt, bár kialakul.

Ebben a helyzetben a leghatékonyabb és legkedvezőbb megoldás a visszacsapó szelep jelenléte a kipufogóventilátorban. Az egyiknek csak lyuknak kell lennie a szoba mennyezetében, és ki kell hoznia.

A visszacsapó szelep elve

A visszacsapó szelep mechanizmusa annyira egyszerű, hogy az üzemeltetés sajátos elvét nem vázolják fel bárhol. És hiába. A ventilátor-visszacsapó szelep funkciója a következő pontokat tartalmazza. A korlátozó kiemelkedések szinte 90 fokos szögben biztosítják a szárny mozgásának szögét, ami következtében a két meghatározott pozíció között nem mozog másképp. Amikor a ventilátor működik, a rendszer nyitva van, amikor a kések be vannak zárva, az átjárót visszahúzó rugó hatása gátolja.

A 125 mm-es visszacsapó szelep költsége nem kicsi, és néha 250 rubel. Amely természetesen drága a könnyű műanyag konstrukció számára.

A térfogatáram korlátozása egy tengely rovására következik be, amely nem feltétlenül a fúvóka közepén helyezkedik el. Néha az elem telepítése a hátsó oldal.

A visszacsapó szelep opciói és típusa

A boltokban lévő bizonyos tulajdonságok miatt kerek szelepek találhatók. A háztartási típus módosításai főként műanyagból készülnek, és a következő kialakításúak:

 • légcsatorna test kör alakú szegmens formájában;
 • szárnyak, amelyek a tengelyen fordulnak, ami kissé magasabb, mint az átmérő;
 • korlátozó kiálló részek félgyűrűvel alulról és felülről vannak elhelyezve;
 • amikor a ventillátor leáll, a torziós visszatérő rugó aktiválódik, ami biztosítja, hogy a rendszer visszatérjen kiindulási helyzetébe. Ez a tétel opcionális.

Így a kialakításnak megfelelően a levél két pozícióban helyezkedik el:

 1. Zárt formában. Ebben a helyzetben a szárny merőleges a fúvókára és megakadályozza a levegő mozgását.
 2. Nyitott helyzetben. Ebben a helyzetben a szárny párhuzamos a fúvókával, és gyakorlatilag nem zavarja a légáramlást.

A szelepek fajtái a cselekvés elve alapján

Legalább háromféle szelep van:

 1. Menedzselt típus (elektromos vagy kézi üzemmódban).
 2. Önzáró típus (rugóval).
 3. Passzív típus (pozíciójuk megváltoztatása az előremozdulás vagy a hátrameneti löket függvényében).

A belföldi tervben a leggyakrabban használt kipufogó ventilátor a fürdőszobában önzáró visszacsapó szeleppel.

A mechanizmus megnyitásakor a ventillátor energiát fogyaszt, ennek következtében csökken a rendszer hatékonysága. Mindezek után, amint a pengék ütközője be van kapcsolva, a rugó hatása miatt a visszacsapó szelep bezáródik. Ez a körülmény hibátlan lezárást garantál. A szomszédok kellemetlen szaga azonban nem érkezik be a lakásba.

Meg kell értenie, hogy a mechanizmus növeli a ventilátor zajának mértékét. Az egyes motorok teljesítménye erőteljesebb, növekvő ellenállással.

És néhány információ más típusú szelepekről. A villamos energia által vezérelt szelepek mechanizmusa kiváló megoldás, ha egy nagy épület teljes automatizálása szükséges. Ezzel a mechanizmussal lehetőség van a szelep szögletes állapotának jelzésére és távoli gyár- vagy raktározási területek megfigyelésére. Ez a lehetőség a legmegfelelőbb a nedvesség, a mustiness vagy a penész szintjének ellenőrzésére. Annak érdekében, hogy megakadályozzák a csapadék behatolását, a helyiség hideg volt, ami szükségképpen hozzájárulna a kondenzátum kialakulásához.

Olyan helyiségekben, ahol a gravitációs terhelés alapjául szolgál, egy harmadik típusú passzív típusú visszacsapó szelepet lehet használni. A gravitációs tulajdonságok hozzájárulnak a szelepek csapódásához. Ezek a konstrukciók konyhai helyiséghez is alkalmasak, de nem olyan népszerűek.

Ezt a készüléket a mindennapi életben használják.

Tehát az RSK ventilátorok ipari átalakítása a Shuft-tól két rugós betéttel van ellátva, amelyek helyzete az átmérő tengelyen van.

Mindegyik levél félkör alakú, közös lapos élével. Egy rugó segítségével a rendszer visszatér a zárt pozícióba, amikor a ventilátor ki van kapcsolva. Nyitott formában mindkét szelep közvetlenül a középen helyezkedik el, ugyanabban a párhuzamban a csatorna tengelyével. A gyártók weboldalain nincsenek méretek, azonban az eszköz meglehetősen nehézkesnek tűnik. A horganyzott vas előállításához használt anyag.

A szelíd csatorna szelepek legszokatlanabb megjelenése, amelyek kapuk az acélcsőbe épülnek. Ipari helyiségekben alkalmazzák a csapadék és a hideg megelőzésére.

Tulip szalag szelep egyébként inerciális rács. Legtöbbjük valami hasonlót talált a konyhában.

A visszacsapó szeleppel rendelkező kipufogóventilátor keresztmetszetű és téglalap alakú. Egy jól ismert faj a pillangó kerek szelep. A megjelenésükben két szirmnak tűnnek, a tengelyeken, amelyeken a szelepszakasz fel van osztva. A szirmok miatt a levegő csak egy irányban mozoghat. A szirmok zárva vannak, amikor a légáramlás az ellenkező irányban mozog.

Ellenőrizze a szelep szerkezetét

Egy téglalap alakú keret, amelyen a pengék vízszintes irányban helyezkednek el. Kihúzódnak a levegőből a ventilátorba, és amikor a levegőellátást megállítják, saját súlyuk hatására lefedik magukat. Ennek eredményeképpen ezek a csapok szelepek gravitációs szelepek. Egy ilyen ventilátor működik a konyhában és a fürdőszobában is, de sok energiával kell rendelkeznie.

A megfelelő modell kiválasztása

A ventilátor modell kiválasztásánál előnyben kell részesíteni a jól ismert gyártókat. Különösen érdemes megmutatni érdeklődését a ventilátoroktól a ventilátoroktól.

Ez a módosítás a következő funkciókat biztosítja:

 1. A csendes fürdőszoba ventilátorokat kisebb helyiségekre tervezték.
 2. A modellek felszerelése szabványos csőmérettel lehetséges.
 3. Kiválaszthat egy eszközt falra vagy mennyezetre történő felszerelésre.
 4. A szerkezet teste ABS műanyagból készült, melyet nagy szilárdság jellemez.
 5. A ventilátorok alacsony zajszinttel rendelkeznek.
 6. Lehetőség van mozgás- és páratartalom-indikátorok, valamint időzítő felszerelésére.

A VENTS védjegy alatt fürdőszoba visszacsapó szelepet gyártanak.

A készülékek kényelmes kapcsolókkal vannak ellátva a kábelen.

A ventilátorok kisfeszültségű motorokkal (kb. 12 V) vannak felszerelve, amelyeknek köszönhetően biztonságosan használhatók magas páratartalmú épületekben.

Néhány speciális tulajdonság a szereléskor

Minden fürdőszobának szellőzőnyílása van, a ventilátor felszerelése előtt különös figyelmet kell fordítani az állapotára. Ha a szellőzőnyílás le van zárva, akkor a berendezés nem működik megfelelően. Nem szükséges jelentősen csökkenteni a nyílás keresztmetszetének átmérőjét. A kipufogó ventilátorokat a tűzhely fölé is szerelik. A főzés során a párologtatást eltávolítják a helyiségből.

A folyamat során a visszacsapó szelep megakadályozza a levegő visszatérését a szellőzőrendszerbe. Miután kikapcsolta az utcai kipufogó levegőt, nem eshet a szobába.

Különösen télen. A visszacsapó levegő mozgása visszacsapószeleppel lehetetlen, és ezenkívül megbízható védelmet nyújt a por, a pelyhek és a rovarok behatolásával szemben. Gyakran a sokemeletes épületek apartmanaiban szagok vannak a szomszédok alatt. Ezt a tényt könnyen megmagyarázhatja függőlegesen elrendezett közös szellőztetés. Ha nem telepít egy csendes fürdőszoba ventilátort egy visszacsapó szeleppel a fürdőszobában, időről időre szagokat szagolhat a fürdőszobában.

Házi szelepszellőztetővel a kültéri szagok behatolása elkerülhető mind a be-, mind a kikapcsolt állapotban. Az ilyen rajongók megvásárlását az épület részlegében vagy az interneten is megteheti. A legkülönbözőbb fajták közül választhat magának megfelelő ventilátort. A kényszerített levegőcsere-eljárás segítségével a magas páratartalom problémája meglehetősen gyorsan megoldódik. Ha a fürdőszobai ventilátorokkal felszerelt indikátorokkal felszerelteket telepít, ne aggódjon az energiatakarékosság miatt, mivel az eszköz csak akkor működik, ha szükséges.

Ventilátor a fürdőszobában: kiválasztás, szerelés és csatlakozás

A lakásban vagy házban lévő fürdőszoba mindig "nedves hely". Még akkor is, ha nem rakod a pocsolyákat a padlóra. Meleg és hideg víz, gőz, nedves törülközők - mindent elpárolog a nedvesség. A fürdőszobában forró, és kiderül az üvegházhatás.

A felesleges nedvesség és a hő ideális esetben "be kell" menni a szellőztetésbe, de tudjuk, hogy a városi lakásokban való hatékonysága messze nem normális. És mind a régi alap, és az új épületek. Ennek az az oka, hogy a szellőztetés mindenütt természetes, azaz további kipufogás nélkül.

Amerikában a sokemeletes épületek hatalmas rajongók, és hazánkban a levegőt a gravitáció távolítja el a nyomás és a hőmérséklet különbsége miatt. Ennek következtében mérsékelten, ha nem is alig van, ha a házak régiek és a csatornák eldugulnak.

És a "nedves hely", a fürdőszoba, lassan megszerzi a haszontalan növény- és állatvilágot gomba, penész, sőt faggyú formájában. Hogy megszabaduljon egy ilyen szomszédságtól, vagy előre leállíthassa, el kell helyeznie a kipufogó ventilátort a fürdőszobában. Meg fogja húzni az összes nedvességet, hogy hova kell lennie, és a kis segélyű telepesek által nyújtott támadás örömmel el fogja menni.

Hogyan válasszon ventilátort a fürdőszoba és a WC számára

Úgy tűnik, minden egyszerű, úgy döntöttünk, hogy rajongóra van szükségünk, menni a boltba és vásárolni. De gyorsan, csak a macskák fognak születni. Az üzlet nagyszerű meglepetést vár egy halom fajtól és modellektől. Ahol néhány tucat, és ahol pár száz fog beírni. És akkor "felakasztja" a kérdést: "Milyen rajongó tenni a fürdőszobába?".

Ez nem meglepő. Különböző típusok, hatalom, modellek, telepítési módszerek, jellemzők - az ördög lábát megtörik a technika fejlődésének ezen a sokfélesége a szellőztetés területén. Eladók és azok, akik nehézségek nélkül értesülnek, ha hatalmas.

Ezért összeállítottunk egy "útmutató a fürdőszobai rajongóknak". A feladat megkönnyítése és a megfelelő felszerelés gyors beszerzése. Először nézzük meg a fürdőszobai rajongók általános jellemzőit.

1. Axiális, centrifugális - mit jelent

Ez egy ventilátor típusa vagy típusa. A berendezés tervezéséről és munkájáról szól.

Az axiális ventilátor lapátkerék a házban. Megfordítja a járókerékmotort, amelyen a rotoron fel van szerelve. A lapátok az elhelyezés síkjához képest ferde befelé hajlamosak, levegőben jól húzódnak és egyenes tengelyen mozognak. Ezért ezt a típust axial ventillátornak nevezik. Jó teljesítményt, közepes zajszintet különböznek, leggyakrabban a fürdőszobába történő beszereléshez szükségesek.

A centrifugális ventilátor más. A levegő szívja a turbint a pengékkel. A burkolat belsejében az áramlás spirálba csavarodik, és a centrifugális erő miatt további gyorsulást kap. A patak nem egyenes tengelyen, hanem 90 fokos szögben jön egy speciális eszközhöz - egy csiga. A centrifugális ventilátort radiálisnak is nevezik.

A kisebb termelékenységben eltér az axiális, de "áramlást vezet" a különböző erő hatására. A zajszint alacsony vagy közepes, a rotorlapátok kanyarának irányától függően. Az első kanyarral kicsit kevésbé zajos, hátul - erősebb, de energiát takarít meg.

2. Felvétel vagy csatorna

A szellőztető berendezés lehet kültéri és beltéri felszerelés. A külsõ típusú szerelés a falon vagy mennyezeten levõ rögzítõelem a tengelyen vagy a csõrendszerben levõ légtelenítõ nyílás kijáratánál. A légcsatorna ventilátor egy integrált berendezés, amely a szellőzőcsatorna (csatorna) belsejében van elhelyezve. A szellőzőcsatornák fém vagy műanyagból készülnek. A fürdőszobában gyakrabban használnak műanyag csőrendszert, például a Vents céget.

Gyakran a szellőző tengely kijárata a WC-ben található. A fürdőszobából való kipufogóhoz a légcsatornát légtelenítő rácskal kell ellátni. A szellőző tömlő a bánya ablakához húzódik. Csővezeték-ventilátor, kiegészítő rács beépítve a WC-ben. A burkolat egyszerre veszi a levegőt az egész fürdőszobából, és a ház szellőző tengelyére irányítja. A kültéri és csővezeték-ventilátorok mind axiálisan, mind centrifugálva készülnek.

3. A ventilátor kiválasztása a fürdőszobában

A teljesítményszint vagy a ventilátor teljesítménye az egyik fő jellemző. Tény, hogy a saját kapucnivalja és válassza, párosítva a design (axiális / centrifugális). Teljesítmény "azt mondja:" hány köbméter levegő egy ventilátor szivattyú egy óra alatt - 100, 200, 300.

A megfelelő teljesítmény kiválasztásához a fürdő térfogatát kell kiszámítani és 8-szorosra kell szorozni. "Nyolc": az egészségügyi követelmény a szoba levegőjének egy órára történő változtatásának gyakoriságával. Egyszerűen fogalmazva, a ventilátornak szivattyúznia kell nyolc fürdőszobájának hangerejét. Aztán lesz tisztaság, szépség és nem penész.

Hogyan számoljuk ki a kötetet? Nagyon egyszerű - a helyiség hosszát, a szélességet, a mennyezet magasságát, a szaporodást és a kívánt számot kapjuk. Ezt nyolcszor megszorozzák, és a lehető legkisebb hatalommal rendelkezünk.

Egy példa! A városi szabványos fürdőszobában, 1,7x1,5x2,5m méretű, 8-as árfolyam mellett, a teljesítmény 51 köbméter óránként szükséges. Axiális ventilátorok 80 kockás kapacitással készülnek. Ez a motorháztető képes lesz a feladat megoldására, még akkor is, ha van. A centrifugális modell általában "hajt" 42-100 köbméter óránként.

4. Ventilátor kiválasztása a fürdőszobában zajszint mellett

Nyilvánvaló, hogy a burkolatok zajosak, de nem nagyon. Ha teljesen nyugodt akar lenni, vegyen axial modellt a Silent vonalból. Tervezésükben a motort a csendes blokkokra szerelik fel, amelyek a zaj és a rezgés "elfojtják". A "csendes" közül választhat egy olyan modellt, amelynek zajszintje akár 22 dB.

A centrifugális motorok hangosabbak, mert a turbina nyomást gyakorol a levegőre. De mérsékelten, akár egy számítógép hűvösebbek is. Nem akadályozza meg, hogy filmeket nézzen, zenét hallgasson vagy játsszon. Tehát a rajongó lesz a hátteret, ha be van kapcsolva a fürdőszobában.

Figyelem! A zaj másodlagos jellemző. A legfontosabb dolog az, hogy az elszívó a megfelelő levegőmennyiséget "üldözi" egy jó mikroklímához és illeszkedik a szellőztetéshez.

5. Melyik ventilátor a fürdőszobában vagy a WC-ben jobb - a további funkciók áttekintése

A modern technológia sokat tehet, és a rajongók felszabadulnak számos további funkcióval. A lista tartalmazza:

 • További érzékelők. Nedvességet mérnek vagy reagálnak a mozgásra.
 • Off időzítő Be van állítva a késleltetési idő, legalább 2 perc - maximum 30.
 • Világításjelző. A ventilátor futása közben világít.
 • Vezeték kapcsoló. A motorháztetőt a megfelelő időben bekapcsolhatja és kikapcsolhatja. Például zuhanyozás vagy fürdés közben. Ez azt jelenti, hogy amikor a fény a fürdőszobában megtörténik, a ventilátor nem indul el automatikusan.
 • Automata vakok. A csatorna ventilátor kikapcsolása után zárják le a szellőzőrácsot.
 • Zárószelep Fő feladata, hogy megakadályozza az idegen szagok bejutását a szellőző tengelyből.

Ügyfeleink szerint a leggyakrabban nedvességérzékelővel és időzítővel ellátott modelleket alkalmaznak. Egy visszacsapó szelep, amely megakadályozza a levegő áramlását a tengelyből vagy csatorna a ventilátorba, már a tervezés részévé vált. Nagyon ritkán, külön megvásárolható, és további lehetőségnek tekinthető.

6. Nedvességvédelem

A fürdőszobai ventilátorok 4-5 órán belül megnövelt nedvességvédelmet kapnak, a porvédelem pedig nulla és 3-4 lehet. Az útlevél felszerelése IP X4, 34, 44, 45 jelzést ad.

A jellemzőkkel, amiket kitaláltunk, most beszéljünk a tartományról.

Ventilátorok a fürdőszobában és WC-vel a 220pro.ru katalógusban

Üzletünkben népszerű háztartási ventilátorok ismert és népszerű márkái:

Válasszon egy ventilátort a fürdőszobában lévő elszívó számára: mit kell tenni, meg kell határoznia a készülék méretét és a piacon lévő legjobb modelleket

A lakótelepeknek a sokemeletes épületekben gyakran van egy olyan problémája, mint a mosdó a fürdőszobában. Ez a helyzet kedvezőtlen nemcsak a személy számára, hanem minden olyan anyag számára is, amellyel szemben a szobában van. A probléma megoldható egy egyszerű eszköz telepítésével.

A kipufogó ventilátor a fürdőszobában - egy olcsó eszköz, amely a légcserét kezdeményezi. Ezeknek az eszközöknek számos modellje létezik, amelyek közül egy megtalálható, amelynek műszaki leírása és kialakítása teljes mértékben megfelel a hely mikroklímájának követelményeinek.

Annyira fontos a kipufogó ventilátor a fürdőszobában?

A lakóépület projektje természetes szellőzést biztosít. E célból az épületek építését szellőzőcsatornák végzik, amelyek az elsőtől az utolsó emeletig külön vonalon haladnak keresztül, és a tetőn kívül vannak vezetve.

Ez a légcserés azonban gyakran nem elegendő. És a magas nedvességtartalmú helyiségekben felhalmozódik. Ez megakadályozza a penész és a gomba fejlődését az összes negatív következménnyel: a befejező anyagok megsemmisítésével, a gombaspirák telítettségével.

Kipufogóeszköz beszerelése nem feltétlenül szükséges. Ha a fürdőszobában van egy szellőzőnyílás és a nedves levegő gyorsan elhagyja a szobát, nincs gond. A ventilátor telepítése nem szükséges. Több esetben is szükség van.

 1. Ha a lakás egy olyan régióban található, ahol forró éghajlati viszonyok és főként szélcsendes időjárási viszonyok vannak. Ilyen körülmények között a természetes szellőzés nem hatékony.
 2. Hibás vontatás a szellőzőcsatorna szakasz helytelen kiszámítása vagy eltömődés / összeomlás miatt.
 3. A Windows és az ajtók tömítetten és megbízhatóan levágják a lakás belsejét a külső levegőből.
 4. Megnövekedett páratartalom a lakóhely szerinti régióban.
 5. A ház egy magas talajvízszintű telken épült, vagy egy nagy tározó közelében található, amelynek következtében a nedves levegő belép a lakásba.

A legtöbb esetben a kényszerített szellőzőberendezésre azért van szükség, mert a fejlesztő nem tudja a természetet.

Számítsa ki a készülék megfelelő átmérőjét

Tudja meg, milyen eszközre van szükség a kiváló minőségű légcsere érdekében. Ehhez következetesen több számítást kell végrehajtania.

 1. Határozza meg, mennyi levegő van egy adott helyiségben. Ehhez mérje vagy megtudja más módon a hely geometriai paramétereit: hosszúság, szélesség, magasság. Szorozzuk meg mindazokat az adatokat, és szerezzük be a kötetet. Ha a munka nem egész szám, keresse fel.
 2. Ezután emlékezzen arra, hogy az SNiP szerint a fürdőszobákban és fürdőszobákban lévő levegőt 6-8 alkalommal óránként teljesen frissíteni kell. Ha nem több, mint három ember használja az épületet, elegendő egy 6-szoros csere. Ha 4 vagy több bérlő él a lakásban, 8-szoros légcserét igényel.
 3. Szorozzuk meg az 1. igénypont szerinti légmennyiséget a csere kívánt gyakoriságával. Szerezd meg a kipufogó eszköz kívánt teljesítményének megfelelő számot. A többemeletes épületekben átlagosan 95-100 m 3 / h kapacitású berendezések szükségesek.

Szellőztető elem kiválasztásának kritériumai

A teljesítmény mellett a kipufogórendszereknek más, ugyanolyan fontos technikai specifikációi is vannak, amelyeket figyelembe kell vennie a kiválasztás során.

 1. Zajszint. Működés közben minden kipufogó eszköz a pengék és a motor által létrehozott zajokat bocsátja ki. Ahhoz, hogy kényelmesen érezze magát, amikor a ventilátor működik, az általa előállított zajszintnek 35-40 dB-nek kell lennie. A másik irányba megy: csendes ventilátor telepítése a kipufogógázban a fürdőszobában. Ezek az eszközök drágábbak, de komfortot nyújtanak.

 • Biztonság. Ventilátor - olyan eszköz, amely a hálózaton működik. A magas páratartalmú helyiségekben ez megteremti a rövidzárlat veszélyét. A kis fürdőszobában végzett vízkezelés során a fröccsenés bejuthat a külső panelbe és a benne lévő lyukakon keresztül a készülék motorjába.

  Ez tele van vészhelyzetekkel. A kockázat minimalizálása érdekében az eszköz kiválasztásakor figyeljen a biztonsági osztályra. Legalább IP44-nek kell lennie. Hasonló követelmény a fürdőszobában elhelyezett elosztókhoz és kapcsolókhoz.

  A modern kipufogóeszközök a lehető leghasznosabbak lehetnek a tulajdonosuk számára. Az eszközök funkcionalitását további opciók bővítik.

  • Teljesítményszabályozó. Az áramszabályozó jelenléte lehetővé teszi, hogy a helyiségnek megfelelően állítsa be a levegőt. Ezenkívül csökkenti az energiafogyasztást.
  • Légnedvesség érzékelő. Az ilyen érzékelőkkel rendelkező eszközök automatikusan bekapcsolódhatnak, ha a tulajdonos által meghatározott küszöbértéket elérik. Így a légcsere folyamata teljesen automatizált lesz.

  Az eszközök kategóriájának megnevezésével megértheti, hol lehet telepíteni. A falra szerelt eszközöknek csak egy hátrányuk van: a falfelület hátterében állnak. A mennyezet be van építve a gipszkartonba és a feszített mennyezetbe, stílusos kivitelben. Süllyesztett kényelmes, mert az első műszerfal a fal síkjában található.

  A fürdőszobai rajongók legjobb modelljei

  A kipufogócsövek használatának gyakorlata feltárta azokat a legsikeresebb modelleket, amelyek nagyszámú pozitív visszajelzéssel rendelkeznek a fogyasztók részéről. A kiválasztás során hivatkozhat erre a listára, és alapja alapján elkészíti az eszközre vonatkozó követelmények listáját.

  A spanyol SolerPalau kipufogó berendezés megbízhatónak és tartósnak bizonyult. Ez nem olcsó eszköz, de képes egy bizonyos üzemmód szerint ellenőrizni a páratartalom és a munka mértékét. Ebből a célból van egy légnedvesség-érzékelő és egy időzítő. És ezek nem minden előnyök.

  A ventilátor előlapján nincsenek szokásos rácsok. A levegőt az oldalsó réseken keresztül vonják be. Beépítés után a központi rész a késekkel elegáns burkolattal záródik. Ez nemcsak megakadályozza a fröccsenések bejutását a testbe, hanem javítja a helyiség esztétikáját is. Az átlagos ára 6230 rubel.

  Modell specifikációk:

  • termelékenység - 95 m 3 / h;
  • áramfogyasztás - 8 W;
  • zajszint - 27 dB;
  • beépítési átmérő: -100 mm.
 • VENTS 100 Quay

  Az egyik legnépszerűbb modell. A népszerűség oka nem csak az alacsony ár, hanem az eszköz funkcionalitása és kialakítása is. Ennek egyik előnye egy megbízható, 40 000 órás folyamatos üzemre tervezett csapágyazású motor. A rövidített csőnek köszönhetően ez a modell kényelmes szűk szellőztető csatornákba történő beépítésre alkalmas. Védelem a túlmelegedés ellen. Az átlagár 1300 rubel.

  • termelékenység - 97 m 3 / h;
  • áramfogyasztás - 7,5 watt;
  • zajszint - 25 dB;
  • beépítési átmérő: -100 mm.

  Electrolux Premium EAF-150

  A modell érdekes a látványos dizájn és a teljesítmény minősége szempontjából. Tágas fürdőszobákhoz alkalmas. Ezt az eszközt nem lehet csendesnek nevezni, de a mutatók a normál tartományon belül vannak. Ezért a kipufogó berendezés működése nem okoz kényelmetlenséget. A gyártó három lehetőséget kínál az elülső panel számára, a fröccsenés ellen védett kivitelben. Az esetnek van egy működőképessége és a készülék leállítása. Az átlagos ára 2200 rubel.

  • termelékenység - 320 m 3 / h;
  • áramfogyasztás - 9,5 W;
  • zajszint - 35 dB;
  • beépítési átmérő -150 mm.
 • radiális

  A sugárirányú ventilátorok gazdaságosak és hatékonyak. Az ilyen típusú készülék számos elemet tartalmaz:

  • motor;
  • tárcsa lapátokkal;
  • hub;
  • spirális burkolat.

  A működés elve a következő:

  • levegő jut be a bemenetbe;
  • a kerékkel a pengékkel meghúzva, spirálházban forgatva;
  • a szellőzőcsatorna centrifugális erő hatására mozog.

  A legelőnyösebb ventilátorok lapátokkal, amelyek a kifolyó irányában hajlottak. Az ilyen eszközök hatékonyabban működnek és 20% -kal kevesebb villamos energiát fogyasztanak. A teljesítményt javítja az a tény, hogy a burkolat mindkét oldaláról levegőt vonnak be. Ez lehetővé teszi a légtömegek áramlási sebességének növelését. Az ilyen típusú készülékek megkülönböztető jellemzői a kompakt méret és az alacsony zajszint.

  • ELICENT E-STYLE 100 PRO

  Elegáns és megbízható beépített ventilátor. Annak elkerülése érdekében, hogy a szellőztető csatornából származó szagok és por belépjenek a fürdőszobába, egy visszacsapó szeleppel van felszerelve. Az esetnek működési és kikapcsolási jelzője van. Gyártó - spanyol ELICENT cég. Az átlagár 1390 rubel.

  • termelékenység - 95 m 3 / h;
  • áramfogyasztás - 14 W;
  • zajszint - 32 dB;
  • beépítési átmérő -98 mm.
 • Mm-100 motorok

  A kipufogó berendezés mennyezeti modellje, ultrathin. Megváltozik stílusos kivitelben, az ellennyomás szeleppel kiegészül. Az alacsony zajszintet zárt típusú radiális golyóscsapágy biztosítja. Az átlagos ára 2100 rubel.

  • termelékenység - 60 m 3 / h;
  • áramfogyasztás - 6 W;
  • zajszint - 25 dB;
  • szerelési átmérő - 100 mm.

  centrifugális

  Ezek radiális rajongók alfajai, mivel a centrifugális erők hatására működnek. Az ilyen típusú kipufogóeszközök különböző típusai a következő paraméterekben eltérhetnek:

  • a légáramlás mozgásának iránya (egyirányú és kétirányú szívás);
  • a beömlő és a kimeneti nyomás;
  • a kerék forgásirányában a késekkel (jobbra és balra).

  A centrifugális készülékek két részből állnak: egy burkolat és egy turbina egy cochlea. Összetett konstrukciójuknak köszönhetően akár 10 cm vastag is lehet, ez a ventilátor a magas és közepes árkategóriába tartozik.

  Fel lehet szerelni függőleges vagy vízszintes felületeken. Egyfázisú, kétfokozatú motorral felszerelt, túlterhelésvédelemmel rendelkezik. A járókerék kettős burkolattal van felszerelve. Van egy beépített visszacsapó szelep. A telepítéskor válassza ki azt a sebességet, amelyen a motorház működni fog. A kapcsoláshoz kétgombos kapcsoló szükséges. Az átlagár 7780 rubel.

  • termelékenység - 50/110 m 3 / h;
  • energiafogyasztás - 12/24 W;
  • zajszint - 30/41 dB;
  • szerelési átmérő - 100 mm.

  Vort Quadro Micro 100

  Vízszintes vagy függőleges helyzetbe szerelve. Visszacsapó szeleppel és 2-fokozatú motorral szerelve. Az elülső panel mögött egy szűrő eltávolítható és tisztítható. A test nagy szilárdságú műanyagból készül. A csomag tartalmaz szűrőt és kötőelem-készletet. Az átlagár 5570 rubel.

  • termelékenység - 65/900 m 3 / h;
  • áramfogyasztás - 20/28 W;
  • zajszint - 32/39 dB;
  • szerelési átmérő - 100 mm.
 • Tető rajongók

  A tetőventilátorok közvetlenül a tetőre vannak felszerelve, a szellőzőcsatorna kimenetén. Ezeknek az eszközöknek az alapelve a tervezéstől függ. Ebben a tekintetben kétféle tetőventilátor létezik: axiális vagy centrifugális. Az első esetben a bejövő levegő a központi tengely mentén mozog, a másodikban a burkolatba kerül a beömlő és a kimenet közötti nyomáskülönbség miatt.

  A tetőventilátor több elemből áll:

  • szellőzőcsatornák;
  • elektromos motor;
  • olyan eszközök, amelyek csökkentik a rezgést.

  Úgy tervezték, hogy a légcsatorna rendszeréből kivezető levegő legyen. A testet egy réteg időjárásálló epoxi festék borítja, a járókerék rácsos védett. A szellőzőcsatornába szerelhető és 4 csavarral rögzítve. Egyfázisú motorral és indító kondenzátorral szerelve. A levegőt vonzza és vízszintes síkban szétoszlik. Ezenkívül megvásárolhat egy áramszabályozót is. Az átlagár 13 ezer rubel.

  A test külső részét korróziógátló festék borítja, a járókerékhez való hozzáférést egy grillező blokkolja. A készülék háromfázisú motorral van felszerelve. A rakodólemez egy olyan lemez, amelyben lyukak vannak a csavarok felszereléséhez. Továbbá vásárolt megerősített szerelőkeretet és áramszabályozót. Az átlagár 30 ezer rubel.

  A régi ventilátor eltávolítása

  A fürdőszobában lévő szellőzőcsatornába szerelt összes kipufogó berendezés gyorsan eltávolítható és felszerelhető. A régi ventilátor szétszereléséhez hajtsa végre néhány egyszerű lépést.

  1. Kapcsolja ki a fürdőszobában a villamos energiát.
  2. A készülék előlapja csavarokkal, folyékony körmökkel vagy szilikonokkal lehet a falhoz rögzíteni. Az első lépés a panel eltávolítása a felületről bármilyen kényelmesen. Ha csavar, csavarhúzóval csavarja ki őket. Ha ragasztót vagy szilikont vágnak éles vékony késsel a perem körül.

 • Távolítsa el a szigetelést, és húzza ki a kábeleket a műszerhuzalokból.
 • Vegye ki a ventilátorházat a szerelőcsőből.
 • Ha a szellőzőcsatorna egy másik készüléket szerel be, akkor a telepítőcsövet újra kell cserélni vagy kicserélni.

  Új eszköz telepítése

  A kipufogórendszerek sok modellje felszerelési csővel van ellátva, amely be van helyezve a készülék fúvókájába. Ha nincs ilyen cső, használjon műanyag csöveket. Tevékenységek sorrendje:

  • egy csövet helyeznek be a szellőzőnyílásba, és a tér és a csatorna falai közötti helyet felerősítő hab vagy gipszhabarcs töltik fel;
  • helyezze be a készüléket a csőbe;
  • igazítsa függőlegesen és vízszintesen, ellenőrizze a cső helyességét a szellőzőcsatornában;
  • rögzítse a készüléket a falhoz a választott módon: csavarokra, ragasztóra vagy szilikonra.

  Nincs semmi nehéz önállóan kiszámítani a fürdőszobához szükséges elektromos teljesítményt és kiválasztani a legmegfelelőbb eszközt. A javasolt utasítások alapján ugyanolyan egyszerűen telepíthető.

  Kipufogó ventilátor a fürdőszobában

  Ha tükrök és falak folyamatosan felborulnak a fürdőszobában, akkor a levegő elmosódik, és a penész időnként megjelenik a sarkokban, ami azt jelenti, hogy a természetes szellőzés nem képes megbirkózni feladatával. A probléma megoldása egyszerű - el kell távolítani egy elszívó ventilátort. A modern kipufogóeszközök választéka nagyon széles - a legegyszerűbbtől a néma modellekig, időzítőkkel és érzékelőkkel. Annak érdekében, hogy a helyiségben a leghatékonyabb légcserét biztosítsuk, meg kell tudnunk, hogy milyen kritériumok alapján érdemes kiválasztani a rajongókat és hogyan kell helyesen telepíteni őket.

  Kipufogó ventilátor a fürdőszobában

  A kipufogóventilátorok fajtái

  A kipufogóventilátor kialakítása meglehetősen egyszerű: test, motor, lapátkerék járókerékkel. Vannak olyan modellek, amelyek visszacsapó szeleppel vannak felszerelve, ami nem teszi lehetővé a többi lakásból származó idegen szagok bejutását a szobába, ami nagyon fontos a sokemeletes épületek számára.

  A készülék ventilátor a fürdőszobában

  A kipufogó légcsatorna egy közös szellőztetőrendszerhez van csatlakoztatva, vagy külön-külön a falon kívülre kerül. Az összeszerelés módja szerint az összes elszívó ventilátor mennyezetre és falra, valamint beépített és felsõ részekre oszlik.

  Fürdőszoba mennyezeti ventilátor

  A mennyezet kevésbé igényes, jóllehet megkülönböztetik a nagy teljesítményt és az egyszerű telepítést. Ez a ventilátor képes egy nagy mennyiségű levegő aktív keringtetésére, így tökéletes a tágas fürdőszobák számára. De a legtöbb fogyasztó még mindig választja falimodelleket, mind a beépített, mind a felületi típusokat. Könnyen telepíthető, könnyen kezelhető, könnyen tisztítható és cserélhető. A kompakt méret és a ház modern kialakítása miatt esztétikailag kellemesnek tűnnek, tökéletesen illeszkednek minden belső térbe.

  Akkumulátoros axiális ventilátor

  A belső készüléktől függően a ventilátorok a következőkre oszthatók:

  • elektromos - egyszerű modellek beépített vagy külső kapcsolóval. Vagyis a lakás bérlõi szükség szerint önállóan kapcsolják be és ki a készüléket. Nagyon gyakori lehetőség, ha egy ilyen ventilátor egy közös kapcsolóhoz van csatlakoztatva a fürdőszobában, majd a lámpákkal egyidejűleg be van kapcsolva. Igaz, ebben az esetben a nedvességnek nincs mindig ideje teljesen bejutni a szellőzésbe, de csökkenti a villamosenergia-fogyasztást;
  • automatikus érzékelővel felszerelt kipufogógáz - berendezések. A páratartalom-érzékelőkkel rendelkező modellek önállóan bekapcsolnak, amint a nedvességszint meghaladja a normát, és kikapcsol, amikor a kondenzvíz teljesen elpárolog. A mozgásérzékelővel rendelkező modellek bekapcsolnak, amikor egy személy megjelenik, és kikapcsol, amikor a szoba üres. Vannak olyan automata ventilátorok is, amelyek időzítőkkel csak egy meghatározott időintervallummal működnek.

  Rejtett ventilátor a fürdőszobában

  A képen egy háttérvilágítású elszívó ventilátor.

  Az elszívó ventilátorokat típus szerint is osztályozzák. A hazai szférában a legnépszerűbbek az axiális és csatorna eszközök, amelyek alkalmasak a sokemeletes és magánházakra.

  Axiális ventilátorok

  Axiális ventilátoroknál a levegő mozgása a pengék forgási tengelye mentén történik, és ennek köszönhető. A design nagyon egyszerű: egy burkolat (általában hengeres), lapátkerék, elektromos motor. Sok modell egy elülső kollektorral rendelkezik, amely javítja az aerodinamikai tulajdonságokat. A kések szerkezete csökkenti a légáram ellenállását, így a ventilátor nagy hatékonyságú. A felszerelés típusa szerint ezek az eszközök lehetnek falra szerelhetőek és mennyezetre szerelhetők.

  A legtöbb modern axiális ventilátor alacsony energiafogyasztással és alacsony zajszinttel jellemezhető, szemben az előző generációs modellekkel. Hosszú ideig dolgozhatnak a megállás nélkül, könnyen tisztíthatók, vonzó megjelenéssel rendelkeznek. Ahhoz, hogy ezek az eszközök hatékonyak legyenek, a csatorna nem haladhatja meg a 4 métert. Ugyanez érvényes a fürdő területére - minél kisebb a helyiség, annál hatékonyabb a kapucni.

  Csatorna rajongók

  Nagyméretű fürdőszobák, csővezetékek vagy centrifugál ventilátorok optimálisan alkalmasak. Kivitelük jelentősen különbözik az axiális eszközektől: a hengeres test belsejében van egy dob, sok keskeny, hajlított pengével. A forgólapátok által létrehozott centrifugális erő segítségével a levegőt belsejébe húzzák és a szellőzőcsatornába vezetik.

  CATA ventilátorok a csatorna telepítéséhez

  Az ilyen ventilátorok hatékonyan működnek 4 méteres légcsatornákkal, mind a mennyezetre, mind a falra szerelve (a módosítástól függően). A kipufogógáz folyamatosan végezhető, de általában a készüléket egy fürdőszobai kapcsolóhoz vagy egy higrosztáthoz kapcsolják. Ez lehetővé teszi a villamos energia gazdaságosabb használatát és meghosszabbítja a ventilátor élettartamát. Számos modelleket úgy terveztek, hogy süllyesztettek, és viszonylag csendesek, így a fürdőszobában szinte láthatatlanok.

  Kipufogó-diffúzor a fürdőszobában

  Előnyök és hátrányok

  Ha még mindig kétségei vannak azzal, hogy megvalósítható-e az ilyen ventilátorok beépítése a fürdőszobába, hasznos lenne megismerkedni a kipufogó-berendezések előnyeivel:

  • a falakon és más felületeken több kondenzáció nem fog felhalmozódni, a nedvesség elhagyja a helyiséget;

  Anélkül, hogy egy ventilátor a fürdőszobában nagyon nedves, a penész megjelenhet

  A fürdőszobában elhelyezett kupak tökéletesen illeszkedik a belső térbe

  Szellőztető ventilátor

  Hood egyszerűen csinálni magad

  Ami a hiányosságokat illeti, nagyon kevesen vannak:

  • a rajongók nem tudnak teljesen csendben dolgozni, és egyes fogyasztók bosszantják a zümmögésüket;
  • az energiafogyasztás nő, bár kissé;
  • A készülék rendszeres tisztítást és kenést igényel a normál működés érdekében.

  Ha a motorháztetőt nem tisztítják, akkor nem működik.

  Sőt, sok a helyes telepítéstől függ: ha a ventilátor helytelenül van elhelyezve, akkor a légáramlás zavart okoz, és nincs semmi mondanivaló a minőségi elszívóról.

  Ellenőrizze a szellőzést egy szivargyújtóval. A lángok nem fordultak el, ami a vontatás hiányát jelezte.

  A kipufogó ventilátor kiválasztásának szabályai

  Tehát, ha egy ventilátor megvásárlásáról van szó, akkor meg kell választania a megfelelő modellt, hogy később ne csalódjon. Egyszerre több paraméterrel kell választani - teljesítmény, biztonság, zajszint és természetesen a minőség-ár arány.

  termelékenység

  Ez a kritérium alapvető fontosságú, mivel a légcsere hatékonysága attól függ. Fontos, hogy a területhez képest megfelelő eszközhatást válasszon, mivel ugyanaz a ventilátor más és más eredményt ad a kis és nagy fürdőszobában. Az építési szabályzat szerint a fürdőszobák levegőáramlási ára 6-8 egység, vagyis egy óra alatt a levegő teljes térfogatát 6-ról 8-ra kell változtatni. Általában, ha a fürdőszobát legfeljebb három ember használja, akkor válasszon több 6-ot, ha több, mint három, többszörös 8. Nem nehéz számításokat végezni: meg kell találnod a helyiség mennyiségét, és meg kell szorozni a légcsere gyakoriságával.

  Például: van egy 1,9x1,7 m méretű és 2,65 m magasságú fürdőszoba, 3 ember használhatja. A szoba térfogatát - 1,9 x 1,7 x 2,65 = 8,56 m - számítjuk ki, kerekítsük fel a 9-et és szorozzuk meg 9 × 6 = 54 m3-es tényezővel.

  Kiderül, hogy egy ilyen fürdőszobában az optimális választás egy 54 m3 / óra vagy annál nagyobb kapacitású eszköz lenne. Természetesen nem mindig találunk olyan modellt, amely a legjobban illeszkedik a tervezési paraméterekhez, így kis teljesítményű ventilátorral választhat.

  A különböző helyiségekre vonatkozó légiközlekedés ára

  A fürdőszobák ventilátorainak teljesítménye általában 95-100 m3 / h

  biztonság

  A fürdőszobákban és a fürdőszobákban a ventilátorok további védelmet nyújtanak az elektromos érintkezőknek a nedvességtől, amit az utasításokban és a csomagolásban fel kell tüntetni. Ha rendszeres modellt teszel fel, és a víz behatol, rövidzárlatot okozhat, és akár tüzet is okozhat, így nem kockáztathat.

  Most már megtalálhatóak a kisfeszültségű kipufogó berendezések, amelyeket kifejezetten fürdőszobákhoz és szaunákhoz terveztek. Nedvesség és hővédelem, és hatékonyan működik 100% -os páratartalom mellett és magas hőmérsékleten. Igaz, az ilyen ventilátorok költsége magasabb, és nem kapcsolhatók a szokásos tápegység hálózathoz, ami további költségeket eredményez, de a lakók biztonsága megéri.

  Keressen olyan rajongókat, amelyeket kifejezetten a fürdőszobában terveztek.

  Zajszint

  A ventilátor által előidézett zaj nem haladhatja meg a 30 dB-t, különben a háztartás zavaró hatással lesz. Ha a ventilátort éjszaka kívánja bekapcsolni, válasszon egy olyan modellt, amelynek zajszintje akár 25 dB. Minél kisebb ez a szám, annál kényelmesebb lesz a fürdőszobában, amikor a motorháztető be van kapcsolva. Ez különösen igaz azok számára, akik folyamatosan futnak rajongóval.

  A zaj, ami több mint 35 dB, az emberi pszichére idegesítő

  Ami a rajongók minőségét illeti, jobb, ha olyan jól ismert márkákra összpontosítanak, amelyek termékeit már időben tesztelték. Például sok pozitív véleményt a háztartási szurkolók a márka Soler Palau (Spanyolország), VENTS (Ukrajna), Electrolux (Svédország).

  Soler fejtermék ventilátor Palau

  Az Electrolux EAFR elszívóventilátorok színes változata

  Ezek a cégek értékelik hírnevüket, így termékeik magas építési minőséggel és tartóssággal rendelkeznek. A legfontosabb dolog - rajongókat vásárolni szaküzletekben, ahol a termék képes a megfelelő tanúsítvány elkészítésére és a jótállási jegy megírására. Így elkerülheti az olcsó hamis, és nem márkás berendezések beszerzésének kockázatát.