Legfontosabb > Tartozékok

Válasszon egy ventilátort a fürdőszoba számára, mindent róluk

A fürdőszoba ventilátorának másik neve - kényszermellék. Ez a technika nagyon hasznos. Segítségével könnyedén eltávolíthatja az összes felesleges nedvességet, elkerülve a nem kívánt kondenzációt télen. Ha egy ilyen eszköz zárt térben dolgozik, akkor a csempék között nem fog megjelenni a gomba vagy a penész.

Meg kell tudni, hogy kényszerített szellőzésre van-e szükség ebben a teremben. A tolóerő ellenőrzése folyamatban van. Ennek legegyszerűbb módja az, hogy összehozza a szellőzőnyílást, amely világít. Abban az esetben, ha a láng a grillre nyúlik, vagy kialszik, jó szellőzésről beszélhet. Ha a lángreakciót nem tartják be, további eszközök beszerelésére van szükség.

Ez a munka akkor is szükséges, ha a szoba területe elég kicsi.

Hogyan válasszunk ventilátort a fürdőszobának

Bár ezek a termékek nagyon népszerűek, de a kipufogó ventilátorok nem olyan sokszínűek. Csak kétféle módon vannak besorolva:

 1. Különböző átmérőjű eszközök. Ez a jellemző közvetlenül felelős azért, hogy mennyi levegőt távolítsanak el a fürdőszobából. Minél többet fújnak, annál kevesebb nedvesség marad a helyiségben. De ez hátránya is van - a meleg levegő fokozatosan kimegy a fürdőszobából, és cserébe hideg lesz. A nagy teljesítmény és az eszköz teljesítménye miatt elkerülhetetlen hőenergia-hulladék keletkezik. Ezeknek a finomságoknak a kiszámítása akkor történik meg, ha a ház egészének szellőzési mintáját kiszámítják. Ami a lakást illeti, mindenben sokkal egyszerűbb. A projektet létrehozó szervezetek már elvégezték az összes szükséges számítást, amikor az egész házat építették. A szükséges ventilátor méretének pontos meghatározásához a szellőzőnyílást méri. Ezután a készülék ki van választva. A standard típus mérete szükségszerűen 2 centiméteres. Az ilyen termék legkisebb átmérője 8 centiméter, a legnagyobb pedig 20 centiméter.
 2. Különböző kiegészítő funkciók, amelyek rendelkezésre állnak a készülék egy adott modelljében. Vannak opciók visszacsapó szelep típusával és kényelmes árnyékolókkal, időzítővel vagy kapcsolóval.

Ha az eszköz hátrameneti típusú szeleppel rendelkezik, a szellőztető csatorna ellenkező irányú elzáródása keletkezik a készülék kikapcsolásakor. Nagyon hatékony a sokemeletes épületekben, ahol gyakran a lakások különböző szaga érzi a szellőzést.

A ventillátoros vakok a szelephez hasonlóan vannak kialakítva. Az egyetlen különbség az, hogy a vakok kézzel vannak zárva. A visszacsapó szelep típus önmagában működik.

Nagyon hasznos lehet egy időzítő jelenléte a ventilátorban. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a levegő gyorsan nedvesen telítődik, de eltávolítása sokkal lassabb. Időben történő leállításhoz és időzítéshez. A ventilátor egy ideig működik, miután a szoba már nincs használatban, majd automatikusan kikapcsol.

Ha a modell beépített kapcsolóval rendelkezik, akkor egy ilyen termék másképp néz ki. Speciális kábellel rendelkezik, amely lehetővé teszi a készülék kikapcsolását vagy bekapcsolását. Egy ilyen dolog nem olyan kényelmes. Sokkal könnyebb be- és kikapcsolni egy külön kulcsot, amely egy hagyományos fürdőszobai kapcsoló mellett található. Általában a mesterek azt javasolják, hogy távolítsa el ezt a kellemetlen kapcsolót a készülékről.

Csendes modellek vannak.

Egy másik típusú fürdőszoba ventilátor termikus. Az ilyen modellek mérete meglehetősen kompakt, és a lehető leghatékonyabban működnek. Kis területeken való használatra tervezték őket.

Szükséges, hogy a fürdőszobába beépítendő készülék elektromosan biztonságos legyen (IP 45, nem kevesebb), védve legyen a fröccsenéstől és kapacitása óránként 100 köbméter.

A legjobb megoldás a fürdőszobában - egy ventilátor egy speciális érzékelővel, amely meghatározza a helyiség nedvességtartalmát. Az ilyen eszköz automatikusan bekapcsol, ha a páratartalom meghaladja az érvényes értéket. De ezek az eszközök meglehetősen drágák, ezért nem mindenki engedheti meg magának.

Előnye és hátránya a fürdőszoba rajongók

Az axiális elszívó ventilátorok a fürdőszobában számos kézzelfogható előnnyel rendelkeznek:

 • műanyagból készültek;
 • mérjük meg egy kicsit;
 • a telepítés egyszerű (egyenesen a bányatengely lyukába);
 • olyan további funkciók jelenléte, amelyek miatt ez az eszköz nemcsak funkcionálisabb, hanem kényelmesebb is.
 • A készülék nagy hatékonysága

Hátrányok az ilyen típusú ventilátor:

 • Zaj. Csendes modellek nem léteznek;
 • Falra szereléskor az általános szellőztetés levegője helytelenül keringethető.

Vannak radiális modellek. Nekik is előnyük van:

 • Ne csináljon sok zajt;
 • A villamosenergia megtakarítható (akár 20%);
 • Jól tolerálható azok a túlterhelések, amelyek a levegőbe történő bevitel során fordulnak elő;

Centrifugális típusú ventilátorok is népszerűek:

 • csak a meglehetősen tágas szobákhoz jó;
 • lakáshoz nem alkalmas;
 • alacsony zajszintű készülékek;
 • nagy teljesítmény;
 • a szellőztető rendszerbe (beömlő része);
 • esetleges szerelés a csatorna közepén

A fürdőszobai rajongók árai Oroszországban

Az axiális fürdőszobai rajongók árai több mint megfizethetőek. Az interneten számos üzlet kínálja az ilyen modelleket 500 rubelre és fölött. Ha a készüléknek további funkciói vannak, akkor már sokkal több a költsége. Szükség esetén további időzítőt is vásárolhat. Vannak olyan modellek, amelyekre körülbelül 3000 rubelt kell fizetni. Mindez attól függ, hogy milyen képességekkel rendelkezik ez a készülék.

Ha bármilyen rajongót vásárolsz, ne vegye figyelembe azokat az olcsó modelleket, amelyek gyártói nem tudják. Használatuk során problémák merülhetnek fel, amelyek nagyobb pénzügyi kiadásokat igényelnek, mint a különbség, amelyet mentettél.

Hogyan telepítsek egy ventilátort a fürdőszobában?

Az ilyen eszköz telepítése és csatlakoztatása elég egyszerű lehet. De meglehetősen nehéz elgondolni az egész rendszert, hogy miként kerül sor a lakás elektromos bekötésére. Csak a rendszer két típusa lehetséges:

 • a fény és a ventilátor egyidejűleg bekapcsolódik;
 • a ventilátor és a fény külön be van kapcsolva.

A ventilátor csatlakoztatása a fényhez nagyon egyszerű. Csak egyfajta világító eszközzel kell párhuzamosítani. Ha a ventilátort egy másik kulcsra szeretné csatlakoztatni, akkor létre kell hoznia egy külön elektromos vezetéket.

A már hígított huzalozással és nem kívánatos a falak kalapálásának megkönnyítése érdekében a kapcsoló fázist közvetlenül a kapcsolóról kettős kapcsolóval végzett szétválasztással, a mellette lévő csatlakozódobozban nulla. Ez csak egy kis strobe-ot igényel a mennyezetre. A többi kábel egyszerűen elrejthető a felfüggesztett típusú mennyezeten.

Ha a kábelezés már el van helyezve, akkor a következő lépéseket kell végrehajtania:

 1. A fedelet eltávolítják a termékből és az alján levő csavart alaposan kicsavarják;
 2. A fedél alatt két olyan kapocs van, amelyekhez a vezetékeket csatlakoztatni szeretné, valamint a szellőző csatornához vezet;
 3. A ventilátor csatlakozás befejeződött. A teljesítmény ellenőrzéséhez csak egy gombot kell megnyomnia.

Kétféle módon lehet a ventillátort a szellőzőcsatornában rögzíteni. Lehetőség van arra, hogy a gyártó által kínált szerelvényt használják, vagy saját magukra gondolhatnak.

A gyártónak általában négy lyukat kell a csempebe tenni, majd rögzíteni kell a ventilátort önfúró csavarokkal. Ez a munka meglehetősen bonyolult, a lapok felosztása a leglátványosabb helyen lehetséges.

Sokkal könnyebb a ventilátort a szokásos fehér szilikonhoz rögzíteni. Az eszközt egyszerűen ragasztják a lapkához. A telepítés elvégzéséhez a terméket 30 percig kell javítania. Az ideális megoldás a sima szalag.

Előfordul, hogy nemcsak magának a készüléknek, hanem a csatorna telepítésének is megköveteli, hogy a készülék csatlakozzon a lyukhoz, amelyen keresztül a levegő szellőzik. Leggyakrabban közvetlenül a mennyezethez csatlakozik, majd gipszkarton védi. Különböző típusú légcsatornák léteznek:

A legkedvezőbb árú típus rugalmas, de megbízhatósága meglehetősen kétséges. A kemény költségek sokkal magasabbak, de sokkal jobb minőségű, és hosszabb az élettartam. A félmerev típus jó, ha egy csatorna fekszik egy görbült vonal mentén viszonylag nagy távolságra (legfeljebb tíz méterig).

Hol van a fürdőszoba ventilátor

Ha a szellőztető rendszer elég jó, akkor elegendő lesz a kipufogó ventilátor a fürdőszobában. Annak érdekében, hogy a ventilátort csak a megfelelő pillanatban kapcsolja be, a fénykapcsolóhoz kapcsolódik.

Ezt a modellt közvetlenül a kipufogócsőbe vagy a mennyezetbe lehet szerelni.

Fontos, hogy az eszköz elég csendes legyen. A zajszint 26 decibelig megengedett, de lehetőleg kevesebb.

Ha a helyiségnek problémái vannak a szellőző csatornával, ha elég hosszú vagy eltömődött, akkor sokkal nehezebb választani egy megfelelő ventilátort.

Általában egy ilyen helyiségből, jellegéből adódóan, a levegő eltávolítása sokkal nehezebb. Centrifugális típusú ventilátorokat használ, amelyek egy burkolattal és egy speciális csigával működő turbinnal rendelkeznek. Ez a design nagyon könnyen karbantartható, csendesen és a lehető legtermékenyebb módon működik.

Az ideális megoldás egy hőventilátor megvásárlása, amely segít a hideg évszakban való igazi kényelem megteremtésében.

Ventilátor a fürdőszobában: kiválasztás, szerelés és csatlakozás

A lakásban vagy házban lévő fürdőszoba mindig "nedves hely". Még akkor is, ha nem rakod a pocsolyákat a padlóra. Meleg és hideg víz, gőz, nedves törülközők - mindent elpárolog a nedvesség. A fürdőszobában forró, és kiderül az üvegházhatás.

A felesleges nedvesség és a hő ideális esetben "be kell" menni a szellőztetésbe, de tudjuk, hogy a városi lakásokban való hatékonysága messze nem normális. És mind a régi alap, és az új épületek. Ennek az az oka, hogy a szellőztetés mindenütt természetes, azaz további kipufogás nélkül.

Amerikában a sokemeletes épületek hatalmas rajongók, és hazánkban a levegőt a gravitáció távolítja el a nyomás és a hőmérséklet különbsége miatt. Ennek következtében mérsékelten, ha nem is alig van, ha a házak régiek és a csatornák eldugulnak.

És a "nedves hely", a fürdőszoba, lassan megszerzi a haszontalan növény- és állatvilágot gomba, penész, sőt faggyú formájában. Hogy megszabaduljon egy ilyen szomszédságtól, vagy előre leállíthassa, el kell helyeznie a kipufogó ventilátort a fürdőszobában. Meg fogja húzni az összes nedvességet, hogy hova kell lennie, és a kis segélyű telepesek által nyújtott támadás örömmel el fogja menni.

Hogyan válasszon ventilátort a fürdőszoba és a WC számára

Úgy tűnik, minden egyszerű, úgy döntöttünk, hogy rajongóra van szükségünk, menni a boltba és vásárolni. De gyorsan, csak a macskák fognak születni. Az üzlet nagyszerű meglepetést vár egy halom fajtól és modellektől. Ahol néhány tucat, és ahol pár száz fog beírni. És akkor "felakasztja" a kérdést: "Milyen rajongó tenni a fürdőszobába?".

Ez nem meglepő. Különböző típusok, hatalom, modellek, telepítési módszerek, jellemzők - az ördög lábát megtörik a technika fejlődésének ezen a sokfélesége a szellőztetés területén. Eladók és azok, akik nehézségek nélkül értesülnek, ha hatalmas.

Ezért összeállítottunk egy "útmutató a fürdőszobai rajongóknak". A feladat megkönnyítése és a megfelelő felszerelés gyors beszerzése. Először nézzük meg a fürdőszobai rajongók általános jellemzőit.

1. Axiális, centrifugális - mit jelent

Ez egy ventilátor típusa vagy típusa. A berendezés tervezéséről és munkájáról szól.

Az axiális ventilátor lapátkerék a házban. Megfordítja a járókerékmotort, amelyen a rotoron fel van szerelve. A lapátok az elhelyezés síkjához képest ferde befelé hajlamosak, levegőben jól húzódnak és egyenes tengelyen mozognak. Ezért ezt a típust axial ventillátornak nevezik. Jó teljesítményt, közepes zajszintet különböznek, leggyakrabban a fürdőszobába történő beszereléshez szükségesek.

A centrifugális ventilátor más. A levegő szívja a turbint a pengékkel. A burkolat belsejében az áramlás spirálba csavarodik, és a centrifugális erő miatt további gyorsulást kap. A patak nem egyenes tengelyen, hanem 90 fokos szögben jön egy speciális eszközhöz - egy csiga. A centrifugális ventilátort radiálisnak is nevezik.

A kisebb termelékenységben eltér az axiális, de "áramlást vezet" a különböző erő hatására. A zajszint alacsony vagy közepes, a rotorlapátok kanyarának irányától függően. Az első kanyarral kicsit kevésbé zajos, hátul - erősebb, de energiát takarít meg.

2. Felvétel vagy csatorna

A szellőztető berendezés lehet kültéri és beltéri felszerelés. A külsõ típusú szerelés a falon vagy mennyezeten levõ rögzítõelem a tengelyen vagy a csõrendszerben levõ légtelenítõ nyílás kijáratánál. A légcsatorna ventilátor egy integrált berendezés, amely a szellőzőcsatorna (csatorna) belsejében van elhelyezve. A szellőzőcsatornák fém vagy műanyagból készülnek. A fürdőszobában gyakrabban használnak műanyag csőrendszert, például a Vents céget.

Gyakran a szellőző tengely kijárata a WC-ben található. A fürdőszobából való kipufogóhoz a légcsatornát légtelenítő rácskal kell ellátni. A szellőző tömlő a bánya ablakához húzódik. Csővezeték-ventilátor, kiegészítő rács beépítve a WC-ben. A burkolat egyszerre veszi a levegőt az egész fürdőszobából, és a ház szellőző tengelyére irányítja. A kültéri és csővezeték-ventilátorok mind axiálisan, mind centrifugálva készülnek.

3. A ventilátor kiválasztása a fürdőszobában

A teljesítményszint vagy a ventilátor teljesítménye az egyik fő jellemző. Tény, hogy a saját kapucnivalja és válassza, párosítva a design (axiális / centrifugális). Teljesítmény "azt mondja:" hány köbméter levegő egy ventilátor szivattyú egy óra alatt - 100, 200, 300.

A megfelelő teljesítmény kiválasztásához a fürdő térfogatát kell kiszámítani és 8-szorosra kell szorozni. "Nyolc": az egészségügyi követelmény a szoba levegőjének egy órára történő változtatásának gyakoriságával. Egyszerűen fogalmazva, a ventilátornak szivattyúznia kell nyolc fürdőszobájának hangerejét. Aztán lesz tisztaság, szépség és nem penész.

Hogyan számoljuk ki a kötetet? Nagyon egyszerű - a helyiség hosszát, a szélességet, a mennyezet magasságát, a szaporodást és a kívánt számot kapjuk. Ezt nyolcszor megszorozzák, és a lehető legkisebb hatalommal rendelkezünk.

Egy példa! A városi szabványos fürdőszobában, 1,7x1,5x2,5m méretű, 8-as árfolyam mellett, a teljesítmény 51 köbméter óránként szükséges. Axiális ventilátorok 80 kockás kapacitással készülnek. Ez a motorháztető képes lesz a feladat megoldására, még akkor is, ha van. A centrifugális modell általában "hajt" 42-100 köbméter óránként.

4. Ventilátor kiválasztása a fürdőszobában zajszint mellett

Nyilvánvaló, hogy a burkolatok zajosak, de nem nagyon. Ha teljesen nyugodt akar lenni, vegyen axial modellt a Silent vonalból. Tervezésükben a motort a csendes blokkokra szerelik fel, amelyek a zaj és a rezgés "elfojtják". A "csendes" közül választhat egy olyan modellt, amelynek zajszintje akár 22 dB.

A centrifugális motorok hangosabbak, mert a turbina nyomást gyakorol a levegőre. De mérsékelten, akár egy számítógép hűvösebbek is. Nem akadályozza meg, hogy filmeket nézzen, zenét hallgasson vagy játsszon. Tehát a rajongó lesz a hátteret, ha be van kapcsolva a fürdőszobában.

Figyelem! A zaj másodlagos jellemző. A legfontosabb dolog az, hogy az elszívó a megfelelő levegőmennyiséget "üldözi" egy jó mikroklímához és illeszkedik a szellőztetéshez.

5. Melyik ventilátor a fürdőszobában vagy a WC-ben jobb - a további funkciók áttekintése

A modern technológia sokat tehet, és a rajongók felszabadulnak számos további funkcióval. A lista tartalmazza:

 • További érzékelők. Nedvességet mérnek vagy reagálnak a mozgásra.
 • Off időzítő Be van állítva a késleltetési idő, legalább 2 perc - maximum 30.
 • Világításjelző. A ventilátor futása közben világít.
 • Vezeték kapcsoló. A motorháztetőt a megfelelő időben bekapcsolhatja és kikapcsolhatja. Például zuhanyozás vagy fürdés közben. Ez azt jelenti, hogy amikor a fény a fürdőszobában megtörténik, a ventilátor nem indul el automatikusan.
 • Automata vakok. A csatorna ventilátor kikapcsolása után zárják le a szellőzőrácsot.
 • Zárószelep Fő feladata, hogy megakadályozza az idegen szagok bejutását a szellőző tengelyből.

Ügyfeleink szerint a leggyakrabban nedvességérzékelővel és időzítővel ellátott modelleket alkalmaznak. Egy visszacsapó szelep, amely megakadályozza a levegő áramlását a tengelyből vagy csatorna a ventilátorba, már a tervezés részévé vált. Nagyon ritkán, külön megvásárolható, és további lehetőségnek tekinthető.

6. Nedvességvédelem

A fürdőszobai ventilátorok 4-5 órán belül megnövelt nedvességvédelmet kapnak, a porvédelem pedig nulla és 3-4 lehet. Az útlevél felszerelése IP X4, 34, 44, 45 jelzést ad.

A jellemzőkkel, amiket kitaláltunk, most beszéljünk a tartományról.

Ventilátorok a fürdőszobában és WC-vel a 220pro.ru katalógusban

Üzletünkben népszerű háztartási ventilátorok ismert és népszerű márkái:

Válasszon egy ventilátort a fürdőszobában lévő elszívó számára: mit kell tenni, meg kell határoznia a készülék méretét és a piacon lévő legjobb modelleket

A lakótelepeknek a sokemeletes épületekben gyakran van egy olyan problémája, mint a mosdó a fürdőszobában. Ez a helyzet kedvezőtlen nemcsak a személy számára, hanem minden olyan anyag számára is, amellyel szemben a szobában van. A probléma megoldható egy egyszerű eszköz telepítésével.

A kipufogó ventilátor a fürdőszobában - egy olcsó eszköz, amely a légcserét kezdeményezi. Ezeknek az eszközöknek számos modellje létezik, amelyek közül egy megtalálható, amelynek műszaki leírása és kialakítása teljes mértékben megfelel a hely mikroklímájának követelményeinek.

Annyira fontos a kipufogó ventilátor a fürdőszobában?

A lakóépület projektje természetes szellőzést biztosít. E célból az épületek építését szellőzőcsatornák végzik, amelyek az elsőtől az utolsó emeletig külön vonalon haladnak keresztül, és a tetőn kívül vannak vezetve.

Ez a légcserés azonban gyakran nem elegendő. És a magas nedvességtartalmú helyiségekben felhalmozódik. Ez megakadályozza a penész és a gomba fejlődését az összes negatív következménnyel: a befejező anyagok megsemmisítésével, a gombaspirák telítettségével.

Kipufogóeszköz beszerelése nem feltétlenül szükséges. Ha a fürdőszobában van egy szellőzőnyílás és a nedves levegő gyorsan elhagyja a szobát, nincs gond. A ventilátor telepítése nem szükséges. Több esetben is szükség van.

 1. Ha a lakás egy olyan régióban található, ahol forró éghajlati viszonyok és főként szélcsendes időjárási viszonyok vannak. Ilyen körülmények között a természetes szellőzés nem hatékony.
 2. Hibás vontatás a szellőzőcsatorna szakasz helytelen kiszámítása vagy eltömődés / összeomlás miatt.
 3. A Windows és az ajtók tömítetten és megbízhatóan levágják a lakás belsejét a külső levegőből.
 4. Megnövekedett páratartalom a lakóhely szerinti régióban.
 5. A ház egy magas talajvízszintű telken épült, vagy egy nagy tározó közelében található, amelynek következtében a nedves levegő belép a lakásba.

A legtöbb esetben a kényszerített szellőzőberendezésre azért van szükség, mert a fejlesztő nem tudja a természetet.

Számítsa ki a készülék megfelelő átmérőjét

Tudja meg, milyen eszközre van szükség a kiváló minőségű légcsere érdekében. Ehhez következetesen több számítást kell végrehajtania.

 1. Határozza meg, mennyi levegő van egy adott helyiségben. Ehhez mérje vagy megtudja más módon a hely geometriai paramétereit: hosszúság, szélesség, magasság. Szorozzuk meg mindazokat az adatokat, és szerezzük be a kötetet. Ha a munka nem egész szám, keresse fel.
 2. Ezután emlékezzen arra, hogy az SNiP szerint a fürdőszobákban és fürdőszobákban lévő levegőt 6-8 alkalommal óránként teljesen frissíteni kell. Ha nem több, mint három ember használja az épületet, elegendő egy 6-szoros csere. Ha 4 vagy több bérlő él a lakásban, 8-szoros légcserét igényel.
 3. Szorozzuk meg az 1. igénypont szerinti légmennyiséget a csere kívánt gyakoriságával. Szerezd meg a kipufogó eszköz kívánt teljesítményének megfelelő számot. A többemeletes épületekben átlagosan 95-100 m 3 / h kapacitású berendezések szükségesek.

Szellőztető elem kiválasztásának kritériumai

A teljesítmény mellett a kipufogórendszereknek más, ugyanolyan fontos technikai specifikációi is vannak, amelyeket figyelembe kell vennie a kiválasztás során.

 1. Zajszint. Működés közben minden kipufogó eszköz a pengék és a motor által létrehozott zajokat bocsátja ki. Ahhoz, hogy kényelmesen érezze magát, amikor a ventilátor működik, az általa előállított zajszintnek 35-40 dB-nek kell lennie. A másik irányba megy: csendes ventilátor telepítése a kipufogógázban a fürdőszobában. Ezek az eszközök drágábbak, de komfortot nyújtanak.

 • Biztonság. Ventilátor - olyan eszköz, amely a hálózaton működik. A magas páratartalmú helyiségekben ez megteremti a rövidzárlat veszélyét. A kis fürdőszobában végzett vízkezelés során a fröccsenés bejuthat a külső panelbe és a benne lévő lyukakon keresztül a készülék motorjába.

  Ez tele van vészhelyzetekkel. A kockázat minimalizálása érdekében az eszköz kiválasztásakor figyeljen a biztonsági osztályra. Legalább IP44-nek kell lennie. Hasonló követelmény a fürdőszobában elhelyezett elosztókhoz és kapcsolókhoz.

  A modern kipufogóeszközök a lehető leghasznosabbak lehetnek a tulajdonosuk számára. Az eszközök funkcionalitását további opciók bővítik.

  • Teljesítményszabályozó. Az áramszabályozó jelenléte lehetővé teszi, hogy a helyiségnek megfelelően állítsa be a levegőt. Ezenkívül csökkenti az energiafogyasztást.
  • Légnedvesség érzékelő. Az ilyen érzékelőkkel rendelkező eszközök automatikusan bekapcsolódhatnak, ha a tulajdonos által meghatározott küszöbértéket elérik. Így a légcsere folyamata teljesen automatizált lesz.

  Az eszközök kategóriájának megnevezésével megértheti, hol lehet telepíteni. A falra szerelt eszközöknek csak egy hátrányuk van: a falfelület hátterében állnak. A mennyezet be van építve a gipszkartonba és a feszített mennyezetbe, stílusos kivitelben. Süllyesztett kényelmes, mert az első műszerfal a fal síkjában található.

  A fürdőszobai rajongók legjobb modelljei

  A kipufogócsövek használatának gyakorlata feltárta azokat a legsikeresebb modelleket, amelyek nagyszámú pozitív visszajelzéssel rendelkeznek a fogyasztók részéről. A kiválasztás során hivatkozhat erre a listára, és alapja alapján elkészíti az eszközre vonatkozó követelmények listáját.

  A spanyol SolerPalau kipufogó berendezés megbízhatónak és tartósnak bizonyult. Ez nem olcsó eszköz, de képes egy bizonyos üzemmód szerint ellenőrizni a páratartalom és a munka mértékét. Ebből a célból van egy légnedvesség-érzékelő és egy időzítő. És ezek nem minden előnyök.

  A ventilátor előlapján nincsenek szokásos rácsok. A levegőt az oldalsó réseken keresztül vonják be. Beépítés után a központi rész a késekkel elegáns burkolattal záródik. Ez nemcsak megakadályozza a fröccsenések bejutását a testbe, hanem javítja a helyiség esztétikáját is. Az átlagos ára 6230 rubel.

  Modell specifikációk:

  • termelékenység - 95 m 3 / h;
  • áramfogyasztás - 8 W;
  • zajszint - 27 dB;
  • beépítési átmérő: -100 mm.
 • VENTS 100 Quay

  Az egyik legnépszerűbb modell. A népszerűség oka nem csak az alacsony ár, hanem az eszköz funkcionalitása és kialakítása is. Ennek egyik előnye egy megbízható, 40 000 órás folyamatos üzemre tervezett csapágyazású motor. A rövidített csőnek köszönhetően ez a modell kényelmes szűk szellőztető csatornákba történő beépítésre alkalmas. Védelem a túlmelegedés ellen. Az átlagár 1300 rubel.

  • termelékenység - 97 m 3 / h;
  • áramfogyasztás - 7,5 watt;
  • zajszint - 25 dB;
  • beépítési átmérő: -100 mm.

  Electrolux Premium EAF-150

  A modell érdekes a látványos dizájn és a teljesítmény minősége szempontjából. Tágas fürdőszobákhoz alkalmas. Ezt az eszközt nem lehet csendesnek nevezni, de a mutatók a normál tartományon belül vannak. Ezért a kipufogó berendezés működése nem okoz kényelmetlenséget. A gyártó három lehetőséget kínál az elülső panel számára, a fröccsenés ellen védett kivitelben. Az esetnek van egy működőképessége és a készülék leállítása. Az átlagos ára 2200 rubel.

  • termelékenység - 320 m 3 / h;
  • áramfogyasztás - 9,5 W;
  • zajszint - 35 dB;
  • beépítési átmérő -150 mm.
 • radiális

  A sugárirányú ventilátorok gazdaságosak és hatékonyak. Az ilyen típusú készülék számos elemet tartalmaz:

  • motor;
  • tárcsa lapátokkal;
  • hub;
  • spirális burkolat.

  A működés elve a következő:

  • levegő jut be a bemenetbe;
  • a kerékkel a pengékkel meghúzva, spirálházban forgatva;
  • a szellőzőcsatorna centrifugális erő hatására mozog.

  A legelőnyösebb ventilátorok lapátokkal, amelyek a kifolyó irányában hajlottak. Az ilyen eszközök hatékonyabban működnek és 20% -kal kevesebb villamos energiát fogyasztanak. A teljesítményt javítja az a tény, hogy a burkolat mindkét oldaláról levegőt vonnak be. Ez lehetővé teszi a légtömegek áramlási sebességének növelését. Az ilyen típusú készülékek megkülönböztető jellemzői a kompakt méret és az alacsony zajszint.

  • ELICENT E-STYLE 100 PRO

  Elegáns és megbízható beépített ventilátor. Annak elkerülése érdekében, hogy a szellőztető csatornából származó szagok és por belépjenek a fürdőszobába, egy visszacsapó szeleppel van felszerelve. Az esetnek működési és kikapcsolási jelzője van. Gyártó - spanyol ELICENT cég. Az átlagár 1390 rubel.

  • termelékenység - 95 m 3 / h;
  • áramfogyasztás - 14 W;
  • zajszint - 32 dB;
  • beépítési átmérő -98 mm.
 • Mm-100 motorok

  A kipufogó berendezés mennyezeti modellje, ultrathin. Megváltozik stílusos kivitelben, az ellennyomás szeleppel kiegészül. Az alacsony zajszintet zárt típusú radiális golyóscsapágy biztosítja. Az átlagos ára 2100 rubel.

  • termelékenység - 60 m 3 / h;
  • áramfogyasztás - 6 W;
  • zajszint - 25 dB;
  • szerelési átmérő - 100 mm.

  centrifugális

  Ezek radiális rajongók alfajai, mivel a centrifugális erők hatására működnek. Az ilyen típusú kipufogóeszközök különböző típusai a következő paraméterekben eltérhetnek:

  • a légáramlás mozgásának iránya (egyirányú és kétirányú szívás);
  • a beömlő és a kimeneti nyomás;
  • a kerék forgásirányában a késekkel (jobbra és balra).

  A centrifugális készülékek két részből állnak: egy burkolat és egy turbina egy cochlea. Összetett konstrukciójuknak köszönhetően akár 10 cm vastag is lehet, ez a ventilátor a magas és közepes árkategóriába tartozik.

  Fel lehet szerelni függőleges vagy vízszintes felületeken. Egyfázisú, kétfokozatú motorral felszerelt, túlterhelésvédelemmel rendelkezik. A járókerék kettős burkolattal van felszerelve. Van egy beépített visszacsapó szelep. A telepítéskor válassza ki azt a sebességet, amelyen a motorház működni fog. A kapcsoláshoz kétgombos kapcsoló szükséges. Az átlagár 7780 rubel.

  • termelékenység - 50/110 m 3 / h;
  • energiafogyasztás - 12/24 W;
  • zajszint - 30/41 dB;
  • szerelési átmérő - 100 mm.

  Vort Quadro Micro 100

  Vízszintes vagy függőleges helyzetbe szerelve. Visszacsapó szeleppel és 2-fokozatú motorral szerelve. Az elülső panel mögött egy szűrő eltávolítható és tisztítható. A test nagy szilárdságú műanyagból készül. A csomag tartalmaz szűrőt és kötőelem-készletet. Az átlagár 5570 rubel.

  • termelékenység - 65/900 m 3 / h;
  • áramfogyasztás - 20/28 W;
  • zajszint - 32/39 dB;
  • szerelési átmérő - 100 mm.
 • Tető rajongók

  A tetőventilátorok közvetlenül a tetőre vannak felszerelve, a szellőzőcsatorna kimenetén. Ezeknek az eszközöknek az alapelve a tervezéstől függ. Ebben a tekintetben kétféle tetőventilátor létezik: axiális vagy centrifugális. Az első esetben a bejövő levegő a központi tengely mentén mozog, a másodikban a burkolatba kerül a beömlő és a kimenet közötti nyomáskülönbség miatt.

  A tetőventilátor több elemből áll:

  • szellőzőcsatornák;
  • elektromos motor;
  • olyan eszközök, amelyek csökkentik a rezgést.

  Úgy tervezték, hogy a légcsatorna rendszeréből kivezető levegő legyen. A testet egy réteg időjárásálló epoxi festék borítja, a járókerék rácsos védett. A szellőzőcsatornába szerelhető és 4 csavarral rögzítve. Egyfázisú motorral és indító kondenzátorral szerelve. A levegőt vonzza és vízszintes síkban szétoszlik. Ezenkívül megvásárolhat egy áramszabályozót is. Az átlagár 13 ezer rubel.

  A test külső részét korróziógátló festék borítja, a járókerékhez való hozzáférést egy grillező blokkolja. A készülék háromfázisú motorral van felszerelve. A rakodólemez egy olyan lemez, amelyben lyukak vannak a csavarok felszereléséhez. Továbbá vásárolt megerősített szerelőkeretet és áramszabályozót. Az átlagár 30 ezer rubel.

  A régi ventilátor eltávolítása

  A fürdőszobában lévő szellőzőcsatornába szerelt összes kipufogó berendezés gyorsan eltávolítható és felszerelhető. A régi ventilátor szétszereléséhez hajtsa végre néhány egyszerű lépést.

  1. Kapcsolja ki a fürdőszobában a villamos energiát.
  2. A készülék előlapja csavarokkal, folyékony körmökkel vagy szilikonokkal lehet a falhoz rögzíteni. Az első lépés a panel eltávolítása a felületről bármilyen kényelmesen. Ha csavar, csavarhúzóval csavarja ki őket. Ha ragasztót vagy szilikont vágnak éles vékony késsel a perem körül.

 • Távolítsa el a szigetelést, és húzza ki a kábeleket a műszerhuzalokból.
 • Vegye ki a ventilátorházat a szerelőcsőből.
 • Ha a szellőzőcsatorna egy másik készüléket szerel be, akkor a telepítőcsövet újra kell cserélni vagy kicserélni.

  Új eszköz telepítése

  A kipufogórendszerek sok modellje felszerelési csővel van ellátva, amely be van helyezve a készülék fúvókájába. Ha nincs ilyen cső, használjon műanyag csöveket. Tevékenységek sorrendje:

  • egy csövet helyeznek be a szellőzőnyílásba, és a tér és a csatorna falai közötti helyet felerősítő hab vagy gipszhabarcs töltik fel;
  • helyezze be a készüléket a csőbe;
  • igazítsa függőlegesen és vízszintesen, ellenőrizze a cső helyességét a szellőzőcsatornában;
  • rögzítse a készüléket a falhoz a választott módon: csavarokra, ragasztóra vagy szilikonra.

  Nincs semmi nehéz önállóan kiszámítani a fürdőszobához szükséges elektromos teljesítményt és kiválasztani a legmegfelelőbb eszközt. A javasolt utasítások alapján ugyanolyan egyszerűen telepíthető.

  Kipufogó ventilátor a fürdőszobában

  Ha tükrök és falak folyamatosan felborulnak a fürdőszobában, akkor a levegő elmosódik, és a penész időnként megjelenik a sarkokban, ami azt jelenti, hogy a természetes szellőzés nem képes megbirkózni feladatával. A probléma megoldása egyszerű - el kell távolítani egy elszívó ventilátort. A modern kipufogóeszközök választéka nagyon széles - a legegyszerűbbtől a néma modellekig, időzítőkkel és érzékelőkkel. Annak érdekében, hogy a helyiségben a leghatékonyabb légcserét biztosítsuk, meg kell tudnunk, hogy milyen kritériumok alapján érdemes kiválasztani a rajongókat és hogyan kell helyesen telepíteni őket.

  Kipufogó ventilátor a fürdőszobában

  A kipufogóventilátorok fajtái

  A kipufogóventilátor kialakítása meglehetősen egyszerű: test, motor, lapátkerék járókerékkel. Vannak olyan modellek, amelyek visszacsapó szeleppel vannak felszerelve, ami nem teszi lehetővé a többi lakásból származó idegen szagok bejutását a szobába, ami nagyon fontos a sokemeletes épületek számára.

  A készülék ventilátor a fürdőszobában

  A kipufogó légcsatorna egy közös szellőztetőrendszerhez van csatlakoztatva, vagy külön-külön a falon kívülre kerül. Az összeszerelés módja szerint az összes elszívó ventilátor mennyezetre és falra, valamint beépített és felsõ részekre oszlik.

  Fürdőszoba mennyezeti ventilátor

  A mennyezet kevésbé igényes, jóllehet megkülönböztetik a nagy teljesítményt és az egyszerű telepítést. Ez a ventilátor képes egy nagy mennyiségű levegő aktív keringtetésére, így tökéletes a tágas fürdőszobák számára. De a legtöbb fogyasztó még mindig választja falimodelleket, mind a beépített, mind a felületi típusokat. Könnyen telepíthető, könnyen kezelhető, könnyen tisztítható és cserélhető. A kompakt méret és a ház modern kialakítása miatt esztétikailag kellemesnek tűnnek, tökéletesen illeszkednek minden belső térbe.

  Akkumulátoros axiális ventilátor

  A belső készüléktől függően a ventilátorok a következőkre oszthatók:

  • elektromos - egyszerű modellek beépített vagy külső kapcsolóval. Vagyis a lakás bérlõi szükség szerint önállóan kapcsolják be és ki a készüléket. Nagyon gyakori lehetőség, ha egy ilyen ventilátor egy közös kapcsolóhoz van csatlakoztatva a fürdőszobában, majd a lámpákkal egyidejűleg be van kapcsolva. Igaz, ebben az esetben a nedvességnek nincs mindig ideje teljesen bejutni a szellőzésbe, de csökkenti a villamosenergia-fogyasztást;
  • automatikus érzékelővel felszerelt kipufogógáz - berendezések. A páratartalom-érzékelőkkel rendelkező modellek önállóan bekapcsolnak, amint a nedvességszint meghaladja a normát, és kikapcsol, amikor a kondenzvíz teljesen elpárolog. A mozgásérzékelővel rendelkező modellek bekapcsolnak, amikor egy személy megjelenik, és kikapcsol, amikor a szoba üres. Vannak olyan automata ventilátorok is, amelyek időzítőkkel csak egy meghatározott időintervallummal működnek.

  Rejtett ventilátor a fürdőszobában

  A képen egy háttérvilágítású elszívó ventilátor.

  Az elszívó ventilátorokat típus szerint is osztályozzák. A hazai szférában a legnépszerűbbek az axiális és csatorna eszközök, amelyek alkalmasak a sokemeletes és magánházakra.

  Axiális ventilátorok

  Axiális ventilátoroknál a levegő mozgása a pengék forgási tengelye mentén történik, és ennek köszönhető. A design nagyon egyszerű: egy burkolat (általában hengeres), lapátkerék, elektromos motor. Sok modell egy elülső kollektorral rendelkezik, amely javítja az aerodinamikai tulajdonságokat. A kések szerkezete csökkenti a légáram ellenállását, így a ventilátor nagy hatékonyságú. A felszerelés típusa szerint ezek az eszközök lehetnek falra szerelhetőek és mennyezetre szerelhetők.

  A legtöbb modern axiális ventilátor alacsony energiafogyasztással és alacsony zajszinttel jellemezhető, szemben az előző generációs modellekkel. Hosszú ideig dolgozhatnak a megállás nélkül, könnyen tisztíthatók, vonzó megjelenéssel rendelkeznek. Ahhoz, hogy ezek az eszközök hatékonyak legyenek, a csatorna nem haladhatja meg a 4 métert. Ugyanez érvényes a fürdő területére - minél kisebb a helyiség, annál hatékonyabb a kapucni.

  Csatorna rajongók

  Nagyméretű fürdőszobák, csővezetékek vagy centrifugál ventilátorok optimálisan alkalmasak. Kivitelük jelentősen különbözik az axiális eszközektől: a hengeres test belsejében van egy dob, sok keskeny, hajlított pengével. A forgólapátok által létrehozott centrifugális erő segítségével a levegőt belsejébe húzzák és a szellőzőcsatornába vezetik.

  CATA ventilátorok a csatorna telepítéséhez

  Az ilyen ventilátorok hatékonyan működnek 4 méteres légcsatornákkal, mind a mennyezetre, mind a falra szerelve (a módosítástól függően). A kipufogógáz folyamatosan végezhető, de általában a készüléket egy fürdőszobai kapcsolóhoz vagy egy higrosztáthoz kapcsolják. Ez lehetővé teszi a villamos energia gazdaságosabb használatát és meghosszabbítja a ventilátor élettartamát. Számos modelleket úgy terveztek, hogy süllyesztettek, és viszonylag csendesek, így a fürdőszobában szinte láthatatlanok.

  Kipufogó-diffúzor a fürdőszobában

  Előnyök és hátrányok

  Ha még mindig kétségei vannak azzal, hogy megvalósítható-e az ilyen ventilátorok beépítése a fürdőszobába, hasznos lenne megismerkedni a kipufogó-berendezések előnyeivel:

  • a falakon és más felületeken több kondenzáció nem fog felhalmozódni, a nedvesség elhagyja a helyiséget;

  Anélkül, hogy egy ventilátor a fürdőszobában nagyon nedves, a penész megjelenhet

  A fürdőszobában elhelyezett kupak tökéletesen illeszkedik a belső térbe

  Szellőztető ventilátor

  Hood egyszerűen csinálni magad

  Ami a hiányosságokat illeti, nagyon kevesen vannak:

  • a rajongók nem tudnak teljesen csendben dolgozni, és egyes fogyasztók bosszantják a zümmögésüket;
  • az energiafogyasztás nő, bár kissé;
  • A készülék rendszeres tisztítást és kenést igényel a normál működés érdekében.

  Ha a motorháztetőt nem tisztítják, akkor nem működik.

  Sőt, sok a helyes telepítéstől függ: ha a ventilátor helytelenül van elhelyezve, akkor a légáramlás zavart okoz, és nincs semmi mondanivaló a minőségi elszívóról.

  Ellenőrizze a szellőzést egy szivargyújtóval. A lángok nem fordultak el, ami a vontatás hiányát jelezte.

  A kipufogó ventilátor kiválasztásának szabályai

  Tehát, ha egy ventilátor megvásárlásáról van szó, akkor meg kell választania a megfelelő modellt, hogy később ne csalódjon. Egyszerre több paraméterrel kell választani - teljesítmény, biztonság, zajszint és természetesen a minőség-ár arány.

  termelékenység

  Ez a kritérium alapvető fontosságú, mivel a légcsere hatékonysága attól függ. Fontos, hogy a területhez képest megfelelő eszközhatást válasszon, mivel ugyanaz a ventilátor más és más eredményt ad a kis és nagy fürdőszobában. Az építési szabályzat szerint a fürdőszobák levegőáramlási ára 6-8 egység, vagyis egy óra alatt a levegő teljes térfogatát 6-ról 8-ra kell változtatni. Általában, ha a fürdőszobát legfeljebb három ember használja, akkor válasszon több 6-ot, ha több, mint három, többszörös 8. Nem nehéz számításokat végezni: meg kell találnod a helyiség mennyiségét, és meg kell szorozni a légcsere gyakoriságával.

  Például: van egy 1,9x1,7 m méretű és 2,65 m magasságú fürdőszoba, 3 ember használhatja. A szoba térfogatát - 1,9 x 1,7 x 2,65 = 8,56 m - számítjuk ki, kerekítsük fel a 9-et és szorozzuk meg 9 × 6 = 54 m3-es tényezővel.

  Kiderül, hogy egy ilyen fürdőszobában az optimális választás egy 54 m3 / óra vagy annál nagyobb kapacitású eszköz lenne. Természetesen nem mindig találunk olyan modellt, amely a legjobban illeszkedik a tervezési paraméterekhez, így kis teljesítményű ventilátorral választhat.

  A különböző helyiségekre vonatkozó légiközlekedés ára

  A fürdőszobák ventilátorainak teljesítménye általában 95-100 m3 / h

  biztonság

  A fürdőszobákban és a fürdőszobákban a ventilátorok további védelmet nyújtanak az elektromos érintkezőknek a nedvességtől, amit az utasításokban és a csomagolásban fel kell tüntetni. Ha rendszeres modellt teszel fel, és a víz behatol, rövidzárlatot okozhat, és akár tüzet is okozhat, így nem kockáztathat.

  Most már megtalálhatóak a kisfeszültségű kipufogó berendezések, amelyeket kifejezetten fürdőszobákhoz és szaunákhoz terveztek. Nedvesség és hővédelem, és hatékonyan működik 100% -os páratartalom mellett és magas hőmérsékleten. Igaz, az ilyen ventilátorok költsége magasabb, és nem kapcsolhatók a szokásos tápegység hálózathoz, ami további költségeket eredményez, de a lakók biztonsága megéri.

  Keressen olyan rajongókat, amelyeket kifejezetten a fürdőszobában terveztek.

  Zajszint

  A ventilátor által előidézett zaj nem haladhatja meg a 30 dB-t, különben a háztartás zavaró hatással lesz. Ha a ventilátort éjszaka kívánja bekapcsolni, válasszon egy olyan modellt, amelynek zajszintje akár 25 dB. Minél kisebb ez a szám, annál kényelmesebb lesz a fürdőszobában, amikor a motorháztető be van kapcsolva. Ez különösen igaz azok számára, akik folyamatosan futnak rajongóval.

  A zaj, ami több mint 35 dB, az emberi pszichére idegesítő

  Ami a rajongók minőségét illeti, jobb, ha olyan jól ismert márkákra összpontosítanak, amelyek termékeit már időben tesztelték. Például sok pozitív véleményt a háztartási szurkolók a márka Soler Palau (Spanyolország), VENTS (Ukrajna), Electrolux (Svédország).

  Soler fejtermék ventilátor Palau

  Az Electrolux EAFR elszívóventilátorok színes változata

  Ezek a cégek értékelik hírnevüket, így termékeik magas építési minőséggel és tartóssággal rendelkeznek. A legfontosabb dolog - rajongókat vásárolni szaküzletekben, ahol a termék képes a megfelelő tanúsítvány elkészítésére és a jótállási jegy megírására. Így elkerülheti az olcsó hamis, és nem márkás berendezések beszerzésének kockázatát.

  Fürdőszoba ventilátor: 13 tipp a választáshoz és a telepítéshez

  Mik a jelek, hogy válasszon egy kaput a fürdőszobában? Mennyire praktikus a fürdőszobai ventilátor ventilátorral? Hogyan szereljük be falon belül? Milyen legyen az eszköz áramellátása? Ebben a cikkben megpróbálom megválaszolni ezeket és sok más kérdést.

  Kényszerített szellőzés a fürdőszobában.

  Kényszerített és természetes

  1. Mikor szükséges szellőztetés?

  Itt vannak jelek, hogy eljött az ideje, hogy egy áruházba menjünk:

  • A látogatások között a fürdőszobában vagy a fürdőszobában nincs idő a víz megóvására a falakon;
  • A mennyezeten vagy a csempe ízületein gomba jelent meg;

  Lehet, hogy a szomszédok időszakos áradása a felső vagy hibás vízvezeték-berendezésekből származik. A mennyezetrétegek szivárgása különösen titokban áll: nincsenek látható hibák, és az alsó lakás mennyezetje folyamatosan nedves.

  • A levegő folyamatosan nedves, döglött;
  • A törülközők és a hajtogatott ruhák illata, mint a penész.

  Néhány egyszerű teszt segítségével megismerheti, mennyire hatékony a természetes szellőzés:

  • Hozjon egy papírt a szellőzőcsatornába. Normál szellőztetés közben levegőárammal kell megnyomni;

  Teszteljen egy darab papírral.

  • Ha ez nem következik be, ismételje meg a kísérletet egy match vagy cigarettagyújtóval. Ha a szellőzőcsatornába helyezett láng nem tér el az iránytól, akkor a szellőztető rendszer felszerelése előtt tisztításra van szükség.

  A Ventkanal eltömődött és tisztításra szorul.

  A ventilátorok szolgálati szervezetek személyzetében vannak; Minden tisztítási munka a lakosok számára ingyenes. Kivételt képez az a kivétel, amikor a csatorna hibája miatt eltömődött (pl. Építési törmelék a javítás során).

  bevásárlás

  Most - hogyan válasszon rajongót.

  termelékenység

  1. Mi legyen a motorháztető teljesítménye?

  Ha csak egy fürdőszobát vagy kombinált fürdőszobát kínál, a termelékenységet hetente 7-9 köbméterenkénti négyzetméterenként választják ki. Tehát egy tipikus 2,5-négyzetméteres Hruscsov-fürdőhöz a szükséges minimum 2,5 * 7 = 17,5 m3 / óra.

  A gyakorlatban a 100 mm-es járókerék-átmérőjű ventilátorok teljesítménye általában 50-80 m3 / h-tól kezdődik. Ez lehetővé teszi, ha szükséges, a sebesség csökkentése a készülék meghűlésével, az elfogadható szellőztetés fenntartása mellett. Azonban a kapcsolatteremtés témáját külön fejezetben fogom érinteni.

  A szovjet építésű házakban jellemzőbb a szellőzőrendszer, amelyben a lakásban lévő összes levegőt csak a fürdőszoba és a konyhában lévő szellőzőcsatornák végzik. A légáramlást fa keretben lévő rések biztosítják.

  A rendszer teljesítményének javítása a javítás során:

  • Műanyag ablakokat kell biztosítani a bevezető szelepekkel;

  A beömlőszelep egy műanyag ablakban.

  • Kényszerített légcsere biztosítása a lakóhelyi területek figyelembevételével. A szobák esetében a levegő átváltási sebessége 3 köbméter / óra négyzetméterenként. A szükséges kapacitás minden szellőztető csatornán - a fürdőszobában, a WC-ben és a konyhában - elosztható.

  Szellőztetési teljesítmény szabványok különböző helyiségekben.

  Telepítési módszer

  1. Mit kell tenni a rajongó - számla vagy csatorna?

  Fuvarlevél a következő esetekben hasznos:

  • A ventkanális rács helyett közvetlenül a falra szerelhető;
  • Függesztett álmennyezetbe helyezik, amelynek kialakítása kizárja a levegő szabaddá tételét a nyílásokon keresztül (pl. Gipszkarton).

  Felületre szerelt ventilátor a mennyezetben.

  Ha a mennyezetet panelekből vagy sínekből szerelik fel, előnyben kell részesíteni egy csatorna ventilátort, amely közvetlenül a szellőzőcsatornába vagy a levegő kipufogócsőbe kerül. A felfüggesztett álmennyezetbe egy kikötést szerelnek fel a karbantartás és a csere érdekében.

  A fényképen - egy nyílás a csatorna ventilátorához a tetőtéri álmennyezetben.

  Alapfunkciók

  1. Mi különös figyelmet fordít a vásárláskor?

  A zajszintre. A csendes működést a következők biztosítják:

  • Csúszó csapágy. Ellentétben a gördülőcsapágyakkal (görgővel vagy golyóval), akkor nem csörög, amikor a járókerék forog;

  A csapágyperselynek bronznak kell lennie. Az acélhüvellyel hamar megjelenik egy rés, ami növeli a zajszintet.

  • A kések kör alakú alakja. Négyzetes vagy hegyes pengék nagy sebességgel zörögnek;
  • A lapátok alacsony támadási szöge;
  • Zárt járókerék. A levegőt szívja át a középen vagy az oldalán lévő nyíláson átnyúló lyukon.

  Az alacsony zajszintet többek között egy zárt járókerék biztosítja.

  További jellemzők

  1. Milyen további jellemzőkkel lehet felszerelni a motorháztetőket?

  Íme egy rövid lista a lehetséges opciók közül:

  • Autonóm hatalom. A ventilátor képes az elemek futtatására vagy a beépített akkumulátortöltésről a hálózatról. Az autonómia nagyon hasznos lesz a gyakori fénycsökkentésekhez vagy falusi házakhoz;
  • A nedvességérzékelővel ellátott fürdőszoba ventilátorát bekapcsolják, amikor küszöbértékét túllépik. Néhány órával a zuhanyzás után dolgozik, és kikapcsolja magát anélkül, hogy felesleges zajt hozna létre és megtakarítaná a villamos energiát.

  A modell hőmérséklet és páratartalom jelzővel rendelkezik.

  • Az időzítő lehetővé teszi, hogy a készülék kikapcsolása után egy idő után kikapcsolja a készüléket. Természetesen csak akkor fog működni, ha a ventilátor és a fény a fő kapcsolón keresztül áramlik;
  • A visszacsapó szelep kiküszöböli a hátsó nyomást a szeles időben. Biztosítja, hogy a fürdőszobát nem fogja megtölteni a szomszédos apartmanok aromájával;

  Csőventilátor visszacsapó szeleppel.

  • A kisfeszültségű, 12 voltos feszültségű motorháztető nagyon hasznos lesz a LED világítású fürdőszobákban. És ez, és a ventilátor egy közös tápegységen keresztül áramlik ki a fürdőszobából. Ez a rendszer biztosítja a biztonságot: még rövidzárlat esetén sem kap áramütést.

  Nyilvánvaló kapitány arra emlékeztet, hogy a rajongóknak számos funkcióval kell rendelkezniük, nem mindig indokolt. Minél bonyolultabb az eszköz, annál magasabb az ára és alacsonyabb megbízhatósága.

  Első lépések

  A falba

  1. Hogyan helyezzen ventilátort a vízszintes szellőzőcsatornába?

  A szerelés horganyzott öncsavarral történik, legalább 60 mm hosszúságú. Csavarták műanyag tüskékbe, amelyeket a falba fúrt lyukakba helyezett a szellőzőcsatorna körül. A rögzítőelemek hornyai láthatók a kapucni testén, a kivehető előlapon.

  Rögzítés csavarokkal műanyag tüskékkel.

  A hornyok praktikusabbak, mivel lehetővé teszik a ventilátor kiegyenlítését a fal lyukainak fúrásakor.

  A ventilátor felhelyezése után az elülső panel és a fal közötti rések akril gitttel vannak lezárva. Megakadályozza a kipufogó levegő bejutását a helyiségbe. Az akril rugalmassága lehetővé teszi a varratnak a ventilátor működésének elkerülhetetlen rezgését.

  A mennyezetben

  1. Hogyan történik a szerelés felfüggesztett mennyezet esetén?

  A burkolat teste a Molly tüskére szerelhető fel a gipszkartonon vagy egyéb anyagon fúrt lyukakon át. A rögzítő szorításakor a burkolat megbízható támaszt nyújt a nagy felületen a mennyezet hátoldalán.

  Készülékcsípő molly.

  1. Hogyan lehet rögzíteni a mennyezeti ventilátort egy feszített mennyezet esetén?

  A mereven rögzített szellőztető cső foglalatát a mennyezet szintjére helyezzük. A szalaggal szemben a vászon nyújtható mennyezete a vágást jelzi; majd megerősítő gyűrűt ragasztanak rá, majd a gyűrűben levő szövetet levágják. A fedelet a szilikon tömítő aljzatába kell behelyezni.

  A megerõsített vágás egy stretch mennyezeten.

  Nuance: jóval ésszerűbb a szellőzőcsatorna csatorna ventilátorral való ellátása, a vászon pedig szellőző rácskal. Ideális esetben a felfüggesztett vagy felfüggesztett mennyezet feletti helyet szellőztetni kell. Egyébként a magas páratartalom gyorsan előidézheti a gomba megjelenését a padlókon és a falakon.

  A mennyezetre szerelt rács légtelenítéshez. A csatorna ventilátor a mennyezet mögött van.

  1. A csatorna ventilátor és a műanyag szellőztető csatorna esetében hogyan végzi el a telepítést?

  A ventilátort a cső aljzatába helyezzük, majd rögzítjük egy második, szorosan behelyezett csőben. 110 mm átmérőjű csatornacsövet és 100 mm-es csatorna-ventilátorhoz tartozó kompenzálócsövet használtam.

  A kaput egy szilikon kompenzátorba helyezzük, és rögzítjük egy csőben. A tápvezetéket egy 6 mm átmérőjű, a kompenzátorban fúrt lyukon keresztül vezetik be.

  A csatorna ventilátor a szellőzőcső aljzatába van szerelve.

  Magánház

  1. Hogyan lehet előállítani a ventkanált magánházban?

  Az első emeleten lévő támasztó falon keresztül és az oszlopon keresztül a tetőterasz túlnyúlik. A következtetés szellőztetése sarok és esernyő-deflektor. A deflektor kiküszöböli a víz bejutását a szellőztető rendszerbe esőben és ferde szélben, és emellett a szélsőséges időben is növeli a vontatást.

  A szellőztető csatorna kimenete a tetőtér lábán át.

  elektromosság

  1. Mi lehet a legegyszerűbb kapcsolódási séma a motorháztető számára?

  A legegyszerűbb megoldás a kapcsoló, amely a ventilátor és a fürdőszoba világításánál közös. A vezetéket közvetlenül a foglalatból dobják ki. Az ilyen rendszer legfőbb hátránya, hogy a fedélzet a nap nagy részében üresjáratban van, míg a fürdőszobában folyamatosan szellőztetés szükséges.

  A problémát részben megoldja a készülék beépített időzítővel való felszerelése.

  1. Hogyan csatlakoztassuk a ventilátort a fürdőszobában a kapcsolóhoz, biztosítva a munkáját a világítástól függetlenül?

  Nagyon egyszerű: kétgombos kapcsolóval. A nulla vezeték közös a fény és a szellőzés érdekében; a fázis különböző gombokon lóg. Véleményem szerint ez a rendszer a legmegfelelőbb.

  A legérzékenyebb megoldás a szellőzés egy külön kapcsológombhoz való csatlakoztatása.

  1. Lehetséges a szellőztetési teljesítmény beállítása?

  Igen. Ebből a célból az izzólámpák szokásos fényerejét használtam. Időről időre találkoztam a tematikus fórumokon, hogy a szurkolóknak szükségük van néhány speciális dimmersre - tiszta mesék: a világítás dimmer nagyszerűen működik a motorháztetővel.

  A hűtés lehetővé teszi a ventilátor sebességének rugalmas beállítását, a szivattyúzott levegő és a csend maximális térfogata között.

  A világítás kapcsoló mellett egy dimmer van felszerelve, amely szabályozza a szellőzést.

  következtetés

  Őszintén remélem, hogy ez az anyag segít egy tisztelt olvasónak abban, hogy az optimális eszközt választja az ő céljaira. Talán egy csendes ventilátor lesz a fürdőszobában egy visszacsapó szeleppel vagy a legegyszerűbb légcsatornával. Nagyra értékelem, ha megvitatja megvitatását a megjegyzésekben.

  Mint mindig, néhány további információ megtalálható a videóban ebben a cikkben. Sikerek, elvtársak!