Legfontosabb > Bútor

Ventilátor a fürdőszobában: kiválasztás, szerelés és csatlakozás

A lakásban vagy házban lévő fürdőszoba mindig "nedves hely". Még akkor is, ha nem rakod a pocsolyákat a padlóra. Meleg és hideg víz, gőz, nedves törülközők - mindent elpárolog a nedvesség. A fürdőszobában forró, és kiderül az üvegházhatás.

A felesleges nedvesség és a hő ideális esetben "be kell" menni a szellőztetésbe, de tudjuk, hogy a városi lakásokban való hatékonysága messze nem normális. És mind a régi alap, és az új épületek. Ennek az az oka, hogy a szellőztetés mindenütt természetes, azaz további kipufogás nélkül.

Amerikában a sokemeletes épületek hatalmas rajongók, és hazánkban a levegőt a gravitáció távolítja el a nyomás és a hőmérséklet különbsége miatt. Ennek következtében mérsékelten, ha nem is alig van, ha a házak régiek és a csatornák eldugulnak.

És a "nedves hely", a fürdőszoba, lassan megszerzi a haszontalan növény- és állatvilágot gomba, penész, sőt faggyú formájában. Hogy megszabaduljon egy ilyen szomszédságtól, vagy előre leállíthassa, el kell helyeznie a kipufogó ventilátort a fürdőszobában. Meg fogja húzni az összes nedvességet, hogy hova kell lennie, és a kis segélyű telepesek által nyújtott támadás örömmel el fogja menni.

Hogyan válasszon ventilátort a fürdőszoba és a WC számára

Úgy tűnik, minden egyszerű, úgy döntöttünk, hogy rajongóra van szükségünk, menni a boltba és vásárolni. De gyorsan, csak a macskák fognak születni. Az üzlet nagyszerű meglepetést vár egy halom fajtól és modellektől. Ahol néhány tucat, és ahol pár száz fog beírni. És akkor "felakasztja" a kérdést: "Milyen rajongó tenni a fürdőszobába?".

Ez nem meglepő. Különböző típusok, hatalom, modellek, telepítési módszerek, jellemzők - az ördög lábát megtörik a technika fejlődésének ezen a sokfélesége a szellőztetés területén. Eladók és azok, akik nehézségek nélkül értesülnek, ha hatalmas.

Ezért összeállítottunk egy "útmutató a fürdőszobai rajongóknak". A feladat megkönnyítése és a megfelelő felszerelés gyors beszerzése. Először nézzük meg a fürdőszobai rajongók általános jellemzőit.

1. Axiális, centrifugális - mit jelent

Ez egy ventilátor típusa vagy típusa. A berendezés tervezéséről és munkájáról szól.

Az axiális ventilátor lapátkerék a házban. Megfordítja a járókerékmotort, amelyen a rotoron fel van szerelve. A lapátok az elhelyezés síkjához képest ferde befelé hajlamosak, levegőben jól húzódnak és egyenes tengelyen mozognak. Ezért ezt a típust axial ventillátornak nevezik. Jó teljesítményt, közepes zajszintet különböznek, leggyakrabban a fürdőszobába történő beszereléshez szükségesek.

A centrifugális ventilátor más. A levegő szívja a turbint a pengékkel. A burkolat belsejében az áramlás spirálba csavarodik, és a centrifugális erő miatt további gyorsulást kap. A patak nem egyenes tengelyen, hanem 90 fokos szögben jön egy speciális eszközhöz - egy csiga. A centrifugális ventilátort radiálisnak is nevezik.

A kisebb termelékenységben eltér az axiális, de "áramlást vezet" a különböző erő hatására. A zajszint alacsony vagy közepes, a rotorlapátok kanyarának irányától függően. Az első kanyarral kicsit kevésbé zajos, hátul - erősebb, de energiát takarít meg.

2. Felvétel vagy csatorna

A szellőztető berendezés lehet kültéri és beltéri felszerelés. A külsõ típusú szerelés a falon vagy mennyezeten levõ rögzítõelem a tengelyen vagy a csõrendszerben levõ légtelenítõ nyílás kijáratánál. A légcsatorna ventilátor egy integrált berendezés, amely a szellőzőcsatorna (csatorna) belsejében van elhelyezve. A szellőzőcsatornák fém vagy műanyagból készülnek. A fürdőszobában gyakrabban használnak műanyag csőrendszert, például a Vents céget.

Gyakran a szellőző tengely kijárata a WC-ben található. A fürdőszobából való kipufogóhoz a légcsatornát légtelenítő rácskal kell ellátni. A szellőző tömlő a bánya ablakához húzódik. Csővezeték-ventilátor, kiegészítő rács beépítve a WC-ben. A burkolat egyszerre veszi a levegőt az egész fürdőszobából, és a ház szellőző tengelyére irányítja. A kültéri és csővezeték-ventilátorok mind axiálisan, mind centrifugálva készülnek.

3. A ventilátor kiválasztása a fürdőszobában

A teljesítményszint vagy a ventilátor teljesítménye az egyik fő jellemző. Tény, hogy a saját kapucnivalja és válassza, párosítva a design (axiális / centrifugális). Teljesítmény "azt mondja:" hány köbméter levegő egy ventilátor szivattyú egy óra alatt - 100, 200, 300.

A megfelelő teljesítmény kiválasztásához a fürdő térfogatát kell kiszámítani és 8-szorosra kell szorozni. "Nyolc": az egészségügyi követelmény a szoba levegőjének egy órára történő változtatásának gyakoriságával. Egyszerűen fogalmazva, a ventilátornak szivattyúznia kell nyolc fürdőszobájának hangerejét. Aztán lesz tisztaság, szépség és nem penész.

Hogyan számoljuk ki a kötetet? Nagyon egyszerű - a helyiség hosszát, a szélességet, a mennyezet magasságát, a szaporodást és a kívánt számot kapjuk. Ezt nyolcszor megszorozzák, és a lehető legkisebb hatalommal rendelkezünk.

Egy példa! A városi szabványos fürdőszobában, 1,7x1,5x2,5m méretű, 8-as árfolyam mellett, a teljesítmény 51 köbméter óránként szükséges. Axiális ventilátorok 80 kockás kapacitással készülnek. Ez a motorháztető képes lesz a feladat megoldására, még akkor is, ha van. A centrifugális modell általában "hajt" 42-100 köbméter óránként.

4. Ventilátor kiválasztása a fürdőszobában zajszint mellett

Nyilvánvaló, hogy a burkolatok zajosak, de nem nagyon. Ha teljesen nyugodt akar lenni, vegyen axial modellt a Silent vonalból. Tervezésükben a motort a csendes blokkokra szerelik fel, amelyek a zaj és a rezgés "elfojtják". A "csendes" közül választhat egy olyan modellt, amelynek zajszintje akár 22 dB.

A centrifugális motorok hangosabbak, mert a turbina nyomást gyakorol a levegőre. De mérsékelten, akár egy számítógép hűvösebbek is. Nem akadályozza meg, hogy filmeket nézzen, zenét hallgasson vagy játsszon. Tehát a rajongó lesz a hátteret, ha be van kapcsolva a fürdőszobában.

Figyelem! A zaj másodlagos jellemző. A legfontosabb dolog az, hogy az elszívó a megfelelő levegőmennyiséget "üldözi" egy jó mikroklímához és illeszkedik a szellőztetéshez.

5. Melyik ventilátor a fürdőszobában vagy a WC-ben jobb - a további funkciók áttekintése

A modern technológia sokat tehet, és a rajongók felszabadulnak számos további funkcióval. A lista tartalmazza:

 • További érzékelők. Nedvességet mérnek vagy reagálnak a mozgásra.
 • Off időzítő Be van állítva a késleltetési idő, legalább 2 perc - maximum 30.
 • Világításjelző. A ventilátor futása közben világít.
 • Vezeték kapcsoló. A motorháztetőt a megfelelő időben bekapcsolhatja és kikapcsolhatja. Például zuhanyozás vagy fürdés közben. Ez azt jelenti, hogy amikor a fény a fürdőszobában megtörténik, a ventilátor nem indul el automatikusan.
 • Automata vakok. A csatorna ventilátor kikapcsolása után zárják le a szellőzőrácsot.
 • Zárószelep Fő feladata, hogy megakadályozza az idegen szagok bejutását a szellőző tengelyből.

Ügyfeleink szerint a leggyakrabban nedvességérzékelővel és időzítővel ellátott modelleket alkalmaznak. Egy visszacsapó szelep, amely megakadályozza a levegő áramlását a tengelyből vagy csatorna a ventilátorba, már a tervezés részévé vált. Nagyon ritkán, külön megvásárolható, és további lehetőségnek tekinthető.

6. Nedvességvédelem

A fürdőszobai ventilátorok 4-5 órán belül megnövelt nedvességvédelmet kapnak, a porvédelem pedig nulla és 3-4 lehet. Az útlevél felszerelése IP X4, 34, 44, 45 jelzést ad.

A jellemzőkkel, amiket kitaláltunk, most beszéljünk a tartományról.

Ventilátorok a fürdőszobában és WC-vel a 220pro.ru katalógusban

Üzletünkben népszerű háztartási ventilátorok ismert és népszerű márkái:

Ventilálja a WC-ben - mondja, nem nedves!

A mosdóventilátor napjainkban kényelmes elem, hiszen a szobája optimális páratartalmat és kellemetlen szagokat távolít el. De ahhoz, hogy a rendszer hatékonyan működhessen, először az optimális paraméterekkel rendelkező eszközöket kell választania, másodszor, helyesen kell telepítenie. Ezekről a szempontokról fogok megvitatni ebben a felülvizsgálatban.

A fotón: az elosztóhálózatban igen sokféle ventilátor lehetőség van.

A kiválasztás és a telepítés jellemzői

Meg fogjuk érteni, hogyan válasszunk kiváló minőségű és megbízható terméket, és hogyan csatlakoztassuk azt a maximális üzembiztonság és a működési hatékonyság érdekében. Mindegyik tényező nagyon fontos, ezért alaposan olvassa el ezt a fejezetet.

Mit kell keresni a vásárláskor?

Ha mindent elvégezel magad, akkor a berendezés tervezési jellemzőivel kell foglalkoznia a legjobb megoldás kiválasztása érdekében. Nem tanácsom az eladók tanácsára támaszkodni a következő okokból: gyakran ismereteik a raktár választékára korlátozódnak, gyakran megpróbálják eladni a felesleges árukat, vagy ésszerűtlenül drágák.

Először is, fogok beszélni az építési típusokról, csak ketten vannak:

 • Axiális ventilátorok - a legelterjedtebb termékek a mi időnkben, a házon belül a csapágyak egy működő egység, amely miatt a forgás a pengék eltávolítja a levegőt a helyiségből. A fő plusz alacsony ár, a legfőbb hátrány a teljesítmény csökkenése az ellenállás arányában, vagyis ha magas emelkedés alsó szintjén él, akkor a tényleges hatékonyság nem lesz több, mint a bejelentett 10% -a;

Eszköz kiváló minőségű axiális ventilátor

 • A centrifugális változatok a kialakításban különböznek egymástól, a szokásos csavar helyett a levegőt egy pengével ellátott kerék segítségével távolítják el. A tényleges teljesítmény 2-3-szor alacsonyabb, mint az első típusé, de az ellenállással szembeni teljesítményveszteség minimális. Egy ilyen ventilátor a tizenkétemeletes épület első emeletén is hatásos lesz, tehát ha lakásra van szüksége, azt javasoljuk, hogy figyelj erre a termékcsoportra.

Centrifugális rajongók - produktívabb megoldás

A WC-ben végzett javítási munkák során a ventilátor felállításának kérdését a legmegfelelőbb megoldani, hiszen később a munka bonyolulttá válik, mivel a felület nem romlik. Fontos, hogy eldöntsük, melyik telepítési lehetőség kényelmesebb az Ön esetében: két megoldás létezik:

 • A ventilátoron jól ismert megoldás. Ebben a mechanikus rész rejtve van a szellőztető tengelyben, a külső pedig dekoratív rácskal kívül helyezkedik el. Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy a telepítési folyamat meglehetősen egyszerű, és egy kis időt vesz igénybe, és a mínusz az, hogy a munkafolyamatban minden esetben zaj hallható, drága modelleknél kevesebb, olcsó - több;
 • Csatorna rajongó - véleményem szerint ésszerűbb megoldás. Bár némileg nehezebb megfogalmazni, de helyének köszönhetően sokkal kevesebb zajt tesz. Ráadásul ezek a lehetőségek nagyobb teljesítményt nyújtanak, és maguk is megbízhatóbbak és tartósabbak (ezt a következtetést tettem személyes észrevételekből).

Centrifugális csatorna ventilátor - erőteljes és csendes lehetőség

Ha lakásban lakik, első kézből tudja, hogy az alsóbb szintekből származó szagok a közös szellőzőcsatornán át juthatnak be a szobájába. Ennek elkerülése érdekében javaslom, hogy vegyen egy ventilátort egy csavarkulccsal a WC vagy a fürdő számára.

Fő jellemzője a következő: ha a rendszer nem működik, akkor az üreg bejárata vékony függönyökkel van lezárva, és bekapcsoláskor a levegő áramlik vissza, és szabadon jut a szellőzőcsatornába.

Ez az egyszerű elem kiküszöböli a szagok bejutását a szobában.

Ha eldöntötte a tervezés típusát, akkor megkeresheti a kívánt lehetőséget. A legfontosabb dolog - ne tévedj, amikor kiválasztunk és veszünk egy minőségi és megbízható lehetőséget. Megmondom, milyen tényezőkre kell figyelnie, hogy megtalálja a legjobb megoldást:

A ventilátor felszerelhető hüvelyekre vagy csapágyakra. A második lehetőség sokkal előnyösebb, sokkal megbízhatóbb és tartósabb.

Ezeknek az ajánlásoknak a használata megóvja attól a kérdéstől, hogy hogyan válasszon ventilátort a fürdõszobában és a WC-ben, tudnia kell, hogy szükséges-e a szükséges kialakítás és a szellõzõ tengely átmérõje.

A méretek eltérőek lehetnek, mivel a bányák átmérője a házakban és a lakásokban eltérhet

A nagy gyártók áttekintése

A piacon lévő termékek tekintetében a vevőknek problémái lehetnek a hatalmas termékválaszték miatt. Beszélni fogok azokról a lehetőségekről, amelyek a pozitív oldalon bizonyultak, és méltán népszerűek a vásárlók körében.

A Vents márkanévvel indulok, amely meglehetősen széles körű módosításokat kínál, a fő termékcsoportok a következők:

 • Az axiális ventilátorok különböző formatervezési mintákban és nagyon jó technikai mutatókban különböznek egymástól, mint az ár, a márkától függően, a termék ára 650-2800 rubel. Különösen figyelemre méltóak a csendes modellek, amelyek költsége 1600-2000 rubel;

"Csendes szellőzőnyílások" modell - alacsony zajszint és energiatakarékos, mindössze 7,5 W teljesítményű, 97 köbméter kapacitással

 • A centrifugális csővezeték-változatok alkalmasak a magas emelkedésű padlók alsó szintjére és olyan helyekre, ahol a szellőzőrendszerben lévő ellenállás magas. A termék ára a teljesítménytől függően 2-900-5000 rubel lehet.

Centrifugális opciók - erősebb ventilátorok

A Domovent termékeit a demokratikus ár és a jó teljesítmény jellemzi, az összes terméket két csoportra osztanám:

 • Az axiális ventilátorok viszonylag vonzóak, míg a modelltől függően a költségek 650 és 1000 rubel között mozognak. A minőség megfelel minden szabványnak, így bármilyen típusú épületben használható;
 • A gyártó csatorna rajongói 380 és 650 rubel között fognak fizetni. Ez az egyik legköltséghatékonyabb megoldás, ugyanakkor a tervezési teljesítmény még magasabb lesz, mint az axiális modellek, mivel a rendszer a szellőző tengelyen helyezkedik el.

A csatorna ventilátorok kompakt méretűek és nagy teljesítményűek.

A lengyel "Equation" vállalat elegáns kivitelű és alacsony zajszintű ventilátorokat kínál. A termékek megjelenése megfelel a legmagasabb követelményeknek, a költség 1000 és 3000 rubel közötti.

A rozsdamentes acéllemezes ventilátor 2000 dollárba kerül.

A spanyol márka "SATA" magas színvonalú és megbízható berendezést kínál, amely vonzó megjelenést és jó teljesítményt nyújt. Az axiális módosítások 1600-ról 7000-re kerülnek, és a csatornamódosítások átlagosan 4-7 ezer rubelre kerülnek.

Az európai gyártók nagy figyelmet fordítanak a tervezésre.

Egy másik spanyol márka, amely hazánkban nagyon népszerű: "Silent", a vállalat termékei a legmagasabb minőségűek és megbízhatóságúak, de az ár sokkal magasabb, mint a szokásos lehetőségek. Tehát a felső modellek 2-7 ezer dollárba kerülnek, és a csatorna módosításai 6 és 50 ezer között lesznek.

A "Silent Barcelona Design" modell több mint egy ólomüveg ablak, mint egy rajongó

A Ballu cég nagyon jó minőségű és megbízható, de ugyanakkor olcsó rajongókat tesz lehetővé. A költségek átlagosan 1200 és 2600 rubel közöttiek. Én magamtól szeretném megjegyezni, hogy ez az opció az ár-minőség tényezők arányának egyik legjobbja.

A "Ballu" jó megoldás minden fürdőszobában.

Egy másik cég, ami lehetetlen megemlíteni - "Electrolux". Ez a svéd gyártó számos kiváló minőségű háztartási készüléket gyárt, beleértve a rajongókat is. Költségük a márka és a teljesítmény függvényében 1600-8000 rubel.

Az Electrolux cég termékei nem igényelnek különleges előadást.

telepítés

Most nézzük meg, hogyan kell a ventilátort a WC-ben telepíteni, a munka nem nehéz, azonban a telepítési utasításokat nagyon óvatosan kell követni, mert a munka elektromos berendezésekkel kapcsolatos. Először el kell döntenie a kapcsolat típusáról, a következő lehetőségek közül választhat:

 • Ha a design időzítőt tartalmaz, akkor a rendszer az alábbiak szerint csatlakozik. Az időzítő áramellátása a lámpatestből történik, így a rendszer be van kapcsolva egy bizonyos idő elteltével vagy egyidejűleg a fény bekapcsolásával. Ez a lehetőség kényelmesen használható, de néha ki kell kapcsolnia a ventilátort, és be kell kapcsolnia, ami nehéz egy automatikus rendszerrel;

Úgy néz ki, mint egy kapcsolat diagram - minden nagyon egyszerű és egyszerű

 • Ugyanazt a rendszert hozhatja létre, de észreveheti a kapcsoló bekapcsolását. A készüléket a WC-ben kell elhelyezni a személy számára. Az ilyen megoldás kényelmes, mivel be tud kapcsolni és ki lehet kapcsolni a rendszert, de ha nem érinti a kapcsolót, az beavatkozás nélkül fog működni;
 • A legegyszerűbb, de a legmegbízhatóbb megoldás a készülék be- és kikapcsolása. Ismét a vezetést közvetlenül a WC-ből kell végrehajtani, ami fontos a befejező munkálatok előkészítése és a kapcsoló felszerelése előre;

Egyszerűen nincs egyszerű kapcsolódási lehetőség.

 • A fenti berendezés jobb áttekintése egy olyan kialakítás, amelyben van egy időrelé. Vagyis a felvétel manuálisan történik, és egy bizonyos idő elteltével automatikusan leáll. Ez nagyon kényelmes, mert a gyakorlat szerint sokan elfelejtik kikapcsolni a ventilátort, és csaknem napokig dolgozhatnak;

A leállítási késleltetés önállóan megvalósítható, elegendő a relét a fenti séma szerint csatlakoztatni

Vannak más lehetőségek is, de nincs értelme leírni őket külön-külön, mert ugyanolyan módon kapcsolódnak egymáshoz, csak a design tartalmaz további elemeket: páratartalom-érzékelő, hőmérséklet-érzékelő, mozgásérzékelő. A WC-ben ajánlatos az utolsó lehetőség kivételével használni, az elsőek alapvetően haszontalanok.

A "do-it-yourself" telepítés több alapvető lépést tartalmaz:

 • Először is ki kell kapcsolnod a hálózatot. Egyszerűen kikapcsolja az egész rendszert vagy annak egy részét, amely a WC-nek felel. Ne felejtsd el ellenőrizni, hogy a villamos energia nincs-e csatlakoztatva, de ha kevered valamit, az eredmény nem lesz a legkellemesebb;
 • Ezután gondoskodnia kell a munkaterület megvilágításáról. Az idő nagy részében nincs ablak a WC-ben, és ha kikapcsolja a fényt, alig lehet dolgozni lámpa nélkül. Sokan elfelejtik ezt a szempontot, és ennek következtében sötétben kell dolgozniuk, vagy gyorsan keresniük kell egy zseblámpát a szomszédjaikból vagy saját raktárukból;
 • Mielőtt a kipufogó ventilátort telepítené, meg kell adnia a tápegységet. Az ideális megoldás az összekötődobozból áll, ahol minőségi kapcsolatot hozhat létre, és a kábelt a szellőzőcsatornához vezetheti. Ha a kivitelezés befejeződött, akkor egyszerűen nincs más módja a villanykörtéhez való csatlakoztatáshoz, akkor a lámpából táplálnia kell, a vezetéket leggyakrabban a mennyezetre kell helyezni (ha vakolat van, kábelcsatornát kell telepítenie);

Minden csatlakozás a betéteken keresztül történik, a csavarás és az elektromos szalag nem megengedett.

 • Ha a rendszer működésbe lép, amikor a fény be van kapcsolva, akkor áramkört kell vezetni egy villanykörte által, a részletes diagram felül van;
 • Ha a telepítést a bányában végezzük el, fontos, hogy a szerkezet minél szorosabb és biztonságosabb legyen. Ha nem akarja végrehajtani ezt az időigényes folyamatot, akkor a legjobb megoldás a csővezeték kihúzása, egy rajongó beillesztése, és a levegő bevezetése a végére kerül;

A csatorna-ventilátor felszerelésének egyik változatát a rendszer később lezárja egy mennyezetburkolat

 • Ha végrehajtott egy változatot egy kapcsolóval, akkor ne felejtsd el tölteni rá a vezetéket. Bár ebben az esetben azt javasolnám, hogy kapcsolatot hajtson végre egy kábellel, lánc lóg a fedőlapon, húzza, amely bekapcsolja a rendszert. Ez a design sokkal könnyebben csatlakoztatható, mert csak csatlakoztatja a ventilátort a hálózathoz, és nem kell megtartania a kábelt egy kapcsoló vagy egy villanykörte által;

A kábel hosszú lehet, így bárki bekapcsolhatja a rendszert

Hagyjon vezetéket, hogy szükség esetén húzza ki a ventilátort az ellenőrzés és a karbantartás érdekében a kapcsolat károsítása nélkül.

 • Miután csatlakoztatta a dizájnt az egyik módon, ellenőriznie kell a rendszer teljesítményét. Ehhez kapcsolja be a villamosenergia-ellátást, és rajongó él, ha minden úgy működik, ahogy kell, akkor a munka folytatódhat. Ha az építmény egyáltalán nem működik, vagy nem működik megfelelően, akkor keresést végeznek a probléma miatt, akkor lehet, hogy rossz kapcsolat vagy rossz kapcsolat bármilyen kapcsolaton;
 • Ami a rögzítőelemet illeti, akkor lehet két lehetőség. Ha a test egy darabból áll, akkor a keret hátulján folyékony körmöket alkalmaznak, majd a szerkezetet helyezzük és szorosan nyomjuk. Ha van egy rögzítő keret az építésben, amelyben a ventilátor beakad a helyére, akkor először be kell ragasztani, majd csak helyezze a főegységet.

A folyékony szögek jól illeszkednek a ventilátorhoz

következtetés

Mindig próbálja meg kiválasztani a legjobb megoldást - zajmentes a visszacsapó szeleppel és időzítővel. Nem szabad megmentenie a minőséget és a kényelmet, jobb egy megbízhatóbb választék megvásárlása. Természetesen a helyes telepítés nem kevésbé fontos, ezért nézze meg a videót ebben a cikkben, jól mutatja a folyamatot, ha nem ért meg valamit - kérdéseket tegyen fel a megjegyzésekben.

A vécé hatékony kipufogása a ventilátor használatával

Hagyományosan a lakóépületek természetes szellőzést használnak. A levegő áramlik az ablaknyílások szivárgásának és az eltávolításnak - a szellőzőcsöveken keresztül. Idővel a szellőztetés eltömődik, a hermetikus ablakok behelyezése megnehezíti a levegő áramlását az utcáról. Ez a légcsere hatékonyságának csökkenéséhez vezet. Ventilátor beszerelése a WC-ben és a szellőzőnyílások egyéb helyiségeiben megoldja a problémát.

Szellőzés jellemzői

Hosszú ideig teljes mértékben indokoltnak tekintették a lakóépületek természetes szellőzésének használatát. A rendszer fő előnyei a készülék egyszerűsége és a rendszer működésének hiánya.

A szellőztetés biztosítja:

 • friss kültéri levegő;
 • szén-dioxid eltávolítása;
 • a felesleges hő eltávolítása;
 • a páratartalom csökkenése;
 • távolítsa el a kellemetlen szagokat és káros gázokat.

A lakóépületek szellőző csatornáinak bejárata általában a konyhában, a WC-ben és a fürdőszobában található, és ez nem véletlen. A konyhában fontos biztosítani a gázégető termékeknek a főzés során történő eltávolítását, ezenkívül a vízgőz és zsír eltávolítását. A WC-hez fokozott légáram szükséges a frissesség fenntartásához. A fürdőszobában gyakran kell foglalkozni a magas páratartalommal, ami mentesíti a szellőzést. A nappali szobákat tisztább légkör jellemzi, így a levegő áramlását biztosítják.

Az utcai légáramlás az épületen kívüli nyomáskülönbségnek és a belső térnek köszönhető. A levegőcsere jelentősen erősíti a levegőztetést. Zárt ablakokkal a levegő csak a nyílásokon keresztül tud áramolni. Fából készült ablakkeretek használata esetén elegendő levegő áramlott az utcáról.

Az utóbbi időben széles körben elterjedtek a hermetikus dupla üvegezésű ablakok, amelyek kiváló minőségű tömítésekkel rendelkeznek. Jelentősen megnehezítik a természetes szellőzés munkáját. A problémát megoldó, fejlett ablakmodulok szellőző szeleppel vannak ellátva, amelyek lehetővé teszik a szelepek nyitása nélkül, hogy a helyiség friss levegőt biztosítson a munka szellőzéséhez elegendő mennyiségben. Azonban az ilyen szelepek jelentősen befolyásolják az ablakok költségeit, és még nem terjedtek el széles körben.

Érdemes megemlíteni, hogy a szükséges légcsere jelentős:

 • A négygyűrűs gáztűzhely munkája során. A levegő áramlása legalább 90 köbméter legyen. m / óra
 • A kombinált fürdőszoba. Legalább 50 cu közötti levegőcsere szükséges. m / óra

A helyzetet bonyolítja az a tény, hogy az épület teljes élettartama alatt zsírok és más szennyező anyagok telepednek a szellőzőcsatornák falaira. A szellőzést az épületet kiszolgáló szervezetnek kell elvégeznie. Lakói lakások nincs joga önállóan végezni az ilyen takarítás. Sajnos nem minden vállalat lelkiismeretes feladataik teljesítésében, ezért gyakran szellőztetést talál a nagyon nehéz levegő kipufogással.

Részben megoldani a problémát a készülék kényszerítheti a szellőztetést. A legegyszerűbb eszköz a mechanikus szellőztetéshez ventilátor. A meglévő szellőzőcsatornák bejárataira van felszerelve, hogy a helyiségből levegőt szívjon ki.

design options

A WC-k és más helyiségek elszívó ventilátorai különböznek az intézkedés elve és a telepítés jellemzői között. Az üzemi feltételek függvényében válassza ki az optimális kialakítást:

 1. Axiális ventilátor - a legegyszerűbb és legegyszerűbb eszköz. A hengeres házban van egy járókerék, amelynek lapátjai a forgástengely szögében helyezkednek el. Bekapcsolt állapotban a levegőt forgó pengék rögzítik, és tengelyirányban mozognak. A tervezés nagy hatékonyságot mutat, és rövid idő alatt nagy mennyiségű légcserét biztosít. Ez azonban csak a szellőzőcsatornák kis aerodinamikai ellenállása esetén érvényes, azaz elegendő átmérővel kell rendelkezniük, és tisztán kell maradniuk. A sokemeletes épületek alsó szintjén ez a fajta eszköz nem képes megbirkózni feladataival.
 2. A centrifugális ventilátor egy összetettebb eszköz, amelyet korábban csak ipari szellőztető rendszerekben használtak. A spirálházban van egy kerék, késekkel. Forgatás közben a kések közötti térbe bejutó levegő sugárirányban mozog a kerék középpontjától a peremig, és összenyomódik. A centrifugális erő a sűrített levegőt egy spirális burkolatba dobja, ahonnan a szellőzőcsatornába kerül. Ez a kialakítás kisebb kapacitással rendelkezik, de sikeresen kifolyik szennyezett kis átmérőjű csatornákkal, amelyekben az axiális ventilátor nem képes a levegőt. Ezek az egyetlen hatékony megoldás a magas lakóházak alsó szintjén történő felszereléshez.

A centrifugális ventilátorok eltérhetnek a kések alakjában, amelyek előre vagy hátra hajlítódnak a forgásirányhoz képest. A hátra hajlított kések lehetővé teszik az energiatakarékosságot akár 20% -kal is. Amikor a kések előre hajolnak, nagyobb hatékonyság érhető el, így csökkenthető a járókerék átmérője és csökkenthető a forgás frekvenciája, ami a zajszint csökkenéséhez vezet.

A szellőzőcsatornák bejáratától függően választhat a legmegfelelőbb telepítési módszerrel rendelkező ventilátor. Mindkét axiális és centrifugális modell kétféleképpen áll rendelkezésre:

 1. A kültéri telepítéshez - a leggyakoribb. A készülékház közvetlenül a nyíláshoz van csatlakoztatva. A felső ventilátor mechanikus része a szellőzőcsőben helyezkedik el, és kívülről díszítő burkolattal zárva van. A készülék felszerelése a lehető legegyszerűbb, és nem igényel különleges képességeket, a telepítési folyamat minimális időt vesz igénybe. Az ilyen típusú készülékek nyilvánvaló hátránya a működés során megnövekedett zaj.
 2. Csatorna - közvetlenül a csatornába épített. Ezek az eszközök általában nagyobb teljesítményt nyújtanak. A mechanizmus elhelyezése a szellőzőrácson kívül lehetővé teszi a működés közben fellépő zaj csökkentését. Ugyanakkor a hasonló kialakítású modellek telepítése bonyolultabb és nem mindig lehetséges a szellőzővezetékek alakjának és helyének köszönhetően.

Tippek a választáshoz

Ha a ventilátor elve és a telepítés módja meg van határozva, akkor a vásárlás folytatható. Ebben a szakaszban fontos, hogy ne hibázzunk a minőségi modell kiválasztásában, maximális megbízhatósággal, hatékonysággal és tartóssággal. A legjobb megoldás kiválasztásához figyelmet kell fordítani a termék útlevél jellemzőire és jellemzőire.

A munka teljesítménye

Általánosságban elmondható, hogy a készüléknek egy órányi munkához biztosítania kell a tíz térfogat levegőjének cseréjét a szobában.

A mosdóventilátor kis helyigényű lehet, mivel a terület általában kicsi. A fürdőszoba igényelhet egy kicsit nagyobb teljesítményt. A leghatékonyabb modelleket a konyhába kell vásárolni, különösen, ha gázkályha van. Ez annak köszönhető, hogy teljesen ki kell küszöbölni a hazai gáz égéstermékeit.

Gyakran a készülék útlevelében nem csak az energiafogyasztást, hanem a légköri m3-es teljesítményt is jelzik, amelyet egy órán át szivattyúznak. Ezen érték alapján egyszerűen kiválaszthatja a kívánt modellt. Ehhez számítsa ki a szoba térfogatát, szorozva annak hosszát, szélességét és magasságát. Az eredményt megszorozzák a szükséges levegőfrekvencia-váltással, azaz tízszeresével. A választás a modellnél a legközelebbi nagyobb teljesítmény mellett állítható le.

Alkalmazható anyagok

A legtöbb modern modell műanyagból készült. A tartós polimer anyagok használata hosszú élettartamot biztosít.

A kiváló minőségű műanyag hosszú ideig megőrzi szilárdsági jellemzőit, és ellenáll a sokkterhelésnek.

Néha nehéz megkülönböztetni az olcsó anyagot a kisebb szilárdsággal. Ebben az esetben a részek felületének szoros ellenőrzése segíthet. Ha nincs rossz minőségű öntés, kezeletlen varratok és egyéb hibák nyomai, nagy valószínűséggel vitatható, hogy jó minőségű polimert használnak. Ha nem minden felületen van ideális szerkezet, olcsó műanyagot lehetett használni, ami hamarosan megrongálódhat a működés megkezdése után.

Zajszint

Az eszköz által létrehozott zaj a működés során nem befolyásolja a hatékonyságot, de bizonyos kellemetlenségeket okozhat. Nem javasoljuk olyan eszközök használatát, amelyek 40 dB feletti zajszintet generálnak.

A modern modellek túlnyomó többségét csendes működés jellemzi. A legdrágább és minőségi rajongók csaknem csendesen dolgozhatnak.

Ha a forgó elemek mereven nincsenek rögzítve a motor tengelyén, akkor ezek a hüvelyekre vagy csapágyakra szerelhetők. A bokrok nemcsak növelik a zajszintet, hanem sokkal hajlamosabbak a kopásra, ami jelentősen csökkenti a készülék élettartamát.

Védelmi fokozat

Mivel a ventilátor magas páratartalom mellett használható, ügyelni kell a védelem mértékére. Ez tükröződik az IP-jelölésben, amelyet a termék testére alkalmaznak.

A jelölés két számból áll, amelyek közül az első védelmet nyújt a mechanikai behatolás ellen, a második pedig a nedvesség ellen.

A ventilátor porvédelme lehet, hogy nulla. A vízállóság sokkal fontosabb. Javasoljuk, hogy válasszon 4 értéket, jelezve, hogy védelmet nyújt az erős irányú vízbefúvástól. Azonban a mennyezet alá szerelt ventilátoroknál kisebb értékek lesznek.

További jellemzők

Még a költségvetési modellek is elég hatékonyan kezelik feladataikat. Ha az alapok lehetővé teszik, lehetőség van speciális modellek megvásárlására további funkciókkal:

 • Zárószelep A sokemeletes épületekben előfordulhatnak olyan esetek, amikor a szellőztető tengelyek tönkremegyenek. Ugyanakkor az alsóbb szintekből származó levegő bejuthat a lakásba. Ennek elkerülése érdekében a visszacsapó szelep segít.
 • Timer. A költségkeret-modellekben a készülék hagyományos kapcsolóval kapcsol be és ki. Az időzítő lehetővé teszi az eszköz automatikus kikapcsolásának késleltetését bizonyos idő elteltével.
 • Mozgásérzékelő. A készülék a szoba bejáratánál bekapcsol. A leállítás általában időzítővel történik.
 • Levegő üzemmód. Az eszköz hosszabb ideig képes minimális teljesítményen működni, kevesebb villamos energiát fogyasztani és állandó légcserét tartani.
 • Páratartalom érzékelő A készülék automatikusan bekapcsolódhat, ha a helyiségben a páratartalom nő. Különösen kényelmes a fürdőszobák számára.

Összeszerelési folyamat

Az esetek többségében a WC-vel, konyhával vagy fürdőszobával felszerelt ventilátorral ellátott kapucni nagyon egyszerű. Az egész folyamat a következő lépésekből áll:

 1. Elektromos kábel elhelyezése. Ha a ventilátor földelést igényel, akkor hárommagos kábelt kell használni. Más esetekben a két mag elegendő lesz. A kábelt elhelyezhetjük a strobe-ben, a hullámcsőben vagy a dobozban.
 2. Kapcsolók csatlakoztatása. A vezetékezés ki van kapcsolva, majd a készüléket az erre felkészített helyre szerelik fel, minden szükséges csatlakoztatást elvégeznek. Ha a ventilátor nem rendelkezik mozgási és páratartalom-érzékelőkkel, akkor külön kapcsolót használnak. Ha a készülék érzékelőkkel van felszerelve, akkor folyamatosan feszültség alá kell helyezni. Ebben az esetben külön kapcsoló használata opcionális.
 3. Az eset rögzítése. Falra szerelt ventilátor a fal felületére támasztóval és csavarokkal van felszerelve. A csatorna-modelleket önbefogó csavarokkal vagy polimer ragasztóval lehet rögzíteni.
 4. Dekoratív burkolat felszerelése. Ha a ventilátornak van egy kivehető rácsja, amely lefedi a csatornát, a végső szakaszban a helyére kerül.

A kipufogó ventilátor jelentősen javíthatja a levegőcsere hatékonyságát, ha egyik okból sem nehéz. Javasoljuk, hogy évekig tartsanak minőségi modelleket.

További funkciók nagyobb működést biztosítanak a működés során. A legtöbb eszköz egyszerűen telepíthető. A kényszerszellőztetés használata jelentősen javíthatja a beltéri klímát.

Mit kell tudni a kipufogócsatornákról, amikor kiválasztja őket

Mi a kipufogó ventilátor?

Egyes helyiségekben az egyszerű szellőzés nem elegendő a kellemetlen szagok és a magas páratartalom elpusztításához. Ilyen esetekben az ellátási és kipufogó rendszerek elve mentésre kerül. A szellőztető ventilátorok a szellőzőnyílásba vannak felszerelve, és kényszerítették ki a kipufogó levegőt a helyiségből, amelyet más, tisztább és friss levegő vált. Leggyakrabban ilyen rendszereket szerelnek be a WC-ben, a fürdőszobában vagy a konyhában, mert ezeken a területeken sok szag van, és a páratartalom magas.

Jellemzően egy kipufogó ventilátor egy kicsi, egytengelyes eszköz, 7-9 pengével. A külső része egy rácsos pad, amelynek mögött a járókerék látható. A grill maga gyakran megjelenik a vakok, amelyek szükségesek ahhoz, hogy megakadályozzák a levegő belépését a bányába. Ezenkívül a külső dekoratív rács mögött egy műanyag háló található, amely megvédi a termék mozgó alkatrészeit por és szennyeződésektől, ami mechanikailag károsíthatja a készüléket.

A visszacsapó szelepet szabálytalan működésre tervezték, és segít megakadályozni, hogy a szomszédos helyiségekből származó levegő bejusson a lakásba. Emellett vidéki házak számára rendkívül fontos, hogy a rovarok és a kis rágcsálók ne érkezzenek a nappaliba a szellőző csatornákon keresztül. Az áramellátás pillanataiban az ilyen típusú szelepek zárva vannak, így megakadályozva a külső befolyásokhoz való hozzáférést.

A megfelelő modell kiválasztásának szempontjai

Attól függően, hogy hogyan szándékozik szellőztetni a helyiséget, az ilyen eszközök felszerelésének módja változik. Háromféleképpen lehet:

 • falra szerelhető;
 • álmennyezeti szerelés;
 • a meglévő szellőzőcsatornában.

Az első két lehetőség közvetlen telepítést tartalmaz a megadott felületen. A tartóelemhez rögzítik, és egy speciális nyíláson keresztül csatlakoznak a legközelebbi függőleges ház szellőztető csatornához vezető vezetékhez. Néha kombinált modelleket talál, amelyeknek egy része a falban van rögzítve, a másik pedig a mennyezeten.

A csövek elszívóventilátorai közvetlenül a szellőzőnyílásba kerülnek, és nem az alapjába. Egy ilyen egység egyszerre több szomszédos helyiségből is gyűjthet levegőt, és kivezetheti azt.

A ventilátor kiválasztásakor figyelembe kell venni a következőket:

 1. Ügyeljen a meglévő légcsatorna szakaszának méretére és alakjára. Természetesen az adaptert mindig egy kerek csőből négyzet vagy téglalap alakúra lehet elhelyezni, de jobb, ha nem okoz problémákat magadnak, és nem alkot felesleges csomópontokat.
 2. A ventilátor teljesítmény közvetlenül tükröződik a teljesítményében. Minél nagyobb az első mutató, annál nagyobb a második.
 3. Előzetesen előre kell számítani egy olyan értéket, mint a teljes légcsere ideje. Ez egy bizonyos időtartamot jelent, amelyre a helyiség térfogatával egyenértékű levegőmennyiség halad át a ventilátoron. Annak érdekében, hogy kiértékeljük, elegendő a termék névleges kapacitását a helyiség térfogata szerint megosztani.
 4. Tekintsük a légáramlást: az előző értékhez hasonlóan, rendkívül fontos a helyiségnek egy bizonyos idő alatt történő hatékony szellőztetéséhez. Ideális a ventilátor kényelmes működéséhez, 11 és 14 m / s közötti tartományban. A kisebb értékeknél a készülék hatékonysága nullával jár, és nagy értékek esetén a felhasználók valószínűleg bosszankodnak a járókerék túl hangos zajával.

Ezenkívül ügyelni kell a rajongók gyártásánál használt anyagokra is. Tehát a négyszögletes és négyzetes modelleket gyakran fém tokban és kerek műanyagból készítik. Természetesen a fém sokkal tartósabb, de ez egy csekély csörömpölésnek köszönhető a munka során. Ugyanakkor a műanyag jobban felszívja a zajot, de nem képes ellenállni a bányában lévő terhelésnek, állandó páratartalom és hőmérsékletváltozás mellett.

Hogyan kell kiszámítani a kipufogó ventilátor teljesítményét?

Mindig szükséges a kipufogó ventilátor felszerelése, figyelembe véve a helyiség és a benne lévő tárgyak térfogatát. Az általános számítási képlet a szoba térfogata szorozva a légi árfolyam arányával. Szabványos arányok ::

 • az átjárható helyiségekhez - 3-4;
 • a fürdőszobában - 5-10;
 • a konyha számára - 10-15.

Tegyük fel, hogy egy 2 * 2 m-es fürdőszobába szeretnénk kiszámítani a kipufogó szellőztetést. 2,5 m-es mennyezeti magassággal a szoba össztérfogata 10 m3. Ezt az értéket 5-től 10-ig terjedő számmal kell megszorozni, figyelembe véve, hogy hányan használják a szobát és milyen gyakran. Három, kisgyermekes család esetében a 7-es tényező normális lesz, így a legkisebb készülék teljesítménye 10 * 7 = 70 m3 / h.

Gyakran előfordulhat, hogy a modellek közül választani kell a kis teljesítményt. Mivel az eszközöket leggyakrabban több tucatnyi lépésenként állítják elő, a legközelebbi nagyszabású szabványos kapacitás 80 m3 / h lesz. A statisztikák azt mutatják, hogy a legtöbb háztartási fogyasztó igényei szerint a maximális határérték 100 m3 / h.

A csatorna típusának szellőzése és tulajdonságai

A kipufogócső ventilátorai egy elosztott rendszerbe tartoznak, amely közvetlenül a légcsatorna belsejébe van szerelve. Ugyanilyen valószínűséggel az alkalmazott csatornák kerekek, négyzetek és téglalap alakúak lehetnek. Ezenkívül, ha technikai vagy szituációs szükségleteket használnak, kevert légcsatornákat használnak.

Az ilyen jellegű kapucnis fő előnye a könnyűszerkezetes kommunikáció és a tervezés teljes tömörsége. A felhasznált anyagok világosságának köszönhetően a légcsatorna fő része gyakran varrható a támasztó mennyezet és a csuklós mennyezet között. Az eredmény egy meglehetősen nagy rendszer, amely nem befolyásolja jelentősen a belső tér megjelenését - a tervezési lehetőségek bővülnek, és a szellőztetés minősége nem szenved.

Tekintsük a légcsatornázási rendszerek típusát:

 1. A kör alakú csövekkel ellátott szellőzőventilátorokat gyakran használják egyszerű kivitelben. Elsősorban azért használják őket, mert minimális ellenállással rendelkeznek. Ezekkel együtt szokásos tengelyirányú ventilátorok használata, bár néha centrifugális modellek is láthatók.
 2. A négyzet alakú csővezetékeket a megfelelő alakú bányákba kell szerelni, ami jelentősen csökkentheti a rendszer rezgéseinek százalékos arányát. Ami a sávszélességet illeti, megközelítik az előző típust, de kicsit kevesebbet használnak. Ez csak azért következik be, mert az anyagfogyasztás számukra magasabb, hasonló teljesítménymutatókkal.
 3. A négyszögletes csatornák használatát felfüggesztett mennyezetekhez igazították. A díszkeret és a főemlék közötti kis távolság esetén is lehetősége van arra, hogy a megfelelő méretarányú légcsatornát válasszon. Ugyanakkor centrifugális típusú ventilátorokat használnak.

További ventilátor lehetőségek

Ha otthoni kipufogó ventilátort szeretne választani, ne felejtse el a további funkciókat is: egyes modellek kezdetben idõzítõkkel vannak ellátva, amelyek programozhatók kényelmesen. A megfelelő érzékelőkkel az ilyen eszköz azonnal bekapcsolódhat, amint elkezdi zuhanyozni, és a levegő páratartalma felemelkedik, majd néhány perc múlva kikapcsol. Ez hasznos lehet a konyhában, amikor a háziasszony sokat dolgozik, és a kezei el vannak foglalva az élelmiszerrel: a flip kapcsolók nélkül a készülék alkalmazkodni fog az életstílusához. A páratartalom-érzékelővel rendelkező ventilátorok segítik a mikroklímát a helyiségben úgy, hogy minden tevékenységet megfelelő kipróbálás kísérje a kipufogó berendezésből.

Van egy különleges típusú termék is a nagyon párás levegőhöz: csak rozsdamentes acélból készült részeket és egy speciális kenőanyagot használnak fel, amelynek megnövelt élettartamuk van a termelésükhöz. Azonban a tervezési jellemzőknek köszönhetően gyakran zajt okoznak a szokásos modelleknél.

következtetés

A hagyományos és a kipufogócsatorna-ventilátorok a mindennapi életben mindenféle magas páratartalmú helyiséggel és extrém szagokkal rendelkeznek: konyhák, fürdőszobák, fürdőszobák, raktárak és pincék. A legáltalánosabb ma a konyha lehetőség. Az ilyen eszközöknek van egy kompakt, könnyű külső béléssel ellátott teste, amelyet egy szabványos kipufogó lyuk helyett szereltek fel.

Szinte az összes elszívó ventilátor meglehetősen egyszerű és könnyen használható eszközök, amelyek lehetővé teszik, hogy gyorsan és hatékonyan tisztítsa meg a levegőt a szobában. Rendszeres szennyezés esetén nem igényelnek külön gondozási körülményeket - elég, hogy rendszeresen törölje le a külső rácsot és tisztítsa meg a védőrácsot félévente. Normális üzemi körülmények között a kések és a motor nem olyan mértékben eltömődnek, hogy jelentős tisztítást igényelnek.

Hogyan válasszuk ki a kipufogó ventilátort a WC-hez és a fürdőszobához

Úgy tűnik, hogy ebben a nehéz: vásárolni kipufogó ventilátor a WC? Válasszon egy nagyobb teljesítményű kaput, és az ügyet a végén! Sőt, az eladó azt tanácsolja: vegye be ezt, maximális teljesítménye, egy órán belül felszívja a legtöbb kockát a levegőbe a csőbe - a legfontosabb dolog... A legerősebb, legtermékenyebb és legkedveltebb rajongót vásároljuk. Telepítjük, ha nem felejtitek el a tápegységet, és telepítsen aljzatokat a fürdőszobában. A wc-ban letelepedünk pahitoska és I-pad. A ventilátor hűvös, zümmög, vidáman buja a LED-hez, és cigarettázik a lakásban. "A szellőzőcsatornák eltömődtek" - panaszkodunk a lakás- és közműszolgáltatásban. Nem, nem eltömődött. Csak a rossz rajongót választottuk. Miért van szükségünk egy kipufogó ventilátorra a WC-hez? A szellőzést értjük. Az ő feladata, hogy eltávolítsa a levegő maximális mennyiségét időegységenként. Valójában az útlevélben feltüntetett m3 / óra teljesítmény egyáltalán nem felel meg a valós értéknek.

Miért van szükségünk egy kapucni a WC-ben és a fürdőszobában?

A WC-ben egy légtelenítőt látunk. Otthonaink többségében a tetőhöz vezet. A levegőnek ki kell küszöbölnie egy bizonyos utat ahhoz, hogy kijutjon. Az út során vannak korlátok. Az első egy 90 fokos vízszintes és függőleges cső. A második az akadályok a szellőzőkamra nem mindig sima falainak formájában. A harmadik, a fő - a légoszlop ellenállása. A levegő kifelé történő mozgatásához fel kell oldani az időjárás hatását. Ne felejtsd el a felejthetetlen Ostap Bender szavát: "A levegő oszlopa minden polgárnál kétszázkettő kilogrammot vesz fel?" Minél nagyobb a bánya, annál nagyobb az ellenállás. Ennek megfelelően a sokemeletes épület első emeletén a hatékony szellőztetésre tett erőfeszítéseknek jelentősen magasabbaknak kell lenniük, mint az utolsó. Sokkal könnyebb eltávolítani a levegőt a vízszintes csatornán. Lengyelországban (a boltokban lévő rajongók nagy része innen származik) meleg éghajlatával, a szellőzés "a falba" a normák megengedik, van egy ilyen lehetőségünk - ritkaság.

Milyen típusok vannak

Háromféle elszívó ventilátor létezik. Mindegyik különbözik a tervezés, a képesség és a telepítés módjától.

tengelyirányú

A leggyakoribb típus. Egyszerű design. Képes nagy mennyiségű levegőt eltávolítani, ha nem felel meg az ellenállásnak. Ellenkező esetben a teljesítmény a levegőoszlop ellenállásának arányában csökken. Jó, ha a 12 emeletes épület első emeletén lévő függőleges csatornaba épített tengelyirányú ventilátor az útlevélben jelzett teljesítmény 10% -át biztosítja.

Az axiális ventilátorok egyszerűek.

csatorna

Nem gyakran használják a lakásokban, de nehezebb felszerelni őket. Kevésbé hatékonyabb tengelyirányú.

Az ilyen típusú ventilátor telepítési képességeket igényel.

centrifugális

2-3-szor drágábbak, mint az axiálisak. Ugyanolyan motor teljesítmény mellett, alacsonyabb (2-3-szoros) termelékenységgel is rendelkeznek. A centrifugális szurkolók elkápráztatják, ahogy mondják az autósokat. Jelentős nyomást fejtenek ki, a levegő képes a legmagasabb emelkedést leküzdeni kisebb veszteségekkel. A meglehetősen bonyolult kialakítás miatt a centrifugális ventilátorok nagy méretűek. Ha az axiális ventilátor lapos, akkor a centrifugális ventilátor 6-10 cm vastag, és inkább egy doboznak néz ki. A fürdőszobákhoz, a WC-khez és a konyhákhoz tartozó centrifugális ventilátorokat igen tiszteletre méltó gyártók gyártják. Viszonylag magas költségekkel és minőségük jobb.

Nagy centrifugális rajongók

Hogyan válasszunk ki egy kipufogó ventilátort

Egy szabványos függőleges csatorna esetén a legjobb megoldás a centrifugális ventilátor felszerelése. Az útlevelének teljesítménye közel lesz a valósághoz. A légcsatorna ventilátor rosszabb eredményt ad, használatát akkor indokolja, ha a ventilátort a mennyezetbe kell rejteni, vagy több kipufogócsövet kell összekötni. Ha a csatornaventilátor és a befúvó légcsatorna hangszigetelt, tökéletes csöndet érhet el a WC-ben. Egy olcsó axiális ventilátor csak a rövid vízszintes csatornákra érvényes. Van valami értelme az axiál ventilátor telepítésében az utolsó-második-utolsó emeleten, valami más, ami fúj. A "fejléc" használata a multimétermagasságokhoz nem ad kézzelfogható eredményt. A kiegészítő funkciók közül az időzítő hasznos lehet. A WC-hez a kipufogóventilátor bekapcsolja a fényt, és késleltetéssel kikapcsol, általában 1-10 percig állítható be. Ha a lakás szellőztetése nem fontos, egyszerűbb lehet egy egyszerű kapcsolót felszerelni és a ventilátort szükség szerint használni. Egy illetékes villanyszerelő képes lesz kombinálni mindkét lehetőséget.

Válasszon egy kaput a WC vagy a fürdőszoba területétől függően. Minél nagyobb a helyiség, annál erősebb az egységnek. Mely gyártók adnak választást, úgy dönt. Figyelmesen olvassa el a ventilátor specifikációit és véleményeit.

Ventilátor kiválasztása a fürdőszobába: friss illat és tiszta levegő

Rendszerint a legtöbb fürdőszoba összekapcsolódik a fürdőszobával. És egy ilyen elrendezés nagyobb mértékben igényel kipufogót, mert a WC-ből érkező szagok, a fürdőből származó füstök és a magas hőmérséklet a fürdőszobát és a fürdőszobát a gomba és a penész igazi központjává teszi.

A többszintes épület minden lakásában természetes szellőztető rendszert használnak, amely természetesen segít, de modern technológiákkal, gőzfejlesztőkkel, jacuzzival stb.

Szintén figyelembe kell venni, hogy a természetes szellőztetés csővezetéke gyakran szennyezett és hatékonyan működik. És a WC-k elszívó rajongói valóban üdvözülnek.

Különféle háztartási rajongók

Könnyű ventilátort vásárolni a fürdőszobában, mivel különböző modelleket bármely hardverboltban értékesítenek, azonban nem könnyű kiválasztani egy valóban jó minőségű és produktív terméket.

A szellőzőventilátorok olyan helyiségekbe vannak szerelve, ahol szellőző tengely, azaz konyha, fürdőszoba és fürdőszoba található.

A kipufogóventilátor típusai a WC-hez:

 1. Axiális ventilátorok.
 2. Centrifugális rajongók.

Minden típusú elszívó ventilátor a falhoz vagy a mennyezethez csatlakozik.

Azonban a fürdőszobai szakértők javasolják az axiális mechanizmusok használatát. A készülék alapja egy forgó hajtómű, amelynek pengéi az elektromos motor tengelyén helyezkednek el. A ventilátor elülső része nedves és szennyezett levegővel szalad, és kinyújtja.

A WC-vel ellátott axiális elszívóventilátorok műanyagból készültek, ami miatt alacsony a súlyuk. Ez az előny lehetővé teszi az új eszköz egyszerű és gyors telepítését.

Az ilyen termékek beszerelését a szabad levegőcsatornákban végzik, vízszintes, legfeljebb három méteres szakaszon.

Problémák merülhetnek fel, például szennyezett csővezeték, túl hosszú szellőzőnyílás vagy egy csőventilátor.

Ilyen körülmények között egy egyszerű tengelyirányú kipufogóventilátor telepítése a WC-ben meglehetősen bonyolultnak és ésszerűtlennek tűnik. Egy ilyen eszköz egyszerűen nem képes megbirkózni a feladattal. Ehelyett a centrifugális mechanizmus jobban fog működni.

Hasonló rajongók két részből állnak: egy csiga és egy kagyló. A centrifugális eszközök előnyei csendes működés, egyszerű karbantartás és nagy teljesítmény.

A legtöbb ventilátor egyik fő különbsége az átmérő, amely a WC-ben vagy a fürdőszobában levő és tisztított levegő mennyiségének felel. Ahogy megérted, annál inkább nedves levegőt távolítanak el, annál jobb a helyiségben.

A modern lakásokban a ventilátor szükséges átmérője egyszerűen meghatározható, mivel elegendő csak a szellőzőnyílás méretének mérésére és az adatoknak megfelelő mechanizmus kiválasztására.

A kipufogó ventilátor klasszikus átmérőjének 20 mm-es többszöröse legyen. A piacon lévő eszközök közül a legkisebb átmérő 80 mm, és legfeljebb 200 mm.

További jellemzők

A legmodernebb jellemzőkkel felszerelt modern modelleket külön kell nézni, mivel egyes készülékek önállóan gondolkodnak és jelentősen megkönnyítik életünket.

A fürdőszoba ventilátorának a következő funkciói lehetnek:

 • időzítő: kikapcsolja a kipufogó ventilátort, továbbra is működik a beállított idő - 2 - 30 perc; Ez a funkció akkor szükséges, ha a fényszóró egyidejűleg ki van kapcsolva a szobában;
 • mozgásérzékelő: a készülék automatikusan észleli a személy jelenlétét a WC-ben, és kikapcsol, amint elhagyja vagy meghatározott idő elteltével;
 • páratartalom érzékelő: a funkció a WC-ben vagy a fürdőszobában megnövekedett páratartalmat észlel, önállóan kapcsol be és ki, elérve az optimális értéket;
 • szellőzési funkció: a mechanizmus minimális teljesítményen működtethető, alacsony sebességű légcserét végez; ha a páratartalom emelkedik, a ventilátor önállóan növeli erejét;
 • beépített óra: a funkció nem olyan praktikus, hanem inkább egy kellemes kiegészítő; az előlapon lévő órák segítenek a reggeli óráknak, hogy ne késjenek el a munkához;
 • a fröccsenő víz elleni védelem: ha a helyiség túl kicsi és a víz bejutása nem kerülhető el, megfelelő jelölések vannak a védelemmel;
 • visszacsapó szelep: hasonló elemű berendezés védi lakását a szellőző tengely szennyezett levegőjétől; a funkció akkor is működik, ha a mechanizmus ki van kapcsolva, ezért ne aggódjon, hogy a külföldi szagok bejutnak a házba;
 • Vakok: a külső elemekkel ellátott, hasonló elemű ventilátor a kültéri szagok és a visszacsapó szelep védelmét szolgálja, azonban ilyen mechanizmust manuálisan kell lezárni.

A kipufogóventilátorok modern modelljei egyidejűleg több hasonló funkciót is tartalmazhatnak. Az ilyen eszközök költsége azonban továbbra is transzcendentális.

Kiválasztási kritériumok

A készülék kiváló minőségű és tartós működése mindenekelőtt nem az ár és a gyártótól függ, hanem a következő paraméterek:

 1. A kipufogó eszköz teljesítménye vagy termelékenysége. Egy ilyen kritérium közvetlenül függ a fürdőszobától vagy az egész fürdőszobától, vagyis attól a helyiségtől, amelyhez a ventilátor megvásárolható. A szükséges energia kiszámítása számunkra a következő: a helyiség térfogatát (annak területét) meg kell szorozni a helyiségben lévő légcsere mértékével. A fürdőszobában vagy a fürdőszobában ez a mutató 3-8 egység. Például a fürdő térfogata 6 m3, ezért a minimális mennyiségű légcserével a szükséges áramerősség 18; a legmagasabb sokaság - 48. A kapott adatok szerint válassza ki a megfelelő ventilátort, ne keressen egy erősebb modellt - nem fog hatékonyan működni egy olyan helyiségben, amely túl kicsi ahhoz, és csak energiát gerjeszt.
 2. Biztonság: a fürdőszoba és a fürdőszoba nedves helyiségek, amelyek jól vezetnek a villamos energia, így a saját biztonságát, vásárolni kisfeszültségű modellek védelme fröccsenő víz.
 3. Zajtermékek: túl hangos ventilátor nem ad hozzá békét és kényelmet a fürdőszobában, ezért figyeljen a fokozott komfortú modellekre, a zajszint csökken.

A fenti paraméterek alapján könnyen kiválaszthatja az optimális modellt, amely gyorsan és hatékonyan tisztítja a nedves levegőt a WC-ben vagy a fürdőszobában.

felszerelés

Ami azt illeti, hogyan lehet a ventilátort a WC-ben összekapcsolni, minden tapasztalt tulajdonos választ kap, mert a munka nagyon egyszerű, és ma minden második ember találkozott vele.

Telepítési ajánlások:

 1. Távolítsa el a külső ventilátor fedelét.
 2. A falhoz való érintkezéseket polimer ragasztóval vagy szilikonnal kezelik. A műanyagból készült modern axiális modellek elég könnyűek, így ez a ragaszkodás elég lesz.
 3. Helyezze be a készüléket a szellőző tengelybe, és erősen nyomja meg néhány percig.
 4. A szakértők ebben a szakaszban javasolják, hogy szúnyoghálót építsenek be a ventilátorra, hogy megakadályozzák a kis rovarok belépését otthonába a készülék lumenjén keresztül.
 5. Csatlakoztassa az elülső ventilátor fedelét a készülékhez mellékelt csavarokhoz.

Ellenőrizze az eszköz működését, ha nincsenek panaszok, gratulálunk neked, sikeresen befejezte a telepítési folyamatot. Most bármikor könnyedén és gyorsan tisztíthatja a levegőt, megóvhatja a fürdőszobát vagy a fürdőszobát a káros mikroorganizmusok kialakulásától.

A fő szakasz a termék megvásárlása. Ne hajtson olcsóbbá, és fordítva - a márka számára. Válasszon olyan ismert gyártót, amely híres a minőségéről és a tartósságáról.