Legfontosabb > Csapok

Melyik fürdő jobb - akril vagy öntöttvas? Hasonlítsa össze a fő jellemzőket

Vásárláskor a tulajdonos elvárja, hogy a termék hosszú évekig tart, kényelmes és gyönyörű legyen a teljes üzemidő alatt. Ez egy drága szaniter, ezért óvatosan választják, összehasonlítva a különböző anyagok, formák, márkák előnyeit és hátrányait. A fürdőt nem csak higiénikus célokra vásárolják. Attól függ, mennyire kényelmes lesz a többi a munkanap végén.

Meleg víz hab segítségével a stressz enyhítésére, a test tisztítására és az elme megnyugtatására. A gyártók számos modellt kínálnak. A legnépszerűbbek az akril és az öntöttvas. Hasonlítsa össze, melyik fürdő jobb - akril vagy öntöttvas.

Összehasonlítás öt fő jellemzővel

A fürdőpiac nagyon változatos. Az acél, az öntöttvas és az akril fürdők mellett egyedülálló, üvegből, márványból, fajanszból és még fából készült termékek is megtalálhatók. Nagyon szépek, de leginkább praktikusak és / vagy drágák.

Sok éven át a választás két anyagra esett: acél és öntöttvas. Az elmúlt évtizedekben az akril termékek rendkívül népszerűek.

A honfitársaink egyre inkább választják az akril vagy öntöttvas fürdőket. Mindkét típus kiválóan alkalmas városi lakások és magánházak telepítéséhez, és az anyagoknak saját előnyük és hátrányuk van.

Egészségügyi eszköz kiválasztásakor az alábbi mutatók alapvető fontosságúak: tartósság, tervezés, beépítési jellemzők, praktikusság, ár.

Tartósság és tartósság: öntöttvas a versenyből

Az öntöttvas az egyik legmegbízhatóbb fém. Ellenáll a mechanikai sérülésnek, nem ad korróziónak, ideális alakja marad, nem hajlik. Az anyag kádjainak falvastagsága 6-8 mm. A termékek nagyon nehéz, így a gyártók azonnal termékeiket tartós, stabil lábakkal töltik be.

A tulajdonos telepítésekor nem kell aggódnia a fürdő további erősítésével kapcsolatban. A telepítés után nem mozog, nem csökken. A fürdő felületét ellenálló zománc borítja, melynek köszönhetően a késztermék évek óta megőrzi eredeti megjelenését. A zománc helyreállítása nem nehéz és költséges pénzzel jár.

Az akril termékek ereje megkérdőjelezhető. Sokféleképpen, az élettartam függ a vastagságtól, az anyag minőségétől és a berendezés jellemzőitől. Az akril könnyű és műanyag. Ez egyrészt abszolút előny, mivel lehetővé teszi összetett formájú termékek létrehozását és megkönnyíti a telepítést.

Másrészről nyilvánvaló hátrány, mivel a fürdőt a beépítés során meg kell erősíteni, és annak alsó része a személy súlya alatt van, ami miatt a szerkezet instabilitása érezhető.

A kiváló minőségű akrilfürdő 10-15 évig tart, ha a tulajdonos helyesen választja, és nem fogja megmenteni a vásárláskor. Ha a termék elveszíti látható megjelenését, visszaállítható.

Design: a különböző akril modellek

Az akril lágysága lehetővé teszi, hogy különböző formájú és méretű fürdőt hozzon létre. Az anyag lehet bármilyen szín és árnyalat, és a bevonat nagyon tartós, nem kopik az idő múlásával. A termék továbbra is világos és kellemes, hogy sok éven át nézzen.

Az alakot illetően, amikor kiválasztja, kerülje a túlságosan bonyolult konfigurációkat, sok görbével. A gyakorlat azt mutatja, hogy egy összetett alakú termék deformációjának valószínűsége sokkal magasabb, mert a tartós polimer kevésbé műanyag, mint egy alacsony minőségű anyag. Túlságosan elképesztő formája - ok arra, hogy őrködjön.

Az öntöttvas fürdők nem olyan változatosak és gyönyörűek, mint az akril. Az egyetlen erényük ellenálló bevonat. De nem fakul, jó ellenáll a mechanikai stressznek.

Ha megfelelően gondoskodik a fürdőszobáról, ne hagyja a karcolásokat és a forgácsolást, akkor a zománc sokáig fényes és hófehérre változik. A zománcok erejének növelése érdekében a modern gyártók hozzáadják az ezüstöt, titánt és más fémeket.

Öntöttvas kádak sokat kívánnak. Általában ezek a legegyszerűbb, legegyszerűbb konfigurációk. Az anyag nehéz, nem különbözik a plaszticitástól, és a termékek falai vastagok, ami nagymértékben korlátozza a tervezői képzeletet.

Telepítés: "monumentális" öntöttvas és "gyenge" akril

Melyik fürdőt jobb telepíteni - akril vagy öntöttvas? Még a legösszetettebb és legvékonyabb öntöttvas kád is körülbelül egy centneres súlyú. Hozzáadva a víz és a fürdő súlyához 200-250 kg-os nyomást kapunk viszonylag kis területen. Ez egy komoly terhelés, amely csak a beton padló ellenáll.

Az olyan épületekben, ahol a padlók fából készültek, kívánatos a könnyebb akril modellek felszerelése, vagy az épületszerkezetek további erősítése, mivel Ez az anyag könnyen képes ellenállni a súlya körülbelül 150 kg, és 200-250 kg már egy igazi próbája erő.

Az öntöttvas modellek nagy tömege stabilitást biztosít. Az akril fürdõk viszont megingatnak és instabilak. Ez a benyomás azonban megtévesztő, és csak viszonylag kis súlya miatt jön létre.

A szerelés megkönnyítése érdekében a gyártók speciális fürdőkáddal ellátott lábakkal töltik be termékeiket. Egyes tulajdonosok csak fürdőkre telepítik a fürdőket, de sokan inkább a fa, a fém vagy a tégla további keretét preferálják a stabilitás növelése érdekében.

Ez is hatással van a súlyra, ezért nehéz meghatározni, hogy melyik fürdőt könnyebb telepíteni - akril vagy öntöttvas. Az első esetben szükséges lehet erősíteni, a másodikban nehézségek merülnek fel az eredetileg nagy tömeg miatt.

Gyakorlatiasság: melyik fürdőszobát könnyebb ápolni?

A fürdők mindkét fajtája nagyon praktikus és könnyen használható. Az öntöttvas nem annyira hangot ad, amikor csapvizet önt a fürdőbe, és az akril még kevésbé. Mindkét anyag jól tartja a hőt, de az akril kényelmesebb ebben a tekintetben.

Az öntöttvas hosszú ideig melegen tart, de hosszú ideig tartja a vízhőmérsékletet (a víz 10 perc alatt 1 fokkal lehűl). Az akril eredetileg nem hideg anyag, felülete kellemesebb az érintésre. Ugyanakkor még jobb hőmennyiséget is tart (a hőmérséklet 30 perc alatt 1 fokkal csökken).

Egy akril fürdőben biztonságosan öntheti a vizet, amelynek hőmérséklete kb. 60 fok. A forró víz a felület deformációját okozhatja. Az öntöttvas azonban szinte bármilyen hőmérséklet nélkül képes ellenállni. Mindkét típusú fürdetéshez használt, nem koptató háztartási vegyi anyagokat kell használni.

A zomán öntöttvas termékek sokkal ellenállóbbak az agresszív anyagokkal szemben, de kívánatos, hogy még mindig használják a megtakarító vegyületeket. Az akril felülete elkényeztethető, ha túlságosan agresszív kémiát vagy forró vizet használ a tisztításhoz. Hogyan kell megfelelően törődni mindkét fürdővel, amelyet a videó részletesen ismertet:

Ár: mennyit és mit fizet a vevő?

Mindkét anyag fürdõköltsége kissé eltérõ. Az árak formai, minőségi, márkanév szerint alakulnak. Az egyszerű formák és a hagyományos fehér szín kevésbé költséges a vevőnek, mint a nyomorúság - ez nyilvánvaló, de túl primitív a modell nem hoz örömet.

Fontos, amikor nem a minőség megtakarítását választjuk, mert a fogyasztó számos problémát vet fel, hiszen a hírhedt "olcsó dolgokat". A termék nem feltétlenül felel meg a megadott előírásoknak, gyorsan meg kell javítani vagy kicserélni. A vásárlásra vonatkozó döntést meg kell hozni, ha az ár-minőség-tervezés aránya elfogadhatónak tűnik.

Minőségi fürdő három jele

A vízvezeték üzletek széles skáláját. Gyakran a vásárlók egyszerűen elveszhetnek a választásban.

Számos kellemes megjelenésű modell létezik, és néha a választás spontán, mert az egyes termékek előnyeinek és hátrányainak megismerése nehéz. Három fő jel van, amellyel meghatározhatja, hogy töltse-e időt kedvenc modelljében:

 • Falvastagság Ha ez a tulajdonság nem annyira fontos az öntöttvas fürdő esetében, mivel a termék viszonylag vékony falakkal is megtartja erejét, akkor akril modell esetében fontos. Minél vastagabbak a falak, annál erősebb a termék. Általában az alsó vastagabb, hogy a szerkezet jobban ellenálljon a terhelésnek, de figyeljen a modell oldalaira. Ha az anyag vékony, akkor nem számít, mennyire gyönyörű a fürdő, akkor jobb, ha másik modellt választanak, még a formatervezés rovására is.
 • Bevonat vastagsága. Nyilvánvaló az a tény, hogy a zománcot vagy az akril bevonatot egyenletesen és szépen kell alkalmazni. De a vastagsága is fontos: a sűrű bevonat jobban ellenáll a kopásnak, a karcolásoknak és a forgácsoknak. Meghatározhatja a minőséget a lefolyócső telepítésének helyén. Ha szeretne több modellt ugyanazon az áron, akkor a bevonat vastagságának összehasonlításával végleges döntést hozhat.
 • Befejezések és kiegészítő szolgáltatások. Érdemes figyelni a fürdő lábának vastagságára. Ez igaz az akril és öntöttvas modellekre. A támogató struktúráknak stabilnak és megbízhatónak kell lenniük. Akrilkád kiválasztásakor jobb, ha egy minőségi fémvázzal felszerelt modellen marad. Ha további funkciókra van szüksége, mint pl. A hidromasszázs, akkor nekik extra díjat kell fizetnie, de az eredmény megéri. Nem szabad megtagadni magától a megmentés kedvét, mert a fürdőt évek óta vásárolják.

Ne habozzon megkérdezni az eladókat minden egyes modelltől, de kérjen megfelelő választ. Például ha az eladó azt állítja, hogy a 6-8 mm vastag akril modell teljes falát kizárólag akrilból állítják, akkor valószínűleg vagy inkompetens vagy szándékosan megtéveszti a vevőt.

Az akril fürdők gyártásához használt anyag több rétegből és akrilból áll - ezek teteje. Ez egy "elülső" bevonat, és a termék működési tulajdonságai a minőségétől függnek. Ellenőrizze a vastagságot az ürítés helyén, nyomja meg a fürdő felületén, hogy erős legyen.

Ha a fal "játszik", ha megnyomja az akrilfürdő falát, akkor válasszon másik modellt, lehetőleg még egy másik vállalatot is. Ez a rossz minőségű anyag mutatója. Nincs keret teljesen kompenzálja a hátrányt. Továbbá a falnak nem szabad "ragyogni", sem a kémiai szagot.

Kínálunk olyan videókat, amelyek hasznos ötleteket találnak az öntöttvas és akril fürdők kiválasztására:

Az öntöttvas modell kiválasztásakor ellenőrizze, hogy egyenletesen alkalmazzák-e a bevonatot. A durvaság, dudorok és egyéb hibák nem megengedettek. Ez a szegény öntvény és / vagy zománcminőség egyértelmű jele. Ideális - sima felület porszórt bevonattal.

És újra az árról. Az akril és öntöttvas fürdők költségeinek különbsége kicsi, így megengedheti magának a választást az anyag javára, amelyre jobban bízik. Ha van lehetőség arra, hogy egy jól ismert márkától vásároljon egy modellt, akkor ezt meg kell tennie. A "neves" gyártók gondozzák a hírnevet, termékeik általában jobbak, mint a kevéssé ismert cégek termékei. Ha fizet a névért, magasabb színvonalú fizetést fizet.

Akril vagy öntöttvas fürdő - ami jobb? Összehasonlító értékelés

A modern ember kényelmetlenséget kelt, és nem tudja elképzelni létezését az úgynevezett civilizációs előnyök nélkül. A legmodernebb technológiával felszerelt fürdőszobák nem az utolsó helyet foglalják el a listán. Ugyanakkor fontos, hogy milyen anyagból készül a fürdő, mert ez nemcsak a megjelenés, hanem a használat kényelme is függ.

Akril vagy öntöttvas fürdő, melyik az egyik jobb és miért? Próbáljuk kitalálni.

Mindent az öntöttvas fürdőkről

Az egészségügyi berendezések gyártására csak kiváló minőségű ötvözetet használnak. A öntöttvas homokformában öntött. Miután az előgyártmány lehűl, tisztít és zománcozott. Ehhez használjon speciális porot, amely a magas hőmérséklet hatására zománc bevonatba fordul. Az orosz gyártóktól származó fürdők falai szélessége legfeljebb 1 cm, ami ennek megfelelően növeli súlyát.

A vezető európai gyártók legfeljebb 5 mm falvastagságú termékeket állítanak elő, miközben az erősségük nem rosszabb, mint a hazai társaik. A zománc összetétele más. Az orosz termékek gyakrabban kerülnek bevonásra cirkóniummal, míg az európai termékek titánnal keverednek.

Az utóbbi lehetőség tartósabb és egyenletesebb bevonatot biztosít. A különböző gyártók fürdőinek hossza közel azonos. A technológiai folyamat jellemzői nem teszik lehetővé az 1,9 m-nél hosszabb termékek gyártását.

Miért válasszon ilyen termékeket?

Az öntöttvas fürdők nagyon tartósak. A fém, amelyből készültek, kemény és jól formálja a formáját. A tál alsó része semmilyen körülmények között nem süllyed, nem igényel további támaszt a lábakon kívül. Még akkor is, ha egy fürdőt két vagy nagy tömegű személy veszi, a tál nem változtatja meg helyzetét, és nem torzul. Ezenkívül az öntöttvasot alacsony hővezetőképesség jellemzi.

Emiatt a forró víz az ötvözet fürdőjében hosszú ideig nem hűl le. Átlagosan 8-10 percet vesz igénybe ahhoz, hogy hőmérséklete egy fokkal csökkenjen. Ezért elég idő ahhoz, hogy áztassa a habot anélkül, hogy kénytelen meleg víz hozzáadásával elég lenne. Az öntöttvas fürdők speciális korrózióálló bevonattal vannak bevonva, ami segít a csészében hosszú ideig tartani az eredeti megjelenését.

A zománcot egyenletes sima réteggel kell felhordani, az összetevők pedig érzékenyek a hirtelen hőmérsékletváltozásokra. Az öntöttvas jól elnyeli a hangot. Ennek következtében a víz szinte csendes vízzel húzható be a tálba, ami lehetetlen például acéltermékek esetében. Az öntöttvas fürdő megfelelő élettartama jóval hosszabb, mint a más anyagokból készült berendezéseké, és legalább 50 év.

Nem mondható el, hogy a gyártók különféle öntöttvas fürdőket gyártanak. Az anyag sajátosságai miatt rendkívül nehéz elkészíteni, de a termékek funkcionális kiegészítőkkel vannak ellátva: fogantyúk, hidromasszázs, stb. Számos előnye van a szaniter berendezések hátrányai. Először is, természetesen nagy tömeg. A fürdõ súlya átlagosan 120 kg.

Nyilvánvaló, hogy a telepítés önmagában nem lehetséges. Ezenkívül az ilyen terméket nehezen lehet szállítani, és felemelni az első felett bármely padlóra. Használnunk kell a mozgószolgáltatók szolgáltatásait, ami további költségeket jelent. Egy másik hátrány az öntöttvas fürdők igen magas költsége, különösen akkor, ha egy jól ismert cég készít. Az ismeretlen eredetű olcsó termék megvásárlása elég veszélyes, mert ebben az esetben a minősége nem garantált.

Jellemzője az öntöttvas fürdő gondozása

Az öntöttvas fürdő cseréje időigényes és drága, ezért érdemes új terméket megtakarítani, akkor nagyon hosszú ideig tart. Zománcozott fürdő ellátás nagyon egyszerű. Mindenekelőtt minden fürdés után meg kell mosni. A zsírok és a szappanos pehely részecskék a zománcra kerülnek, ha nem azonnal eltávolítják, kiszáradnak és makacs szennyeződéssé válnak. Ezért vegyen egy puha szivacsot egy enyhe tisztítószer oldatába mártva és kezelje a tálat.

Ha nincs idő erre, öblítse le a fürdőt forró vízzel a zuhanyfejen keresztül. Szigorúan nem ajánlott a porokat és a termékeket csiszolóanyagokkal tisztító berendezésekhez használni. Megkarcolják a zománcot, amely elkezd szétzúzni. A savak vegyületei korrodálják a zománcfürdő felületét. Elveszíti a simaságot, és olyan lesz, mint a csiszolás. A szennyeződések könnyen ragaszkodnak egy ilyen felülethez, és nagyon nehéz eltávolítani tőle.

A zománcon megjelenő foltok kezeléséhez speciális eszközöket kell használni. A tálat lefedve védeni kell a forgácsolástól. Lehetnek olyan tárgyak, amelyek a magasságból a fürdőbe esnek: üvegcsék, zuhanyfejek stb. A tartályon belül nem szükséges fémvödröt vagy medencet felhelyezni: károsíthatja a zománcot. Ugyanezen okból, amikor a fürdésre alkalmas háziállatok, különösen a nagy kutyák esetében gumitömlőt kell elhelyezni az aljára.

Jó minőségű termékek jelei

Az üzlet általában nagy választékot kínál öntöttvas fürdőkből. Egy minőségi termék könnyen felismerhető több okból:

 • Ideálisan sima belső felület.
 • Egyenletes színű zománc foltok és foltok nélkül.
 • Nincs olyan hiba, mint a forgács és a csipke a termék külső felületén.

Jó, ha van egy mosogató és minden szükséges elem a fürdőszobával együtt: lábak, korlátok stb. Kívánatos, hogy a lábak magasságban állíthatók legyenek. Így a termék könnyebben telepíthető.

Akrilfürdő: mit kell ismernie a tulajdonosnak?

A név alatt az akril fürdő a boltokban eladott két teljesen különböző típusú egészségügyi berendezések. Fő különbségük abban áll, hogy milyen anyagból készültek. Jellemzői nagyjából, és függenek a késztermékek tulajdonságaitól. Az első típusú fürdő tiszta vagy úgynevezett öntött akril, a második - a koextrudált akril.

A polimerizációs eljárás előtt a polimetil-metakrilátot vagy a PMMA-t különböző komponensekhez adják, amelyek javítják a jövőbeni termék tulajdonságait. Ennek köszönhetően az összetétel ellenálló színt, plaszticitást, fenntarthatóságot és higiéniát biztosít. Ezenkívül az adalékanyagokat, amelyek megakadályozzák a baktériumok növekedését és növekedését a tál falán, hozzáadhatják az egészségügyi akrilát.

Bár a PMMA-t a gyártási folyamat során használják mindkét fürdő esetében, az eredmény eltérő. Az akrilból készült termékek a következők szerint. Először egy kiváló minőségű anyagot készítenek. Ehhez a folyékony vegyületet lezárt üvegformákba öntjük, és a polimerizációhoz gőzkamrába visszük. Az eredmény egy kiváló minőségű, körülbelül 8 mm vastag, szilárd anyag.

A kapott lemezt felmelegítjük, majd a vákuumot a kívánt méretre feszítjük és öntjük. Az akrilfólia hátoldalán erősítő réteget alkalmaznak: üvegszálas és poliésztergyanta keverék. Ezután a majdnem elkészült tálból minden felesleget levágnak, minden szükséges lyukat fúrnak. A munkadarabot a konstrukció alatt összeállított és polírozott erőátviteli keretre szerelik fel.

A kétrétegű műanyagból készült termékek másképp készülnek. A PMMA mellett tartalmaznak akrilnitril-butadién-sztirolt vagy ABS-t is, ami rugalmas műanyag. A gyártási folyamat során mindkét készítmény olvadékait egyidejűleg extrudálják a berendezés fúvókái között, és egymással össze vannak kapcsolva. A megszilárdulás után egy műanyag szerkezetet kapunk, amelynek egyik oldalán fényes akril felület van, másrészt ütésálló ABS alap.

Előnyei és hátrányai akril termékek

Az akril fürdők kétségtelen előnyei közé tartozik egy kis, legfeljebb 40 kg súly. Az ilyen termékek könnyen szállíthatók, nem jelentenek további terhet a mennyezeten. A berendezések felszerelése is jelentősen leegyszerűsödik. Kívánság szerint egy személy végezhet. A termékeknek elegendõ erõssége van, azonban ez az akrilgyártmányokra vonatkozik. Könnyebben képesek ellenállni a nehéz ütéseknek, minimális veszteséggel.

Az akril fürdõk gyártási technológiája lehetõvé teszi, hogy nagyon különbözõ, sõt nagyon bonyolult alakzatokat készítsen. Közülük könnyedén kiválaszthat egy terméket minden stílus belsejébe. A színek száma is gyakorlatilag korlátlan. A pigmentet a polimerizáció előtt az akrilbe viszik be, ami lehetővé teszi, hogy stabil színt kapjon, amely idővel nem változik.

Az akril fürdők alacsony hővezető képességgel rendelkeznek. A begyűjtött víz hosszú ideig tartja a hőmérsékletét. Körülbelül 30-40 percet vesz igénybe ahhoz, hogy lehűljön egy fokkal, így rendszeres időközönként nem szükséges meleg vizet melegíteni a fürdés során. Ezenkívül minden simasággal az akril csúszásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, így a vízkezelés biztonságossá válik.

Az összetétel elég jól felszívja a hangot, így a fürdő tulajdonosának nem kell hallgatnia a dobozokat, amikor a vizet a tálba helyezi. Az akril termékek többfunkciósak. Az anyag feldolgozásának egyszerűsége lehetővé teszi számukra, hogy mindenfajta fúvókát és fúvókákat helyezzenek el hidromasszázs, különböző formájú és konfigurált korlátok, világítás, automatikus túlfolyó rendszer és még sok más.

Az akril fürdők egyik fő előnye a karbantarthatóságuk. A kis repedések, karcolások vagy forgácsok nagyon gyorsan és egyszerűen helyreállíthatók olyan speciális összetevők segítségével, amelyeket könnyedén meg lehet vásárolni bármely hardverraktárban. Az akril fürdők, amelyek elvesztették vonzó megjelenését, szintén helyreállíthatók. Két elfogadható módszer létezik. Helyezhet be akril betétet vagy töltőanyagot használhat.

Mindkét módszer elég hatékony, és segít a kedvenc fürdő élettartamának meghosszabbításában. Nyilvánvaló, hogy az összes fenti előny a belőlük készült termékek nagy részében rejlik. A kétrétegű műanyag modelleket csak belülről a PMMA fedezi, és a bevonat rétege nagyon vékony. Az ABS, amely valójában az ilyen tálca körülbelül 80% -át teszi ki, elnyeli a nedvességet és gyorsan összeomlik.

Az akrillák hátránya a magas hőmérsékletre való érzékenység. A PMMA 160 ° C-os hőmérsékleten olvad, ezért ha meleg vizet öntünk, a műanyag enyhén lágyul és deformálódik. Ezért a gyártók azt javasolják, hogy először hideg vizet öntsön a fürdőbe, és forró vízzel hígítsa. Érzékeny összetételű, alkoholtartalmú anyagok. Semmiképpen ne essen az ilyen fürdő felületére.

Egy másik hátrány az akril termékek törékenysége. Erős ütés, különösen akkor, ha egy tárgy magasságból esik el, elpusztíthatja a műanyagot. Ugyanakkor a komoly "pusztítás" nem mindig alkalmas a helyreállításra, és a fürdőt új helyre kell cserélni. Egy nagy személy súlya alatt az akril "játszhat" és hajlíthat, ami nem túl kellemes a fürdés folyamán. A hátrányok közé tartozik a kiváló minőségű öntött termékek magas költsége.

Hogyan törődjünk az akril berendezésekkel?

Ellentétben a közhiedelemmel, az akril termékek gondozása nagyon egyszerű. Különösen, ha bizonyos szabályokat követ. Először minden használat után meg kell mosni, vagy legalább forró vízzel ki kell mosni. Az akril felületén fagyasztott szennyeződés nehezen eltávolítható foltokká. A termékek tisztításához csak speciális termékeket vagy enyhe tisztítószerek oldatait használhatja.

Minden tisztítószer a csiszolóanyagokkal akril ellenségek. Megkarcolják a fényt és végül fényes fürdőt alakítanak át mattra. Még rosszabb az akril hatása a klórra és az összes hatóanyaggal együtt. Amikor megpróbálja fertőtleníteni a tálat az egyik ilyen kompozícióval, akkor csak a bevonat drámai opacitását érheti el. Ha újra használja a kábítószert, az akril tálat finom pórusokkal fedjük le.

Minden oldószer, beleértve az acetont is, befolyásolja. Először zavaros lesz, ha a készítményt nem azonnal lemossák, hosszú érintkezéssel, egyszerűen csak a tál felületét korrodálja. Hasonlóan működik akril ammónia és formaldehid. Ne engedje meg, hogy kapcsolatba lépjenek a fürdőszobával. Ha a felületen rozsda vagy mész-lerakódások jelennek meg, nem szükséges folk módszerekkel járni, csak speciális akril-szerszámokat kell használni.

Hogyan kell "tanulni" a kiváló minőségű akril

Ha jó minőségű akrilra van szükséged, meg kell értened, hogy leggyakrabban csak a formázási lehetőségre utal. A kétrétegű műanyag ebben a meghatározásban szinte soha nem esik le. Ezért az első dolog az, hogy meghatározzuk a kívánt modell összetételét. Könnyűvé tenni. A fürdő oldalának kivágásakor az öntött akrilnak két rétege van, koextrudálva - három. Ezen kívül jelen kell lennie:

 • Sima felület. Durva - a rossz minőségű jel.
 • Szerkezeti szilárdság. Ha megnyomja, a fürdő nem "játszható".
 • Egyforma anyagvastagság az összes termékfelületen. Zseblámpával ellenőrzött.
 • Egyszerű forma. Túl bonyolult konfiguráció gyakran csökkenti a termék erősségét.

Érdemes figyelni az oldal vastagságára. Minőségi termékeknél nem lehet vékonyabb, mint 4 mm. Gyakran még szélesebbek is - körülbelül 6 mm. A rossz minőségű fürdők szélessége 2-4 mm.

Az akril és öntöttvas összehasonlítása: fontos jellemzők

És mégis, a fürdőválasztás, inkább akril vagy öntöttvas? Annak érdekében, hogy végül eloszlassuk az esetleges kételyeket, mindkét lehetőséget többféle módon is összehasonlítjuk.

Tartósság és erő

E mutatók összehasonlításánál természetesen az öntöttvas nyer. Ellenáll a korróziónak és ellenáll a mechanikai igénybevételnek. A legnagyobb, amellyel szembenézni ebben a értelemben, a zománc forgács. Az ilyen károsodás, ha szükséges, visszaállítható a zománc réteg helyreállításával. Az öntöttvas nagyon jól formálja alakját, nem hajlik, és több évtizede szolgálja a tulajdonost.

Az akril sok szempontból gyengébb. A működésének időtartama teljes mértékben a termék minőségétől és annak elkészítésétől függ. A kétrétegű fürdő ritkán 5-7 évnél hosszabb időt vesz igénybe, hiszen ez az időszak biztosan hosszabb. De még mindig nem olyan nagy, mint az öntöttvas: csak 10-15 éves. Az akril termékek ereje kicsi. Még a legjobb fürdők is sanyarulhatnak egy ember súlya alatt, ami bizonyos kellemetlenséget és bizonytalanságot okoz.

Megjelenés és formatervezés

Az akril termékeknek nincs versenytársa ezen a területen. A termelés technológiája lehetővé teszi, hogy bármilyen tervezési ötletet elvégezzen. A fürdők különböző formákban lehetnek, a leginkább szeszélyesekig. A műanyagfeldolgozás egyszerűsége lehetővé teszi, hogy nagyszámú furat álljon rendelkezésre további berendezések beszereléséhez, ami lehetővé teszi az akril tálak bármilyen funkcióval történő felszerelését.

Nincsenek korlátozások a színezékek kiválasztásában. Öntöttvas fürdők nem büszkélkedhet ilyen fajta. A nehézfémek nem érintik a feldolgozás finomításainak használatát a feldolgozás során. Az öntöttvas termékcsalád nagyon kicsi, a formák száma is kicsi. Csak a szerkezet lábai és esetleg a korlátok vannak kitéve a dekorációnak. Nem létezik különféle szín. Minden eszköz a fehér tömegben.

Telepítési jellemzők

Mindenki tudja, hogy egy öntöttvas fürdő telepítése meglehetősen bonyolult, ami a tömegéhez kapcsolódik. Bármely modell súlya meghaladja a 100 kg-ot. Ehhez hozzá kell adnunk egy fürdőző tömegét és egy tálba gyűjtött vizet. Az eredmény több mint 220-250 kg, ami komoly terhelésnek számít a padlón. A beton, kétségtelenül túl fog maradni. De például a fa építését tovább kell erősíteni.

Azonban ez a nehézség a telepítés öntöttvas fürdő véget ér. Nagyon nehéz eljuttatni a telepítési helyszínre, különösen ha az egyik felső emeleten található. Hatékonyságának köszönhetően nagyon stabil, és mindaz, amit a telepítőnek szüksége van, hogy magasságban állítsa. Azok számára, amelyek állítható lábakkal vannak ellátva. Be kell vallanom, hogy az akrilból készült termékek is nagyon nehézek.

A fő nehézség itt a fémkeret kötelező jelenléte, amely a tál erősítéséhez szükséges. Minden modell esetében a design kifejezetten kifejlesztésre került. A kádak készen vannak a még gyártott keretekkel. A telepítés során először össze kell szerelni a keretet és csatlakoztatni kell a tálhoz. Sokan azt gondolják, hogy ez a design nem elegendő ahhoz, hogy stabil akril fürdőt képezzen.

Ebben az esetben egy házi keret kerül felhasználásra, vagy egy tégla párna össze van építve. Mindez persze megnehezíti az akril termékek beszerelését. De egyébként elég egyszerű, mivel a keret súlya és a tényleges fürdő kicsi. Kívánatos, hogy bármelyik otthoni mester képes megbirkózni ezzel a munkával.

Költség és többletköltségek

El kell ismerni, hogy az ár tekintetében az öntöttvasból és akrilból készült minőségi termékek csak kis mértékben különböznek egymástól. Mindkét esetben megvásárolhatja az egyszerű modellt viszonylag kevés pénzért, de minden további elem jelentősen növeli ezt az összeget. Az ár a márka, a design és a minőség függvényében alakul ki. Mindegyik vevő maga határozza meg ezeknek a tulajdonságoknak az elfogadható arányát.

Fontos megérteni, hogy nincs értelme vásárolni egy olcsó és nyilvánvalóan alacsony minőségű terméket. A vásárlásra és telepítésre fordított alapok eldobhatónak tekinthetők, mert nem tart sokáig. A külön költségek közé tartozik a speciális tisztítószerek megvásárlásának költsége a fürdő gondozásáért. Ezek feltétlenül szükségesek az akril, az öntöttvas termékek ebben a tekintetben kevésbé szeszélyes.

Hasznos videó a témában

A vízvezeték műszaki és gyakorlati tulajdonságainak összehasonlítása az innovatív akril vagy hagyományos öntöttvas fürdők számára:

Az öntöttvas edény kiválasztásának kritériumai:

Hogyan válasszunk jó akril fürdőt?

Úgy gondolják, hogy az akril fürdők ideálisak sokemeletes épületekhez. Könnyen szállítható, könnyen telepíthető. Közülük könnyedén kiválaszthat egy modellt a legkisebb fürdőszoba számára. A sertés-tálak jobban megfelelnek a magánházaknak vagy nyaralóknak. Ez azonban csak a szakemberek ajánlása. Mindkét lehetőségnek előnyei és hátrányai vannak. Az akril eleganciája vagy az öntöttvas praktikussága: a végső választás a vevő számára.

Melyik fürdő jobb: öntöttvas vagy akril?

Öntöttvas vagy akril? Fém vagy műanyag? Ha figyelmen kívül hagyja a szerény vasfürdők skáláját, akkor a vízvezeték-használók pontosan két táborba oszthatók a preferenciákban - a hagyományok támogatói (öntöttvas) és az újak (akril) ismerősei. Szerencsére minden terméknek megvannak a maga különféle előnyei, ezért a vevők minden egyes pillanatban megkárosodnak, amikor a boltban választanak! A felhasználói jellemzők teljes skálájának alapját képezve kockázatot vállalunk pártatlan elemzés elvégzésére, és továbbra is válaszolunk arra a kérdésre, hogy "melyik fürdő jobb: öntöttvas vagy akril".

Hogyan válasszunk fürdőt

A legtöbb cikk felsorolja a különböző termékek érdemeit üzleti és száraz módon, és kategorikus tanácsokat ad a technikai paraméterek alapján. De jobb, ha másképp csináljuk -, hogy pontosan mit tudunk a fürdők használóinak, és valódi vélemények alapján hangot adnak a termék típusáról és anyagáról. Mit keresnek az emberek a vízvezeték-szerelő kiválasztásakor?

Lásd a főbb követelményeket!

 • Kényelem használható. ("Jobb öntöttvas - melegebb").
 • Színes. ("A csempe színe által elrendelt akril fürdő").
 • Ár. ("Sajnos, nem volt elég pénz a divatos és drága akril számára, ezért vásároltunk kiváló minőségű öntöttvasot").
 • Minőség. ("A jó öntöttvas fürdőkben a zománc ereje olyan, hogy a tengelyek a javítás alatt esnek, és nincsenek nyomok").
 • Könnyű gondozás. ("Megtakarítás lesz az akrilokkal - nincs szükség fürdőszobai tisztítószerekre, az összes betétet vízzel kell mosni").
 • Egyszerű telepítés. ("A férj gond nélkül mozgatta az öntöttvas fürdőt").
 • Kényelem szállítás. ("Az akril könnyedén emelkedett az ötödik emeletünkre").
 • Méretek és formatervezés. ("Az akril fürdők egyedüli plusz mérete").

A vélemények egyenlően oszlanak el - és még mindig nem tisztázott, hogy melyik fürdőszoba jobb: akril vagy öntöttvas. Tehát érdemes értékelni a felhasználói nyilatkozatok objektivitását!

Minőségi anyag - tartós fürdő

A legfontosabb követelmények a vízvezetékhez - hosszú távú kényelmes használat a működési és esztétikai tulajdonságok elvesztése nélkül. Ha ebben a szempontból értékeli a fürdőket, akkor a vezetők valószínűleg öntöttvas lesz. Végül is főbb jellemzői a következők:

 • Üzemidő - 40-50 évig;
 • Jó hőkapacitás - a víz lassan, körülbelül egy fokkal 10-15 perc alatt hűl le;
 • Nagy szilárdság - az anyag nem deformálódott, nem sérült és gyakorlatilag nem kopik.

Figyelembe veszi az öntöttvas fürdők "gyenge" kapcsolódását, de érdemes tisztázni, hogy a jól ismert gyártók jó minőségű termékeiben a zománcra szinte nincs probléma. Csak sok évnyi szolgálat után lehet enyhe kopás és csillogás, de ebben az időben valószínűleg csak frissíteni kívánják a fürdőt.

Az akril esetében az azonos mutatók jellemzői a következők:

 • Az élettartam kb. 20 év;
 • A hőkapacitás éppen az öntöttvas felett van - egy fokkal lehűlödik egy fél Celsius fok.
 • A gyenge ütésállóság egyszerű javításokkal kompenzálva van;

Ugyancsak fontos, amikor akrilfürdőt választunk, hogy megvizsgáljuk a felhasznált vasalat típusát, amely vagy üvegszálas vagy poliuretán kompozit alapján készült. Az első lehetőség nem csak veszélyes a sztirol gyártása során felhasznált fölösleges gőz miatt, hanem hajlamos a mikrotörések kialakulására, az anyag későbbi megsemmisítésével. Az akril fürdők ilyen típusú hibája nem állítható helyre. A poliuretán kompozícióval nincs ilyen probléma, és a fürdő sok éven át szolgál, kopás nélkül.

Az ár, amelyet elsősorban a minőség határoz meg, nem sok különbség a "versenytársak" esetében:

 • Öntöttvas - 8-20 ezer rubel és felette;
 • Akril - 9-25 ezer rubel vagy annál magasabb.

Emellett az anyagok megvitatásakor érdemes megemlíteni néhány olyan pontot is, amelyek a gyártási szakaszban vannak elhelyezve:

E jelzések szerint az öntöttvas határozottan elveszik, mivel fehér színű, négyszögletes formában készül. Az akrilban, az anyag kiváló lágysága miatt szinte nincs korlátozás az alakra és a méretre. Ezenkívül a műanyag könnyen festhető a tömegben, vagyis a fürdő színpalettája nagyon széles.

Az anyagok jellemzőinek és költségének összegzése, figyelembe véve a csoport összes felhasználói paraméterét, megjegyezzük, hogy az akril jobb mint az öntöttvas a hasonló árú kivitelben és a technikai adatoknál enyhe késéssel.

Szállítás és telepítés

Abszolút vezetés ezekben a tárgyakban az akrilban. Az alacsony tömeg csökkenti a szállítási nehézségeket, és egy jól átgondolt keretrendszer is könnyen megvalósítható, még akkor is, ha nincsenek különleges képességek. A 120 kg súlyú öntöttvas rosszul szállítható és nehezen emelhető. Ezek a hiányosságok, mint kiderül, nagyon fontosak a felhasználók számára.

Az akrilfürdő beszerelését a következő két séma szerint végezzük:

 • a keretkeret lábbal;
 • egy tégla alapon.

A harmadik módszer, amely ötvözi mindkét technológiát, szintén lehetséges. A beszerelési módtól függetlenül gondoskodnia kell a falra szerelt szerelőhorgokról vagy útmutatókról. Ez a megközelítés stabilizálni fogja a fürdő alakját, vagyis megakadályozza annak deformációját és károsodását a használat során.

A monolit öntöttvas könnyebben telepíthető, mivel nem igényel semmilyen kapcsolási rajzot és további feltételeket. A felhasználóknak csak nehéz vízvezetéket kell elhelyezniük a fürdőszobában, és az utasításoknak megfelelően csatlakoztatniuk kell a szifont.

Minden típusú vízvezetékhez szakmai telepítési titkokat biztosítanak:

 1. Az öntöttvas fürdő külső felületét ezüst festékkel kell bevonni. Ez segít csökkenteni a hőátadást, ami azt jelenti, hogy a víz tovább melegszik.
 2. Az akril behelyezésekor minden manipuláció után érdemes két fontosabb dolgot elvégezni: a fürdő és a fal csatlakozását tömítőanyaggal szigeteljük, és miután megszáradt, zárjuk le a ragasztót ragasztószalaggal. Ez még nagyobb strukturális merevséget eredményez, ami nagyon fontos az akril vízvezetékhez.

Napi gondozás és használat

Nagyon érdekes kérdés a két féle fürdők között! Az a tény, hogy a felhasználók és a gyártók véleménye arról, hogyan kell törődni az akril fürdővel:

 • Az első úgy gondolja, hogy elegendő a vízvezetéket vízzel lemosni és egy szappanos szivaccsal törölni;
 • A második ragaszkodik az akril bevonatok gondozásához szükséges speciális források megszerzéséhez.

Ennek az ellentmondásnak köszönhetően viták vannak a fórumokon és a boltokban, vajon drága-e az akril fürdőkúra, vagy sem. Természetesen a helyes válasz az, amit a gyártók javasolnak. Mivel a víz, bármennyire is ideális, még mindig hagy egy bevonatot az akrilről, ami fokozatos sárgulást és a megjeleníthetőség elvesztését okozza. Sajnos az akrilápoló termékek nem tartoznak a költségvetési megoldások közé, így a pénzügyi költségek magasabbak lesznek, mint az öntöttvas tisztító pasztái és gézei.

A minőségi zománcozású öntöttvas fürdő nem könnyű a műanyag vízvezeték tisztításához. A szennyeződés és a plakk azonnal elmosódnak, és az eszközökre vonatkozó korlátozások gyakorlatilag hiányoznak. Az egyetlen dolog, amit nem szabad megvásárolni, nagy mennyiségű savas gyógyszer. A korrozív környezet károsítja a bevonat szerkezetét, ami porozitását és fokozatos pusztulását okozza.

Folytatva az anyagok összehasonlítását, összefoglalja - könnyebb és olcsóbb a kiváló minőségű öntöttvas, mint az akril esetében.

Melyik fürdő jobb?

A felhasználó igényei és az öntöttvas és akril tényleges tulajdonságai alapján bizalommal mondható, hogy a műanyag előnyei sokkal magasabbak, mint az öntöttvas.

Ha feltételesen ugyanaz az érték és az akril technikai paraméterei:

 • Nem okoz problémát a szállítás és a felemelkedése miatt;
 • Csak fel van szerelve;
 • Különböző színekben és formatervezési formákban árusítva;
 • Könnyen javítható károsodással és forgácsokkal;
 • Gyorsan tisztítva;
 • Hosszú ideig tartja a vízhőmérsékletet.

Érdemes megemlíteni az akril fürdők kényelmes használatának fontos tényét is. A műanyag mindig meleg anyag, ezért úgy döntött, hogy zuhan, nem kell állnia a lábadon a fém hideg felületén, vagy várjon addig, amíg a víz nem melegíti fel a bevonatot. Az ilyen kényelmetlenség nem kerülhető el, ha a kád öntöttvasból készül.

A hagyomány rajongói természetesen hűek lehetnek a nehézkes és nehéz vízvezetékhez, de a következő javításnál még mindig azt gondolják: talán valami modernre és nem kevésbé minőségűre kell gondolnod, mint egy öntöttvas fürdőt?

És végül, a Cersanit és Villeroy cégek szakértőinek videója Boch - hasznos tippek a tökéletes fürdőszoba kiválasztásához:

Válasszon fürdőt: akril vagy öntöttvas, melyik fürdő jobb

Melyik fürdő jobb akril vagy öntöttvas? Mind a vízvezeték-termék különböző a minőségben és a könnyű használatban, de jelentős különbségek vannak közöttük. A választás előnyeinek és lehetséges hátrányainak áttekintése segít meghatározni a végső választást.

Megbízható és tartós öntöttvas

A sertésvas fürdőket elsősorban jó minőségű vízvezeték szerelőinek választják ki, amelyek több mint egy tucat évig tartanak. Az anyagot viszonylag hosszú ideig melegítik, de a víz hőmérséklete nem csökken hosszú ideig - 1,5 órától 2 óráig melegszik. Az öntöttvas termék tetején a gyártási folyamat során egy zománcréteg borítja, melyet nem lehet csiszolószerrel tisztítani.

Szintén nem kívánatos, hogy nehéz tárgyakat dobjon bele, hogy a zománc ne szakadjon le. A vásárlás előtt fontos, hogy figyeljen a fürdő bevonatára - a zománcfestéknek sima, egyenletes színűnek kell lennie, anélkül, hogy a legkevesebb érdességet vagy elmosódást okozná. Csak ebben az esetben a termék kiváló minőségű, ami azt jelenti, hogy képes gondoskodni a fényesség és az eredeti megjelenés több mint 50 éve a megfelelő gondossággal.

Öntöttvas fürdő - az előnyök

A öntöttvasnak számos előnye van:

 • élettartama legfeljebb 50 év;
 • magas biztonsági szint;
 • stabilitás;
 • alacsony hővezetőképesség;
 • jó hangelnyelés;
 • az egyszerű gondozás.

Az öntöttvas fürdő hosszú ideig tartja be a vizet, ami lehetővé teszi a fűtésre jelentősen megtakarítást és hosszú távú vízkezelést a maximális kényelem mellett. Emellett az erős öntöttvas fürdőt nehéz nehéz kalapáccsal megtörni, nagyon nehéz és stabil marad a helyén.

A felületet csak nagyon erős ütés okozhatja, vagy súlyos tárgyat lehúzhat, és az idővel átcsapott vagy repedezett zománc helyreállítható, és a termék több évig is használható. A vasalóból készült fürdőszoba tökéletesen elnyeli a hangokat és a robbanásokat, ráadásul nem nehéz tiszta formában tartani. Az idő múlásával a bevonat még akkor sem halványul meg, ha magas hőmérsékletnek van kitéve, a zománc színe és csillogása megmarad.

Öntöttvas fürdő - hátrányok

A hiányosságok közé tartozik:

 1. nagy súly;
 2. korlátozott formájú kiválasztás;
 3. csúszós bevonat.

Az öntöttvasból készült standard kádak átlagos súlya elérte a 120 kg-ot, ami különös nehézségeket okoz a szállítás, a leszerelés és a szerelés során. Minden ilyen termék főként dimenziós, téglalap alakú vagy háromszög alakú, amely nem mindig alkalmas kis fürdőszobákra, és nem illeszkedik a teljes tervezési ötletbe.

A csúszós belső bevonat a mínuszok között is van - ajánlatos egy speciális csúszásgátló gumi matracot elhelyezni a fürdő alján a vízkezelés biztonságos elfogadásához.

Könnyű modern akril

Valójában az akril egyfajta műanyag - olyan anyag, amely nagyon könnyen meg tudja hozni a kívánt alakot, meg van erősítve és bármilyen színben festhető. Az akrilból készült fürdők egyik legjelentősebb előnye, hogy különböző méretben, színekben és formákban kaphatók.

Így minden fürdőszobában, köztük egy kis területen is telepíthető. A vízvezeték szerelésével, például egy sarokban, így felszabadítson elegendő helyet egy mosógép vagy bútorok számára. Mivel az anyag természeténél fogva nagyon rugalmas, a gyártási szakaszban meg kell erősíteni üvegszálas vagy fémhálóval, hogy megkapja a szükséges szilárdságot. Ebben az esetben persze, minél jobb a fürdő, annál drágább lesz.

Tanács. Az akril fürdő vásárlásakor jobb, ha előnyben részesítjük a fémszállal megerősített modellt.

Az akril fürdők nemcsak a standard fehérek lehetnek, hanem a szivárvány árnyékában is festettek - a színt a festékanyagnak a gyártási szakaszban történő hozzáadásával adják hozzá, ami miatt a festék nem mossa ki és nem veszíti el a színét idővel.

A vásárlás előtt figyelmet kell fordítani az akril lap színének és vastagságának egységességére, különösen az 5 mm falvastagságú termékek a legerősebbek. Továbbá ne vásároljon szaniterárut könyökkel vagy durva felületen, ami közvetlenül azt jelzi, hogy rossz minőségű.

Akrilkád - profik

Az akrilból készült modern fürdők az alábbi előnyökkel rendelkeznek:

 1. kis súly;
 2. különféle formák;
 3. csúszásmentes felület;
 4. az egyszerű gondozás;
 5. alacsony hővezetési képesség.

Az akrilbõl készült fürdõk súlya átlagosan 30 kg körüli, ami nagymértékben megkönnyíti a szállítást (különösen a felsõ szinteken). Ezenkívül a telepítési folyamat nagymértékben egyszerűsödik, amellyel csak egy mester képes megbirkózni. A fürdő tökéletesen megőrzi a hőt, míg felszínén elég gyorsan felmelegszik, ellentétben az öntöttvaszal.

A gyártási technológia lehetővé teszi, hogy az akrilból kifújja a kívánt szélességet és magasságot bármilyen formában - akár egyedi kialakítást is rendelhet, amely tökéletesen illeszkedik a belső térbe. Egyes modellek hidromasszázzsal és egyéb funkcióval vannak ellátva a vízkezelések leginkább elfogadható elfogadásához.

A termékek belső felülete csúszásmentes, ami lehetővé teszi a vízkezelést csúszásmentes matracok nélkül. Ugyanakkor a fürdőszoba gondozása olyan egyszerű, amennyire csak lehetséges, és leállítja a szennyezett felületet gél alapú tisztítószerrel.

Akril fürdõ - ellen

Az akril fürdők nincsenek hátrányok nélkül:

 1. a működési idő 10-15 év;
 2. viszonylag alacsony szilárdságú;
 3. az éles tárgyak károsodásának lehetősége.

Az akrilből készült fürdő átlagosan 2-3 alkalommal kevesebb, mint egy öntöttvas. Ugyanakkor az élettartam és a szilárdság közvetlenül függ a termék minőségétől és a megerősítés mértékétől. Hamis vagy gyenge megerősítés esetén deformáció fordulhat elő, és ha a vízvezeték nagyon vékony akrilból készül, akkor a lábad alatt lehet. Ezzel szemben a nagy szilárdságú, fémszállal erősített termékek teljes mértékben ellenállnak az öntöttvas káddal szemben.

Az is fontos tudni, hogy az akril fél az éles fémtermékek közvetlen expozíciójától, nem olvad ki egy nem-kioltott cigarettából, megkarcolhatja az állat karmai.

Melyik fürdőt jobb vásárolni?

A jobb akril vagy öntöttvas fürdő kiválasztása során elsősorban arra kell összpontosítania, hogy milyen méretű és alakú vízvezeték szükséges. Ha a szoba területe megengedi, beállíthatja a teljes öntöttvas fürdőt, ha a helyiség mérete korlátozott, vagy a tervezési elképzelés megköveteli, jobb választani a kívánt alakú és színű akril terméket.

Ami a termikus stabilitási paramétereket illeti, a víz hőmérséklete 10 percenként 1 fokkal csökken, akrilban - csak 1 óra múlva. Ezért a szerelmeseknek, hogy a lehető leghosszabb ideig forró vízben felszedjenek, továbbra is figyelmet kell fordítaniuk az akril termékekre. Továbbá a modern gyártó cégek olyan modelleket kínálnak, amelyek világítással, hidromasszázszattal és számos egyéb hasznos funkcióval rendelkeznek.

Nem az utolsó szerepe a vízvezeték kiválasztásánál is költséget jelent. Az árak összehasonlításakor nagyjából ugyanazok, kivéve az akril fürdőket, amelyek komplex konfigurációval és további megerősítéssel rendelkeznek, ami sokkal többet fog kerülni.

Ápolás és helyreállítás

Elvileg mindkét termék elég hosszú lesz, a legfontosabb az, hogy megfelelően gondozzanak rájuk. Az öntöttvas felülete porózus, aminek következtében elnyeli a rozsdát és a piszkot, és gyakori tisztítást igényel. Az öntöttvas fürdő károsodása esetén helyre kell állítani, és ez a folyamat meglehetősen nehézkes és poros. Bizonyos esetekben szükséges lehet helyreállítani a stakril (folyékony akril), amikor a zománc megújul repedések és üregek kitöltésével, teljesen kiegyenlítve a felületet.

Az akrilfürdő higiénikusabb, a szennyeződés eltávolítása érdekében, a felület elegendő ahhoz, hogy vízzel vagy speciális mosószerrel mártott szivacsot lehessen mosni. Általában véve az akril gondozása egyszerűbb, az egyetlen fontos követelmény a csiszolóanyagokat tartalmazó termékek használata, agresszív oldószerek a szennyeződéstől való tisztításhoz.

Komoly károsodás esetén a termék folyékony akril felhasználásával is helyreállítható, a karcolások kiküszöbölése pedig sokkal könnyebb, mint az öntöttvas esetében.

következtetés

Mind az öntöttvas, mind az akril az egyik legjobb anyag a fürdők készítéséhez. Mindegyik anyagnak vannak előnyei és hátrányai. A tartósság és a megbízhatóság szempontjából az öntöttvas modellek nyernek, de a higiénia, a súly, az alak és a szín választása elsősorban akril. Ezenkívül sokkal könnyebb az utóbbi szállítása és felszerelése.

Válassza ki a megfelelő vízvezeték-szükségletet, mindenekelőtt a fürdőszobának és a teljes belső kialakításnak megfelelően. Vásárlás előtt győződjön meg róla, hogy a kád az ajtón áthalad, hibás, és nem hamis.

Akriltermék vásárlásakor jobb, ha a vastag falú, nem nagyon bonyolult alakú, fémrácsos megerősítéssel rendelkező modelleket előnyben részesítjük, amelyet jó stabilitás jellemez. Az öntöttvas fürdőnek egyenletesen alkalmazott zománcnak kell lennie, festés és érdesség nélkül - ebben az esetben, ha a működési szabályokat betartják, legalább 50 évig tart.

A gondoskodás a speciálisan tervezett eszközök használatára korlátozódik minden egyes terméktípus esetében, ezért nagyon nehéz a nehéz tárgyakat a súlyos károkat elkerülni.

Az űrtechnológia vagy a nagyapa hagyományai: ami jobb - akril vagy öntöttvas fürdő

Ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a vízkezelésből, ki kell választania egy minőségi fürdőt.

A rendszeres olvasók tudják, hogy nem sokkal ezelőtt telepítettem akril betétet a szomszédom öntöttvas fürdőjébe. Megkért, hogy tegyek neki egy szívességet. És miközben dolgoztam, gondoltam, melyik fürdő jobb: akril vagy öntöttvas. Sőt, a közeljövőben fogok csinálni javításokat a odnushka, hogy a fiam vásárolt egy jelzálog, és még mindig gondolni ezt a kérdést.

Felajánlom figyelmemet e témában. Az alábbiakban bemutatom mindkét termék előnyeit és hátrányait, és összehasonlítom a legfontosabb műszaki jellemzőket. Ha azt is eldönti, hogy mit válasszon a saját fürdőszobában történő telepítéshez, itt megtalálja az összes szükséges információt.

Öntöttvas fürdők

Kezdjük az öntöttvas fürdőkkel, mint egy hagyományos és közös termék. A szüleink, valamint a nagyszülők lakosztályai voltak. Ennek ellenére az ilyen termékek előnyei lehetővé teszik számukra, hogy még mindig ne veszítsék el pozícióikat az építési piacon. Azonban az első dolgokat először.

A fotó - öntöttvas fürdőben.

Nagyon gyakran az akrilöntvény acélból való választását a személy pénzügyi képessége határozza meg. Nem javasolnám, hogy tegye. Elvégre hosszú ideig vásárolsz egy fürdőt, így a magas ár nem lehet visszatartó erejű. Jobb figyelmet fordítani a műszaki jellemzőkre és a működési tulajdonságokra.

Minden öntöttvas fürdőkád, amelyeket a vízvezeték üzletek tárolnak, nem különböznek az eleganciában és a formák összetettségében. Ennek oka az anyag jellemzői és a feldolgozás összetettsége. Azonban a szigorú geometriai alak miatt. Például soha nem volt semmi problémám a fürdőszobában történő termékek telepítésével kapcsolatban.

Az öntöttvas fürdő készítésének technológiája a lehető legegyszerűbb:

 • az olvadt anyagot speciális formákká öntjük, ahol a hűtés teljes hossza fennmarad;
 • ezután az üreget speciális korróziógátló anyaggal és zománccal borítják;
 • Az utolsó szakaszban a fürdőket egy infravörös sütőben dolgozzák fel, ahol a hőmérséklet hatása alatt a zománc megkötődik, sima és tartós lesz.

nyalánkság

A technika látszólagos egyszerűsége ellenére az öntöttvas termékeknek számos fontos előnye van, amelyek miatt jelenleg nem veszítik el népszerűségüket. És ez az új technológiák és anyagok megjelenése ellenére is.

Az öntöttvas fürdő erős és tartós.

Megmondom Önnek az előnyöket, amelyek számomra személyre szabottak:

 1. Tartósság és alacsony hővezető képesség.

Az öntöttvas fürdők melegítik a meleget, így a forró víz belsejébe öntve hosszú ideig tartja a hőmérsékletét. Mindazonáltal, előre tekintve elmondhatom, hogy az akril ebben a tekintetben még jobb. A különbség majdnem kétszer.

Az öntöttvas termékek nem változtatnak alakban és nem hajlanak, függetlenül a rajtuk lévő terheléstől. Ennek oka elsősorban az öntöttvas szilárdsága, valamint maga a fürdő meglehetősen vastag falainak köszönhető. Gyakorlatomban 6 és 8 mm vastagságú fürdők voltak (ez alapvetően meghatározza az alacsony termikus tehetetlenséget).

Jelentős tömegének köszönhetően a szaniterek tárgya határozottan a lábán áll, és nem ingadozik. Ezért nem szükséges téglával vagy speciális erősítő keretrel rögzíteni. Ezenkívül a stabilitás a termék teljes élettartama alatt tartható.

 1. Könnyű gondoskodni a termékről.

Az acélfürdőktől eltérően az öntöttvas vastagabb, minőségi zománcozott réteggel van bevonva. Ezért gazdag és nemes megjelenésű, tökéletesen illik a fürdőszobák klasszikus belső terébe.

Ezenkívül a zománc elviseli a mechanikai igénybevételt, megtartja fényét, nem karcolja meg, nem hámlik és nem reped. Még akkor is, ha többször mossuk le csiszoló tisztítószerrel.

Az öntöttvas fürdés nagyon egyszerű.

Az öntöttvas fürdőkád külső védő és díszítő rétege minden háztartási tisztítószerrel tisztítható, és vegyi anyagok jól tolerálják. A felületnek nincs pórusai, ahol a szennyeződés gyakran eldugul.

Egy másik plusz, számomra személyesen jó hangszigetelés. Amikor bekapcsolja a vizet, hogy a fürdőt forró vízzel feltöltse, nem bocsát ki jellegzetes zümmögést, értesíti a szomszédokat a vágyat, hogy mossa, vagy egy romantikus est gyertyafényben.

 1. Hosszú élettartam.

Itt az öntöttvas fürdők, véleményem szerint, nincs versenytársuk. Elvileg, a megfelelő gondossággal a termék nem csak Önnek és gyermekeinek, hanem unokáinak is szolgál.

Ha a fürdő zománcai és hibái a zománcon megjelentek, nem szükséges azonnali dobni az öntöttvas fürdőt. Menteni a helyzet képes lesz tölteni akril öntöttvas fürdő. Az ilyen feldolgozás után akár egy nagyon régi termék is megjelenhet, és nagyon hosszú ideig tart.

Öntöttvas fürdő helyreállítható folyékony akril.

ellenérvek

Úgy döntöttem, hogy átfogó tanulmányt készítek, és nem éneklik az öntöttvas fürdő dicséretét. Ezért elmondom a hiányosságokat, amelyeket figyelembe kell venni a vásárláskor.

Először is, ez egy hatalmas tömeg és bulkiness. Az én gyakorlatomban nem találkoztam kevesebb mint egy centneres öntöttvas termékekkel, így a saját kezemmel felfelé történő felvásárlás nem jó okból fog működni. Nem minden emelőt terveztek ilyen terheléshez. Ezt vegye figyelembe, és készítsen díjat a rakodóknak, akik a 16. emeleten vesznek részt.

A minőségi öntöttvas fürdő sokba kerülhet.

Természetesen lehetetlen nem beszélni a költségekről. Annak ellenére, hogy a hazai gyártók kínálnak megfizethető modelleket, még mindig vásárolni a termékek a híresbb nyugati márkák. Ellenkező esetben az alacsony színvonalú, olcsó minőségű árat fizetni kell.

Hát, egy kicsit a megjelenésről. A sokféleségre nem kell számítani. Csak klasszikus. Ráadásul a gyártók középpontjában a korszerűbb és könnyen feldolgozható anyagok - fém és akril - használhatók.

Bár nagy kívánsággal olyan exkluzív modellek találhatók, amelyek a fürdőszobát egyedivé és kiszámíthatatlanná teszik.

Hogyan válasszunk öntöttvas fürdőt?

Annak ellenére, hogy összehasonlító elemzésünk még mindig messze nem teljes, megengedem magamnak néhány tippet azon emberek számára, akik már eldöntötték, melyik fürdőt kell a legjobban bevinni. És öntöttvas termékeket választottak:

 1. Kedvenc modelljének vásárlásakor ellenőrizze, hogy alkalmas-e az apartman méretére. Mindig mérik az összes szükséges paramétert, mielőtt elindulnék a boltba, mivel örömmel változtathatják az öntöttvas fürdőt.

Fontos kiválasztani a megfelelő fürdőméretet.

 1. Ne csak a szélességre és hosszúságra, hanem a mélységre is figyeljen. Különösen ha Hruscsovban élsz. Egyes apartmanokban a fürdőszobákat úgy tervezték, hogy a bíboros átépítés nélkül túl mély a betűtípus nem.
 2. Ellenőrizze a zománc minőségét és a hibák hiányát a felületen. Ha még az elején is mikroszkopikus repedés lesz, akkor nagy problémákat okoz a használatban. Néha csak ki kell dobnia a kádat.
 3. Vegyen fürdő lábakat, amelyek beállíthatók. Mindig segítettek nekem, hogy egy egyenetlen padlón is stabilan telepítsem a terméket.

Állítható lábak a fürdőhöz.

Ha családja fogyatékossággal vagy idős korához tartozik, gondoljon arra, hogy kényelmesen vásárolja meg a kádat külön kezelésekkel, csúszásgátló felületekkel és egyéb biztonsági funkciókkal.

Akril fürdők

Most elmondom mindent, amit az akril fürdőről tudok. Először is azt akarom mondani, hogy ezeknek a termékeknek a gyártásához technikai akril - speciális műanyag típusú, amelyhez különleges összetevőket adnak hozzá, amelyek semlegesítik a polimer felületét és antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkeznek.

Öntött akril fürdő.

A szaküzletekben értékesített műanyag fürdők két fő módon készülnek:

 • öntést;
 • réteges vegyület (ABS fürdő).

Az első esetben technikai akril lapot viszünk fel és lágyulunk. Ezután bélyegzik a kívánt formájú és méretű készterméket. Az egész folyamat speciális formában történik, ahol mesterséges vákuum keletkezik.

Annak érdekében, hogy az erős műanyagot megerősített üvegszállal. A megerősítő rétegek számát a késztermék szilárdsága és természetesen a költség határozza meg. A drága többrétegű fürdők azonban hosszabb élettartammal rendelkeznek, ami véleményem szerint indokolttá teszi a magas kezdeti költségeket.

A második módszer további kémiai vegyületek alkalmazása komplex és kimondhatatlan nevekkel. Nem fogok részletesen beszélni róla, mivel ez a módszer nem a legjobbakkal bizonyult.

Többször találkoztam ilyen termékekkel. Túl vékonyak, ezért a legkisebb mechanikai hatás repedéseket okozhat. Mindenesetre 3-4 év elteltével a fürdőt meg kell változtatni, így a pénz megtakarítása továbbra is a jövőbeni kiadásokhoz vezet.

nyalánkság

Aztán beszélek az öntött fürdőről, amelyet üvegszállal erősítenek, mivel csak tanácsot adhatnak a vásárlásról.

Az akril kádak sokféle formát, méretet és színt tartalmaznak.

Az akril fürdők minden előnyét bevezettem egy áttekintő táblába, amellyel azt javasolom, hogy ismerkedjen meg.

Ha karcolások jelennek meg a műanyag fürdő felületén, különleges polírozó paszták (például autók fényezésére szolgáló) segítségével visszanyeri vonzó megjelenését.

Az akril fürdőt speciális pasztákkal lehet polírozni.

Ennek a polimernek a teljesítménye megmutatkozott abban, hogy milyen magasan kezdték használni a zománcburkolás javítására. Például az akril bevonatú öntöttvas fürdők bevonata nem csak kiküszöböli a forgácsokat és repedéseket, hanem növeli a használat kényelmét is.

ellenérvek

Az előnyök ellenére itt is számos negatív pont van, amelyeket részletesebben szeretnék leírni.

Az első, és legfontosabb, hogy képes legyen elrontani a műanyag felületét éles tárgy vagy csiszolóanyagok segítségével. A díszítés bármilyen karcolódása vagy túlságosan intenzív por tisztítás - és a fürdő már nem olyan fényes.

Karcolások az akril fürdőben.

Néha találtam olyan eseteket is, amikor egy cigarettacsikk esett a fürdőbe, és egy megolvadt folt maradt.

Egyébként ne próbálja meg fürödni kedvenc macskáját vagy kutyáját az akrilfürdőben. Az éles karmok is károsítják az akril. Igen, és a medence, különösen a fém, jobb, ha nem helyezzük el, ha nem akarja megváltoztatni a beépített fürdőt néhány éven belül.

A második hátránya a deformáció lehetősége a használat során. Azonban ez a "betegség" az olcsó modellek, amit általában nem ajánlom vásárolni.

Ami a törékenységet illeti, amely az akril ellenfeleinek szól, pusztán szubjektív fogalom. Hidd el nekem, akril kád van a házamban, és sok rokonunk ott maradt egyik napról a másikra. Természetesen nem voltak szumó birkózók, de nagyon jól táplált emberek voltak. És semmi szörnyűség nem történt.

Hogyan válasszunk terméket

A vásárláskor alaposan ellenőrizze a fürdőt.

Ha mindez meggyőzte volna Önt egy akril fürdő beszerzéséről, megengedem magam és itt a véleményem kifejezését, véleményem szerint néhányat gyakorlati tanácsokkal:

 1. Vásárláskor fürödjen át a fény felé. Meg kell győződnie arról, hogy minden műanyag azonos vastagságú. Ha nem ez a helyzet, könnyebb helyeket lát. Akkor jobb, ha megtagadja a vásárlást.
 2. Nézd meg a termék oldalsó vágását. Az üvegszál erősítésének látható rétegei kell lennie. Ha ez nem így van, akkor a fürdő a második kategóriába tartozik, és nem javaslom megvásárolni.
 3. Kérdezd meg az eladótól, hogy miként erősítették meg a fürdőt a termelésben. Jobb, ha üvegszál. Nem gondolom más lehetőségeket magamnak, de természetesen nem tilthatom meg.
 4. Nem javaslom, hogy egy komplex alakú akril kádat vásároljanak, sok kanyarral. Mindez sérti a műanyag erősségét, és a fürdő végül elszakad.
 5. Ha úgy dönt, hogy vásárolni, adjon pénzt csak a termékek nem kevesebb, mint 4 mm vastag, és jobb - 6. Természetesen vannak fürdők falak 2-4, de személyesen nem kockáztattam otthon, sokkal kevésbé töltő vízzel (Természetesen, ha nem akarod megbosszulni valamit a szomszédok alól, azáltal, hogy a mennyezetről zuhanyozunk).
 6. A fürdés megkezdése előtt javaslom a fürdőszoba hosszának és szélességének mérését. Aztán a boltban megcsalogathatja a fantáziát, azzal az eredménnyel, hogy a megvásárolt betűtípus nem illik bele. A lakásban újra kell dolgozni.

És ismét figyelmeztetlek az ABS fürdők vásárlása ellen. Ezekben az akril réteg nagyon kicsi, és maga a polimer durva felülettel rendelkezik számos pórusszal. Ez azt jelenti, hogy a fürdő idővel szürke lesz, és nem lesz képes lemosni.

Ráadásul még soha nem láttam olyan fürdőket, amelyek több mint 3 évet szolgáltak. Míg egy jó termék, üvegszállal erősítve, 10 év után is örülni fog.

Összehasonlító elemzés

Miután eldöntöttem az összes árnyalatot, szeretném összehasonlítani az öntöttvas és akril fürdő összes jellemzőjét, hogy ésszerű és kiegyensúlyozott következtetést lehessen hozni. Minden gondolatomat az alábbi táblázatban mutatjuk be.