Legfontosabb > Tartozékok

Melyik fürdő jobb - akril vagy öntöttvas? Hasonlítsa össze a fő jellemzőket

Vásárláskor a tulajdonos elvárja, hogy a termék hosszú évekig tart, kényelmes és gyönyörű legyen a teljes üzemidő alatt. Ez egy drága szaniter, ezért óvatosan választják, összehasonlítva a különböző anyagok, formák, márkák előnyeit és hátrányait. A fürdőt nem csak higiénikus célokra vásárolják. Attól függ, mennyire kényelmes lesz a többi a munkanap végén.

Meleg víz hab segítségével a stressz enyhítésére, a test tisztítására és az elme megnyugtatására. A gyártók számos modellt kínálnak. A legnépszerűbbek az akril és az öntöttvas. Hasonlítsa össze, melyik fürdő jobb - akril vagy öntöttvas.

Összehasonlítás öt fő jellemzővel

A fürdőpiac nagyon változatos. Az acél, az öntöttvas és az akril fürdők mellett egyedülálló, üvegből, márványból, fajanszból és még fából készült termékek is megtalálhatók. Nagyon szépek, de leginkább praktikusak és / vagy drágák.

Sok éven át a választás két anyagra esett: acél és öntöttvas. Az elmúlt évtizedekben az akril termékek rendkívül népszerűek.

A kis fürdőszobák tulajdonosai kénytelenek arra törekedni, hogy korlátozott térben különféle egészségügyi berendezéseket telepítsenek. A sarokkádok megoldják ezt a problémát: minimális helyet foglalnak el, és ezzel egyidejűleg megtartják a maximális funkcionalitást.

A honfitársaink egyre inkább választják az akril vagy öntöttvas fürdőket. Mindkét típus kiválóan alkalmas városi lakások és magánházak telepítéséhez, és az anyagoknak saját előnyük és hátrányuk van.

Egészségügyi eszköz kiválasztásakor az alábbi mutatók alapvető fontosságúak: tartósság, tervezés, beépítési jellemzők, praktikusság, ár.

A fürdők költségét befolyásolja a gyártó minősége, hírneve, további funkciók jelenléte. Az utóbbi években különösen kedveltek a hidro és aero masszázs fürdői. Ezek a modellek nemcsak pihenhetnek és élvezhetik a meleg vizet, hanem kedvezően befolyásolják az egészséget

Tartósság és tartósság: öntöttvas a versenyből

Az öntöttvas az egyik legmegbízhatóbb fém. Ellenáll a mechanikai sérülésnek, nem ad korróziónak, ideális alakja marad, nem hajlik. Az anyag kádjainak falvastagsága 6-8 mm. A termékek nagyon nehéz, így a gyártók azonnal termékeiket tartós, stabil lábakkal töltik be.

A tulajdonos telepítésekor nem kell aggódnia a fürdő további erősítésével kapcsolatban. A telepítés után nem mozog, nem csökken. A fürdő felületét ellenálló zománc borítja, melynek köszönhetően a késztermék évek óta megőrzi eredeti megjelenését. A zománc helyreállítása nem nehéz és költséges pénzzel jár.

Az akril termékek ereje megkérdőjelezhető. Sokféleképpen, az élettartam függ a vastagságtól, az anyag minőségétől és a berendezés jellemzőitől. Az akril könnyű és műanyag. Ez egyrészt abszolút előny, mivel lehetővé teszi összetett formájú termékek létrehozását és megkönnyíti a telepítést.

Másrészről nyilvánvaló hátrány, mivel a fürdőt a beépítés során meg kell erősíteni, és annak alsó része a személy súlya alatt van, ami miatt a szerkezet instabilitása érezhető.

Az öntöttvas modellek nagyon vonzóak lehetnek, de a design nagyban befolyásolja az árat. Ha a vevő készen áll a további költségekre, akkor gyönyörű öntöttvas fürdőt vásárolhat. A modellek egyszerűek, a díszítő funkciókat a tartozékok és a színterv végzi.

A kiváló minőségű akrilfürdő 10-15 évig tart, ha a tulajdonos helyesen választja, és nem fogja megmenteni a vásárláskor. Ha a termék elveszíti látható megjelenését, visszaállítható.

Design: a különböző akril modellek

Az akril lágysága lehetővé teszi, hogy különböző formájú és méretű fürdőt hozzon létre. Az anyag lehet bármilyen szín és árnyalat, és a bevonat nagyon tartós, nem kopik az idő múlásával. A termék továbbra is világos és kellemes, hogy sok éven át nézzen.

Az alakot illetően, amikor kiválasztja, kerülje a túlságosan bonyolult konfigurációkat, sok görbével. A gyakorlat azt mutatja, hogy egy összetett alakú termék deformációjának valószínűsége sokkal magasabb, mert a tartós polimer kevésbé műanyag, mint egy alacsony minőségű anyag. Túlságosan elképesztő formája - ok arra, hogy őrködjön.

Az öntöttvas fürdők nem olyan változatosak és gyönyörűek, mint az akril. Az egyetlen erényük ellenálló bevonat. De nem fakul, jó ellenáll a mechanikai stressznek.

Ha megfelelően gondoskodik a fürdőszobáról, ne hagyja a karcolásokat és a forgácsolást, akkor a zománc sokáig fényes és hófehérre változik. A zománcok erejének növelése érdekében a modern gyártók hozzáadják az ezüstöt, titánt és más fémeket.

A színterápia a feszültség enyhítésének csodálatos módja, a vivősség feltöltése. A világos fürdőkád díszíti a belső tér, a helyiség elrendezését és ugyanakkor pozitív érzelmeket. Ezért a színes akril modellek keresettek, annak ellenére, hogy a hagyományos fehérnél magasabb a magasabb ár.

Öntöttvas kádak sokat kívánnak. Általában ezek a legegyszerűbb, legegyszerűbb konfigurációk. Az anyag nehéz, nem különbözik a plaszticitástól, és a termékek falai vastagok, ami nagymértékben korlátozza a tervezői képzeletet.

Telepítés: "monumentális" öntöttvas és "gyenge" akril

Melyik fürdőt jobb telepíteni - akril vagy öntöttvas? Még a legösszetettebb és legvékonyabb öntöttvas kád is körülbelül egy centneres súlyú. Hozzáadva a víz és a fürdő súlyához 200-250 kg-os nyomást kapunk viszonylag kis területen. Ez egy komoly terhelés, amely csak a beton padló ellenáll.

Az olyan épületekben, ahol a padlók fából készültek, kívánatos a könnyebb akril modellek felszerelése, vagy az épületszerkezetek további erősítése, mivel Ez az anyag könnyen képes ellenállni a súlya körülbelül 150 kg, és 200-250 kg már egy igazi próbája erő.

Az öntöttvas modellek nagy tömege stabilitást biztosít. Az akril fürdõk viszont megingatnak és instabilak. Ez a benyomás azonban megtévesztő, és csak viszonylag kis súlya miatt jön létre.

Az akrilfürdő telepítése sok szempontból hasonlít az acélkábel telepítéséhez, de van néhány sajátossága. Kések, támogatja az akril modelleket közvetlenül a testhez. Meg kell fúrnunk az akril. Ez az anyag nagyon ellenáll a kezelésnek, ezért ügyeljen arra, hogy ne sérüljön meg. A lábakon kívül a szerkezet stabilitása érdekében merev keretet szerelnek fel, megerősítik az alját

A szerelés megkönnyítése érdekében a gyártók speciális fürdőkáddal ellátott lábakkal töltik be termékeiket. Egyes tulajdonosok csak fürdőkre telepítik a fürdőket, de sokan inkább a fa, a fém vagy a tégla további keretét preferálják a stabilitás növelése érdekében.

Ez is hatással van a súlyra, ezért nehéz meghatározni, hogy melyik fürdőt könnyebb telepíteni - akril vagy öntöttvas. Az első esetben szükséges lehet erősíteni, a másodikban nehézségek merülnek fel az eredetileg nagy tömeg miatt.

Gyakorlatiasság: melyik fürdőszobát könnyebb ápolni?

A fürdők mindkét fajtája nagyon praktikus és könnyen használható. Az öntöttvas nem annyira hangot ad, amikor csapvizet önt a fürdőbe, és az akril még kevésbé. Mindkét anyag jól tartja a hőt, de az akril kényelmesebb ebben a tekintetben.

Az öntöttvas hosszú ideig melegen tart, de hosszú ideig tartja a vízhőmérsékletet (a víz 10 perc alatt 1 fokkal lehűl). Az akril eredetileg nem hideg anyag, felülete kellemesebb az érintésre. Ugyanakkor még jobb hőmennyiséget is tart (a hőmérséklet 30 perc alatt 1 fokkal csökken).

Az akril fürdők gondos kezelést igényelnek, mint az öntöttvas. Ha a zománc bevonat képes szinte bármilyen hatásra ellenállni, kivéve a csiszolóanyagokat, akkor az akril érzékenyebb a kémia számára. Az akril ápolására ajánlatos különleges termékeket vásárolni. Használatuk esetén nincs szükség a felület fokozott tisztítására. Elég, hogy az anyagot felhordja és öblítse le, maga a piszok lefolyik.

Egy akril fürdőben biztonságosan öntheti a vizet, amelynek hőmérséklete kb. 60 fok. A forró víz a felület deformációját okozhatja. Az öntöttvas azonban szinte bármilyen hőmérséklet nélkül képes ellenállni. Mindkét típusú fürdetéshez használt, nem koptató háztartási vegyi anyagokat kell használni.

A zomán öntöttvas termékek sokkal ellenállóbbak az agresszív anyagokkal szemben, de kívánatos, hogy még mindig használják a megtakarító vegyületeket. Az akril felülete elkényeztethető, ha túlságosan agresszív kémiát vagy forró vizet használ a tisztításhoz. Hogyan kell megfelelően törődni mindkét fürdővel, amelyet a videó részletesen ismertet:

Ár: mennyit és mit fizet a vevő?

Mindkét anyag fürdõköltsége kissé eltérõ. Az árak formai, minőségi, márkanév szerint alakulnak. Az egyszerű formák és a hagyományos fehér szín kevésbé költséges a vevőnek, mint a nyomorúság - ez nyilvánvaló, de túl primitív a modell nem hoz örömet.

Fontos, amikor nem a minőség megtakarítását választjuk, mert a fogyasztó számos problémát vet fel, hiszen a hírhedt "olcsó dolgokat". A termék nem feltétlenül felel meg a megadott előírásoknak, gyorsan meg kell javítani vagy kicserélni. A vásárlásra vonatkozó döntést meg kell hozni, ha az ár-minőség-tervezés aránya elfogadhatónak tűnik.

Melyik fürdő jobb - akril vagy öntöttvas, a végső választás mindig a vevő. Csak ő tudja, mit vár a vízvezetékektől és hogyan tervezi használni. A legfontosabb dolog - a megvásárolt termék megfelel a tulajdonos igényeinek és elfogadható áron.

Minőségi fürdő három jele

A vízvezeték üzletek széles skáláját. Gyakran a vásárlók egyszerűen elveszhetnek a választásban.

Számos kellemes megjelenésű modell létezik, és néha a választás spontán, mert az egyes termékek előnyeinek és hátrányainak megismerése nehéz. Három fő jel van, amellyel meghatározhatja, hogy töltse-e időt kedvenc modelljében:

 • Falvastagság Ha ez a tulajdonság nem annyira fontos az öntöttvas fürdő esetében, mivel a termék viszonylag vékony falakkal is megtartja erejét, akkor akril modell esetében fontos. Minél vastagabbak a falak, annál erősebb a termék. Általában az alsó vastagabb, hogy a szerkezet jobban ellenálljon a terhelésnek, de figyeljen a modell oldalaira. Ha az anyag vékony, akkor nem számít, mennyire gyönyörű a fürdő, akkor jobb, ha másik modellt választanak, még a formatervezés rovására is.
 • Bevonat vastagsága. Nyilvánvaló az a tény, hogy a zománcot vagy az akril bevonatot egyenletesen és szépen kell alkalmazni. De a vastagsága is fontos: a sűrű bevonat jobban ellenáll a kopásnak, a karcolásoknak és a forgácsoknak. Meghatározhatja a minőséget a lefolyócső telepítésének helyén. Ha szeretne több modellt ugyanazon az áron, akkor a bevonat vastagságának összehasonlításával végleges döntést hozhat.
 • Befejezések és kiegészítő szolgáltatások. Érdemes figyelni a fürdő lábának vastagságára. Ez igaz az akril és öntöttvas modellekre. A támogató struktúráknak stabilnak és megbízhatónak kell lenniük. Akrilkád kiválasztásakor jobb, ha egy minőségi fémvázzal felszerelt modellen marad. Ha további funkciókra van szüksége, mint pl. A hidromasszázs, akkor nekik extra díjat kell fizetnie, de az eredmény megéri. Nem szabad megtagadni magától a megmentés kedvét, mert a fürdőt évek óta vásárolják.

Ne habozzon megkérdezni az eladókat minden egyes modelltől, de kérjen megfelelő választ. Például ha az eladó azt állítja, hogy a 6-8 mm vastag akril modell teljes falát kizárólag akrilból állítják, akkor valószínűleg vagy inkompetens vagy szándékosan megtéveszti a vevőt.

Az új fürdő lefolyójának és túlfolyásának nyílásaival mindig látható a bevonat vastagsága. A drágább modelleknél általában vastagabb. Ha az árkülönbség elhanyagolható, érdemes túlmérték egy további milliméter lefedettséget annak érdekében, hogy a jövőben helyreálljon.

Az akril fürdők gyártásához használt anyag több rétegből és akrilból áll - ezek teteje. Ez egy "elülső" bevonat, és a termék működési tulajdonságai a minőségétől függnek. Ellenőrizze a vastagságot az ürítés helyén, nyomja meg a fürdő felületén, hogy erős legyen.

Ha a fal "játszik", ha megnyomja az akrilfürdő falát, akkor válasszon másik modellt, lehetőleg még egy másik vállalatot is. Ez a rossz minőségű anyag mutatója. Nincs keret teljesen kompenzálja a hátrányt. Továbbá a falnak nem szabad "ragyogni", sem a kémiai szagot.

Kínálunk olyan videókat, amelyek hasznos ötleteket találnak az öntöttvas és akril fürdők kiválasztására:

Az öntöttvas modell kiválasztásakor ellenőrizze, hogy egyenletesen alkalmazzák-e a bevonatot. A durvaság, dudorok és egyéb hibák nem megengedettek. Ez a szegény öntvény és / vagy zománcminőség egyértelmű jele. Ideális - sima felület porszórt bevonattal.

A öntöttvas fürdő nem hajlik meg, vagy nem szakad meg. A falvastagság befolyásolja a szerkezet merevségét, de a vékony falak is sikeresen megbirkóznak a terhelésekkel. Ebben a fürdőben fürödhet, mosson, mosakodhat. Ha nem karcolja meg a bevonatot, mindezek a manipulációk nem befolyásolják a fürdőt

És újra az árról. Az akril és öntöttvas fürdők költségeinek különbsége kicsi, így megengedheti magának a választást az anyag javára, amelyre jobban bízik. Ha van lehetőség arra, hogy egy jól ismert márkától vásároljon egy modellt, akkor ezt meg kell tennie. A "neves" gyártók gondozzák a hírnevet, termékeik általában jobbak, mint a kevéssé ismert cégek termékei. Ha fizet a névért, magasabb színvonalú fizetést fizet.

Melyik fürdő jobb? - öntöttvasból, acélból vagy akrilból

A zuhanyzók növekvő népszerűsége ellenére a hagyományos fürdők nem adják fel a pozícióikat. Végső soron ezek a pihenés és a regeneráló munkamenetek az illóolajok, a tengeri só vagy az illatos hab használatával jönnek létre. A kényelem szempontjából a legújabb generációs modellek semmiképpen sem rosszabbak a hidroboxoknál. De fontos tudni, melyik fürdő jobb, nehogy elrontsák a választást, és hosszú ideig élvezzék a vízkezelést.

Az első dolog, amit figyelmet kell fordítania - anyag- és gyártástechnológia. Ezek a paraméterek nem csak a tálca teljesítményjellemzőitől, hanem a megjelenésétől, valamint a szállítási és beszerelési lehetőségektől is függenek.

Ma a fürdők:

 • öntöttvas
 • lettek
 • akril
 • kVAR
 • edzett üveg
 • kő - természetes vagy mesterséges
 • faipari
 • réz

Az acél, az öntöttvas és az akril a legelterjedtebb - mind tömegtermelésben, mind luxustermékek előállításánál használatosak. A fennmaradó anyagok tervezői modelleket hoznak létre, elsősorban az egyedi formában.

Jellemzők öntöttvas fürdők

Hosszú történelmük van. A 17. században jelen lévő mindennapi életünkben az öntöttvas fürdők továbbra is az egészségügyi piacvezetők maradnak, a növekvő verseny és az új anyagok megjelenése ellenére. Nem ez a bizonyíték a tagadhatatlan előnyökre, mint az acél és az akril ellenfelek?

Az öntöttvas fürdő előnyei

 • Alacsony hővezető képesség. A víz egy ilyen tálban nem hűl le sokáig, lehetővé téve, hogy különleges kényelemre keltsünk. Azonban nem mondható el, hogy az öntöttvas az első helyet hőteljesítménnyel tartja, az akril megjelenése után "helyet kell teremteni". Megállapították, hogy a polimer betűtípusa kétszer hosszabb ideig tartja a vizet.

Természetesen sok a függőleges falvastagságtól, a fürdőszobai szellőzéstől és egyéb körülményektől függ. Ezért nehezen lehet megmondani, melyik fürdő jobb - akril vagy öntöttvas, amikor a hőkapacitás.

 • Tartósság. Ezen a ponton az öntöttvas fürdő még mindig nincs a versenyben. Minimális élettartama 50 év, de ez messze a határtól. Gondos kezeléssel, tisztító hatású, enyhe tisztítószerekkel, csiszoló részecskék és maró-savak nélkül, a tál megtartja a zománc bevonatot, ami azt jelenti, hogy a család több mint egy generációját szolgálhatja.

Tipp: a fürdésre házi kedvenceknél jobb, ha a fürdőbe gumidagot helyezsz, hogy ne karcolja meg a felületét. Ugyanezen okból nem kívánatos olyan fémvödröt és más tartályt elhelyezni a betűtípusban, amely károsíthatja a zománcot.

 1. Stabilitását. Egy másik vitathatatlan előnye az öntöttvasból készült vízvezetéknek. Masszívsága miatt a betűtípus nem fog átfordulni, még akkor sem, ha nagyobb súlyú személy ül a szélén.
 2. Zománc ereje. A bevonat nem idővel sújt, nem vékony, kellemes tapintási érzeteket okoz. A tál külső oldalát gyakran élénk színek festik, ami lehetővé teszi a termékterv diverzifikálását. De a zománc különös gondot igényel, különben sárga színű lesz, mikroszálas borítással és összeomlással.
 3. Alacsony zajszint. A fürdőt szinte hallhatatlanul beírják. Ez az előnye egy acélöntvényes tálnak.
 4. Könnyen törődhet. Ezzel ellentétben az akrilból készült öntöttvas fürdők nem szeszélyesek, és nem igényelnek speciális tisztítószereket. Éppen ellenkezőleg, egy egyszerű szappanoldatot ajánlottak ecettel, mosószerrel, fehérítővel vagy szódával kiegészítve.

De minden használat után rendszeresen mossuk le a fürdőt. Ha nincs komoly szennyeződés, elég meleg víz lesz, és ha vannak foltok, rozsdás csíkok vagy plakk, bármilyen módon alkalma lehet lúgos alapon.

Fontos: Mosás után a tálat meg kell szárítani. Ezután nem lesz mész betét és rozsda a zománc zseton vagy csatorna helyén. Alacsony páratartalmú a fürdőszobában, egyszerűen kinyithatja az ajtót, és várja meg, amíg a fürdő felülete megszárad. Ha ez nem elég, törölje le a tálat egy papírtörölközővel.

Az öntöttvas fürdő hátrányai

 • A méltóságteljes öntöttvas fürdő nagy tömege könnyen hátrányos helyzetbe kerülhet a termék szállítása és beszerelése szempontjából.

A minőségi edény falának vastagsága legalább 5 mm legyen, nem meglepő, hogy súlya 90-120 kg között változik. Lehetetlen lehet egy ilyen vízvezetékszerelvényt felemelni egy magas padlóra - 3-4 személyre van szükség. A nehézkes teljes méretű fürdő nem illeszkedik a személyszállító liftbe, ezért rakomány hiányában a lépcsőn szállítják, ahol további probléma van a járatok közötti váltásnak a járatok között.

Legalább két ember vesz részt a betűtípus telepítésében. Mindez nehézségeket okoz, és kétségbe vonja, hogy ajánlatos-e öntöttvasból vásárolni egy modellt.

Figyelem: a külföldi gyártók fürdői kisebb falvastagsággal rendelkeznek és sokkal könnyebbek, anélkül, hogy elveszítenének minőséget. Különösen híresek a katalán Roca márkanevei, amelyek 1925-ben elsőként kezdték el az öntöttvas fürdő tömegtermelését.

 • A helyreállítás összetettsége. Amikor a zománc forgácsos vagy repedezett, megjelenik a szakemberek szolgáltatásai, mivel problémát jelent a bevonat helyreállítása otthon.
 • Egyhangúságot. Az öntöttvas kevés rugalmasságot biztosít a feldolgozásban, így az abból készült termékek egyszerű formája a klasszikus: ovális, téglalap vagy háromszög alakú (sarokmodellekhez). Azok, akik szeretik a rendkívüli modern dizájnt, ilyen korlátozások nem valószínű, hogy fellebbezni.

Mikor kell öntöttvas fürdőt választani?

A görbült faragott lábú oroszlánpálak alakú öntöttvasból készült betű tökéletes egy birodalmi stílusú, Provence, retro vagy shebbi-elegáns fürdőszobában. A kecses kád szabadon felszerelhető a szoba közepén, "összegyűlik" a kompozíció többi része körül.

Egy stabil tál nem igényel további támogatást, mint általában acél vagy akril modelleknél. Nem lesz szükség a dobogóra, hogy elrejtse a csúnya tartószerkezetet.

A klasszikus stílusú öntöttvas kád teljesen szigorúan és elegánsan néz ki. Különösen, ha a külső bevonatot pasztell színekben festették, vagy kézzel festettek.

A kisgyermekes családok, az idősek vagy nagy tömegűek is figyeljenek az öntöttvasból készült modellekre. Ezenkívül ma a gyártók speciális betétekkel ellátott betéteket, csúszásgátló bevonatot és kényelmes ülést biztosítanak azok számára, akik nem akarnak teljesen vízbe meríteni.

A hazai gyógymódok szerelmeseinek pedig hidromasszázs-fúvókákkal kezdtek öntöttvas kádakat gyártani. Igaz, az ilyen eszközöket elitnek és költségnek tekintik.

Acél fürdők. Előnye és hátránya

Az acélszerelvények a költségvetés kategóriájába tartoznak. De egy minőségi termék akár 30 évig is eltarthat anélkül, hogy cserére vagy nagyszabású helyreállításra lenne szükség.

Ha összehasonlítja, melyik fürdő jobb - öntöttvas vagy acél, akkor megtalálja az előnyeit és hátrányait az egyes fajta.

Az acélmodellek előnyei

 1. Kezdjük a tervezéssel. Mivel az acél fürdőket nem fröccsöntéssel készítik, hanem a bélyegzéssel, és maga az anyag sokkal műanyagabb, mint az öntöttvas, a tál alakjára és méretére nem szabnak szigorú határértékeket. Ennek eredményeképpen a modellt nagy változatosság jellemzi, lehetővé téve a megfelelő választást mind a modern, mind a klasszikus belső tér számára.
 2. Az acélszivattyú ára, amint azt már említettük, nagyon demokratikus, a termelés teljes automatizálása miatt.
 3. Az acélfürdő legalább kétszer olyan könnyű, mint az öntöttvas. Súlyuk a mérettől függően 15-50 kg. A tálat önmagában hordozható és telepíthető, ami nagyon kényelmes.
 4. Az acélfürdő gondozása sokkal könnyebb és higiénikusabb. A magas hőmérsékleten sült zománc nem képez mikrotömböket, amelyekből nehéz eltávolítani a vízkő és a szennyeződéseket.
 5. A modern modellek hidromasszázs funkcióval rendelkeznek, fogantyúkkal és puha fejtámlával vannak ellátva, nem csúsznak, és teljes biztonságot nyújtanak. A kényelem szempontjából jobbak az öntöttvas analógokhoz képest, és nem rosszabbak az akril esetében.

Az acél fürdők negatív oldala

Az acél fürdők hátrányai nem kevésbé előnyösek, de a legtöbbjüket egyedül, rögtönzött módon lehet kiküszöbölni:

 1. A víz gyors hűtése. Az acél tálak nem tartják jól a hőt - ez az egyik fő hátránya. Másrészt gyorsan felmelegednek, ezért zuhanyozásra nem kell hideg felületen állni.
 2. A felborulás veszélye. Sikertelenül ül a fürdőszobában, és megsérti a stabilitását, kockáztatunk vele esni.
 3. A gravitáció okozta deformáció. Hatalmas személy vagy tárgy alatt a fürdő kanyarodik, ami a zománc repedését okozza.
 4. Alacsony zajelnyelés. A fürdő vékony falai vízcsöve alatt csengenek, így nem csendesen tárcsázhatja.
 5. Rozsda a zsetonokon. Az öntöttvas kevésbé oxidálódik, mint az acél. Ezért a fém tálak olyan helyeken, ahol zománc tört, szinte nem rozsdásodik. Az acéltartályok nem rendelkeznek ilyen méltósággal, ezért sokkal gyorsabban használhatatlanná válnak.

Szerencsére nem nehéz javítani a fürdő teljesítményét.

Az első tennivaló, amikor a tálat helyezi el, gondoskodjon megbízható rögzítéséről. Standard "lábak", amelyek szerepelnek a készletben, általában nem elég. A vörös téglák széles támaszát építheti (a szilikát rosszul tolerálja a nedvességet) - ez a legsikeresebb megoldás. Annak érdekében, hogy ne sérüljön a vízvezeték megjelenése, minden kiegészítő szerkezetet és csövet díszítő képernyővel borítanak.

A habszivacs tálca hátsó oldalán két probléma megoldható egyszerre: további hang- és hőszigetelés jelenik meg. Ennek eredményeképpen a víz nem olyan erősen érinti a falakat, és hosszabb ideig tartja a hőmérsékletet. A hab helyett technikai dugót vagy vibroisolot használhat - egy anyag a bitumenalapon, amelyet az autók zajvédelmére terveztek.

Hogyan ellenőrizzük az acélfürdő minőségét?

Ha a fürdő jobb a kérdésben, az előnyben részesült az acél csésze, nagyon fontos, hogy ne tévesszen meg a választás, amikor vásárol. Ezután a hasonló vízvezeték-szerelő hosszú ideig szolgál majd, így a vízkezelés valóban kényelmes. Ugyanakkor a termék ára sokkal alacsonyabb, mint az azonos akrilé, ami nem mindig megfelelő ár-minőség arány.

Mit kell keresni:

 • Az acélfürdő falvastagsága 2,5-3 mm legyen. A boltban ezt a számot szemmel nem fogjuk meghatározni, de mozgathatjuk a tartályt, hogy érezzük a súlyát. Ha a fürdő könnyedén megszabadult a nyomástól, a gyártó nyilvánvalóan megmentette az anyagot, miután a falakat vékonyabbá tette, mint a szabvány szerint.
 • A zománcburkolat hibái - az alacsony minőségű vízvezetékek másik jele. Elmosás vagy túlságosan vékony réteg, amelyen az alap átgázol, érdesség, idegen anyagok és más ilyen hibák elfogadhatatlanok. Ha a zománc nem egyenletesen fekszik, idővel feltörni fog egy egyenetlen terhelésből, és a fürdőt használhatatlanná teheti. A "helyes" bevonat sima és kellemes az érintésre, egységes színű.
 • A legjobb gyártóknak szánt szanitereket kell vásárolniuk - ez a legmegbízhatóbb garancia. A német Kaldewei és Bette cégek, ugyanazok a Roca és BLB Portugália, jól teljesítettek. A hazai vállalatok közül a Felső-Iset kohászati ​​üzem termékei hitelesek, amelyek megfelelnek a modern szabványoknak, és olcsóbbak, mint külföldi társaik.

Rozsdamentes acél fürdők

A zománc bevonatú fémbetétekhez szoktuk, de ritkábban vannak rozsdamentes acél modellek is. Tehát melyik fürdő jobb?

A rozsdamentes acél tálak minden tekintetben zománcozottak, kivéve az árakat. Az ilyen fürdők nem nevezhetők költségvetésnek - sokkal többet fognak fizetni, mint az öntöttvas vagy akril vízvezeték.

De rendkívül környezetbarát, tartós és ellenáll a bármilyen jellegű termék eredeti, egyedi kialakításának kárára.

Tipp: ahhoz, hogy megszabaduljon a vízfoltoktól, amelyek a csillogó, csillogó fémből jól láthatóak, minden alkalommal fürdés után törölni kell a tálat egy száraz, természetes anyaggal.

A rozsdamentes acél szaniterek tökéletes választás egy minimalista, hi-tech vagy loft fürdőszoba számára.

Akril fürdők: új technológiák a régi hagyományokkal szemben

A szintetikus tálak - a polimetil-metakrilát (colloquially Plexiglas) egyre inkább ellenzi a fémekből készült vízvezeték szerelvényeket. Az akrilfürdők gyártásának technológiája folyamatosan javul, ezért a növekvő érdeklődés teljes mértékben indokolt.

A polimer betűtípusok ára és minősége a gyártás módjától függ. Ezek ketten vannak:

 • öntés, majd megerősítés
 • szendvics típusú szendvicsszerkezet használata
 1. Az öntött akril (PMMA) termékek magas hőmérsékleten történő préseléssel készülnek. Az erő növelése érdekében a fürdőket üvegszállal vagy poliuretánnal erősítik, majd polírozzák.

Az öntött akril sima felületű mikropórus nélkül, ahol patogén növényzet vagy szennyeződések felhalmozódhatnak. Könnyen tisztítható, nem repedezhető, nem képes nagy terhelésnek ellenállni. Kisebb sérülések esetén a fürdő felületét egyszerűen őrléssel vagy különleges pasztákkal történő feldolgozással lehet helyreállítani.

Az öntött akril betűkészletek magas áron, de az élettartamuk legalább 15 év.

 1. Van egy gazdaságos lehetőség is - az úgynevezett "szendvics". Ez egy olcsó ABC műanyagon alapul, és egy vékony akril réteggel van bevonva.

Kérdezd meg, melyik fürdő jobb ebben az esetben nincs értelme. Az akril bevonat bármely sérülése a szendvics tálban a víz közvetlen érintkezését eredményezi műanyaggal, ami nem nedvességálló. Ennek eredményeképpen a fürdőt elpusztítják, és egy új helyére kell cserélni. Ezenkívül a törékeny vízvezeték repedést okozhat egy csapás vagy pontterhelés és a fürdés során.

Nem meglepő, hogy az akril betűkészletek költségvetési lehetőségei 3-4 év szolgálati idejűek. Vásárlásuk csak egy esetben érdemes: ha rendszeresen frissíteni szeretné a vízvezeték tervezését, a divatot és a pénztárca sérelme nélkül.

Az akril fürdők előnyei

 • A képesség, hogy hosszú ideig melegen tartson, kellemes a test számára, nem hűtési felület.
 • A víz beírásakor nincs zaj.
 • A bevonat nem veszít színt, és nem sötétedik.
 • Mérgező összetevők hiánya (csak jó minőségű termékek esetén).
 • Alacsony tömeg - legfeljebb 30 kg.

Fontos: túl világos a tál, amikor vásárolni kell riasztó. Vékonyfalú vagy műanyagból készült, akril "álcázott". A PMMA fürdő optimális falvastagsága 5-6 mm legyen.

 • Kreatív design, képes összetett alakú műanyag termékek előállítására. A tálakat elsősorban a modern stílusban berendezett fürdőszobában tervezték. Bár klasszikus modellt is felvehetsz.

A fürdők különböző típusainak összehasonlításával a vásárlók gyakran habozzanak: ami jobb - akril vagy acél. Mindkettő mérsékelt, különösen az öntöttvas tálakhoz képest, elegáns, modern megjelenést kölcsönöz és minden szükséges biztonsági funkcióval felszerelt.

Igaz, a magas színvonalú akril betűk költsége sokkal magasabb. De nem rozsdásodnak, nem igényelnek olyan zománcburkolatot, amely idővel repedt és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik.

Az akril fürdők hátrányai

 • Akril fürdőszobához szükség van egy tartószerkezetre, amely segít a terhelés elosztásában és az alak megőrzésében. Nem ajánlatos külön megvásárolni, hanem a csészével együtt kiválasztani azokat a gyártókat, amelyek mindkét pozíciót kínálnak.
 • Különleges ápoló termékekre van szükség, mivel az akril könnyen karcolható normál porral vagy túlságosan merev ecsettel. A mechanikai ütközést megelőző instabilitás miatt nem ajánlott az akril fürdőszobában fürdeni a háziállatokat, ami karmok nyomát hagyhatja.
 • A forró víz deformálódásának veszélye.

Az akrilfürdő kiválasztása. Mit keres

A PMMA kupák nem olcsóak, ezért nagyon fontos, hogy egy nagyon jó minőségű verziót kapjunk, ami igazolja a benne fektetett pénzt. Mit kell keresni a vásárláskor?

 1. A betűtípus nem érhet kellemetlen "vegyi" szagot. Ha van, vagy egy műanyag analóg vagy egy alacsony minőségű termék.
 2. Megfelelő réteg megerősítés. Ellenőrizheti az epoxi kezelt üvegszálak jelenlétét a fürdő oldalának ellenőrzésével.
 3. Ha egy zseblámpát irányít a tálba, a fény nem látható a vastag falakon keresztül.
 4. Egy fontos jel túlságosan összetett tál. A tartós, fröccsöntött műanyag nem igényel díszes hajlatokat, amelyek valószínűleg kiegészítő keményedőként szolgálnak egy vékony falú és törékeny modell számára.

Figyelmeztetés: az akrilfürdő ára nem szolgálhat a jó teljesítményt nyújtó tulajdonságok egyetlen garanciájaként. Előfordul, hogy egy márkát vagy egy eredeti vízvezeték-formát kell fizetnünk, de ugyanakkor nincs elég ereje hosszú ideig tartani. Csak a 6 mm-nél vastagabb akril akril, a megfelelő megerősítéssel valóban megbízható.

Összefoglalva, melyik fürdő még jobb?

Milyen fürdőt nem választanánk, amíg jó minőségű anyagból készült, a gyártási technológiának megfelelően. Ezután minden modell: öntöttvas, acél vagy akril hosszú ideig tart, anélkül, hogy nagyobb figyelmet igényelne.

És ami jobb, személyes preferencia kérdése. Megbízhatóságot és egyszerűséget igényelünk, öntöttvas tálakat választunk, valami eredetiet és lenyűgözőt akarok, akrilra helyezzük a hangsúlyt, és meg kell mentenünk acél betűkészleteken.

Öntöttvas vagy akril fürdő?

Minden modern személy reggel a fürdőszobával kezdődik. Az egész napi hangulatunk attól függ, hogyan töltjük. Ez azt jelenti, hogy a nap elején a kényelem és a kellemes hangulat nagyon fontos mindannyiunk számára. Hogyan hozhatunk létre ilyen feltételeket a fürdőszobában? Természetesen a szoba kialakításával, ízlésesen kiválasztott bútorokkal, valamint gyönyörű és magas minőségű vízvezetékkel.

A fürdőt helyesen a fürdő "szívének" nevezik. Ez fontos tulajdonsága minden otthonnak, és az első dolog, amely elkapja a szemed, amikor belépünk a fürdőszobába. A javítás során nagyon fontos kiválasztani a kiváló minőségű terméket, amely megfelel a családjának ízlésének és érdekeinek. Mielőtt kiválasztaná, mérlegelni kell az előnyöket és hátrányokat, mivel a fürdő belsejében valami megváltozása rendkívül hosszú és költséges kérdéssé válik.

Ma az öntöttvas és akril fürdők vezető szerepet töltenek be az értékesítésben. Mindkét lehetőség a minőség és a kényelem tekintetében különbözik, azonban különbségek vannak közöttük. Megértése, mi a megfelelő az Ön számára, segít megismerni az egyes termékek előnyeit és hátrányait, valamint a fő jellemzőik összehasonlítását.

Az öntöttvas fürdő előnyei és hátrányai

Valószínűleg nem érdemes sokáig magyarázni honfitársainknak, mi az öntöttvas fürdő. Mindenki, aki a szovjet időkben lakóházban élt, ismerős. Nehéz, jól megalapozott termék található minden lakásban, és teljesítette a küldetését évtizedekig. Napjainkban számos könnyű, kompakt, különböző formájú anyagból készült fürdő található. Miért van még mindig a modern vevők választani a vasalót? A kérdésre adott válasz nagyon egyszerű: a legtöbb ember számára a választás fő útmutatója a saját tapasztalata.

 • Néhány hiányosság ellenére az öntöttvas fürdők hűen szolgáltak minden városi családnak két-három generációig. Így az összes öntöttvas fürdő legfőbb ismert tulajdonsága a tartósság.
 • A következő nagyon fontos előny az erő. A működtetés évében a fürdőt többször is sokféle ütésnek és esésnek tesszük ki, ez azonban nem befolyásolja annak megjelenését vagy a bevonat integritását. Az egyetlen dolog, amely károsíthatja a zománcot, feldarabolva, egy nehéz fémes tárgy. A régóta használt termékek legfelső rétegét néha repedések fedik le, de a modern technológiák lehetővé teszik, hogy gyorsan megszabaduljon tőlük. Ezért sok tulajdonos ma csak helyreállítja a régi öntöttvas fürdőt, és évekig használja.
 • Az öntöttvas, mint anyag, alacsony hővezető képességgel rendelkezik, amely hosszú ideig tartja a vizet. Ez lehetővé teszi, hogy megtakarítsa a meleg vizet, és kényelmesen elvégezhesse az összes szükséges eljárást.
 • Az öntöttvas fürdők jó hangelnyelő képességgel rendelkeznek. Ha például a víz egy virágzó acélfürdőbe kerül, akkor minden szobában hallható. Az öntöttvas tökéletesen elnyeli az összes hangot és robbanást.
 • A öntöttvas kád könnyen tisztítható. Nem vonatkozik a csiszoló tisztítószerekre, és nem szenved a hőmérsékletváltozás. A túl meleg vizet nem károsítja, és a bevonat fényessége nem süllyed.

Az öntöttvas fürdők fő hátránya a súlyuk. Átlagosan 120 kg. Ez nehézségeket okoz a szállítás és a telepítés során, de működés közben pozitívnak tekinthető. A nehéz súly stabilabbá teszi a fürdőt, nem fog lengeni, ami a csempe közelében található.

Az ilyen fürdők másik hátránya a csúszós bevonat. A fürdőkészülékek megóvásának biztonsága érdekében különleges gumitömítést kell használni.

Leggyakrabban téglalap alakú fürdők találhatók, amelyek főként méretükben különböznek egymástól. Néha a vevő kedveli a szögvas öntöttvas fürdőket. Nehéz az öntöttvas termék elegáns formázása, így a fajta nem olyan nagy.

Az akril fürdők előnyei és hátrányai

Az akrilfürdők nem sokkal ezelőtt kerültek eladásra, de már nagy népszerűségnek örvendenek. Akril - egyfajta műanyag. Az anyag nagyon rugalmas, ezért a fürdő gyártásakor megerõsödik (erõsödik). Mert mennyire erős fürdő, függ a minőségétől és az árától. Mint minden termék esetében, az akril fürdőnek előnyei és hátrányai vannak.

Az akril fürdők fő előnyei közé tartoznak:

 • Alacsony tömeg, amely átlagosan 30 kg-ot ér el. Ez egyszerűsíti a termék szállítását és a padló emelését. A munkával egy személy eléggé megbirkózik.
 • Különböző formák. Akril - nagyon műanyag. A fürdőzéshez fűtést és a terméket vákuum alkalmazásával fel kell fújni. Ez egy nagy előny azok számára, akik szeretik az egyéniséget a belső térben. A fürdő és az ízlés jellemzőitől függően rendelheti a termék kívánt alakját, magasságát és szélességét.
 • Az akril fürdő gondozása nem nehéz. A piszkos felületet mosogatószerrel vagy folyékony szappannal nedvesített szivaccsal töröljük. Ha van egy karcolás a kádban, akkor eltávolítható smirglikvelvel. Bővebben - hogyan kell mosni akril fürdő.
 • A fürdő könnyen felszerelhető. Ez a folyamat hasonló a fürdők más típusainak telepítéséhez, de a hagyományos acél lábak helyett a termék egy állítható keretre kerül.
 • Az akril tökéletesen megőrzi a hőt, amit a fürdőfolyamatok kedvelői értékelnek.
 • A csúszásmentes fürdõfelület nem engedhetõ meg, hogy a speciális szõnyegek használata nélkül esik le.

Az akril fürdők hátrányai

 • Az akril fürdõk legfõbb hátránya az, hogy a termék megjelenését éles fémtárgyakkal elrontsák. Egy leesett, nem oltott cigaretta könnyedén megolvasztja a felületét, és az állat könnyedén karcolja meg a felső réteget. Abban az esetben, ha mosogatni kívánja kedvence, akkor gumit kell használni.
 • Idővel a fürdő deformálódik, és a szélei eltolódhatnak. Ez néhány év alatt további javításokat von maga után.

Sokan úgy vélik, hogy az akrilfürdő nagyon "gyenge". Elhajlik, bizonytalanságot teremtve. De az idő múlásával megszokják és nem veszik észre. Sőt, valójában, egy ilyen termék képes ellenállni akár 600 kg.

A fő jellemzők összehasonlítása

Pontosabban, a két fürdő lehetőség közötti különbség az alábbi táblázatban található:

Az akrilfürdő mindig jobb, mint az öntöttvas?

Előbb vagy utóbb a fürdő cseréje szükséges. A modern vízvezetékek piaca széles skálát kínál, különböző formában, színben, anyagban, költségben és más paraméterekben. A statisztikák azt mutatják, hogy az akril vagy öntöttvas fürdők nagy igénybevételnek vannak kitéve a fogyasztók körében, mivel ezek a termékek jó mutatót jelentenek a megbízhatóságra.

Mindegyik lehetőségnek előnyei és hátrányai vannak: mindkét termék könnyen használható, minőségi anyagokból készültek, de mégis fontos különbségek vannak. Vizsgáljuk meg részletesebben az akril kád és az öntöttvas fürdő közötti különbséget, és mi a legjobb választani.

Könnyű és modern akril kád

Jellemzői szerint az akril egyfajta műanyag, amely könnyen bármilyen formát ölthet, bármilyen színben festhető és könnyen megerősíthető. Ezért fontos különbség van az akril fürdők között, hogy különböző formákban, színekben és méretekben készülnek, ami lehetővé teszi, hogy bárhová elhelyezni őket, még akkor is, ha a fürdőszoba nagyon kicsi.

Ha akril sarokkádot választasz, akkor ilyen módon helyet foglal a fal mentén, ahol mosogatót, mosógépet vagy fürdőszobai bútorokat telepíthet.

Mivel az akril nagyon rugalmas, a fürdő gyártása során meg kell erősíteni a fém hálót vagy üvegszálat, hogy a szerkezetet megkapja a szükséges erő. Az akrilfürdõ végső költsége a vasalás minõségétõl függ. A fémhálóval megerősített termékek drágultak.

Az akril fürdő nem csak a standard fehér színben, hanem a szivárvány és a színárnyalatok minden színében készülhet. A szivattyú színt kap a gyártási szakaszban, amikor egy színezéket adnak az olvadt anyaghoz, ezért idővel a festék nem mossa ki, és nem zavarja meg. Az akrilfürdõ kiválasztásakor azonban figyelni kell a szín egynemûségére.

Érdemes megemlíteni, hogy az akril vízvezeték megnövekedett népszerűsége miatt számos gátlástalan gyártó az akril árnyalatában műanyag termékeket árul, amelyek minősége jóval alacsonyabb. Ezért vásárlás előtt vegye figyelembe a következőket:

 • a falvastagságnak legalább 5 mm-nek kell lennie ahhoz, hogy megállapíthassa, érezni kell a perem vágását, mindkét oldalán ujjaival.
 • a teljes hosszúság mentén a falak szélessége nem lehet más, az oldalán nem lehet durva élek és szélek;
 • egy megerősítő réteg jelenléte kötelező, függetlenül attól, hogy ellenőrizni lehet-e a vágást;
 • amikor megérinti, egy minőségi termék tompa hangot ad;
 • Kívánatos, hogy rendelkezzen tanúsítvánnyal a minőséget és a garanciát.

Továbbá nem kell fürödni fürdővel és egyenetlen felületekkel, ami alacsony minőségű vízvezetéket jelez.

A jobb akril fürdő: az előnyök és hátrányok

Összehasonlítva azt a fürdőt, amely jobb, mint az újonnan gyártott akril vagy szokásos öntöttvas, érdemes megjegyezni, hogy az első lehetőségnek több előnye van az öntöttvasnak, amelyek közül az alábbiak:

 1. A könnyűség - az akril sokkal könnyebb, mint az öntöttvas, a kis súly (kb. 30 kg) megkönnyíti a szállítást és egyszerűsíti a telepítést.
 2. Nagy ereje és tartóssága a látási törékenység ellenére.
 3. Különféle formák és színek. A gyártási technológia lehetővé teszi, hogy létrehozzon egy fürdőt egy bizonyos alak, szélesség, hosszúság, magasság és szín, hogy tökéletesen illeszkedjen a belső térbe.
 4. Sokoldalúságát. Néhány modell rendelkezik jakuzzival, hidromasszázs, karfákkal és a fejszékkel.
 5. A fém keret és az összekötő lábak jelenléte a stabilitás érdekében.
 6. A fürdő színe hosszú ideig marad kiégés és sárgulás nélkül.
 7. Egyes modellek antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkeznek.
 8. Alacsony hővezetőképesség és magas hőteljesítmény, vagyis a tál felületének nagyon gyorsan felmelegszik, a falak és a víz nagyon lassan lehűlnek.
 9. Nagyfokú hangelnyelés, vagyis vízzajjal való töltés esetén gyakorlatilag nem.
 10. Fényes, de ugyanakkor csúszásmentes belső felület, amely lehetővé teszi a vízkezelést speciális csúszásgátló párnák nélkül.

Ugyanakkor az akrilfürdő gondozása nagyon egyszerű és egyszerű. Elegendő rendszeresen törölni folyékony szappannal vagy gél alapú tisztítószerekkel.

Az akril fürdők azonban nem hátrányosak az öntöttvas termékekhez képest:

 1. Az öntöttvas fürdőkádjához képest az akril modellek erőssége jóval alacsonyabb, és a megerősítés mértékétől függ.
 2. A működési idő mindössze 10-15 év, és a termék minőségétől függ.
 3. Könnyen megsérült éles tárgyakkal. Azonban érdemes megjegyezni, hogy az ilyen károsodás gyorsan megszűnik a helyreállítás során.
 4. Nem ajánlott a háziállatok fürdéséhez, mivel éles karmai károsíthatják a bevonatot, azonban a kisebb karcolások könnyedén eltávolíthatók polírozással.
 5. Félve a nyílt tüzet. Az akril még egy nem oltott cigarettából is megolvasztható.
 6. Félnek a csiszoló részecskéktől és vegyi tisztítóktól.
 7. Az akril nagy vízvezetékköltsége, az ár minimum 9-10 ezer rubelből indul.

Ugyanakkor a szakértők azt ajánlják, hogy vásároljanak fürdőket egyszerű formákból, mivel a gyártók gyakran használnak nagyon vékony lapokat összetett tálak gyártásában.

Tartós és megbízható öntöttvas fürdők

Ha úgy gondoljuk, hogy a tartósság szempontjából jobb választani, az öntöttvas fürdők természetesen a versenyen kívülre kerülnek. Élettartamuk akár 60 év is, ezért azokat a fogyasztókat választják ki, akik értékelik a vízvezeték erősségét és jó minőségét. Az öntöttvas kádak időtlen klasszikusok, amelyek csak idővel javulnak.

A fém felmelegszik valamivel hosszabb ideig, mint az akril, de hosszú ideig is melegen tartja a vizet - a hőmérséklet gyakorlatilag nem csökken 1-1,5 óra alatt. Az öntöttvas termékek gyártási folyamatában egy zománcréteg borítja, amelynek egyenletesnek, simanak, homályosodásnak és durvaságnak kell lennie.

A zománcot nem szabad koptató részecskékkel agresszív anyagokkal tisztítani, és a nehéz tárgyak elesésétől meg kell rázni. A kiváló minőségű öntöttvas fürdő megfelelő gondossággal megőrzi eredeti megjelenését és fényességét 50 évig vagy tovább.

Miért jobb az öntöttvas fürdő: előnyök és hátrányok?

Annak ellenére, hogy élesen megnövekedett az akrilhálózat népszerűsége, az öntöttvas fürdők még mindig nagy igényeket támasztanak. Figyelembe véve, hogy mely fürdők jobbak, mint az akril vagy a modern öntöttvas, akkor lehetetlen megjegyezni, hogy számos előnye van az öntöttvas termékeknek:

 1. A legmagasabb biztonsági ráhagyás - az ilyen vízvezetékeket nagyon nehéz megszakítani, még akkor is, ha kifejezetten kalapáccsal próbálkozik - csak repedt zománc, amely helyreállítható.
 2. Hosszú élettartam: az öntöttvas vízvezetékhez 50 év nem kifejezés.
 3. Ebben a fürdőben biztonságosan megmoshatja kedvenc háziállatait.
 4. Fenntarthatóság - súlya és gyűjteményei miatt egy ilyen fürdõ jól van a helyén, ezért tényleg meg kell próbálnod mozgatni.
 5. Hosszú ideig tartja a hőt - az ötvözet alacsony hővezető ötvözete miatt a feltöltött víz majdnem 2 óráig meleg lesz.
 6. A zajszigetelés magas színvonala - az öntöttvas jól elnyeli a folyó víz és a fröccsenő víz hangját.
 7. A modern modelleket különböző színekben lehet festeni, amelyek nem halványulnak fel az idő múlásával, fenntartva az eredeti zománcburkolatot.
 8. Könnyen tisztítható - nagyon egyszerű az öntöttvas fürdő tisztaságának fenntartása, elegendő a felület tisztítását gél-tisztítószerekkel.

Érdemes megjegyezni, hogy az öntöttvasból készült modern fürdőkád könnyen beférnek a szoba belsejébe, áraik pedig sokkal kedvezőbbek, mint az akril modelleknél - 7 és 18 ezer rubel között.

Annak tudatában, hogy mely fürdőt válasszon, nem hallgathatja az ilyen vízvezetékek hátrányait:

 1. A nagy tömeg (110-140 kg) öntöttvas termékeket sokkal nehezebbé teszi szállítás, beszerelés és leszerelés.
 2. A formák és méretek egységessége - általában ezek négyszögletes vagy háromszög alakú, standard méretű fürdők.
 3. A zománc idővel törlődik és otthoni helyreállításra szorul.
 4. A falak elég hosszú felmelegedése.
 5. A csúszós aljú speciális csúszásgátló gumit használ.

Érdemes megjegyezni, hogy az importált modelleknek jó minőségű zománc és kisebb súlyuk van.

Rövid összehasonlító elemzés

Annak érdekében, hogy pontosan mely fürdőt válasszunk: akril vagy öntöttvas, röviden összehasonlító elemzést készítünk ezekről a termékekről a fő paraméterek tekintetében.

 1. A tartósság és a szilárdság összehasonlításával az öntöttvas nagy mennyiségű, és ennek az ötvözetnek a fürdőzése nehezebb, ami stabilabbá teszi. Ebben a tekintetben az előny az oldalán öntöttvas vízvezeték.
 2. A könnyű telepítés szempontjából az akrilgyártás határozottan nyer, mivel ez az anyag nagyon könnyű és nagyon könnyű vele dolgozni.
 3. A megjelenés is érdemes megfontolni. Az öntöttvas fürdő zománcja egyenletes színnel és fényességgel rendelkezik, az akril előnye pedig változatosabb színtartománynak tekinthető. Forma formában is nyer az akril vízvezeték.
 4. A költség fontos szerepet játszik. Ha összehasonlítjuk az árakat, ugyanolyanok, de az előnyök az öntöttvas termékek oldalán vannak, mivel olcsóbbak lesznek.
 5. Érdemes megjegyezni a termikus stabilitást is. Mindkét termék hosszabb ideig tartja a hõmérsékletet, de a vas felmelegszik és a hûtési szint 1 fok 10-12 perc alatt, míg az akril gyorsabban melegszik, és a víz sokkal lassabban hûl - csak 1 fok 50-60 perc alatt. Az előny - a polimer vízvezetékben.
 6. További lehetőségek rendelkezésre állása. Itt az előny egyedülálló az akril vízvezeték oldalán, amely számos további funkcióval felszerelhetõ, míg az öntöttvas fürdõknek nincsenek ilyen elõnyei.
 7. Ami az ellátást illeti, mindkét típusú vízvezetéknek ugyanazon elv szerint kell eljárnia: használjon puha folyékony termékeket és kerülje az agresszív csiszolóanyagok hatását. Az öntöttvas felület porozitása miatt azonban gyakrabban kell törődnie egy ilyen fürdőszobával.
 8. A helyreállítás a folyékony akril felhasználásával mindkét termék számára is érvényes. De a zománc helyreállítása összetettebb, időigényesebb és poros folyamat. A kisebb karcolások eltávolítása az akril felületen sokkal könnyebb.

Így, összehasonlítva az akril és az öntöttvas vasalatát az alapvető paraméterekben, arra a következtetésre juthatunk, hogy az első lehetőség sokkal praktikusabb, több előnye van, azonban a második opciót nem szabad leírni, számos előnye is van.

Összefoglalásként megjegyezzük, hogy mindkét anyag a szaniteráruk gyártásához a legjobb. Öntöttvas vagy akrilfürdő választása nem csak a vízvezeték paramétereinek, hanem a helyiség méreteinek a középpontjába kell fókuszálnia.

Tudja meg, melyik fürdő jobb - öntöttvas, akril vagy acél

Kellemes és kényelmes egy jó fürdőben, nem is akarok kiszállni a meleg vízből. Azonban a kényelem mellett sokan figyelnek a gyönyörű formatervezésre. Végtére is, ma már rengeteg közül választhatunk - nem olyan, mint korábban, amikor csak szabványos öntöttvas termékek álltak rendelkezésre. Ez csak néha nehéz megérteni, melyik fürdő jobb - öntöttvas, akril vagy acél fürdőkád. Ez a három anyag a legnépszerűbb, és ma összevessük, és meghatározzuk a vezetőket.

Milyen vas-, acél- és akril fürdők

Öntöttvas

Erős és megbízható, jól megőrző hőtermékek készültek öntöttvasból (amely ötvözött vas és szén) megjelent az első. És ez történt 1925-ben, Spanyolországban, Barcelona közelében. A Roca testvérek úgy döntöttek, hogy kibővítik az öntöttvas radiátorok gyártásával foglalkozó gyárukat, kezdve az öntöttvas fürdő termelését. A mai napig a ROCA az egyik elismert világvezető ebben az irányban. A márka termékei kiváló minőségűek, tartósak és sokszínűek.

Európában észrevehetően csökken az öntöttvas termékek összlétszáma, fokozatosan felváltják azokat az acél fürdőket, amelyek könnyebben szállíthatók, olcsóbbak és környezetkímélőbbek a termelésben. Az öntöttvas fürdőket csak néhány cég gyártja. A legismertebbek Jacob Delafon, PORCHER és ROCA. Oroszországban és más FÁK országokban még mindig nagy mennyiségben állítják elő őket, de csak néhány szabványos méretben, valamint kis árnyalatokkal.

Ne feledje, hogy az európai öntöttvas termékek gyönyörűbb és változatosabbak. Például, lehetnek fogantyúk az oldalán vagy a kartámaszokon, az alsó rész nő az egyik háttámla dőlésszögének megváltozása miatt. Néha az egyik hátlapot eltávolítják a kényelemért. És az importált termékek tervezése bármilyen lehet: a klasszikusoktól, ahol beágyazható a luxus angol stílusba.

Az öntöttvas fürdő megfelelő formája legalább 0,5 centiméteres és erős zománcfal legyen, amelyet két lépésben alkalmaznak a gyárban. Az öntöttvas ötvözet összetételében bizonyos mennyiségű mangánt, szilíciumot vagy ként tartalmaz, ami további erőt biztosít. A zománcozás 10-30 évig tarthat, esetleg hosszabb (a terheléstől függően).

+ Plusz öntöttvas fürdő

 1. Hatalmas élettartam (akár fél évszázad);
 2. Az agresszív hatásokkal szembeni ellenállás;
 3. Hőmegőrző;
 4. Nincs pórus a felületen;
 5. csendes;
 6. Színmélység;
 7. Könnyen tisztítható.

- Hátrányok öntöttvas fürdők

 1. Nagy súly;
 2. Nehéz a szállításhoz, szállításhoz és telepítéshez;
 3. A konfiguráció hiányossága. Csak téglalap alakúak vagy oválisak.

acél

Költségénél az acélból készült fürdő vonzóbb, mint egy öntöttvas. És az ár két-háromszor változhat. Ez néha súlyos érv akkor, amikor eldönti, melyik fürdő a legjobb öntöttvas vagy acél. Ezenkívül sok fogyasztó kedveli azt a tényt, hogy az acélból készült termékek gyakorlatilag bármilyen formát ölthetnek. A hagyományos négyszögletes és ovális (mint öntöttvas) mellett ezek nagyon kényelmes és kompakt sarokszerkezetek, valamint sokszög, kerek, aszimmetrikusak.

Hasonló termékek 0,23 centiméter vastagságú (vékonyfalú fürdők) és 0,35 centiméteres (standard fürdők) acéllemezekből készülnek. A zománc akril alapú, az acél felületét lefedi, kevésbé vastag, mint az öntöttvas. De a modern alkalmazási technológiák lehetővé teszik, hogy meglehetősen megbízható és tartós bevonatot hozzon létre.

A kiváló minőségű acéltermékeket gyártó külföldi vállalatok közül megemlíthetjük a finn Ido céget, a francia - Porcher és Jacob Delafon, a német - Bamberger és Kaldewei, az olasz - Ariston, a spanyol - ROCA céget. 25-30 kg súlyúak, elegáns design és jó zománc bevonat. Különösen sok innovatív technológia használja a Bamberger céget. Például csúszásgátló bevonat, csúszásgátló, Enamel plus, piszoktól mentes. A fürdőre vonatkozó garancia - 30 év.

+ Az acél fürdők előnyei

 1. Nem túl magas ár;
 2. Különféle formák és méretek;
 3. Kopásálló bevonat;
 4. Alacsony tömeg.

- Hátrányok acél fürdők

 1. Nem hőt, hanem öntöttvas is;
 2. Túl hangos (az öntözött víz csengőhangja egyértelműen hallható);
 3. Képes lerázni egy nehéz ember teste alatt.

akril

Ezt az anyagot később fürdésre használták fel. Teljes neve metil-akrilát. Ez egy szintetikus polimer és akrilsavból készül. Kiderül, hogy az anyag ellenáll a kopásnak, az ultraibolya és az oxigénnek. A felület kellemes, sima és meleg tapintású.

Ahhoz, hogy az akrilbevonatot használjon, használjon kétféle módon:

 • Vegyünk egy megfelelő méretű akril lapot, majd vákuumkamrában hajlítsuk meg, amire szükség van. A keletkező tartály nem túl erős: a falai könnyedén kanyarodnak, és víz öntés közben megduzzadhatnak. Ezért meg kell erősíteni a fürdőt: felülete epoxi gyantával van bevonva több rétegben, üvegszállal. Minél több réteg, a fürdő erősebb.
 • Az öntési technológia magában foglalja az üveggyapot keret használatát, amelyet akrilra alkalmaznak. Ennek eredményeként azonnal megmarad a tartósabb termék, mint a fent leírt módszerrel.

Mindenesetre a "helyes" akril fürdőnek legalább 4-6 mm vastagságúnak kell lennie. Ha oldalra csap, nem lehet túlságosan szonikus hang. Ez azt jelentheti, hogy a gyártó becsapott azzal, hogy elmenti a megerősítési folyamatot. Ezután megemlítjük azokat a gyártókat, akik kiváló minőségű akril termékeket gyártanak. Ez a cseh cég Ravak, lengyel - Cersanit és Kolo, spanyol - Pool Spa, holland - Riho, német - Duravit, orosz - Aquanet.

Amikor a lakástulajdonos dönt arról, hogy mely fürdõ, akril vagy öntöttvas, mielőtt felállítja a fürdőszobáját, gyakran meghaladja az akrilt. Fényessége, gyönyörű és változatos alakja miatt.

A készülék egy akril fürdő és a váz.

+ Az akril fürdők előnyei

 1. Az akril tökéletesen megtartja a hőt;
 2. Különböző modern eszközök (pl. Hidromasszázs) sokasága teszi az akril fürdőket az egyik leginkább funkcionális;
 3. Alacsony súly;
 4. Hatalmas kivitele formák és méretek.

- Hátrányok akril fürdők

 1. Az ellátás nehézségei;
 2. Használat közben megrekedhet;
 3. Akril félelem a túl magas hőmérsékletektől;
 4. Rövid élettartam az öntöttvas és acélmodellekhez képest.

Egyszerű telepítés

Nem könnyű rávenni a nehéz öntöttvas fürdőt a házba - lehetetlen, hogy egy ember kezelje. Ez az oka annak, hogy ilyen termékeket telepítenek. Továbbá szilárd síkra kell rögzíteni. Általában négy öntött lábra helyezik őket.

Az akril fürdő felszereléséhez fémkeretet kell összeállítani, és csak miután a kádat a vázra szerelte, csatlakoztatható a szennyvízcsatornához. Ez kissé bonyolítja a telepítés folyamatát, de mivel minden részlet könnyű, egy személy megbirkózik ezzel.

Acél fürdők is rögzítettek a lábakon, de egy ember képes megbirkózni a telepítéssel. A zajszigetelés jelentős növelése érdekében gyakran előfordul, hogy a termék felületére habréteg kerül be, vagy az aljzat Penofollal van ragasztva. Általánosságban az acélfürdő felszerelése a legegyszerűbb.


Zajvédő acélfürdő: bal Penofolom, jobb hab.

Az eredményeket. A legegyszerűbb telepíteni lehet acél fürdők (habár hab alkalmazása esetén a folyamat némileg bonyolult). A második hely az akril fürdőkhöz tartozik, ahol a keret gyártásánál be kell kötni. És az öntöttvas termékek, nehéz és terjedelmes, zárja be a minősítést.

Könnyű gondozás

Ha az öntöttvas zománcot minőségi szempontból alkalmazzák és elég vastag réteggel rendelkezik, akkor a bevonat nagyon tartós. És még ha a folt mélyen behatolt a zománcba, akkor szinte bármilyen módon eltávolítható, beleértve a kémiai reagenseket és a mechanikai hatásokat is. És a hostessek nagy sikert aratnak.

Az acéltermékeket vékonyabb zománnyal borítják, amelyeket az előző esetnél sokkal gondosan meg kell tisztítani. Különösen csiszolóanyagok használata esetén. Ellenkező esetben károsíthatja a felületet, ami később problémát jelent a helyreállításhoz.

Az akril kádakat óvatosan tisztítják puha ápolószerekkel, és nem használnak erős csiszolóanyagokat és agresszív "kémiai" anyagokat. Ez megakadályozza a repedések keletkezését és a termék idő előtti meghibásodását.

Az eredményeket. Ezen a ponton, a legelterjedtebb, találtunk öntöttvas termékeket, és az akril szerényen átkerült az utolsó helyre, a harmadik helyre. Az acél fürdők középen álltak. Azonban a fent említett, "Enamel Plus" innovatív kompozícióval lefedett acélmodellek azt is állíthatják, hogy az az egyszerű gondozás vezetőjévé válik.

Élettartam

Az öntöttvas termékek nem olyanok számára, amelyek még mindig népszerűek - elvégre legalább 50 éven át szeretik a mestereiket, és ez egy nagyon tisztességes idő. Az acél fürdők 20-30 évig biztonságosan szolgálhatnak. Az öntött akril termékek elviselhetők legalább 15 évig. De feltéve, hogy faluk legalább 4-5 milliméter vastag.

Az eredményeket. Az öntöttvas szilárd vezetője a vezető pozícióban van - hosszú élettartama kétségtelen (de az anyag gyártásánál a technológiát tiszteletben kell tartani). Az acél fürdők ismét a minősítés közepén vannak, és az akril termékek záró pozícióban vannak.

A bevonatok védettségi szintje

Ez a tétel szorosan kapcsolódik a termékek ápolásához, ezért kicsit megismételjük. Mint már említettük, az öntöttvasból bevont zománc sima felületű, ellenáll a különböző reagenseknek és mechanikai igénybevételnek. A kiváló minőségű öntöttvas fürdők gyártásában a szakemberek minden fokozatban gondosan ellenőrzik a zománc minőségét, 0,8 - 1,2 milliméteres réteggel. A tüzelés 110 fokos hőmérsékleten történik. Tehát egy ilyen fürdő védelme "száz százalék".

Az acél fürdők zománcja szintén jó minőségű, de a vékonyabb réteg miatt a védőbevonat valamivel kevésbé megbízható, mint az öntöttvas termékeknél.

Az akril meglehetősen törékeny, nem tetszik, ha valami nehézséget dobnak rá. Emiatt elég repedések jelennek meg. Ami természetesen nagyon helyénvaló a helyreállításhoz, de mindez gondot okoz. Ezenkívül az akril felületén nagyon könnyen elszíneződhet a különböző színezékek és karcolások. Az összes akril bevonatnak leginkább óvatosan kell kezelni.