Legfontosabb > Csapok

6 ok a penész a fürdőszobában és 8 módszerek kezelésére

A háziasszony fürdőszoba egy többfunkciós szoba, amely kiemelkedő fontosságú a teljes életre. Ez és a mosóhely az egész család számára, és egy hely, ahol mosogatják vagy tárolják a szennyezett ruhát.

Az asszony a fürdőszobát kozmetikai és higiéniai eljárásokhoz, hajfestéshez, különböző napi tárgyak tisztításához és mosásához használja. Ne számolj bele minden olyan tevékenységet, amelyet a fürdő falaiban végzünk. A fürdőszobában száraz fürdőköpenyeket, frottírtörülközőket, takarítási és tisztítószerek arzenálját tároljuk.

Végül a fürdő a kellemes kikapcsolódás helyszíne a kemény napi munkának köszönhetően. Ideális esetben a fürdőszobának tisztának, illatosnak kell lennie az illatos testápolási termékek aromáival.

Azonban gyakrabban fordul elő a másik út: a ház legtisztább szobája a mocskos szag forrásává válik, és ennek csak egy oka van - a fürdőben megjelenő forma, ami nem olyan könnyű eltávolítani.

A patogén növényzet fertőzésének következményei

A legtöbben nem értik a közös probléma nagyságát. Gyakran a háziasszonyok egyszerűen törölik a fekete foltokat a felületről az aktuális vagy általános tisztítás alatt, kevés gondolkodás a nedvesség káros hatásairól a fürdőszobában.

Először is, a penészgombával, amely egy egysejtű gomba gyarmata, egy gomba jelenik meg - egy összetettebb organizmusrendszer. A gombaspórák mindenhol jelen lehetnek, de csak nedves környezetben szaporodnak.

Másodszor, a gomba virágzó tevékenysége számos komoly nehézséget okozhat, melyek közül a leginkább ártatlan lehet a fürdőkádak szörnyű szaga.

Itt van néhány, a bakteriális szennyeződés következménye a fürdőszobában:

 • az építőanyagok gyors megsemmisítése. Fekete vagy fehér gomba minden építési anyagot 1-2 év alatt zavarhat a talajra. Ha nem teszünk lépéseket, minden évben nagyjavítást hajtunk végre;
 • a levegőben spórázó spórák biztosan más helyiségekbe költöznek, és ha nedves helyeket találnak, ott elkezdenek szaporodni;
 • a kórokozó növénye szabadon bejut a személy légzőrendszerébe, allergiás bronchitist és szinuszitist, asztmát, súlyos tüdőkárosodásokat okoz, amelyeket nehéz diagnosztizálni;
 • a mikrobák spórái által érintett fürdő kiegészítők használata szúrás, szájgyulladás, sztreptoderma, allergiás dermatitis, lábmikózis és körmök okozzák;
 • a baktériumok kiválasztásának és vitalitásának állandó belélegzése befolyásolja az emberi gasztrointesztinális traktusokat, dysbacteriosist, hasmenést, hányást, gyengíti az immunrendszert.

Egy idő után újra megjelennek a bőrtisztító foltok és fekete csíkok a burkolólapon lévő homlokzati panelek között. Íme egy lista a penészesedés gyakori okairól.

 1. Helytelenül beszerelt szellőztető rendszer vagy fűtőrendszer. A jól fűtött helyiség és a nedvességtartalom a káros mikroflóra tenyésztésének előfeltétele.
 2. Természetes napfény hiánya, hiszen az UV sugárzás káros hatással van a gombák életére.
 3. Szegény tömítőpanel varratok. A sérült tömítőanyaggal a "harmatpont" elmozdulása a falakban hőmérséklet-csökkenéssel kondenzációt okoz, ami folyamatosan nedvesíti a felületeket.
 4. Sérült vízelvezető rendszer. Folyamatosan és észrevétlenül szivárgó csaptelep vagy cső a fürdő alatt lehetséges nedvességforrások; ne távolítsa el a gombát, amíg a sürgősségi terület nem lokalizálódik.
 5. A fürdés utáni mosás nem kielégítő. A párnák párolgása és nedvességtartalma, valamint a csempe és a polimer lemezek közötti tömítőanyag gondosan törölje le a zuhanyzás után.
 6. Használt törölköző szárítása a fürdőszobában. A gomba csak a nedvesség ilyen epicentrumait szereti. A nedves ruhákat csak szabad levegőn kell szárítani.

Elkezdjük tisztítani a fürdőszobát

Az általános tisztítás elindításával és annak meghatározásával, hogyan lehet hatékonyabban lemosni a formát a fürdőszobában, ismerkedjen meg a legnépszerűbb eszközök spektrumával.

Figyelem! Először mechanikusan meg kell tisztítani a fürdőszobát, és el kell távolítani a fekete foltokat és foltokat! Ehhez viseljen kesztyűt, légzőkészüléket, karját ecsettel és rongyokkal. Ezután elkezdjük tisztítani a fekete szennyeződéseket a különféle lehetséges csatlakozásokkal a falakkal antiszeptikus vízzel.

Ne felejtsd el a csöveket és a csapokat, tisztítsuk meg őket egy szivaccsal. A padlózat, a panelvarrások, a polcok alaposan át kell tisztítani. Minden rendelkezésre álló anyagot - szivacsot, rongyot - jobb tisztítás után dobni.

Ha sajnálja a kefét, többször felöntjük a forrásban lévő vizet, és klóroldattal áztathassuk. Csak a tiszta felületeket kell kórokozó mikroflórával kezelni.

 • Réz-szulfát. A jól ismert égkék por sikeresen alkalmazzák mind az építőiparban, mind a kertészkedésben. Nem rossz réz-szulfát is penészgéppel. Az oldatot 1/10 arányban tiszta folyóvízben hígítjuk, és a problémás területekre alkalmazzuk: csempék, a fal és a fürdőszoba ízületei között, a mennyezetcsuklókon stb. Legyen óvatos, az oldat mérgező, helyileg alkalmazza a megfelelő helyre keskeny ecsettel. 2-3 óra múlva meg kell mosni a kezelt felületeket.
 • Szódabikarbóna + ecet. A fekete gomba egyszerűen megsemmisíthető szóda hamutartalmú vagy szabályos szódával. Hozz létre habos folyadékot. Nagy mennyiségű forró vizet öntsünk a forró vízbe, kb. Fél liter szódát vagy 150 gramm nátrium-szódát szükséges körülbelül 5 liter vízhez, 100 g 9% -os ecetet öntünk. A keverék az összes funkcionális felületet feldolgozza. Mivel a szóda ártalmatlan, a legjobb eredmény elérése érdekében hagyhatja a következő betakarításig. Ugyanakkor az elülső és a lefolyó elemekkel együtt az évelő szennyeződést tökéletesen lemossák.
 • Hidrogén-peroxid. A gyógyszertárakban szabadon hozzáférhető folyadék tiszta formában használható a penész felületek eltávolítására. Érdemes felidézni, hogy a gyógyszer fehérítő hatású, ezért a feldolgozás előtt távolítsa el a színes függönyöket, törölközőket és a fürdőzőszőnyegeket.
 • Ammónia vagy ammónia oldat. Kiváló antiszeptikus, jól megöli a gombát és megelőzi annak előfordulását. Az ammóniának jelentős hátránya van - éles szag. Ezért feldolgozza a szobát, zárja be az ajtót az expozíció időpontjában. Az anyag átöblítése után megfelelően szellőztetni kell a helyiséget, hogy elkerülhető legyen a fejfájás és az émelygés. Ráadásul elfogadhatatlan az ammónia oldat és a fehérítő keverése, mivel kémiai reakciójukat toxikus gáz felszabadítása kísérte.
 • Borax. Ásványi por, egyedülálló gyógyhatású bolhák, csótányok, rozsda stb. A gyógyszert natrium-tetraborát néven ismerik, de kis palackokban értékesítik, gazdaságosabb a száraz por. Más eszközökkel ellentétben 5-10 percig használják, mivel károsíthatja a festett felületeket. Egy pohár boraxot feloldunk 4-5 liter vízre. Az öblítés szükséges, mivel a gyógyszer hatásos!
 • Klór-tartalmú termékek. Minden klórtartalmú anyag - klóramin, nátrium-klorit, fehérítő, a "Fehérség" tárolása kiváló antiszeptikumok. Ezt ékesszólóan igazolja kórházaink tartós illata. Klór-oldat, először eltávolíthatja közvetlenül az elszaporodott gombák telepeit, majd tisztítsa meg a tiszta felületeket. Nagyon kényelmes permetezőpisztolyt használni, tömény tömény klóroldatot feltölteni és a helyiséget öntözni.
 • Teafa illóolaj. Egy hatalmas formabombázó biztos, hogy örökre elpusztítja azt. Ehhez 10 ml folyadékot kell felszívni és 500 ml vízben feloldani. A kapott folyadékot a csempék, a mennyezet és a padlócsatlakozások között a leeresztő csövek felületén alkalmazzák. A teafaolaj sokáig maradhat. Ezután szellőztetni kell a fürdőszobát a jellegzetes szagtól. A pénzhiány - meglehetősen nagy költsége. Alkalmasak azonban a mosószerekre allergiás háziasszonyoknak.
 • Shop termékek. A gombát modern, kész anyagokkal lehet eltávolítani. A gazdasági piac elárasztja a speciális termékeket, megsemmisíti és megelőzi a kórokozó mikroflóra létfontosságú aktivitását. De ahogy a gyakorlat azt mutatja, a gyönyörű fényes címkék a palackokon nem csodaszer a bajunk miatt. Folk jogorvoslatok javulnak az évek során, receptjeik igazoltak, a biztonság nyilvánvaló. Ráadásul a buzgó háziasszony örömmel fog jelentősen megtakarítani a drága és nem mindig hatékony pénzeszközöket.

A penész megakadályozása

A penész és gomba termékek eltávolítása meglehetősen reális, szorgalommal és egy kis időt töltve. Sokkal fontosabb megakadályozni újbóli megjelenését. Ehhez figyelembe kell venni a szakértők egyszerű tanácsát. Ne hagyja nedves és nedves dolgokat a fürdőszobában, szárítsa meg őket az utcán.

Pihentető fürdő vagy nagy mosás után törölje le az összes felületet antiszeptikus szerekkel. Használjon egyszerű iránymutatásokat, és a fürdőszobája mindig a tisztaság és a frissesség oázisa.

Hogyan tisztítsuk meg a gomba a fürdőszobában: népi és szakmai módszerek a penész és gomba eltávolítására

A magas páratartalmú helyiségek falán gyakran talál olyan penész foltokat, amelyek veszélyeztetik a lakók egészségét.

A fürdőszobában és más helyiségekben található gomba eltávolításával kapcsolatos információk felhasználásával népszerű vagy szakmai eszközökkel megszabadulhat a kórokozó mikroflórától.

Háromféle penész található a szobákban

Majdnem minden háziasszonynak olyan fekete foltokkal kellett foglalkoznia, amelyek általában a fürdőszobában vagy más magas páratartalmú helyiségekben találhatók.

Az ilyen plakkot nem szabad összekeverni a szennyeződel - általában bizonyos típusú mikroszkopikus mikroorganizmusok okozzák.

Három közös fajta mikroflóra parazitizálhat a szobák falán, padlóján és mennyezetén:

Kék gomba. Ez a fajta legegyszerűbb organizmus csak fából képes reprodukálni, inkább a fenyőből készült mintákat. Kék gombák találhatóak tűlevelű fákból épített fürdőkben és szaunákban, de nem veszélyezteti a városi lakások lakóit.

A bomlási baktériumok (bakteriális, barna, fehér rothadás) szintén csak a fán képesek szaporodni, ami a cellulózrostok lebomlását okozza. Ezeknek a mikroorganizmusoknak a eltávolítása a faanyag megsemmisítésének megállítása rendkívül nehéz. Az anyagot csak speciális fungicid megoldásokkal kezelheti.

Az emberek legnagyobb veszélye a fodros gombák, amelyek fekete foltokat képeznek. Ez a csoport a mikroflóra (Chaetomium, Ulocladium, Aspergillus és mások) több képviselőjét is magában foglalja. A fekete formák nem csak szerves felületeken, hanem kerámia burkolatokon, betonokon, festékeken, téglákon is alkalmazhatók.

Az ilyen mikroflórát nem szabad figyelmen kívül hagyni, kívánatos azonnali intézkedések meghozatalára.

Mi a veszélyes gomba a falakon?

A helyiségben megjelenő formák károsítják az épületszerkezeteket, és negatív hatást gyakorolnak az emberi egészségre.

Építőanyagok megsemmisítése

A falakon vagy mennyezeten fekvő gomba fokozatosan elpusztítja az anyagot, amelyen a telep telepedett le. Ez a gipsz, a festés, és egy fejlett esetnél a repedések kialakulásához vezethet a falakon.

A megfelelő intézkedések meghozatalának elmulasztása az egyes építőelemek részleges vagy teljes megsemmisülését eredményezheti, és akár a felületek összeomlását is eredményezheti.

Káros az emberi egészségre

A patogén mikroflórának rendkívül káros hatása van az emberi szervezetre, ami számos egészségi problémát okoz. A penész közvetlenül kapcsolódik a következő betegségekhez:

 • a szervezet általános kimerülése;
 • dermatosis, mycosis és számos egyéb bőrbetegség;
 • fejfájás, szédülés;
 • a légzőszervi megbetegedések (rhinitis és sinusitis, tüdőgyulladás és asztma);
 • gyomorpanaszok, émelygés;
 • ízületi reuma és az izomrendszer egyéb problémái.

A penész hosszabb expozíciója súlyos tüdőt, vese-, máj- és egyéb szervi károsodást okozhat.

Az idősek, a gyermekek, a rossz egészségi állapotú és a kemoterápiában vagy antibiotikumban szenvedő betegek különösen érzékenyek a kórokozó mikroorganizmusokra.

A gomba okai

A levegőben gyakorlatilag minden szobában spórák vannak különböző típusú penészgombákkal, de csírázásuk és reprodukciójuk csak bizonyos körülmények között fordulhat elő: 30% feletti páratartalom és +20 ° C-ot meghaladó szobahőmérséklet.

A mikroorganizmusok kolóniájának megakadályozása érdekében minden intézkedést meg kell tenni ezen okok kiküszöbölésére. Különösen fontos a páratartalom elleni küzdelem, hiszen egy száraz helyiségben a forma még meleg és forró mikroklímával sem alakul ki.

A penész megakadályozása

A penészfoltok megakadályozására a helyiségben számos megelőző intézkedést szigorúan követni kell.

Biztosítani kell a helyiség jó levegőáramlását. Rendszerint minden többemeletes épületben van szellőzőcsatorna, de az idősebb épületekben gyakran nem tud megbirkózni a munkával. A csatorna tisztítása segít a helyesbítésben (ezt egy speciálisan ZHES alkalmazottnak teheti meg) vagy egy további ventilátor telepítésével.

Még ha a motorháztető kiváló munkája a vízkezelés vagy a mosás elfogadása után is kívánatos, nyitva hagyja a fürdőszobai ajtót: segít szellőztetni a szobát és eltávolítani a felesleges nedvességet.

Nem szükséges a hely túlhűtését engedélyezni: kívánatos, hogy egy eléggé meleg szoba falát egy hőszigetelő réteggel lefedje.

A gyenge hőátadás törölköző jobb fűtőberendezés használata. Ez különösen igaz az őszi-téli szezonra, amikor a levegő hőmérséklete csökken és a páratartalom nő.

A fürdőszobában lévő csövek, bútorok és egyéb felületek kondenzációjának monitorozására van szükség. A beszédcseppek megpróbálják azonnal rongyot vagy rongyot törölni.

Fontos, hogy azonosítsuk és megszüntessük a helyiség nedvességtartalmának okait. Szükség van folyamatosan figyelni a keverők és az egészségügyi készülékek állapotát, valamint az összekötő elemeket.

A fürdőszobában lévő fémcsöveket műanyagból kell cserélni: ellenállnak a szivárgásnak, és soha nem párolognak.

Ne felejts el figyelmet fordítani a kis dolgokra: a pálinkás víz a szemüvegben a fogkefékhez, a tollak penészedését okozhatja. A gombák kolóniái a fürdő vagy a zuhany elválasztására szolgáló polimer függönyökre is telepedhetnek.

A fürdőszoba javításakor speciális építési és befejező anyagokat kell használni, amelyek megakadályozzák a gomba megjelenését.

Fontos, hogy a megelőző felületkezelést rendszeresen, hagyományos módszerekkel vagy kifejezetten erre a célra tervezett háztartási vegyi anyagokkal végezzük.

Mechanikus módszer a gomba eltávolítására

Miután fekete helyeket talált a teremben, a háziasszony általában rongyot vagy kaparót vett fel, és megpróbálja lemosni vagy megrepedni a szerszámot. Ahhoz, hogy hatékony eredményt érhessen el, tudnia kell, miként lehet a gombák telepeit a fürdőszobában szerezni.

Először is, a detektált területeket vízzel jól meg kell nedvesíteni. Ez a manipuláció meggátolja a gombák spóráinak bejutását a levegőbe, ami új léziókat okozhat.

Ezután vegyen egy fém kaparót vagy más hasonló szerszámot (acélkefe, fúrófej csiszoláshoz), amely segít az alaposan eltávolítani az érintett felületet.

Javasoljuk, hogy amennyire csak lehetséges egy réteg bevonat (gipsz, tapéta, festék); Az olyan anyagokhoz, mint a beton és a fa, őrlés is lehetséges.

A fejlett esetekben ez a módszer nem elég hatékony, mivel a micélium mélyen bejuthat szervetlen felületekre, például egy bélés alá.

Ebben az esetben a probléma megoldásához nagy átvizsgálásra van szükség, amely a következőkre irányul:

 • a falak felszabadítása a díszítő bevonatból (kerámia burkolólapok, tapéta, festékréteg);
 • mész vagy festék eltávolítása a mennyezetről;
 • padlóburkoló anyag cseréje.

A felújítás során elengedhetetlen, hogy az összes felületet olyan eszközzel kezeljük, amely elpusztítja a gombát. Az állatok (népi vagy hivatásos) készítményeket olyan zónára kell alkalmazni, amely meghaladja a gombák látható terjedésének területeit a láthatatlan meztelen szem mikrofungus eltávolítása érdekében.

Minden felületet legalább 2-3 alkalommal kell kezelni, minden alkalommal, amikor az előzőleg alkalmazott gombaölő készítmény teljes szárítását várják. A javítások során kívánatos az építőanyagok használata gombaellenes adalékokkal.

Népi penész eltávolítási módszerek

Mivel a penészgombák már évszázadok óta zavarták a lakókat, és nem sokkal ezelőtt hozták létre a háztartási vegyi anyagokat, a lakosság széles körű tapasztalattal rendelkezik a különböző kórokozók káros mikroflórák elpusztításában.

A legelterjedtebb gyógyszerek közé tartoznak a következők:

1. opció: kék üveget

Költséghatékony hatékony eszköz, amelyet kertészeti, építési vagy hardverraktárakban lehet megvásárolni. A kék kristályokat meleg vízben hígítjuk 200-300 gramm porra 10 liter folyadékra, majd jól keverjük.

Az érintett felület kezelését az elkészített oldattal több lépcsőben végezzük:

 • A falon lévő jelvényeket mázas ruhával vagy simítóval tisztítják.
 • Az előkészített helyeket szappanos vízzel töröljük, ami növeli az alkalmazott eszközök hatékonyságát.
 • A tisztított és mosott felületek időt adnak a száradásra.
 • A falat rézszulfáttal kezeljük (az oldatot konyhai szivacs vagy permetezőgép segítségével lehet alkalmazni).
 • A felületet 3-5 óráig hagyjuk megszáradni, majd a hígított vitriolt újra felvisszük.
 • A gombás fertőzés mértékétől függően az eljárást 2-5 alkalommal ismételjük meg.

A nagyobb hatékonyság érdekében egy evőkanál ecetet adhatunk a vitriol oldathoz.

2. opció: klór tartalmú szerek

A klór tartalmú oldatok garantálják a penész hatékony felszámolását: agresszív komponenst tartalmaznak, amely megöli a legtöbb mikroorganizmust. A gomba elleni küzdelem érdekében használhatja a népszerű klórtartalmú gyógyszereket, amelyeket gyakran használnak a háztartásban a textíliák fehérítésére vagy a szaniterek tisztítására, nevezetesen Domestos, Fehérség, Sanita és mások.

A penésztelepek elleni küzdelem érdekében az érintett területeket és az őket körülvevő területet rongygal kezelik, amelyet higítatlan termékben nedvesítenek. A lapos ízületek kezelésére a készítmény vízzel 1: 1 arányban hígítható, spray-palackba öntve és a varratokra felhordva.

3. opció: Asztali ecet

Gyakorlatilag minden otthon 6-9% -os ecetsavoldatot használ, amelyet széles körben használnak a főzéshez. Ugyanakkor ez az eszköz jó antiszeptikus, amely tökéletesen elpusztítja a mikroflóra különböző típusait. A penész elleni küzdelemnek:

 • kezelje az érintett területet ecettel: egy sima felület (csempe) elegendő ahhoz, hogy egy szivaccsal vagy egy folyadékba merített rongyal törölje le, és szórja le a laza bevonatokat (gipsz, beton, fa) egy spray palackból;
 • a kezelt felületet 2-3 órán át hagyja megszáradni;
 • távolítsa el a gomba maradványait ecsettel;
 • Alaposan öblítse le tiszta vízzel.
 • jól szellőztetni a csípős szag eltávolítására.

Nem szabad elfelejteni, hogy egyes esetekben a falon levő ecet foltok maradhatnak.

Egyéb népi jogorvoslatok a gomba számára

Emellett a következő gyógyszerek antibakteriális és fungicid hatású szerekként alkalmazhatók:

 • Hidrogén-peroxid. Széles körben alkalmazott antiszeptikus, 3% -os oldat megvásárolható a gyógyszertárban. A gyógyszer nem mérgező, és nincs kifejezett szaga. A feldolgozás során gondoskodni kell, mivel a peroxidnak világos fehérítő hatása van.
 • Ammónia. Jó eszköz a penésztelepek eltávolítására sűrű, szilárd felületekről, például kerámia burkolólapokból vagy üvegből. A mikroflór elpusztításához a hardverraktárban vásárolt gyógyszert egyenlő mennyiségű vízzel hígítjuk, majd a keveréket szivacs vagy sprinkler alkalmazásával a fertőzött területre alkalmazzuk. Az oldatot néhány órán keresztül a falon hagyják, majd a bevonatot jól mossák.
 • Soda szóda. Természetes és biztonságos háztartási fertőtlenítő, amely segít a gomba elleni küzdelemben. A feldolgozáshoz egy teáskanálpor oldatot használva, egy pohár vízben keverjük. Az oldatot a felületre permetezzük, amelyen a gombát észlelik, vagy a falat a készítményben áztatott szivaccsal mossák. Nem szükséges lemosni a szódát, biztonságosan maradhat egy csempe vagy más bevonat.
 • Teafaolaj. Környezetbarát eszköz erős kellemes aromával, alkalmas a penész kis területének megelõzésére és megsemmisítésére. Használatához két teáskanál illóolajat fel kell oldani fél liter vízben, amelyet egy gyógyszertárban vagy egy speciális boltban lehet megvásárolni. A kapott oldatot olyan területekre permetezzük, ahol feltételezzük, hogy gomba jelen van. Öblítse ki a terméket nem szabad, de a feldolgozás után jobb, ha nem lép be a fürdőszobába 12 órán keresztül.
 • Kreozot. A kátrány sárgás folyadékból készült, erős szagú alkohollal vagy éterrel készült oldat formájában. A készítményt betonra, cserépre, műanyag panelekre, téglára és egyéb sima felületekre kell felhordani. Szárítás után szappannal és vízzel le kell mosni. Nem kívánatos a kreozot a fa szerkezetek feldolgozására használni, mivel az oldat azonnal laza textúrákba kerül.
 • Antracénolaj. Különleges szagú, zöldes folyadék keletkezik a szénből. Az olajat jó profilaktikusnak tartják, hogy megakadályozzák a penész a falakon.
 • Borax. Ásványi anyag, amely természetes antiszeptikus. A csírázott formák felületkezeléséhez szükséges 2,5 liter folyadék és 1 csésze borász oldat elkészítése. Miután a foltot egy ruhával megtisztították, egy meglehetősen vastag kompozíciót alkalmaznak. Nem kell lemosni, de szárítás után a felszínt száraz papírral törölheti, hogy eltávolítsa a kinyert kristályokat. Egy másik megoldás: kevésbé koncentrált oldat (egy teljes pohár borvai és 4 liter folyadék), majd szórja be az érintett területet egy spray palackgal.
 • Kámfor-golyók. A gombafertőzés megelőzése érdekében a kámfor golyó kibővíthető.
 • Jód. Egy másik profilaktikus jódgőz. Ehhez egy pohár vizet helyeznek a fürdőszoba polcára, amelyben 10 mg szokásos jód-tinktúrát hígítanak. Célszerű, hogy ne legyenek fémtárgyak a közelben, mivel az illékony jódgőz korróziót okozhat.

Ne felejtsd el a "koktél" tisztítását.

A hatékony gyógyszerkészítményt 4 rész vízből, 2 rész hidrogén-peroxidból, 1 rész bórsavból és 2 rész ecetből készítik elő. Minden komponenst alaposan összekeverünk, majd a keveréket rongygal vagy szivaccsal megnedvesítjük, amellyel az érintett területeket kezeljük.

A gombaölés szakmai módszerei

Ha a gomba nagymértékben befolyásolja a fürdőszobai felületeket, akkor jobb módszereket kell alkalmazni a penész megsemmisítéséhez.

Háztartási vegyi anyagok

Az értékesítés során a kórokozó mikroflóra elleni küzdelem számos különböző eszközzel bír.

"Mil Kill" - emulzió, amely fertőzésgátló anyagot tartalmaz, és amely biztonságos az emberi egészségre. A gyógyszer különösen ajánlott finom porózus szerkezetű anyagokból készült összetett felületek kezelésére. Ugyanez a szerszám használható a szivárgások fertőtlenítésére, valamint a magas páratartalmú területeken található szerkezetek védelmére.

Az "izocid" egy olyan gyógyszercsalád, amely különféle mikroflórák elpusztítására szolgál, jellegzetesen olyan helyiségekben, ahol magas a vízgőz. Eszközök használhatók faanyag, kő, beton bázisok feldolgozásához, valamint vízbázisú festékek készítéséhez.

Well Done - egy modern antibakteriális megoldás, amely elnyomja a gombák, a penész, az algák fejlődését. Jelentős azonnali eredményt produkál, még a mikroorganizmusok kiterjedt kolóniáival is. Rendkívül alkalmas belső és külső felületek rehabilitációjára, alkalmas faszerkezetes, vakolt vagy festett szerkezetek kezelésére.

"Titán" Fungicid. Eszközök, amelyek arra szolgálnak, hogy a belső és külső festékbevonatokat eltávolítsák a penész és a penész után, anélkül, hogy eltávolítanák a befejező anyagot. A kompozíciót alkalmazhatjuk profilaxisra is.

SZAVO (Savó). Hatékony gyógyszer, melynek célja a kórokozó mikroflóra elleni küzdelem azokon a területeken, ahol nehéz megszabadulni a megnövekedett vízgőz-tartalomtól (konyhák, fürdőszobák, pincék, zuhanyzók). A gyártó garantálja a penész, algák, gombák 100% -os megsemmisítését. A szerszám rendkívül egyszerűen használható: nem igényel felületkezelést és további mosást.

Asztónia kiváló termék a penész eltávolításához olyan "könnyű" felületekről, amelyek nem igényelnek kaparást. Használható a polimer zuhanyfüggönyök, műanyag bútorok, csempe tisztítására.

"Gombaellenes" - egyetemes gyógymód, amely a gomba által érintett területek kezelésére vagy megelőző intézkedésként használható. A gyógyszert szinte mindenféle anyagra alkalmazzák: tégla, fa, beton, gipsz.

A Dali egy teljesen átlátszó, vízbázisú fertőtlenítő készítmény. Nagyszerű a faanyagok megakadályozására és megszüntetésére.

A belföldi és a külföldi gyártók számos festéket, habarcsot, alapozókat és egyéb építőanyagokat gyártanak, amelyek fungicid komponenseket tartalmaznak, amelyek biztosítják a felületvédelemt.

A szoba fertőtlenítése és ionizációja

A fürdőben lévő gomba elleni küzdelem érdekében az érintett területeket levegőárammal is kezelik, ami szintén ionokkal és mikroelemekkel gazdagodik. Mivel az ehhez tervezett speciális berendezések meglehetősen drágák, a munkát általában szakképzett szakemberek végzik.

A penész eltávolításával kapcsolatos nagyszabású munkák elvégzéséhez agresszív vegyi anyagokat is használnak, amelyek használata különleges óvintézkedéseket igényel. A hasonló gyógyszerekkel végzett kezelést szakképzett szakemberek végzik.

Biztonsági szabályok a szoba feldolgozása során

A penész eltávolítására irányuló valamennyi eljárás veszélyes munkafajták, mivel amikor a bőrön és a nyálkahártyákon káros gombás spóra keletkezik. Ezenkívül a felületek feldolgozásakor főleg olyan erős anyagokat használnak, amelyek égési sérülést, mérgezést és más negatív reakciókat okozhatnak.

Ennek elkerülése érdekében különleges óvintézkedéseket kell tenni. A munka során viseljen:

 • tartós gumikesztyű, amely védi a tenyerét és a csuklóját;
 • légzőkészülékek vagy légzőmaszkok;
 • műanyag szemüveg (lehetőleg speciális, szoros a szemgödrökhöz), hatékony szemvédelmet biztosítva.

A munka befejezése után ajánlott el kell dobni a használt védőfelszerelést, elsősorban kesztyűt és légzőkészüléket.

A fürdőszoba feldolgozásakor minden apró tárgyat el kell távolítani a szobából, és a nagyokat védőfóliával kell lefedni, amelyet alaposan összegyűjteni és eltávolítani kell.

Szükséges intézkedések végrehajtása a gomba megsemmisítésére gyermekek és háziállatok hiányában. Célszerű a kezelt helyiséget 2-4 órán keresztül szellőztetni, ezután jobb, ha 2-3 napig nem használja a fürdőszobát.

Hasznos videó a témában

Az alábbi videó bemutatja, hogyan lehet eltávolítani a gomba kolóniát a fürdőszobában modern háztartási vegyi anyagokkal.

A penész elleni harcot folyamatosan kell tartani. Miután a gomba a népszerű vagy professzionális eszközökkel megsemmisült a fürdőszobában, fontos, hogy megfeleljen az ajánlott megelőző intézkedéseknek, amelyek segítenek elkerülni az új gócok megjelenését.

Hogyan lehet eltávolítani a gomba, ami alakult a fürdőszobában, és mi veszélyes?

Sokan gyakran alábecsülik a jelenséget a fürdőszobában, mint egy gomba. Valaki csak nem figyel rá, mások alkalmanként megtisztítják a képződmények felszínét. Tény, hogy a gomba a fürdőszobában tele van sokkal komolyabb fenyegetéssel, mint amit el tud képzelni. Ezért az ellene való küzdelem a szoba gondoskodásának elengedhetetlen része. Ez negatívan érinti nemcsak a szobát, így nem vonzó. A fő veszély fenyegeti az embereket, a kisgyermekeket és még az otthonában élő állatokat is.

Amint azt számos tanulmány is mutatja, a gombákon keletkező spórák, amelyek napi fürdőszobájában lélegeznek, a következő problémákhoz és betegségekhez vezethetnek:

 • Orrfolyás;
 • asztma;
 • Allergiás bőrbetegségek;
 • Súlyos fejfájás;
 • hányinger;
 • Tartós köhögés;
 • Reumatikus fájdalomérzéseket stb.

Szeretné megtapasztalni ezt? Alig. Ezért ha egy gombát észlelünk, azonnal kezeljük a harcot. Erre számos módszer létezik. A legfontosabb dolog egyszerűen nem lusta, hanem haladéktalanul azonosítani a problémát, megszabadulni tőle.

 • 1 Előfordulás és következmények
 • 2 kezelést
  • 2.1 Küzdelem
   • 2.1.1 A harc eszközei

Előfordulás és következmények

A gomba különböző felületeken jelenhet meg, beleértve a festéket, a műanyagot, a betont, a kőzetet, amelyeket gyakran alkalmaznak a szaniter létesítmények befejeződésekor.

Ez a betegség otthon fordul elő, mivel a gombákban spórák vannak a levegőben, amelyekről azt lehet mondani, hogy alszanak. Azonban, amikor a spórák nedves felületen esnek le, aktívabbá válnak, kezdik el aktívan növekedni a befejező anyagokon belül, az azonnali reprodukció folyamata megtörténik.

Ennek a betegségnek a legoptimálisabb feltételei a 90% feletti magas páratartalom, valamint a 20 Celsius fok fölötti levegő hőmérséklete. Add hozzá ehhez a nem hatékony vízszigetelést, valamint a rosszul működő szellőzést, és ezáltal megteremtheti a hazai gomba megjelenésének minden előfeltételét, és lenyűgöző mennyiségben.

Ennek hatásai eltérőek lehetnek. Mindez attól függ, milyen gyorsan találja meg a problémát, elkezdte kijavítani. Futó esetek vezetnek:

 • Építési és befejező anyagok teljes vagy részleges megsemmisítése;
 • Betonból készült falakon komoly repedések kialakulása;
 • Hámlasztó vakolat, festék felületek stb.

Természetesen a gomba - komoly kártevő, amely elrejtőzi a szobába potenciális veszélyt, a házban élők számára. Ezért elengedhetetlen a küzdelem.

Ezenkívül fontos, hogy ne csak megszabaduljunk az észlelt gombáktól, hanem minden körülményt megteremteni, hogy már ne legyen lehetősége arra, hogy kifejlesszen, felületre nőjön, mélyen behatoljon a falakba, a mennyezetbe és a padlóba.

kezelés

Szóval, azt találtátok, hogy egy gomba van a fürdőszobában. Számos lépést kell tenni annak kezelésére.

 1. A eltávolítás előtt fontos, hogy megtudja, hol van a forrás, vagyis a micélium. A gombák által érintett területek egyszerűen a test. A legfontosabb probléma a nehéz elérni kívánt helyeken rejlik.
 2. Megtalálni a forrást, megszabadulni tőle, lekaparva a micéliumot a felszínről, majd tisztítani mindent.
 3. Ha a forrást nehéz megtalálni, egyszerűen tisztítsa meg a gomba által érintett felületeket, amennyire csak lehetséges.
 4. Kopogás a falakon, amelyek kimutatják az üregeket. Kívánatos, hogy kinyissa őket, és takarítást is végezzen alatta.
 5. Ha a burkolólapok közötti fugázóburkolat túlterhelt, akkor távolítsa el teljesen. Amikor a lemezek leereszkednek a falról, távolítsák el őket, végezzenek sweepet, majd helyezze vissza a cserépet a helyére.
 6. Tisztítás után az érintett területeket szárítószekrénnyel vagy nagy teljesítményű fűtőberendezéssel kell szárítani. Nincs forró víz, nincs értelme is.
 7. A végső szakasz antiszeptikával és vízszigeteléssel végzett felületi kezelés lesz, amely után ismét megmarad a helyiség melegítése.

A harc

Nagyobb kép a gomba a fürdőszobában

A gomba elleni hatékony küzdelem bizonyos intézkedések betartása.

 1. Először megszabadulni a nedvességtől. Természetesen ez egy fürdőszoba, mert állandó magas páratartalom van. Lehetséges és szükséges a szivárgás megszüntetése és a nedvességforrások megszabadulása. Ez a csepegtető szelep, a kondenzátum képződése a csöveken, egyéb apró dolgok, amelyek befolyásolják a nedvességet.
 2. Szintén hatékony szellőzést biztosít a szobában. A legjobb, ha egy kényszerített rendszert egy villanyárammal ellátott ventilátor telepít. Elveszi az extra gőzt.
 3. Ha a fürdőszobában jó vízszigetelés van, akkor a gomba nem különösebben fél. Minden használt alapanyagnak nedvességálló tulajdonságokkal kell rendelkeznie.
 4. A leghatékonyabb módja a küzdelemnek a gomba felszámolása, a formáció lehetséges forrása. Érdemes megtenni a felújítás során, amikor az összes befejező anyagot eltávolítják, a csöveket megváltoztatják, és így tovább. Szárítsa le a falakat, mennyezetet, padlót, fertőtlenítőkkel kezelje őket, használjon megfelelő anyagokat a befejezéshez, ne felejtse el a vízszigetelést.

Eszközök a harcra

Ha úgy találja, hogy a gomba elkezdett kialakulni az egészségügyi terem belsejében, valamint a terjedési zsebében, akkor nincs szükség tőkebefektetésre. Lehetséges rögtönzött eszközökkel. Gyakorlatilag minden otthon olyan anyagokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek a gomba elleni küzdelemben:

 • Ecetsav;
 • Klór-alapú fehérítő;
 • Hidrogén-peroxid;
 • Réz-szulfát;
 • Műszaki alkohol;
 • Erős fehérítőszer.

Csak meg kell tisztítani az érintett területeket, majd feldolgozza a felsorolt ​​anyagokat. A teljesítmény gyakran nagyon, nagyon hatásos.

Ne felejtsük el azonban a hatékonyabb és néha még megfizethetőbb formulákat, amelyek megvásárolhatók az első áruházban háztartási cikkekkel és háztartási vegyi anyagokkal. Ne felejtse el kérni a kérelem részleteit, valamint az anyag összetételét. Rendkívül fontos, hogy az eszköz olyan összetevőket tartalmazzon, amelyek célja a gomba és a baktériumok elleni küzdelem.

Fontos kérdés a kiválasztott gyógyszer kölcsönhatása a felületekkel. Egyes vegyületek erős hatásúak, ezért károsíthatják a kerámia burkolólapokat, zománcot, festéket vagy lakkozott felületeket.

Plusz, emlékszik a legfontosabb szabály - a vegyszerek használatát, hogy leküzdjék a gomba jár kötelező használatát légzésvédő és gumikesztyűt, és a szemüveg, hogy megvédje a szemét, kezét, és a légzőrendszert.

Amint láthatja, a gomba valóban meglehetősen veszélyes és kellemetlen jelenség, amelyet szembe kell néznünk. Kívánatos, hogy ez a fejlődés elsődleges szakaszaiban történjen. Minél hosszabb a gomba a felületen, annál nehezebb lesz később megszabadulni. A helyzet gondatlansága a falak megsemmisítéséhez, a befejező anyagokhoz vezethet, és sokkal drágább lesz tőle, mint egy tartály megvásárlásával, a folyadék eltávolítására tervezett folyadékkal.

A penész és penész eltávolítása a fürdőszobában

Találkozás fekete penészgomba minden lakó egy ház vagy lakás nem kellemes. Végtére is, ki harcolt vele legalább egyszer, tudja, hogy néha ez a gyakorlat sok időt és energiát igényel. De a penész elleni küzdelem lehet és kell. Valójában a nem esztétikai szemléleten túl káros az egészségre, ami allergiát és rossz egészséget okoz. Ez azért van így, mert a gomba hulladéktermékei mérgező hatásúak, a lakásban az egyik olyan hely, ahol a fekete penész megjelenik. És hogyan kell felszámolni a gomba a fürdőszobából, a következő cikk tárgyalja.

A penész okai

A gomba spórái megtelepednek és életüket azokon a helyeken kezdik, ahol a páratartalom% -a meghaladja a 70% -ot, és a hőmérséklet nem alacsonyabb, mint 15 Celsius fok. Kedvező feltétel a zárt és rosszul szellőző helyiség. Nyilvánvalóan ez a fürdőszoba a leginkább alkalmas a kényelmes tartózkodásra és a gomba fejlődésére.

Hogyan lehet elpusztítani a gomba örökre?

A fürdőszobában kialakított formák különböző módon felszámoltak. De a küzdelem kezdete előtt érdemes felmérni a helyiségek vereségének mélységét és komolyságát a gomba által. Ha a fertőzés a fal nagy felületét lefedte, és megtapasztotta a tapétát a fürdőszobában, akkor meg kell szabadulnia tőlük, és jó minőségű feldolgozást végezzen a helyiségben.

Csak mossa meg a gomba vízzel, nem fog működni. A vereségen kell cselekednie, ellenkező esetben a penészt nem lehet eltávolítani. Szakemberek tudják, hogyan kell megszabadulni a csapás: egy lapáttal óvatosan távolítsa el az érintett réteg vakolat a mennyezetről, távolítsa el a réteg festék vagy tömítőanyag és tiszta minden részéből, majd száraz jól terem. Ezután meg kell dolgozni a szobát gombaellenes szerekkel, szigorúan az utasításokat követve; előfordulhat, hogy a falakat kétszer kell feldolgozni, rövid szünettel.

Mi a legjobb eszköz?

A professzionális termékek mellett klórtartalmú termékeket vagy réz-szulfát-oldatot is használhat (100 g / 10 l víz). Ha a fekete öntőforma a csempék között megköti a varratokat, 50/50 vízzel oldhat fel fehérítőt, 5 percig permetezheti a pisztolyt, majd mosson le, vagy használjon professzionális szerszámot. Az anyaggal végzett kezelés után tömítőanyagot kell alkalmazni a fürdő és a csempe között.

A gomba eltávolításához megbízható szakmai eszközökre van szükség. A csomagolást meg kell írni, hogy elpusztítja a penészt, és nem használják a megelőzésre. A döntés az eszközök megválasztásában a tiéd, ezért népi módszerek is használhatók, de hatékonyak is.

Figyelem! A gomba helyiségeinek megsemmisítésével és további feldolgozásával kapcsolatos munkákat légzésvédő maszkban és kesztyűn kell elvégezni! Tegyen lépéseket a gomba spóráinak elkerülésére a testben.

Megelőzés: a kulcs a sikeres kontroll a gomba a fürdőszobában

Távolítsuk el a gombák okozta könnyebb, mint harcolni. Még ha egyszer is megszabadulni a fekete formától, az egyszerű szabályok figyelmen kívül hagyásával újra megjelenhet. Ezért, hogy örökre megszabaduljon a penésztől, egyszerű szabályokat kell követnie:

 • A "helyes" helyiség páratartalma 30%, ezért érdemes gondoskodni egy jó fűtött törölközőtartó megvásárlásáról;
 • a helyiséget szellőztetni kell, ehhez erős ventilátort kell beépíteni a motorháztetőbe, és rövid időre egy zuhanás után hagyja nyitva az ajtót;
 • az új lakás felújításakor vagy beiktatásakor a megelőzés érdekében a fürdőszobai falakat speciális gombaellenes szerrel kell kezelni, majd csak a csempe felszereléséhez kell folyamodni;
 • ellenőrizze a vízvezetéket, és győződjön meg róla, hogy a víz nem folyik sehova;
 • folyamatosan átitatott csövek is okozhatnak gomba, az úton, a műanyag csövek nem borítják izzadság;
 • ízületek, ahol nedvességet kapnak, folyamat tömítőanyaggal;
 • a ruhák kiszáradásához jobb egy másik szobát használni;
 • Ne hagyja, hogy a víz a pohárban stagnáljon a fogkefékhez, és a lábukat is könnyedén fedje le a fekete penész.

Ezeket az egyszerű szabályokat követve egyszerűen elkerülheti a gomba megjelenését. De ha a penész már megjelent, sürgősen lépéseket kell tenni annak eltávolítására, és a jövőben kövesse ezeket az egyszerű tippeket. És akkor a fekete penész már nem lesz meghívott vendég a fürdőszobában!

Videó: milyen veszélyes a penész a fürdőszobában és hogyan lehet elpusztítani?

Helló Egy ventilátorral és egy nagy, fűtött törülközőtartóval ellátott kapucnival is van. De a penész valahol hat hónappal ezelőtt jelent meg. A csempe a fürdőszobában. A páratartalom nagy. Bár mindig forró a fürdőszobában.

mindez csövekből áll, bár vas, még műanyag is, ha kezeletlen falon vannak falazva, akkor a kondenzátum (nedvesség) jelenik meg rájuk, valamint a szennyvízcsövekre!

Ugyanazok. És a régi és az új lakásban. Bár a fürdőszoba ablak. Minden hat hónapban tisztítom a varratokat a fehérítő csempe között. Csak így. Azt gondolom, hogy ha a penész egyszer megjelenik, lehetetlen teljesen eltávolítani. Különösen a fürdőszobában

Mindig megszabadulhat. Olvassa el a fentieket. Általában véve a legfontosabb az, hogy levegőztetik, és így nincs túlzott nedvesség. Ez biztos, hogy megszabaduljon a gombától.

Elena: Nem fogod eltávolítani a feketét a szőnyegen, ez már festett, és vesz egy újat. A penész titokzatos, évekig várhat egy alkalomra és váratlanul megnyilvánul. És ha megjelenik a lakásban, akkor az egész lakás teljesen "fertőzöttnek" tekinthető. Még akkor is, ha nem látja sehol, mégis lélegzik.

És a mi fürdőszobánkban penész a csomópont a fal és a fürdőszoba "vándorolt ​​a gumi szőnyeg a fürdőben." Az ízületektől sósavval megtisztítottam ezt a dolgot. a falak tiszták lettek, de a szőnyeget fekete penészfestéssel festették. Tudna valaki megmondani nekem, hogyan lehet eltávolítani a fekete penészgombát a gumitömlőrõl, vagy könnyebb megvenni egy újat?

és gomba és penész jön veled az új lakások... a cipő. dolgok stb

A folyékony viaszt autógyártókban értékesítik, vagy a legközelebbi autómosótól kérheti. Ha nem úgy dönt, hogy kérni / vásárolni az autómosóban, akkor vegye figyelembe, hogy a szolgáltatás "A hideg viasz" az egész autó csak 100 rubel.

Háromszor, de nem teljesen, zsírozom Beliznessel, és köszönöm neked, Petrovics!

Folyékony viasz vásárolt WHERE?

2 Sveta: Köszönöm.
2 Tamila: a te esetedben többféle megoldást találsz a problémára: 1. Kap-javítsd a fürdőszobát a helyes telepítéssel. Azt hiszem, nem fogsz egyetérteni. 2. Használat után törölje le a kádat és szerelje fel a ventilátort a fürdőszobában. 3. Használjon folyékony viaszt a fürdőszoba problémás sarkának kezelésére. Ez taszítja a vizet.

Helló, Petrovich. Remélem, hogy St. Petersburgban vagy a Leningrádi Régióban él és dolgozik. Elolvastam minden képzett válaszodat az itt feltett kérdésekre, ezért szeretnék meghívni Önt arra, hogy megbirkózzon a fürdőszoba formában lévő formával, és (ha lehetséges) cserélje a polcot falra csempével, tegye a ventilátort a motorháztetőbe, helyezze a vízszűrőt a megfelelő helyre ahol csövek érkeznek, vagy a polc felett / közel. A mi fürdőszobában egy szellőztető (ventillátor nélkül) és egy törülközőszárító (fűtéstől) a "régi alap". A szerszám kezdett megjelenni az utolsó csempe javítás után a fürdőszobában - a műanyag sarkoknál - a sarok és a fürdőszobai csempe között - azon a helyen, ahol egy új, vízszintes csempepálca készült a csempézett fal és a fürdőszoba között, közvetlenül a fürdőszoba felett. De azért, mert a fúrótorony a falhoz "enyhe" lejtővel csempét adott (bár azt kérdeztem tőle, hogy "fordítva" - enyhén lejtve a fürdőkádra, hogy a víz leereszkedjen a polcról) - a fal közelében a víz felhalmozódik, a polcról a falra való átmenethez a sarkon. Az utóbbi időben a penész elkezdett tovább terjedni a fürdőszoba körül. A fürdőszoba alatt - száraz, a fürdőszobában a fürdőszoba felett van egy gáz-vízmelegítő.

Mi eltávolítjuk a gomba és a penész, amely megüt a falak és a padló a fürdőszobában

A rosszindulatú baktériumok a befejező és az építőanyagok megsemmisítését okozhatják. Ha nem szabadul meg a formából a fürdőszobában, akkor komoly problémákkal szembesülhet. A rózsaszín virágzás nem csak a szoba esztétikáját érinti, hanem egészségügyi kockázatot is jelent, különösen légzési problémák esetén.

Miért jelenik meg?

Mielőtt elkezdi kijuttatni a penész vagy gomba a fürdőszobából, meg kell határoznia az előfordulásának okait. Leggyakrabban fekete és szürke patina jelenik meg a következő körülmények között:

 • rossz szellőzés;
 • a természetes fény hiánya;
 • kondenzátum, amely gyakran öntöttvas csöveken és hideg falakon képződik;
 • magas páratartalom a csapok szivárgása miatt;
 • a fűtött törölközőt nem elégíti ki.

A penész megjelenítéséhez csak néhány felsorolt ​​tényező elegendő. A kellemetlen megnyilvánulások megakadályozásához a következőket kell tennie:

 • a motorháztetőt egy olyan ventilátorral szereljék fel, amelyet fény bevitelével indíthatnak el;
 • az öntöttvas csöveket műanyagból cserélje ki, és szükség esetén melegítse fel a falakat;
 • ha a fűtött törülközőtartó alacsony hőelvezetését észleli, akkor további fűtőberendezést kell felszerelni.

A gombák jelei

Annak megértéséhez, hogy egy szerszám vagy gomba kezdődött a szobában, akkor követheti a konkrét jeleket. Először is - szaga, amely emlékeztet a nedves alagsori levegőre.

A mocsaras aromán kívül észreveheti a plakettet is, amely bármely felületen kialakítható. Ez a különleges anyag kissé bolyhosodik az érintésre és fekete, szürke vagy zöldes árnyalatú lehet. Ha ilyen plakettet talál a falakon, a csempék között, a zuhanytálca alján, azonnal intézkedjen.

Milyen ártalmat okozhat?

A penészhelyzet igen változatos. Ez lehet beton, tömítőanyag, tégla, sőt festék és lakk. Néha a plakett megjelenése nehezen észrevehető, mert fal- vagy padlóburkolat alatt alakulhat ki. Nyilvánvaló, hogy helyrehozhatatlan kárt okozhat:

 • az építőanyagok megsemmisítése és a szerkezetek összeomlásának fenyegetése;
 • a felület megjelenésének romlása;
 • veszélyt jelent az emberi egészségre.

A spórák belépnek a légzőrendszerbe. Ez asztmához, allergiához, dermatózishoz és egyéb súlyos betegségekhez vezethet, beleértve az ízületek károsodását. Ezenkívül az érintett területek tulajdonosai fejfájást tapasztalhatnak.

Megelőző intézkedések

A penész megjelenésének és elterjedésének megakadályozása segít a következőkben:

 • Kezdetben a helyiséget jó szellőzéssel kell ellátni. De még akkor is, ha a burkolat a céljával megegyezik, a vízkezelés befejezése után a fürdőszobai ajtót egy ideig meg kell nyitni. Ez jó levegőztetést biztosít;
 • ha a fűtött törölközőtartály hőelvezetése nem elegendő, akkor további fűtőberendezést kell felszerelni. Ez különösen szükséges ősszel és télen, amikor a levegő hőmérséklete csökken és a páratartalom nő;
 • a kondenzátumot időben kell megszabadulnia, dörzsölve a felületet
 • annak érdekében, hogy ne gondolkodjunk arról, hogyan lehet megszabadulni a penész a fürdőszobában, akkor rendszeresen végezzen megelőző felületkezelés speciális vegyi anyagok, amelyeket értékesítenek a speciális boltokban.

A fertőtlenítővel végzett felületkezelés, valamint a speciális habarcs használata a csempecsatornák közötti feldolgozásban meggátolja a gomba lehetőségét.

Radikális penészgombák

Az egyik legradikálisabb módszer a felújítás, ami a következőket jelenti:

 • falak, háttérképek vagy más típusú befejező anyagok kiküszöbölése;
 • padló cseréje;
 • a mészhomok eltávolítása a mennyezetről.

Minden tisztított felületet alaposan meg kell szárítani 2-3 napig. Ebben az időben a helyiség levegője szárazon maradjon, ezért tartózkodnia kell a fürdőszobában való tartózkodástól.

Ez azonban nem elegendő, mivel a viták már behatoltak az építőanyagok szerkezetébe. A megsemmisítéshez speciális fertőtlenítő készítményeket vagy önállóan előkészített eszközöket használhat. Miután megszűnt a penész, elkezdheti a befejező munkát.

Annak érdekében, hogy a fekete szerszám már nem jelenjen meg a felújított szobában, gondoskodni kell a megfelelő szellőzésről. Szükség esetén a fürdőszobai ajtót egy légtelenítővel ellátott modellre cserélheti.

Shop eszközök

Ha a felújítás nem lehetséges, akkor megfizethetőbb módszerekre is igénybe vehető. A speciális kiskereskedelmi üzletekben minden alkatrész megtalálható, hogy megszabaduljon a penésztől:

 • réz-szulfát - nagyon hatékony és olcsó eszköz. A használat során óvatosnak kell lenni, mert az anyag mérgező, és kellemetlen hatásokat okozhat a bőrrel való kölcsönhatás során. A munka során kesztyűt és légzőkészüléket kell használni;
 • fehérítő - lehet por, amelyet előzőleg vízzel hígítottak, vagy klór fehérítőt. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a fürdőszobában kialakított ilyen penészgomba éles szagot ad, így a nedves maszk alkalmazása nagyon hasznos lehet. Annak érdekében, hogy a maró anyag ne károsítsa a bőrt, ne felejtsd el a kesztyűt;
 • Antiszeptikumok - kitűnő munkát végeznek a feladattal, de tartósan kellemetlen szagot hagynak maguk után. Az ilyen készítmények alapjaként olaj, terpentin vagy fehér szeszes ital használható;
 • kész keverékek és megoldások - sok vállalat, amelyek vegyszerekkel dolgoznak, készen állnak a harcot előállítani. Mielőtt ilyen termékeket vásárolna, konzultálnia kell az eladóval, mivel minden összetétel saját tulajdonságokkal rendelkezik. Sok gyártó olyan márkájú eszközöket kínál, amelyek hatékonyan működnek és meglehetősen olcsóak.

Itt csak néhány az alsó:

 • univerzális antiszeptikus "Anti-gomba" - a javítás során, vagy a sérülések véletlen feltárása esetén használható. A készítmény alkalmas téglák, beton, fa és egyéb anyagok feldolgozására. A megelőzéshez hozzáadhat egy kis ragasztót tapéta ragasztásához;
 • "Isocid" - olyan gyógyszerek sorozata, amelyek elpusztítják a penész és más mikroorganizmusokat, amelyek magas páratartalmú környezetben jelentkezhetnek. Az "izocid" használható vízoldható festék hígítására;
 • "Mil Kill" - olyan antimikrobás anyag, amely teljesen biztonságos az emberi egészségre. Ezzel az emulzióval finom porózus szerkezetű felületek kezelhetők;
 • A "Dali" egy átlátszó vízbázisú fertőtlenítőszer. Alkalmas fához való munkához.

A harc népi módszerei

Amint az első szerszám megjelenik a falakon, azonnal eltávolítani kell. Ehhez nem csak a tárolási módszereket, hanem a népi módszereket is használják. Az eljárások során ne felejtsd el a biztonsági intézkedéseket, ezért kesztyűt, védőruhát és maszkot vagy légzőkészüléket kell viselnie.

kreozotra

A súlyos összpontosítás érdekében kreozot használhat. Ezt az agresszív anyagot fel kell oldani alkoholban vagy olajban, és kezelnie kell az érintett felületet. A sárgás tömeg maradványait el kell távolítani, mivel ezek veszélyt jelentenek az egészségre. A kreozot csak beton- és téglafelületekre lehet használni, de a fa burkolathoz más eszközöket kell találni.

ecet

Amikor a penész megjelenik a fürdőszobában, sokan nem tudják, mit kell tenniük. Először ki kell értékelned a közelgő munka méretét. Ha a sérülések nem túl globálisak, akkor használhatja a szokásos ecetet, amelyet kulináris célra használnak. A feldolgozási folyamatnak a következőnek kell lennie:

 • az érintett felületet ecettel végezzük, és hagyjuk teljesen megszáradni;
 • kefe ki;
 • A tisztított területeket alaposan mossa le vízzel.
 • Az ecet, amely szinte mindenki otthon van, képes megsemmisíteni a mikroorganizmusok sokaságát.

Hogyan távolítsuk el a gombát: videó

Hidrogén-peroxid

Egy másik módja annak, hogy a fekete szerszámot ki kell venni a fürdőszobából, megvizsgálja az elsősegélykészletet. Hidrogén-peroxidnak kell lennie, amely tökéletesen megbirkózik ezzel a problémával. A munkafolyamat hasonló az ecet módszeréhez. Ez a megfizethető eszköz alkalmas műanyagok, csempe, beton és egyéb anyagok feldolgozására. Ne felejtse el a fehérítés hatását, amely sötét felületeken előfordulhat.

Más eszközök

Ezeken a módokon kívül más rendelkezésre álló eszközöket is használhat, amelyeket szinte minden hostess megtalálhat:

 • szóda;
 • klór fehérítő;
 • ammónia;
 • réz-szulfát;
 • bórsav.

A feldolgozás után a helyiséget jól szellőztetni kell, hogy megszabaduljon az adott szagtól.

Ha nem reagál a penész megjelenésére időben, akkor ez komoly problémává válhat, beleértve a lakosság egészségét is. A gondos előkészítés és a megfelelő eszközválasztás lehetővé teszi, hogy könnyen megszabaduljon a kellemetlen plaketttől.