Legfontosabb > Tervezés

Fűtött törülközőtartó beépítése a fürdőszobába saját kezűleg: hogyan kell megfelelően felcsatolni és csatlakoztatni

A fűtött törölközőtartó - az eszköz hasznos és sok esetben szükséges. Nem igényel sok helyet, nem igényel komplex ellátást, miközben tökéletesen szárítja a nedves törülközőt nagy többletköltségek nélkül.

A régi építkezés egyes házaiban a fűtött törülközőtartó telepítését a projekt biztosította, de ezek az eszközök többnyire morálisan és technikailag elavultak. A modern modellek sokkal kényelmesebbek és megbízhatóbbak.

A modern törülközőtartók fajtái

A törölköző-melegítők két fő típusa: elektromos és víz. Mind az első, mind a második a legkülönbözőbb méretben, színekben és konfigurációkban valósul meg: egy egyszerű hajlított csőtől a gyönyörű modellekig, amelyek inkább a belső dekorációhoz hasonlítanak, de jól teljesítik a céljukat.

A különféle fűtött törülközőtartók kialakítása természetesen alapvetően más.

Az első esetben a készüléket villamos energiával hevítik fel, a második forró víz pedig a csöveken át áramlik. Az elektromos és vízmodellek telepítési sorrendje is jelentős eltéréseket mutat.

Mit kell figyelembe venni a vízmodell telepítése előtt?

A fűtött törülközőtartók vízmodellekben lévő hőhordozó forró víz. Leggyakrabban az eszköz csatlakoztatva van a forró vízrendszerhez, de ez nem mindig lehetséges. Annak megállapítása, hogyan kell helyesen telepíteni egy fűtött törülközőtartó a fürdőszobában, az ilyen pillanatokat kell tisztázni előre.

Például olyan házakban, ahol nincs központosított fűtés, gejzírokat használnak. Ilyen helyiségekben a vízmelegített törülközőtartók kapcsolódnak a központi fűtési rendszerhez. Ez nem túl kényelmes, mivel a készülék csak a fűtési időszak alatt működik fűtéssel, máskor rendszeres törölközőtartó.

Ha egy elektromos kazánt használ a ház vízének melegítésére, akkor célszerű külön kettős áramköri modellt vásárolni.

De a teljesen önálló fűtési és melegvíz-rendszerű magánházak tulajdonosai sokkal szabadabban választhatók.

Ha úgy dönt, hogy egy fűtött törölközőt egy lakásépület fűtési rendszerének részévé tesz, azt nyáron kell felszerelni, míg a fűtési szezon még nem kezdődött el. Általában a kommunális szolgáltatások rendkívül vonakodnak az egész ház fűtésétől a téli hidegben kikapcsolni az opcionális eszköz telepítése érdekében. Igen, és a fűtési szomszédok hiánya több órán keresztül nem valószínű, hogy tetszene.

A fűtött törülközőtartó felszerelése előtt meg kell tudni, hogy van-e víz a fűtési rendszerben. Általában a nyáron leeresztik, de ez nem mindig történik meg. Meg kell kérdeznünk a helyi közműveket, hogy ellenőrizzék ezt, és szükség esetén kapcsolja ki a vizet.

Amikor egy fűtött törölközőtartót telepít a ház vízellátásának részeként, akkor meg kell akadályoznia a házba belépő forró vizet is. A fűtött törülközőtartók régebbi típusai általában nincsenek csaptelepekkel és áthidalóval, ami lehetővé teszi a víz áthidalását, így nem csak eltávolíthatja azt, hanem helyi vízvezeték-szerelőktől is kérjen segítséget.

Bizonyos esetekben a vízellátó rendszerben vagy a fűtési rendszerben lévő víz önállóan kikapcsolható, de ehhez pontosan meg kell tudnia, hogyan kell ezt megtenni, és tájékoztatni kell a helyi közszolgáltatókat a "kezdeményezésükről", és meg kell szerezniük beleegyezésüket.

Amikor megmagyarázza, hogyan kell egy fürdőszobában egy megfelelő fűtött törölközőt felszerelni, még a vásárlás előtt is el kell döntenie, hogyan kell csatlakoztatni. Lehet, hogy:

 • kisebb;
 • oldalán;
 • átlós ("létra" típusú modellek esetén);
 • az alsó rész közepén.

Az első esetben a készülék vízellátásra történő csatlakoztatásának helye alul, a második pedig az oldalon található. Ma a vízvezetékek falakba vannak burkolva, vagy el vannak burkolva egy elválasztóval, így csak a szükséges vízvezetékek csatlakoztatásához szükséges helyek maradnak. Ez a mód az oldalsó csatlakozással rendelkező modellek telepítéséhez, bár a folyamat meglehetősen nehézkes. Még mindig van értelme kipróbálni: a fürdőszoba sokkal vonzóbbnak tűnik.

Az alsó csatlakozás tipikus régi házak esetében, ahol a projekt egy fűtött törülközőtartó felszerelését biztosítja. Az alacsonyabb kapcsolattal rendelkező modellek teljesítménye körülbelül 10% -kal alacsonyabb, mint az analógok oldalsó csatlakozásával.

A berendezés hatékonyságának javítása érdekében érdemes figyelembe venni a vízellátó rendszer módosítását, és egy oldalsó csatlakozással ellátott modellt elhelyezni.

Néha a fűtött törülközőtartó és a csővezeték átmérője nem egyezik meg. Csatlakoztatáshoz speciális adapterekkel. Az ilyen adapter átmérőjének meg kell egyeznie vagy meg kell haladnia a vízvezetékek átmérőjét. Ellenkező esetben túlnyomás keletkezhet a rendszerben, amely tele van balesetekkel, szivárgásokkal és egyéb kellemetlen problémákkal.

Fontos paraméter a fűtött törölközősín tengelyirányú mérete, azaz távolság, amely elválasztja a bejáratot és a kilépést. Figyelembe kell venni a vízcső átmérőjét annak érdekében, hogy a megfelelő méretű fűtött törülközőtartó modelljét válasszák. Az adapterek jelenléte bonyolítja a telepítési folyamatot, és csökkenti a készülék megjelenését.

Emellett a szivárgás kockázata nő. Ha adapter nélkül nem tudja megtenni, akkor különös figyelmet kell fordítani az egyes csatlakozások lezárására. A csaptelepek és szerelvények kiválasztásakor figyelembe kell venni az anyagot, amelyből a vízcsövek készülnek.

A különböző fémek kombinációja elektrokémiai korróziót okozhat. Ezzel kapcsolatban sokkal könnyebb a műanyag csövekkel dolgozni.

Úgy gondolják, hogy a fűtött törülközőtartók krómozott modellei tartósabbak, mint a többi lehetőség. Ezenkívül az ilyen készülékek nagyobb hőátadással rendelkeznek.

A vízmelegített törülközőtartó telepítési eljárása

A fűtött törölközőtartó vízmodelljének felszerelése több alapvető lépésben történik:

 • Vegye ki a régi eszközt.
 • A bypass telepítése.
 • A felső és az alsó daru felszerelése.
 • A fűtött törülközőtartó felszerelése.
 • Ellenőrizze a csatlakozások tömítettségét.

1. szakasz: Vegye ki a régi eszközt

Tehát a munka kezdetekor a rendszerben lévő víz megbízhatóan le kell tiltani. A régi fűtött törölközőtartó eltávolításához, ha hegesztették a csöveket, egyszerűen vágja le a szokásos "darálót". Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a csövek részeként meg kell vágni a szálakat, ezért ezeket a méreteket meg kell vágni.

Az őrlőberendezést akkor is meg kell szüntetni, ha a készüléket menetes csatlakozással eltávolítja, ha az idő múlásával a csövekhez csatlakozik. Más esetekben a régi törülközőtartót egyszerűen lecsavarják a csövekről, és eltávolítják a tartókonzolról, amelyen felakasztották.

2. lépcső: Bypass telepítés

A bypass egy speciális jumper, amely összeköti a cső bemeneti és kimeneti nyílását, amelyhez a fűtött törölközőt összekötik. A csaptelepek elé helyezzük, hogy a forró víz áramlása a csöveken keresztül ne szakadjon meg a készüléket elválasztó csapok lezárásakor a forró vízellátó rendszertől.

Ha nincs megkerülés a rendszerben, akkor a készüléket meg kell szakítani a javításhoz vagy egyéb manipulációkhoz.

A jumper beállításához megfelelő méretű és átmérőjű csőszakasz szükséges. Általában egy kisebb átmérőjű csövet használjon, mint a fővezeték csővezetékeinek mérete.

Az áthidaló hegesztett a fővezeték csövekhez, vagy menetes csatlakozással csavart.

3. lépcső: A felső és az alsó érintés telepítése

A beszerelés előtt két elzáró szelepet kell beszerelni, amelyek átmérője megegyezik azokkal a csövek átmérőjével, amelyeken telepíteni fog.

Kiválaszthatja a hagyományos csapokat, amelyek csak két pozícióban fordulnak el: "nyitott" és "zárt", vagy csavarszerkezeteket használnak a hűtőközeg áramlásának szabályozására a készülékhez; a fűtés mértéke.

Egy másik hasznos eszköz, amelyet fűtött törülközőtartón való felszerelésre javasolnak Mayevsky csapszele.

A daru automata modellei Mayevszkij még emberi beavatkozás nélkül is képesek erre a feladatra. Nagyon könnyű megállapítani, hogy a levegő bejött a készülékbe, ebben az esetben a fűtött törölközőtartó nem elégszik fel, vagy teljesen lehűl.

Ha a csöveken nincs szál, azt megfelelő jellemzőkkel rendelkező vágóhéjjal kell vágni. Ha van egy téma, de idősnek és kopottnak tűnik, akkor sem fáj a frissítéshez egy speciális eszközzel a kapcsolat minőségének javítása érdekében.

4. lépés: Fűtött törölközőtartó felszerelése

A törülközőtartó felszerelése előtt fontolja meg a falra helyezését. Ehhez használjon speciális tartókat, teleszkópos tartókat vagy bilincseket. Jellemzően a jó gyártók modellek felszerelik a szükséges anyagokat és rögzítőket.

A konzolokat a falra kell szerelni. Általában erre a célra a rögzítési pontok a falon vannak, a lyukak fúrókoronggal vannak ellátva, majd a zárócsavarokat csavarják. A munka megkezdése előtt tanulmányozza a gyártó utasításait.

Bizonyos esetekben először telepítse a törülközőt, és csak ezt követően rögzítse a falra.

A fűtött törülközőtartó felszerelésénél különös előírásokra van szükség. Ha a csőátmérő kisebb, mint 23 mm, akkor a cső és a fal közötti távolságnak több mint 35 mm-nek kell lennie, és ha a készülék csövei vastagabbak 40 mm-nél, a falhoz való távolságot 50 mm-re kell növelni.

A fűtött törülközőtartónak a melegvíz rendszerhez történő csatlakoztatásához szerelvények szükségesek. Sarok vagy egyenes szerelvények használata, attól függ, hogy az eszköz meg van-e rajzolva és milyen típusú. Természetesen az összes csatlakozást megfelelően le kell zárni a szivárgás megelőzése érdekében.

A hagyományos szálakat hagyományosan tömörítik a len lencsével. Ha erre elegendő anyagot használnak, csavarás után kissé ki fog nyúlni a menet alatt.

Ha a csavarozás jelentősen megnehezül, akkor túl nagy a tekercselés, de ha a csatlakozás könnyen megcsavarodik, akkor valószínűleg hozzá kell szereznie egy kevés lencsét. A FUM szalagot kúpos csavaros csatlakozásokhoz használják.

Fűtött törülközőtartó felszerelésénél nem szabad túlzott erőfeszítéseket tenni az összes csatlakozás meghúzására, nehogy véletlenül károsítsa a szálakat. Részletesen a víz törölköző telepítésének folyamatát a következő videó tartalmazza:

5. szakasz: Ellenőrizze a szivárgást

Miután az összes munka befejeződött, ismét vízzel kell ellátnia a rendszert és ellenőrizni kell a készülék működését. Javasoljuk, hogy biztosítsa a készülék maximális terhelését, még a kis szivárgások észlelése érdekében. Olyan helyzetben, amikor a fűtött törülközőtartó otthoni fűtési rendszerbe van beépítve, nehéz ilyen ellenőrzést végezni, mert a telepítést általában nyáron végzik.

A szivárgások csak a fűtési szezon kezdete előtt fordulhatnak elő, amikor a közművek ellenőrzik a rendszer téli felkészültségét, és nagyobb terhelésnek teszik ki. A szivárgás megakadályozása abban az esetben, amikor a bérlők hiányoznak, a fűtött törölközőtartó csapokat mindig zárva kell tartani.

Annak ellenére, hogy a fűtött törölközőtartó összekötésére vonatkozó eljárás leírása egyszerűbbnek tűnik, a gyakorlatban az összes művelet elvégzése professzionális megközelítést igényel. Ha a ház tulajdonosai nem rendelkeznek megfelelő készséggel, érdemes konzultálni egy tapasztalt vízvezeték-szerelővel, vagy arra utasítani, hogy végezze el a teljes munka komplexumát.

Elektromos törölközőmelegítő beszerelése

Az elektromos törülközőtartó fő előnye a könnyű beépítés. A fal elektromos készülékéhez hasonlóan a falra kell rögzíteni és a tápegységhez csatlakoztatni. Továbbra is be kell kapcsolnia a készüléket, és használni kell a rendeltetésszerű használatához. Fontos követelmény az elektromos biztonsági szabályok betartása.

Csatlakoztassa az ilyen eszközt csak az úgynevezett "automatikus" vagy RCD - egy biztonsági eszköz. Ha az eszköz csatlakoztatására szolgáló csatlakozó közvetlenül a fürdőszobába kerül, akkor használjon speciális, nedvesség elleni védelmet.

Ez a kivezetés a fal vastagságába van szerelve, speciális fedéllel rendelkezik. Ezenkívül a készüléket földelni kell.

Úgy vélik, hogy az elektromos törölközőmelegítővel rendelkező lehetőség gazdaságilag nem előnyös a vízmodellekhez képest, mert növeli a hőnyomást. Azonban az ilyen eszközök teljesítménye nem olyan nagy, mint a villamosenergia-fogyasztás.

Ez elég ahhoz, hogy megszáradja a nedves frottír ruhát, de a fürdőszobában lévő fűtőelem szerepe miatt nem túl jól van.

Vízmelegített törölközőtartó

Fűtött törölközőtartó - ez egy hétköznapi dolog, amelyre nap mint nap szembesülünk, mivel ez a fürdőszoba szerves része. Ez a cikk megvitatja az eszköz egyik típusát, pontosabban a vízmelegített törülközőt, annak fő jellemzőit, valamint a csatlakozás módjait.

A működés elve

A modern név szerint a felszerelés, sőt, van egy cső található a fürdőszobában minden apartman egy nagy épületben, amelyen keresztül forró víz folyik. Valójában ez az egyetlen fűtési forrás, és használható a dolgok szárítására.

A korszerű, korszerűsített mechanizmusok olyan hajlított csövek, amelyekben bizonyos hőmérséklet (víz, fagyásgátló) folyadék áramlik. Az ilyen eszköz csatlakoztatása két rendszerre is kiterjedhet:

Az első esetben a berendezést közvetlenül a fűtővezetékre kell felszerelni. Tekintettel arra, hogy az első kiviteli alaknál oxigén van jelen, a mechanizmus belsejében maró hatású lerakódások képződhetnek. Ezt a tényt figyelembe kell venni a modell kiválasztásakor. Ha nem ellenáll a korróziónak, akkor ez a modell nem illeszkedik a nyitott típusú rendszerbe.

A zárt rendszer a teljes szűkület elve alapján épül fel, így oxigént és más anyagokat nem tud betakarni. Ilyen rendszer esetén bármely terméket kiválaszthat.

Termékfunkciók

A téma fő célja a száraz nedves törülközők. Azonban a technológia fejlõdésével a készülék korszerûsítésnek vetett alá, és praktikusabbá és funkcionálissá vált. Most nem csak törölközőket lehet szárítani rajta, hanem más ágyneműt, ruhát stb. A téli időszakban a mechanizmus fő feladata a helyiség melegítése és a nedvesség kiküszöbölése, ami gombák és penészképződés kialakulásához vezethet.

A praktikum mellett dekoratív összetevő is van. A tervezett fürdőszobai belső terek megkövetelik, hogy minden tárgy tökéletes legyen és kiegészítse az általános stílusát. Ezért a piac képes megfelelni a különböző színű és formájú modelleknek, további elemekkel a kövek, a beépített polcok, az üvegdekorok formájában.

Hogyan válasszunk törölközőmelegítőt?

Mielőtt elkezdi kiválasztani a vízmechanizmust, és meghatározni, melyik jobb, meg kell ismernie főbb jellemzőit, fajtáit, típusait stb. Csak a szükséges kiválasztási kritériumok alapján döntött, ésszerűen helyes döntést hozhat.

A kapcsolat típusának megfelelően megfelelhet a modellnek:

 • alsó csatlakozással;
 • oldalsó csatlakozással, sokkal kényelmesebb az előzőhöz képest, mivel lehetővé teszi, hogy elrejtse a kommunikációs vezetéket anélkül, hogy megrongálná a megjelenését. Ezzel a telepítési móddal a szerkezet magassága nem haladhatja meg a 60 cm-t.

Cső alapanyag

E kritérium szerint a gyártók a következő ajánlatokat nyújtják be az ügyfeleknek:

 • rozsdamentes acél - a legmagasabb minõségû és tartós megoldás, amelynek élettartama gyakran meghaladja a meghatározott 20 évt. A termék fő előnyei teljes mértékben megfelelnek a rozsdamentes acél műszaki paramétereinek, a mechanikai sérülésnek, a korróziós folyamatoknak és a nagy szilárdságnak.
 • fekete, horganyzott acél - az egyszerűség és az egyszerű telepítés jellemzi, szintén nagyobb teljesítményt nyújt.
 • sárgaréz, alumínium, réz stb.

Fontos kritériumok a méret és forma kiválasztásában

A törölközőmelegítőnek csak két standard formája van:

A létra előnyei közé tartozik az egyszerűség és a könnyű telepítés. Ezenkívül lehetővé teszi a dolgok szárazságát egész hosszában, valamint sokkal tágabb is. Egy másik előnye egy nagy fűtési terület, ami azt jelenti, hogy a fürdőszoba az év bármely időszakában sokkal melegebb lesz.

A létra formájának minden előnye ellenére a vásárlók inkább a tekercset választják. Ez annak köszönhető, hogy az alacsony költség és a telepítési feltételek. Végül is, ha létrát telepítünk, meg kell fizetnünk egy extra mestert a felszolgáló átdolgozásához.

Ezen két formán felül találkozhat a kombinációval. Alapvetően kétféle előnyöket ötvöz. A gyártók a tervezőmodelleket is fejlesztenek: hurok, csepp, kaszkád stb.

Ami a méretét illeti. A méret kiválasztása a burkolat közötti távolságtól függ. A szabványos modellekben ezek az intervallumok 50 cm-esek, vannak olyan opciók is, amelyek terjedelme 30-70 cm lehet, az összes többi méret a szabványos besorolásból származik.

Van olyan paraméter is, mint maga a termék szélessége. Nagyon gyakran ez a paraméter, hogy minden zavar keletkezik, és ez azzal magyarázható, hogy a létra alakú forma felszerelése, a szélesség nem más, mint a bélések közötti távolság, de a magasság 40 cm és 1,2 m közötti lehet.

Lásd még: kombinált fürdőszoba egy fotón és ajánlások a tervezők. Hogyan készítsünk bútorokat és vízvezetékeket, milyen színeket és stílusokat válasszunk. Ezek a funkciók.

A tekercsben a helyzet ellentétes, itt a távolság a központok mentén határozza meg a magasságot, és a szélesség 40-100 cm között mozoghat.

Hőhordozó

A piacon elhelyezett szabványos teljes készleten a fűtött törölközőtáblák három fő csoportja találkozhat:

 • elektromos - a fűtésért felelős tíz, vagy elektromos vezeték;
 • a melegvíz-ellátó rendszerből származó vízforrás melegvízhálózatként működik;
 • kombinálva az előző két típus pozitív tulajdonságait. Télen a fűtési rendszert működtetik, nyáron a villamos energia.

A víztervezési radiátorok előnyei

Ez a termék a következő előnyökkel rendelkezik az elektromos modellekhez képest:

 • a fürdőszobában állandó hőmérséklet és szárazság fenntartása hosszú ideig;
 • költséghatékonyak, mivel nincs szükségük áramforrásra;
 • nincs szükség nedvességbiztos kimenetek és földelés telepítésére;
 • magas szintű biztonság és megbízhatóság, az áramütés veszélyének hiányában.
 • a különféle formák jelenléte, ami kiválóan kiegészítheti a tervezést;
 • megfizethető költség;
 • hosszú élettartam.

A vízszárító mechanizmus hátrányai

Mint ilyen, a törülközőtartók hátrányait, amelyek hatékonyságát forró víz biztosítja, nem. Az egyetlen hátránya a lakás körülményei között talán a központosított rendszer hőmérséklet-csökkenése, ami befolyásolhatja a szárítási dolgok minőségét és sebességét.

Ha figyelembe vesszük, hogy a magánházban való alkalmazás hiányosságai, ahol a szivattyú vízkeringést biztosít, akkor érdemes megemlíteni a villamos energia szétkapcsolásának problémáját. Ebben az esetben a szivattyú leáll, és ennek megfelelően a vízellátás megáll.

Összeszerelési folyamat

Számos módszer létezik a termék csatlakoztatására, de egy közös elven alapulnak - a rendszer áramellátása. Ahhoz, hogy megértsük az egyes fajok jellemzőit, vegyük részletesebben.

Csatlakoztassa egy nyitott rendszerhez

Ebben az esetben érdemes megfontolni azt a tényt, hogy az oxigénnek hozzáférése van a nem nyomott térhez. Ez az anyag korróziós folyamatok kialakulásához és a csövek belsejében lerakódásokhoz vezet. Ezen az alapon világossá válik, hogy a korrózióálló tulajdonságokkal nem rendelkező szárítók felszerelése ellenjavallt. A legjobb megoldás a rozsdamentes acélból, rézből, sárgarézből készült mechanizmusok.

Csatlakozás zárt fűtési módszerhez

Ebben a környezetben az oxigén százalékos aránya minimális, így bármilyen modellt telepíthet. De még mindig érdemes figyelni arra, hogy a választott mechanizmus alkalmas-e a ház vagy a lakás fűtési rendszerére jellemző nyomás- és hőmérsékletjelzőkre. Ezeket az információkat az egyes termékek útlevelében találhatja meg, vagy kérdezze meg az üzletág tanácsadóit.

Amikor ezt a módszert választja, meg kell értenie, hogy a fűtött törülközőtartó csak télen működhet, amikor a hő a helyiségbe kerül.

Fűtött törülközőtartó csatlakoztatása forró víz felhúzóhoz

Ez a telepítési módszer tipikusan a lakóházakra jellemző, míg a készülék folyamatosan működik, a szezon változása ellenére. A melegvíz-körben keringő víz szintén jelentős oxigéntartalommal rendelkezik, ezért gondosan válassza ki az optimális modellt.

Az ábrán látható a helyes kapcsolat diagramja, amelyet a telepítés során követni kell. Ez nagyban megkönnyíti a munkát, és lehetővé teszi, hogy elkerülje a szabványos problémákat, amelyek a kapcsolat különböző fázisaiban merülnek fel.

Orosz vagy importált - melyik jobb?

A fűtött törölközőtáblák szakosodott értékesítési pontjai széles választékot kínálnak az ügyfélnek, köztük az orosz és a külföldi gyártók is. Mindegyiknek megvannak a saját előnyei és hátrányai, annak ellenére, hogy működési elvük ugyanaz marad.

Teljesítményük és minősége közvetlenül a gyártási technológiától, a felhasznált anyagoktól és a kézművesek professzionalizmusától függ. Nagyon fontosak a kiválasztott modell telepítésének feltételei. Vagyis ezek a tényezők semmilyen módon nem befolyásolhatják a márkát vagy a termelési kapacitás helyét.

Azok a szakértők szerint, akik hosszú ideje ezen a területen dolgoznak és vízvezeték-szolgáltatásokat nyújtanak, gyakorlatilag nincs különbség a külföldi vagy háztartási berendezések között. A minőséget, a megbízhatóságot és a biztonságot megközelítőleg ugyanazokat a mutatókat mutatják be, mivel minden késztermék kötelező tanúsításon és ellenőrzéseken megy keresztül, amelyek után az útlevelet kinyomtatják, jelezve az összes műszaki paramétert.

Megkülönböztető jellemzők lehetnek kiskereskedelmi érték és megjelenés. A külföldi vállalatok jelentős időt szentelnek a tervezés kialakításának, valamint az egyedi projekteknek, amelyek a szoba méltó dekorációját jelentik. Végtére is, a külföldi törülköző melegítők nem csak a fürdőszobákba, hanem a konyhába is be vannak építve, ezáltal kényelmes környezetet teremtve az élet számára.

A hazai tervezésű radiátorok klasszikusabb, szigorúbb megjelenést mutatnak, és a sokoldalúság jellemzi, ami hozzájárul minden olyan tervezési projektbe történő beépítéshez.

Hasznos cikk? Értékelje és adja hozzá könyvjelzőit!

A fűtött törölközővíz kiválasztása és felszerelése

A vízmelegített törölközőtartó régóta nélkülözhetetlen tulajdonsága a fürdőszobának, mivel kényelmes és praktikus. Jelenleg az ilyen készülékek sokféle konstrukciója készül, ami lehetővé teszi, hogy minőségi termékeket válasszon minden ízlésnek és bármilyen méretű fürdőszobának. A fürdőszobában egy vízzel fűtött törülközőtartót is elhelyezhet a saját kezével, ha megfelelő vízellátó rendszerrel rendelkezik, vagy hívja a szakembereket, akik befejezik a telepítést. Az eszköz telepítésének kérdését egyszerűen megoldják - fontos, hogy betartsák a szükséges műszaki és biztonsági követelményeket.

1 entitás

A fürdőszobában egy vízmelegített törülközőtartó jellegzetesen olyan fűtőberendezés, amelyben a forró vizet csővezetékként keringő hőforrásként cirkulálják. Általánosságban a fürdőszobában felhevített törülközőtartók lehetnek elektromos, vízzel és kombinálva, de a legelterjedtebbek a vízfelszerelések.

Javasoljuk, hogy olvassa el

A készülékek fő célja nedves törülközők és ruhák név szerinti szárítása. Ugyanakkor egy másik fontos feladat is van hozzájuk - a fürdő nedvességtartalmának csökkentése és a levegő hőmérsékletének fenntartása. Télen további melegítők lennének. A víz törölközőszárítók nagyon egyszerű elveken működnek: forró víz kerül a központi autópályáról (fűtőrendszer vagy melegvíz), áthalad a készülék csövein, melegíti őket. Így a törülközőmelegítő kialakítása szükségképpen tartalmaz egy csővezeték rendszert. Különböző csatlakozású, alakú, átmérőjű és hosszúságú, eltérő fűtési teljesítményt nyújt.

2 Eszközök típusa

A fürdőszobában lévő vízmelegített törülközőtartók eltérnek a csőszerű csatlakozás és az autópálya csatlakozási módjától. A csövek alakja és elhelyezkedése a következő alapstruktúrák:

 1. U-alakú: a legegyszerűbb kialakítás csőhajlítás formájában 180º-nál nagyobb sugarú, vagy lineáris függőleges szakasz kialakításával.
 2. M-típus: a cső 3 csuklyája 180 ° -ban, négy vízszintes szelvény kialakításával.
 3. "Kígyó": az M alakú alak analógja, de nagy számú kanyar.
 4. S-típus: 2 kanyar és vezetékek a vízhez 2 oldalról oldalra.
 5. "Létra": a jelenlegi kialakításban leggyakrabban két függőleges cső alakú, vízszintes hidak formájában létránként.

A hatékonyság és a könnyebb használat érdekében bonyolultabb megoldásokat kínálnak:

 • egy fűtött törölközősín vízszintesen hosszúkás regiszterekkel, amelyet általában egy jelentős méretű fürdőszobában használnak, és kiegészítő fűtőelemként szolgálhat;
 • fűtött törülközőtartó polccal - "létra" típusú eszköz, csaptelepként használható polc formájában;
 • cellás cellákkal ellátott készüléket, valamint további szélekkel és panelekkel ellátott terveket.

A vízvezetékhez való csatlakozási módszerrel a függőleges és a vízszintes rendszerek különböznek egymástól. Az utóbbi esetben forró víz szállítása az oldalról (jobbra vagy balra), U alakú vagy M alakú kialakítású. A függőleges verzióban leggyakrabban az autópálya alulról érkezik, és a "létrát" használják. Néha sokemeletes épületekben külön melegvíz-rugókat szerelnek fel, amelyeket kizárólag fűtött törölközősávokra terveznek (anélkül, hogy vizet csapnak keresztül). A vízellátás ilyen eloszlásával a "létra" összekapcsolása a séma szerint történik: a bejárat felülről, a kilépés alulról (vagy fordítva).

3 Anyag kiválasztása

Válassza ki a megfelelő törölközőt - azt is eldönti, hogy milyen anyagból készült. Az ilyen eszköz rozsdamentes acélból, színesfémekből vagy közönséges szén (fekete) acélból készülhet. Acél használata esetén a cső felületét védeni kell a korróziótól. A védőbevonatok leggyakoribb változatai: krómozás, nikkelezés, festék. Az egyik legolcsóbb alternatíva a pentafáli festékkel való festés, amely elegendő megbízhatóságot biztosít. A festékréteg sérülésének veszélye mellett azonban figyelembe kell venni a csöveken belüli korróziót is. A hűtőfolyadék meleg vízzel kerül a vízellátó rendszerből, amely meglehetősen nagy számú agresszív szennyeződést tartalmaz, amely fűtött állapotban aktívan "felfalja" a fémet.

Az alumínium használata jó tervezést biztosít. Az anyagnak nagy a hővezetőképessége és elegendő szilárdsága, de a korrózió kérdése is nagyon éles. A rézszerkezetek, különösen a galvanizáló védőbevonattal szemben, ellenállnak az agresszív hatásoknak, de drágák.

A rozsdamentes acél készülékeknek megvan a szükséges korrózióállóságuk, de nagy megbízhatóságuk a falvastagság több mint 2 mm, és a fő hátránya a magas ár. A modern anyagoktól meg kell jegyezni a külső és belső polimer bevonattal ellátott acélcsöveket.

4 Számviteli előírások

A megjelenés és a korrózióállóság mellett figyelembe kell venni egy ilyen fontos műszaki paramétert is, mint a hosszú távú hidraulikus szilárdság túlzott belső nyomás mellett. Néhány formatervezésnek az eleganciája a hosszú falvastagság miatt hosszú ideig nem képes ellenállni a városi központi melegvízben tartott nyomásnak. Egészségügyi normák szerint a hálózaton belüli nyomást 4-6 atm alatt kell tartani, és valójában néha eléri a 7,5-8 atm értéket. Ilyen körülmények között egyes importszerkezetek nem kivitelezhetők. A háztartási rendszereket 15 atm nyomásra tervezték, legfeljebb 23-24 atm próbatesttel, amely figyelembe veszi a lehetséges hidraulikus sokkot. A fürdőszobában lévő fűtött törölközőt választva ezt a körülményt figyelembe kell venni. A falusi házak esetében, ahol a nyomás nem haladja meg a 2-3 atmot, szinte minden termék megteszi.

Gyakorlati szempontból figyelembe kell venni egy másik paramétert - a bemeneti és kimeneti csövek átmérőit. Az a tény, hogy a hazai és külföldi vonalak szabványméretei egymástól különböznek. Az importált termékek nem mindig felelnek meg a hazai központok szabványainak. Az orosz lakásokban a leggyakrabban 1 vagy 1¼ hüvelyk átmérőjű szabványos felszállócsöveket szereltek fel, míg a külföldi szabványok szabványosították a ¾ vagy ½ hüvelyk átmérőjét, amihez adapterek beszerelése szükséges. Fűtött törülközőtartók vásárlásakor jobb, ha azonnal választani kell egy olyan terméket, amely teljesen megfelel az orosz feltételeknek és szabványoknak.

A rendszer telepítésének egyszerűsítése érdekében ajánlatos figyelni a bejárat és a kijárat középpont közötti távolságra az áruk megvásárlásakor. A berendezés felszerelését rendszerint egy meglévő csővezetéken végzik, amelyet bizonyos helyeken a fürdőszobába juttatnak. Így a népszerű finn frottírtörülközők az alábbi szabványos középső távolságot nyújtják: U alakú - 200 mm, M-típus - 630 mm, S alakú kivitel - 310 mm. Más gyártók más méreteket is kínálhatnak.

5 A rendszer telepítésének jellemzői

Elvileg egy fürdőszobai fűtött törülközőtartót kétféle módon csatlakoztathat: a központi fűtési rendszerhez vagy a vízellátó rendszerhez forró vízzel. Az első esetben fontos hátrány - a melegvíz-szezonalitás (a fűtési szezon alatt), ami korlátozza ezt a módszert. Jellemzően a kötőszerkezetet egy forró víz központi hálózatában állítják elő, amely egész évben működik. A csomagtartóba közvetlenül beilleszthető két módszerrel: egymás után és párhuzamosan. Soros összeköttetés esetén a teljes vízáramlás áthalad a fűtött törülközőtartó rendszeren, és az összekötés a vonal egy szakaszának eltávolításával történik. Párhuzamos csatlakozás esetén a víz csak egy része áthalad a fűtött törölközősínen, és az összekötés 1 csőben történik 2 helyen.

6 A fűtött törülközőtartó rendszer felszerelése

A vízmelegített törülközőtartó telepítéséhez össze kell hangolni ezt az eseményt az érintett szolgáltatásokkal, és magát a telepítést a szabályok szerint kell végezni. Sorozatkapcsolattal a szerelés egy bypass (jumper) telepítésével kezdődik, melynek átmérője az átvezető vízcső átmérőjének felel meg, és a hosszúsága megegyezik a távoli szakasz hosszával. A bypass szál végein levágjuk, és a vízcsőhöz való csatlakozás a menetes csatlakozó póluson keresztül történik, amelynek szabad kimenete a fűtött törülközőtartály csövét biztosítja. Javasoljuk, hogy a bypassot a gömbcsapon keresztül helyezze el.

A rendszer független csatlakoztatásának biztosításához elzáró szelepeket kell használni, és Mayevsky csapjait ajánlott a légcsapok eltávolítása érdekében. Beépítéskor nem lehetséges a tömítések, valamint a kupak és a nyomó anyák nélkül.

A szárító maga a falhoz van rögzítve. A telepítés során bizonyos szabályokat be kell tartani. A fűtött törölközőtartót legfeljebb 2 m-re kell elhelyezni a fő vízellátó vezetékről. A falburkolat és a szárítócső közötti rés méretétől függ: legfeljebb 24 mm átmérőjű, a résnek 34 mm-nél nagyobbnak és 50 mm-t meghaladó átmérőjűnek kell lennie.

Miután rögzítette a konzolokat a falra, a fűtött törölközőtartót felszerelik és rögzítik rájuk. Ezután a szárító beömlő végén lévő csavarkulcsot csavarják fel, és összekötő szerelvényeket használnak (egyenes vagy szögletes adapterek), bemenete és kimenete egy vízcsővel és áthidalással egyesítve van a pólóban. A szárító másik végében egy Mayeevszkij szelepet szerelnek be egy pólócsatlakozóval.

A fűtött törölközőtartó beszerelésekor bizonyos kötelező feltételeknek meg kell felelni. Az új készülék beszerelése és üzembe helyezése során figyelembe kell venni a vízvezeték rendszer paramétereit, és nem szabad akadályozni a vízáramlást.

Nem megengedett a csővezeték rendszerében kisebb méretű, mint a bemeneti vízcső átmérője.

Minden menetes illesztést (szerelvényt, csatlakozót, adaptert stb.) Tömítő és tömítő tömítésekkel (gumi vagy fluoroplasztikus) kell ellátni. A készülékben lévő forró víz felülről lefelé halad. Az elzárószelepek (különösen a golyóscsapok) beállítását sima elfordulással kell biztosítani, erő alkalmazása nélkül. Kötelező követelmény - a vízellátás veszélyes leállítása a rendszerre. Az új fűtött törölközőtartó telepítését a projekt hiányában össze kell hangolni a megfelelő hatóságokkal.

Fűtött törülközőtartó beszerelése a fürdőszobában: a do-it-yourself telepítési útmutató

Az otthoni kézművesek számára, akik készséggel rendelkeznek a vízvezeték-szerelés megvalósításában, a fűtött törülközőtartó telepítése nem túlságosan összetett feladat. A készülék telepítése előtt meg kell határozni az optimális szárítási modellt és a csatlakozási módot.

Készítsen egy tie-in sémát és ismerkedjen meg a telepítési lépésekkel. A követelményeknek és a szerelési technikának való megfelelés biztosítja a fűtött törölköző sima működését.

A fürdőszobában lévő fűtött törölközőtartó kiválasztásának kritériumai

A törölközőszárító tartóssága az eredeti tulajdonságaitól és a telepítési technológiától függ. Fontos szerepet fog játszani abban, hogy a kiválasztott modell megfelel az üzemeltetési feltételeknek.

A vízvezeték-berendezések kiválasztásánál különös figyelmet kell fordítani a működtetés elvére, a gyártás anyagára és a törülközőtartó kialakítására.

A működési elv és a műszaki jellemzők

A fürdőszobai törölközőszárítók minden modellje három típusra oszlik:

A vízegységek egy forró hűtőközeget keringenek. A csatlakozás fűtési vagy vízellátó rendszeren keresztül történik. Az ilyen modellek fő pluszja az energiatakarékosság. A fűtött törülközőtartó hiánya a telepítés nehézsége, ha az eszközt eredetileg egy apartman vagy ház kommunikációs rendszerébe nem vették be.

A modern lakóházaknál a HMV-rendszerben a nyomás 8-10 atmoszféra, a régi raktár épületében - 5-7 atmoszféra. A legtöbb fűtött törölközősín modelljei alacsony üzemi nyomáson különböznek, és a cső falvastagsága nem haladja meg az 1,25 mm-t. A készülék élettartama egy tipikus magas épületben 1-2 év.

A magánházban lévő tekercs választása meglehetősen kiterjedt, mivel az autonóm fűtési rendszerben a nyomás kicsi.

Az elektromos fűtött törölközőtartó önállóan működik, függetlenül más rendszerek működésétől. A munka érdekében szünetmentes áramforrásra van szükség.

A készülék használata javasolt a következő esetekben:

 • gyors beszerelésre van szükség a fűtési vagy vízellátó rendszer akadályozása nélkül;
 • a "biztonsági" törölköző felszerelése;
 • a tekercs elhelyezése a fürdőszobán kívül - a hordozható elektromos szárítási modell optimálisan alkalmas.

A túlzott energiafogyasztás elkerülése érdekében a készülék térfogatának megfelelően válassza ki az egységet. Optimális, ha 1 négyzet. m 140 watt energiát jelent - ilyen körülmények között a fürdő 22-24 ° -ot melegszik. Ha a fűtött törölközőt a tavaszi és nyári időszakra szükségessé tesszük, akkor az alacsony teljesítményű modellek 100 W / 1 négyzetméteres sebességgel használhatók. m.

A "nedves" modellek teljesítménye eléri a 2 kW-ot, a "száraz" eszközöket - 100-200 wattot.

A kombinált törölközőmelegítők kétféle üzemmódban működhetnek: a hálózatról vagy a forróvíz rendszerből. Ez a leginkább praktikus és hatékony fűtési lehetőség, de az univerzális tekercs magas költsége számos vásárlót megakadályoz.

Az egészségügyi eszközök gyártásának anyaga

A tekercs törölköző gyártásában általában három fém használható:

 • rozsdamentes acél;
 • réz és réz;
 • fekete acél.

A rozsdamentes acél készülékek ellenállnak a nedvességnek, de érzékenyek a vízben lévő szennyeződésekre. Idővel csapadék keletkezik a tekercs belső falán, korlátozva a vízáramlási útvonalat.

Rozsdamentes acél fűtött törölközőtartó választása esetén előnyben kell részesíteni a krómozott modelleket, amelyek falvastagsága 2 mm.

A rézből és rézből készült radiátorokat nagy hőátadással jellemezik, de korlátozott élettartamuk van. Vásárláskor ellenőriznie kell a termék útlevelét. Meg kell jelölnie, hogy a csövek belseje horganyzott és a fűtött törülközőtartó alkalmas a melegvíz-rendszerbe való megérintésre.

A fekete acél szeszélyes a hűtőfolyadék számára. Ennek az anyagnak a modelljeit önálló fűtési rendszerbe történő beépítésre ajánljuk, ahol a nyomásesés nem lehetséges. Megengedett a korrózióvédelemmel ellátott tekercs csatlakoztatása a központi melegvíz rendszerbe.

A törülközőszárító méretei és alakja

A méretet és a konfigurációt a szárítás helye, a fürdő mérete és a személyes preferenciák alapján határozzák meg. Ezenkívül figyelembe kell venni a behelyezés módját: oldalsó, átlós, felső vagy alsó.

A klasszikus M és U alakú formák megfizethetőek és optimálisan alkalmasak a kopott szovjet szerpentinek cseréjére. A "létra", "foxtrot" és a "modern" radiátor tágasabb. A terület lehetővé teszi, hogy ruhát helyezzen, mint egy állandó szárítón.

A fűtött törülközőtartót a fürdő kialakításával kell összekötni, és nem szabad a helyet zavarni.

A fűtött törölközőtartó csatlakozása: GVS vagy fűtés

Mielőtt a fürdőszobában vízmelegített törülközőtartót telepítene, meg kell határozni a csatlakozás módját.

Két lehetőség közül választhat:

 1. Helyezzük be a melegvíz rendszerbe. A módszer az egész évben biztosítja a fűtést. A készülék felmelegszik a forró víz fogyasztása alatt - az egyik napról a másikra a törülköző melegszik, még akkor is, ha közvetlenül a felszállón keresztül áramlik.
 2. Helyezze be a fűtési rendszert. Az opció a központosított melegvíz-hálózat hiányában releváns. A hűtőközeg kényszerű keringése miatt a tekercs egész nap és éjjel meleg marad. A hátrány a szárítás mûködése csak a hideg idõszakban.

A fűtött törülközőtartó egy lakóépületben történő összekapcsolási módjának cseréjekor a lakás- és közműágazatban projektet kell kidolgozni és jóváhagyni. Egy dokumentumcsomag regisztrálása körülbelül egy hónapig tart.

Általános telepítési követelmények

A fűtött törölközőtartó felszerelését a "víz" elvvel a számos feltételnek megfelelően végezzük:

№1. A készülék csöveinek átmérőjének meg kell felelnie a felszálló átmérőjének, a szerelt szerelvények nem engedélyezik a korlátozásokat.

No. 2. A szárítóágak között jumper szükséges. A Bypass számos feladatot végez:

 • a vízkeringtetés sebességének megőrzése a felemelőben;
 • a hűtőfolyadék áramlásának szétválasztása lehetővé teszi, hogy megőrizze a hőt a későbbi vízbevezetési pontoknál;

A zárószakaszok beiktatásával súlyos plusz a bypasses, amely képes a fűtött törölközőt a javításra kikapcsolni anélkül, hogy megzavarta volna a rendszer működését.

Nem. 3. Tilos az elzárószelepeket a csővezeték-szakaszban a bypasshoz és közvetlenül a válaszfalhoz rögzíteni.

A követelménynek való megfelelés elmulasztása magában foglalja:

 • lassítja a víz keringését a felszállón és a hűtőfolyadék hőmérséklet-csökkenését;
 • a vízellátás irányában elhelyezkedő lakások nyomásának romlása.

A lekapcsolási területeket ismerős golyóscsapokkal lehet felszerelni az áthidaló és tápvezetékeken, vagy több működőképes háromutas szelepekkel, amelyek a hűtőfolyadékot a bypass vagy a radiátor felé irányíthatják.

No. 4. A javasolt törölközőmagasság a padlóról 120 cm.

№ 5. A fűtőberendezés és a falburkolat közötti távolságok távolsága:

 • 3,5-4 cm - ha a tekercs átmérője 2,5 cm vagy kisebb;
 • 5-7 cm - 2,5 cm-nél hosszabb csőszakaszral.

Ha a bekötési rajzon megkerülő vezeték van, a kimeneten és a készülék belsejében megengedett az elzáró golyóscsapok felszerelése.

Ajánlott és érvénytelen Sidebar sémák

A "gravitációs szivattyú" elve a tekercs teljesítményének magja. Az illetékes oldalsáv természetes keringést és radiátor teljesítményt biztosít. A vízmelegített törülközőtartó szerelési rendszere kidolgozását kézzel végezzük, egy adott modell kialakításával és a fülke helyzetét illetően a fürdőszobában.

Oldalsó és átlós csatlakozás

A legtöbb eszköz esetében a legjobb megoldás a hűtőközeg áramlásának a felső kimeneten való áthaladása és az alulról történő kioldása. Ez egyetemes csatlakozással érhető el, melyeket az alábbiakban ismertetünk.

Az univerzális oldalsáv előnyei:

 • a teljesítmény nem függ a felszálló vízellátás irányától és sebességétől;
 • a keringés leállítása után nincs szükség légtelenítésre;

Az oldalsáv univerzális verziója lehetővé teszi, hogy fűtött törülközőtartót használjon bármilyen kényelmesen a felemelőtől a beépítési távolságig.

A rendszer feltételei:

 1. Az alsó rögzítési pont a radiátor csatlakozás alatt helyezkedik el, és a felső nyakkendő a felső kimenet felett helyezkedik el. A szállítócsövek lejtése 2-3 cm / méter. Vízszintes csatlakozás megengedett a 32 mm keresztmetszetű csöveknél, valamint ha a felemelő távolság kevesebb, mint 2 m.
 2. Ólomcsövek - kanyarok és "kocsányok" nélkül. Ellenkező esetben a rendszer levegőbe kerül, és a természetes keringés leáll.
 3. Az ellátóvezeték optimális átmérője: ¾ hüvelykes acél, 25 mm - erősített polipropilén.
 4. Kívánatos a csövek szigetelése. Ez a követelmény különösen fontos a süllyesztett műanyag csöveknél.

Teljesen funkcionális oldal / átlós összekötés szűkített bypasstal. A vízvezeték-szerelők ezt a korábban telepített fűtött törölközőt használják, ha nincs szükség teljesen megváltoztatni a felszálló szerkezetet.

Az bypass-eltolás indokolt, ha a régi kocsikat meg szeretné tartani a felszállónak. Ezzel a csatlakozási módszerrel nem ajánlott szűkített áthidalót használni. A fő követelmény a felső hűtőfolyadék áramlása.

Egyes szárítómodellek az alsó csatlakozáshoz vannak tervezve. Az inset három fő sémában történik.

Az alsó csatlakozás megvalósításának követelményei:

 1. Az alsó nyílást a törülközőtartó alatt kell elhelyezni.
 2. Az ellátóvezetékek előnyösen szigeteltek.
 3. A felszálló felső visszahúzása egy előfeszített vagy szűkített bypass használata esetén a készülékhez való csatlakozás alatt helyezkedik el.

Az optimális lejtés kb. 2 cm / méter cső. E feltétel teljesülése biztosítja az áramkörnek a vízáramlás irányától való függetlenségét.

Lehetséges kényszerített lehetőségek a tie-inek

Az oldalsó csatlakozással megengedhetők bizonyos eltérések a tipikus ajánlott rendszerektől.

Az oldalsáv alapvető feltételei változatlanok maradnak. A fűtött törülközőtartó csatlakozópontjainak a felemelővel, valamint a készülék bejáratánál és kijáratánál lévő függőleges szegmensek jelenlétében fennálló különbség.

Egy alternatív oldalsáv látható az alábbiakban. A törülközőtartó teteje a felső kivezetés fölött van. Miután kikapcsolta a vizet, a levegőnek le kell víznia a tekercsről.

Az alsó bemenet némileg módosulhat. Annak szükségessége, hogy a csővezetékeket a padlóról a lehető legkisebb távolságra helyezzék el, szükségessé teszi a felemelkedő csövek növelését. Az alsó csatlakozás minden követelményének betartása nélkül a rendszer hibátlanul működik.

Helytelen bekötési rajzok

A tapasztalatlan mesterek néha nem tartják be az ajánlott programokat. Ennek következtében a szárítás hideg marad a megszakítás nélküli forró vízellátással. Az esetleges hiányosságok példái az alábbiak.

Mindkét esetben a készülék az alsó aljzat alatt található. A lefelé irányuló hűtőfolyadék lehűlt és csapdába esett. A víz nem tolódik vissza, mivel a hűtőfolyadék áramlásának teteje van.

A keletkező "púpos" levegő felhalmozódik. Időközben a légzsilip bezárja a keringést a radiátorban, és a fűtött törölközőtartály lehűl.

Az alább bemutatott változat egyidejűleg két hibát kombinál. A rendszer nyilvánvalóan nem működik.

A vízmelegített törülközőtartó telepítése lépésről lépésre

A vízmelegített törülközőtartó telepítési technológiája megegyezik a különböző bekötési rajzokkal. A lépésenkénti munkamenet magában foglalja az elhasználódott eszköz leszerelését, a felszállócsövek ellátását, a daruk felszerelését és a tekercs szerelését.

Eszközök és anyagok előkészítése

A fűtött törölközőtartó felszereléséhez és cseréjéhez szükséges szerszámkészlet a szobai vízvezetékek típusától függ. Polipropilén csövekbe történő beépítéshez: gömbcsapok; rögzítőelemek; polipropilén csövek; forrasztópáka és kés a PP csövek vágásához.

A fűtött törölközőtartó szabványos teljes készlete a következőket tartalmazza:

 • átmeneti sarkok;
 • szilikon tömítések;
 • zárócsomók;
 • teleszkópos konzolok;
 • daru "Mayevsky".

A rendszerben az elektrolitikus korrózió megjelenésének elkerülése érdekében kívánatos az egyik fém alkotóeleme.

A régi felszerelések szétszerelése

Az elavult tekercs lebontása előtt össze kell hangolni a házigazgatási társasággal folytatott tevékenységeket. A víz felől való leválasztása különleges engedélyt igényel.

 1. Ha a törölközőszárítás nem egy egész a forró vonallal, akkor csak csavarja le a csavarokat.
 2. Ha a készülék hegesztésre kerül, akkor azt egy darálóval le kell vágni. A befúvó csővezeték többi részének elégnek kell lennie a menetvágáshoz.
 3. Távolítsa el a használt eszközt a tartókról.

A felszálló kivágásnak nagyobbnak kell lennie, mint az új készülék fúvókái közötti távolság a csatlakozók és az ujjak hosszához, amelyek szükségesek a nyakkendő összekötéséhez.

Bypass és gömbcsapok szerelése

Szerelje fel a tekercset a bypass felszerelése nélkül, de a szakértők javasolják, hogy jumpert hozzanak előre. A törülközőtartó végein gömbcsapokat szerelnek fel. Szükség esetén a hűtőfolyadék áramlása a készülékbe kikapcsol, míg a felszálló víz szabadon áramlik.

A csövek csőszakaszokon történő felszereléséhez vágjon le egy új menetet a kívánt átmérőjű szerszám segítségével. Ha a régi készülék szétszerelése után a szál túlélte, akkor elegendő ahhoz, hogy "kihúzza" egy szerszámmal, hogy javítsa a kapcsolatot. Szerelje fel az elzárt csövek elzáró szelepeit.

Törölközőtartó tekercs szerelés

A "lógó" és az eszköz csatlakoztatásának sorrendje a következő:

 1. Tegye a jelöléseket a falon a zárójelek alatt - figyeljen a tekercs vízszintes helyzetére.
 2. Készítsen lyukakat és tegyen be dugókat.
 3. Csavarja be a konzolokat a törülközőtartóra, rögzítse a készüléket a falra és rögzítse csavarokkal. Fontos, hogy ragaszkodjon a sugárzó és a falburkolat közötti ajánlott távolsághoz.
 4. Csatlakoztassa a készüléket a szerelvények segítségével a jumper szelepébe, majd a csatlakozásokat a lenvászon aljzatával lezárja.

A csatlakozás típusától függően egyenes vagy ferde menetes szerelvényeket használnak.

Az elektromos modellek telepítésének jellemzői

A vízmodellel ellentétben az elektromos szárítók bárhol telepíthetők, mivel nem függenek a csövek helyétől a melegítéshez és a melegvízhez. Ebben az esetben különös figyelmet kell fordítani az elektromos vezetékek minőségére.

Elektromos törülközőtartók beépítésének követelményei:

 1. A telepítési hely kiválasztása figyelembe veszi az eszköz védettségét a nedvességtől. A fürdőszobához vagy mosdóhoz való távolság legalább 60 cm.
 2. A legkisebb távolság a padlóhoz - 20 cm, a falhoz - 30 cm, a bútorok felületéhez - 75 cm.
 3. A fűtőberendezést nem szabad közvetlenül a foglalat alá helyezni.

Az elektromos csatlakozás az NFC-15-100 nemzetközi szabványnak megfelelően történik.

A fűtött törülközőtartó alatti elektromos szerelés a magas páratartalmú helyiségek elektromos biztonsági előírásainak megfelelően történik:

 • csatlakozás háromvezetékes kábellel földeléssel;
 • csak rejtett vezetékek engedélyezettek;
 • az aljzatnak gumi tömítéssel és fedéllel kell rendelkeznie, amely lefedi az érintkezőkben lévő lyukakat;
 • A VVGng és a VVGng-LS márkájú rézhuzalokat az elektromos hálózathoz használják.

Az elektromos készülékek üzembe helyezésének és működtetésének előfeltétele egy RCD használata, amely megszakítja a készüléket az aktuális teljesítmény túllépésekor.

Hasznos videó a témában

A szárító törölköző kiválasztására vonatkozó ajánlások a videoklipben találhatók:

A fűtött törülközőtartó telepítési folyamata a videóban látható:

A fűtött törölközőtartó felszerelése a választott modelltől függ. A vízkészülék teljesítményét egy jól megtervezett és végrehajtott tie-in rendszer határozza meg. Elektromos modell beszerelésekor különös figyelmet fordít a működési biztonságra. A kombinált "tekercs" telepítése jobb, ha szakembereket bíz meg.

Hogyan kell elkezdeni a törülközőt a telepítés után?

A fűtött törülközőtartály funkciói és tulajdonságai

A fűtött törülközőtartó nemcsak a fürdő szárítását és fűtését szolgálhatja, hanem design elemként is szolgálhat. A beépített kialakítás lehetővé teszi, hogy mentse a fürdőszobát a nedvességtől, és megakadályozza a páralecsapódást és a kellemetlen szagot.

A törölközőszelep szelepcsatlakozási rajza.

A fűtött törülközőtartó mérete és alakja teljesen más lehet, például lépcsőház, négyzet alakú, kerek vagy lapos, kicsi és nagy, esztergálás. Lehetőség van "száraz" eszközök használatára, vagy olajjal töltöttek.

Mielőtt megvásárolná a fűtött törölközőt, meg kell határoznia, hogy melyik típus lesz a legmegfelelőbb és előnyösebb. Választhat víz, elektromos vagy kombinált design. Ezek különböznek a gyártási anyagokban, lehetnek rozsdamentes acélból, rézből, krómozott. A szín fehér lehet, arany, króm, sötét árnyalatú árnyalat. Mivel a csővezeték és a készülék mindig vízzel van ellátva, amelyek tulajdonságai agresszív hatásúak a szerkezet belső bevonására, korrózióálló tulajdonságokkal kell rendelkezniük.

A kombinált törülközőtartó működési elve nemcsak a vízmelegítésen alapul, hanem az elektromos hálózatra is, amely a melegvíz szezonális lekapcsolásához megfelelő.

A saját fűtött törülközőtartó felszerelése és működtetése

Felkészülés a vízmelegített törülközőtartó felszerelésére

A fűtött törölközőt összekötő csomó.

Termék vásárlásakor meg kell követelnie az útlevelet, ahol minden szükséges információt megadnak. A víztörlő vásárlása a lakásban meg kell találnia a víznyomás szintjét a felemelőben. Ez függ a ház típusától és a padló típusától, amelyet a vízellátó rendszer állapota és a lakóhely területe határoz meg. Víztörlőmelegítő használata esetén fontos a csövek vastagsága.

Egy új készülék beszerelése egy régi készülék helyett egy korábban használt fűtött törölközőt leszerel. Lehetőség van egy víz törölköző felszerelésére olyan helyen, ahol forró víz jut. A szárítási vízszerkezetet meghatározó fontos paraméter a munkanyomás mértéke.

Anyagok és szerszámok, amelyek szükségesek a vízszárító berendezések telepítéséhez:

 1. Fűtött törölközőtartó.
 2. Csövek.
 3. Zárójelbe.
 4. Adapterek.
 5. Bypass (jumper).
 6. "Amerikai", belső téma.
 7. Bolgár.

A fűtött törülközőtartó szerelési sémája.

Vízzel fűtött törülközőtartó a falra szerelve speciális tartókkal, amelyek a falhoz való távolság változtatásával állíthatók be. A szárítóberendezésbe vezetett csövek rejtve lehetnek a falon, amely felülről csempézett. Ez a lehetőség a leginkább időigényes.

Az eszköz telepítése megköveteli a leszállási távolság mérését. Ha a régi csöveket új, fűtött törülközőtartóval vásárolja meg, akkor semmi probléma nem állhat, bármilyen típusú eszközt vásárolhat tetszés szerint. Új csöveket szerelnek az új szárítási modell alá. Amikor a régi csővezetékből visszaverődött berendezést kicseréljük. Ebben az esetben egy eszköz megvásárlásához meg kell mérni a csapok közötti távolság hosszát.

A készülék fúvókáinak átmérőjének meg kell egyeznie a forró vízvezetékek átmérőjével. Ha ez megtörtént, akkor az adapterek kiválasztása az előzőtől eltérő átmérőre való áttérés figyelembevételével történik.

A vízmelegített törülközőtartó felszerelésének és indításának jellemzői

Rozsdamentes acél fűtött törölközőtartó kapcsolási rajza.

A kisebb átmérőjű, nagyobb átmérőjű csövekből álló eszköz beszerelése elfogadhatatlan. Mivel a fizika törvénye szerint a víz szabad áramlása a melegvíz-vezetékeken keresztül vezethet a készülékben lévő nyomás növekedéséhez. Az eszköz csatlakoztatásakor nem engedheti meg a balesetet. Csatlakoztathatja a felnyitó csövéhez úgy, hogy felhelyezhető a levehető csatlakozások segítségével, amelyek sapkával vannak ellátva, azaz "amerikaiak".

A legjobb megoldás a gömbcsap telepítése a készülék kijáratánál és bejáratánál. Ebben az esetben egy áthidaló, vagyis egy áthidalás telepítése lehetővé teszi, hogy a teljes csővezetéket ne melegítse át meleg vízzel, ami a hideg évszakban elfogadhatatlan. A vízbe való átfedés csaptelepek segítségével nem zavarja a víz felszínét a felhúzóban a jumper mentén. A rendszer üzemi nyomásának megsértése nem következik be.

Ha 180 ° -ot elforgatható forgódugót vásárolnak, akkor a beszerelést a rögzített szárítóberendezés felett elhelyezett forgó konzolok alapján lehet elvégezni. Opcionálisan egy fűtött törölközőtartó is használható.

A vízeszközökön egy Mayevsky daru szolgál a víz feltöltésére, hogy megakadályozza a levegő dugóinak kialakulását. Az ilyen daruk általában a telepítés felső részén találhatók.

A fűtött törülközőtartó kezdeti bevezetését a Mayevsky daru terhére vízzel történő teljes feltöltése kísérli, amely lehetővé teszi a levegő leeresztésének problémáinak elkerülését.

Telepítés után a készülék forró vízzel van töltve, simán és felváltva megnyitja a csapokat. A telepítés és az üzembe helyezés során fontos, hogy olyan szakemberek képességei legyenek, amelyek megakadályozzák a víz kalapácsát és a szomszédos lakást a forró víz áradásával. Ezért a telepítés során egyszerűen kikapcsolja a vizet.

Elektromos és kombinált törölközőtartó telepítése és működtetése

Az elektromos fűtött törölközőtartó felszerelése eltér a víz behelyezésétől. A fűtött törölközőtartó felszerelhető, ha a víz behelyezése nem lehetséges. A berendezés hőmérsékletszabályozóval van felszerelve.

Egy ilyen eszköz elektromos modellje esetén nincs szükség csővezetékek és csaptelepek beszerelésére. A készülék felszerelésének főbb követelményei a következők:

 1. Kapcsolja ki a csővezeték meleg vizét.
 2. Egy bypass felszerelése három szeleppel. One - a víz belsejében lévő vízmozgás blokkolása, a másik kettő - a készülékhez való csatlakoztatás.
 3. Ha megkerül, meg kell nyitni a rendszer szétszerelése közben - a víz szabadon kering, és a többi csap leáll, megállítva a forró vizet.
 4. A mosdó, a fürdőszoba és a zuhany távolsága legalább 60 cm legyen.
 5. Az elektromos hálózaton működő készülékek beépíthetők a loggiába, a konyhába vagy az erkélyre.
 6. Az eszköz a tápegységhez csatlakozódugóval és csatlakozóval van csatlakoztatva, ami nyitott módszer.
 7. A rejtett összeköttetés módszere akkor lehetséges, ha a kábelrendszert falon vagy dekorációs panelek mögött rejtik.
 8. A készülék indításának fontos pontja a földelés és a védelem leválasztása (RCD). Ez biztosítja az üzemeltetés abszolút biztonságát.

A legtöbb szárítóberendezés fűtése villanyárammal nem haladja meg a 60 ° C-ot, míg a villamosenergia-fogyasztás 25-1200 W, ami a berendezés és a modell teljesítményétől függ. Ez biztosítja a szárítást, függetlenül a rendszeres vízszünetektől - szezonális vagy a megelőzés céljából.

Minden elektromos törölközőmelegítőt időzítővel és termosztáttal kell felszerelni az eszköz indítási folyamatának szabályozásához és felügyeletéhez. Vészhelyzeti leállítási rendszere is van.

A fűtött törülközőtartó elindítása megköveteli a fő kritériumnak való megfelelést - a biztonságot, amely végső soron az eszköz telepítésének minőségétől függ, annak csatlakoztatásához. A termék megvásárlása előtt kérje az eladótól a jótállást, és ellenőrizze az eszköz alkalmazhatóságát otthoni kommunikációra. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a berendezés képes ellenállni az 5 kg-nál nem nagyobb tömegű, ezért nem szabad megengedni, hogy túlterhelje a dolgokat.