Legfontosabb > Tervezés

Hogyan készítsünk egy létrát a padló alatt a padló alá a zuhany alatt: egy útmutató az építéshez és a telepítéshez

Az önellátó higiéniai helyiségek az országban, a házban, a lakásban gyakran nem pénzt takarítanak meg, hanem a személyes igények helyreállítását. Ezért gyakran nem készen állnak javaslatokra, hanem egy létrát teszünk a padló alá a padló alá, és egy egyedi zuhanyzópultot építünk. A tökéletes eredmény elérése érdekében nem mindannyian tudjuk, hogyan történik ez a munka. Elfogadja?

Megosztjuk Önnel a zuhanykészülék valamennyi finomságát és árnyalatát a szokásos raklap és standard minták nélkül. Megmondjuk Önt az egészségügyi csatornák típusairól, az általuk választott iránymutatásokról és az ötlet megvalósításához szükséges anyagokról.

Az általunk benyújtott cikkben megtalálhatóak az önálló mesterek és az ügyfelek kérdéseire adott válaszok. Részletesen leírja a kézzel készített szerkezetek lelke folyamatát. Jelentősen megkönnyíti az információs rendszerek, fotók és videokollekció ismeretét.

A létrák típusai, azok jellemzői és különbségei

Az ilyen típusú lefolyóeszközök különböznek a külső megjelenésben, belső szerkezetben és magasságban. A díszítő rácsok az egyetlen látható rész, és természetesen először is alakjukat értékeljük, kör alakúak és oválisak, négyszögletesek és téglalap alakúak lehetnek, háromszög vagy hosszú tálca formájában.

A létrák rácsai különböző anyagokból készültek. A legtartósabb, minőségi és megfizethető - rozsdamentes acélból készült. Használt edzett üveg, króm, sárgaréz. Kevesebb tartós, de olcsó - műanyag. A műanyag szolgálja a megfelelő időt, de összehasonlítva ugyanabból a rozsdamentes acélból, túl gyenge lesz.

A rácsot általában választják, saját ízlésükre támaszkodva... De alaposabban és objektívebben meg kell vizsgálni a létrák sokféleségét, attól függően, hogy milyen típusú vízfogadó készülék van. A besorolás a következő:

 • Pont. Ezek egy kis beviteli tölcsért jelentenek, amelyet egy rács zár. Bármely helyen elhelyezhető: a közepén, a sarkok bármelyikében, közvetlenül a zuhanyzó öntöződoboz alatt stb.;
 • Lineáris. A beszívó rész egy tálca formájában van, rácskal borított analógiával. Fel vannak szerelve a fülke falán és a zuhany közepén.

A fogadott szennyvíz tekintetében a legerősebbek a lineáris létrák. Hosszúságra állíthatóak, kapacitásuk könnyen kiszámítható a vízáramlásnak megfelelően. Elengedhetetlen a zuhanyzóban, ahol ugyanakkor több embert is mosakodnak, és modern "öntöződobozokat" használnak a "trópusi eső" stílusában.

A zuhanyzókészletben a következő fő elemek szerepelnek:

 • test (műanyag, acél, öntöttvas);
 • eltávolítható dekoratív rács (elülső panel) és egy szitán haj és egyéb törmelék fogására - mindkét rész a létra testén tetején áll;
 • vízbevezető tölcsér tömítő elemekkel (vízszigetelő membrán és acél szorítóperem a rögzítéshez);
 • szifon;
 • az alján levő elvezető cső, amelyen keresztül a víz bejut a csatornába.

Most arról az anyagról, amelyről a létrát készítik. Az öntöttvas kizárólag ipari létesítményekben, nyilvános medencékben, szaunákban van felszerelve. Hátrányok: nehéz telepítés nehéz súly miatt. Előnyök: tartósság, megnövelt áteresztőképesség. A rozsdamentes acél olyan anyag, amely megfelel a szigorú egészségügyi és higiéniai előírásoknak megfelelő szobáknak (kórházak, óvodák, étkezdék). Az acéltermékek könnyen tisztíthatók és rendben tarthatók.

Otthon lehetséges a műanyag kihasználása, az anyagválasztás nem annyira fontos, bár természetesen a rozsdamentes acél előnyös. Korrózióálló, tartós, megbízható.

És végül figyelembe vesszük, amikor egy létrát választunk a magasságának, amely 55-180 mm között változik. Attól függ, hogy mennyit kell emelni a padlószintet. Nem szabad arra törekedned, hogy minimalizáld ezt a tulajdonságot, mivel a magas létráknak jobb áteresztőképességük van.

Az iparág állítható magasságú modellekkel állítható elő, amelyek könnyen beállíthatók az esztrich meglévő vastagságához. A modern lefolyócsatorna-modellek a +80-85 ° C-ig terjedő vízhőmérsékletre tervezettek, a rácsok akár 300 kilogramm vagy annál nagyobb súlyúak is.

A készülék szifon és kimeneti cső

A szifon célja - a kellemetlen szagok behatolásának megakadályozása a csatornacsövekből a fürdőszobában. Ezt a funkciót a szifonba helyezett hidraulikus zárral hajtja végre. De ha nem használja rendszeresen a zuhanyt, a lefolyó fokozatosan megszárad, és a szagok szivárognak.

Ebben az esetben a vízelvezető rendszert nemcsak hidraulikus, hanem "száraz" kapuval kell felszerelni. Megbízhatósága sokszor növekszik, mivel a létra több csillapítóval is rendelkezik, "száraz" kapuval, amely a saját súlya alatt zárolja a lefolyót. A csappantyúk folyóvízzel áramlik ki, majd újra bezárják.

A nem lakóhelyű hideg helyiségekben a létrákat mechanikus zárszerkezettel kell felszerelni, amely nem fagy meg hidegen, és speciális vízelvezető gyűrűvel rendelkezik. Ha a vízszigetelés szakad, a víz visszatér a csatornába a gyűrűben lévő lyukakon keresztül.

A lefolyócsövek szintén különböznek a szennyvízcsatorna keresztmetszetében, amelyhez csatlakoznak. Függőleges vagy vízszintes kimenettel rendelkezik. A fúvóka és a csatorna átmérőjének meg kell egyeznie egymással. Ha a függőleges leeresztő, akkor a keresztmetszet 110 mm. Ez az opció alkalmas vidéki házak és nyaralók számára, a szennyvíz ebben az esetben az aljára van kötve.

A második lehetőség, ahol a csatorna csőcsatlakozás oldalirányú (vízszintes), sokoldalúbbnak és többszintes épületben lévő apartmanoknak az egyetlen lehetséges. Ebben az esetben háztartási célra elegendő 40-50 mm átmérőjű.

A létra kiválasztásának fő kritériumai

Mivel a leeresztő létrákat a tartomány sokfélesége különbözteti meg, célszerű felsorolni, hogy mely paraméterek és milyen sorrendben kell figyelni.

Az első lépés annak meghatározása, hogy a szennyvíz vízszintesen vagy függőlegesen irányul-e. A vízszintes kimeneti csővel rendelkező létra kisebb magassággal és akkor használatos, ha az esztrich vastagsága korlátozott. A függőleges kimenettel rendelkező készüléket csak olyan csatornahálózathoz szabad csatlakoztatni, amely elég alacsony.

A második lépés a létra kapacitásának kiválasztása. E jellemző szerint a "dugó" 0,4-2,0 l / s. Minél nagyobb a nyílás átmérője, annál nagyobb a létra kapacitása.

A harmadik lépés - válasszon a vízzár és a "száraz" kapu között. A döntés attól függ, hogy milyen gyakran használják a zuhanyzót. A vízzár azt jelenti, hogy mindig van víz a létrán, és a "száraz" redőny a kellemetlen szagok ellen véd, még akkor is, ha a vízelvezető csatorna száraz. Hasznos nem csak azokban az esetekben, ahol a zuhanyzás ritkán van benne, hanem a létrának a "meleg padlóba" történő beágyazása esetén is.

És csak a negyedik lépésnél a kör a létra megjelenéséhez - vagy inkább annak külső részéhez (leeresztő rács). Fontos, hogy harmonizáljon a szoba általános kialakításával, a csempe méretével és színével.

Az ötödik lépés - végül arra gondolunk, hogy érdemes olcsóbb, szabályozatlan magassági létrát vásárolni, vagy jobb, ha fizetni akarsz egy állítható modellért. A telepítés pontossága, a telepítés műveleteinek piszkos és tiszta, nagy pontosságú csatlakozása a padlóburkolatok szintjével - ezek a magasságban állítható létrák előnyei.

Telepítési utasítások lépésekben

Ha a házat csak építik, nem merülnek fel komplikációk a zuhany leeresztéséről. A betonozott monolit padló lehetővé teszi, hogy függőleges csatornacsatornát rögzítsen. És egy magas épületben az esztrich vastagsága még vízszintes csaphoz sem elegendő, így a padlószintet 10-15 cm-rel kell emelni.

És a működtetett házakban el kell távolítanod a teljesen régi bevonatot, és tisztítsd meg a szemetet. Csupasz alapon csak egy csatornarendszer legyen. Valószínűleg öntöttvas, és hosszú élettartamú. A legjobb, ha egy ilyen csövet egy új műanyaggal cserélnek, amelybe a rámpa ágcsövét hozza.

# 1: Szerszámok és anyagok kiválasztása a munka számára

A létraszerelést vízálló padlószerkezettel egyidejűleg végezzük. Ennek alapján, és eszközöket kell készítenie. Az esztrich megmunkálásához például egy vödröt, lapátot (vagy keverőt) kell használni a habarcs, a trowelek, a spatulák és az úszó keveréséhez, hogy azt az alapra rakja és igazítsa. A meglévő padlóburkolat (ütvefúró), véső, kalapács bontásához.

Olyan eszköz lesz, mint ez:

 • mérőszalag, lézeres szint, kés, vonalzó, négyzet;
 • cserépvágók;
 • kulcsok és csavarhúzó készlet;
 • sodronyvágó;
 • fűrészgép, stb.

A szükséges anyagok listája (mennyisége az alapterülettől függ):

 • száraz DSP esztrichhez (5 kg / 1 m2);
 • habosított beton, hogy megkönnyítse az esztrich alsó réteget (a padlón lévő teher csökkentése érdekében);
 • polisztirol lemezek hőszigeteléshez (50 mm vastag);
 • vízszigetelő membrán (csillapító szalag);
 • tömítő masztix (a 3 kg / 1 m 3 eloszlás kiszámításával);
 • Izoplast;
 • csempe ragasztó (legfeljebb 5 kg / 1 m2);
 • habarcs ízületekhez, szilikon tömítőanyag.

És ami a legfontosabb: egy létra a teljes készletben (kötőelemekkel stb.), Műanyag csövek, kerámia padlólapok.

# 2: A létra eszköz alapjainak elkészítése

1. szakasz - csatorna leeresztése a csatornába. Vágja le a leeresztő csövet a szennyvízrendszerbe a szükséges lejtési szinttel (2 cm legyen méterenként), és töltse be a csatlakozókört paszta tömítéssel. Szükség esetén egyesítse a lefolyót a zuhanyzóval más csatornákkal - a konyhából, a mosógépből.

2. szakasz - a kötés magasságának kiszámítása (előjelzés). Végezze el a következő lépéseket:

 • állítsa be a szintet úgy, hogy a leeresztő cső tengelyét a csatorna felé mutassa;
 • tegye ki a létrát 1,5 cm-rel az elágazó cső felett (a tengelyre fókuszáljon);
 • mozgassa a gerendát a rácsos létra magasságába;
 • a rács vastagságát és további 1-1,5 cm-es magasságot a meredekség magasságához a normál vízáramhoz (lineáris méterenként 1 cm-rel);
 • a rácsszerkezet magasságát jelző vonaltól felfelé helyezzük a kiegészítő magasságot, és a szintező gerendát új jelre mozgatjuk.

Még mindig meg kell jegyeznünk egy ceruzával vagy jelzővel a gerenda falra vetülését - ez a magasság, amelyre a padlót fel kell emelni.

3. lépés - az alap készítése. Ebben a szakaszban egy nagyoló esztrichet készítünk:

 • tisztítsuk meg a padlót, javítsuk meg a repedéseket, javítsuk meg a károkat és szabálytalanságokat;
 • hogy 5 cm vastag polisztirolhabot fektetnek a fő esztrichbe, és az esztrich nem lehet 3 cm-nél rövidebb, 8 cm-t helyezünk el a falon a védjegytől (lásd az előző bekezdést), és új jelet kapunk - ez a durva esztrich felső éle ;
 • töltsük fel az esztrichet - a súly és a padló terhelésének csökkentése érdekében a könnyűbetonot (habbeton, kerámi beton) vagy habblokkokat rögzítjük, 3 cm-es réteggel megerősítő hálóval és cement-homok öntéssel.

A falak mentén egy zsalu szalagot hozunk létre, hogy létrehozzunk egy "lebegő" hatást és védjük az esztrichet a lehetséges repedésektől. Az esztrichet legalább 14 napig az építési kódok szerint kell szárítani, ha a felszerelt helyiségben a hőmérséklet hátterét a stabil + 20º-nál alacsonyabb hőmérsékleten kell tartani.

4. szakasz - vízszigetelő kezelés. Vízszigetelést használunk - bitumen vagy más tömítőanyag. Az átfedő falakkal az egész felületen több rétegben kell felhordani. Óvatosan fedjük le a falak sarkait és ízületeit a padlóval - a penész és a gomba legvalószínűbb terjedésével.

A rugalmas vízzáró filmet alkot. A megbízhatóság növelése érdekében az összes ízületet ragasztósított vízszigetelő anyaggal ragaszthatja, 25-30 cm magasságig ragaszthatja meg, majd más rétegben maszkolható fel. A vízszigetelést a jövőben többször meg kell ismételni, ahogy a padló rétegei nőnek.

5. szakasz - a hely kiválasztása a létra befogadására. Kísérletezzük a csempe elrendezést, és válasszunk helyet a létra felhelyezésére úgy, hogy a padló általános megjelenése esztétikailag kellemes legyen. A drain dekoratív rácsot szimmetrikusan kell elhelyezni a csempe és csempe ízületekhez képest. Jó lenne eltávolítani egy csempe és a helyén egy pontleereszt felszerelésére. Ha a csempe nagy, akkor a létrát két / három / négy elem csomópontjába helyezzük. A sarok és a lineáris létrák ajánlott szilárd burkolólapokkal kombinálni, elkerülve a felesleges vágást.

# 3: Hőszigetelés telepítése és építése

6. lépés - a létra felállítása. Összeszereljük a létra testét, rögzítjük, az alján lévő kisülőcsövet a vízelvezető csőbe helyezzük.

7. szakasz - a szigetelőréteg létrehozása. A polisztirol lemezeket darabokra vágtuk. Szigorúan állítsuk be a vágóvonalakat a meglévő csatornaösszetevők körvonalai alatt, a polisztirol habot a padlón. Hőszigetelő tulajdonságai miatt a polisztirol hab megakadályozza a hőnek a falak elhagyását.

A perem mentén egy csíkos szalagra is szükség van, de jobb kézzel vágni ugyanabból az anyagból, csak kisebb vastagsággal (3 cm). A polisztirolhabok közötti csomópontok ragasztása megakadályozza, hogy a hideg a betonból behatoljon.

# 4: Padlótisztító készülék

8. lépés - töltse fel az esztrich második rétegét és a padló lejtését. Zárja le a szigetelő erősítő hálót. Beaconokat állítunk be, hogy a lejtést a lefolyó irányába jelöljük. Különleges szabványlemezek vásárolhatók a boltban vagy fából készültek.

Ha szerencséje van a modell kiválasztásával, akkor egy létrával kiegészítve talál egy hosszúságú vastagságú vezetősíneket (ugyanazt a "jelzőtáblákat"). Ezek együttesen olyan kereteket jelentenek, amelyek megkönnyítik az esztrich kitöltését a leeresztő nyílás lejtésével.

Miután létrehoztuk a "jelzőfényt", és miután ellenőriztük az összes mérést, a cement és a homok szokásos oldatával öntöttük a padlót 3-4 rész homok és a cement első részéhez viszonyítva. Az esztrichnek teljesen el kell rejtenie a vízelvezető eszközt. Csak a karima marad nyitva. Arra törekszünk, hogy a felületet minél jobban el lehessen érni, egy lineáris méterenként 1 cm-es eltérést alakítunk ki.

A legegyszerűbb módja annak, hogy a lejtőn a fal mentén elhelyezkedő létra-tálca legyen, mivel egy irányba irányul. A középpontba helyezett létradiagramhoz a padló lejtését négy oldalról kell elvégezni, ami technikailag sokkal nehezebb. Miután befejeztük a munkát, 3-4 napig szárítjuk a csatlakozót.

9. szakasz - vízszigetelő kezelés. Stele a szárított esztrich vízszigetelő alapfelületén (izoplast lap). Elvágtunk egy lyukat, húztuk rajta egy karimát, rögzítjük csavarokkal a széleken. Az Isoplast a felületre van hegesztve, hátsó oldalát fúvókával fűti. Ismét megdörzsöljük a padlózat sarkait és csuklóit a falakkal, tömítő maszkkal.

# 5: befejezése

10. szakasz - létracsomag. A létraszerkezetben egy szifont helyezünk, próbálkozunk egy dekoratív rácson, egy gumitömítőgyűrűt helyezünk alá.

11. lépés - töltse fel az esztrich harmadik réteget. Ideiglenesen távolítsa el a rácsot a rámpából és fedje le a lyukat egy vízzáró anyaggal úgy, hogy ne szennyezze a rámpa belsejét. Az utolsó nyakkendőt úgy alakítjuk, mint korábban. Ugyanakkor fenntartunk egy kis magassági magasságot, amelyen a padlószintet az utolsó lépésben fel lehet emelni csempével. Ez a szélesség megegyezik a csempe vastagságával, plusz 1-2 mm-rel (a ragasztóréteghez való tartozás).

Az utolsó szárítás a leghosszabb. Az esztrichnek érettnek kell lennie, ami átlagosan 25-28 napot vesz igénybe, de jobb, ha 43 napos teljes ciklust elvisel. Ugyanakkor meg kell tartani a közepes páratartalmat (az első napokban rendszeresen be kell nedvesíteni a felületet), +20-22 ° C hőmérsékletet, valamint védeni kell a helyiséget a piszoktól és a közvetlen napfénytől.

12. szakasz - csempézés. A rámpától a falig lefektetünk csempéket, csempe ragasztóval és szépen vágjuk őket a megfelelő helyekre. 1-2 napig száraz.

A zuhanyrúd telepítésénél végül elkészül. Még mindig meg kell törölni a csempecsuklók vízálló rágcsálókkal.

Hasznos videó a témában

A zuhanyzó létrájának belső szerkezete (pl. Létra-tálca):

A zuhanyrács létrája:

A zuhanytálcában levő lapok lejtése:

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a mosdó a padlóban praktikus és eredeti ötlet. A nyitott zuhanykabinok népszerűségét nemcsak a modern design, hanem a kényelem is magyarázza. Az egyetlen dolog, ami sokakat megráz, azzal a kockázattal jár, hogy a szomszédos szobákat és az alsóbb szinteket vízzel elárasztja. De ha a telepítést szakmailag végezzük, nincs aggodalomra okot adó ok, és nem lehet!

Menetjárat a padló alatt a csempe alatt: hogyan kell megfelelően telepíteni a saját kezét

A modern ember zuhanykabinja lehetőséget kínál arra, hogy gyorsan felfrissüljön a dolgok között, felkelni a kora reggel, vagy épp ellenkezőleg, lefekvés előtt lefeküdni. Magánház építésénél vagy egy városi lakás felújításánál önállóan telepítheti a kényelmes, oldal nélküli oldali zuhanyzót, amely kényelmes kialakításának köszönhetően ismét divatba jön. A legfontosabb dolog az, hogy ne felejtsünk el egy nagyon fontos elemet - egy létrát a padló alá a padló alatt, ami a felhasznált víz összegyűjtésére és eltávolítására szolgál. Tekintse meg a létrák telepítésének feltételeit és árnyalatait.

Mi a "létra" és mi az?

A padlóleválasztás a padlóburkolatokban álcázott egészségügyi berendezésekre vonatkozik. Valójában ez vízelvezető padló alá szerelt egyszerű konstrukció.

A szennyvízkommunikáció egyszerű megjelenésű elemének fő célja a szennyvíz elvezetése a fő vízelvezető csomagtérbe - egy felemelő, de számos ugyanilyen fontos funkció van:

 • az eltömődések megakadályozása a nagy szennyező részecskék által használt víz szűrésével időszakos tisztítás lehetőségével;
 • tömített kapcsolatot biztosít a padlóburkolattal;
 • a kellemetlen szennyvízszagtól való védelem.

Az anyag, amelyből a vízelvezető berendezés összes alkotóeleme készült, korróziógátlónak kell lennie, így a leeresztő cső műanyagból vagy rozsdamentes fémrészből áll össze, néha kombinált kivitelben.

Külső formában a létra lehet ovális, kerek, négyszögletes vagy négyzet alakú. Szerkezetileg ezek lineáris, pontszerű és közeli falú eszközök. A pont létrát bárhol elhelyezhetjük a helyiségben. Lineáris és falas létrákat használnak a szélein és főleg a sarkok a szobában.

A létrák alakját és méretét számos gyártó képviseli. A legegyszerűbb megbízható modellektől az összetett mintákig, a vágás és a visszafolyásmentes száraz és nedves szelepek kaszkádjával. A kényelem érdekében néhány szabványt fejlesztettek ki a termék magasságára, amelyet a padlóburkolat vastagságától függően választanak ki.

A terméknek tartósnak, kopásállónak kell lennie, ne sértse meg a padlóburkolat integritását.

Napjainkban a gyártók változó magasságú létrákat állítanak elő, ami nagyban megkönnyíti a termék telepítését.

Külsőleg a létra hasonlít egy, a rögzítő karimával ellátott tölcsérre, a másik oldalon. A problémák egyszeri vagy átmenőek (abban az esetben, ha több eszköz csatlakozik ugyanazon a csőhöz a zuhanycsészében).

Mindegyik kimenet vége a csővezetékhez való csatlakozással történik. A ház belsejében egy szűrőhálóval ellátott áteresztő szifon van rögzítve, amely hidraulikus zár, amely megakadályozza az eltömődést és a szagokat. A csapdák eltérő szerkezetűek.

A létrák kiválasztásánál ügyeljünk a nyílások méreteire - meg kell felelniük a csövek bemeneti nyílásainak átmérőjével. Jobb, ha mindent megvásárol a készletben, és a megbízhatóság érdekében próbatestet készítesz.

Ne felejtsd el a csatlakozókat és a rögzítőket, minden részletnek sértetlennek kell lennie repedések és zsetonok nélkül.

Az integrált vízelvezető zuhany előnyei

A vízelvezető tálcák és létrák változatosságát magyarázza az a tény, hogy szükség van olyan zuhanykabinokra - amelyek nem vásároltak, amelyek egyetlen összetett szerkezetet képviselnek, de álló, tálcás és komplex elektronikus "töltelék" nélkül.

A vezetőfülke egyszerű és kényelmes: zuhanyzóval ellátott bár, simán nyitható műanyag rekeszes ajtók, csúszásmentes padlóburkolat kerámia burkolattal. Ilyen hely a vízkezelésre, önállóan szervezhető, a padló és a falak csempével és megfelelően összekötő kommunikációval.

Miért választják a tágas fürdőszobák és a szekrényes fürdőszobák tulajdonosai ezt a zuhanykabin-választást? Számos előnye van:

 • különböző méretek és konfigurációk;
 • a nem szabványos helyiségekben való szállás lehetőségét;
 • egyedülálló dizájn létrehozása;
 • az egyszerű gondozás és a rendszeres tisztítás;
 • kényelmesen használják a zuhanyokat az idősek.

Az egyik technikai előny a vészkiürítés jelenléte. A vis maior (balesetek a vízellátó rendszerben az ő lakásában vagy a szomszédok felett), a víz menekülni egy létrán beágyazott a kerámia csempe a padló.

Lépésről lépésre telepítési útmutató

A vízelvezető híd az első szakaszban, a csövek behelyezésénél, egy esztrichelemmel és egy vízszigetelő réteggel van felszerelve. A kommunikációval együtt készítse el a padlót, amelynek szelet egy réteges torta. A pite számos változata létezik, az ábrán az egyiket mutatjuk be.

1. szakasz: Anyag és eszközök előkészítése

Ne felejtsük el, hogy a létra felépítése párhuzamosan történik egy összetett vízálló padlózat építésével, így az eszközöket úgy választják ki, hogy szükség van egy adott réteg eszközére.

Például az esztrich elhelyezéséhez tartályokat kell készíteni a megoldás előkészítéséhez, kézi szerszámot az alkalmazáshoz és a kiegyenlítéshez (trowelek, szintek, trowelek). Bármelyik szakaszban hasznos lehet egy jelölőanyag - egy szalagmérő, egy marker, egy lézeres szint, egy építő kés.

Szükséged lesz egy másik anyagra is, amelynek összege közvetlenül függ a padló felületétől (általában kicsi):

 • expandált polisztirol lemez hőszigeteléshez (5 cm vastag);
 • száraz cement-homok keverék síró eszköz (1m² - 5 kg);
 • vízszigetelő membrán, masztix (1m² - 3 kg), szalag (10 cm);
 • műanyag csövek, létrák kötőelemekkel és csatlakozókkal;
 • csempe ragasztó (1m² - 5 kg);
 • kerámia csempe csúszásgátló bevonattal;
 • habarcs, tömítőanyag.

Különös figyelmet kell fordítani a leeresztő létrák megválasztására: a szabványos modellek egyszerűen ellenállnak a tonnánkénti tömegnek és zökkenőmentesen működnek a + 80º

2. lépcső: A létradiagram összeszerelése

Javításra van szükség a régi épületek házaiban, ahol a fürdőszobák már csempézettek. Ha úgy dönt, hogy a fürdőszobában zuhanytálcát telepít, akkor távolítsa el a régi fedelet, majd rendezze el az új készüléket, de beépített leeresztő kommunikációval. A leszereléshez kalapácsfúró, véső, kalapács szükséges.

A szemétgyűjtés után egy betonpohár és egy csatorna található, amely a kádból, a mosdókból és a WC-tálból gyűjt lefolyókat. Ha ez a régi minta öntöttvas termék, akkor jobb, ha egy új műanyag csővel azonnal felcserélhető, amelybe a létráról szerelt cső behelyezhető.

A falak és a sarkok csatlakozását gondosan kezelni kell vízszigetelő masszával, ezt az eljárást előnyösen minden egymást követő réteg után végezzük. Ez megakadályozza a víz behatolását az alsó rétegekbe és a magas páratartalom kellemetlen hatásai a helyiségben - a gombák és a penészgomba.

A szaniter felszerelések gyártói már figyeltek arra, hogy a felhasznált víz összegyűjtése a zuhanyzóban történik, és késztermékeket gyártanak a létra kialakításához.

3. szakasz: A leeresztő nyílás felszerelése

Annak érdekében, hogy megfelelően helyezze el a létrát, számításokra lesz szükség. Megtaláljuk az elágazó cső csatlakozásának helyét a csatornacsatornába, és ettől egyenes vonalat végzünk a vízelvezető berendezés telepítési pontjához. Nem lesz szakszerű, ha lyuk a szélén vagy a cserép közepén helyezkedik el.

Egyes díszítő elemek megfelelnek a kis kerámia elemek méretének - ebben az esetben a karimát egy csempe helyett helyezzük el. Ha a kerámia négyzetek vagy téglalapok nagyok, akkor szerelje fel a létrát két-négy elem csomópontján.

A létra eltávolítását a csatornába vágják, az ízületeket szilikon tömítőanyaggal kezelik. Ha a konyhából, fürdõbõl vagy mosógépbõl egy leeresztõcsövet kell csatlakoztatni a szokásos modell helyett, használjon két kimeneti áramlást.

Ugyanabban a szakaszban, a további hőszigeteléshez granulált vagy extrudált polisztirol habot helyezünk a padlóra, gondosan kivágva a kontúrt minden csatornarendszer számára.

4. szakasz: Tie down device

Dörzsölje homok- és cementhabarcsot, majd 35-40 mm vastag réteggel polisztirol habra fektesse. A falak mentén műanyag gerendákat lehet elhelyezni, amelyek később, amikor az esztrich érlelődik, az expanziós ízületek szerepe lesz. De a legjobb anyag a fal mentén lesz egy zsalu szalag, két változatban kapható: öntapadó és egyszerű.

A damper szalagokat alacsony hővezető képesség, megnövekedett vízállóság, ellenáll a hirtelen hőmérsékletváltozásoknak és a tartósságnak. Miután megoldotta a problémát a padló és a fal összekötésével, előrenyomul a betonszerkezet a vízelvezető nyílás oldalának billentésére szolgáló eszközzel.

A cementet úgy kell elhelyezni, hogy teljesen lefedje a lefolyóeszközt, kivéve a karima körét. Annak érdekében, hogy a felület jobban egyenletes legyen, a szabályt alkalmazzuk - egy olyan eszköz, amely egy nagy vonalzóhoz hasonlít.

Ajánlások a lejtő felszereléséhez - 1cm 1m alapterületenként. Ha a létra a fal mentén helyezkedik el, a meredekség egy irányban halad - az áramlás helyére.

5. szakasz: Padlóburkolat

3-4 napig várjuk, amíg az esztrich meg nem szárad, majd helyezze el a vízszigetelő réteget. Először a membrán nagy darabját (isoplast) vágjuk egy középső lyukkal, helyezzük a karima alá a külső felület felé, és rögzítsük a körkörös csavarokkal.

Ezenkívül vízálló a sarkok, az ízületek és a zuhanyzó kabin teljes területe. Az anyagot melegítéssel hevítjük, ennek eredményeképpen kritikus helyeken sűrű, megbízható membránréteget kapunk.

A felső részét - a létraszerkezet dekoratív rácsával ellátott szifont rögzítjük anélkül, hogy megfeledkeznénk egy gumitömítő gyűrűről. A rácsot később el lehet távolítani, hogy elérje a rámpa belsejét.

Az eredménynek vastag, vízálló rétegnek kell lennie, amelyet egy másik esztrichrétegnek kell öntenie. Ha a leeresztőnyílás a középpontban van, a sarkoknál az átlói mentén rendezzük el az útmutatókat úgy, hogy az alsó sarok közeledik a rámpa felé, és a kész háromszög homok-cement keverékkel van feltöltve.

A rácsos burkolat idején egy vízszigeteléssel, úgyhogy a cement nem jut be a szifonba. A lefektetett keveréket kissé billentse a közép felé.

6. szakasz: Kerámia burkolólapok elhelyezése

A padlófelület vonzóbbnak tűnik, ha elkezdenünk kerámia burkolatot elhelyezni a rámpától a falig. Szükség esetén óvatosan körbevágni kell a lefolyó lyuk körül elhelyezkedő elemeket. Különösen nehéz a rámpa kialakítása, ha külső része kerek. Megfelelő számításokkal a fal közelében lévő csempe nem kell vágni.

A kerámiákat a szokásos módon szerelik fel: egy ragasztóréteget helyeznek a cement felületére, spatulával egyenlítik ki és a burkolólapokat felváltva helyezzük el. Egy nap után, amikor a ragasztó megszárad, megteheti a habarcsot, de csak vízálló simítót használjon.

A habarcscsatlakozások szélessége - legfeljebb 3 mm. Ha a telepítési technika nem sérül, akkor a leeresztő rács ugyanolyan szinten lesz, mint a helyezett csempe.

A mozaik telepítésével kapcsolatos videó utasítás segít a munka gyors és helyes elvégzésében:

A leeresztő tálca felszerelése?

Kerek vagy négyszögletes létra helyett gyakran tálcát használnak - egy hosszúkás, keskeny vízelvezető eszközt. Telepítéséhez figyelmet és egyértelmű utasításokat kell követni. A nyomtatott kísérő dokumentumok mellett a gyártó cégek olyan videókat készítettek, amelyek a szerkesztés minden szakaszát könnyen elérhető formában mutatják be. Az egyik példát mutatjuk be - az AlcaPlast tálca videó telepítési utasításai:

A létra létesítése egy padló alatt egy padló alá és annak felszereléséhez

Nem mindenki akar zavarba hozni egy helyet a fürdőszobában zuhanyzókkal, és nem veszi észre, hogy kihasználja az egyszerű telepítési terveket. A mentés és a gyors összeszerelés érdekében a padló alatt a padló alatti zuhanycsapágy megfelelő. Ez a készülék különbözik a sajátosságaitól, és nem igényel speciális telepítési ismereteket, így a kezdő is megbirkózik ezzel a feladattal.

Jellemző zuhanyzó létra

A zuhanycsatorna több elemből áll: egy rács, egy durva hulladékszűrő, egy lefolyó, egy vízzáró (száraz típusú), tömítőanyagok és kötőelemek. A forma alakja lehet négyszögletes, ovális, kerek négyzet. Továbbá a csempe alatt lévő eszköz állítható és szabályozatlan magasságban van felosztva.

Vannak megbízható modellek és költségvetési lehetőségek is. Amikor egy ilyen részletet vásárol a zuhanyzó helyiségekben, jobb, ha figyel a drágább felszerelések lehetőségére. Ez sokkal hosszabb, mint a hagyományos kínai létra. A képen részletesen bemutatjuk, hogy az eszköz fő elemei a víz elvezetésére.

A zuhanyelvezetőnek a következő elemei vannak a megfelelő működés érdekében.

Miért használják gyakrabban a létrát, mint egy tálca zuhanyzóját?

A tálcával ellátott zuhany drágább, mint egyszerűen befejezni az érdekes anyag fürdésének helyét, és egy zuhanycsapot a padlóra telepíteni, mint lefolyót. Az ilyen csomagot azért használják, mert nem nyújt nehézséget, és szakemberek bevonása nélkül megbirkózik, és a következő előnyöket élvezi:

 • egyszerű használat;
 • az egyszerű gondozás;
 • megakadályozza az eltömődést a csatornarendszerben, mivel megakadályozza a nagy törmelék behatolását;
 • egyedi tervezést lehet létrehozni;
 • az elhelyezés különböző lokalizációja (a padló közepén, a sarokban, a fal alsó részén;
 • Rendelkezik széles formában és méretben.

Emellett a csempe alatti csatorna alapkonstrukcióján túl vészhelyzet is telepíthető, ami mentes a véletlen vízveszélytől vízvezeték baleset során.

Figyelj! Egyre több ember építi a zuhanyrácsot a nehézségek hiánya miatt. Ráadásul a legtöbb tulajdonos megtagadja a komplex eszközökkel felszerelt fülkék kialakítását, és egy egyszerű leeresztő eszköz ideális ebben a helyzetben.

A szokásos szifon mellett egy száraz szifon is jelen lehet a létraeszközben. Kényelmes, mert még akkor is, ha nem használja hosszabb ideig a zuhanyt, az idegen szagok nem jutnak be a szobába, de a hidraulikus zárral ellátott berendezések gyakran kellemetlen szagforrássá válnak a fürdőszobában. Tekintse meg a fotót, hogyan néz ki és működik a száraz létra.

Ügyeljen arra, hogy a létra száraz zárral működjön

A fülke nélküli zuhanykabinok típusai

Általában a koalíciós szilva szétválasztására szánt kabinok nélküli zuhanyzót háromféle típusra osztják: lineáris, pontszerű és falú. Tekintsük meg mindegyikük jellemzőit.

Lineáris telepítési lehetőség

Ez egyfajta vízelvezető, amely elsősorban a fürdőszobában van a sarokban vagy a zuhanyzóban, vagy a falhoz közel, amelyhez a lejtő van. Gyakran van egy száraz redőny, amely megakadályozza a szeszes szagok belélegzését a szobába.

Spot csatorna

Dot zuhanycsatorna a csempe padló

Ez az opció kényelmes, mert szigorúan elhelyezett helyen van, azaz a fürdőhely közepén. Egy ilyen tusoló létra alatt csempe csempék, enyhe lejtés készül minden oldalról. Nem észlelhetők a szemmel, és a víz segít gyorsan elhagyni a padló felületét.

Fali szilva

Fali zuhanyzó

A fali szilva a zuhanyzóban van plusz. Ők szinte láthatatlanok, de otthon, hogy gyakorolják ezt a módszer a leeresztés nem mindig kényelmes. Fontos, hogy helyesen számítsuk ki a padló lejtésének szintjét.

Háztartási szerelési szabályok

Otthon, a falak és a padlóburkolat befejezése után is telepíthet egy lefolyócsövet, ha korábban telepített egy csatorna a megfelelő helyen. Ezért részletesen megvizsgáljuk az ilyen eszköz telepítési rendszerének minden részletét.

Kövesse ezt a sémát, ha a létrát a zuhanyzóban és a fürdőszobában vizet tölti

 1. A zuhanyrács létesítése előírja, hogy kötelezően meg kell adni egy olyan rendszert, amelyben minden részletet feltüntetnek, és persze azt a helyet is, ahol a mosdókagyló be lesz szerelve.
 2. Elkészítjük a szükséges anyagokat és eszközöket. Ezután helyezze el a szennyvízcsatorna-rendszert arra a helyre, ahol a lefolyót telepítik (ha korábban ez a hely nem lett elkészítve.
 3. Ezután a padlón lyukakat készítünk, a vízelvezető berendezés magasságától, a szifonnal és a hullámossággal együtt. A szennyvízcsövek lefektetése után szükségszerűen betonhabarcsot kell készíteni, és ha létszáma túl alacsony ahhoz, hogy a létrák a szükséges számú centiméterrel emelkedjenek.
 4. Győződjön meg róla, hogy a síkok meredekségét, ahol egy egyszerű lefolyót szerelnek fel. Telepítse jobbra a készüléket a sarokban. Itt lesz a legkevésbé észrevehető, és a lejtést két ellentétes oldalról hajtják végre.
 5. Várunk, amíg az esztrich meg nem erősödik, és a leeresztő létrát az előkészített lyukba helyezzük, és ebben a szakaszban biztosan szorosan kötjük össze a szennyvízcsatornával. Ezután elhelyezheti a csempe m dekoratív felső rácsot.

Figyelem! Számolva azt a helyet, ahol a higiéniai létra kerül, minden árnyalatot megad. Vegye figyelembe, hogy a falak közötti csempe mennyisége ésszerű, és nem zavarja a zuhanyzó megjelenését. Ne felejtse el a padló vízszigetelését, amelyet a befejeződés közvetlen lefektetése előtt végezni.

A csempék és a zuhanycsatorna lefolyócsapja eltérő a berendezések tekintetében, de telepítésük hasonló.

A mester általános tanácsai

Amikor kiválaszt egy létrát a zuhany alatt a csempe alatt kell fegyverezni a tanácsot a szakemberek plumbers. Az első dolog, amit meg kell választani nem a költségvetési lehetőségek, amelyek néhány hónappal a használat után sikertelenek, és drágább konfiguráció.

Jobb választani az eszköz szifont, amely akkor is, ha nem használja hosszabb ideig (az országban, az utazás alatt) a zuhanyzót, nem fog kellemes kellemetlen szagokkal jutalmazni a szobát.

Szüleket kell venni ellenőrzött helyeken, és csak miután alaposan felmérte külső állapotukat: nem észleltek semmilyen repedést, festett elemeket, fontos, hogy minden összetevő legyen a helyén. A javasolt utasítások a készülékre vonatkoznak.

Tusoló nélküli kabin a saját kezével: hogyan kell egy létrát installálni a zuhanyzóhoz, fotókhoz, videókhoz

Sokan álmodnak arról, hogy egy zuhanyzó van a fürdőszobában, ami kényelmes, stílusos és gazdaságos. Ezért, amikor a javítás megkezdődik, gyakran a tulajdonosok megszabadulnak a fürdőszobától a zuhany mellett. A fülkék nem olcsóak, de létezik egy alternatíva is -, hogy magad csináld. A hosszú távú üzemeltetés egyik fő feltétele a létra vízelvezetéshez való felszerelése. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy milyen típusúak és hogyan kell helyesen telepíteni.

Miért kell egy létra a lélek számára?

A folyosó egy vízvezeték, amely a vízáramlást csatornacsövekbe irányítja, a csempe alatt. Ezenkívül számos fontos funkciót lát el:

 • akadályozza az elzáródások kialakulását a szűrőmechanizmusok segítségével;
 • csőszerű vagy más padlóburkolatot biztosít;
 • védelmet nyújt a szagú illat ellen.

A létrák több fajtája létezik.

Az általuk készített anyag szerint a következő típusok különböztethetők meg:

 • öntöttvas. Főleg a termelésben használatos, a tartósság és a mechanikai károsodással szembeni ellenállás miatt. A nagy tömeg és a magas költségek miatt nem széles körben elterjedt a fogyasztók körében.
 • rozsdamentes acélból. Használható mind a magán-, mind az ipari épületekben. Olyan esetekben alkalmazható, amikor a helyiségekben magas egészségügyi követelményeket szabnak ki.
 • műanyagból. A lakóépületek legáltalánosabb megoldása. Az ilyen létrák fő előnyei: alacsony költség, hosszú élettartam és nagy szilárdság.

Az űrlap az alábbiak szerint kerül besorolásra:

 • négyzet alakú;
 • kerek;
 • téglalap alakú.

A vízáramlás irányának megtervezése szerint:

 • vízszintes. A víz a padlóburkolat alatt rejtett csövön keresztül közvetlenül a csatornába kerül.
 • függőleges. Egy kevésbé népszerű létrafajta. A víz először egy speciális depresszióba esik, és csak ezután vezet be a csatorna-felszállóba.

Szifon kialakítással:

 • vízzárással. A fő hátránya ennek a modellnek: ha a víz hosszú ideig nem szerepel, akkor a szennyvízszagok behatolnak a helyiségbe.
 • száraz zárral. Amellett, hogy ez a nézet vízcsappantyúval van ellátva, szintén szelepek vannak, amelyek saját súlya alá esnek, ezért állandóan zárt és nem idegen szagokat engednek ki.

Vásárláskor győződjön meg róla, hogy a zuhanyrács szilárd, teljes, nincs repedés és zseton.

Zuhany eszköz

Bár ezeknek a termékeknek sokféle típusa van, ezek nem különböznek az alapvető elemektől. Minden létra tartalmaz:

 1. Rács. Ez a létra-eszköz legfelső része. Csak a végleges telepítés után látható marad. Esztétikus és védő funkciója megakadályozza, hogy a nagy törmelék bejusson a csővezetékbe.
 2. Perforált fémcsésze. Ez egy további szűrő a kis tárgyak tisztításához.
 3. Gumi tömítőanyag, amelyen keresztül beállíthatja a termék beépítési magasságát.

Tipp A zuhanyrács kiválasztásánál figyelembe kell venni annak magasságát. Ez attól függ, hogy hogyan kell felemelni a padlót a fürdőszobában. Ráadásul minél magasabb ez a készülék, annál jobb a teljesítménye. A legjobb megoldás - állítható létra, amely az esztrich bármely magasságához igazítható.

Létra helye

A létesítés legfontosabb helye:

 1. A fülke közepén vagy egy kis eltéréssel az egyik sarkában. Ezzel az elrendezéssel a lejtést 4 oldalról kell biztosítani.
 2. A szoba sarkában. Ezzel a telepítéssel a lefolyó szinte észrevehetetlen. A lejtést két síkban kell elvégezni a kiválasztott szögben.
 3. A fal közelében. Ily módon a lyukasztott létrák telepítése nagy átvitelt biztosít. A padló lejtése egy szögben, a lefolyó felé halad.

A létra felhelyezése a csempézett padlóra

Tekintse meg a létrák szerelését kerámia burkolólapokra, ha az esztrich vastagsága nem elegendő a kialakításhoz:

 • Mérőszalaggal mérjük a létra elhelyezkedését. Ebben az esetben a falról való távolságnak a csempék számának többszöröse, valamint a varrások közötti távolságnak (2-3 mm) kell lennie. Ez azért szükséges, mert nem kell levágni a csempe.
 • Csatlakoztassa a csatornahálózatba a csatornacsatornát. Ugyanakkor a lejtésnek 3-5 cm-nek kell lennie 1 futó méterenként.
 • További szigetelő habarcs, sűrűség 35 kg / m3 és vastagsága 5 cm, kevés nedvességnek és nagy keménységnek kitett. A burkolólapokat beton felületre helyezzük és a fülke és a létra méreteihez igazítjuk.
 • A habréteg tetejére az első, 4-5 cm vastagságú betonfelületet öntik, és az egész síkot a perem széléig kell lefedni. Ezután az oldatot óvatosan le kell állítani. Ebben az esetben, ha nem használta a penostarol lapokat, több megoldást kell öntenie.
 • A szőrzetet 3-4 napig hagyja szárítani.
 • A beton teljes száradása után folytathatja a vízszigetelő réteg gyártását. Kezdetben minden vízszigetelő anyag peremére tömítést készítenek. A méretnek nagyobbnak kell lennie, mint a karima és egy lyuknak meg kell egyeznie a gyűrű belső átmérőjével.
 • Ezután a karima felső részét a tömítés tetejére az aljára csavarozzuk.
 • Anyag előkészítése az esztrich vízszigeteléséhez. Elvágtunk egy lyukat (nagyobbak, mint a perem átmérője), majd fedjük le az esztrich teljes felületét. Ennek eredményeképpen a vízszigetelő anyagnak olyan magasnak kell lennie a falakhoz, hogy az az esztrich következő rétegével van lefedve.
 • Ezután be lehet helyezni a belső részeit a rámpa testébe, beleértve a szifont is.
 • Most még egy beton réteget kell öntenie. Ehhez azonban egy lineáris méterenként hozzávetőlegesen 9-11 mm-es lejtést kell építeni. Ez a szög lehetővé teszi a víz áramlását bármely ponttól.
 • Töltse ki a második betonréteg-réteget. Nem szabad teljesen lefednie a szifon felületét, el kell hagynia a helyet a csempe és a ragasztó számára. A tágulási ízületek szerepe az esztrichben maradt vezetősíneket látja el. A kész felületet spatulával simítják.

Tipp Annak megakadályozására, hogy a beton megoldás a létrán belülről bejusson, zárja szalaggal.

 • Most elkezdhet kerámia burkolólapokat elhelyezni. Jobb, ha a leeresztő nyílásról a falra indul. Ez úgy történik, hogy ha le kell vágnia a csempe, a hiányos csempe jobban diszkréten néz ki a falnak. A csempe váltakozva fekszik egy cementrétegre, amelyre speciális ragasztót alkalmaznak előre.
 • Egy nap után, amikor a ragasztó teljesen száraz, a varratokat egy különleges vízálló fúga segítségével törölheti, amely illeszkedik a csempe színéhez.
 • A rámpa és a csempe csomópontja szilikon tömítőanyaggal van burkolva.
 • A folyosó testét védőrács borítja.

A zuhanytálca elengedhetetlen abban az esetben, ha tálca nélküli zuhanykabinokat szeretne felszerelni. Ez a zuhany maximalizálja a szabad helyet a fürdőszobában. Ezenkívül ez egy nagyszerű lehetőség, ha a családban vannak fogyatékosok és idős emberek, mert nem szükséges lépni a magas táblákon. És ahhoz, hogy egy ilyen zuhanyt mindegyik hatalom alá helyezzenek, elegendő gondosan megvizsgálni a telepítési módszert, és helyesen kiválasztani a létra típusát.

Padlócserép csempe számára

A zuhanyzó elrendezésében két lehetőség van - a raklappal és egy létrával a padlón. A raklapokkal ellátott dizájnok funkcionálisabbak és változatosabbak a tervezésben, de a létra nélküli helyhez kötött zuhanás kevés helyet foglal el, és sokkal olcsóbb, különösen akkor, ha az összes beszerelési munkát önállóan végzik. Ezért a gyakorlati tulajdonosok számára a második lehetőség előnyösebb. Mi a létra a zuhany alatt a csempe alatt, hogyan van beépítve, és milyen előnyei vannak?

Padlócserép csempe számára

Mi a lélek létrája?

A csapda egy leeresztő eszköz, amely a padló alatt helyezkedik el. Az ilyen szerkezetek gyártásához tartós műanyag vagy rozsdamentes acél, fém-műanyag modellek is népszerű.

Padlócserép: modern fürdőszoba megoldás

A létra fő funkciója a piszkos víz összegyűjtése és ártalmatlanítása, de ezenkívül még mindig megállítja a szemetet, amely a vízzel együtt a leeresztő csőbe kerül, és nem teszi lehetővé a szennyvízszagok belépését a helyiségbe. Ha a lefolyó eltömődött, könnyen eltávolítható a cserélhető grill. A megfelelően felépített létra hatékonyan kezeli a közvetlen feladatot, és a víz nem terjed túl a zuhanyzó határain.

Tusoló sarok és létra a sarokban

A szabványos létra a következő elemekből áll:

 • tölcsér alakú ház, karimával és egy kisülőcsővel ellátva;
 • szűrőrács;
 • elülső cserélhető grill;
 • szifon;
 • kapcsolócsatlakozó.

Line zuhany banda elrendezés

A felszabadítás függőleges és vízszintes: az első típus a legjobb teljesítményt nyújtja, a második kényelmesebb a működésben. Ugyanakkor a modellek különböznek a fúvókák típusában, amelyek egységes és folyamatosak. Általában egyetlen fúvókát használnak egy hagyományos zuhanykabinban, a folyosókat olyan esetekben használják, amikor egyszerre több eszköz kerül a leeresztőcsőbe. A szifon fel van szerelve zárva, száraz vagy vízzel:

 • A vízzárás egyszerű és olcsó rendszer, amelyben a víz a szagok akadályaként szolgál. A nedvesség elpárologtatása esetén a szennyvízszagok könnyen behatolhatnak a helyiségbe, ezért nem ajánlott a vízzárás kiválasztása, ha a fürdőszobában fűtött padló vagy zuhanyzó nincs rendszeresen használva;
 • száraz zár - a rendszernek van egy speciális szelepe, amely kinyitja a nyílást a bejövő víz nyomása alatt és bezáródik, amikor a víz lefolyik. Ez az opció megbízhatóbb, de idővel a szelep piszkos, és rosszabbul működik.

Száraz zsalu zuhanyleeresztő

A csatorna létrák típusai

Milyen előnyei vannak a létrának? Az ilyen kialakítások hozzájárulnak a tér vizuális terjeszkedéséhez, ami különösen fontos a kis terek számára. Most már eladásra vannak kompakt kivitelű összecsukható zuhanyzók, amelyek zárt állapotban gyakorlatilag nem foglalnak helyet. És létrákkal vannak felszerelve, nem raklapokkal. Ezenkívül a raklap hiánya nagyban leegyszerűsíti a zuhanyzó tisztítását, mivel a lerakódások és a szennyeződések nem halmozódnak fel sima felületen. Érdemes megjegyezni, hogy a leeresztő létrának egyszerűen elengedhetetlen az árvíz esetén, ha a csaptelep hirtelen lebomlik, vagy elfelejtette kikapcsolni a vizet.

Zuhanytábla, szerelési diagram

Ami a hiányosságokat illeti, akkor csak a munkaigényes telepítésre lehet számítani, szemben a lefolyó szokásos csatlakozásával.

A típusok típusai

A leeresztő létrák széles körben kerülnek bemutatásra: a modellek különböző méretűek, alakúak, a lyuk átmérője, teljes készlet. Tervezés szerint háromféleképpen oszlik meg: pont, fal és lineáris.

pontozott

A pontlétszám a leginkább kompakt, más fajokhoz képest - mérete általában nem haladja meg a 15x15 cm-t, az átlagos áteresztőképesség 20-25 liter / perc. A legnépszerűbbek a négyszögletes és négyszögletes modellek, olyan burkolólapok formájában, amelyek harmonikusan illeszkednek a padlózatba, de vannak kerek létrák is. A pontszerű létrák megkülönböztető jellemzője, hogy bárhol telepíthető a fürdőszobában, a legfontosabb, hogy minden oldalról egyenletes padlózatot biztosítson a lefolyó felé.

Teljesség: a létra, felső dekoratív rács, mechanikus hidraulikus zár, fém háló

Spot csatorna

Falra szerelhető

Az ilyen típusú folyosó a legkevésbé látható, mivel fali csatlakozóval van felszerelve. A rács a fal és a padló találkozásánál helyezkedik el, és nem sérti a csempe mintázatát. Itt a lejtőnek egy irányban kell lennie a rács felé, a dőlésszög kb. 2 fok. A fal modellek drágábbak, mint a hagyományos létrák, mivel nagy teljesítményűek - akár 40 liter / perc. A tervezési jellemzők miatt ilyen létrát csak a helyiségek kezdeti elrendezésére vagy nagyobb javítások alatt lehet telepíteni, bár a telepítésnek egyszerű technológiája van.

Geberit Duofix falra szerelt zuhanyzó

lineáris

Lineáris létra hosszúkás téglalap alakú, más néven vízelvezető csatorna vagy zuhanytálca. A hagyományos modellektől nemcsak a megjelenés, hanem az eszközükben is különböznek, bár a funkciók ugyanazok. A vízbevezető rész egy keskeny csatorna, amelynek hossza 30-120 cm, az épületet felülről díszítő rács borítja, és a csatornahálózathoz való csatlakozás vízszintes vonal mentén történik, enyhe lejtéssel, ami ideális megoldás a padlófelület hiánya miatt. lakások.

Lineáris létra 105 cm 5-7 mm vastagságú lapokhoz

A falak mentén a szélesség vagy a zuhanykabin hossza mentén vannak szerelve, egyes esetekben a bejárati zónában történő telepítés megengedett. A padló lejtése egy irányban van - a létrához. Az ilyen modellek fő előnye a nagy teljesítmény (akár 60 liter / perc) és a nagy vízgyűjtő terület. Ezért a lineáris létrák a legjobb megoldás a trópusi és esősávos kabinok számára, ahol a vízellátás jelentős volumene.

A lineáris létrák nagy áramlási sebességgel rendelkeznek.

Ami a megjelenést illeti: egy keskeny dekoratív rács harmonikusan illeszkedik a padlóburkolatba, és szinte nem vonzza a figyelmet. Sok gyártó olyan speciális bélésű modelleket kínál, amelyek ugyanazt a burkolólapot vagy mozaikot lefedhetik, mint a padló, és szűk és szinte észrevehető rések vannak a bélés mindkét oldalán a leeresztéshez. Az anyag, amelyből a rácsok készülnek, könnyen tisztítható a szappanból és más szennyeződésekből, nem piszkálja, nem mossa, vonzó megjelenést biztosít az egész életciklus során.

A létra kiválasztása és telepítése

Eddig a legelterjedtebb létra a csempék alatt lineáris, ezért részletesebben megvizsgálja eszközét, jellemzőit, telepítési technológiáját.

A lineáris létrák jellemzői és kiválasztási kritériumai

Lineáris csempe létra

A lineáris létra kialakítása meglehetősen egyszerű:

 • fém vagy műanyag árok szifonnal;
 • eltávolítható szűrőrácsok;
 • állítható lábak;
 • kötőelemek.

A változtatásoktól függően a létrát 5-7 mm vastagságú és 8-12 mm vastagságú csempe alá lehet szerelni, amelyet a termékkód végén a B betűvel és az A betűvel jelöltünk. A dekoratív rácsok általában nem szerepelnek, és külön választják őket. A gyártók rozsdamentes acélból és műanyagból készült létrákat állítanak elő, és nincsenek különös eltérések, kivéve a teljes élettartamot. A műanyag termékek sokkal könnyebbek és olcsóbbak, és sok tulajdonos kedveli őket a zuhanyozáshoz.

Videó - A padló alatti padlócsapágy a Alcaplast APZ12 csempe alatt

A lineáris létrák műszaki jellemzői:

 • árok hossza - 30-120 cm;
 • teljes magasság - 9-15 cm;
 • a szifon állítható magassága - 3,5-5 cm;
 • áteresztőképesség 0,8-1 l / sec.

A választásnál előnyben kell részesíteni a kombinált záróelemekkel ellátott modelleket, amelyekben a szagok száraz és nedves módszereit kombinálják. Az ilyen minták a legmegbízhatóbbak.

AlcaPlast APV1324 gerenda (SMART kombinált csavar, szorítóperemmel)

Vegye figyelembe, hogyan működnek a kombinált szelepek. A szifon esetében van egy kisebb műanyag betét, amely egy alapból és két szemüvegből áll. A szemüveg alját fedőlapok formájában állítják elő, amelyek a víznyomás alatt kifelé nyúlnak, azaz lefelé. Amint a poharakból származó víz bemegy a szifonba, a szárnyakat külön súlyra cserélik. Ez egy száraz kapu.

A szifon három részre oszlik: két oldal és egy rekesz, egy lefolyó lyukkal. A víz a csúszda mentén először a létra középpontjába kerül, beáramlik a szemüvegbe, majd a szifon oldalsó részébe esik. Amikor egy bizonyos szintre feltöltötték, a víz elkezd túláramolni az elválasztó oldalakon, és a központi részbe áramlik, és onnan - a csatornába. De nem az egész kötet, hanem csak egy része - a fennmaradó víz a szennyvízszagok akadályaként szolgál. Ez egy nedves kapu.

Természetesen egy létrát egyfajta zárral lehet megvásárolni és egy kicsit megmenteni, de később az ilyen megtakarítások nagy csalódást okozhatnak. A víz ritkán, szabálytalan használatakor a víz csapdájában lévő víz megszárad, vagy stagnál, és mindkét esetben tartós kellemetlen szagot okoz a szobában. A száraz redőnyök egy kicsit megbízhatóbbak, de idővel a szelepek megtartása nehezíti a munkájukat, és a szerkezetet módosítani kell.

Egy másik fontos kritérium a létra kiválasztásánál az áteresztőképessége. Itt figyelembe kell vennie a telepíteni kívánt zuhanyrendszer jellemzőit. Például egy átlagos 30 cm átmérőjű felső zuhanytípus jellemzően 5-15 liter / perc, és legalább 25 literes kaszkád zuhany. Ugyanakkor a szakértők azt javasolják, hogy a kapacitást marginálisan, azaz a becsült vízmennyiséget 5-7% -kal növeljék.

Zuhanyfolyók, jellemzők

Táblázat. Népszerű lineáris létra-modellek