Legfontosabb > Fürdő

Konyhai csaptelep: milyen tipikus csaptelepek és hogyan működnek

Olyan helyzetek, amikor kívánatos megérteni a konyhai csaptelep kialakítását, gyakran előfordulnak. Vízvezeték-felszerelés kiválasztásakor a telepítés, javítás hibás működés esetén nem nélkülözheti az alapvető ismereteket.

Mivel a konyhai keverők különbözőek, fontos megérteni a besorolásukat, szerkezetüket, működési elvüket és megkülönböztető jellemzőiket.

A termelési anyagok osztályozása

A "mixer" név közvetlenül jelzi az egészségügyi berendezés fő funkcióját - a víz keverését. A készülék a hideg és forró víz csövekhez van csatlakoztatva, és feladata a megfelelő arányú víz biztosítása.

A beállítást manuálisan végzi a felhasználó. A hőmérséklet korrekció mellett a keverő állítja be a vízsugár nyomását.

A termelésben használt anyagok

A modern konyhai csaptelep a következő anyagokból készülhet:

 • fémötvözetek (bronz, sárgaréz, silumin);
 • polimerek;
 • kerámiák.

Fémcsaptelep - a legkedveltebb választás a konyhában. A sárgaréz és a bronz nem oxidálódnak és nem rothadnak meg a vízzel való rendszeres érintkezésben. Ezenkívül ezek az anyagok kémiailag semlegesek, ezért ásványi sók lerakódása a felületükön nem fordul elő.

A fémből készült egészségügyi eszközök széles körben elterjedtek a jó teljesítmény jellemzők és tartósságuk miatt.

A Silumin keverékek - alumínium és szilícium ötvözet - kevésbé megbízhatóak. Ez az anyag általában olcsó kínai vagy török ​​gyártmányú modellek. Ennek az ötvözetnek az alacsony költsége miatt nagyon népszerűvé vált a vízvezeték-termékek piaca.

A polimer daruk olcsóbbak és könnyebbek, mint a fémmodellek. Nem reagálnak vízzel, és nem szenvednek ásványi összetételétől. Ráadásul a műanyag alacsony hővezetőképessége viszonylag magas vízhőmérsékleten is lehetővé teszi.

Ennek az anyagnak a fő hátránya a törékenység, ezért kevésbé gyakran alkalmaznak polimert a keverő kritikus részei előállítására, elsősorban lendkerék gyártására és szabályozó karra.

A kerámia időigényes anyag, amelyet sikeresen használtak a keverők gyártásához. A modern darukban fémötvözeteket, például fémkerámiát használnak. Ami a kémiai tulajdonságait illeti, a korrózió vagy a sótartalom semmilyen megnyilvánulását nem fogja látni, azonban a fizikai jellemzők számos hátránnyal rendelkeznek.

Nagyon nehéz a keverőt teljesen kerámiából készíteni, ezért más anyagokkal, különösen rézzel együtt használják. A kerámiák törékenyek, és a fém-kerámia elemek nem csak a mechanikai hatásoktól, hanem az elemi éles hőmérsékleti különbségektől is megrepedhetnek.

A lefedettség típusai - védelem és esztétikai oldal

Az anyagok, amelyekből a keverő fő szerkezeti elemei készültek, befolyásolják működését, és a vonzó megjelenés és a test védelme bevonattal van ellátva.

A modern gyártók a konyhai szerelvényeket ilyen módon takarják:

A legtekintélyesebb és drága opció - PVD - vákuum lerakódás. Ez a bevonat biztosítja a hosszú élettartamot még a legszélsőségesebb körülmények között is. A PVD szilárdsága hasonlít a zafír erejéig, ezért a háztartási környezetben nincsenek semmiféle karmolás vagy kopás a keverőhöz.

A porfestés tartós, esztétikus és drága lehetőség. Prémium keverők díszítésére használják. A magas hőmérséklet (kb. 180 fok) feldolgozása miatt a festék nagyon erősen rögzül a terméken.

A bevonó konyhai csapok leggyakoribb típusa - króm. A króm egy olcsó és nagyon hatékony fém a daru testének védelmére, ami nagyon vonzónak tűnik. A Chrome termékek fényesek vagy mattok lehetnek. Az egyetlen feltétel elegendő bevonat vastagsága. A 6 mikronnál kisebb krómréteg nagyon gyorsan elhasználódik és nem néz ki esztétikailag

A keverő besorolása típusonként

A konyhai csapok két fő típusa van:

Alapvetően eltérő szerkezetűek és cselekvési elvek. A különbség a név elolvasásával érthető meg. A kétszelepes szelep két lendkerékkel (szelepekkel) rendelkezik a nyomás és a víz arányainak beállításához, és az egykaros szelepben mindkét funkció egy kapcsolóval van ellátva.

A fenti hagyományos konyhai csaptelepek mellett a szenzorcsapok is egyre népszerűbbek, ami automatikusan átadja a vizet, ha tenyerét hozza nekik. Ha kiválasztja ezeket a lehetőségeket, először tudnia kell, hogyan működnek.

Eszköz kétszelepes modell

A kétszelepes keverő nagyjából két különálló szelepből áll, amelyek egy házban vannak, és egy csővel vannak felszerelve. A hideg és meleg vizet egymástól függetlenül szabályozzák.

Mosogató csaptelep és tipikus hibái

Milyen keverőket terveztek mosogatóval vagy mosdókagylóval dolgozni? Mit csináltak? Milyen hibák jellemzőek a különböző mintákra és hogyan szüntetik meg őket? Próbáljunk ezekre a kérdésekre válaszolni.

Fajosztályozás

Először is, derítsük ki, hogy ezek a termékek mely jeleket lehet osztályozni.

telepítés

Két lehetőség van:

 1. A legmodernebb termékeket a mosogatóhoz egy anyával rögzítik, amely a keverő testén csavarozik, vagy egy merev lemez, amelyet egy vagy két csavaranyán a rúdokra nyomnak. A keverő egy fémhüvellyel ellátott rugalmas tömlők segítségével csatlakozik a vízvezetékhez.

Kíváncsian: néhány évtizeddel ezelőtt, merev bélésű háztartási keverők kerültek kiosztásra.
Fő problémájuk az volt, hogy a telepítéshez a csövek méreteinek gondos beállítására volt szükség.
Szerencsére ezek a termékek gyakorlatilag eltűntek az eladásból.

 1. A fali mosogató csaptelep acélból készült, a megfelelő kábelezéssel vagy nagyon kompakt konyhákhoz. Ez lehetővé teszi, hogy néhány centiméternyi helyet mentse el a mosdó polcának eltávolításával.

gúnár

A gereblye (vagy kagyló) rögzített helyzetben vagy mozgatható lehet. Az első lehetőség a mosogatóhoz való illik, a második - a mosogatóhoz: mosogatómosásnál lehetőség nyílik arra, hogy a mosogatóban egy teljes serpenyőt vagy vázát helyezzen.

Azonban: a gördülő nyírócsőben gyenge pont található - olyan tömítések, amelyek biztosítják a hajótest forgó részének tömítettségét.
Megszakadhatnak, ha hosszú lesz a szétszerelés, vagy éppen ellenkezőleg, a gander nagyszámú fordulatával elhasználódhatnak.

daruk

A legegyszerűbb megoldások közül a legolcsóbb mosogató csapok gumi tömítésekkel vannak felszerelve. A víz kinyílik és bezáródik a bárány több fordulójával (fogantyúk). Sajnos, az alacsony ár nem jelenti a termékek praktikusságát: a tömítések idővel elveszítik a rugalmasságot, és a lágy sárgaréz csavarok gyorsan elhasználódnak jelentős erőfeszítéssel.

A csavaros daruk nem garantálják a hosszú élettartamot.

Kerámia csaptelepek - a szerző szerény véleménye szerint a legjobb mosdócsapok. A kerámia lemezek kölcsönös elforgatásából eredő víz átfedések 90 fokos talajfelszínnel. Ez a gyártási változat lehetővé teszi a nyomás, a hőmérséklet és a gyakorlatilag korlátlan erőforrás pontos beállítását.

Azonban: bármilyen kerámia keverőgép durva szűrőket igényel az apartman vagy a ház bejáratánál.
Homok és skála, csapdába ejtve a lemezek, lehet lekvár Kranbuksu, és jelentős erőfeszítés - és megsemmisíti azt.

Végül az egykaros csaptelepek segítségével egy kézzel beállíthatja a nyomást és a hőmérsékletet, ami kényelmes az edények mosogatásakor. A beállítást itt biztosítja a kerámia lemezek kölcsönös elmozdulása, de valamivel összetettebb konfigurációval.

Egykaros keverő forgó gereblyel.

Egykaros keverő - eszköz és a do-it-yourself javítás

A modern vízvezeték folyamatosan megváltoztatja megjelenését, fejlettebb technológiákat és anyagokat használ, így nem csak funkcionális és kényelmes, hanem tartós is. Több ezer vállalat szerte a világon olyan tartós eszközöket fejleszt ki, amelyek könnyen kezelhetők és könnyen karbantarthatók.

Például a kétszelepes daruk cseréjéhez, hogy beállíthassa a kényelmes hőmérsékletet, amelyben problémás, az egykarú modellek jönnek, amelyek egy kézzel is könnyedén nyithatók. Ebben a cikkben megmondjuk, hogy mi a készülék, valamint hogy hogyan kell a fürdőbalap csapot a saját kezével javítani.

tervezés

Egykaros kádcsaptelep szerkezetileg különbözik a kétkaros elemtől. Kizárólag egy fogantyúval rendelkezik, amely a víz csaptelepének hőmérsékletét és teljesítményét szabályozza. Ez a típusú csaptelep "egykarú bandit" néven is ismert, labda, pánt, joystick. Három fő funkciót lát el: víz keverés az optimális hőmérsékleten, sugárhajtás és erő megváltoztatása. A cselekvés mechanizmusa nagyon egyszerű:

 • A gomb vízszintes elforgatásával megváltoztathatja a víz hőmérsékletét a hidegről melegre.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy az egykaros keverő a következő szerkezeti elemekből áll: egy forgatógombot, egy csaptelepet, egy csaptelepet, egy belső kamrát vagy egy patront, valamint több tömítést és tömítést.

A keverőben, amint az egészségügyi berendezés neve is látható, a hideg és meleg vizet összekeverik annak érdekében, hogy optimális hőmérsékletet érjen el. Ezt a folyamatot kerámia vagy gömbmechanikával végezzük. A keverő belső kamrájának eszköze két típusú eszközt különböztet meg:

 1. Golyós mechanizmussal. Az egykaros típusú golyós keverő eszköz egy speciális, kör alakú keverőkamra jelenlétéből áll. Ebben a kamerában, amely hasonlít egy fémgömbre, három lyuk van. Hideg víz áramlik az egyik lyukba, forró víz folyik a másodikba, és egy harmadik patak folyik ki, amelyet a két patak összekeverésével nyernek. A forgókar elmozdítja ezt a labdát, beállítja a sugárhőmérsékletet és a teljesítményt.
 2. Kerámia patronnal. A kerámia patron három különálló lemezből áll, az alsó rekeszében három nyílás van, amelyek hideg és forró vizet is biztosítanak, valamint egy kevert sugár adagolását a csapcsőbe. Az áramlások keverése azonban, ellentétben a golyósmechanizmussal, a patron felső részében történik.

Fontos! A belső eszköz különbségei ellenére a gömbcsuklóval rendelkező modellek és a kerámia patronok nagyjából azonosak és működnek. Van azonban néhány különbség: a patron jobban védett a mészkamra felhalmozódásától, és a "golyó" ellenáll a csapvízben található szennyeződéseknek.

Erősségek és gyengeségek

Sok lakástulajdonos figyelni az egykaros keverőre, mert a készülék és a javítás, valamint a telepítés egyszerű, de ugyanakkor nagyon hatékony és működőképes. Ezek a korszerűbb eszközök nemcsak a kétszelepes elemektől származnak, hanem inkább esztétikus megjelenésükből. Nagyon kényelmesek a használatukhoz, lehetővé teszik a víz hőmérsékletének pontosabb és gyorsabb szabályozását, csökkentve a fogyasztását. De hátrányai is vannak:

 • Igényes vízminőség. Eszközeik jellege miatt az egykaros csaptelepek nagyon érzékenyek a csapvízben található szennyeződésekre. A rossz minőségűek miatt gyakran eltömődnek, majd abbahagyják a munkát. Különösen érintett ez a probléma a modellek kerámia patron.
 • Alacsony fenntarthatóság. Szinte lehetetlen megjavítani egy karral ellátott keverőt a saját kezével, csak néhány alkatrészét cserélheti ki, például pecsétet vagy patront.

Ne feledd! Az egykaros keverő élettartamának növelése érdekében a csapvíz minőségének javítása speciális szűrő telepítésével, valamint az eszköz időben történő megelőző karbantartásával érhető el.

Működési problémák

Még a jó minőségű szaniterek végül is meghiúsulnak. A keverő élettartama függ a felhasznált anyagtól, a csapvíz minőségétől és a felhasználás intenzitásától. Az egykaros modellek működéséből eredő leggyakoribb problémák a következők:

 1. Repedések a készülék testén. Ezek az anyag rossz minősége és a telepítési hibák miatt fordulnak elő.
 2. Légtelenítő eltömődés. A hiba oka a csapvíz rossz minősége.
 3. Használt gumipárnák. A tömítések a fogyóeszközök, ezért idővel elhasználódnak az eszköz nagy intenzitásának köszönhetően.

Fontos! Bármi legyen is a keverő minősége, megelőző karbantartást igényel. Még akkor is, ha üzem közben nem jelent problémát, a készüléket 1 év alatt két év alatt szét kell szedni, tisztítani és cserélni. Végül is egy apró aprócska, amely a pecsét alá kerül, szivárgást okozhat.

javítások

Sok otthoni kézműves érdekli, hogyan javítsunk meg egy egykaros típusú golyós keverőt, ha rosszul kezdett dolgozni. Tapasztalt vállalkozók azt állítják, hogy ha a készülék használhatatlanná vált, csak a patront teljesen cserélheti vagy tisztíthatja, és cserélheti ki a tömítéseket is. Ehhez az alábbiak szerint járjon el:

 • Először is meg kell határoznia a forró és hideg víz áramlását a keverőhöz, ezért szükséges a gömbcsapok lezárása a víz alatti csöveken.
 • Ezután egy csavarhúzó segítségével távolítsa el a daru forgókarján lévő díszítőelemet.

Vegyük figyelembe, hogy minden egyes egészségügyi eszköznek saját élete van, ami a felhasználás minőségétől és intenzitásától függ. Ez az időtartam azonban meghosszabbítható a csapvíz minőségének javításával tisztító szűrővel, valamint a készülék rendszeres megelőző karbantartásával. Egykaros keverő esetében a karbantartás időszakos szétszerelést és tisztítást, valamint a gumitömítések időben történő cseréjét foglalja magában.

Hogyan szereljük fel az egykaros keverőt a saját kezünkkel

A konyhai csaptelepek vagy a bárányhúzóval ellátott fürdőszoba, ahol a víz kinyitásához szükség volt a szelep csavarására, máris a múlté. A helyükön új és kényelmes csapok találhatók egy kar segítségével. Ilyen modellek esetén a víz nyitott, lefelé és jobbra / balra mozgatható gombbal nyitható. Fel / le - a víz nyomása szabályozott, jobb / bal oldali a hideg és meleg víz áramlása. Gyakran a konyhában vagy a fürdőszobában végzett javítások elvégzésével az emberek eltávolítják a régi, még ha alkalmas vízvezetékeket is, és új, korszerűbb helyet telepítenek a helyükre. Ez érthető: modern javítás - modern vízvezeték.

Az egykaros csaptelepek egy speciális sávon vannak felszerelve, amelyek excenterekkel vannak ellátva, és falra szerelik őket, vagy a mosogató vagy mosogató speciális lyukába vannak szerelve, és fészekként hívják őket.

Az ilyen daru eszköze meglehetősen egyszerű, és az egykaros csaptelep javítása saját kezűleg megoldható.

Az egykaros keverő fő része egy patron - egy műanyag rész, amely szabályozza a víz áramlását.

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan lehet ilyen egykaros keverőt kijavítani a saját kezével, először ki kell deríteni, hogy működik. És egyszerűen elrendezve. A műanyag patron olyan üreges golyót tartalmaz, amely lyukakat tartalmaz a meleg és hideg víz keveréséhez. A golyó speciális gumi mandzsettákkal van körülvéve. A törés leggyakrabban fordul elő, mivel a gumibőrök elhasználódnak és cserére szorulnak.

Hogy megjavítsd a saját kezedet egy ilyen konyhai csaptelepet, szüksége lesz rá:

 • csavarhúzó;
 • speciális hatszög a rögzítőcsavar lazításához;
 • gumitömlõket, amelyek helyettesítik azokat a régieket, amelyek használhatatlanná váltak.

Do-it-yourself egykaros keverő javítás. A megvalósítás szakaszai

Például vegye figyelembe a konyhai csaptömítést. A javítás megkezdése előtt meg kell akadályozni a forró és hideg vizet a keverőbe. Ehhez csavarja be a csöveket a forró és hideg vízzel, amíg meg nem áll. Ezután fel kell emelni a daru karját, és fel kell engedni a fennmaradó vizet a rendszerből.

Az egykaros csaptelep diagramja.

Ezután egy hatszög segítségével a fogantyú rögzítő csavarja kioldott, és a fogantyút a csapból eltávolítja, finoman felfelé mozdítva jobbra és balra.

Amikor a keverőfogantyút eltávolítjuk, hozzáférhetünk a csavarmenethez, amelyet ki kell csavarni. Ez a művelet lehetővé teszi a patronhoz való hozzáférést. A patron tetején egy műanyag rész van. Könnyen eltávolítható egy csavarhúzóval, amely az egyik nyílásba van behelyezve, vagy egy speciális kulccsal. A rész alatt talál egy o-gyűrűt, amellyel ellenőrizni kell a sérülést. Nagyon gyakori a tömörítő, amely egy tiszta ruhával kell óvatosan eltávolítani.

A patron behelyezésekor a lyukakat a keverőülésen található lyukakhoz kell igazítani.

Ha a műanyag anyát kicsavarják, eltávolíthatja a labdát a patronból, és meggyőződhet róla, hogy a lyukak eltömődtek-e. Ezután a gumi tömítéseket eltávolítják, és újakat helyükre szerelnek. Ez könnyen elvégezhető egy vékony csavarhúzóval, amellyel fel tudja venni és kihúzni a régi tömítéseket. Ugyanazzal a csavarhúzóval új tömítéseket helyezhet a régiek helyett. Mindez nagyon egyszerű a saját kezével, anélkül, hogy szakemberhez fordulna.

A javítás után a labdát helyezzük, és a műanyag anyát csavarjuk fel. Végül a keverő gombját a helyére rögzítik és rögzítő csavarral rögzítik. Minden. Most nyissa ki a szelepeket a csöveken és ellenőrizze a daru működését.

Néhány szó összefoglalva

Meg kell mondani, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható kazetták mindenféle konyhai csaptelephez rendelkezésre állnak, és néha könnyebb új patront vásárolni, mint megjavítani a régiet. De a saját kezű gömb keverők javítása nem jelent nehézséget. Ön maga könnyen ellenőrizheti ezt, ha megpróbálja megtenni önmagát, a fenti ajánlások alapján. Ezeket a vízvezeték-felszerelést a konyhában és a fürdőszobában is fel lehet szerelni. Különböző megjelenésű lehet, de az ilyen golyós keverők belső szerkezete megegyezik. A patron mindenütt van elhelyezve, amely belsejében egy labda található. Természetesen vannak más minták a patronok, de a labda - a leggyakoribb.

Néha a keverő meghibásodása az, hogy a csaptelep víz rossz. Ebben az esetben, mielőtt kinyitná a csapot és javítaná, először csavarja le a keverő száját. Lehet, hogy eldugul sárral, és nincs sok vizet. Ez okozza a rossz nyomást. Csak ki kell tisztítanod a szennyeződéseket és vissza kell tenned.

Hogyan kell szétszerelni az egykaros keverőt

Egykaros csaptelepek - egy új trend a modern fürdőszoba vagy konyha elrendezésében. A hagyományos daru - "halszálkás" és falcsaptelepek elveszítik népszerűségüket egy ilyen funkcionális és stílusos párkány hátterében. Az egykaros (vagy botkormányos) keverő olyan ház, amelynek lemeze forró és hideg vizet elegyít. A lemez karként működik. Ez a kivitel lehet kerámia, fém vagy műanyag.

A joystickkeverő meghibásodása esetén szét kell szerelni, és rögzíteni kell a felmerülő problémákat. Ezek kiküszöbölése érdekében ismernie kell az "egykarú" keverők sokaságát, valamint a velük való munkavégzés elveit.

Az egykaros keverők típusai és jellemzői

Kétféle típusú daru daru létezik:

 1. Ball mixer. Ennek a kialakításnak a fő eleme egy kis golyó, amely a daru testében található. A labdának három lyuk van a hideg, forró és kevert vízhez, amely a csaplyukba kerül. Ezért az acélgolyó belsejében lévő kapacitást a keverőkamrának nevezik. A golyó szoros kapcsolatban áll a gumitömítéssel (ülésekkel). A kialakítást a szár szabályozása hajtja. A víz áramlása a labda mozgásának változásai szerint változik. Minél nagyobb az érintkező lyukak területe, annál gyengébb a vízáramlás, és fordítva. A mixer ezen verziója nagyon jól meghibásodik a jól megtervezett kialakítás miatt.
 2. Cartridge mixer. Az ilyen típusú keverőben a golyó helyett egy patron van elhelyezve, amely 2 kerámia lapon alapul. A patron alsó része (lemez) 3 lyuk van a víz számára, és a felső funkciója a keverés. Ennek a kialakításnak az értelme, hogy amikor a joystick helyzete megváltozik, az egyik alsó lemez furata a lemez felső részének keverőkamrájával egy vonalba kerül. A kar speciálisan szilikonzsír miatt simán mozog. A patronburkolatokba behelyezett szilárd alkatrészek miatt váratlan meghibásodások megakadályozása érdekében a gyártók speciális szűrők beszerelését javasolják.

A joystick-keverők előnyei és hátrányai

Az egykaros csapok népszerűek a kényelem és a könnyű használat miatt. Ilyen keverők segítségével gyorsan beállítható a kívánt hőmérsékletű víz, mivel a kart jobbra vagy balra mozgatja. A víznyomás növeléséhez vagy csökkentéséhez a joystickot felülről lefelé kell beállítani. Emellett az egykaros daruk hosszú élettartamot mutatnak. Ez annak köszönhető, hogy az ilyen keverők kialakításakor nincsenek dörzsölő elemek fémből, valamint gumi tömítések a daru mozgó részei között.

A gömbcsap hátrányai a gyors kopásgátló tömítések. Ezért a keverő meghibásodása és eltömődésének elkerülése érdekében ajánlatos ezeket az alkatrészeket kétévente cserélni. Egykaros csaptelep hiánya akkor fordulhat elő, ha a csiszolóelemek (pl. A homok) vízzel áramlik. Ezért olyan fontos speciális szűrők telepítése, amelyek megakadályozzák az eltömődést.

Néhány olcsó patroncsaptelepet nehéz beállítani egy kényelmes hőmérsékletet 35 és 41 fok között. Ez annak köszönhető, hogy az ilyen keverők olcsó analógjai a vízhőmérséklet kis szögben vannak beállítva. Ez a kialakítás nem teszi lehetővé a pontos beállításokat, a pontosság nem alacsonyabb, mint a kerámiaburkoló dobozos keverők. De a jól ismert márkanév gyártmányú lemezmodellek szélessége 15 fokos, de gyorsan és egyszerűen megkapja a szükséges vízhőmérsékletet. Az ilyen funkciókat a különleges kialakítás és a minőségi alkatrészanyagok köszönhetik.

Hogyan kell megfelelően szétszerelni a lemezkeverőt

Ha a daru karmantyúján a lemezek sérülnek, meg kell szétszerelni a keverőt. Ehhez a következő eszközökre van szükség: egy csavarhúzóval és egy hatlapkulccsal.

utasítás:

 1. Csavarhúzó használatával húzza ki a dugókat. Két színben festették, hogy jelezze a kar mozgásának irányát a víz hőmérsékletének szabályozására.
 2. A hexadecimális kulcs használatával a csavar kioldható, ami biztosítja a joystick és a beállító rúd összekapcsolását.
 3. A fogantyút eltávolítják a daruról. A kerámia csavarja ki, majd a felső lemezen található szorító anyát. Ha a szorítóanya kis hornyokkal rendelkezik, akkor óvatosan csavarja ki, hogy ne sérüljön a rész. Más esetekben az anyát a szokásos módon lecsavarják. A kerámia könnyen lecsavarható kézzel.
 4. A keverőlemezt eltávolítjuk, és a patront a keverékbe cseréljük, ha más okok miatt szivárog, vagy nem sikerül.
 5. Új patront helyezett be. A tárcsát tartó anyát csavarták, majd egy kar van felhelyezve, egy csavart szerelnek fel, és a dugók a végén helyezkednek el.

Tipp: Mielőtt egy új patront vásárolna a keverőhöz, egy régi lemezt kell viselnie, amely már nem sikerült. Az a tény, hogy a patronok különböző átmérőjűek lehetnek a lyukaknál (3 vagy 4 cm) és a patron alsó lapján rögzítik. Ezért fennáll annak a kockázata, hogy nagyobb vagy kisebb lemezt vásárol. Az új patron kiválasztásakor a szilikonos tömítésre is figyelni kell, mert kevésbé érzékeny a vízre.

Hogyan kell megfelelően szétszerelni a gömbcsapot

Ez a típusú egykaros daru olyan könnyen szétszerelhető, mint egy patron daru. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy ha komoly kudarc következett be, ki kell cserélni az egész keverőt. Ha a daru üzemképtelensége nem szignifikáns (például amikor a keverőt teljes kapacitással kapcsolja be, a vízsugár gyenge), a keverőt szét kell szerelni, és meg kell javítani. Az ilyen meghibásodás oka lehet egy eltömődött szelep csiszolóanyaggal.

utasítás:

 1. Távolítsa el az anyát a csapócsőből.
 2. Húzza ki a hálót vízzel történő öblítéssel.
 3. Szerelje vissza az anyát és a hálót a keverőbe.

Abban az esetben, ha a szelep szivárog, szükség van a gumitömítések újakra cseréjére. Ehhez szükség lesz egy csavarhúzóra és egy hexakulcsra.

A gumitömítés cseréjére vonatkozó utasítások:

 1. A csavar lecsavarozva és a kar eltávolításra kerül.
 2. A csatlakozást eltávolítják a menetből, majd a csavart csavarhúzóval csavarják ki. Általában egy raid gyűjtődik rá, amelyet egy ruhával kell eltávolítani.
 3. A gumi tömítéseket eltávolítják, és újakat cserélnek. A labdát is eltávolítják.
 4. A betétek cseréje után a labdát a helyére szerelik. A tömítéseket műanyag anyával rögzítik.
 5. A kart fel van szerelve, a csavar rögzítve van. Végül a csaptelep megnyitásával ellenőrizni kell a keverőrendszer működését. Nincs vízszivárgás.

Megszakítók megakadályozása egykaros keverővel

Annak érdekében, hogy a joystick daruk hosszú ideig szolgálhassanak, szükséges:

Az egykaros keverők rendszerének és működési elvének ismerete lehetővé teszi a meghibásodott joystick daru javításainak önálló elvégzését.

Az egykaros keverő javítása: eszköz és a do-it-yourself javítás

Az egykaros daruk gyorsan cserélik a hagyományos szelepeszközöket lakásokban és házakban. De bármennyire kényelmes az ilyen modern vízvezeték, időről időre sok okból kifolyik. Annak érdekében, hogy ne költsön pénzt egy új daru megvásárlására minden alkalommal, érdemes foglalkozni a hibák okaival, és felügyelni az önkaros keverő független javítását.

Az ilyen eszközök eszközének jellemzői

Golyó, egykar, joystick, csuklós - ezek mindegyike a keverő neve, amelyet csak egy kar irányít. Ilyen csaptelep használata egyszerű és kényelmes: a fogantyú mozgatása függőlegesen szabályozza a vízáramlás mennyiségét, és vízszintesen elfordítva beállítja a megfelelő hőmérsékletet.

Az egykaros keverők belső elrendezése általában kétféle: egy gömbmechanizmus vagy egy kerámia patron. A gömbmechanizmus kialakításának középpontja egy kerek keverőkamra. Úgy néz ki, mint egy üreges fémgömb, amelyben három lyuk készül.

Hideg víz áramlik az egyik lyukba, és forró víz áramlik a másikba. A kamra belsejében az áramlások összekeverednek, majd egy harmadik nyílásba kerülnek, amely a keverő kifolyójához kapcsolódik. A vezérlőkar a labdát oly módon mozgatja, hogy szabályozza a lyukak közötti réseket, azaz. változtassa meg a keverőkamrába belépő forró és hideg víz mennyiségét és a kifolyó méretét.

A kerámia patron két vagy három lemezből áll. Az alsó részen, mint a golyós mixerben, három lyuk van ugyanolyan funkcióval: forró víz, hideg víz, kevert áramlás. De a forró és hideg víz keverése a készülék tetején történik.

Mindkét típusú keverők megközelítőleg azonos módon működnek, de eltérő módon reagálnak a működési feltételekre. Például egy mészkőbetét szinte soha nem halmozódik fel egy kerámia patronban. Az a tény, hogy az ilyen eszközben lévő lemezeket nagyon szorosan egymásba helyezzük, a rés mérete összehasonlítható a molekula paramétereivel.

De a kerámia "nem barátságos" a homokkal és más mechanikai szennyeződel. A keverő üregében elhelyezett apró szemcsék a kerámia elemek forgácsát okozhatják, és az egész patront cserélni kell. A homok gyakorlatilag nem szörnyű egy fémgömb számára, de a raidnek szinte nincsenek akadályai.

Az egykaros keverők gyenge pontjai gumi tömítések. Mindenesetre ezeket az elemeket legalább kétévente ki kell cserélni. Néhány vásárló nem panaszkodik a hőmérsékleti beállítások pontosságáról. Ez az olcsó modellek jellemzője kis szabályozási szöggel. Az ilyen eszközök gyakrabban szünetelnek.

Hogyan lehet szétszerelni az egykaros csapot?

Gyakran előfordul, hogy az ilyen keverőknél jelentkező problémák a belső mechanizmusuk lebomlása miatt következnek be. A műveletek algoritmusa ebben az esetben meglehetősen egyszerű: a szelep szétszerelését, a sérült mechanizmus eltávolítását, új, javítható elem segítségével történő kicserélését, a készülék fordított sorrendben történő összeszerelését teszi szükségessé.

Ez nem nagyon bonyolult eljárás, de minden műveletet nagyon óvatosan és gondosan kell végrehajtani. Először is, meg kell akadályoznia a keverőhöz vezető hideg és forró víz csövét. A gömbcsap szétszereléséhez a következőket kell tennie:

 • Csavarhúzóval távolítsa el a dekoratív kupakot.
 • Csavarja ki és távolítsa el a reteszelőcsavart.
 • Csavarja ki és távolítsa el a díszítő anyát, amely a keverő testének fedeléül szolgál.
 • Távolítsa el a keverőszerkezetet tartó anyát a megfelelő helyzetben.
 • Távolítsa el a patront vagy a golyós mechanizmust a szelepházból.

A dekoratív kupak eltávolításához használja a szokásos csavarhúzót. Ügyelni kell arra, hogy ne sérüljön az elem. A keverőfogantyú rögzítőcsavarjának csavarozásához egy hatlapú hatlapot lehet használni. Bizonyos modellekben a fogantyú szorosan illeszkedik. A csavarhúzó végével csiszolható.

Nem könnyű eltávolítani a keverőház fedelét a kézzel, speciális eszközök segítségével. De a keverőben lévő rögzítő anya könnyebben csavarja ki a kulcsot. Ezt követően eltávolítani a belső mechanizmust a daru nem lesz nehéz.

Nem szabad elfelejteni, hogy ezeknek az elemeknek a mérete meglehetősen széles tartományban változik. A szár magassága jelentősen változhat, ugyanúgy, mint a patron átmérője. A mechanizmus leszállási részének számos lehetősége is van. Ezért a tapasztalt kézművesek ritkán vásárolnak új patront előre.

Sokkal hatékonyabb lesz a javítási munkálatok felfüggesztése ebben a szakaszban, hogy az egykaros csapok elrontott "töltését" vegyék és a vízvezeték üzletekhez pontosan ugyanazt az elemet és méretet vásárolják meg.

A mechanizmus tervezési jellemzői miatt nem lehet valamilyen módon beállítani vagy átalakítani, ezért minden paraméter pontos egyezésére van szükség.

Új patron megvásárlása után az összes munkát fordított sorrendben hajtják végre: a patront behelyezik, a beállító rúd fel van helyezve, rögzítve van egy csavarral és dekoratív sapkával zárva. A dugón a hideg és forró víz forgási irányát általában jelzik, ezt a pillanatot figyelembe kell venni a telepítés során.

A golyós mechanizmus felszerelésénél a tapasztalatlan vízvezetők néha összekeverik a lyukak helyét, és helytelenül állítják be a mechanizmust. Ennek eredményeként az ilyen mechanizmus nem fog megfelelően működni a telepítés után. Ezért a daru szétszerelése után gondosan ellenőrizni kell a labdát, és emlékeznie kell a helyes helyzetére annak érdekében, hogy továbbra is megfelelően működjön.

Az egykaros csaptelep javítása után újra csatlakoztatják a hideg és meleg vizet, és ellenőrizni fogják a javított készülék minőségét. Ha még mindig vannak problémák ezzel kapcsolatban, előfordulhat, hogy a patront helytelenül telepítették vagy a keverőben további hibák vannak. Az ilyen típusú eszközök javítását az alábbi videó részletezi:


A közös bontások áttekintése

A patron- vagy golyósmechanizmus cseréje csak egy módja az egykaros szelep javításának. Vannak más típusú ilyen típusú készülékek is, amelyekhez különféle eszközök és módszerek szükségesek. A joystickkeverőkkel kapcsolatos leggyakoribb problémák a következők:

 • megrepedt készülékház;
 • eldugult aerátor;
 • problémák a betápláló csövekkel vagy rugalmas tömlőkkel;
 • a gumibetétek helytelen elhelyezése vagy kopása;
 • a víz szivárog a zuhanyzóban;
 • a zuhanycsatlakozón található áramláskapcsolóval kapcsolatos problémák.

Általában viszonylag könnyű diagnosztizálni a problémát, mivel minden helyzetnek saját jellegzetes tünetei vannak. Néha egyszerre több bontást kell megszüntetnie. Ez általában akkor következik be, amikor rossz minőségű vízvezetékeket használnak, vagy nem felelnek meg a keverő működési feltételeinek, ami nagyobb terhelést eredményez.

Megrepedt a készülékházban

Ha a víz a keverő alól kifolyik, nagyon valószínű, hogy teste szakadt vagy vékonyabb lett valahol. Ilyen helyzet hirtelen előfordulhat, például ha súlyos tárgyat véletlenül eldobtak a keverőn. Néha a hézagok fokozatosan jelennek meg, a víz hatása alatt sokáig.

Mindenesetre a kár teljes kiküszöbölése szinte lehetetlen. A javítás legmegbízhatóbb módja az eszköz testének teljes cseréje, de általában a régi keverőt egyszerűen lebontják és az új modellt telepítik. A tömítőanyagot ideiglenes mérésként használják.

Általában a repedést egyszerűen egy fent leírt megfelelő összetétellel fedjük le, például "hideg hegesztéssel". Mielőtt elkezdené a munkát, tanulmányozza meg a tömítőanyag használatára vonatkozó utasításokat, és szigorúan kövesse a gyártó ajánlásait. De az ilyen módszerek által javított keverő eléggé kitűnőnek tűnik. Idővel a tömítőanyag összeomlik, ismételten meg kell ismételni a javítást. Ezért a repedés javítása után azonnal meg kell terveznie egy új keverő beszerzését és üzembe helyezését.

A kopott tömítés cseréje

Ha a keverő az aljáról szivárog, és a teste nem repedt, lehetséges, hogy a csaptelep és a rugalmas vízcsövek közötti tömítések elhasználódtak. Ez a probléma viszonylag könnyen megoldható. Először is, zárja le a forró és hideg víz áramlását a keverőhöz.

Ugyanakkor a keverőben maga a víz mennyisége is marad. Meg kell nyitni a csapot, és ki kell üríteni ezt a vizet. Most meg kell szakítani a tömlőket, amelyeken keresztül a víz belép a keverőbe. Itt is vannak vízmaradványok, ezért alul egy vödeget kell felállítanod, nem fog fájni és rongyokat gyűjteni a véletlenszerűen kiömlött vizet.

Ha a rugalmas vezetékek ki vannak húzva, le kell csavarni a rögzítőanyát, amely a mosogató alatt van és megtartja a keverőt a megfelelő helyzetben. Az anya alatt van egy tömítés. Ha kopott, repedt vagy deformáltnak tűnik, valószínűleg ez a szivárgás oka.

Ezeket a párnákat bármilyen vízvezetékben lehet eladni, vagy egy megfelelő elemet vághat el egy gumiból. A tömítés beszerelése előtt ajánlott tisztítani a telepítési helyet a felgyülemlett szennyeződésektől. Ezután össze kell szerelni a rendszert fordított sorrendben: húzza meg a rögzítőanyát, csatlakoztassa a rugalmas csatlakozókat, helyreállítsa a vízellátást. Ezt követően meg kell nyitnia a csapot a készülék működésének ellenőrzéséhez.

Problémák a levegőztetővel

Egy kis fúvóka, amely a keverőcsőre kerül, a víz áramlását külön áramlatokká vágja, és mesterségesen növeli a térfogatát. A lyukak ebben a fúvókában kicsiek, ha a csapvíz szennyező anyagot tartalmaz, könnyen eltömődhet. Néha problémák merülnek fel, mert a levegőztető csak rozsdás.

Ennek a problémának a jellegzetes tünete a víznyomás csökkenése egyetlen ponton, például a konyhában. Ugyanakkor a többi csapból származó víz azonos mennyiségben kerül kiszállításra. Ha a lélegeztetőgépet eltávolították, és ezután a keverőből érkező víz jelentősen megemelkedett, akkor a lebomlás oka pontosan meghatározottnak tekinthető.

A probléma megoldása nagyon egyszerű. Általában könnyű leszerelni a szellőzőnyílást a kifolyócsőből. Ezt követően mosni vagy eltávolítani más módon. Még egy új szellőztetőt is felszerelhet, ha rendelkezésre áll. Ezután az előző víznyomás visszaáll. Egyesek megtagadják a légzőkészülék használatát, de ebben az esetben nem lesz olyan kényelmes a keverő használata.

Ha a csövek eldugulnak

A szellőztető rendben van és az áramlási nyomás észrevehetően gyengült? Szinte minden bizonnyal eltömődött a csövek vagy a rugalmas csatlakozások, amelyeken keresztül forró és hideg víz áramlik a keverőbe. Ez a probléma különösen a fémcsövekhez használt régi vízvezeték rendszerekre jellemző. A korrózió folyamatában a fémrészecskék összegyűlnek a belsejében, csökkentve vagy teljesen blokkolva a lumenet.

Először kapcsolja ki a vizet, majd folytassa a károkat. Rugalmas tömlők esetén minden nagyon egyszerű. Ezeket el kell távolítani, lemosni, tisztítani és újratelepíteni. Ha a szennyezés túl súlyos, egyszerűen csak az új tömlőket helyezheti el. A csövek kicsit bonyolultabbak. A tisztításhoz használja a kábelt "kígyó".

Ebben az esetben a cső azon része, amelyben a szennyeződés felhalmozódott, le kell választani a vízvezeték-rendszerből, és a tisztítás után be kell állítani. Néha a vízellátó rendszer e részét kicserélik és összeállítják új konstrukciókkal. Ha a csövek régiek és gyakran szennyezettek, érdemes gondolni a vízvezeték-rendszer korszerűsítésére és a műanyag csövek beszerelésére, amelyek sokkal kevésbé érzékenyek a korrózióra, mint a fémszerkezetek.

Fürdőszoba csaptelep

A fürdőszoba oldalán általában összetettebb az építőgép-keverőben, mint a konyhában, mert itt, a szokásos kút mellett, egy zuhanyozóval egy öntöződobozt használnak. A fent leírt problémák a víz áramlását a kifolyóról a zuhanyfejre és a hátra kapcsoló mechanizmussal kapcsolatos bontásokhoz kapcsolódnak.

Előfordul, hogy a víz fokozatosan szivárog át a zuhanyzó öntöződobozon. Ez a felső tömítés eszközének kopását jelzi. A probléma megoldása viszonylag egyszerű. Szükséges eltávolítani a rögzítőanyát és a benne lévő zuhanycsövet. Ez biztosítja a felső tömítés elérését.

Ezt az elemet eltávolítják és felváltják egy újdonsággal, amelyet akár egy 3-4 mm-es vastagságú gumilapból is lehet megvásárolni vagy akár kivágni. Természetesen az új tömítés beépítési helyét meg kell tisztítani a felhalmozódott szennyezettségtől. A fürdőszobában lévő csaptelep javítása után a zuhanycsövet helyezzük és a csaptelepet ellenőrizzük.

De ha problémák merülnek fel a tömítés, amely található a fenékén a keverő, kijavítani a kárt egy kicsit nehezebb lesz. Kívülről ez a probléma abban rejlik, hogy a zuhanyfej vezérlésére szolgáló kar nem megfelelő helyzetben van, és leereszkedik, megakadályozza a víz átkapcsolását.

Először le kell állítani a forró és hideg vizet a fürdőszobai csaptelepre, majd csavarja le az anyát és távolítsa el a zuhanyfejet. Ezután következetesen szüntesse meg az adaptert és a kifolyócsapot. Az alsó tömítéshez el kell távolítania a keverő teljes "töltését". Ezt követően a tömítést lecserélik, és az eszközt fordított sorrendben szerelik össze.

Ez úgy történik, hogy a tömítések nem kopottak, de nem illenek be, vagy nem helyesen telepítik. Ez nem ritka, ha a párnákat kézzel vágják. Ha a keverő a víz felnyitása közben nagy zajcsökkenésbe kezd, érdemes ellenőrizni a tömítések állapotát. Általában elegendőek ahhoz, hogy csökkentsék vagy csak kicsit megváltoztassák helyzetüket. Ha a betétek nem hibásak, akkor a további hanghatás megszüntethető szűrők telepítésével.

Hogyan lehet megakadályozni a hibákat?

A keverő állapota és élettartama számos tényezőtől függ:

 • csapvízminőség;
 • a vízellátó rendszer helyes beszerelése;
 • minőségi modelljét.

Az olcsó keverők vonzónak tűnhetnek, de életük kicsi. A ház és az alacsony minőségű anyagokból készült belső mechanizmus gyorsan és gyakran meghibásodik. A vízminőség és a vízvezeték-rendszer kialakítása egymástól függő tényezők. Amint a csövek beépítésének hibái nyilvánvalóvá válnak, azokat azonnal eltávolítani kell.

A durva szűrők jelenléte jelentősen megnövelheti az egykaros keverő élettartamát. Ne hagyja figyelmen kívül ezt a hasznos eszközt. A víz keménységét még a készülék megvásárlásának szakaszában is figyelembe kell venni. A csomagoláson és / vagy a keverőpulton azt jelzi, hogy a termék milyen vízkeménységű. Ezeket az adatokat a vízminőségre vonatkozó információkkal kell korrelálni a saját otthonában.

Az aerator egy másik hasznos tényező, amely pozitívan befolyásolhatja a keverő állapotát. A készülék megszakítja a víz áramlását külön fúvókákba, ami vizuálisan növeli az áramlási mennyiséget. Ez lehetővé teszi a keverőn keresztül bejutó víz mennyiségének csökkentését, ami a víz és az eszköz élettartamának megtakarítását eredményezi.

Hogyan szereljük fel a konyhában és a fürdőszobában egykaros keverőt: a fő szakaszokat és hasznos ajánlásokat

A kényelmes életkörülmények olyan háztartási készülékekre vonatkoznak, mint a vízellátás. De a mixer a tervezés legfontosabb része. Ha nem tudja, hogyan kell szétszerelni az egykaros keverőt, ez a cikk az Ön számára. Ez a funkcionális mechanizmus úgy van kialakítva, hogy hideg és forró víz áramlását hozzák létre az optimális hőmérséklet elérése érdekében. Hiba esetén az ilyen eszköz sürgős javítást igényel. A meghibásodás oka lehet a vízáramlás, a kopás mechanizmusa vagy a sugárterhelés csökkenése. Ilyen helyzetekben szükség van az eszköz szétszerelésére és összeszerelésére vonatkozó ismeretekre.

Az egykaros daru egy funkcionális és ergonomikus mechanizmus, modern kialakítással.

A keverő összetevője: eszköz és fajták

Az egykaros termékek bizonyos típusok:

 • A golyós változat fürdőszobai csapjának eszköze olyan részletet tartalmaz, mint egy labda. Különböző típusú vízforrásokat biztosít (forró, vegyes, hideg). Az eszköz kapacitását keverésnek nevezik. A golyó szorosan csatlakozik a tömítő részekhez. A készülék a beállító rúdról indul;
 • a golyó helyett a patronszelepben van egy patron két kerámia lapból. A lyuk alján a víz áthaladásához, és a tetején dagasztás.

Belső eszköz patronos rendszerrel

Az egykarú modellek könnyen használhatóak, ezért olyan népszerűek. Segítségükkel a víz gyorsan beállítható. A víznyomás csökkentéséhez vagy növeléséhez a joystick felfelé és lefelé mozog.

Az ilyen típusú csaptelep hátrányai közé tartozik a gumitömítések gyors kopása. A meghibásodások megelőzése érdekében ezeket az elemeket kétévente meg kell változtatni.

Úgy néz ki, mint egy kerámia patron

Az egykaros mechanizmus meghibásodhat, ha a csiszolószemcsék belépnek. Ezért speciális szűrőkre van szükségünk, amelyek meggátolják az eltömődést.

A konyhában és a fürdőszobában lévő szerkezeti csapok kissé eltérnek egymástól. A konyhákban a lefolyó magassága magasabb. Ezen modelleknél egy további kapcsoló is van, amelyet mosogatógéphez vagy mosogatógéphez használnak.

Nagy konstrukció a konyha számára

Kapcsolódó cikk:

Konyhai csapok ivóvízzel. A rossz minőségű ivóvíz problémája sokak számára ismerős. A szűrők használata ebben az esetben nem elegendő. De vannak olyan eszközök, amelyek egyszerűsítik az életet. Beszélni fogunk róluk.

Egy rövid csővel ellátott csaptelep alkalmasabb a fürdőszobának, mivel ez csökkenti a szivárgás kockázatát. A fürdőszobai csaptelephez tartozik egy zuhanyfej.

Belső keverő

A táblázatban az egyes modellek árai láthatók.

Hogyan szereljük fel a csaptelepet a fürdőszobában és a konyhában 11 egyszerű lépésben

Még akkor is, ha időről időre egy minőségi darut veszel, még mindig meg kell javítania, és kicserélnie kell néhány alkatrészt. Szóval hogyan lehet szétszerelni a keverőt, mint a Grohe, Esko, Oute, Damixa, Swes, G Lauf, Ledeme, Molinari, Kaiser stb. Ez nagyon egyszerű a saját kezével, nem szükséges kapcsolatba lépni a professzionális vízvezeték-szerelőkkel ezzel a problémával.

Hogyan kell szétszerelni egykaros keverőt a fürdőszobában és a konyhában - lépésről lépésre

Egykaros (egy fogantyúval) a legegyszerűbb az összes meglévő daru (Damixa Arc - Damix, Franke, Oras - Oras, Iddis). A tervezésüket cső, forgó kar, rögzítőanya, tömítés, cserélhető golyó vagy patron képviseli.

Egykaros golyós mixer szétszerelése

A gömbcsap (Gustavsberg, Haiba, Rubineta, Shruder, Varion, Flora) az egykaros típusú. Víz összekeverésére használják, két csővezeték csatlakozik hozzá: forró és hideg. A hőmérséklet- és nyomásszabályozás golyóval történik, amely szintén záróelemként működik. A labda cserélhető elem.

Lépésenkénti utasítás videofelvétellel arról, hogyan lehet szétszerelni az egykaros golyóscsapot a konyhában vagy a fürdőszobában:

 1. A munka megkezdése előtt teljesen le kell zárni a vízellátást. Ellenkező esetben a vízellátó csövekből történő szétszereléskor forrásban lévő vizet lehet önteni;
 2. Ezután el kell távolítania a dekoratív sapkát, ha van ilyen;

2. lépés: Vegye ki a dekorációs sapkát a keverőben

 • Ezután csavarhúzóval csavarja le a csavart, amely megnyomja a forgókapcsolót. Ez a csavar összeköti a fogantyút a szelepek szárával;

  3. lépés: csavarhúzóval csavarja le a csavart

 • Ezután a fogantyút (vezérlőgombot) el kell távolítani a tokról. Szükséges a vízellátáshoz és szabályozási részlet;

  4. lépés

 • Ezután a kulcs segítségével csavarja le a kupakot;

  5. lépés: csavarja le a kupakot

 • Kihúzzuk a kezét;

  6. lépés

 • Ezt követően megszüntetheti a golyós mechanizmust. Óvatosan kell eljárnod, gyakran a golyókra szerelt rugók alatt, amelyek segítenek ellenőrizni a víz áramlását és hőmérsékletét. Óvatosan vegye le a reteszelő mechanizmust, nehogy károsítsa a törékeny rugókat;

  7. lépés: Vegye ki a keverőpálcát

 • Csavarhúzóval óvatosan érintsük meg a szelepülést és rugójukat;

  8. lépés

 • Távolítsuk el az elforgatható egység kifolyócsapját;

  9. lépés

 • A zárószerkezeten kívül minden vízcsap 2 tömítéssel (tömítőgyűrűvel) rendelkezik, amelyek gyakran közvetlenül az alatta találhatóak. Ezeket is el kell távolítani és megtisztítani. Ha a tömítés túl nagy az alapon, akkor azt egy vékony lapos csavarhúzóval vagy késsel le kell nyomni és cserélni;

  10. lépés: szükség esetén távolítsa el és cserélje ki a tömítőgyűrűket

 • Természetesen kívánatos mind a golyót, mind a tömítést cserélni. De ha tudnia kell a bontás pontos helyét, rövid időre be kell kapcsolnia a vizet, és meg kell néznie, honnan származik a víz.
 • Ha a bontás oka abban a tényben rejlik, hogy a csaptelep, például mészsókkal vagy más törmelékkel eltömődött csap, a javítás sokkal gyorsabban megy. A fenti utasítások szerint a tok eltávolítása és speciális gél tisztítása szükséges. A kifolyó anyagától függően meg kell választania a megfelelő tisztítószert. Sárgaréz, réz és acél eltérőek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy gyakran importált csaptelep (olasz, német stb.) Speciális hálóval van felszerelve, amely közvetlenül a kifolyó alatt található. Meg kell tisztítani egy régi fogkefével és megtisztítani.

  Szakértői szétszerelés és javítások:

  1. Számos modellt (Blanco Elipso, Hansberg Prestige, Hansgrohe, Sentosa, Mofem) díszítenek. Csak egy vékony csavarhúzóval távolítható el. A fedelet az aljától az ügyfelek oldaláról rögzítik, és óvatosan fölfelé emelik;
  2. Ha a levegőztető piszkos, 1 óra alatt étellel ecettel egy edénybe engedheti le, hogy eltávolítsa a különféle sárfoltokat. A telepítés előtt öblítse le vízzel.
  3. Ideális esetben előzetesen teljes javítócsomagot kell vásárolnia a modellhez;
  4. A szétszerelés előtt először vizsgálja meg a keverő típusát.

  Videó: hogyan kell szétszerelni a csuklós egykaros csapot / keverőt a fürdőszobában

  Hogyan szerelje szét a keverőt a kazettával

  Meg kell jegyezni, hogy a kerámia patronokkal ellátott egykaros keverők gyakran egy mosdókagylóhoz vagy konyhai csaphoz vannak beszerelve. Nem cserélhetőek, ezért törés esetén azokat szét kell szedni és el kell dobni. De a legtöbb esetben egy kerámia patronnal ellátott daru hosszú ideig tart, ezért kicserélése ritkán szükséges.

  Fotó - egykaros keverőeszköz kerámia patronnal Fotó - szétszerelési séma egy keverővel és patronnal

  és egy másik videó utasítást arról, hogy szétszereljük a konyhai csapot egy kerámia patronnal

  Hogyan kell szétszerelni egy kétszelepes keverőt - lépésről lépésre

  Egyszerűen szétszerelni egy vízzel ellátott kétszelepes félfordulatú keverőt (Hansa Stela, Vidima, Frap-Frap) egy patronnal, mivel minden elvezetés külön karhoz van csatlakoztatva, egyszerű és praktikus. A szelepes modellek leggyakrabban különleges lapokkal vannak felszerelve, amelyek szorosan egymáshoz tapadnak.

  Az egyik szelep megfordítása egy bizonyos hőmérsékletű víz áramlását nyitja meg. A lemezek védelme érdekében gumi vagy műanyag tömítéseket használnak, amelyek mozgásukkor biztosítják a csatlakozásuk és a lágyságuk tömítettségét.
  A kétkaros mechanikus keverő kétféle típusból áll:

  1. Halszálkás (Wasser Kraft, SMARTsant, Swes, Zegor, Roddex, Vega);
  2. Cső (Jacob Delafon Carafe, Ferro Standard, Kludi O-Cean).

  A háztartási halszálk csengés még mindig a konyha és a fürdőszoba egyik legkedveltebb csaptelepje. Ennek a kialakításnak a jellemzője a jelenléta egyfajta pólus esetén, amelyen keresztül a vízelvezető csövek összekapcsolódnak a kart.

  Ugyanaz a cső csatlakozik olyan csövek használatával, amelyek közvetlenül a kifolyóba vannak behelyezve további elosztók használata nélkül.

  A fali kétszelepes csaptelep keverője

  Hogyan kell szétszerelni a keverőt két fogantyúval:

  1. A modern kétkaros daru csak a zárócsavar kicsavarása után szétszerelhető, amely a dekorációs panel alatt található. De ugyanakkor a régi szovjet daru összetettebb struktúrával rendelkezik. Itt meg kell szüntetni a záró anyát, amely alatt a szelep helyezkedik el, és kinyílik, megnyitva a belső részeket;
  2. A csavar alatt egy daru-doboz, amely szelepként működik, gondosan szét kell szerelni és eltávolítani;
  3. A daru-doboz alatt van egy tömítés vagy egy gyűrű, amely a szerkezet tömítéséhez szükséges. Ellenőrizni kell az integritást és a tisztaságot. Még egy kis folt is okozhat szivárgást a keverőben;
  4. A fordított séma szerint kétütemű keverőt kell összeállítani, mielőtt korábban ellenőrizte a csövek összekapcsolását és a test integritását.

  Ha a karácsonyfa daru karja megrepedt, akkor javítás nélkül. Leggyakrabban ez olcsó kínai keverőkkel történik, mint például a Calorie és mások.

  Videó: Hogyan kell szétszerelni egy kétszelepes kádcsaptelepet

  Grohe mixer szétszerelés

  A Crane Grohe, annak ellenére, hogy hasonló szabályokkal értette meg, mint egyetlen kar, külön cikket készítettem e cikkből. Ennek oka népszerűsége és megbízhatósága.

  A Grohe specialitása, hogy a rugalmas vízcsatlakozásokat nem kell csavarozni, mint a többi keverő. Ez azt jelenti, hogy ha elforgatják - nem fogjuk le őket. Belülről rögzítettek. Ez megköveteli:

  1. Távolítsa el a fogantyút. Ez általában hatszögletű.
  2. Ezután távolítsa el a kupakot - ez lehet csavarmenetes vagy nem menetes a Groe számára.
  3. Ezután távolítsa el a patront - általában erre a csavarhúzóval csavarja ki a 2 csavart.
  4. Óvatosan tolja el a műanyag távtartót egy csavarhúzóval;
  5. Távolítsa el az O-gyűrűket a rugalmas csatlakozásokról;
  6. Távolítsa el a foglalatot tartó tartóelemet a tokban.

  Mindent! A rugalmas csatlakozások elérése megtörtént és a keverő szétszedésre kerül. Amint látja, a szétszerelési folyamat nagyon hasonlít a cikk elején megadott utasításokhoz. Fontos megérteni, hogy a különböző gyártók csapjai általában egy hasonló séma szerint ismertek, de lehetnek olyan árnyalatok is, mint a Grohe, ugyanazzal a tömítéssel, a szerszámhoz használt eszköz típusával, a csavarozható csavarok számával és így tovább.

  Termosztátos keverő

  Ha egy termosztátot rendezel, szükséged van szakember segítségére. Az a tény, hogy a hőmérséklet-indikátor bekötési rajza a gyártótól függ. Ezenkívül ez az eszköz nagyon érzékeny érintkezőket tartalmaz, amelyek könnyen szétszedhetők. Az alábbi ábra vázlatosan bemutatja a termosztatikus keverő fő alkatrészeit.

  Fotó - szétszerelési modell termosztáttal

  Videó: A termosztát tisztítása a Vado keverőben