Legfontosabb > Bútor

Building codes and regulations SNiP, fürdőszoba

A 3.8. A SNiP 31-03-2003 SaNPiN2.1.2.2645-10 és 9.22 Fürdőszoba felújítása

Az egyik legelterjedtebb lehetőség a fürdő és fürdőszoba felújítására, leggyakrabban különálló fürdőszobák és WC-k újjáépítése, azaz átépítése egy helyiségbe történő egyesüléssel. A fürdőszoba és a WC felújítása nehézségekbe ütközhet, mivel az ilyen jellegű átépítést általában egyedileg kell figyelembe venni, és sok nehézség van. Az ilyen helyiségek szabályainak és szabályainak helyes megválasztása az Orosz Föderáció építési szabályzata és szabályai szerint történik.

Annak megértéséhez, hogy mit kell tennie, fontolja meg az SNiP-ket és az Orosz Föderáció normáit:

1. A 3.8. SaNPiN2.1.2.2645-10 és p.9.22 a SNiP 31-03-2003:

"A lakások nem rendelkeznek fürdőszobával és WC-kkel, amelyek közvetlenül a nappali és konyhák fölött helyezkednek el, kivéve a kétszintes apartmanokat, amelyekben a WC és a fürdőszoba (vagy zuhany) a konyha felett helyezkednek el."

Ha például a fürdőszobát, a fürdőszobát, a WC-t és más, magasabb páratartalmú és nedves területű helyiségeket kívánja növelni vagy bővíteni, akkor az ilyen átépítést csak nem lakáscélú helyiségek (folyosó, kamra, melléképületek stb.) Végezheti. Tilos ilyen létesítményeket terjeszteni a nappali és a konyhák rovására. Még akkor is, ha jó vízszigetelést teszel, a törvény értelmében nincs jogod ilyen átépítésre, hiszen az alulról szomszédaink életkörülményeit rontja, ezért az illegális átépítés során már elvégzett javítási munkák felfedése esetén biztosan értesíteni fogják a megrendelést, hogy mindent visszaadjanak az eredeti a javítást megelőzően.

A fürdőszobának, a fürdőszobának, a WC-nek és más nedves területeknek a nappali terem növelésével történő tilalma el kell távolítani, ha nincs lakószobája a lakása alatt (az első vagy a második emeleten), mert akkor nem kerülnek a szomszédok nappali helyisége fölé.

2. Az SNiP 2.03.13-88 "padlók" szerint a padlózat építéséhez szükséges fürdőszobák, fürdőszobák, fürdőkádak és egyéb nedves helyiségek vízszigetelése szükséges. Így a fürdőszoba vagy a fürdőszoba növelésekor szét kell szedni a régi padlókat a kiterjesztett területen, és helyette újakat kell elhelyezni vízszigeteléssel. A vízszigetelést a rejtett munkákról szóló törvény bocsátja ki, amelyet az építészeti felügyelet képviselője és az építtető vagy a DES képviselője írtak le, ha javításokat végez. Meg kell jegyezni, hogy a padló kialakításának változása az 508. számú moszkvai kormányrendelet 1. számú mellékletével összhangban olyan projektet igényel, amelyet egy SRO jóváhagyó tanúsítvánnyal (tervezői tanúsítvánnyal) rendelkező szervezet végez. Ugyanabban az alkalmazásban elmondják a projekt követelményét, amikor új fürdőszobát (fürdőszoba, WC) építenek. Más szavakkal, a bővítés vagy az eszköz egy új nedves zóna tervezése során (fürdőszoba, WC, WC stb.) Megköveteli a projektben való megegyezést.

3. A "Tervezés, telepítés, átvétel, üzemeltetés és javítás technikai követelményei és szabályai" (az SNiP 2.03.13-88 "padlók" kifejlesztésénél) 4.11. Pontja szerint:

- "A padlószintet a WC-kben és a fürdőszobában 15-20 mm-rel a szomszédos helyiségek padlójánál kell elhelyezni, vagy a helyiséget küszöbbel kell elválasztani."

- Ezért szükséges, hogy a padlószintet a többi helyiség padlószintje alatt nedves helyiségekben, vagy a küszöböt a bejáratnál (legalább a házvizsgálati bizottság érkezésének idején) telepítsék.

4. Az ilyen jellegű újjáépítés megvalósításában gyakran akadályozó tényező leírása a 3.9-es számú, 2.1.2.2645-10:

- "A konyhából és a nappaliból közvetlenül a konyhából és a nappaliból álló helyiségbe nem szabad belépni, kivéve a bejáratot a hálószobából a kombinált fürdőszobába, feltéve, hogy a lakásban van egy második, WC-vel ellátott szoba és a folyosón vagy a csarnokban lévő bejárat."

Így ha csak egy szobája van a lakásában, WC-vel (fürdőszoba, WC), akkor nem végezhet olyan átépítést, ahol a bejárat a konyhából vagy a szobából származik.

Ha az Ön lakásában van két WC-vel ellátott szoba, akkor egyikük bejárata a nappaliból (a "hálószobában") történhet.

A szoba bejárata, amely nem rendelkezik WC-vel (zuhanyzó, kád, mosdó, stb.), Bármely helyiségből engedélyezett.

Csővezeték elosztása a fürdőszobában: a rejtett és nyílt lerakó rendszerek elemzése

Hagyja a fürdőszobában a javításokat a vízcsövek teljes cseréjével? A kommunikáció lapján általában sok idő és pénz vesz igénybe. Elfogadom, szégyen lesz, ha hamarosan javítás után az egyik cső szivárog, vagy komolyabb lesz a leállás. Ennek elkerülése érdekében nemcsak ötletre van szüksége, hanem ismernie kell a csővezetékek alapelveit is a fürdőszobában.

Sok, még kezdő házi mester is készen áll a vízvezeték-munkák elvégzésére. És ez teljesen lehetséges, mivel az új technológiák és anyagok jelentősen leegyszerűsítik a mérnöki rendszerek telepítését és karbantartását. A csövek elosztása a fürdőszobában vagy a kombinált fürdőszobában is elvégezhető.

Ez a cikk megvitatja a csővezetékek elveit a fürdőszobában. Megmagyarázzuk a különbségeket a tömítések rejtett és nyitott rendszerei között, és elmondjuk, hogyan kell elvégezni a közművek bekötését. Az anyag tematikus fotókat, grafikonokat és videókat tartalmaz, amelyek segítenek jobban megérteni a probléma lényegét.

Hogyan kezdjünk?

Ne vegyen példát azokról, akik "szemmel" szeretnek mindent megtenni. Kezdje el a jövőbeli elrendezési tervet. Ez feleslegesnek és túl bonyolultnak tűnhet, de ennek ellenére egy ilyen projektre van szükség. Ezzel pontosan meghatározhatja az egyes vízvezetékberendezések optimális helyét, kiválaszthatja a szükséges csővezetékek alkatrészeit és elemeit, és meghatározhatja azok fogyasztását.

Ajánlatos elindítani a projektet a fürdőszobába tervezett egészségügyi berendezések listájáról. Fontos tudni, hogy ha a házban van egy külön WC és egy fürdőszoba, akkor mindkét szobához elrendezési tervet kell készíteni. Ez annak a ténynek az eredménye, hogy kommunikációjuk összeköttetésben áll, és külön nem szerelhető fel.

Miután eldöntötte a vízvezeték-listát, meg kell jelölnie, mely csöveket kell az egyes készülékekhez eljuttatni.

Navigálhat ehhez a sémához:

 • Bármilyen típusú fürdő vagy zuhanyzó. Csatlakoztatja a hideg, meleg vizet, valamint a szennyvizet.
 • Mosdókagyló. Csatorna, meleg és hideg vízellátás.
 • Bidé. Csatlakozás a forró, hideg vízellátáshoz és a szennyvízcsatornához.
 • WC-tál Csatlakoztatja a hidegvizet és a csatorna vezetékét.
 • Mosógép. Csatorna és hidegvízellátás.

A következő szakaszban ki kell alakítanod a jövőbeli projekt alapját. Ehhez pontosan elvégzik a helyiség pontos mérését, amely alapján a rendszer később elkészül. Kívánatos a grafikonpapír megfelelő méretarányú elvégzése.

Minden méretet szigorúan be kell tartani. Ez egy fontos projekt végrehajtásának fontos feltétele. Hasonlóképpen megmérik az összes egészségügyi berendezést is. Méreteikre azért van szükség, hogy a készüléket "a lehető legpontosabban" illesszék be a helyiségbe.

Ha még mindig nincs határozott döntés a vízvezeték elhelyezkedésével kapcsolatban, folytassa a következő lépéseket. Papíron, pontosan a felépített méreteknek megfelelően és a skála elrendezésével megegyező méretben, minden egyes vízvezeték szerelvény sematikus ábrázolása készült.

Ezután kivágják, és az így kapott számok a helyiség elrendezésének megfelelően beállíthatók úgy, hogy a műszerek legjobb helyét elérjék.

A következő követelményeket kell figyelembe venni. Az első a szennyvízcsatorna felújítójától hagyományosan telepített WC-t. Optimális esetben az illesztésen keresztül történő felengedése a felszálló egységhez van csatlakoztatva. Nagy távolság a felszállóktól, és még inkább a csővezetékben lévő fordulatok jelenléte zavarokat okozhat, és nem teszi lehetővé a berendezés normális működését.

A vízvezeték-szerelő készülékeket lehetőleg úgy kell elhelyezni, hogy a csatornák a WC-en keresztül kerüljenek. Ez az elzáródások nagyon jó megelőzése lesz.

A vécéhez a lehető legközelebb van a csatorna felújítóhoz ajánlott, hogy egy káddal vagy zuhanytálcával alacsony vízelvezetővel helyezze el. Ez azért szükséges, hogy megakadályozzuk a hajlamosító hajlamokat. A többi vízvezeték felszerelést bármilyen kényelmesen el lehet helyezni.

Ezenkívül kívánatos a szerelvények műszaki dokumentációjának alapos vizsgálata a csatlakozáshoz. Ha feltételezhető egy tipikus változat, amely biztosítja a csővezeték egyszintű elrendezését és a készülék szennyvízkivezetési tengelyének tengelyét, akkor nem merül fel probléma. Ha az atipikus kapcsolat feltételezhető, fel kell készülnie minden jellemzőjére.

A kapcsolat leggyakrabban a WC-ben lehet. A modelltől függően kisülésük ferde vagy egyenes lehet, valamint a padlóra vagy falra irányítható.

Atipikus lehet a csatlakozás és a zuhanytálca és a fürdők. A lecsapódásuk szétválasztása számos módon hajtható végre. Mindezeket a jellemzőket figyelembe kell venni a tervezési szakaszban.

Miután a vízvezeték telepítési helyek rögzítettek, a munka a megfelelő csővezetékek elhelyezésével kezdődik. A rendszer méretét szigorúan be kell tartani, csak így lehet a csövek helyes elrendezése a fürdőszobában.

Fontos árnyalat. A vízvezeték és a bútorok "elrendezésében" való részvétellel kapcsolatban ne felejtsük el, hogy a helyiség minden ajtaja nyitva kell lennie, és minden készüléknek kényelmesen használhatónak kell lennie.

A műszaki kommunikáció elrendezésének típusai

A vezetékezés megtervezése előtt ismernie kell a létező struktúrák típusát. Csak hárman vannak. És az egyik, az aljzatokon átmenő, gyakorlatilag nem használják. Ezért nem vesszük figyelembe.

Írja be az # 1-et. Soros elrendezés

A hideg és forró víz felhúzóitól az első fogyasztóhoz vezető csapokat alkalmazzák. Ebből csöveket helyeznek a második és tovább. A vízbevitel minden egyes pontja egy tee-el van ellátva, amelyikhez a fogyasztó csatlakozik. Általánosságban ez egy nagyon egyszerű rendszer. Csak akkor használható, ha a vízhasználók száma kicsi.

Ez annak a ténynek köszönhető, hogy egyszerre több vízkiosztó pont aktiválásával a nyomás nehezen gyengülhet, és elégtelen lehet a berendezés megfelelő működéséhez. Ez a következetes elrendezés fő hátránya.

Azonban az egy fürdőszoba és kis mennyiségű használt vízvezetékkel rendelkező apartmanok esetében ez a lehetőség lehet a legjobb. A rendszer jelentős hátrányai közé tartozik a csere vagy javítás egyik vízelvezető berendezés kikapcsolásának képtelensége.

És ez valószínűleg minden. Míg a szekvenciális elrendezés előnyei sokkal többet. Először is, egyszerű a tervezés és a telepítés. Nem lesz komplex rendszer, minden nagyon egyszerű. Ezenkívül ez az elrendezés a leggazdaságosabb megoldásnak tekinthető. A csövek és egyéb elemek fogyasztása lényegesen alacsonyabb lesz, mint más rendszereknél, a beszerelés költsége is minimális.

2. típus. A kollektor típusának bekötése

A kollektor típusú séma feltételezi, hogy minden fogyasztó a főutcához csatlakozik. Ehhez használjon egy különleges elemet, a gyűjtőt. Ez egy speciális eszköz, amely elosztja a víz áramlását.

Egy összetettebb verzióban, és ez a legjobb, minden kollektor kivezetésén egy elzáró szelep van. A kollektor típusú kábelezés a legalkalmasabb választási lehetőség.

Ennek több oka is van. Az első a nyomásesés hiánya a rendszerben. Minden fogyasztó ugyanazt a jó víznyomást kapja, még akkor is, ha a vízszivattyú minden pontját egyidejűleg működtetik.

Ha valamilyen oknál fogva a rendszer nyomása túl alacsony, akkor a fogyasztók egyikére, például a WC-re átmenetileg korlátozhatja a vízellátást, hogy növelje a nyomást másokra.

Ezenkívül a kollektor bekötése lehetővé teszi, hogy a vízvezetékből le kell tiltani a vízvezeték-szerelvényeket, ha ki kell cserélni vagy javítani kell őket. A rendszer nagyon megbízható. Valójában egy tömör cső minden fogyasztóhoz megy, kapcsolat és egyéb elem nélkül.

A szivárgás csak a gyűjtő területén vagy a készülék közelében található. Itt lesz könnyű felismerni. Emiatt a kollektoros vezetékekkel ellátott csövek rejtett módszerrel biztonságosan felszerelhetők.

Egy másik plusz az egyszerű használat. Ha probléma merül fel a vízvezeték szerelvénnyel, és például egy szivárgás van a keverőben, akkor nincs szükség a mosdó alá mászni. Elég, ha leállítja a meghibásodott elemet vezető szelepet a kollektoron, és várja meg a szakemberek érkezését.

Még egy nő vagy gyermek, aki nem ismeri a vízvezeték finomságait, meg tudja csinálni. Ebben az esetben az összes többi berendezés megfelelően működik.

Azonban a kollektor bekötése bizonyos hátránnyal jár. Először is, a tulajdonosnak több lesz, mint egy következetes rendszer, az összeg. Ez annak köszönhető, hogy minden egyes fogyasztónak fiókot kell elhelyeznie. Sokkal több anyag lesz.

Ezenkívül a kollektorok és az elzáró szelepek felszerelése akkor szükséges, ha a szelepek nincsenek felszerelve. És a rendszer maga sokkal bonyolultabb lesz, mint a sorozatos.

A vízvezetékek felszerelésének módszerei

A vízvezeték-szerelés telepítéséhez két lehetőség közül választhat: rejtett és nyitott. Vizsgáljuk részletesebben az utóbbit. A kültéri telepítés feltételezi, hogy a csövek és egyéb segédeszközök közvetlenül a falra vagy a padló felett helyezkednek el. Rendkívül megkönnyíti és csökkenti a beszerelésük árát. De a fürdőszoba átfogó nézete szenved ettől.

Az 1. módszer. Nyissa ki a tömítést

A nyílt telepítés előnyei magukban foglalják a műszaki kommunikáció állapotának folyamatos nyomon követését. A csövek mindig láthatóak, és a szivárgás megjelenése nem észrevehető.

Egy ilyen csővezeték felszerelése rendkívül egyszerű. A részletek a helyükön vannak rögzítve és rögzítve. Még egy kezdő vízvezeték-szerelő is képes megbirkózni a munkával, természetesen az elemek kombinálásának módjával. A telepítési költség minimális.

A hátrányok közé tartozik a nyitott csövek mechanikai károsodásának lehetősége. De nagyon fontos a műanyag részeknél. Az acélcsövek nem olyan könnyen károsodnak. Emellett a mérnöki kommunikáció mindenki számára elérhető, ami természetesen csúnya. Ezt a hátrányt lehet küzdeni. A huzalozási projekt végrehajtásakor meg kell próbálnia kiválasztani egy helyet a csőfektetéshez, hogy azok a lehető legszembetűnőbbek legyenek.

Nyilvánvaló, hogy ilyen módon nem lehet teljesen elrejteni őket. Ezért az otthoni kézművesek mindenféle formatervezést használnak az esztétikai csövek elrejtésére. A legegyszerűbb módja annak, hogy fedezzék őket a dobozban.

Leggyakrabban műanyag panelekből vagy gipszkartonból készült. Az utóbbi nedvességállónak kell lennie, mivel a fürdőszobában használják.

Ha a hely lehetővé teszi, akkor tökéletesen használható olyan hamis falak, amelyek mögött a csöveket lefektetik. A redőnyök jó megoldásnak tűnnek, különösen jól néz ki a mosdó mögött.

A kommunikáció maszkolásának megválasztásával meg kell értened, hogy az esztétika nem akadályozhatja a funkcionalitást, ezért minden maszkolási szerkezetnek olyan nyílásokkal kell rendelkeznie, amelyeken keresztül a csövek vizsgálata és szükséges javítása végbemegy.

Ezenkívül nem javasoljuk a csövek maszkolását. Ez például acélból készült alkatrészek. Hajlamosak a korrózióra, amely különösen gyorsan fejlődik a magas páratartalom mellett. Ezért csak a tiszta képet használják.

Maximálisan - zárja le a könnyen eltávolítható dobozokat, és rendszeresen végezzen vizsgálatokat a külső korrózió megjelenéséért, amelyek azonnal kezdenek harcolni.

2. módszer. A műszaki kommunikáció rejtett elhelyezése

A csövek elrejtése rejtett fürdőszobában az alkatrészek beépítésével történik az épületszerkezetek speciálisan vagy újonnan kialakított üregekbe beépítése. Ezek lehetnek a falakon kavargó kis fülkék vagy vésők, amelyek mérete kissé meghaladja a csövek átmérőjét.

A rejtett elhelyezkedéshez tartozik a csővezeték elhelyezésének esztrichbe való behelyezése, amikor a betonhabarcsréteg fel van szerelve a részeken.

E lehetőség kétségtelen előnye az esztétika. A műszaki kapcsolatok és a kommunikáció teljesen láthatatlan. A csővezetékek csövek vagy víztömítések formájában falra vagy padlóra vannak helyezve. A csövek véletlen károsodása nem lehetséges.

A módszer jelentős hátrányai közé tartozik a komplexitás, a költség és a csővezeték állapotának nyomon követésének képtelensége.

Vegyünk több rejtett telepítést. Először is, ez nem mindig lehetséges. Vágás vagy gouging strobe a falakon megengedett magánházak, épített szilárd tömb vagy tégla, valamint a lakások szabad tervezés.

Az utóbbiban a falak nagyobb vastagságúak. Minden más esetben esetleges ellentmondások az építési szabályzattal.

A csapágyszerkezetek jelentős terhelés alatt vannak. A hornyok jelentősen gyengítik őket. A nagyobb vastagságú falak esetében ez megengedett. A szabványos, a leggyakrabban használt tipikus épületekben, nem.

A shtrob táblák kivitelezése szigorúan tilos minden típusú épületben. Alternatívaként a hornyokat egy falburkolat mögé, egy esztrichbe vagy egy felsõ mennyezetbe lehet helyezni, ha szükséges.

Nehézségek merülhetnek fel a szennyvízcsatornával, ha a padló alatt el kell álcázni. Ez akkor történik, amikor például a fürdőszigeti kommunikációra van szükség, a szoba közepén vagy nagy távolságra a falig. A szennyvízcsövek nagy átmérőjűek, így azokat nem lehet az esztrichbe helyezni.

Ebben az esetben túl nagy és nehéz lesz, ami túlságosan nagy terheléssé válik a padlón, ami egyszerűen nem képes elviselni. A legjobb megoldás - egy kis dobogó építése, amely alatt elegendő hely lesz a közművek számára. A tervezés keret vagy blokk lehet.

Függetlenül attól a helytől, ahol a csővezetéket eltemetik és annak célja, az alkatrészek felszerelési módja nem változik. A vonal összes eleme egy speciális házba illeszkedik, az utóbbi az előkészített technológiai üregbe kerül.

A csővezeték elhelyezése után az üregek tömítettek, az alap síkja egyenetlen. Szükség esetén illessze be a bevonatot.

A rejtett telepítés fő hátránya, hogy képtelen nyomon követni a csővezeték állapotát. Ezért minden elemnek olyan korrózióállónak kell lennie, amennyire csak lehetséges és szorosan kapcsolódik. Az illetékes telepítés nagyon fontos.

A rejtett telepítés legjobb módja a műanyag, réz és fém csövek.

Egy másik fontos szempont, amelyet figyelembe kell venni a süllyesztett csöveknél, hogy megakadályozza a kondenzátum kialakulását. Ha ez megtörténik, nedvesség jelenik meg a szerkezet belsejében, amely előbb-utóbb meg fogja okozni a megsemmisítését.

Ezért javasoljuk, hogy a csövet forró vízzel helyezze a hidegre. Ezenkívül mindkét részt be kell szigetelni a szigetelőanyagba, például merilonba vagy hasonlóba.

Tulajdonságok input kommunikáció a lakásban

Miután eldöntöttük, milyen típusú csőszerelést a WC-ben és a fürdőszobában, befejeztük a projekt elkészítését. Annak érdekében, hogy a rendszer hibátlanul működjön, fontos, hogy a kommunikáció a lakáshoz megfelelően történjen. Nézzük meg, hogyan kell csinálni.

Először is, a beömlőnyílásnál egy zárószelepnek kell lennie, ami szükség esetén le tudja állítani a vízellátást. Ha a szelepek már megvannak, akkor ellenőrizni kell a minőségét.

Az új épületekben általában jó minőségű csomópontok vannak telepítve, régi házaknál az elavult készülékek képesek állni. Ajánlatos a jó minőségű bemeneti gömbcsapot felhelyezni.

Fontos pont. Ha be kell zárnia / kinyitnia kell a készüléket, akkor simán meg kell tennie. A fogantyún lévő éles csavarás hidraulikus sokkot idézhet elő, ami károsíthatja a vízvezetékberendezést.

Közvetlenül a golyóscsap után ajánlott különleges szivárgásvédelmi rendszert felállítani, és elzáró szabályozott szeleppel ellátott. Miután felszerelte az önmosó főszűrőt. Ez eltávolítja a durva szennyeződéseket a vízből, ami jelentősen megnöveli az eszközök élettartamát. Mögötte kell elhelyezni a készülékeket, vízmérőket, ha szükséges.

Ezután csatlakoztathat egy vízáram szabályozót. Ez nem egy kötelező elem. Csak akkor szükséges, ha problémák vannak a víz nyomásával. Továbbá a nyílt vagy rejtett szerelési típus szekvenciális vagy kollektoros huzalozása történik.

Hasznos videó a témában

A csövek elhelyezésének részleteit a fürdőszobában:

A rejtett huzalozás végrehajtása:

A vízellátás és a szennyvíz következtetéseinek kiaknázása:

Függetlenül gondoskodik a csövek a fürdőszobában vagy a kombinált fürdőszoba elég képes otthoni mester. A tapasztalatlan vízvezeték-szerelőnek szigorúan követnie kell az utasítások követelményeit, helyesen és hatékonyan végezze el az összes munkát, válassza ki a megfelelő csöveket és egyéb elemeket. Nem olyan nehéz. Ha kétségei vannak a saját képességeivel kapcsolatban, kérjen szakképzett mentort, vagy kérjen segítséget szakemberektől.

A fürdőszoba és a WC összekapcsolása (45 fotó): hogyan kell megfelelően átalakítani

Kombinált fürdőszoba nem mindig jele a kis kényelmetlen lakás. A lakástulajdonosokat gyakran egy fürdőszoba és egy WC összekapcsolására használják, hogy nagyobb mennyiségű négyzetmétert kapjanak a fürdőszoba fürdőszobájában, hogy modern méretű berendezést, például jacuzzit építsenek.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy mennyire indokolt ez a felújítás, és azt is leírni, hogyan lehet megvalósítani.

Ha a kombinált fürdőt szükségszerűnek lehet tekinteni

Nos, először is, ha a lakásban van egy kis fürdőszoba és WC. A tipikus elrendezésű fürdőszobákban ez elég gyakori. Tehát a fürdőszoba területe 2-3 m2, mivel a WC területe általában nem haladja meg az 1 négyzetmétert.

Ugyanakkor a partíció bontásával egy tágasabb helyet kaphat. A kombinált tér összterülete kissé nagyobb lesz a válaszfal vastagsága miatt, valamint az egyik járatnak két funkcionális területre történő aktiválásával, a második járat további bútorok, egészségügyi berendezések vagy mosógép felszerelésére használható.

Másodszor, a mosdó és a fürdőszoba kombinációja a modern házakban ingyenes elrendezéssel történik.

Ez lehetővé teszi, hogy két teljes fürdőszobát építsen:

 • Az egyik, mint általában, többet tesz - fürdővel és mosdóval, wc-vel, büdével, zuhanyzóval és bútorokkal.
 • És a második, például a vendégek számára, miniatűr - WC-vel, kisméretű mosdóval és zuhanyzóval.

A kombináció akkor is igazolható, ha a ház nagyon nagy fürdőszobát, és nem egy.

Ebben az esetben egy nagy terület racionálisabb felhasználása céljából a WC-t áthelyezik egy ilyen fürdőszobába, és a WC-szobát például öltözőbe vagy kamrába alakítják.

Ha jobb, ha tartózkodunk a kombinációtól

Jobb, ha megtagadja a WC és a fürdőszoba kombinációját, ha

 • A lakás nagyszámú embernek ad otthont. Az úgynevezett csúcsforgalom kombinált fürdőszobájában valószínűleg felhalmozódik egy vonal, és ebben az esetben egy külön fürdőszoba tűnik előnyösebbnek.
 • Idős emberek élnek a lakásban. A szovjet időkben élők mentalitása olyan, hogy a kombinált csomó nem tekintélyes és távol áll a kényelemtől.
  Sok nagymama számára ez a tényező ma is releváns.
 • A fürdő szomszédos szobája konyhával. A kombinált fürdőszoba elkerülhetetlenül különleges szagok forrásaként szolgál. Szellőztető rendszerek és légfrissítők jelenléte esetén a szagok behatolhatnak a konyhába.
  Ezenkívül az ideális hangszigetelés is valószínűtlen. Ezért, ha nem akarunk hallani a ciszternák vacsorán, a kombinációt ebben az esetben el kell hagyni.

Fürdőszoba egység

Ehhez jóváhagyásra és írásbeli engedélyre van szükség a BTI által kiadott panelben vagy magánházban lévő fürdőszoba felújításához. Ezenkívül önállóan emelőpadra, festékre, cserépre, alapozóra, ragasztóra stb. A szerszámoktól kezdve egy lyukasztó, egy fúró, egy csempevágó, egy spatula stb.

A WC-vel és a fürdőszobával a következő módon kombinálható:

 1. Fejleszteni kell a projektet és a kombináció tervét, és szükség esetén koordinálni kell. Ugyanakkor a WC és kád szokásos kombinációja egyszerű típusú áttervezéshez kapcsolódik, ami rendszerint 1-2 hónapig tart.
  Ha a már összekapcsolt fürdőszobát a konyha vagy a folyosó rovására kívánja bővíteni, akkor a projekt mellett technikai következtetést kell készítenie

A fürdőszoba tervezésének változatai

Általában a jóváhagyási folyamat a következő:

 • A KTF alaptervet bocsátott ki.
 • Kézzel felhívja a szükséges változtatásokat.
 • A szükséges dokumentumok összegyűjtése.
 • Az alkalmazás összehangolása és benyújtása a házfelügyelettel történik.

Meg kell jegyezni, hogy amikor a felújítás megállapodás nélkül zajlik, problémák adódhatnak a lakás eladásakor.

 1. Az ötvözés kezdete a régi csővezetékek szétszerelésével, a vízvezeték és burkolat eltávolításával minden felületről, a törmelék eltávolításáról.
 2. Tisztítsa meg a falat, amely elválasztja a fürdőt és a WC-t. A zajos munkát napközben kell elvégezni, lehetőleg a munkaidő alatt.
 3. A vízálló gipsz vagy más anyag felhasználásával helyezze el és állítsa be a jövőben kombinált fürdőszoba falát.
 4. A terv szerint új vezetékeket hoznak létre.
 5. Rendeljen biztonságos vezetékrendszert. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy az ilyen helyiségekben lévő elektromos berendezések földelést igényelnek.
  Az újonnan épített térnek más megközelítésre van szüksége a vezetékezéshez és a világításhoz. Valószínűleg további kimeneteket és felszereléseket kell telepítenie. A 12 voltos lámpák ideálisak a fürdőszobában.
 6. Ezután a talaj falai. Tekintettel a partíció lebontására, a nyomokat minden felületen - a padlón, a falakon és a mennyezeten - el kell távolítani.
 7. A padlót a padló magas betéttel szemben ellenálló betonra helyezze. A padló vízszigetelő tulajdonságainak növelése érdekében ezenkívül gyantával vagy bitumennel is töltötték.
  Ezután várakozás a felület kiszáradására, a bélés elhelyezése - általában kerámia csempe.

A kombinált fürdőszoba befogadhatja az összes szükséges felszerelést

A fürdőkád és a WC összekapcsolása meglehetősen nehéz, de cserébe sokkal kényelmesebb, praktikusabb és tágasabb helyet biztosít, amelyben minden szükséges eszköz megtalálható.

A lakás második fürdőszobája

Sok lakás elrendezése gyakran nem felel meg a tulajdonosoknak, és ez nem számít: egy tipikus lakás vagy egy egyedi projekten alapuló ház - a tulajdonosok panaszkodnak a konfigurációjukról.

Gyakran ez a kisléptékű létesítmények, például a fürdőszoba, a fürdőszoba, a konyha, a mosdók stb. És az átépítés az egyetlen módja annak, hogy valahogy megoldjuk ezt a problémát. Azonban nem csak a panelek boldog tulajdonosai, hanem a teljesen modern házak lakói is megváltoztatják az elrendezésüket, és igényeik meglehetősen változatosak a nagyobb alapterület miatt.

Például sok olvasójuk érdekli hogyan kell elrendezni egy második fürdőszobát a lakásban és ebben a cikkben megpróbálunk válaszolni a közönség által gyakran feltett kérdésekre.

Amint azt mondtuk, ez a felújítás lehetséges, és nagyobb mértékben ez a meglehetősen nagy területű ingatlantulajdonosok számára fontos. Ennek oka két mutató, az első az, hogy egy kis terület lakóinak egy fürdőszobája több mint elegendő, a második pedig, hogy a legtöbb esetben egyszerűen lehetetlen egy második lakást egy kis lakásban elhelyezni, nincs megfelelő helyiség.

De végül is Nagyon sok korlát van a második fürdőszobában. és nem az a tény, hogy még egy nagy lakásban is meg lehet csinálni. Próbáljuk meg megnyitni a témát:

A fürdőszoba a "nedves" típusú helyiségekhez tartozik, és ezen az alapon a legfontosabb jogszabályi tilalom alá - a nedves területek helyiségeihez - szigorúan tilos a melléképületek konyhái és lakóövezetei közötti gondoskodás.

Vagyis egy további fürdőszobát, csak egy nem lakóterületen lehet más célra megszervezni, akár folyosó, raktár vagy valami más.

A legfontosabb az, hogy a jövőben a szomszédok nem rendelkeznek egy konyhával, vagy egy nappalival. Ha a földszinten élsz, és nincs alatta a lakóhelyed (és nem ott van, mivel tilos az alagsorban lakni az országunkban), akkor a fürdőszoba a nappaliban is elhelyezhető. Magától értetődik, hogy vízzáró réteget kell rendeznie, és a vécét el kell különíteni a nappaliból egy dobozba.

Második fürdőszoba egy négyszobás lakásban, projekt, fotó:

Az egyik kötelező követelmény (természetesen természetesen, de érdemes megemlíteni) a szükséges közművek rendelkezésre állása - vízelvezető, hideg és meleg víz és szellőzőcsatorna, ami a régi fürdő szellőzőcsatornájához vezet. A kérdés technikai oldala itt nem kevésbé fontos. A második fürdőszobában, főszabály szerint, jelentős távolságra lesz a vízellátás és a szennyvíz elvezetésétől és a javítási és építési munkálatok megszervezésétől, gyakran meg kell szakítani a fejét, mielőtt teljesítenék a megrendelést.

Végül is meg kell figyelni a fizika törvényeit, hiszen legalább vízszintes és csatornázó csatornáknak kell lefolyniuk, és kívánatos további "sarkok", "térdek" és "betétek" nélkül. A lefolyócső szükséges lejtése miatt (3 cm / méter 50 mm-es csőhöz és 2 cm-es "szövéshez") a WC-csésze magasságát a padlószinthez viszonyítva lehet kiszámítani.

Pontosan nem szabad megfeledkezni arról a követelményről, hogy hozzáférést kell biztosítani a műszaki kommunikációhoz, és jobb, ha a leeresztő csöveket ellenőrző nyílásokkal látja el, ami segít a lehetséges torlódásoknak.

Miután megbeszéltük a csöveket, érdemes beszélni hogyan kell összehangolni a felújítást a második fürdőszobai egységgel a lakásban.

A legtöbb esetben egy további fürdőszobát rendeznek a folyosó területén, amely a hálószobához csatlakozik, és megszervezi a kijáratot ebből a fürdőszobából a hálószobába.

A törvényben az egészségügyi helyiségeknek a nappali helyiségekből való kilépése tilos, de ebben az esetben ez a korlátozás nem érvényesül, mivel az a feltételtől függ, hogy ha az apartmanban már van fürdőszoba, akkor a második fürdőszobából kiléphet a nappaliba.

Ezért, mielőtt egy második fürdőszobát tervezne, ha nem rendelkezik az összes szükséges készséggel, akkor jobb, ha a szakemberekről mind a jogi, mind a technikai oldalról konzultál. Felesleges félénkség szerint elmondhatjuk, hogy csak szakértők vagyunk, és a konzultációnktól az új KTF technikai útlevéllel elvégezhetjük az átépítését. Fejlesztési projekteket és műszaki jelentéseket is készítünk. Itt egy példát mutatunk be a cikk témájához kapcsolódó projektek egyikére. Más érdekes projektekkel a "Befejezett tárgyak"

A készülék a második fürdőszobában egy lakás lakóház, a projekt:

Formálisan a következő dokumentumok szükségesek Öntől: egy műszaki útlevelet KTF, nyilatkozat, a projekt átépítésének két példánya és a tulajdonjogi igazolás egy példánya. És ha megírhatja az alkalmazást, és megkaphatja a KTF technikai útlevelét, akkor csak a SRO engedélyével rendelkező projektszervezők fejleszthetik ki Önnek az átépítési projektet. A projekt mellett technikai véleményt is igényel az átépítés biztonságáról.

Az engedélyezés témájának folytatása: csak a SRO-k bevonásával rendelkező építők jogosultak kitölteni a rejtett munkák vizsgálatának tanúsítványait, ezért felelősen kezelhetik a dolgozók választását. A rejtett munkák cselekedetei mellett meg kell őriznie a munkák elkészítésének folyóiratait.

A javítás eredménye az ellenőrző bizottság lakásának látogatása lesz, amely meghatározza, hogy pontosan hogyan hajtotta végre a tervezési megoldásokat, és hogy voltak-e "szerzői módosítások" a jogsértések kategóriájába. Ha minden simán megy - kapsz egy befejezett fejlesztéstörvényt, amelyet az alkalmazást a KTF-hez csatolsz, kaphatsz egy új regisztrációs igazolást a lakására.

Ötletek kis fürdőszobák elrendezésére

Az új, modern apartmanokban nem ritka tágas és jól felszerelt fürdőszoba található. De gyakrabban még mindig egy kis helyiség, amely első pillantásra egyszerűen lehetetlen, hogy kényelmessé tegye, és elhelyezze a szükséges vízvezeték szerelvényeket a téren. Igen, hogy nem túl zsúfolt, kényelmes és szép.

És ma arról fogunk beszélni, hogyan kell modernizálni egy tipikus fürdőszobát, amelyben a WC-t alig helyezték el egy szobában, még akkor is, ha szerény méretű, de teljes mértékben megfelel a modern igényeknek.

Hogyan készítsünk egy kis fürdőszobát?

Ha kreatívan közelíted meg a feladatot, elkerülve a hagyományos megoldásokat, ahol csak lehetséges, elég kényelmes és kényelmesebb kis fürdőszobát készíteni. Az elrendezés speciális megközelítést igényel, amelyben minden centiméterrel és az elrendezés valamennyi hibájával meg kell növelni a teret, legalábbis vizuálisan.

A probléma megoldásának egyik módja a korlátozott helyiségben, hogy ügyesen kiválaszthatja a kompakt vízvezetékeket, installációs rendszereket, és díszítsen falakat és szabad helyet, így csak a leginkább szükséges dolgokat hagyhatja a belső térben.

A hasznos centimétereket nemcsak a kisebb eszközök használatával, de nem teljesen szabványos formában is megtakaríthatja, például kombinált vagy szögletes termékekkel. A szaniter felszerelések gyártói nem felejtik el a kis fürdőszobák tulajdonosainak gondjait, és hozzák létre nekik a teljes berendezésgyűjteményt.

Egyéni WC

A sok higiénikus és kényelmes modern WC-tál között könnyű választani egy tisztességes modellt. De célszerű meghatároznunk, mielőtt vásárolni akarsz, amire szüksége van, nem csak a modell kialakításán és szépségén, hanem a méretén (magasság, forma) is.

Ez igaz, ha egy kis fürdőszobáról beszélünk. Itt minden fontos, ami lehetõvé teszi, hogy a szoba legnagyobb térfogatával a legnagyobb elõnnyel járjunk. Kis méretű WC-kben és kombinált fürdőszobákban elsősorban a kis méretű, 60 cm-nél kisebb mélységű, a falhoz közeli, szűkített tartállyal rendelkező, kis méretű, de az ülés méretének hátrányára kisméretű kompakt eszközök vannak.

A WC-k a különböző típusú ragasztási módszer szerint oszthatók meg:

 • Nyitott ciszternákkal ellátott mellékhelyiségek

A WC-k ez a csoport két változatban kapható: a klasszikus változat (amikor a WC a padlóhoz van erősítve) és a mellékelt modell, amely a falhoz közel helyezkedik el és a padlóhoz van rögzítve. Az utóbbi esetben a WC a szokásosnál 10-15 cm-es mélységet vesz igénybe.

Kis helyiségekben a kompakt WC-tálak különböző típusai a legalkalmasabbak, ami a WC-tálon lévő öblítőtartály különleges kialakításának és helyének köszönhetően helyet takarít meg a szobában. Igen, és helyük lehet hétköznapi és szögletes.

Van még egyfajta klasszikus WC-tál, amely 6 cm-rel lecsökkenthető a WC-csésze széléről a falra egy kis méretű vécécsészetnél (mennyisége nem csökken), első pillantásra kevés, de egy kis fürdőszoba meglehetősen jelentős.

 • Vízvezeték szerelvények

A mai modern WC-helyiségekben gyakran látni kell a padló felett lebegő szerelt egészségügyi berendezéseket, amelyek telepítése során olyan mérnöki modulokat használnak, amelyeket telepítési rendszereknek neveznek. Ebben a kialakításban csak az öblítőgomb és a WC-tál látható marad. Minden más (összekötő csövek, tartály, stop szelepek, kommunikáció) a partíció vagy a fal mögött rejtőzik.

A felszerelt készülékek között könnyű megtalálni a 46,5 cm mélységű kis helyiségek kompakt modelljét (a tál elülső pontjától a falhoz való érintkezési ponttól való távolság).

A függesztett WC-tálak beépítési szerkezettel és beépített öblítőtartállyal könnyen beférnek a helyiségek belsejébe, és sokkal kevesebb helyet foglalnak el, mint a padló kompakt WC-tálak. A szemmel nem látható telepítési rendszer lehetővé teszi, hogy a WC-t a falhoz közelítse.

Van még plusz: ha a WC nincs rögzítve a padlóra, a szoba tágasabbnak tűnik. A helyiség kis helyiségben való használatának lehetőségei bővülnek, a vízvezetékeket a legváratlanabb helyeken helyezheti el. Ezenkívül ez a kialakítás megkönnyíti a tisztítást, és nem zavarja a padlólap burkolását.

 • Kombinált verzió (WC és bidé)

A bidé felszerelése - a higiéniára tervezett eszköz - nem okoz problémát a tágas WC-kben és fürdőszobákban. Mi nem mondható el, ha a fürdőszoba kicsi.

A bidé olyan készülék, amely annyi helyet foglal, mint a WC. Hogyan lehetek ebben a helyzetben? A mosdó és a bidé kombinálásával és egy multifunkcionális eszköz létrehozásával a vízvezetékgyártók megoldották ezt a problémát, ezáltal helytakarékosak.

Bekapcsoljuk a fürdőszoba sarkait

Megtakarít egy hasznos helyet egy kis helyiségben, nem csak szabálytalan alakú és méretű vízvezetékeket, hanem a fürdőszobában lévő sarkok használatát is. A sarokvizek hatékonyan tudják elosztani a szükséges berendezéseket és a szükséges bútorokat a szobában, és funkcionálisan tervezik a helyet.

Corner kompakt WC saroktartóval és egy kis tálca tökéletesen illeszkedik a sarkokba. Ez a kis szoba kialakításának köszönhetően hatékonyan használhatja a WC-szobát, a szabad helyet (például a sarkokat, a vízvezeték és a fal közötti távolságot), a helytakarékosságot és a kényelmet.

Szabad tér és sarok miniatűr mosogatók, valamint beépítési rendszerek kis tartályú, beépített panelekkel. Ebben az esetben a vázszerkezet használatából képzett szög és a perem gyönyörű funkcionális polcként használható.

Természetesen sok helyet nem lehet megtakarítani egy sarokkád felszerelésével, de mégis lehetséges, hogy kis kerek sarokba helyezzük egy kompakt asztallappal vagy egy keskeny bútorral, kényelmes éjjeliszekrénnyel, hip káddal, zuhanykabinnal a fennmaradó sarkokban.

Kombináljuk és egyesítjük

A kis fürdőszobákban való kiszorulás elkerülése érdekében az egészségügyi eszközöket kombinálhatja, például a WC és a bidé helyett, használjon kettős készüléket, kompakt mosdókagyló, miniatűr szekrénnyel, alvázzal, komplexummal, amely egyesíti a zuhanyzó és a fürdő előnyeit egy egészségügyi berendezésben.

A kombinált megoldások fejlett szolgáltatásokat nyújtanak. Ebből a célból a különböző tárgyaktól külön megvásárolható elemek egy sor olyan szükséges funkcióval rendelkeznek, amelyek biztosítják a hely ésszerű használatát, és a kijáratnál érdekes, nem hagyományos belsőépítészeti megoldásokat is.

Kompakt vízvezeték

Komfortot teremthet, és racionálisan használhatja a helyet egy kis fürdőszobában, kis méretű vízvezeték szerelvényekkel. Egy kis fürdőszobának, vagy akár egy külön WC-nek leginkább a kis mosdók, amelyek kombinálják a funkcionalitást és a stílust, elsősorban kézi mosáshoz tervezve. Hozzávetőleges méretük 38x21, 41x50.

A fürdőkád helyett, amely a legtöbb szobát kombinált fürdőszobával foglalja el, egy zuhanyzópultot vagy egy speciális tálcát helyezhet el csempével (ebben az esetben a fal és a padló jó lezárása szükséges a zuhanyzó területén).

A használatos helyiség kis fürdőszobában történő megtakarításáért, a falra szerelt toaletteken és a sarokcsapágyakon kívül figyelmet kell fordítani a falba épített csaptelepekre.

Egy kompakt fürdőszobában az egyik probléma egy mosógép telepítése. Kis helyigényű, keskeny mosogatógépekkel (3 kg) takaríthat meg helyet. Ez indokolt, ha a család kicsi.

Opcionálisan a mosógépet a mosogató alá lehet helyezni (erre a célra különleges egységek és sima szifonnal ellátott mosdók). Bár az ilyen mosogató használata nem lesz nagyon kényelmes.

A tér bővítése színes megoldásokkal

A falak kialakítása és a kis helyiségben való színhasználat egy újabb lehetőség a tér vizuális kiterjesztésére. Puha, mintha kevés vízzel lemostatná a kis fürdőszobában a pasztell árnyalatokat.

Tágasabb, mint amilyen a világos, szürke, gyöngyház, hűvös, szürke-kék, halványzöld színek és különböző fehér és más árnyalatú kombinációk. A menta, az ultramarine, a türkiz, a lila és a rózsaszín árnyalatú színek hűvösek.

By the way, puha zöld és kék árnyalatok és fehér szín szerint Feng Shui ajánlott kiegészítők, falak és szaniterek, mivel azok a legjobb kombinált víz elemek.

Ebben az esetben a tervezők nem javasolják, hogy részt vegyenek a sötét színekben, és egy ideig jobb, ha elfelejtik a gazdag fekete és kék színeket.

A népszerű tervezési trükk, amikor a díszítő falak puha kontraszt. Ehhez az egyik felület kiemelkedik (leggyakrabban a WC-vel szomszédos hátsó fal) színnel, érdekes függőleges mintával, amely felhúzza és vizuálisan kiterjeszti a teret.

A fal általános világos háttérén színes fényes foltok, holografikus mintázatú színes ékezetek, világos grafikai panel, amely tökéletesen kiegészíti a kerámia burkolatot, segíti a sima pasztell belső megjelenését.

A színes megoldás mellett vizuálisan is kitágíthatja a WC-t egy megfelelően kiválasztott anyaggal. Latex vagy víz diszperziós festék, nedvességálló tapéta, üveg, kerámia, műanyag panelek, dekoratív vakolat. Megfelelően kiválaszthatók, egy kisebb helyiséget könnyebbé és tágabbá tehetnek.

Például egy tükrözött csempe lehet, amely tükrözi a fényt és a vizuálisan növekvő kis szobákat. Érdemes megtagadni a nagyméretű, összetett alakú csempéket és a nagyméretű dekor elemeket apró WC-kben (ez vizuálisan megtörni és csökkenteni a már kis méretű helyiséget).

Előnyös a kis méretű csempék vagy kis fényes csempék használata, például a mozaik külön-külön, vagy a falakon és a padlón különböző változatokban történő kombinálása.

világítás

A kompakt fürdőszoba belsejében különös figyelmet kell fordítani a világításra.

A kis helyiségekben a padlóburkolatba épített izzók használatát célszerű helyesen elhelyezni a helyiség peremén. A reflektorok kiegészíthetők fali lámpákkal és lámpákkal.

Belső tételek és dekoráció

Minden részlet és minden apróság fontos az alapos tervvizsgálathoz. Semmi sem: sem a papírtartó, sem az ecset, sem a szemét nem lehet - kitűnjön az általános témáról, és arra tervezték, hogy tágasabb és könnyebb legyen a kis fürdőszobánk.

Egy kis helyiség egy további térfogatát egy nagy tükör adja a falak egyikén. A tükörfelület tükrözõképességének köszönhetõen a kisméretû fürdőszobában kétszer nagyobbak és vizuálisan is kis számú lámpával.

Vizuálisan a területet nem egy pohár, amely elválasztja a nedves zónát, és megvédi a helyiséget a fröccsenőktől és a víztől. Ha nem lehet üveglapot felhelyezni, akkor rendszeres semleges színárnyalattal helyettesíthető, nehogy túlterhelje a kis helyet.

A kis méretű fürdőszobában nincs szükség nagy méretű szekrényekre. Sokkal jobban fog kinézni könnyű nyitott vagy átlátszó minták tükrökkel és polcokkal, lógó szekrények fényes és tükrözött ajtók, fülkék, csúszó függőleges fiókok, polcok az ajtó felett.

Mindezek az elemek a dekoráció fontosak nem csak a helytakarékos, hanem nagyon funkcionális (elrejtheti sok mindent, amire szüksége van benne).

Szakértő tippek

A fürdőszoba berendezéseihez harmonikusan illeszkedő vízvezeték szerelvényekhez gondosan át kell nézni a katalógusokat, meg kell nézni a különböző modelleket. A következő paramétereket kell figyelembe venni:

 • vízvezeték elhelyezése esetén a mosdó előtt legalább 60 cm szabad helyet és legalább 20 cm szélességet kell hagyni a széleken (jobbra és balra). Úgy gondolják, hogy az eszközök közötti ilyen rés a legalkalmasabb a használatukhoz.
 • Ha a fürdőszobában egy mosdó található, a padlóról 80-85 cm magasra van felszerelve (ez a magasság a különböző magasságú emberek számára optimális). A fürdőszoba és a mosdó előtt az ajánlott szabad terület legalább 70 cm.

Nyilvánvaló, hogy a lehetőségek egy kis fürdőszoba felszerelésére, ami ideális a jelenlétében a szükséges funkcionális eszközök és a megfelelő alapvető tervezési ötletek, sőt, nagyon sok. A legfontosabb dolog - ne vigyük túlzásba, és tartsuk ugyanazt a stílust a lakásban és a fürdőszobában.

Berendezés a fürdőszobában a lakásban

Második fürdőszoba? Ez valóságos!


Lehetséges egy második fürdőszobát egy városi lakásban elhelyezni? Ilyen kérdés esetén a lakástulajdonosok gyakran a belsőépítészek felé fordulnak, és néhányan saját maguk próbálnak megoldást találni. A legtöbb esetben ez teljesen reális, ha helyesen cselekszel, és nem sértesz szabályokat. Mindent megfontol a sorrendben.

elrendezés

Mindenekelőtt meg kell vizsgálni egy második fürdőszoba elvének elvét. Azaz, hogy megértsük, van-e helye a lakásban, és mennyire alkalmas. Ugyanakkor az egészségügyi normák követelményeire is ki kell építeni, hogy később ne szembesüljenek a szomszédokkal.

"A jelenlegi szabályozás szerint a fürdőszobát nem lehet a lakóház felett elhelyezni. Ez vonatkozik a csövekre is. Ezért az elrendezésnek olyannak kell lennie, hogy a szomszédos helyiségek fölé sem a fürdőszobája, sem a vízellátás és a szennyvíz elvezetése a fő felszállóktól ne legyen. Vagyis egy második fürdőszobát kereshet a konyha, a folyosó, a belső terem vagy a segédszobák rovására "- magyarázza Krasnodar Tatyana Levko belsőépítész.

A projektet papírra kell lebonyolítani és a házfelügyeleti hatósággal egyeztetni. Nem szükséges az egyeztetés az alapkezelő társasággal, de jobb, ha tájékoztatják őt: a projekt egy példányát egy jóváhagyási jegyzőkönyvvel kell ellátni. Ezután nem kérdez felesleges kérdéseket.

Belső elrendezés

Terv készítésénél azonnal el kell döntenie, hogy a fürdőszoba belsejében minden rendben lesz-e, mivel ez meghatározza a további tervezés és a munkafolyamat menetét. "Általában a legfontosabb kérdés a szabad hely rendelkezésre állása, ezért kompakt, de ugyanakkor esztétikai tervezési megoldásokat, például zuhanykabinokat kell használni" - mondja Tatiana Levko.

Napjainkig az oroszországi választásuk már meglehetősen széles, de a lehetőségek minősége és választéka jelentősen változhat, ezért a szakember közelebbről megvizsgálja a gyártót. "A katalógusunkból készült kerítés bármely modellje az ügyfél mérete alapján, előzetes mérés után készülhet. A nem szokványos elrendezéseknél, beleértve a városi lakások második fürdőszobáját is, ez különösen fontos, mivel ilyen esetekben rendszerint a kerítés óvatos beállítására van szükség. Mivel a gyártás Oroszországban található, és a vállalat számos nagyvárosban márkás szalonokkal rendelkezik, az egyes megrendelések gyorsan és késedelem nélkül teljesülnek, és a termékárak megegyeznek az egész országban "- mondja Lyudmila Adestova, a GuteWetter vezérigazgatója. Orosz gyártó zuhanykabinok.

Különösen a kis fürdőszobák esetében a cég kifejlesztette a LUX Festt modellt. Egy ilyen kerítéssel ellátott zuhany egy pentaéder, amelynek három oldalát üvegajtók alkotják, kettő pedig a fürdőszoba sarka. A csuklós ajtó nemcsak egyszemélyes, hanem kettős is lehet, ami további helytakarékosságot is biztosít. Ez a megoldás lehetővé tette a megszokott tér minimalizálását, anélkül, hogy veszélybe sodorhatja a vizes kezelések kényelmét. Szintén kényelmes, hogy a kerítés mind a pentagonális serpenyőbe, mind közvetlenül a csempere (zuhanyzósínnel felszerelt) is felszerelhető.

Egy másik megoldás a SHAPE sorozatú zuhanykabinok, amelyek csúszó sugárnyílásokkal vagy a STYLE sorozatú ajtókkal rendelkeznek, amelyek nyílása 180 ° kifelé vagy befelé (vagyis a serpenyő felé) nyílik. Ez lehetővé teszi, hogy hatékonyan használja a helyet és hozzon létre egyedi projekteket viszonylag kis területeken.

A levelek 6 és 8 milliméteres edzett üvegből készülnek az európai technológiának megfelelően, és kérésre különleges víztaszító GuteClean bevonattal kezelhetők, amely megakadályozza a mészlerakódást és megkönnyíti a tisztítást.

vízszigetelés

Amikor a tervezés befejeződött, és a projekt készen áll, folytathatja annak végrehajtását. És itt szükség van még egy kötelező követelményre - a padló vízszigetelése. Minden olyan helyiségben, ahol folyóvíz vagy szennyvíz található. A bevonó esztrich alatt vagy közvetlenül a csemperagasztó réteg alatt készül. Fontos megérteni, hogy minden csőnek a vízszigetelő réteg fölött kell lennie. Nem lehet falra helyezni őket, de hamis falakat (pl. Vízálló gipszkartonból) lehet készíteni, és csempéket hozhat rájuk. Néha, ha a mennyezetek magassága lehetővé teszi, a padlók leparkolhatók a rönkökön és lefektethetik a csöveket. Ha a főcsúcsok a második fürdőszobába vezető csövek a szomszédos helyiségeken mennek keresztül, akkor a padló vízszigetelésére is szükségük van. A kommunikáció útján az állapotuk és a lehetséges javítások ellenőrzésére az úgynevezett revíziós ablakokat kell használni. Például egy szembetűnő mágnesnyílás lehet, amelyet ugyanolyan anyaggal díszítenek, mint a fal.

Nem csak a padlófelület vízálló, hanem a falak alsó része is, kb. 10-15 cm, ezért vízálló "vályú" -nak kell lennie. Ezt bitumen, hengerelt anyagok vagy modern polimer kompozíciók segítségével lehet elvégezni. Az utóbbi módszer a legkevésbé "piszkos" és ugyanakkor a leghatékonyabb. Különböző gyártók termékeit használhatja, de ezeket a használati utasításnak megfelelően kell kiválasztani. Például a "KNAUF Flahendiht" latex-vízszigeteléssel lefedheti a cserépet, de használjon speciális ragasztót, és vékony rétegen alkalmazza.

Mivel ez egy második fürdőszoba, erősen ajánlott a falak teljes vízállóságát, különösen a nappali szomszédságában.

csőhálózat

A második fürdőszobai forró és hideg vízelvezető szelepeit vagy gömbcsapjait a felszálló közelében kell elhelyezni, és nem a fürdőszobában. Kívánt esetben mindkettőt fel lehet vinni.

Az optimális megoldás egy automatikus szivárgásvédelmi rendszer lenne - például a hazai "Neptune" vagy az importált "FAR". A nedves területeken a padlón a lehető legkevésbé szivárgó forrásokhoz közel helyezkedjenek el a kis lapos érzékelők, amelyek a víz vagy rádiócsatornán keresztül, amikor víz jut rá, riasztási jelet küldhetnek a kapuk közelében lévő vezérlőegységnek. A rendszer tartalmaz elektromos gömbcsapokat, amelyek a felszállóágak ágaira vannak szerelve, és blokkolják a vízellátást. Ajánlatos teljes készletet készenléti energiával ellátni, akkor a csapok még a tápegységben bekövetkező balesetek esetén is működnek, és biztonságosan kikapcsolhatja az egész lakásban a villamos energiát hosszú távra.

A szivárgásérzékelők úgy vannak felszerelve, hogy a lehető leggyorsabban le tudják állítani a vízellátást. Ez nem csak a fürdőszobára vonatkozik, hanem a szobákra is, amelyeken keresztül a csövek hozzá vannak járva. Végül is szivárgás fordulhat elő. Például, ha a folyosón egy hamis fal mögött egy vízvezetéket futtat, akkor az érzékelőket is telepíteni kell a hamis fal mögé, közvetlenül a csövek alatt.

torkolat

Itt érdemes kiemelni a második fürdőszoba egyik műszaki kialakítását, ami nem minden lakás tulajdonos számára nyilvánvaló: a szennyvízrendszer működtetéséhez lejtőn kell elhelyezni. Normál természetes áramlás esetén legalább 2 cm-es méterenként kell lennie. Vagyis nem az egyenes vonal távolság a felszállótól a WC-tálhoz vagy a zuhanytálcához, amely alapul szolgál, nevezetesen a csatorna hosszának, figyelembe véve a térdét. Például, ha ez a hosszúság 10 m, akkor a lefolyónak a zuhanyzóban 20 cm-re kell lennie a lefolyócső belépési pontjától a fő szennyvízcsatornába. Ez a körülmény gyakran okoz nehézséget a második fürdőszobában. Bizonyos esetekben egyszerû megoldással kezelhetõ - a padló emelésével a bejáratnál egy lépéssel. De ez nem mindig így van. Először is a csövek hossza gyakran túl nagy, és a mennyezet magassága nem elegendő. Másodszor, nem mindenki elégedett az opcióval egy lépéssel, sokan, nem ok nélkül, veszélyesnek tartják.

Ezenkívül, ha a második fürdőszobában több pont van a vízadagolás és a WC, akkor a csatorna is nagy átmérőjű, és ez is probléma: figyelembe véve a lejtőn, nem olyan könnyű elrejteni, mint a vékony vízvezetékek.

Az univerzális kivezetés szennyvízszivattyú rendszer telepítése - a szennyvízelvezető rendszer. "Ez a megoldás, amelyet kifejezetten városi lakásokban és magánlakásokban való használatra terveztek, ezért az eszköz szinte hallgatólagosan működik, és egy kompakt higiénikus műanyag tokban van elhelyezve. A WC közvetlenül a mosdó mögött helyezkedik el, vagy a falra helyezhető. A Sololift2 CWC-3 szennyvízcsatornáknak három bemenete van, és képes egyszerre kiszivárogni a kiáramló WC-t, mosdót és zuhanyt "- mondja Ekaterina Semenova, kereskedelmi mérnök, háztartási felszerelés részleg, LLC Grundfos”.

A készülék belsejében egy professzionális csiszológép, vagyis az elzáródások szinte teljesen kizárt. A nagy teljesítményű szivattyúnak köszönhetően nincs szükség nagy átmérőjű nyomócsövekre. És elfelejtheti a lejtést egyáltalán: a telepítés akár 8,5 m magasságig is képes a csatorna emelésére, ezért ha úgy kívánja, akkor akár a mennyezet alatt is lefolyhatja a csatornát.

Hálózati hálózat

A nedves helyiségek áramellátása szintén saját tulajdonságokkal rendelkezik, amelyeket gyakran elfelejtenek. Egyébként ez nem csak a második fürdőszobára vonatkozik, hanem az elsőre is. Ahol víz van, mindig nagyobb az áramütés kockázata, ezért különös óvintézkedéseket kell tenni.

Először is, a lakásközpontban lévő fürdőszobák és konyhák külön-külön csatlakoznak a hálózathoz. Ez azt jelenti, hogy saját áramköröket kell felszerelniük - külön a kimenetekhez és a világításhoz. Ezt a csoportot saját RCD védi - védő leállító berendezés, amely áramütés esetén bekövetkezik addig, amíg az erő életveszélyesé válik.

A második kötelező követelmény egy potenciálkiegyenlítő busz jelenléte. Mindegyik kimeneten és számos világítótestben (mindent a nedves helyiségeknek szántak) földelő érintkező van. A földelő buszhoz van csatlakoztatva az elektromos panelben. Ezenkívül a konnektorok és lámpák földelő érintkezőit a fürdőszobában össze kell kötni egy közös áramkörrel. Ezenkívül összekapcsolja a fém vízvezeték elemeket (zuhanytálca, kád, csaptelepek) és fémcsöveket (ha van ilyen). Mindezek a vezetékek a potenciálkiegyenlítő buszra mennek - egy fémblokk csavarral a földvezetékek rögzítésére és rövidre zárására. A pad egy kis (podzoretnik méretű) csatlakozó dobozban található, amely rendszerint közvetlenül az egészségügyi szekrényben található. A buszról egy közös földvezeték megy a földi busz a lapos panel. Erre a forró és hideg víz emelők földelve vannak, és zárt hurkot kapnak.

Még egy nagyon kis lakás is modern és kényelmes lehet, ha egy másik fürdőszobát rendez. Nem nehéz ezt megtenni, mint egy loggia szigetelését, a legfontosabb az összes egészségügyi és műszaki szabvány figyelembe vétele és a munka helyes megtervezése.