Legfontosabb > Csapok

Fűtött törülközőtartó beépítése a fürdőszobába saját kezűleg: hogyan kell megfelelően felcsatolni és csatlakoztatni

A fűtött törölközőtartó - az eszköz hasznos és sok esetben szükséges. Nem igényel sok helyet, nem igényel komplex ellátást, miközben tökéletesen szárítja a nedves törülközőt nagy többletköltségek nélkül.

A régi építkezés egyes házaiban a fűtött törülközőtartó telepítését a projekt biztosította, de ezek az eszközök többnyire morálisan és technikailag elavultak. A modern modellek sokkal kényelmesebbek és megbízhatóbbak.

A modern törülközőtartók fajtái

A törölköző-melegítők két fő típusa: elektromos és víz. Mind az első, mind a második a legkülönbözőbb méretben, színekben és konfigurációkban valósul meg: egy egyszerű hajlított csőtől a gyönyörű modellekig, amelyek inkább a belső dekorációhoz hasonlítanak, de jól teljesítik a céljukat.

A gyönyörű törülközőmelegítő stílusos dekoráció lehet a fürdőszobában. Úgy gondolják, hogy a króm modellek hosszabb és hatékonyabb munkavégzést igényelnek.

A különféle fűtött törülközőtartók kialakítása természetesen alapvetően más.

Az első esetben a készüléket villamos energiával hevítik fel, a második forró víz pedig a csöveken át áramlik. Az elektromos és vízmodellek telepítési sorrendje is jelentős eltéréseket mutat.

Mit kell figyelembe venni a vízmodell telepítése előtt?

A fűtött törülközőtartók vízmodellekben lévő hőhordozó forró víz. Leggyakrabban az eszköz csatlakoztatva van a forró vízrendszerhez, de ez nem mindig lehetséges. Annak megállapítása, hogyan kell helyesen telepíteni egy fűtött törülközőtartó a fürdőszobában, az ilyen pillanatokat kell tisztázni előre.

Például olyan házakban, ahol nincs központosított fűtés, gejzírokat használnak. Ilyen helyiségekben a vízmelegített törülközőtartók kapcsolódnak a központi fűtési rendszerhez. Ez nem túl kényelmes, mivel a készülék csak a fűtési időszak alatt működik fűtéssel, máskor rendszeres törölközőtartó.

Ha egy elektromos kazánt használ a ház vízének melegítésére, akkor célszerű külön kettős áramköri modellt vásárolni.

Ilyen kazánoknál az egyik áramkör előmelegíti a csapvizet, a második pedig kifejezetten egy fűtött törölközősínre van kialakítva.

De a teljesen önálló fűtési és melegvíz-rendszerű magánházak tulajdonosai sokkal szabadabban választhatók.

Ha úgy dönt, hogy egy fűtött törölközőt egy lakásépület fűtési rendszerének részévé tesz, azt nyáron kell felszerelni, míg a fűtési szezon még nem kezdődött el. Általában a kommunális szolgáltatások rendkívül vonakodnak az egész ház fűtésétől a téli hidegben kikapcsolni az opcionális eszköz telepítése érdekében. Igen, és a fűtési szomszédok hiánya több órán keresztül nem valószínű, hogy tetszene.

A fűtött törülközőtartó felszerelése előtt meg kell tudni, hogy van-e víz a fűtési rendszerben. Általában a nyáron leeresztik, de ez nem mindig történik meg. Meg kell kérdeznünk a helyi közműveket, hogy ellenőrizzék ezt, és szükség esetén kapcsolja ki a vizet.

Amikor egy fűtött törölközőtartót telepít a ház vízellátásának részeként, akkor meg kell akadályoznia a házba belépő forró vizet is. A fűtött törülközőtartók régebbi típusai általában nincsenek csaptelepekkel és áthidalóval, ami lehetővé teszi a víz áthidalását, így nem csak eltávolíthatja azt, hanem helyi vízvezeték-szerelőktől is kérjen segítséget.

Bizonyos esetekben a vízellátó rendszerben vagy a fűtési rendszerben lévő víz önállóan kikapcsolható, de ehhez pontosan meg kell tudnia, hogyan kell ezt megtenni, és tájékoztatni kell a helyi közszolgáltatókat a "kezdeményezésükről", és meg kell szerezniük beleegyezésüket.

Amikor megmagyarázza, hogyan kell egy fürdőszobában egy megfelelő fűtött törölközőt felszerelni, még a vásárlás előtt is el kell döntenie, hogyan kell csatlakoztatni. Lehet, hogy:

 • kisebb;
 • oldalán;
 • átlós ("létra" típusú modellek esetén);
 • az alsó rész közepén.

Az első esetben a készülék vízellátásra történő csatlakoztatásának helye alul, a második pedig az oldalon található. Ma a vízvezetékek falakba vannak burkolva, vagy el vannak burkolva egy elválasztóval, így csak a szükséges vízvezetékek csatlakoztatásához szükséges helyek maradnak. Ez a mód az oldalsó csatlakozással rendelkező modellek telepítéséhez, bár a folyamat meglehetősen nehézkes. Még mindig van értelme kipróbálni: a fürdőszoba sokkal vonzóbbnak tűnik.

Az oldalra szerelt fűtött törölközőtartó a falra van szerelve úgy, hogy a használati melegvíz-vezeték el legyen rejtve. Fontos, hogy minden csatlakozást gondosan lezárjon.

Az alsó csatlakozás tipikus régi házak esetében, ahol a projekt egy fűtött törülközőtartó felszerelését biztosítja. Az alacsonyabb kapcsolattal rendelkező modellek teljesítménye körülbelül 10% -kal alacsonyabb, mint az analógok oldalsó csatlakozásával.

A berendezés hatékonyságának javítása érdekében érdemes figyelembe venni a vízellátó rendszer módosítását, és egy oldalsó csatlakozással ellátott modellt elhelyezni.

Az alsó csatlakozású fűtött törülközőtartó teljesítménye általában 10% -kal alacsonyabb, mint egy hasonló eszköz oldalsó csatlakozással, azonban ezek a modellek rendszerint régi épületekben vannak telepítve

Néha a fűtött törülközőtartó és a csővezeték átmérője nem egyezik meg. Csatlakoztatáshoz speciális adapterekkel. Az ilyen adapter átmérőjének meg kell egyeznie vagy meg kell haladnia a vízvezetékek átmérőjét. Ellenkező esetben túlnyomás keletkezhet a rendszerben, amely tele van balesetekkel, szivárgásokkal és egyéb kellemetlen problémákkal.

Fontos paraméter a fűtött törölközősín tengelyirányú mérete, azaz távolság, amely elválasztja a bejáratot és a kilépést. Figyelembe kell venni a vízcső átmérőjét annak érdekében, hogy a megfelelő méretű fűtött törülközőtartó modelljét válasszák. Az adapterek jelenléte bonyolítja a telepítési folyamatot, és csökkenti a készülék megjelenését.

Emellett a szivárgás kockázata nő. Ha adapter nélkül nem tudja megtenni, akkor különös figyelmet kell fordítani az egyes csatlakozások lezárására. A csaptelepek és szerelvények kiválasztásakor figyelembe kell venni az anyagot, amelyből a vízcsövek készülnek.

A különböző fémek kombinációja elektrokémiai korróziót okozhat. Ezzel kapcsolatban sokkal könnyebb a műanyag csövekkel dolgozni.

Úgy gondolják, hogy a fűtött törülközőtartók krómozott modellei tartósabbak, mint a többi lehetőség. Ezenkívül az ilyen készülékek nagyobb hőátadással rendelkeznek.

A vízmelegített törülközőtartó telepítési eljárása

A fűtött törölközőtartó vízmodelljének felszerelése több alapvető lépésben történik:

 • Vegye ki a régi eszközt.
 • A bypass telepítése.
 • A felső és az alsó daru felszerelése.
 • A fűtött törülközőtartó felszerelése.
 • Ellenőrizze a csatlakozások tömítettségét.

1. szakasz: Vegye ki a régi eszközt

Tehát a munka kezdetekor a rendszerben lévő víz megbízhatóan le kell tiltani. A régi fűtött törölközőtartó eltávolításához, ha hegesztették a csöveket, egyszerűen vágja le a szokásos "darálót". Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a csövek részeként meg kell vágni a szálakat, ezért ezeket a méreteket meg kell vágni.

Az őrlőberendezést akkor is meg kell szüntetni, ha a készüléket menetes csatlakozással eltávolítja, ha az idő múlásával a csövekhez csatlakozik. Más esetekben a régi törülközőtartót egyszerűen lecsavarják a csövekről, és eltávolítják a tartókonzolról, amelyen felakasztották.

2. lépcső: Bypass telepítés

A bypass egy speciális jumper, amely összeköti a cső bemeneti és kimeneti nyílását, amelyhez a fűtött törölközőt összekötik. A csaptelepek elé helyezzük, hogy a forró víz áramlása a csöveken keresztül ne szakadjon meg a készüléket elválasztó csapok lezárásakor a forró vízellátó rendszertől.

Ha nincs megkerülés a rendszerben, akkor a készüléket meg kell szakítani a javításhoz vagy egyéb manipulációkhoz.

Az áthidaló hegeszthető a fővezeték csövekhez vagy csavarozható háromutas menetes adapterrel. A bypass cső átmérőjének kisebbnek kell lennie, mint a fővonal mérete.

A jumper beállításához megfelelő méretű és átmérőjű csőszakasz szükséges. Általában egy kisebb átmérőjű csövet használjon, mint a fővezeték csővezetékeinek mérete.

Az áthidaló hegesztett a fővezeték csövekhez, vagy menetes csatlakozással csavart.

A menetes csatlakozások megbízható tömítőanyagaként a leggyakrabban a szokásos lencsetétet használják. Ha elegendő a csévélés mennyisége, csavarás történik kis erőfeszítéssel.

3. lépcső: A felső és az alsó érintés telepítése

A beszerelés előtt két elzáró szelepet kell beszerelni, amelyek átmérője megegyezik azokkal a csövek átmérőjével, amelyeken telepíteni fog.

Kiválaszthatja a hagyományos csapokat, amelyek csak két pozícióban fordulnak el: "nyitott" és "zárt", vagy csavarszerkezeteket használnak a hűtőközeg áramlásának szabályozására a készülékhez; a fűtés mértéke.

A fűtött törülközőtartó vízáramának bármikor lekapcsolásához használhatja a szokásos elzárószelepeket, amelyek "nyitott" vagy "zárt" helyzetbe kapcsolnak

Egy másik hasznos eszköz, amelyet fűtött törülközőtartón való felszerelésre javasolnak Mayevsky csapszele.

Ezt a csapot úgy tervezték, hogy eltávolítsa a csapdázott levegőt a készülékből. A törölközőmelegítő tetejére van szerelve. Ha a készüléknek van egy légzsilipje, amely megakadályozza a forró víz cirkulációját, elegendő ilyen csapot kinyitni és felengedni a felesleges levegőt.

A daru automata modellei Mayevszkij még emberi beavatkozás nélkül is képesek erre a feladatra. Nagyon könnyű megállapítani, hogy a levegő bejött a készülékbe, ebben az esetben a fűtött törölközőtartó nem elégszik fel, vagy teljesen lehűl.

Ha a csöveken nincs szál, azt megfelelő jellemzőkkel rendelkező vágóhéjjal kell vágni. Ha van egy téma, de idősnek és kopottnak tűnik, akkor sem fáj a frissítéshez egy speciális eszközzel a kapcsolat minőségének javítása érdekében.

4. lépés: Fűtött törölközőtartó felszerelése

A törülközőtartó felszerelése előtt fontolja meg a falra helyezését. Ehhez használjon speciális tartókat, teleszkópos tartókat vagy bilincseket. Jellemzően a jó gyártók modellek felszerelik a szükséges anyagokat és rögzítőket.

A konzolokat a falra kell szerelni. Általában erre a célra a rögzítési pontok a falon vannak, a lyukak fúrókoronggal vannak ellátva, majd a zárócsavarokat csavarják. A munka megkezdése előtt tanulmányozza a gyártó utasításait.

Bizonyos esetekben először telepítse a törülközőt, és csak ezt követően rögzítse a falra.

A falra szerelhető törülközőtartók közvetlen vagy sarokelemeit a készülék mérete és a megjelenésük esztétikája alapján kell kiválasztani.

A fűtött törülközőtartó felszerelésénél különös előírásokra van szükség. Ha a csőátmérő kisebb, mint 23 mm, akkor a cső és a fal közötti távolságnak több mint 35 mm-nek kell lennie, és ha a készülék csövei vastagabbak 40 mm-nél, a falhoz való távolságot 50 mm-re kell növelni.

A fűtött törülközőtartónak a melegvíz rendszerhez történő csatlakoztatásához szerelvények szükségesek. Sarok vagy egyenes szerelvények használata, attól függ, hogy az eszköz meg van-e rajzolva és milyen típusú. Természetesen az összes csatlakozást megfelelően le kell zárni a szivárgás megelőzése érdekében.

A hagyományos szálakat hagyományosan tömörítik a len lencsével. Ha erre elegendő anyagot használnak, csavarás után kissé ki fog nyúlni a menet alatt.

Ha a csavarozás jelentősen megnehezül, akkor túl nagy a tekercselés, de ha a csatlakozás könnyen megcsavarodik, akkor valószínűleg hozzá kell szereznie egy kevés lencsét. A FUM szalagot kúpos csavaros csatlakozásokhoz használják.

Fűtött törülközőtartó felszerelésénél nem szabad túlzott erőfeszítéseket tenni az összes csatlakozás meghúzására, nehogy véletlenül károsítsa a szálakat. Részletesen a víz törölköző telepítésének folyamatát a következő videó tartalmazza:

5. szakasz: Ellenőrizze a szivárgást

Miután az összes munka befejeződött, ismét vízzel kell ellátnia a rendszert és ellenőrizni kell a készülék működését. Javasoljuk, hogy biztosítsa a készülék maximális terhelését, még a kis szivárgások észlelése érdekében. Olyan helyzetben, amikor a fűtött törülközőtartó otthoni fűtési rendszerbe van beépítve, nehéz ilyen ellenőrzést végezni, mert a telepítést általában nyáron végzik.

A szivárgások csak a fűtési szezon kezdete előtt fordulhatnak elő, amikor a közművek ellenőrzik a rendszer téli felkészültségét, és nagyobb terhelésnek teszik ki. A szivárgás megakadályozása abban az esetben, amikor a bérlők hiányoznak, a fűtött törölközőtartó csapokat mindig zárva kell tartani.

Annak ellenére, hogy a fűtött törölközőtartó összekötésére vonatkozó eljárás leírása egyszerűbbnek tűnik, a gyakorlatban az összes művelet elvégzése professzionális megközelítést igényel. Ha a ház tulajdonosai nem rendelkeznek megfelelő készséggel, érdemes konzultálni egy tapasztalt vízvezeték-szerelővel, vagy arra utasítani, hogy végezze el a teljes munka komplexumát.

Elektromos törölközőmelegítő beszerelése

Az elektromos törülközőtartó fő előnye a könnyű beépítés. A fal elektromos készülékéhez hasonlóan a falra kell rögzíteni és a tápegységhez csatlakoztatni. Továbbra is be kell kapcsolnia a készüléket, és használni kell a rendeltetésszerű használatához. Fontos követelmény az elektromos biztonsági szabályok betartása.

Csatlakoztassa az ilyen eszközt csak az úgynevezett "automatikus" vagy RCD - egy biztonsági eszköz. Ha az eszköz csatlakoztatására szolgáló csatlakozó közvetlenül a fürdőszobába kerül, akkor használjon speciális, nedvesség elleni védelmet.

Ez a kivezetés a fal vastagságába van szerelve, speciális fedéllel rendelkezik. Ezenkívül a készüléket földelni kell.

Az elektromos fűtött törülközőtartó felszereléséhez speciális csatlakozódugókat kell használni, a megnövekedett nedvesség elleni védelem érdekében. Csatlakoztasson egy ilyen eszközt az RCD-n keresztül

Úgy vélik, hogy az elektromos törölközőmelegítővel rendelkező lehetőség gazdaságilag nem előnyös a vízmodellekhez képest, mert növeli a hőnyomást. Azonban az ilyen eszközök teljesítménye nem olyan nagy, mint a villamosenergia-fogyasztás.

Ez elég ahhoz, hogy megszáradja a nedves frottír ruhát, de a fürdőszobában lévő fűtőelem szerepe miatt nem túl jól van.

Vízmelegített törölközőtartó

Fűtött törölközőtartó - ez egy hétköznapi dolog, amelyre nap mint nap szembesülünk, mivel ez a fürdőszoba szerves része. Ez a cikk megvitatja az eszköz egyik típusát, pontosabban a vízmelegített törülközőt, annak fő jellemzőit, valamint a csatlakozás módjait.

A működés elve

A modern név szerint a felszerelés, sőt, van egy cső található a fürdőszobában minden apartman egy nagy épületben, amelyen keresztül forró víz folyik. Valójában ez az egyetlen fűtési forrás, és használható a dolgok szárítására.

A korszerű, korszerűsített mechanizmusok olyan hajlított csövek, amelyekben bizonyos hőmérséklet (víz, fagyásgátló) folyadék áramlik. Az ilyen eszköz csatlakoztatása két rendszerre is kiterjedhet:

Az első esetben a berendezést közvetlenül a fűtővezetékre kell felszerelni. Tekintettel arra, hogy az első kiviteli alaknál oxigén van jelen, a mechanizmus belsejében maró hatású lerakódások képződhetnek. Ezt a tényt figyelembe kell venni a modell kiválasztásakor. Ha nem ellenáll a korróziónak, akkor ez a modell nem illeszkedik a nyitott típusú rendszerbe.

A zárt rendszer a teljes szűkület elve alapján épül fel, így oxigént és más anyagokat nem tud betakarni. Ilyen rendszer esetén bármely terméket kiválaszthat.

Termékfunkciók

A téma fő célja a száraz nedves törülközők. Azonban a technológia fejlõdésével a készülék korszerûsítésnek vetett alá, és praktikusabbá és funkcionálissá vált. Most nem csak törölközőket lehet szárítani rajta, hanem más ágyneműt, ruhát stb. A téli időszakban a mechanizmus fő feladata a helyiség melegítése és a nedvesség kiküszöbölése, ami gombák és penészképződés kialakulásához vezethet.

A praktikum mellett dekoratív összetevő is van. A tervezett fürdőszobai belső terek megkövetelik, hogy minden tárgy tökéletes legyen és kiegészítse az általános stílusát. Ezért a piac képes megfelelni a különböző színű és formájú modelleknek, további elemekkel a kövek, a beépített polcok, az üvegdekorok formájában.

Hogyan válasszunk törölközőmelegítőt?

Mielőtt elkezdi kiválasztani a vízmechanizmust, és meghatározni, melyik jobb, meg kell ismernie főbb jellemzőit, fajtáit, típusait stb. Csak a szükséges kiválasztási kritériumok alapján döntött, ésszerűen helyes döntést hozhat.

A kapcsolat típusának megfelelően megfelelhet a modellnek:

 • alsó csatlakozással;
 • oldalsó csatlakozással, sokkal kényelmesebb az előzőhöz képest, mivel lehetővé teszi, hogy elrejtse a kommunikációs vezetéket anélkül, hogy megrongálná a megjelenését. Ezzel a telepítési móddal a szerkezet magassága nem haladhatja meg a 60 cm-t.

Cső alapanyag

E kritérium szerint a gyártók a következő ajánlatokat nyújtják be az ügyfeleknek:

 • rozsdamentes acél - a legmagasabb minõségû és tartós megoldás, amelynek élettartama gyakran meghaladja a meghatározott 20 évt. A termék fő előnyei teljes mértékben megfelelnek a rozsdamentes acél műszaki paramétereinek, a mechanikai sérülésnek, a korróziós folyamatoknak és a nagy szilárdságnak.
 • fekete, horganyzott acél - az egyszerűség és az egyszerű telepítés jellemzi, szintén nagyobb teljesítményt nyújt.
 • sárgaréz, alumínium, réz stb.

Fontos kritériumok a méret és forma kiválasztásában

A törölközőmelegítőnek csak két standard formája van:

A létra előnyei közé tartozik az egyszerűség és a könnyű telepítés. Ezenkívül lehetővé teszi a dolgok szárazságát egész hosszában, valamint sokkal tágabb is. Egy másik előnye egy nagy fűtési terület, ami azt jelenti, hogy a fürdőszoba az év bármely időszakában sokkal melegebb lesz.

A létra formájának minden előnye ellenére a vásárlók inkább a tekercset választják. Ez annak köszönhető, hogy az alacsony költség és a telepítési feltételek. Végül is, ha létrát telepítünk, meg kell fizetnünk egy extra mestert a felszolgáló átdolgozásához.

Ezen két formán felül találkozhat a kombinációval. Alapvetően kétféle előnyöket ötvöz. A gyártók a tervezőmodelleket is fejlesztenek: hurok, csepp, kaszkád stb.

Ami a méretét illeti. A méret kiválasztása a burkolat közötti távolságtól függ. A szabványos modellekben ezek az intervallumok 50 cm-esek, vannak olyan opciók is, amelyek terjedelme 30-70 cm lehet, az összes többi méret a szabványos besorolásból származik.

Van olyan paraméter is, mint maga a termék szélessége. Nagyon gyakran ez a paraméter, hogy minden zavar keletkezik, és ez azzal magyarázható, hogy a létra alakú forma felszerelése, a szélesség nem más, mint a bélések közötti távolság, de a magasság 40 cm és 1,2 m közötti lehet.

Lásd még: kombinált fürdőszoba egy fotón és ajánlások a tervezők. Hogyan készítsünk bútorokat és vízvezetékeket, milyen színeket és stílusokat válasszunk. Ezek a funkciók.

A tekercsben a helyzet ellentétes, itt a távolság a központok mentén határozza meg a magasságot, és a szélesség 40-100 cm között mozoghat.

Hőhordozó

A piacon elhelyezett szabványos teljes készleten a fűtött törölközőtáblák három fő csoportja találkozhat:

 • elektromos - a fűtésért felelős tíz, vagy elektromos vezeték;
 • a melegvíz-ellátó rendszerből származó vízforrás melegvízhálózatként működik;
 • kombinálva az előző két típus pozitív tulajdonságait. Télen a fűtési rendszert működtetik, nyáron a villamos energia.

A víztervezési radiátorok előnyei

Ez a termék a következő előnyökkel rendelkezik az elektromos modellekhez képest:

 • a fürdőszobában állandó hőmérséklet és szárazság fenntartása hosszú ideig;
 • költséghatékonyak, mivel nincs szükségük áramforrásra;
 • nincs szükség nedvességbiztos kimenetek és földelés telepítésére;
 • magas szintű biztonság és megbízhatóság, az áramütés veszélyének hiányában.
 • a különféle formák jelenléte, ami kiválóan kiegészítheti a tervezést;
 • megfizethető költség;
 • hosszú élettartam.

A vízszárító mechanizmus hátrányai

Mint ilyen, a törülközőtartók hátrányait, amelyek hatékonyságát forró víz biztosítja, nem. Az egyetlen hátránya a lakás körülményei között talán a központosított rendszer hőmérséklet-csökkenése, ami befolyásolhatja a szárítási dolgok minőségét és sebességét.

Ha figyelembe vesszük, hogy a magánházban való alkalmazás hiányosságai, ahol a szivattyú vízkeringést biztosít, akkor érdemes megemlíteni a villamos energia szétkapcsolásának problémáját. Ebben az esetben a szivattyú leáll, és ennek megfelelően a vízellátás megáll.

Összeszerelési folyamat

Számos módszer létezik a termék csatlakoztatására, de egy közös elven alapulnak - a rendszer áramellátása. Ahhoz, hogy megértsük az egyes fajok jellemzőit, vegyük részletesebben.

Csatlakoztassa egy nyitott rendszerhez

Ebben az esetben érdemes megfontolni azt a tényt, hogy az oxigénnek hozzáférése van a nem nyomott térhez. Ez az anyag korróziós folyamatok kialakulásához és a csövek belsejében lerakódásokhoz vezet. Ezen az alapon világossá válik, hogy a korrózióálló tulajdonságokkal nem rendelkező szárítók felszerelése ellenjavallt. A legjobb megoldás a rozsdamentes acélból, rézből, sárgarézből készült mechanizmusok.

Csatlakozás zárt fűtési módszerhez

Ebben a környezetben az oxigén százalékos aránya minimális, így bármilyen modellt telepíthet. De még mindig érdemes figyelni arra, hogy a választott mechanizmus alkalmas-e a ház vagy a lakás fűtési rendszerére jellemző nyomás- és hőmérsékletjelzőkre. Ezeket az információkat az egyes termékek útlevelében találhatja meg, vagy kérdezze meg az üzletág tanácsadóit.

Amikor ezt a módszert választja, meg kell értenie, hogy a fűtött törülközőtartó csak télen működhet, amikor a hő a helyiségbe kerül.

Fűtött törülközőtartó csatlakoztatása forró víz felhúzóhoz

Ez a telepítési módszer tipikusan a lakóházakra jellemző, míg a készülék folyamatosan működik, a szezon változása ellenére. A melegvíz-körben keringő víz szintén jelentős oxigéntartalommal rendelkezik, ezért gondosan válassza ki az optimális modellt.

Az ábrán látható a helyes kapcsolat diagramja, amelyet a telepítés során követni kell. Ez nagyban megkönnyíti a munkát, és lehetővé teszi, hogy elkerülje a szabványos problémákat, amelyek a kapcsolat különböző fázisaiban merülnek fel.

Orosz vagy importált - melyik jobb?

A fűtött törölközőtáblák szakosodott értékesítési pontjai széles választékot kínálnak az ügyfélnek, köztük az orosz és a külföldi gyártók is. Mindegyiknek megvannak a saját előnyei és hátrányai, annak ellenére, hogy működési elvük ugyanaz marad.

Teljesítményük és minősége közvetlenül a gyártási technológiától, a felhasznált anyagoktól és a kézművesek professzionalizmusától függ. Nagyon fontosak a kiválasztott modell telepítésének feltételei. Vagyis ezek a tényezők semmilyen módon nem befolyásolhatják a márkát vagy a termelési kapacitás helyét.

Azok a szakértők szerint, akik hosszú ideje ezen a területen dolgoznak és vízvezeték-szolgáltatásokat nyújtanak, gyakorlatilag nincs különbség a külföldi vagy háztartási berendezések között. A minőséget, a megbízhatóságot és a biztonságot megközelítőleg ugyanazokat a mutatókat mutatják be, mivel minden késztermék kötelező tanúsításon és ellenőrzéseken megy keresztül, amelyek után az útlevelet kinyomtatják, jelezve az összes műszaki paramétert.

Megkülönböztető jellemzők lehetnek kiskereskedelmi érték és megjelenés. A külföldi vállalatok jelentős időt szentelnek a tervezés kialakításának, valamint az egyedi projekteknek, amelyek a szoba méltó dekorációját jelentik. Végtére is, a külföldi törülköző melegítők nem csak a fürdőszobákba, hanem a konyhába is be vannak építve, ezáltal kényelmes környezetet teremtve az élet számára.

A hazai tervezésű radiátorok klasszikusabb, szigorúbb megjelenést mutatnak, és a sokoldalúság jellemzi, ami hozzájárul minden olyan tervezési projektbe történő beépítéshez.

Hasznos cikk? Értékelje és adja hozzá könyvjelzőit!

Hogyan kell elkezdeni a törülközőt a telepítés után?

A fűtött törülközőtartály funkciói és tulajdonságai

A fűtött törülközőtartó nemcsak a fürdő szárítását és fűtését szolgálhatja, hanem design elemként is szolgálhat. A beépített kialakítás lehetővé teszi, hogy mentse a fürdőszobát a nedvességtől, és megakadályozza a páralecsapódást és a kellemetlen szagot.

A törölközőszelep szelepcsatlakozási rajza.

A fűtött törülközőtartó mérete és alakja teljesen más lehet, például lépcsőház, négyzet alakú, kerek vagy lapos, kicsi és nagy, esztergálás. Lehetőség van "száraz" eszközök használatára, vagy olajjal töltöttek.

Mielőtt megvásárolná a fűtött törölközőt, meg kell határoznia, hogy melyik típus lesz a legmegfelelőbb és előnyösebb. Választhat víz, elektromos vagy kombinált design. Ezek különböznek a gyártási anyagokban, lehetnek rozsdamentes acélból, rézből, krómozott. A szín fehér lehet, arany, króm, sötét árnyalatú árnyalat. Mivel a csővezeték és a készülék mindig vízzel van ellátva, amelyek tulajdonságai agresszív hatásúak a szerkezet belső bevonására, korrózióálló tulajdonságokkal kell rendelkezniük.

A kombinált törülközőtartó működési elve nemcsak a vízmelegítésen alapul, hanem az elektromos hálózatra is, amely a melegvíz szezonális lekapcsolásához megfelelő.

A saját fűtött törülközőtartó felszerelése és működtetése

Felkészülés a vízmelegített törülközőtartó felszerelésére

A fűtött törölközőt összekötő csomó.

Termék vásárlásakor meg kell követelnie az útlevelet, ahol minden szükséges információt megadnak. A víztörlő vásárlása a lakásban meg kell találnia a víznyomás szintjét a felemelőben. Ez függ a ház típusától és a padló típusától, amelyet a vízellátó rendszer állapota és a lakóhely területe határoz meg. Víztörlőmelegítő használata esetén fontos a csövek vastagsága.

Egy új készülék beszerelése egy régi készülék helyett egy korábban használt fűtött törölközőt leszerel. Lehetőség van egy víz törölköző felszerelésére olyan helyen, ahol forró víz jut. A szárítási vízszerkezetet meghatározó fontos paraméter a munkanyomás mértéke.

Anyagok és szerszámok, amelyek szükségesek a vízszárító berendezések telepítéséhez:

 1. Fűtött törölközőtartó.
 2. Csövek.
 3. Zárójelbe.
 4. Adapterek.
 5. Bypass (jumper).
 6. "Amerikai", belső téma.
 7. Bolgár.

A fűtött törülközőtartó szerelési sémája.

Vízzel fűtött törülközőtartó a falra szerelve speciális tartókkal, amelyek a falhoz való távolság változtatásával állíthatók be. A szárítóberendezésbe vezetett csövek rejtve lehetnek a falon, amely felülről csempézett. Ez a lehetőség a leginkább időigényes.

Az eszköz telepítése megköveteli a leszállási távolság mérését. Ha a régi csöveket új, fűtött törülközőtartóval vásárolja meg, akkor semmi probléma nem állhat, bármilyen típusú eszközt vásárolhat tetszés szerint. Új csöveket szerelnek az új szárítási modell alá. Amikor a régi csővezetékből visszaverődött berendezést kicseréljük. Ebben az esetben egy eszköz megvásárlásához meg kell mérni a csapok közötti távolság hosszát.

A készülék fúvókáinak átmérőjének meg kell egyeznie a forró vízvezetékek átmérőjével. Ha ez megtörtént, akkor az adapterek kiválasztása az előzőtől eltérő átmérőre való áttérés figyelembevételével történik.

A vízmelegített törülközőtartó felszerelésének és indításának jellemzői

Rozsdamentes acél fűtött törölközőtartó kapcsolási rajza.

A kisebb átmérőjű, nagyobb átmérőjű csövekből álló eszköz beszerelése elfogadhatatlan. Mivel a fizika törvénye szerint a víz szabad áramlása a melegvíz-vezetékeken keresztül vezethet a készülékben lévő nyomás növekedéséhez. Az eszköz csatlakoztatásakor nem engedheti meg a balesetet. Csatlakoztathatja a felnyitó csövéhez úgy, hogy felhelyezhető a levehető csatlakozások segítségével, amelyek sapkával vannak ellátva, azaz "amerikaiak".

A legjobb megoldás a gömbcsap telepítése a készülék kijáratánál és bejáratánál. Ebben az esetben egy áthidaló, vagyis egy áthidalás telepítése lehetővé teszi, hogy a teljes csővezetéket ne melegítse át meleg vízzel, ami a hideg évszakban elfogadhatatlan. A vízbe való átfedés csaptelepek segítségével nem zavarja a víz felszínét a felhúzóban a jumper mentén. A rendszer üzemi nyomásának megsértése nem következik be.

Ha 180 ° -ot elforgatható forgódugót vásárolnak, akkor a beszerelést a rögzített szárítóberendezés felett elhelyezett forgó konzolok alapján lehet elvégezni. Opcionálisan egy fűtött törölközőtartó is használható.

A vízeszközökön egy Mayevsky daru szolgál a víz feltöltésére, hogy megakadályozza a levegő dugóinak kialakulását. Az ilyen daruk általában a telepítés felső részén találhatók.

A fűtött törülközőtartó kezdeti bevezetését a Mayevsky daru terhére vízzel történő teljes feltöltése kísérli, amely lehetővé teszi a levegő leeresztésének problémáinak elkerülését.

Telepítés után a készülék forró vízzel van töltve, simán és felváltva megnyitja a csapokat. A telepítés és az üzembe helyezés során fontos, hogy olyan szakemberek képességei legyenek, amelyek megakadályozzák a víz kalapácsát és a szomszédos lakást a forró víz áradásával. Ezért a telepítés során egyszerűen kikapcsolja a vizet.

Elektromos és kombinált törölközőtartó telepítése és működtetése

Az elektromos fűtött törölközőtartó felszerelése eltér a víz behelyezésétől. A fűtött törölközőtartó felszerelhető, ha a víz behelyezése nem lehetséges. A berendezés hőmérsékletszabályozóval van felszerelve.

Egy ilyen eszköz elektromos modellje esetén nincs szükség csővezetékek és csaptelepek beszerelésére. A készülék felszerelésének főbb követelményei a következők:

 1. Kapcsolja ki a csővezeték meleg vizét.
 2. Egy bypass felszerelése három szeleppel. One - a víz belsejében lévő vízmozgás blokkolása, a másik kettő - a készülékhez való csatlakoztatás.
 3. Ha megkerül, meg kell nyitni a rendszer szétszerelése közben - a víz szabadon kering, és a többi csap leáll, megállítva a forró vizet.
 4. A mosdó, a fürdőszoba és a zuhany távolsága legalább 60 cm legyen.
 5. Az elektromos hálózaton működő készülékek beépíthetők a loggiába, a konyhába vagy az erkélyre.
 6. Az eszköz a tápegységhez csatlakozódugóval és csatlakozóval van csatlakoztatva, ami nyitott módszer.
 7. A rejtett összeköttetés módszere akkor lehetséges, ha a kábelrendszert falon vagy dekorációs panelek mögött rejtik.
 8. A készülék indításának fontos pontja a földelés és a védelem leválasztása (RCD). Ez biztosítja az üzemeltetés abszolút biztonságát.

A legtöbb szárítóberendezés fűtése villanyárammal nem haladja meg a 60 ° C-ot, míg a villamosenergia-fogyasztás 25-1200 W, ami a berendezés és a modell teljesítményétől függ. Ez biztosítja a szárítást, függetlenül a rendszeres vízszünetektől - szezonális vagy a megelőzés céljából.

Minden elektromos törölközőmelegítőt időzítővel és termosztáttal kell felszerelni az eszköz indítási folyamatának szabályozásához és felügyeletéhez. Vészhelyzeti leállítási rendszere is van.

A fűtött törülközőtartó elindítása megköveteli a fő kritériumnak való megfelelést - a biztonságot, amely végső soron az eszköz telepítésének minőségétől függ, annak csatlakoztatásához. A termék megvásárlása előtt kérje az eladótól a jótállást, és ellenőrizze az eszköz alkalmazhatóságát otthoni kommunikációra. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a berendezés képes ellenállni az 5 kg-nál nem nagyobb tömegű, ezért nem szabad megengedni, hogy túlterhelje a dolgokat.

Hogyan csatlakoztasson egy fűtött törölközőtartót a használati melegvíz készítéséhez és a fűtési körhöz a saját kezével

A készülék higiéniás kiegészítők szárításának és a felesleges nedvesség eltávolításának eszköze a készülékben és a berendezésben egyaránt egyszerű. A telepítés megvalósításához nem szükséges alapvető ismeretek az építőmérnöki szolgáltatások területén. Azonban tisztán tudnia kell, hogyan kell csatlakoztatni a fűtött törülközőt. Végtére is, a saját erőfeszítéseinek eredményeit vagy a bérelt vállalkozók munkáját sok éven át kérem, egyetértek?

Az általunk bemutatott cikk részletesen tárgyalja a PS és a csatlakoztatás során felmerülő esetleges komplikációkat. A bizonyított és rendszeresített információ megbízható segítséget nyújt azoknak az otthoni mestereknek, akik saját munkájukat szeretnék, vagy akik szeretnék ellenőrizni a munkavállalók cselekedeteit.

Részletesen bemutatjuk a fontosabb háztartási készülékek összekapcsolását a régi és az új típusú elrendezés egészségügyi berendezéseiben. Nem figyeltek figyelmen kívül a magánházak tulajdonosainak problémáira. Az általunk kínált információ a gyakorlatban ellenőrizhető, vizuális anyagok és videó utasítások segítségével.

Fűtött törülközőtartó szerelése

A törölközőmelegítő bármilyen típusú összekötésére vonatkozó általános elv változatlan marad: a vizet egyik végén végzik, és a másikhoz áramlik. A PS telepítése megköveteli a telepítés jellemzői által kért pillanatok kötelező figyelembevételét.

Ha melegvíz rendszerhez vagy központi fűtéshez csatlakozik, a csővezeték részévé válik. Ha rossz oldalsávot csinálsz, akkor a felmerülő problémák nemcsak az egyes apartmanokat érintik, hanem az összes többiet is, amely e felszálló mentén helyezkedik el.

Az elektrolitikus korrózió elkerülésére ajánlatos ugyanazon anyagból készült alkatrészeket használni. Kivételt jelentenek a műanyag csövek, minden anyagból készült egészségügyi eszköz megfelel nekik.

A vízellátó rendszerünk számára a hazai gyártók által gyártott eszközök és a megfelelő szabályozási dokumentumok alkalmasak. A behozatallal óvatosnak kell lenni - a legtöbbet más szabványokra tervezték.

A létra létesített fűtött törülközőtartó többféle módon - függőlegesen, átlósan - csatlakozik a csővezetékhez. A lényeg az, hogy a középső távolság 50 cm.

Bármely meglévő rendszerhez való csatlakozás során figyelembe kell venni annak paramétereit. Az újonnan szerelt egységtől való távolság nem haladhatja meg a 200 cm-t, egyébként jelentős hőveszteség nem kerülhető el. Ideális esetben, ha a rendszer csövei és a fűtött törölközőtartó átmérője megegyezik, de ha mégis különböznek egymástól, a csatlakozást adapterek segítségével végzik.

Az eszköz csövek átmérője nagyobb lehet, mint a meglévő áramkör csövei, de semmiképpen sem kisebb. Ez nem okoz túlzott hidraulikus nyomást és biztosítja a hűtőfolyadék normál keringését a rendszerben.

Az alállomásnak a HMV rendszerekhez való csatlakoztatásának sajátosságai alapján megismerheti a fotók választékát:

Annak érdekében, hogy az eszköz, ha szükséges, könnyen szétszerelhető legyen, akkor azt fel kell használni ahhoz, hogy összekapcsolódjon az amerikai belső menetes típusú felszálló osztókkal. Törekednünk kell az adapterek számának csökkentésére, mert Szivárgás történhet a telepítési helyszíneken.

Az ízületeket különleges kompozíciókkal vagy alátétekkel kell lezárni, és ez nem érdemes megtakarítani. Csatlakoztatás normál metrikus menethez, amelyet egy lencsékkel tömörítettek. A kúpos szálakat a FUM szalaggal lehet a legjobban lezárni. A meghúzást kissé észrevehető nyomás mellett kell elvégezni, a túlzott erőfeszítés pedig, ha a csavarodás elfogadhatatlan.

A daruk és szerelvények kiválasztásakor kérdezze meg az elektrokémiai kompatibilitást, nehogy kiderüljön, hogy galvanikus párokat hoznak létre. Ez a tulajdonság acélból és sárgarézből áll. Gyors korrózió következik be, és a szerelvény használhatatlanná válik.

Ha az egészségügyi berendezés része a felszállónak, akkor nem kell felszerelni a reteszelő eszközöket. Annak érdekében, hogy a fűtött törölközőt lehúzni lehessen, anélkül, hogy megakadályozná a teljes felszedőt, szükség van egy bypass-ra a rendszerbe - egy áthidaló, amely a kiálló részeket a készülékről a csatlakozóhoz csatlakoztatja. A gömbcsapokat a jumper után szerelik fel. Amikor a csatlakozási kapcsolatokat beágyazják a felemelőbe, ő is bypassként működik.

A PS csatlakoztatása a melegvízhez vagy a központi fűtéshez

A fűtött törölközőt a központi hálózatok felszállóikhoz különböző módon lehet összekötni, mindez a módosításától függ:

 1. Top kapcsolat. A víz tetejétől folyik, és a visszatérő áramlás az alábbiakban található.
 2. Alsó csatlakozás. A hőhordozó egyrészt belép, és a másik oldalon látható.
 3. Átlósan. Megközelítés a tetejétől, érintse meg a másik oldalt.
 4. A készülék alján a közepén.

Függetlenül attól, hogy az alállomás hogyan kapcsolódik az FGP rendszerhez vagy a központi fűtés-emelőhöz, hasonló rendszereket alkalmaznak.

A törülközőtartó beépítése a felemelőbe

A fűtött törülközőtartó beágyazása a fürdőszobában, amely egy többszintes épület lakásában található, ki kell kapcsolni a felmelegedő meleg vizet. A feladat egyszerűbb, ha a berendezést egyszerűen lecsavarhatja a közös csőhöz csatlakozó anyák kicsavarásával. A lényeg az, hogy az új eszköz csatlakozóvezetékeinek hasonló méretei vannak.

Ha a régi típusú készüléket hevítik a forró víz felszívójához, akkor nehezebb leválasztani. A legjobb megoldás - ha egy fűtött törölközőtartót saját kezűleg csatlakoztat a felszálló részek pótlásához részben vagy teljesen, a második lehetőség pedig előnyösebb. A mennyezeten maradt régi csődarabok potenciális veszélyt jelentenek.

A felhúzót a régi egységgel együtt levágják egy daráló segítségével, majd a csővezetéket levágják a szomszédok felett és alatt, csatlakoztatják az új felszállót, és elhozzák a helyiségbe. Az ugyanolyan átmérőjű polipropilén csövek használata előnyös az acél esetében. Kedvezőbbek, könnyebbek, nem korrozívak, ellenállnak a magas hőmérsékletnek, tartósak.

A PPP csövek szerelvényei széles választékot kínálnak, amelyek a szálakba történő átkapcsoláshoz és a fűtött törölközőt összekötő csőbe vannak hegesztve. Forrasztáshoz használjon speciális forrasztópáét. Sokan gondoskodnak egy speciális dobozról, hogy elrejtse a kábelezést mögött, anélkül, hogy megváltoztatta volna a kapcsolási sémát.

Önálló telepítés egyszerű konfiguráció PS

A szárító össze van szerelve, az elzárószelepeket lazító csatlakozásokkal szerelik fel a szemöldökökre, majd megpróbálják a falon előre jelzett helyszínen ellenőrizni a vízszintes és függőleges helyzetet, rögzített konzolokat az alállomás kötőelemeihez.

A kapcsolat az alábbi technológiával történik:

 1. Telepítse az áthidalót csövek vagy pólók segítségével. Olyan helyeken, ahol az eszközhöz van csatlakoztatva, egy szelep van felszerelve.
 2. Rögzítse a fűtött törülközőt vasalóval vagy más rögzítőelemekkel.
 3. Csatlakoztassa a készüléket a szelephez hüvelyekkel vagy szerelvényekkel.
 4. Lassan nyissa ki a csapokat, és töltse fel a készüléket vízzel.

A rendszerben levő áthidalás fontos funkciót lát el - ugyanolyan hőmérsékletet biztosít a hűtőközeg számára, mint a felszálló mentén elhelyezkedő összes apartmanban. A gömbcsapok lehetővé teszik, hogy a készüléket bármikor kikapcsolják, vagy akár teljesen eltávolítsák a termosztátot, amely megtartja a beállított hőmérsékletet.

Sokan próbálják optimalizálni a hűtőfolyadék cirkulációját a szárítón keresztül, hogy ellensúlyozzák, vagy válasszanak ki egy 1-es átmérőjű csövet, amely kevesebb, mint a bélés. A szakemberek ezt a megközelítést nem indokolják. Egy egyszerű konfigurációjú készülékben a közvetlen keringtetés révén jó keringés figyelhető meg.

Ez a jelenség a fizikai törvények segítségével magyarázható: a fűtött törülközőtartályban lévő hűtőfolyadék nagyobb arányban van, mint a forró hűtőfolyadék, így leesik.

Ennek eredményeként a hűtött folyadékot a központi csőbe nyomják a készülék legalacsonyabb pontjáról. A felszálló magasabb hőmérsékletű folyadék a fűtött törülközőtartó tetejébe kerül, és a ciklus ismétlődik. Itt a hűtött víz játssza az örök mozgást.

Egyesek javasolják a bypass leengedő szelepek telepítését a vízáram leállítására. Ez azonban ellentétes azzal az uralkodással, hogy egy többemeletes épületben, egyetlen lakástulajdonosnak semmi alkalmuk sincsen arra, hogy önállóan kikapcsolja a központi felszállót, és megfosztja a forró vizet.

Egy másik dolog egy magánház, itt a tulajdonos egy daruhelyet rakhat fel, ahol kívánja, de ha a rendszer megfelelően kiegyensúlyozott és termosztatikus készülékek vannak, akkor nem szükséges daru felhelyezése a jumperre.

Nem túl esztétikailag vonzó a nyitott eyeliner csövek rejtve:

A PS előtt elzáró szelepekre van szükség a munkájának kezelése érdekében. Mindkét gömb és 2 állású, több fordulatú opciók alkalmasak erre a célra. Nem alkalmasak légdugók eltávolítására.

Amíg a termékek újak, ez megtehető az anyacsavar lazításával, de ennek következtében a pecsétek gyorsan használhatatlanná válnak. Ha van egy szál a csapokon, nem a csöveken van, akkor le kell vágni, vagy egy megfelelő illesztést kell hegeszteni.

Az új épületben egyszerűbb a fűtött törölközőt a fűtési rendszerbe telepíteni, de csak a fűtési idényben melegszik. Az SGV-ben történő telepítés hatékonyabb.

Technológiai munka a "létrán"

A természetes keringésben működik, és a fűtött törölközősín "létra" kapcsolatrendszerét a felemelőhöz, a leggyakrabban használt, jól bevált kapcsolatokkal - oldalirányban vagy átlósan. Ezeknél a rendszereknél sem a felemelőben lévő hűtőközeg-ellátás iránya, sem a hűtőközeg keringési aránya nem játszik szerepet, a rendszer nem melegszik vízellátás leállása esetén.

A kapcsolódási sorrend ugyanaz, mint egy egyszerű PS konfiguráció esetében, de a rendszer működéséhez figyelembe kell vennie néhány funkciót:

 • A felsõ felsõ részen a felsõ felsõ részen, a törölköztetõ szárító tetején vagy fölött helyezkedjen el, az alsó részén - az alsó ponton vagy annak közelében.
 • Tartsa be az ellátóvezetékek szigorúan vízszintes helyzetét, vagy 5-10 mm-es lejtést hajtson végre a teljes hossz mentén. Ha ezt a feltételt nem tartják be, akkor légzáródás léphet fel. Ha az alsó pályát választotta, akkor a boypastához egy kisebb cső használata nem megengedett.
 • Válasszon legalább 25 mm átmérőjű csöveket, ha azok polipropilén, legalább ¾ cm-es acél, 3/4 "-os gömbcsapok, kisebb átmérőjűeknél egyenetlen melegítés figyelhető meg - melegebb a felülről és alulról hidegebb.
 • Ha a fali csöveket műanyagból a falba tervezi, ügyeljen arra, hogy szigetelje őket.

Abban az esetben, ha szűkített bypassot telepített vagy eltolt, akkor a természetes keringés a kényszerítettséggel együtt működik. Ennek a rendszernek jelentős hátránya van: teljes kapcsolódás alacsonyabb kapcsolattal, csak a felső változat elfogadható. Pozitív oldalak is jelen vannak: a felső áramlásban stabilan működik, nem levegőzik, a törölközőmelegítő tetszőleges távolságban távolítható el a kiöntőnyílásból.

Ha úgy dönt, hogy az alsó csatlakozást elvégzi, akkor készüljön fel arra a tényre, hogy ez a módszer kevésbé hatékony, de van néhány előnye: a központi vízszintes vízellátás iránya nem számít, a csövek elrejthetők a fürdőkád alatt.

A legfontosabb hátrány a Mayevsky-daru kötelező hozzáférhetőségének biztosítása a levegőkioldáshoz. Az áramkör működtetésének előfeltétele a PS aljzat alsó aljzatának eszköze.

Kívánt esetben az alsó csatlakozás oldalirányban megváltoztatható. Ehhez a be- és kiömlőcsőre szerelje be a 90 fokos sarkokat. Az adapterek működő keresztmetszete nem különbözhet a csövek átmérőjétől a kisebb oldalon, különben a rendszer nem fog megfelelően működni. Reverse upgrade - az oldalsó csatlakozás alulról történő módosítása lehetetlen.

A független mesterek hibái

Ha az alsó vagy alsó csatlakozásnál az alsó kimenet a PS szélső pontja fölött van, akkor a készülék alja és az alsó kimenet csatlakozási pontja között stagnáló zóna keletkezik. Ez annak a következménye, hogy a lehűlt hűtött folyadék nem tud újból bejutni a felszállóba, mert az alacsonyabb fajsúlyú melegvíz-oszlopra gyakorolt ​​nyomás következik be.

Mindaddig, amíg a megengedett magasságkülönbség a fűtött törölközőtest alsó kimenete és alja között nem haladja meg a készüléket, a keringés után megáll.

A keringés akkor is megáll, ha a felső cső alakítja a térdét. Ennek a rendszernek a megteremtése csak Mayevsky darujának megkötését teszi lehetővé, hogy rendszeresen felszabadítsa a felgyülemlett levegőt. Néha egy hurok készül a felső csőben, azt a mennyezetburkolat mögé helyezi, és az alsó csövet a padlóra köszörülik.

A tetején a levegő felgyülemlik, és az egységben lévő hűtött víz az alsó hurokban blokkolódik, a padlóban. A hűtőfolyadék mozgása teljesen leáll.

A PS behelyezése a központosított fűtési rendszerbe

Ha télen szeretne törülközőszárítót telepíteni, akkor ez a vállalkozás valószínűleg nem fog működni. Ebben az esetben le kell állítania a fűtést, és ki kell venni a hűtőfolyadékot a rendszerből, ezért várnia kell a nyárig. De még akkor is a munkát bonyolítja az a tény, hogy a fűtési rendszert ki kell üríteni, és a kínálatot át kell fedni. Mindezek érdekében be kell vonni a lakhatási és kommunális szolgáltatások megoldását.

Nehéz lefolytatni és tesztelni a PS teljesítményét a nyáron. A hegesztések és a menetes csatlakozások helyén szivárgások formájában jelentkező hibák csak a fűtés bekapcsolása után jelentkeznek. Ez a tény ismételten azzal érvel, hogy az áthidalás után a daruk kötelezően be vannak építve.

Törölköző csatlakoztatása egy vidéki házban

A magánház ház feltételei kedvezőbbek a szárító telepítéséhez. Egy önálló adagoló rendszerrel a víz tisztább. Meg lehet vásárolni az importált PS-t, félve az üledék felhalmozódásától. Általában egy ilyen házban elegendő helyet kell elhelyezni a fürdő alatt, amely kiterjeszti az egység méretének és alakjának megválasztását. És a kapcsolat működtetéséhez nincs szükség a szomszédok engedélyére.

Maga a kapcsolatrendszer hasonló a lakóépületben használthoz. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a készüléket kizárólag a víz áramlásánál kell csatlakoztatni. Ha a bélés hossza legfeljebb 50 cm, szerelje fel a csöveket vízszintesen, ha hosszabb ideig készítse el a meredekséget az egész hosszon.

Figyelje meg a fal és a vízcső közötti távolságot. 4-5 cm-es csővezeték átmérővel válassza az 5 és 5,5 cm közötti távolságot Ha az átmérő értéke 2,3 cm-nél kisebb, akkor ez a rés 3,5 cm-re csökken.A hővezetésnek köszönhetően a forró csövek ki vannak téve a PS- hegesztési módszer nem szerelhető fel kell szabad.

Hasznos videó a témában

A készülék telepítésének folyamata egy új lakás kivitelezése során:

Videó a fűtött törülközőtartó választásának és csatlakoztatásának módjáról:

A fűtött törülközőtartó kapcsolási sémája nem nehéz. Az otthoni mester számára nagyon jól megvalósítható. De figyelmen kívül hagyva a szabályokat, sőt a kisebb árnyalatokat is, sok bajt okozhat.

A fűtött törölközővíz kiválasztása és felszerelése

A vízmelegített törölközőtartó régóta nélkülözhetetlen tulajdonsága a fürdőszobának, mivel kényelmes és praktikus. Jelenleg az ilyen készülékek sokféle konstrukciója készül, ami lehetővé teszi, hogy minőségi termékeket válasszon minden ízlésnek és bármilyen méretű fürdőszobának. A fürdőszobában egy vízzel fűtött törülközőtartót is elhelyezhet a saját kezével, ha megfelelő vízellátó rendszerrel rendelkezik, vagy hívja a szakembereket, akik befejezik a telepítést. Az eszköz telepítésének kérdését egyszerűen megoldják - fontos, hogy betartsák a szükséges műszaki és biztonsági követelményeket.

1 entitás

A fürdőszobában egy vízmelegített törülközőtartó jellegzetesen olyan fűtőberendezés, amelyben a forró vizet csővezetékként keringő hőforrásként cirkulálják. Általánosságban a fürdőszobában felhevített törülközőtartók lehetnek elektromos, vízzel és kombinálva, de a legelterjedtebbek a vízfelszerelések.

Javasoljuk, hogy olvassa el

A készülékek fő célja nedves törülközők és ruhák név szerinti szárítása. Ugyanakkor egy másik fontos feladat is van hozzájuk - a fürdő nedvességtartalmának csökkentése és a levegő hőmérsékletének fenntartása. Télen további melegítők lennének. A víz törölközőszárítók nagyon egyszerű elveken működnek: forró víz kerül a központi autópályáról (fűtőrendszer vagy melegvíz), áthalad a készülék csövein, melegíti őket. Így a törülközőmelegítő kialakítása szükségképpen tartalmaz egy csővezeték rendszert. Különböző csatlakozású, alakú, átmérőjű és hosszúságú, eltérő fűtési teljesítményt nyújt.

2 Eszközök típusa

A fürdőszobában lévő vízmelegített törülközőtartók eltérnek a csőszerű csatlakozás és az autópálya csatlakozási módjától. A csövek alakja és elhelyezkedése a következő alapstruktúrák:

 1. U-alakú: a legegyszerűbb kialakítás csőhajlítás formájában 180º-nál nagyobb sugarú, vagy lineáris függőleges szakasz kialakításával.
 2. M-típus: a cső 3 csuklyája 180 ° -ban, négy vízszintes szelvény kialakításával.
 3. "Kígyó": az M alakú alak analógja, de nagy számú kanyar.
 4. S-típus: 2 kanyar és vezetékek a vízhez 2 oldalról oldalra.
 5. "Létra": a jelenlegi kialakításban leggyakrabban két függőleges cső alakú, vízszintes hidak formájában létránként.

A hatékonyság és a könnyebb használat érdekében bonyolultabb megoldásokat kínálnak:

 • egy fűtött törölközősín vízszintesen hosszúkás regiszterekkel, amelyet általában egy jelentős méretű fürdőszobában használnak, és kiegészítő fűtőelemként szolgálhat;
 • fűtött törülközőtartó polccal - "létra" típusú eszköz, csaptelepként használható polc formájában;
 • cellás cellákkal ellátott készüléket, valamint további szélekkel és panelekkel ellátott terveket.

A vízvezetékhez való csatlakozási módszerrel a függőleges és a vízszintes rendszerek különböznek egymástól. Az utóbbi esetben forró víz szállítása az oldalról (jobbra vagy balra), U alakú vagy M alakú kialakítású. A függőleges verzióban leggyakrabban az autópálya alulról érkezik, és a "létrát" használják. Néha sokemeletes épületekben külön melegvíz-rugókat szerelnek fel, amelyeket kizárólag fűtött törölközősávokra terveznek (anélkül, hogy vizet csapnak keresztül). A vízellátás ilyen eloszlásával a "létra" összekapcsolása a séma szerint történik: a bejárat felülről, a kilépés alulról (vagy fordítva).

3 Anyag kiválasztása

Válassza ki a megfelelő törölközőt - azt is eldönti, hogy milyen anyagból készült. Az ilyen eszköz rozsdamentes acélból, színesfémekből vagy közönséges szén (fekete) acélból készülhet. Acél használata esetén a cső felületét védeni kell a korróziótól. A védőbevonatok leggyakoribb változatai: krómozás, nikkelezés, festék. Az egyik legolcsóbb alternatíva a pentafáli festékkel való festés, amely elegendő megbízhatóságot biztosít. A festékréteg sérülésének veszélye mellett azonban figyelembe kell venni a csöveken belüli korróziót is. A hűtőfolyadék meleg vízzel kerül a vízellátó rendszerből, amely meglehetősen nagy számú agresszív szennyeződést tartalmaz, amely fűtött állapotban aktívan "felfalja" a fémet.

Az alumínium használata jó tervezést biztosít. Az anyagnak nagy a hővezetőképessége és elegendő szilárdsága, de a korrózió kérdése is nagyon éles. A rézszerkezetek, különösen a galvanizáló védőbevonattal szemben, ellenállnak az agresszív hatásoknak, de drágák.

A rozsdamentes acél készülékeknek megvan a szükséges korrózióállóságuk, de nagy megbízhatóságuk a falvastagság több mint 2 mm, és a fő hátránya a magas ár. A modern anyagoktól meg kell jegyezni a külső és belső polimer bevonattal ellátott acélcsöveket.

4 Számviteli előírások

A megjelenés és a korrózióállóság mellett figyelembe kell venni egy ilyen fontos műszaki paramétert is, mint a hosszú távú hidraulikus szilárdság túlzott belső nyomás mellett. Néhány formatervezésnek az eleganciája a hosszú falvastagság miatt hosszú ideig nem képes ellenállni a városi központi melegvízben tartott nyomásnak. Egészségügyi normák szerint a hálózaton belüli nyomást 4-6 atm alatt kell tartani, és valójában néha eléri a 7,5-8 atm értéket. Ilyen körülmények között egyes importszerkezetek nem kivitelezhetők. A háztartási rendszereket 15 atm nyomásra tervezték, legfeljebb 23-24 atm próbatesttel, amely figyelembe veszi a lehetséges hidraulikus sokkot. A fürdőszobában lévő fűtött törölközőt választva ezt a körülményt figyelembe kell venni. A falusi házak esetében, ahol a nyomás nem haladja meg a 2-3 atmot, szinte minden termék megteszi.

Gyakorlati szempontból figyelembe kell venni egy másik paramétert - a bemeneti és kimeneti csövek átmérőit. Az a tény, hogy a hazai és külföldi vonalak szabványméretei egymástól különböznek. Az importált termékek nem mindig felelnek meg a hazai központok szabványainak. Az orosz lakásokban a leggyakrabban 1 vagy 1¼ hüvelyk átmérőjű szabványos felszállócsöveket szereltek fel, míg a külföldi szabványok szabványosították a ¾ vagy ½ hüvelyk átmérőjét, amihez adapterek beszerelése szükséges. Fűtött törülközőtartók vásárlásakor jobb, ha azonnal választani kell egy olyan terméket, amely teljesen megfelel az orosz feltételeknek és szabványoknak.

A rendszer telepítésének egyszerűsítése érdekében ajánlatos figyelni a bejárat és a kijárat középpont közötti távolságra az áruk megvásárlásakor. A berendezés felszerelését rendszerint egy meglévő csővezetéken végzik, amelyet bizonyos helyeken a fürdőszobába juttatnak. Így a népszerű finn frottírtörülközők az alábbi szabványos középső távolságot nyújtják: U alakú - 200 mm, M-típus - 630 mm, S alakú kivitel - 310 mm. Más gyártók más méreteket is kínálhatnak.

5 A rendszer telepítésének jellemzői

Elvileg egy fürdőszobai fűtött törülközőtartót kétféle módon csatlakoztathat: a központi fűtési rendszerhez vagy a vízellátó rendszerhez forró vízzel. Az első esetben fontos hátrány - a melegvíz-szezonalitás (a fűtési szezon alatt), ami korlátozza ezt a módszert. Jellemzően a kötőszerkezetet egy forró víz központi hálózatában állítják elő, amely egész évben működik. A csomagtartóba közvetlenül beilleszthető két módszerrel: egymás után és párhuzamosan. Soros összeköttetés esetén a teljes vízáramlás áthalad a fűtött törülközőtartó rendszeren, és az összekötés a vonal egy szakaszának eltávolításával történik. Párhuzamos csatlakozás esetén a víz csak egy része áthalad a fűtött törölközősínen, és az összekötés 1 csőben történik 2 helyen.

6 A fűtött törülközőtartó rendszer felszerelése

A vízmelegített törülközőtartó telepítéséhez össze kell hangolni ezt az eseményt az érintett szolgáltatásokkal, és magát a telepítést a szabályok szerint kell végezni. Sorozatkapcsolattal a szerelés egy bypass (jumper) telepítésével kezdődik, melynek átmérője az átvezető vízcső átmérőjének felel meg, és a hosszúsága megegyezik a távoli szakasz hosszával. A bypass szál végein levágjuk, és a vízcsőhöz való csatlakozás a menetes csatlakozó póluson keresztül történik, amelynek szabad kimenete a fűtött törülközőtartály csövét biztosítja. Javasoljuk, hogy a bypassot a gömbcsapon keresztül helyezze el.

A rendszer független csatlakoztatásának biztosításához elzáró szelepeket kell használni, és Mayevsky csapjait ajánlott a légcsapok eltávolítása érdekében. Beépítéskor nem lehetséges a tömítések, valamint a kupak és a nyomó anyák nélkül.

A szárító maga a falhoz van rögzítve. A telepítés során bizonyos szabályokat be kell tartani. A fűtött törölközőtartót legfeljebb 2 m-re kell elhelyezni a fő vízellátó vezetékről. A falburkolat és a szárítócső közötti rés méretétől függ: legfeljebb 24 mm átmérőjű, a résnek 34 mm-nél nagyobbnak és 50 mm-t meghaladó átmérőjűnek kell lennie.

Miután rögzítette a konzolokat a falra, a fűtött törölközőtartót felszerelik és rögzítik rájuk. Ezután a szárító beömlő végén lévő csavarkulcsot csavarják fel, és összekötő szerelvényeket használnak (egyenes vagy szögletes adapterek), bemenete és kimenete egy vízcsővel és áthidalással egyesítve van a pólóban. A szárító másik végében egy Mayeevszkij szelepet szerelnek be egy pólócsatlakozóval.

A fűtött törölközőtartó beszerelésekor bizonyos kötelező feltételeknek meg kell felelni. Az új készülék beszerelése és üzembe helyezése során figyelembe kell venni a vízvezeték rendszer paramétereit, és nem szabad akadályozni a vízáramlást.

Nem megengedett a csővezeték rendszerében kisebb méretű, mint a bemeneti vízcső átmérője.

Minden menetes illesztést (szerelvényt, csatlakozót, adaptert stb.) Tömítő és tömítő tömítésekkel (gumi vagy fluoroplasztikus) kell ellátni. A készülékben lévő forró víz felülről lefelé halad. Az elzárószelepek (különösen a golyóscsapok) beállítását sima elfordulással kell biztosítani, erő alkalmazása nélkül. Kötelező követelmény - a vízellátás veszélyes leállítása a rendszerre. Az új fűtött törölközőtartó telepítését a projekt hiányában össze kell hangolni a megfelelő hatóságokkal.