Legfontosabb > Csapok

Egykaros keverő - eszköz és a do-it-yourself javítás

A modern vízvezeték folyamatosan megváltoztatja megjelenését, fejlettebb technológiákat és anyagokat használ, így nem csak funkcionális és kényelmes, hanem tartós is. Több ezer vállalat szerte a világon olyan tartós eszközöket fejleszt ki, amelyek könnyen kezelhetők és könnyen karbantarthatók.

Például a kétszelepes daruk cseréjéhez, hogy beállíthassa a kényelmes hőmérsékletet, amelyben problémás, az egykarú modellek jönnek, amelyek egy kézzel is könnyedén nyithatók. Ebben a cikkben megmondjuk, hogy mi a készülék, valamint hogy hogyan kell a fürdőbalap csapot a saját kezével javítani.

tervezés

Egykaros kádcsaptelep szerkezetileg különbözik a kétkaros elemtől. Kizárólag egy fogantyúval rendelkezik, amely a víz csaptelepének hőmérsékletét és teljesítményét szabályozza. Ez a típusú csaptelep "egykarú bandit" néven is ismert, labda, pánt, joystick. Három fő funkciót lát el: víz keverés az optimális hőmérsékleten, sugárhajtás és erő megváltoztatása. A cselekvés mechanizmusa nagyon egyszerű:

 • A gomb vízszintes elforgatásával megváltoztathatja a víz hőmérsékletét a hidegről melegre.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy az egykaros keverő a következő szerkezeti elemekből áll: egy forgatógombot, egy csaptelepet, egy csaptelepet, egy belső kamrát vagy egy patront, valamint több tömítést és tömítést.

A keverőben, amint az egészségügyi berendezés neve is látható, a hideg és meleg vizet összekeverik annak érdekében, hogy optimális hőmérsékletet érjen el. Ezt a folyamatot kerámia vagy gömbmechanikával végezzük. A keverő belső kamrájának eszköze két típusú eszközt különböztet meg:

 1. Golyós mechanizmussal. Az egykaros típusú golyós keverő eszköz egy speciális, kör alakú keverőkamra jelenlétéből áll. Ebben a kamerában, amely hasonlít egy fémgömbre, három lyuk van. Hideg víz áramlik az egyik lyukba, forró víz folyik a másodikba, és egy harmadik patak folyik ki, amelyet a két patak összekeverésével nyernek. A forgókar elmozdítja ezt a labdát, beállítja a sugárhőmérsékletet és a teljesítményt.
 2. Kerámia patronnal. A kerámia patron három különálló lemezből áll, az alsó rekeszében három nyílás van, amelyek hideg és forró vizet is biztosítanak, valamint egy kevert sugár adagolását a csapcsőbe. Az áramlások keverése azonban, ellentétben a golyósmechanizmussal, a patron felső részében történik.

Fontos! A belső eszköz különbségei ellenére a gömbcsuklóval rendelkező modellek és a kerámia patronok nagyjából azonosak és működnek. Van azonban néhány különbség: a patron jobban védett a mészkamra felhalmozódásától, és a "golyó" ellenáll a csapvízben található szennyeződéseknek.

Erősségek és gyengeségek

Sok lakástulajdonos figyelni az egykaros keverőre, mert a készülék és a javítás, valamint a telepítés egyszerű, de ugyanakkor nagyon hatékony és működőképes. Ezek a korszerűbb eszközök nemcsak a kétszelepes elemektől származnak, hanem inkább esztétikus megjelenésükből. Nagyon kényelmesek a használatukhoz, lehetővé teszik a víz hőmérsékletének pontosabb és gyorsabb szabályozását, csökkentve a fogyasztását. De hátrányai is vannak:

 • Igényes vízminőség. Eszközeik jellege miatt az egykaros csaptelepek nagyon érzékenyek a csapvízben található szennyeződésekre. A rossz minőségűek miatt gyakran eltömődnek, majd abbahagyják a munkát. Különösen érintett ez a probléma a modellek kerámia patron.
 • Alacsony fenntarthatóság. Szinte lehetetlen megjavítani egy karral ellátott keverőt a saját kezével, csak néhány alkatrészét cserélheti ki, például pecsétet vagy patront.

Ne feledd! Az egykaros keverő élettartamának növelése érdekében a csapvíz minőségének javítása speciális szűrő telepítésével, valamint az eszköz időben történő megelőző karbantartásával érhető el.

Működési problémák

Még a jó minőségű szaniterek végül is meghiúsulnak. A keverő élettartama függ a felhasznált anyagtól, a csapvíz minőségétől és a felhasználás intenzitásától. Az egykaros modellek működéséből eredő leggyakoribb problémák a következők:

 1. Repedések a készülék testén. Ezek az anyag rossz minősége és a telepítési hibák miatt fordulnak elő.
 2. Légtelenítő eltömődés. A hiba oka a csapvíz rossz minősége.
 3. Használt gumipárnák. A tömítések a fogyóeszközök, ezért idővel elhasználódnak az eszköz nagy intenzitásának köszönhetően.

Fontos! Bármi legyen is a keverő minősége, megelőző karbantartást igényel. Még akkor is, ha üzem közben nem jelent problémát, a készüléket 1 év alatt két év alatt szét kell szedni, tisztítani és cserélni. Végül is egy apró aprócska, amely a pecsét alá kerül, szivárgást okozhat.

javítások

Sok otthoni kézműves érdekli, hogyan javítsunk meg egy egykaros típusú golyós keverőt, ha rosszul kezdett dolgozni. Tapasztalt vállalkozók azt állítják, hogy ha a készülék használhatatlanná vált, csak a patront teljesen cserélheti vagy tisztíthatja, és cserélheti ki a tömítéseket is. Ehhez az alábbiak szerint járjon el:

 • Először is meg kell határoznia a forró és hideg víz áramlását a keverőhöz, ezért szükséges a gömbcsapok lezárása a víz alatti csöveken.
 • Ezután egy csavarhúzó segítségével távolítsa el a daru forgókarján lévő díszítőelemet.

Vegyük figyelembe, hogy minden egyes egészségügyi eszköznek saját élete van, ami a felhasználás minőségétől és intenzitásától függ. Ez az időtartam azonban meghosszabbítható a csapvíz minőségének javításával tisztító szűrővel, valamint a készülék rendszeres megelőző karbantartásával. Egykaros keverő esetében a karbantartás időszakos szétszerelést és tisztítást, valamint a gumitömítések időben történő cseréjét foglalja magában.

Készülékcsap

Minden fürdőszobában a konyhai mosogató és a zuhanyzó speciális eszközöket telepített a vízszállításra. A daru szerkezete nagyon hasonlít a vízvezeték-keverő kialakításához, ugyanakkor jelentős eltérések vannak mind a megjelenés, mind a működés tekintetében.

A vízcsap az egyik típusú szelep. Szükséges a vízellátás ellenőrzése és biztosítása. A daru kialakítását a következő részek alkotják: kiöntő, szelepek, reteszelő mechanizmusok (golyók vagy patronok) és fogantyúk. Ezek az eszközök a tervezésük szerint osztályozhatók:

Az egyetlen szelep működési elve nagyon egyszerűnek tekinthető, mert csak egyféle típusú, hideg vagy meleg vizet szállít. Az ilyen mechanizmusok kerámiából vagy fémből készült különleges tengelydobozok vannak felszerelve. A kerámia daru-doboz egy pár lemezből áll, amelyek szorosan egymáshoz vannak nyomva. A szelep elforgatásakor egyikük megváltoztatja helyzetét, és a víz elkezd áramlani. Ebben az esetben a féregrész a szelep elforgatásaként működik, ami lehetővé teszi a vízvezetékhez való hozzáférést.

Meg kell jegyezni, hogy egy ilyen vízcsap működtetése hosszabb lesz, ha lehetőség nyílik a patronok (kerámiák) vagy a lemezek (a csigahajtóműben) cseréjére. Kívánatos, hogy a daru kifolyása tartós, korrózióálló anyagokból - réz, sárgaréz - készült. Még az ötvözött acél is rozsdásodó réteggel borítja, ami a jövőben folyadék áramlását okozhatja.

A kétszelepes vízcsap analóg a keverőhöz, ugyanaz az eszköz. A konyhai csaptelepektől eltérően a keverést úgy tervezték, hogy különböző körülmények között - zuhanyozás, fürdés, stb. Alkalmazható. A test főként vékony krómozott rézzel bevont rézből készül - ez növeli az ötvözet ellenállását, és gyönyörű ragyogást biztosít a kavicsnak. Az átfolyásszabályozást két daruk végzik, amelyek lehetnek golyós vagy lemezes típusúak.

Minden vízvezeték (meleg és hideg vízhez) egy külön kivezetéshez van csatlakoztatva - saját szeleppel. A lyuk gömbökkel vagy kerámia patronokkal van zárva. A szelep elforgatásakor a reteszelő szerkezetek nyitják a csövet. Keverés történik közvetlenül a kifolyócsőben, amelyben a fúvóka légtelenítővel van felszerelve.

Fotó - a kétkaros daru elve

A másik a zuhany típusának modellje. Ezt különbözteti meg attól a ténytől, hogy a két hüvelyen kívül a szerkezet tartalmaz egy öntöződobozt is. Az öntöző edény speciális légzőkészülékkel van felszerelve, amely megakadályozza a víz áramlását számos áramlásba, ezáltal biztosítva a folyadék jobb eloszlását. Annak érdekében, hogy az áramlás a zuhanykamrába áramoljon, további szelepet használnak. De nem működik tengelydoboz nélkül. Először meg kell nyitnia a csapokat vízellátó, és miután a szelep a zuhany lefolyó. Működésének alapelve egy csatorna blokkolása és egy másik megnyitása. A golyó és a lemez típus is.

Fotó szelep retro modell

Ball típusú

A lamellákat a szelepek ismert változatai közül a legkedvezőbb árúnak tartják, de a tartósságukban nem különböznek egymástól. Ráadásul a funkciók nem mindig felelnek meg az igényeknek. Például nem minden fürdőszoba képes egykaros eszközmodell felszerelésére. Ezért javasoljuk, hogy részletesebben vizsgáljuk meg a gömbcsap készülékét, mint az elavult lemezek kiváló alternatíváját.

Ez a modellnek csak egy karja van, de a különböző hőmérsékletű vizek összekeverésének lehetősége miatt mind a fürdőszoba, mind a zuhanyzó vagy a konyhában elhelyezhető. A reteszelőmechanizmust egy golyó képviseli. Ez a golyó korrózióálló fém vagy ötvözetből (réz, sárgaréz, króm acél) készült és a szelephez egy vékony rúddal van összekötve.

Fotó - standard gömbölyű eszköz

A rúd a karhoz van csatlakoztatva, és amikor a fogantyú megváltozik, a labdát mozdítja. Az iránytól függően:

 1. Módosítsa a víz hőmérsékletét (jobbra-balra);
 2. Nyílt - Zárja be az áramot (felfelé).

A készülék speciális kialakítása miatt nem igényel kiegészítő darus dobozt. Ilyen keverőcsap esetén két nyílás van - hideg és forró víz esetén. Ezek a lyukak a folyadékot egy csőbe öntik, ahol a keverés történik. A lyuknál nagyobb átmérőjű golyó, pozíciójának megváltoztatásakor, megnyitja a kifolyónyit, miközben megnyitja a csövet.

Speciális modellek

A klasszikus szelepberendezéseken kívül a korszerűbb daruk széles körben használatosak:

 1. A termosztatikus hatás elvével;
 2. Touch.

Termosztatikus készülékeknél egy termosztát van csatlakoztatva az elzáró mechanizmushoz. Szelepekkel (háztartási használatra) és azok nélkül (nyilvános helyeken történő használatra) áll rendelkezésre. Telepítéskor a kívánt vízhőmérsékletet az utasításoknak vagy a saját preferenciáinak megfelelően állítjuk be, és a használat során ez nem változik. Szükség esetén módosíthatja a beállításokat.

Fotó - modell termosztáttal

Az eszköz érintőmodellek nem igénylik a fogantyúk vagy szelepek megérintését. Az aktív típusú infravörös jelzővel van ellátva, amely folyamatosan figyelemmel kíséri a mosogató körüli területet. Ha hozzák a kezét - a zárszerkezet nyit, és a víz egy bizonyos hőmérsékleten megy keresztül (ismét a termosztátnak köszönhetően).

Kapcsolódó videók:
[relatedYouTubeVideos max = "3"]

Hogyan válasszunk darut?

Annak érdekében, hogy a kiválasztott modell hosszú ideig szolgálhasson Önnek, különös figyelmet kell fordítania számos tényezőre a szelepek kiválasztásakor:

 1. A daru elegendő vastagsággal kell rendelkeznie a kifolyónyíláson, ellenkező esetben egy év használat után elkezd áramlani;
 2. Ügyeljen arra, hogy olvassa el a gyártó utasításait, ami a daru technikai célját jelzi. Nem minden szenzoros és termosztatikus modellek alkalmasak a zuhanyozásra, és néhány mosogató kar;
 3. Ha a tömítések gumiból készültek, évente többször is meg kell tervezni a javítást - változtatni. A műanyag tömítésekkel rendelkező modellek valamivel drágábbak, de nem igényelnek gyakori beavatkozást;
 4. Az érintkező nélküli daruknak van egy hátrányuk - a készüléket vezérlőáramkörrel kell táplálni. Csatlakoztatható kábelezéssel, foglalattal vagy hordozható akkumulátorral. Az érintőkeverők ilyen jellegzetességeit előre megfontoljuk.

Vízcsap és keverőeszköz

Műszaki eszköz érintse meg

A csaptelep egy zárszerkezet, amely ellátja és bezárja a vízellátást. A keverők különböző változatai a GOST-nak felelnek meg. Megkülönböztethetők a működési elvük, helyük és gyártási anyaguk alapján. A különböző típusú daruk eszközeivel az alábbiakban megnézzük.

Dupla szelep

Egy ilyen keverőt úgy terveztek meg, hogy két csövön belül forró és hideg víz áramlik egy rekeszbe, és amikor két szelep egyszerre nyílik meg, a víz keveredik benne. Ez az opció egyszerű a készüléken, és a konyha és a fürdőszoba. Modellei a telepítés és a tervezés különböző módjai. Általában egy ilyen daru teste rézből készült, amelynek tetején egy krómozott bevonat van felhordva. Két szelepe van, a patronok kezeléséhez vezetnek.

Tervezése:

 • Vízkiöntésre tervezett kifolyócső. Forgatható és nem forgatható, szellőzővel rendelkezik, amely megakadályozza a víz fröccsenését.
 • Egyrészes, két tengelyes daru.

Az ilyen csapszerelvény hátránya, hogy a víz elveszik, amikor összekeverik.

Egykaros daru

A kialakításnak köszönhetően a víz gyorsan beállítható. A csapot jobbra vagy balra mozgatva különböző hőmérsékletű vizet kaphat. Lehetőség van a nyomás csökkentésére és növelésére a kar segítségével - lenyomva vagy felemelve. Tervezés szerint lehetnek labdák vagy patronok, amelyeket záró mechanizmus jellemez.

Ezek a daruk hosszabb élettartammal rendelkeznek. Az egyetlen hátrányuk a gumigyűrűk gyors kopása, hogy elkerüljék a daru sérülését, ezért ajánlatos kétévente cserélni.

Patronos keverőberendezés

A fő átfedő eszköz két kerámia lapból áll. A lemez alsó részén három lyuk van a vízellátáshoz, a felső rész meleg és hideg folyadék keveréséhez. A kart helyzetének megváltoztatásakor az alsó lemez egy lyukát egyesítik a felső kamrával, és a víz belép a kifolyóba. A joystick simán mozog szilikonzsírral. Az ilyen típusú egykaros szelep megóvása érdekében meg kell előzni a szűrők beépítését.

A gömbcsap vízhez való kialakítása (videó)

A videóból világossá válik, hogy mi ez a fajta daru és a választott árnyalatok.

Az eszköz két részből áll, belsejében egy acél golyó van, lyukkal és egy nyílással a daru tengelye alatt. A golyó mindkét oldalán fluorozott műanyag tömítések vannak a házon. A forgattyúfogantyú forgatásával a víz kinyílik és lezáródik.

Gömbcsap vásárlásakor számos funkcióra figyelnie kell:

 • a fém, amelyből készült;
 • daru falvastagsága;
 • a dió jelenléte a daruján. Erre azért van szükség, hogy meghúzzuk az olajzárat a daru dobozán. Anélkül, hogy részt vehetne egy daru áramlásában, javításra alkalmatlanná válik.

Egy ilyen daru működésének meghosszabbítására érdemes a tömítéseket zsírokkal kezelni. Ennek módját a diagram mutatja be:

A modern daruk eszközének jellemzői

A modern daruk olyan klasszikus eszközök, amelyek speciális elemekkel vannak ellátva, amelyek sokkal kényelmesebbé teszik használatukat:

 • Fotocellával. Ezek érzékszervi eszközök, amelyek elindítják a víz áramlását, ha valaki a csapot a kezébe hozza. Ennek megfelelően a víz megszakad, amikor a kezeket eltávolítják. A keverő testén lévő rúdnak köszönhetően a hőmérséklet és a víznyomás állítható. Egyes modellekben ezek a számok a hajótest távoli vagy hőmérsékletérzékelőjének köszönhetően vannak beállítva. Az ilyen eszközök elektronikusan vezérelt egységgel rendelkeznek.
 • Termosztáttal. Nyilvánvalóan a forró és hideg víz áramlását úgy tervezték, hogy a kívánt hőmérsékletű folyadék a csapból áramlik. Különleges külső fogantyúnak köszönhetően az optimális hőmérsékleti viszonyokat beállíthatja. Ezen túlmenően, a víznyomás szabályozása a kútból történik, egy kart használnak.

Figyelj! Mi a teendő, ha a csap kiáramlik. részletes útmutatók a fotókkal.

Különbségek vannak a daruk típusai között, de az eszköz általános adatai változatlanok maradnak a daru (test és kifolyócső) kialakítása és anyaga ellenére. A daru kiválasztásakor a lezáró mechanizmus típusára kell összpontosítania. A jelenleg elérhető egy felismert patron egykaros verziójából.

Vízkeverő eszköz

Mivel a keverők eltérőek a tervezésben, a csaptelepítő eszköz is más, ma ebben a cikkben egy csavarkulcsot fogunk megnézni, ami nagyon gyakori, és egy kevésbé népszerű keverővel és egy patronnal is megnézzük.

Photo-1 Az eszköz egy egyszerű keverő.

Annak érdekében, hogy jobban megértsük a vízvezetékcsap készülékét, meg kell szüntetni azt. A csőrendszer szétszerelését a linkre kattintva olvashatjuk. Ennek eredményeképpen a keverőházban mindkét (hideg és forró) áramot összekeverik (lásd a -1. Fényképet), majd a kifolyócsőbe kerülnek, és a kiömlőcsövön át kiöntönek. A csaptelep segítségével teljesen leállíthatja a vízellátást Hideg vagy forró áramláshoz Ez a típusú csaptelep keverő nagyon egyszerű és működőképes.

Olvassa el a keverő szétszerelését is

Fotó 2. Lyukak a keverő rögzítéséhez és a rugalmas tömlők csatlakoztatásához.

Az alsó oldalon a keverőnek két lyuk van a rugalmas tömlők csatlakoztatásához (hideg és meleg vízhez), valamint egy lyuk a rögzítőcsavar csavarozásához.A következő pozíciók a 2. ábrán jelennek meg:

1. Fektetés; 2 csavaros rögzítés; 3 lyuk a csavar rögzítéséhez; 4 lyuk flexibilis csövek csavarozásához; 5 testes keverő; 6 részes szerelés.

A vízkeverő berendezés egy orsókapcsolóval.

Photo-3.Soler a tárcsa kapcsolóval.

A vízkeverő eszközének egy tekercskapcsolója némileg különbözik a fent bemutatott modelltől, és egy ilyen keverő, a két hideg és forró vízáram keverésénél, egy spool kapcsolóval van ellátva, amely a vízáramlást (kevert áramot, hideg vagy meleg) miután kiöntötték, hanem egy öntöződobozba permetezéssel zuhanyozással.

Ez a mixer mindenki számára ismerős, hiszen hosszú ideig gyártott és széles körben elterjedt, nagyon egyszerű és megbízható a használatban, és a javítás nem igényel speciális ismereteket és készségeket.

Photo-4. Vízkeverő berendezés egy orsós kapcsolóval.
A kép a következő pozíciókat mutatja:

1 öntöződoboz spray-vel; 2 daru bokor; 3 szelep; 4-utas kapcsoló; 5 hajtókar; 6 gombos kapcsoló; 7 csonk; 8 kiöntő; 9-anyacsavarozás; 10 hüvely gumitömítéssel; 11-keverőház, 12 tartó; 13 csavar a szelep rögzítéséhez; 14 szelepdugó.

A keverő hátoldalán a következő alak látható.

5. ábra: A vízkeverő eszköz a hátoldalon Az 1. pozícióban egy elágazó cső van jelölve - a vízcső csatlakoztatásának helye.

A vízkeverő eszköz patronnal

Photo-6. Keverje össze a patront

Cartridge mixer

Vizuális példaként vegye figyelembe az egykaros kazettás csapot, amely a fürdőszobában és a konyhában egyaránt van felszerelve, a tengelycsap helyett a patront patronnal szerelték fel - ez egy műanyag rész, amely nagyon fontos szerepet játszik.A patron szabályozza a hideg és hideg víz áramlását és szükség esetén teljesen lefedi. A hûtõvizet már a kazánon áthaladó keverõházban forrónak kell keverni.A víz áramlását teljesen le kell állítani, a keverõkarot le kell nyomni, és fel kell nyitni, hogy bekapcsolja.Az azt mondják, hogy a patront általában nem javítják, legtöbb esetben a kialakítás nem összeilleszthetõ A patron könnyen eltávolítható a keverő házából, és könnyen visszahelyezhető.

Photo-6. Cartridge mixer.
A kép a következő pozíciókat mutatja:
1. kör alakú anya; 2 ház; 3-i; 4 rögzítő konzol, 5 gumi tömítés, 6 csavar; 7-jet szabályozó; 8 csonk; 9 patron; 10-es tok; 11 forgatható fogantyú.

A keverő hátoldalán a következő alak látható:

Fotó 7. Nézze meg a keverőt hátulról.

A kép a következő pozíciókat mutatja:

1 lyuk a keverő felszereléséhez; 2 ház; 3-jet szabályozó; 4 rögzítő konzol; 5-csavarok; 6-i; 7 lyuk rugalmas tömlők csavarozásához, 8-kar.

Az egykaros keverő javítása: eszköz és a do-it-yourself javítás

Az egykaros daruk gyorsan cserélik a hagyományos szelepeszközöket lakásokban és házakban. De bármennyire kényelmes az ilyen modern vízvezeték, időről időre sok okból kifolyik. Annak érdekében, hogy ne költsön pénzt egy új daru megvásárlására minden alkalommal, érdemes foglalkozni a hibák okaival, és felügyelni az önkaros keverő független javítását.

Az ilyen eszközök eszközének jellemzői

Golyó, egykar, joystick, csuklós - ezek mindegyike a keverő neve, amelyet csak egy kar irányít. Ilyen csaptelep használata egyszerű és kényelmes: a fogantyú mozgatása függőlegesen szabályozza a vízáramlás mennyiségét, és vízszintesen elfordítva beállítja a megfelelő hőmérsékletet.

Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy megértsük az egykaros keverő működési elvét: a forró, hideg és vegyes víz lyuk méretének megváltoztatása lehetővé teszi, hogy néhány lépésben állítsa be a hőmérsékletet és a nyomást.

Az egykaros keverők belső elrendezése általában kétféle: egy gömbmechanizmus vagy egy kerámia patron. A gömbmechanizmus kialakításának középpontja egy kerek keverőkamra. Úgy néz ki, mint egy üreges fémgömb, amelyben három lyuk készül.

Hideg víz áramlik az egyik lyukba, és forró víz áramlik a másikba. A kamra belsejében az áramlások összekeverednek, majd egy harmadik nyílásba kerülnek, amely a keverő kifolyójához kapcsolódik. A vezérlőkar a labdát oly módon mozgatja, hogy szabályozza a lyukak közötti réseket, azaz. változtassa meg a keverőkamrába belépő forró és hideg víz mennyiségét és a kifolyó méretét.

A kerámia patron két vagy három lemezből áll. Az alsó részen, mint a golyós mixerben, három lyuk van ugyanolyan funkcióval: forró víz, hideg víz, kevert áramlás. De a forró és hideg víz keverése a készülék tetején történik.

Mindkét típusú keverők megközelítőleg azonos módon működnek, de eltérő módon reagálnak a működési feltételekre. Például egy mészkőbetét szinte soha nem halmozódik fel egy kerámia patronban. Az a tény, hogy az ilyen eszközben lévő lemezeket nagyon szorosan egymásba helyezzük, a rés mérete összehasonlítható a molekula paramétereivel.

Ez az ábra részletesen bemutatja a golyósemelő daru berendezését. Az eszköz egyes elemeivel kapcsolatos információk segítenek megérteni a szétszerelés és összeszerelés sorrendjét

De a kerámia "nem barátságos" a homokkal és más mechanikai szennyeződel. A keverő üregében elhelyezett apró szemcsék a kerámia elemek forgácsát okozhatják, és az egész patront cserélni kell. A homok gyakorlatilag nem szörnyű egy fémgömb számára, de a raidnek szinte nincsenek akadályai.

Az egykaros keverők gyenge pontjai gumi tömítések. Mindenesetre ezeket az elemeket legalább kétévente ki kell cserélni. Néhány vásárló nem panaszkodik a hőmérsékleti beállítások pontosságáról. Ez az olcsó modellek jellemzője kis szabályozási szöggel. Az ilyen eszközök gyakrabban szünetelnek.

Hogyan lehet szétszerelni az egykaros csapot?

Gyakran előfordul, hogy az ilyen keverőknél jelentkező problémák a belső mechanizmusuk lebomlása miatt következnek be. A műveletek algoritmusa ebben az esetben meglehetősen egyszerű: a szelep szétszerelését, a sérült mechanizmus eltávolítását, új, javítható elem segítségével történő kicserélését, a készülék fordított sorrendben történő összeszerelését teszi szükségessé.

Ez az ábra részletezi az egykaros keverő kerámia patronnal történő szétszerelésének eljárását. A munkához csak egy csavarhúzó és egy állítható csavarkulcs szükséges

Ez nem nagyon bonyolult eljárás, de minden műveletet nagyon óvatosan és gondosan kell végrehajtani. Először is, meg kell akadályoznia a keverőhöz vezető hideg és forró víz csövét. A gömbcsap szétszereléséhez a következőket kell tennie:

 • Csavarhúzóval távolítsa el a dekoratív kupakot.
 • Csavarja ki és távolítsa el a reteszelőcsavart.
 • Csavarja ki és távolítsa el a díszítő anyát, amely a keverő testének fedeléül szolgál.
 • Távolítsa el a keverőszerkezetet tartó anyát a megfelelő helyzetben.
 • Távolítsa el a patront vagy a golyós mechanizmust a szelepházból.

A dekoratív kupak eltávolításához használja a szokásos csavarhúzót. Ügyelni kell arra, hogy ne sérüljön az elem. A keverőfogantyú rögzítőcsavarjának csavarozásához egy hatlapú hatlapot lehet használni. Bizonyos modellekben a fogantyú szorosan illeszkedik. A csavarhúzó végével csiszolható.

A keverő fedele a karral néha nagyon szorosan illeszkedik, hogy eltávolítsa, csavarhúzóval használható. Ügyelni kell arra, hogy ne karcolja meg az ügyet.

Nem könnyű eltávolítani a keverőház fedelét a kézzel, speciális eszközök segítségével. De a keverőben lévő rögzítő anya könnyebben csavarja ki a kulcsot. Ezt követően eltávolítani a belső mechanizmust a daru nem lesz nehéz.

Nem szabad elfelejteni, hogy ezeknek az elemeknek a mérete meglehetősen széles tartományban változik. A szár magassága jelentősen változhat, ugyanúgy, mint a patron átmérője. A mechanizmus leszállási részének számos lehetősége is van. Ezért a tapasztalt kézművesek ritkán vásárolnak új patront előre.

A kerámia patron helyzetét a keverőben rögzítő anyát alaposan ki kell csavarni egy szabályos vagy állítható csavarkulccsal.

Sokkal hatékonyabb lesz a javítási munkálatok felfüggesztése ebben a szakaszban, hogy az egykaros csapok elrontott "töltését" vegyék és a vízvezeték üzletekhez pontosan ugyanazt az elemet és méretet vásárolják meg.

A mechanizmus tervezési jellemzői miatt nem lehet valamilyen módon beállítani vagy átalakítani, ezért minden paraméter pontos egyezésére van szükség.

Nem minden kerámia patron azonos méretű és konfigurálható. A megfelelő eszköz kiválasztásához a sérült kazettát a vízvezeték üzembe kell vinnie

Új patron megvásárlása után az összes munkát fordított sorrendben hajtják végre: a patront behelyezik, a beállító rúd fel van helyezve, rögzítve van egy csavarral és dekoratív sapkával zárva. A dugón a hideg és forró víz forgási irányát általában jelzik, ezt a pillanatot figyelembe kell venni a telepítés során.

Ha az egykaros keverő kerámia patronja eltömődött vagy sérült, egyszerűen cserélni kell egy új elemre, a mosás általában nem segít.

A golyós mechanizmus felszerelésénél a tapasztalatlan vízvezetők néha összekeverik a lyukak helyét, és helytelenül állítják be a mechanizmust. Ennek eredményeként az ilyen mechanizmus nem fog megfelelően működni a telepítés után. Ezért a daru szétszerelése után gondosan ellenőrizni kell a labdát, és emlékeznie kell a helyes helyzetére annak érdekében, hogy továbbra is megfelelően működjön.

Az egykaros csaptelep javítása után újra csatlakoztatják a hideg és meleg vizet, és ellenőrizni fogják a javított készülék minőségét. Ha még mindig vannak problémák ezzel kapcsolatban, előfordulhat, hogy a patront helytelenül telepítették vagy a keverőben további hibák vannak. Az ilyen típusú eszközök javítását az alábbi videó részletezi:

A közös bontások áttekintése

A patron- vagy golyósmechanizmus cseréje csak egy módja az egykaros szelep javításának. Vannak más típusú ilyen típusú készülékek is, amelyekhez különféle eszközök és módszerek szükségesek. A joystickkeverőkkel kapcsolatos leggyakoribb problémák a következők:

 • megrepedt készülékház;
 • eldugult aerátor;
 • problémák a betápláló csövekkel vagy rugalmas tömlőkkel;
 • a gumibetétek helytelen elhelyezése vagy kopása;
 • a víz szivárog a zuhanyzóban;
 • a zuhanycsatlakozón található áramláskapcsolóval kapcsolatos problémák.

Általában viszonylag könnyű diagnosztizálni a problémát, mivel minden helyzetnek saját jellegzetes tünetei vannak. Néha egyszerre több bontást kell megszüntetnie. Ez általában akkor következik be, amikor rossz minőségű vízvezetékeket használnak, vagy nem felelnek meg a keverő működési feltételeinek, ami nagyobb terhelést eredményez.

Megrepedt a készülékházban

Ha a víz a keverő alól kifolyik, nagyon valószínű, hogy teste szakadt vagy vékonyabb lett valahol. Ilyen helyzet hirtelen előfordulhat, például ha súlyos tárgyat véletlenül eldobtak a keverőn. Néha a hézagok fokozatosan jelennek meg, a víz hatása alatt sokáig.

Mindenesetre a kár teljes kiküszöbölése szinte lehetetlen. A javítás legmegbízhatóbb módja az eszköz testének teljes cseréje, de általában a régi keverőt egyszerűen lebontják és az új modellt telepítik. A tömítőanyagot ideiglenes mérésként használják.

Általában a repedést egyszerűen egy fent leírt megfelelő összetétellel fedjük le, például "hideg hegesztéssel". Mielőtt elkezdené a munkát, tanulmányozza meg a tömítőanyag használatára vonatkozó utasításokat, és szigorúan kövesse a gyártó ajánlásait. De az ilyen módszerek által javított keverő eléggé kitűnőnek tűnik. Idővel a tömítőanyag összeomlik, ismételten meg kell ismételni a javítást. Ezért a repedés javítása után azonnal meg kell terveznie egy új keverő beszerzését és üzembe helyezését.

A kopott tömítés cseréje

Ha a keverő az aljáról szivárog, és a teste nem repedt, lehetséges, hogy a csaptelep és a rugalmas vízcsövek közötti tömítések elhasználódtak. Ez a probléma viszonylag könnyen megoldható. Először is, zárja le a forró és hideg víz áramlását a keverőhöz.

Ha a keverő gömbmechanizmusa alatt lévő gumi tömítések helytelenül kopottak vagy vannak felszerelve, akkor a szelep sok zajt és még szivárgást is okozhat

Ugyanakkor a keverőben maga a víz mennyisége is marad. Meg kell nyitni a csapot, és ki kell üríteni ezt a vizet. Most meg kell szakítani a tömlőket, amelyeken keresztül a víz belép a keverőbe. Itt is vannak vízmaradványok, ezért alul egy vödeget kell felállítanod, nem fog fájni és rongyokat gyűjteni a véletlenszerűen kiömlött vizet.

Ha a rugalmas vezetékek ki vannak húzva, le kell csavarni a rögzítőanyát, amely a mosogató alatt van és megtartja a keverőt a megfelelő helyzetben. Az anya alatt van egy tömítés. Ha kopott, repedt vagy deformáltnak tűnik, valószínűleg ez a szivárgás oka.

Ezeket a párnákat bármilyen vízvezetékben lehet eladni, vagy egy megfelelő elemet vághat el egy gumiból. A tömítés beszerelése előtt ajánlott tisztítani a telepítési helyet a felgyülemlett szennyeződésektől. Ezután össze kell szerelni a rendszert fordított sorrendben: húzza meg a rögzítőanyát, csatlakoztassa a rugalmas csatlakozókat, helyreállítsa a vízellátást. Ezt követően meg kell nyitnia a csapot a készülék működésének ellenőrzéséhez.

Problémák a levegőztetővel

Egy kis fúvóka, amely a keverőcsőre kerül, a víz áramlását külön áramlatokká vágja, és mesterségesen növeli a térfogatát. A lyukak ebben a fúvókában kicsiek, ha a csapvíz szennyező anyagot tartalmaz, könnyen eltömődhet. Néha problémák merülnek fel, mert a levegőztető csak rozsdás.

A szellőztető - a keverőcső kifolyócsonkja eltömődhet, ami csökkent vízáramlást eredményez. Segít megoldani a levegőztető öblítésének problémáját

Ennek a problémának a jellegzetes tünete a víznyomás csökkenése egyetlen ponton, például a konyhában. Ugyanakkor a többi csapból származó víz azonos mennyiségben kerül kiszállításra. Ha a lélegeztetőgépet eltávolították, és ezután a keverőből érkező víz jelentősen megemelkedett, akkor a lebomlás oka pontosan meghatározottnak tekinthető.

A probléma megoldása nagyon egyszerű. Általában könnyű leszerelni a szellőzőnyílást a kifolyócsőből. Ezt követően mosni vagy eltávolítani más módon. Még egy új szellőztetőt is felszerelhet, ha rendelkezésre áll. Ezután az előző víznyomás visszaáll. Egyesek megtagadják a légzőkészülék használatát, de ebben az esetben nem lesz olyan kényelmes a keverő használata.

Ha a csövek eldugulnak

A szellőztető rendben van és az áramlási nyomás észrevehetően gyengült? Szinte minden bizonnyal eltömődött a csövek vagy a rugalmas csatlakozások, amelyeken keresztül forró és hideg víz áramlik a keverőbe. Ez a probléma különösen a fémcsövekhez használt régi vízvezeték rendszerekre jellemző. A korrózió folyamatában a fémrészecskék összegyűlnek a belsejében, csökkentve vagy teljesen blokkolva a lumenet.

Ha a rugalmas tömlők, amelyeken hideg és meleg vizet szállítanak a keverőbe, eltömődnek, azokat el kell távolítani és tisztítani vagy kicserélni újakkal

Először kapcsolja ki a vizet, majd folytassa a károkat. Rugalmas tömlők esetén minden nagyon egyszerű. Ezeket el kell távolítani, lemosni, tisztítani és újratelepíteni. Ha a szennyezés túl súlyos, egyszerűen csak az új tömlőket helyezheti el. A csövek kicsit bonyolultabbak. A tisztításhoz használja a kábelt "kígyó".

Ebben az esetben a cső azon része, amelyben a szennyeződés felhalmozódott, le kell választani a vízvezeték-rendszerből, és a tisztítás után be kell állítani. Néha a vízellátó rendszer e részét kicserélik és összeállítják új konstrukciókkal. Ha a csövek régiek és gyakran szennyezettek, érdemes gondolni a vízvezeték-rendszer korszerűsítésére és a műanyag csövek beszerelésére, amelyek sokkal kevésbé érzékenyek a korrózióra, mint a fémszerkezetek.

Fürdőszoba csaptelep

A fürdőszoba oldalán általában összetettebb az építőgép-keverőben, mint a konyhában, mert itt, a szokásos kút mellett, egy zuhanyozóval egy öntöződobozt használnak. A fent leírt problémák a víz áramlását a kifolyóról a zuhanyfejre és a hátra kapcsoló mechanizmussal kapcsolatos bontásokhoz kapcsolódnak.

A fürdőkád oldalára történő felszerelésre tervezett egykaros csaptelepet egy olyan mechanizmussal egészítik ki, amely lehetővé teszi az átfolyásnak a zuhanyfejbe való átkapcsolását. Ha a mechanizmus tömítései kopottak, azokat ki kell cserélni.

Előfordul, hogy a víz fokozatosan szivárog át a zuhanyzó öntöződobozon. Ez a felső tömítés eszközének kopását jelzi. A probléma megoldása viszonylag egyszerű. Szükséges eltávolítani a rögzítőanyát és a benne lévő zuhanycsövet. Ez biztosítja a felső tömítés elérését.

Ezt az elemet eltávolítják és felváltják egy újdonsággal, amelyet akár egy 3-4 mm-es vastagságú gumilapból is lehet megvásárolni vagy akár kivágni. Természetesen az új tömítés beépítési helyét meg kell tisztítani a felhalmozódott szennyezettségtől. A fürdőszobában lévő csaptelep javítása után a zuhanycsövet helyezzük és a csaptelepet ellenőrizzük.

De ha problémák merülnek fel a tömítés, amely található a fenékén a keverő, kijavítani a kárt egy kicsit nehezebb lesz. Kívülről ez a probléma abban rejlik, hogy a zuhanyfej vezérlésére szolgáló kar nem megfelelő helyzetben van, és leereszkedik, megakadályozza a víz átkapcsolását.

Először le kell állítani a forró és hideg vizet a fürdőszobai csaptelepre, majd csavarja le az anyát és távolítsa el a zuhanyfejet. Ezután következetesen szüntesse meg az adaptert és a kifolyócsapot. Az alsó tömítéshez el kell távolítania a keverő teljes "töltését". Ezt követően a tömítést lecserélik, és az eszközt fordított sorrendben szerelik össze.

Ez úgy történik, hogy a tömítések nem kopottak, de nem illenek be, vagy nem helyesen telepítik. Ez nem ritka, ha a párnákat kézzel vágják. Ha a keverő a víz felnyitása közben nagy zajcsökkenésbe kezd, érdemes ellenőrizni a tömítések állapotát. Általában elegendőek ahhoz, hogy csökkentsék vagy csak kicsit megváltoztassák helyzetüket. Ha a betétek nem hibásak, akkor a további hanghatás megszüntethető szűrők telepítésével.

Hogyan lehet megakadályozni a hibákat?

A keverő állapota és élettartama számos tényezőtől függ:

 • csapvízminőség;
 • a vízellátó rendszer helyes beszerelése;
 • minőségi modelljét.

Az olcsó keverők vonzónak tűnhetnek, de életük kicsi. A ház és az alacsony minőségű anyagokból készült belső mechanizmus gyorsan és gyakran meghibásodik. A vízminőség és a vízvezeték-rendszer kialakítása egymástól függő tényezők. Amint a csövek beépítésének hibái nyilvánvalóvá válnak, azokat azonnal eltávolítani kell.

A durva szűrők jelenléte jelentősen megnövelheti az egykaros keverő élettartamát. Ne hagyja figyelmen kívül ezt a hasznos eszközt. A víz keménységét még a készülék megvásárlásának szakaszában is figyelembe kell venni. A csomagoláson és / vagy a keverőpulton azt jelzi, hogy a termék milyen vízkeménységű. Ezeket az adatokat a vízminőségre vonatkozó információkkal kell korrelálni a saját otthonában.

Az aerator egy másik hasznos tényező, amely pozitívan befolyásolhatja a keverő állapotát. A készülék megszakítja a víz áramlását külön fúvókákba, ami vizuálisan növeli az áramlási mennyiséget. Ez lehetővé teszi a keverőn keresztül bejutó víz mennyiségének csökkentését, ami a víz és az eszköz élettartamának megtakarítását eredményezi.

Vladimir Vladimirovich Golovanov

A diploma megszerzése után 2008-ban. A Szentpétervári Állami Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karán dolgozik a specializált "szaniter berendezések mérnöke". Rendelkezik szabadalmakkal a műszaki vízvezeték-szerelési eszközök terén, amelyeket a termelésbe bevezettek. Útmutató a vízvezeték-szerelő egyedi felfrissítő tanfolyamának. Meghívott orosz nyelvű előadó a Nemzetközi Egyetem "Ontario Kollégium Tanúsítvány", amelynek fokozata mérnöki egészségügyi berendezések.

Vízcsapos eszköz

Vízcsap - kilátás és tervezés

A gyártók többféle típusú vízcsapokat kínálnak: szenzoros, termosztatikus, szelep, kar. A daruk univerzális kialakításúak, beleértve a házat, a kifolyót, a szelepeket, a reteszelő rendszert. Lehetőség van a csapfúvóka felosztására egy elosztóval, amelyet néha légtelenítővel helyettesítenek, a levegőt levegővel gazdagítják, és hozzájárulnak a gazdaságos fogyasztáshoz. A vízcsapok figyelembe vett típusai strukturális különbségekkel rendelkeznek, amelyek meghatározzák az eszközök funkcionalitását.

Szelepcsapok

Megbízható szelep Az IDDIS tömítésekkel ellátott vízcsapokat sárgaréz, réz házban gyártják, amelynek zárómechanizmusa kerámia, féreg tengelydoboznak tűnik. A szelepszárat egy gumi tömítéssel összekötő szelep vezérli. A daru kerámiás daráit egy pár lumenből álló lemezből alakítják ki, amelyek lehetővé teszik a víz áramlását a keverőn keresztül.

Két típusú vízcsapok készülnek egy és egy pár szeleppel. A tömítésekkel ellátott első szelepeket szükség esetén csak meleg vagy hideg folyadék áramlásának szabályozására használják. A második típusú csaptelep két reteszelő rendszerrel van ellátva, és a tengelydobozok manipulációját szelepekkel végzik.

Ball eszközök

Hagyományosan a gömbcsap a házon elhelyezett és a tengelye körül forogó patronokra épül. A víz egy pár lyukon keresztül jut be a csaptelepbe, és a keverő belső térben összekeveredve megszerzi a felhasználó által igényelt hőmérsékletet, és a kifolyónyíláson kívülre kerül. A munkát patronok szabályozzák.

A termosztáttal ellátott Hansa csaptelep szabványos eszközével hatékonyan szabályozhatja a hordozó áramlását és hőmérsékletét a termikus elem jelenléte miatt. A csaptelephez szükséges víz hozzáadását egy külső fogantyúval végezzük, és egy speciális keverőkar segítségével szabályozható a nyomás.

A szenzoros keverők fénycsövekkel vannak felszerelve, amelyek megszakítják a víz áramlását. A nyomás beállítása és a szelep hőmérsékletének beállítása a keverő testén elhelyezett rúd segítségével történik. Néhány érintőcsapos modellek olyan vezérlőpanellel vannak ellátva, amely a keverő hőmérsékletének beállítását biztosítja.

Keverőszerkezet és csaptelepek közötti különbségek

A Blanco csaptelep hagyományos konstrukciója egy pár vezérlő karokkal és tömítésekkel együtt magában foglalja a hideg, forró víz áramlását és nyomásszabályozást biztosító két tengelydoboz kialakítását.

Mindegyik daru egy csőhöz van csatlakoztatva, amely felelős a hordozó eltávolításához a keverőtől. A keverőszelep kicsavarásával a felhasználó vízhez jut a csőhöz, ahonnan a kívánt fej folyadék jön ki. Spout keverő, kiegészítve egy szórással, amely meghatározza a sugár alakját, szükség esetén különböző áramokra osztva.

A csaptelep keverőjének egy másik szerkezete, egyetlen karral, szeleppel ellátva, határoló lemezek formájában. A keverőkészülékkel nem ellátott darukat korlátozott funkcionalitás jellemzi, amely a víz hőmérsékletének szabályozására való képtelenségben van kifejezve. Ezek az eszközök csak akkor engedik meg a fej erőinek manipulálását, ha szükséges, megakadályozzák a folyadék áramlását. Valójában egy csaptelep nélküli csapot használnak ugyanazon a hőmérsékleten történő vízellátáshoz.

Szelepcsapok

A sárgaréz test elektromágneses szelepeit a mindennapi életben és a termelésben használják. A készüléket hosszú ideig nyomás alatt tartják. A szelepszelepet egy tekercsel együtt adják el, amikor a feszültséget alkalmazzák, amelyhez a rendszer nyitva van, és amikor eltávolítják, automatikusan bezáródik. A keverő elektromágneses mechanizmusának működése 500 milliszekundumon belül történik.

Számos ilyen típusú szelepcsap a víz számára:

 • kísérleti csatorna;
 • közvetlen cselekvés;
 • normál lezárások.

Darujavítás

A két lökettel ellátott keverők javítása a tömítések viselésénél a speciális szerszámokkal történik a szabványos séma szerint:

 • a daru szorító anyáinak kicsavarása - csavarkulcs használata ajánlott, hogy hozzáférjenek a tömítésekhez a feltárt lyukakon keresztül;
 • a keverőtörlő szétszerelése;
 • a kopott szeleptömítés eltávolítása - a kifolyó mellett található;
 • a keverő összeállításánál a szál felcsévélésére szolgáló szalag FUM - lehetővé teszi, hogy megbirkózzon a keverőben lévő megnövelt belső nyomással és biztonságosan rögzítse a tömítéseket.

Ha ismeri a csapszerkezetet a vízjavításhoz, akkor otthon is el lehet végezni, minimális eszközökkel. A legfontosabb dolog az, hogy helyesen telepítsen egy befogó anyát a lyukba, a keverőtörlőre helyezve, biztosítva a tömítések megbízhatóságát.

Figyelem! A cérna megszakításának megakadályozása érdekében meg kell akadályozni a keverő rögzítését.

A gömbcsapot teljesen szét kell szerelni, hogy új kerámia patront helyezzen a lyukba, mivel nincsenek tömítések. A munka megkezdése előtt ellenőriznie kell a patront, hogy kompatibilis legyen a szabványos lyukkal.

Miután megvizsgálta az eszközcsapot és a keverőt, egy közönséges felhasználó képes lesz a javítások elvégzésére saját segítség nélkül. Az ajánlások megfelelő végrehajtása meghosszabbítja a készülék élettartamát. Miután megértette, hogy milyen vízcsapok történnek, mindenki képes lesz arra, hogy optimális eszköz jellemzőkkel fel tudja venni a házhoz a keverőt.

Típusok és csaptelepek építése

Meg kell jegyezni, hogy a vízcsap elengedhetetlen eszköz a ház vagy apartman vízellátó rendszerében. Ma már nem lehet a vízellátást kinyitni vagy bezárni, hogy beállíthassa a nyomást. Kis méretű, ez az egészségügyi berendezés a külső adatoktól függően eltérő lehet, de minden kivitelben ugyanaz a töltés. Természetesen vannak különbségek is, de az alapvető rendszer közel azonos.

És még egy dolog, hogy végül mindegyik pontot az "i" -re helyezzük. Mi a különbség a hagyományos csaptelep és a keverő között? A másodikhoz két cső forró és hideg vízellátást biztosít, ami azt jelenti, hogy két reteszelő mechanizmussal rendelkezik. A készülék belsejében olyan kevert folyadékok, amelyek különböző hőmérsékleti viszonyokkal rendelkeznek, tehát elvben maga a név - a keverő. De a lényege ugyanaz - az áramlás nyitása és bezárása és a nyomás beállítása esetén csak a kimeneti víz hőmérsékletének beállítása van.

A csaptelepek fajtái

Húsz évvel ezelőtt a fogyasztók szó szerint csak kétféle csaptelepet választottak. Mindkettő szelep volt, csak egy csaptelep, a második - keverő. A gömbszerkezeteket előállították, de főként hővezető és fűtési hálózatokban használták. Ma minden megváltozott, a gömbcsapokat kezdték használni a háztartási vízvezeték-rendszerekben. Ezért a szelepszerkezetek mellett a golyós- és patronmodellek csatlakoztak a vízcsapok típusához. Nyilvánvaló okokból a munkájuk elve nagyon eltér a normálistól. De alulról.

A daru és a keverő eszközéről szólva meg kell jelölni, hogy csak a zárszerkezetben különböznek egymástól. Vagyis ez a szelepek tervezésének egyik fő eleme. Három további alapvető részlet van: a daru teste, a kifolyó (ez egy kiöntő, ez egy gander), egy kar vagy egy bárány. Ez utóbbi segítségével az egészségügyi berendezés fő funkciói kerülnek végrehajtásra.

Vízcsap a kifúvó szellőztetővel

Ami a hajótest és a gander formáját és színét illeti, a gyártók ma olyan hatalmas változatot kínálnak, hogy néha nem könnyű választani valamit érdemesnek. Jelenleg a gyártók további gyakorlati részleteket adtak a csaphoz. Ez egy szellőztető vagy egy osztó. Valójában ez a szokásos fémháló, amely a kifolyócsőbe van beépítve. Segítségével egyenletes vízeloszlás érhető el a gander keresztmetszetében.

Szelep csapok eszköz

Tehát menj a vízcsapok megkülönböztető vonásaival. És kezdjük a szelep modellt, mint a leginkább hagyományos. Szükséges, hogy azonnal foglaljon állást, hogy ez a fajta vízcsap volt és marad egy nagyon megbízható eszköz, amely meglehetősen egyszerűen megtervezi a készüléket.

Mint már említettük, a gyártók egy- és kétszelepes kiviteleket kínálnak. A második egy keverő. Az első telepíthető hidegvízzel vagy melegvízzel.

A daru teste réz vagy rézből készült. Azok a csapok, amelyeket a csőrendszerbe szereltek és záróeszközként használtak, öntöttvasból vagy acélból készültek. Feladatunk a hazai fajokkal való foglalkozás, azaz először. Tehát egy féreg típusú reteszelő eszköz van telepítve az ügyben. Ez egy rúdból áll (ez egy fonal, amelyen a testen egy szál van), amelynek végén egy daru van felszerelve, és a végén egy tömítés van felszerelve. Ez lehet gumi, paranitikus, bőr vagy polimer. Amikor a rúd elfordul, maga elkezd leereszkedni, és megnyomja a daru tengely dobozt. Ebben az esetben a végén lévő tömítés a "nyeregben" helyezkedik el - ez a lyuk helye, amelyen keresztül a víz a csőre jut.

Szelep csapok eszköz

A lyuk szorosan lezáródik a tömítés miatt. Így átfedi a takarmányt. Ha a rudat a másik irányba forgatja, elkezd emelkedni, ami a lyuk megnyitásához vezet.

A legnagyobb probléma ezzel a kivitellel a tömítés. Gyakran sikertelen, különösen azokban a házakban, ahol a daru folyamatosan és intenzíven használatos. Elvileg egy ilyen problémával lehet megbirkózni a saját kezével. Csak ki kell szedni a csapot és cserélni a tömítést. A késztermékeket az üzletekben értékesítik. De kivághatja ugyanabból a bőrtől vagy egy gumiból. A fő dolog - csak illeszkedjen a méretéhez a régi termék.

Ami a daru-tengely dobozát illeti, általában rézből készült, de ma már a gyártók kerámia termékeket gyártottak, amelyek élettartamuk tekintetében messze meghaladják a rézfelületüket. Az a tény, hogy a kerámia nem reagál a hőmérsékletváltozásra, és egyáltalán nem fél a víz negatív hatásaitól, még a forróságtól sem. Működése alatt nem változtatja meg a formát és a méretét, nem rothad.

Ami a csaptelep kifolyását illeti, a fent említettek szerint különböző méretű formák és színek lehetnek. De tisztán konstruktív, kétféle létezik:

 • Öntött a készülék testével. Valójában ez egy darabból készült.
 • A leválasztható modell akkor, amikor a gander vertikálisan be van helyezve a daru testébe, és különleges csengőkön csavarkötésekben tartja. Ez a kifolyó vízszintes síkban elforgatható. Nagyon kényelmes abban az értelemben, hogy nincs szükség a készülék egyetlen pozícióba tartására. Megfordíthatja, ahol szüksége van rá.

Szelepkeverő eszköz

Hogyan különbözik a kétszelepes keverő az egyszelepes csapteleptől? Csak az a tény, hogy a kialakításában nem egyetlen reteszelő eszköz, hanem kettő található. Ennek megfelelően a teste több mint kétszerese, minden más ugyanaz. Vagyis, figyelembe véve a keverőt, meg kell érteni, hogy ezek valójában két vízcsapot tartalmaznak egy épületben. Mint például az egyszelepes modelleknél, ez is javításra kerül. Egyébként meg kell jegyezni, hogy az ilyen eszközöket nemcsak a konyhában lévő mosdókba, hanem a fürdőszobába is telepítik. Mosogatóban és a fürdőszobában használják őket. Ez utóbbi esetben egy zuhanycsővel ellátott változatot használnak. Vagyis az eszköz esetében további részleteket adunk hozzá, és ennek megfelelően még egy nyílást.

Golyóscsapok

A golyósorsó gömbcsapjának eszköze nagyon különbözik a szelep kialakításától. És alapvetően ez a különbség a lezáró mechanizmusra vonatkozik. Ez a modell egy labdát tartalmaz, amelyben három lyuk van, összekapcsolva az ábrán. Ezek közül kettő forró és hideg vízbe jut, míg a harmadik a kimenet, amely a készülék kifolyójához kapcsolódik.

Az eszköz vezérlése nem egy bárány és a kar, így ezek a csapok egykarosak. A kar felemelése vagy leengedése a víznyomás beállítása, a jobb oldalon pedig a hőmérséklet beállítása. Minden olyan egyszerű és kényelmes, hogy a fogyasztók a közelmúltban inkább az egykaros kialakításban részesülnek.

A gömbcsapok népszerűsége kegyetlen viccet játszott velük. A piac rossz minőségű termékekkel kezdett hamisnak tűnni. Az ilyen készülékek nem ellenállnak a hosszú távú működésnek. És az egész a daruház falainak vastagságában. Nem lehet kevesebb, mint 2 mm. Ezért a jó minőségű termékek sokkal többet mérnek, mint a hamisítványok. Vagyis annál nehezebb a csaptelep vagy keverő, annál jobb.

A vízcsap labda típusa

Mint egy szelepszelep, a labda javítása a saját kezével nem jelent problémát. Végtére is, a fő hiba része - maga a labda. A szennyeződéstől mentes víz megmarad karcolásokon keresztül, amelyeken keresztül a víz elkezd behatolni és szivárogni a készülék egyes részeiben. Néha, amikor a vízellátó rendszer hosszú üresjárati időtartama után újra elindul a csap, és ugyanazok a karcolások és még a csiszolódások is keletkeznek fémkorrózió miatt. Ezért a golyót csak egy újabbra kell cserélni, mivel jó, mint a vízcsapok részeként, ma már minden vízvezeték üzleteknél kerülnek értékesítésre.

Hogyan kell csinálni?

 • Először le kell csavarni a csavart, amely a készülék karját fogja. A csavar a kar alatt található, és egy műanyag dugóval van lezárva. Ezt el kell távolítani, és csavarhúzó kell. Ezután a csavar lecsavarodik. A kupakot egy hatlapú kulcs vagy egy csavarhúzó nyílással lehet készíteni. Ezután a kar egyszerűen eltávolítható.
 • Alatta egy speciális műanyag burkolat van, amelyen a kar állítható. Ez kézzel távolítható el.
 • A fedél alatt maga a golyó, amelyet kézzel is eltávolítanak.
 • Ügyeljen arra, hogy ellenőrizze a dokkoló csatornák helyét a golyón és a daru testén. Gumitálcák vannak felszerelve. Ahogy a gyakorlat azt mutatja, idővel vékonyabbá válnak, ami szivárgást okoz. Ezért a javítás során ki kell cserélni őket.
 • Ha minden cserét elvégez, az eszközt újra össze kell szerelni.

Van még egy ilyen típusú eszköz. A labda helyett egy hengeres patront helyeznek be. Minden más szempontból ezek ugyanazok az egykaros csapok.

A szelepek gyártói tovább mentek a vízcsapok használhatóságának javítására. Az egyik ilyen modell egy termosztátos csaptelep. Ez azt jelenti, hogy egy készüléket az eszköz tervezésekor telepítenek, amely maga is meghatározza a melegvíz hőmérsékletét a kivezetésen meghatározott paraméterek szerint, szabályozva a hideg és melegvíz áramlását egyidejűleg.

Azonban egy ilyen modell bonyolultabb, mivel két karja egyszerre van: az egyik beállítja a hőmérsékleti módot, a második fejet. Nem mindig kényelmes két karokkal dolgozni, de idővel megszokja őket.

A piac egy másik változatot kínál - az úgynevezett érintés nélküli daruk. Természetesen otthoni használatra túl drága, mert az érintésvezérlő mátrixból dolgoznak. De nagyon kényelmes minták. Csak ki kell cserélni a kiöntő karok alatt, a víz azonnal elfolyik benne. Eltávolítva őket, a feed automatikusan átfed.

A kimenő víz hőmérsékletének és nyomásának beállításához használjon egy speciális rudat, amely a ház oldalán található. Vannak olyan modellek, amelyekben a termikus érzékelőn keresztül beállítható a daru testén is. Az ilyen modellek speciális elektronikus vezérlőegységgel vannak ellátva.

Következtetés a témáról

Amint látja, különböző típusú csapok vannak hideg vagy forró vízhez. De sokszínűségük lehetővé teszi a termék árának kívánt választását. És ez fontos kritérium sok fogyasztó számára. De azt kell jelezni, hogy például a patronos egykaros keverők drágábbak, mint a golyóscsapok, de hosszabb élettartamuk van. Ezért érdemes megfontolni, hogy érdemes olcsó modelleket vásárolni.

Igaz, tiszteletben kell tartanunk a gyártókat, akik ma eredeti formájukat formában és méretben hozzák létre további funkcionális betétekkel. Ez növeli a készülék költségét, de növeli a kényelmes működést. Ezért nem csak az árat kell választani, hanem azt is, hogy kényelmes-e a daru használata.

Hibaelhárítás és csaptelep beszerelése

A vízcsapok szerves részét képezik a vízvezeték-rendszernek, és meghibásodásuk nem jó. Annak érdekében, hogy önmagát és a szomszédait megvédje az esetleges áradástól a lakásban, először gondosan meg kell vizsgálnia a vízcsap készülékét, amelyet megpróbálunk közölni a cikk olvasójával.

A vízcsapok besorolása és funkcionális jellemzői

Az egyvezetékes csapokba rendszerint mosogatók, fürdőkádak, mosdók, bidék stb. Vannak szerelve. Különbözőeknek kell lenniük, nem csak vonzó megjelenésűek, hanem könnyen használhatóak is. Például a legfontosabb a víznyomás, a vízhőmérséklet, valamint a zajmentes beállítások egyszerű beállítása.

Négyféle csaptelep és keverő van:

 • egyszerű keverők;
 • egyszerű csapok;
 • csaptelepek termosztáttal;
 • egykaros csaptelepek.

Az egyszerű típusú daruk képesek ellátni egyfajta vizet, akár hideg, akár meleg. Az egyszerű keverő meleg és hideg vízszabályzókkal és csaptelepekkel van felszerelve. A csapból áramló víz hőmérséklete manuálisan állítható be.

Egykaros keverő egyszerűsíti a nyomás és a víz hőmérsékletének beállítását. A keverőben található kerámia tárcsáknak köszönhetően elkerülhető a víz hirtelen változása a beállításkor.

A termosztáttal ellátott csaptelepkeverő eszköz lehetővé teszi a csaptelepből kifolyó víz hőmérsékletének fenntartását, ezáltal megakadályozza a forró víz forrázásának lehetőségét.

A kád csaptelepek és a vízcsapok rögzítése különböző módon történik.

 • hogy egyszerű csapot rögzítsen, elegendő egy lyuk;
 • A keverő rögzítéséhez 2-3 lyukat kell fúrni - a csap és a keverőbeállító gombok rögzítéséhez.

A fürdőszobában és zuhanyzóban lévő csaptelepek rögzíthetők a falhoz.

Hogyan telepítsek csaptelepet a fürdőszobában?

A működtetés elve szerint a daruk felosztásra kerülnek:

A készülék egyszerű vízcsap

A daru eszköze változhat az adott modell konstrukciós jellemzőitől függően, de működési elve, valamint a fő funkcionális elemek összetétele továbbra is egyhangú.

A daru a következő elemekből áll:

 • rögzítő csavar;
 • szelepfogantyúk;
 • töltődoboz;
 • daru-fedelek;
 • töltődoboz;
 • orsó
 • dió a daru testén;
 • tömítések;
 • csapos kifolyó;
 • daruülés.

A daru szelep (fogantyú-lendkerék) a függőleges orsóhoz van csatlakoztatva. A 20 mm hosszú orsó alsó része képes mozgatni az anya belsejében. Az anya külső része be van csavarva a daru testébe. Az orsó végén van egy orsó, amely egy tömítéssel ellátott tárból áll.

A tömítést egy anyával vagy egy gombnyomással rögzítik. A csapfogantyú elforgatásakor az orsót becsavarják, ezzel leállítják a csapot: a tömítés szorosan érintkezik a fém kiemelkedéssel - a csaptelep ülésével, és akadályt képez a vízáramhoz.

A szelep felnyitásakor a főorsó vízbehatolásának kizárása érdekében egy orsós persely van elhelyezve, amely az orsó felső részében található. A vízszigetelés tömítődoboz segítségével történik - vízálló anyag, szorosan szigetelő víz.

Vízcsap

a szelepszivárgások idegen részecskék lesznek, amelyek a szelepülés és a tömítés között helyezkednek el, és a tömítés megsemmisítéséhez vezetnek. Ezenkívül a tömítés károsodhat a túlzott csavarozással.

Tipp A hibás csapok és lefolyók miatt a tiszta csapvíz elvesztése akár 20% is lehet. Emiatt a szivárgásokat időben kell kezelni.

A szivárgások és a csaptelep problémáinak megszüntetése a tömítés meghibásodása miatt

Ha a szelep a tömítés állítólagos kopása vagy sérülése miatt elkezd szivárogni, tegye a következőket:

 1. a fő szelep blokkolja a lakásban lévő vizet (a szelepet általában a WC-ben vagy a mosogató alatt helyezik el);
 2. csavarja be a szorító anyát csavarkulccsal vagy csavarkulccsal;
 3. majd csavarja le a fogantyút az orsóval és távolítsa el a tömítést;
 4. szereljen be egy új tömítést - hideg vízcsaphoz - gumi, meleg víz - a bőrből;
 5. a tömítés átmérője kb. egy milliméterrel meghaladja a szelepülés átmérőjét, ami elegendő ahhoz, hogy biztosítsa, hogy jól illeszkedjen, és a foglalatban tartsa;
 6. a beszerelt tömítés szélét ollóval 45 fokos szögben vágják körbe.

Bizonyos esetekben a tömítés cseréje nem szükséges, de a javításra még szükség van. Gyakran foglalkozunk a csövek "üvöltésével". Itt van a tömítés hibája is. Az idegen hangok kiküszöbölése érdekében tudnia kell, hogyan kell szétszerelni a csapot. és újra 45 fokos szögben vágja le a tömítést.

Ha nem kap egy új tömítést a boltban, akkor saját maga is el tudja fogadni a gyártást.

Hogyan készítsünk egy vízcsapot a saját kezünkkel:

 • keres egy kis darab keménygumi lapot (puha, mint a lerakó anyag nem alkalmas), például használja a talp egy régi, alkalmatlan lábbeli erre;
 • hogy egy darab gumi egy fából készült fedélzeten, és a klip és a szándékolt kerülete jól élesített kést, vagy gyártott perforáció egy fém cső, amelynek átmérője megegyezik az átmérője a kívánt tömítés élesíti egyik végével a dörzspapír alkalmazta a csövet, hogy a gumi, és a vágott tömítés által feltűnő egy kalapáccsal a cső tompa végét; a cső testében lévő csőben egy hornyot is készíthet a vágott szalag kényelmesebb eltávolítására.

A vízcsap javítása a szelep hibás működésével

A csaptelep hosszabb használatával a szelep fészke falai összeomlanak. Ha a kerület legnagyobb része sérült, akkor a szelep nem javítható, mivel a tömítés nem egy ilyen aljzatba van központolva, és a nyeregben feszeget, aminek következtében a szelep elkezd áramlani.

Ilyen esetekben a szelepet a raktárban vásárolják vagy a sárgaréz esztergáltja. Az önálló mélyedés a szelep biztosítja a jelenléte úgynevezett alámetszések - aljzat alap átmérője haladja meg a 1-1,5 mm átmérőjű nyílás pereme, amely lehetővé teszi a lefektetést biztonságosan tartott nélkül csavarok segítségével.

A szelepet úgy is megváltoztathatja, hogy eltávolítja a régi szelepfejet, amely az utolsó javítás óta eltelt.

A fejet kicsavarva a szelep a szelepülésben maradhat. Eltávolításához húzóhorogot vagy csipeszeket kell használni.

Tipp A szegecset ne takarja le és ne fúrja be a szerszámot, mert a szelepet szándékosan rögzíti a lyukba, hogy biztosítva legyen a tömítés egyenletes kopása.

Annak elkerülése érdekében, hogy a szelep kifolyjon az orsóról, a bélést a tekercsben kell lennie, és erővel erővel kell behelyezni az orsóba. A lenszálak végül elfogynak és kijönnek vízzel.

Vízcsap javítása orsó problémák esetén

Hogyan lehet megjavítani egy vízcsapot, ha erõs víz áramlik, és amikor a nyomás szûkítése nem áll meg:

 1. Zárja le a vizet a lakásban, és fordítsa ki a csapot. Ez általában akkor következik be, ha az orsó külső menetének bizonyos számú vége megszorult a lendkerék oldaláról.
 2. Mivel a főorsó külső része még megfelelő menetszakaszral rendelkezik, a részegység működését folytathatja az aljzat vastag tömítésének (legalább 6 mm vastagságú) beszerelésével. Ilyen tömítést nehéz megtalálni, ezért egy hagyományos tömítéshez 1,5-3 mm vastagságú alátéteket lehet hozzáadni. Az alátétek belső és külső átmérőjét a szár és a szelepülés átmérőjével összhangban kell kiválasztani.
 3. A probléma alternatív megoldása az orsóváltozás. Ebben az esetben vegye le a lendkerék burkolatát, csavarja le a csavart, távolítsa el a lendkereket, és kissé kinyissa a tömlődobozt. Az egész orsót óvatosan csavarja be úgy, hogy az orsózsinóggal egybeessen a fejházat. A fej teljes cseréjét is elvégezheti.

A daru javítása a házzal és a hüvellyel kapcsolatos problémák esetén

A szelepházon közvetlenül elhelyezkedő menet szintén kopásnak van kitéve. Bár általában a test képes "túlélni" legalább 2 orsót. Gyakran a csap megnyitásakor a cseppek a töltődobozból indulnak.

Ha cseppecskék esnek a mosogatóba, a mosogatóba vagy a mosogatóba, ez egy ideig eltűrhető, de ha a víz túlfolyik a határon, sürgősségi intézkedéseket kell tenni a csaptelep javítására. Próbálja elsősorban a daruhüvely húzását, de nem túl sok, különben az orsó nem forog.

Ha ez nem segít, frissítse a töltődoboz hornyát:

 1. A csaptelep teljesen le van zárva (a lakás vízellátását nem szükséges leállítani).
 2. Távolítsa el a lendkerék burkolatát és csavarja le a rögzítőcsavart, majd távolítsa el a lendkereket.
 3. Fordítsa el a hüvelykulcsot, miközben a testet a második kulcs lehúzásával fogja meg. Ha a hüvely lazán csavarozik, akkor kezelhet egy kulccsal, és a testnek állandónak kell maradnia.
 4. Az orr vagy a vékony huzal eltávolítja a tömlőgyűrűt a hüvely és a tömítés között.
 5. A régi töltelékről nem szabad megszabadulni, add hozzá egy újat.
 6. Ha van egy speciális gyűrű a hüvelyben, nem számít, hogy az orsó a tekercsek tekercselésével foglalkozik, de jobb, ha megpróbálja összevarrni őket a hüvelyt csavaró irányba.
 7. A csomagoló hurok behelyezése után egy csavarhúzóval van felszerelve. Vigyázni kell arra, hogy a karosszéria hornya ne legyen túltöltve.
 8. Miután a tömítést egy résbe helyezte, csavarja be a hüvelyt, ezzel megnyomva a tömítést, majd a hüvelyt felfelé fordítja, és egy másik tömítést ad hozzá.
 9. "Width =" 640 "frameborder =" 0 ">

A szakszerűen javított vízcsapok néha hosszabbak és jobbak, mint egy új, ezért nem szabad rohanni, hogy megszabaduljon a fejtől és az egyéb részektől, amelyek használhatatlanná váltak. Egyes elemek még mindig hasznosak lehetnek a jövőben, és nem kell újból telepítenie a csapot.