Legfontosabb > Fürdő

Elektromos fűtött törölközőtartó: eszköz, működési elv, jellemzők, helyes megválasztás és csatlakoztatás

A fürdőszobában a páratartalom mindig magas, és miután úszott, meg kell száradnod a törülközőt. Ehhez használja a törülközőt. Ha van egy klasszikus "víz" fűtött törölközőtartó - tudod a problémát, amikor a fűtési szezon végén is hideg lesz. Törölközőt kell venni az erkélyen, és ez nem mindig kényelmes és nem mindig lehetséges, ráadásul nem mindenki rendelkezik erkéllyel.

A fürdőszobában száraz dolgokat és törölközőt egész évben elektromos fűtött törölközőt kell felszerelnie. A textíliák szárításának fő feladata mellett ezek a készülékek a helyiség további fűtésének forrásaként is szolgálnak. Lássuk, hogy ők, és hogyan kell csatlakozni.

Fő jellemzők és teljesítmény kiválasztása

Mégis, a törölközőmelegítő választása a technikai és funkcionális jellemzőin alapul. A vászon és a törölköző szárítása mellett fűtőtestként is használható a fürdőszobában, így melegebbé válik, és a páratartalom csökken, csökkentve a gombák és a penész valószínűségét.

A hálózat a következő számított értéket tartalmazza, mivel egy normál helyiség a fűtőkészülékek kiválasztásához kb. 100 watt 1 m2-enként. A fürdőben lévő levegő nedves, általában ilyen körülmények között a személy érzékenyebb a hidegre, ezért a fürdőszobában javasolt a fűtőberendezések teljesítményének 140 W / 1 m2-re növelése.

Vásárláskor figyelni kell a következő paraméterekre:

1. Építés. A szabványos modellek egy "létra", amikor vízszintes, például lépcsők vannak elhelyezve két függőleges cső között. Egy másik lehetőség a cikcakk szárítók, a csövek csigákban csavarják, mint egy kígyó.

2. A hőátadási terület jelentősen függ a tervezéstől, annál nagyobb a készülék, annál gyorsabban felmelegszik a szobák, de a szárító tovább melegszik.

3. Anyag. A rozsdamentes modellek tartósak, és a polírozással csak az eredeti állapotába térhet vissza. A festett modellek végül elveszítik megjelenésüket. Vannak egzotikus lehetőségek, például üveg, ahol a fűtőelem a sűrű hőálló üveg mögött található.

4. A fűtőelem típusa: száraz és nedves fűtőelemek és fűtővezetékek. Mindegyiküknek előnyei és hátrányai vannak, a részleteket röviden ismertetjük a cikk következő részében.

5. Csatlakozási típus szerint: rejtett és nyitott kapcsolattal. Az első esetben egy falat kell készíteni a falban és csatlakoztatni kell, és a másodikban a legközelebbi kiépítéshez csatlakozik, figyelembe vesszük a módszerek előnyeit és hátrányait is.

A fűtőelem típusai

A fűtött törölközőtartó csövek gyűjteménye, amely homályosan hasonlít a lépcsőházra. Minél több cső, annál több hőt kapsz.

Az elektromos törölközőmelegítők kétféleképpen oszthatók fel a test melegítésének módja szerint:

2. Fűtő kábellel. Ezt a kábelt padlófűtéshez és a vízvezetékek fagyásának megakadályozásához használják.

A fűtőelemekkel rendelkező modellek általában erősebbek, a kialakításuk a következő:

A készülék alján található fűtőelem felmelegíti a hűtőfolyadékot, a vizet vagy az olajat.

A telepítés során vegye figyelembe, hogy a fűtőt teljesen vízbe kell meríteni, különben égni fog. Ezért a telepítés nem megengedett, ha a fűtőelem felül van. A "nedves TEN" úgy néz ki, mint egy csillogó cső sima felületen.

Alján az üzemmódvezérlés. Ez egy közös termosztát, amely megtartja a beállított hőmérsékletet, be- és kikapcsolja a fűtőelemet.

Egyes modellek olyan funkciókat tartalmaznak, mint a napi és heti programozás, általában drágábbak.

Vannak olyan modellek is, amelyek "száraz" PETN-t tartalmaznak, mert különböznek az a tény, hogy nincs benne folyadék. Ez megkönnyíti a karbantartást, mert a fűtőelem cseréjekor nem szükséges a folyadék leürítése és újratöltése, és ezt követően a tömítettség elérése. Ráadásul a "Wet Teng" 2-5 évig működik, és "száraz" 5-től és még több. De meg kell érteni, hogy senki sem mentes az áramhálózatoktól az elektromos hálózatban, és bármelyik eszköz elővigyázatosan elhibázhat. Az alábbi képen látható a megjelenése.

A fűtőtestekkel rendelkező modelleknek általában 300 wattos teljesítménye van. Egyes modellekben két fűtőelem telepíthető, szükséges a készülék gyors felmelegedése és bizonyos hőmérséklet fenntartása.

Az elektromos fűtött törölközőtartó fűtőkábellel teljesen eltérő kialakítású.

A fűtőkábel az eszközcsövek teljes hosszában van elhelyezve. Ez egy magas ellenállókábelű kábel, amely az anyag, amelyből a magok készülnek. A fenti kép a fűtőkábel belső szerkezetét mutatja.

A fűtőkábelű szárító általában kevesebb teljesítményt, mint a fűtőelemekkel rendelkező elemeket - kb. Néhány száz watt. Az élettartam több mint 5, néha 10 év.

A folyékony hűtőfolyadékkal ellátott fűtött törülközőtartókkal ellentétben gyorsan lehűlnek, ez jelentős mínusz, míg a "folyékony" szárítók hosszú időn keresztül felhalmozódnak. Másrészt kényelmes, ha a szárító szárítás után nyáron gyorsan lehűl, ezért nem kell kitartania a fürdőben lévő hőt.

Egyéb cikkek a fürdőszobai elektromos berendezésekről:

Hogyan csatlakozzon

A törölközőszárítók a csatlakozás típusával vannak osztva:

Rejtett vezetékekhez;

Nyitott vezetékekhez.

Ennek megfelelően a rejtett csatlakozáshoz szükséges modellekhez kábelt és kábelt kell elhelyezni, és a nyílt csatlakozású szárítót a legközelebbi kimenetbe kell beépíteni.

A készülék teljesítménye kicsi, többnyire nem haladja meg az egyenletes kW-ot is, így bármilyen dugaszolóaljzatba dugaszolható, és nincs szükség nagyméretű, nagy keresztmetszetű kábelre, 1,5-2,5 mm2 elegendő.

Érdemes megfontolni, hogy a fürdőszobában az áramütés minden feltétele, és ebben az esetben egy rejtett kapcsolat előnyös!

következtetés

A fűtött törülközőtartó választásának a műszaki jellemzők és az esztétikai preferenciák, valamint a fürdőszoba kialakítása alapján kell történnie. A modern iparág különböző modelleket és kapacitásokat gyárt, így mindenki választhatja az igényeiket. Ráadásul egy törülközőmelegítő élettartama ritkán haladja meg a 10 évet.

Elektromos törülközőtartó csatlakoztatása: szerelési útmutató

A könnyű telepítés és az esztétika a fogyasztói döntést a könnyen használható elektromos fűtött törülközőtartó felé tolja el. De önellátása nem egy egyszerű felszereléssel történik 4-8 ​​csavarral.

Ezért meg fogjuk érteni, hogyan történik a fürdőszobában egy elektromos fűtött törülközőtartó (EPS) megfelelő csatlakoztatása.

Mekkora a modern törülközőtartó?

A fűtött törülközőtartók sok okból nagy áldássá váltak a sokemeletes épületek lakói számára.

A berendezés elektromos alapja elkerüli a telepítés és a javítás nehézségét. A vízmelegített törülközőtartók különálló elválasztócsövet igényelnek a fürdőszobában, amely régi házakban már régóta rozsdásodott ki, és majdnem rothadt cementált padlóburkolatokba. A lakók időt takarítanak meg a lakóházhoz intézett fellebbezésekkel, hogy megállítsák a hűtőfolyadék áramlását a szivárgó vízkezelő eszköz javításakor.

Az EPS esztétikája és higiéniája nyilvánvaló. Ez a berendezés több száz modellje teszi lehetővé a szükséges méret kiválasztását, a kívánt megjelenést és kényelmes funkciókat. Nem kell festeni a csöveket, tisztítani a varratokat és félni, hogy elrontsa a szövetet. Ezenkívül a vezeték nélküli csőrendszer, amely gyakran két falon húzódik, kizárható a huzalozási rajzból.

A beállítóeszközök használatának képessége emelte az elektromos eszközök funkcionalitását a mennybe. Választhatja az EPS időzítővel, hőmérsékletszabályozással, háttérvilágítással, polcokkal. Bár pénzt takarít meg, egy egyszerű fűtött törölközőt is csatlakoztathat egy már beépített időzítőhöz. A fűtött törülközőtartók felszerelése a forgó tengelyekre, hogy a keretet a helyes irányba forgatják, szintén hasznos a tervezési ötlet.

Az elektromos berendezések lehetővé teszik a fürdőszobák fűtését. A különálló fűtéssel rendelkező lakóházakban a fürdőszoba gyakran egy zsákutcának számít a fűtési rendszerben: a csöveket a kommunikációval felszerelt konyhában vezetik be a fürdőszobába.

Az önálló törülközőmelegítő használata segít a fürdőszobában eltávolítani a felesleges fűtési kommunikációt, egyszerűsíteni a konyha berendezéseit és javítja az ergonómia javítását, javítja a szoba megjelenését és jelentősen leegyszerűsíti a tisztítást.

Elektromos törölközőmelegítők méltóságteljesen végzik fő munkájukat - törölközőket és ruhákat szárítanak. A króm csövek soha nem sérültek, és még a kényes anyagon sem hagynak nyomokat.

Megadhatja az elektromos törülközőtartó további előnyeit, de jobb, ha a fürdőszobába telepíti, és magának érezni fogja az előnyöket. Az EPS telepítésének pszichológiai hatása hasonlít a modern mosógép installálásához sok év kézmosás után!

Az összeszerelés nélküli működés valóság

Ha nem veszi figyelembe a kiegészítő lehetőségeket, akkor a fűtött törülközőtartók látómezőn keresztül csak fémcsövek hegeszthetők a keretbe, és ezekből elektromos kábelek jönnek létre, így az emberek gyakran választják az EPS-t, és csak a megjelenésükre összpontosítanak. A gyártási vállalatok figyelembe veszik ezt a marketing árnyalatot, és megpróbálják felajánlani a fogyasztóknak az eredeti tervezési ötleteket.

Az egyik ötlet megvalósításának eredménye a padló törölköző melegebb volt. Egyáltalán nem igényel telepítést, a bekapcsoláshoz egyszerűen dugja be a készülék tápkábelét a konnektorba. Ez az opció alkalmas nagyméretű és állandó száraz padlójú fürdőszobákra, ahol a készülék zavartalanul illeszkedik.

Az elektromos csuklós törülközőtartók szintén beépítési lehetőséggel rendelkeznek. Néhány modell egy elektromos kábellel van ellátva, amely az egyik fali tartóba van beépítve. Javasoljuk az ilyen törülközőtartók felszerelését, mielőtt a csempe a fürdőszobába kerülne.

A készülék behelyezése a fürdőszobába

Az elektromos törülközőtartók felszerelésére három lehetőség van:

 1. Padlózat EPS telepítése.
 2. A berendezés felszerelése a falburkolat előtt.
 3. A fűtött törülközőtartó csatlakoztatása a csempézett csemperagra.

A műszeres szerelést megelőzően először az EPS telepítési helyéről kell döntenie az egyszerű szabályok szerint.

Az eszköz helyének szabályai

Hruscsov városaiban nem szükséges helyet választani a fűtött törülközőtartó számára a tér geometriai korlátai miatt. De a magánházakban és a nagyméretű fürdőszobákban lévő modern apartmanokban tanácsos figyelembe venni az alábbi szabályokat az EPS telepítésekor. A hely kiválasztásakor a fő kritérium a vízállóság.

A leírt szabályok nem egy szerző szelleme, hanem az elektromos fűtőberendezések működése során az emberek biztonsága érdekében készültek.

EPS kapcsolat a hálózathoz

Ha a fürdőszobában már van minden belső bélés, és nem fogsz megváltoztatni semmit, akkor ebben az esetben a törülközőt inkább a tápegység közelében kell elhelyezni.

Ha a kábelt hosszabb verzióra cseréli vagy meghosszabbítja egy hivatkozás létrehozásával, a készülék garanciális szolgáltatásának elvesztésével jár. Ezért lehetőség van arra, hogy néhány lehetőséget kínáljon az elektromos törölközőmelegítő összekapcsolására, ha a távvezérlő távoli:

 1. Várjon egy padlótörlőmelegítőt, amely szükség esetén közelebb kerülhet a konnektorhoz.
 2. Telepítsen egy további vízálló aljzatot az EPS közelébe, és húzza a kábelt a dobozban a meglévő tápegységről. Ez a lehetőség a legkevésbé esztétikus és nem biztonságos lehetőség.
 3. Kivehető mennyezeti panelek jelenléte esetén a kábelt a mennyezeti lámpából nyithatja meg úgy, hogy a fűtött törülközőtartó felett a mennyezet alatt egy kiegészítő csövet helyez el.
 4. Húzza ki az elektromos kábelt, törölje az ingyenes jótállási szolgáltatást.
 5. A meglévő villamosított pontból finoman öltsön egy falat, és helyezzen be egy vízzáró fali csatlakozót a falba.

Bár az EPS elhasználódása ritkán több, mint fél kiló, a csatlakozás kimenetének megfelelő áramerősséggel kell rendelkeznie és vízállónak kell lennie. A zuhanyfej gondatlan kezelése esetén a víz az elektromos érintkezőkre nyúlik, és egy tűzveszélyes rövidzárlat fordul elő. Ezért csak a vízálló, tanúsított elektromos berendezéseket használja a fürdőszobában.

A legmodernebb technológiák bevezetése az anyagfizika területén teljesen biztonságos, még 220V feszültség alatt is. Az új dielektromos anyagok és a szigetelés innovatív technikai technikái garantálják az esetleges szuggesztív áramok hiányát, miközben fenntartják a magas hővezetőképességet.

De ne hagyja figyelmen kívül a védőfelszerelést, mert munkáját csak az elektromos berendezés meghibásodása és az elszigeteltség megsértése miatt tervezték.

Kábelezés a fürdőszobában

Ha a fűtött törülközőtartó felszerelése megegyezik vagy megelőzi a csempe burkolását a fürdőszobában, akkor ügyeljen a fektetési kábelek szabályaira és az elektromos csatlakozóaljzatok befogadására nedves helyiségekben. Vegye figyelembe a telepítésre vonatkozó ajánlásokat az elektromos vezetékezés telepítéséhez a fürdőszobában:

 • Az áramvezetéket földelni kell.
 • A szerelt vezetékek összes elemének vízállónak kell lennie.
 • Az aljzatokon és rögzítőkön külön telepítést kell telepíteni (RCD), amely a jelenlegi szivárgás esetén kikapcsolja a tápellátást.
 • Célszerű a rézhuzalok nem éghető tekercseléssel történő megválasztása.
 • Győződjön meg róla, hogy az elektromos készülékek földeléséhez hárommagos kábelt használ.

Ha a kábelt a tervezett kimenetre helyezi, akkor először egy horonyot (hornyot) kell létrehoznia a huzalhoz egy daráló használatával.

Ezután az aljzat mélyedése fúróval van kialakítva, a falon egy speciális fúvókával.

Ezután egy kábelt helyeznek a strobe-be, amelyet speciális rögzítők préselnek, vagy egyszerűen 15-20 cm-rel rögzítik cementhabarcsokkal. Ezután dugja be a dugót, és szerelje fel maga a vízálló aljzatot. Az elektromos fűtött törülközőtartó felszerelése az aljzat rejtett bejárati szereléséhez nem szükséges. Elég a megfelelő helyen, hogy hagyja el a "farok" az elektromos vezeték mérete 10-15 cm.

Ha már vásárolt egy elektromos fűtött törölközőtartót, és van egy kivezető helye egy kényelmes helyen, akkor itt az ideje, hogy továbbhaladjon a felszerelésre a falra.

Hogyan kell lyukakat fúrni a cserépben?

Miután elvégezte az összes mérést és megjelölte a pontot egy jelölővel a rögzítő EPS csavarozásához, szükséges lyukak fúrása a tüskék felszereléséhez. Ismerjük meg a csempe megfelelő és biztonságos fúrásának titkait:

 • nem ajánlott furatokat faragni a csempe szélei és a csempe közötti hézagok közelében;
 • a fúró túlmelegedésének megakadályozása érdekében időről időre egy pohár tiszta vizet bepakolhat;
 • ha a fúrást perforátorfúróval végezzük, akkor a burkolólapot először nem ütköző üzemmódban fúrjuk, majd fúrjuk a perforátor üzemmódjában;

Ne feledje, hogy a csempék alacsony fordulatszámú fúrásakor fémes fúrógépet kell használni.

A cserepek furatának megmunkálási eljárása a következő:

 1. Jelölje meg a pontokat a lapon.
 2. Óvatosan megverte a zománcot a tervezett ponton egy fúróval alacsony fordulatszámon vagy a fájl csúcsával.
 3. Ha a zománc nem mûködik ki, ragaszkodhat egy darabka szalaghoz a fúrás helyéhez, hogy a fúró ne csússzon.
 4. Fúrjon csempe feszültségmentes üzemmódban.
 5. Fúrjon falat lyukasztásos üzemmódban maximális nyomás mellett.

Miután minden lyuk van kialakítva, műanyag tüskéket helyeznek be vagy töltenek bele egy puha csibékkel.

Minden egyes falhoz megfelelő rögzítőket használnak a fűtött törülközőtartók biztonságosabb rögzítésére.

Használhatja az ábrán látható összes lehetőséget.

A törülközőmelegítő közvetlen felszerelése a falra

Jobb, ha az elektromos törülközőt a falra asszisztenssel rögzítik. Te magad is megteheted, de jobb, ha egy személy megtartja az eszközt, a második pedig csavarokkal rögzíti a falra. Ne felejtsd el elhelyezni a gumi vagy műanyag tömítéseket a függőleges fal és az EPS lábak között, amelyek a fűtött törülközőtartóval vannak ellátva.

A fűtött törülközőtartót csak az elektromos hálózatról való leválasztás után kell lecsatolni. Miután az EPS-t a falra telepítette, a legfontosabb lépéshez - a berendezések hálózatba foglalásához - juthat.

Üzembe helyezési szabályok

Mielőtt csatlakoztatná a kábelt a csatlakozóaljzatba, olvassa el az üzemeltetési útmutatót, amellyel a berendezés elkészült. Még akkor is, ha az EPS-nek nincsenek beállító elemei, még mindig ismernie kell az alábbi berendezések jellemzőit:

 • maximális energiafogyasztás;
 • a minimális és maximális fűtési hőmérséklet;
 • a bekapcsolt állapotban töltött maximális idő;
 • korlátozza a szárítható szövetek típusát.

Ne felejtsük el a gyermekek égési sérülésének veszélyét, ha elektromos törülközőtartó elemekkel érintkeznek. Ajánlatos az új eszközről beszélni fiatal családtagokkal, és jobb, ha a gyerekek szokásos akcióit a fürdőszobában az EPS-vel le kell állítani. Ez potenciális veszélyeket és sérüléseket okozhat.

Ne indítsa el az elektromos törülközőtartók működését:

 • a falon való szerelés vége előtt;
 • robbantott nézetben;
 • sérült kábelezéssel rendelkező helyiségekben;
 • ha földelt csatlakozóhoz csatlakozik.

Az első bekapcsolás előtt törölje át a törülközőtartó testét nedves ruhával, távolítsa el az építési port, zsírfoltokat, várjon a felület kiszáradását. Ha az utasítás elolvassa és minden biztonsági követelmény teljesül, akkor biztonságosan bekapcsolhatja az elektromos fűtött törölközőt.

Elektromos törölközőmelegítő használata

Az EPS nem csak a fürdőszobában vagy a kombinált fürdőszobában helyezhető el. A berendezés felszerelése bárhol a lakásban vagy a házban lehetséges. Különösen kényelmes ebben a tekintetben, hordozható padlófűtött törölköző sínek. Annak érdekében, hogy a dolgok gyorsabbak legyenek, a készüléket az erkélyen vagy az utcán is csatlakoztathatja az áramellátó hálózathoz.

Ajánlások elektromos törülközőtartók működtetésére:

 • próbáljon csak keresztcsíkot használni a dolgok szárításához;
 • ne helyezzen papírt vagy műanyag termékeket az EPS esetre;
 • ne tisztítsa meg a fűtött törölközőtartót bekapcsolt állapotban;
 • ne támaszkodjon a keresztrúdra.

E szabályok betartása meghosszabbítja az elektromos törülközőtartó élettartamát, és megvédi a sérüléstől.

Gyors fényképes útmutató az otthoni telepítők számára

Nyilvánvalóan az elektromos szárítás telepítésének és csatlakoztatásának szakaszai válogatott fényképeket mutatnak be:

Modern és funkcionális elektromos fűtött törölközőtartó

Jelenleg az elektromos törölközőmelegítők olyan valódi műalkotásoknak tűnnek, amelyek különféle formákban készülnek. Emiatt a fürdőszoba sajátos dekorációja. A modern törölközőszárító olyan eszköz, ahol minden a legapróbb részletre gondolt, ahol a design funkcionális és kényelmes.

A készülék működési elve és előnyei

Az eszköz működésének alapja a fűtőelem munkája. Alacsony hőmérsékletű folyadék van a szerkezet belsejében a fűtőelem jelenlétében - lehet olaj vagy víz. Tan alul van, és fokozatosan felmelegíti.

Az elektromos törülközőtartó működési elve

Az elektromos törölközőmelegítőnek számos előnye van. A szereléshez nem szükséges vízvezetékhez való kötődés, így minden olyan helyre felszerelhető, ahol kényelmes és van egy aljzat. Az eszköz felszerelése nem okoz nehézséget, hegesztés nélkül. Fűtött törölközőtartó + 50... + 70 ° C hőmérsékletre.

Az eszköz előnyei közé tartozik az a tény, hogy nem mindig működik, a tulajdonos maga is be- és kikapcsolhatja. Sőt, a vízmodellektől eltérően:

 • ellenáll a sóknak és vegyi anyagoknak folyó vízben;
 • hosszú ideig szolgál;
 • nem függ a forró víz leállításától / befogadásától.

Az elektromos berendezések a funkcionális tulajdonságoktól és a helyiségtől függenek.

Építési módok

Az elektromos törülközőtartók felszerelésének módja:

 • Forgó, ez a típus magában foglalja az eszköz helyének megváltoztatását;
 • álló helyzetben csak egy helyzetben vannak felszerelve.

A forgó fűtött törölköző nem csak hasznos, hanem egy gyönyörű tartozék

Az elsők sokkal kényelmesebbek, de egy kis helyiségben bátran állíthatunk helyhez.

A megjelenéshez rendelkezésre állnak tervek:

 • standard, M- és U-alakú konfiguráció;
 • összetett, félkör alakú vagy létra;
 • fejlett, kiegészítő polcokkal felszerelt.

A fürdőszobai törülközőtartók bármilyen formát rendelhetnek. Hatalma a hőmérséklet függvénye, amely kényelmes lesz a tulajdonosok számára.

Különböző anyagokból készülnek: vasfémek, rozsdamentes acél, alumínium, sárgaréz, réz. Tehát egy acélból készült törülközőszárító elég szép. A sárgaréz különös gondosságra van szüksége, míg azok élettartama - legfeljebb 5 év.

A polimer bevonat lehetővé teszi, hogy más színű fűtött törölközőt készítsen, ami lehetővé teszi, hogy tökéletesen illeszkedjen a belső térbe. A rozsdamentes termékek a legmagasabb teljesítményt nyújtják. Nem ártanak és ellenállnak a korróziónak.

A működés elve osztja őket:

 • kombinált;
 • olajjal;
 • kábelen.

Folyékony szerkezet

Az elektromos fűtött törölközősávok M és U alakúak. Csövükben van egy töltőanyag, amely fagyálló vagy olaj. Az a sebesség, amellyel felmelegszik és hűt, alacsony, mint egy kábeles eszköz. Még egy ideig kikapcsolta a készüléket, tovább melegíti a szobát. Az olajfűtött törölközőtartók nem függenek a vízvezetékektől, így a fürdőszoba bármely falára szerelhetők. Csak áramforrásra van szükségük. Tartalmazzák azokat a konzolokat, amelyeken fel vannak szerelve.

Az elektromos törölközőmelegítő tökéletesen helyettesíti a hatalmas szerkezetet a dolgok szárításához.

Előnyök:

 • kis mennyiségű energia fogyasztása;
 • képes tartani hosszú ideig a hőt a csövekben;
 • a készülék bármikor bekapcsolható és kikapcsolható, valamint otthona elhagyása esetén is otthagyhatja a munkát.

Az elektromos olajos fűtött törölközőszár hátrányai a következők:

 • jelentős tömeg;
 • az elfogultság elfogadhatatlansága;
 • a földelés szükségessége;
 • a forgóeszköz hiánya;
 • csak külső kapcsolat.

Az ilyen készüléket teljesen le kell zárni. Ezenkívül nagy mennyiségű elektromos energiát fognak felhasználni a szerkezet teljes felmelegítésére. A folyékony törülközőtartó teljesítménye a következő:

 • teljesítmény - 300-600 W;
 • a legmagasabb hőmérséklet 70 ° C.

A fűtés pontos időpontja a fűtött törölközőtartó méretétől függ. Fokozatosan történik, miközben a hő emelkedik alulról felfelé. Az elektromos fűtött törölközősávok a folyékony típusú fürdőszobában sok energiát fogyasztanak csak a fűtési folyamat során: megközelítőleg 3 óra. Ezután a készülék a termosztátnak köszönhetően bekapcsol, amikor a hőmérsékletszabályozás szükséges.

Kábel és kombinált eszközök

A kábeles modellekben a fűtőelem egy speciális huzal. Nem rendelkeznek hűtőfolyadékkal. Gyorsan felveszi a hőmérsékletet és ugyanolyan gyors, mint a hideg. Mind a fal-, mind a padlófűtött törölközőtartók ilyen tulajdonságokkal rendelkeznek. A folyadéktól eltérően ezek az eszközök kevesebb energiát fogyasztanak, és olcsóbbak. A telepítés nem igényel földelést. A kábeles eszközök teljesítménye 60 és 120 watt közötti lehet.

Az időzítő modellekben való jelenléte lehetővé teszi, hogy kiválassza a kívánt programot, állítsa be azt az időt, amikor az eszközt be kell kapcsolni és ki kell kapcsolnia. Ezen eszközök kiegészítő tartozéka lehet termosztát. Ez lehetővé teszi, hogy beállítsa a kívánt hőmérsékletet, amely erre az évszakra vonatkozik. A termosztáttal ellátott elektromos fűtött törülközőtartó segítségével bölcsen költheted az erőforrásokat, és kevesebbet fizethetsz a villanyáramért.

Az eszközök legújabb generációja kombinált modelleket tartalmaz. Az ilyen készülékek hőforrást biztosítanak két forrásból:

 • villamos energia;
 • központi fűtés.

Télen a tervezés fűtéstől, nyáron pedig a hálózattól működik. Azonban vannak jelentős hátrányok, amelyek a telepítés bonyolultságában és a magas árban fejeződnek ki.

Ajánlások a kiválasztáshoz

Sokkal inkább attól függ, hogy a fűtött törölközőt választották-e, beleértve a telepítést is. A kábelmodellt a tulajdonos kérésére telepítik, mert bármilyen körülmények között működhet. A hővezetővel rendelkező készülékek fő helyet igényelnek. Helytelen telepítés esetén a főelem nem tud normálisan keringeni, ami azt jelenti, hogy az eszköz működése romlik.

A helyes törölközőmelegítő kiválasztása a beltéri tervezés alapján történik.

Az energiafogyasztás is nagyon fontos. Alacsony indikátorai akkor lehetségesek, ha az eszközt csak a szárításhoz és a fűtésekhez használják. Akkor nem fog teljes kapacitással működni. Ha a készülék emellett felmelegíti a helyiséget, akkor ez a jelzőnek többnek kell lennie.

A folyékony modellek teljesen helyettesíthetik a radiátorokat. Kábel - kisebb teljesítményben különböznek, valamivel kevesebbet melegítenek. A nagy elektromos fűtött törülközőtartó jelenléte a szobában nem nyújt nagy komfortot.

Kiválasztásakor tanácsos megvásárolni a modern felszerelt modelleket. A villamos energia megtakarítása segít termosztát vagy hőmérsékletszabályozó jelenlétében. A legmegfelelőbb a kombinált modellek, majd az olaj és a kábel használata és üzemeltetése.

Mindegyik szárító - mind a falon, mind a padlón - saját előnyei vannak. Az első előnyei a következők:

Elektromos fűtött törölközőtartót lehet elhelyezni a vízvezeték egységeiben

A hátránya az, hogy ha a készüléket másik helyre kívánja helyezni, akkor meg kell tennie valamilyen munkát - távolítsa el, maszkolja le a megmaradt lyukakat, majd rögzítse egy új felületre. Ez nem fordul elő a padlórésszel. Különleges lábakon vannak elhelyezve. Vannak olyan modellek, amelyek a padlóhoz vannak rögzítve a nagyobb stabilitás érdekében.

Teljesen az elektromos törülközőtartók jól védettek a nedvesség hatásaitól, ezért a modell kiválasztásakor saját igényeire és használhatóságára kell épülnie.

Elektromos törülközőtartó beépítése a fürdőszobában

A modern megoldás a fürdőszobai kiegészítők területén elektromos fűtött törölközőtartó. Ez az eszköz jól működik, és a munka minősége nem különbözik a hagyományos vízváltozattól. A hálózati meghajtású modell előnye, hogy akkor is működik, ha a melegvíz ki van kapcsolva a lakásban (ami gyakran történik). Ezenkívül az önálló opció könnyebben csatlakoztatható és indítható. Hogyan kell az elektromos törölközőtartót a saját kezű fürdőszobába felszerelni, olvasd el!

Valójában a telepítési technológia nem túl bonyolult, és még egy elektromos kezdő is képes kezelni. A művek listája a termék falra történő rögzítésére és az otthoni hálózathoz való csatlakozásra korlátozódik. Ami az utóbbit illeti, a csatlakozást egy csatlakozóaljzaton keresztül vagy közvetlenül a csatlakozódobozból lehet megvalósítani, és a vezetékeket rejtve nyithatja meg. Tehát, annak érdekében, hogy megértsük, hogyan kell helyesen telepíteni és csatlakoztatni egy elektromos fűtött törölközőtartót a saját kezűleg, részletes lépésenkénti utasításokat adunk meg:

 1. Készítsünk el minden szükséges eszközt az elektromos fűtött törölközősín telepítéséhez és csatlakoztatásához: épületszint, jelölő, csavarhúzó, csempevágó, mérőszalag és mutató csavarhúzó.
 2. Döntse el, hogyan csatlakozhat az otthoni hálózathoz. A csatlakozódoboz közvetlen csatlakoztatása sokkal biztonságosabb, de ugyanakkor ügyelni kell arra, hogy a vezetékeket a megfelelő helyre vegye ki, amikor elektromos vezetékeket telepít a fürdőszobában. Ellenkező esetben el kell pusztítania a dekoratív díszítést, ami nem helyes. Ami az áramellátást illeti a konnektorból, ez a lehetőség veszélyesebb, de ha helyesen választotta ki a kifolyó magasságát, akkor a víz és a ház típusa (vízállónak) kell lennie, nincs mitől félni.
 3. Készítse elő a falat az elektromos törülközőtartó felszereléséhez - jelölje meg a rögzítőelemek pontját, és győződjön meg róla, hogy az épület szintjén keresztül ugyanazon magasságban van.
 4. Csavarhúzó segítségével fúrjon lyukakat és kalapácsot a mellékelt csavarhúzókhoz.
 5. Szerelje fel a fűtött törölközőtartót a termék útlevelében megadott sémák szerint.
 6. Csatlakoztassa a bemeneti vezetékeket a készülék csatlakozóihoz (ha aljzat nélkül lesz beépítve). Ezt megelőzően ne felejtse el kikapcsolni az elosztótábla fényét. A huzalok csatlakozását zsugorcsővel vagy speciális vízálló burkolattal kell védeni.
 7. Szerelje fel az elektromos törülközőtartót a falon a fürdőszobában. Nincs semmi bonyolult, csak a falhoz kell nyomni, hogy a lyukak egybeesjenek a rögzítőelemekkel, és húzza meg a csavarokat. Felhívjuk figyelmüket arra, hogy tilos a fejjel lefelé mozgatni. Ebben az esetben előfordulhat, hogy az eszköz nem működik megfelelően, vagy akár sikertelenül is működik.
 8. Győződjön meg róla, hogy a kapcsolat és a telepítés minőségi szempontból történt: mozgassa a házat, és ellenőrizze, hogy "biztonságosan" ül a falban, ellenőrizze a vezetékeket.
 9. Kapcsolja be a készüléket a kapcsolószekrényen, és ellenőrizze a műveletet a bekapcsológomb megnyomásával. A fénykijelzésnek azonnal fel kell világítania, és az egész krómcső felett a hő leesik.

Ez az egész technológia az elektromos törülközőtartó beépítésével és csatlakoztatásával, saját kezűleg. Amint látja, a telepítés nagyon egyszerű és nem sok időt vesz igénybe. Ugyanakkor, a szakértő meghívása érdemes legalább 3 ezer rubel (az átlagár Moszkvában). Végül javasoljuk, hogy mindig csatlakoztasson egy 30 mA-es villamos vezetéket a fürdőszobában lévő vezetékhez, ami megvédi az áramütést, ha szivárog.

Annak érdekében, hogy tisztán láthassa, hogyan történik az elektromos törülközőtartó beépítése a csempe és gipszkarton falán lévő fürdőszobába, javasoljuk, hogy nézze meg a részletes videoutasítást:

Ezenkívül javasoljuk, hogy nézze meg az eszköz meglévő tervezési lehetőségeit:

Mit kell keresni az elektromos törölközőmelegítő kiválasztásakor?

Az alacsony fogyasztású elektromos törülközőtartók népszerűvé vált az ügyfelekkel az utóbbi években. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az elektromos modellek jellemzőit, a vízszárítóktól való eltérésüket, a telepítés módját és az ilyen eszközök gyártását saját kezűleg.

Elektromos törülközőtartók előnyei

Egy fontos előny, amelyet egy fürdőszobai törülközőmelegítő jellemez, nagyfokú autonómia a vízszárítóhoz képest. A melegvíz nyári leállásakor a vízmelegített törülközőtartó rendszeres fogantyúvá válik, míg a készülék a szezontól függetlenül működik.

Az elektromos törülközőtartók egyéb előnyei:

 1. Egyszerű telepítés. A telepítés hegesztés nélkül történik, csak a megfelelő aljzatok a közelben.
 2. Nincs engedélye.
 3. Mobilitás. A készülék felszerelése bárhol a fürdőszobában lehetséges.
 4. Az elektromos energia gazdaságos használata. A villamosenergia-fogyasztás 25 és 100 watt között mozoghat. Így a készülék fogyasztása megfelel a hagyományos izzólámpák szabványainak.
 5. Egyes modelleken a hőmérsékleti szint szabályozására van lehetőség. Megadhatja a kívánt hőmérsékletet egy adott időszakra.
 6. Hosszú élettartam. A készülék nem ütközik össze az ivóvizet alkotó agresszív vegyi anyagok hatása alatt.
 7. A légdugók nem jelentenek problémát, mivel az áramkör zárt állapotban van.

Elektromos törülközőtartók osztályozása

Ez a rész azzal foglalkozik, hogy hogyan válasszon elektromos törülközőtartót. Minden eszköz a következő paraméterekre oszlik:

 • belső tartalom;
 • tervezés, telepítési helyszín;
 • teljesítmény.

Az alábbiakban részletesebben a felsorolt ​​kritériumokat vesszük figyelembe.

Belső tartalom

A töltőcsövek jellegétől függően a szárítók "száraz" és "nedves" részekre oszthatók. Az utóbbiban van egy fagyálló belső (olaj, mint opcionális), amely a csöveken keresztül áramlik, ugyanúgy, mint egy szabványos fűtőberendezésben. A másik típusú szárító elektromos fűtőköpenyes törölközőmelegítők, vagyis nincs benne folyadéktöltő, hanem elektromos kábel.

Mindkét típusú szárító mind előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik:

 1. A költség szempontjából jövedelmezőbb "száraz" eszköz. Az a tény, hogy az ilyen berendezések gyártása kevesebb munkát igényel, ellentétben a "nedves" eszközökkel, amelyek jó minőségű tömítést igényelnek. A készülék árát erősen befolyásolja az anyag, amelyből a készülék készül. A legolcsóbbak az acélból készült, polimerrel kezelt szárítók. Acél - még védett - előbb vagy utóbb rozsda. De a rozsdamentes acélból vagy rézből készült elektromos fűtött törülközőtartók sokkal drágábbak lesznek a vásárláshoz, de tartósak. Meg kell jegyezni, és jelentős hátránya a rozsdamentes acéltermékeknek: ez az anyag elpusztul az ún. Vándoráramlások hatására, amelyek gyakran a lakóházakban találhatók.
 2. A könnyű telepítés szempontjából előnyösebb a kábeles eszközök használata. Az ilyen készülékekben ne használjon elektromos törülközőtartó fűtőelemeket, amelyek miatt az eszköz csak függőlegesen helyezhető el. A kábelszárító felszerelhető bárhol, akár átlósan is. Figyelembe kell venni az olyan körülményeket, mint az időzítő és a termosztát tervezése. Elektromos törülközőmelegítők időzítővel lehetővé teszik, hogy a készüléket ütemterv szerint kapcsolja ki. Ha az időzítő és a termosztát nincsenek felszerelve, a konnektorot közvetlenül a fürdőszobába kell helyezni, hogy kézi üzemmódban be- és kikapcsolja a rendszert. Ha egy időzítőt és egy termosztátot tartalmaz a készletben elektromos fűtött törölközőtartóval, akkor bátran lehet a konnektort kihúzni a fürdőszobából.
 3. A hatékonyság szempontjából a kábeles eszköz előnyösebb, mivel kevesebb energiát fogyaszt. A Tenovy modellek jelentősen több energiát töltenek.
 4. A kábel opció a legjobb választás, ha a készülék fő feladata a törölköző szárítása. Ha a helyiség melegítésére is szükség van, akkor jobb, ha a készüléket folyékony töltelékkel kívánja előnyben részesíteni.
 5. A hőenergia megőrzése szempontjából az ilyen típusú szárítók jellemzői is eltérőek. A kábelkészülékek gyorsabban felgyulladnak, de gyorsan lehűlnek. A Tenovy készülékek lassan lehűlnek, ezért hosszabb ideig szállítják a hőt.

Ezen túlmenően a vízzel töltött elektromos törülközőtartók eszköze többlépcsős hőmérsékletszabályozó mechanizmust biztosít. Ennek a funkciónak köszönhetően szabályozhatja a fűtési szintet. A kábelmodellek esetében ez a lehetőség inkább kivétel.

Tervezés és elhelyezés

Általában a fűtött törülközőtartó létra vagy serpentin alakú. Ez a design gyakran nem felel meg a szoba általános stílusának, de az utóbbi években megoldás született ebből a helyzetből: a gyártók kezdték el a szárítók sok szokatlan változatát előállítani. Különösen olyan modellek vannak, amelyek klipeket, fésűket a csúcstechnika teljesítményében stb.

Ami az anyagokat illeti, nemcsak a fémeket használják. A gyártott üveg törölköző, amely szárítószekrények kombinációja száraz melegítővel. A TEN önmagában hőálló üveggel borított fémházban van. Gyakran használt drága fémek - arany, ezüst vagy bronz utánzása is. A Chrome modellek népszerűek a vásárlók körében.

A legjobb elektromos törölközőmelegítők rendelkezésre állnak az egyéni megrendelésekhez. Az ilyen termékeket dekoratív képernyők védik, amelyeket partíciókként készítenek el, a tervrajzok szerint készültek.

A szárítógép kiválasztásánál figyelembe kell venni a következő tényezőket:

 1. A készülék magassága (összesen és a szekerek között). Tipikusan a törülközőtartó magassága 40 és 120 cm között van. A szekerek 50 mm-es többszörösein helyezkednek el.
 2. A készülék szélessége. Kis fürdőszobához a legjobb választás elektromos törülközőmelegítő, csúszó vagy forgó elemekkel. Vannak elektromos fűtött törülközőtartó polcokkal is, amelyek használata a mindennapi életben nagyon kényelmes.
 3. A csövek száma és alakja vízszintesen. Minél több ilyen csövek, annál jobb a fürdőszoba felmelegedni. A csövek alakja is fontos: ha konvexek, akkor több törülközőt vagy más dolgot fognak illeszteni.
 4. Telepítési módszer Bizonyos esetekben az eszköz csak a falra telepíthető, más változatoknál a szárítót a padlóra történő szereléshez tervezték. Az utóbbi lehetőség bonyolultabb struktúrával rendelkezik és sok helyet foglal el, de fontos előnye - a mobilitás. A padló berendezés stabil lábakra van szerelve. Ugyanakkor a padló opció ellenjavallt a gyengén nedvesített padlók esetében.

Tipp A tervezés talán az egyetlen olyan paraméter, amelyet egy tudatlan vevő saját maga dönthet. Jobb, ha az összes többi teljesítményjellemzőt, valamint a telepítést maga választja szakembereknek.

Tápellátás kiválasztása

Melyik elektromos törülközőmelegítő jobb: erősebb eszköz vagy kevésbé hatékony? A teljesítmény nem mindig meghatározó tényező a szárító kiválasztásakor. A felhevített törülközőtartó felesleges jellemzőire nincs szükség, ha nem használják őket teljes mértékben - túl erőteljes egy eszköz csak akkor lesz haszontalan a villamos energia elpazarolásánál. Ezért egy eszköz kiválasztásakor a szoba igényeitől és méretétől függ. Leggyakrabban a 2 kilowattos egység túl nagy.

Az elektromos törülközőtartó teljesítményét a fent említettek szerint kell korrelálni a fürdő területével. Az optimális arány 100 watt teljesítmény négyzetméterenként. Ezek a paraméterek lehetővé teszik a 18 fokos nulla feletti hőmérséklet elérését.

Forgóeszközök

Amint azt a név is jelzi, a forgó elektromos fűtött törölközőt megkülönböztető fő fogyasztói tulajdonság a tekercs forgatásának képessége. A szárító 180 fokkal elforgatható a falhoz képest. Különböző modellekben ezt a funkciót különböző módon hajtják végre: valahol az egész törülközőmelegítő forgat, és valahol csak az egyes részek forognak.

A rotációs módosítások kényelmesen működnek, és elengedhetetlenek a korlátozott térben, például ha a fülke mögött a szárító mögött található, hogy az eszköz bezáródik. Ezenkívül, ha a forgódobozon a szállodai szakaszok független forgatásának lehetősége valósul meg, célszerű több dolgot száradni egyszerre.

A modern modellek három csoportra oszthatók:

A vízszárítók a melegvízellátáshoz kapcsolódnak, és a kompenzáló hurok elvén működnek. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy csak a forró vízhez való hozzáférés működhet.

Az elektromos törülközőtartók működési elve a fűtőelem melegítésén alapul, amely energiát szállít a termikus hordozóra, ami felmelegíti a készülék felületét. Az elektromos modellek ásványolajjal vagy speciálisan előkészített vízzel vannak ellátva oxigén nélkül (rozsda nélkül, a fém nem fejlődik ki). Az utóbbi lehetőség kevésbé gyakori.

Kombinált készülékek két áramkört kombinálnak: melegvízhez és villamos energiához. Az ilyen eszközök nem túl népszerűek a magas költségek miatt.

A munka szabályai

Az elektromos törülközőmelegítő csatlakoztatása technológiai szempontból sokkal egyszerűbb, mint a vízfelszerelések esetében, amelyeket be kell ágyazni a vízvezeték-rendszerbe. A legfontosabb szempont a villamos energia elszigetelése. Egy nedves helyiségben, ami egy fürdőszoba, minden áram - az emberi élet és az egészség fokozott veszélyeztetésének forrása. A telepítés során az UZO földelését és csatlakoztatását végezzük. Ezek az intézkedések biztosítják mind a lakókat, mind a feszültségcsökkentő berendezések stabil működését.

Az elektromos fűtött törölközőtartó csatlakozása

Az elektromos törülközőtartó kétféle csatlakoztatási módját használják:

 • a fürdőszobában található foglalatban;
 • a fürdőszobán kívül.

Első lehetőség

A közvetlenül a fürdőszobában lévő csatlakozóhoz termosztát hiányában a szárító kikapcsol, ha a hőmérséklet eléri a kívánt szintet. Ebben az esetben a villamos energia felesleges költségeinek elkerülése érdekében a dugót a konnektorból kell eltávolítani, amikor a fürdőszobát nem használják rendeltetésükre.

Az egyik dolog a fürdőszoba aljzatába kerül, de nagyon fontos követelmény, hogy vízállónak kell lennie. A kábelt egy fürdőszobában vagy egy másik helyiségben, például egy konyhában lévő világítótestből szállítják. Nem számít, honnan származik a kábel, a kaput el kell rejteni. A kifolyó nyílást a falig maximálisan be kell fojtani, és szigetelő burkolattal kell ellátni.

Figyelj! Az elektromos fűtött törülközőtartók javításának szükségessége gyakran az RCD (maradékáram-eszköz) hiánya vagy a kivezetés helytelen megválasztásának következménye. Az utóbbi esetben az aljzat hideg külső falra van helyezve, amelyen kondenzátum keletkezik, ami rövidzárlat és a berendezés meghibásodásához vezet.

Második lehetőség

Ez a módszer magában foglalja a kifolyás elvonását a fürdőszobán kívül. Az elektromos törölközőmelegítő távoli kivezetéssel történő felszerelése biztonsági szempontból az előnyben részesített lehetőség. Ez különösen akkor igaz, ha a tulajdonosok hosszú ideig a fürdőszobában szárnyalnak (nedves helyet teremtve a szobában), és nem csak zuhanyozásra.

Perforátor segítségével lyukat készítünk a helyiségben, ahol az aljzat be lesz szerelve. Általában a konyháról beszélünk. Ha kábelvezetésre és a fürdőszobában van szüksége, emelje fel 10 vagy több centimétert a padló felett. Ez kritikus feltétel, mivel az elárasztás esetén a helyszín alacsony vezetékes rövidzárlat miatt bekövetkezhet.

A fűtött törülközőtartó önálló gyártása

Sokan kíváncsiak arra, hogyan készítsünk egy elektromos fűtött törülközőt a saját kezünkkel. A szárítóeszköz gyártásához a következőkre lesz szükség:

 • fémszerkezet létra négy csatlakozási ponttal;
 • pár sapka anyákkal;
 • Mayevszkij daru;
 • TEN;
 • cső (néhány méter) a végálláskapcsolókkal és kapcsolókkal a készülék csatlakoztatásához.

Csavarjuk be a két csatlakozási pontot (felső és alsó) a sarokelem-csavarokat. Csavarja fel a Mayevszkij szelepet a fennmaradó felső pontra, és szerelje be a cső alakú fűtést egy termosztáttal a fennmaradó alsó pontra. Ezután következik a telepítési munkák fordulója.

A fali helyeken jelöljük a lyukak felszerelését és fúrását. Az öncsapoló anyák segítségével csőszerű csapokat helyeztünk a falba. Ezután a szárítót egy csapra feszítik és rögzítik csavarokkal.

A készüléket egy elzáró szelep csatlakoztatja a vízellátó csatornához. A csapok fel vannak szerelve az emelőre. Ahhoz, hogy csatlakozzon a felszállóval, egy fém-műanyag vagy polipropilén cső szükséges. Szerelje fel a menetes végeket a csapokra és a kupakanyákra. A megadott részeket egy csővel kösse össze és csavarozzuk be egy fűtött törölközősínbe.

Ellenőrizze a rendszer működését:

 • összegyűjtjük a vizet a készülékbe;
 • nyissa ki a daru Mayevszkij, engedje le egy kis folyadékot és csukja vissza ismét a csapot;
 • nyissa ki a felső érintést.

A daru kizárólag villanyárammal működhet. Ehhez kapcsolja ki mindkét bekapcsolt csapot, és csatlakoztassa a cső alakú fűtőberendezést az aljzatba.

A szilárd készségek és ismeretek hiányában az elektrotechnika területén jobb, ha meghívja a szakembert, hogy telepítse a szárítót. A villamosenergia és az amatőrség összeegyeztethetetlen fogalmak. Ez annál is inkább fontos, mert a készüléket nedves környezetben kell működtetni, ezért a munkát komoly hibák nélkül kell elvégezni.

Elektromos törülközőtartó egy termosztátos fürdőszobához: hogyan válasszunk?

Valószínűleg minden ház vagy lakó tulajdonosa tudja, hogy a fürdőszobában különleges helyiség van. Mindig van egy nem túl kényelmes éghajlat uralkodó - nagyon nedves, gyakori hőmérséklet-változások. Annak érdekében, hogy ebben a szobában minden családtag számára kényelmesebb legyen, elektromos fűtött törülközőtartót lehet felszerelni.

Különlegességek

A fürdőszobában lévő fűtött törölközőszár egy speciális fűtőelemekkel fűtött csövekből álló eszköz. Ezzel könnyen szárítható törölközőt és ágyneműt takaríthat meg, valamint kiegészítő fűtési forrásként szolgálhat. Mind a falra, mind a padlóra helyezze.

Az ilyen eszközöket leggyakrabban a fürdőszobában helyezik el, habár a konyhában, a folyosón és még a szobában is használhatók.

Mivel a fürdőszoba folyamatosan nedves, kondenzáció alakulhat ki, penészgomba alakulhat ki, és ez a helyiség egy fűtött törülközőtartó egyszerűen elengedhetetlen eszköz.

Jól felmelegszik és kiszárad a levegő a helyiségben, fenntartja az optimális hőmérsékletet, és ennek megfelelően harcol a kórokozó mikrobák kialakulása ellen.

A megfelelően megválasztott és beépített fűtött törölközőtartó nélkülözhetetlen eszköz lesz a fürdőszobában, és még mindig kényelmesebbé teszi a család tagjait.

De működés közben meg kell jegyeznünk, hogy ez a mosdóba helyezett eszköz bizonyos veszélyt jelent. Ezért győződjön meg róla, hogy betartja a biztonsági előírásokat, valamint hogy ne engedje meg a kisgyermekeknek a készüléket.

Miért elektromos?

Ma már az egészségügyi piacon megtalálható az ilyen eszközök többféle változata:

A készülék típusának megválasztása leginkább az életkörülményektől függ. Például, ha egy fűtött törölközőt vásárolnak magánházhoz, akkor biztonságosan megteheti bármely lehetőséget. Ha egy lakás, akkor jobb, ha inkább elektromos vagy kombinált típusú. Ez annak köszönhető, hogy a vízmodellek egy központi rendszerhez vannak csatlakoztatva fűtés vagy melegvíz ellátásához. A magánházak tulajdonosai egyéni fűtési rendszerrel rendelkeznek, így szabályozhatják a vízmelegítés folyamatát, és ennek megfelelően egy fűtött törülközőtartót.

Lakóépületekben a fűtést csak télen végzik, így a vízkészülék nem működik a szezonon kívül és nyáron. Lakásokban történő telepítéskor az elektromos rostélyt bármikor használhatják. Ez a lehetőség természetesen kényelmesebb lesz.

Ez az eszköz kényelmes, mert bármikor használható, és ha ez nem szükséges, egyszerűen kapcsolja ki. Ezért a helyiség fűtésére is gazdaságos lehetőség.

A kombinált készüléket sokoldalúság jellemzi. Egyidejűleg csatlakoztatható a vízellátó rendszerhez és az elektromos hálózathoz. Ez az opció nagyon kényelmes, mivel működhet, ha a fény ki van kapcsolva a házban és meleg víz nélkül. Az ilyen fajták hátránya, hogy még mindig a kommunikáció közelében kell elhelyezni kényelmes kapcsolatot.

Az elektromos törülközőtartók pozitív tulajdonságai közé tartoznak a következők.

 • Gazdaságosak. Meg kell jegyezni, hogy a készülék fűtéséhez szükséges energiafogyasztás kicsi. De az ilyen készülékek ereje elegendő ahhoz, hogy kényelmes hőmérsékletet tartson a fürdőszobában.
 • Le vannak zárva. Nem félek attól, hogy egy ilyen eszköz elkezd folyadékot folyni az idő múlásával, hiszen belülük csak egy speciális elektromos kábel van. A vízkészülékek előbb-utóbb szivároghatnak.
 • Ezek függetlenek a kommunikációs rendszerektől. Ha a vízrendszerek működése kudarcot okozhat, például a rendszer víznyomásának vagy a légelzáródások kialakulásának következtében, akkor az elektromos eszközre nem vonatkoznak ilyen problémák.
 • Ritka és nem tartós utak. Előfordul, hogy a javítással összefüggésben kikapcsolhatja a tápegységet. De ezek az esetek ritkák, ráadásul hosszú időre nem kapcsol ki. Ami a vízellátó rendszert illeti, probléma vagy karbantartás esetén a melegvíz elég hosszú ideig is megakadályozható. És az eszköz nem fog működni.
 • A modellek széles választéka. Az ilyen típusú eszközök nagyon változatosak, és mindenki, még a leginkább válogató tulajdonos is, képes lesz saját modellt választani.
 • Mobilok. Az ilyen eszköz könnyen áthelyezhető egy másik helyre, ezért csak a szerelés átrendezéséhez szükséges. A vízzel fűtött törülközőtartókkal való helyzet bonyolultabb, mivel a kommunikáció helyétől függ.

Figyelembe véve az összes fenti előnyöket, azt a következtetést vonhatjuk le, hogy egy elektromos fűtött törülközőtartó egy nagyon kényelmes és hasznos eszköz, és minden fürdőszobában szükséges.

A termosztát jelentősége

Jelenleg sok gyártó ilyen eszköz. A modellcsalád mind a legegyszerűbb eszközökkel, mind pedig drágább, kiegészítõ és hasznos funkciókkal rendelkezik. A legegyszerűbb eszközök a hálózaton működnek, folyamatosan ugyanazt a hőmérsékletet tartják. Kedvezőek, de a gazdaság szempontjából alacsonyabbak a korszerűbb versenytársaikkal szemben, mivel folyamatosan fogyasztanak energiát.

Az egyik további hasznos funkció az a termosztát, amellyel az elektromos fűtött törölközőt felszerelik. Ezzel beállíthatja a komfort hőmérsékletet. Nagyon kényelmes és gazdaságosabb. Költsége nem sokkal magasabb, mint a hagyományos eszközök költsége, de az ilyen eszköz működése pénzt takarít meg.

A legmodernebb eszközök energiatakarékos rendszerrel vannak felszerelve. Külön érzékelőket tartalmaznak, amelyek a kívánt hőmérséklet elérése után állítják a fűtött törölközőt alvó üzemmódba. Ezek a legelmaradottabbak, de az ilyen modellek kezdeti ára meglehetősen magas.

A termosztátos készüléknek számos előnye van:

 • költsége nem túl magas;
 • energiát takarít meg a szükséges hőmérséklet fenntartása mellett;
 • ezzel gyorsan megváltoztathatja a fürdőszobában a hőmérsékletet;
 • Ez egy tartósabb modell, mivel nem mindig teljes kapacitással rendelkezik.

Ezért érdemes azt állítani, hogy a fürdőszobába való beépítéssel a lehető legjobb választás egy elektromos termosztátos törülközőmelegítő.

Hogyan működik?

Az elektromos törülközőtartó működési elve egyszerű.

Működnek az elektromos hálózattól, és a csatlakozás típusától függően:

 • fűtött törölközősínek nyitott huzalozással, ha a vezetéket a kimenethez csatlakoztatják;
 • törölközőmelegítők zárt típusú huzalozással, ha a vezetéket a falba helyezi.

Természetesen, ha egy nagyjavítás zajlik a fürdőszobában, és egy elektromos törölközőszárítót terveznek telepíteni, akkor jobb választani a második lehetőséget. Előzetesen meg kell határozni az elhelyezés helyét, és oda kell vezetni az elektromos kábelt.

De abban az esetben, ha csak kiegészíteni kell a helyiséget ezzel a készülékkel, akkor jobb választani egy nyitott típusú vezetéket. A készüléket a konnektor közelében lehet elhelyezni.

Elektromos törölközőszárító is készül a készülék típusától függően:

 • fűtőelemekkel (csőszerű elektromos fűtőberendezéssel) ellátott;
 • fűtőkábellel.

A fűtőkábel fűtése esetén ez a rendszer fő eleme. Működése elve az elektromos energia hővé való átalakítása.

Ez a kábel leggyakrabban elektromos vezetékek, amelyek acélból, nikkelből vagy rézből készülhetnek. Hossza a törülközőtartó méretétől függ. Az ilyen modelleket a hosszú élettartam, valamint az alacsony fogyasztás jellemzi - akár 165 watt is.

Tena a fűtött törölközősínben az alsó részükre van szerelve. A munkájuk a spirál felmelegítése, amely a fém csövet fűt. A bekapcsolás után azonnal nagy mennyiségű energiát fogyasztanak - körülbelül 600 watt. Továbbá a működés során egyenlő arányban vannak a kapott energia és a felmelegített hő között. Az ilyen típusú készüléket gyakran termosztáttal látják el.

Megjegyzendő, hogy az elektromos törülközőszárítók, csőszerű elektromos fűtőberendezésekkel, rövid élettartammal rendelkeznek. Két-három év múlva a tányérokat meg kell változtatni.

Figyelembe kell venni, hogy az elektromos hálózathoz csatlakozó minden elektromos berendezésnek feltétlenül meg kell felelnie az előírásoknak.

faj

Napjainkban két fő elektromos törölközőtípus létezik:

A folyadékkeverékeket vízzel vagy olajjal vagy fagyásgátlóval töltik fel. Felmelegítenek és felszívják a hőt. A fűtéshez csőmelegítők (fűtőelemek) használatosak. Mindegyiknek megvan a maga sajátossága.

Például az olaj hőmérséklete 70 Celsius fokos lehet. De ez után nagyon jól megtartja a hőmérsékletet, és hosszú ideig lehűl a kikapcsolás után. A víz változata 85 ° C-ig melegszik, de gyorsan lehűl. A fagyásgátló pedig nagyon jó hővezető képességgel rendelkezik.

Az elektromos törölközőszárító előnyei közé tartozik az a tény, hogy hosszú ideig tartják a hőt a hálózatról való leválasztás után. A hátránya a nagy energiafogyasztás, valamint a rövid élettartam.

A folyadékmentes opciók a fűtött törülközőtartón átmenő fűtőkábellel működnek. Az ilyen eszközök köre sokkal változatosabb. Gazdaságosabbak, mint a folyékonyak, és élettartamuk hosszabb. Ha megfelelően használják, a minőségi modellek legfeljebb tíz évig tarthatnak. Talán az egyetlen hátránya az ilyen típusú törölközőnek az a tény, hogy nem tartják a hőt egyáltalán a hálózat kikapcsolása és azonnal lehűlése miatt.

Mindkét típusú eszköz kiválóan alkalmas a törölközők és a textília szárítására, és tökéletesen alkalmasak akár 20 négyzetméteres helyiségek melegítésére is.

Hol lehet elhelyezni?

A helyszínen az elektromos törülközőtartók a következőkre oszthatók:

A fali opciók nagyszerűek azoknak a kis helyeknek, amelyekben minden centiméternyi hely számít. Minden kényelmesen elhelyezhető, és nagyon kényelmesek a ruhák és törölközők szárításához.

A padlóra szerelt törölköző melegítő egy meglehetősen új modell, amely már nagy igényeket támaszt. Két funkciót kombinálnak - a dolgok szárítása és a szoba fűtése.

Ezek is kényelmes módon telepíthetők. Ehhez csak a megfelelő helyre kell telepíteni, és csatlakoztatni kell a készüléket a konnektorhoz. A lábak, valamint a mobilok miatt nagyon stabilak - könnyen mozgathatók. És a padlófűtött törölközősávok is hoznak egy bizonyos kiemelést a szoba kialakításához.

A törülközőmelegítők leggyakoribb méretei a következők:

Ezek az opciók kényelmesek és szinte minden fürdőszobához alkalmasak.

Az eszközök nem túl sikeres helyszínei között a következőket lehet azonosítani:

Először is, nem mindig kényelmes megközelíteni ezeket a helyeket. Másodszor, ez a megoldás nem higiénikus. És harmadszor, ezeken a helyeken a víz képes a szárítási dolgokra.

Forma és anyag: fontos pontok

Elektromos törölközőmelegítők gyártásához számos anyagot használnak, mint például:

 • acél (fekete és rozsdamentes);
 • színesfémek;
 • alumínium;
 • sárgaréz;
 • réz.

A fekete acéltermékek olcsóbbak. Belülük egy speciális korróziógátló anyaggal van takarva, és kívülről rozsdamentes acélból készült termékeknek tűnik. Az ilyen termékek kétségtelen előnyt jelentenek a megfizethető áron, és hátrányuk a törékeny. Ezek hajlamosabbak a korrózióra, és a vízben lévő sók hozzájárulnak a fém korróziójához. A szivárgás esélye magas.

A rozsdamentes acélból készült készülékek festhetők vagy krómozottak. Előnyben részesített színes termék, választhat bármilyen színt, amely megfelel a fürdőszoba stílusának. A krómozott készülékeket sokoldalúságuk különbözteti meg, tökéletesen illeszkednek a helyiségek belsejébe.

Figyelembe kell venni, hogy a krómozott réteggel bevont fűtött törülközőtartók megtartják megjelenésüket a festetteknél hosszabb ideig. Végtére is, a készülék az idő nagy részében hatására a kellően magas hőmérséklet. Továbbá, rozsdamentes acélból készült termékek, nagyon óvatosan kell telepíteni, és mindenképpen nem kell károsítani a szálat.

A sárgaréz és alumínium fűtött törölközőtartók nagyon vonzó megjelenésűek. Tökéletesen hőkezelik, de sajnos nem különböznek a tartósságban. Nem tolerálják a vízben lévő sók hatásait.

A rézkészülékek minden tekintetben ideálisak. Az egyetlen és legfontosabb hátrány az ár. Egy ilyen termék többször is drágább, mint az azonos, de más anyagból készült.

Ha az elektromos törülközőtartók formáiról beszélünk, akkor hatalmas lehetőségek vannak.

A legnépszerűbbek a következők:

A leginkább ergonomikus lehetőség a "létra" formája. Nem igényel sok helyet, de ugyanakkor számos törölközőt vagy ágyneműt is képes elszárítani. Ezenkívül, ha egy polccal kiegészíti, akkor hozzá mosószert is felvehet. Az ilyen termékek általában nagyobb értéket képviselnek, mint a "kígyó".

A kígyó modellek szintén népszerűek, de a kanyarok számától függően kevesebb dolgot lehet elhelyezni. By the way, nem túl kényelmes, hogy száraz nagy méretű dolgokat rájuk, mert lecsúszhatnak a lekerekített élekről. A csövek nagy vastagsága, valamint a gyártás során felhasznált anyagok minimális mennyisége különböztethető meg. Az ilyen opciók általában nem túl drágák.

Számos olyan modell is létezik, amelyek nem csak a helyiséget melegítik, hanem diverzifikálják a tervezést. Ezek E alakúak, M alakúak és U alakúak. Olyan elegánsak és szokatlanok.

A modern gyártók hatalmas lehetőségeket kínálnak, így minden vevő képes lesz arra, hogy pontosan megválasztja magát, amire szüksége van. Vannak még összecsukható modellek és összecsukható alkatrészek is. Nagy segítséget jelentenek abban, hogy gyorsan nagy mennyiségű vászon gyorsan száradjon.

A modell kiválasztásakor törölközőmelegítőnek a következő szempontokra kell figyelnie:

 • a több vízszintes rúd, annál nagyobb a hőátadó készülék;
 • a konvex keresztcsíkok modellek nagyon kényelmesek, jó a ruhák elhelyezése;
 • különösen kényelmesek olyan modellek, amelyek csúszó részekkel rendelkeznek, amelyek kinyithatóak, mint a szekrényajtók.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a törülköző melegítők lehetnek falra szerelhetőek és padlón állóak. Ez a pont befolyásolhatja a szárító alakjának megválasztását is.

Kiválasztási kritériumok

Jobb kezelni az elektromos fűtött törölközőt minden felelősséggel. Annak érdekében, hogy megtalálja a tökéletes eszközt minden szempontból, jobb, ha kiértékeli a funkcióit a komplexumban.

Vegye figyelembe a következőket:

 • Az eszköz formája és annak telepítése. Érdemes előre megfontolni, hogy hol helyezkedik el a szárító, és mennyi helyet foglalhat el. A méretek mindig fontosak, különösen a kis méretű fürdőszobákban.
 • A fűtött törülközőtartó teljesítménye. Ez a szám nagyon fontos, mert a rossz választási lehetőséggel előfordulhat, hogy a fürdőszoba nem melegszik fel. Megjegyzendő, hogy a szobának minden négyzetméterében kb. 200 watt teljesítményt kell biztosítani. Csak ebben az esetben kényelmes hőmérséklet érhető el.
 • Az eszköz csatlakoztatása a hálózathoz. Ez nyitott vagy zárt módon történhet. A második természetesen biztonságosabb, de nem kényelmes, ha a helyiségek nem teljesen felújításra kerülnek, mivel a felső burkolat egy részét el kell távolítani a vezetékek megtartása érdekében. A nyitott módszer sokkal kényelmesebb, és lehetővé teszi az egység mozgatását, ha szükséges.
 • Teljesítményfelvétel. Az energiafogyasztás a készülék teljesítményétől függ. Nem szabad túl erős törülközőt vásárolni a kis fürdőszobákhoz, mert túlmelegedhetnek a helyiségben, valamint a hulladék energiáján. Nagyon jó opciók a hőmérsékletszabályozókkal és speciális érzékelőkkel felszerelt készülékek. Ezek szabályozzák a hőmérsékletet, és kikapcsolják a készüléket, ha elérik a kívánt hőmérsékletet. Amikor ez bekövetkezik, energiamegtakarítás.
 • Tíz változat.
 • Speciális funkciók, például hőmérsékletszabályozók, időzítők vagy energiatakarékos érzékelők.

A jó elektromos törülközőtartó kiválasztásához ne felejtsük el a gyártás anyagainak minőségét.

A legnépszerűbb modellek ma rozsdamentes acél modellek. Ez egy nagyszerű lehetőség a készülék árának és minőségének kényelmes kombinációjára.

Ma már számos gyártó ezeknek az eszközöknek. Ők jobban megismerik a törölközőmelegítő választékát.

Kermi. Ez egy német cég, amely kiváló minőségű készülékeket gyárt. Már régóta ismert a világpiacon, és már népszerűsége az oroszok között. Termékei kiváló minőségűek ésszerű áron. A leggyakoribb anyag az acél, és a készülék alakja - a "létra".

ARBONIA. A svájci cég, amely többnyire designer modelleket gyárt. Ők megkülönböztethetők az eredeti design, a kiváló megjelenés és még egyediség. Az ilyen termékek ára természetesen nagyon magas. De a minőség nem túl dicséretes. Az ilyen fűtött törülközőtartók töltőanyaga leggyakrabban fagyálló.

MARGAROLI. Ez az olasz márka kizárólag kiváló minőségű, de drága anyagokat termel termékeivel, és számos hasznos kiegészítő funkcióval rendelkezik. Az ár nagyon magas, de mindegyik készülék tizenöt éves minőségi garanciát kapott.

Energy. Ez a vállalat Európa egyik vezető szakembere. Ezt az ügyfelek minden kategóriájához illeszkedő termékek széles választéka jellemzi. A vállalat minden eszköze kiváló minőségű és nagyon tartós.

"Sunerzha". Ez az orosz cég luxus törölközőmelegítőket gyárt. Nagyon népszerű, nemcsak hazánkban, hanem külföldön is. Ezt hatalmas tartomány jellemzi. A termékek kiváló minőségű rozsdamentes acélból készültek, kiváló króm bevonatúak. A Sunerzha ötéves garanciát vállal eszközére.

"Dvin". Orosz cég létra alakú törülközőtartókra specializálódott. A készülék árai ésszerűek, a garancia egy év.

"Nick". Nagyon népszerű orosz márka több mint tíz éve. Minőségi termékeket állít elő érdekes tervekkel. Ötéves garanciát biztosít a termékekre.

Terminus. Ez az orosz márka szerette a vásárlókat a legszélesebb választékának köszönhetően és nagyon kedvező áron. Mindegyik modellnek nagy teljesítménye van, a működés évek alatt bizonyított. Ez a gyártó tíz év garanciát vállal.

"Leader-Stal". Rozsdamentes acélból készült termékek állítható fűtési hőmérséklet mellett, valamint automatikus leállás funkció túlmelegedés esetén. Ötéves garanciát vállal.

Terma. Ez egy lengyel cég. Nagyon népszerű hazánkban, mivel kiváló minőségű és tartós termékek megjelenésével jellemezhető.

Mindezek a gyártók mindenféle típusú törölközőt tartalmaznak - mind elektromos, mind pedig vízzel együtt.

Ezen eszközök árkategóriája nagyon nagy. A rotációs modell 6 000 rubel áron vásárolható meg. A "létra" költsége 5 000 rubelből indul. A legolcsóbb lehetőség egy "kígyó" - az ára 2 500 rubelből indul.

Beszerelési árnyalatok

Az elektromos fűtött törülközőtartók könnyen felszerelhetők a vízfelületükhöz képest. Nem kell egy közös hideg vagy melegvízellátó rendszerhez csatlakoztatni. Az egyetlen dolog, amit külön figyelmet kell szentelni a készülék saját kézzel történő felszerelésének folyamatában - ez a tökéletes szigetelés. Végtére is, a fürdőszobában lévő elektromos áram nagy veszélyt jelenthet egy lakás vagy ház lakói számára.

Először is ellenőrizni kell azt a vezetéket, amelyről a készüléket bekapcsolják. Szükség van továbbá a földelésre és az RCD csatlakoztatására annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a probléma a túlfeszültség alatt.

A fürdőszobában két fő lehetőség van az elektromos szárítógépek csatlakoztatására.

Csatlakoztassa a közvetlenül a fürdőszobában található konnektorhoz. Ilyen helyiségekben speciális fedeleket és nedvességálló házat kell használni. Leginkább a lehető legmélyebbre kell szerelni a falba. Ez a csatlakozási lehetőség jobban megfelel a hagyományos törölközőmelegítőknek, amelyek nem rendelkeznek érzékelőkkel és termosztáttal. A kikapcsoláshoz csak húzza ki a tápkábelt. Meg kell jegyezni, hogy jobb, ha a kivezetést a belső falra helyezzük, mivel a kondenzátum leggyakrabban felhalmozódik az utcai falakon. És ez rövidzárlathoz vezethet.

Csatlakoztassa a fürdőszobán kívüli konnektorba. Ez a módszer megfelelőbb és biztonságosabb. Ehhez meg kell fúrni egy lyukat a falban, ahol a vezeték megy. Ha be kell helyezni a kábelt és a fürdőszobába, figyelembe kell venni azt, hogy jobb, ha legalább 10 cm-rel a padló felett fekszik, hogy elkerülje az áradások okozta problémákat.