Legfontosabb > Tervezés

klíma

A túlzott páratartalom, penész és penész eltávolítása, valamint a jó levegőáramlás kialakítása érdekében a fürdőszobát kényelmesen szellőztetni kell oly módon, hogy kivonatokat telepítenek a szellőzőcsőbe. Ez jobb megoldás az otthoni vagy fürdőszobai javítás folyamatában, mert ajánlatos egy ventilátor beépítését a fürdőszobába. Ez nem igényel sok költséget a fejlesztőtől, és nem lesz felesleges.

Tartalom:

A kényszerített szellőzés szükségessége

A fürdőszobában kényszerített szellőzést kell végezni, ha a szokásos szellőztető rendszer nem hatékony. Hűséges tükrök, a falon való kondenzáció és az állandó nedvesség meggyőzően jelzi a hibás szellőzést. A ventilátor nélküli fürdőszobában kellemetlen szag és kórokozó mikrobák - penész és gomba van, amelyek negatív hatást gyakorolnak az emberi életre és az egészségre, csökkentik a zuhanytálca és a mosógép élettartamát, valamint a csempék közötti ízületek elpusztítását eredményezik.

Ha ezekkel a problémákkal szembesül, először ellenőrizze a szellőzőcsatornát a használhatóság érdekében. Nagyon egyszerűen ellenőrizni: a megvilágított mérkőzést a légcserélő grilljéhez kell csatlakoztatni. Ha a láng eléri a rácsot, vagy kialszik, akkor minden rendben van a szellőztető csatornával, jól illeszkedik ebbe a fürdőszobába, és további szellőzésre nincs szükség.

És ha a meccs nem indul ki, akkor a láng gyengén reagál, és egyáltalán nem mozog, akkor itt az ideje tisztítani a légcsatornákat, és telepíteni egy kipufogó ventilátort. A tetőventilátor tisztításához engedje le a kúp alakú súlyt. Ha nincs "régimódi" vontatás, akkor az ajtó alatt egy rést hozhatunk létre - a fürdőszobai ajtó egy darabját néhány centiméterre vágjuk.

Ez a "tanács" nem tartalmaz vizet. Nem mindig segít, másrészt nem szabad megfeledkezni arról, hogy a 21. század az utcán, hogy sok tulajdonosnak drága ajtók vannak, amelyek olyan kialakításúak, amelyek szigorú záródást feltételeznek. Hogy még ez a "modernizáció" után sem tűnik a legdrágább ajtóknak? Talán jobb gondolkodni, hogyan kell egy ventilátort telepíteni a fürdőszobában.

Hood beépítési követelmények

Annak érdekében, hogy a fürdőszobai ventilátor magas színvonalon végezhesse munkáját, aggodalomra ad okot több feltétel betartására:

 • Biztosítani kell a normálisan működő szellőzőcsatorna jelenlétét. Ha eltömődött, a motorháztető nem segít. A csatorna tisztítása elengedhetetlen.
 • Ne felejtsd el, hogy a ventilátor a nedves levegőt kinyomja, és újból felváltja. Ezért szükséges egy kis rés kialakítása a fürdőszoba ajtó alá, amely akár 2 centiméter vastag, különben nem lesz képes magas színvonalú szellőzést létrehozni.
 • A fürdőszoba jó szellőzésének kulcsa egy megfelelően megválasztott ventilátor, figyelembe véve működésének összes mutatóját: a teljesítmény, a zaj jellemzői, a biztonság, a funkcionalitás, a minőség és az ár.

Előkészítő munka

Egy ventilátor önálló összekapcsolása a fürdőszobában egyáltalán nem nehéz, de hasznos, mivel minden ilyen helyiségnek szüksége van egy kipufogócsőre. Válasszon egy vízálló ventilátort a fürdőszobának egy hidrostat segítségével, amely szabályozza a helyiség nedvességtartalmát. Az ilyen ventilátor önállóan kapcsol be, ha a fürdőben a páratartalom nő a készülék felett.

A kipufogó ventilátor önálló beszerelése a fürdőszobában magában foglalja a kábelezést, szükség esetén a szellőztetővezeték bővítését, a kipufogócső elektromos áramra való csatlakoztatását és közvetlenül a szellőzőcsatornába való beszerelését, a nyílások tömítőanyaggal való lezárását, habarcsképződés után, ha szükséges. A folyamat nem bonyolult, és ezzel saját kezűleg szakemberek bevonásával is megbirkózhat.

A szellőztetés hatékonyságának növelése érdekében szükséges, hogy a fürdő egyik oldalán levegőbemeneti nyílás (kényszerszellőztetés) és a másik - levegő kifolyó (elszívó szellőztetés) legyen. De túl közel a kijárat és a bejárat helye csökkenti a szellőzés a szoba. Friss levegő az ajtó alján lévő fürdőszobában, szerelje fel a grillet. A raktárban megvásárolható és függetlenül bármelyik ajtótól beszerelhető, vagy megvásárolható egy már meglévő grillezővel ellátott fürdőszoba ajtója.

Csatlakoztassa a ventilátort a tápegységhez

A kipufogóventilátor kényelmessége a műszaki és funkcionális képességektől, valamint a befogadás módjától függ. A fürdőszobában lévő ventilátor csatlakoztatásának speciális sémáját választva a lehető legnagyobb mértékben mérlegelnie kell az előnyöket és hátrányokat, mivel nem mindig ajánlott a szerencsétlen lehetőség újratárgyalására.

Vezeték használata

Számos lehetőség van a háztartási háztartási ventilátorok csatlakoztatására a fürdőszobában. Sok kapucni van egy kapcsolóval a házukban. Jellemzően ez az a kábel, amely kialszik az ügyben. Húzva, a készülék be van kapcsolva vagy ki.

Az ilyen modellek azonban nem mindig kényelmesek, mivel a ventilátorokat gyakran a mennyezet alatt vagy más, nehezen hozzáférhető helyeken helyezik el - a fürdőszoba vagy a WC felett. Ha a fürdőszobában végzett javítási munkálatok még nem fejeződtek be, úgy tűnik, hogy ez a fajta beillesztés a legkedvezőbb, akkor a kábel helyett egy kényelmes helyre is telepíthet egy kapcsolót, ha külön ventilátort helyez el a ventilátorról, és további bélés alatt rejtőzködik.

Fényforrásokkal

A ventilátor a fényforrásokkal egyidejűleg bekapcsolható. Amikor belép a fürdőszobába, és bekapcsolja a fényt, akkor a fedél is bekapcsol, és ennek megfelelően kikapcsol, kikapcsol, azaz egy kapcsoló kettőre. Azonban ha az "időzítő" funkció nincs a ventilátorban, egyszerűen nincs idő, hogy frissítse a levegőt a végére, mielőtt elhagyná a szobát. Ráadásul ha éjszaka megy a fürdőszobába, akkor fel fog ébredni a háztartási zavaró ventilátor zajt.

Két gombos kapcsoló

Ha nincs nedvesség a fürdőszobában, és a kényszerített szellőztető rendszer csak zuhanyozás vagy fürdés esetén szükséges, a ventilátort közvetlenül a szobába való belépés előtt egy külön kapcsolóhoz csatlakoztathatja. Állítsa be a bemeneti kétgombos kapcsolót: egy gomb felel a világításért, a második pedig a kipufogó ventilátorhoz.

Engedélyezés

Ebben az esetben ön maga bekapcsolhatja a ventilátort, és kikapcsolhatja, amikor szüksége van rá, húzza meg a kötelet vagy nyomja meg a gombot. Az automatikus kikapcsolás opcionálisan egy mozgásérzékelő vagy nedvességszint felszerelését biztosítja. A fürdőszobában elszívó ventilátor elkezd működni, amikor a páratartalom beállítása vagy az emberek mozgására reagál, és az időzítő bizonyos időszaka után kikapcsol. Ez a technika meglehetősen kényelmes, de nem mindenki számára elérhető, így nagyon ritkán használják.

Kábelezés

Amikor a ventilátort a fürdőszobába telepíti és csatlakoztatja a tápegységhez, meg kell felelnie az összes biztonsági előírásnak. Mielőtt elkezdené, győződjön meg arról, hogy a hálózat villanyszerelője ki van kapcsolva. Vezetékek csatlakoztatása esetén nem ajánlott speciális "csavart", hanem speciális kapcsokat, amelyek megbízhatóbb kapcsolatot biztosítanak.

A kipufogó ventilátor felszerelésének helyére továbbra is vezethet a rézvezeték. A fürdőszobának a cserép cseréje nélkül történő felújításakor a kábelezést a csempe fölé kell indítani. A kábel maszkolásának maximalizálása érdekében speciális műanyag dobozba küldhető. A ventilátor felszereléséhez folytatni kell, miután csatlakoztatta a készüléket a hálózati csatlakozóhoz.

Felkészülés a ventilátor helyére

A legegyszerűbb hely a kipufogó ventilátor felszerelése a fürdőszobában a helyiség kivezető nyílása, amely a közös tengelyhez vezet. Hasonló technológiai nyílás szinte minden lakásban jelen van a természetes szellőzés megteremtésében. Egy szabványos szellőzőcsatorna képes légcsatornát biztosítani, amelyet egy olyan ventilátor fúj, amelynek kapacitása nem haladja meg a 100 köbmétert óránként.

A szellőzőnyílásnak a szellőzőcsatorna nyílásába történő beszereléséhez a csatorna átmérőjének megfelelően kell beállítani, hogy szűk legyen. Az ilyen furat átmérője, mint szabály, 100, 150 vagy 125 mm.

Ha a szellőztető csatorna átmérője kisebb, mint a kipufogóventilátor átmérője, akkor könnyedén megjavíthatja, csak lyukat kell lyukasztani egy perforátorral. Ha kiderült, hogy nagyobb átmérőjű, mint a ventilátor azonos mutatója, vegye fel a műanyag csövet vagy a hullámosságot a kapu átmérőjére, és helyezze be a lyukba.

Ezt követően, a cső körül, hogy bezárja a hüvelyeket hab. Beállítás után vágja le a felesleges habot egy éles késsel, és szükség esetén terítse súlyát. A gitt csak abban a helyzetben van, amikor a lyuk mérete meghaladja a szellőzőrács méretét.

Ha az otthoni fürdőszoba túl nagy, akkor tanácsos egy erősebb kipufogócsapot vásárolni. Ebben az esetben egy ilyen eszköz beszereléséhez további szellőzőcsatornát kell átszúrnia a falba. Ezt az eljárást csak képzett szakemberek bízhatják meg.

A ventilátor beépítése a fürdőszobába

Mielőtt csatlakoztatná a ventilátort a fürdőszobába, érdemes ellenőrizni a készleten feltüntetett használati utasítás jelenlétét, amely részletesen ismerteti a készülék orosz telepítésének és működtetésének folyamatát. Az ilyen utasítások nélküli termékek nem lehetnek jó minőségűek vagy illegálisan importálhatók az országba, és ez sok problémát okoz a karbantartásukkal és javításukkal kapcsolatban.

A fürdőszobába való beépítés időben legfeljebb 15 percet vesz igénybe. Távolítsa el a készülék elülső fedelét. A készülék falhoz történő csatlakoztatásának helyén szilikont vagy speciális polimer ragasztót alkalmazzon. A műanyag ventilátorok nagyon könnyűek, ezért ez a rögzítési módszer elég lesz.

Ezután helyezze be a ventilátort a csőbe, a hullámosságba vagy közvetlenül a lyukba, szorosan nyomja a falhoz néhány percig, és csatlakoztassa az elülső fedelet a csavarokhoz, gyakran jönnek a ventilátorhoz. Annak megakadályozása érdekében, hogy a különböző rovarok bejussanak a házba a kapucni lumenen keresztül, helyezzen el egy szúnyoghálót a ventilátorra, mielőtt a fedelet felhelyezi.

Most már tudod, hogyan kell egy ventilátort telepíteni a fürdőszobában. A fürdőszobákhoz tervezett ventilátorok számos előnnyel járnak, de a gyakorlatban meglehetősen nagy hátrány - a nagy zajszintű teljesítmény. Lehetőség van a készülék kikapcsolására többféleképpen: a szellőzőcsatornát egy speciális hangelnyelő anyaggal vagy egy hangtompítót közvetlenül a ventilátor mögött elhelyezheti.

Kényszerített szellőzés a fürdőszobában - kilátás és telepítés

Ahhoz, hogy kedvező mikroklímát hozzon létre a zuhanyzóban, magas színvonalú légtisztító rendszerre van szükség. A kényelmes szellőzés a fürdőszobában minőségi módon végzi el a hozzárendelt feladatokat. Lehetővé teszi a helyiség működésének normalizálását, kivéve a nedvességet, a magas páratartalmat, amelyet nem csak a kényelem, hanem az egészségügyi és higiéniai normák is okoznak. A kipufogónyíláson keresztül a tér tele van frissességgel, ami megóvja a különböző mikroorganizmusoktól.

Egészségügyi ellenőrzés

A természetes levegőcsere egészségének megteremtése érdekében a következő értékelési kritériumokat kell betartani:

 • A fürdőzés után a helyiségben piszkos tükrök, kerámia burkolatok és egyéb belső tárgyak maradnak, ami a szellőztetés meghibásodását jelzi.
 • A WC-ben lévő kipufogó lyukba vezetett papírt nem nyomják a védőrácsnak, ez a probléma második tünete.

A szellőzés javítása a helyiségben a következő lehet:

 • az enyém kitisztítása;
 • egy további ventilátor felszerelése;
 • kényszerített légcserélő rendszer felszerelése.

faj

Nem titok, hogy a házak építése során különleges paraméterek vannak a higiéniai előírásokra vonatkozóan. Ez a szellőztetés a fürdőszobában és a WC-ben van elhelyezve. A rendszer becsült teljesítményének 25 m 3 / h friss levegőnek kell lennie a lakásban, de ha a fürdőszobát kombinálják, az arány 50 m 3 / h-ra emelkedik. Ezek a szabványok kivétel nélkül közvetlenül kapcsolódnak a természetes és a mesterséges szellőzéshez.

A levegő természetes mozgása lehetővé teszi, hogy friss fizikai és fürdőszobákat biztosítson a fizika törvényei alapján. Ez azt jelenti, hogy a természet a nyomás és a hőmérséklet különbségének kárára önállóan irányítja a légi tömegeket a házba. Külön figyelmet érdemel az a tény is, hogy jelentős problémákat okoz a szellőzéssel szemben - akadály a zárt műanyag ablakokhoz a kipufogónyílás normál működéséhez.

Így a helyiség jobb szellőztetése érdekében gyakrabban kell megnyitni őket. A mesterséges rendszer a tartozékok beszerelésével megkönnyíti ezt a feladatot. A rajongók típusai a következőkre oszthatók:

 1. Kipufogó. Biztosan eltávolítja a régi levegő WC-szobáját, cserébe a szomszédos szobákból.

Ezenkívül a szellőztetés kialakításának ezen fokozata, van még egy. Ez történik:

 • Channelless, azaz. a levegő cseréje nagyvárosi vagy magánházak általános bányáiban történik.
 • Channel. Ezt a rendszert olyan területek speciális megközelítése jellemzi, ahol intenzitás szükséges a légköri tömegek gőzből, nedvességtől, kellemetlen szagoktól és egyéb káros komponensektől való tisztítására.

Ebben a tekintetben a fürdőszobában és a WC-helyiségben lévő szellőztetés kényszerített rendszerekkel van felszerelve, a ventilátor beépítése az átirányított kapcsolóval történik, ami nagyon kényelmes. Ez a módszer lehetővé teszi a rendszer időben történő használatát a vízi eljárások fogadásához vagy a WC-hez való látogatáshoz.

Válasszon egy modellt

Annak érdekében, hogy a kipufogónyílás a lehető legnagyobb mértékben működjön, érdemes megközelíteni a fő funkcionális termék - a ventilátor - átvételét. Ezért szükséges az egyes pontok jobb tanulmányozása, amelyek megkönnyítik a meghatározási eljárást a szellőztetés kialakításának típusával.

Zajszint

Egészen természetes, hogy a háztartási készülékek használata során bizonyos szintű hangot produkál. A szellőzőberendezéseknél ez a jelző mindig az útlevelében szerepel. A fürdőszobák és a WC-k lehetővé teszik a 35 dB-es rendszer telepítését, ami magas zajszigetelésnek számít, mivel ezt a hangot nem érzékeli az emberi hallás. A magasabb zajszinttel rendelkező ventilátorok az ingerlékenységük miatt már nem alkalmasak használatra.

motor

A WC-helyiségnek rendelkeznie kell a szükséges energiával, valamint hosszú biztonsági távolsággal. Ezeket a jelzéseket a ventilátor motorja reagál. A vizsgálat során azonnal ügyeljen a készülékre. Golyóscsapágyak és beépített hüvelyek, amelyeken a motor működésének időtartama függ, valamint a keletkező zajszint. Az ilyen modellek a legtermékenyebbek, tartósabbak, hangtalanok.

termelékenység

Ez a mutató az egész szellőztető rendszer működésének egyik legfontosabb eleme. A teljesítménynek köszönhetően 60 perc alatt kiszámítható, hogy mennyi friss levegő érkezik a fürdőszobába vagy a WC-helyiségbe. Meg kell értenie, hogy a ventilátor teljesítménye közvetlenül a következő paraméterekkel függ össze:

 • a szoba területe;
 • páratartalom;
 • aktív felhasználók száma.

A szellőzőberendezés szükséges teljesítménye meglehetősen egyszerű képlet segítségével állítható be. Szükséges a kívánt helyiség teljes térfogatát egy többszörös levegőáram-értékkel, egy mutatóval, amely viszont a WC-tér teljes légköri változásának a mennyisége lesz. A fürdőszobában a hozzávetőleges multiplicitás 7-től 10-ig terjedő egységgel egyenlő.

Napjainkban nyilvánvaló, hogy a technológia nem áll meg, ezért a modern piac már a szellőztető rendszer innovatív példáit kínálja a következő funkciókhoz:

 • automatikus kapcsolódás a kapcsolóhoz;
 • önálló munkavégzés egy bizonyos páratartalom mellett;
 • a feladatok különböző kritériumok szerinti telepítését.

Modellek típusai

A szellőztető szerkezetek különböző szerkezetekkel felszerelhetők, amelyek jelentősen javítják a teljesítményt. Ezek a következőkre oszlanak:

 • Axial. Ezek a modellek a tengelye mentén átengedik a légtömegek áramlását, speciális pengék formájában, pengék formájában. Az ilyen berendezést előnyösen magánházakba szerelik fel. A telepítés a falfelületre és az ablaknyílásokra 50 Pa-ig terjed.

Berendezés telepítése

Ma szinte mindenki képes lesz a szellőzőszerkezetet önállóan felszerelni. A sikeres befejezéshez szó szerint néhány hasznos tippet kell figyelembe vennie:

Szellőzés a fürdőszobában és a WC-ben: működési elv, tipikus rendszerek és beépítési jellemzők

A fürdőszoba és toalett a szobák, amelyek elrendezésében elsősorban az intenzív légcsere szervezésére kell gondolni. Ez a helyiségek működési sajátosságainak tudható be.

Az épület építési szakaszában a szellőzést a fürdőszobában és a WC-ben szerelik be, amely friss levegőt és kipufogó levegőt biztosít.

Mi a szellőzés?

Az a vélemény, hogy a szellőztető tengely hiánya a fürdőszobában és a WC-ben csak a tükrök lekanyarodásához vezet, alapvetően hibás. A fő probléma a gomba megjelenése (leggyakrabban a csempék közötti varratokon látható) és a rozsda a készülékek és bútorok felületén.

Gyakran azért van, mert egy szakszerűen tervezett szellőztető rendszer miatt a korrózió hatással van a mosógép munkadarabjaira, ami az oka a törésnek.

Az intenzív légcsere hiánya miatt felmerülő problémák listája nem ér véget. Ennek eredményeképpen a rossz szellőzés káros hatással lesz a lakosok egészségére.

Egészségügyi követelmények és előírások

Különleges szabályok vannak érvényben, amikor a magas páratartalmú helyiségekben kényszerített levegőcserét kell szervezni. Legalább 6-7 m 3 / óra mennyiségű friss levegőt kell biztosítani a fürdő minden köbméterére és 8-10 m 3 / óra WC vagy kombinált fürdőszobára.

A kötelező szellőztetés közötti különbség

Természetes és kényszerített szellőzés van. Az első esetben a levegőcserét keringő levegőtömegek biztosítják az ajtó és az ablaknyílásokon keresztül. Körülbelül száz évvel ezelőtt a természetes szellőzést a leghatékonyabbnak tartották.

Ma már nem tud elegendő légcserét biztosítani, ezért csak a beáramlásra használják. A helyiség teljes szellőzéséhez válassza ki a lehetőséget a kényszerítéssel. Végtére is, senki nem akar megnyitni egy ablakot hosszú ideig télen, és felszabadítja a hőt.

A kényszerszellőztetés szervezése egy elszívóventilátor telepítését jelenti. Ez lehetővé teszi, hogy értékes hőt takarítson meg, távolítsa el a felesleges nedvességet, és néhány perc alatt friss és tiszta levegővel töltse be a helyiséget.

Az optimális teljesítmény kiszámítása

Mielőtt elindulna a boltba és megvásárolná a kényelmes szellőzés telepítését a WC-ben és a fürdőszobában, számolnia kell. Az optimális berendezés teljesítményének kiválasztásához tudnia kell a hely pontos térfogatát és típusát.

Minden szoba saját légiközlekedéssel rendelkezik. Ez a jellemző azt mutatja meg, hogy hányszor kell a helyiségben lévő levegőt egységenként megújítani (általában egy órát vesz igénybe). Mivel a fürdőszobát és a WC-t minden lakásban vagy házban a legkeményebb helyeknek tekintik, a légiközlekedés maximális értéke 10.

A kipufogórendszer optimális teljesítményének kiszámításához ki kell számítani a helyiség térfogatát. Ehhez meg kell szorozni a helyiséget a mennyezet magasságával. Továbbá az eredményül kapott értéket meg kell szorozni a levegőcsere sebességével. A számítás eredménye a fürdőszoba és a WC kipufogórendszerének minimális teljesítménye (m 3 / h).

És azonnal meg kell adnia lyukakat a levegő áramlására. Ehhez legfeljebb 2 cm-es rést hagyhat a padló és az ajtó között, speciális rácsokat építhet be az ajtók alsó részébe a fürdőszobában és a WC-ben, vagy fúrjon lyukat saját magával. De az utóbbi lehetőség nem úgy néz ki, mint a legvonzóbb módon.

A kipufogóventilátorok osztályozása

A szellőztetőrendszer elrendezésének tervezésénél különös figyelmet kell fordítani a munkájának és az egyedi alkatrészek elvének. A teljesítmény, a zajszint, a telepítés költsége és a tartósság függ ettől.

A kipufogó levegő kényszerített evakuálása a helyiségből háromféle ventilátort használ:

Az első típusú műszer hőcsövű és légkondicionáló rendszerekben működik. Ezért a szellőzés megszervezéséhez a fürdőszobában és a WC-ben nem megfelelő. A másik két típus közül választhat.

Az axiális és radiális modellek közötti fő különbség az alacsony költségű és nagy teljesítményű. De ugyanakkor a készülék meglehetősen zajos lesz. Az axiálventilátor olyan járókerék, amelyhez a pengék vannak rögzítve. A rendszert elektromos motor hajtja.

Ami a sugárirányú egységeket illeti, ezek működése a centrifugális erő hatásán alapul. A járókeréknek a késekkel együtt történő elfordulása következtében a légtömegek mozgása történik. Ugyanakkor lehetséges megváltoztatni a kések lejtését, ami miatt a készülék által fogyasztott energia mennyisége csökken, és az általa kibocsátott zajszint csökken.

Alapfelszereltség kiválasztási kritériumok

A gyártók csak a kipufogórendszerek rajongói számára kínálnak nagy mennyiséget. Ezért nem meglepő, hogy minden felkészületlen vevő szédül, és nem is gyanítja, hogy ő rendeljen.

A fürdőszobába és a WC-kbe való kipufogó eszköz vásárlásakor ügyelni kell a következő pontokra:

 1. A cső átmérője. E jellemzőtől függően a ventilátorfúvóka ki van választva. Szabványosan a szabványos modelleknél az átmérő 150, 125 vagy 100 mm.
 2. A légcsatornák jelenléte / hiánya, valamint helyük a helyiségben. Ezek a kritériumok befolyásolják a ventilátor telepítésének helyét.
 3. Teljesítmény. A jellemző akkor fontos, amikor eldönti, hogy a jövőben a kipufogó berendezés a hozzárendelt funkciókkal szemben áll.
 4. A nedvesség elleni védelem elérhetősége. Ez a jelző latin betűkkel van jelölve. A vízvezeték-szerelő egység minimálisan szükséges értéke az IP30, de jobb időt tölteni és megrendelni az IP44-et. Az utóbbi esetben speciális hermetikus burkolatban helyezkedik el, nedvességtől és fröccsenésektől védve.
 5. Zajszint. Ez a fontos jellemző nem széles körben fordított figyelmet, de hiába. Végtére is, egy csendes kipufogórendszer teszi a fürdőszobában és a WC-ben a kényelmet.

Tekintettel ezekre a finomságokra, kiválaszthat egy olyan modellt, amely olcsóbb lesz és minden kívánságot kielégít.

Kiegészítő berendezés funkciók

Kiváló megoldás lenne egy ventilátor további funkciókkal történő rendelése. Leggyakrabban a vásárlók a beépített időzítővel rendelkező modelleket preferálják. Ebben az esetben a felhasználó hagyhatja el a gyári beállításokat, vagy programozhatja a készülék működését függetlenül, megváltoztathatja az üzemidőt, a késleltetést stb. Ezáltal lehetővé válik a WC és a fürdőszoba szellőztetésének automatizálása.

A beépített időmérő eszközök meglehetősen drágák. Ezért választásukat minden felelősséggel kell kezelni. A Maico cég legjobb ajánlott termékei. Ez a gyártó olyan modelleket kínál, amelyek nem csak időzítővel vannak felszerelve, hanem más kiegészítő funkciókkal is.

A villamosenergia-megtakarítás megkönnyíti a ventilátorok használatát, lehetővé téve ezzel az alapterhelést. Vagyis az egység két üzemmódban működhet: a fele teljesítménye és teljes mértékben, amikor a levegőt a lehető legrövidebb idő alatt frissíteni kell. E funkciónak köszönhetően a szellőztető rendszer zajszintje jelentősen csökken, és energiát takarít meg.

Minden szakértő előnyben részesíti a készüléket beépített páratartalom-érzékelővel. Különlegessége, hogy csak a beépített higrométer jelével kapcsolja be. Ez a funkció energiát takarít meg, és kiküszöböli a ventilátor különálló elektromos pontjának szükségességét, vagy csatlakoztatja a készüléket egy világító kapcsolóhoz.

Komponensek és anyagok rendszerek

Ma a szellőzés kerek vagy téglalap alakú légcsatornákból származik. Rendszerint fém vagy műanyagból készülnek. Ezek az elemek hamis mennyezet mögé vannak szerelve.

Ha egy kis lakásban fürdőszobáról és WC-ről beszélünk, akkor ilyen házban a szellőzőcsatorna egy lyuk a falban, ahol a ventilátor be van helyezve. Ebben az esetben nincs értelme és szükség van komplex, elágazó rendszer kialakítására.

Ami a magánházakat illeti, számukra a szellőzés a következő elemekből épül fel:

 • Légcsatornák. Sokkal egyszerűbb a téglalap alakú csatornák felszerelése. Könnyedén helyezkednek el a mennyezet alatt, és nem igényelnek több helyet. Ezek olyan csövek, amelyek hossza 2, 1 és 0,5 m.
 • Fan. Alkalmazott számla vagy beágyazott eszköz. Az utóbbi típust az elágazó és komplex rendszereknél lehet leginkább használni. Az egyik helyiség szellőztetésére javasolt a felsővezeték.
 • Rotációs térd. Téglalap alakú csövek esetében a hajlítások lehetnek függőlegesek és vízszintesek.
 • Tengelykapcsolók. Ezek az elemek a szellőzőrendszer közvetlen szakaszainak csatlakoztatására szolgálnak.
 • Ellenőrizze a szelepeket. Úgy tervezték, hogy megakadályozzák a levegő és a rovarok belépését a bányába.

A beszerelés folyamán fel kell szerelni. Sokkal kényelmesebb késztermékeket készíteni. Nagyban egyszerűsítik a telepítési folyamatot és felgyorsítják a munkát.

Szellőzés telepítése a fürdőszobában és a WC-ben

A szerelés megkezdése előtt előkészítő munkát kell végezni. Először is össze kell hasonlítanod a kipufogó berendezés átmérőjét a bánya méretével.

Ha a szellőzőnyílás nagy, akkor egy műanyag cső vagy hullámosság van beillesztve. Ebben az esetben a nyílászárókat habbal kell lezárni. Ha a szellőztető tengely bejárata kisebb, akkor egy perforátorral bővíthető.

Telepítés helyének kiválasztása

Ahhoz, hogy a kényszerített szellőztetés a lehető leghatékonyabb legyen, nem elegendő csak erős berendezések vásárlására. Ugyanilyen fontos a megfelelő hely kiválasztása a telepítéshez.

Mivel a készüléket úgy tervezték, hogy eltávolítsa a forró nedves levegőt, a legjobb megoldás az, hogy a fal felső részébe telepítse, amely az ajtóval szemben helyezkedik el.

Az is fontos, hogy megszervezze az áramlást a helyiségbe - be kell ágyazni egy speciális rácsot az ajtó alsó részébe, vagy hagyni kell a szokásos nyílást az ajtó alatt (gazdaságosabb módon). Az ilyen lehetőségek lehetővé teszik, hogy friss levegő áramoljon a nappaliból a fürdőszobába.

A szellőzőcsatorna állapotának diagnosztikája

Ha egy fürdőszoba vagy WC átdolgozására gondol, akkor mielőtt bármilyen munkát elkezdenél, diagnosztizálnia kell a szellőzőcsatornákat.

Először is ellenőrizni kell a tolóerőt, amelyhez egy sima papír, egy világos mérkőzés vagy egy öngyújtó lap támaszkodik a tengelyre. Ha a papír ragaszkodik a szellőzőrácshoz és a láng a csatorna felé hajlik, ez jó jel.

Az eszköz bekötési rajza kiválasztása

Ha egy új épületben egy standard lakást tartunk, akkor az esetek túlnyomó többségében a természetes szellőzés nem elegendő ahhoz, hogy eltávolítsa a felesleges nedvességet a fürdőszobából. Az egyetlen kivétel egy magánház, a WC-ben, amelynek van egy ablak.

De a kényszerű szellőztetés megszervezésénél a kérdés: mennyi ideig kell működnie a kipufogó eszköz? Gyakran a lakástulajdonosok kapcsolják egy világító kapcsolóval. Ez azt jelenti, hogy a készülék annyira pontosan működhet, mint az a személy a fürdőszobában. Ez nem elég.

A második módszer a ventilátor külön kapcsolóra történő csatlakoztatásán alapul. De ebben az esetben a felhasználó el fogja felejteni a készülék be- és kikapcsolását. Ezért egy megfelelő megoldás lenne egy ventilátor egy páratartalom-érzékelővel történő felszerelése. Az ilyen eszközök önállóan működnek, és emberi beavatkozás nélkül eltávolítják a felesleges nedvességet a fürdőszobából.

A ventilátor telepítési adatai

Mielőtt elkezdené a szellőztető rendszer elrendezését, feltétlenül ismerkedjen meg az eszközökhöz mellékelt utasításokkal. Az esetek túlnyomó többségében az egész telepítési folyamat részletesen szerepel a betétben. Ez nagyban megkönnyíti és felgyorsítja a munkát.

A leginkább időigényes lépés a ventilátor telepítése és csatlakoztatása. Ha a gyártónak nincs ajánlása, vagy nincs anyanyelvű fordítás, akkor a következő sorrendben kell végrehajtania a műveleteket:

 1. Távolítsa el az elülső fedelet.
 2. Azokon a területeken, ahol a ventilátor a fal mellett van, polimer ragasztót, szilikont vagy folyékony szöget kell alkalmazni. Mindezek a szerelési módszerek tökéletesek, mivel a kipufogóeszközök gyakran műanyagból készülnek, és ennek megfelelően kis súlyuk van. Ezért elegendő a folyékony köröm.
 3. A ventilátort úgy kell elhelyezni, hogy a munkadarabja (villanymotor és a pengével ellátott kerék) teljesen "bemélyedjen" a falban.
 4. Óvatosan nyomja meg a készülék testét úgy, hogy a ragasztókészüléknek ideje megragadni.
 5. Telepítse a szúnyoghálót. Ez az elem megakadályozza, hogy a rovarok és törmelékek bejussanak a szellőzőcsatornából a helyiségbe.
 6. Rögzítse az elülső burkolatot az önfúró csavarokkal vagy a mellékelt csavarokkal.

A végső szakasz a kábel lefektetése és a szellőzőrendszer elektromos hálózathoz történő csatlakoztatása.

A kényszer szellőztetés jelentősen növeli a helyiségből kilépő levegő mennyiségét. Mivel azonban az elülső fedél a készülék kikapcsolásakor bezárja a csatorna nagy részét, az áramlási sebesség többször is csökken. Emiatt teljesítménye jelentősen csökken.

A fenti probléma megoldható egy légtelenítő rács felszerelésével. Ez segít a normál teljesítmény visszaállításában. A második megoldás egy kis rés (1-3 cm) elhagyása az elülső burkolat és a fal között. A keletkező résen levegőt szívnak fel, és a szellőztetés rendesen működik.

Gyakori telepítési hibák

Ha egy tapasztalatlan mester foglalkozik szellőztető rendszer kialakításával, akkor gyakran vannak olyan helyzetek, amikor a munka befejezése után teljesítménye nem felel meg a lakosok kívánságainak, vagy nem tér el a hatékonyságtól.

Ennek oka, hogy a telepítés során hibákat követ el. Az elemi problémák megjelenésének elkerülése érdekében ismernie kell az árnyalatokat.

A leggyakoribb ilyen hibák a szellőzőrendszer telepítésekor:

 • a csatornát rosszul tervezték, ami jelentősen megnehezíti a levegő mozgását;
 • a szurkolók sok dolgot keltenek a munka során;
 • az enyém összekapcsolódása megszakad;
 • a szellőztető rendszer áthalad a lakóterén, és zavarja a család normális életét.

Ha a design helytelenül történt, akkor a fent felsorolt ​​problémák feltétlenül megjelennek. Ebben az esetben gyakran szükséges a szellőztető rendszer teljesen újratelepítése, hogy kijavítsa őket.

Elmehetsz az egyszerű útra. Például a zaj csökkentése érdekében ajánlott zajelnyelők használata. Ami a szellőztetés teljesítményének javítását illeti, akkor új, erőteljesebb kipufogóeszközt kell telepítenie, és ellenőriznie kell a légáramlás elrendezésének minőségét a fürdőszobában és a WC-ben.

Tapasztalt szakemberek ajánlása

Azok az emberek, akik először szembesülnek a szellőzés megszervezésével a fürdőszobában és a WC-ben, hasznos lesz megismerni a tapasztalt kézművesek tippjeit. Először is azt ajánlják, hogy biztosítsák a friss levegő normál áramlását a helyiségbe. Végül is, különben a kipufogó ventilátor munkája értelmetlen lesz.

Nem szükséges drága és átfogó rendszereket vásárolni. A mesés összegek költsége nem mindig a legjobb megoldás. Elég, hogy helyesen és helyesen vegye fel az eszközöket, akkor az olcsó modellek is tökéletesen megbirkózhatnak a helyiség szellőzésével.

Ha a ház légkondicionálóval, ionizálóval, tisztítószerrel, párásítóval és hasonlókkal rendelkezik, akkor még mindig szellőztetni kell. Végül is a fent felsorolt ​​készülékek egyike sem nyújt friss levegőt a helyiségbe.

A kipufogórendszer működési szabályai

Annak érdekében, hogy a berendezés a lehető leghosszabb ideig működjön, rendszeres karbantartási munkákat kell végezni. Valójában a por és a szennyeződés idővel felgyülemlik a ventilátorlapátok felett. Ez nem teszi lehetővé, hogy a készülék maximális kapacitással működjön, és tisztességes légcserét biztosítson. Továbbá, ha a tisztítás nem valósul meg időben, a készülék meghibásodhat.

A karbantartási munka magában foglalja a szellőzőrendszer rendszeres ellenőrzését a ventilátorlapátok eltömődéséhez és mosásához. Ez a megközelítés még egy modern házban is lehetővé teszi, amelyet nagyfokú feszesség jellemez, mindig friss és tiszta levegőt lélegezzen be.

Hasznos videó a témában

Videó # 1: A csésze felszerelésének titka a fürdőszobában és WC-ben:

Videó # 2: Külön szellőzés létrehozása a fürdőszobában és a WC-ben:

A kényszerített szellőztető rendszer felszerelése lehetővé teszi számunkra, hogy megoldjuk a beltéri szellőzés problémáját, amely a modern lakások és lakások szempontjából fontos. A fürdőszobákban és a WC-kben ritkán kerülnek ablakok, így az egyetlen helyes és ésszerű megoldás az, hogy intenzív légcserét biztosítson mesterségesen egy ventilátor beépítésével a rendszerbe.

Hogyan szereljük be a kipufogó ventilátort a fürdőszobában

Link a cikkhez

Link a cikkhez

Ha elkezdte észrevenni, hogy a tükrök és a falak folyamatosan felborulnak a fürdőszobában, és a levegő ellazul a szerszámból, akkor a természetes szellőztetés már nem tudta megbirkózni a feladatával. Ez a probléma egyszerűen megoldható - el kell távolítani egy kipufogó ventilátort, és a páratartalom a szokásos sebességgel megy végbe. A modern kipufogóeszközök kiválasztása lehetővé teszi egyszerű és olcsó modellek vagy csendes eszközök felszerelését időzítőkkel és érzékelőkkel. A szoba lesz a leghatékonyabb légcsere, ha tudod, milyen paraméterekkel kell kiválasztanod a rajongókat és hogyan kell saját kézzel telepíteni.

Kiválasztjuk a kívánt modellt

A legtöbb fogyasztó úgy dönt, hogy a fürdőszoba beépített vagy felületi típusú fali modellek. Könnyen használható, könnyen telepíthető, tisztítható és cserélhető. Nagyon esztétikusnak tűnnek a kompakt méretük és a ház modern kialakításának köszönhetően, jól illeszkednek minden fürdőszobai belső térbe.

A beépített vagy a külső kapcsolóval rendelkező egyszerű modellek szükség esetén be- és kikapcsolnak. De még egy ilyen egyszerű ventilátor is csatlakozhat a fürdőszobában lévő általános kapcsolóhoz, majd az általános világítással párhuzamosan a kapu automatikusan bekapcsol. Kiderül, hogy kényelmes, de ebben a verzióban a nedvességnek nincs mindig ideje teljesen bejutni a szellőzőcsatornába, de az energiafogyasztás csökken.

Az automatikus kipufogó-berendezések speciális páratartalom-érzékelőkkel vannak felszerelve, és önműködően bekapcsolnak, ha a nedvességszint meghaladja a normát. A mozgásérzékelővel rendelkező modellek azonnal bekapcsolódnak, amikor egy személy megjelenik és kikapcsol, ha senki nem tartózkodik a fürdőszobában. Vannak olyan automata ventilátorok is, amelyek csak a beállított időintervallumban működnek, és ez az időtartam beállítható.

Axiális vagy csatorna?

Axiális ventilátoroknál a levegő áramlik a pengék forgástengelye mentén, ami megmagyarázza ezt a nevet. Az eset általában hengeres, lapátkerékkel és elektromos motorral. A kések speciális szerkezete csökkenti a légáram ellenállását, így a ventilátor jó teljesítményt nyújt.

De ahhoz, hogy ezek az eszközök hatékonyak legyenek, a csatorna hossza nem haladhatja meg a 4 métert. A fürdőszoba mérete is fontos - minél kisebb, annál hatékonyabb a kapucni.

De a fürdőszobák nagy részére egy csatorna (centrifugális) ventilátor jobban megfelel. A kialakítás némiképp különbözik: a hengeres test belsejében a dob nagyon keskeny lapokkal forgat, és ezeknek a pengéknek a centrifugális ereje vonzza a levegőt a szellőzőcsatornába. Ez a ventilátor jól alkalmazható, ha a csatorna kiderül, hogy több mint 4 méter hosszú. A kipufogódás hosszú időt vehet igénybe, de jobb, ha a készüléket a fürdőszobában lévő kapcsolóhoz vagy a páratartalom érzékelőhöz csatlakoztatja. Ez lehetővé teszi a villamos energia gazdaságosabb felhasználását.

Határozza meg a kívánt teljesítményt

Ez talán a fő kritérium lesz, és a légcsere hatékonysága attól függ. Ügyeljen arra, hogy a ventilátor teljesítményének megfelelő méretű legyen a fürdőszoba méretétől függően, mert ugyanaz a ventilátor más eredményt ad a kis és nagy helyiségben. Az egészségügyi szabványok szerint a fürdő levegőjének gyakorisága 6-8 egységre van beállítva. Ez azt jelenti, hogy egy órán belül a levegő teljes térfogata teljesen megváltozhat 6-8-szor. Úgy vélik, hogy ha a fürdőszobát legfeljebb három ember használja, akkor a 6 sokasága megy, és ha több mint három, akkor a 8-as sokaságot választják.

Szakértő tippek

A szükséges extrahálóteljesítmény meghatározásához meg kell határoznia a helyiség mennyiségét, és meg kell szorozni a levegőcsere sebességével. Ha például a fürdőszoba mérete 1,7x1,9 m 2, a mennyezet magassága 2,65 m, akkor a térfogat 8,56 m. Kerüljük ezt a számot 9-re és szorozzuk meg 6-os tényezővel, ha három ember használja a fürdőszobát. Ki fog derülni 54 m 3, és egy olyan eszköz, amelynek kapacitása 54 m 3 óránként lesz az optimális választás egy ilyen fürdőszobának, lehetőleg még egy kicsit, így van egy kis teljesítményhatár.

Telepítse magát

A ventilátor felszerelése egyszerű, és kevés időt vesz igénybe, de előzetesen el kell gondolkodnia a csatlakozási módról, és ha szükséges, helyezze el a tápegység kábelét. Jobb, ha az összes vezetéket a hornyokba helyezzük és lezárjuk a bélést, ezzel kiküszöböljük a vízzel való érintkezés kockázatát. Ha álmennyezetre tervez álmennyezetet, akkor nincs szükség a hornyokra - a huzalozás műanyag rögzítőkhöz rögzíthető a mennyezetre. De minden vezetéknek a hullámosságon kell lennie. A munkához szüksége lesz egy kis szerszámkészletre: egy fúró a betonhoz, a ceruzához, a csatlakozó kapcsokhoz, a hagyományos és a jelzős csavarhúzókhoz.

A ventilátor biztonságos csatlakoztatásához jobb, ha a VVG háromhuzalos kábelét használja, amely lehetővé teszi a földelés, a semleges és a fázist a külső kapcsolóhoz. Ezt a kapcsolót egy kettős billentyűzet segítségével telepítheti - a ventilátort a fénytől függetlenül vezérelheti.

Fúrja a jelölést

Miután eltávolította az előlapot a készülékről, tegye be a ventilátort a lyukba, és illessze be a csempecsuklókhoz vagy az épület szintjéhez. A fúrás helyét ceruzával a testben lévő lyukakon jelöljük. Ha a ventilátor készletben van egy kábelkapcsoló, átmenetileg el kell távolítani, majd csatlakoztatni a vezetékeket a terminálon. A fúró csavaros csúcsával alacsony fordulatszámon keresztül fúrja át a csempéket a megjelölt pontokon. Ezután egy új fúróval mélyen bepermetezünk a betonba perforáló módban. Tisztítjuk a lyukakat a portól, és helyezzük be a műanyag tüskéket.

Próbálja újra a ventilátort a lyukra, hogy meghatározza a kábel helyét. Ezen a ponton félkör alakú horonynak kell lennie a vezeték keresztmetszetének méretére. A huzalt a készülékre kell fúrni. Ezzel a lyukon áthaladunk az elektromos vezetéken, és óvatosan behelyezzük a ventilátort a nyílásba. A csavarhúzó segítségével csavarokkal rögzítse a falhoz. A vezetékeket sorba kapcsoljuk a terminálokkal, és a nagyobb megbízhatóság érdekében az ízületeket zsugorcsővel vagy szalaggal zárjuk. A ventilátor fedéllel van lezárva, bekapcsolja a tápfeszültséget és ellenőrzi a kipufogó működését. Ezután egy védőrácsot szerelünk fel és rögzítjük az előlapot.

Szakértő tippek

Úgy dönthet úgy, hogy a rács nélkül dolgozik, mert gyorsan szennyezett, és a rajongó már nem alakítja ki a kívánt teljesítményt. Azonban a védőszekrény rendszeresen eltávolítható és mosható szappannal és vízzel. De ha észrevette, hogy a motorháztető még mindig kevesebbet dolgozik, akkor azt jelenti, hogy problémák voltak az általános kipufogócsatornában. A lakóházakban ezt a szakemberek végzik. A saját otthonában maga is tisztíthatja a szellőzőrendszert. A ventilátor telepítése után ez a feladat elég egyszerűnek tűnik.

A ventilátor beépítése és csatlakoztatása a fürdőszobában

A természetes szellőzés ellenőrzése

Először is meg kell találnunk egy párátlanítót - egy szellőző tengelyt, és meg kell vizsgálnunk a légáramlás akadályainak hiányát. Továbbá, mielőtt egy háztartási ventilátort csatlakoztatna, javasoljuk, hogy tisztítsa meg a szellőzést, távolítsa el a felhalmozódott pókháló, törmelék és por.

Égő gyertya segítségével ellenőrizzük a levegő áramlását, és a lángnak a tengely oldalához kell fordulnia, amikor a szellőzőnyílásba kerül. Annak megállapításához, hogy elegendő szellőzés van-e speciális eszközök nélkül, egy papírlapot csatolhat a légzsákhoz és elengedheti. Ha továbbra is lóg, levegő áramlik. Fell, ez azt jelenti, hogy az áramlás nagyon gyenge vagy hiányzik. Az ellenőrzési eljárást az alábbi fénykép tartalmazza:

Ha nincs természetes szellőztetés, kérjük, vegye fel a kapcsolatot egy speciális szolgálattal vagy lakóhellyel. Ha van, de ez nem elég, érdemes egy további ventilátort telepíteni a légcsatornában. A mai napig a piac számos különböző rajongó számára kínál minden ízlést és színt, elvben és megjelenésben. Belföldi körülmények között axiális hűtőt alkalmazzák leggyakrabban.

Miután eldöntöttük a cég méretét és gyártását, folytassuk a ventilátor saját kezével történő felszerelését. Azonnal hívja fel a figyelmet arra a tényre, hogy ez az utasítás alkalmas a fürdőszoba és toalett felszerelésére, valamint a konyhába, ahol gyakran használ egy kis hűtőt a motorháztető helyett.

Válasszon egy kapcsolati sémát

Először is, a jövőbeli egységnek áramot kell szolgáltatnia. Ezt javítani kell a javítási szakaszban, ha a kábelt a falban elrejti. Ellenkező esetben a karmantyút egy díszdobozban el kell rejteni, majd a csatlakozódugóhoz kell csatlakoztatni.

A fürdőszobában egy ventilátor csatlakoztatható 220 V-os hálózathoz:

 • a világítással párhuzamosan;
 • egy külön kapcsoló;
 • időzítővel vagy érzékelővel.

Izzóból

A legtöbb költségvetési lehetőség a lámpához való csatlakozás. Ebben az esetben a hűtő egyidejűleg bekapcsolódik a világítással, és mindaddig működik, amíg a világítás be van kapcsolva.

Egy ilyen kapcsolási séma nagyszerű plusz a végrehajtás egyszerűsége és relatív olcsósága, de hátránya van, ez a ventilátor működtetése, ha erre nincs szükség, egy vázlat keletkezik a vízfolyamatok során, nem elegendő a helyiség szellőzési ideje, aminek következtében további időt kell hagynia a világításnak. Ezenkívül ez a működési mód csökkenti a motor élettartamát, mivel a motor indítását az elektromos és mechanikai alkatrészek kopása kíséri. A gyakori be- és kikapcsolás pedig csökkenti.

Ki kapcsoló

A hülye kipufogógáz-munka kiküszöbölése érdekében - a ventilátort külön kapcsolón keresztül kell csatlakoztatni, amely a kipufogócsíkon vagy különálló kulcson található a falon. Ez a ventilátor csatlakozási lehetőség drágább, mint az előző, mivel a kábelhosszúság nő, és az áramkör bonyolultabbá válik. Ezenkívül a csatlakozásnak nem kell a lámpából előállnia, elegendő ugyanazt a sémát készíteni, mint a világításra, csak a villanykörte helyett egy kipufogódobot.

A ventilátor egy külön vonalhoz való csatlakoztatása a két gombos kapcsolón keresztül jobb, mint az operációs oldalon a motor kipufogója csak akkor működik, ha szükséges, míg a fürdőszobai lámpa kikapcsolható, függetlenül beállíthatja a motorháztető üzemidejét. A hátrányban van esély arra, hogy elfelejtsük a hűtőt, és szükségtelenül hosszú ideig működik.

Automatizálással

Nemrégiben a vevők küzdelmében a gyártók automatizálási elemekkel - az időzítőkkel és a páratartalom-érzékelőkkel - ellátták eszközeiket. Egy nagyon sikeres megoldás, mint nekünk, egy időzítővel ellátott motorháztető. A telepítési séma komplexitással hasonlítható össze a ventilátor kapcsolási sémájával a kapcsolón keresztül.

A készüléket három vezetékkel, két 220 voltos áramellátással és a harmadik jelvezetékkel kell csatlakoztatni a világító lámpából. A működési algoritmus a világítás bekapcsolásával csökken, és egy bizonyos idő elteltével (3-30 perc) a fény kikapcsolása után kikapcsol. Ez az idő elegendő a fürdő folyamatos szellőzéséhez.

A piacon vannak fordított üzemmódú modellek is. A motor nem kapcsol be, ha a lámpa be van kapcsolva, és a lámpák kikapcsolása után az időzítő által beállított idő után elindul.

Telepítünk

A gyártók aggódtak a ventilátor egyszerű csatlakoztatásának és felszerelésének a fürdőszobában. Az elülső rács eltávolítása után kinyitjuk a rögzítő és kapcsolóelemeket. Csatlakoztassa a ventilátort egy 220 V-os hálózathoz a sorkapocson keresztül. Csatlakoztatáskor feltétlenül figyelni kell a vezetékek színjelölését. A nulla mindig kék, és a fázis általában fehér, vörös vagy fekete.

Amint látja, elég egyszerű összekapcsolni a vezetékeket, és itt nehéz összetéveszteni valamit. A ventilátort a fürdőszobában vagy a WC-ben vagy a beépített dübeleken, vagy építési tömítőanyagon vagy ragasztón elhelyezheti, ha nem lehetséges lyukak fúrása a kerámia burkolólapon.

Az alábbiakban megtekintett videók megtekintésével többet tud megtudni arról, hogy miként lehet saját kezűkkel felszerelni egy ventilátort a fürdőszobában:

Reméljük, hogy élvezze a cikkünket, és megtanulta mindent, amire szüksége van ahhoz, hogy a ventilátort a saját kezeivel összekapcsolhassa a fürdőszobában!

Érdekes lesz olvasni:

Ventilátor beépítése a fürdőszobába saját kezűleg


Ma arról fogok beszélni, hogy a legegyszerűbb és egyúttal megbízható, fúrólapok nélkül és speciális eszközök használata nélkül a kipufogó ventilátort a fürdőszobában is telepítheted.

A telepítés példaként az otthoni axiális ventilátor SP Silent 100-at használják, egyébként ez egy sikeres, meglehetősen népszerű modell, amely jól megérdemelt sikereket élvez a fogyasztók körében, és ami a legfontosabb, nagyon csendes, a zajszint csak 26 dB. Ügyfeleimnek azt tanácsolom, hogy ezt a kipufogó ventilátort a fürdőszobába, a WC-kbe és az egészségügyi létesítményekbe telepítsék.


A név "100" számát jelenti a légcsatorna átmérője, ezért a készülék 100 mm - 140 mm átmérőjű szellőzőcsövekbe történő beépítésre alkalmas. Ugyanakkor a ventkan furata akár kerek is lehet,

és négyzet, mindaddig, amíg a méretek nem kevesebbek, mint 100 mm és legfeljebb 140 mm.


A kipufogó ventilátor felszereléséhez és csatlakoztatásához előzetesen áramot kell adni, itt nagyon sokféle lehet a kapcsolási rajzok, bármilyen világításra alkalmas (kapcsolóval, kapcsolóval, mozgásérzékelőkkel, páratartalommal stb.).


A legmegfelelőbb, ha a tápvezetéket előzetesen prokinut a szellőzőcsatornában, mielőtt a lapkát felhelyezné. De ez a modell lehetővé teszi a külső tápkábelt, ezért a ventilátor hátsó falánál van egy üreg a vezetékek lefektetéséhez.


A kipufogó ventilátor felszerelése a fürdőszobában


Mindenekelőtt a ventilátor beszerelésekor szét kell szedni - távolítsa el az elülső védőpanelt. Ehhez nyomja meg a ventilátor alján található kerek reteszelést, majd húzza maga felé az elülső panelt.


CSATLAKOZÓANYAG CSATLAKOZTATÁSA


Folytatjuk a tápvezetékek csatlakoztatását a ventilátorhoz. Ez a készülék végleges rögzítésének pillanatáig szándékosan történik mind a készülék, mind a bekötési rajz működésének ellenőrzésére.


A kábelezés a ventilátor kapcsán történik, amelyet egy védősapka eltakar, a készülék jobb oldalán.

A tápvezeték méretét állítjuk be, levágjuk a felesleget. Ezután eltávolítjuk a védőhüvelyt és a szigetelést a kábel magjaitól 5-7 mm-rel.

Megfelelő fázis (fehér) és nulla (fehér-kék) vezeték csatlakoztatása. A földelést ehhez a modellhez nem csatlakoztatják, mivel a ház és minden külső eleme dielektromos anyagból készült, és nem jelent veszélyt.

A ventilátoron lévő terminálok mindössze két, L és N.


Fehér fázisú vezeték - a L jelzésű terminálhoz

Kék-fehér semleges vezeték - az N jelzésű terminálhoz

Hogyan határozzuk meg, melyik vezeték a fázis, nulla, és melyik a földelés magad, a részletes utasításunk segíteni fog - HERE.


Helyezze a vezetékeket a kapcsokra és húzza meg a rögzítőcsavarokat.


Ha helyesen történik, akkor a bal felső sarokban lévő jelző világít és a ventilátorlapátok elkezdenek forogni. Ellenõrzés után gyõzõdjön meg arról, hogy kikapcsolja a kipufogóventilátort, és folytassa a szerelést.


A kipufogó ventilátor felszerelése a fürdőszobában

A gyártó, a kipufogó ventilátor rögzítéséhez a fürdőszoba falán, biztosítja a sarkokban található szerelőfuratokat.

De ez a módszer számos hiányosságot tartalmaz, itt a legjelentősebbek:

- elegendő összetettség a lyukak kialakításában a kerámia burkolatokban, még inkább a porcelán cserépben, amelyek gyakran bélelt falfalakkal.

- bizonyos elektromos szerszámok és speciális fúrók használatának szükségességét.

- nehezen lehet szoros kapcsolatot kialakítani a ventilátor és a fal között, repedések vannak hátra, külső hangok lehetnek.

A kipufogó ventilátor szilikonra szerelésének technológiája a következő:


A szilikon tömítőanyag egy speciális pisztolyba van szerelve, amellyel a cső tartalmát a rögzítő nyílás peremén kell elhelyezni, ahogy az az alábbi képen látható.


Ezután a kipufogó ventilátor a szellőzőcsatornába kerül, egyenletes és megbízhatóan nyomva van.


Ezután a legpontosabb telepítéshez a ventilátort a fürdőszoba falához rögzítjük, például ragasztószalaggal vagy tengeri szalaggal, amint az az alábbi képen látható.

Amint látja, az itt leírt telepítési módszer a lehető legegyszerűbb, és szinte bárki képes kezelni azt. Azt is tanácsolom, hogy olvassa el a kipufogó ventilátor időzítőjét, miért van szüksége rá, és hogyan kell telepíteni - HERE.

Ha már kérdései vannak a kipufogó ventilátor csatlakoztatásával kapcsolatban, győződjön meg róla, hogy megírja azokat a megjegyzésben a cikkhez, megpróbálunk segíteni!