Legfontosabb > Tartozékok

Szellőzés a fürdőszobában és a WC-ben: az elrendezés elve, a népszerű hibák elemzése

A fürdőszoba tervezése és javítása során figyelembe kell venni egy apró, de nagyon fontos pontot - a légcsere problémáját. A jó szellőzés a fürdőszobában és a WC-ben nem csak a friss levegő biztosítása érdekében szükséges.

Ez a rendszer eltávolítja a kellemetlen szagokat a fürdőszobából, valamint a túlzott nedvességből. Ha a szellőzőrendszert megfelelően tervezik és hajtják végre, a fürdőszobai tulajdonosoknak nem kell aggódnia a penész és a penész miatt.

A normál szellőztetés hiánya és az e körülmény által okozott túlzott páratartalom gyakorlatilag fényűző feltételeket teremt a káros növényzet kialakulásához.

Mi a jó szellőzés?

Az építési referencia-listák egyértelműen jelzik azokat a szabványokat, amelyeket az egészségügyi helyiségek magas páratartalmú szellőztetésére kell használni.

A rendszernek friss levegőt kell biztosítania a fürdőszobához vagy a WC-hez 25 köbméter sebességgel. m / h, és a kombinált csomópont kétszer olyan magas - 50 cu. m / h Ezek a normák minimálisak.

Néha a szakértők javasolják, hogy vegyék ki a levegőt a fürdőszobából körülbelül 150 köbméter sebességgel. m / h

A légcserélő funkcióktól függően természetes és kényszerített szellőzés van. Az első esetben a levegőcsere a helyiségen kívül és belül zajló légnyomás miatt következik be.

A levegő átjárja az ablakokat, ajtókat, speciális ventilátorokat stb. Érdemes azonnal megemlíteni, hogy a fürdőszobai készülék jellege miatt a természetes szellőzés használata nem mindig teszi lehetővé a kívánt hatás elérését.

A fürdőszobában elhelyezett csatornás szellőztetés eszközén olyan nyílást kell létrehozni, amely összeköti a ház szellőzőcsatornáját a fürdőszobába.

A helyiség kényszerített vagy mesterséges szellőztetése esetén speciális ventilátorokat használnak, amelyek elegendő légcserét biztosítanak.

Leggyakrabban a ventilátor hozzájárul a levegő mozgatásához a szobából az utcára, a friss levegő tömegek pedig a fürdőszobába kerülnek.

Néha egy kis ventilátor kerül a WC-ben még jó természetes szellőzéssel is, hogy felgyorsítsa a levegő tisztítását a kellemetlen szagoktól.

Ha a megfelelő intenzitású légcsatorna megszervezésének természetes módja meghibásodik, a kényszerű szellőztetés kötelező.

A céltól függően:

 • kipufogó;
 • beáramlása
 • vegyes szellőzés.

A kipufogó elv már egy kicsit le van írva: a levegőt a szellőzőcsatornán keresztül távolítják el, és az új kívülről jön. A szellőztetés különbözőképpen van kialakítva: a levegőt kívülről kényszerítették és a csatornán keresztül kényszerítették ki.

Kevert szellőzés esetén mind a levegőáramlás, mind az eltávolítás szabályozott.

A fürdőszobában elhelyezett gyönyörű díszítő rács nemcsak a tervezést rejti el, hanem a stílusos belső tér látványos részletét is.

A szakértők különbséget tesznek a csatorna és a csatorna mentes szellőzés között, amelyet a szellőzőcsatorna jelenléte vagy hiánya jellemez.

Ha lehetséges, kerülje a speciális csatornák létrehozását. Általában egy falat készítenek a falon, amely egy többszintes épület általános szellőztető csatornájába nyílik, és rajongót telepít.

Egy külön fürdőszobában, ha a szellőzőcsatorna kijárata csak egy helyiségben van, akkor egy másik ventilátor kerül a falra nyíló nyílásba a fürdőszoba és a WC között.

Egy külön szellőzőcsatorna vezetése olyan helyeken értendő, ahol a szennyezett vagy telített levegő intenzív eltávolítása szükséges.

A szellőzési állapot diagnosztizálása

A szellőzésnek a WC-ben és a fürdőszobában végzett átdolgozása előtt alaposan meg kell vizsgálnia annak szerkezetét és ellenőriznie kell a feltételeket. Először vizsgálja meg a vonóerőt: egy papírlapot, egy világos mérkőzést vagy egy öngyújtót hoznak be a nyílásba.

Ha a papír a lyukhoz tapad, vagy ha a láng nyelve egyértelműen eltolódik a szellőzőcsatorna felé, van egy vázlat. A forró, széltelen napokon a tolóerő jelentősen kisebb lehet, mint más időszakokban.

Önmagában a vontatás jelenléte nem mindig jelzi a szellőztető rendszer normál állapotát.

Fontos, hogy ellenőrizze a szellőzőcsatorna állapotát, ami részben behatolhatatlan beavatkozás után vagy valamilyen más okból.

Az akadályok felszámolása jelentősen javíthatja a szellőzőrendszer minőségét.

A fürdőszoba ellenőrzéséhez egy lapot vagy egy könnyebb lángot hoznak a szellőzőnyílásba. A csekket nyitott ajtóval, majd zárva kell zárni.

Javasoljuk, hogy ellenőrizze a tolóerő jelenlétét először az ajtóval és az ablakkal, majd szorosan lezárt friss levegőforrásokkal.

Ha az utóbbi esetben a nyomóerő észrevehetően csökkent, akkor a mikroszellőzés további eszközeire kell gondolni.

Leggyakrabban elegendő a speciális rácsok beépítése a fürdőszobába és a WC-ajtókba, hogy biztosítsák a friss levegő normál áramlását ezekbe a helyiségekbe, még az ajtók és ablakok bezárása esetén is.

Mit kell tudni a rajongókról?

Ventilátor vásárlásakor ügyeljen arra, hogy becsülje meg az általa okozott zaj mennyiségét. A mutató nem haladhatja meg a 35 dB-t. A fürdőszobában az ilyen berendezéseknek teljesen meg kell újítaniuk a levegő összetételét kb. 5-8 alkalommal egy órán belül.

A készülék teljesítményének kiszámításához a helyiséget ötször kell megszorozni, és az így kapott értéket további 20% -kal kell növelni.

A fürdőszobában használt elszívó ventilátorok eltérő kialakításúak és kialakíthatók, és változatosak is.

A beépítés típusától függően a háztartási csatorna ventilátorok közvetlenül a szellőzőcsatornába, valamint radiális modellekbe történő beszerelésre szolgálnak.

A szellőzőcsatorna kijáratánál vannak felszerelve. Általában a csatorna modellek nem mutathatók ki, mivel a csatornán belül rejtve vannak, de a sugárirányú eszközök gyönyörű házat nyújtanak, nehogy elrontsák a környezet általános benyomását.

A ventilátorok kialakítása is jelentősen változhat:

 • A hagyományos axiális modellek a speciális tengelyek mentén mozgatják a levegőt a készülék tengelye mentén, és csatornás rendszerekhez terveztek;
 • alacsony teljesítményű átmérőjű modellekben egy dob típusú kereket használnak;
 • A spirális burkolatú centrifugális eszközöket a működés során nagy teljesítmény és fokozott zajszint jellemzi;
 • a kisebb centrifugális axiális készülékek kevesebb zajt tesznek, de a centrifugális modellekhez hasonlóan hatékonyak.

Figyelembe véve a fürdőszoba szellőztetésének sajátosságait, a ventilátorok néha olyan időzítőket is kínálnak, amelyek lehetővé teszik a készülék meghosszabbítását a WC-ben vagy a gyrostákban, hogy hatékonyabban távolítsa el a felesleges nedvességet a fürdőszobából.

A gyenge ventilátorok nem képesek normális szellőztetést biztosítani a helyiségben, azonban nem szabad túl erős modelleket alkalmazni.

Egy erős centrifugális ventilátor olyan intenzív légáramot okozhat, hogy a beáramlás nem kívülről, hanem más szellőzőnyílásokból származik, és a kipufogó levegő ismét a házban lesz.

A fürdőszobában elhelyezett kipufogó ventilátor beszerelésének érdekes információit az alábbi videó tartalmazza:

A szellőzés telepítésének jellemzői

Ha valamilyen oknál fogva nincs szellőzés a fürdőszobában, akkor a szükséges rendszer létrehozása nem olyan nehéz.

Az épületeket általában úgy tervezik meg, hogy a szellőzőcsatorna közvetlenül a fürdőszoba vagy a WC falának mögött helyezkedjen el. Csak arra van szükség, hogy gondosan készítsen egy lyukat a megfelelő helyre (ha nincs), hogy bejusson ebbe a csatornába.

A nyíláson belül radiális tengelyirányú ventilátor kerül beépítésre. A készülék csatlakoztatva van a tápegységhez, figyelembe véve a magas páratartalmú helyiségek elektromos készülékeinek működését.

Ha szükséges, telepítsen további vezérlőket (időzítő, giroszkóp stb.). A fülke gyönyörű díszítő rácskal van burkolva.

Ha a lakás külön fürdőszobával rendelkezik, és a szellőzőcsatorna a két szoba falán kívül található, akkor a második ventilátor a fent leírt módon van felszerelve.

Ellenkező esetben a nyílás a WC-ben és a fürdőszobában elválasztó falon történik. Ebben a nyílásban helyezd el a ventilátort, és mindkét oldalon dekoratív képernyőkön zárd be.

Néha sokkal kényelmesebb a dekoratív rácsokat használni, amelyeknél a kivitel a ventilátor külön konnektorba való beszerelését teszi lehetővé.

Az ábra egyértelműen mutatja a csatlakozást a kipufogó ventilátor tápellátásához az ijmerrel, ami lehetővé teszi, hogy kikapcsolja a ventilátort, miután a látogató elhagyta a fürdőszobát

Némileg nehezebb megoldani a fürdőszoba szellőztetésének problémáját, ha a szellőzőcsatornát egy másik helyiség határolja. Ebben az esetben szükséges a csatorna szellőztetése.

Először ki kell választania egy helyet a készülék szellőztetéséhez a fürdőszobában és a WC-ben. Ezután ki kell dolgozni egy tervet a szellőzőcsatorna elhelyezésére, amelyen a levegőtömegek kifelé mozognak.

A csatorna szellőzésének kialakítása a fürdőszobában rugalmas hullámkarton doboz csak olyan kis területeken alkalmazható, ahol más szerkezetek felszerelése lehetetlen vagy nehezen kivitelezhető.

Az alábbi típusú szellőződobozokat különböztetik meg:

 • műanyag kerek vagy téglalap alakú rész;
 • kemény vagy lágy hullámlemez;
 • fém, ón vagy horganyzott, általában négyszög keresztmetszetű.

A műanyag dobozok könnyebben telepíthetők és súlyosabbak, mint a fémszerkezetek, ugyanakkor tartósak, nem nehéz őket gondozni.

Ezért a műanyag megépítése magabiztosan kiszorítja a fémeket az építési piacról. A hullámtermékeket nagyon ritkán használják, csak rövid távolságokra engedélyezettek, és csak különösen nehéz esetekben használhatók fel.

Javasoljuk, hogy a dobozt a házban vagy akár az elindulás előtt javítási munkálatok során telepítse, de a ventilátor és a dekoratív rácsok felszerelése a befejező munkák befejezése után történik.

A szellőztető rendszer telepítése után ellenőrizni kell a berendezés működését.

A csatorna szellőzésének kialakítása a fürdőszobában téglalap vagy kör keresztmetszetű fém vagy műanyag dobozokat használjon.

Gyakori hibák a szellőzés telepítésekor

Ez úgy történik, hogy egy új szellőztető rendszer munkája hirtelen kiderül, hogy nem kielégítő, vagy eredetileg hatástalan.

Ez a telepítés során végrehajtott egy vagy több hibának tulajdonítható. Ha rájövünk, hogyan kell megfelelően elvégezni a szellőzést a fürdőszobában, azonnal figyelembe kell vennie ezeket a pontokat.

Íme néhány hiba, amelyek a leggyakrabban előfordulnak:

 • A szellőző helytelenül lett kialakítva, ami megnehezíti a levegő tömegének mozgását.
 • A kamrai csatlakozások szorosak.
 • A ventilátorok túl sok hibával és zajjal vannak telepítve.
 • A csatorna áthalad a lakóhelyeken oly módon, hogy a szellőztetés zavarja a család normál működését.

Először meg kell találnod a probléma okait, majd javítsd meg. Számos probléma elkerülhető, ha felhívja a figyelmet ezekre a pillanatokra a szellőztető rendszer tervezési szakaszában.

Ha ez még nem történt meg, és a szerkezet működése során már jelentkeztek problémák, előfordulhat, hogy a teljes szellőztető rendszert komolyan újra kell cserélni.

Egy másik megoldás a hibák kiküszöbölésére a hangtompítók különböző típusainak használata a kellemetlen hanghatások csökkentése érdekében.

A légtömegmozgás folyamatának javítása érdekében esetleg nagyobb teljesítményű ventilátort kell telepítenie.

Néha túlzott zaj, amikor a ventilátor működik, azt jelzi, hogy helytelen volt a telepítése, melyben az úgynevezett "koaxiális" zavaró volt. Ebben az esetben elegendő eltávolítani az eszközt, és újra telepíteni a telepítési technológia pontos betartásával.

Általában ezután a ventilátor működésének zajszintje jelentősen csökken.

A fürdőszobák szellőztetését ritkán használják, de ha ilyen döntés születik, akkor gondolkodnia kell a külső levegő hőmérsékletén.

Télen a hideg levegő áramlása rendkívül kellemetlen érzéseket kelthet a fürdőszobában.

Az ilyen jellegű probléma megoldása érdekében a szobába bejutó levegőt különleges elektromos készülékek segítségével melegítik.

Annak érdekében, hogy elegendő mennyiségű friss levegőt juthasson be a fürdőszobába, az ajtó alján egy gyönyörű rács van elhelyezve, ami kevésbé légmentesen zárja a helyiséget

Számos olyan téves elképzelés létezik, amely negatívan befolyásolhatja a szellőztetés létrehozásának munkáját. A rendszer tervezésekor és telepítésekor ügyeljen arra, hogy:

 • a kipufogóventilátor nem elegendő, ha a helyiség nem rendelkezik normális frisslevegő-áramlással;
 • egy nagy és nehézkes légcsatorna szellőztető rendszer nem mindig hatékonyabb, mint az alacsony költségű szellőztetési módszerek, ha helyesen vannak kiválasztva;
 • a házban lévő légkondicionáló jelenléte, tisztító, ionizáló, légnedvesítő és egyéb hasonló berendezések nem biztosítják a helyiség normális szellőztetését, hiszen a friss levegő nem lép be a helyiségbe.

Tipikusan a fürdőszoba szellőztető rendszerének kialakítása nagyon egyszerű, függetlenül megtehető.

De ha számításokra vagy a komplex alakú szellőztető csatornák teljesítményére van szüksége, és a kezdő tapasztalatnak nincs tapasztalata, akkor jobb, ha konzultál a szakemberekkel, vagy teljesen megbízik őket az összes munkával.

A szellőztetés minősége nem elhanyagolható, mivel a ház lakóinak egészsége az állapotától függ.

Szellőzés a fürdőszobában és a WC-ben: működési elv, tipikus rendszerek és beépítési jellemzők

A fürdőszoba és toalett a szobák, amelyek elrendezésében elsősorban az intenzív légcsere szervezésére kell gondolni. Ez a helyiségek működési sajátosságainak tudható be.

Az épület építési szakaszában a szellőzést a fürdőszobában és a WC-ben szerelik be, amely friss levegőt és kipufogó levegőt biztosít.

Mi a szellőzés?

Az a vélemény, hogy a szellőztető tengely hiánya a fürdőszobában és a WC-ben csak a tükrök lekanyarodásához vezet, alapvetően hibás. A fő probléma a gomba megjelenése (leggyakrabban a csempék közötti varratokon látható) és a rozsda a készülékek és bútorok felületén.

Gyakran azért van, mert egy szakszerűen tervezett szellőztető rendszer miatt a korrózió hatással van a mosógép munkadarabjaira, ami az oka a törésnek.

Az intenzív légcsere hiánya miatt felmerülő problémák listája nem ér véget. Ennek eredményeképpen a rossz szellőzés káros hatással lesz a lakosok egészségére.

Egészségügyi követelmények és előírások

Különleges szabályok vannak érvényben, amikor a magas páratartalmú helyiségekben kényszerített levegőcserét kell szervezni. Legalább 6-7 m 3 / óra mennyiségű friss levegőt kell biztosítani a fürdő minden köbméterére és 8-10 m 3 / óra WC vagy kombinált fürdőszobára.

A kötelező szellőztetés közötti különbség

Természetes és kényszerített szellőzés van. Az első esetben a levegőcserét keringő levegőtömegek biztosítják az ajtó és az ablaknyílásokon keresztül. Körülbelül száz évvel ezelőtt a természetes szellőzést a leghatékonyabbnak tartották.

Ma már nem tud elegendő légcserét biztosítani, ezért csak a beáramlásra használják. A helyiség teljes szellőzéséhez válassza ki a lehetőséget a kényszerítéssel. Végtére is, senki nem akar megnyitni egy ablakot hosszú ideig télen, és felszabadítja a hőt.

A kényszerszellőztetés szervezése egy elszívóventilátor telepítését jelenti. Ez lehetővé teszi, hogy értékes hőt takarítson meg, távolítsa el a felesleges nedvességet, és néhány perc alatt friss és tiszta levegővel töltse be a helyiséget.

Az optimális teljesítmény kiszámítása

Mielőtt elindulna a boltba és megvásárolná a kényelmes szellőzés telepítését a WC-ben és a fürdőszobában, számolnia kell. Az optimális berendezés teljesítményének kiválasztásához tudnia kell a hely pontos térfogatát és típusát.

Minden szoba saját légiközlekedéssel rendelkezik. Ez a jellemző azt mutatja meg, hogy hányszor kell a helyiségben lévő levegőt egységenként megújítani (általában egy órát vesz igénybe). Mivel a fürdőszobát és a WC-t minden lakásban vagy házban a legkeményebb helyeknek tekintik, a légiközlekedés maximális értéke 10.

A kipufogórendszer optimális teljesítményének kiszámításához ki kell számítani a helyiség térfogatát. Ehhez meg kell szorozni a helyiséget a mennyezet magasságával. Továbbá az eredményül kapott értéket meg kell szorozni a levegőcsere sebességével. A számítás eredménye a fürdőszoba és a WC kipufogórendszerének minimális teljesítménye (m 3 / h).

És azonnal meg kell adnia lyukakat a levegő áramlására. Ehhez legfeljebb 2 cm-es rést hagyhat a padló és az ajtó között, speciális rácsokat építhet be az ajtók alsó részébe a fürdőszobában és a WC-ben, vagy fúrjon lyukat saját magával. De az utóbbi lehetőség nem úgy néz ki, mint a legvonzóbb módon.

A kipufogóventilátorok osztályozása

A szellőztetőrendszer elrendezésének tervezésénél különös figyelmet kell fordítani a munkájának és az egyedi alkatrészek elvének. A teljesítmény, a zajszint, a telepítés költsége és a tartósság függ ettől.

A kipufogó levegő kényszerített evakuálása a helyiségből háromféle ventilátort használ:

Az első típusú műszer hőcsövű és légkondicionáló rendszerekben működik. Ezért a szellőzés megszervezéséhez a fürdőszobában és a WC-ben nem megfelelő. A másik két típus közül választhat.

Az axiális és radiális modellek közötti fő különbség az alacsony költségű és nagy teljesítményű. De ugyanakkor a készülék meglehetősen zajos lesz. Az axiálventilátor olyan járókerék, amelyhez a pengék vannak rögzítve. A rendszert elektromos motor hajtja.

Ami a sugárirányú egységeket illeti, ezek működése a centrifugális erő hatásán alapul. A járókeréknek a késekkel együtt történő elfordulása következtében a légtömegek mozgása történik. Ugyanakkor lehetséges megváltoztatni a kések lejtését, ami miatt a készülék által fogyasztott energia mennyisége csökken, és az általa kibocsátott zajszint csökken.

Alapfelszereltség kiválasztási kritériumok

A gyártók csak a kipufogórendszerek rajongói számára kínálnak nagy mennyiséget. Ezért nem meglepő, hogy minden felkészületlen vevő szédül, és nem is gyanítja, hogy ő rendeljen.

A fürdőszobába és a WC-kbe való kipufogó eszköz vásárlásakor ügyelni kell a következő pontokra:

 1. A cső átmérője. E jellemzőtől függően a ventilátorfúvóka ki van választva. Szabványosan a szabványos modelleknél az átmérő 150, 125 vagy 100 mm.
 2. A légcsatornák jelenléte / hiánya, valamint helyük a helyiségben. Ezek a kritériumok befolyásolják a ventilátor telepítésének helyét.
 3. Teljesítmény. A jellemző akkor fontos, amikor eldönti, hogy a jövőben a kipufogó berendezés a hozzárendelt funkciókkal szemben áll.
 4. A nedvesség elleni védelem elérhetősége. Ez a jelző latin betűkkel van jelölve. A vízvezeték-szerelő egység minimálisan szükséges értéke az IP30, de jobb időt tölteni és megrendelni az IP44-et. Az utóbbi esetben speciális hermetikus burkolatban helyezkedik el, nedvességtől és fröccsenésektől védve.
 5. Zajszint. Ez a fontos jellemző nem széles körben fordított figyelmet, de hiába. Végtére is, egy csendes kipufogórendszer teszi a fürdőszobában és a WC-ben a kényelmet.

Tekintettel ezekre a finomságokra, kiválaszthat egy olyan modellt, amely olcsóbb lesz és minden kívánságot kielégít.

Kiegészítő berendezés funkciók

Kiváló megoldás lenne egy ventilátor további funkciókkal történő rendelése. Leggyakrabban a vásárlók a beépített időzítővel rendelkező modelleket preferálják. Ebben az esetben a felhasználó hagyhatja el a gyári beállításokat, vagy programozhatja a készülék működését függetlenül, megváltoztathatja az üzemidőt, a késleltetést stb. Ezáltal lehetővé válik a WC és a fürdőszoba szellőztetésének automatizálása.

A beépített időmérő eszközök meglehetősen drágák. Ezért választásukat minden felelősséggel kell kezelni. A Maico cég legjobb ajánlott termékei. Ez a gyártó olyan modelleket kínál, amelyek nem csak időzítővel vannak felszerelve, hanem más kiegészítő funkciókkal is.

A villamosenergia-megtakarítás megkönnyíti a ventilátorok használatát, lehetővé téve ezzel az alapterhelést. Vagyis az egység két üzemmódban működhet: a fele teljesítménye és teljes mértékben, amikor a levegőt a lehető legrövidebb idő alatt frissíteni kell. E funkciónak köszönhetően a szellőztető rendszer zajszintje jelentősen csökken, és energiát takarít meg.

Minden szakértő előnyben részesíti a készüléket beépített páratartalom-érzékelővel. Különlegessége, hogy csak a beépített higrométer jelével kapcsolja be. Ez a funkció energiát takarít meg, és kiküszöböli a ventilátor különálló elektromos pontjának szükségességét, vagy csatlakoztatja a készüléket egy világító kapcsolóhoz.

Komponensek és anyagok rendszerek

Ma a szellőzés kerek vagy téglalap alakú légcsatornákból származik. Rendszerint fém vagy műanyagból készülnek. Ezek az elemek hamis mennyezet mögé vannak szerelve.

Ha egy kis lakásban fürdőszobáról és WC-ről beszélünk, akkor ilyen házban a szellőzőcsatorna egy lyuk a falban, ahol a ventilátor be van helyezve. Ebben az esetben nincs értelme és szükség van komplex, elágazó rendszer kialakítására.

Ami a magánházakat illeti, számukra a szellőzés a következő elemekből épül fel:

 • Légcsatornák. Sokkal egyszerűbb a téglalap alakú csatornák felszerelése. Könnyedén helyezkednek el a mennyezet alatt, és nem igényelnek több helyet. Ezek olyan csövek, amelyek hossza 2, 1 és 0,5 m.
 • Fan. Alkalmazott számla vagy beágyazott eszköz. Az utóbbi típust az elágazó és komplex rendszereknél lehet leginkább használni. Az egyik helyiség szellőztetésére javasolt a felsővezeték.
 • Rotációs térd. Téglalap alakú csövek esetében a hajlítások lehetnek függőlegesek és vízszintesek.
 • Tengelykapcsolók. Ezek az elemek a szellőzőrendszer közvetlen szakaszainak csatlakoztatására szolgálnak.
 • Ellenőrizze a szelepeket. Úgy tervezték, hogy megakadályozzák a levegő és a rovarok belépését a bányába.

A beszerelés folyamán fel kell szerelni. Sokkal kényelmesebb késztermékeket készíteni. Nagyban egyszerűsítik a telepítési folyamatot és felgyorsítják a munkát.

Szellőzés telepítése a fürdőszobában és a WC-ben

A szerelés megkezdése előtt előkészítő munkát kell végezni. Először is össze kell hasonlítanod a kipufogó berendezés átmérőjét a bánya méretével.

Ha a szellőzőnyílás nagy, akkor egy műanyag cső vagy hullámosság van beillesztve. Ebben az esetben a nyílászárókat habbal kell lezárni. Ha a szellőztető tengely bejárata kisebb, akkor egy perforátorral bővíthető.

Telepítés helyének kiválasztása

Ahhoz, hogy a kényszerített szellőztetés a lehető leghatékonyabb legyen, nem elegendő csak erős berendezések vásárlására. Ugyanilyen fontos a megfelelő hely kiválasztása a telepítéshez.

Mivel a készüléket úgy tervezték, hogy eltávolítsa a forró nedves levegőt, a legjobb megoldás az, hogy a fal felső részébe telepítse, amely az ajtóval szemben helyezkedik el.

Az is fontos, hogy megszervezze az áramlást a helyiségbe - be kell ágyazni egy speciális rácsot az ajtó alsó részébe, vagy hagyni kell a szokásos nyílást az ajtó alatt (gazdaságosabb módon). Az ilyen lehetőségek lehetővé teszik, hogy friss levegő áramoljon a nappaliból a fürdőszobába.

A szellőzőcsatorna állapotának diagnosztikája

Ha egy fürdőszoba vagy WC átdolgozására gondol, akkor mielőtt bármilyen munkát elkezdenél, diagnosztizálnia kell a szellőzőcsatornákat.

Először is ellenőrizni kell a tolóerőt, amelyhez egy sima papír, egy világos mérkőzés vagy egy öngyújtó lap támaszkodik a tengelyre. Ha a papír ragaszkodik a szellőzőrácshoz és a láng a csatorna felé hajlik, ez jó jel.

Az eszköz bekötési rajza kiválasztása

Ha egy új épületben egy standard lakást tartunk, akkor az esetek túlnyomó többségében a természetes szellőzés nem elegendő ahhoz, hogy eltávolítsa a felesleges nedvességet a fürdőszobából. Az egyetlen kivétel egy magánház, a WC-ben, amelynek van egy ablak.

De a kényszerű szellőztetés megszervezésénél a kérdés: mennyi ideig kell működnie a kipufogó eszköz? Gyakran a lakástulajdonosok kapcsolják egy világító kapcsolóval. Ez azt jelenti, hogy a készülék annyira pontosan működhet, mint az a személy a fürdőszobában. Ez nem elég.

A második módszer a ventilátor külön kapcsolóra történő csatlakoztatásán alapul. De ebben az esetben a felhasználó el fogja felejteni a készülék be- és kikapcsolását. Ezért egy megfelelő megoldás lenne egy ventilátor egy páratartalom-érzékelővel történő felszerelése. Az ilyen eszközök önállóan működnek, és emberi beavatkozás nélkül eltávolítják a felesleges nedvességet a fürdőszobából.

A ventilátor telepítési adatai

Mielőtt elkezdené a szellőztető rendszer elrendezését, feltétlenül ismerkedjen meg az eszközökhöz mellékelt utasításokkal. Az esetek túlnyomó többségében az egész telepítési folyamat részletesen szerepel a betétben. Ez nagyban megkönnyíti és felgyorsítja a munkát.

A leginkább időigényes lépés a ventilátor telepítése és csatlakoztatása. Ha a gyártónak nincs ajánlása, vagy nincs anyanyelvű fordítás, akkor a következő sorrendben kell végrehajtania a műveleteket:

 1. Távolítsa el az elülső fedelet.
 2. Azokon a területeken, ahol a ventilátor a fal mellett van, polimer ragasztót, szilikont vagy folyékony szöget kell alkalmazni. Mindezek a szerelési módszerek tökéletesek, mivel a kipufogóeszközök gyakran műanyagból készülnek, és ennek megfelelően kis súlyuk van. Ezért elegendő a folyékony köröm.
 3. A ventilátort úgy kell elhelyezni, hogy a munkadarabja (villanymotor és a pengével ellátott kerék) teljesen "bemélyedjen" a falban.
 4. Óvatosan nyomja meg a készülék testét úgy, hogy a ragasztókészüléknek ideje megragadni.
 5. Telepítse a szúnyoghálót. Ez az elem megakadályozza, hogy a rovarok és törmelékek bejussanak a szellőzőcsatornából a helyiségbe.
 6. Rögzítse az elülső burkolatot az önfúró csavarokkal vagy a mellékelt csavarokkal.

A végső szakasz a kábel lefektetése és a szellőzőrendszer elektromos hálózathoz történő csatlakoztatása.

A kényszer szellőztetés jelentősen növeli a helyiségből kilépő levegő mennyiségét. Mivel azonban az elülső fedél a készülék kikapcsolásakor bezárja a csatorna nagy részét, az áramlási sebesség többször is csökken. Emiatt teljesítménye jelentősen csökken.

A fenti probléma megoldható egy légtelenítő rács felszerelésével. Ez segít a normál teljesítmény visszaállításában. A második megoldás egy kis rés (1-3 cm) elhagyása az elülső burkolat és a fal között. A keletkező résen levegőt szívnak fel, és a szellőztetés rendesen működik.

Gyakori telepítési hibák

Ha egy tapasztalatlan mester foglalkozik szellőztető rendszer kialakításával, akkor gyakran vannak olyan helyzetek, amikor a munka befejezése után teljesítménye nem felel meg a lakosok kívánságainak, vagy nem tér el a hatékonyságtól.

Ennek oka, hogy a telepítés során hibákat követ el. Az elemi problémák megjelenésének elkerülése érdekében ismernie kell az árnyalatokat.

A leggyakoribb ilyen hibák a szellőzőrendszer telepítésekor:

 • a csatornát rosszul tervezték, ami jelentősen megnehezíti a levegő mozgását;
 • a szurkolók sok dolgot keltenek a munka során;
 • az enyém összekapcsolódása megszakad;
 • a szellőztető rendszer áthalad a lakóterén, és zavarja a család normális életét.

Ha a design helytelenül történt, akkor a fent felsorolt ​​problémák feltétlenül megjelennek. Ebben az esetben gyakran szükséges a szellőztető rendszer teljesen újratelepítése, hogy kijavítsa őket.

Elmehetsz az egyszerű útra. Például a zaj csökkentése érdekében ajánlott zajelnyelők használata. Ami a szellőztetés teljesítményének javítását illeti, akkor új, erőteljesebb kipufogóeszközt kell telepítenie, és ellenőriznie kell a légáramlás elrendezésének minőségét a fürdőszobában és a WC-ben.

Tapasztalt szakemberek ajánlása

Azok az emberek, akik először szembesülnek a szellőzés megszervezésével a fürdőszobában és a WC-ben, hasznos lesz megismerni a tapasztalt kézművesek tippjeit. Először is azt ajánlják, hogy biztosítsák a friss levegő normál áramlását a helyiségbe. Végül is, különben a kipufogó ventilátor munkája értelmetlen lesz.

Nem szükséges drága és átfogó rendszereket vásárolni. A mesés összegek költsége nem mindig a legjobb megoldás. Elég, hogy helyesen és helyesen vegye fel az eszközöket, akkor az olcsó modellek is tökéletesen megbirkózhatnak a helyiség szellőzésével.

Ha a ház légkondicionálóval, ionizálóval, tisztítószerrel, párásítóval és hasonlókkal rendelkezik, akkor még mindig szellőztetni kell. Végül is a fent felsorolt ​​készülékek egyike sem nyújt friss levegőt a helyiségbe.

A kipufogórendszer működési szabályai

Annak érdekében, hogy a berendezés a lehető leghosszabb ideig működjön, rendszeres karbantartási munkákat kell végezni. Valójában a por és a szennyeződés idővel felgyülemlik a ventilátorlapátok felett. Ez nem teszi lehetővé, hogy a készülék maximális kapacitással működjön, és tisztességes légcserét biztosítson. Továbbá, ha a tisztítás nem valósul meg időben, a készülék meghibásodhat.

A karbantartási munka magában foglalja a szellőzőrendszer rendszeres ellenőrzését a ventilátorlapátok eltömődéséhez és mosásához. Ez a megközelítés még egy modern házban is lehetővé teszi, amelyet nagyfokú feszesség jellemez, mindig friss és tiszta levegőt lélegezzen be.

Hasznos videó a témában

Videó # 1: A csésze felszerelésének titka a fürdőszobában és WC-ben:

Videó # 2: Külön szellőzés létrehozása a fürdőszobában és a WC-ben:

A kényszerített szellőztető rendszer felszerelése lehetővé teszi számunkra, hogy megoldjuk a beltéri szellőzés problémáját, amely a modern lakások és lakások szempontjából fontos. A fürdőszobákban és a WC-kben ritkán kerülnek ablakok, így az egyetlen helyes és ésszerű megoldás az, hogy intenzív légcserét biztosítson mesterségesen egy ventilátor beépítésével a rendszerbe.

Ventilálja a WC-ben - mondja, nem nedves!

A mosdóventilátor napjainkban kényelmes elem, hiszen a szobája optimális páratartalmat és kellemetlen szagokat távolít el. De ahhoz, hogy a rendszer hatékonyan működhessen, először az optimális paraméterekkel rendelkező eszközöket kell választania, másodszor, helyesen kell telepítenie. Ezekről a szempontokról fogok megvitatni ebben a felülvizsgálatban.

A fotón: az elosztóhálózatban igen sokféle ventilátor lehetőség van.

A kiválasztás és a telepítés jellemzői

Meg fogjuk érteni, hogyan válasszunk kiváló minőségű és megbízható terméket, és hogyan csatlakoztassuk azt a maximális üzembiztonság és a működési hatékonyság érdekében. Mindegyik tényező nagyon fontos, ezért alaposan olvassa el ezt a fejezetet.

Mit kell keresni a vásárláskor?

Ha mindent elvégezel magad, akkor a berendezés tervezési jellemzőivel kell foglalkoznia a legjobb megoldás kiválasztása érdekében. Nem tanácsom az eladók tanácsára támaszkodni a következő okokból: gyakran ismereteik a raktár választékára korlátozódnak, gyakran megpróbálják eladni a felesleges árukat, vagy ésszerűtlenül drágák.

Először is, fogok beszélni az építési típusokról, csak ketten vannak:

 • Axiális ventilátorok - a legelterjedtebb termékek a mi időnkben, a házon belül a csapágyak egy működő egység, amely miatt a forgás a pengék eltávolítja a levegőt a helyiségből. A fő plusz alacsony ár, a legfőbb hátrány a teljesítmény csökkenése az ellenállás arányában, vagyis ha magas emelkedés alsó szintjén él, akkor a tényleges hatékonyság nem lesz több, mint a bejelentett 10% -a;

Eszköz kiváló minőségű axiális ventilátor

 • A centrifugális változatok a kialakításban különböznek egymástól, a szokásos csavar helyett a levegőt egy pengével ellátott kerék segítségével távolítják el. A tényleges teljesítmény 2-3-szor alacsonyabb, mint az első típusé, de az ellenállással szembeni teljesítményveszteség minimális. Egy ilyen ventilátor a tizenkétemeletes épület első emeletén is hatásos lesz, tehát ha lakásra van szüksége, azt javasoljuk, hogy figyelj erre a termékcsoportra.

Centrifugális rajongók - produktívabb megoldás

A WC-ben végzett javítási munkák során a ventilátor felállításának kérdését a legmegfelelőbb megoldani, hiszen később a munka bonyolulttá válik, mivel a felület nem romlik. Fontos, hogy eldöntsük, melyik telepítési lehetőség kényelmesebb az Ön esetében: két megoldás létezik:

 • A ventilátoron jól ismert megoldás. Ebben a mechanikus rész rejtve van a szellőztető tengelyben, a külső pedig dekoratív rácskal kívül helyezkedik el. Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy a telepítési folyamat meglehetősen egyszerű, és egy kis időt vesz igénybe, és a mínusz az, hogy a munkafolyamatban minden esetben zaj hallható, drága modelleknél kevesebb, olcsó - több;
 • Csatorna rajongó - véleményem szerint ésszerűbb megoldás. Bár némileg nehezebb megfogalmazni, de helyének köszönhetően sokkal kevesebb zajt tesz. Ráadásul ezek a lehetőségek nagyobb teljesítményt nyújtanak, és maguk is megbízhatóbbak és tartósabbak (ezt a következtetést tettem személyes észrevételekből).

Centrifugális csatorna ventilátor - erőteljes és csendes lehetőség

Ha lakásban lakik, első kézből tudja, hogy az alsóbb szintekből származó szagok a közös szellőzőcsatornán át juthatnak be a szobájába. Ennek elkerülése érdekében javaslom, hogy vegyen egy ventilátort egy csavarkulccsal a WC vagy a fürdő számára.

Fő jellemzője a következő: ha a rendszer nem működik, akkor az üreg bejárata vékony függönyökkel van lezárva, és bekapcsoláskor a levegő áramlik vissza, és szabadon jut a szellőzőcsatornába.

Ez az egyszerű elem kiküszöböli a szagok bejutását a szobában.

Ha eldöntötte a tervezés típusát, akkor megkeresheti a kívánt lehetőséget. A legfontosabb dolog - ne tévedj, amikor kiválasztunk és veszünk egy minőségi és megbízható lehetőséget. Megmondom, milyen tényezőkre kell figyelnie, hogy megtalálja a legjobb megoldást:

A ventilátor felszerelhető hüvelyekre vagy csapágyakra. A második lehetőség sokkal előnyösebb, sokkal megbízhatóbb és tartósabb.

Ezeknek az ajánlásoknak a használata megóvja attól a kérdéstől, hogy hogyan válasszon ventilátort a fürdõszobában és a WC-ben, tudnia kell, hogy szükséges-e a szükséges kialakítás és a szellõzõ tengely átmérõje.

A méretek eltérőek lehetnek, mivel a bányák átmérője a házakban és a lakásokban eltérhet

A nagy gyártók áttekintése

A piacon lévő termékek tekintetében a vevőknek problémái lehetnek a hatalmas termékválaszték miatt. Beszélni fogok azokról a lehetőségekről, amelyek a pozitív oldalon bizonyultak, és méltán népszerűek a vásárlók körében.

A Vents márkanévvel indulok, amely meglehetősen széles körű módosításokat kínál, a fő termékcsoportok a következők:

 • Az axiális ventilátorok különböző formatervezési mintákban és nagyon jó technikai mutatókban különböznek egymástól, mint az ár, a márkától függően, a termék ára 650-2800 rubel. Különösen figyelemre méltóak a csendes modellek, amelyek költsége 1600-2000 rubel;

"Csendes szellőzőnyílások" modell - alacsony zajszint és energiatakarékos, mindössze 7,5 W teljesítményű, 97 köbméter kapacitással

 • A centrifugális csővezeték-változatok alkalmasak a magas emelkedésű padlók alsó szintjére és olyan helyekre, ahol a szellőzőrendszerben lévő ellenállás magas. A termék ára a teljesítménytől függően 2-900-5000 rubel lehet.

Centrifugális opciók - erősebb ventilátorok

A Domovent termékeit a demokratikus ár és a jó teljesítmény jellemzi, az összes terméket két csoportra osztanám:

 • Az axiális ventilátorok viszonylag vonzóak, míg a modelltől függően a költségek 650 és 1000 rubel között mozognak. A minőség megfelel minden szabványnak, így bármilyen típusú épületben használható;
 • A gyártó csatorna rajongói 380 és 650 rubel között fognak fizetni. Ez az egyik legköltséghatékonyabb megoldás, ugyanakkor a tervezési teljesítmény még magasabb lesz, mint az axiális modellek, mivel a rendszer a szellőző tengelyen helyezkedik el.

A csatorna ventilátorok kompakt méretűek és nagy teljesítményűek.

A lengyel "Equation" vállalat elegáns kivitelű és alacsony zajszintű ventilátorokat kínál. A termékek megjelenése megfelel a legmagasabb követelményeknek, a költség 1000 és 3000 rubel közötti.

A rozsdamentes acéllemezes ventilátor 2000 dollárba kerül.

A spanyol márka "SATA" magas színvonalú és megbízható berendezést kínál, amely vonzó megjelenést és jó teljesítményt nyújt. Az axiális módosítások 1600-ról 7000-re kerülnek, és a csatornamódosítások átlagosan 4-7 ezer rubelre kerülnek.

Az európai gyártók nagy figyelmet fordítanak a tervezésre.

Egy másik spanyol márka, amely hazánkban nagyon népszerű: "Silent", a vállalat termékei a legmagasabb minőségűek és megbízhatóságúak, de az ár sokkal magasabb, mint a szokásos lehetőségek. Tehát a felső modellek 2-7 ezer dollárba kerülnek, és a csatorna módosításai 6 és 50 ezer között lesznek.

A "Silent Barcelona Design" modell több mint egy ólomüveg ablak, mint egy rajongó

A Ballu cég nagyon jó minőségű és megbízható, de ugyanakkor olcsó rajongókat tesz lehetővé. A költségek átlagosan 1200 és 2600 rubel közöttiek. Én magamtól szeretném megjegyezni, hogy ez az opció az ár-minőség tényezők arányának egyik legjobbja.

A "Ballu" jó megoldás minden fürdőszobában.

Egy másik cég, ami lehetetlen megemlíteni - "Electrolux". Ez a svéd gyártó számos kiváló minőségű háztartási készüléket gyárt, beleértve a rajongókat is. Költségük a márka és a teljesítmény függvényében 1600-8000 rubel.

Az Electrolux cég termékei nem igényelnek különleges előadást.

telepítés

Most nézzük meg, hogyan kell a ventilátort a WC-ben telepíteni, a munka nem nehéz, azonban a telepítési utasításokat nagyon óvatosan kell követni, mert a munka elektromos berendezésekkel kapcsolatos. Először el kell döntenie a kapcsolat típusáról, a következő lehetőségek közül választhat:

 • Ha a design időzítőt tartalmaz, akkor a rendszer az alábbiak szerint csatlakozik. Az időzítő áramellátása a lámpatestből történik, így a rendszer be van kapcsolva egy bizonyos idő elteltével vagy egyidejűleg a fény bekapcsolásával. Ez a lehetőség kényelmesen használható, de néha ki kell kapcsolnia a ventilátort, és be kell kapcsolnia, ami nehéz egy automatikus rendszerrel;

Úgy néz ki, mint egy kapcsolat diagram - minden nagyon egyszerű és egyszerű

 • Ugyanazt a rendszert hozhatja létre, de észreveheti a kapcsoló bekapcsolását. A készüléket a WC-ben kell elhelyezni a személy számára. Az ilyen megoldás kényelmes, mivel be tud kapcsolni és ki lehet kapcsolni a rendszert, de ha nem érinti a kapcsolót, az beavatkozás nélkül fog működni;
 • A legegyszerűbb, de a legmegbízhatóbb megoldás a készülék be- és kikapcsolása. Ismét a vezetést közvetlenül a WC-ből kell végrehajtani, ami fontos a befejező munkálatok előkészítése és a kapcsoló felszerelése előre;

Egyszerűen nincs egyszerű kapcsolódási lehetőség.

 • A fenti berendezés jobb áttekintése egy olyan kialakítás, amelyben van egy időrelé. Vagyis a felvétel manuálisan történik, és egy bizonyos idő elteltével automatikusan leáll. Ez nagyon kényelmes, mert a gyakorlat szerint sokan elfelejtik kikapcsolni a ventilátort, és csaknem napokig dolgozhatnak;

A leállítási késleltetés önállóan megvalósítható, elegendő a relét a fenti séma szerint csatlakoztatni

Vannak más lehetőségek is, de nincs értelme leírni őket külön-külön, mert ugyanolyan módon kapcsolódnak egymáshoz, csak a design tartalmaz további elemeket: páratartalom-érzékelő, hőmérséklet-érzékelő, mozgásérzékelő. A WC-ben ajánlatos az utolsó lehetőség kivételével használni, az elsőek alapvetően haszontalanok.

A "do-it-yourself" telepítés több alapvető lépést tartalmaz:

 • Először is ki kell kapcsolnod a hálózatot. Egyszerűen kikapcsolja az egész rendszert vagy annak egy részét, amely a WC-nek felel. Ne felejtsd el ellenőrizni, hogy a villamos energia nincs-e csatlakoztatva, de ha kevered valamit, az eredmény nem lesz a legkellemesebb;
 • Ezután gondoskodnia kell a munkaterület megvilágításáról. Az idő nagy részében nincs ablak a WC-ben, és ha kikapcsolja a fényt, alig lehet dolgozni lámpa nélkül. Sokan elfelejtik ezt a szempontot, és ennek következtében sötétben kell dolgozniuk, vagy gyorsan keresniük kell egy zseblámpát a szomszédjaikból vagy saját raktárukból;
 • Mielőtt a kipufogó ventilátort telepítené, meg kell adnia a tápegységet. Az ideális megoldás az összekötődobozból áll, ahol minőségi kapcsolatot hozhat létre, és a kábelt a szellőzőcsatornához vezetheti. Ha a kivitelezés befejeződött, akkor egyszerűen nincs más módja a villanykörtéhez való csatlakoztatáshoz, akkor a lámpából táplálnia kell, a vezetéket leggyakrabban a mennyezetre kell helyezni (ha vakolat van, kábelcsatornát kell telepítenie);

Minden csatlakozás a betéteken keresztül történik, a csavarás és az elektromos szalag nem megengedett.

 • Ha a rendszer működésbe lép, amikor a fény be van kapcsolva, akkor áramkört kell vezetni egy villanykörte által, a részletes diagram felül van;
 • Ha a telepítést a bányában végezzük el, fontos, hogy a szerkezet minél szorosabb és biztonságosabb legyen. Ha nem akarja végrehajtani ezt az időigényes folyamatot, akkor a legjobb megoldás a csővezeték kihúzása, egy rajongó beillesztése, és a levegő bevezetése a végére kerül;

A csatorna-ventilátor felszerelésének egyik változatát a rendszer később lezárja egy mennyezetburkolat

 • Ha végrehajtott egy változatot egy kapcsolóval, akkor ne felejtsd el tölteni rá a vezetéket. Bár ebben az esetben azt javasolnám, hogy kapcsolatot hajtson végre egy kábellel, lánc lóg a fedőlapon, húzza, amely bekapcsolja a rendszert. Ez a design sokkal könnyebben csatlakoztatható, mert csak csatlakoztatja a ventilátort a hálózathoz, és nem kell megtartania a kábelt egy kapcsoló vagy egy villanykörte által;

A kábel hosszú lehet, így bárki bekapcsolhatja a rendszert

Hagyjon vezetéket, hogy szükség esetén húzza ki a ventilátort az ellenőrzés és a karbantartás érdekében a kapcsolat károsítása nélkül.

 • Miután csatlakoztatta a dizájnt az egyik módon, ellenőriznie kell a rendszer teljesítményét. Ehhez kapcsolja be a villamosenergia-ellátást, és rajongó él, ha minden úgy működik, ahogy kell, akkor a munka folytatódhat. Ha az építmény egyáltalán nem működik, vagy nem működik megfelelően, akkor keresést végeznek a probléma miatt, akkor lehet, hogy rossz kapcsolat vagy rossz kapcsolat bármilyen kapcsolaton;
 • Ami a rögzítőelemet illeti, akkor lehet két lehetőség. Ha a test egy darabból áll, akkor a keret hátulján folyékony körmöket alkalmaznak, majd a szerkezetet helyezzük és szorosan nyomjuk. Ha van egy rögzítő keret az építésben, amelyben a ventilátor beakad a helyére, akkor először be kell ragasztani, majd csak helyezze a főegységet.

A folyékony szögek jól illeszkednek a ventilátorhoz

következtetés

Mindig próbálja meg kiválasztani a legjobb megoldást - zajmentes a visszacsapó szeleppel és időzítővel. Nem szabad megmentenie a minőséget és a kényelmet, jobb egy megbízhatóbb választék megvásárlása. Természetesen a helyes telepítés nem kevésbé fontos, ezért nézze meg a videót ebben a cikkben, jól mutatja a folyamatot, ha nem ért meg valamit - kérdéseket tegyen fel a megjegyzésekben.

Ventilátor beszerelése a WC-ben

A fürdőszoba minden szobája fokozott figyelmet igényel a magas páratartalom miatt. Ennek következménye a gomba, a penész, a kellemetlen szag. A következmények elkerülése érdekében a ventilátort gyakran a WC-ben szerelik fel.

A mosdó jó minőségű szellőztetése megakadályozza a gomba formájának megjelenését a falakon.

Ventilátor telepítés. A természetes szellőzés munkáját meghatározó főbb pontok:

 • a szomszédos szobák kellemetlen szaggal rendelkeznek;
 • a szoba szárítási ideje megnő;
 • penész megjelenik a falakon;
 • gyenge szellőztetési vontatás, amelyet egy lit megvilágítással azonosíthat;
 • Ezek a bajok minden szezonban megjelennek.

A kipufogóventilátorok fajtái

Az axiális ventilátorok különösen népszerűek. A kerék és a széles pengék a hengerben találhatók, és elektromos motorral vannak felszerelve. Költsége alacsony, és nagyon hatékonyan működnek. Alkalmasak minden épület felső és alsó szintjén történő felszerelésre. A helyzet legmegfelelőbb pontja egy ablaknyitás lesz.

Rendszer axiális ventilátor.

A radiális elszívó ventilátort egy összetettebb szerkezet különbözteti meg, és úgy néz ki, mint egy üreges burkolatba burkolt pengeszerű kerék. Ez az eszköz segít csökkenteni a felhasznált villamos energia mennyiségét. Az ilyen típusú készülék nem fél a rendkívül alacsony és magas hőmérsékletektől. Ez a ventilátor a szellőző tengelyen van rögzítve. Ez a modell leggyakrabban a WC-szobába kerül.

A csatornatípusú rajongók sokkal produktívabbak, mint az előző verziók. Azonban a helyén való elhelyezése nem könnyű. Ezért a telepítést gyakran szakértők végzik. Ez a kialakítás a cső belsejében van rögzítve. Kerek és téglalap alakú csatornákba vannak szerelve. Működés közben ilyen ventilátor szinte nem zajt. Hosszú ideig szolgál.

A centrifugális rendszerek drága opcióknak vannak osztályozva, kiváló minőségű teljesítménymutatókkal rendelkeznek, háromszor nagyobbak a tengelyirányú eszközök működéséhez képest. A pályán lévő levegő semmilyen akadályt nem mutat. Ez a rendszer egy egyszerű rendszer szerint épül fel. Ezt egy spirál alakú testtel lezárt járókerék képviseli. És 2 tárcsa is az esztergált pengével. A fő kerék kapcsolódik az elektromos motorhoz. A kések alakja kis zajszintet biztosít.

A ventilátor kiválasztásának és telepítésének jellemzői

A ventilátor egyik vagy másik változatának előnyben részesítéséhez a szoba jellegzetes sajátosságait figyelembe véve:

Radiális elszívó ventilátor rajzolása.

 1. A rendszer teljesítményjelzőit a levegőcsere lehetősége jellemzi, és a helyiség területének a tömegváltozás mértékével való szorzása 1 óra alatt megszorozható.
 2. Az ártalmatlanság jele. Úgy tűnik, alkalmas a jelentős páratartalmú és a mintavételi minőségi előírásoknak való megfelelés érdekében.
 3. A termék zajszintje. Ezek a mutatók nagyon fontosak, mivel a durva és kellemetlen hangok nem a legjobb módja annak, hogy befolyásolják az idegrendszer működését. Természetesen nincs teljesen csendes eszköz, de jelentősen csökkenthető a teljesítménye. Ehhez helyezze el a zajelnyelőt és az alapot kiváló minőségű hangszigetelő anyagokkal végezze.
 4. Számos modell rendelkezik funkcióval az áramváltáshoz és a készülék kikapcsolásához. A beállított időzítő segítségével csatlakoztathatja a készüléket a megadott időtartamhoz. Bizonyos, nedvességérzékelővel rendelkező készülékek automatikusan bekapcsolják és kikapcsolják az eszközt.

Ez az opció magában foglalja a kialakítást egy visszacsapó szeleppel. Az ilyen munkák során elkerülhető a légtömegek fordított mozgása a fő kipufogócsatornatartóból. Egy ilyen kipufogó ventilátor készülék védi a szobát az utcai por és alom penetrációjától, kellemetlen szagoktól.

Telepítési ajánlások

A ventilátor kapcsolási rajza.

 • ragasztó;
 • dugók;
 • csavarhúzó;
 • fan részletek.

Nézze meg néhány kérdést és választ:

 1. Lehetőség van a ventilátor felszerelésére a javítás során? Természetesen a helyiség javítása a lehető legjobb feltételeket biztosítja a motorháztető beállításához. Ez a folyamat később is elhalasztható. Ne aggódj a külső bevonatok károsodása miatt. Ezenkívül nincs szükség különleges tudásra és készségekre, még a kezdő is megbirkózik a munkával.
 2. Hogyan helyezhetek rajongót a saját kezeimhez?
 • vegye le a fedelet a készülékről;
 • A hátoldalon zsírozzuk a testet ragasztóval vagy folyékony körmökkel kezeljük, rögzítsük egy adott ponton;
 • szerelje be a szellőző rácsot rögzítőkkel vagy csavarokkal. Nedves ruhával vagy porszívózással törölni kell.
 1. Hogyan kapcsolódik a ventilátor az elektromos árammal? A ventilátor csatlakozik a dobozhoz, ahonnan a helyiség összes kapcsolója bekapcsol. Itt lehetséges egy lehetőség - az eszköz azonosítása két gomb segítségével, amelyek közül az egyik bekapcsolja a ventilátort.
 2. Melyik ponton jobb a kipufogó ventilátor felszerelése? A vécében elpárolgott levegő kibocsátására szolgáló eszközöket a falon lévő lyukba rögzítik, amelyet kifejezetten erre a célra készítettek. A műanyag cső biztonságosan rögzítve van ebben a nyílásban, és vakolattal tömítve.
 3. Lehetőség van arra, hogy a kipufogó eszközt a régi minta panelházába helyezzük? Ezek az épületek általában fém szellőző rácsokkal rendelkeznek. Általában ez a design a fürdőszoba és a konyha közötti helyiségben található. Megköveteli az új berendezés kialakítását egy elszívó ventilátor formájában. Ilyen célokra a műanyag dobozokra fel kell raktározni, és rögzíteni kell a szellőzést a WC-bejáratnál.
 4. Lehetőség van a ventilátor felszerelésére függesztett mennyezetű helyiségekben? Legtöbbször ilyen esetben a szellőzőrendszer közvetlenül a mennyezet alatt rögzíthető. Ehhez különleges hüvelyeket és dobozokat kell tenni.

Fan ár: néhány pont

A WC-ben lévő ventilátorok eltérő költséggel járnak, ami a márka, az anyagok és a gyártás nehézségeitől függ. Az olcsó opciók csak néhány száz rubel lehetnek. Az olyan kiegészítő elemek, mint például a kábel, az időzítő, a különböző érzékelők és vezérlők jelenléte jelentősen növeli az árat.

Jelentős költség különbözteti meg a ventilátort a visszacsapó szeleppel.

A design megakadályozza a tömegek bejutását a bányából. A készülék nagyon kényelmes és megéri a pénzt.

A szükséges funkció egy nedvességindex jelenléte lesz, amely könnyen meghatározza a megfelelő szintet és bekapcsol, ha szükséges. Ennek eredményeképpen megfigyelhet egy kis energiafogyasztást, ami gyorsan lehetővé teszi a költségek megtérülését. Ide tartozhat távirányító vagy óra. Az ilyen eszközök több díszítő szerepet töltenek be.

A modern design rajongói jól védik a helyiséget a magas páratartalomtól, kellemetlen szagoktól, penésztől és különböző rovaroktól, jelentős energiát takarítanak meg. Az ilyen rendszerek abban az időben szerepelnek, amikor igazán szükséges. Nagyszerű dekoráció lesz minden szobában.

A ventilátor egy visszacsapó szeleppel lesz a legkényelmesebb megoldás. Nem enged meg idegen szagokat belépni a szobába. Az ilyen WC-készüléket elsősorban olyan házban gyártják, amely megbízható védelmet biztosít a nedvességtől. Teljesen biztonságosak és megfelelnek az átlagos teljesítményszintnek.