Legfontosabb > Csapok

A csaptelep helyes beszerelése a fürdőszobában végezze el

A csaptelep beépítése a fürdőszobába saját kezűkkel lehetőséget biztosít azok számára, akik mindent megtesznek magukon. Ebben az esetben nemcsak a munka helyességét és következetességét kell megtanulnia, hanem figyelembe kell vennie az összes árnyalatot és funkciót is. Ebben az esetben önállóan és kiváló minőségben cserélheti ki a csapot. A munka valójában egyszerű, de felelős. Vessünk egy közelebbi pillantást arra, hogyan helyezzük el megfelelően a csapot a fürdőszobában és hol kezdjük?

Szigetelés és szerszámok

Mielőtt a csapot a fürdőszobába telepítené, néhány eszközt és fogyóeszközt kell készítenie. A munka gyors és hatékony elvégzéséhez a következőkre van szüksége:

 • fogó;
 • állítható csavarkulcs;
 • maszkoló szalag;
 • Teflon tömítőszalag.

A maszkoló szalagot a rögzítőanyák eltakarására használják, hogy elkerüljék a nikkelezett bevonatok károsodását az összeszerelés vagy szétszerelés során. A kulcs szükséges a régi mixer bontásához. A legtöbb esetben egy fumkával (FUM) ellátott teflon szalagot használnak a vízszigeteléshez. Annak ellenére, hogy a modern anyagok rendelkezésre állnak, néhány vízvezeték a régi használt cabol, de mégis fumka is előnyösebb.

Szigetelt tekercselési szálak az óramutató járásával megegyező módon több rétegben. Az anyacsavar meghúzásával a szalagot be kell nyomni, a tömítést tömíteni. Fontos megjegyezni, hogy a szigetelés szélét melyik irányba vezesse. Ellenkező esetben el fog csúszni, és vissza kell húzódnia - a régi szalagot el kell távolítani, az új pedig a megfelelő irányban kell feltekernie. A legtöbb esetben a felsorolt ​​eszközök és anyagok elegendőek ahhoz, hogy a csapot a fürdőszobába cserélje vagy telepítse.

Telepítési módszerek és előkészítés a telepítéshez

Az új termék tervezett telepítésének helyszínén a telepítés függ. Például be lehet ágyazni egy keverőt vagy fel lehet szerelni egy falra. Ha figyelembe vesszük az első opciót, akkor közvetlenül a falba ágyazódnak vagy a kád fedélzetére vannak felszerelve. A keverőt fel lehet szerelni a rackre. Ilyen telepítés lehetséges a szabad hely jelenlétében a fürdőszobában, vagy amikor a cső a padlón keresztül. A legdrágább termékek ma rack-típusú keverők, amelyek választéka nagyon változatos.

A csaptelep beépítése a falra abban az esetben történik, amikor a mosdó és a kád a közelben található. Ez az opció lehetővé teszi, ha szükséges, könnyen szétszerelhető, például a keverő cseréjére. A falra szerelés előnye vonzóbb megjelenés, de a csatlakozó tömlőkhöz nem férhet hozzá. Érdemes megjegyezni, hogy ha a mosogató vagy mosogató könnyen eltávolítható, akkor a csaptelep először csatlakozik, és csak ezután lesz a vízvezeték szerelvény.

Mielőtt a csapot a fürdőszobába telepítené, maga készítse el az eszközt, amint azt az alábbiakban tárgyaljuk, valamint a falra szerelhető vízcsatlakozókat is. Alapvetően a keverő felszerelésére szolgáló szerelvények már rendelkezésre állnak. Abban az esetben, ha nem állnak rendelkezésre, vagy a régi csöveket kicserélik, akkor újak hozzáadásakor a következő fontos szempontokat kell figyelembe venni:

 • a forró vizet balra, a hideg vizet jobbra szállítjuk;
 • a szerelvények tengelyei közötti távolságnak 150 mm-nek kell lennie;
 • ha a fürdőszobai csaptelep oldalra van felszerelve, akkor az optimális magasság 150-200 mm;
 • A csapkötés területének álcázására a szerelvényeket be kell ágyazni a falba.

Ezután folytathatja a keverő összeállítását a későbbi telepítéshez.

A régi szétszerelés és egy új keverő összeállítása

A régi csaptelep eltávolítása a fürdőszobában nem okozhat problémát. A legfontosabb az, hogy leállítsák a forró és hideg vizet a keverőbe. Ezután le kell üríteni a csaptelepen maradt vizet, és elkezdheti eltávolítani. Bontáskor nem kell sok erőfeszítést megtennünk annak érdekében, hogy ne sérülhessünk a falon lévő szerelvény menetes csatlakozása.

Ha a szál sérült, akkor a szerelvény eltávolításához meg kell szüntetni a fal egy részét. Nincs más módja ennek az elemnek a helyére. Ezért óvatosnak kell lenni, ne rohanjon. A régi szelep szétszerelése után alaposan meg kell tisztítani a szerelvényeket a szigeteléstől.

A legtöbb esetben a termékeket összeszerelt állapotban értékesítik, így a vásárlás után össze kell szerelni a fürdőszoba csapot. A vásárlás során ellenőriznie kell a teljességet. Minden tételt celofánba kell csomagolni. A teljes készletnek az alábbi részekből kell állnia:

 • fő egység;
 • gúnár;
 • tömítések;
 • dekoratív csészék;
 • eccentrics;
 • zuhanyfejek;
 • tömlőt.

Az összeszerelési folyamat szükségessé teheti az anyák meghúzását. Annak érdekében, hogy ne károsítsa a felületet, a szivacsot vagy az anyát több rétegben szalaggal vagy maszkoló szalaggal csomagolják. Ha az elem sérült, akkor helyettesítése problémás lesz.

Telepítési folyamat

Meg fogjuk érteni, hogyan kell a csapot a fürdőszobába felszerelni? Először meg kell csavarni az excentrikákat. A bemeneti szerelvények középpontjai között 150 mm távolság van. A telepítés során hiba esetén tranziens excentrikákat kell telepíteni. A menetes csatlakozásnál csavarozza be a szerelvényeket.

Ezután készítsük el a daru testének tartóját, szükség van a vízszintes helyzet ellenőrzésére. Ahhoz, hogy a csatlakozás a vízvezetékkel el legyen rejtve, használjon díszítő csészéket. Amikor a keverőt a fürdőszobába csatlakoztatja, ügyeljen arra, hogy a vízzáródás megakadályozása érdekében helyezze be a tömítő gélt. Ezután folytathatja a szelepház végleges szerelését, amely az anyák meghúzásával csökken, ami megbízható kapcsolatot biztosít.

Miután a keverőt a fürdőbe telepítette, meg kell vizsgálni a telepítést, amelyhez hideg és meleg vizet biztosítanak. Ha szivárgás van, akkor az anyákat újra meg kell szorítani, de a legfontosabb dolog nem túlzás. A következő csatolt gander. Víz áramlik rajta. A csaptelep beépített házának aljához egy menetes csatlakozással van ellátva.

Felülről szerelje fel egy tömlő és öntöződobozt. A zuhanycső rögzítését a keverőbe szabványos anyával rögzítik. Összeszereléséhez egy öntöző kanna kúp alakú vegyületet használnak. Az összeszerelésnél ne felejtsük el létrehozni egy tömítőgyűrűt. Ezután válassza ki azt a helyet, ahol a tartó felszerelhető a falra, és fúrjon lyukakat. A használati csavarok rögzítéséhez. Ez volt a keverő telepítésének utolsó szakasza.

Hogyan szereljük fel a keverőt oldalra?

A fentiek mellett a keverőt a fürdőre vagy a mosdókagylóra is fel lehet szerelni. Ez általában a meghatározott egészségügyi berendezések fedélzetén történik. A telepítést ilyen típusú csövek végezhetik:

 1. Metal. Kiváló minőségű keveréket biztosít. A szerelés falon vagy betonon lehetséges. A telepítést összetettség és összetettség jellemzi.
 2. Hőálló fémplasztika. Használt megbízható kapcsolatokhoz, de ritkán használják.
 3. Rugalmas tömlő Egy egyszerű és olcsó alternatíva a vízvezető és a keverő összekötésére. A kapcsolatot a megbízhatóság és a rugalmasság jellemzi. De egy ilyen tömlőt nem szabad betonba vagy falba helyezni, mert viszonylag gyors hiba következett be.

Hogyan szereljük fel a csapot a mosdókagylóra? Először ki kell deríteni és meghatározni a szállítóvezetékek hosszát. Ehhez ideiglenesen csatlakoztatni kell a csapot a mosogatóhoz vagy a fürdőhöz. Miután megtörtént a keverő beömlőnyílása közötti távolság, amelyre a víz kerül beadásra, figyelembe vesszük a szögeket és a hajlításokat. Alapvetően flexibilis tömlőt használnak az ellátáshoz. Szükséges elkerülni a feszített állapotot, de túl hosszú a semmibe. Figyelmet kell fordítani nem csak a méretre, hanem az alkatrészek minőségére is.

Ezután telepítse az eszközt a következő sorrendben:

 1. Gumitömítéseket szerelnek a helyükre, a tápvezetékek csatlakoznak a szelephez anyákkal.
 2. A keverőházban egy speciális mélyedésbe gumiburkolatot helyeznek el a tömítéshez.
 3. A tömlõket a tálban levõ lyukba helyezzük, a tömítést a tál és a keverõ között helyezzük el. Miután a készülék a helyére került.
 4. A készüléket csavarral és anyával rögzítik. Ügyelni kell arra, hogy a telepítés szilárd legyen. Ezután húzza meg az anyákat, de az erőfeszítést figyelni kell, nehogy túlfeszítse.

A következő lépések hasonlóak a készülék falra történő felszereléséhez. A csaptelep beszerelése a fürdőszobában nem bonyolult eljárás. A legfontosabb az, hogy kövessük a fent leírt ajánlásokat. Mielőtt összegyűjtené a keverőt, meg kell ismerkednie a készülékhez mellékelt használati utasítással. Ez elkerülheti az előre nem látható helyzeteket és a termék károsodását.

Csővezeték elosztása a fürdőszobában: a rejtett és nyílt lerakó rendszerek elemzése

Hagyja a fürdőszobában a javításokat a vízcsövek teljes cseréjével? A kommunikáció lapján általában sok idő és pénz vesz igénybe. Elfogadom, szégyen lesz, ha hamarosan javítás után az egyik cső szivárog, vagy komolyabb lesz a leállás. Ennek elkerülése érdekében nemcsak ötletre van szüksége, hanem ismernie kell a csővezetékek alapelveit is a fürdőszobában.

Sok, még kezdő házi mester is készen áll a vízvezeték-munkák elvégzésére. És ez teljesen lehetséges, mivel az új technológiák és anyagok jelentősen leegyszerűsítik a mérnöki rendszerek telepítését és karbantartását. A csövek elosztása a fürdőszobában vagy a kombinált fürdőszobában is elvégezhető.

Ez a cikk megvitatja a csővezetékek elveit a fürdőszobában. Megmagyarázzuk a különbségeket a tömítések rejtett és nyitott rendszerei között, és elmondjuk, hogyan kell elvégezni a közművek bekötését. Az anyag tematikus fotókat, grafikonokat és videókat tartalmaz, amelyek segítenek jobban megérteni a probléma lényegét.

Hogyan kezdjünk?

Ne vegyen példát azokról, akik "szemmel" szeretnek mindent megtenni. Kezdje el a jövőbeli elrendezési tervet. Ez feleslegesnek és túl bonyolultnak tűnhet, de ennek ellenére egy ilyen projektre van szükség. Ezzel pontosan meghatározhatja az egyes vízvezetékberendezések optimális helyét, kiválaszthatja a szükséges csővezetékek alkatrészeit és elemeit, és meghatározhatja azok fogyasztását.

Ajánlatos elindítani a projektet a fürdőszobába tervezett egészségügyi berendezések listájáról. Fontos tudni, hogy ha a házban van egy külön WC és egy fürdőszoba, akkor mindkét szobához elrendezési tervet kell készíteni. Ez annak a ténynek az eredménye, hogy kommunikációjuk összeköttetésben áll, és külön nem szerelhető fel.

Miután eldöntötte a vízvezeték-listát, meg kell jelölnie, mely csöveket kell az egyes készülékekhez eljuttatni.

Navigálhat ehhez a sémához:

 • Bármilyen típusú fürdő vagy zuhanyzó. Csatlakoztatja a hideg, meleg vizet, valamint a szennyvizet.
 • Mosdókagyló. Csatorna, meleg és hideg vízellátás.
 • Bidé. Csatlakozás a forró, hideg vízellátáshoz és a szennyvízcsatornához.
 • WC-tál Csatlakoztatja a hidegvizet és a csatorna vezetékét.
 • Mosógép. Csatorna és hidegvízellátás.

A következő szakaszban ki kell alakítanod a jövőbeli projekt alapját. Ehhez pontosan elvégzik a helyiség pontos mérését, amely alapján a rendszer később elkészül. Kívánatos a grafikonpapír megfelelő méretarányú elvégzése.

Minden méretet szigorúan be kell tartani. Ez egy fontos projekt végrehajtásának fontos feltétele. Hasonlóképpen megmérik az összes egészségügyi berendezést is. Méreteikre azért van szükség, hogy a készüléket "a lehető legpontosabban" illesszék be a helyiségbe.

Ha még mindig nincs határozott döntés a vízvezeték elhelyezkedésével kapcsolatban, folytassa a következő lépéseket. Papíron, pontosan a felépített méreteknek megfelelően és a skála elrendezésével megegyező méretben, minden egyes vízvezeték szerelvény sematikus ábrázolása készült.

Ezután kivágják, és az így kapott számok a helyiség elrendezésének megfelelően beállíthatók úgy, hogy a műszerek legjobb helyét elérjék.

A következő követelményeket kell figyelembe venni. Az első a szennyvízcsatorna felújítójától hagyományosan telepített WC-t. Optimális esetben az illesztésen keresztül történő felengedése a felszálló egységhez van csatlakoztatva. Nagy távolság a felszállóktól, és még inkább a csővezetékben lévő fordulatok jelenléte zavarokat okozhat, és nem teszi lehetővé a berendezés normális működését.

A vízvezeték-szerelő készülékeket lehetőleg úgy kell elhelyezni, hogy a csatornák a WC-en keresztül kerüljenek. Ez az elzáródások nagyon jó megelőzése lesz.

A vécéhez a lehető legközelebb van a csatorna felújítóhoz ajánlott, hogy egy káddal vagy zuhanytálcával alacsony vízelvezetővel helyezze el. Ez azért szükséges, hogy megakadályozzuk a hajlamosító hajlamokat. A többi vízvezeték felszerelést bármilyen kényelmesen el lehet helyezni.

Ezenkívül kívánatos a szerelvények műszaki dokumentációjának alapos vizsgálata a csatlakozáshoz. Ha feltételezhető egy tipikus változat, amely biztosítja a csővezeték egyszintű elrendezését és a készülék szennyvízkivezetési tengelyének tengelyét, akkor nem merül fel probléma. Ha az atipikus kapcsolat feltételezhető, fel kell készülnie minden jellemzőjére.

A kapcsolat leggyakrabban a WC-ben lehet. A modelltől függően kisülésük ferde vagy egyenes lehet, valamint a padlóra vagy falra irányítható.

Atipikus lehet a csatlakozás és a zuhanytálca és a fürdők. A lecsapódásuk szétválasztása számos módon hajtható végre. Mindezeket a jellemzőket figyelembe kell venni a tervezési szakaszban.

Miután a vízvezeték telepítési helyek rögzítettek, a munka a megfelelő csővezetékek elhelyezésével kezdődik. A rendszer méretét szigorúan be kell tartani, csak így lehet a csövek helyes elrendezése a fürdőszobában.

Fontos árnyalat. A vízvezeték és a bútorok "elrendezésében" való részvétellel kapcsolatban ne felejtsük el, hogy a helyiség minden ajtaja nyitva kell lennie, és minden készüléknek kényelmesen használhatónak kell lennie.

A műszaki kommunikáció elrendezésének típusai

A vezetékezés megtervezése előtt ismernie kell a létező struktúrák típusát. Csak hárman vannak. És az egyik, az aljzatokon átmenő, gyakorlatilag nem használják. Ezért nem vesszük figyelembe.

Írja be az # 1-et. Soros elrendezés

A hideg és forró víz felhúzóitól az első fogyasztóhoz vezető csapokat alkalmazzák. Ebből csöveket helyeznek a második és tovább. A vízbevitel minden egyes pontja egy tee-el van ellátva, amelyikhez a fogyasztó csatlakozik. Általánosságban ez egy nagyon egyszerű rendszer. Csak akkor használható, ha a vízhasználók száma kicsi.

Ez annak a ténynek köszönhető, hogy egyszerre több vízkiosztó pont aktiválásával a nyomás nehezen gyengülhet, és elégtelen lehet a berendezés megfelelő működéséhez. Ez a következetes elrendezés fő hátránya.

Azonban az egy fürdőszoba és kis mennyiségű használt vízvezetékkel rendelkező apartmanok esetében ez a lehetőség lehet a legjobb. A rendszer jelentős hátrányai közé tartozik a csere vagy javítás egyik vízelvezető berendezés kikapcsolásának képtelensége.

És ez valószínűleg minden. Míg a szekvenciális elrendezés előnyei sokkal többet. Először is, egyszerű a tervezés és a telepítés. Nem lesz komplex rendszer, minden nagyon egyszerű. Ezenkívül ez az elrendezés a leggazdaságosabb megoldásnak tekinthető. A csövek és egyéb elemek fogyasztása lényegesen alacsonyabb lesz, mint más rendszereknél, a beszerelés költsége is minimális.

2. típus. A kollektor típusának bekötése

A kollektor típusú séma feltételezi, hogy minden fogyasztó a főutcához csatlakozik. Ehhez használjon egy különleges elemet, a gyűjtőt. Ez egy speciális eszköz, amely elosztja a víz áramlását.

Egy összetettebb verzióban, és ez a legjobb, minden kollektor kivezetésén egy elzáró szelep van. A kollektor típusú kábelezés a legalkalmasabb választási lehetőség.

Ennek több oka is van. Az első a nyomásesés hiánya a rendszerben. Minden fogyasztó ugyanazt a jó víznyomást kapja, még akkor is, ha a vízszivattyú minden pontját egyidejűleg működtetik.

Ha valamilyen oknál fogva a rendszer nyomása túl alacsony, akkor a fogyasztók egyikére, például a WC-re átmenetileg korlátozhatja a vízellátást, hogy növelje a nyomást másokra.

Ezenkívül a kollektor bekötése lehetővé teszi, hogy a vízvezetékből le kell tiltani a vízvezeték-szerelvényeket, ha ki kell cserélni vagy javítani kell őket. A rendszer nagyon megbízható. Valójában egy tömör cső minden fogyasztóhoz megy, kapcsolat és egyéb elem nélkül.

A szivárgás csak a gyűjtő területén vagy a készülék közelében található. Itt lesz könnyű felismerni. Emiatt a kollektoros vezetékekkel ellátott csövek rejtett módszerrel biztonságosan felszerelhetők.

Egy másik plusz az egyszerű használat. Ha probléma merül fel a vízvezeték szerelvénnyel, és például egy szivárgás van a keverőben, akkor nincs szükség a mosdó alá mászni. Elég, ha leállítja a meghibásodott elemet vezető szelepet a kollektoron, és várja meg a szakemberek érkezését.

Még egy nő vagy gyermek, aki nem ismeri a vízvezeték finomságait, meg tudja csinálni. Ebben az esetben az összes többi berendezés megfelelően működik.

Azonban a kollektor bekötése bizonyos hátránnyal jár. Először is, a tulajdonosnak több lesz, mint egy következetes rendszer, az összeg. Ez annak köszönhető, hogy minden egyes fogyasztónak fiókot kell elhelyeznie. Sokkal több anyag lesz.

Ezenkívül a kollektorok és az elzáró szelepek felszerelése akkor szükséges, ha a szelepek nincsenek felszerelve. És a rendszer maga sokkal bonyolultabb lesz, mint a sorozatos.

A vízvezetékek felszerelésének módszerei

A vízvezeték-szerelés telepítéséhez két lehetőség közül választhat: rejtett és nyitott. Vizsgáljuk részletesebben az utóbbit. A kültéri telepítés feltételezi, hogy a csövek és egyéb segédeszközök közvetlenül a falra vagy a padló felett helyezkednek el. Rendkívül megkönnyíti és csökkenti a beszerelésük árát. De a fürdőszoba átfogó nézete szenved ettől.

Az 1. módszer. Nyissa ki a tömítést

A nyílt telepítés előnyei magukban foglalják a műszaki kommunikáció állapotának folyamatos nyomon követését. A csövek mindig láthatóak, és a szivárgás megjelenése nem észrevehető.

Egy ilyen csővezeték felszerelése rendkívül egyszerű. A részletek a helyükön vannak rögzítve és rögzítve. Még egy kezdő vízvezeték-szerelő is képes megbirkózni a munkával, természetesen az elemek kombinálásának módjával. A telepítési költség minimális.

A hátrányok közé tartozik a nyitott csövek mechanikai károsodásának lehetősége. De nagyon fontos a műanyag részeknél. Az acélcsövek nem olyan könnyen károsodnak. Emellett a mérnöki kommunikáció mindenki számára elérhető, ami természetesen csúnya. Ezt a hátrányt lehet küzdeni. A huzalozási projekt végrehajtásakor meg kell próbálnia kiválasztani egy helyet a csőfektetéshez, hogy azok a lehető legszembetűnőbbek legyenek.

Nyilvánvaló, hogy ilyen módon nem lehet teljesen elrejteni őket. Ezért az otthoni kézművesek mindenféle formatervezést használnak az esztétikai csövek elrejtésére. A legegyszerűbb módja annak, hogy fedezzék őket a dobozban.

Leggyakrabban műanyag panelekből vagy gipszkartonból készült. Az utóbbi nedvességállónak kell lennie, mivel a fürdőszobában használják.

Ha a hely lehetővé teszi, akkor tökéletesen használható olyan hamis falak, amelyek mögött a csöveket lefektetik. A redőnyök jó megoldásnak tűnnek, különösen jól néz ki a mosdó mögött.

A kommunikáció maszkolásának megválasztásával meg kell értened, hogy az esztétika nem akadályozhatja a funkcionalitást, ezért minden maszkolási szerkezetnek olyan nyílásokkal kell rendelkeznie, amelyeken keresztül a csövek vizsgálata és szükséges javítása végbemegy.

Ezenkívül nem javasoljuk a csövek maszkolását. Ez például acélból készült alkatrészek. Hajlamosak a korrózióra, amely különösen gyorsan fejlődik a magas páratartalom mellett. Ezért csak a tiszta képet használják.

Maximálisan - zárja le a könnyen eltávolítható dobozokat, és rendszeresen végezzen vizsgálatokat a külső korrózió megjelenéséért, amelyek azonnal kezdenek harcolni.

2. módszer. A műszaki kommunikáció rejtett elhelyezése

A csövek elrejtése rejtett fürdőszobában az alkatrészek beépítésével történik az épületszerkezetek speciálisan vagy újonnan kialakított üregekbe beépítése. Ezek lehetnek a falakon kavargó kis fülkék vagy vésők, amelyek mérete kissé meghaladja a csövek átmérőjét.

A rejtett elhelyezkedéshez tartozik a csővezeték elhelyezésének esztrichbe való behelyezése, amikor a betonhabarcsréteg fel van szerelve a részeken.

E lehetőség kétségtelen előnye az esztétika. A műszaki kapcsolatok és a kommunikáció teljesen láthatatlan. A csővezetékek csövek vagy víztömítések formájában falra vagy padlóra vannak helyezve. A csövek véletlen károsodása nem lehetséges.

A módszer jelentős hátrányai közé tartozik a komplexitás, a költség és a csővezeték állapotának nyomon követésének képtelensége.

Vegyünk több rejtett telepítést. Először is, ez nem mindig lehetséges. Vágás vagy gouging strobe a falakon megengedett magánházak, épített szilárd tömb vagy tégla, valamint a lakások szabad tervezés.

Az utóbbiban a falak nagyobb vastagságúak. Minden más esetben esetleges ellentmondások az építési szabályzattal.

A csapágyszerkezetek jelentős terhelés alatt vannak. A hornyok jelentősen gyengítik őket. A nagyobb vastagságú falak esetében ez megengedett. A szabványos, a leggyakrabban használt tipikus épületekben, nem.

A shtrob táblák kivitelezése szigorúan tilos minden típusú épületben. Alternatívaként a hornyokat egy falburkolat mögé, egy esztrichbe vagy egy felsõ mennyezetbe lehet helyezni, ha szükséges.

Nehézségek merülhetnek fel a szennyvízcsatornával, ha a padló alatt el kell álcázni. Ez akkor történik, amikor például a fürdőszigeti kommunikációra van szükség, a szoba közepén vagy nagy távolságra a falig. A szennyvízcsövek nagy átmérőjűek, így azokat nem lehet az esztrichbe helyezni.

Ebben az esetben túl nagy és nehéz lesz, ami túlságosan nagy terheléssé válik a padlón, ami egyszerűen nem képes elviselni. A legjobb megoldás - egy kis dobogó építése, amely alatt elegendő hely lesz a közművek számára. A tervezés keret vagy blokk lehet.

Függetlenül attól a helytől, ahol a csővezetéket eltemetik és annak célja, az alkatrészek felszerelési módja nem változik. A vonal összes eleme egy speciális házba illeszkedik, az utóbbi az előkészített technológiai üregbe kerül.

A csővezeték elhelyezése után az üregek tömítettek, az alap síkja egyenetlen. Szükség esetén illessze be a bevonatot.

A rejtett telepítés fő hátránya, hogy képtelen nyomon követni a csővezeték állapotát. Ezért minden elemnek olyan korrózióállónak kell lennie, amennyire csak lehetséges és szorosan kapcsolódik. Az illetékes telepítés nagyon fontos.

A rejtett telepítés legjobb módja a műanyag, réz és fém csövek.

Egy másik fontos szempont, amelyet figyelembe kell venni a süllyesztett csöveknél, hogy megakadályozza a kondenzátum kialakulását. Ha ez megtörténik, nedvesség jelenik meg a szerkezet belsejében, amely előbb-utóbb meg fogja okozni a megsemmisítését.

Ezért javasoljuk, hogy a csövet forró vízzel helyezze a hidegre. Ezenkívül mindkét részt be kell szigetelni a szigetelőanyagba, például merilonba vagy hasonlóba.

Tulajdonságok input kommunikáció a lakásban

Miután eldöntöttük, milyen típusú csőszerelést a WC-ben és a fürdőszobában, befejeztük a projekt elkészítését. Annak érdekében, hogy a rendszer hibátlanul működjön, fontos, hogy a kommunikáció a lakáshoz megfelelően történjen. Nézzük meg, hogyan kell csinálni.

Először is, a beömlőnyílásnál egy zárószelepnek kell lennie, ami szükség esetén le tudja állítani a vízellátást. Ha a szelepek már megvannak, akkor ellenőrizni kell a minőségét.

Az új épületekben általában jó minőségű csomópontok vannak telepítve, régi házaknál az elavult készülékek képesek állni. Ajánlatos a jó minőségű bemeneti gömbcsapot felhelyezni.

Fontos pont. Ha be kell zárnia / kinyitnia kell a készüléket, akkor simán meg kell tennie. A fogantyún lévő éles csavarás hidraulikus sokkot idézhet elő, ami károsíthatja a vízvezetékberendezést.

Közvetlenül a golyóscsap után ajánlott különleges szivárgásvédelmi rendszert felállítani, és elzáró szabályozott szeleppel ellátott. Miután felszerelte az önmosó főszűrőt. Ez eltávolítja a durva szennyeződéseket a vízből, ami jelentősen megnöveli az eszközök élettartamát. Mögötte kell elhelyezni a készülékeket, vízmérőket, ha szükséges.

Ezután csatlakoztathat egy vízáram szabályozót. Ez nem egy kötelező elem. Csak akkor szükséges, ha problémák vannak a víz nyomásával. Továbbá a nyílt vagy rejtett szerelési típus szekvenciális vagy kollektoros huzalozása történik.

Hasznos videó a témában

A csövek elhelyezésének részleteit a fürdőszobában:

A rejtett huzalozás végrehajtása:

A vízellátás és a szennyvíz következtetéseinek kiaknázása:

Függetlenül gondoskodik a csövek a fürdőszobában vagy a kombinált fürdőszoba elég képes otthoni mester. A tapasztalatlan vízvezeték-szerelőnek szigorúan követnie kell az utasítások követelményeit, helyesen és hatékonyan végezze el az összes munkát, válassza ki a megfelelő csöveket és egyéb elemeket. Nem olyan nehéz. Ha kétségei vannak a saját képességeivel kapcsolatban, kérjen szakképzett mentort, vagy kérjen segítséget szakemberektől.

A csaptelep behelyezése a fürdőszobába: 5 lehetséges probléma a cél eléréséhez

Új csaptelep beszerelése a fürdőszobában

A csaptelep beszerelése a fürdőszobában - a feladat nem nehéz, de nagyon felelősségteljes. És a végrehajtás során egy egész lánc különféle nehéz helyzetekben felmerülhet. Annak érdekében, hogy megértsétek, mit találkozhatsz, példaként megismerem azokat a problémákat, amelyekre megoldást találtam.

1. probléma: új eszköz kiválasztása

Mielőtt egy csaptelepet a fürdőszobába telepítene, meg kell vásárolnia. Semmi bonyolultnak tűnik, de amikor eljöttem a vízvezeték üzembe, megváltoztattam a véleményemet ebben a kérdésben. Megpróbálom enyhíteni a feladatot és leírni azokat a főbb kritériumokat, amelyekre érdemes figyelni:

Az optimális választás három fő összetevője

anyag

Általában az acél, az üveg, az üvegszál, a kerámia, a műanyag, sőt a gránit anyagként szolgálhat a daru számára. De a legnépszerűbb a következő két lehetőség:

 1. Brass. A sárgaréz eszköznek tisztességes súlya és viszonylag jelentős költsége van, de nagy szilárdságú és kiváló ellenállást mutat a különféle kémiai hatásokkal szemben. Miután ilyen megszerzést végeztek, nem félek attól, hogy a szál feltörli az anyák meghúzásának folyamatát, és a gander eltörli a gondatlan kezelését;
 2. Silumin. Ez egy nagyon olcsó alumínium és szilícium ötvözet. Az abból készült modellek könnyűek és törékenyek. Megbízható egy ilyen választás nem hívható meg, így nem menthető meg, hanem éppen ellenkezőleg, még nagyobb költségekkel járhat;

Gyönyörű és olcsó, de teljesen megbízhatatlan silumin keverő

Külsőleg a sárgaréz és a silumin modellek nagyon hasonlóak lehetnek. Hogy megkülönböztessük egymást, elegendő felvenni és megpróbálni a súlyt. Nehéz termék sárgaréz, könnyű silumin.

vezetés

Itt meg kell választani a pénzügyi lehetőségeit és az előnyben részesített funkciókat is:

 1. Két szelep. A közelmúltban ez a rendszer a csaptelep vízzel való keveredésénél egyáltalán nem volt verseny. Minden egyes víznyomásra saját daru-dobozát biztosítja, amelynek intenzitása szabályozott. Az ilyen alkatrészek cseréje hibájuk esetén könnyen megvalósítható saját kezűleg. Továbbá az előnyök az alacsonyabb költségek és a klasszikus stílusnak való megfelelésnek tulajdoníthatók. A hátránya az irányítás bonyolultsága, kiküszöbölve a kívánt hőmérséklet gyenge áramlásának beállítását és két kéz használatát;

Fotókeverő két érintéssel

 1. Egy kar. Itt különféle vízáramlások kapcsolódnak egy speciális patron segítségével, amelyet egyszerű kézmozdulattal lehet vezérelni. Az ilyen modellek ma a legnépszerűbbek az egyszerű használat és az ár közötti optimális egyensúlynak köszönhetően. Én egyébként is abbahagytam ezt a változatot;

Egykaros vízvezeték szerelvény

Ha gazdaságosabbá kívánja használni a vizet, javaslom, hogy vegyen egy kétlépcsős modellt. Ebben az esetben egy bizonyos pontig, míg a víz nyomása nem túl erős, a kar könnyedén mozog, ugyanakkor teljesen megnyitja a csapot, kézzelfogható erőfeszítéseket kell tennie.

 1. Termosztatikus vezérlés. Az egyik fogantyú felelős a nyomás erejéért, a másik pedig a hőmérsékletért. Bár egy ilyen rendszer nem olcsó, teljesen kizárja az égési sérülés lehetőségét, ami nem kis jelentőségű, ha egy gyermekházban lakik;
 1. Kapcsolat nélküli menedzsment. Ebben az esetben a készülék bekapcsolásához csak a kezét kell hoznia, majd minden szükséges infravörös érzékelővel történik. De ne feledkezzen meg az ilyen berendezések magas költségeiről és az akkumulátorok rendszeres cseréjéről.

Az érintésmentes keverő a legmegfelelőbb kezelhetőség.

Geometriai méretek

A magasság beállítható a telepítés során, ha természetesen elvégzi a semmiből. Ha van csere, akkor irányítsa a régi készülék helyét. De figyeljen a kút hosszára, úgyhogy a kifolyó víz ne verje a fürdő oldalán, és ugyanakkor ne zavarja a tartózkodását.

2. probléma: a szükséges berendezések rendelkezésre állása

Számomra ez valójában nem volt probléma, hiszen mindig a lehető legteljesebb munkahelyen tartom a műhelyemet. De mindenki előtt tanácsot adok, mielőtt saját kezűleg telepítené a vízvezeték-szerelvényt, és nem csak egy keverőt, hogy ellenőrizze az alábbi eszközök és anyagok rendelkezésre állását:

Csavarkulcs - a legfontosabb eszköz a vízvezetékkel való munka során

3. feladat: a telepítési helyszín előkészítése

Most, mielőtt a csapot a fürdőszobába helyezi, megfelelő helyre kell felkészülnie. Két különböző helyzet létezhet, valamint a velük kapcsolatos nehézségek. Volt egy esélyem arra, hogy találkozzam mind a különböző időpontokban, úgyhogy nézzünk mindent rendben:

A régi keverő jelenléte

Hogyan távolíthatja el a régi eszközt? Nagyon egyszerűen jártam el:

 1. Zárja le a hideg és meleg vizet a lakásban;
 2. Óvatosan csavarja le a rögzítőanyákat egy állítható csavarkulccsal. Ebben a szakaszban nagyon fontos, hogy rendkívül óvatosan járjon el, hogy ne sérüljön a szerelvények, egyébként a javítási munka mennyisége jelentősen megnő;

Csavarja ki a szorító anyákat a régi keverőn

 1. Megszüntették a régi csévélő- és festékfonalak maradványait, valamint a kiálló elemek belsejét a fal összekötő elemeiből.

Nincsenek csövek

Itt telepíteni kell a csöveket a keverő alá:

 1. A forró és hideg vízcsövek belépési pontjától kezdve a falon lévő hornyokat egy csiszolóval és perforátorral ütötték;
 2. Műanyag csöveket készítettem rájuk, összekötve a szükséges szegmenseket a csatlakozások segítségével forrasztással. Annak érdekében, hogy megtudja, milyen magasságban kell őket megjeleníteni, felmásztam az SNiP-k olvasására, és kiderült, hogy 200 mm-re van a fürdő oldalán. Így tettem;

A szerelvény magasságának legalább 20 cm-nek kell lennie

Az én esetemben a strobe létrehozása üres helyiségben történt, de ha már az összes többi egészségügyi felszerelést már telepítette, és nem tervezi ki, akkor fedezze le műanyag fóliával vagy textíliával, hogy megakadályozza az építési törmelékeket. Különösen fontos, hogy akril fürdőt készítsen, hogy elkerülje a karcolásokat a felületén.

 1. Azt is ellenőriztem, és milyen távolságra kell a kilépési pontok egymástól, ez 150 mm;

Az ábra mutatja a keverő beépítési magasságát a fürdőszobában és a szerelvények közötti távolságot.

 1. Mielőtt rögzítené a szerelvényeket, pontosan ellenőrizte a vízszintest a szivárgás szintjén. Egy adott pillanat kihagyása esetén a keverő végül görbe lehet;
 2. Mivel a jövőben a falak csempeit tervezték, a kapcsok széleit 20 mm-rel húzták ki a kapukból, így végül kiderült, hogy a vége a lapnak. Ugyanakkor figyelembe kell vennie a befejező anyag vastagságát is.

4. feladat: szétszerelt keverő

A fürdőszobai csaptelep összeszerelt állapotban kerül forgalomba, és összeszerelt állapotban van. A következő elemekből áll:

Összeszereltem az összes alkatrészt, kivéve az excentereket, mivel azok a csatlakozók csatlakoztatásának időpontjában vannak kitéve. És itt, mellesleg, ne használjon FUM-szalagot vagy más tömítőeszközt, a gumikesztyűk eléggé elegendőek.

5. probléma: telepítés

Miután elvégeztem a befejező munkát, végül a legfontosabb problémához jutottam: hogyan lehet a csapot a falba helyezni? És most, miután a fenti akadályokat legyőzte, megoldódott:

Lépésről lépésre telepítési utasítások

 1. Húzza ki az excentereket egy FUM-szalaggal, és csavarja be őket a kiugró szerelvényekbe. A csatlakozás lezárására is alkalmas és vontatható. Beállítottam a nyílások közötti távolságot, amint amint fent említettem, 150 mm-re kell lennie, és vízszintesnek kell lennie egy épület szintjén. Ne felejtsük el mérni a szerelt elemek helyzetét minden lépésben, ha nem akarsz véget érni egy ferde daruval;
 1. Most csavarja be az egész blokkot. Mindkét anyák könnyedén elmentek a szálra, ezért visszavettem a készüléket, és beépítettem a dekoratív burkolatokat. Ha bármilyen nehézség merülne fel, akkor a rögzítő elemek szorosak lesznek, majd térjen vissza az excenterek beállításához, különben károsíthatja a menetes csatlakozást;

Beépített dekoratív mennyezet

 1. Mielőtt csatlakoztatnám a készüléket, végigcsévéltem a FUM szalagot a szálakon, utána befejeztem a szerelést a végére, szorosan meghúzva a szorító anyákat egy csavarkulccsal a karakterlánghoz. Nem szükséges overstretch, mivel ez megszakíthatja a dióféléket, óvatosan kezelje a szerszámot, különösen, ha egy silumin termékről beszélünk;

Az összeszerelt keverő csatlakoztatása

 1. Megkapcsolta a vizet, és ellenőrizte a készülék működését. Ha a víz keveredése normálisan megtörténik, és nincs szivárgás, a keverő polipropilén csövekre történő felszerelését sikeresen elvégezheti.

És hogyan kell telepíteni egy fúrótorony keverőt? Ebben az esetben egy speciális fúrófej fúróra van szüksége korona formájában:

Minta vájatfürdős csaptelep

 1. Válassza ki a fürdõ oldalán található csaptelep legmegfelelõbb helyét, és helyezze el a megfelelõ jelölést, figyelembe véve a vásárolt egészségügyi szerelvény méreteit;
 2. Helyezze be a lyukat a fúróba, és fúrjon lyukat a feljegyzéseknek megfelelően;

Fúrószár fúróhoz

 1. A keverő alatt helyezzen be egy speciális tömítést, amely a készletben megtalálható vele;
 2. Szerelje fel a csapot a létrehozott lyukba, és rögzítse az aljjal egy rögzítőanyával, amelyet ezután állítható csavarral kell meghúzni. Egyes modellekben a tű rögzítő funkciója;
 3. Csatlakoztassa a készüléket vízcsövekkel összekötő rugalmas tömlőket;

Rugalmas tömlők csatlakoztatása meleg és hideg vízhez

 1. Kapcsolja be a vizet és ellenőrizze a rendszert.

A hézag modell telepítése hasonlít a csaptelep mosogatóra szerelésére, de a fürdő oldalának megkötésére is szükség van.

következtetés

Minden olyan probléma, ami a csaptelep beépítésével történik a fürdőszobában, könnyen megoldható a megfelelő megközelítéssel. Kiválasztották a megfelelő eszközt, előkészítették a szerszámokat, lefektették a csöveket vagy eltávolították a régi csapot, összeszerelték egy új, és csatlakoztatták a szerelvényekhez vagy a fürdő oldalához. Minden, biztonságosan élvezheti a modern civilizáció előnyeit.

Új csaptelep a fürdőszobában a telepítés után

A jelen cikk videója lehetővé teszi, hogy megismerkedjen a bemutatott témával kapcsolatos további információkkal. Ha bármilyen kérdése van az olvasott anyaggal kapcsolatban, kérdezze meg őket a megjegyzésekben.

Helló Hogyan kell a csatlakozást a csempehez képest beépíteni, hogy később ne legyen gond a keverő telepítéséhez? Köszönöm.

Sándor, valószínűleg nem a kuplungokat jelenti, hanem a keverő sarkait. Ezek a következők:

És valószínűleg érdekli a helyzet, amikor a fal csempével találkozik. A sarok szélének a csempe szintjével párhuzamosnak kell lennie, vagy legalább 2-3 mm-re ki kell húzódnia. Ezután nem lesz probléma a keverő telepítésével. A díszes sapkák problémamentesen csavarozhatók.

Jó napot, meg kell változtatnod a csapot a fürdőszobában, most vannak külső négyszögű terek, az excentrikákat nem lehet a keverőből telepíteni, és a négyzetek közötti távolság nem teszi lehetővé a keverő csavarozását.

Anatóliában a folyamat két egymást követő műveletre oszlik:

közvetlenül rögzítő szerkezetek;

Mielőtt elkezdené a telepítést, győződjön meg arról, hogy a vízhez való hozzáférés blokkolva van. Ez megakadályozza a szomszédok szándékosan elárasztásának lehetőségét.

Először gondosan össze kell szerelni a szerkezetet, tömítőanyag használata nélkül. Az eljárás azért szükséges, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a késztermék nem torzul, és minden csatlakoztatott csatlakozás zökkenőmentesen kapcsolódik egymáshoz. Olyan helyzetben, amikor túl rövid excentrikákat kapsz, cserélheted őket más analógokra vagy vásárlási képernyőkre, amelyeket struktúrákhoz terveztek. Bármely eszköz két részből áll - egy szélesebb és szűkebb összetevőből. A telepítés során, miután sikerült óvatosan kicsavarni a régi excenteren a keverőt, ügyeljen arra, hogy óvatosan felhúzza a rövid lenet lenmel.

Az ilyen szálak helyettesíthetők fluoroplasztikus termékkel - ez szalag lehet. Mindenesetre az eszközt úgy kell feltekerni, hogy semmilyen formában ne görgessen az alap körül.

Speciális paszta van a menetre, amelyet menetes csatlakozással történő munkavégzésre szánnak. Megfelelő tömítőanyag szilikon alapon. Ha sem az első, sem a második nem azt jelenti, megfelelő olajfesték. Szélsőséges esetekben hagyja el a keverőt feldolgozatlanul - nagyjából, semmi sem történjen.

Szükség van konzultációs vízvezeték-szerelőre A mester otthon dolgozik, installálja a csempe, installálja a vízvezetéket. Helyezze el a keverőt, dekoratív csészéket lógni, látható szálat. Nem tudom megérteni, hogy a probléma hibás keverő lehet. A keverő sarkait csempékkel szerelik fel.

Elena, valószínűleg a keverőd csésze túl kicsi. Ezek a következők:

És szüksége van a mély csészékre. Ezek a következők:

Ezek külön megvásárolhatók a vízvezeték-üzletben.

Egyetlen dolgot nem értek, megpróbáltam csavarni az excentereket kézzel a bárba, ezért nem egyeztek meg a keverővel ellátott lyukakkal. A sárgarézot egyenesen a könnyebbé tette. Nem fog szivárogni, ha az excenter nem teljesen szűkült?

Kérjük, hagyja a megjegyzést

A megjegyzés megadásával elfogadja a felhasználói megállapodást

A fürdőszobában lévő csöveket saját kezűleg osztja el: szétszerelje a tervezési és telepítési folyamatot

A fürdőszoba javítása, átalakítása vagy elrendezése "a semmiből" mindig a műszaki kommunikációhoz szükséges munkát igényel. Beszélhetünk a régi csővezetékek szétszereléséről az újak telepítésével, vagy csak a rendszer telepítésével kapcsolatban, de minden esetben a csövek vezetékeinek a fürdőszobában kellően és hatékonyan kell működniük.

Ezt a munkát bízhatja olyan szakemberekkel, akik könnyen megbirkózhatnak ezzel a feladattal. Azonban, ha kívánja, a házigazda elvégezheti a vezetékeket saját, ami lehetővé teszi számára, hogy pénzt takarít meg vízvezeték-szerelő. Hogyan végezzük el az összes műveletet? Meg fogjuk érteni.

Hol kezdjem?

Először el kell döntenie, hogy milyen vízvezeték-felszerelést kell elhelyezni a fürdőszobában és a WC-ben, vagy egy kombinált teremben, ha ilyen megoldást terveznek. Ezután keresse meg, hogy melyik mérnöki kommunikációt kell csatlakoztatni az egyes eszközökhöz.

A gyakorlatban így néz ki:

 • WC-tál Hagyja le a csatornákat és a hideg vizet.
 • Bidé. Csatlakoztatja a hideg és meleg vizet, a szennyvizet.
 • Zuhany vagy kád. A hideg és meleg vizet és a szennyvizet szállítják.
 • Mosdókagyló. Csatlakoztunk hideg és meleg vizet, szennyvizet.
 • Mosógép Hideg víz és szennyvíz.

Miután eldöntötte a vízvezeték-berendezés számát és típusát, elkezdheti a vezetékezési terv kidolgozását.

A csővezetékek típusai a fürdőszobában

A csövek elrendezésének kialakítása a WC-ben és a fürdőszobában három különböző sémát alkalmazhat: gyűjtőt, sorozatot vagy rendszereket, amelyekben átjárható aljzatok vannak. Ez utóbbi korlátozott mértékben használható, és csak magánlakásokban használható.

Mivel megköveteli egy vízszivattyúval ellátott kiegészítő szivattyú beszerelését, és az analóg hosszúságú csővezeték nagyobb elhelyezése. Az első két rendszer a leggyakrabban használt.

Tekintsük őket részletesebben.

változatos

Minden egyes vízvezeték szerelvény párhuzamos csatlakozását feltételezi a fő csövekhez. A legkompaktáltabb és legmegbízhatóbb megoldásnak tekinthető, mivel minden egyes fogyasztó egy egyedi szállítópáron keresztül csatlakozik.

Ennek eredményeképpen a berendezés vízellátása csapok segítségével állítható be, és szükség esetén teljesen le lehet zárni. A kollektor kábelezésének ellátóvezetékei minimális számú csatlakozást tartalmaznak, lehetőség van rejtett szalagra.

A szabályozó szelepeket egy kis kollektorra helyezzük, amelyet általában egy speciális szekrényben eltávolítunk.

Az ilyen elrendezés előnyei nyilvánvalóak: az egészségügyi berendezések javítása vagy karbantartása váltakozva elvégezhető, anélkül, hogy a fürdőszobát elvonná a vízellátásból.

Rendszer és hátrányok vannak. Először is, ez meglehetősen költséges megoldás, hiszen a gyűjtőhöz való csatlakozáshoz meg kell vásárolnia és telepítenie az elzárószelepeket. Ezenkívül az elrendezés összetettebb és pontos számítást igényel.

Általában a gyűjtőrendszert szakemberek tervezik és hajtják végre.

következetes

Ezt az egyes egészségügyi tárgyak egymás utáni összekapcsolásával hajtják végre a fő autópályán külön tee-en keresztül. Csak olyan helyiségek számára alkalmas, ahol kevés fogyasztó van.

Ez elvégezhető a befejező munkák a fürdőszobában, mivel azt elsősorban a nyílt módszer. A szekvenciális kábelezés rendkívül egyszerű és kompakt, és kis számú csatlakozással rendelkezik.

A telepítés folyamán a csővezetéket egyik eszközről a másikra helyezzük el, a csövek tápvezetékeinek kimenetével. Nagyon gazdaságos a csövek számának és a kiegészítő anyagoknak köszönhetően. A rendszer hátránya annak, hogy a vízbefecskendezési pontok nagy száma miatt aktiválódhat.

Például, ha van egy mosógép, WC, kazán, csaptelep a fürdõn és a mosogatón a bekötési rajzon, ha egyszerre vagy részben be van kapcsolva, lehet, hogy nincs víznyomás, ami rossz felszerelést eredményezhet.

Miért tervezzen el egy elrendezést?

Ez a rendszer jó minőségű eredmények eléréséhez szükséges. Segítségével pontosan kiszámíthatja a csapok és csatlakozások számát, meghatározhatja a berendezések csatlakoztatási területeit, és jelentősen megtakaríthatja az anyagokat és az időt.

Az elrendezési sémában a következő kötelező elemeket kell tartalmaznia:

 • elzáró és szabályozó szelepek;
 • vízmérők;
 • szűrők;
 • szerelvények (adapterek, vízcsatlakozók, szögek és csatlakozók)
 • szelepek ellenőrzése és csökkentése;
 • szennyvízcsatorna;
 • a törülközőtartóba.

A program kialakítását pontos helyiségtervezéssel kezdjük. A megfelelő méretarányban jelezze az összes vízvezeték, bútor és háztartási készülék helyét. Óvatosan vegye fontolóra az elrendezést, hogy elegendő hely álljon rendelkezésre a berendezések szabad használatához.

Az ajtóknak is szabadon kell nyílniuk. Az ábra mutatja az összes elem méretét, így könnyebb lesz kiszámolni a csővezetékek számát, amelyek a műszaki kommunikáció létrehozásához szükségesek.

Fontos pont: ha a fürdőszobát és a WC-t elválasztják egymástól, egyidejűleg bekötik őket, mivel ezek a helyiségek egyetlen rendszerhez kapcsolódnak.

Miután meghatároztuk a vízvezeték-berendezések számát és helyét, folytatjuk az elrendezés tervezését. Ehhez a vízellátó és csatornahálózat helyét a rendszerünkre alapozzuk. A tervezési folyamat során megpróbáljuk betartani a következő szabályokat:

 • A csövek nem metszenek egymással. Ez csak akkor lehetséges, ha az elrendezést nem lehet másként elvégezni.
 • Meg kell szervezni a vízvezeték csatlakozási pontokhoz és mérőberendezésekhez való ingyenes hozzáférést.
 • A szennyvízcsöveket és a vízvezetékeket lehetőleg egymáshoz közel kell elhelyezni. Ebben az esetben később könnyen zárhatók egy közös dobozban.
 • A kapcsolatok számát minimálisra kell csökkenteni.
 • A tengelykapcsolóknak és csöveknek egységesnek kell lenniük, azaz azonos anyagból kell készülniük.
 • Ha lehetséges, a csővezetékeket szigetelni kell, így a kondenzátum nem oldódik meg.

A szakértők azt tanácsolják, hogy ne bonyolítsák az elrendezést, és egyszerűen elvégezzék azt. Minden fővezeték optimálisan alacsonyan van, a padló felett. Ezekből merőlegesen felfelé a pólókon kell telepíteni vízvezeték csapok.

Víztelenítő csapok elhelyezésekor szem előtt kell tartani, hogy nem lehetnek függőleges részei. Az ilyen rész egy szabványos szennyvízcsatorna, amelybe rugalmas tömlő van irányítva.

Miután azonosítjuk az összes csővezetéket és azok kapcsolódási részeit a diagramon, kiszámíthatjuk az elrendezés és a kiegészítő részek rendezéséhez szükséges elemek hosszát.

Határozza meg a telepítés módját

A gyakorlat azt mutatja, hogy a kommunikáció elrendezése a fürdőszobában háromféle módon szervezhető.

1. módszer: Megnyitás

Ez magában foglalja az autópályáknak a falak és a padlók felett való elhelyezését. A falak leeresztésére való hajlandóság vagy képtelenség esetén használják. A fő előny a gázvezeték állapotának folyamatos figyelemmel kísérése és vészhelyzet esetén történő könnyű hozzáférés. Ráadásul a tervezés költsége sokkal alacsonyabb, és a telepítés sokkal könnyebb.

Azonban a csővezeték szabadon nyitott megjelenése sok kívánnivalót hagy maga után. A nem esztétikai kommunikáció elrontja a fürdőszoba belsejét. Ezért ha lehetséges, próbálják elrejteni őket különböző képernyők és dobozok gipszkarton vagy műanyag és helyezze őket a legszembetűnőbb része a szoba.

Ezenkívül a nyílt kommunikáció véletlenül megsérülhet.

2. módszer: Zárt

Csövek és csatlakozások vannak elhelyezve a falakon belül, csak a szerelvényeket hozták ki, és a vízvezeték-berendezések csatlakoznak hozzájuk. Az eljárás tilos a teherhordó falakon való használathoz, amely nem köthető össze. A zárt telepítési módszer nem sérti a szoba kialakítását, mivel a műszaki kommunikáció a burkolat alatt van elrejtve.

Ezen kívül, mivel a hanyagság kárt okoz egy ilyen autópálya lehetetlen. Azonban a beszerelés és az előkészítés folyamata sokkal bonyolultabb, mint a nyílt lerakás során.

Az építési előírásoknak megfelelően a rendszer elemeit a beszerelés előtt egy speciális burkolatba helyezzük, miután azokat előre felkészített csatornákba helyezzük. Az autópálya elhelyezését követően a falakat lezárják és egyenesen állítják, a gépet tartva.

A csővezetékek állapotának és a csővezeték sérült részének bontásának baleset esetén történő felszámolásának hiánya a zárt rendszer jelentős hátrányának tekinthető.

3. módszer: Kombinált

Az autópályákat a falak fölé helyezzük, amelyek után dobozok vagy hamis panelek maszkolnak. Ennek a felületnek a bonyolultsága a szennyvízcsatorna és a vízvezetékek elég közel ahhoz, hogy később lezárhassák őket a dekorációval.

Ezenkívül gondosan meg kell fontolni a dekoráció típusát, amely illeszkedik a fürdőszoba kialakításába és nem zavarja meg. A csövek maszkolásához leggyakrabban gipszkarton profilozott dobozok, mindenféle műanyag díszítőelem vagy csempe van.

A csöveket hibák nélkül helyezzük el

Miután elkészített egy elrendezést és felkészítette az anyagokat, folytathatja az egész rendszer összeszerelését. Fontolja meg a vízvezeték-szerelés és az egészségügyi berendezések telepítésének jellemzőit.

Vízvezeték-rendszerek telepítése

Kezdjük a fürdőszobában lévő vízvezetékek bekötését saját kezünk segítségével, egy szabályozó szelep felszerelésével, amely a közös felszálló közelében helyezkedik el. Így vészhelyzet vagy javítás esetén le lehet vágni a lakás vízellátását.

A szelepek közelében egy durva szűrőt helyezünk, majd vízmérőt. Ha szeretné, a számláló után további szűrőt is telepíthet úgynevezett finom tisztításra.

Ha a vízellátó rendszert magánházakba szerelik, akkor szereljen fel egy sebességváltót, amelyet nyomásmérővel kell felszerelni.

A készülék lehetővé teszi, hogy szabályozhatja, és ha szükséges, állítsa be a víznyomás szintjét a rendszerben, általában nem haladhatja meg a 6 atmoszférát. A vízellátáshoz a következő csomópont a kollektor. Nyilvánvaló, hogy a berendezést csak akkor szerelik fel, ha a kollektor típusú kábelezés fel van szerelve.

Ezt követően a csöveket az összes vízvezeték szerelvényhez rögzítik. A berendezés csatlakoztatása a vízellátó rendszerhez a legegyszerűbb módja a rugalmas tömlők használata.

A fektetési csövek tulajdonságai a törülközőtartónál

Ha a fürdőszobában fűtött törülközőtartó van, csatlakoztatható akár a forró vízforráshoz, akár a fűtéshez. A szakértők javasolják az első lehetőséget, mert különben a berendezés csak a fűtési szezonban képes teljes körűen működni.

Ezenkívül a fűtőcsőbe épített betét bizonyos korlátozásokkal jár. A gazdaság csak nyáron lehetséges. A legjobb megoldás a forró csővezetékhez való csatlakozás.

Ennek végrehajtása során figyelembe kell venni, hogy a fűtött törülközőtartó és a fővezeték között speciális jumpert vagy áthidalót kell elhelyezni.

Az elem csatlakozik a visszatérő és közvetlen csövekhez, a tekercs előtt és közvetlenül azután, hogy a gömbcsapokat fel kell szerelni.

Így szükség esetén a törölközőmelegítő leválasztható az általános rendszerből a javításra, cserére vagy a hő tartására. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a készülék telepítése során pontosan meg kell őrizni a minimális távolságot a falról.

A 25 mm-nél nagyobb csőátmérőjű készülékek esetében az 50 mm-es, valamint a 23 mm-től 35 mm-ig terjedő keresztmetszetű fűtőtestek esetében alkalmazható. Ezenkívül különös figyelmet kell fordítani a berendezések csatlakoztatásához használt csövek középpontjára. Pontosan ellenőrizni kell, ellenkező esetben a fűtött törölközőt nem lehet csatlakoztatni.

A szennyvízcsatorna sorát tesszük

A csatornacsövek egy lejtés alatt vannak elhelyezve, ami 0,03 a 40-50 mm keresztmetszetű és 0,02 mm-es átmérőjű, 85 mm-es és 100 mm-es keresztmetszetű elemek esetén. A telepítést a felszállástól legtávolabb eső ponttól kezdjük. Innen kezdjük el a csővezeték lejtését, kb. 2 cm-t minden futóóra számára.

Nagy lejtés esetén a lefolyás mértéke túl magas, kisebb - alacsony. Mindenesetre ez nagy porszemcsék ülepedéséhez vezet a csőfalon, ami garantálja a rendszeres elzáródásokat. Az elemek speciális aljzatok segítségével vannak csatlakoztatva, amelyeket a felemelő felé kell irányítani.

Az aljzat belsejében egy o-gyűrűnek kell lennie, amely megakadályozza a szennyvíz szivárgását. A telepítés során bizonyos ellenállóképességet okoz, így a szakemberek tanácsot adnak az aljzat belső felületének szappanos vagy szilikonos kenésére.

Az alkatrészek finom végeit derékszögben vágjuk és tisztítjuk. Ne felejtsük el, hogy a csatornarendszernek nagyon egyszerűnek kell lennie. A vízvezetékeket sorba kell kötni, elkerülve a "kereszteződést".

Ellenkező esetben, miközben egyidejűleg két eszközről lemerül, előfordulhat "elakadás".

Fontos pont: a szennyvízcsatorna tisztításának lehetősége. Ha a vízvezeték felszerelés meglehetősen hosszú távon van, akkor érdemes egy felső tetővel ellátott tetővel ellátni. Ezzel később lehetőség nyílik a leeresztésre, ha szükséges.

Miután minden egészségügyi berendezés csatlakozik a csatornahálózathoz, a munka befejezettnek tekinthető. Elosztócsövek a fürdőszobában - meglehetősen megvalósítható feladat az otthoni kézművesek számára. Annak érdekében, hogy az összes munkát minőségi és helyes módon végezzük el, szigorúan be kell tartanunk az utasítás minden pontját, pontosságát és türelmét.

Csak az eredmény élvezheti a kifogástalan, hosszú távú szolgáltatást!

Hogyan válasszuk ki az anyagot?

Választhat különböző csöveket a vízvezetékek lefektetéséhez, de a szakértők a leggyakrabban praktikus, modern megoldásokat javasolnak:

 • Polipropilén. Ezek a részek akár 25 atmoszférájú nyomást is képesek végezni, tartósak és nem korrodálnak. A polipropilén csövek mind hideg, mind forró vízhez alkalmasak. Diffúziós hegesztés az elemek összekötésére szolgál, ami megbízható, egy darabból álló ízületeket eredményez.
 • Fém és műanyag. Minden részlet egy kétrétegű szerkezet, amely belsejében műanyag és külső fém. A termékek hideg és forró vízellátáshoz használhatók. A csövek jól meghajlottak, ami csökkenti a csatlakozások számát. Az ízületek elrendezéséhez kompressziós vagy nyomástartó szerelvényeket használnak.

A csatornavezeték leggyakrabban PVC csövekből készül. A polivinil-klorid elegendõ merevséggel rendelkezik, amely lehetõvé teszi, hogy a felszállók telepítése során használják. A használt harang alakú elemek összekötése tömítéssel.

A PVC csövek kis súlya nagyban megkönnyíti a szerelésüket. Két alapméretű, szennyvízzel használt elemek építéséhez: átmérő 50 és 110 mm.