Legfontosabb > Bútor

Menetjárat a padló alatt a csempe alatt: hogyan kell megfelelően telepíteni a saját kezét

A modern ember zuhanykabinja lehetőséget kínál arra, hogy gyorsan felfrissüljön a dolgok között, felkelni a kora reggel, vagy épp ellenkezőleg, lefekvés előtt lefeküdni. Magánház építésénél vagy egy városi lakás felújításánál önállóan telepítheti a kényelmes, oldal nélküli oldali zuhanyzót, amely kényelmes kialakításának köszönhetően ismét divatba jön. A legfontosabb dolog az, hogy ne felejtsünk el egy nagyon fontos elemet - egy létrát a padló alá a padló alatt, ami a felhasznált víz összegyűjtésére és eltávolítására szolgál. Tekintse meg a létrák telepítésének feltételeit és árnyalatait.

Mi a "létra" és mi az?

A padlóleválasztás a padlóburkolatokban álcázott egészségügyi berendezésekre vonatkozik. Valójában ez vízelvezető padló alá szerelt egyszerű konstrukció.

A szennyvízkommunikáció egyszerű megjelenésű elemének fő célja a szennyvíz elvezetése a fő vízelvezető csomagtérbe - egy felemelő, de számos ugyanilyen fontos funkció van:

 • az eltömődések megakadályozása a nagy szennyező részecskék által használt víz szűrésével időszakos tisztítás lehetőségével;
 • tömített kapcsolatot biztosít a padlóburkolattal;
 • a kellemetlen szennyvízszagtól való védelem.

Az anyag, amelyből a vízelvezető berendezés összes alkotóeleme készült, korróziógátlónak kell lennie, így a leeresztő cső műanyagból vagy rozsdamentes fémrészből áll össze, néha kombinált kivitelben.

Külső formában a létra lehet ovális, kerek, négyszögletes vagy négyzet alakú. Szerkezetileg ezek lineáris, pontszerű és közeli falú eszközök. A pont létrát bárhol elhelyezhetjük a helyiségben. Lineáris és falas létrákat használnak a szélein és főleg a sarkok a szobában.

A létrák alakját és méretét számos gyártó képviseli. A legegyszerűbb megbízható modellektől az összetett mintákig, a vágás és a visszafolyásmentes száraz és nedves szelepek kaszkádjával. A kényelem érdekében néhány szabványt fejlesztettek ki a termék magasságára, amelyet a padlóburkolat vastagságától függően választanak ki.

A terméknek tartósnak, kopásállónak kell lennie, ne sértse meg a padlóburkolat integritását.

Napjainkban a gyártók változó magasságú létrákat állítanak elő, ami nagyban megkönnyíti a termék telepítését.

Külsőleg a létra hasonlít egy, a rögzítő karimával ellátott tölcsérre, a másik oldalon. A problémák egyszeri vagy átmenőek (abban az esetben, ha több eszköz csatlakozik ugyanazon a csőhöz a zuhanycsészében).

Mindegyik kimenet vége a csővezetékhez való csatlakozással történik. A ház belsejében egy szűrőhálóval ellátott áteresztő szifon van rögzítve, amely hidraulikus zár, amely megakadályozza az eltömődést és a szagokat. A csapdák eltérő szerkezetűek.

A létrák kiválasztásánál ügyeljünk a nyílások méreteire - meg kell felelniük a csövek bemeneti nyílásainak átmérőjével. Jobb, ha mindent megvásárol a készletben, és a megbízhatóság érdekében próbatestet készítesz.

Ne felejtsd el a csatlakozókat és a rögzítőket, minden részletnek sértetlennek kell lennie repedések és zsetonok nélkül.

Az integrált vízelvezető zuhany előnyei

A vízelvezető tálcák és létrák változatosságát magyarázza az a tény, hogy szükség van olyan zuhanykabinokra - amelyek nem vásároltak, amelyek egyetlen összetett szerkezetet képviselnek, de álló, tálcás és komplex elektronikus "töltelék" nélkül.

A vezetőfülke egyszerű és kényelmes: zuhanyzóval ellátott bár, simán nyitható műanyag rekeszes ajtók, csúszásmentes padlóburkolat kerámia burkolattal. Ilyen hely a vízkezelésre, önállóan szervezhető, a padló és a falak csempével és megfelelően összekötő kommunikációval.

Miért választják a tágas fürdőszobák és a szekrényes fürdőszobák tulajdonosai ezt a zuhanykabin-választást? Számos előnye van:

 • különböző méretek és konfigurációk;
 • a nem szabványos helyiségekben való szállás lehetőségét;
 • egyedülálló dizájn létrehozása;
 • az egyszerű gondozás és a rendszeres tisztítás;
 • kényelmesen használják a zuhanyokat az idősek.

Az egyik technikai előny a vészkiürítés jelenléte. A vis maior (balesetek a vízellátó rendszerben az ő lakásában vagy a szomszédok felett), a víz menekülni egy létrán beágyazott a kerámia csempe a padló.

Lépésről lépésre telepítési útmutató

A vízelvezető híd az első szakaszban, a csövek behelyezésénél, egy esztrichelemmel és egy vízszigetelő réteggel van felszerelve. A kommunikációval együtt készítse el a padlót, amelynek szelet egy réteges torta. A pite számos változata létezik, az ábrán az egyiket mutatjuk be.

1. szakasz: Anyag és eszközök előkészítése

Ne felejtsük el, hogy a létra felépítése párhuzamosan történik egy összetett vízálló padlózat építésével, így az eszközöket úgy választják ki, hogy szükség van egy adott réteg eszközére.

Például az esztrich elhelyezéséhez tartályokat kell készíteni a megoldás előkészítéséhez, kézi szerszámot az alkalmazáshoz és a kiegyenlítéshez (trowelek, szintek, trowelek). Bármelyik szakaszban hasznos lehet egy jelölőanyag - egy szalagmérő, egy marker, egy lézeres szint, egy építő kés.

Szükséged lesz egy másik anyagra is, amelynek összege közvetlenül függ a padló felületétől (általában kicsi):

 • expandált polisztirol lemez hőszigeteléshez (5 cm vastag);
 • száraz cement-homok keverék síró eszköz (1m² - 5 kg);
 • vízszigetelő membrán, masztix (1m² - 3 kg), szalag (10 cm);
 • műanyag csövek, létrák kötőelemekkel és csatlakozókkal;
 • csempe ragasztó (1m² - 5 kg);
 • kerámia csempe csúszásgátló bevonattal;
 • habarcs, tömítőanyag.

Különös figyelmet kell fordítani a leeresztő létrák megválasztására: a szabványos modellek egyszerűen ellenállnak a tonnánkénti tömegnek és zökkenőmentesen működnek a + 80º

2. lépcső: A létradiagram összeszerelése

Javításra van szükség a régi épületek házaiban, ahol a fürdőszobák már csempézettek. Ha úgy dönt, hogy a fürdőszobában zuhanytálcát telepít, akkor távolítsa el a régi fedelet, majd rendezze el az új készüléket, de beépített leeresztő kommunikációval. A leszereléshez kalapácsfúró, véső, kalapács szükséges.

A szemétgyűjtés után egy betonpohár és egy csatorna található, amely a kádból, a mosdókból és a WC-tálból gyűjt lefolyókat. Ha ez a régi minta öntöttvas termék, akkor jobb, ha egy új műanyag csővel azonnal felcserélhető, amelybe a létráról szerelt cső behelyezhető.

A falak és a sarkok csatlakozását gondosan kezelni kell vízszigetelő masszával, ezt az eljárást előnyösen minden egymást követő réteg után végezzük. Ez megakadályozza a víz behatolását az alsó rétegekbe és a magas páratartalom kellemetlen hatásai a helyiségben - a gombák és a penészgomba.

A szaniter felszerelések gyártói már figyeltek arra, hogy a felhasznált víz összegyűjtése a zuhanyzóban történik, és késztermékeket gyártanak a létra kialakításához.

3. szakasz: A leeresztő nyílás felszerelése

Annak érdekében, hogy megfelelően helyezze el a létrát, számításokra lesz szükség. Megtaláljuk az elágazó cső csatlakozásának helyét a csatornacsatornába, és ettől egyenes vonalat végzünk a vízelvezető berendezés telepítési pontjához. Nem lesz szakszerű, ha lyuk a szélén vagy a cserép közepén helyezkedik el.

Egyes díszítő elemek megfelelnek a kis kerámia elemek méretének - ebben az esetben a karimát egy csempe helyett helyezzük el. Ha a kerámia négyzetek vagy téglalapok nagyok, akkor szerelje fel a létrát két-négy elem csomópontján.

A létra eltávolítását a csatornába vágják, az ízületeket szilikon tömítőanyaggal kezelik. Ha a konyhából, fürdõbõl vagy mosógépbõl egy leeresztõcsövet kell csatlakoztatni a szokásos modell helyett, használjon két kimeneti áramlást.

Ugyanabban a szakaszban, a további hőszigeteléshez granulált vagy extrudált polisztirol habot helyezünk a padlóra, gondosan kivágva a kontúrt minden csatornarendszer számára.

4. szakasz: Tie down device

Dörzsölje homok- és cementhabarcsot, majd 35-40 mm vastag réteggel polisztirol habra fektesse. A falak mentén műanyag gerendákat lehet elhelyezni, amelyek később, amikor az esztrich érlelődik, az expanziós ízületek szerepe lesz. De a legjobb anyag a fal mentén lesz egy zsalu szalag, két változatban kapható: öntapadó és egyszerű.

A damper szalagokat alacsony hővezető képesség, megnövekedett vízállóság, ellenáll a hirtelen hőmérsékletváltozásoknak és a tartósságnak. Miután megoldotta a problémát a padló és a fal összekötésével, előrenyomul a betonszerkezet a vízelvezető nyílás oldalának billentésére szolgáló eszközzel.

A cementet úgy kell elhelyezni, hogy teljesen lefedje a lefolyóeszközt, kivéve a karima körét. Annak érdekében, hogy a felület jobban egyenletes legyen, a szabályt alkalmazzuk - egy olyan eszköz, amely egy nagy vonalzóhoz hasonlít.

Ajánlások a lejtő felszereléséhez - 1cm 1m alapterületenként. Ha a létra a fal mentén helyezkedik el, a meredekség egy irányban halad - az áramlás helyére.

5. szakasz: Padlóburkolat

3-4 napig várjuk, amíg az esztrich meg nem szárad, majd helyezze el a vízszigetelő réteget. Először a membrán nagy darabját (isoplast) vágjuk egy középső lyukkal, helyezzük a karima alá a külső felület felé, és rögzítsük a körkörös csavarokkal.

Ezenkívül vízálló a sarkok, az ízületek és a zuhanyzó kabin teljes területe. Az anyagot melegítéssel hevítjük, ennek eredményeképpen kritikus helyeken sűrű, megbízható membránréteget kapunk.

A felső részét - a létraszerkezet dekoratív rácsával ellátott szifont rögzítjük anélkül, hogy megfeledkeznénk egy gumitömítő gyűrűről. A rácsot később el lehet távolítani, hogy elérje a rámpa belsejét.

Az eredménynek vastag, vízálló rétegnek kell lennie, amelyet egy másik esztrichrétegnek kell öntenie. Ha a leeresztőnyílás a középpontban van, a sarkoknál az átlói mentén rendezzük el az útmutatókat úgy, hogy az alsó sarok közeledik a rámpa felé, és a kész háromszög homok-cement keverékkel van feltöltve.

A rácsos burkolat idején egy vízszigeteléssel, úgyhogy a cement nem jut be a szifonba. A lefektetett keveréket kissé billentse a közép felé.

6. szakasz: Kerámia burkolólapok elhelyezése

A padlófelület vonzóbbnak tűnik, ha elkezdenünk kerámia burkolatot elhelyezni a rámpától a falig. Szükség esetén óvatosan körbevágni kell a lefolyó lyuk körül elhelyezkedő elemeket. Különösen nehéz a rámpa kialakítása, ha külső része kerek. Megfelelő számításokkal a fal közelében lévő csempe nem kell vágni.

A kerámiákat a szokásos módon szerelik fel: egy ragasztóréteget helyeznek a cement felületére, spatulával egyenlítik ki és a burkolólapokat felváltva helyezzük el. Egy nap után, amikor a ragasztó megszárad, megteheti a habarcsot, de csak vízálló simítót használjon.

A habarcscsatlakozások szélessége - legfeljebb 3 mm. Ha a telepítési technika nem sérül, akkor a leeresztő rács ugyanolyan szinten lesz, mint a helyezett csempe.

A mozaik telepítésével kapcsolatos videó utasítás segít a munka gyors és helyes elvégzésében:

A leeresztő tálca felszerelése?

Kerek vagy négyszögletes létra helyett gyakran tálcát használnak - egy hosszúkás, keskeny vízelvezető eszközt. Telepítéséhez figyelmet és egyértelmű utasításokat kell követni. A nyomtatott kísérő dokumentumok mellett a gyártó cégek olyan videókat készítettek, amelyek a szerkesztés minden szakaszát könnyen elérhető formában mutatják be. Az egyik példát mutatjuk be - az AlcaPlast tálca videó telepítési utasításai:

Hogyan készítsünk egy létrát a padló alatt a padló alá a zuhany alatt: egy útmutató az építéshez és a telepítéshez

Az önellátó higiéniai helyiségek az országban, a házban, a lakásban gyakran nem pénzt takarítanak meg, hanem a személyes igények helyreállítását. Ezért gyakran nem készen állnak javaslatokra, hanem egy létrát teszünk a padló alá a padló alá, és egy egyedi zuhanyzópultot építünk. A tökéletes eredmény elérése érdekében nem mindannyian tudjuk, hogyan történik ez a munka. Elfogadja?

Megosztjuk Önnel a zuhanykészülék valamennyi finomságát és árnyalatát a szokásos raklap és standard minták nélkül. Megmondjuk Önt az egészségügyi csatornák típusairól, az általuk választott iránymutatásokról és az ötlet megvalósításához szükséges anyagokról.

Az általunk benyújtott cikkben megtalálhatóak az önálló mesterek és az ügyfelek kérdéseire adott válaszok. Részletesen leírja a kézzel készített szerkezetek lelke folyamatát. Jelentősen megkönnyíti az információs rendszerek, fotók és videokollekció ismeretét.

A létrák típusai, azok jellemzői és különbségei

Az ilyen típusú lefolyóeszközök különböznek a külső megjelenésben, belső szerkezetben és magasságban. A díszítő rácsok az egyetlen látható rész, és természetesen először is alakjukat értékeljük, kör alakúak és oválisak, négyszögletesek és téglalap alakúak lehetnek, háromszög vagy hosszú tálca formájában.

A létrák rácsai különböző anyagokból készültek. A legtartósabb, minőségi és megfizethető - rozsdamentes acélból készült. Használt edzett üveg, króm, sárgaréz. Kevesebb tartós, de olcsó - műanyag. A műanyag szolgálja a megfelelő időt, de összehasonlítva ugyanabból a rozsdamentes acélból, túl gyenge lesz.

A rácsot általában választják, saját ízlésükre támaszkodva... De alaposabban és objektívebben meg kell vizsgálni a létrák sokféleségét, attól függően, hogy milyen típusú vízfogadó készülék van. A besorolás a következő:

 • Pont. Ezek egy kis beviteli tölcsért jelentenek, amelyet egy rács zár. Bármely helyen elhelyezhető: a közepén, a sarkok bármelyikében, közvetlenül a zuhanyzó öntöződoboz alatt stb.;
 • Lineáris. A beszívó rész egy tálca formájában van, rácskal borított analógiával. Fel vannak szerelve a fülke falán és a zuhany közepén.

A fogadott szennyvíz tekintetében a legerősebbek a lineáris létrák. Hosszúságra állíthatóak, kapacitásuk könnyen kiszámítható a vízáramlásnak megfelelően. Elengedhetetlen a zuhanyzóban, ahol ugyanakkor több embert is mosakodnak, és modern "öntöződobozokat" használnak a "trópusi eső" stílusában.

A zuhanyzókészletben a következő fő elemek szerepelnek:

 • test (műanyag, acél, öntöttvas);
 • eltávolítható dekoratív rács (elülső panel) és egy szitán haj és egyéb törmelék fogására - mindkét rész a létra testén tetején áll;
 • vízbevezető tölcsér tömítő elemekkel (vízszigetelő membrán és acél szorítóperem a rögzítéshez);
 • szifon;
 • az alján levő elvezető cső, amelyen keresztül a víz bejut a csatornába.

Most arról az anyagról, amelyről a létrát készítik. Az öntöttvas kizárólag ipari létesítményekben, nyilvános medencékben, szaunákban van felszerelve. Hátrányok: nehéz telepítés nehéz súly miatt. Előnyök: tartósság, megnövelt áteresztőképesség. A rozsdamentes acél olyan anyag, amely megfelel a szigorú egészségügyi és higiéniai előírásoknak megfelelő szobáknak (kórházak, óvodák, étkezdék). Az acéltermékek könnyen tisztíthatók és rendben tarthatók.

Otthon lehetséges a műanyag kihasználása, az anyagválasztás nem annyira fontos, bár természetesen a rozsdamentes acél előnyös. Korrózióálló, tartós, megbízható.

És végül figyelembe vesszük, amikor egy létrát választunk a magasságának, amely 55-180 mm között változik. Attól függ, hogy mennyit kell emelni a padlószintet. Nem szabad arra törekedned, hogy minimalizáld ezt a tulajdonságot, mivel a magas létráknak jobb áteresztőképességük van.

Az iparág állítható magasságú modellekkel állítható elő, amelyek könnyen beállíthatók az esztrich meglévő vastagságához. A modern lefolyócsatorna-modellek a +80-85 ° C-ig terjedő vízhőmérsékletre tervezettek, a rácsok akár 300 kilogramm vagy annál nagyobb súlyúak is.

A készülék szifon és kimeneti cső

A szifon célja - a kellemetlen szagok behatolásának megakadályozása a csatornacsövekből a fürdőszobában. Ezt a funkciót a szifonba helyezett hidraulikus zárral hajtja végre. De ha nem használja rendszeresen a zuhanyt, a lefolyó fokozatosan megszárad, és a szagok szivárognak.

Ebben az esetben a vízelvezető rendszert nemcsak hidraulikus, hanem "száraz" kapuval kell felszerelni. Megbízhatósága sokszor növekszik, mivel a létra több csillapítóval is rendelkezik, "száraz" kapuval, amely a saját súlya alatt zárolja a lefolyót. A csappantyúk folyóvízzel áramlik ki, majd újra bezárják.

A nem lakóhelyű hideg helyiségekben a létrákat mechanikus zárszerkezettel kell felszerelni, amely nem fagy meg hidegen, és speciális vízelvezető gyűrűvel rendelkezik. Ha a vízszigetelés szakad, a víz visszatér a csatornába a gyűrűben lévő lyukakon keresztül.

A lefolyócsövek szintén különböznek a szennyvízcsatorna keresztmetszetében, amelyhez csatlakoznak. Függőleges vagy vízszintes kimenettel rendelkezik. A fúvóka és a csatorna átmérőjének meg kell egyeznie egymással. Ha a függőleges leeresztő, akkor a keresztmetszet 110 mm. Ez az opció alkalmas vidéki házak és nyaralók számára, a szennyvíz ebben az esetben az aljára van kötve.

A második lehetőség, ahol a csatorna csőcsatlakozás oldalirányú (vízszintes), sokoldalúbbnak és többszintes épületben lévő apartmanoknak az egyetlen lehetséges. Ebben az esetben háztartási célra elegendő 40-50 mm átmérőjű.

A létra kiválasztásának fő kritériumai

Mivel a leeresztő létrákat a tartomány sokfélesége különbözteti meg, célszerű felsorolni, hogy mely paraméterek és milyen sorrendben kell figyelni.

Az első lépés annak meghatározása, hogy a szennyvíz vízszintesen vagy függőlegesen irányul-e. A vízszintes kimeneti csővel rendelkező létra kisebb magassággal és akkor használatos, ha az esztrich vastagsága korlátozott. A függőleges kimenettel rendelkező készüléket csak olyan csatornahálózathoz szabad csatlakoztatni, amely elég alacsony.

A második lépés a létra kapacitásának kiválasztása. E jellemző szerint a "dugó" 0,4-2,0 l / s. Minél nagyobb a nyílás átmérője, annál nagyobb a létra kapacitása.

A harmadik lépés - válasszon a vízzár és a "száraz" kapu között. A döntés attól függ, hogy milyen gyakran használják a zuhanyzót. A vízzár azt jelenti, hogy mindig van víz a létrán, és a "száraz" redőny a kellemetlen szagok ellen véd, még akkor is, ha a vízelvezető csatorna száraz. Hasznos nem csak azokban az esetekben, ahol a zuhanyzás ritkán van benne, hanem a létrának a "meleg padlóba" történő beágyazása esetén is.

És csak a negyedik lépésnél a kör a létra megjelenéséhez - vagy inkább annak külső részéhez (leeresztő rács). Fontos, hogy harmonizáljon a szoba általános kialakításával, a csempe méretével és színével.

Az ötödik lépés - végül arra gondolunk, hogy érdemes olcsóbb, szabályozatlan magassági létrát vásárolni, vagy jobb, ha fizetni akarsz egy állítható modellért. A telepítés pontossága, a telepítés műveleteinek piszkos és tiszta, nagy pontosságú csatlakozása a padlóburkolatok szintjével - ezek a magasságban állítható létrák előnyei.

Telepítési utasítások lépésekben

Ha a házat csak építik, nem merülnek fel komplikációk a zuhany leeresztéséről. A betonozott monolit padló lehetővé teszi, hogy függőleges csatornacsatornát rögzítsen. És egy magas épületben az esztrich vastagsága még vízszintes csaphoz sem elegendő, így a padlószintet 10-15 cm-rel kell emelni.

És a működtetett házakban el kell távolítanod a teljesen régi bevonatot, és tisztítsd meg a szemetet. Csupasz alapon csak egy csatornarendszer legyen. Valószínűleg öntöttvas, és hosszú élettartamú. A legjobb, ha egy ilyen csövet egy új műanyaggal cserélnek, amelybe a rámpa ágcsövét hozza.

# 1: Szerszámok és anyagok kiválasztása a munka számára

A létraszerelést vízálló padlószerkezettel egyidejűleg végezzük. Ennek alapján, és eszközöket kell készítenie. Az esztrich megmunkálásához például egy vödröt, lapátot (vagy keverőt) kell használni a habarcs, a trowelek, a spatulák és az úszó keveréséhez, hogy azt az alapra rakja és igazítsa. A meglévő padlóburkolat (ütvefúró), véső, kalapács bontásához.

Olyan eszköz lesz, mint ez:

 • mérőszalag, lézeres szint, kés, vonalzó, négyzet;
 • cserépvágók;
 • kulcsok és csavarhúzó készlet;
 • sodronyvágó;
 • fűrészgép, stb.

A szükséges anyagok listája (mennyisége az alapterülettől függ):

 • száraz DSP esztrichhez (5 kg / 1 m2);
 • habosított beton, hogy megkönnyítse az esztrich alsó réteget (a padlón lévő teher csökkentése érdekében);
 • polisztirol lemezek hőszigeteléshez (50 mm vastag);
 • vízszigetelő membrán (csillapító szalag);
 • tömítő masztix (a 3 kg / 1 m 3 eloszlás kiszámításával);
 • Izoplast;
 • csempe ragasztó (legfeljebb 5 kg / 1 m2);
 • habarcs ízületekhez, szilikon tömítőanyag.

És ami a legfontosabb: egy létra a teljes készletben (kötőelemekkel stb.), Műanyag csövek, kerámia padlólapok.

# 2: A létra eszköz alapjainak elkészítése

1. szakasz - csatorna leeresztése a csatornába. Vágja le a leeresztő csövet a szennyvízrendszerbe a szükséges lejtési szinttel (2 cm legyen méterenként), és töltse be a csatlakozókört paszta tömítéssel. Szükség esetén egyesítse a lefolyót a zuhanyzóval más csatornákkal - a konyhából, a mosógépből.

2. szakasz - a kötés magasságának kiszámítása (előjelzés). Végezze el a következő lépéseket:

 • állítsa be a szintet úgy, hogy a leeresztő cső tengelyét a csatorna felé mutassa;
 • tegye ki a létrát 1,5 cm-rel az elágazó cső felett (a tengelyre fókuszáljon);
 • mozgassa a gerendát a rácsos létra magasságába;
 • a rács vastagságát és további 1-1,5 cm-es magasságot a meredekség magasságához a normál vízáramhoz (lineáris méterenként 1 cm-rel);
 • a rácsszerkezet magasságát jelző vonaltól felfelé helyezzük a kiegészítő magasságot, és a szintező gerendát új jelre mozgatjuk.

Még mindig meg kell jegyeznünk egy ceruzával vagy jelzővel a gerenda falra vetülését - ez a magasság, amelyre a padlót fel kell emelni.

3. lépés - az alap készítése. Ebben a szakaszban egy nagyoló esztrichet készítünk:

 • tisztítsuk meg a padlót, javítsuk meg a repedéseket, javítsuk meg a károkat és szabálytalanságokat;
 • hogy 5 cm vastag polisztirolhabot fektetnek a fő esztrichbe, és az esztrich nem lehet 3 cm-nél rövidebb, 8 cm-t helyezünk el a falon a védjegytől (lásd az előző bekezdést), és új jelet kapunk - ez a durva esztrich felső éle ;
 • töltsük fel az esztrichet - a súly és a padló terhelésének csökkentése érdekében a könnyűbetonot (habbeton, kerámi beton) vagy habblokkokat rögzítjük, 3 cm-es réteggel megerősítő hálóval és cement-homok öntéssel.

A falak mentén egy zsalu szalagot hozunk létre, hogy létrehozzunk egy "lebegő" hatást és védjük az esztrichet a lehetséges repedésektől. Az esztrichet legalább 14 napig az építési kódok szerint kell szárítani, ha a felszerelt helyiségben a hőmérséklet hátterét a stabil + 20º-nál alacsonyabb hőmérsékleten kell tartani.

4. szakasz - vízszigetelő kezelés. Vízszigetelést használunk - bitumen vagy más tömítőanyag. Az átfedő falakkal az egész felületen több rétegben kell felhordani. Óvatosan fedjük le a falak sarkait és ízületeit a padlóval - a penész és a gomba legvalószínűbb terjedésével.

A rugalmas vízzáró filmet alkot. A megbízhatóság növelése érdekében az összes ízületet ragasztósított vízszigetelő anyaggal ragaszthatja, 25-30 cm magasságig ragaszthatja meg, majd más rétegben maszkolható fel. A vízszigetelést a jövőben többször meg kell ismételni, ahogy a padló rétegei nőnek.

5. szakasz - a hely kiválasztása a létra befogadására. Kísérletezzük a csempe elrendezést, és válasszunk helyet a létra felhelyezésére úgy, hogy a padló általános megjelenése esztétikailag kellemes legyen. A drain dekoratív rácsot szimmetrikusan kell elhelyezni a csempe és csempe ízületekhez képest. Jó lenne eltávolítani egy csempe és a helyén egy pontleereszt felszerelésére. Ha a csempe nagy, akkor a létrát két / három / négy elem csomópontjába helyezzük. A sarok és a lineáris létrák ajánlott szilárd burkolólapokkal kombinálni, elkerülve a felesleges vágást.

# 3: Hőszigetelés telepítése és építése

6. lépés - a létra felállítása. Összeszereljük a létra testét, rögzítjük, az alján lévő kisülőcsövet a vízelvezető csőbe helyezzük.

7. szakasz - a szigetelőréteg létrehozása. A polisztirol lemezeket darabokra vágtuk. Szigorúan állítsuk be a vágóvonalakat a meglévő csatornaösszetevők körvonalai alatt, a polisztirol habot a padlón. Hőszigetelő tulajdonságai miatt a polisztirol hab megakadályozza a hőnek a falak elhagyását.

A perem mentén egy csíkos szalagra is szükség van, de jobb kézzel vágni ugyanabból az anyagból, csak kisebb vastagsággal (3 cm). A polisztirolhabok közötti csomópontok ragasztása megakadályozza, hogy a hideg a betonból behatoljon.

# 4: Padlótisztító készülék

8. lépés - töltse fel az esztrich második rétegét és a padló lejtését. Zárja le a szigetelő erősítő hálót. Beaconokat állítunk be, hogy a lejtést a lefolyó irányába jelöljük. Különleges szabványlemezek vásárolhatók a boltban vagy fából készültek.

Ha szerencséje van a modell kiválasztásával, akkor egy létrával kiegészítve talál egy hosszúságú vastagságú vezetősíneket (ugyanazt a "jelzőtáblákat"). Ezek együttesen olyan kereteket jelentenek, amelyek megkönnyítik az esztrich kitöltését a leeresztő nyílás lejtésével.

Miután létrehoztuk a "jelzőfényt", és miután ellenőriztük az összes mérést, a cement és a homok szokásos oldatával öntöttük a padlót 3-4 rész homok és a cement első részéhez viszonyítva. Az esztrichnek teljesen el kell rejtenie a vízelvezető eszközt. Csak a karima marad nyitva. Arra törekszünk, hogy a felületet minél jobban el lehessen érni, egy lineáris méterenként 1 cm-es eltérést alakítunk ki.

A legegyszerűbb módja annak, hogy a lejtőn a fal mentén elhelyezkedő létra-tálca legyen, mivel egy irányba irányul. A középpontba helyezett létradiagramhoz a padló lejtését négy oldalról kell elvégezni, ami technikailag sokkal nehezebb. Miután befejeztük a munkát, 3-4 napig szárítjuk a csatlakozót.

9. szakasz - vízszigetelő kezelés. Stele a szárított esztrich vízszigetelő alapfelületén (izoplast lap). Elvágtunk egy lyukat, húztuk rajta egy karimát, rögzítjük csavarokkal a széleken. Az Isoplast a felületre van hegesztve, hátsó oldalát fúvókával fűti. Ismét megdörzsöljük a padlózat sarkait és csuklóit a falakkal, tömítő maszkkal.

# 5: befejezése

10. szakasz - létracsomag. A létraszerkezetben egy szifont helyezünk, próbálkozunk egy dekoratív rácson, egy gumitömítőgyűrűt helyezünk alá.

11. lépés - töltse fel az esztrich harmadik réteget. Ideiglenesen távolítsa el a rácsot a rámpából és fedje le a lyukat egy vízzáró anyaggal úgy, hogy ne szennyezze a rámpa belsejét. Az utolsó nyakkendőt úgy alakítjuk, mint korábban. Ugyanakkor fenntartunk egy kis magassági magasságot, amelyen a padlószintet az utolsó lépésben fel lehet emelni csempével. Ez a szélesség megegyezik a csempe vastagságával, plusz 1-2 mm-rel (a ragasztóréteghez való tartozás).

Az utolsó szárítás a leghosszabb. Az esztrichnek érettnek kell lennie, ami átlagosan 25-28 napot vesz igénybe, de jobb, ha 43 napos teljes ciklust elvisel. Ugyanakkor meg kell tartani a közepes páratartalmat (az első napokban rendszeresen be kell nedvesíteni a felületet), +20-22 ° C hőmérsékletet, valamint védeni kell a helyiséget a piszoktól és a közvetlen napfénytől.

12. szakasz - csempézés. A rámpától a falig lefektetünk csempéket, csempe ragasztóval és szépen vágjuk őket a megfelelő helyekre. 1-2 napig száraz.

A zuhanyrúd telepítésénél végül elkészül. Még mindig meg kell törölni a csempecsuklók vízálló rágcsálókkal.

Hasznos videó a témában

A zuhanyzó létrájának belső szerkezete (pl. Létra-tálca):

A zuhanyrács létrája:

A zuhanytálcában levő lapok lejtése:

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a mosdó a padlóban praktikus és eredeti ötlet. A nyitott zuhanykabinok népszerűségét nemcsak a modern design, hanem a kényelem is magyarázza. Az egyetlen dolog, ami sokakat megráz, azzal a kockázattal jár, hogy a szomszédos szobákat és az alsóbb szinteket vízzel elárasztja. De ha a telepítést szakmailag végezzük, nincs aggodalomra okot adó ok, és nem lehet!

Hogyan válasszunk és telepítsünk egy csatorna létrát?

Napjainkban sokan inkább saját fürdőszobai ötleteket telepítenek ahelyett, hogy a normál zuhanykabinokat telepítenék. Nincs hiány a tartozékok és a befejező anyagok. Ha paletta nélkül teszel, akkor jelentősen megnövelheti a felhasználható területet, és létrehozhat saját zuhanyzót. Annak érdekében, hogy ezek az előnyök "keresni" legyenek, tudnia kell, hogyan kell a létrát a padlóra telepíteni. Megfelelő vízelvezetés nélkül nincs mit gondolni a fürdő kényelmes használatáról.

A lefolyó megfelelő felszerelése segít elkerülni a szomszédok áradását, és károsíthatja a fürdőszoba felújítását.

Melyek a létrák?

Az anyaggyártás különböző lehet, és ezek a termékek lehetnek fém, alumínium, műanyag, öntöttvas, fémből és műanyagból. A létrák alakja szintén nem azonos, de leggyakrabban kerek, négyzet alakú és téglalap alakú. A termék magassága a modelltől függően 75 és 180 mm között változik. Tervezés szerint ezek mindegyike hasonló és a következő elemekből áll:

 1. Elülső panel (rács). Lehet, hogy különböző méretűek és alakú lefolyó lyukak.
 2. Szifon. Úgy tervezték, hogy megakadályozza a szagok behatolását a csatornarendszerből. Több változatban is elkészíthető: vízzár, száraz redőny, mechanikus redőny. Ez utóbbi kültéri vagy nem lakáscélú telephelyeken van felszerelve.
 3. Seal.
 4. A tömítés elemei (rögzítés).
 5. Ház.

A létrák szerkezeti jellemzői

 1. Horizontális. A leggyakrabban használt típus, mivel a felszerelés bármely padlón lehetséges, a magasságtól függetlenül.
 2. Függőleges. Sokkal nagyobb sávszélességet különböznek, de különleges telepítési feltételeket igényelnek.

Mit kell figyelembe venni a létra kiválasztásakor?

Fontos kiválasztani a megfelelő létrát, mivel a beszerelést követően nehéz lesz szétszerelni: eltávolítani kell a padlóburkolatot és az esztrichet.

A padlólevezetés szerkezete kombinált zárszerkezettel.

Az anyaggyártás nem olyan fontos, mindenki úgy dönt, amit szeret. A műanyag létrák a legnépszerűbbek most, mivel a legérdekesebb dizájnnal rendelkeznek, különböző színkombinációk vannak. Biztonságosan vásárolhat fémtermékeket, tartós és nem korrodál.

Meg kell határozni a létra méretét. A zuhanyzás közepes méretű, jó sávszélességgel. Ha a létrát vízelvezető vagy más rendszerben kell elvégezni, akkor a méretet a szennyvíz becsült mennyiségének megfelelően határozzák meg. A fontos pont a vízelvezető rendszer konfigurációja azon a helyen, ahol a létrát fel lehet szerelni. Például a házi szennyvízcsatorna építése lehetővé teszi, hogy legfeljebb 3 kimenetet csatlakoztasson (a mosogatóból, mosogatóból stb.). A kivezetés iránya és átmérője nagyon fontos, ezt a pontot figyelembe kell venni.

A saroklábak mechanikus tömítéssel rendelkeznek PURUS Nood.

 • sávszélesség legalább 1,2 l / s;
 • beépített szifon;
 • ha a ház egy 110 mm-es műanyag részével ellátott csatornavezetékkel rendelkezik, akkor a létrának ugyanolyan átmérőjű hüvelyeknek kell lennie függőleges kisülésre vagy 50 mm-re horizontálisan;
 • a rácsot az A terhelési osztályra kell tervezni;
 • a létra kialakításának a beépítési mélység beállítását a padlóburkolat jelével összhangban kell elvégeznie;
 • pecsétekkel ellátott berendezések;
 • Szerelési utasítások kívánatosak.

Melyik létra jobb: száraz vagy hidraulikus redőnnyel?

Újabban a gyártók csak hidraulikus redőnnyel szabadalmaztattak termékeket. Mit szeret? A cső bizonyos szögben meghajlott és folyadékot tartalmaz. Hogy ez az akadály akadályozza meg a csatornarendszerből származó szagokat. Az ilyen redőny gondozása egyszerű: elég időnként átöblíteni a vízzel.

Mi a hátránya ennek a tervnek? Az a tény, hogy a szelep ritkán működik a zuhanyzóval: a kellemetlen szagok kellemetlenséget okoznak. A csapda meghibásodása más okokból is lehetséges: a tervezési hibák, a levegő hőmérsékletének növelése a szobában, a "meleg padló" rendszer használata.

A száraz zsaluk megjelenésével a piacon sok problémát megoldottak maguk, és ezek a struktúrák nagyon népszerűvé váltak. Az ilyen termékek szintén kényelmesek, mivel mind önállóan, mind hidraulikus zárral kombinálva működhetnek.

Hogy van a redőny a létrán?

membrán

A redőny olyan membránnal van felszerelve, amelyhez a rugó csatlakozik. Víz leeresztése után a membrán kinyílik és átengedik, és amikor az áramlás véget ér, a rugó hatására a csatorna bemeneti nyílását lezárja.

úszó

A bütyköstengely vízfelületén egyfajta úszó van, amely a vízáramlás csökkenésével leesik és bezárja az áteresztő nyílást.

inga

Munkája a gravitációs erő akaratának alapja. Ennek hatására a csavar mechanikai eszköze mindig arra a helyzetre törekszik, hogy lezárja a csövet.

Csatorna létra telepítése

A száraz és hidraulikus zárral rendelkező termékek felszerelése gyakorlatilag nem különbözik egymástól. A fő szabály: olyan padlót kell készíteni, amely lehetővé teszi a létra megfelelő szintjének lejtését az akadálymentes vízkiemelés érdekében. Ezért egy mosogatótölcsér telepítése gyakran társul a padlószint emeléséhez vagy egy meglévő padlóburkolat bontásához.

Alapvető telepítési szabályok:

Az anyaggyártás nem fontos, amennyiben nedvességálló.

 • a létra rácsának a padlóburkolat felszínével kell lennie;
 • a befejeződés a burkolólapok lefektetésével kezdődik;
 • a csempe közötti kötések nem haladhatják meg a 2 mm-t;
 • a habarcs nedvességálló;
 • a padlófelületnek vízszintes lejtést kell biztosítania.

Anyagok szükségesek:

 • cement;
 • homok (szitált);
 • vízszigetelő membrán;
 • hő- és hangszigetelő anyagok (gyakran habot használnak);
 • csempe ragasztására szolgáló masztix vagy ragasztókészítmény;
 • csempe, amely csúszásgátló felületét a padló (durva).

A létra telepítésének lehetőségei házakban és apartmanokban

Ha a zuhanyzó helyiség egy ház építésének szakaszában van felszerelve, akkor a problémák általában nem merülnek fel, mivel a csatornarendszer telepítése mindig a projekt sajátosságainak figyelembevételével történik. A régi épületekben felmerül a kérdés: hol kell menteni a mentesítést? Két megoldás létezik: vagy emelje fel a padlót, és stabil padlót készítsen a meglévő szennyvízcsatornával, vagy távolítsa el az esztrichet, és készítsen új lefolyót.

Ehhez a padlómonolithoz egy strobe-ot kell üríteni, amelybe egy fűtőtest helyezkedik el, egy vízszigetelő anyagot és egy 50 mm-es csatornacsövet. Ha a házban gerendás mennyezetek vannak, a zuhanyozás szintjének növelése nélkül csak a gerenda fölött lévő padló elegendő vastagsággal lehetséges. Az ürítésnek párhuzamosnak kell lennie a tartógerendával.

A létrák telepítésének lépései

 • először is meg kell jelölni a területet, ahol a telepítést végezni fogják, és meg kell tervezni egy rendszert a vízelvezetésre;
 • figyelembe kell venni, hogy a leeresztő cső minimális lejtése 1 mm 1 méternél;
 • ha a leeresztő tölcsér a lakásba van szerelve, akkor a csatlakozó el van távolítva;
 • a védőfóliát eltávolítjuk a rácsból;
 • a létra telepítésének kezdete: csatlakozik a csatorna csövéhez;
 • magasságát a jövő padlózásához igazítják;
 • ellenőrizni kell, hogy a cső lejtése elegendő-e;
 • minden csuklós csatlakozás tömített;
 • a vízszigetelést lefektetik;
 • a létra körül a szigetelő;
 • esztrich van öntött. A munkálatok során folyamatosan figyelemmel kísérik a lefolyó felé irányuló lejtést;
 • a nyers beton felülete egyenetlen;
 • csempék vannak elhelyezve (megfelelő lejtés fenntartva).

Ezért telepítse a mosdót, ha a zuhanyzópad padlószintje megegyezik a többi helyiség szintjével. A második telepítési lehetőség egyszerűbb: egy szilárd keret (fém vagy fa) padlóburkolatának felépítése és egy leeresztő cső telepítése a lefolyóból a csatornacsatornába vagy közvetlenül rá. Az utóbbi esetben sokkal egyszerűbb a tölcsér felszerelése. Mint korábban, a kibocsátási pontra egy torzítást kell fenntartani.

A magasságot egy esztrichelőszerkezettel lehet elvégezni. Ebből a célból a szükséges méretű zsalu felszerelhető, vízszigetelő anyagot és megerősítő hálót helyeznek el benne. Ezután telepíteni kell a létrát úgy, hogy fedele ugyanolyan szinten legyen, mint a padlóburkolat zsalu + vastagsága. A beton van betöltve (nem szabad elfelejteni a kívánt lejtést). Az érlelés után a zsaluzat szétszerelésre kerül és továbbhalad a munkával.

Padlócserép burkolat: kiválasztás és telepítés

Napjainkban a fürdőszobához képest a zuhanyzás népszerűbb. Ez egy nagyszerű lehetőség arra, hogy gyorsan zenéljenek a dolgok között egy elfoglalt ember számára. A közelmúltban a zuhanykabinok fejlettebb modellei divatba jönnek. Nincsenek oldaluk, és hihetetlenül elegánsnak tűnnek. De az ilyen zuhanyok fő jellemzője a víz gyűjtésére és összegyűjtésére szolgáló vízelvezető, amely közvetlenül a padlón van elhelyezve. Hogyan kell helyesen telepíteni és szükség van szakemberek felvételére erre a cikkre.

Különlegességek

A modern zuhanyozók szigorúan vezető szerepet játszottak a fürdőszoba javításában. Eddig a tervezők nem szívesen használják a terjedelmes raklapokat és egyéb szerkezeteket. Átlátszó ajtók, csúszásmentes burkolólapok a padlón, zuhanytömlő és bonyolult elektronikus töltelék - ebben a formában sokan elképzelik a jövő fürdőszobájukat.

A zuhanycsatorna egy lefolyó lyuk, amely a csempe alatt a fürdőszoba padlójában van elhelyezve. Előregyártott, helyhez kötött zuhanyzókban használják, amelyek nem rendelkeznek raklappal. Ez annak köszönhető, hogy a javasolt létrák és tálcák nagy számban vannak a lefolyó víz számára.

A design hasonlít egy tölcsérre, amely összegyűjti a vizet, és elvezetik egy csatornacsatornába. Egyrészt a szaniter csatorna rögzítő adapterrel rendelkezik, másrészt a csővezetékhez csatlakozó csatlakozó. A házon belül van egy szűrőrács, amely zárszerkezetként szolgál. Az ilyen egészségügyi eszköz beszereléséhez azonban a padlón vízálló bevonat szükséges.

Miért van szüksége létrára?

 • kiüríti a szennyvizet a fő leeresztőcsatornába;
 • nem engedi a szennyeződéseket a lefolyócsőbe, és ezáltal megakadályozza az elzáródásokat;
 • szorosan csatlakozik a dokkolóterülethez;
 • védelmet nyújt a kellemetlen szagú szennyvizek ellen;
 • elhagyja a csővezeték rendszerét a csővezetékek eltömődésének tisztítására;
 • Ez egy további vészhelyzet, amely különösen fontos lehet, ha a fürdőszobát elárasztja a szomszédai.

A vízvezeték szerelvények különbözőek a tervezés, megjelenés, forma és méret tekintetében. És mindezen sokszínűség könnyen összezavarodik. Először is meg fogjuk határozni a főbb besorolásokkal.

Különböző létrák tervezés szerint.

 • Lineáris - inkább téglalap alakú tálca, oldalra szerelve, a fal mentén vagy a kijáraton. Ezt a fajta szerkezetet úgy is nevezik, hogy réselt. A telepítési folyamatot egyszerűsíti az a tény, hogy ebben az esetben a meredekséget csak egy irányban kell felszerelni. Ezenkívül egy perc alatt a lineáris létra kb. 60 liter vizet tölt.
 • Pont - a leginkább kompakt méretű és bárhol elhelyezhető. Leggyakrabban a központi részen található, de nagyon fontos, hogy a padló minden oldalán egyenletes lejtés legyen. A miniatűr mérete ellenére egy pontlétra 20-25 liter / perc vízmennyiséget képes átadni.
 • Sarok (fal) - a fal közelében található, és a leglátványosabb. A dekoratív rács elrejti az ízületet a fal és a padló között. Az ilyen modellek költsége valamivel magasabb, mint a szokásos pontoké, de egy perc alatt a fallétrák akár 40 liter vízhez is hozzájárulhatnak. Ráadásul egy ilyen modell telepítése sokkal nehezebb és lehetséges, csak a fürdőszoba kialakításának szakaszában vagy a felújítás során.

A lineáris létrák a legmegbízhatóbbak. Nagyméretű, esőzuhannyal felszerelt szobában lehet használni. Az ilyen létrákat vízsugárzókban kell elhelyezni.

A legtöbb esetben a szennyvízcsövek túl magasak a lakóépületekben, és ilyen esetben a padlószintet legalább 20 cm-rel meg kell emelni, ami teljesen irracionális. Ezért ebben az esetben a létra telepítésének egyetlen lehetősége lenne egy pódium létrehozása vízzárással a zuhanyozáshoz.

A létrától függetlenül a létra belső szerkezete mindig azonos:

 • tölcsérház;
 • eltávolítható dekoratív rács;
 • szűrőháló szemét és haj gyűjtésére;
 • tölcsér a víz fogadására;
 • szifon - a kellemetlen szagok megelőzéséhez szükséges;
 • vízelvezető cső vízelvezetéssel vagy függőleges helyzetben, a lyuk átmérője ideális esetben egybeeshet a leeresztő cső méretével.

A szifonban van egy redőny, ami szükséges ahhoz, hogy a kellemetlen szennyvíz szagok ne essenek be a fürdőszobába.

A modern gyártók kétféle típusú szelepet kínálnak.

 • A hidroblokk a leginkább megfizethető és praktikus lehetőség, amelyben a víz akadályt jelent a kellemetlen szagnak. De ha a zuhanyt hosszabb ideig nem használják, az univerzális szelep visszacsapószeleppel nem szivárog, a lefolyó kiszárad, és kellemetlen szagok szivároghatnak ki.
 • A száraz redőny - a vízzárral rendelkező létrától eltérően - a tervezést egy további szelep zavarja, amely a víz távollétében bezárja a nyílást. Ezért a ritkán használt zuhanykabin megbízhatóságának növelése érdekében a szakemberek javasolják, hogy válasszon szifont száraz kapukkal. Az ilyen szelepek egy vízfolyással nyílnak meg, majd bezárják és nem engedik a csatornarendszerek átjutását.

anyagok

A létra legfontosabb követelménye a zuhany alatt - korrózióálló anyagokból kell készülniük, így a gyártók műanyagból vagy rozsdamentes acélból készítenek létrákat. Néha lehetséges a modellek és a kombinált anyagok találkozása.

A hajótest gyártói számára a következőket választja:

 • Műanyag - a leginkább megfizethető lehetőség, használható lakóépületben.
 • Rozsdamentes acél - kiváló korrózióálló tulajdonságokkal rendelkezik, megbízható és tartós. Szigorú egészségügyi és higiéniai követelményeknek felel meg. Az ilyen épület kórházakban, szanatóriumokban, gyermekgondozási létesítményekben, úszómedencékben használható.
 • Az öntöttvas költséges és megbízható anyag. Az ilyen ház kiváló áteresztőképességgel és korrózióállósággal rendelkezik. Az élettartam kb. 50 év. Használható nyilvános zuhanyzókban, fürdőkben vagy medencékben.
 • Metal - a kombinált modellek kategóriájára utal.

A létrát bezáró rácsok mind dekoratív, mind szűrési funkciót végeznek. Bármilyen színben készülhetnek, és egyedi dombornyomott mintázattal rendelkeznek.

A króm és a bronz színei különösen népszerűek, kiválóak mind a klasszikus, mind a modern stílusokhoz. A rácsok megvédik a vízellátó rendszert apró részecskék és hajfoltok eltömődésétől, és képesek ellenállni a lenyűgöző tömegnek - kb. 300 kg.

Az elülső rész tartós anyagokból készül:

 • rozsdamentes acél - polírozott vagy matt különösen népszerű;
 • edzett üveg - az élettartam szempontjából nem rosszabb a rozsdamentes acél elemeknél, de vonzóbb és modern megjelenésű;
 • Műanyag - a leginkább megfizethető, de rövid életű.

De ha egy modern házat szeretne magánházban elhelyezni, akkor vegye figyelembe, hogy az ilyen szerkezetek nem helyezhetők el egy fa padlóra.

Méretek és formák

A modern gyártók széles skálájú választékot kínálnak.

Rendelkezésre álló létra 6 formában:

 • téglalap alakú;
 • kerek;
 • ovális;
 • négyzet alakú;
 • háromszög;
 • hosszú tálca formájában.

A négyzet alakú és téglalap alakú modellek népszerűbbek, ez annak köszönhető, hogy ilyen egyszerű formák könnyen illeszkednek a padlóburkolat bélésébe.

Nagyon fontos a létra magassága. Rendszerint egybeesik a padlóburkolat felemelésével. A magasság 55 és 180 mm közötti. Minél magasabb a létra - annál jobb a víz kapacitása. A létrát a padló legalacsonyabb pontjára szerelik fel.

Gyártók értékelése

A modern gyártók széles körű egészségügyi termékeket kínálnak, amelyek egy kezdő szakember néha kábasághoz vezethetnek. Általában azonban minden létrát vízhőmérsékletre terveznek, + 80-85º-ig.

A fő oka annak, hogy a nagy és a kis fürdőszoba tulajdonosai a modern, helyhez kötött zuhanyzókat választják:

 • nagy választék a méretek és konfigurációk - zuhany lehet bármilyen méretű;
 • vizuálisan bővíti a helyet a fürdőszobában;
 • a zuhanyzó felszerelése nem szabványos helyen;
 • modern és egyedi design;
 • egyszerűsíti a zuhany tisztítását;
 • a küszöb hiánya különösen kényelmes mind az idősek, mind a gyermekek számára.

A legnépszerűbb modern létrák közül három vállalat - Viega, Alcaplast, RGW.

A Viega termékeket Németországban gyártják. A létráknak további burkolata van, hogy megvédje a belső szerkezetet az esztrich telepítésekor. De ugyanakkor a pontszerű létra rács viszonylag kis méretű, ami viszont növeli a víz átadásának időtartamát. De a gyártó más típusú létrákat is kínál: lineáris és szögletes. A felhasználók azt mondják, hogy két hétig a Viega vízelvezetőket tiszta vízzel kell mosni, mert még kis mennyiségű sampon vagy más szappanszerkezet is károsítja az átfolyást.

Az RGW cég (Kína) a különböző formatervezési minták megbízható létráját teszi lehetővé. A gyártás során a gyártók előnyben részesítik a rozsdamentes acél tokokat, de több terméket krómozott színben gyártanak.

A cseh Alcaplast előnyei magukban foglalják a termékek megfizethető költségét és a szerkezeti elemek megbízható csatlakoztatását. A gyártó modellje tökéletesen álarcos a padlón. Például a lineáris tálcának van egy további területe az elülső oldalon a kerámia burkolatok rögzítéséhez. Így csak két sor lesz a padlón, amely áthalad a vízen. A létra tervezését ugyanakkor az oldalsó támaszok magassága állíthatja be, ami nagyon kényelmes egy lakóház fürdőszobájában történő nagyjavításhoz.

Hogyan válasszunk?

Alapvető tippek és ajánlások, amelyek segítenek abban, hogy ne tévesszen meg a létra kiválasztásakor.

 • Létra kiválasztása során figyeljen elsősorban az anyagra, amelyből készült. A terméknek tartósnak, tartósnak és megbízhatóan szorosnak kell lennie a padlóburkolattal.
 • Szintén fontos szerepet játszik a csatorna iránya. A cső függőleges összekapcsolása jobban megfelel a magánházak szennyvízének. A legszélesebb választék a vízszintes, és oldalirányban csatlakozik a leeresztő csőhöz. Ez a lehetőség jobban megfelel lakóépületek.
 • Ügyeljen arra, hogy a csővezetékhez csatlakozó tengelykapcsoló méretei az átmérő ideálisak legyenek a bemeneti nyílásokhoz. Ezért a szakértők azt ajánlják, hogy az összes elemet megvásárolja egy készletben és az elővizsgálati munkában.
 • A tervrajz nem tartalmazhat chipeket és karcolásokat.
 • A létrának országos szerkezete lehet - ez a lehetőség a legelőnyösebbnek tekinthető. Ebben az esetben eltávolíthatja a felső részeket és tisztíthatja a csővezetéket az eltömődés során.
 • És az utolsó lépés, de nem kevésbé fontos, a megjelenés választása. Ebben az esetben válassza ki a dekoratív leeresztő rácsot. A fürdőszobának illeszkednie kell, és ideálisan illeszkednie kell a padlóburkolat színéhez és méretéhez.

Hogyan kell telepíteni?

A munka megkezdése előtt minden szükséges eszközt és anyagot fel kell készíteni. A fogyóeszközök mennyisége a fürdő méretétől függ.

A munkához szüksége lesz:

 • mérőszalag, lézer vagy rendes vonalzó, sarok;
 • építő kés;
 • marker;
 • kulcsok és csavarhúzó készlet;
 • sodronyvágó;
 • vödör és lapát az esztrich oldatához;
 • kézi szerszámok a talaj szintezéséhez: simítógépek, spatulák és rácsok;
 • cserépvágó;
 • teljes folyosó;
 • fémcsövek;
 • száraz homok-cement keverék esztrichhez (5 kg / 1 m2);
 • expandált agyag és hab beton - az esztrich első rétegére;
 • 5 cm vastag polisztirol hab lap;
 • vízszigetelő membrán (3 kg / 1 m2);
 • maszk (3 kg n 1 m3);
 • Izoplast;
 • csempe ragasztó (5 kg / 1 m2);
 • fugázó ízületekhez;
 • paszta tömítőanyag;
 • kerámia csempe.

A létrákkal ellátott zuhanykabin telepítése nehézkes folyamat. Ha úgy dönt, hogy modern házat saját kezűleg telepít magánház építésének szakaszában, akkor ebben az esetben nem lesz probléma a lefolyószerkezettel.

A helyzet más, ha a létrát egy lakóház fürdőszobájában kell elhelyezni. A szerelési munkákat szakaszosan kell végrehajtani. Először is, a létrával ellátott csöveket lefektetik, és az esztrichen dolgoznak, és a vízszigetelő réteget végrehajtják. Minden feladatot egyszerre kell kezelni. Az egész szerkezet lefektetése több szinten történik, és egy többszörös többrétegű süteményhez hasonlít, amelyet legalább 2% -os szögben kell elhelyezni. Aztán ismét eljön az esztrich, majd a padlólap.

Részletes lépésről lépésre szóló utasítások.

 • Az elágazó cső a csatornahálózatba körülbelül 2 cm-es dőlésszöggel csatlakozik.
 • Az ilyen zuhanyzók fő követelménye - a padlónak kissé lejtősnek kell lennie a gyors vízelvezetéshez. Ebben az esetben nem szükséges további lökhárítókat és határokat telepíteni az élek mentén. Ezért a következő fontos lépés az esztrich magasságának kiszámítása. Ehhez próbálkozzon a létra 1,5 cm-rel az elágazócső felett, és egy lézer vonalzó jelölje a falat. A sima vízáramlás érdekében lineáris méterenként 1 cm-es lejtést kell elvégezni. A falon jelölje meg a jelzővel a jövő emelet magasságát.
 • Az új építésű házban minden munkát nehézség nélkül lehet elvégezni. A régi házban el kell távolítania a padlóburkolatot a fürdőszobában, és cserélni kell a csöveket, majd lépésről lépésre meg kell tennie az egész munkát. A lakóépületek esetében - a legtöbb esetben a padlószintet 12-15 cm-rel a dőlésszög alatt kell emelni.
 • Ezután teljesen tisztítsa meg a felületet, és zárja le a meglévő repedéseket vagy szabálytalanságokat. A falon feltüntetett padlószinttől 8 cm-t (5 cm-t egy expandált polisztirol laphoz és egy esztrichhez 3 cm-t) veszünk. Az új címkén tovább dolgozunk az esztrichtervezésen. A sima döntetlen biztosítása érdekében különleges fémlemezeket kell használni. De előbb le kell rakni egy zsalu szalagot a falak mentén, ez létrehozza a lebegő esztrich hatását, és nem teszi lehetővé a padló alakváltozását a jövőben. Az első esztrichhez habbeton és expandált agyag felhasználásával szükségesek a jövő padló súlyának csökkentése érdekében. E szakasz után meg kell száradni az esztrich nagyolórétegét. Általában egy 3 cm-es réteg körülbelül 14 napig tart.
 • Két hét elteltével megy a vízszigetelő rétegre. Ehhez széles ecsettel történik a tömítésmentes cső.
 • Ezután szerelje be a polisztirol hab szigetelő réteget. Az egyes részekről az anyag fedett padló.
 • Ezután el lehet menni az esztrich második rétegére. Néhány nappal a teljes száradást követően vízszigetelő réteget kell elhelyezni. Ehhez használhatja az izoplastot, a padlóra helyezett különálló anyaglapokat, és a hátsó oldalon fúvókával fűtött. A szabálytalanságokat és a sarkokat tömítő maszkkal kell kezelni.
 • Ezután a létra teste teljesen összeszerelve, de a dekoratív rács helyett egy kis vízszigetelő anyag kerül a tetejére. Erre azért van szükség, hogy a cementhabarcs ne akadályozza a belső szerkezetet. Ezután az esztrich harmadik rétegét öntjük, vastagságának a padló magasságának a csempe vastagsága és a ragasztóréteg alatt kell lennie. A csempe behelyezése előtt teljesen ki kell szárítani az egész süteményt. A szakértők 40 napot várnak.
 • Néhány héten belül a csempe a kiválasztott minta szerint van elhelyezve. A telepítés a létráról a fal felé indul. Néhány nap elteltével a varratokat nedvességálló habarccsal kell feldolgozni. Ezután bezárhatja a létraszárító rácsot. A létra és a csempe közötti kötést szilikon tömítőanyaggal tölti.
 • A munka minden szakaszában folytathatja a zuhanyzók kerítésének telepítését, vagy nyitva hagyhatja a helyet. Ebben az esetben választhat áttetsző partíciót vagy függönyt.

Pro tippek

A folyosón egyedülálló eszköz, amely helyet takarít meg a fürdőszobában. De önálló telepítéskor számos árnyalatot kell figyelembe venni, mivel attól függ, hogy az egész szerkezet elvégzi-e a szükséges funkciókat. Kiválaszthatja a legmegfelelőbb beállítást az építkezés típusától és az elhelyezés módjától függően.

Amikor egy létrát választanak a boltban, figyelembe kell venni annak magasságát. Attól függ, hogy hány centiméterre lesz szükség a padlószint emeléséhez és a lejtés beállításához. És minél magasabb a tervezés, annál több vizet veszít a létrán egy perc alatt. A legmegfelelőbb megoldás a magasságban állítható házban kialakított kivitel.

A szelep típusának kiválasztásakor a szakértők javasolják, hogy vegyék figyelembe mindkét lehetőséget, de fontos tudni, hogy az univerzális hidraulikus tömítés megbízhatósága némileg alacsonyabb. Maga a szerkezet lebontható, és ha a mosogatórongyból érkező haj vagy szál belép, valószínű, hogy a zár gyorsabb lesz.

Ha trapeiket telepít a nyári házban a fürdőszobában, akkor figyeljen a termékekre, kiegészítve egy mechanikus zárral. Nem félnek a hidegtől, és nem fagynak be.

A lefolyót és a csatornát összekötő kisülő csőnek a lehető legrövidebbnek kell lennie, és nem hajlani. A csatlakozásnak lejtőnek kell lennie a csatorna felé.

A szigetelőréteg számára a szakemberek javasolják az extrudált polisztirol hab kiválasztását. Nagyobb keménységű és nedvességtől védett.

A létra telepítése előtt válassza ki a legmegfelelőbb pozíciót. Kísérletezz a csempékkel. A padló általános megjelenése harmonikusnak és teljesnek kell lennie. Próbálja meg kiválasztani a pozíciót úgy, hogy a csempe többszöröse legyen a létra és a fal között, akkor nem kell kijavítani egyes elemeket. Az ideális megoldás lenne egy díszítő rács elhelyezése egy létrához, egyetlen padlólap helyett. De ha a csempe túl nagy, úgy helyezze el úgy, hogy a rács három vagy négy elemen belül legyen.