Legfontosabb > Fürdő

Menetjárat a padló alatt a csempe alatt: hogyan kell megfelelően telepíteni a saját kezét

A modern ember zuhanykabinja lehetőséget kínál arra, hogy gyorsan felfrissüljön a dolgok között, felkelni a kora reggel, vagy épp ellenkezőleg, lefekvés előtt lefeküdni. Magánház építésénél vagy egy városi lakás felújításánál önállóan telepítheti a kényelmes, oldal nélküli oldali zuhanyzót, amely kényelmes kialakításának köszönhetően ismét divatba jön. A legfontosabb dolog az, hogy ne felejtsünk el egy nagyon fontos elemet - egy létrát a padló alá a padló alatt, ami a felhasznált víz összegyűjtésére és eltávolítására szolgál. Tekintse meg a létrák telepítésének feltételeit és árnyalatait.

Mi a "létra" és mi az?

A padlóleválasztás a padlóburkolatokban álcázott egészségügyi berendezésekre vonatkozik. Valójában ez vízelvezető padló alá szerelt egyszerű konstrukció.

A szennyvízkommunikáció egyszerű megjelenésű elemének fő célja a szennyvíz elvezetése a fő vízelvezető csomagtérbe - egy felemelő, de számos ugyanilyen fontos funkció van:

 • az eltömődések megakadályozása a nagy szennyező részecskék által használt víz szűrésével időszakos tisztítás lehetőségével;
 • tömített kapcsolatot biztosít a padlóburkolattal;
 • a kellemetlen szennyvízszagtól való védelem.

Az anyag, amelyből a vízelvezető berendezés összes alkotóeleme készült, korróziógátlónak kell lennie, így a leeresztő cső műanyagból vagy rozsdamentes fémrészből áll össze, néha kombinált kivitelben.

Külső formában a létra lehet ovális, kerek, négyszögletes vagy négyzet alakú. Szerkezetileg ezek lineáris, pontszerű és közeli falú eszközök. A pont létrát bárhol elhelyezhetjük a helyiségben. Lineáris és falas létrákat használnak a szélein és főleg a sarkok a szobában.

A létrák alakját és méretét számos gyártó képviseli. A legegyszerűbb megbízható modellektől az összetett mintákig, a vágás és a visszafolyásmentes száraz és nedves szelepek kaszkádjával. A kényelem érdekében néhány szabványt fejlesztettek ki a termék magasságára, amelyet a padlóburkolat vastagságától függően választanak ki.

A terméknek tartósnak, kopásállónak kell lennie, ne sértse meg a padlóburkolat integritását.

Napjainkban a gyártók változó magasságú létrákat állítanak elő, ami nagyban megkönnyíti a termék telepítését.

Külsőleg a létra hasonlít egy, a rögzítő karimával ellátott tölcsérre, a másik oldalon. A problémák egyszeri vagy átmenőek (abban az esetben, ha több eszköz csatlakozik ugyanazon a csőhöz a zuhanycsészében).

Mindegyik kimenet vége a csővezetékhez való csatlakozással történik. A ház belsejében egy szűrőhálóval ellátott áteresztő szifon van rögzítve, amely hidraulikus zár, amely megakadályozza az eltömődést és a szagokat. A csapdák eltérő szerkezetűek.

A létrák kiválasztásánál ügyeljünk a nyílások méreteire - meg kell felelniük a csövek bemeneti nyílásainak átmérőjével. Jobb, ha mindent megvásárol a készletben, és a megbízhatóság érdekében próbatestet készítesz.

Ne felejtsd el a csatlakozókat és a rögzítőket, minden részletnek sértetlennek kell lennie repedések és zsetonok nélkül.

Az integrált vízelvezető zuhany előnyei

A vízelvezető tálcák és létrák változatosságát magyarázza az a tény, hogy szükség van olyan zuhanykabinokra - amelyek nem vásároltak, amelyek egyetlen összetett szerkezetet képviselnek, de álló, tálcás és komplex elektronikus "töltelék" nélkül.

A vezetőfülke egyszerű és kényelmes: zuhanyzóval ellátott bár, simán nyitható műanyag rekeszes ajtók, csúszásmentes padlóburkolat kerámia burkolattal. Ilyen hely a vízkezelésre, önállóan szervezhető, a padló és a falak csempével és megfelelően összekötő kommunikációval.

Miért választják a tágas fürdőszobák és a szekrényes fürdőszobák tulajdonosai ezt a zuhanykabin-választást? Számos előnye van:

 • különböző méretek és konfigurációk;
 • a nem szabványos helyiségekben való szállás lehetőségét;
 • egyedülálló dizájn létrehozása;
 • az egyszerű gondozás és a rendszeres tisztítás;
 • kényelmesen használják a zuhanyokat az idősek.

Az egyik technikai előny a vészkiürítés jelenléte. A vis maior (balesetek a vízellátó rendszerben az ő lakásában vagy a szomszédok felett), a víz menekülni egy létrán beágyazott a kerámia csempe a padló.

Lépésről lépésre telepítési útmutató

A vízelvezető híd az első szakaszban, a csövek behelyezésénél, egy esztrichelemmel és egy vízszigetelő réteggel van felszerelve. A kommunikációval együtt készítse el a padlót, amelynek szelet egy réteges torta. A pite számos változata létezik, az ábrán az egyiket mutatjuk be.

1. szakasz: Anyag és eszközök előkészítése

Ne felejtsük el, hogy a létra felépítése párhuzamosan történik egy összetett vízálló padlózat építésével, így az eszközöket úgy választják ki, hogy szükség van egy adott réteg eszközére.

Például az esztrich elhelyezéséhez tartályokat kell készíteni a megoldás előkészítéséhez, kézi szerszámot az alkalmazáshoz és a kiegyenlítéshez (trowelek, szintek, trowelek). Bármelyik szakaszban hasznos lehet egy jelölőanyag - egy szalagmérő, egy marker, egy lézeres szint, egy építő kés.

Szükséged lesz egy másik anyagra is, amelynek összege közvetlenül függ a padló felületétől (általában kicsi):

 • expandált polisztirol lemez hőszigeteléshez (5 cm vastag);
 • száraz cement-homok keverék síró eszköz (1m² - 5 kg);
 • vízszigetelő membrán, masztix (1m² - 3 kg), szalag (10 cm);
 • műanyag csövek, létrák kötőelemekkel és csatlakozókkal;
 • csempe ragasztó (1m² - 5 kg);
 • kerámia csempe csúszásgátló bevonattal;
 • habarcs, tömítőanyag.

Különös figyelmet kell fordítani a leeresztő létrák megválasztására: a szabványos modellek egyszerűen ellenállnak a tonnánkénti tömegnek és zökkenőmentesen működnek a + 80º

2. lépcső: A létradiagram összeszerelése

Javításra van szükség a régi épületek házaiban, ahol a fürdőszobák már csempézettek. Ha úgy dönt, hogy a fürdőszobában zuhanytálcát telepít, akkor távolítsa el a régi fedelet, majd rendezze el az új készüléket, de beépített leeresztő kommunikációval. A leszereléshez kalapácsfúró, véső, kalapács szükséges.

A szemétgyűjtés után egy betonpohár és egy csatorna található, amely a kádból, a mosdókból és a WC-tálból gyűjt lefolyókat. Ha ez a régi minta öntöttvas termék, akkor jobb, ha egy új műanyag csővel azonnal felcserélhető, amelybe a létráról szerelt cső behelyezhető.

A falak és a sarkok csatlakozását gondosan kezelni kell vízszigetelő masszával, ezt az eljárást előnyösen minden egymást követő réteg után végezzük. Ez megakadályozza a víz behatolását az alsó rétegekbe és a magas páratartalom kellemetlen hatásai a helyiségben - a gombák és a penészgomba.

A szaniter felszerelések gyártói már figyeltek arra, hogy a felhasznált víz összegyűjtése a zuhanyzóban történik, és késztermékeket gyártanak a létra kialakításához.

3. szakasz: A leeresztő nyílás felszerelése

Annak érdekében, hogy megfelelően helyezze el a létrát, számításokra lesz szükség. Megtaláljuk az elágazó cső csatlakozásának helyét a csatornacsatornába, és ettől egyenes vonalat végzünk a vízelvezető berendezés telepítési pontjához. Nem lesz szakszerű, ha lyuk a szélén vagy a cserép közepén helyezkedik el.

Egyes díszítő elemek megfelelnek a kis kerámia elemek méretének - ebben az esetben a karimát egy csempe helyett helyezzük el. Ha a kerámia négyzetek vagy téglalapok nagyok, akkor szerelje fel a létrát két-négy elem csomópontján.

A létra eltávolítását a csatornába vágják, az ízületeket szilikon tömítőanyaggal kezelik. Ha a konyhából, fürdõbõl vagy mosógépbõl egy leeresztõcsövet kell csatlakoztatni a szokásos modell helyett, használjon két kimeneti áramlást.

Ugyanabban a szakaszban, a további hőszigeteléshez granulált vagy extrudált polisztirol habot helyezünk a padlóra, gondosan kivágva a kontúrt minden csatornarendszer számára.

4. szakasz: Tie down device

Dörzsölje homok- és cementhabarcsot, majd 35-40 mm vastag réteggel polisztirol habra fektesse. A falak mentén műanyag gerendákat lehet elhelyezni, amelyek később, amikor az esztrich érlelődik, az expanziós ízületek szerepe lesz. De a legjobb anyag a fal mentén lesz egy zsalu szalag, két változatban kapható: öntapadó és egyszerű.

A damper szalagokat alacsony hővezető képesség, megnövekedett vízállóság, ellenáll a hirtelen hőmérsékletváltozásoknak és a tartósságnak. Miután megoldotta a problémát a padló és a fal összekötésével, előrenyomul a betonszerkezet a vízelvezető nyílás oldalának billentésére szolgáló eszközzel.

A cementet úgy kell elhelyezni, hogy teljesen lefedje a lefolyóeszközt, kivéve a karima körét. Annak érdekében, hogy a felület jobban egyenletes legyen, a szabályt alkalmazzuk - egy olyan eszköz, amely egy nagy vonalzóhoz hasonlít.

Ajánlások a lejtő felszereléséhez - 1cm 1m alapterületenként. Ha a létra a fal mentén helyezkedik el, a meredekség egy irányban halad - az áramlás helyére.

5. szakasz: Padlóburkolat

3-4 napig várjuk, amíg az esztrich meg nem szárad, majd helyezze el a vízszigetelő réteget. Először a membrán nagy darabját (isoplast) vágjuk egy középső lyukkal, helyezzük a karima alá a külső felület felé, és rögzítsük a körkörös csavarokkal.

Ezenkívül vízálló a sarkok, az ízületek és a zuhanyzó kabin teljes területe. Az anyagot melegítéssel hevítjük, ennek eredményeképpen kritikus helyeken sűrű, megbízható membránréteget kapunk.

A felső részét - a létraszerkezet dekoratív rácsával ellátott szifont rögzítjük anélkül, hogy megfeledkeznénk egy gumitömítő gyűrűről. A rácsot később el lehet távolítani, hogy elérje a rámpa belsejét.

Az eredménynek vastag, vízálló rétegnek kell lennie, amelyet egy másik esztrichrétegnek kell öntenie. Ha a leeresztőnyílás a középpontban van, a sarkoknál az átlói mentén rendezzük el az útmutatókat úgy, hogy az alsó sarok közeledik a rámpa felé, és a kész háromszög homok-cement keverékkel van feltöltve.

A rácsos burkolat idején egy vízszigeteléssel, úgyhogy a cement nem jut be a szifonba. A lefektetett keveréket kissé billentse a közép felé.

6. szakasz: Kerámia burkolólapok elhelyezése

A padlófelület vonzóbbnak tűnik, ha elkezdenünk kerámia burkolatot elhelyezni a rámpától a falig. Szükség esetén óvatosan körbevágni kell a lefolyó lyuk körül elhelyezkedő elemeket. Különösen nehéz a rámpa kialakítása, ha külső része kerek. Megfelelő számításokkal a fal közelében lévő csempe nem kell vágni.

A kerámiákat a szokásos módon szerelik fel: egy ragasztóréteget helyeznek a cement felületére, spatulával egyenlítik ki és a burkolólapokat felváltva helyezzük el. Egy nap után, amikor a ragasztó megszárad, megteheti a habarcsot, de csak vízálló simítót használjon.

A habarcscsatlakozások szélessége - legfeljebb 3 mm. Ha a telepítési technika nem sérül, akkor a leeresztő rács ugyanolyan szinten lesz, mint a helyezett csempe.

A mozaik telepítésével kapcsolatos videó utasítás segít a munka gyors és helyes elvégzésében:

A leeresztő tálca felszerelése?

Kerek vagy négyszögletes létra helyett gyakran tálcát használnak - egy hosszúkás, keskeny vízelvezető eszközt. Telepítéséhez figyelmet és egyértelmű utasításokat kell követni. A nyomtatott kísérő dokumentumok mellett a gyártó cégek olyan videókat készítettek, amelyek a szerkesztés minden szakaszát könnyen elérhető formában mutatják be. Az egyik példát mutatjuk be - az AlcaPlast tálca videó telepítési utasításai:

Padlócserép burkolat: kiválasztás és telepítés

Napjainkban a fürdőszobához képest a zuhanyzás népszerűbb. Ez egy nagyszerű lehetőség arra, hogy gyorsan zenéljenek a dolgok között egy elfoglalt ember számára. A közelmúltban a zuhanykabinok fejlettebb modellei divatba jönnek. Nincsenek oldaluk, és hihetetlenül elegánsnak tűnnek. De az ilyen zuhanyok fő jellemzője a víz gyűjtésére és összegyűjtésére szolgáló vízelvezető, amely közvetlenül a padlón van elhelyezve. Hogyan kell helyesen telepíteni és szükség van szakemberek felvételére erre a cikkre.

Különlegességek

A modern zuhanyozók szigorúan vezető szerepet játszottak a fürdőszoba javításában. Eddig a tervezők nem szívesen használják a terjedelmes raklapokat és egyéb szerkezeteket. Átlátszó ajtók, csúszásmentes burkolólapok a padlón, zuhanytömlő és bonyolult elektronikus töltelék - ebben a formában sokan elképzelik a jövő fürdőszobájukat.

A zuhanycsatorna egy lefolyó lyuk, amely a csempe alatt a fürdőszoba padlójában van elhelyezve. Előregyártott, helyhez kötött zuhanyzókban használják, amelyek nem rendelkeznek raklappal. Ez annak köszönhető, hogy a javasolt létrák és tálcák nagy számban vannak a lefolyó víz számára.

A design hasonlít egy tölcsérre, amely összegyűjti a vizet, és elvezetik egy csatornacsatornába. Egyrészt a szaniter csatorna rögzítő adapterrel rendelkezik, másrészt a csővezetékhez csatlakozó csatlakozó. A házon belül van egy szűrőrács, amely zárszerkezetként szolgál. Az ilyen egészségügyi eszköz beszereléséhez azonban a padlón vízálló bevonat szükséges.

Miért van szüksége létrára?

 • kiüríti a szennyvizet a fő leeresztőcsatornába;
 • nem engedi a szennyeződéseket a lefolyócsőbe, és ezáltal megakadályozza az elzáródásokat;
 • szorosan csatlakozik a dokkolóterülethez;
 • védelmet nyújt a kellemetlen szagú szennyvizek ellen;
 • elhagyja a csővezeték rendszerét a csővezetékek eltömődésének tisztítására;
 • Ez egy további vészhelyzet, amely különösen fontos lehet, ha a fürdőszobát elárasztja a szomszédai.

A vízvezeték szerelvények különbözőek a tervezés, megjelenés, forma és méret tekintetében. És mindezen sokszínűség könnyen összezavarodik. Először is meg fogjuk határozni a főbb besorolásokkal.

Különböző létrák tervezés szerint.

 • Lineáris - inkább téglalap alakú tálca, oldalra szerelve, a fal mentén vagy a kijáraton. Ezt a fajta szerkezetet úgy is nevezik, hogy réselt. A telepítési folyamatot egyszerűsíti az a tény, hogy ebben az esetben a meredekséget csak egy irányban kell felszerelni. Ezenkívül egy perc alatt a lineáris létra kb. 60 liter vizet tölt.
 • Pont - a leginkább kompakt méretű és bárhol elhelyezhető. Leggyakrabban a központi részen található, de nagyon fontos, hogy a padló minden oldalán egyenletes lejtés legyen. A miniatűr mérete ellenére egy pontlétra 20-25 liter / perc vízmennyiséget képes átadni.
 • Sarok (fal) - a fal közelében található, és a leglátványosabb. A dekoratív rács elrejti az ízületet a fal és a padló között. Az ilyen modellek költsége valamivel magasabb, mint a szokásos pontoké, de egy perc alatt a fallétrák akár 40 liter vízhez is hozzájárulhatnak. Ráadásul egy ilyen modell telepítése sokkal nehezebb és lehetséges, csak a fürdőszoba kialakításának szakaszában vagy a felújítás során.

A lineáris létrák a legmegbízhatóbbak. Nagyméretű, esőzuhannyal felszerelt szobában lehet használni. Az ilyen létrákat vízsugárzókban kell elhelyezni.

A legtöbb esetben a szennyvízcsövek túl magasak a lakóépületekben, és ilyen esetben a padlószintet legalább 20 cm-rel meg kell emelni, ami teljesen irracionális. Ezért ebben az esetben a létra telepítésének egyetlen lehetősége lenne egy pódium létrehozása vízzárással a zuhanyozáshoz.

A létrától függetlenül a létra belső szerkezete mindig azonos:

 • tölcsérház;
 • eltávolítható dekoratív rács;
 • szűrőháló szemét és haj gyűjtésére;
 • tölcsér a víz fogadására;
 • szifon - a kellemetlen szagok megelőzéséhez szükséges;
 • vízelvezető cső vízelvezetéssel vagy függőleges helyzetben, a lyuk átmérője ideális esetben egybeeshet a leeresztő cső méretével.

A szifonban van egy redőny, ami szükséges ahhoz, hogy a kellemetlen szennyvíz szagok ne essenek be a fürdőszobába.

A modern gyártók kétféle típusú szelepet kínálnak.

 • A hidroblokk a leginkább megfizethető és praktikus lehetőség, amelyben a víz akadályt jelent a kellemetlen szagnak. De ha a zuhanyt hosszabb ideig nem használják, az univerzális szelep visszacsapószeleppel nem szivárog, a lefolyó kiszárad, és kellemetlen szagok szivároghatnak ki.
 • A száraz redőny - a vízzárral rendelkező létrától eltérően - a tervezést egy további szelep zavarja, amely a víz távollétében bezárja a nyílást. Ezért a ritkán használt zuhanykabin megbízhatóságának növelése érdekében a szakemberek javasolják, hogy válasszon szifont száraz kapukkal. Az ilyen szelepek egy vízfolyással nyílnak meg, majd bezárják és nem engedik a csatornarendszerek átjutását.

anyagok

A létra legfontosabb követelménye a zuhany alatt - korrózióálló anyagokból kell készülniük, így a gyártók műanyagból vagy rozsdamentes acélból készítenek létrákat. Néha lehetséges a modellek és a kombinált anyagok találkozása.

A hajótest gyártói számára a következőket választja:

 • Műanyag - a leginkább megfizethető lehetőség, használható lakóépületben.
 • Rozsdamentes acél - kiváló korrózióálló tulajdonságokkal rendelkezik, megbízható és tartós. Szigorú egészségügyi és higiéniai követelményeknek felel meg. Az ilyen épület kórházakban, szanatóriumokban, gyermekgondozási létesítményekben, úszómedencékben használható.
 • Az öntöttvas költséges és megbízható anyag. Az ilyen ház kiváló áteresztőképességgel és korrózióállósággal rendelkezik. Az élettartam kb. 50 év. Használható nyilvános zuhanyzókban, fürdőkben vagy medencékben.
 • Metal - a kombinált modellek kategóriájára utal.

A létrát bezáró rácsok mind dekoratív, mind szűrési funkciót végeznek. Bármilyen színben készülhetnek, és egyedi dombornyomott mintázattal rendelkeznek.

A króm és a bronz színei különösen népszerűek, kiválóak mind a klasszikus, mind a modern stílusokhoz. A rácsok megvédik a vízellátó rendszert apró részecskék és hajfoltok eltömődésétől, és képesek ellenállni a lenyűgöző tömegnek - kb. 300 kg.

Az elülső rész tartós anyagokból készül:

 • rozsdamentes acél - polírozott vagy matt különösen népszerű;
 • edzett üveg - az élettartam szempontjából nem rosszabb a rozsdamentes acél elemeknél, de vonzóbb és modern megjelenésű;
 • Műanyag - a leginkább megfizethető, de rövid életű.

De ha egy modern házat szeretne magánházban elhelyezni, akkor vegye figyelembe, hogy az ilyen szerkezetek nem helyezhetők el egy fa padlóra.

Méretek és formák

A modern gyártók széles skálájú választékot kínálnak.

Rendelkezésre álló létra 6 formában:

 • téglalap alakú;
 • kerek;
 • ovális;
 • négyzet alakú;
 • háromszög;
 • hosszú tálca formájában.

A négyzet alakú és téglalap alakú modellek népszerűbbek, ez annak köszönhető, hogy ilyen egyszerű formák könnyen illeszkednek a padlóburkolat bélésébe.

Nagyon fontos a létra magassága. Rendszerint egybeesik a padlóburkolat felemelésével. A magasság 55 és 180 mm közötti. Minél magasabb a létra - annál jobb a víz kapacitása. A létrát a padló legalacsonyabb pontjára szerelik fel.

Gyártók értékelése

A modern gyártók széles körű egészségügyi termékeket kínálnak, amelyek egy kezdő szakember néha kábasághoz vezethetnek. Általában azonban minden létrát vízhőmérsékletre terveznek, + 80-85º-ig.

A fő oka annak, hogy a nagy és a kis fürdőszoba tulajdonosai a modern, helyhez kötött zuhanyzókat választják:

 • nagy választék a méretek és konfigurációk - zuhany lehet bármilyen méretű;
 • vizuálisan bővíti a helyet a fürdőszobában;
 • a zuhanyzó felszerelése nem szabványos helyen;
 • modern és egyedi design;
 • egyszerűsíti a zuhany tisztítását;
 • a küszöb hiánya különösen kényelmes mind az idősek, mind a gyermekek számára.

A legnépszerűbb modern létrák közül három vállalat - Viega, Alcaplast, RGW.

A Viega termékeket Németországban gyártják. A létráknak további burkolata van, hogy megvédje a belső szerkezetet az esztrich telepítésekor. De ugyanakkor a pontszerű létra rács viszonylag kis méretű, ami viszont növeli a víz átadásának időtartamát. De a gyártó más típusú létrákat is kínál: lineáris és szögletes. A felhasználók azt mondják, hogy két hétig a Viega vízelvezetőket tiszta vízzel kell mosni, mert még kis mennyiségű sampon vagy más szappanszerkezet is károsítja az átfolyást.

Az RGW cég (Kína) a különböző formatervezési minták megbízható létráját teszi lehetővé. A gyártás során a gyártók előnyben részesítik a rozsdamentes acél tokokat, de több terméket krómozott színben gyártanak.

A cseh Alcaplast előnyei magukban foglalják a termékek megfizethető költségét és a szerkezeti elemek megbízható csatlakoztatását. A gyártó modellje tökéletesen álarcos a padlón. Például a lineáris tálcának van egy további területe az elülső oldalon a kerámia burkolatok rögzítéséhez. Így csak két sor lesz a padlón, amely áthalad a vízen. A létra tervezését ugyanakkor az oldalsó támaszok magassága állíthatja be, ami nagyon kényelmes egy lakóház fürdőszobájában történő nagyjavításhoz.

Hogyan válasszunk?

Alapvető tippek és ajánlások, amelyek segítenek abban, hogy ne tévesszen meg a létra kiválasztásakor.

 • Létra kiválasztása során figyeljen elsősorban az anyagra, amelyből készült. A terméknek tartósnak, tartósnak és megbízhatóan szorosnak kell lennie a padlóburkolattal.
 • Szintén fontos szerepet játszik a csatorna iránya. A cső függőleges összekapcsolása jobban megfelel a magánházak szennyvízének. A legszélesebb választék a vízszintes, és oldalirányban csatlakozik a leeresztő csőhöz. Ez a lehetőség jobban megfelel lakóépületek.
 • Ügyeljen arra, hogy a csővezetékhez csatlakozó tengelykapcsoló méretei az átmérő ideálisak legyenek a bemeneti nyílásokhoz. Ezért a szakértők azt ajánlják, hogy az összes elemet megvásárolja egy készletben és az elővizsgálati munkában.
 • A tervrajz nem tartalmazhat chipeket és karcolásokat.
 • A létrának országos szerkezete lehet - ez a lehetőség a legelőnyösebbnek tekinthető. Ebben az esetben eltávolíthatja a felső részeket és tisztíthatja a csővezetéket az eltömődés során.
 • És az utolsó lépés, de nem kevésbé fontos, a megjelenés választása. Ebben az esetben válassza ki a dekoratív leeresztő rácsot. A fürdőszobának illeszkednie kell, és ideálisan illeszkednie kell a padlóburkolat színéhez és méretéhez.

Hogyan kell telepíteni?

A munka megkezdése előtt minden szükséges eszközt és anyagot fel kell készíteni. A fogyóeszközök mennyisége a fürdő méretétől függ.

A munkához szüksége lesz:

 • mérőszalag, lézer vagy rendes vonalzó, sarok;
 • építő kés;
 • marker;
 • kulcsok és csavarhúzó készlet;
 • sodronyvágó;
 • vödör és lapát az esztrich oldatához;
 • kézi szerszámok a talaj szintezéséhez: simítógépek, spatulák és rácsok;
 • cserépvágó;
 • teljes folyosó;
 • fémcsövek;
 • száraz homok-cement keverék esztrichhez (5 kg / 1 m2);
 • expandált agyag és hab beton - az esztrich első rétegére;
 • 5 cm vastag polisztirol hab lap;
 • vízszigetelő membrán (3 kg / 1 m2);
 • maszk (3 kg n 1 m3);
 • Izoplast;
 • csempe ragasztó (5 kg / 1 m2);
 • fugázó ízületekhez;
 • paszta tömítőanyag;
 • kerámia csempe.

A létrákkal ellátott zuhanykabin telepítése nehézkes folyamat. Ha úgy dönt, hogy modern házat saját kezűleg telepít magánház építésének szakaszában, akkor ebben az esetben nem lesz probléma a lefolyószerkezettel.

A helyzet más, ha a létrát egy lakóház fürdőszobájában kell elhelyezni. A szerelési munkákat szakaszosan kell végrehajtani. Először is, a létrával ellátott csöveket lefektetik, és az esztrichen dolgoznak, és a vízszigetelő réteget végrehajtják. Minden feladatot egyszerre kell kezelni. Az egész szerkezet lefektetése több szinten történik, és egy többszörös többrétegű süteményhez hasonlít, amelyet legalább 2% -os szögben kell elhelyezni. Aztán ismét eljön az esztrich, majd a padlólap.

Részletes lépésről lépésre szóló utasítások.

 • Az elágazó cső a csatornahálózatba körülbelül 2 cm-es dőlésszöggel csatlakozik.
 • Az ilyen zuhanyzók fő követelménye - a padlónak kissé lejtősnek kell lennie a gyors vízelvezetéshez. Ebben az esetben nem szükséges további lökhárítókat és határokat telepíteni az élek mentén. Ezért a következő fontos lépés az esztrich magasságának kiszámítása. Ehhez próbálkozzon a létra 1,5 cm-rel az elágazócső felett, és egy lézer vonalzó jelölje a falat. A sima vízáramlás érdekében lineáris méterenként 1 cm-es lejtést kell elvégezni. A falon jelölje meg a jelzővel a jövő emelet magasságát.
 • Az új építésű házban minden munkát nehézség nélkül lehet elvégezni. A régi házban el kell távolítania a padlóburkolatot a fürdőszobában, és cserélni kell a csöveket, majd lépésről lépésre meg kell tennie az egész munkát. A lakóépületek esetében - a legtöbb esetben a padlószintet 12-15 cm-rel a dőlésszög alatt kell emelni.
 • Ezután teljesen tisztítsa meg a felületet, és zárja le a meglévő repedéseket vagy szabálytalanságokat. A falon feltüntetett padlószinttől 8 cm-t (5 cm-t egy expandált polisztirol laphoz és egy esztrichhez 3 cm-t) veszünk. Az új címkén tovább dolgozunk az esztrichtervezésen. A sima döntetlen biztosítása érdekében különleges fémlemezeket kell használni. De előbb le kell rakni egy zsalu szalagot a falak mentén, ez létrehozza a lebegő esztrich hatását, és nem teszi lehetővé a padló alakváltozását a jövőben. Az első esztrichhez habbeton és expandált agyag felhasználásával szükségesek a jövő padló súlyának csökkentése érdekében. E szakasz után meg kell száradni az esztrich nagyolórétegét. Általában egy 3 cm-es réteg körülbelül 14 napig tart.
 • Két hét elteltével megy a vízszigetelő rétegre. Ehhez széles ecsettel történik a tömítésmentes cső.
 • Ezután szerelje be a polisztirol hab szigetelő réteget. Az egyes részekről az anyag fedett padló.
 • Ezután el lehet menni az esztrich második rétegére. Néhány nappal a teljes száradást követően vízszigetelő réteget kell elhelyezni. Ehhez használhatja az izoplastot, a padlóra helyezett különálló anyaglapokat, és a hátsó oldalon fúvókával fűtött. A szabálytalanságokat és a sarkokat tömítő maszkkal kell kezelni.
 • Ezután a létra teste teljesen összeszerelve, de a dekoratív rács helyett egy kis vízszigetelő anyag kerül a tetejére. Erre azért van szükség, hogy a cementhabarcs ne akadályozza a belső szerkezetet. Ezután az esztrich harmadik rétegét öntjük, vastagságának a padló magasságának a csempe vastagsága és a ragasztóréteg alatt kell lennie. A csempe behelyezése előtt teljesen ki kell szárítani az egész süteményt. A szakértők 40 napot várnak.
 • Néhány héten belül a csempe a kiválasztott minta szerint van elhelyezve. A telepítés a létráról a fal felé indul. Néhány nap elteltével a varratokat nedvességálló habarccsal kell feldolgozni. Ezután bezárhatja a létraszárító rácsot. A létra és a csempe közötti kötést szilikon tömítőanyaggal tölti.
 • A munka minden szakaszában folytathatja a zuhanyzók kerítésének telepítését, vagy nyitva hagyhatja a helyet. Ebben az esetben választhat áttetsző partíciót vagy függönyt.

Pro tippek

A folyosón egyedülálló eszköz, amely helyet takarít meg a fürdőszobában. De önálló telepítéskor számos árnyalatot kell figyelembe venni, mivel attól függ, hogy az egész szerkezet elvégzi-e a szükséges funkciókat. Kiválaszthatja a legmegfelelőbb beállítást az építkezés típusától és az elhelyezés módjától függően.

Amikor egy létrát választanak a boltban, figyelembe kell venni annak magasságát. Attól függ, hogy hány centiméterre lesz szükség a padlószint emeléséhez és a lejtés beállításához. És minél magasabb a tervezés, annál több vizet veszít a létrán egy perc alatt. A legmegfelelőbb megoldás a magasságban állítható házban kialakított kivitel.

A szelep típusának kiválasztásakor a szakértők javasolják, hogy vegyék figyelembe mindkét lehetőséget, de fontos tudni, hogy az univerzális hidraulikus tömítés megbízhatósága némileg alacsonyabb. Maga a szerkezet lebontható, és ha a mosogatórongyból érkező haj vagy szál belép, valószínű, hogy a zár gyorsabb lesz.

Ha trapeiket telepít a nyári házban a fürdőszobában, akkor figyeljen a termékekre, kiegészítve egy mechanikus zárral. Nem félnek a hidegtől, és nem fagynak be.

A lefolyót és a csatornát összekötő kisülő csőnek a lehető legrövidebbnek kell lennie, és nem hajlani. A csatlakozásnak lejtőnek kell lennie a csatorna felé.

A szigetelőréteg számára a szakemberek javasolják az extrudált polisztirol hab kiválasztását. Nagyobb keménységű és nedvességtől védett.

A létra telepítése előtt válassza ki a legmegfelelőbb pozíciót. Kísérletezz a csempékkel. A padló általános megjelenése harmonikusnak és teljesnek kell lennie. Próbálja meg kiválasztani a pozíciót úgy, hogy a csempe többszöröse legyen a létra és a fal között, akkor nem kell kijavítani egyes elemeket. Az ideális megoldás lenne egy díszítő rács elhelyezése egy létrához, egyetlen padlólap helyett. De ha a csempe túl nagy, úgy helyezze el úgy, hogy a rács három vagy négy elemen belül legyen.

Hogyan készítsünk egy létrát a fürdőszobában egy zuhanyzóval a saját kezünkkel?

A modern vízvezeték szerelvények lehetővé teszik a lakástulajdonosoknak, hogy a fürdőszobát úgy tervezzék meg, ahogyan tetszik. Ez vonatkozik a fürdő funkcionális töltésére és a szoba megjelenésére is. Mindazonáltal a tipikus lakásban a WC-ben lévő fürdőszobában legegyszerűbb és legegyszerűbb megoldások közül választhat: hagyományos fürdőszobát, zuhanyzóval vagy zuhanyzóval ellátott padlócsaptelepet.

Az utolsó lehetőség egyre népszerűbb, mivel lehetővé teszi számodra, hogy jelentősen megmentse a helyiségben szabad helyet. Ha a mosogatás során a víz nem rakódik össze egy raklap segítségével, és közvetlenül a padlóhoz folyik, akkor egy olyan speciális eszközzel kell felszerelnie, amely a szennyvíz gyűjtéséhez és irányításához szükséges.

Mi a létra és mi az?

A folyosó egy speciális eszköz, amelyet a fürdőszobában helyeznek el, ha a zuhany nem ürül ki egy leeresztő edény segítségével, hanem közvetlenül a padlóra. Nyitott zuhanyozók elrendezéséhez használják. A létrák fémből, műanyagból vagy ezeknek az anyagoknak a kombinációjából készülhetnek, ők egy lapos szifon, amely közvetlenül a padlóra szerelhető. Ez a hasznos eszköz a következő funkciókat hajtja végre:

 1. Végzi el a "hulladék" víz gyűjtését és irányítását a csatornarendszeren keresztül. Ha a mosdó a fürdőszobában közvetlenül a padlón van elhelyezve, akkor egy létrán van szükség ahhoz, hogy összegyűjtsék a vizet a zuhany alatt.

Vegye figyelembe, hogy a létrákat nemcsak a magánlakások fürdőszobájának rendezésére használják, hanem a nyilvános zuhanyzókban is, például úszómedencékben, sportcsarnokban vagy fürdőkban. A készülék fő célja mellett ez a készülék további lecsapódásként is szolgálhat.

eszköz

Sok lakástulajdonos szeretné megtagadni a szabványos, zárt zárt zuhanyzókabin felszerelését, de egyszerűen nem tudják, hogyan kell a padlót zuhanyozni az esztétikus és hatékony padlózásra. Valójában a modern és funkcionális létráknak köszönhetően ez elég egyszerű. Szerkezetileg ez a készülék hasonlít a fürdők számára telepített szokásos vízelvezetésre, és a következő összetevőkből áll:

 • Az átjáró alja a lefolyóban. Ez egy műanyag vagy fém rész, amely összeköti a lefolyót a csatornába.
 • Egy pohár szilva. Ez a készülék hengeres eleme, amely be van helyezve a kifolyócsatorna alján. Egy pohár vízzel belép a csatornaba.
 • Tömítőgyűrű és karima. A leeresztő padló létrának e két eleme ugyanazt a funkciót hajtja végre - a leeresztő csésze és a rácszáró közötti kapcsolat tömítése. Megakadályozzák, hogy a víz az ízületekből kifolyjon a készülékből.
 • Rögzítő rács. Ez egy fém keret egy hengeres alapon, amely be van helyezve egy ürítőüvegbe, és szolgál alapul szolgál a dekoratív rács rögzítéséhez. Mivel a közvetlenül a padlóba helyezett csatorna intenzív súlyterhelésnek van kitéve, a rácsos rögzítőnek jelentős merevséget és szilárdságot kell biztosítania a szerkezetnek.
 • Védő grill. Általában egy műanyag vagy fém rész egy kör alakú rács formájában, amelyet beillesztenek a rácsos kötőelemekbe. Szükség van a kis törmelék, a haj szűrésére, de ugyanakkor engedje a vizet.

Figyelj! Amint látja, a fürdőszoba elvezetése egyszerűen kialakítható, egyszerűen telepíthető és megbízható működés közben. A legfontosabb dolog az, hogy megtudja, hogyan készítsük el a padlót, felkészítjük a felületet a berendezés telepítéséhez, hogy a víz jól megy, és ne maradjon a felszínen.

Típusú zuhanycsatorna formában

A zuhanyzó létrák olyan változatosak, mint a formatervezés, a megjelenés és az anyagok, amelyek könnyen illeszkednek bármilyen befejező anyaghoz. A megfelelően kiválasztott színű és alakú padlócsatorna harmonikusan illeszkedik a befejező anyaghoz, amelyből a padló készült, de nincs kiemelve. Ezért a létra felépítése nem pusztítja el a szoba egységes megjelenését, hanem szervesen és finoman beágyazódik benne. A padlókibocsátások alábbi fő típusai különböznek egymástól:

 1. Pont. A pont típusú leeresztő rendszer általában egy kis, téglalap alakú, kör alakú vagy négyzet alakú rács. A legnépszerűbbek a négyszögletes és téglalap alakú modellek, amelyek megismétlik a padlóburkoló lapok geometriáját és méretét. A helyiség bármely csoportjában vagy egyedül lehet elhelyezni.

Kérjük, vegye figyelembe! Annak érdekében, hogy a padlócsatorna ne eshessen ki a helyiség egységes építészeti megjelenéséből, fontos, hogy a megfelelő formát és típusú létrát választsák. Ha a padlóburkolatot négyzet alakú lapok használják, a modelleket előnyben kell részesíteni egy kompakt négyzet alakjában. A készülék alakjának és méretének helyes megválasztása pontosabbá és egyszerűbbé teszi a telepítést.

Különféle redőny

A fürdőszobai padlózatba beépített létrák a forma és méret mellett a belső kialakításban is eltérnek. Leginkább az eszközzárról szól, megakadályozva a szagok behatolását a fürdőszobában lévő szennyvízcsatornából. A leggyakoribb fajták olvashatók:

 • Vízzárással. Ezek egyszerűbb és olcsóbb modellek, amelyek nagyon hasonlítanak egy szabályos szifonra. A létrák lefolyónyílásán belüli holtfolyadéknak köszönhetően olyan zárszerkezetet hoztak létre, amely megakadályozza, hogy a szagok a fürdőszobába kerüljenek. Ennek a lehetőségnek az a hátránya, hogy a lefolyócső belsejében lévő víz kiszáradhat, ha a zuhanyzó közti intervallumok elég nagyok. Ezután eltűnik a csatorna és a lefolyó közötti vízzáró víz, és kellemetlen szagot érez a helyiségben.
 • Száraz zárral. A szokásos hidraulikus tömítéssel ellátott modellek, amelyek az összes létrát felszerelik a tervezési jellemzőknek köszönhetően, további zárral rendelkezik, amely a csillapítók segítségével működik. Ezek a szelepek lehetővé teszik a víz szabad áramlását, és amikor a vízelvezető nem működik, a folyosó védő és dekoratív rácsjának saját súlya alá hajtják, anélkül, hogy kellemetlen szennyvízszagokat engednének ki.

Fontos! A csatlakozási módszer szerint megkülönböztetik a függőleges és vízszintes csatlakozókat a csatornarendszerhez. De a legfontosabb tényező, amelyet figyelembe veszünk a modell kiválasztásakor, a készülék magassága. Ebből a paramétertől függ attól, hogy mennyit kell a fürdőszoba padlóját felemelni. Ha a magasság kicsi, akkor vékonyabb esztrichre van szükség. Azonban a magasabb modellek nagyobb sávszélességgel rendelkeznek.

Telepítési technológia

Sok lakástulajdonos nem tudja, hogyan készítsen létrát a fürdőszobában a professzionális kézművesek segítségével. Valójában ez a feladat nehéz, mivel a telepítési hibák általában a padlón vízre tapadnak, és nem a szivárgáson keresztül. A létra megközelítőleg a következő:

 1. Először meg kell határozni a létra telepítési helyét. Leggyakrabban ez a készülék a helyiség közepén, a sarkokban vagy a falak közelében helyezkedik el. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a lapok többszörözését be kell venni a létra előtt.
 2. Ezután a készülék jövőbeli telepítési helyére egy csatornacsövet helyeznek. Annak érdekében, hogy a víz jól lefolyjon a csatornába, a bemeneti csőnek legalább 1 mm hosszúságú lejtőnek kell lennie.
 3. Ezután a létra teste fel van szerelve, majd az esztrich kiöntésre kerül. Általában a padló magassága 10-15 cm-nél emelkedik, ez a szám egy adott modell méretétől függ.
 4. Ezt követően a rámpa körül lévő lyuk vízzel szigetelt, folyékony vízzáró anyaggal és speciális peremmel borítva. Ezután már teljesen összegyűjtheti a létrát, majd öntsön egy újabb esztrichréteget.

Fontos! Annak megakadályozása érdekében, hogy a víz a padló felületén stagnáljon, de a létrán keresztül történő leeresztéshez szükséges, legalább 1 mm / méteres lejtés legyen a leeresztő nyílás irányába.

Hogyan lehet egy létrát felszerelni a zuhanyhoz?

A fürdőszobában vagy annak felépítésében elindított javítások mindig azt akarják, hogy ez a folyamat simán, gyorsan és kevés pénzügyi költséggel megy. Lehet-e pénzt megtakarítani, ha a fürdőszobában zuhanyzócsap telepítés önmagában történik? A javasolt lépésről lépésre szóló utasítás megválaszolja ezt a kérdést.

Annak érdekében, hogy elkerülje a kellemetlen szagot a zuhany alatt, speciális létszámú szifont kell beiktatni a létra számára.

A zuhanyrács létrája

Van egy másik név a zuhanyrácsra - ez egészségügyi. A szivárgás, amelynek célja a saját lakásában, valamint a nyilvános helyeken végzett egészségügyi feladatok ellátása: piszkos vízelvezetők, úszómedencék, garázsok, mosók, autómosók és így tovább. A fürdőszobához vagy a zuhanyzóhoz való felszerelésnek köszönhetően elvezet a padló felületéről a csatornahálózatba. A fürdőszobában, ha a vizet a fürdő szélére öntik, az alsó padlók nem lesznek elárasztva a zuhanycsere miatt. Ha a fürdőszobába egy zuhanykabinot szerel be, és egyszerűen egy csatornacsövet helyez a letelepített padlóra, ez nem lesz elegendő.

A zuhanyzók létrája méretekkel.

Megfelelően össze kell szerelni a zuhanyrácsot, amely a leeresztő csővel együtt a padlóban egy mélyedésben helyezkedik el, amelynek alakja rendes négyzetből, háromszög alakúból kerek vagy tálcánként változik. A felső, 75-120 cm-es méretű, kis méretű rács van, ez a padlócsere. Az eszközt egy speciális szifon egészíti ki, ha a fürdőszobai tulajdonosok elkerülnék a kellemetlen szagokat. A zuhanykabin védi a lefolyót a szivárgásoktól, és biztosítja a szoros csatlakozást. Nem kell időt takarítanok meg magas színvonalú zuhanyzópadon, mivel megfelelően megválasztották, tisztaságot és higiéniát kölcsönöznek a fürdőszobába.

A lélek létrájának szerkezete és beépítési jellemzői

A legtöbb otthoni kézműves saját zuhanycsaptelepet építhet be a fürdőszobába. A telepítés részletes vizsgálatot tesz szükségessé a zuhanyzó beépítésével és szerkezetével kapcsolatban. A beépítési tervet meg kell gondolnia az építési folyamat vagy a fürdőszoba (zuhany) javítása előtt. A zuhanyrácsok tulajdonságai betonba, csempebe, faba építhetők, és alapul szolgálhatnak a cserép kialakításakor. Ha a padlózat burkolatát még nem választották ki, akkor ezek a tulajdonságok megfelelő pillanatban jönnek el. A szennyvízrendszerért felelős padlócsövek egy enyhe lejtőn helyezkednek el, így szükséges a padló szintjének felemelése vagy dobogós felépítése.

A beépített zuhanyrácsnak köszönhetően a zuhanyzó kabinban vagy a zuhanyzókonyhában lévő víz elvezetése közvetlenül a padlóba rendezhető.

A készülék lineáris zuhanyrámpájának diagramja.

A zuhanycsatorna grillből, szűrőből, szellőztető nyílásból, szifonból, szifonból és szeszélyből áll. A kupak, a háló és a szűrő lehetővé teszi a víz áramlását a lefolyócsőbe, megragadva a hajat és egyéb törmeléket. A hulladék szifoncsésze olyan hajlékony felület, amely megakadályozza a szivárgást, összegyűjti a vizet, és a lefolyó felé irányítja. A szifon U-alakú csőből áll, amely a zuhany alatt van, védi a felfelé irányuló gázokat, és a nyílás megakadályozza a víz bejutását a tetejére. Az illetékes belső szerkezetnek köszönhetően, még a legkisebb beépítési magasság mellett is, a szifonban lévő víz megtartja a szükséges szintet.

Röviden a zuhanyrács létesítéséről

A zuhanycsap telepítéséhez egy kis mélyedés szükséges, amelyet előzetesen a padlóban készítenek. A víz kiáramlási sebességének növeléséhez és a készenléti idő csökkentéséhez a padlófelületet a rámpa irányába kell billenteni. A csempe mennyisége kissé magasabb legyen a rácsszintnél. A telepítési magasságot pontosan kell kiszámítani. A csatornahálózathoz és az alapos vízszigeteléshez való csatlakozás után az építmény cementhabarcsra kerül, amelyre kerámia burkolólapokat vagy mozaikokat helyeznek.

Lépésenkénti utasítás a zuhanyzás önbeállításához

A folyosó felszereléséhez a következő eszközök szükségesek:

A zuhanylépcső telepítési terve.

 1. Fúró.
 2. Puncher.
 3. Jigsaw.
 4. A kulcsok a csavarok beállításához.
 5. Szint.
 6. Ceruzával.
 7. Rulett.
 8. Gon.
 9. Csavarhúzóval.
 10. Biztonsági szemüveg.
 11. Eszközök az esztrich megmunkálásához.

Meg kell jegyezni, hogy ha az elhozott esztrich már készen áll a munkára, akkor nem szükséges az elkészítéséhez szükséges eszközök. Ellenkező esetben a létra telepítéséhez vödör, dagasztó lapát vagy keverő szükséges.

A zuhanás rácsának kb. 1-2 mm-re kell lennie a csempe szintje alatt.

 1. Vegye ki és távolítsa el a rácsot egy biztonságos helyen. Ugyanezt a hulladék szifon csészével.
 2. A létra megfelelő szögben műanyag szifont rögzít.
 3. Polírozzuk a létra külső csiszolt széleit, a szifon belépőnyílását és belsejét ragasztószalaggal, és biztosítsuk, hogy semmilyen törmelék ne érjen be ebbe a nyílásba.
 4. Szerelje fel a csavarokat a szemekbe. A modelltől függően néhány zuhanycsatorna-telepítés esetén az alsó fülket nem használják.
 5. Csatlakoztatjuk a létrát a szennyvízcsatornába. Az összekötő cső lejtése a felemelő irányában legfeljebb 3 cm lehet 1 m-rel. A szifon vízzárása megszakad, ha a lejtés szöge nem megfelelő. A jövőben a szifont rendszeresen tisztítani kell, mert a víz visszavételének mértéke függ a szifon eltömődésétől.
 6. Állítsa be az anyacsavarok kívánt magasságát, amely a projektben szerepel. Lehetséges, hogy a lábakat nem vásárolták meg, akkor egy másik rendelkezésre álló anyagot, például egy téglát használunk.
 7. Ellenőrizze a rácsszintet, melynek 1-2 mm-nek kell lennie a csempe szintje alatt. Ellenőrizze a padlófelület meredekségeit, ahol a víz aktívan elterjed. A rámpa irányába - 1 cm-re (minimum) 1 m-re kell dönteni. Ha a fürdőszobában (tusoló) a helyiség nagy, akkor a lejtést esztrich segítségével kell elvégezni. Ha a lejtést csak a csemperagasztó vastagsága hozza létre, akkor a csempe elkezd lehámozni.
 8. A jó tapadás érdekében zsírozza ki a létra felületét.
 9. Rögzítse a létrát az oldattal az esztrich végső öntése előtt. Várunk egy kis időt, hogy megragadjuk.
 10. Az esztrichbe helyezzük, kiszámítjuk a magasságot, figyelembe véve a csempe vastagságát és a létra karimák nélküli ragasztását. A karimával rendelkező létrákhoz a csatlakozót vízszintesen kell elhelyezni. A szifon és a létra alatt semmiféle üreg nem lehet.
 11. A létra körüli esztricitást vízszigetelő alapozóval kezeljük.
 12. A rajz alapján minőségi habarcsokat használunk.
 13. Tömítse be a varratokat szilikon tömítőanyaggal azon a helyen, ahol a csempe a csatorna peremével szomszédos.
 14. Távolítsa el a szalagot és tisztítsa meg a szennyezett felületeket.
 15. Telepítse a szifon és a rács részeit.

A legfontosabb dolog a zuhanylépcső telepítésének folyamán helyesen kiszámolja magasságát, amelyet a lefolyócsövek számára hozzáférhetővé kell tenni. És ne felejtse el betartani a telepítési folyamat biztonsági előírásait is. Vigyázzunk az elektromos kéziszerszámok használatakor. Használjon védőszemüveget a fűrészporral vagy más szeméttel való érintkezés ellen.

A zuhanyrács létreho- zása eleinte nehézkesnek tűnhet, előfordulhat, hogy a telepítést át kell adni a szakembereknek. De végső soron a cél - a zuhanyrács létreho- zása megvalósul. Büszkélkedhet a modern épülettechnológiával díszített fürdőszobájával.

Tusoló nélküli kabin a saját kezével: hogyan kell egy létrát installálni a zuhanyzóhoz, fotókhoz, videókhoz

Sokan álmodnak arról, hogy egy zuhanyzó van a fürdőszobában, ami kényelmes, stílusos és gazdaságos. Ezért, amikor a javítás megkezdődik, gyakran a tulajdonosok megszabadulnak a fürdőszobától a zuhany mellett. A fülkék nem olcsóak, de létezik egy alternatíva is -, hogy magad csináld. A hosszú távú üzemeltetés egyik fő feltétele a létra vízelvezetéshez való felszerelése. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy milyen típusúak és hogyan kell helyesen telepíteni.

Miért kell egy létra a lélek számára?

A folyosó egy vízvezeték, amely a vízáramlást csatornacsövekbe irányítja, a csempe alatt. Ezenkívül számos fontos funkciót lát el:

 • akadályozza az elzáródások kialakulását a szűrőmechanizmusok segítségével;
 • csőszerű vagy más padlóburkolatot biztosít;
 • védelmet nyújt a szagú illat ellen.

A létrák több fajtája létezik.

Az általuk készített anyag szerint a következő típusok különböztethetők meg:

 • öntöttvas. Főleg a termelésben használatos, a tartósság és a mechanikai károsodással szembeni ellenállás miatt. A nagy tömeg és a magas költségek miatt nem széles körben elterjedt a fogyasztók körében.
 • rozsdamentes acélból. Használható mind a magán-, mind az ipari épületekben. Olyan esetekben alkalmazható, amikor a helyiségekben magas egészségügyi követelményeket szabnak ki.
 • műanyagból. A lakóépületek legáltalánosabb megoldása. Az ilyen létrák fő előnyei: alacsony költség, hosszú élettartam és nagy szilárdság.

Az űrlap az alábbiak szerint kerül besorolásra:

 • négyzet alakú;
 • kerek;
 • téglalap alakú.

A vízáramlás irányának megtervezése szerint:

 • vízszintes. A víz a padlóburkolat alatt rejtett csövön keresztül közvetlenül a csatornába kerül.
 • függőleges. Egy kevésbé népszerű létrafajta. A víz először egy speciális depresszióba esik, és csak ezután vezet be a csatorna-felszállóba.

Szifon kialakítással:

 • vízzárással. A fő hátránya ennek a modellnek: ha a víz hosszú ideig nem szerepel, akkor a szennyvízszagok behatolnak a helyiségbe.
 • száraz zárral. Amellett, hogy ez a nézet vízcsappantyúval van ellátva, szintén szelepek vannak, amelyek saját súlya alá esnek, ezért állandóan zárt és nem idegen szagokat engednek ki.

Vásárláskor győződjön meg róla, hogy a zuhanyrács szilárd, teljes, nincs repedés és zseton.

Zuhany eszköz

Bár ezeknek a termékeknek sokféle típusa van, ezek nem különböznek az alapvető elemektől. Minden létra tartalmaz:

 1. Rács. Ez a létra-eszköz legfelső része. Csak a végleges telepítés után látható marad. Esztétikus és védő funkciója megakadályozza, hogy a nagy törmelék bejusson a csővezetékbe.
 2. Perforált fémcsésze. Ez egy további szűrő a kis tárgyak tisztításához.
 3. Gumi tömítőanyag, amelyen keresztül beállíthatja a termék beépítési magasságát.

Tipp A zuhanyrács kiválasztásánál figyelembe kell venni annak magasságát. Ez attól függ, hogy hogyan kell felemelni a padlót a fürdőszobában. Ráadásul minél magasabb ez a készülék, annál jobb a teljesítménye. A legjobb megoldás - állítható létra, amely az esztrich bármely magasságához igazítható.

Létra helye

A létesítés legfontosabb helye:

 1. A fülke közepén vagy egy kis eltéréssel az egyik sarkában. Ezzel az elrendezéssel a lejtést 4 oldalról kell biztosítani.
 2. A szoba sarkában. Ezzel a telepítéssel a lefolyó szinte észrevehetetlen. A lejtést két síkban kell elvégezni a kiválasztott szögben.
 3. A fal közelében. Ily módon a lyukasztott létrák telepítése nagy átvitelt biztosít. A padló lejtése egy szögben, a lefolyó felé halad.

A létra felhelyezése a csempézett padlóra

Tekintse meg a létrák szerelését kerámia burkolólapokra, ha az esztrich vastagsága nem elegendő a kialakításhoz:

 • Mérőszalaggal mérjük a létra elhelyezkedését. Ebben az esetben a falról való távolságnak a csempék számának többszöröse, valamint a varrások közötti távolságnak (2-3 mm) kell lennie. Ez azért szükséges, mert nem kell levágni a csempe.
 • Csatlakoztassa a csatornahálózatba a csatornacsatornát. Ugyanakkor a lejtésnek 3-5 cm-nek kell lennie 1 futó méterenként.
 • További szigetelő habarcs, sűrűség 35 kg / m3 és vastagsága 5 cm, kevés nedvességnek és nagy keménységnek kitett. A burkolólapokat beton felületre helyezzük és a fülke és a létra méreteihez igazítjuk.
 • A habréteg tetejére az első, 4-5 cm vastagságú betonfelületet öntik, és az egész síkot a perem széléig kell lefedni. Ezután az oldatot óvatosan le kell állítani. Ebben az esetben, ha nem használta a penostarol lapokat, több megoldást kell öntenie.
 • A szőrzetet 3-4 napig hagyja szárítani.
 • A beton teljes száradása után folytathatja a vízszigetelő réteg gyártását. Kezdetben minden vízszigetelő anyag peremére tömítést készítenek. A méretnek nagyobbnak kell lennie, mint a karima és egy lyuknak meg kell egyeznie a gyűrű belső átmérőjével.
 • Ezután a karima felső részét a tömítés tetejére az aljára csavarozzuk.
 • Anyag előkészítése az esztrich vízszigeteléséhez. Elvágtunk egy lyukat (nagyobbak, mint a perem átmérője), majd fedjük le az esztrich teljes felületét. Ennek eredményeképpen a vízszigetelő anyagnak olyan magasnak kell lennie a falakhoz, hogy az az esztrich következő rétegével van lefedve.
 • Ezután be lehet helyezni a belső részeit a rámpa testébe, beleértve a szifont is.
 • Most még egy beton réteget kell öntenie. Ehhez azonban egy lineáris méterenként hozzávetőlegesen 9-11 mm-es lejtést kell építeni. Ez a szög lehetővé teszi a víz áramlását bármely ponttól.
 • Töltse ki a második betonréteg-réteget. Nem szabad teljesen lefednie a szifon felületét, el kell hagynia a helyet a csempe és a ragasztó számára. A tágulási ízületek szerepe az esztrichben maradt vezetősíneket látja el. A kész felületet spatulával simítják.

Tipp Annak megakadályozására, hogy a beton megoldás a létrán belülről bejusson, zárja szalaggal.

 • Most elkezdhet kerámia burkolólapokat elhelyezni. Jobb, ha a leeresztő nyílásról a falra indul. Ez úgy történik, hogy ha le kell vágnia a csempe, a hiányos csempe jobban diszkréten néz ki a falnak. A csempe váltakozva fekszik egy cementrétegre, amelyre speciális ragasztót alkalmaznak előre.
 • Egy nap után, amikor a ragasztó teljesen száraz, a varratokat egy különleges vízálló fúga segítségével törölheti, amely illeszkedik a csempe színéhez.
 • A rámpa és a csempe csomópontja szilikon tömítőanyaggal van burkolva.
 • A folyosó testét védőrács borítja.

A zuhanytálca elengedhetetlen abban az esetben, ha tálca nélküli zuhanykabinokat szeretne felszerelni. Ez a zuhany maximalizálja a szabad helyet a fürdőszobában. Ezenkívül ez egy nagyszerű lehetőség, ha a családban vannak fogyatékosok és idős emberek, mert nem szükséges lépni a magas táblákon. És ahhoz, hogy egy ilyen zuhanyt mindegyik hatalom alá helyezzenek, elegendő gondosan megvizsgálni a telepítési módszert, és helyesen kiválasztani a létra típusát.