Legfontosabb > Tervezés

Fali lámpák felszerelése a fürdőszobában villanyszerelő nélkül

A fürdőszobában található világítótestek helyes megválasztása és elhelyezése fontos szerepet játszik. Egy kis helyiségnek világosnak kell lennie. Ez vizuálisan tágabbá teszi. A higiéniai eljárásokhoz jó megvilágításra is szükség van (az ISO 8995 szabvány legalább 200 Lx-et ír elő). A legjobb megoldás a fali lámpatestek beépítése a fürdőszobába: nemcsak fényes fényt adnak, hanem vonzó megjelenésűek is.

tartalom

A szoba megvilágításának kiszámítása ↑

A szabályozási dokumentumok 200 lx-es fürdőszobát írnak elő. Ha a terem területe 10 m², akkor 200 × 10 = 2000 Lm (ha leolvasható fényáramra). Rögzítse újra ezt a számot az eszközök teljesítményéről wattban.

A mennyezeti lámpáknál a fényáram közvetlen, ami 200 Lm / m² = 200 Lx. Annak tudatában, hogy egy 75 W-os izzólámpa 935 Lm-es fényáramot bocsát ki, megállapítható, hogy csaknem két izzó elég 10 m²-es területre. Hasonlóképpen számíthatja ki a fényforrások más típusát is - halogén, fluoreszkáló, LED. Az utóbbiak a legkedvezőbbek, mert egyre népszerűbbek.

Milyen lámpákat használnak a fürdőszobában ↑

Az izzólámpák fokozatosan lemerülnek a történelemben. Ennek oka nem csak a magas energiafogyasztásuk: a működés során nagyon melegek, ami veszélyes a műanyag számára. A hő teszi sárgává, és tüzet lehet. Nem a kedvük és méretük miatt, ami miatt le kell fektetni a felfüggesztett mennyezet ládáját.

A kompakt energiatakarékos fénycsövek kevésbé fűtöttek, de a magas költségeket nem igazolja az élettartam.

A halogén készülékek egy üveg lombikba helyeznek, amelyben egy filamentum van benne. A lombik belsejében bróm vagy jódgőz, ami nem engedi, hogy a volfrámszálak égjenek ki. Ez növeli a halogén lámpák élettartamát.

A LED-es lámpák LED-ek - félvezető eszközök alapján vannak összeállítva. Nem melegszik fel, ami azt jelenti, hogy a legkedvezőbbek és optimálisan alkalmasak a fürdőszobában. Míg ők a legdrágábbak, de a kereslet növeli az árcsökkenést.

Előnyösen alacsony feszültségű lámpákat használjon. Ehhez a felfüggesztett mennyezet alá egy 220/12 V-os leereszkedő transzformátort kell felszerelni, a transzformátor teljesítményét az összes lámpa teljes teljesítményével összhangban kell kiválasztani (plusz bizonyos mozgást igényel).

Elektromos szerelés ↑

A telepítés megkívánja a fényforrások megfelelő helyét. A helyiség minden területét ki kell világítani, ezért a csatlakoztatáshoz szükséges kábelcsatlakozókat előzetesen meg kell vizsgálni és a mennyezeti aljzatra kell alkalmazni. A lámpák bizonyos sorrendben vannak elrendezve, és nem véletlenszerűen.

Elektromos huzalozás esetén 1,5 mm² keresztmetszetű réz monozhilami kábelt használjon (2,5 mm2-es vezetékre). Helyezze a kábelt (pl. GDP-2 × 1,5) a helyiségen kívüli elosztó dobozból.

Ha felfüggesztett mennyezet beszerelését tervezik - a forgácsolást nem alkalmazzák: a kábelt tartószerkezettel rögzítik a mennyezetre. A munka befejezése előtt a vezetékeket szigetelni kell.

Hogyan kell megfelelően csatlakoztatni a lámpát a fürdőszobában ↑

Gyakran a mennyezet varrat nélküli műanyag panelekből készül. Egy fából készült láda (vagy fém profilok dobozával) vannak felszerelve. Az alaptól (beton padlótól) a lerakathoz való távolságnak olyannak kell lennie, hogy a lámpatestek rejtett részét ott helyezze el.

Azokban a helyeken, ahol a tervezett fényforrások telepítése, a panelek egy építő késsel vágódnak le. A lyukaknak olyan átmérőjűnek kell lenniük, hogy a műanyag egyenetlen szélei dekoratív bevonattal vannak bevonva. A kábelek vezetékei a készülék csatlakozóihoz vannak csatlakoztatva, amelyet a mennyezetre rugós rögzítők segítségével rögzítenek.

Egy másik befejező módszer a nedvességálló gipszkarton használata. Ez lehetséges a jó szellőzésű helyiségekben. A gipszkarton rögzítve van a rekeszhez a szükséges távolságtól a bázisig. A lyukakat korona-fúvókával és elektromos fúróval vágják. Sima felületűek. A világítási elemek beszerelését a fenti módszerhez hasonlóan végezzük.

A harmadik kikészítés módja - poli (vinil-klorid) stretch film használata. Minden előkészítő munkát ugyanúgy végzik el, mint a gipszkarton és a műanyag mennyezetburkolat esetében. De a telepítés során a fény kell speciális műanyag gyűrűket. Átmérőjük megfelel a test rejtett részének átmérőjének. A gyűrűk a filmhez vannak kötve, amelyet éles késsel vágnak. Legyen óvatos: véletlenül megérintheti a filmet a kés éle szélével, tönkreteheti a mennyezetet. Sűrű műanyagból készült gyűrűk szükségesek ahhoz, hogy a rugós reteszek megbízhatóan tartsanak egy pontot. Javasoljuk a LED-es lámpák telepítését: gyakorlatilag nem melegítenek, nem veszélyesek a polivinil-klorid filmre.

A lámpa beépítése a fürdőszobába függetlenül elvégezhető, ha a ház tulajdonosa ismeri az elektromos munkák árnyalatait, az elektrotechnika alapjait, ha nem, szakértőket kell hívnia.

A mennyezet lámpái a fürdőszobában - a legjobb beépített és felfüggesztett modern ötletek (75 fotó)

Ideális fényes, nem lyukasztó fény. Szükség esetén szétszórva vagy irányítva. A világítás vezérlési képessége óriási előrelépés a technikai fejlődéstől. A fürdőszobában gyakran használt helyiség, ezért nagyon fontos az optimális megvilágítás kiválasztása. Szükség esetén világosabbá váljon, némítva.

A modern gyártók számos különböző lámpát és lámpát gyártanak különböző formák, típusok, minták. A nehézség az, hogy nem könnyű a kezdőnek megérteni, eldönteni, melyiket választani kell, hangsúlyozni kell a belső teret, kényelmet és komfortot kell éreznie, miközben a fürdőszobában van.

A cikk összefoglalása:

besorolás

Díszvilágítás különböző rendszerek használatával váltotta fel az egyetlen hagyományosan felállított mennyezeti mennyezet kerek vagy négyzet alakú. És ha korábban elegendő volt a fő fényforrás, a modern belsőépítészeti megoldás számos lehetőséget kínál, amelyek kibővítik a fürdőszoba felszerelésének legjobb módját.

Lámpák elhelyezhetők a falra, mennyezetre, padlóra, különböző kapcsolókhoz csatlakoztatva. Ez lehetővé teszi a fürdőszoba világításának szabályozását.

A lámpák típusai

A modern piac különböző típusú lámpákat és berendezéseket kínál:

Raster. A mennyezetre szerelt alumínium rácsok, amelyek e lámpa modelljében szerepelnek, a fényt tükrözik, háromdimenziósak.

LED. Minimális energiafogyasztás, függetlenség a feszültségesésektől - hatalmas előnyei. Hátrányok - magas költségek.

Beágyazott. A mennyezet behelyezésekor telepítve van.

Spotlámpák. Több dekoratív tulajdonságot hordoz. Megbízható, praktikus. Lehetővé teszi, hogy kifejezetten megvilágítsa az adott területet. Könnyen játszanak szerepet a fő világítás.

Hamis. Minden beépítés után a mennyezeten vagy a falon lévő különleges lyukakba építhető.

Lumineszcens. Energiatakarékosságnak is nevezik. Adjon egyenletes fényt.

Dyurolayty. Rugalmas rögzítőszalagok LED-es izzókkal és ellenállásokkal. Általában a kerület körül telepítve van. Gyakran végezzük el a füzérek funkcióit.

A lámpák elhelyezése

A lámpák elhelyezésének jellege a következő kategóriákra oszlik:

 • A tükör megvilágításához;
 • mennyezet;
 • Floor;
 • Falra szerelhető.

Lámpatestek állványra, stretch mennyezetek

A fürdőszoba díszítése során fontos a megfelelő megvilágítás kiválasztása, hogy jól látható legyen. Ugyanakkor fontos, hogy a megvilágítás intenzitását szabályozni lehessen. Az aromaolajok fürdéséhez valószínűtlen, hogy fényes fényre van szüksége, de egy elfojtott csak helyes.

A fürdőszobában elrendezett, függesztett mennyezetek díszítéséhez helyszíni, felsõ és süllyesztett lámpatesteket használnak LED lámpákkal.

Ez a fajta megvilágítás jelentős előnyökkel jár:

 • A legmagasabb szintű energiatakarékosság.
 • Hosszú élettartam;
 • A lámpák gazdaságosak;
 • Olyan jó minőségű transzformátorok rendelkezésre állása, amelyek védik a teljes készüléket a feszültség megszakításoktól.
 • A képessége, hogy panorámás világítást készítsen egy kis fürdőszobában.

Az ilyen LED-lámpák és a telepítéshez szükséges berendezések (transzformátorok, szellőztetőrendszer) nagy hátránya a magas költségek.

Fontos pontok, hogy figyeljenek a választáskor

A fürdőszobában meg kell választani, gondoskodni a világításról, hogy kényelmesen elvégezhesse az összes vízkezelést. Jól tűnik ki, a tükör kiemelkedik. A fényforrások nem csupán díszítő funkciót szolgáltattak, hanem jó láthatóságot teremtettek.

A megvilágítás megválasztása a fürdőszobában, figyeljen a következő pontokra:

 • Mi a lámpa?
 • Mennyire biztonságos és vízálló;
 • Milyen design, forma, méret, típus.

Divatossá vált, hogy többféle lámpát vegyen fel, hangsúlyozva egy vagy másik funkcionális területet - tükör, mosogató, polc. Vizuálisan bontsa ki a helyet.

A süllyesztett padlófényes lámpatestek enyhén megvilágították a szoba egyedülálló hangulatát a fürdés folyamatában, további pihenést és nyugalmat teremtve.

A tervezési projektek fényvisszaverő mennyezetű, padlóburkolattal, falakkal ellátott lámpák tervezésével elérhetők mind a katalógusokban, mind az internetes oldalakon. Mindig könnyű kompozíciót választhat a fürdőszobájához, ami fellebbezni fog.

Az energiatakarékos lámpák használatának tendenciája napról napra növekszik. A LED-ek és a lumineszcens eszközök nagy igényeket támasztanak. Segítségükkel mind az alapvető, mind a kiegészítő megvilágítást megteremtheti, harmóniát és kényelmet teremthet.

Lámpák a fürdőszobában a mennyezeten: típusok, elhelyezés elve, beépítési árnyalatok

Nem számít, mennyire eredeti a belső tér, minden rosszul tévesztheti meg a rossz fényt. Nem meglepő, hogy a világítás kérdése meglehetősen fontos helyet foglal el, amikor különféle célokra rendezi el a helyiségeket.

Ráadásul a fürdőszoba nem kevésbé fontos, mint más funkcionális helyiségeknél. A komfort és kényelem tökéletes légkörének megteremtéséhez helyesen kell kiválasztanunk a fürdőszobában lévő lámpákat a mennyezetre, figyelembe véve az elhelyezésük és a beépítésük szabályait.

Mit kell figyelembe venni az eszközök kiválasztásakor?

A tervezési projekt létrehozásakor szükség van a lámpa optimális modelljének megválasztására, figyelembe véve a helyiség jellemzőit, a befejező anyagok kialakítását és textúráját.

Például a beépített modellek nem alkalmasak monolit betonlemezből készült, mennyezetre szerelhető fürdőszobával. Ebben az esetben jobb, ha a felső szerkezetet vagy mennyezetet csillárok formájában használják.

A stílusos belső tér és a kényelmes környezet kialakítása érdekében különös figyelmet kell fordítani a világítóberendezések megválasztására. Ebben az esetben figyelembe kell venni a lámpák kialakítását, jellemzőit, méreteit, teljesítményét, a készülék rögzítésének módját és további szerkezeti elemek szükségességét.

Ha a fürdőszoba nagy, akkor egy gyönyörű csillár szervesen néz ki. Azonban a pontminták, amelyek helyesen és egyenletesen oszlanak el a mennyezeten, lehetővé teszik számodra, hogy egy stílusos belső teret hozzon létre, amely figyelembe veszi a tendencia alakulását.

A lámpatestek kiválasztásakor figyelembe kell venni a következő tényezőket:

 • a helyiség és a lámpák közötti távolság;
 • a helyiség elrendezése, bizonyos területek kiemelése;
 • a műszer elrendezésének szintje;
 • stílusos belső irányba;
 • falak, padlók, bútorok és szaniterek színtartománya;
 • a tükrök, feszítőszerkezetek, kerámia burkolatok és más, a fényt tükröző felületek jelenléte.

A telepítés megkezdése előtt figyelembe kell venni a fényforrások elrendezését és a lefektető kábelek árnyalatait. Egyes modellek által kínált gyártók a tartományban, meg kell teremteni a különleges feltételeket.

A termékek minősége közvetlenül befolyásolja az élettartamukat. A beépített vagy a felső lámpák költséges márkájú modellei kedvezően hasonlítanak az olcsóbbakhoz. Minőségibb, kopásálló, ezért hosszú ideig tartják esztétikai megjelenésüket.

Annak érdekében, hogy elegáns és eredeti belső tér kialakuljon a fürdőszobában, nem szabad megfeledkeznünk a biztonságról. A magas páratartalmú helyiségekbe történő beépítésre szánt elektromos berendezéseknek a legmagasabb szintű védelmet kell biztosítaniuk, amely megfelel az IP65 jelölésnek.

A magas páratartalmú helyiségek kialakításakor bizonyos szabályokat be kell tartani. A biztonságos helyiségvilágítás megszervezése segít az ilyen ajánlásokban:

 • csak olyan vízálló készülékeket használhat, amelyek védelmet nyújtanak az IP24 ellen;
 • a magas páratartalom mellett, hogy kisfeszültségű készülékek legfeljebb 12 V-ot helyezzenek el;
 • fürdőkád vagy zuhanyozás mellett használjon 2. osztályú védőeszközöket;
 • kívánatos, hogy minden fémrész rozsdamentes acélból készült vagy korrózióálló tulajdonságokkal rendelkezzen;
 • az izzókat és az elektromos készülékek egyéb fűtőelemeit védőburkolattal vagy árnyalattal kell felszerelni.

Emlékezzen a fénysugarak jellemzőire és tulajdonságaira is. Tehát a mosogató mellé jobb lágyabb lámpát használni. Ellenkező esetben a tükörben egy kissé sápadt bőr fog tükröződni, ami megakadályozza a smink megfelelő alkalmazását.

5x2 m méretű fürdőszobához elegendő 2 60 wattos lámpa. Használhat két lámpát, amelyek egymástól távol vannak egymástól, de ebben az esetben a tükör további megvilágítást igényel.

A fürdőszobai felszerelés típusai

Bármely helyiség kialakításakor fontos, hogy megfelelően válasszon és telepítsen olyan világítóberendezéseket, amelyek kombinált fürdőszobával vagy külön fürdőszobával különböző kritériumok szerint alcsoportokba vannak besorolva.

Hely és nedvesség ellenállás szintje

Fényforrások telepíthetők a hely különböző pontjain. Ettől függően falra szerelhető, mennyezetre szerelhető, padlón álló, zuhanytálcába vagy tükörbe ágyazva.

Tüntesse fel a mennyezeten lévő szokványos és nedvességálló lámpákat a fürdőszobában. A második lehetőség a magas páratartalmú helyiségekbe történő beépítésre szolgál.

Nedvességálló anyagokból készültek, és kialakításuk nem teszi lehetővé a vízbefúvást a készülék belsejébe.

Elosztva az elhelyezés módszerével

A lámpatestek nyithatók és süllyeszthetők. Ezek az alcsoportok abban különböznek egymástól, ahogy vannak - a mennyezetre vagy a szoba falára.

Attól függően, hogy ezek a tényezők, lehetnek pont és medál vagy fal.

Annak a ténynek köszönhetően, hogy a fürdőszobában megnövekedett páratartalom van, jobb használni az árnyalatú lámpákat. Ha hagyományos lámpákat használ, az érintkezők gyorsan oxidálódnak. Ezáltal az eszköz használhatatlanná válik.

Beépített és felületi modellek

A piac széles skáláját kínálja a különböző típusú lámpáknak. A mennyezethez vagy a szint fölé lehet csatlakoztatni, függetlenül a gipszkarton típusától, a feszességtől, a szétszereléstől.

Az eszközök felszerelésének módjától függően három típusa van:

 • overhead;
 • beágyazott vagy beágyazott;
 • poluvreznye.

A különböző behatolási paraméterek megakadályozása. Ezért a választás az, hogy figyelembe vesszük azt a távolságot, amelyet a mennyezet lecsökken a helyiségben.

A mennyezet mérete mögött legalább 40 mm. Az egyes világítási rendszerek esetében a felfüggesztési rendszereket 85-100 mm-rel kell csökkenteni, ami elfogadhatatlan az alacsony mennyezetű fürdőszoba esetében.

Beágyazott eszközökkel a fény lefelé irányul, így nem terjed ki a mennyezet teljes felületére. A hely helyileg megvilágítja a helyet, lehetővé téve, hogy a fürdőszobában sötét háttérvilágítást hozzon létre.

Ez a legjobb megoldás az alacsony mennyezetű szobákhoz. Lehetővé teszik a lakástulajdonos számára, hogy egy eredeti belsőépítészetet hozzon létre, minimális alapokat befektetve.

A felső fényforrások sajátos árnyalatúak, ha a helyiségben egy feszített mennyezet van elhelyezve. A felfüggesztéseket úgy kell használni, hogy a szövet bevonat vagy a film ne mozduljon működés közben.

Az ilyen modellek látványosak és stílusosak lesznek a modern belső térben. Fényes, fényes, textúrájú, fényes és fényes anyagokat tartalmaz.

A féldarab technikai része a mennyezet belsejében van elhelyezve, a mennyezet kívülről.

Telepítésük a mennyezetszerkezet mögött szükséges. Ebben az esetben a fény a síkra merőleges, és a helyiségben szétszóródik, ami lehetővé teszi a villanykörték hatékonyabb használatát.

Forgó és nem forgó eszközök

Az irányító fény lehetővé teszi, hogy megtalálja a megfelelő megoldásokat a különböző zónák világításában. Emiatt a forgatómodelleket gyakran célzott forrásokként használják.

Egy viszonylag egyszerű kialakítással különböztetik meg őket - a készülék teste a mennyezet mennyezetében van rögzítve, külső része forgatható.

Az eszközt különböző irányokba lehet forgatni, és a fénysugarat egy meghatározott területre irányíthatja. A fürdő, zuhanyzó, mosdó és öltözőasztal kiemelésére szolgál.

Ez a fajta lámpa kiválóan alkalmas a belső egyedi fényes elemekre való összpontosításra - hatékonyan szolgálja az egyedi váza, vonzó panel vagy eredeti virágkompozíció.

A rögzített szerelvényeket fix rögzítéssel és célzott megvilágítással különböztetik meg. Bekapcsolt állapotban a fénysugarak egy irányban, általában lefelé irányulnak.

A nem forgó modellekből származó fény racionális terjesztése érdekében csoportokat telepítenek. A műszerek sorban, körben vagy más módon vannak elhelyezve. Számuk a helyiségtől függ.

A pontmodellek kompaktak. Végrehajtással a mennyezet felszínéről kinyúló és a mennyezetre felfüggesztett rendszerben rejtve vannak.

Elektromos készülékek, a fürdőszoba mennyezetébe süllyesztve, bármilyen belső kialakításra alkalmasak, de kevesebb fényt adnak. A fényáram egyértelműen lefelé irányul, és csak egy kis terület világít, amely az eszköz alatt található.

A lámpák fajtái

Gyakran válasszon egy egyszerű és kényelmes izzólámpát. Csábítja az alacsony költséggel, de alacsonyabb a halogén és LED modelleknél.

Főbb hátrányai a következők:

 • rövid garanciális időtartam 1 000 és 1500 óra között;
 • ha az alap vagy méret hossza nem illeszkedik a mennyezet kialakításába, a felfüggesztett szerkezetet le kell állítani;
 • nincs védelme a túlfeszültségek ellen, ezért gyorsan kiég.

Ha rendszeresen bekapcsolja a fényt a fürdőszobában a hagyományos lámpák helyett, akkor jobb, ha az ötszörös gazdaságosabb opció előnyben részesíti - az energiatakarékosságot.

A halogén lámpák alacsony mennyezetekbe helyezhetők. Mindenesetre a fényáramlás egyenletes lesz. Fényt adnak, mint a klasszikusok, energiát takarítanak meg és háromszor hosszabb ideig használhatók.

Ezek az izzók szintén égnek. A sérült munkavállaló cseréjéhez el kell távolítani a rugóban lévő rögzítőgyűrűt, ki kell venni a kúpot, és újból be kell szerelni.

Nem ajánlott a lámpa kapszula halogén fényforrás beépítése védőüveg nélkül.

A LED lámpákat az esztétikai teljesítmény és a kontúrok szigorú geometriája különbözteti meg. Ezek arany vagy ezüst árnyalatokból készülnek, hasonlóan a vízvezeték szerelvények színspektrumához.

A LED-eszközök fő előnye alacsony energiafogyasztás. Tízszer kisebb, mint a jó izzólámpák.

Ezenkívül számos egyéb előnyt is figyelembe kell venni:

 • a be- és kikapcsolás száma nem csökkenti a termék élettartamát;
 • a maximális fénykibocsátás 120 lumen / watt;
 • széles szűrők használata lehetséges a könnyű szűrők használata nélkül;
 • LED-es fűtés legfeljebb 60 ° C-ig;
 • kémiai vegyületek és üvegfragmentumok hiánya miatt bekövetkező károsodás esetén;
 • hosszú élettartam (akár 50 000 óra).

Az ilyen típusú lámpatesteket a természetes fénytípus hiánya jellemzi. Az éles sugarak monokrómjának kissé lágyabbá tétele érdekében további foszforokat kell használni. Annak érdekében, hogy a fény ne lüktesse, szükséged lesz egy kiegyenlítő kondenzátorra.

Lámpák a fürdőszobában

A felháborító modern stílusok eredeti megvilágítást igényelnek. Például a művészettörténet stílusában díszített belső térben a drága fa, a természetes bőr és a lenyűgöző féldrágaköveket tartalmazó fényes lámpák ideálisak.

A mosdókagyló szimmetrikus és világos megvilágítása, valamint a helyszíni ezüst lámpatestek sorai a lakosztályban egy lakonikus hi-tech stílusban illenek.

A klasszikus a természetességet, az eleganciát és a luxust sugallja - esztétikus álarcokat építenek a falak árnyalatai, a mennyezetre vagy a kristálytiszta üvegre.

A kis helyiségű fürdőszobában a belső tér nagyobb valószínűséggel minimalista, ahol megváltoztathatja a világítást. Például egy rejtett háttérvilágítás telepítése egy LED szalag formájában, amely bizonyos területeket megvilágít.

Különböző árnyalatokkal rendelkező lámpákat használhat, elektromos készülékekkel kombinálva - díszletek, csillárok, beépített pontmodellek.

Fényforrások helye

A lámpatestek helyének kiválasztásakor a fény által kibocsátott fényáramot a maximálisra kell beállítani. Kis helyiségű helyiségben kívánatos a beépített fényforrások beépítése, amelyek a helyiség peremén helyezkednek el.

Ha egyedi zónákat szeretne kiválasztani, akkor fontolja meg a dekoratív fények elhelyezését a kijelölt területeken. A beágyazott ponttermékek általában általános világításra szolgálnak. A helyi LED-csíkok vagy lámpák dekoratív fényeihez.

A szükséges számú felszerelés tekintetében itt szükség van a lakóhelyi elrendezés szabályaira. Egészségügyi előírások szerint a fürdőszoba világítása nem lehet kevesebb, mint 50 liter.

Számíthatja ki, hogy hány lámpa szükséges ahhoz, hogy egy kis fürdőszoba paramétereit 2x3 m-es paraméterekkel megvilágítsa. Ehhez szükség van:

 • 2-3 izzólámpa, amelyek teljes teljesítménye 150-180 W;
 • körülbelül 4 LED 18-24 W jelzővel;
 • vagy egy tucat energiatakarékos 30-40 watt.

A teljesítmény ismeretében megállapíthatja a lámpák teljes számát, és kiválaszthatja a plafonra helyezésük módját.

Az árnyalatok felszerelése a fürdőszobában

Fontos, amikor a fürdőszobában lévő világítás gondoskodik a biztonságról. Ehhez meg kell győződnie arról, hogy a helyiségben lévő kábelezés földelt.

Egy másik fontos szempont az, hogy csak olyan lámpatesteket vásárolnak, amelyek megfelelő szintű védelmet élveznek. Ne felejtsük el, hogy amikor a fürdős fröccsenés könnyen behatolhat az elektromos készülékekbe, ez súlyos problémákat okoz.

A felfüggesztett mennyezetek lámpatestének beépítésének bonyolultsága függ a mennyezetszerkezet típusától. Ha a fürdőszobában van egy PVC panel vagy gipszkarton mennyezet, akkor a fényforrás telepítése nem lesz nehéz.

A lámpatestet be kell helyezni a lámpa nyílásába, majd rugóval kell nyomni.

Ha a fürdőszoba stretch mennyezetek, majd a megvilágítás elrendezéséhez szükséges feszítőszerkezetekre van szükség. Ezeket a vezető vagy a mennyezeti lemezekhez rögzítik.

Hasznos videó a témában

A megvilágítás a fürdőszoba a videó:

A reflektorfény önálló telepítésének finomságai a videóban világítanak:

A piac széles választékát kínálja. Ezek különböznek a tervezésben, a funkcióban, a megjelenésben, az elhelyezés módjában és a telepítésben. A kívánt eredmény elérése a fürdőszobában, a leglátványosabb részletekre összpontosítva, meg kell határozni a lámpák számát és teljesítményét. Kiválasztásakor fontos, hogy betartsák a biztonsági előírásokat az IP44-nél magasabb nedvesség elleni védelemmel rendelkező elektromos berendezések kiválasztásakor.

Lámpatestek a mennyezeten a fürdőszobában

A ház felszerelésével a személy mindent meg akar előzni: kényelmet és szépséget, a helyiségek funkcionalitását, a bútorok praktikumát és az élet biztonságát. Mindezekre a fürdőszobákra gondolni fog. Érdemes megérteni, hogy hogyan lehet a fürdőszobát kényelmesen, de biztonságban tartani; hogyan kell használni a zuhanyt, nem félek becsapni a mennyezeti lámpákat; milyen típusú lámpatestek jobb választani a mennyezeten.

Különlegességek

Leggyakrabban a fürdőszobában nincs természetes fény. Minden erőfeszítést meg kell tenni annak érdekében, hogy a mesterséges fény a szem számára kellemes legyen, és kényelmes legyen a teljes körű használat érdekében, hogy kellemesen nézhesse meg a lámpákat. A forró vízben feküdni akarok, pihenni és pihenni, és nem nézni a kopott mennyezetre, és gondolom, amikor becsukom a vezetékeket.

 • Ez azt jelenti, hogy a javítás során az első és legfontosabb feladatot a világítás nedves fürdőszobában történő biztonságos használatához szükséges feltételek megteremtése jelenti. A kiváló minőségű elektromos lámpák szükségszerűen két számból álló IP indexel vannak ellátva.

Az első szám meghatározza a porvédettség mértékét, a második pedig a nedvességtől. A második számjegy a legfontosabb. Ügyeljen a feszültség jelölésére: a fürdőszobában jobb választani a kisfeszültségű lámpákat.

 • A második feladat a megfelelő elektromos készülékek kiválasztása. Ne csak a szépségre, hanem a specifikációkra is figyeljen. A magas páratartalmú helyiségekben használja a lámpákat:
 1. amelynek védelme legalább IP44;
 2. az áramütés elleni védelem osztályozása - 2;
 3. kisfeszültségű készülékekkel (legfeljebb 12 V);
 4. fém elemek korrózióálló bevonásával.
 • A harmadik a világítás típusa: mennyezet vagy fal, általános vagy helyi, üzleti vagy dekoratív. Ha a fürdõszoba nagy, akkor mindenféle felhasználót használhat.
 • A negyedik a megfelelő lámpatest kiválasztása a meglévő szobában.
 • Az ötödik a felszerelés helyes telepítése. Ha a lámpa nem tükrözi a tükröt, akkor nem lesz képes gondosan elvégezni a kozmetikai és higiéniai eljárásokat. Ha a fürdőszobában gyenge teljesítmény van, kellemetlen lesz. Kék spektrumú lámpák használata esetén a tükörben tükröződni fog, ami alig fog tetszeni.

Érdemes megismerni a mennyezeti lámpatestek körét. A mennyezetvilágítás a fürdőszobában lehet egyetlen lámpa (központi világítás), több lámpa (reflektor) vagy kontúr (a kerület körül, kis izzókkal).

A mennyezet típusai

Ha ötleteit a valóságba való helyreállításhoz szeretné lefordítani, fontolja meg, hogyan szeretné látni a mennyezetet. Annak érdekében, hogy gyönyörű volt, biztonságos volt, nem volt szükség újratölteni egy év alatt a kialakult penész, a korrózió, az olvadás és deformáció az anyag, foltok, foltok, folyamatosan kialakuló kondenzátum, kellemetlen szag. Ezenkívül a feszített vagy felfüggesztett mennyezet felszerelését általában legalább két ember végzi. Gondold el, hogy van-e elég munkahelyük.

Ne felejtsd el a motorháztetőt - ez szükséges a fürdőszobában.

A becsült költségek kiszámításánál gondoljon arra, hogy nagy javításra van szüksége, vagy a "nem süllyedés" felső határával érhet el. A modern felújításnak nem kell költségesnek lennie. Megteheti a szokásos mártással, festés. A felületet vinil tapéta vagy fedőlapokkal lehet beilleszteni műanyag panelekkel.

Mindegyik módszer előnye és hátránya.

meszelés

Előnyök: olcsó és gyors feldolgozás.

Hátrányok: törékenység és egyszerűség.

színezés

Előnyök: gazdaságos lehetőség, széles színválaszték, gombaellenes védelem.

Hátrányok: a mennyezet legyen tökéletesen sima, csak az akril vízbázisú festék a fürdőszoba, egyszerűség.

Vinyl tapéta

Előnyök: olcsó lehetőség, a tapéta nem fél a víztől, mivel szintetikus filmmel borítják. A tapétát többször is átmásolhatja a liftben.

Hátrányok: a mennyezetnek simanak, hibamentesnek kell lennie. A tapétacsíkok között ne legyenek hézagok, így a penész nem tud behatolni.

Forgácslap táblák

Előnyök: tartósság (megfelelő gondossággal), esztétika és kényelem, kellemes illata a fa.

Hátrányok: csak a jó kipufogóhelyiségű helyiségekben alkalmazható, ügyeljen arra, hogy fedje le a vízálló lakkot, ami kellemetlen a kis helyiségben történő felszereléshez.

PVC panelek

Előnyök: olcsó, hosszú távra használható, színes változatosság, könnyű ápolás, nedvességállóság, könnyen illeszthető bármilyen kialakításhoz, könnyen felszerelhető.

Hátrányok: a gyenge kivonat nedves lesz.

Felfüggesztett ásványi csempe mennyezet

Előnyök: nagy nedvességállóság (gondosan válasszon lemezeket ezzel a tulajdonsággal), szivárgás után nem fog elveszíteni az esztétikai megjelenést.

Hátrányok: a színes sokszínűség hiánya, a telepítés bonyolultsága, meglehetősen drága lehetőség.

Fém mennyezetek

Előnyök: nagy nedvességállóság, megbízhatóság, tartósság.

Hátrányok: a színváltozás hiánya, a kondenzáció felhalmozódik, és gyorsan elkapja a port, gyakori mosást igényel.

Függesztett gipszkarton mennyezetek

Előnyök: a speciális nedvességálló lapok elérhetősége, környezetbarát, egyszerű telepítés, a gyönyörű, többszintű, nedves gipszkarton mennyezet létrehozásának lehetősége, könnyű karbantartás.

Hátrányok: nem drága választás, bizonyos készségekre van szükség a munkában.

Rack mennyezetek

Előnyök: az alumínium vagy acéllemezek nem rozsdásodnak, nem szívják fel a nedvességet, tartósak, nem égnek, könnyűek, nagy színváltozatban van. Sima, hullámos vagy perforált, melyek különböző méretű mennyezeteket készíthetnek. Az ilyen termékek könnyen moshatók és rögzíthetők.

Hátrányok: a kondenzátumot nem megfelelő kipufogással gyűjtik össze.

Tükrös mennyezet

Előnyök: a szépség, a vizuális térbeli növekedés, a modellek széles választéka (színes fringing és a minták az üvegen), javult a megvilágítás, egyszerű gondozás.

Hátrányok: anyagi törékenység, drága lehetőség.

Üveg mennyezet

Előnyök: nem fél a nedvességtől, ellenáll a magas hőmérsékletnek, környezetbarát (nem járul hozzá a penész kialakulásához), nem mérgező. Szükség esetén könnyedén kicserélheti az egyes lemezeket. Az ólomüveg nagyon szép, a térfogatot és egyediséget biztosítva.

Hátrányok: az anyag törékenysége, az üveg ólomüveggel nehezebb cserélni, magas költségek.

Stretch mennyezet

Előnyök: az esztétika, a modernitás, a látószögű térbeli növekedés a fényvisszaverő hatás miatt. A szivárgás elleni védelem (a mennyezet akár 100 liter vizet is képes ellenállni a négyzetméterenként, amelyet a mester installáló kijuttathat), a gombaellenes hatás, nem kondenzátumot, 50 fokos hőmérsékletet nem képes ellenállni. Könnyen törődhet vele, ilyen mennyezet lehet fényes vagy matt, különböző színárnyalatokban és fotónyomtatásban. Hátrányok: drága, professzionális telepítést igényel.

Akár egy fehérre meszelt vagy feszített mennyezetű fürdőt szeretne választani, akkor a lámpák telepítésével kapcsolatos kérdéssel kell szembenéznie.

modell

A lámpák különböző működési elvekkel rendelkező lámpákat használnak:

A lámpa típusa

nyalánkság

ellenérvek

Olcsó, könnyen használható

Túlmelegedés (égetheti a fedelet), törékenység

Tartósabb, jól megvilágított, kis méretű, olcsó

Túlmelegedés, pince egyéni, ultraibolya sugárzás

Hosszú élettartam, alacsony fogyasztás

Nagy költségek, feszültségcsökkenés, a kellemetlen színspektrum (halott fény)

Kiváló fény, alacsony fogyasztás, hosszú élettartam, nem melegszik fel

A telepítéshez drága, további transzformátorra van szüksége

Mind a négy lámpatípus mind nyitott (csillárok, reflektorok) és zárt (reflektorok, mennyezeti lámpák, szalagok) lámpákban is használható.

A nagy és nagy fürdőszoba, akkor összpontosítani a mennyezeti csillár. És ez egy vagy több lámpa lehet. Ezzel egyidejűleg kontúrvilágítást is biztosítunk - a LED-szalagot, amely vonzza a romantikusokat. Különleges hangulatot hoz létre a nyugodt sárga vagy fehér fény miatt, mely sokféle színekkel gazdagítja a vigaszt.

Ha a fürdő területe kb. 3 négyzetméter. m, elegendő telepíteni egy mennyiségi számlát vagy függesztő lámpát. Ez a lámpa a mennyezethez csavarokkal és csavarokkal van rögzítve. A lámpatest egy fém reflektorlemezből, egy patronból, egy lámpából és egy diffúzorból áll, amely egyenletesebbé teszi a fényt és védi a lámpát a vízből. A mennyezeti lámpa jó, mert a különböző modellek mind a mennyezet felületén, mind a felfüggesztett szerkezeten szerelhetők fel.

A negatív pont a lámpa cseréje, amelyre a lencsét le kell szerelni.

Jó választás a foltok, amelyeken több lámpa van az egyik rúdhoz és mindegyikhez egy fordítómechanizmus. Olyan módon telepíthetők, hogy a fény a tükörre és a fürdőre is esik. Ebben az esetben a gyártók széles választékot kínálnak a rudakhoz, amelyek beépített világítással rendelkeznek. A szalagok nikkelezettek és krómozottak, réz és réz-bronz. A fémből visszaverődő fény további megvilágítás lesz a fürdőszobában.

Az egyre népszerűbb spotlámpák alkalmasak bármilyen lehetőségre. Az ilyen lámpák felfüggesztett vagy felfüggesztett mennyezetre vannak felszerelve. Véletlenszerűen vagy bármilyen számjegyű formában elhelyezhetők. Különböző méretűek lehetnek, és ez vonzóbbá teszi a mennyezetet. Különböző színek lehetnek, ha egy adott tervezési ötlet megoldására van szükség.

Az ilyen termékek nemcsak statikusak lehetnek, hanem fordítómechanizmus is lehetnek. A lámpák egy része elküldhető a mosogatóba, a másik pedig az öltözőasztalra, a harmadik pedig a jakuzzira.

A LED csík egy rézcsík, amelyhez kis LED izzók vannak egymástól bizonyos távolságban rögzítve. Ha más helyiségekben a nyílt és zárt szalagokat csak a zárt fürdőszobában lehet használni, egy szilikoncsőben.

Az ilyen lámpák segítségével általában díszítik a szobát. A mennyezeten egyenesen vagy simán hajlított vonalak formájában helyezkednek el. A legegyszerűbb telepítési lehetőség egy kész készlet használata, amely öntapadó diódaszalagot, tápegységet és vezérlőt tartalmaz.

Tippek a választáshoz

A fürdőszoba világításának megválasztása közvetlenül a méretétől függ.

A hagyományos lakásokban a fürdőszoba területén egyszerűen csak a minimalizmus vagy a konstruktivizmus fogalmazására van szükség a tervezésben: a dolgok és a színek minimális, az egyszerűség és a rövidség, a racionalizmus. Ebben az esetben használja a mennyezetet láb nélküli nélkül az alsó mennyezeten vagy egy csilláron egy rövid lábon. A hamis mennyezeten használja a spotlámpát.

Azonban egy ilyen fürdetés "újjáéledhet" is - több színű LED csíkok telepítésével, többszintű gipsz-mennyezeten.

Az avantgárd fürdőszobában ezek a trükkök használhatók.

A nagyobb fürdőszobákban érdekes lehet a high-tech stílusban. Fényes feszített mennyezet, nikkelezett vagy króm lámpák, matt sötét falak, a legújabb típusú vízvezetékek - gyönyörű és divatos.

Az Art Deco fürdőszobája luxus és arisztokratikus légkör: luxus kerámia csempék, masszív mosogatók, lógó csillárok és falikarok a falakon, rengeteg tükrök.

Nem számít, hogy nem tudja, milyen stílusba tartoznak az ötleteid. Próbálj meg megfelelő színkombinációt találni, vegyen fel lámpákat - és a tusolóhelyed a rendesből úgy válik át, hogy csak az elit intézmények engedhetik meg maguknak.

Hogyan kell elhelyezni?

Miután meghatározták a mennyezetet és a lámpákat, gondoljon arra, hogy hogyan rendezheti őket: a kerület körül, körben, ívelt, kaotikus, ovális, többszintű, keresztben. Ez a választás a lámpák számától, a kibocsátott fényspektrumtól és a helyiség méretétől függ.

Egy kis szobában egy lámpa elég, amely az ajtó és a tükör közé kerül. Nagy szobák esetén meg kell határozni a szükséges lámpák számát.

A lámpateljesítmény szabványai 1 négyzetméterenként m:

 • LED - 2,7 W;
 • energiatakarékosság - 4-6 W;
 • halogén - 10-20 W;
 • izzólámpák - 25 watt.

Minél világosabb a tervezés, annál kisebb a teljesítmény a világításhoz.

A magas páratartalom miatt bizonyos korlátozások vannak a lámpatestek beépítéséhez a fürdőszobában. A padlóról 2,25 m-re függőlegesen helyezhet fényeket, nem közelebb. 2,5-2,7 m-es szabványos mennyezeten, a mennyezettől 0,25-0,45 cm távolságra marad. A felfüggesztett és feszített mennyezeteket, csillárokat, mennyezeti lámpákat, foltokat a fürdõ felett kell elhelyezni és a zuhanyzót nem kell alacsonyabbra tenni.

A különféle típusú lámpatestek különböző elrendezést igényelnek: egy függesztett vagy falra szerelt, nedvességálló házzal ellátott mennyezetet rögzítenek az alsó mennyezethez; A felfüggesztett és a feszített mennyezetek süllyesztett reflektorokból készülnek. A PVC vagy faforgácslemezen a LED szalagot szilikon tokba (a kerület vagy egy adott sima vonal körül) szerelték fel.

A falhoz és a spotlámpához való távolságnak rendszerint legalább 20 cm-re kell lennie, és a feszített mennyezet varrásánál a PVC-nek a süllyesztett lámpatesthez - legalább 15 cm-re kell lennie, a csillár szigorúan a mennyezet közepén lóg.

Fontos tudni, hogy egy hely kb. 2 négyzetmétert világít. m., és egy pontlámpa - kb. 1,5 négyzetméter. m. Minél több lámpa van, annál kisebb a hatalma. De ugyanakkor egyenletesen megvilágítják a fürdő minden területét. A káprázás elkerülése érdekében helyezze a lámpákat a felületekre merőlegesen tükörhatással vagy szögben.

Készítsen sorokat különböző lámpatestcsoportok számára különböző kapcsolókkal. Így a tükör felett világosabb fényt érhet el, vagy enyhébb lesz a fürdéskor.

A lámpák változhatnak a költségek, valamint a mennyezet, a fő dolog - biztosítja a biztonságot. Csak akkor lesz értékes a teremtett szépség.

A reflektorok felszerelése a fürdőszobában

Ez az anyag hasznos lehet azok számára, akik a fürdőszobában fészket állítanak be, és helyesen telepítik az elektromos vezetékeket. Annak érdekében, hogy biztonságosan használják a világítás a fürdőszobában, meg kell felelnie számos követelménynek. Esetünkben a kábelezés már csatlakoztatva van az elosztó dobozokhoz, amelyek mellé a lámpák telepítésre kerülnek.

Először is a fő tápkábelt védőhullámmal kell felszerelni.

A vezetőnek legalább 1,5 mm² keresztmetszetűnek kell lennie.

Minden egyes lámpatestet külön huzalhoz kell csatlakoztatni a csatlakozódobozhoz. A kényelem érdekében rugalmas rézhuzal használható a mag ugyanazon keresztmetszetével. A csatlakozódobozban a tápvezeték, a kapcsoló vezeték és a lámpatestek huzaljai kapcsolva vannak.

A vezetékek csavarását forrasztani kell. Kényelmes önzáró kapcsokat vagy expressz csatlakozókat használni a vezetékek csatlakoztatásához. Biztonságosan rögzítik a vezetékeket, és könnyen elhelyezhetők a csatlakozó dobozban.

A spotlámpa házból és lámpából áll.

A LED lámpa teljesítménye 3 watt. A lámpatest forgó részében található, és rugóval van rögzítve.

A jövőben a lámpa érintkezőit a lámpához tartozó blokkba kell helyezni.

Ez az, amire egy lámpa úgy néz ki, mint egy érintkező blokk viselt rá:

A terminál egy polietilén kapocslécen keresztül csatlakozik a főhuzalhoz.

A könnyebb telepítés érdekében a fővezeték a jövő lámpa előtt van felszerelve. A felfüggesztett mennyezetek felhelyezése előtt ajánlott ellenőrizni a világítás megvilágítását, amelyre a lámpákat behelyezik a párnákba, és működésüket ellenőrzik.

Kérjük, vegye figyelembe: a lámpák azon helyek felett vannak elhelyezve, ahol a lámpák találhatók. A szerelés megkönnyítése érdekében a huzal hossza 10-15 cm-nél hosszabb ideig tart. Alumínium mennyezetek vagy fémkeretek használata esetén ajánlott a kapcsok szigetelését szalaggal szigetelni. A lámpatest telepítésekor a sorkapocsnak szabadon kell mennie belőle, ami szükség esetén a lámpa cseréje nélkül is lehetővé teszi a lámpa cseréjét.

Csatlakoztassa a lámpát a lámpához. A blokkot szállítjuk, eltávolítjuk a rögzítőgyűrűt, csatlakoztatjuk a lámpát a blokkhoz, helyezzük be a lámpát a lámpa foglalatába, majd helyezzük be a rögzítőgyűrűt.

A lámpa fel van szerelve. Egyes modelleken beállíthatja a lejtést.

Tehát megismételjük a főbb pontokat. Munkánk során csatlakozó dobozokat és hullámosságokat, valamint rézhuzalokat használunk. A csavarások elvesztek. Minden lámpához külön rugalmas vezetéket használunk. A blokkot a fővezetékhez a sorkapocson keresztül csatlakoztatjuk, amely szintén szalaggal van védve. A mennyezet felhelyezése előtt ellenőrizze a világítás egészségét. Ezek az egyszerű tippek segítenek a fürdőszoba világításának helyes elvégzésében.

A reflektorok beépítése és csatlakoztatása a műanyag mennyezetbe

A szoba céljától függetlenül a belső tér különböző elemekkel van kialakítva. Az egyik legfontosabb a világítás. A lámpatestek telepítése a PVC panelekbe nem könnyű feladat, mindegyiknek szüksége van némi ismeretre mind a világítótestek megválasztásánál, mind a beszerelés és a csatlakoztatás során.

A belső tér kialakulása mellett számos teszt és elemzés kimutatta, hogy egy adott fényforrás használata eltérő hatást gyakorol az emberi testre. A sárga árnyék elnyomott és diffúz fénye nyugtatja a személyt, lehetővé teszi számukra, hogy pihenjen a mindennapi életből. A fényszórók sugárzása bizonyos tárgyak megvilágítását szolgálja, és lehetővé teszi a helyiség zónáját. A szoba közepén egy fényes és fényű csillár alkalmas ünnepi hangulatra.

A fényhatástól függően a személy más hangulatot hoz. Ezért egy ház világítási rendszerének kialakításakor olyan légkört kell kialakítani, amely kedvezően befolyásolja a lakók és a vendégek egészségét és jólétét.

PVC panel jellemzői

Ma a gipszkartonból vagy PVC panelekből álló többszintű mennyezetek divatja fokozatosan a múlté válik. A nyújtható sima mennyezet egyre népszerűbb.

A PVC anyag számos hátránnyal és előnyökkel rendelkezik, amelyek fő elemét a süllyesztett szerelvények felszerelésének lehet nevezni.

A polivinil-klorid (más néven "műanyag") viszonylag olcsó típusú mennyezeti felület. A panelek telepítése során a mester nem igényel sok tapasztalatot, különleges készségeket. Ha egy szakértő a "te" az eszközzel, akkor képes lesz arra, hogy telepítse a műanyag mennyezet.

A PVC panelek hatalmas választéka lehetőséget ad arra, hogy kiválasszák a legmegfelelőbb termékeket, amelyek összhangban állnak a helyiség belsejével. A következő típusú polivinil-klorid panelek léteznek:

 • mennyezeti - könnyű és rugalmas kialakítás, amely gondos használatát igényli;
 • fal - kemény, nehéz és nagyon tartós anyagok;
 • fényes lakk bevonat;
 • hőfilmmel;
 • texturális - a fa alatt, dekoratív kő, márvány, tégla.

Mielőtt anyagot vásárolna, alaposan számítsa ki mindent. A paneleket különféle méretű lapokba adják el. A műanyag előnyei stabilitást kölcsönöznek nedvességnek, egyszerű ellátásnak - rongyot áztatnak, törölni és kiszáradni. A PVC panelek nélkülözhetetlenek fürdőszobák és toalettek, verandák, üvegezett erkélyek vagy loggiák, sőt szaunák rendezésére.

A befejező anyag költsége a dekorációs elemek jelenlététől is függ a műanyag panel felületén. A legegyszerűbb és gazdaságosabb fehér monokróm panelek bármilyen minta nélkül. A szín nem fehér, de ha a termék továbbra is ugyanabban a hangban marad, az ár enyhén emelkedni fog.

Döbbenetes változat létrehozása érdekes textúra és textúra segítségével két módszerrel:

 1. Speciális mintával ellátott termikus film készült. A kémiai folyamatok miatt a dísz átkerül a műanyag panelre. A két lehetőség közül a legolcsóbb és legegyszerűbb.
 2. A műanyag panelekre is rajzolható közvetlen nyomtatással. Ez a megközelítés garantálja a kiváló minőségű és széles színskálát. Speciális felszerelést igényel. Jelentősen növeli a végtermék költségét.

A műanyag panelekkel felszerelt lámpatestek használata

A fentiek szerint a PVC panelek mennyisége számos hátránnyal jár. Az egyik a hőmérséklet függése. Magas hőmérsékleten a mennyezet állapota romlik, ezért a lámpák megválasztását felelősségteljesen kell megközelíteni. Az ilyen típusú mennyezeti világítás magas hőmérsékletének hatására 40 wattot nem meghaladó teljesítményű világítótesteket vásárolhat. Ajánlatos elkerülni az izzólámpák és a gázkisüléses csövek használatát!

A mennyezeti reflektorok fém védőgyűrűkkel állnak rendelkezésre, részben csökkentve a magas hőmérséklet hatását a mennyezetre. Ez a gyűrű lehetővé teszi, hogy szinte minden, a piacon elérhető fényforrást használjon.

Nagyon fontos, hogy a termék testét lezárjuk. Ez a körülmény a nagy páratartalmú helyiségekben lévő lámpák működésében fontos. A legjobb megoldás egy olyan pontjelző LED, amely alacsony DC feszültségen működik.

A feszességét az ügyet kell figyelni, ha használja a lámpák a fürdőszoba, fürdőszoba vagy a konyhában. A por és a nedvesség elleni védelemnek legalább IP44-nek kell lennie. Az első szám a por behatolás elleni védelmet, a második nedvességet jelzi. Minél magasabb az érték, annál jobb. A nappali, a hálószoba, a folyosó és a terem esetében a vízállóság nem játszik szerepet.

A műanyag mennyezeteken alkalmazott fényforrások sokfélesége ellenére ezek telepítése és csatlakoztatása szinte mindig megegyezik.

Műanyag panel előkészítés

A mennyezetvilágítás telepítésének megkezdése előtt feltétlenül szükséges a PVC panelek előkészítése. Mindenekelőtt összegyűjti előtted minden olyan eszközt és anyagot, amelyre szükség lesz a munkában:

 • ceruza;
 • elektromos fúró;
 • korona;
 • irodai kés;
 • rendes éles kés;
 • csiszolópapír vagy más csiszolóanyag / szerszám;
 • az a hely, ahol fúrtatsz (elegendő széklet).

Szerkezetileg a műanyag mennyezet egy párhuzamosan elhelyezett, nagy hosszúságú panelek, amelyek összekötését speciális hornyok végzik. Fontos gondoskodni arról, hogy a hagyományos mennyezet és a feszítőszerkezet közötti rés jó minőségű és biztonságos vezetéket biztosítson, és helyezze a legtöbb süllyesztett szerelvényt. A számításokat az első lépésekben végezzük.

A fényforrás megbízható és tartós szereléséhez lyukat kell készíteni. A panel fúrásához használjon táblát vagy széket. De mielőtt tervre lenne szüksége. Számolja fel a szükséges felszerelés számát, jelölje ki a helyet kazettával és jelölje meg őket ceruzával. Ezután a mennyezetrészeket leszerelték, állványra és furatokra szerelték.

E műveletek elvégzéséhez bizonyos korona szükséges a műanyag vagy gipszkarton termékekhez. Egy jó megoldás lenne a fúró kiválasztása. Távolítson el minden egyenlőtlenséget csiszoló anyaggal. Ha nincs megfelelő szerszámod, akkor használd a szokásos éles kést. Vágja le a lyukat, simítsa a széleket egy fájl vagy egy csiszolópapírral. Ez a rendszer lehetővé teszi egy csillár és egy lámpa felszerelését.

Nem minden típusú műanyag ellenáll a nyomásnak. Óvatosan járjon el, különben bizonyos helyeken repedések és más károk jelentkezhetnek.

Lámpatestek szerelése PVC panelekben és a hálózathoz való csatlakozás

A mennyezeti lámpatestek csatlakoztatásához gyakran használjon vezetéket, melynek mérete 3 × 1,5 négyzetméter. mm. Ha a telepítést egy magas páratartalmú helyiségben végzi, akkor a kábelt el kell rejteni a hullámcső belsejébe, és a helyiségen kívül található csatlakozódobozhoz kell csatlakoztatni. A hullámosság jelenléte soha nem lesz felesleges a többi szoba számára.

A spotlámpák csatlakoztatásával kapcsolatos munkákat csak teljesen leválasztott elektromos árammal szabad elvégezni. Az a tény, hogy a LED-es lámpák alacsony feszültségűek, nem garantálja az Ön biztonságát.

elhelyezés

A fény pontforrásának és a falnak a távolsága legfeljebb 60 cm lehet. Ez a szabály figyelembe veszi a tervezési szakaszban. A mennyezet behelyezése előtt zárja be. Ez egyszerűsíti a spotlámpák önbe telepítését.

A terv elkészítésekor vegye figyelembe az összes szükséges vezetéket, lámpát, kapcsolót és transzformátort, amelyek 220 V AC feszültséget 12 V DC-ra alakítanak át. Valamennyi fényforrást külön vezetékkel csatlakoztatják!

kábelek

A spotlámpák felszerelését több vezetékből álló lágyzsinórral végezzük. A VVG és a ShVVP rézhuzal jelölésekkel szigorúbb verzió is alkalmas. A második módszert ideálisnak tekintjük a sorkapcsok működtetésekor.

Mielőtt elkezdené dolgozni a villamos energiát, alaposan olvassa el az alapelveket, ha lehetséges, forduljon szakképzett villanyszerelőhöz.

összetett

A csatlakozás kábellel történik. Van két célod. Ossza őket külön vezetékekbe, és rendszeresen kést szedjen. A sorkapcsokhoz való csatlakozáshoz mindkét végén kb. 7 mm-es szalagot kell csatlakoztatni. Ha csavarodás történik, akkor a hosszabb véget le kell csupaszolni.

Csavarja össze a vezetékeket párban a színeknek megfelelően. Ha földelésre van szükség, mindenképpen tegye meg. Erre a célra használjon hárommagos huzatot szorosan csavarral.

Továbbá a lámpát előkészített vezetékekhez csatlakoztatják. A különböző színű drótok festése jelentősen leegyszerűsíti a feladatot és a későbbi javítási munkákat.

Kapcsolási rajz

A LED-ek soros csatlakoztatását egy jelentős hátrány jellemzi - legalább egy kiégés esetén az egész áramkör megáll. Ezért a fényforrások folyamatos működéséhez, amikor egyikük égett, párhuzamos kapcsolási áramkörre van szükség. A terminál blokkok garantálják a legmegbízhatóbb kapcsolatot, de ebben az esetben időszakos ellenőrzésekre van szükség. Időről időre meg kell húzni az anyákat és csavarokat. Laza érintkezők, az alátámasztás kialakulása vezethet a kábel elszennyeződéséhez, rövidzárlatához és ennek megfelelően a tüzet.

Ha nem szeretné rendszeresen ellenőrizni a sorkapcsokat, akkor a csatlakozáshoz rézbefogó kupakot használjon. A kapcsolás befejezése után szigetelje le a vezetékeket szalaggal vagy hőzsugorcsővel. Ez a legbiztonságosabb és legmegbízhatóbb módja a lámpák rögzítésének a mennyezetre!

Biztosítsa a fényforrás megbízható és szilárd rögzítését a mennyezeten. E célból rugós lábakat használnak, amelyek sűrített állapotban a PVC panel lyukába vannak helyezve. A felépítés után automatikusan rögzül a hajlított lábak miatt.

A reflektorok beépítése a műanyag mennyezetbe

Fontos, hogy előkészítse a reflektorok beszerelését a mennyezet befejezése előtt. A fentebb említett lépések a lámpatestek elhelyezkedéséhez szükséges hely biztosításához szükségesek (a hagyományos mennyezet és a műanyag panel közötti távolság legalább 50 mm).

A reflektorok műanyag mennyezetre történő felszereléséhez fényforrás-testet, villanykörtét és csatlakozódugót kell használni.

Az eszköz esetét speciális "fülekkel" lehet felszerelni, amelyeket meg kell hajlítani és a lyukba kell behelyezni. A reflektorral ellátott elemeket el kell távolítani. Meg kell végeznie a mennyezeten áthaladó vezetékek végeinek tisztítását, és el kell menni a csatlakozódobozból. Távolítson el 5-10 mm-es szigetelőanyagot és csatlakoztassa a huzalokat csavaros szorítóval.

Csatlakoztassa a villanykörtét a készletben lévő vezeték csatlakozódugójához, és csatlakoztassa a főkábelhez. Meg kell távolítani a rögzítőgyűrűt a világítótesten. A lámpa ezzel a gyűrűvel van felszerelve. Kapcsolja be a fényt és ellenőrizze a rendszer működését.

A telepítés sorrendjét is kisebb tényezők befolyásolják:

 • használt forgó vagy hagyományos lámpa;
 • a külső burkolat átmérője;
 • a gyártó által bejelentett mélység.

A LED-spotlámpák beépítése egy műanyag mennyezetbe könnyű. Alapvető tudást és képességet igényel az eszközök kezeléséhez. A szoba belsejének kialakításakor ne felejtsd el a biztonsági szabályokat. Először gondolkodnia kell róluk, és utána - mennyire illeszkedik a világítási rendszer a szoba általános kialakításába.