Legfontosabb > Tartozékok

A csaptelep magassága a fürdő felett. A daru helyes elhelyezkedése és a szakértői tanácsadás

A fürdőszoba elrendezésére irányuló munkák szükségszerűen tartalmaznak egy olyan fontos lépést, mint a keverő telepítése - az egyik olyan fő elem egyik eleme, amelyben a vízkezelési rendszert tervezi. A csapszeg helyzete a kád fölött biztosan helyesnek kell lennie - ebben az esetben a vízvezetéknek is esztétikailag kellemesnek kell lennie, és a vízbe való vizzel vagy a mosási folyamat során sokkal kevesebb lesz. Vannak-e felszerelési szabályok erre a tervezésre vonatkozóan, milyen lehet a víz feletti szabványos magasság a fürdő felett, és melyek a telepítési munka főbb szakaszai? Beszéljünk a felülvizsgálat folyamatának minden részletéről.

Hogyan kell a csaptelepet elhelyezni a fürdőszobában az építési előírásoknak megfelelően?

Mielőtt elkezdené a gyakorlati tanácsokat a csaptelepek egy helyiségben történő beszerelésével kapcsolatban, forduljunk a referenciakönyvekhez, és keressük meg, hogyan kell a csapot felhelyezni a fürdőkádra és hány centiméter magasságban legyen a csaptelep és a tartály közötti távolság. Nézzük meg az SNiP-k építésének kezdetét.

Az SNiP 3.05.01-85 részletesen leírja, hogy a csaptelep magasságának milyen magasságban kell lennie a kád felett - e szabályozási aktus szerint a csaptelep és a kád közötti távolságnak legalább 250 mm-nek kell lennie, és ha a magasságot a tiszta padló szintjétől veszi, mm.

A szabályozási dokumentáció részletes vizsgálata azt mutatja, hogy az ajánlott telepítési paraméterek változhatnak: például az orvosi és a kórházi intézmények esetében a standard keverőmagasság már 1100 mm, és a termék zuhanyzatának 1200 mm-es változata.

A modern vízvezetékekben, különösen ha egy privát lakásról vagy házról beszélünk, az SNiP-eket nem tartják be szigorúan: többnyire építők és lakástulajdonosok követték az utasítás utasításait, amelyek feltétlenül egy kiváló minőségű keverőberendezéshez vannak kötve.

A keverő tervezett használata fontos referencia.

A keverők különbözőek és ennek megfelelően különböző helyeken szerelhetők fel. A keverőszerkezet beépítési helye és további tervezett felhasználása szintén kiemelt fontosságú a berendezés magasságának kiválasztásakor. Tehát, ha a kád külön van és a készüléket kizárólag a víz számára szerelik fel, akkor a kádtól a keverőig ajánlott távolság 20 cm.

Ha a vízellátó szelepnek meg kell dolgoznia a víz elosztását a fürdőszobában és a mosogatóban a mosáshoz, növelnie kell a csaptelep beépítési magasságát a fürdőszobában - javasoljuk, hogy a csaptelep kb. 25 centiméter magasságban helyezkedjen el, és a fürdő felett ez a szám még nagyobb legyen.

Hogyan lehet helyesen kiszámítani a keverő beépítési magasságát a gyakorlatban?

A gyakorlati tapasztalatok nem mondanak ellent a csapok beszerelésére vonatkozó normáknak és javaslatoknak - a csapteleptől a fürdőszobáig való távolság általában a standard 20 centiméter számításából származik. Azonban a gyakorlat nem annyira szigorú a daru helyével kapcsolatban - telepítheti azt olyan helyre, amely az Ön számára kényelmes, fontos, hogy alaposan betartsák az alapvető szabályokat a telepítés során:

 • Mielőtt a keverőt a kiválasztott helyre telepítené, próbálja meg a magasságát, és általánosságban értékelje a daru helyének kényelmét;
 • Ha egy zuhanycseréről beszélünk, akkor a fürdőszobában a csaptelep beszerelési magassága 120 cm-től kezdődik. Mérje meg, hogy az ajánlott szám legyen a tartály aljától;
 • A leggyakoribb hiba a csaptelep magasságának kiszámításakor a fürdő felett van, mert a tál magassága gyakran referenciapontnak tekintendő, még a telepítés előtt is. Ez nem igaz - néha szükség van egy nagyobb stabilitást biztosító fürdőre, speciális támasztékokkal. És előfordulhat, hogy az Ön által ellenőrzött 20 centiméteres fürdőszobába szerelt csaptelep magassága 10 centiméterre változik minden mű befejezésekor, a csap a "tál felett" felborul, és nem csak csúnya lesz, hanem rendkívül kellemetlen lesz a működési folyamatban. Ráadásul nem minden modern típusú higiéniai csapot lehet ilyen rövid távolságra felszerelni;
 • A keverő felszerelése a fürdőkád széléről egy olyan jelző is, amely jobban mérhető és előre kiszámítható. Ez különösen akkor szükséges, ha a csapot a fürdőszobából a mosogatóba kell fordítani, és fordítva. Ne felejtsd el figyelembe venni a mag hámosságát - ritkán kevesebb, mint 850 mm. És ehhez a mutatóhoz hozzá kell adni a keverőmechanizmus méreteit, valamint a centimétereket a gander és a mosogató között - itt jobb hibát követni a pluszban, mint a mínuszban;
 • A telepítési lehetőségeket a további tartozékok is befolyásolják, amelyeket a modern csapok gyakran fel vannak szerelve - például a vízlágyítók és a fürdőt használók személyes preferenciái - sokan azt szeretnék, hogy a csaptelep a kád felett magasabb magasságban helyezkedjen el. egy zuhany vagy egy tál vízzel;
 • A csaptelep felhelyezése a fürdő falfelületére, meg kell próbálnia elkerülni a készülék rögzítését a burkolólapon, nevezetesen a határain - az anyag durva bevonata nem engedi meg a cső reflektorainak szilárd rögzítését. Ezért a daru beépítési magassága szorosan kapcsolódhat a gerenda elrendezésének magasságához (általában egy méter magas a padlószinttől).

Hasznos tippek a csapok helyes elhelyezkedéséről a fürdőszobában

Ha csaptelepet szeretne a víztartály oldalán elhelyezni - ne próbáljon egyértelműen elhelyezni a közepén. Jobb, ha a szerkezet közelebb kerül a lábakhoz - ebben az esetben kényelmesebb lesz a keverőeszköz használata fürdéskor.

A meleg és hideg vízelvezetés közötti távolságnak tengelyirányban legalább 150 mm-nek kell lennie, és a szerelvények szerelésének mélységét a szerkezet teljes vizsgálati egysége után kell meghatározni.

Ügyeljen arra, hogy az épületek szintjén használja az illesztést. Ezzel a hasznos eszközzel fel lehet szerelni a vízcsatlakozókat a jobb tengelyekbe és párhuzamosan egymással párhuzamosan. Ne feledje, hogy a keverő felszerelésére vonatkozó speciális szabályok szorosan kapcsolódnak a helyéhez - a csapokat közvetlenül a falra vagy a fürdő testére vagy egy speciális kifutópályára lehet felszerelni.

A legegyszerűbb módja a habarcskeverő berendezés megfelelő felszerelésének - a fürdőszobák modern kialakításában speciális technológiai lyukak vannak a beépítéshez. Ha a lyukakat önmagában vágják a tartályba, az eljárás még mindig elég egyszerű - a keverő a vízvezetékekhez csatlakozik, és a rugalmas vízellátó csövekhez vezet. A daru maga a rögzítőanyán rögzíthető a lyukba, alátétekkel és különleges tömítőanyaggal. A vízvezeték csövek szintén rögzítve vannak. Ha méretük egy kicsit hosszabb, mint a szükséges - egyszerűen vágja le a felesleget és csiszolja a vágási pontokat.

A keverő beszerelése rackre vagy dobogóra szakmai segítség nélkül meglehetősen nehéz lesz - nem csak vízvezetékhez, hanem építkezéshez is szüksége lesz szakemberre, hiszen az ilyen szerkezet felépítéséhez a vízvezetékeket közvetlenül a rackhez kell csatlakoztatni.

Mi legyen a csaptelep magassága a fürdő felett?

A fürdőszoba elrendezésénél mindenki olyan helyzetet szembesül, amelyben felteszi a kérdést, hogy mi legyen a csaptelep magassága a fürdő felett. E pont tisztázása érdekében meg kell vizsgálni a vízvezeték szerelésének alapvető követelményeit és jellemzőit.

Alapvető követelmények

A fürdőszobákban a keverő magassága általában a következő paraméterek alapján kerül kiválasztásra:

 • a fogyasztók egyedi igényei alapján;
 • kiválasztott telepítési módszer;
 • mixer feladatok;
 • tervezési jellemzők kifolyó.

Ha egy személy egyéni kényelméről beszélünk, ajánljuk az SNiP-t. Ezeknek a követelményeknek megfelelően a keverőt olyan magasságban kell elhelyezni, amely nem lehet 120 cm-nél kisebb, ezek a méretek a raklapból készülnek. Az ilyen számításokat az átlagos magasságú emberek esetében határozzák meg. Egy magas vagy rövid személy számára a daru ilyen elrendezését kellemetlenségek kísérik. Ezen okok miatt a szakértők azt javasolják, hogy minden személy személyesen válassza ki, hogy milyen távolságban van a vízvezeték szerelvények telepítése.

A telepítés típusa meghatározza azt a távolságot is, amelyen a daru felfüggesztésre kerül. Modern fürdőszobai felszereléseket lehet felszerelni a fürdőszoba oldalán, a falba beépítve vagy a zuhanykabinban lévő állványokra szerelve. Annak megoldása érdekében, hogy milyen távolságban kell a keverőt telepíteni, meg kell adnia egy fix 0,85-ös számot a tálca magasságának és a kád alatti állványnak. A számítások végrehajtásához a padló felületétől vagy a raklaptól kell származnia. Az esetek 89% -ában a fürdőtartók használják a kívánt szennyvíz lejtést. Az összes mennyiség hozzáadásával kiszámíthatja, hogy a keverő melyik szintjén legyen telepítve.

Ha fürdőszobába és mosdóba szeretne megosztani a vízvezetéket, egyszerű számításokat kell végrehajtania. A legtöbb esetben ilyen célokra rotációs és hosszú csévélő csapokat választanak ki. A kívánt magasság kiszámításához egy métert kell mérni a padlófelületről, majd hozzá kell adni az így kapott 10-15 cm-es számhoz, ezek a számítások az átlagos magasságú fogyasztókra vonatkoznak.

A piacon sok olyan márkát kínálnak, amelyek készen állnak arra, hogy ügyfeleik számára különféle eszközöket kínáljanak, amelyek hozzájárulnak a vízellátáshoz. Képesek minden formájukra meglepni mindenkit, a magasság és a kifolyó választását. A kényelem biztosítása érdekében ügyeljen a keverő hosszára és magasságára. Ez a paraméter eléri a 20 cm-t, annál kisebb és egyenesebb a kifolyó, annál nagyobb a vízvezeték elhelyezése.

Figyelje a szellőztető jelenlétét is. A választás során emlékeztetni kell arra, hogy ha a keverő nem rendelkezik a levegőztető sugárirányával, akkor a működés közben nagy mennyiségű szórás lesz, és a vízfogyasztás növekedni fog. A lehetséges kényelmetlenségek elkerülése érdekében a szakértők erősen javasolják a daru műszaki jellemzőinek tanulmányozását, majd a helyszín magasságának kiválasztását.

Standard távolság

Amikor eldönti, hogy a kádtól milyen távolságban van a keverő elhelyezése, ne feledje, hogy ez a vízvezeték egyetlen vízellátással van összekapcsolva. Az illetékes telepítés, amely megfelel a telepítésre vonatkozó valamennyi követelménynek, megkönnyíti a fürdést és meghosszabbítja a daru élettartamát.

A fürdőszobai vízvezeték helyének szabályozását az SNiP 3.05.01-85 szabályozza. A szabályozási dokumentumok meghatározzák az elhelyezés két alapvető szabályát.

 • A fürdőszoba feletti egészségügyi eszközök magasságának mutatói. Ez a mutató egy szegmenst tartalmaz a fürdőszoba felső oldalától a csaptelepig. Ennek a helynek a jellemzői az, hogy hatással van a vízfelvétel során fellépő zaj zavarára, és a folyamat során előforduló fröccsenések számára. Ha ezek között az elemek közötti távolság kicsi, kényelmetlen lesz a nagy tárgyak mosása, valamint a víz különböző tartályokban való vize.
 • A csaptelepek magassága a padlófelületről. A szerelési előírások jelzik a szaniterek és a padlók közötti távolságot. Ez az érték magában a vízellátó rendszerben levő nyomás mértékét, valamint a csapból szállított víz nyomását érinti.

Korábban a SNiP 3.05.01-85 telepítési szabványát be kellett volna tartani. Az ilyen szigorú kritériumokat azonban még akkor is megváltoztathatnák, ha a gyerekek orvosi rendszere lenne, ahol a keverőt magasra helyezték, hogy megszüntesse a vízi eljárások során bekövetkező sérüléseket.

A keverő elrendezésének standardja a következő értékeket határozza meg:

 • a fürdőtől a csaphoz való távolság nem lehet kisebb 200 cm-nél;
 • a vízvezeték magassága a padlófelületről nem lehet 800 mm-nél kisebb;
 • az orvosi intézményekben javasolt a padló felületétől 1100 mm távolságban lerakni a csapokat, a zuhanykabin esetében meg kell vizsgálni, hogy nem lehet-e 1200 mm-nél kisebb és 1500 mm-nél nagyobb távolság;
 • Ha a készüléket egy zuhanykabinba helyezi, akkor 12 cm távolságot kell jelölnie a raklapról;
 • Ha úgy dönt, hogy a kád és a mosogató felett helyezkedik el, akkor vegye figyelembe azokat az indikátorokat, amelyeknél a kád feletti magasság legalább 300 mm, és a csapot legalább 250 mm-rel a mosogató felett kell elhelyezni.

Válasszon egy fürdőszobát bármilyen érintés, amit tetszik a legjobban. Néhány felhasználó választhat egy egykaros keverőt, amely a fürdő oldalán helyezkedik el, míg mások úgy döntenek, hogy a beépített csaptelep a falban kényelmesebb lesz.

Hogyan kell telepíteni?

A fürdőszobában a vízvezeték magasságának szintje nem az egyetlen indikátor a helyes szerelésnél. A szaniteráruk széles választékának köszönhetően a keverő különféle módon szerelhető fel.

Számos szerelési lehetőség van a csapok számára.

 • A falhoz. A külső vízvezeték szerelvények közvetlenül a fürdőszoba falára telepíthetők. Az ilyen eszközök különböznek a kedvező áron, különböző kialakításban. Ezek könnyen telepíthetők és karbantarthatók. Az ilyen keverők előnye, hogy könnyű javítani.
 • Beépített modellek. Az ilyen keverők modernnek minősülnek. Csatlakozóik a kád lyukaiban találhatók. Az ilyen daruknak magasabb a költsége, mint az egyszerű modellekhez képest. A legtöbb ember ezt a lehetőséget választja, mivel vonzóbbnak tűnik. A hiányosságok között visszavonhatja azt a tényt, hogy "elrejtik", ezért le kell szednie a fürdőt, ami nem mindig megfelelő.

A szakértők tanácsot adnak arra, hogy szabványos keverőket használjanak, amelyek kívül helyezkednek el.

Kedvezőbbek és könnyen kezelhetőek. Ha a beépített modelleket szereted, akkor a megvásárláskor figyelni kell az eszköz minőségére, hogy ez egy maximális időtartamig tartson.

A nagy tapasztalattal rendelkező szakértők kijelentik, hogy a csaptelep helytelen beépítési magassága befolyásolhatja a fürdőszoba kényelmét. Ezért ajánlott a vízvezeték szerelésére vonatkozó ajánlások és szabványok tanulmányozása. Ne hagyja figyelmen kívül a gyártó utasításainak olvasását.

A gyakori hibák a következők.

 • A csaptelep túl magas helye a fürdőkád felett okozhat hangot a vödrök és egyéb tartályok víz hozzáadásához. Ez a tény nagyban irritálja a lakás többi lakóját. Különösen erős zaj figyelhető meg vastag falú fürdőkben;
 • Egy nagy rész a tál alja és a csaptelep között a vízsugarak túl nagy mennyiségű permetezést eredményeznek, amikor leesik. Ez a tényező a helyiségek falánál romlik a felületkezelő anyag és növeli a páratartalmat;
 • A tál és a keverő közötti túl kicsi távolság megnehezíti a nagy tárgyak mosásához;
 • A nagy tengerszint feletti telepítés kényelmetlenséget okoz a használat során. Sokan szembesültek azzal a ténykedéssel, hogy amikor a keverőhöz nyúltak, esett, mert a felület nedves volt. Az ilyen esések súlyos sérüléseket okozhatnak.

A keverők telepítése során fellépő hibák kiküszöbölése érdekében követni kell a mesterek, a gyártó és az SNiP által megállapított normákat.

Tippek és trükkök

A vízvezeték szerelése nem lesz nehéz teszt olyan személy számára, aki már ismeri az eszköz tervét és működési elvét.

A kezdőknek tanácsoljuk, hogy ismerkedjenek meg olyan szakemberek tanácsával, akik segítenek kezelni a vízkapcsolatok egyes jellemzőit.

 • A vízvezeték szereléséhez és felszereléséhez csavarkulcsot vagy csavarkulcsot igényel. Ezen eszközökkel gondosan kell dolgozni, mintha több erőfeszítést tenne, mint amennyire szükséges, akkor elronthatja az eszközt. Szükség van erőfeszítés nélkül húzni, hogy ne szakadjon meg a szál. Amikor minden telepítési tevékenység befejeződött, ki kell nyitnia a vizet, és ellenőriznie kell, hogy szivárgás van-e. Szükség esetén használja a gombot, hogy a szivárgás helyén húzza meg a keverőt.

A magasság a csaptelep a fürdőszobában a padlóról - a szabványos felszerelés a berendezés a fürdőszobában

A fürdőszoba mindenekelőtt olyan hely, ahol higiéniai és higiéniai tevékenységeket végeznek, ezért lehetetlen hideg és meleg víz nélkül ebben a teremben. A fürdőszobában a szükséges mennyiségű vízzel a csaptelep és a zuhanycsap telepítése történik.

A rendszer azonban stabilan működik csak akkor, ha követi a helyes csatlakozási technológiát. A berendezés felszerelési szabványainak megsértése a vízbefecskendezés során megnövekedett fröccsenő képződést, a készülék gyors felhalmozódását és egy esztétikus megjelenést eredményez. Ebben a cikkben megmondjuk, hogy milyen magasságban kell felhelyezni a csapot a fürdőszobába, hogy jól működjön.

Telepítési szabványok

Amikor eldönti, hogy a kád feletti csaptelep milyen magasságban van, vegye figyelembe, hogy ez a készülék az egységes vízellátó rendszerbe tartozik, és ezáltal annak szerves elemévé válik. A megfelelő felszereléstől és a telepítési szabványok betartásától függ a fürdőkád kényelmessége és a szaniterek élettartama. A csaptelepek felszerelését a fürdőszobákban vagy fürdőszobákban a SNiP 3.05.01-85 szabályozza. Az alábbi telepítési paraméterek szerepelnek a szabályozási dokumentációban:

 • A csaptelep magassága a fürdő felett. Ez a paraméter a fürdő felső szélétől a keverőig terjedő távolságot jelzi, ez befolyásolja a zajszintet a mosóvízbe való vizet és a permetezés során bekövetkező vízmennyiség alatt. Ha a fürdőtől a csapig terjedő távolság kicsi, akkor kényelmetlen lesz a nagy tételeket a betűtípushoz mosni, valamint a vizet vödrökbe vagy más tartályokba vinni.
 • A csaptelep magassága a padlón a fürdőszobában. Az egészségügyi berendezések telepítésének szabványa szabályozza továbbá a keverő és a fürdőszoba padló közötti távolságot. Ebből a paraméter függ a nyomás a vízvezeték-rendszerben, a víz nyomása a csaptelep.

Figyelj! A szovjet korszakban az SNiP 3.05.01-85 követelményeit meglehetősen szigorúan alkalmazták a szaniter létesítmények építése és felszerelése során. Azonban még ilyen szigorú előírások is előírtak a gyermekek és az orvosi intézmények számára, ahol a keverő beépítési magassága növekszik, így elkerülhetők a higiéniai eljárások során bekövetkező sérülések.

Telepítési módszerek

A fürdőszobában lévő csaptelep magassága nem az egyetlen telepítési paraméter, amelyet a telepítés során figyelembe kell venni. A szaniter felszerelések széles skálája teszi teljesebbé a telepítési módszerek. A leggyakoribb lehetőségek a következők:

 1. A falhoz. Külső fürdőkád és zuhany csapok közvetlenül a fürdőszoba falához vannak rögzítve. Ezek a modellek megfizethetőek, változatosak a tervezésben, könnyen telepíthetők és karbantarthatók. Az ilyen modellek előnye, hogy ha a berendezés meghibásodik vagy meghibásodik, akkor könnyű javítani.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a tapasztalt kézművesek ajánlják a hagyományosabb kültéri keverők beszerelését, ami sokkal olcsóbb és könnyebben működik. Ha a beépített opciót választja, ügyeljen a készülék minőségére, hogy a lehető leghosszabb ideig tartson.

Telepítési hibák

A tapasztalt kézművesek tudomásul veszik, hogy a nem megfelelő beépítési magasság jelentősen befolyásolhatja a fürdőszoba használatának kényelmét. Ezért a telepítés során annyira fontos, hogy figyelembe vegye az SNiP ajánlásait az eszköz típusa és a gyártó utasításai szerint. Gyakran tapasztalatlan mesterek a következő hibákat követik el:

 1. Ha a készüléket túl magasra állítja a fürdőből, akkor a mosóvíz tartályba való beírása során erős zaj keletkezik, ami nagyon bosszantó lehet a háztartások számára. Ez a hatás különösen erős, ha a kád vékonyfalú.

A vízvezeték szerelése során elkövetett hibák elkerülése érdekében szigorúan követni kell a gyártó ajánlásait, az SNiP követelményeit. Bár a legjobb módja annak, hogy meghívja a professzionális vízvezeték-szerelőt, aki csatlakozhat az összes minőségi szabványhoz.

Típusú csaptelepek

A keverő olyan egészségügyi berendezés, amely forró és hideg vizet elegyít. Ez egy cső, amelynek belsejében egy mozgatható csappantyúval rendelkező kamra van, amely szabályozza a víz áramlását. A keverő három fő funkciót lát el: az optimális hőmérséklet elérése, a sugár iránya a csatorna vagy a zuhanyfej kiáramlása, valamint az áramlás szabályozása. A következő típusú keverők vannak:

 • Fürdőszobai csaptelep. Ez egy kicsi, kompakt eszköz, apró gereblye és két "juh", amellyel a vízhőmérséklet szabályozott. A kád oldalán lévő legkisebb távolságban kell felszerelni, hogy csökkentsük a zajt és a kifröccsenések számát a tartály feltöltése közben. A fürdőcsaptelep optimális beépítési magassága 20 cm.
 • Zuhany csaptelep. Az ilyen modellek általában zuhanyzókán vannak, szabályozzák a víz áramlását csak a zuhany alá, de nem termelnek vizet. A zuhanycsap optimális magassága 80 cm.
 • Univerzális modellek. A közelmúltban népszerűvé vált az univerzális csaptelepek, amelyek mind vízfürdőben, mind vizes vizet biztosítanak. Ezek nagyon funkcionálisak és kényelmesek a telepítéshez. Jobb felszerelni egy univerzális készüléket nagyobb távolságban, mint egy kádcsaptelep, az optimális magasság 25 cm.

Fontos! A telepített keverő nem fog megfelelően működni, erős zajt és nagy mennyiségű fröccsenést okozhat a fürdő feltöltése közben, ha a telepítési magasság nem megfelelő. A szerelési magasság kiválasztásának legfontosabb kritériumát az egészségügyi berendezés funkcionális céljainak tekintik.

Magassági követelmények

Ha az építkezés során korábban a kézműveseket az SNiP 3.05.01-85 követelményei vezérelték, az egészségügyi berendezések telepítését a gyártó utasításainak és józan észi megfontolásainak megfelelően végzik. A zuhanycsaptelep telepítése a következő szabályok szerint történik:

 1. A padlótól a fürdőszobában a mentő felszerelési magassága kb. 800 mm legyen. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy az egészségügyi normák szerint a fürdő felső oldalát a padlószinttől legfeljebb 60 cm távolságra kell elhelyezni, hogy biztonságosan használhassa azt.
 2. A tartály szélének és a keverőnek legfeljebb 25 cm közötti távolságnak kell lennie, ez a magasság pontosabban megtölti a fürdőt fröccsenés és erős zaj nélkül.

Fontos! A csaptelep feletti magasság az orvosi vagy gyermekgondozási létesítményekben a fürdőszoba fölött kissé eltér. A fürdőszoba biztonságos használatához a vízvezeték-felszerelést 1100 mm távolságban kell elhelyezni, és ha egy zuhanycsaptelepről beszélünk, legalább 1200 mm magasságban kell lennie.

Hogyan határozható meg a telepítés magassága?

A gyakorlatban sokkal nehezebb meghatározni az optimális távolságot, amelynél a távolság a legjobb a keverő felszereléséhez. Végtére is, a vízvezeték-felszerelés telepítésekor nem csak a gyakorlati megfontolások fontosak, hanem az esztétikai érzékelés is. Az optimális magasság helyes meghatározásához kövesse az alábbi tanácsokat:

 • Először meg kell vásárolnia egy megfelelő keverő modellt. Ezt követően meg kell határoznia a funkcionális célját, vagyis a kérdés megválaszolására, hogy mit használ - zuhanyozásra, fürdőre vagy univerzális célra.
 • A következő lépés a telepítési hely kiválasztása. Általában a telepítési hely kapcsolódik a forró vagy hideg vizes csatlakozóhoz, de kissé eltolható flexibilis tömlõkkel.
 • Ezután meg kell próbálnod a keverőmagasságot. Ha az eszköz zuhanás, akkor legalább 800 mm magasságban helyezkedik el 200 mm magasságú fürdőhöz és univerzális modellek legalább 250 mm magasságig vannak felszerelve.
 • Ezt követően elkezdheti telepíteni a berendezést. Ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy nem kívánatos az eszköz közvetlen rögzítése a kerámia burkolathoz, mert ez megbízhatatlan hely a telepítéshez.

Ne feledje, hogy a keverőt csak a fürdés befejezése után kell telepíteni. Ez azért fontos, mert a tartály feltöltése során a szintjének mosása jelentősen megváltozhat, és ezáltal a csaptelep közvetlenül a peremre helyezhető, ezért kényelmetlen lesz használni.

Mi legyen a csaptelep magassága a fürdő felett?

A fürdőszoba javítása és elrendezése magában foglalja a csővezetékek és csapok felszerelését. Fontos, hogy a csaptelep magassága a fürdő felett optimális legyen ahhoz, hogy minden családtag számára vízkezelési eljárást biztosítson, ugyanakkor a kivitelezés esztétikailag kellemes és praktikus. Van-e olyan szabály, hogy milyen magasságban kell felhelyezni a csapot a fürdõ felett, és milyen szabályok vannak az ilyen szerelvények telepítésére vonatkozóan - részletesen olvassa el ezt a részletet ebben a felülvizsgálati anyagban.

A csaptelep elhelyezése a fürdőszobában az SNiP által

Annak ellenére, hogy minden fogyasztó önállóan eldönti, hogy a fürdőkád feletti csaptelep milyen magasságban van felszerelve, a csaptelepek beépítési magasságára vonatkozó sajátos követelmények az építési előírásokban szerepelnek. Az SNiP 3.05.01-85 dokumentumai szerint a következő szabványt kell feltüntetni: a fürdőtől a csaphoz való távolságnak legalább 200 mm-nek kell lennie, és a fürdőszobában levő csaptelep magasságától legalább 800 mm-re.

Ebben az esetben az előírásoknak megfelelően az ajánlott paraméterek változhatnak. Tehát kórházak és egészségügyi intézmények számára a keverő felállításához meg kell mérni a távolságot a padlóról és szereljük fel a szelepet 1100 mm-es magasságban. A zuhany kivitelben a keverő és a tartály alja közötti távolság nem lehet 1200 mm-nél kisebb és legfeljebb 1500 mm-nél.

A modern építők és vízvezetékek, különösen a háztartásokban, nem felelnek meg az SNiP-nek, és a fürdőcsap felszerelési magassága a fogyasztó személyes preferenciáitól függ. Ebben az esetben a szakértők betartják az eszköz használati utasításában megadott telepítési szabályokat.

A beépítési magasság a felhasználás céljától függ.

A legelterjedtebb távolságról szólva 250-300 mm-re van a fürdő oldalától a hideg és forró vízáramok ellátására szolgáló szerelvényektől, amelyeken a csaptelep fel van szerelve. Azonban minden szoba és fogyasztói követelmény egyedülálló a maga módján, ezért a csaptelep beépítési magassága a fürdőszobában változó lesz. A telepítés szintje és módszere számos tényezőtől függ.

Különböző típusú fürdőszobai csapok vannak, és különböző helyeken és különböző magasságokban vannak elhelyezve. A keverési struktúra célzott használata a magasság kiválasztásakor kiemelt fontosságú. Ha a fürdőkádra és a mosdókagylóra külön csaptelepeket terveznek telepíteni, akkor a készüléket kizárólag a tálba való vízbe helyezésére használják, akkor a készüléket 200-250 mm-es távolságra kell felszerelni a kerékpántról.

Ha azonban egy fürdőszobába és egy mosogatóba egy hosszú csővel ellátott csapot használnak, akkor a fürdő feletti beépítési magasság legalább 300 mm legyen, és a mosogató felett legalább 250 mm legyen ahhoz, hogy a fogyasztó kényelmesen kézmosást, mosást és egyéb higiéniai eljárásokat hajtson végre a mosogató felett.

Hogyan lehet kiszámítani a keverő beépítésének magasságát a fürdőszobában?

Amikor a kád fölé helyezi a keverőt, a 200 mm-es távolságot a szabványnak tekintik, azonban a gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy a beépített csap a fogyasztó számára megfelelő távolságban helyezkedhet el. A telepítés kiszámításakor azonban néhány alapvető szabályt kell követni:

1. A daru beszerelését megelőzően csatlakoztassa a falhoz, próbálja meg a magasságot, és nézze meg, hogy a kifolyó nem zavarja-e a berendezést.

2. Ne felejtse el, hogy ha egy zuhanykamrát egy keverővel akar felszerelni, akkor ebben az esetben a tálca aljától való távolságnak legalább 1200 mm-nek kell lennie.

3. Sokan, amikor a keverő végső magasságát a fürdő felett számolják, komoly hibát követnek el, a referenciaképet megelőzően magának a tálnak a magasságát veszi magával. Ez nem helyes, hiszen a fürdőszoba nagyobb stabilitásának biztosítása érdekében néha be kell vonzódnia ahhoz a tényhez, hogy külön támogatást kell mellékelni. Ennek eredményeként kiderülhet, hogy a korábbi 20 cm-es korrekcióval beállított magasság 10 cm-re "esik", ennek következtében a daru felborul a tálra, ami nem csak a megjelenést károsítja, hanem a használata során is okozhat némi kényelmetlenséget. Ráadásul nem minden szaniter csaptelepet lehet ilyen rövid távolságra felszerelni.

4. Nem feltétlenül szükséges a keverő távolságának mérése és számítása a fürdő szélétől. Ez hasznos azok számára, akik tovább tervezik a csapot a mosdótól a fürdőbe és vissza. Tekintsük a magasság magasságát, a 850 mm-nél kisebb magasságú modellek rendkívül ritkák. Ezekhez a paraméterekhez a keverőmechanizmus és a centiméter méreteit a mosogató és a kifolyó közé kell beilleszteni - itt jobb lenne hibát követelni a pluszban, mint a mínuszban.

5. A telepítés méretét befolyásolják azok a kiegészítők, amelyek gyakran fel vannak szerelve modern csaptelepekkel - például vízlágyítókkal, valamint azokkal a kívánságokkal, akik használni fogják a fürdőt, egyesek inkább a fürdő fölött lévő csapot kissé magasabbak - ez lehetővé teszi a fej leöblítését töltés nélkül fürdõvízzel vagy zuhanyozni.

6. A csaptelep felhelyezésekor a fürdőszoba falának felületén meg kell akadályozni, hogy az építmény a csempehez csatlakozzon, nevezetesen a határain - ebben az esetben az anyagbevonat durva textúrája nem teszi lehetővé a csap reflektorok szoros rögzítését. Emiatt a daru szerelési magassága gyakran társul a gerenda elrendezés magasságával (leggyakrabban 1 m-rel a padlószinttől).

Kövesse ezeket az egyszerű szabályokat, és a keverőeszköz sokáig tart.

Tippek a csaptelep beszereléséhez a fürdőszobában

A mixer telepítése nem okoz sok problémát olyan személy számára, aki többé-kevésbé ismeri az eszköz kialakítását, és tudja, hogyan kezelje az eszközt. Ehhez szükség van egy teljes készletű eszközzel és egy állítható csavarkulccsal. A régi csaptelep szétszerelését óvatosan végezzük, nehogy elrontsuk a fürdőszoba külső burkolatát.

Ha a csapot a tálca oldalára kívánja felszerelni - ne tegye egyértelműen középpontba. A nagyobb kényelem a további használat során javasolt a lábakhoz való mozgatáshoz.
A forró és hideg víz ágai között a tengelyirányú távolságnak legalább 150 mm-nek kell lennie. A szerelvények szerelésének mélységének meghatározásához a legjobb, ha a szerkezet próbatestét készítjük.

Az illesztéssel való munkavégzés során feltétlenül használja az épület szintjét. Ez az eszköz segíti a vízcsatlakozók felszerelését a szükséges tengelyek és párhuzamok között. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a keverő helye nagy szerepet játszik a beépítésben - a csapokat mind a fürdő testén, mind pedig egy különleges dobogón vagy közvetlenül a falon szerelik fel.

A legegyszerűbb dolog az, hogy telepítsen egy fúrókeverőt, a fürdők modern kialakítása biztosítja ezt a különleges technológiai lyukakat. Ha a lyukak egymástól függetlenül készültek, akkor a telepítés nem okoz különösebb problémát - a keverő a vízellátó rendszerhez csatlakoztatható olyan rugalmas csövek segítségével, amelyeken keresztül a víz áramlik. Az alátétek és a tömítőanyagok tömítése után a szelep rögzítő anyával rögzítve van a lyukban. Ugyanaz a módszer rögzített, és a vízellátó cső. Ha egy kicsivel hosszabbak a szükségesnél, vágja le a felesleges mennyiséget, és csiszolja le a szeleteket.

Ha a keverőt dobogóra vagy állványra kell felszerelni a szakértő segítségével, akkor ez egy kicsit nehéz lesz - ez nemcsak a vízvezeték-munka, hanem az építőelemek készségét is megköveteli, mert ennek a kialakításnak a telepítése során a vízvezetékeket a rackhez kell csatlakoztatni.

Most már tudod, hogy a csaptelep magassága a fürdőszobában a lehető legoptimálisabb lesz a te esetedben, de nem szabad gondolkodnod, hogy a megadott távolság szabvány, a fő szerepet az ergonómiával kell játszani. Így egyes fürdők lábakkal lehetnek magasabbak vagy alacsonyabbak, ezért az optimális távolságot meg kell határozni, figyelembe véve ezt a paramétert.

A beépítési magasság a fürdőszobában

A fürdőszoba állandó vízfelhasználást igényel, ezért a munkálatok listája szükségszerűen tartalmazza a keverő felszerelését. A szoba belsejében elengedhetetlen elem, amely nélkül a mindennapi életben lehetetlen, mert mindenki naponta használja. Ezért nagyon fontos, hogy helyesen helyezze el a csapot a fürdő fölé, így a mosás és a víz felszívása során kevesebbet permetez, és a készülék maga a belső térben esztétikailag kellemesnek tűnik. A vízszerelvények ezen elemének meglévő szerelési szabályai és beépítési jellemzői ebben a felülvizsgálati cikkben kerülnek ismertetésre.

Tehát mit neveznek keverőnek?

A keverő a vízellátó rendszer egyik része, amely forró és hideg vizet szolgáltat és szabályozza a nyomást. Ezzel szabályozhatja a vízáramlást úgy, hogy a kagylóhoz vagy a zuhanyzó öntöződobozhoz irányítja.

A legtöbb keverő kialakítása a következő elemekből áll:

 • ház;
 • oldalfal;
 • perselyek;
 • sapka anya;
 • gördülő kúp;
 • tömítések;
 • kifolyó;
 • szállítócsövek vagy rugalmas tömlők.

A raktár polcán háromféle keverő található:

 • egykar;
 • termosztatikus;
 • dvuhvintilnye.

Az egyik forgatógombos modellek nagyon gyakoriak a közelmúltban. Néhány referencia könyvben az úgynevezett csuklós, egy-parancsos és akár joystick-oknak is nevezhetők. Egy forgatógombos kialakítás két polimer gömbből áll, amelyek szorosan egymáshoz vannak igazítva. A kombinációjuk mértékét egy kar segítségével állíthatja be, beállítva a kívánt áramlási sebességet. Ezen a készüléken bármely művelet elvégezhető egy kézzel, és ez kétségtelen előnyt jelent a kétszelepes terméknél. Ezenkívül a víz áramlásának blokkolására szolgáló egyetlen karral egy másodperc törtrészét veszik igénybe. A fogantyú könnyű mozgásának köszönhetően teljesen ki van zárva az ellenőrizetlen áramlás. Egy termék elfogadható ára gyakran tesz egy alternatívát egy ikercsavaros szelepre.

Termosztátok segítségével biztosíthatja a víz adott hőmérsékletre való táplálását. Kívülről hasonlítanak az ikercsavaros eszközökre. A termosztátokat két, a vízáramlást vezérlő fogantyúval szerelték fel: az első a hőmérsékletet szabályozza, a második pedig a víznyomást szabályozza. Néhány termosztátos modellnek van egy gombja a házon, a gomb megnyomásával, amelybe bekapcsolhatja a gazdaságos üzemmódot. Ebben az üzemmódban a készülék korlátozza a víznyomást. A gomb ismételt lenyomásával kikapcsolja a gazdaságos üzemmódot. A termosztátok nagyon drágák.

A dupla csavaros csaptelep klasszikus vízvezeték, a kereslet enyhén csökkent, miután a modellek megjelenése egy forgatógombbal történt. Az ikercsavaros termékek vagy az úgynevezett karácsonyfák kialakítása két daru doboz, amelyek a test mindkét oldalára vannak helyezve. Minden szelepet hideg vagy melegvízellátás, valamint nyomás és fűtés biztosít. Egyes karácsonyfa modellekben a daru dobozát gumi tömítéssel, másokban kerámia lemezzel lezárják.

Mi az a hely, ahol a csap a fürdőszobában megfelel a szabványnak

Mielőtt elkezdené a gyakorlati ajánlásokat a helyiség vízszerelvényekbe való beszereléséhez, ismerkedjen meg néhány referencia kiadványgal, és megtudja, milyen magasságban állította be a csapot a fürdőszobában a beépítés során, amely a szabályok szerint készült. Amit megnézhetsz az SNiP-kről. Az SNiP 3.05.01-85-ben közölt minden részletre vonatkozóan. E szabvány szerint a fürdőkád feletti csapnak legalább 25 cm-re és 80 cm-rel a padló felett kell lennie. A szabályozó dokumentumok további tanulmányozása világossá teszi, hogy a telepítési helytől függően a magassági paraméterek ajánlott értékei például az orvosi intézményekben változhatnak, a padlón lévő fürdőszobában a csaptelep magassága 110 cm, a 120 cm-es zuhanyzóval összekapcsolva.

A vízellátás elosztásának megszervezése során egy házban vagy egy lakásban a szabványok és az egészségügyi normák és szabályok betartása nem olyan szigorú. Ha például otthoni kézműves kezelőorvos által saját kezűleg csaptelepet telepít a fürdőszobába, először megpróbálja betartani a gyártó utasításait a termék telepítési útmutatójában.

A keverő célja fontos referenciapont.

A gyártók ma különféle vízszerelvényeket állítanak elő, amelyek a lakás helyére felszerelhetők, ahol szükség van rá. Határozza meg, hogy mi legyen a kád feletti magasság a fürdő felett, hogy figyelembe vegye a helyét és annak célját. Tehát, ha a falra szerelt csapot, amelyet kizárólag a fürdõtartály vízzel való töltésére terveztek, javasoljuk, hogy a felsõ oldalról 20 cm magasságban rögzítse.

Ha feltételezzük, hogy a csapvizet nemcsak a fürdőkád töltésére, hanem a mosdóba való betáplálásra is fel kell használni, akkor ajánlatos az egészségügyi betétet a mosdóról 25 cm-re felhelyezni a falra, és ennek megfelelően a fürdőcsap telepítési magassága valamivel nagyobb lesz.

Hogyan számítsuk ki a keverő beépítési magasságát

A fürdőszobában levő keverő praktikus beépítési magassága megfelel a vízszerelvények elhelyezésére vonatkozó ajánlott szabványoknak ebben a teremben. Tipikusan a daru rögzítési helyétől való távolságot a szabvány szerint meghatározott 20 cm-es sebességgel kell meghatározni. Azonban a szigorú betartását az ezen eszközök helyén lévő szabályoknak valójában nem gyakorolják. A daru olyan helyre telepíthető, ahol tetszik, de mielőtt véglegesen megjavítaná, minden bizonnyal próbálkozzon a magassággal és értékelje, hogy milyen kényelmesen használhatja azt.

Ha fürdőkádról beszélünk zuhanyzóval, akkor azt 120 cm-es magasságától kell meghatározni, és a mérést a tartály aljától kell elvégezni. Egyes háztartási kézművesek, amikor kiszámítják, hogy a csaptelep felszerelésének magassága a kád felett legyen, ezért gyakran tévednek, mert a tálca magasságát veszi fel, amely még nincs felszerelve. Ez azért nem megfelelő, mert a beszerelési eljárás során gyakran szükséges a támaszték (vastagsága 8-10 cm). Végtére is, ha nem biztosítja a torzítást, akkor a víz nehezen lecsapódik. És előfordulhat, hogy az Ön által kiszámított 20 cm-es érték az összes munka befejezése után 10 cm-re csökken. A tálca feletti csapok ilyen "túlnyúlása" nem fog esztétikusan megjelenni, és kényelmetlen lesz használni. Ráadásul egyes modellek olyan alacsonyak, hogy nem tudják megjavítani.

Előzetesen meg kell mérni és kiszámítani az ilyen mutató értékét, mint a tálca sarkától a vízkivezetés helyére való távolságot. Ezt akkor kell megtenni, ha mindkét egészségügyi tartályt vízre kívánja táplálni, fordítva, a megfelelő irányba öntve. És vegye figyelembe, hogy a mosogató mindig a fent, 85 cm távolságra van a padlótól. Ennek a mutatónak a értékéhez hozzá kell adni a készülék értékét, és néhány centimétert a libának a mosogató fölött történő szabad áthaladásához. Be kell vallanod, hogy a "plusz" hiba nem olyan drámai, mint a "mínusz".

A vízelosztó hely elhelyezkedése függ a további tartozékok beszerzésétől is, amelyek gyakran fel vannak szerelve modern vízvezeték szerelvényekkel, például vízlágyítóval. Ezen felül, gondolkodni, hogyan kell telepíteni egy csaptelep a fürdőszobában, figyelembe kell vennie a jövőbeli felhasználók összes preferenciáját. Vannak, akik azt szeretnék, hogy a csaptelep magasabb legyen, akkor mosni lehet a hajad, anélkül, hogy zuhanyozna, és nem töltötte volna le a fürdőtartályt. Mások viszont éppúgy, mint a vízkivezetésnél, a lehető legalacsonyabbak, minél hosszabb a víz útja, annál nagyobb zaj és fröcsköl. És ez természetesen kellemetlenséget okoz. És a zuhany nem bonyolítja, mert a tömlõ hossza elegendõ a legmagasabb személy számára.

Az eszköz felszerelését a fürdőszobában falazott falra próbálja megjavítani, nehogy a csempékhez igazítsa, és még inkább a járdákhoz. A daru reflektorok szoros illeszkedése a burkolat durva bevonatához nagyon nehéz. Ezért a vízvezeték helyének megválasztásához figyelembe kell venni a falra helyezett határt (rendszerint egy méterben helyezik el a padlóról). Annak érdekében, hogy a dekoratív csésze teljesen lehessen zárni a csatlakozási pontot, a bemeneti szerelvényeket be kell illeszteni a falba, és végeiknek a csempe elülső felületével egy síkban kell lenniük.

Néhány hasznos tipp

A vízvezetéknek a vízcsatlakozáshoz történő csatlakoztatásakor figyelembe kell vennie a következőket:

 1. A hideg és a melegvíz bemeneti szerelvények között 150 mm-es középső távolságnak kell lennie, akkor a csövek nem melegednek fel és hűlnek egymásba.
 2. A hidegvízellátást általában jobb és bal oldalon a forró oldalon végzik.

A daru, amelyet a fürdő oldalán elhelyezni szándékoznak, jobb helyzetben van, nem középen, hanem közelebb a mosogatóhoz, ahol kényelmesebb lesz a vízkezelés során használni.

A telepítés során ügyeljen az épület szintjére. Ezek a modern eszközök, mint általában, kényelmes kiegészítést jelentenek egy vonalzó skála formájában a hosszú oldalon. A szint segítségével tetszőleges vízcsatlakozást tudsz felszerelni a kívánt távolságon és a kiválasztott tengelyeken.

A fúrókészülék felszerelése a legegyszerűbbnek tekinthető, ráadásul erős áramlást biztosít, aminek köszönhetően a tartály rövid idő alatt vízzel van feltöltve. A fürdő kupák mai kialakításában általában egy technológiai lyuk van a csavarozáshoz. Még a távollétében is, a fúrógép nem nehéz.

Mi legyen a csaptelep magassága a fürdő felett?

A fürdőszoba fejlesztése olyan fontos pontot jelent, mint a csővezeték és csaptelepek felszerelése. A magasságot, amelyen a keverőberendezést beszerelik, előre kell számolni.

Általánosan elfogadott szabványok és előírások találhatók az építési szabályzatban. A szabályoknak való megfelelés lehetővé teszi, hogy szerves módon illessze be a keverőt a helyiség belsejébe, hogy elkerülje a felesleges fröccsenést a szobában, és a tulajdonosok élvezhetik a vízkezelést.

A keverők jellemzői és típusa

A modern keverők segítségével a víznyomást és a hőmérsékleti szabályzást könnyen szabályozhatják. Mielőtt vásárolna egy eszközt, el kell döntenie a modell kiválasztásáról és helyéről. Az egészségügyi berendezések közé tartoznak a termosztatikus csapok, az egykaros (joystick) és a kétszelepes ("halszálkás").

dvuhventilnye

A halszálkás keverők egyszerűek a tervezés során. Az eszköz két, egy közös testhez csatlakozó daruból áll. A csapszeg közepén a kifolyó, a jobb és a bal oldalon - a fogantyú. A fogantyúk forgatásával a vízáramlás szabályozható. A XIX. Században két szelepes keverők jöttek létre. És eddig ezek az eszközök nem veszítették el a praktikumukat.

A modern modellek a legmodernebb anyagokból készülnek. És a tervezési teljesítmény lehetőségei igen változatosak. Ezért vásárolni csaptelepek a fürdőszoba, amely illeszkedik szinte minden belső.

A kétszelepes "karácsonyfa" keverő megvásárlása először meghatározza a mosogató méretét. A készülék ne legyen masszív a többi egészségügyi berendezés hátterében. További ergonómia keverővel rendelkezik, amely képes a kútcsövet elforgatni. A karácsonyfa-keverőket általában két csoportra osztják, a rotációs mechanizmusok tervezési jellemzőitől és jellemzőitől függően. Az első csoport daruknál zárószerkezetként tömítő tömítést használnak. Korábban gumiból készült, és most új anyagokat használnak szilikon hozzáadásával. Ennek köszönhetően nőtt az ilyen daruk megbízhatósága és élettartama.

Az első csoport importált és hazai keverője eltérő. Az importált készülékeknél a daru dobozának és a tömítésnek a kapcsolata transzlációs mozgásokkal történik. Az ilyen mechanizmus megbízhatóbb, így az ilyen eszközök javításának gyakorisága kisebb. A belföldi eszközökben azonban a kapcsolat forgó mozdulatokkal történik. A keverőberendezések második csoportjában a kerámia lap hajtja végre a zárás funkcióját. Alumínium-oxid hozzáadásával készül. Az ilyen eszközök hosszabb ideig tartanak, ellentétben a hagyományos tömítésekkel ellátott keverőkkel, de az ár magasabb lesz.

A keverők számára a mosogatóban egy kész nyílás van. Idővel a daru lazulhat, ezért időről időre meg kell szigorítani a rögzítést. Gyakori a keverőberendezés felszerelése a fürdőszoba egyik falán. Ezzel az elrendezéssel a vízvezetékek a falban rejtve maradnak, és csak a szelepek és a csaptelep látható. Hibák esetén a falfestést meg kell szakítani.

A kétszelepes keverők rézből, bronzból, krómból, kerámiából és műanyagból készültek. Az értékesítés során vegyes anyagokból (például szilíciumból - szilícium és alumínium keverékéből) találhatók. A fémből készült eszközöket színes zománc, fényes króm vagy nikkel bevonattal látják el.

A legmagasabb minőségű és legmegbízhatóbb réz és bronz keverők. A legrövidebbek a műanyagból készült eszközök.

Egykaros

A joystick-keverőknek van egy gombja. Ez egy kar funkcióját végzi. A fogantyú helyzetének megváltoztatása felfelé vagy lefelé, balra és jobbra, a vízáramlás és a hőmérséklet-indikátorok erősségét egy mozdulattal megváltoztathatja. A belső mechanizmustól függően kétfajta egészségügyi berendezést különböztetünk meg: labdát és patront.

A labda belsejében egy fém kamrát helyeztek el, amelyben 3 lyuk van. Az első hideg vízzel van töltve, a második - meleg, a harmadik pedig a keletkező kevert víz kimenetéül szolgál. Ez a design nagyon megbízható, így a golyós mixerek hosszú ideig nem szakadnak meg, és nem igényelnek cserét.

A második típusú keverőkben a gömb alakú kamra helyett egy patron van beágyazva. A patron felső részében hideg és forró vízfolyások keverednek. A patron alján három nyílás van a víz számára. A kart mozgatja a kazetták a patronban, így beállíthatja az áramlás erejét és hőmérsékletét.

Az egykaros csaptelepek könnyen kezelhetők, mivel egyszerűen beállítható a vízáramlás kényelmes hőmérsékletre. Ilyen keverőkben nincsenek dörzsölő fém elemek. Ez hosszú idő alatt lehetővé teszi az ilyen eszközöket az alkatrészek cseréje nélkül.

A joystick-keverők hátrányai közé tartozik a gumitömítések gyors kopása. Az értékesítés drága és olcsó modellek joystick keverők. A termék ára a végrehajtás anyagától függ. Bizonyos olcsó modelleknél a vízhőmérséklet beállításának szöge kicsi, így nehéz a víz áramlását kényelmes hőmérsékletre állítani.

termosztatikus

Az ilyen keverők automatikusan megtartják a kívánt vízhőmérsékletet. A készülékek belsejében egy termoelemet szerelnek be, amely a kívánt hőmérsékletű víz áramlását szabályozza azáltal, hogy csökkenti vagy növeli az egyiket.

A termosztatikus csapok elektronikusan (folyadékkristályos kijelzővel) és mechanikusan gyártanak. A funkcionalitás szerint fürdőszoba keverők, mosdók, bidék, zuhanyzók és univerzális felhasználások. Az elhelyezés típusa szerint: nyitott (látható) és lezárt telepítés.

A csaptelep behelyezése a fürdőszobába: 5 lehetséges probléma a cél eléréséhez

Új csaptelep beszerelése a fürdőszobában

A csaptelep beszerelése a fürdőszobában - a feladat nem nehéz, de nagyon felelősségteljes. És a végrehajtás során egy egész lánc különféle nehéz helyzetekben felmerülhet. Annak érdekében, hogy megértsétek, mit találkozhatsz, példaként megismerem azokat a problémákat, amelyekre megoldást találtam.

1. probléma: új eszköz kiválasztása

Mielőtt egy csaptelepet a fürdőszobába telepítene, meg kell vásárolnia. Semmi bonyolultnak tűnik, de amikor eljöttem a vízvezeték üzembe, megváltoztattam a véleményemet ebben a kérdésben. Megpróbálom enyhíteni a feladatot és leírni azokat a főbb kritériumokat, amelyekre érdemes figyelni:

Az optimális választás három fő összetevője

anyag

Általában az acél, az üveg, az üvegszál, a kerámia, a műanyag, sőt a gránit anyagként szolgálhat a daru számára. De a legnépszerűbb a következő két lehetőség:

 1. Brass. A sárgaréz eszköznek tisztességes súlya és viszonylag jelentős költsége van, de nagy szilárdságú és kiváló ellenállást mutat a különféle kémiai hatásokkal szemben. Miután ilyen megszerzést végeztek, nem félek attól, hogy a szál feltörli az anyák meghúzásának folyamatát, és a gander eltörli a gondatlan kezelését;
 2. Silumin. Ez egy nagyon olcsó alumínium és szilícium ötvözet. Az abból készült modellek könnyűek és törékenyek. Megbízható egy ilyen választás nem hívható meg, így nem menthető meg, hanem éppen ellenkezőleg, még nagyobb költségekkel járhat;

Gyönyörű és olcsó, de teljesen megbízhatatlan silumin keverő

Külsőleg a sárgaréz és a silumin modellek nagyon hasonlóak lehetnek. Hogy megkülönböztessük egymást, elegendő felvenni és megpróbálni a súlyt. Nehéz termék sárgaréz, könnyű silumin.

vezetés

Itt meg kell választani a pénzügyi lehetőségeit és az előnyben részesített funkciókat is:

 1. Két szelep. A közelmúltban ez a rendszer a csaptelep vízzel való keveredésénél egyáltalán nem volt verseny. Minden egyes víznyomásra saját daru-dobozát biztosítja, amelynek intenzitása szabályozott. Az ilyen alkatrészek cseréje hibájuk esetén könnyen megvalósítható saját kezűleg. Továbbá az előnyök az alacsonyabb költségek és a klasszikus stílusnak való megfelelésnek tulajdoníthatók. A hátránya az irányítás bonyolultsága, kiküszöbölve a kívánt hőmérséklet gyenge áramlásának beállítását és két kéz használatát;

Fotókeverő két érintéssel

 1. Egy kar. Itt különféle vízáramlások kapcsolódnak egy speciális patron segítségével, amelyet egyszerű kézmozdulattal lehet vezérelni. Az ilyen modellek ma a legnépszerűbbek az egyszerű használat és az ár közötti optimális egyensúlynak köszönhetően. Én egyébként is abbahagytam ezt a változatot;

Egykaros vízvezeték szerelvény

Ha gazdaságosabbá kívánja használni a vizet, javaslom, hogy vegyen egy kétlépcsős modellt. Ebben az esetben egy bizonyos pontig, míg a víz nyomása nem túl erős, a kar könnyedén mozog, ugyanakkor teljesen megnyitja a csapot, kézzelfogható erőfeszítéseket kell tennie.

 1. Termosztatikus vezérlés. Az egyik fogantyú felelős a nyomás erejéért, a másik pedig a hőmérsékletért. Bár egy ilyen rendszer nem olcsó, teljesen kizárja az égési sérülés lehetőségét, ami nem kis jelentőségű, ha egy gyermekházban lakik;
 1. Kapcsolat nélküli menedzsment. Ebben az esetben a készülék bekapcsolásához csak a kezét kell hoznia, majd minden szükséges infravörös érzékelővel történik. De ne feledkezzen meg az ilyen berendezések magas költségeiről és az akkumulátorok rendszeres cseréjéről.

Az érintésmentes keverő a legmegfelelőbb kezelhetőség.

Geometriai méretek

A magasság beállítható a telepítés során, ha természetesen elvégzi a semmiből. Ha van csere, akkor irányítsa a régi készülék helyét. De figyeljen a kút hosszára, úgyhogy a kifolyó víz ne verje a fürdő oldalán, és ugyanakkor ne zavarja a tartózkodását.

2. probléma: a szükséges berendezések rendelkezésre állása

Számomra ez valójában nem volt probléma, hiszen mindig a lehető legteljesebb munkahelyen tartom a műhelyemet. De mindenki előtt tanácsot adok, mielőtt saját kezűleg telepítené a vízvezeték-szerelvényt, és nem csak egy keverőt, hogy ellenőrizze az alábbi eszközök és anyagok rendelkezésre állását:

Csavarkulcs - a legfontosabb eszköz a vízvezetékkel való munka során

3. feladat: a telepítési helyszín előkészítése

Most, mielőtt a csapot a fürdőszobába helyezi, megfelelő helyre kell felkészülnie. Két különböző helyzet létezhet, valamint a velük kapcsolatos nehézségek. Volt egy esélyem arra, hogy találkozzam mind a különböző időpontokban, úgyhogy nézzünk mindent rendben:

A régi keverő jelenléte

Hogyan távolíthatja el a régi eszközt? Nagyon egyszerűen jártam el:

 1. Zárja le a hideg és meleg vizet a lakásban;
 2. Óvatosan csavarja le a rögzítőanyákat egy állítható csavarkulccsal. Ebben a szakaszban nagyon fontos, hogy rendkívül óvatosan járjon el, hogy ne sérüljön a szerelvények, egyébként a javítási munka mennyisége jelentősen megnő;

Csavarja ki a szorító anyákat a régi keverőn

 1. Megszüntették a régi csévélő- és festékfonalak maradványait, valamint a kiálló elemek belsejét a fal összekötő elemeiből.

Nincsenek csövek

Itt telepíteni kell a csöveket a keverő alá:

 1. A forró és hideg vízcsövek belépési pontjától kezdve a falon lévő hornyokat egy csiszolóval és perforátorral ütötték;
 2. Műanyag csöveket készítettem rájuk, összekötve a szükséges szegmenseket a csatlakozások segítségével forrasztással. Annak érdekében, hogy megtudja, milyen magasságban kell őket megjeleníteni, felmásztam az SNiP-k olvasására, és kiderült, hogy 200 mm-re van a fürdő oldalán. Így tettem;

A szerelvény magasságának legalább 20 cm-nek kell lennie

Az én esetemben a strobe létrehozása üres helyiségben történt, de ha már az összes többi egészségügyi felszerelést már telepítette, és nem tervezi ki, akkor fedezze le műanyag fóliával vagy textíliával, hogy megakadályozza az építési törmelékeket. Különösen fontos, hogy akril fürdőt készítsen, hogy elkerülje a karcolásokat a felületén.

 1. Azt is ellenőriztem, és milyen távolságra kell a kilépési pontok egymástól, ez 150 mm;

Az ábra mutatja a keverő beépítési magasságát a fürdőszobában és a szerelvények közötti távolságot.

 1. Mielőtt rögzítené a szerelvényeket, pontosan ellenőrizte a vízszintest a szivárgás szintjén. Egy adott pillanat kihagyása esetén a keverő végül görbe lehet;
 2. Mivel a jövőben a falak csempeit tervezték, a kapcsok széleit 20 mm-rel húzták ki a kapukból, így végül kiderült, hogy a vége a lapnak. Ugyanakkor figyelembe kell vennie a befejező anyag vastagságát is.

4. feladat: szétszerelt keverő

A fürdőszobai csaptelep összeszerelt állapotban kerül forgalomba, és összeszerelt állapotban van. A következő elemekből áll:

Összeszereltem az összes alkatrészt, kivéve az excentereket, mivel azok a csatlakozók csatlakoztatásának időpontjában vannak kitéve. És itt, mellesleg, ne használjon FUM-szalagot vagy más tömítőeszközt, a gumikesztyűk eléggé elegendőek.

5. probléma: telepítés

Miután elvégeztem a befejező munkát, végül a legfontosabb problémához jutottam: hogyan lehet a csapot a falba helyezni? És most, miután a fenti akadályokat legyőzte, megoldódott:

Lépésről lépésre telepítési utasítások

 1. Húzza ki az excentereket egy FUM-szalaggal, és csavarja be őket a kiugró szerelvényekbe. A csatlakozás lezárására is alkalmas és vontatható. Beállítottam a nyílások közötti távolságot, amint amint fent említettem, 150 mm-re kell lennie, és vízszintesnek kell lennie egy épület szintjén. Ne felejtsük el mérni a szerelt elemek helyzetét minden lépésben, ha nem akarsz véget érni egy ferde daruval;
 1. Most csavarja be az egész blokkot. Mindkét anyák könnyedén elmentek a szálra, ezért visszavettem a készüléket, és beépítettem a dekoratív burkolatokat. Ha bármilyen nehézség merülne fel, akkor a rögzítő elemek szorosak lesznek, majd térjen vissza az excenterek beállításához, különben károsíthatja a menetes csatlakozást;

Beépített dekoratív mennyezet

 1. Mielőtt csatlakoztatnám a készüléket, végigcsévéltem a FUM szalagot a szálakon, utána befejeztem a szerelést a végére, szorosan meghúzva a szorító anyákat egy csavarkulccsal a karakterlánghoz. Nem szükséges overstretch, mivel ez megszakíthatja a dióféléket, óvatosan kezelje a szerszámot, különösen, ha egy silumin termékről beszélünk;

Az összeszerelt keverő csatlakoztatása

 1. Megkapcsolta a vizet, és ellenőrizte a készülék működését. Ha a víz keveredése normálisan megtörténik, és nincs szivárgás, a keverő polipropilén csövekre történő felszerelését sikeresen elvégezheti.

És hogyan kell telepíteni egy fúrótorony keverőt? Ebben az esetben egy speciális fúrófej fúróra van szüksége korona formájában:

Minta vájatfürdős csaptelep

 1. Válassza ki a fürdõ oldalán található csaptelep legmegfelelõbb helyét, és helyezze el a megfelelõ jelölést, figyelembe véve a vásárolt egészségügyi szerelvény méreteit;
 2. Helyezze be a lyukat a fúróba, és fúrjon lyukat a feljegyzéseknek megfelelően;

Fúrószár fúróhoz

 1. A keverő alatt helyezzen be egy speciális tömítést, amely a készletben megtalálható vele;
 2. Szerelje fel a csapot a létrehozott lyukba, és rögzítse az aljjal egy rögzítőanyával, amelyet ezután állítható csavarral kell meghúzni. Egyes modellekben a tű rögzítő funkciója;
 3. Csatlakoztassa a készüléket vízcsövekkel összekötő rugalmas tömlőket;

Rugalmas tömlők csatlakoztatása meleg és hideg vízhez

 1. Kapcsolja be a vizet és ellenőrizze a rendszert.

A hézag modell telepítése hasonlít a csaptelep mosogatóra szerelésére, de a fürdő oldalának megkötésére is szükség van.

következtetés

Minden olyan probléma, ami a csaptelep beépítésével történik a fürdőszobában, könnyen megoldható a megfelelő megközelítéssel. Kiválasztották a megfelelő eszközt, előkészítették a szerszámokat, lefektették a csöveket vagy eltávolították a régi csapot, összeszerelték egy új, és csatlakoztatták a szerelvényekhez vagy a fürdő oldalához. Minden, biztonságosan élvezheti a modern civilizáció előnyeit.

Új csaptelep a fürdőszobában a telepítés után

A jelen cikk videója lehetővé teszi, hogy megismerkedjen a bemutatott témával kapcsolatos további információkkal. Ha bármilyen kérdése van az olvasott anyaggal kapcsolatban, kérdezze meg őket a megjegyzésekben.

Helló Hogyan kell a csatlakozást a csempehez képest beépíteni, hogy később ne legyen gond a keverő telepítéséhez? Köszönöm.

Sándor, valószínűleg nem a kuplungokat jelenti, hanem a keverő sarkait. Ezek a következők:

És valószínűleg érdekli a helyzet, amikor a fal csempével találkozik. A sarok szélének a csempe szintjével párhuzamosnak kell lennie, vagy legalább 2-3 mm-re ki kell húzódnia. Ezután nem lesz probléma a keverő telepítésével. A díszes sapkák problémamentesen csavarozhatók.

Jó napot, meg kell változtatnod a csapot a fürdőszobában, most vannak külső négyszögű terek, az excentrikákat nem lehet a keverőből telepíteni, és a négyzetek közötti távolság nem teszi lehetővé a keverő csavarozását.

Anatóliában a folyamat két egymást követő műveletre oszlik:

közvetlenül rögzítő szerkezetek;

Mielőtt elkezdené a telepítést, győződjön meg arról, hogy a vízhez való hozzáférés blokkolva van. Ez megakadályozza a szomszédok szándékosan elárasztásának lehetőségét.

Először gondosan össze kell szerelni a szerkezetet, tömítőanyag használata nélkül. Az eljárás azért szükséges, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a késztermék nem torzul, és minden csatlakoztatott csatlakozás zökkenőmentesen kapcsolódik egymáshoz. Olyan helyzetben, amikor túl rövid excentrikákat kapsz, cserélheted őket más analógokra vagy vásárlási képernyőkre, amelyeket struktúrákhoz terveztek. Bármely eszköz két részből áll - egy szélesebb és szűkebb összetevőből. A telepítés során, miután sikerült óvatosan kicsavarni a régi excenteren a keverőt, ügyeljen arra, hogy óvatosan felhúzza a rövid lenet lenmel.

Az ilyen szálak helyettesíthetők fluoroplasztikus termékkel - ez szalag lehet. Mindenesetre az eszközt úgy kell feltekerni, hogy semmilyen formában ne görgessen az alap körül.

Speciális paszta van a menetre, amelyet menetes csatlakozással történő munkavégzésre szánnak. Megfelelő tömítőanyag szilikon alapon. Ha sem az első, sem a második nem azt jelenti, megfelelő olajfesték. Szélsőséges esetekben hagyja el a keverőt feldolgozatlanul - nagyjából, semmi sem történjen.

Szükség van konzultációs vízvezeték-szerelőre A mester otthon dolgozik, installálja a csempe, installálja a vízvezetéket. Helyezze el a keverőt, dekoratív csészéket lógni, látható szálat. Nem tudom megérteni, hogy a probléma hibás keverő lehet. A keverő sarkait csempékkel szerelik fel.

Elena, valószínűleg a keverőd csésze túl kicsi. Ezek a következők:

És szüksége van a mély csészékre. Ezek a következők:

Ezek külön megvásárolhatók a vízvezeték-üzletben.

Egyetlen dolgot nem értek, megpróbáltam csavarni az excentereket kézzel a bárba, ezért nem egyeztek meg a keverővel ellátott lyukakkal. A sárgarézot egyenesen a könnyebbé tette. Nem fog szivárogni, ha az excenter nem teljesen szűkült?

Kérjük, hagyja a megjegyzést

A megjegyzés megadásával elfogadja a felhasználói megállapodást