Legfontosabb > Fürdő

Hogyan készítsünk egy létrát a padló alatt a padló alá a zuhany alatt: egy útmutató az építéshez és a telepítéshez

Az önellátó higiéniai helyiségek az országban, a házban, a lakásban gyakran nem pénzt takarítanak meg, hanem a személyes igények helyreállítását. Ezért gyakran nem készen állnak javaslatokra, hanem egy létrát teszünk a padló alá a padló alá, és egy egyedi zuhanyzópultot építünk. A tökéletes eredmény elérése érdekében nem mindannyian tudjuk, hogyan történik ez a munka. Elfogadja?

Megosztjuk Önnel a zuhanykészülék valamennyi finomságát és árnyalatát a szokásos raklap és standard minták nélkül. Megmondjuk Önt az egészségügyi csatornák típusairól, az általuk választott iránymutatásokról és az ötlet megvalósításához szükséges anyagokról.

Az általunk benyújtott cikkben megtalálhatóak az önálló mesterek és az ügyfelek kérdéseire adott válaszok. Részletesen leírja a kézzel készített szerkezetek lelke folyamatát. Jelentősen megkönnyíti az információs rendszerek, fotók és videokollekció ismeretét.

A létrák típusai, azok jellemzői és különbségei

Az ilyen típusú lefolyóeszközök különböznek a külső megjelenésben, belső szerkezetben és magasságban. A díszítő rácsok az egyetlen látható rész, és természetesen először is alakjukat értékeljük, kör alakúak és oválisak, négyszögletesek és téglalap alakúak lehetnek, háromszög vagy hosszú tálca formájában.

A létrák rácsai különböző anyagokból készültek. A legtartósabb, minőségi és megfizethető - rozsdamentes acélból készült. Használt edzett üveg, króm, sárgaréz. Kevesebb tartós, de olcsó - műanyag. A műanyag szolgálja a megfelelő időt, de összehasonlítva ugyanabból a rozsdamentes acélból, túl gyenge lesz.

A rácsot általában választják, saját ízlésükre támaszkodva... De alaposabban és objektívebben meg kell vizsgálni a létrák sokféleségét, attól függően, hogy milyen típusú vízfogadó készülék van. A besorolás a következő:

 • Pont. Ezek egy kis beviteli tölcsért jelentenek, amelyet egy rács zár. Bármely helyen elhelyezhető: a közepén, a sarkok bármelyikében, közvetlenül a zuhanyzó öntöződoboz alatt stb.;
 • Lineáris. A beszívó rész egy tálca formájában van, rácskal borított analógiával. Fel vannak szerelve a fülke falán és a zuhany közepén.

A fogadott szennyvíz tekintetében a legerősebbek a lineáris létrák. Hosszúságra állíthatóak, kapacitásuk könnyen kiszámítható a vízáramlásnak megfelelően. Elengedhetetlen a zuhanyzóban, ahol ugyanakkor több embert is mosakodnak, és modern "öntöződobozokat" használnak a "trópusi eső" stílusában.

A zuhanyzókészletben a következő fő elemek szerepelnek:

 • test (műanyag, acél, öntöttvas);
 • eltávolítható dekoratív rács (elülső panel) és egy szitán haj és egyéb törmelék fogására - mindkét rész a létra testén tetején áll;
 • vízbevezető tölcsér tömítő elemekkel (vízszigetelő membrán és acél szorítóperem a rögzítéshez);
 • szifon;
 • az alján levő elvezető cső, amelyen keresztül a víz bejut a csatornába.

Most arról az anyagról, amelyről a létrát készítik. Az öntöttvas kizárólag ipari létesítményekben, nyilvános medencékben, szaunákban van felszerelve. Hátrányok: nehéz telepítés nehéz súly miatt. Előnyök: tartósság, megnövelt áteresztőképesség. A rozsdamentes acél olyan anyag, amely megfelel a szigorú egészségügyi és higiéniai előírásoknak megfelelő szobáknak (kórházak, óvodák, étkezdék). Az acéltermékek könnyen tisztíthatók és rendben tarthatók.

Otthon lehetséges a műanyag kihasználása, az anyagválasztás nem annyira fontos, bár természetesen a rozsdamentes acél előnyös. Korrózióálló, tartós, megbízható.

És végül figyelembe vesszük, amikor egy létrát választunk a magasságának, amely 55-180 mm között változik. Attól függ, hogy mennyit kell emelni a padlószintet. Nem szabad arra törekedned, hogy minimalizáld ezt a tulajdonságot, mivel a magas létráknak jobb áteresztőképességük van.

Az iparág állítható magasságú modellekkel állítható elő, amelyek könnyen beállíthatók az esztrich meglévő vastagságához. A modern lefolyócsatorna-modellek a +80-85 ° C-ig terjedő vízhőmérsékletre tervezettek, a rácsok akár 300 kilogramm vagy annál nagyobb súlyúak is.

A készülék szifon és kimeneti cső

A szifon célja - a kellemetlen szagok behatolásának megakadályozása a csatornacsövekből a fürdőszobában. Ezt a funkciót a szifonba helyezett hidraulikus zárral hajtja végre. De ha nem használja rendszeresen a zuhanyt, a lefolyó fokozatosan megszárad, és a szagok szivárognak.

Ebben az esetben a vízelvezető rendszert nemcsak hidraulikus, hanem "száraz" kapuval kell felszerelni. Megbízhatósága sokszor növekszik, mivel a létra több csillapítóval is rendelkezik, "száraz" kapuval, amely a saját súlya alatt zárolja a lefolyót. A csappantyúk folyóvízzel áramlik ki, majd újra bezárják.

A nem lakóhelyű hideg helyiségekben a létrákat mechanikus zárszerkezettel kell felszerelni, amely nem fagy meg hidegen, és speciális vízelvezető gyűrűvel rendelkezik. Ha a vízszigetelés szakad, a víz visszatér a csatornába a gyűrűben lévő lyukakon keresztül.

A lefolyócsövek szintén különböznek a szennyvízcsatorna keresztmetszetében, amelyhez csatlakoznak. Függőleges vagy vízszintes kimenettel rendelkezik. A fúvóka és a csatorna átmérőjének meg kell egyeznie egymással. Ha a függőleges leeresztő, akkor a keresztmetszet 110 mm. Ez az opció alkalmas vidéki házak és nyaralók számára, a szennyvíz ebben az esetben az aljára van kötve.

A második lehetőség, ahol a csatorna csőcsatlakozás oldalirányú (vízszintes), sokoldalúbbnak és többszintes épületben lévő apartmanoknak az egyetlen lehetséges. Ebben az esetben háztartási célra elegendő 40-50 mm átmérőjű.

A létra kiválasztásának fő kritériumai

Mivel a leeresztő létrákat a tartomány sokfélesége különbözteti meg, célszerű felsorolni, hogy mely paraméterek és milyen sorrendben kell figyelni.

Az első lépés annak meghatározása, hogy a szennyvíz vízszintesen vagy függőlegesen irányul-e. A vízszintes kimeneti csővel rendelkező létra kisebb magassággal és akkor használatos, ha az esztrich vastagsága korlátozott. A függőleges kimenettel rendelkező készüléket csak olyan csatornahálózathoz szabad csatlakoztatni, amely elég alacsony.

A második lépés a létra kapacitásának kiválasztása. E jellemző szerint a "dugó" 0,4-2,0 l / s. Minél nagyobb a nyílás átmérője, annál nagyobb a létra kapacitása.

A harmadik lépés - válasszon a vízzár és a "száraz" kapu között. A döntés attól függ, hogy milyen gyakran használják a zuhanyzót. A vízzár azt jelenti, hogy mindig van víz a létrán, és a "száraz" redőny a kellemetlen szagok ellen véd, még akkor is, ha a vízelvezető csatorna száraz. Hasznos nem csak azokban az esetekben, ahol a zuhanyzás ritkán van benne, hanem a létrának a "meleg padlóba" történő beágyazása esetén is.

És csak a negyedik lépésnél a kör a létra megjelenéséhez - vagy inkább annak külső részéhez (leeresztő rács). Fontos, hogy harmonizáljon a szoba általános kialakításával, a csempe méretével és színével.

Az ötödik lépés - végül arra gondolunk, hogy érdemes olcsóbb, szabályozatlan magassági létrát vásárolni, vagy jobb, ha fizetni akarsz egy állítható modellért. A telepítés pontossága, a telepítés műveleteinek piszkos és tiszta, nagy pontosságú csatlakozása a padlóburkolatok szintjével - ezek a magasságban állítható létrák előnyei.

Telepítési utasítások lépésekben

Ha a házat csak építik, nem merülnek fel komplikációk a zuhany leeresztéséről. A betonozott monolit padló lehetővé teszi, hogy függőleges csatornacsatornát rögzítsen. És egy magas épületben az esztrich vastagsága még vízszintes csaphoz sem elegendő, így a padlószintet 10-15 cm-rel kell emelni.

És a működtetett házakban el kell távolítanod a teljesen régi bevonatot, és tisztítsd meg a szemetet. Csupasz alapon csak egy csatornarendszer legyen. Valószínűleg öntöttvas, és hosszú élettartamú. A legjobb, ha egy ilyen csövet egy új műanyaggal cserélnek, amelybe a rámpa ágcsövét hozza.

# 1: Szerszámok és anyagok kiválasztása a munka számára

A létraszerelést vízálló padlószerkezettel egyidejűleg végezzük. Ennek alapján, és eszközöket kell készítenie. Az esztrich megmunkálásához például egy vödröt, lapátot (vagy keverőt) kell használni a habarcs, a trowelek, a spatulák és az úszó keveréséhez, hogy azt az alapra rakja és igazítsa. A meglévő padlóburkolat (ütvefúró), véső, kalapács bontásához.

Olyan eszköz lesz, mint ez:

 • mérőszalag, lézeres szint, kés, vonalzó, négyzet;
 • cserépvágók;
 • kulcsok és csavarhúzó készlet;
 • sodronyvágó;
 • fűrészgép, stb.

A szükséges anyagok listája (mennyisége az alapterülettől függ):

 • száraz DSP esztrichhez (5 kg / 1 m2);
 • habosított beton, hogy megkönnyítse az esztrich alsó réteget (a padlón lévő teher csökkentése érdekében);
 • polisztirol lemezek hőszigeteléshez (50 mm vastag);
 • vízszigetelő membrán (csillapító szalag);
 • tömítő masztix (a 3 kg / 1 m 3 eloszlás kiszámításával);
 • Izoplast;
 • csempe ragasztó (legfeljebb 5 kg / 1 m2);
 • habarcs ízületekhez, szilikon tömítőanyag.

És ami a legfontosabb: egy létra a teljes készletben (kötőelemekkel stb.), Műanyag csövek, kerámia padlólapok.

# 2: A létra eszköz alapjainak elkészítése

1. szakasz - csatorna leeresztése a csatornába. Vágja le a leeresztő csövet a szennyvízrendszerbe a szükséges lejtési szinttel (2 cm legyen méterenként), és töltse be a csatlakozókört paszta tömítéssel. Szükség esetén egyesítse a lefolyót a zuhanyzóval más csatornákkal - a konyhából, a mosógépből.

2. szakasz - a kötés magasságának kiszámítása (előjelzés). Végezze el a következő lépéseket:

 • állítsa be a szintet úgy, hogy a leeresztő cső tengelyét a csatorna felé mutassa;
 • tegye ki a létrát 1,5 cm-rel az elágazó cső felett (a tengelyre fókuszáljon);
 • mozgassa a gerendát a rácsos létra magasságába;
 • a rács vastagságát és további 1-1,5 cm-es magasságot a meredekség magasságához a normál vízáramhoz (lineáris méterenként 1 cm-rel);
 • a rácsszerkezet magasságát jelző vonaltól felfelé helyezzük a kiegészítő magasságot, és a szintező gerendát új jelre mozgatjuk.

Még mindig meg kell jegyeznünk egy ceruzával vagy jelzővel a gerenda falra vetülését - ez a magasság, amelyre a padlót fel kell emelni.

3. lépés - az alap készítése. Ebben a szakaszban egy nagyoló esztrichet készítünk:

 • tisztítsuk meg a padlót, javítsuk meg a repedéseket, javítsuk meg a károkat és szabálytalanságokat;
 • hogy 5 cm vastag polisztirolhabot fektetnek a fő esztrichbe, és az esztrich nem lehet 3 cm-nél rövidebb, 8 cm-t helyezünk el a falon a védjegytől (lásd az előző bekezdést), és új jelet kapunk - ez a durva esztrich felső éle ;
 • töltsük fel az esztrichet - a súly és a padló terhelésének csökkentése érdekében a könnyűbetonot (habbeton, kerámi beton) vagy habblokkokat rögzítjük, 3 cm-es réteggel megerősítő hálóval és cement-homok öntéssel.

A falak mentén egy zsalu szalagot hozunk létre, hogy létrehozzunk egy "lebegő" hatást és védjük az esztrichet a lehetséges repedésektől. Az esztrichet legalább 14 napig az építési kódok szerint kell szárítani, ha a felszerelt helyiségben a hőmérséklet hátterét a stabil + 20º-nál alacsonyabb hőmérsékleten kell tartani.

4. szakasz - vízszigetelő kezelés. Vízszigetelést használunk - bitumen vagy más tömítőanyag. Az átfedő falakkal az egész felületen több rétegben kell felhordani. Óvatosan fedjük le a falak sarkait és ízületeit a padlóval - a penész és a gomba legvalószínűbb terjedésével.

A rugalmas vízzáró filmet alkot. A megbízhatóság növelése érdekében az összes ízületet ragasztósított vízszigetelő anyaggal ragaszthatja, 25-30 cm magasságig ragaszthatja meg, majd más rétegben maszkolható fel. A vízszigetelést a jövőben többször meg kell ismételni, ahogy a padló rétegei nőnek.

5. szakasz - a hely kiválasztása a létra befogadására. Kísérletezzük a csempe elrendezést, és válasszunk helyet a létra felhelyezésére úgy, hogy a padló általános megjelenése esztétikailag kellemes legyen. A drain dekoratív rácsot szimmetrikusan kell elhelyezni a csempe és csempe ízületekhez képest. Jó lenne eltávolítani egy csempe és a helyén egy pontleereszt felszerelésére. Ha a csempe nagy, akkor a létrát két / három / négy elem csomópontjába helyezzük. A sarok és a lineáris létrák ajánlott szilárd burkolólapokkal kombinálni, elkerülve a felesleges vágást.

# 3: Hőszigetelés telepítése és építése

6. lépés - a létra felállítása. Összeszereljük a létra testét, rögzítjük, az alján lévő kisülőcsövet a vízelvezető csőbe helyezzük.

7. szakasz - a szigetelőréteg létrehozása. A polisztirol lemezeket darabokra vágtuk. Szigorúan állítsuk be a vágóvonalakat a meglévő csatornaösszetevők körvonalai alatt, a polisztirol habot a padlón. Hőszigetelő tulajdonságai miatt a polisztirol hab megakadályozza a hőnek a falak elhagyását.

A perem mentén egy csíkos szalagra is szükség van, de jobb kézzel vágni ugyanabból az anyagból, csak kisebb vastagsággal (3 cm). A polisztirolhabok közötti csomópontok ragasztása megakadályozza, hogy a hideg a betonból behatoljon.

# 4: Padlótisztító készülék

8. lépés - töltse fel az esztrich második rétegét és a padló lejtését. Zárja le a szigetelő erősítő hálót. Beaconokat állítunk be, hogy a lejtést a lefolyó irányába jelöljük. Különleges szabványlemezek vásárolhatók a boltban vagy fából készültek.

Ha szerencséje van a modell kiválasztásával, akkor egy létrával kiegészítve talál egy hosszúságú vastagságú vezetősíneket (ugyanazt a "jelzőtáblákat"). Ezek együttesen olyan kereteket jelentenek, amelyek megkönnyítik az esztrich kitöltését a leeresztő nyílás lejtésével.

Miután létrehoztuk a "jelzőfényt", és miután ellenőriztük az összes mérést, a cement és a homok szokásos oldatával öntöttük a padlót 3-4 rész homok és a cement első részéhez viszonyítva. Az esztrichnek teljesen el kell rejtenie a vízelvezető eszközt. Csak a karima marad nyitva. Arra törekszünk, hogy a felületet minél jobban el lehessen érni, egy lineáris méterenként 1 cm-es eltérést alakítunk ki.

A legegyszerűbb módja annak, hogy a lejtőn a fal mentén elhelyezkedő létra-tálca legyen, mivel egy irányba irányul. A középpontba helyezett létradiagramhoz a padló lejtését négy oldalról kell elvégezni, ami technikailag sokkal nehezebb. Miután befejeztük a munkát, 3-4 napig szárítjuk a csatlakozót.

9. szakasz - vízszigetelő kezelés. Stele a szárított esztrich vízszigetelő alapfelületén (izoplast lap). Elvágtunk egy lyukat, húztuk rajta egy karimát, rögzítjük csavarokkal a széleken. Az Isoplast a felületre van hegesztve, hátsó oldalát fúvókával fűti. Ismét megdörzsöljük a padlózat sarkait és csuklóit a falakkal, tömítő maszkkal.

# 5: befejezése

10. szakasz - létracsomag. A létraszerkezetben egy szifont helyezünk, próbálkozunk egy dekoratív rácson, egy gumitömítőgyűrűt helyezünk alá.

11. lépés - töltse fel az esztrich harmadik réteget. Ideiglenesen távolítsa el a rácsot a rámpából és fedje le a lyukat egy vízzáró anyaggal úgy, hogy ne szennyezze a rámpa belsejét. Az utolsó nyakkendőt úgy alakítjuk, mint korábban. Ugyanakkor fenntartunk egy kis magassági magasságot, amelyen a padlószintet az utolsó lépésben fel lehet emelni csempével. Ez a szélesség megegyezik a csempe vastagságával, plusz 1-2 mm-rel (a ragasztóréteghez való tartozás).

Az utolsó szárítás a leghosszabb. Az esztrichnek érettnek kell lennie, ami átlagosan 25-28 napot vesz igénybe, de jobb, ha 43 napos teljes ciklust elvisel. Ugyanakkor meg kell tartani a közepes páratartalmat (az első napokban rendszeresen be kell nedvesíteni a felületet), +20-22 ° C hőmérsékletet, valamint védeni kell a helyiséget a piszoktól és a közvetlen napfénytől.

12. szakasz - csempézés. A rámpától a falig lefektetünk csempéket, csempe ragasztóval és szépen vágjuk őket a megfelelő helyekre. 1-2 napig száraz.

A zuhanyrúd telepítésénél végül elkészül. Még mindig meg kell törölni a csempecsuklók vízálló rágcsálókkal.

Hasznos videó a témában

A zuhanyzó létrájának belső szerkezete (pl. Létra-tálca):

A zuhanyrács létrája:

A zuhanytálcában levő lapok lejtése:

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a mosdó a padlóban praktikus és eredeti ötlet. A nyitott zuhanykabinok népszerűségét nemcsak a modern design, hanem a kényelem is magyarázza. Az egyetlen dolog, ami sokakat megráz, azzal a kockázattal jár, hogy a szomszédos szobákat és az alsóbb szinteket vízzel elárasztja. De ha a telepítést szakmailag végezzük, nincs aggodalomra okot adó ok, és nem lehet!

Csatorna beépítése a zuhanyba

A leeresztő létrák összeszerelése nem könnyű feladat, de ha gondosan és felelősségteljesen megközelíti ezt a kérdést, önmagát képes lesz elvégezni.

Annak érdekében, hogy a zuhanyrács megfelelően működjön, 1-2% -os lejtést kell létrehozni.

Csatorna telepítéséhez sok manipulációt kell végrehajtania: csatlakoztassa a lefolyót a szennyvízcsatornához, vízszigetelő és hőszigetelő, beton esztricheket hajtson végre, melynek lejtése, fekvőlapja lesz.

Nincs szükség speciális eszközökre ezekre a munkákra:

 • kanál;
 • állítható csavarkulcs;
 • megoldási kapacitás;
 • szabály a

Leeresztő létra kialakítása

A leeresztő létra eszköze nagyon nehéz és többcélú. A leeresztő létrák építésének köszönhetően:

A készülék lineáris zuhanyrámpájának diagramja.

 • vizet enged a csatornába;
 • a padlózat zuhanásának lezárásával;
 • szennyvízelzáródások megelőzése (a szennyvíz nagy szennyeződésektől szűrt);
 • a tisztítórendszerhez való hozzáférés biztosítása;
 • a kifolyó levegő beszivárgása a helyiségbe vízzárás miatt.

A zuhany leeresztő csatornák gyártásához használt anyagok fém és / vagy tartós műanyagok. Mindkét anyagból készült létrákat kombináltnak hívják. A gyártáshoz felhasznált anyagok nem korrózióérzékenyek, mivel a létrák folyamatosan kölcsönhatásba lépnek a vízzel. A létra kialakításának biztosítania kell a hosszú távú működés lehetőségeit, ezért erősnek, tartósnak kell lennie, és nem szabad sértenie a padló integritását.

Különösen fontos, hogy ezeket a követelményeket egy külső burkolat-tölcsér biztosítja, amely betonozott a padlóba és ragasztott vízálló membránba. A tölcsérek egyetlen kiömlőnyílással vannak ellátva a leeresztéshez és áthaladáshoz. Az utóbbi összeomlik egy már elkészített lefolyóba, és különböző magasságban lehet. Ez a tényező nagyon fontos, mert meghatározza, hogy milyen magas a padló a zuhanyzóban.

A leeresztő létra egy vízbevezető tölcsér, amelynek karimája hermetikus rögzítést biztosít. A tölcsérhez egy szifon van a rácskal, amely vízzárást hoz létre, és megóvja a szennyvízelvezetést az elzáródástól. A szifon képernyő eltávolítható működés közben. Mielőtt egy létrát vásárolna, győződjön meg róla, hogy nincs hibája, és a modell paraméterei alkalmasak Önnek. Ezenkívül a telepítés további anyagokat igényel:

 • csövek;
 • tengelykapcsolók.

Általános munkamódszerek

A zuhanyrács szerelési sémája.

A leeresztő létrának a zuhanytálcába történő beszerelése megköveteli a padló felemelését és a lefolyó felé irányuló lejtést. Az emelésnek legalább 15 cm-esnek kell lennie.A telepítés a létrák monolitikus öntését jelenti egy padlócsatornával oly módon, hogy a rács ne nyúljon fel a csempe szintje fölé. Ha a padlóbeton alapja hideg földön fekszik, akkor hőszigetelést kell végezni, mivel a hideg föld és a forró szennyvíz közötti hőmérsékletkülönbség a beton esztrich deformálódásához, és ennek következtében a megsemmisítéséhez vezethet. A hőszigeteléshez 35 kg / m³ sűrűségű hablapokat kell használni.

Mielőtt megkezdené a telepítést, meg kell határoznia a szükséges szintek vastagságát a jövő padlóján, és meg kell határozni a létra megfelelő helyét. Sok szempontból a leeresztő létraszekrény vastagságától függ, figyelembe kell venni, hogy semmiképpen sem állhat a csempe. Lehetőség van meghatározni a padló legmagasabb és legalacsonyabb pontját a lejtő alatt a létra magassága és az a tény, hogy a lejtésnek legalább 1 cm / m-nek kell lennie. Kisebb lejtéssel a víz kiáramlása nehéz lesz.

A létra megfelelő elhelyezéséhez figyelembe kell venni, hogy a falatól elválasztják a csempe méretének többszöröse és a lemezek között lévő, kb. 2 mm-es csomópontok között. A létra ilyen módon történő felszerelésével csökkenteni fogja a csempe mennyiségét, és a padló gyönyörű lesz. A csatorna modelljének kiválasztásakor jobb, ha elhagyod a kerek alakot, mivel ilyen modell telepítéséhez a csempe összetett vágását kell elvégeznie. Kívánatos, hogy a vágott csempe volt a minimális összeg. Javasoljuk, hogy a létrát a létráról a falra helyezze, majd a vágott lapka a fal alatt lesz, és nem lesz látható.

A csempe behelyezése előtt ajánlott ragasztani a falak és a padló összes sarokkötését megfelelő szélességű speciális tömítőszalaggal - ez védi a padlót a vízszigeteléstől.

A létra telepítésének sorrendje

A lefolyó szerelésének lépéseit egyértelműen meg kell határozni. Ezért olvassa el figyelmesen az ezzel kapcsolatos javaslatokat.

Először is meg kell határoznia a létra helyzetét a falakhoz képest, figyelembe véve a szennyvízrendszer helyét, és hogy a falhoz való távolság a csempe méretének többszöröse legyen. A lefolyó segítségével a lefolyót csatlakoztatni kell a szennyvízcsatornához. Az illesztéseket meg kell erősíteni egy tömítőanyaggal (lehetőleg szilikon alapon). A padló betonburkolatán 5 cm vastagságú habképző lemezeket kell elhelyezni, amelyek hő- és hangszigetelést biztosítanak.

A zuhanylépcső telepítési terve.

A habot cement-homok habarccsal töltik fel, amelyet 1: 3 arányban készítenek. Az oldat alapos tömörítéssel készül. Kérjük, vegye figyelembe, hogy minden nyílást fel kell tölteni egy megoldással, különösen a rámpaház közelében és a karima alatt. Vigyázzon rá, hogy a perem és a vezetékek vízszintesek legyenek. Ez meghatározza a beton esztrich szintjét. Beton öntése után a szabályt ki kell egyenlíteni.

Mivel a zuhanyzó padlója lejtéssel van felszerelve, meg kell határoznia a csúcspontjának szintjét. Vegye figyelembe a padló új rétegeit és a legkisebb lejtőt - 1 cm / m. A karimához szükség van a tömítés-kötény vágására, ki kell venni az izoplasztból. A tömítésnek négyzet alakúnak kell lennie, és jelentősen ki kell terjednie a karimán túl, a nyílásnak a tömítés belső átmérője szerint kell levágnia. Szerelje be a tömítést úgy, hogy a karima párosítása a tömítésen legyen. A karima vastag csavarjait csavarozzák egészen. Kérjük, vegye figyelembe, hogy nem tudja megcsípni a tömítést. A szigetelőréteg alatt egy lyukat vágnak be, amely nagyobb lesz a perem méreténél, és egy résszel rendelkező tömítés el van zárva.

A vízszigetelő anyag kiváló minőségű felhordásához szükséges, hogy az alkatrészeket egy átfedéshez csatlakoztassa, ráadásul az anyagot fel kell melegíteni és meg kell nyomni, majd az anyag tömítést biztosít. A legnagyobb figyelmet kell fordítani a falak és a padló találkozási pontjainak vízszigetelésére. A rámpa testén egy rácsos szifont kell elhelyezni.

Ezután meg kell tartani a ferde esztricheket. Ehhez installáljon útmutatókat, szögben ferdén (ugyanaz, mint a padló lejtése). A szifonvezetők magasságát csökkenteni kell a csempe vastagságával. A telepített útmutatóknak megfelelően öntsük a cement-homok habarcsot és szintjét. A sarokcsuklók vízszigetelő szalaggal vannak ragasztva, és az eltávolított vezetékek helyén kialakított hornyok habarccsal vannak lezárva. Aztán a csempe lefektetett. Így a leeresztő létrát Ön is felszerelheti, ha alaposan elvégzi az összes munkát.

Zuhanyfolyóka

A zuhanycserélő vagy csatorna vízelvezető rendszer egy univerzális kialakítású, amely speciális helyiségekben hatékonyan eltávolítja a nem korrozív folyadékokat, beleértve a vizet is.

Zuhanyfolyóka

Hosszú rácsozási rámpa a zuhanytálca számára

Konstrukciós jellemzők és cél

A zuhanycső a komplex vízvezeték-szerelvények kategóriájába tartozik, és egy speciális padlónyíláson keresztül közvetlenül a csővezetékhez van rögzítve. Ennek a kialakításnak a felépítése a következőket tartalmazza:

 • tölcsér alakú vízbevitel vagy ház;
 • szifon, amely hatékony hidraulikus szelep létrehozásáért felelős;
 • a karima, amelynek segítségével a vízszigetelő membrán rész hermetikus rögzítését végezzük;
 • a rács megakadályozza a csatorna eldugulását és meghibásodását;
 • ágcsatlakozó rész a csatorna vízelvezető részéhez.

A leeresztő létrák szerelési terve

A létra leeresztése során az egész készüléket biztonságosan rögzíteni kell, és a kivehető részt csak egy rács jeleníti meg. A zuhanyfej jelentős része a padlóban van elhelyezve, de egyes modellek közvetlenül a falba vannak építve.

Díszítő rácsos leeresztő létrák

A látszólagos egyszerűség ellenére a lefolyószerkezetek széles funkcionalitással rendelkeznek:

 • a vízfolyást a csatorna felszállójába szállítja;
 • az aljzat optimális tömítettségét biztosítja a padlón;
 • végezze el a szennyvíz elsődleges szűrését és megelőzi az eldugult szennyvízcsatornákat.

A beépített hidraulikus redőny segítségével minden kellemetlen szennyvíz szagot meg lehet akadályozni a helyiségbe való belépéshez.

A típusok típusai

Az alkalmazás és a cél jellemzőitől függően a leeresztő létrák többféleképpen is változhatnak, beleértve a gyártáshoz használt anyagokat, valamint a szerelési munkálatokat.

A lefolyók típusai

Anyagi különbségek

A hazai és külföldi gyártók hagyományos és modern anyagokból készült higiéniai konstrukciókat gyártanak:

 • a műanyag csatorna létrák képesek ellenállni a nehéz terheknek, és ellenállnak az agresszív munkakörnyezeteknek is. Az alacsony súly egyszerűsíti a telepítési folyamatot. A polimer létrák tartósak, könnyű karbantartást és könnyű, nagyon kényelmes működést biztosítanak;

Műanyag függőleges létra

Menetjárat zuhanyzóhoz, rozsdamentes acél

Rozsdamentes acél gangway

300x300 rozsdamentes acél gerenda vertikális kimenettel

A háztartásokban és apartmanokban előnyben részesítik a könnyű, de megbízható, gyorsan szerelhető, könnyű telepítésre alkalmas termékeket.

A telepítés és a méret különbségei

Különböző típusú létrák a zuhany padlóhoz

A függőleges elemek nagyobb sávszélességgel rendelkeznek, de különleges telepítési feltételeket igényelnek.

A függőleges létra rendszere

A vízszintes létrák tetszőleges helyiségben alkalmazhatók, függetlenül a padlók számától, ezért a legnépszerűbb és leggyakrabban használt egészségügyi termékek közé sorolandók. A létraelemek jelentős része mérete és magassága 7,5-18,0 cm között változik, a felső rács vagy az előlap kerek, négyzet vagy téglalap alakú lehet.

Rendszerint a zuhanycsatorna közvetlenül a padlóra van szerelve.

Vízelvezető csatornák

A vízelvezető típusú zuhanytálcák egyfajta hagyományos vízelvezető rendszer, és minden funkció megtartása mellett különleges, hosszúkás alakúak. A lefolyó felső részében a keskeny és a hosszirányú vízbevezetések találhatók, díszcsíkos burkolattal borítva.

A zuhanycsatorna általános nézete

Az ilyen csatorna mind a zuhanyzóterületre, mind a szoba bármely más részére felszerelhető. A nagy áteresztőképességet egy nagy vízgyűjtő terület egészíti ki, amely lehetővé teszi a teljes kisütést jelentős mennyiségű vízellátással. Az ilyen kialakítás előnyben részesítése a "vihar" és a "vízesés" lelkében történik.

Az új, egyedülálló merülőpad kétfokozatú védelmi rendszerrel

Zuhanytálcák és vízelvezető csatornák

Zár opciók

A típustól függetlenül a kialakítás speciális szifon-konfigurációval vagy zárral van felszerelve, amely megakadályozza a csatornarendezés belépését a helyiségbe:

 • a hidraulikus redőny jelenléte megakadályozza a vízdugó illatát, így a tervezést nedves rendszernek nevezték. A használat fontos a rendszeresen működő lelkekben. Vízvezeték-szerelvény szisztematikus használatának hiányában a parafa kiszáradhat, vagy a szennyvíz stagnálhat, ami sérti a zárblokk funkciót;

Így épül fel a csapda.

A száraz redőny elve

A legjobb megoldás, amelyet nagyfokú megbízhatóság jellemez, kétszintű univerzális kapu rendszerek használata, amelyek sikeresen ötvözik a száraz és nedves szagok elszigetelését. Az ilyen berendezéseknek optimális aránya van a minőségi jellemzőknek és a költségeknek.

Ajánlások a kiválasztáshoz

A szennyvíz elvezetésére szánt vízvezeték-kommunikáció különleges elemének kiválasztásakor először figyelmet kell fordítani egy olyan nagyon fontos paraméterre, mint az átfolyási mutatók, amelyek azt mutatják, hogy a létra mennyisége folyamatosan egységnyi időnként képes. A szükséges sávszélesség standard számítása általában a következő adatok alapján történik:

 • ha a felső zuhanyfej átmérője 300 mm, az átlagos vízellátás óránként 30-90 liter között változik;
 • a kaszkád zuhany használata magában foglalja a víz áramlását az 1500-1800 liter / óra tartományban.

A kapacitás kiválasztásánál ajánlatos 5-10% -os kicsi margót számolni a számítás során, ami megakadályozza a baleseteket és az árvizet.

Ha önálló telepítésre és a vízvezeték-szerelés tapasztalataira van szükség, akkor nem kívánatos a kerek formájú modellek beszerzése. Végezze el a tökéletesen sima és gyönyörű padlóburkolatot, amikor egy ilyen létrát a saját kezével telepít, eléggé problémás lesz.

Sarok kerek létra

Független telepítés

A kiváló minőségű modern leeresztő létrák hosszú ideig képesek ellenállni a szennyvíz maximális terhelésnek, így helyesnek kell lenniük, biztosítva a tömítés kötődését és az összes egészségügyi és higiéniai szabványnak való megfelelést. A megfelelő telepítés lehetővé teszi, hogy a vízelvezető berendezés hosszú működési időt biztosítson a külső vonzerő fenntartása mellett.

Részletes leírás a csatorna szereléséhez

Előkészítő munka

Az előzetes szakaszban a padlóburkolat minden rétegének dimenzióját egyértelműen meg kell határozni a telepítés területén.

1. lépés: A létra magasságváltozásának meghatározása. A lefolyórendszernek vízszintesnek kell lennie anélkül, hogy a padló felett kiemelkedne. A rendszer ajánlott dőlésszöge másfél centiméter a felületenkénti méterenként.

A zuhanyrács létrája

Zuhanyrámpa

2. lépés: A szerkezet helyének meghatározása. A falról való távolságot a padlólap és a varrat mérete alapján kell meghatározni. Az ilyen szabálynak való megfelelés lehetővé teszi a finomlemez anyagának vágását és vágását.

Határozza meg a létra elhelyezkedését

3. lépés: Befejezési jelölés. Meghatározza a lefolyórendszer irányát és a lefolyócsatornázó helyét.

Az előkészítő munka magában foglalja a fogyóeszközök beszerzését, amelynek számát a zuhanyzó méretének megfelelően számítják ki:

 • polisztirol szigetelőlemezek vastagsága 50 mm;

A létrákat a saját kezeinkkel a zuhanyzóba helyezzük

Tusoló kabinok, amelyekben a szokásos raklap helyett egy lefolyó van a padlón, az úgynevezett zuhanylétrák, már régóta népszerű a világ minden tájáról. A vitathatatlan előnye a kényelem, a megbízhatóság, a nagy teljesítmény és az alacsony költség. Ezenkívül egy ilyen eszköz széles területet biztosít a tervező fantáziájának repüléséhez. Tusoló létrának felszerelése saját kezével - a munka időigényes, de egyszerű. A telepítés eredménye nem okoz kellemetlen meglepetéseket, ha szigorúan követi az összes követelményt és követi a munka sorrendjét.

Telepítési követelmények

A zuhanyrácsok zökkenőmentes működéséhez figyelembe kell venni a kialakítás sajátosságait, a lefolyórendszer kapacitását, valamint az ilyen eszközök telepítésének szabályait. Ki kell emelni a főbb pontokat, amelyekre figyelni kell:

 • A vízelvezető rács teherbírási fokának meg kell felelnie az A osztálynak.
 • Vízzáró és tömítő varratok, ízületek, sarkok és csomópontok jelenléte.
 • A készülék vízelvezetési kapacitásának meg kell felelnie az 1,5 l / s minimális sebességnek.
 • A beépített szifon kötelező jelenléte a lefolyó kialakításában.
 • A létra magasságának felállításához a kialakításnak rendelkeznie kell egy beállítási rendszerrel.
 • Függőleges vízelvezetés esetén a lefolyónak a hüvely 110 mm-es keresztmetszetével kell rendelkeznie a fő szennyvízcsatorna átmérőjével összhangban. Ha vízszintes csatlakozás van, akkor a szükséges persely átmérője 50 mm.
 • A leeresztő rács nem nyúljon fel a padlószint felett.
 • A csempecsatlakozások nem haladhatják meg a 2 mm-t.
 • Minden csatlakozást és csőkötést nagyon óvatosan kell lezárni.
 • A szükséges lejtőket a munka minden szakaszában ellenőrizni kell.
Zuhanytálca

Ha a létra telepítését a ház általános kialakításának szakaszában tervezik, akkor a szennyvízcsatorna egy monolitikus padlóra van helyezve, vagy a csatorna felépítéséhez csatlakozik, és függőlegesen halad át a padlón. De gyakran ezek a szilvák a javítási szakaszban vannak felszerelve. Ugyanakkor a szifon és a szennyvízcsövek felszereléséhez a leggyakrabban nem vágják ki a bemélyedéseket a kezdeti esztrichben, hanem egy 10-15 cm magasságú emeletet vagy magasságot építenek fel, amelyhez a zuhanytelepet a jövő zuhanykabinjának kerületén telepítik, és egy vízelvezető rendszert szerelnek be. A zuhanytálca megszervezése után a zsaluzat szétszerelésre kerül, és minden felületet kerámia burkolattal borítanak.

Ha ritkán használsz egy zuhanyt, a szennyvíz szaga a szifon vízcsapjának száradása miatt lehetséges. Ennek elkerülése érdekében öntsünk napraforgóolajat. Az olajfilm nem engedi, hogy a nedvesség elpárologjon, és a szag eltűnjön.

A zuhanyrács felállításakor a telepítéssel kapcsolatos összes ajánlást be kell tartani.

A lefolyó helye

A padló magassága a zuhanyban közvetlenül függ a lefolyó helyétől és a szifon magasságától. Az utolsó paraméter növelése növeli a lefolyócsövek lejtését, és így növeli az egész rendszer teljes átáramlását. Így az alacsony szifonok nem engedik meg több mint 0,5 liter vízmennyiséget másodpercenként, míg a magas szifonok háromszor nagyobbak. A kapacitás növelése érdekében néhány vízelvezető rendszer két szifonnal rendelkezik, két csatornával.

A tervezési szakaszban meg kell határozni a létra elhelyezkedését. Ettől a tényezőtől függhet mind a kialakításának jellemzői, mind a lefolyó áteresztő kapacitása. Ezzel szemben a zuhanyrács helyét gyakran választják a szennyvízcsatorna fekvése alapján.

Az ilyen csatornákra vonatkozóan kevés elhelyezési lehetőség létezik:

 1. A központban. Ezzel az elrendezéssel a lefolyóháló lejtése mind a négy oldalon történik. A központi elhelyezés az egyik legnépszerűbb lehetőség, amely lehetővé teszi bármely formájú létrák felszerelését.
 2. A padló szélén. Ez az elhelyezés az egész padlófelület enyhe lejtését jelenti a lefolyó irányában. Ez az opció tökéletesen kombinálható a résidős létrákkal, amelyek a nagy átfolyás mellett a belső térben is jól néz ki.
 3. A sarokban. Ezzel az elrendezéssel állítsa be a létra háromszög alakú.
A rácsos lefolyó létra eredetinek tűnik a zuhanykabin belsejében

Bármi legyen is a kiválasztott zuhanycsatorna elhelyezkedése, fontos figyelembe venni a szükséges lejtőket. Csak ebben az esetben a zuhanyzó képes lesz normálisan működni.

A munka sorrendje

Ha a létraszerelést a javítás megkezdése előtt tervezték, akkor az esztrich lehetővé teszi a csatornacsövek telepítését a jövő emeletszintje alá. A szükséges munka elvégzéséhez:

 • Lyukasztó vagy kalapácsfúró.
 • Cserépvágó
 • Építési szint és mérőszalag.
 • Négyzet, marker, vonalzó.
 • Kulcskészlet, csavarhúzó.
 • Az esztrich elrendezésének szabályai.
 • Spatulák a csempeburkoláshoz.
 • Eszközök az etetéshez.

A szükséges méret és formatervezés műanyag vagy fémlétrával ellátott anyagok, száraz keverék az esztrichhez (az előírt mennyiség kiszámítható a csomagoláson feltüntetett átfolyási sebességről), csempék, csemperagasztó, ízületek ragasztása és szilikon tömítőanyag.

Ha a létra kialakítása nem nyújt mechanizmust a magasság beállításához, használja a rendelkezésre álló anyagokat.

A következő sorrendben kell dolgozni:

 • Távolítsa el a dekoratív rácsot a rámpából, és a szifonból a tartályt szemétgyűjtésre szánja.
 • Csatlakoztassa a szifont a létrához. Ellenőrizze, hogy a csatlakozás szöge megfelel-e a kívánt paramétereknek.
 • Minden olyan felület, amely látható lesz a telepítés után, a szalagot ragasztószalaggal rögzíti. Végezze el ugyanezt az eljárást a szifon lyukkal.
 • Szerelje fel a létracsavarokat.
 • Csatlakoztassa a készülékhez egy csatornacsövet, amelynek lejtése a felszálló oldalán legalább 30 mm távolságonként, és csatlakoztassa a szennyvízcsatornát a felemelőhöz. Egy folytonos konstrukció esetén további csövet kell a kívánt lejtőn rögzíteni.
 • Állítsa be a létra lábának magasságát vagy használja a rendelkezésre álló anyagokat a létra létesítéséhez.
 • Ellenőrizze az összes lejtőt és szintet. Emlékeztetünk arra, hogy a rácsnak ugyanolyan magasságban kell lennie, vagy 1-2 mm-rel a csempe szintje alatt. A létra meredekségének a létra irányában legalább 10 mm-nek kell lennie.
 • Annak megakadályozására, hogy a létra elhaladjon az esztrichtől később, zsírtalanítsa fel a felületét.
 • Rögzítse a létrát a szükséges mennyiségű oldattal, és hagyja, hogy a keverék megragadjon.
 • Ha a zuhany használata közben kényelmesebbé kívánja tenni a padlófűtést, telepítse a szükséges felszerelést.
 • Helyezze az esztrich a ragasztott réteg vastagságának megfelelően. Ha a létra magában foglalja a karima felszerelését, akkor a csatoló ezzel a kialakítással egyenesen hajlik végre.
 • Miután a habarcs teljesen megragadt, vágjon ki egy legalább 40x40 cm-es kötény tömítést, amelynek közepén egy lyuk van, amelynek átmérője megegyezik az "izoplast" karimájának belső méretével és nyomja össze a tárcsát csavarokkal.
 • Lay vízszigetelés, előre vágott egy lyukat a lefolyó alatt. Ha nem telepít egy kötényt, akkor egyszerűen kezelje a felületet a létra közelében vízszigeteléshez egy speciális alapozóval.
 • Fektesse a csempe a ragasztó, dörzsölje az ízületeket vízálló habarcs.
 • Tömítse a csempe csomópontját a karimához szilikon tömítőanyaggal.
 • Gyűjtse össze a szifont, szerelje fel a rácsot.
A lépcső vízszigetelése az egyik legfontosabb követelmény a felszereléshez.

A csempézett munkának a létráról a falakra kell indulnia. Jobb, ha a tervezési szakaszban a létra helyét választják, figyelembe véve a csempe átmérőjét és a csempecsatlakozások vastagságát. Ez, valamint a négyzet alakú szerkezetek használata csökkenti a levágott csempe mennyiségét. Egyébként kizárólag vízálló csempe és ragasztó használata szükséges.

A javítás folyamán először a padlóra, majd a falra néznek, de fordítva nem. Ebben az esetben jobb, ha a padló közelében lévő sarkokat speciális vízszigetelő szalaggal ragasztja.

Az esztrich vastagságának csökkentése a padlón a rámpa közelében, egy habosított polisztirol lapot helyezhet el. Az ilyen anyag sűrűsége nem lehet kisebb, mint 35 kg / m3.

A kereskedelemben az utóbbi években megjelent létrák felszerelése nagyban megkönnyíti a tálca nélküli zuhanyzás elrendezését. Maga a zuhanycsapágy mellett ez a készlet egy perforált fém-műanyag vezetők rendszerét is tartalmazza. A vezetők kialakítása figyelembe veszi a szükséges lejtőket, így a hibák valószínűsége minimális.

A készre szerelt készlet segít a létrák maximálisan zuhanásmentesen történő felszerelésében

Az akril vagy zománcozott lapos acél raklapok a padlószinthez való beépítéshez is egyre népszerűbbek. Telepítéskor a létra alatt egy gödröt választanak ki, és csatornákat telepítenek a szennyvízcsatornáknak a padlófelületre történő beépítéséhez, figyelembe véve a szükséges gradienseket.

A fürdőszobának az új trendekkel összhangban történő elrendezése lehetővé teszi nem csak a zuhanytálca divatos kialakításának élvezetét, hanem a lélek idősek és fogyatékkal élők számára történő megkönnyítését is.

Csatorna beépítése a zuhanyba

A leeresztő létrák összeszerelése nem könnyű feladat, de ha gondosan és felelősségteljesen megközelíti ezt a kérdést, önmagát képes lesz elvégezni.

Annak érdekében, hogy a zuhanyrács megfelelően működjön, 1-2% -os lejtést kell létrehozni.

Csatorna telepítéséhez sok manipulációt kell végrehajtania: csatlakoztassa a lefolyót a szennyvízcsatornához, vízszigetelő és hőszigetelő, beton esztricheket hajtson végre, melynek lejtése, fekvőlapja lesz.

Nincs szükség speciális eszközökre ezekre a munkákra:

 • kanál;
 • állítható csavarkulcs;
 • megoldási kapacitás;
 • szabály a

Leeresztő létra kialakítása

A leeresztő létra eszköze nagyon nehéz és többcélú. A leeresztő létrák építésének köszönhetően:

A készülék lineáris zuhanyrámpájának diagramja.

 • vizet enged a csatornába;
 • a padlózat zuhanásának lezárásával;
 • szennyvízelzáródások megelőzése (a szennyvíz nagy szennyeződésektől szűrt);
 • a tisztítórendszerhez való hozzáférés biztosítása;
 • a kifolyó levegő beszivárgása a helyiségbe vízzárás miatt.

A zuhany leeresztő csatornák gyártásához használt anyagok fém és / vagy tartós műanyagok. Mindkét anyagból készült létrákat kombináltnak hívják. A gyártáshoz felhasznált anyagok nem korrózióérzékenyek, mivel a létrák folyamatosan kölcsönhatásba lépnek a vízzel. A létra kialakításának biztosítania kell a hosszú távú működés lehetőségeit, ezért erősnek, tartósnak kell lennie, és nem szabad sértenie a padló integritását.

Különösen fontos, hogy ezeket a követelményeket egy külső burkolat-tölcsér biztosítja, amely betonozott a padlóba és ragasztott vízálló membránba. A tölcsérek egyetlen kiömlőnyílással vannak ellátva a leeresztéshez és áthaladáshoz. Az utóbbi összeomlik egy már elkészített lefolyóba, és különböző magasságban lehet. Ez a tényező nagyon fontos, mert meghatározza, hogy milyen magas a padló a zuhanyzóban.

A leeresztő létra egy vízbevezető tölcsér, amelynek karimája hermetikus rögzítést biztosít. A tölcsérhez egy szifon van a rácskal, amely vízzárást hoz létre, és megóvja a szennyvízelvezetést az elzáródástól. A szifon képernyő eltávolítható működés közben. Mielőtt egy létrát vásárolna, győződjön meg róla, hogy nincs hibája, és a modell paraméterei alkalmasak Önnek. Ezenkívül a telepítés további anyagokat igényel:

 • csövek;
 • tengelykapcsolók.

Általános munkamódszerek

A zuhanyrács szerelési sémája.

A leeresztő létrának a zuhanytálcába történő beszerelése megköveteli a padló felemelését és a lefolyó felé irányuló lejtést. Az emelésnek legalább 15 cm-esnek kell lennie.A telepítés a létrák monolitikus öntését jelenti egy padlócsatornával oly módon, hogy a rács ne nyúljon fel a csempe szintje fölé. Ha a padlóbeton alapja hideg földön fekszik, akkor hőszigetelést kell végezni, mivel a hideg föld és a forró szennyvíz közötti hőmérsékletkülönbség a beton esztrich deformálódásához, és ennek következtében a megsemmisítéséhez vezethet. A hőszigeteléshez 35 kg / m³ sűrűségű hablapokat kell használni.

Mielőtt megkezdené a telepítést, meg kell határoznia a szükséges szintek vastagságát a jövő padlóján, és meg kell határozni a létra megfelelő helyét. Sok szempontból a leeresztő létraszekrény vastagságától függ, figyelembe kell venni, hogy semmiképpen sem állhat a csempe. Lehetőség van meghatározni a padló legmagasabb és legalacsonyabb pontját a lejtő alatt a létra magassága és az a tény, hogy a lejtésnek legalább 1 cm / m-nek kell lennie. Kisebb lejtéssel a víz kiáramlása nehéz lesz.

A létra megfelelő elhelyezéséhez figyelembe kell venni, hogy a falatól elválasztják a csempe méretének többszöröse és a lemezek között lévő, kb. 2 mm-es csomópontok között. A létra ilyen módon történő felszerelésével csökkenteni fogja a csempe mennyiségét, és a padló gyönyörű lesz. A csatorna modelljének kiválasztásakor jobb, ha elhagyod a kerek alakot, mivel ilyen modell telepítéséhez a csempe összetett vágását kell elvégeznie. Kívánatos, hogy a vágott csempe volt a minimális összeg. Javasoljuk, hogy a létrát a létráról a falra helyezze, majd a vágott lapka a fal alatt lesz, és nem lesz látható.

A csempe behelyezése előtt ajánlott ragasztani a falak és a padló összes sarokkötését megfelelő szélességű speciális tömítőszalaggal - ez védi a padlót a vízszigeteléstől.

A létra telepítésének sorrendje

A lefolyó szerelésének lépéseit egyértelműen meg kell határozni. Ezért olvassa el figyelmesen az ezzel kapcsolatos javaslatokat.

Először is meg kell határoznia a létra helyzetét a falakhoz képest, figyelembe véve a szennyvízrendszer helyét, és hogy a falhoz való távolság a csempe méretének többszöröse legyen. A lefolyó segítségével a lefolyót csatlakoztatni kell a szennyvízcsatornához. Az illesztéseket meg kell erősíteni egy tömítőanyaggal (lehetőleg szilikon alapon). A padló betonburkolatán 5 cm vastagságú habképző lemezeket kell elhelyezni, amelyek hő- és hangszigetelést biztosítanak.

A zuhanylépcső telepítési terve.

A habot cement-homok habarccsal töltik fel, amelyet 1: 3 arányban készítenek. Az oldat alapos tömörítéssel készül. Kérjük, vegye figyelembe, hogy minden nyílást fel kell tölteni egy megoldással, különösen a rámpaház közelében és a karima alatt. Vigyázzon rá, hogy a perem és a vezetékek vízszintesek legyenek. Ez meghatározza a beton esztrich szintjét. Beton öntése után a szabályt ki kell egyenlíteni.

Mivel a zuhanyzó padlója lejtéssel van felszerelve, meg kell határoznia a csúcspontjának szintjét. Vegye figyelembe a padló új rétegeit és a legkisebb lejtőt - 1 cm / m. A karimához szükség van a tömítés-kötény vágására, ki kell venni az izoplasztból. A tömítésnek négyzet alakúnak kell lennie, és jelentősen ki kell terjednie a karimán túl, a nyílásnak a tömítés belső átmérője szerint kell levágnia. Szerelje be a tömítést úgy, hogy a karima párosítása a tömítésen legyen. A karima vastag csavarjait csavarozzák egészen. Kérjük, vegye figyelembe, hogy nem tudja megcsípni a tömítést. A szigetelőréteg alatt egy lyukat vágnak be, amely nagyobb lesz a perem méreténél, és egy résszel rendelkező tömítés el van zárva.

A vízszigetelő anyag kiváló minőségű felhordásához szükséges, hogy az alkatrészeket egy átfedéshez csatlakoztassa, ráadásul az anyagot fel kell melegíteni és meg kell nyomni, majd az anyag tömítést biztosít. A legnagyobb figyelmet kell fordítani a falak és a padló találkozási pontjainak vízszigetelésére. A rámpa testén egy rácsos szifont kell elhelyezni.

Ezután meg kell tartani a ferde esztricheket. Ehhez installáljon útmutatókat, szögben ferdén (ugyanaz, mint a padló lejtése). A szifonvezetők magasságát csökkenteni kell a csempe vastagságával. A telepített útmutatóknak megfelelően öntsük a cement-homok habarcsot és szintjét. A sarokcsuklók vízszigetelő szalaggal vannak ragasztva, és az eltávolított vezetékek helyén kialakított hornyok habarccsal vannak lezárva. Aztán a csempe lefektetett. Így a leeresztő létrát Ön is felszerelheti, ha alaposan elvégzi az összes munkát.

Menetjárat a padló alatt a csempe alatt: hogyan kell megfelelően telepíteni a saját kezét

A modern ember zuhanykabinja lehetőséget kínál arra, hogy gyorsan felfrissüljön a dolgok között, felkelni a kora reggel, vagy épp ellenkezőleg, lefekvés előtt lefeküdni. Magánház építésénél vagy egy városi lakás felújításánál önállóan telepítheti a kényelmes, oldal nélküli oldali zuhanyzót, amely kényelmes kialakításának köszönhetően ismét divatba jön. A legfontosabb dolog az, hogy ne felejtsünk el egy nagyon fontos elemet - egy létrát a padló alá a padló alatt, ami a felhasznált víz összegyűjtésére és eltávolítására szolgál. Tekintse meg a létrák telepítésének feltételeit és árnyalatait.

Mi a "létra" és mi az?

A padlóleválasztás a padlóburkolatokban álcázott egészségügyi berendezésekre vonatkozik. Valójában ez vízelvezető padló alá szerelt egyszerű konstrukció.

A szennyvízkommunikáció egyszerű megjelenésű elemének fő célja a szennyvíz elvezetése a fő vízelvezető csomagtérbe - egy felemelő, de számos ugyanilyen fontos funkció van:

 • az eltömődések megakadályozása a nagy szennyező részecskék által használt víz szűrésével időszakos tisztítás lehetőségével;
 • tömített kapcsolatot biztosít a padlóburkolattal;
 • a kellemetlen szennyvízszagtól való védelem.

Az anyag, amelyből a vízelvezető berendezés összes alkotóeleme készült, korróziógátlónak kell lennie, így a leeresztő cső műanyagból vagy rozsdamentes fémrészből áll össze, néha kombinált kivitelben.

Külső formában a létra lehet ovális, kerek, négyszögletes vagy négyzet alakú. Szerkezetileg ezek lineáris, pontszerű és közeli falú eszközök. A pont létrát bárhol elhelyezhetjük a helyiségben. Lineáris és falas létrákat használnak a szélein és főleg a sarkok a szobában.

A létrák alakját és méretét számos gyártó képviseli. A legegyszerűbb megbízható modellektől az összetett mintákig, a vágás és a visszafolyásmentes száraz és nedves szelepek kaszkádjával. A kényelem érdekében néhány szabványt fejlesztettek ki a termék magasságára, amelyet a padlóburkolat vastagságától függően választanak ki.

A terméknek tartósnak, kopásállónak kell lennie, ne sértse meg a padlóburkolat integritását.

Napjainkban a gyártók változó magasságú létrákat állítanak elő, ami nagyban megkönnyíti a termék telepítését.

Külsőleg a létra hasonlít egy, a rögzítő karimával ellátott tölcsérre, a másik oldalon. A problémák egyszeri vagy átmenőek (abban az esetben, ha több eszköz csatlakozik ugyanazon a csőhöz a zuhanycsészében).

Mindegyik kimenet vége a csővezetékhez való csatlakozással történik. A ház belsejében egy szűrőhálóval ellátott áteresztő szifon van rögzítve, amely hidraulikus zár, amely megakadályozza az eltömődést és a szagokat. A csapdák eltérő szerkezetűek.

A létrák kiválasztásánál ügyeljünk a nyílások méreteire - meg kell felelniük a csövek bemeneti nyílásainak átmérőjével. Jobb, ha mindent megvásárol a készletben, és a megbízhatóság érdekében próbatestet készítesz.

Ne felejtsd el a csatlakozókat és a rögzítőket, minden részletnek sértetlennek kell lennie repedések és zsetonok nélkül.

Az integrált vízelvezető zuhany előnyei

A vízelvezető tálcák és létrák változatosságát magyarázza az a tény, hogy szükség van olyan zuhanykabinokra - amelyek nem vásároltak, amelyek egyetlen összetett szerkezetet képviselnek, de álló, tálcás és komplex elektronikus "töltelék" nélkül.

A vezetőfülke egyszerű és kényelmes: zuhanyzóval ellátott bár, simán nyitható műanyag rekeszes ajtók, csúszásmentes padlóburkolat kerámia burkolattal. Ilyen hely a vízkezelésre, önállóan szervezhető, a padló és a falak csempével és megfelelően összekötő kommunikációval.

Miért választják a tágas fürdőszobák és a szekrényes fürdőszobák tulajdonosai ezt a zuhanykabin-választást? Számos előnye van:

 • különböző méretek és konfigurációk;
 • a nem szabványos helyiségekben való szállás lehetőségét;
 • egyedülálló dizájn létrehozása;
 • az egyszerű gondozás és a rendszeres tisztítás;
 • kényelmesen használják a zuhanyokat az idősek.

Az egyik technikai előny a vészkiürítés jelenléte. A vis maior (balesetek a vízellátó rendszerben az ő lakásában vagy a szomszédok felett), a víz menekülni egy létrán beágyazott a kerámia csempe a padló.

Lépésről lépésre telepítési útmutató

A vízelvezető híd az első szakaszban, a csövek behelyezésénél, egy esztrichelemmel és egy vízszigetelő réteggel van felszerelve. A kommunikációval együtt készítse el a padlót, amelynek szelet egy réteges torta. A pite számos változata létezik, az ábrán az egyiket mutatjuk be.

1. szakasz: Anyag és eszközök előkészítése

Ne felejtsük el, hogy a létra felépítése párhuzamosan történik egy összetett vízálló padlózat építésével, így az eszközöket úgy választják ki, hogy szükség van egy adott réteg eszközére.

Például az esztrich elhelyezéséhez tartályokat kell készíteni a megoldás előkészítéséhez, kézi szerszámot az alkalmazáshoz és a kiegyenlítéshez (trowelek, szintek, trowelek). Bármelyik szakaszban hasznos lehet egy jelölőanyag - egy szalagmérő, egy marker, egy lézeres szint, egy építő kés.

Szükséged lesz egy másik anyagra is, amelynek összege közvetlenül függ a padló felületétől (általában kicsi):

 • expandált polisztirol lemez hőszigeteléshez (5 cm vastag);
 • száraz cement-homok keverék síró eszköz (1m² - 5 kg);
 • vízszigetelő membrán, masztix (1m² - 3 kg), szalag (10 cm);
 • műanyag csövek, létrák kötőelemekkel és csatlakozókkal;
 • csempe ragasztó (1m² - 5 kg);
 • kerámia csempe csúszásgátló bevonattal;
 • habarcs, tömítőanyag.

Különös figyelmet kell fordítani a leeresztő létrák megválasztására: a szabványos modellek egyszerűen ellenállnak a tonnánkénti tömegnek és zökkenőmentesen működnek a + 80º

2. lépcső: A létradiagram összeszerelése

Javításra van szükség a régi épületek házaiban, ahol a fürdőszobák már csempézettek. Ha úgy dönt, hogy a fürdőszobában zuhanytálcát telepít, akkor távolítsa el a régi fedelet, majd rendezze el az új készüléket, de beépített leeresztő kommunikációval. A leszereléshez kalapácsfúró, véső, kalapács szükséges.

A szemétgyűjtés után egy betonpohár és egy csatorna található, amely a kádból, a mosdókból és a WC-tálból gyűjt lefolyókat. Ha ez a régi minta öntöttvas termék, akkor jobb, ha egy új műanyag csővel azonnal felcserélhető, amelybe a létráról szerelt cső behelyezhető.

A falak és a sarkok csatlakozását gondosan kezelni kell vízszigetelő masszával, ezt az eljárást előnyösen minden egymást követő réteg után végezzük. Ez megakadályozza a víz behatolását az alsó rétegekbe és a magas páratartalom kellemetlen hatásai a helyiségben - a gombák és a penészgomba.

A szaniter felszerelések gyártói már figyeltek arra, hogy a felhasznált víz összegyűjtése a zuhanyzóban történik, és késztermékeket gyártanak a létra kialakításához.

3. szakasz: A leeresztő nyílás felszerelése

Annak érdekében, hogy megfelelően helyezze el a létrát, számításokra lesz szükség. Megtaláljuk az elágazó cső csatlakozásának helyét a csatornacsatornába, és ettől egyenes vonalat végzünk a vízelvezető berendezés telepítési pontjához. Nem lesz szakszerű, ha lyuk a szélén vagy a cserép közepén helyezkedik el.

Egyes díszítő elemek megfelelnek a kis kerámia elemek méretének - ebben az esetben a karimát egy csempe helyett helyezzük el. Ha a kerámia négyzetek vagy téglalapok nagyok, akkor szerelje fel a létrát két-négy elem csomópontján.

A létra eltávolítását a csatornába vágják, az ízületeket szilikon tömítőanyaggal kezelik. Ha a konyhából, fürdõbõl vagy mosógépbõl egy leeresztõcsövet kell csatlakoztatni a szokásos modell helyett, használjon két kimeneti áramlást.

Ugyanabban a szakaszban, a további hőszigeteléshez granulált vagy extrudált polisztirol habot helyezünk a padlóra, gondosan kivágva a kontúrt minden csatornarendszer számára.

4. szakasz: Tie down device

Dörzsölje homok- és cementhabarcsot, majd 35-40 mm vastag réteggel polisztirol habra fektesse. A falak mentén műanyag gerendákat lehet elhelyezni, amelyek később, amikor az esztrich érlelődik, az expanziós ízületek szerepe lesz. De a legjobb anyag a fal mentén lesz egy zsalu szalag, két változatban kapható: öntapadó és egyszerű.

A damper szalagokat alacsony hővezető képesség, megnövekedett vízállóság, ellenáll a hirtelen hőmérsékletváltozásoknak és a tartósságnak. Miután megoldotta a problémát a padló és a fal összekötésével, előrenyomul a betonszerkezet a vízelvezető nyílás oldalának billentésére szolgáló eszközzel.

A cementet úgy kell elhelyezni, hogy teljesen lefedje a lefolyóeszközt, kivéve a karima körét. Annak érdekében, hogy a felület jobban egyenletes legyen, a szabályt alkalmazzuk - egy olyan eszköz, amely egy nagy vonalzóhoz hasonlít.

Ajánlások a lejtő felszereléséhez - 1cm 1m alapterületenként. Ha a létra a fal mentén helyezkedik el, a meredekség egy irányban halad - az áramlás helyére.

5. szakasz: Padlóburkolat

3-4 napig várjuk, amíg az esztrich meg nem szárad, majd helyezze el a vízszigetelő réteget. Először a membrán nagy darabját (isoplast) vágjuk egy középső lyukkal, helyezzük a karima alá a külső felület felé, és rögzítsük a körkörös csavarokkal.

Ezenkívül vízálló a sarkok, az ízületek és a zuhanyzó kabin teljes területe. Az anyagot melegítéssel hevítjük, ennek eredményeképpen kritikus helyeken sűrű, megbízható membránréteget kapunk.

A felső részét - a létraszerkezet dekoratív rácsával ellátott szifont rögzítjük anélkül, hogy megfeledkeznénk egy gumitömítő gyűrűről. A rácsot később el lehet távolítani, hogy elérje a rámpa belsejét.

Az eredménynek vastag, vízálló rétegnek kell lennie, amelyet egy másik esztrichrétegnek kell öntenie. Ha a leeresztőnyílás a középpontban van, a sarkoknál az átlói mentén rendezzük el az útmutatókat úgy, hogy az alsó sarok közeledik a rámpa felé, és a kész háromszög homok-cement keverékkel van feltöltve.

A rácsos burkolat idején egy vízszigeteléssel, úgyhogy a cement nem jut be a szifonba. A lefektetett keveréket kissé billentse a közép felé.

6. szakasz: Kerámia burkolólapok elhelyezése

A padlófelület vonzóbbnak tűnik, ha elkezdenünk kerámia burkolatot elhelyezni a rámpától a falig. Szükség esetén óvatosan körbevágni kell a lefolyó lyuk körül elhelyezkedő elemeket. Különösen nehéz a rámpa kialakítása, ha külső része kerek. Megfelelő számításokkal a fal közelében lévő csempe nem kell vágni.

A kerámiákat a szokásos módon szerelik fel: egy ragasztóréteget helyeznek a cement felületére, spatulával egyenlítik ki és a burkolólapokat felváltva helyezzük el. Egy nap után, amikor a ragasztó megszárad, megteheti a habarcsot, de csak vízálló simítót használjon.

A habarcscsatlakozások szélessége - legfeljebb 3 mm. Ha a telepítési technika nem sérül, akkor a leeresztő rács ugyanolyan szinten lesz, mint a helyezett csempe.

A mozaik telepítésével kapcsolatos videó utasítás segít a munka gyors és helyes elvégzésében:

A leeresztő tálca felszerelése?

Kerek vagy négyszögletes létra helyett gyakran tálcát használnak - egy hosszúkás, keskeny vízelvezető eszközt. Telepítéséhez figyelmet és egyértelmű utasításokat kell követni. A nyomtatott kísérő dokumentumok mellett a gyártó cégek olyan videókat készítettek, amelyek a szerkesztés minden szakaszát könnyen elérhető formában mutatják be. Az egyik példát mutatjuk be - az AlcaPlast tálca videó telepítési utasításai: