Legfontosabb > Tartozékok

A konnektor felszerelése a fürdőszobában: hét fő szabály

Amikor az átlagos orosz lakik egy új lakásban, vagy meg akarja javítani egy régiet, rájön, hogy az egyik legközvetlenebb feladat az, hogy a konyhába a konyhába telepíthető. Gyakran egy dolog nem korlátozott. Szóval te magad csinálod?

tartalom

Telepítse az elektromos készülékeket a fürdőszobában ↑

Mostanáig úgy látszik, hogy az aljzathoz tilos itt csatolni. A tilalom valóban 1996-ig létezett. Zuhanyzó - nedves környezetű helyiség, vízszerelési eszközök, nagyszámú vezetővezeték és acélfürdő. Ma a víz és a szennyvíz több műanyag. De a háztartási készülékek száma nőtt.

Az előző tilalmat régóta felemelték, részben pedig az emelés az elektromos biztonság széles körű használatának köszönhető. A 2002-es villamosipari berendezések telepítésének szabályai szerint az aljzatok felszerelése tilos a fürdők és a szaunák nedves helyiségeiben, mind magán, mind pedig közterületen. Az apartmanok telepítéséhez azonban magán lakóépületek is megengedettek. A szabályok azonban számos jelentős fenntartással élnek:

 • A magas páratartalmú helyiségben történő csatlakoztatás csak a védelmi leállás (RCD) révén lehetséges, 30 mA-t nem meghaladó válaszárammal. Az RCD alternatívája egy izolációs transzformátor. A maximális kettős védelmet mindkét eszköz egyszerre történő telepítésével biztosítja (önkéntes, ez a norma nem szükséges).
 • Három magos elektromos bekötés esetén a földelő érintkezőt (védő nulla TN-S) kell csatlakoztatni. Sajnos, nem minden régi ház földi kapcsolat. Az RCD és a védő transzformátor képes nélkül dolgozni, de a védelem szintje alacsonyabb lesz. Minden vezető elemet (acélvízellátást, vaselvezetést, csővezetékeket és fűtőberendezéseket, ha van ilyen, fémfürdő, zuhanytálca stb.) Kell földelni.
 • Javasoljuk, hogy az elektromos vezetékek rejtettek legyenek, de nyitva hagyhatók, feltéve, hogy a vezetékkötegek minden helyét gondosan szigetelik. Ne helyezzen acélcsövekre, fémcsövekre. Tilos a drót fémtartóval rögzíteni szigetelő tömítések nélkül, maguknak a záróelemeknek korrózióálló bevonattal kell rendelkezniük. A fürdőszobában található csatlakozódobozok nem megengedettek.
 • Az egészségügyi berendezések földelt elemeitől legalább 60 cm-re kell elhelyezkedni: acél, öntöttvas kádak, mosogatók, csővezetékek.
 • Közelebb, mint 60 cm-re a zárt zuhanyajtó ajtajától.
 • A minimális magasság legalább 130 cm a padlószinttől.
 • Az Elektromos Telepítési Kódex 7.1.47. Szakasza megállapítja, hogy a zuhanyt négy zónára osztják, amelyekre különböző elektromos biztonsági követelmények kerülnek kiszabásra:
 1. 0 zóna - a fürdő belsejében, zuhanyzó, mosdó. Az IPX7 szabványú 12 V-os feszültségű elektromos készülékeket a zónán kívüli áramforrásokkal lehet elhelyezni, aljzatokat nem lehet elhelyezni.
 2. 1. zóna - közvetlenül a zuhanyzó, mosdókagyló, bidé felett vagy alatt. És 0,6 méter sugarú körön belül a kürt körül egy zuhany nélküli paletta. A szabványaink rugalmas tömlő-előkészítőiről elfelejtettük, de hát igen. Itt vízmelegítőket, védettségű lámpákat nem lehet alacsonyabb az IPX5-nél, szükségszerűen védő zéró bekötésével. Az aljzatok nem lehetnek itt: a vízmelegítő közvetlenül az elektromos vezetékhez csatlakoztatható egy lezárt bejáratnál.
 3. 2. zóna - az "1" zónától távolabb helyezkedik el 60 cm-re. Helyezhet IPX4 fixture-t, rajongókat.
 4. 3. zóna - a "2" zónától számított 2,4 m távolságban található zuhanyzó helyisége. Helyezzen egy szabványos IPX4 készüléket, amely RCD vagy transzformátoron keresztül csatlakozik földelt érintkezővel.

A veszélyes területeken kívül a standard IPX1 verzió, elosztó dobozok és vezérlő eszközök telepítése megengedett. A védelmi rendszerekhez való csatlakozás követelménye megmarad.

A RCD mérete és hatalma ↑

A RCD maximális szivárgási sebessége a zuhanyzóban 30 mA. A gyakorlatban a készülék pontosabban fog működni, ha az érték nem haladja meg a csatlakoztatott eszközökhöz szükséges értéket. A legtöbb mosógép esetében 20-25 mA elegendő, az adatokat az útlevélben fel kell tüntetni. A szekció a becsült terhelés alapján kerül kiválasztásra. Javasoljuk, hogy csak 3 x 2,5 mm3 keresztmetszetű rézkábelt használjon a mosógép és a vízmelegítő, valamint a háztartási készülékek és lámpatestek 3x1,5 mm2 tápellátásához.

Videó tippek a fürdőszobában lévő üzletek telepítéséhez ↑

Saját kezével, vagy még mindig hívjon szakembert ↑

Valószínűleg mindenki megérti, hogy a fürdőszoba olyan helyiség, ahol az elektromos biztonságot külön figyelmet kell szentelni. A városi lakosok tulajdonosai nem rendelkeznek joggal az elektromos vezetékek rekonstrukciójával anélkül, hogy engedélyt kapnának az üzemeltetési szolgálattól. A munkát csak a megfelelő engedéllyel rendelkező szervezet vagy egyéni vállalkozó végezheti el. Elméletileg csak az engedélyezett mesterek szolgáltatásainak igénybevétele vonatkozik magánfejlesztőkre, de nincs olyan, aki ellenőrizni tudja őket a lakás- és közüzemi szolgáltatási állomás hiányában. A gyakorlatban kevesen felelnek meg ezeknek a követelményeknek. Mi van a városban, mi van a faluban, mindenki a saját mestere. Ha otthoni elektromos berendezéseket telepít, és pontosan tudja, hogyan kell telepíteni a konnektorot, miért nem csinálod ezt a fontos munkát? Ha azonban nem rendelkezik elegendő tudással, javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot egy különleges szervezetgel: a biztonság megéri az elköltött pénzt.

Elektromos vezetékek beszerelése a fürdőszobában

A modern fürdőszobában vannak kötelező lámpák, aljzatok, rajongók, mosógép, ritkábban kazánok és egyéb háztartási készülékek. 20-30 évvel ezelőtt az elektromos vezeték a fürdőszobában nem olyan nehéz volt, mint most. A terhelés mellett az energiahálózat is magas páratartalom mellett van. Mindez különös gondosságot igényel, és minden szabályt és előírást be kell tartania a saját kezébe.

Nézzünk néhány szabályt.

A nedves padló vagy a fal vezetőképes, mivel minden nedvesség kiváló vezető. A különböző események és sérülések elkerülése érdekében a következő szabályokat be kell tartani:

 1. Az elektromos vezetékek csak a befejező elemek alatt helyezkedjenek el.
 2. A kiküldetésnek feltétlenül hullámos hüvelyben kell lennie.
 3. A fürdőszobában tilos a csatlakozódobozok, csatlakozók, sodratok, sorkapcsok. A külső dobozból csak szilárd kábeleket használjon.
 4. A világítótestet 70 cm-nél közelebb, a fürdőszobához, mosogatóhoz, vízvezetékekhez, zuhanyokhoz és 90 cm-rel közelebb a padlóhoz tilos elhelyezni.
 5. A kimenetek elváltak a ventilátoroktól és a világítástól.
 6. Figyeljen az eszközökre, szerelvényekre, aljzatokra és kapcsolókra: védettségre van szükségük az IP 44 vagy annál magasabb védettség mellett.

Telepítési lépések

műszerek

A munka megkezdése előtt meg kell szereznie a következő eszközöket:

 • falazógép, fúró vagy perforátor;
 • a kereszt- és hornyolt típusú csavarhúzók, valamint egy csavarhúzó-szonda;
 • legalább öt méteres mérőszalag;
 • szinten;
 • véső kalapáccsal;
 • fogó;
 • szalagot és kést.

Ha egyes helyeken nem lehet falazógépet vagy perforátort használni, a hornyokat (üregek) kalapáccsal és vésővel teheti meg.

Kötelező anyagok

Annak érdekében, hogy a fürdőszobában huzamosabb ideig tarthasson vezetéket, magas színvonalú anyagokat kell választania: nedvességálló aljzatok, lehetőleg háromszoros szigetelésű rézhuzalok 2,5 mm-es szeletekkel és más berendezésekkel, amelyek biztosítják az elektromos hálózat biztonságát. Az erős kanyarokkal és sérült szigeteléssel ellátott vezetékek nem megengedettek.

Megszabadulni a régiektől

Több mint 15 évvel ezelőtt volt a fürdőszobában a huzalozás? A túlmelegedés, a tüzek és a gyakori kopogás elkerülése érdekében ajánlott cserélni egy új készülékkel. A WC és a fürdőszoba összekapcsolásakor cserélje ki a vezetékeket mindkét szobában. Valószínű, hogy az ételt külön szállították a helyiségbe. Ne lusta, hogy megvizsgálja az összes vezetéket.

Hogyan készül a rendszer?

A helyes rendszer egy megbízható asszisztens villanyszerelő. Gondolj az elektromos készülékek, huzalok, aljzatok telepítési helyére, a megvilágítás típusára, ezen felül pedig gondoljon arra, hogyan fűthető a helyiség. Annak a ténynek köszönhetően, hogy a fürdőszobában magas a páratartalom, a vezetékeknek feltétlenül el kell rejtve maradniuk.

 • A fürdőszobában ajánlott legalább 2-3 üzletet készíteni.
 • Egy vízmelegítő és egy mosógép esetén külön készüléket kell elhelyezni minden készülékhez.
 • A kapcsolót csak a helyiségen kívül helyezze el.
 • Minden vezetékcsoportnak külön automatizálással kell rendelkeznie.
 • Minden egyes kimeneti vonalhoz merőlegesen, pontosan lefelé haladjon.

A gipszkartonhoz vagy más panelekhez átlapolt üreges falaknál a vezetékeknek a fal és a burkolat közötti üresen kell lenniük, olyan falakon, amelyeknek nincs burkolata a burkolat alatt.

A fürdőszoba világítása fontos a helyes és biztonságos kezeléshez. Olvassa el ezt a kiadványunkban.

A fürdőszobai álmennyezetekről és azok helyes szereléséről olvassa el ezt a cikket.

A kábelezés telepítése

Miután a falakat lefektetették, és a számítások elkészültek, a lehető legpontosabban fel kell készíteni a lámpák, kapcsolók és aljzatok helyét. Továbbá, a finomítás típusától függően számos lehetőség van arra, hogy a vezetékek a falba kerüljenek:

 1. A dekoratív bevonat és a fal között üres.
 2. Nehéz kábeleket kötni a bevonat és a fal között a kis rés miatt.
 3. Nincs panel.

Az első lehetőség olyan üregek jelenlétét feltételezi, amelyekben a huzalokat egy hullámosított hüvelybe helyezzük, függőleges profilokon keresztül fúrt lyukakon keresztül.

A második lehetőség a shtabirovaniya falakat közvetlenül a kábel behelyezésekor a kapu hüvelyébe helyezi, és rögzíti speciális zárójelekkel.

A harmadik esetben ugyanúgy, mint a másodiknál, üregek keletkeznek, de olyan mélységűeknek kell lenniük, hogy a hullámos hüvelyek huzalozása teljesen illeszkedik. Ezután a stroke-okat alabástrom oldattal kell lefedni és kiegyenlíteni.

Később egy al-csatlakozót szerelnek fel, melyet az alabástrommal rögzítenek és a hármas vezetékeket rögzítik (egy vezeték földelt, a másik pedig nulla és fázis) a foglalatokhoz, lámpákhoz és egyéb készülékekhez.

Biztonság és földelés

A modern kábelezés földelt, és három vezetékből áll: kettő - nulla és fázis, a harmadik - a föld. Az ókorban, amikor a kábelezés két komponensből állt, a helyiséget földre helyezték, mivel a fürdőszobából nagy keresztmetszetű kábelt vezetett a lépcsőház elosztóblokkjához. Most a háromhuzalos vezetékek és közvetlenül a forgalmazóhoz mennek.

RCD alkalmazás

A védő elzáró készülék használata biztonságosan járul hozzá az elektromos készülékek működése során, és kötelező a fürdőszobai áramkör csatlakoztatásához. A bemeneti árnyékolás az a hely, ahol az RCD található. Ahogy a neve is jelzi, a készülék kikapcsolja a villamosenergia-ellátást, ha a kimenő és az áteresztő áram indikátorai nem egyeznek egymással, így a személy nem ütközik az árammal. Ha nincs tapasztalata, akkor jobb, ha a készüléket nem saját kezűleg telepíti.

Megszakítók

Együtt az UZO automatikus. Ne keverje össze az RCD-t külön automatikus eszközzel, amely rövidzárlat és túlterhelés esetén megszünteti az áramot. Az elektromos táblákban az elektromos készülékek számától függően különböző számú automatát telepítenek: minden helyiségben világításra - egyet, aljzatokra - egy másikra stb. A világításhoz a kapcsolók ajánlott teljesítménye 10 A, terhelésük legalább 2200 W / óra. Például egy izzólámpa legfeljebb 60 W-ot fogyaszt, mosógépeket - 2000 W / óra és így tovább, így a nagyobb teljesítményű készülékekhez 25 A-os gépet kell felszerelni, legalább 5500 W terheléssel.

A fő földi buszokkal fogunk foglalkozni

Újonnan felépített otthonokban vagy modernizált hálózatokban lévő otthonokban rendszerint egy kapcsolóberendezést helyeznek el a padló dobozában, és a fő földi busz is ott található. Meg lehet állapítani, hogy egy új rendszert használ a felszálló: egy öt vezetékes kábelt csatlakoztatnak rajta. A gumiabroncs csak rézből és acélból készül. 5 vagy több csatlakozási helyet foglal magában, ezekből a földelő vezetékek: egy pajzsra van szerelve, az összes többi pedig az áramvezetőkhöz van csatlakoztatva (lehet más is). Cserélve a régi kábelezés fázis vezetéket csatlakoztatva a régi, és a nulla - a semleges vezetékek. Tilos minden földelővezetéket egy csavarral (bilincs) csatlakoztatni.

A földeléshez elektromos padozatra is szükség van. Ezt úgy végezzük, hogy egy fémrácsot a csatlakozó fölé rakunk, és a földi kábelt egy terminálhoz a rácshoz rögzítjük.

Biztonsági aljzatok

A foglalatoknak különálló UZO-t kell felszerelni, amelynek névleges áramerőssége ugyanolyan vagy ennél valamivel több (de nem kevesebb), mint egy automata. A névleges feszültség nagy hézagával a készülék egyszerűen nem fog működni.

A modern, hagyományos teljesítményű mosógépekhez 16 amp, nedvességálló aljzat van, kerámia külső felülettel. A foglalatokat speciális védőburkolattal kell ellátni, és védeni kell a fröccsenéstől.

Használnám a terminál dobozokat?

A csatlakozódobozban több vezeték villamos vezetékének csatlakozása, amelyek rácsos vagy sorkapcsokkal vannak összekötve, onnan egy vezetéket vezetnek a panelhez. A fürdőszobán kívül található. A fő plusz a kábel és az anyagi erőforrások megtakarítása. De van egy jelentős hátrány - megbízhatatlanság, mert a terminál blokkolja és csavarja eléggé ahhoz, hogy nagy feszültséget hordoz.

A csúszó dobozok nem ajánlottak.

Magánház alapozásának lehetősége

A magánházban elhelyezett villamos vezetékeket a saját kezével önállóan lehet földelni, köszönhetően a földhöz vagy három darabból álló háromszöghez csatlakoztatott kábelnek. Ezután a szükséges huzalt egy csavarral rögzítik a hegesztett csavarral.

Legyen óvatos

 1. A munka megkezdése előtt mindig teljesen kapcsolja ki a lakást.
 2. Csak használható és kiváló minőségű szerszámokat használjon.
 3. Légy óvatos, mert a hibák a jövőben váratlan következményekhez vezethetnek.

Az elektromos vezetékek felszerelése saját kezűleg, hogy mindegyikük teljesítményét megteremtse, de előtte sokféle árnyalatot kell megtanulnia, az anyagválasztástól és a biztonság végett. Megfelelő eszköz, tudás és bizalom nélkül jobb, ha ezt a munkát szakembereknek bízzák.

Csatlakozóaljzat beszerelése a fürdőszobában: biztonsági előírások + szerelési utasítások

A modern személy magas szintű kényelme nagyszámú elektromos készülék használatát vonja maga után. Ennek következtében az aljzatok felszerelése a fürdőszobában nem szeszély, hanem fontos szükség.

A teljesítménypontok kiválasztása és beszerelése a szabályozási dokumentumok és a beltéri vagy az elektromos rendszer szabályainak megfelelően történik.

Mi a fülke a fürdőszobában?

A régi épületek házaiban a fürdőszobák nagyon ritkák. Ennek oka a szoba kompakt felvétele, a falon lévő szabad hely elemi hiánya és a lakás gyenge általános elektromos hálózata.

Ráadásul egészen a közelmúltig azt hitték, hogy a fürdőszobákban és a WC-ben lévő elektromos pontokat nem lehetett felszerelni, így kivették őket, és a fürdőszobába nyíló ajtókhoz közelítették őket.

A modern lakásokban a helyzet más: egy nagyméretű terület, WC-vel és külön fürdőszobával kombinálva szabadon elhelyezhet egy mosógépet, egy vízmelegítőt, egy szárítógépet, egy további elektromos fűtő-törölközőmelegítőt, egy "meleg padló" rendszert a belső térben.

Hajszárító, elektromos borotva, hajszárító, stb. Mindennapos használata továbbra is releváns.

Annak megállapításához, hogy hány aljzatra van szükség egy fürdőszobához, meg kell adnia az összes eszköz listáját, és mindig ki kell választania azokat, amelyek a hálózathoz tartoznak.

Tegyük fel, hogy egy nagy fürdőszobában gyakran van mosógép. Alatta, általában különálló elektromos pontot bocsátanak ki, vagy közvetlenül csatlakoztatják a kábelcsatlakozást egy sorkapocs segítségével.

A szabályoknak megfelelően az elektromos pontot balra, jobbra vagy a készülék felett kell elhelyezni, nem szabad a surround egység mögé telepíteni. Könnyű hozzáférést biztosítani kell ahhoz, hogy ha egy termék meghibásodik, gyorsan és egyszerűen cserélhető vagy javítható.

Power Point telepítési követelmények

Az elektromos készülékek új módosításait nagy páratartalmú helyiségekben tervezték. De nekik és az aljzatoknak egyre nagyobb igények vannak. A jogi információk tisztázhatók a szabályozási dokumentumokban, például a GOST R 50571.11 (1996) és a PUE (7.1).

Milyen zónák alkalmasak a telepítésre

Mint tudják, a víz és a villamos energia kombinációja a mindennapi életben nagyon veszélyes az ember számára. Ezért a fürdőszoba, ahol ilyen érintkezés lehetséges, zónákra osztható. Összesen négy - 0-3.

A szabályoknak megfelelően az elektromos berendezések bármelyik zónába helyezhetők, de meg kell felelniük a feszültség szabványoknak, a védelmi fokozatnak és a lakás elektromos paneljének RCD megszakítói is.

Vizsgáljuk meg az egyes zónák képességeit.

Ha a partíciókat a fürdőszobába szerelik, vagy a fülkéket úgy tervezték, hogy megakadályozzák, hogy a víz rendszeresen fröcskölődjön az elektromos pontokra, a telepítési követelmények lágyabbak. Például védőburkolat nélkül is megteheti.

Milyen magasságban telepíti a kimenetet

Azon magassági szabványok, amelyeknél az aljzatokat a fürdőszobában vagy fürdőszobában kell elhelyezni, nem változtak fél évszázad alatt: 0,9-1 méterre a padlófelülettől.

Azonban nincsenek szigorú szabályok, ezért a telepítést gyakran a könnyű használhatóság vezérli. Például egy mosógép elektromos aljzatát általában a felső fedél alatt helyezik el, a szekrény oldalán.

A modern referenciadokumentációban megfelelhet a magassági szabványoknak, amelyek radikálisan különböznek a korábban elfogadott szabványoktól.

Lakások tervezésénél a sokemeletes épületeknél válasszon 40-45 cm magasságot a betonlap szintjétől, azaz figyelembe véve az utólagos befejeződést - 30-35 cm-rel a befejező padlóburkolat felett.

Hivatkozva az EMP követelményeire. Kiderül, hogy csak a padlózat maximális eltávolítását jelzi - 1 m. A minimum nincs megadva, ami azt jelenti, hogy akár a lábazatba is szerelhető. Továbbá, ha gyermekek vannak a családban, akkor speciális technikai eszközöket ajánlunk - védő redőnyökkel.

Azonban a padlóról és különösen a lábazaton belül 0,3 m távolságra lévő helyzete teljesen nem alkalmas a fürdőszobában. A kommunikáció területén, amelyen keresztül a víz kering, nem lehet az aljzatba helyezni, mert mindig fennáll a helyiség elárasztásának veszélye.

Mindenképpen kövesse az összes szobában érvényes szabályokat:

 • távolság az ajtó és az ablaknyílásokhoz - legalább 10 cm;
 • a mennyezettől való távolság - legalább 15 cm;
 • az aljzat / kapcsoló egység telepítésekor a padlószint magassága 90 cm.

Megállapítható, hogy a kifolyónyílás optimálisan 0,5 m és 0,9 m közötti távolságban van a kész padló szintje fölött. Ha ki kell cserélni a régi dugót, akkor jobb, ha egyszerűen leszereli, és új helyet telepít anélkül, hogy megváltoztatja a helyet.

Az elektromos bekötés szabályai

Az új otthonokban a csatlakozók cseréjekor a kábelt általában nem érintik, mivel teljes mértékben megfelel a biztonsági előírásoknak, és képes ellenállni a terhelésnek. Ha a ház régi, majd a javítás során a fürdőszobában, mielőtt a kifolyócsatlakoztatásokat, jobb cserélni a vezetékeket.

Háztartási készülékek - mosógépek, fűtőkészülékek - ajánlott nagy teljesítményű vezetékek, és bizonyos esetekben különálló elektromos vezetékek beépítése külön RCD-vel.

Győződjön meg róla, hogy megköveteli a szerelődobozokat - a vezetékeknek a vonal mentén történő elosztásához. Ha a fürdőszobában 2 elosztóblokkot szerelnek be, és a csatlakozódobozok is 2-et igényelnek.

A szerelődobozok a mennyezet alatt helyezkednek el a szabályok által meghatározott távolságra, és már ettől függően lefelé a vezetékek a helyiségbe történő beszerelés helyére.

Az a tény, hogy a bélés nem mutatja a kábel helyét, így diagonális elhelyezése szigorúan tilos. A csatorna "csatlakozó doboz / foglalat" dobozán kívül minden vezeték balesetet okozhat.

Közelben, azaz egyenesen, a vezetékek a padlóburkolat alá vagy a felfüggesztett szerkezetek felett helyezhetők el - a feszített vagy gipszkarton mennyezetek felett. De ebben az esetben kívánatos a vezetékeket a védőhüvelyeken belül elhelyezni (nemfémes). Ez minden terméktípusra vonatkozik: VVGng, VVG és még NYM.

Néhány szó a vezetékezés típusáról. A fürdőszobák esetében a legbiztonságosabb belsőnek, a burkolat alatt lévő hornyokban helyezkedik el. Kültéri is használják, de nagyon ritkán, mint a faházak esetében jellemző. Fedjük le a vezetékek lehet műanyag dobozok nem éghető anyagból.

Hogyan válasszuk ki a fürdőhelyet

Néhány eszköz a fürdőszobákhoz, konyhákhoz és kombinált fürdőszobákhoz nem különböztethető meg a megszokottól - kifelé nézve pontosan ugyanaz. Mások kissé módosított formában vannak. A fő különbség azonban a védelemben rejlik, amelyet az IP betű és a két szám jelölésével határozhat meg.

A fürdőszobában mindkét digitális érték releváns. Az első jelzi a szilárd részecskék és por elleni védelem mértékét, a második pedig a nedvességtől. A szakértők mindkét paraméterre jelölt eszközöket legalább 4, de jobb, mint 5 vagy 6 jelzésű eszközt ajánlanak.

Az aljzat tokja, amelynek jelölése a 6-8 számokat tartalmazza, hermetikus és védett a közvetlen vízsugarak ellen is, bár számos eszköz fedéllel van ellátva. A beépített rugó megakadályozza a véletlen nyílást.

A konnektor használatához óvatosan, bizonyos erőfeszítéssel óvatosan emelje fel a fedelet, hogy a csatlakozó érintkezői szabadon behelyezhetők a lyukakba.

Szakmai villanyszerelők azt javasolják, hogy ne mentse a vásárlás a termékek híres márkák, amelyek évek óta szolgálnak javítás nélkül. Például számos jó szakértői véleményt kap a Schneider Electric, a GIRA, a Legrand, a BERKER, az ABB, a Wessen, a Bticino, a Makel, a Viko.

Lépésről lépésre Telepítési utasítások

Az új kihelyezés vagy a régi cseréje nem sok időt vesz igénybe, de csak a szakember, aki kitöltötte a kezét, gyorsan előállíthatja a kiváló minőségű telepítést.

Ha ezt először csinálod, előzetesen meg kell vizsgálni minden egyes lépést, és minden műveletnek tisztának és nyugodtnak kell lennie. Íme egy példa a belső kiépítés telepítésére, mivel ez a legösszetettebb és időigényes.

1. lépés - eszközök és anyagok előkészítése

Az eszközök száma attól függ, hogy milyen nagy a munka. Ha a kihelyezés folyamatának része egy nagyjavítás vagy redecoráció, akkor elő kell készíteni egy "nehéz tüzérséget" - egy perforátort a bütykös trükk, egy fúró koronával. Egy egyszerű csereeszközzel csavarhúzó, fogó, fogó és elektromos szalag elegendő.

Socket a fürdőszobában és WC-vel

A fürdőszobában ezekben a napkollekciók kötelezőek. És vannak szabályok a működésükre, megsértve ezzel az egészségét.

A fürdőszoba nedvességtartalmának köszönhetően nem használhat fémes tömlőket. Ezek olyan fémcsövek, amelyek belsejében a huzal a tartósságot és a tűzbiztonságot szolgálja.

A fürdőszobában lévő másik vezetéket RCD-vel kell felszerelni - rövidzárlat esetén biztonsági berendezés.

Csak a külső hatásokkal szembeni magas védettségű nyílások kerüljenek a fürdőszobába és a WC-ben - jelölésük az IP44-től kezdődően kezdődik.

Az aljzat anyagához nincsenek speciális követelmények. A legfontosabb dolog az, hogy a kivezetés külső felülete alacsony elektromos vezetőképességű anyagokból készül. Például műanyagból, üvegből vagy kerámiából. Az aljzatok formáit is értékesítik - válaszd az ízlést!

Fürdőszobai kivezetés

Tervezés szerint a fürdőszobában elhelyezett speciális csatlakozóaljzatok egy funkcióval rendelkeznek. Ezek vízálló dugók, mivel rugós betétekkel vannak ellátva. Az ilyen eszköz megakadályozza a fröccsenést: ha leválasztja a "dugót" a konnektorból, a fedél azonnal lecsapódik. Számos weboldal és rendszeres üzlet található, ahol ilyen fürdőszobai foglalatokat vásárolhat. Vannak műanyag dugók az aljzatokhoz - tedd őket egy dugóhoz, és a nedvesség nem érhető el.

Az üzletek elhelyezkedése a fürdőszobában

A fürdőszobában az aljzatnak legalább 60 cm-re kell lennie a fürdőtől, zuhanyzótól vagy mosdótól.

Előfordul, hogy a víz elárasztja a padlót. Ezért a padló alján lévő mosókagyló magasságának 18-20 cm-nek kell lennie, a WC-vel pedig könnyebb - a kivezető helyet a megfelelő helyen is elhelyezheti. Ha a fürdőszobát összekapcsolják, akkor ne felejtsük el a fürdőszoba kimenetének távolságát 60 cm távolságban.

Általános tudnivalók a fürdőszobában és a WC-ben: ne helyezzen be aljzatokat a bejárat melletti falra. Ezek a falak intenzívebben le vannak fedve kondenzátummal.

A rendeltetési helyek típusai

Készülék forró kádakhoz. A forró kád nagy teljesítményű. Ehhez olyan aljzatokra van szükség, amelyek 16 amper áramhoz vannak tervezve.

Hüvely a mosógéphez. A mosógépnek nagy teljesítménye van. Szüksége lesz egy aljzatra ugyanazon a 16 amperen.

A "A fürdőszobában és a WC-ben található világítások opciói, szabványai és típusai" c. Weboldalunkon található szabályozási dokumentumok közlése segít abban, hogy helyesen helyezze el az aljzatokat az egészségügyi helyiségbe és kiszámolja a vezetékek átmérőjét

A fürdőszobában történő beszereléshez szükséges felszereléstípusokról olvassa el a szakértők tanácsát itt: http://remontspravka.com/light-device-bathroom-toilet

Utasítások a csillár és a lámpa szerelésére a szalagfödémen, a weboldalunkon közzétett és elérhető

A kazán foglalatát. A kazánhoz ugyanazok a foglalatok vannak, mint a forró kádak és a mosógépek. Jobb, ha a kazán és a kazán kimenetét a WC-ben telepíti kevésbé fröcskölő.

A fürdőszobai tükör aljzata, a fűtött törülközőtartó foglalata, a lámpatest foglalata lényegében ugyanaz. Az olyan eszközök, mint a lámpák, a törülközők, a hajszárítók, a hajszárítók alacsonyabb teljesítményt nyújtanak. Számukra telepítsük a 8 amper áramú konnektorokat.

Telepítési nyílás

A konnektor beépítése a fürdőszobába több lépcsőben történik.

Szerelje fel a konnektorot a fürdőszobában

 • Először egy lyuk a kívánt méretből készül.
 • A lyukba egy foglalat található.
 • Ezután vezetékek vezetnek a lyukba, és a foglalat maga is be van építve.
Kábelezés a fürdőszobában lévő aljzatokhoz

Mindez része a kábelezésnek. További információ erről a weboldalunkon található: "Csatlakozás a fürdőszobában - utasítás".

Hogyan kell a konyhát a WC-ben tartani?

Jó napot. Hogyan kell megfelelően bedugni a WC-t? A WC-vel és a konyhával elválasztó falon egy konnektor van (a konyhában). A WC-csempe. Kiderül, hogy ki kell fúrni a konyhából (ahol az aljzat be van építve) és dobja a kábelt a WC-ben. Vannak más kapcsolódási lehetőségek is? A cserép megsérülhet.

Egy megjegyzés

A konyha irányában óvatosan kell fúrni a fürdőből, egy különleges koronával a cserépen. Ha a beton még távolabb van, akkor akár fúrni vagy koronázni betonokkal vagy 6 fúróval, gyakran a kerület mentén és belül, anélkül, hogy károsítaná a cserépet, valószínűleg nem fog működni. Ha a fal a gipsz vakolat vagy shingled, akkor semmi probléma.

Elektromos telepítési szabályok (elektromos szerelési szabályok) a szaunák, fürdők, szaniterek és zuhanyzók tápellátására

7.1.40. A szaunákban, fürdőszobákban, fürdőszobákban, zuhanyzókban, rendszerint rejtett vezetékeket kell alkalmazni. Nyitott kábelezés lehetséges.
A szaunákban, fürdőszobákban, fürdőszobákban, zuhanyozáskor nem szabad drótokat fémhéjakkal, fémcsövekkel és fémhüvelyekkel ellátni.
A 3. és 4. zónában a GOST R 50571.12-96 "Épületek elektromos berendezései szerinti szaunákban. 7. rész A különleges elektromos berendezésekre vonatkozó követelmények. 703. §. A szaunák fűtőberendezéseit tartalmazó helyiségeknek 170 ° C-os megengedett hőszigetelési hőmérsékletet kell használniuk.

7.1.47. A fürdőszobákban, zuhanyzókban és fürdőszobákban csak elektromos berendezéseket kell használni, amelyeket kifejezetten az adott helyiségek megfelelő helyiségeihez terveztek a GOST R 50571.11-96 "Épületek elektromos berendezései szerint. 7. rész A különleges elektromos berendezésekre vonatkozó követelmények. 701. §: Fürdőszobák és zuhanyzók, az alábbi követelményeknek kell teljesülniük:
- az elektromos berendezéseknek nem kell alacsonyabb vízvédelmi szintjük:
a 0. zónában, IPX7;
az 1. zónában - IRH5;
a 2. zónában - IPX4 (IPX5 - nyilvános fürdőben);
a 3. zónában - IPX1 (IPX5 - közterületeken);
- a 0. zónában legfeljebb 12 V feszültségű elektromos készülékek használhatók a fürdőben, és az áramforrást ezen a zónán kívül kell elhelyezni;
- az 1. zónában csak vízmelegítők telepíthetők;
- a 2. zónában a 2. védelmi osztályú vízmelegítők és lámpák felszerelhetők;
- a 0,1-es és 2-es zónában nem engedélyezett a csatlakozódobozok, kapcsolóberendezések és vezérlőeszközök beszerelése.

7.1.48. A fürdőszobákban, zuhanyzókban, szappanfürdőkben, szaunákkal ellátott helyiségekben (a továbbiakban "szaunák"), valamint a mosókonyhákban tilos az apartmanok felszerelése, kivéve az apartmanok és szállodai szobák fürdőszobáját.
Az apartmanok és a szállodai szobák fürdőszobájában a GOST R 50571.11-96 szabvány szerint a GOST R 50571.11-96 szabvány szerinti zónában helyezhetők el a tartályok, amelyek izolációs transzformátorok segítségével csatlakoznak a hálózathoz, vagy olyan védelmi leállító berendezéssel vannak védve, amely 30 mA-t nem meghaladó differenciális árammal reagál.
Minden kapcsolót és foglalatot legalább 0,6 m távolságra kell elhelyezni a zuhanykabin kapujától.

7.1.52. A szaunákban, fürdőszobákban, fürdőszobákban, szappanfürdőben, gőzkamrákban, mosókonyhákban stb. a kapcsolóberendezések és a vezérlőberendezések telepítése nem megengedett.
A mosdókagyló és az 1. és 2. zóna (GOST R 50571.11-96) helyiségeiben a fürdőszobákban és a zuhanyzókban kábelek által működtetett kapcsolók beszerelésére van lehetőség.

7.1.82. A kültéri és különösen veszélyes és nagy kockázatú területeken, például a 3 fürdőszobában és az apartmanok és a szállodai szobák zuhanyzószobáiban, a kültéri csatlakozóhálózatokat ellátó csoportvonalak számára legfeljebb 30 mA névleges működési árammal rendelkező UZO telepítése kötelező.

7.1.88. A kiegészítő potenciálkiegyenlítő rendszernek az összes villamos berendezés (beleértve az elektromos csatlakozókat) minden villamos vezetőjének, vezetőképes alkatrészének, külső vezetőképes részének és zárt védővezetőjének nyitott vezető részeit érintésre kell csatlakoztatni.

A fürdőszobák és a zuhanyozók esetében további potenciális kiegyenlítő rendszer kötelező, és többek között magában kell foglalnia a kívülről származó, vezető helyiségeken kívüli vezető alkatrészek csatlakoztatását. Ha a potenciálkiegyenlítő rendszerhez nincs olyan elektromos berendezés, amelynek nulla védővezetéke van, a potenciálkiegyenlítő rendszert a bemeneten lévő PE buszra (terminál) kell csatlakoztatni. A padlóba ágyazott fűtőelemeket egy földelt fémhálóval vagy földelt fémhüvellyel kell lefedni egy potenciálkiegyenlítő rendszerhez. A fűtőelemek további védelmére ajánlott az UZO használata 30 mA áramig.
A szaunákra, fürdőszobákra és zuhanyzókra vonatkozó potenciál helyi kiegyenlítésének rendszerét nem szabad használni.

Csatlakozóaljzat beszerelése a fürdőszobában: kényelmes és biztonságos

A helyiség sajátosságainak és a fokozott nedvességtartalomnak köszönhetően különös figyelmet igényel az elektromos vezetékezés a fürdőszobában és a WC-ben. Az áramütés kockázatának technológiai standardjai szempontjából a fürdőszoba veszélyes helyiségek közé tartozik. Ezek alapján a korábban a fürdőszobában volt telepítve egy kivezető az ajtón. De az új technológiák diktálják saját szabályaikat, és az aljzat nem csak hajszárítóval és borotvával, hanem kazánnal, forró káddal, mosógéppel is szükséges. Ha ki kell cserélni a kábelezést és az aljzatok felszerelését, a telepítés a saját kezeivel történhet. Annak megakadályozására, hogy az új kiépítés problémát okozzon, használjon képzési fotókat és videókat.

Helyezze el a kimenetet a szabályoknak megfelelően

Javítani kell a csatlakozóaljzatokat és a kábelezést a fürdőszoba felújítása során. Ez elrejti a nézetből. Természetesen a GOST lehetővé teszi a nyílt kábelezést, de megjelenése nem lesz különösen esztétikus. A Gosstandart fürdőszobai elektromos berendezéseket zónákra osztja:

 1. A zéró zónában (mosogató, zuhanyzó és kád) megengedi a legfeljebb 12 V feszültségű berendezés felszerelését.
 2. Kazán felszerelése az első zónában megengedett, de 220 V-os aljzat tilos.
 3. A második zóna 60 cm-re van az elsőtől. Itt a 4. osztály nedvességbiztosítási aljzatának beépítése megengedett.
 4. A harmadik zónában csatlakoztathatjuk az aljzatokat, feltéve, hogy azok az RCD-hez vannak csatlakoztatva. Elektromos eszközöket lehet elhelyezni.

Amit a szabályok mondanak

A fürdőszoba elektromos tartozékait földelni kell, és a nedvesség elleni védelem jelzője nem alacsonyabb, mint az IP44. Az erre a célra szolgáló aljzatok önzáró fedéllel rendelkeznek, amely megvédi a belső nyílásokat a nedvességtől, a gőz és a kondenzátumtól. A foglalatok helyének kiválasztásakor vegye figyelembe az alábbiakat:

 • a mosógép kimeneti nyílását nem szabad a tok mögé rejteni, a nyíláshoz való hozzáférést meg kell nyitni. Ne csatlakoztassa a készüléket hosszabbító vezetékkel;
 • A biztonság és a tervezés szempontjából jobb, ha egy belső csatlakozót telepít. Ugyanakkor minden ízület jól szigetelt;
 • a hideg falak, amelyeken a kondenzátum gyakran esik, alkalmatlanak az elszívók behelyezésére;
 • a kivezető nyílást a lehető legnagyobb mértékben a vízforrásokból szerelik fel: mosogató, kádak. Legalább 60 cm távolságra;
 • ha vannak gyerekek a házban, akkor az aljzat olyan magasságra van felszerelve, amelyet a gyermek nem tud elérni;
 • a padlótól való távolság nem lehet kevesebb, mint 25 cm;
 • a vezetékeknek nem kell csavarodniuk és a terminálokat sem, még a csempe alatt sem rejtve. A terminálok csak fényforrások lehetnek. Minden kapcsolást a fürdőszobán kívül kell elhelyezni;
 • elektromos készülékeket nem szabad a kád vagy a zuhanytálca alatt elhelyezni;
 • a nagy teljesítményű berendezéseknek RCD és földelő csatlakozással kell rendelkezniük.

Tanács. Földelőelemként szigorúan tilos vízvezetékeket és fémszerelvényeket használni a falban.

Az aljzat felszerelése a gipszkartonra

A módszer feltételezi, hogy a jövőbeli kivezetés telepítésének helyét a tervezési szakaszban választják ki, és a vezetékeket a gipszkarton keretének elrendezésével együtt nyújtják.

 1. Koronázódjon a gipszkartonon és fúrjon lyukakat az aljzat kívánt átmérőjére.
 2. A vezetékek szabadon vannak felszabadítva, majd a gipszlap a profilhoz van rögzítve.

A kivezető nyílása a betonfalon a semmiből

Ha egy nagyjavítás van a fürdőszobában és új elektromos pontok beszerelése szükséges, akkor a telepítés sorrendje a következő.

 1. A fürdőszobában minden huzalozás külön csoportra oszlik. Minden egyes kivezetés új kábellel működik.
 2. A vezetékeket az önállóan telepített automata biztosítja.
 3. A biztonsági berendezés nemcsak a berendezést védi, hanem a jelenlegi szivárgás esetén is. Telepítve a gép után.

Egy további kimenet beszerelése

Egy további aljzat ugyanazzal az elvvel van felszerelve, mint a fő, csak kis különbséggel. Az elektromos kábel csatlakoztatásának két módja lehetséges:

 • húzza ki az elektromos kábel új vonalát az elosztólemezről. Telepítsen egy külön megszakítót. Vagy kombinálja a gépet az RCD-vel;
 • szereljen be egy transzformátort és földelje a legközelebbi elektromos pontokat.

Az egyéb telepítési követelmények hasonlóak a kihelyezéstől a semmiből. Egy további dugaszolóaljzat beszerelésekor gyakran szükség van lyukak kialakítására a burkolaton. A kifejezetten ezekhez a munkákhoz tervezett fúrók és koronák használhatók.

Ha a fal csempével van bélelve, akkor a beton és a csempék a padlólemez átmérőjével és mélységével egy koronával kerülnek kiválasztásra. A mélyedést gipsszel vagy alabástrom oldattal tölti meg, az alátétet egyenesen egyenesen helyezkedik el, és egy "bolha" -al rögzítve van. Igazítás a fadarab vastagságának megfelelő fadarab vagy rétegelt lemez minta esetén.

Tanács. Mielőtt elfojtotta a podrozetnikot a megoldásban, ne felejts el rávenni a kábelt!

balesetvédelmi

Az aljzatok felszerelése és az elektromos vezetékezés során ne hagyja figyelmen kívül a saját biztonságát:

 • a vezetékeket és az elektromos csatlakozásokat egy feszültségmentes lakásban kell elvégezni. Először a segédüzemi műveleteket fúrással, fúrási lyukakkal végezzük, és le nem kötött kábelt helyezünk;
 • A csatlakoztatás előtt minden vezetéket ellenőriz, mivel a feszültség váratlanul bármilyen okból bekövetkezhet;
 • Az aljzat felszereléséhez ne engedje a test érintkezését csupasz vezetékkel.

Ha egyszerű telepítési szabályokat követel, magának nem lesz nehezebb telepíteni a konnektorot a fürdőszobában. A legfontosabb, ne felejtsd el a biztonságot és a földelést. A villamos energiát tisztelettel kezeljük.

MirTesen

Hasznos tippek a javításhoz és az építéshez

A konnektor felszerelése a fürdőszobában: hét fő szabály

Amikor az átlagos orosz lakik egy új lakásban, vagy meg akarja javítani egy régiet, rájön, hogy az egyik legközvetlenebb feladat az, hogy a konyhába a konyhába telepíthető. Gyakran egy dolog nem korlátozott. Szóval te magad csinálod?

Zuhanyzó - nedves környezetű helyiség, vízszerelési eszközök, nagyszámú vezetővezeték és acélfürdő. Ma a víz és a szennyvíz több műanyag. De a háztartási készülékek száma nőtt.

Az előző tilalmat régóta felemelték, részben pedig az emelés az elektromos biztonság széles körű használatának köszönhető. A 2002-es villamosipari berendezések telepítésének szabályai szerint az aljzatok felszerelése tilos a fürdők és a szaunák nedves helyiségeiben, mind magán, mind pedig közterületen. Az apartmanok telepítéséhez azonban magán lakóépületek is megengedettek. A szabályok azonban számos jelentős fenntartással élnek:

A magas páratartalmú helyiségben történő csatlakoztatás csak a védelmi leállás (RCD) révén lehetséges, 30 mA-t nem meghaladó válaszárammal. Az RCD alternatívája egy izolációs transzformátor. A maximális kettős védelmet mindkét eszköz egyszerre történő telepítésével biztosítja (önkéntes, ez a norma nem szükséges).

Sajnos, nem minden régi ház földi kapcsolat. Az RCD és a védő transzformátor képes nélkül dolgozni, de a védelem szintje alacsonyabb lesz. Minden vezető elemet (acélvízellátást, vaselvezetést, csővezetékeket és fűtőberendezéseket, ha van ilyen, fémfürdő, zuhanytálca stb.) Kell földelni.

Javasoljuk, hogy az elektromos vezetékek rejtettek legyenek, de nyitva hagyhatók, feltéve, hogy a vezetékkötegek minden helyét gondosan szigetelik. Ne helyezzen acélcsövekre, fémcsövekre. Tilos a drót fémtartóval rögzíteni szigetelő tömítések nélkül, maguknak a záróelemeknek korrózióálló bevonattal kell rendelkezniük. A fürdőszobában található csatlakozódobozok nem megengedettek.

Az egészségügyi berendezések földelt elemeitől legalább 60 cm-re kell elhelyezkedni: acél, öntöttvas kádak, mosogatók, csővezetékek.
Közelebb, mint 60 cm-re a zárt zuhanyajtó ajtajától.
A minimális magasság legalább 130 cm a padlószinttől.

0 zóna - a fürdő belsejében, zuhanyzó, mosdó. Az IPX7 szabványú 12 V-os feszültségű elektromos készülékeket a zónán kívüli áramforrásokkal lehet elhelyezni, aljzatokat nem lehet elhelyezni.
1. zóna - közvetlenül a zuhanyzó, mosdókagyló, bidé felett vagy alatt. És 0,6 méter sugarú körön belül a kürt körül egy zuhany nélküli paletta. A szabványaink rugalmas tömlő-előkészítőiről elfelejtettük, de hát igen. Itt vízmelegítőket, védettségű lámpákat nem lehet alacsonyabb az IPX5-nél, szükségszerűen védő zéró bekötésével.

Az aljzatok nem lehetnek itt: a vízmelegítő közvetlenül az elektromos vezetékhez csatlakoztatható egy lezárt bejáratnál.
2. zóna - az "1" zónától távolabb helyezkedik el 60 cm-re. Helyezhet IPX4 fixture-t, rajongókat.
3. zóna - a "2" zónától számított 2,4 m távolságban található zuhanyzó helyisége. Helyezzen egy szabványos IPX4 készüléket, amely RCD vagy transzformátoron keresztül csatlakozik földelt érintkezővel.

A munkát csak a megfelelő engedéllyel rendelkező szervezet vagy egyéni vállalkozó végezheti el. Elméletileg csak az engedélyezett mesterek szolgáltatásainak igénybevétele vonatkozik magánfejlesztőkre, de nincs olyan, aki ellenőrizni tudja őket a lakás- és közüzemi szolgáltatási állomás hiányában. A gyakorlatban kevesen felelnek meg ezeknek a követelményeknek.

Mi van a városban, mi van a faluban, mindenki a saját mestere. Ha otthoni elektromos berendezéseket telepít, és pontosan tudja, hogyan kell telepíteni a konnektorot, miért nem csinálod ezt a fontos munkát? Ha azonban nem rendelkezik elegendő tudással, javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot egy különleges szervezetgel: a biztonság megéri az elköltött pénzt.

Villamos vezetékek szerelése a fürdőszobában (részletes jelentés)

Helló, kedves olvasóim és vendégeim a "Megjegyzések villanyszerelője" címet.

A mai cikkben megosztom veletek részletes, és legfontosabb, következetes információkat az elektromos vezetékezés telepítéséről a fürdőszobában.

Miután elolvasta ezt az anyagot, elvileg képes mindent megtenni a saját kezével, vagy legalább ellenőrizni a bérelt villanyszerelők munkáját.

Itt van a WC és a fürdőszoba alaprajza.

A régi csempék és gipszek falakon történő leszerelésének lépései, a padlózat esztrichek öntése, a gipszkarton rögzítése és rögzítése stb. Hiányozni fogok, mert a telek tárgya az elektromosságról szól, és nem az apartmanok javításáról.

Bútor terv

Az elektromos bekötés előtti első és legfontosabb szakasza a bútorok elrendezésére vonatkozó terv készítése. Ehhez meg kell gondolnia a lehető legnagyobb mértékben, hogy mit és hol telepíthető.

Annak érdekében, hogy jobb képet kapj arról, hogy mit fognak vitatni, megszámláltam a fürdő összes falát és bemutattam őket a terven.

A teljes szélességben a fal szám 1 lesz telepítve sarok fürdő esőzuhany.

A falon a 2-es szám mellett, a fürdőszoba melletti fali tükörrel ellátott mosdó, majd a toalett lesz felszerelve.

A 3-as falon (ajtónyílással) egy elektromos fűtött törölközőt és egy termosztátot kell telepíteni a padlófűtésre.

A 4. számú fal teljesen szabadon marad. Csak egy kipufogó ventilátor kerül telepítésre, de beszéljünk erről kicsit később.

A mosdóban nincs mosogatógép - a konyhában lesz felszerelve.

Itt van egy terv egy fürdőszoba bútorral.

Az egyértelműség érdekében a villamosenergia-fogyasztóinkat vörös színben fogjuk megjeleníteni. Példamban ez egy elektromos fűtött törülközőtartó, termosztát padlófűtéshez és egy kipufogó ventilátor.

Itt elvileg valamennyi bútor és elektromos fogyasztó elrendezése ismeretes, és most már biztonságosan továbbléphetünk az elektromos bekötési terv elkészítéséhez.

Villamos vezetékek elhelyezése és elhelyezése a fürdőszobában

A bekötési rajz egy alaprajz, amelyen minden aljzat, kapcsoló, lámpa, csatlakozódoboz, kapcsolószekrény stb., Valamint a kábelvezetékek lefektetésének módja látható.

1. Világítás és szellőzés

Először is meg fogjuk határozni a lámpák számát a fürdőszobában. Az SNiP 23-05-95 "Természetes és mesterséges világítás" (G melléklet és I. függelék, 65. o., 67. o.) És GOST R 55710-2013 "Az épületeken belüli munkahelyek megvilágítása. Normák és mérési módszerek "(7. táblázat) A fürdőszobában a megvilágításnak 50 (Lx) - 200 (Lk) tartományban kell lennie.

A fürdőszoba területe kb. 4 négyzetméter. A szükséges megvilágítás ilyen helyiségben könnyen megvalósítható négy mennyezeti lámpa szimmetrikus beszerelésével. Azonban a jövőben bizonyos megfontolások miatt nem kellett szimmetrikusan beállítani őket.

Számítsd ki az így kapott megvilágítást, ismerd meg a beépített lámpák fényáramát, elvben nem nehéz - minden egyes lámpa majdnem saját négyzetméterét világítja meg.

Még két lámpa kerül a fali tükörre a mosdó közelében.

Most a tervünkben megmutatjuk a fürdőszoba felszerelésének helyét.

Miután a telepítés befejeződött, érdeklődésre számítottam, mégis megmérném a ténylegesen megvilágítást, amelyet egy luxméternek köszönhetően vettem fel, amelyet egy, a különböző típusú lámpák fényárammal való összehasonlítására használt cikkben használtam.

A mennyezeti lámpák típusát még nem választották ki, de a legfontosabb, hogy figyelembe vegyék a burkolat védettségét (IP kód).

Hadd emlékeztessem önöket arra, hogy cikkemben a fürdőszobai aljzatok beszereléséről szóló cikkemben részletesen elmondtam azokat a területeket, amelyekbe a fürdőszobák és a zuhanyzóterek megosztottak. Azt javaslom, hogy kövesse ezt a linket, és részletesebben megismerkedjen velük. Itt csak néhány kivonatot adok a konkrét példámhoz (zuhanyzós fürdő).

Amint láthatja, két lámpa (a fürdőszoba fölött) az 1. zónába esik, és ott általában tilos azok telepítése. De csak azt takarja, hogy a mennyezet magassága a fürdőszobában 2,5 (m), és a GOST R 50571.11-96 követelményei 2,25 (m) magasságra korlátozódnak. Ez azt jelenti, hogy ezek a lámpák hivatalosan már nem tartoznak a 3. zónába. A fennmaradó két mennyezeti lámpa a 3. zónában van, ami azt jelenti, hogy a ház védelmének mértéke IPO1 lehet.

Mindenesetre jobb, ha IPX4 védettségű süllyesztett mennyezeti lámpákat vásárolnak. Ezen túlmenően a süllyesztett lámpatestek esetében a védelmi fokot elülső oldaluk határozza meg, és a mennyezet mögött elhelyezkedő kapcsolattartó csoport gyakran nem védett a nedvességtől, a kondenzátumtól stb.

Úgy tűnik, itt járt, de mi a helyzet a két lámpával, amelyeket közvetlenül a fal tükörre telepítenek?

A 2. zónába esnek, ahol csak az IPX4 védettségi fokozatú 2. osztályú lámpák telepíthetőek. Az igazság az, hogy a beépített elemek egyértelműen nem rendelkeznek az IPX4 védettségi fokkal.

Mi a teendő? Ebben a pillanatban el kell hagynia.

A szellőztető tengely csatorna a fürdőtől (1,5 m távolságban) a fürdő szélétől (a távoli falig) helyezkedik el, ezért merészen a 3. zónába esik. E tekintetben a ventilátor burkolatának védettségi fokszáma nem lehet alacsonyabb, mint az IPX1, és még jobb az IPX4.

A tengely (nyílás) átmenő furata 100 (mm) átmérőjű.

Egy 100 mm-es ERA 4S ET karimátmérővel ellátott kipufogódoboz, amelynek időzítője van, amelyhez külön tápvezetéket kell biztosítani, ebben a lyukba kerül. Ez a ventilátor IP24 védettségi fokozattal rendelkezik, amely megfelel nekünk.

A fürdőszobában lévő világítást és szellőzést kétgombos kapcsoló vezérli, amelyet a kád kabinján kívül az ajtófogantyú oldaláról szerelnek fel. Ezt magyarázza az a tény, hogy nincs szükség a fényt kikapcsolni a fürdőszobában, szemben az ugyanazon helyiségekkel.

Jelenítse meg a tervet a kétgombos kapcsoló telepítési helyén.

A kapcsoló beépítési magassága 90 cm-re van a kész padlótól, és az ajtónyílás távolsága 15 cm. Ha kicsit kevesebbet veszel, például 10 cm, akkor a kapcsoló túl közel fog megjelenni a bevételhez, ha kicsit többet, például 20-25 cm-t, akkor távolabb lesz az ajtótól, és nem számít, mennyire "barátságos" vele.

Egy gomb bekapcsolja a fürdőszobai világítást, a másik pedig - a ventilátort egy időzítővel.

A tükörben lévő lámpák be vannak kapcsolva a tükörházba beépített kábelkapcsolóval.

Figyelem! A kétgombos kapcsoló helyett egy ideiglenes Livolo kapcsolót állítottam fel egy érzékelővel, így a világítást és a szellőzést egy gombnyomással vezérelheti.

Úgy döntöttem, hogy az elektromos vezetékek csatlakozódobozok nélkül készülnek, így a lakásvilágításhoz tartozó fürdőszoba világítótáblája egy VVG-P kábellel (3x1,5) van, közvetlenül a kettős nyomógombos kapcsolóhoz.

Az egész lakás mennyezetét feszülni fogják, ezért a kábelek lerakását elvégezni fogják. A mennyezetet a megfelelő átmérőjű műanyag klipekkel rögzítem a mennyezetre.

Mivel a SP 31-110-2003 (14.15. Bekezdés) szabályzata szerint a felfüggesztett vagy felfüggesztett mennyezet mögötti elektromos vezetékek el vannak rejtve. Ha nincs éghető bázis, akkor a VVG kábelt vagy a VVGng kábelt műanyag hullámhosszon vagy a VVGng-LS kábellel lehet használni, de már nincsenek hullámok.

Ebben a példában a VVG-P kábelt használtam (lapos), ezért a kábeleket a hullámosságra helyezzük.

By the way, olvassa el a cikket az eltávolíthatóság az elektromos vezetékek a hullámosság. Gondolod, hogy ez egy mítosz vagy valóság?

Így a VVG-P kábel (3x1,5) a lakás árnyékolására vált át, és két kimenő vonal érkezik a világításhoz és a szellőzéshez.

Ezt az egész vezetéket 10 (A) névleges áramerősségű megszakítóval és 30 (mA) szivárgási árammal rendelkező csoportosított RCD védi.

A fürdőszobában a világítás és a szellőztetés vonalait egy hasonló VVG-P (3x1,5) kábelt használtam.

A kétgombos kapcsoló első VVG-P (3x1,5) kábele a mennyezeti lámpák felé halad.

Mind a négy lámpa vonattal összekapcsolódik egymással.

A tükörben lévő lámpatesteket a legközelebbi mennyezeti lámpatest hurokja táplálja egy kábelválasztó segítségével.

A kétkapcsolóból álló második VVG-P (3x1,5) kábelt a ventilátor időzítővel történő futtatására használják.

Néhány fényképet csatolok jelzáloggal a felfüggesztett mennyezet lámpáihoz.

És így gondolja át a feszített mennyezet felszerelését.

Amint a süllyesztett lámpatesteket a feszített mennyezetbe telepítem, azonnal csatolom a már kész megjelenés képeit. Nincs cikkem a lámpatestek telepítéséről a feszített mennyezeten, de van egy részletes cikk egy csillár beépítéséről a feszített mennyezeten, ezért kövesse a kapcsolatot és ismerkedjen meg.

Világítással és szellőzéssel, elvben mindent.

2. Aljzatok és termosztát

Mint korábban mondtam, mosógép nem lesz a fürdőszobában, így nincs szükség üzletekre. Az elektromos törülközőt és egyéb fürdőszobai szükségleteket, például hajszárítót, borotvát stb.

Az a tény, hogy kezdetben ebben a lakóépületben nem volt vízmelegített törülközőtartó, és nélküle valahogy nem volt túl jó, különösen az őszi szezonban. Ezért a fürdőszobában úgy döntöttek, hogy egy háztartási elektromos törülközőtartót (radiátort) vásárol a beépített termosztáttal a Sunerzha (St. Petersburg) gyártó cégtől. 500x400 (mm) méretű és 300 (W) teljesítményű.

A törülközőt a bejárati ajtó közelében a falra szerelték fel, úgyhogy úgy döntöttek, hogy egy kivezetőt telepítenek. Hadd emlékeztessem önöket arra, hogy a fürdőszobákba beépíthető aljzatokat lehet elhelyezni, a legfontosabb az, hogy kövessenek bizonyos speciális követelményeket.

Itt csak néhány fontos ponttal megismétlem.

A fűtött törölközőtartót a fürdő szélétől kevesebb mint 600 mm-re szerelik fel, ami azt jelenti, hogy a 2. zónába esik (lásd a cikk elején található magyarázó ábrákat), és IPX4 védettségű védettséggel kell rendelkeznie. A fűtött törölközőtartó IP54 védettségű, amely teljes mértékben megfelel a feltüntetett követelményeknek.

A zónáknak a harmadik zónában kell lenniük, és rendelkezniük kell az IPX1 védettséggel, de erősen ajánlom az IPX4 aljzatok beszerelését a fürdőszobában (pl. Schneider Electric, Glossa sorozat, GSL000148, IP44).

A harmadik zónát a kád vagy a zuhany szélétől 600 mm-nél nagyobb távolságban kell figyelembe venni (lásd a cikk elején található magyarázó rajzokat).

Podrozetnik telepítése távolsága 15 (cm) az ajtó 120 cm magasságban a padlóról, majdnem a törülköző mellett. Ugyanazon a tengelyen 15 (cm) az ajtótól, csak 30 cm magasságban a padlóról szereltem egy termosztát alösszekötőt.

A termosztát szabályozza a padlófűtés hőmérsékletét. A termosztát telepítésének és csatlakoztatásának módja különálló cikk lesz, ezért iratkozzon fel az "Elektromos jegyzetek" hírlevélre, hogy ne hagyja ki érdekes kérdéseket.

Bár már van egy hasonló cikkem a honlapomon, csak a TP-110 termosztátról. Ha érdekel, menj a linkre és ismerkedj meg.

By the way, ebben a példában az energiatakarékos mag Unimat Sín vasalat 116 (W) kapacitással.

Már elmondtam neked, hogy úgy döntöttem, hogy az elektromos vezetékeket az elosztódobozok nélkül a lakásban találom, így a fűtött törülközőtartó tápellátása és más igényekhez külön kábelcsatlakozó (3x2,5) van a lakáspaneltől közvetlenül az aljára.

Ugyanabból a VVGng (3x2,5) kimeneti kábelből táplált termosztátot biztosít a padlófűtéshez.

Ezt az egész sort egy 16 (A) megszakító és egy 30 (mA) szivárgási áramú csoportosított RCD védi.

Most már meg kell szerezni a fűtött padló és a hőmérséklet-érzékelő vezetékeit az alagsorban.

A fentiek mindegyike megtekinthető a saját videóimban:

Ui Erre talán ez minden. Megosztottam Önnel a tapasztalatomat az elektromos vezetékek beszerelésében a fürdőszobában. Köszönöm mindenkinek a figyelmet. Ha a cikk szerint bármilyen kérdése van, ne habozzon megkérdezni.

70 hozzászólás a hozzászóláshoz "Elektromos vezetékek beszerelése a fürdőszobában (részletes jelentés)"

Összekötsz a kocsikkal? Vagy hogyan?

Osztály!
Dmitri, befejezted a javításokat?

Jurij, a világítás és a szellőzés a Vago (2273-203) lapos terminálokon keresztül csatlakozik.

És miért ilyen részek az alacsony fogyasztású berendezéseken?

Jevgenyij, az egyik cikkemben (itt van - szerencsétlen-villanyszerelő hibák vagy hogyan ne vezessek vezetéket), azt mondtam, hogy az EIR 2.1.14. Pontjának 2.1.1. Táblázata szerint zárt csatornákban lévő vezetékek és kábelek, épületszerkezet vagy vakolat alatt legalább 1 négyzetméter rézmetszetnek kell lennie. Ez azonban általánosabb elvárás, és az elektromos szabályzat 7. fejezetének 7.1.1. Táblázata pontosítja az elektromos vezetékszabályozás szabályait, amelyekben az elektromos vezetékekre vonatkozó előírásokat lakó-, lakossági, háztartási és közigazgatási épületekben határozzák meg. Azt mondja, hogy a csoportos hálózatok vonalainak minimális keresztmetszete legalább 1,5 m2 réz lehet.

Dmitry, kérlek, mondj még egy dolgot: meg kell csinálnod egy külön mosást a mosdóban a fürdőszobában a lakás folyosóján. Mivel ez egy nem tervezett eljárás, kívül lesz. Melyik kábel / huzal alkalmas? PS. A ház régi, tégla, földelés nélkül.

Köszönöm a nagy cikket, mint mindig!

és gondoltam, hogy a lámpatestek összekötése nem megengedett. Szerint a ПУЭ-7, 1.7.144. Az elektromos szerelvények mindegyik nyitott vezető részének a nulla védő- vagy védő földelővezetékhez történő csatlakoztatását külön ágon kell elvégezni. A vezetőképes részek egymás utáni felvétele a védővezetékbe nem megengedett.
Nem így van?

Dmitry, de nem értem, hogyan kell a lámpákat a tükör felett táplálnod, vettél egy vonatot egy közeli lámpából? Hol származik az állandó fázis? Vagy hiányozok valami?)

Miért használta 30 (mA) szivárgási áramú RCD-t? Ez ugyanaz a nyers helyiség, és 10 (mA) nedves helyiség esetén

Úgy tűnik számomra, hogy nem lehet elrejteni a tápkapcsoló 2-cc-es dobozában és két ágban, amelyek különböző nullákkal dolgoznak.

Dmitry, köszönöm.
Melyik programban készült a rajz?

Jevgenyen, ha a mosógépet elkülönítve szeretné felhúzni, és semmi mást nem csatlakoztat ehhez a csatlakozóhoz, VVGng kábelt (3x1.5) használhat, bár jobb lesz minden (3x2.5). Az első esetben a gépet 10 (A) értékre kell állítani a műszerfalon, a második esetben 16 (A). Nos, ne felejtsd el az RCD-t 10 (mA) értékkel Ez egy külön vonal. Bár teljesen engedélyezett 30 (mA).

Elizabeth, igazad van. Lehetőség van kábelek és aljzatok összekötésére egy hurokkal, de a legfontosabb, hogy a PE-vezetőket megfelelően lehúzzák, pl. nem sorba kapcsolják, hanem külön tábla a tápvonalból az egyes lámpákhoz. Erről rövid idő alatt külön cikket fogok írni.

Anton, a tükörben lévő lámpák fényereje a legközelebbi mennyezeti lámpából vett. Így a tükörben lévő lámpák csak akkor világítanak, ha az általános világítás be van kapcsolva. És a másik nem szükséges. Ha a tükörben lévő lámpákat továbbra is az általános világítástól függetlenül kell vezérelni, akkor külön kábelt kell elhelyezni.

Fedor, ez így van, de azzal a feltétellel, hogy a fürdőszoba áramellátása külön történik. SP 31-110-2003, А.4.15. Pont Az egészségügyi kabinok, fürdőkádak és zuhanyozók esetében ajánlott legfeljebb 10 mA névleges differenciáltörőáramú UZD-ket telepíteni, ha külön vonalat rendelnek hozzá, más esetekben, például egy szalagfülkékhez tartozó egy vonal használata esetén, konyha és a folyosón, a legfeljebb 30 mA névleges differenciáláramú frekvenciaváltókat kell használni.

Annak érdekében, hogy a megbízhatóságot és az elektromos biztonságot ne takarítsa meg, az RCD panel 30 (mA) -re van állítva a központban, amelyből a fürdőszobát, a folyosót és az egyik szobát működtetik. Így az RCD-nek 30 (mA) értékűnek kell lennie. Itt van egy megerősítés az OES-től, p.7.1.82. A kültéri és különösen veszélyes és nagy kockázatú területeken, például a 3 fürdőszobában és az apartmanok és a szállodai szobák zuhanyzószobáiban, a kültéri csatlakozóhálózatokat ellátó csoportvonalak számára legfeljebb 30 mA névleges működési árammal rendelkező UZO telepítése kötelező.

Andrey, három kábel (3x1.5) érkezik a kapcsolóhoz, egy tábla a panelből, kettő - kimenő. Minden rendben illik. Ráadásul egy kicsit magasabb a megjegyzésekben, azt mondtam, hogy a világítási áramkörök összekapcsolásakor a Vago lapos termináljait használom (2273-203).

KVS, a Microsoft Visio-t vette fel. Tetszik nekem, könnyű és egyszerű rajzolni, bár különféle könyvtárakat adtam hozzá.

Dmitry: "Ugyanazon a tengelyen 15 (cm) az ajtótól, csak 30 cm magasságban a padlóról, a termosztát aljzatát telepítettem."
Hogyan működtethető ilyen magasságban (termosztát) (be / ki, állítsa be a kívánt hőmérsékletet)? Nem kényelmes. Vagy vannak árnyalatok?

Helló A PUE-ben található a 7.1.52. Pont, amely megtiltja az ellenőrző készülékek beépítését az egészségügyi helyiségekbe. Összezavarodott egy szabályozó jelenléte egy meleg padló a fürdőszoba és a magassága a telepítés.

Maxim, nincsenek szigorú követelmények, mindez az alkalmazhatóságtól függ. Általában a kapcsolási szinten van beállítva, azaz 90 cm magasságban a padlóról. De az én esetemben az építők a matrac nagyon rövid végeit és a hőmérséklet-érzékelőt elhagyták, ezért a termosztátot ugyanazon a szinten kellett elhelyeznie a lakás aljzataiban, azaz 30 cm-es magasságban. Ellenkező esetben telepítenie kell a csatlakozódobozt és fel kell szerelni a vezetékeket, és amint azt már említettem, a huzalozás egyetlen csatlakozódoboz nélkül történik.

Andrew, egyetértek, de kivételként ez megengedett, a fürdő szélétől mért távolság mellett (3. zóna). Személy szerint én nem látok semmi kritikát ebben.

Andrei, mi értelme zavarba? Van egy RT a fürdőszobába a bejáratnál, a padlótól 300 mm magasságig, 10 éves - nincs probléma (a versben...)
Ismét hogyan tudsz létrehozni egy ilyen környezetet a fürdőszobában - harmat, köd, csepp a mennyezetre és a falakra... ha nem te személyesen, akkor mások, mitől félsz egy ilyen környezetben tervezett eszközért? Érti, hogy a panelt az SU- Kényelmes? Világos?
Milyen gyakran változik a hőmérséklet, mit gondolsz? Válasszon néhányszor évente. Probléma? Különösen azért, mert ott a skála nagyon feltételes, és a sarkokra, nem pedig a skálán kell beállítania. De mit kell bevinni a panel PT-programozójába. Az üres padlót nem kell melegíteni, délután 2-kor, ha otthon csak egy macska / kutya van.

Nagyon nagy érdeklődéssel olvastam ezt a cikket, és néhány kérdésem volt a TP termosztát telepítésével és elhelyezésével kapcsolatban.
1. Mi okozta a TP termosztát beépítésének szükségességét a fürdőszobában, nem jobb, ha kívülről csináljuk?
2. Miért olyan alacsony a szabályozó? Használata, úgy tűnik számomra, nem lesz nagyon kényelmes.

Köszönöm előre.

- Andrew, mi bánt meg?
Csak az EMP pontjai veszik körül, ahogyan sok szakértő figyelmet fordít rá, és a köd képződésének lehetetlensége ebben a vitában nem segít.
Ez olyan, mint egy pont a rejtett kábelezésről a faházban és a cső vastagságában: úgy tűnik, hogy valakinek szüksége van egy vízvezetékcsőre, valaki azt hiszi, hogy a fémcső elegendő.
Ráadásul a szerző gyakran hivatkozik a PUE-re, ezért érdeklődött a véleményét illetően.
És a telepítés magasságáról, a belső perfektista vagyok felháborodva))

Uraim, mi a probléma? Azt akarom, hogy jól, szemmel tartva az NTD-t, csináld! Mi / aki beavatkozik?

- Uraim, mi a probléma? Azt akarom, hogy jól, szemmel tartva az NTD-t, csináld! Mi / ki áll meg?
Senki sem zavarja. Itt volt a kérdés a szerzőnek, mivel gyakran utal "NTD minden" -re, de ebben az esetben a telepítés nem a PUE-n történik. A szerző kifejtette álláspontját, így nincs több szavazata rá.

Helló Dmitry! A rokonok a fürdőszobában feszítik mennyezetüket három lámpával halogén kapszula lámpával Osram ECO 33W (40W) 220V G9. A vonal végén lévő lámpák egyikében a lámpa égett, nyilvánvalóan a patron miatt (az egyik oldalon fekete lett). A másik két lámpa égett Polnakala-ban. De ha kézzel mozgatod őket, akkor egy ideig normálisan égnek, majd ismét teljesen felmelegednek.
Vettek egy lámpát, beillesztették - mindenki gyengén ég. Eltávolította az érvénytelen lámpát, a többi lámpa alig ragyogott. Az automatikus nincs kiütve. Mi lehet a probléma? Kérlek, kérlek.

Andrew, ha a szerző megbocsát nekem, akkor - Dmitry, sajnálom a kezdeményezést, igen. mindent szigorúan ír a normatív és a műszaki dokumentációnak megfelelően, nem jön ide, mi a lényeg, ha minden itt helyes, sok más weboldal és NTD van.
A szerző teljesen logikusan írja le döntéseit például egy meleg padlóval és szálláshellyel a Tádzsik Köztársaságban, a választási jogotok a normák és a valóság között.
Péter I a törvényben azt írta: "Ne tartsd meg a szabályokat, mint egy vak falat, mert a parancsok ott vannak írva, és nincsenek idők és alkalmak."

Felületi tényező, vajon Peter válaszolna a szakértő megjegyzéseire, mint tervező, a projekt koordinálása során?
Az elektromos vezetékek cseréje mellett én, és a szerző is, "kivételként" nem tartja be az NTD-t, ha ez nem kritikus és nem okoz kárt.
A kérdés a tervező szemszögéből állt, hangos magyarázatokat akartam hallani az esetleges referenciákkal az NTD-vel kapcsolatban, vagy ennek a bekezdésnek a értelmezésével, amint fent említettem, a szerző gyakran idézi az EIR-t))
Valószínűleg félreértettél, nem hívom fel a kapcsolókat a fürdőszobán kívül

Néhány megjegyzés: személyesen csatlakoztatom a ventilátort két helyről - a második kapcsolót a tükör mellett (1,5 m magasságban) helyeztem el, ugyanabban a helyiségben egy fúvóka (hajszárító, elektromos borotva) és egy erkala lámpa kapcsolója. különösen a zuhany), a ventilátorra nincs szükség, és a vízkezelés után be kell kapcsolni a folyosóra, ami kellemetlen. Vilniusban divatossá vált, hogy a WC-ben és a folyosókon (átkapcsolón keresztül) éjszakai műszakokat telepítsen - a falba épített egyfalú jéglámpák (magasság -30 cm, mozgásérzékelővel lehetséges); szükséges, elegendő háttérvilágítás. A termosztát magassága (30 cm) - biztos vagyok benne, hogy ezt a meghibásodott hőérzékelő kényelmesen cserélje.

Andrei, mindenütt írtam, és én itt leszek, hogy ne vigyék ki a bontatlan bitet és bájtot a hálózatokon, egyszerre mindent meg kell írni. Ha ez a projekthez van egy dolog, ha a hét, a ház egészen más. Megértettem.
Ami a fűtött padló ugyanazon RT-jét illeti, nincsenek olyan beállítások, amelyek működnek ott, de a panel cseppekkel van bevonva, mert Legalább IP31 teljesítményt

Ez egyáltalán nem az a tény, hogy az RT-nek bizonyos fokú védelme lesz az IP31-nek. Például a termosztát PT 110 védettség IP20. By the way, a szerző hivatkozik egy cikket a telepítéséről a TP, és az egyik fotó nagyon világosan mutatja a védelem mértékét.

És mi akadályozza meg a helyes dolgot - a megfelelő dolog megvásárlása, és nem a karjaidat a probléma miatt, ahogyan az az értelemben... és hol kapja meg...? Sokszor azt mondta, nem nulla időtartamú, azaz nulla opcióval. és nem volt olyan, mint a TA RT-vel, és a védelem mértékéről. Most vannak lehetőségek, úgyhogy kezdd el velük és vásárolj meg a megfelelőt.

Valójában mi akadályozza meg a jogot? De néha nem számít rád, mert némi munkát már elvégeztünk, és kiderül, hogy "De az én esetemben az építők a matrac nagyon rövid végeit és a hőmérséklet-érzékelőt elhagyták, ezért a termosztátot ugyanazon a szinten kellett elhelyeznem a lakás aljzataiban, azaz 30 cm magasságban. "

Dmitri, de mi van a gyors észrevétlen ponttal?
7.1.52. A szaunákban, fürdőszobákban, fürdőszobákban, szappanfürdőben, gőzkamrákban, mosókonyhákban stb. a kapcsolóberendezések és a vezérlőberendezések telepítése nem megengedett.
A mosdókagyló és az 1. és 2. zóna (GOST R 50571.11-96) helyiségeiben a fürdőszobákban és a zuhanyzókban kábelek által működtetett kapcsolók beszerelésére van lehetőség.
A kérdés nem a szemöldök, hanem a szem))) Hogyan kezeljük a padlófűtés érzékelőt, és milyen eszközosztályt tulajdonítsunk hozzá? Nem irányítom a készüléket ?! Mindig kívülről teszem őket. Megsértés próbálkozás! ))) Gondolkozzunk... És egy másik kérdés. Van egy kábel - három mag és szerelvény "talajon". Ha ez nem titok, honnan szerezted azt onnan...?

"Több és több alkalommal hogyan sikerül ilyen környezetet teremteni a fürdőszobában - harmat, köd, csepp a mennyezetre és a falakra..."

Könnyen. Kapcsolja be a zuhanyt, és öntsön forró vizet a fürdőbe. Gőz jön, és az egész fürdő vizes ködben lesz harmattal, és cseppent a tükörre és a falra. Milyen gyorsan függ a fürdőkád méretétől és a forró víz hőmérsékletétől.
Annyira meleg fürdő vagyok mosás előtt.

Üdvözlünk!
Nem vagyok villanyszerelő, ezért valószínűleg nem értettem...
Miért nincs föld (kereszt) az áramkörben, és miért van a ventilátornak két fázisa és egy működő nulla?

Rinaz, mert nincs valami a földre és miért, csak nézd meg az áramkört. Műanyag. És három következtetés, de nem két fázis! ugyanabból az okból, két üzemmódban, idõzítõvel és anélkül

Jó napot! minden a legmagasabb szinten festett - egy dolog nem világos: miért kell három vonalat összekötni egy lámpán? A normák szerint két vezetéket lehet csatlakoztatni egy terminálhoz, de nem három! Nem lett volna könnyebb a lámpatesteket a tükör felett lenyelni az alsó bal lámpatestből - a kábelvonal kissé meghosszabbodott.

Helló, Dmitry Már évek óta előfizető vagyok Nagyon elégedett vagyok Köszönöm a cikkeket Részletes tájékoztatást kaphatok arról, hogyan lehet a konyhában a főzőlapot, a sütőt és a mosogatógépet összekötni egy meglévő kábelről anélkül, - ha igen, hogyan? Köszönjük előre a válaszát!

Szergej, lehetséges volt, és így! De ez nem számít, mert A lámpatesteket a Vago terminálokon csatlakoztatom, így az én esetemben háromszoros terminálokat használok.

Alexander, nincs probléma. Írj nekem egy levelet.

Semmi esetre sem tehetünk a 16A-os vezetéknél 3x1,5 kimenettel. Mert tudod és tudod, hogy nem kell nagy erővel csatlakozni az eszközökhöz. De előfordulhat, hogy eladja a lakást, és a vásárlók nem fognak tudni erről a "korlátozásról". Ennek eredményeként közel a tűzhez. Van egy személyes példája.

Grigory, honnan szerezted ezt? Általában egy kábelt (3x2,5) helyeznek el a pajzsból a kimenetre, és ezt a vonalat egy automatikus 16 (A) védi. Mindig azt tanácsolom magamnak, hogy megvédjem az ilyen vonalakat az automatikus 16 (A) -al, többet erről az automatikus gépek BTX-ről szóló cikkében.

Ezért:
"Jevgenyen, ha a mosógépet elkülönítve szeretné bekapcsolni, és semmit sem csatlakoztat ehhez a csatlakozóhoz, használhatja a VVGng kábelt (3x1.5), bár jobb lesz minden (3x2.5)."

Grigory: (2013/11/20 at 11:25 lehetséges VVGng kábellel (3x1.5), bár jobb (3x2.5), biztonságosabb lesz). Ezután a VVGng kábelt (3x1.5) 10 A különbséggel védeni kell.

Mit fogsz beilleszteni egy olyan fürdőbe, amely 1,5 mm-es, a négyzetek kicsiek? Van egy külön beszélgetés a mosógépről, ezek mindenféleek.

"Mit fogsz beilleszteni a fürdőszobába úgy, hogy az 1,5 mm-es, a négyzetek kicsiek lesznek?" Van egy külön beszélgetés a mosógépről, mindenféle.

Mosógép, vízmelegítő, fűtőberendezés (ha fel kell melegíteni a fürdőszobát, ha a fűtést nem kapcsolja be) stb.

És mi a funkció a piros vezeték a ventilátor (a diagram)? És miért keresztezik a földi vezetéket?

Pont vagyunk!... a mosógépről külön beszélgetés...! írták. Ez a fürdőszobában lévő hajszárító, elektromos / borotva stb. a kis dolgokat, amiket Ön és felesége időnként igényel.
A mosógép és így tovább, a fürdõszobában élõ fogyasztók nem lehetnek, ez egy beszélgetés és egy külön huzalozás.
Ezen kívül a huzal 1,5 mm.kv. álljon csendben kilowatt a horog. Nem elég? Lehetséges, hogy a fürdőszobában egy konnektor van, és egyidejűleg három-öt meghosszabbító vezetéket is.
Ön egy SM-t tervez a fürdőszobában, egy külön konnektorba teszi, nem felesleges, vagy 2,5 mm-es négyzetet húz mindenütt. és ne habozzon.

Dmitrij, csak most jelent meg, miért nincsenek események a potenciál további kiegyenlítésének rendszerén?

SAW, elég, hogy a kábel annyi erősítőt tartson, mint a megszakító, ahonnan az aljzat csatlakoztatva van. A 3x2.5 használatával kapcsolatos tanácsok nem a teljesítmény, hanem azért, mert a gátlástalan gyártók alábecsülték a tényleges kábelkeresztmetszetet.

Alexander, egy kicsit magasabb az olvasás... mert nincs mód a földre és miért, csak nézd meg az áramkört. Műanyag. És három következtetés, de nem két fázis! ugyanabból az okból, két üzemmódot, időzítővel és anélkül (c)?
Nagyon egyszerű a ventilátor neve, admin írta ugyanazt !, keresse meg a kapcsolási áramkört, igen / nem?

Andrew: mi a kiegyenlítésük, ezek a potenciálok, ha minden a műanyag és a kerámia körül van?

Egyenértékelje őket a PE-hez csatlakoztatott árnyékoló busz szárán. Ha alapozó, vagyis az aljzatok védőérintkezői vannak, van egy elektromos padlófűtés, vannak olyan csövek, amelyek nekem úgy tűnik számomra, hogy fém, fürdő, ha fém

Felületaktív, köszönöm a választ! Meg kell földelni az aljzatokat?

Rinaz, ha lehetséges, talajba. Igaz, hogy sok fogyasztó számára ugyanaz a hajszárító, porszívó és szerszámok, köztük egy kétpólusú dugasz semmit sem tud földelni. Mosógép, kazán - biztosan.

Andrei kérdésére 2010. január 11-én, 10: 52-kor csatlakozom: a cikk nem említi a potenciálkiegyenlítést, amely a szerző minősítése során nem lehet hiba. Magyarázza meg a nem szakembereknek, hogy miért nincs ebben az esetben egy propuláló rendszerre vonatkozó rendelkezés? Nincs általános háztartási rendszer? Ebben a fürdőszobában nincs vezetőképes alkatrészek, amelyek a szobán kívül mennek? Vagy más okokból?

az elektromos készülékek bármely csatlakozási pontja, a fürdőszobában lévő világítás nem lehet közelebb 60 cm-re a zuhanytálcától vagy a fürdőtől

Miért kell alacsonyan függeszteni a függesztett mennyezetet, ha a szoba magassága lehetővé teszi, hogy sokkal magasabbra tegyen? Stol 2m ^ 3 helyet!?

És hogyan foglalja el ezt a helyet? Rendezzen egy polcot a könyvekért? Felakasztja a padot? Használható kapcsolószekrényként? Helyezzen spotlámpákat és füstgenerátorokat? Rendelkezik egy minibárral? A kedvenc nagymama fotói?

És nem írtak semmit a mosogató közelében lévő aljzatokról, és kiegyenlítették a potenciálokat.

És ha vannak a ppr csövek a függesztett mennyezet mögött, akkor hogyan és milyen módon jobb a mennyezeti elektromosság felépítése?

Helló
Az 1,5 mm2-es kábellel védeni kell a konnektorból és a fürdőszobában lévő kábelt.
Lehetséges-e a 16A differenciálmű telepítése a 10A egypólusú automata után, az RCD helyett? Egy ilyen tandem működik-e helyesen?
Ennek a csere-differenciálműnek az oka van raktáron, és az RCD-t meg kell vásárolni.

IGEN AV plus UZO, érdemes megismételni egy másik AB-vel? Tegye YES-et, bár ez nem a legjobb megoldás, ha nem teszi lehetővé az ok megállapítását, bezárását vagy szivárgását. Írja be a YES billentyűt.

Típus HELL 12m S16.
Az átfedések jelentése az, hogy csökkentsük a túlterhelés jelenlegi válaszait, mert C16 sok a kábel 1.5mm2.
A kábel már le van fektetve, nem lehet megváltoztatni.

Ha igen, tegye, ne vásároljon ugyanazt a 10A-t. És mi lesz benne a konnektorban?

Alex, nem a legjobb megoldás, de lehetséges.

Köszönöm a választ.
Socket a hajszárító, curling, tölthető a telefon.
És miért nem a legjobb megoldás?

Alexey, ahogy mondják, kiderült, hogy "olajos vajas". A szabályok szerint automata és RCD vagy difavtomat telepítés szükséges. De ha nem találsz egy difavtomátot 10 (A) névleges árammal, akkor ezt a vonalat használod, de mintha differenciális védelem lenne. Ennek ellenére senki sem szüntette meg a rövidzárlat és a túlterhelés elleni védelmet a difavtomatban - működési folyamata csak 16 (A) névleges árammal. Ez további védelmet biztosított a túlterhelés és a rövidzárlat ellen, de ez nem jelenti azt, hogy a megoldás helytelen, csak egy kicsit nem szabványos, de a legfontosabb az, hogy funkcionális és teljesen működőképes.

Ha így gondolkodik, egy ilyen megoldás előnyeit egyáltalán megtalálja, például védelmi redundanciával vagy a vonal károsodásának (rövidzárlat, túlterhelés vagy szivárgási áram) jellegének meghatározásával, attól függően, hogy melyik eszköz működik (automatikus vagy differenciális), ha persze A Differtomat külön nem rendelkezik ilyen funkciókkal.

Dmitry (Admin), válaszoljon a DPCG hiányáról?