Legfontosabb > Csapok

Fali lámpák felszerelése a fürdőszobában villanyszerelő nélkül

A fürdőszobában található világítótestek helyes megválasztása és elhelyezése fontos szerepet játszik. Egy kis helyiségnek világosnak kell lennie. Ez vizuálisan tágabbá teszi. A higiéniai eljárásokhoz jó megvilágításra is szükség van (az ISO 8995 szabvány legalább 200 Lx-et ír elő). A legjobb megoldás a fali lámpatestek beépítése a fürdőszobába: nemcsak fényes fényt adnak, hanem vonzó megjelenésűek is.

tartalom

A szoba megvilágításának kiszámítása ↑

A szabályozási dokumentumok 200 lx-es fürdőszobát írnak elő. Ha a terem területe 10 m², akkor 200 × 10 = 2000 Lm (ha leolvasható fényáramra). Rögzítse újra ezt a számot az eszközök teljesítményéről wattban.

A mennyezeti lámpáknál a fényáram közvetlen, ami 200 Lm / m² = 200 Lx. Annak tudatában, hogy egy 75 W-os izzólámpa 935 Lm-es fényáramot bocsát ki, megállapítható, hogy csaknem két izzó elég 10 m²-es területre. Hasonlóképpen számíthatja ki a fényforrások más típusát is - halogén, fluoreszkáló, LED. Az utóbbiak a legkedvezőbbek, mert egyre népszerűbbek.

Milyen lámpákat használnak a fürdőszobában ↑

Az izzólámpák fokozatosan lemerülnek a történelemben. Ennek oka nem csak a magas energiafogyasztásuk: a működés során nagyon melegek, ami veszélyes a műanyag számára. A hő teszi sárgává, és tüzet lehet. Nem a kedvük és méretük miatt, ami miatt le kell fektetni a felfüggesztett mennyezet ládáját.

A kompakt energiatakarékos fénycsövek kevésbé fűtöttek, de a magas költségeket nem igazolja az élettartam.

A halogén készülékek egy üveg lombikba helyeznek, amelyben egy filamentum van benne. A lombik belsejében bróm vagy jódgőz, ami nem engedi, hogy a volfrámszálak égjenek ki. Ez növeli a halogén lámpák élettartamát.

A LED-es lámpák LED-ek - félvezető eszközök alapján vannak összeállítva. Nem melegszik fel, ami azt jelenti, hogy a legkedvezőbbek és optimálisan alkalmasak a fürdőszobában. Míg ők a legdrágábbak, de a kereslet növeli az árcsökkenést.

Előnyösen alacsony feszültségű lámpákat használjon. Ehhez a felfüggesztett mennyezet alá egy 220/12 V-os leereszkedő transzformátort kell felszerelni, a transzformátor teljesítményét az összes lámpa teljes teljesítményével összhangban kell kiválasztani (plusz bizonyos mozgást igényel).

Elektromos szerelés ↑

A telepítés megkívánja a fényforrások megfelelő helyét. A helyiség minden területét ki kell világítani, ezért a csatlakoztatáshoz szükséges kábelcsatlakozókat előzetesen meg kell vizsgálni és a mennyezeti aljzatra kell alkalmazni. A lámpák bizonyos sorrendben vannak elrendezve, és nem véletlenszerűen.

Elektromos huzalozás esetén 1,5 mm² keresztmetszetű réz monozhilami kábelt használjon (2,5 mm2-es vezetékre). Helyezze a kábelt (pl. GDP-2 × 1,5) a helyiségen kívüli elosztó dobozból.

Ha felfüggesztett mennyezet beszerelését tervezik - a forgácsolást nem alkalmazzák: a kábelt tartószerkezettel rögzítik a mennyezetre. A munka befejezése előtt a vezetékeket szigetelni kell.

Hogyan kell megfelelően csatlakoztatni a lámpát a fürdőszobában ↑

Gyakran a mennyezet varrat nélküli műanyag panelekből készül. Egy fából készült láda (vagy fém profilok dobozával) vannak felszerelve. Az alaptól (beton padlótól) a lerakathoz való távolságnak olyannak kell lennie, hogy a lámpatestek rejtett részét ott helyezze el.

Azokban a helyeken, ahol a tervezett fényforrások telepítése, a panelek egy építő késsel vágódnak le. A lyukaknak olyan átmérőjűnek kell lenniük, hogy a műanyag egyenetlen szélei dekoratív bevonattal vannak bevonva. A kábelek vezetékei a készülék csatlakozóihoz vannak csatlakoztatva, amelyet a mennyezetre rugós rögzítők segítségével rögzítenek.

Egy másik befejező módszer a nedvességálló gipszkarton használata. Ez lehetséges a jó szellőzésű helyiségekben. A gipszkarton rögzítve van a rekeszhez a szükséges távolságtól a bázisig. A lyukakat korona-fúvókával és elektromos fúróval vágják. Sima felületűek. A világítási elemek beszerelését a fenti módszerhez hasonlóan végezzük.

A harmadik kikészítés módja - poli (vinil-klorid) stretch film használata. Minden előkészítő munkát ugyanúgy végzik el, mint a gipszkarton és a műanyag mennyezetburkolat esetében. De a telepítés során a fény kell speciális műanyag gyűrűket. Átmérőjük megfelel a test rejtett részének átmérőjének. A gyűrűk a filmhez vannak kötve, amelyet éles késsel vágnak. Legyen óvatos: véletlenül megérintheti a filmet a kés éle szélével, tönkreteheti a mennyezetet. Sűrű műanyagból készült gyűrűk szükségesek ahhoz, hogy a rugós reteszek megbízhatóan tartsanak egy pontot. Javasoljuk a LED-es lámpák telepítését: gyakorlatilag nem melegítenek, nem veszélyesek a polivinil-klorid filmre.

A lámpa beépítése a fürdőszobába függetlenül elvégezhető, ha a ház tulajdonosa ismeri az elektromos munkák árnyalatait, az elektrotechnika alapjait, ha nem, szakértőket kell hívnia.

Lámpák a fürdőszobában a mennyezeten: típusok, elhelyezés elve, beépítési árnyalatok

Nem számít, mennyire eredeti a belső tér, minden rosszul tévesztheti meg a rossz fényt. Nem meglepő, hogy a világítás kérdése meglehetősen fontos helyet foglal el, amikor különféle célokra rendezi el a helyiségeket.

Ráadásul a fürdőszoba nem kevésbé fontos, mint más funkcionális helyiségeknél. A komfort és kényelem tökéletes légkörének megteremtéséhez helyesen kell kiválasztanunk a fürdőszobában lévő lámpákat a mennyezetre, figyelembe véve az elhelyezésük és a beépítésük szabályait.

Mit kell figyelembe venni az eszközök kiválasztásakor?

A tervezési projekt létrehozásakor szükség van a lámpa optimális modelljének megválasztására, figyelembe véve a helyiség jellemzőit, a befejező anyagok kialakítását és textúráját.

Például a beépített modellek nem alkalmasak monolit betonlemezből készült, mennyezetre szerelhető fürdőszobával. Ebben az esetben jobb, ha a felső szerkezetet vagy mennyezetet csillárok formájában használják.

A stílusos belső tér és a kényelmes környezet kialakítása érdekében különös figyelmet kell fordítani a világítóberendezések megválasztására. Ebben az esetben figyelembe kell venni a lámpák kialakítását, jellemzőit, méreteit, teljesítményét, a készülék rögzítésének módját és további szerkezeti elemek szükségességét.

Ha a fürdőszoba nagy, akkor egy gyönyörű csillár szervesen néz ki. Azonban a pontminták, amelyek helyesen és egyenletesen oszlanak el a mennyezeten, lehetővé teszik számodra, hogy egy stílusos belső teret hozzon létre, amely figyelembe veszi a tendencia alakulását.

A lámpatestek kiválasztásakor figyelembe kell venni a következő tényezőket:

 • a helyiség és a lámpák közötti távolság;
 • a helyiség elrendezése, bizonyos területek kiemelése;
 • a műszer elrendezésének szintje;
 • stílusos belső irányba;
 • falak, padlók, bútorok és szaniterek színtartománya;
 • a tükrök, feszítőszerkezetek, kerámia burkolatok és más, a fényt tükröző felületek jelenléte.

A telepítés megkezdése előtt figyelembe kell venni a fényforrások elrendezését és a lefektető kábelek árnyalatait. Egyes modellek által kínált gyártók a tartományban, meg kell teremteni a különleges feltételeket.

A termékek minősége közvetlenül befolyásolja az élettartamukat. A beépített vagy a felső lámpák költséges márkájú modellei kedvezően hasonlítanak az olcsóbbakhoz. Minőségibb, kopásálló, ezért hosszú ideig tartják esztétikai megjelenésüket.

Annak érdekében, hogy elegáns és eredeti belső tér kialakuljon a fürdőszobában, nem szabad megfeledkeznünk a biztonságról. A magas páratartalmú helyiségekbe történő beépítésre szánt elektromos berendezéseknek a legmagasabb szintű védelmet kell biztosítaniuk, amely megfelel az IP65 jelölésnek.

A magas páratartalmú helyiségek kialakításakor bizonyos szabályokat be kell tartani. A biztonságos helyiségvilágítás megszervezése segít az ilyen ajánlásokban:

 • csak olyan vízálló készülékeket használhat, amelyek védelmet nyújtanak az IP24 ellen;
 • a magas páratartalom mellett, hogy kisfeszültségű készülékek legfeljebb 12 V-ot helyezzenek el;
 • fürdőkád vagy zuhanyozás mellett használjon 2. osztályú védőeszközöket;
 • kívánatos, hogy minden fémrész rozsdamentes acélból készült vagy korrózióálló tulajdonságokkal rendelkezzen;
 • az izzókat és az elektromos készülékek egyéb fűtőelemeit védőburkolattal vagy árnyalattal kell felszerelni.

Emlékezzen a fénysugarak jellemzőire és tulajdonságaira is. Tehát a mosogató mellé jobb lágyabb lámpát használni. Ellenkező esetben a tükörben egy kissé sápadt bőr fog tükröződni, ami megakadályozza a smink megfelelő alkalmazását.

5x2 m méretű fürdőszobához elegendő 2 60 wattos lámpa. Használhat két lámpát, amelyek egymástól távol vannak egymástól, de ebben az esetben a tükör további megvilágítást igényel.

A fürdőszobai felszerelés típusai

Bármely helyiség kialakításakor fontos, hogy megfelelően válasszon és telepítsen olyan világítóberendezéseket, amelyek kombinált fürdőszobával vagy külön fürdőszobával különböző kritériumok szerint alcsoportokba vannak besorolva.

Hely és nedvesség ellenállás szintje

Fényforrások telepíthetők a hely különböző pontjain. Ettől függően falra szerelhető, mennyezetre szerelhető, padlón álló, zuhanytálcába vagy tükörbe ágyazva.

Tüntesse fel a mennyezeten lévő szokványos és nedvességálló lámpákat a fürdőszobában. A második lehetőség a magas páratartalmú helyiségekbe történő beépítésre szolgál.

Nedvességálló anyagokból készültek, és kialakításuk nem teszi lehetővé a vízbefúvást a készülék belsejébe.

Elosztva az elhelyezés módszerével

A lámpatestek nyithatók és süllyeszthetők. Ezek az alcsoportok abban különböznek egymástól, ahogy vannak - a mennyezetre vagy a szoba falára.

Attól függően, hogy ezek a tényezők, lehetnek pont és medál vagy fal.

Annak a ténynek köszönhetően, hogy a fürdőszobában megnövekedett páratartalom van, jobb használni az árnyalatú lámpákat. Ha hagyományos lámpákat használ, az érintkezők gyorsan oxidálódnak. Ezáltal az eszköz használhatatlanná válik.

Beépített és felületi modellek

A piac széles skáláját kínálja a különböző típusú lámpáknak. A mennyezethez vagy a szint fölé lehet csatlakoztatni, függetlenül a gipszkarton típusától, a feszességtől, a szétszereléstől.

Az eszközök felszerelésének módjától függően három típusa van:

 • overhead;
 • beágyazott vagy beágyazott;
 • poluvreznye.

A különböző behatolási paraméterek megakadályozása. Ezért a választás az, hogy figyelembe vesszük azt a távolságot, amelyet a mennyezet lecsökken a helyiségben.

A mennyezet mérete mögött legalább 40 mm. Az egyes világítási rendszerek esetében a felfüggesztési rendszereket 85-100 mm-rel kell csökkenteni, ami elfogadhatatlan az alacsony mennyezetű fürdőszoba esetében.

Beágyazott eszközökkel a fény lefelé irányul, így nem terjed ki a mennyezet teljes felületére. A hely helyileg megvilágítja a helyet, lehetővé téve, hogy a fürdőszobában sötét háttérvilágítást hozzon létre.

Ez a legjobb megoldás az alacsony mennyezetű szobákhoz. Lehetővé teszik a lakástulajdonos számára, hogy egy eredeti belsőépítészetet hozzon létre, minimális alapokat befektetve.

A felső fényforrások sajátos árnyalatúak, ha a helyiségben egy feszített mennyezet van elhelyezve. A felfüggesztéseket úgy kell használni, hogy a szövet bevonat vagy a film ne mozduljon működés közben.

Az ilyen modellek látványosak és stílusosak lesznek a modern belső térben. Fényes, fényes, textúrájú, fényes és fényes anyagokat tartalmaz.

A féldarab technikai része a mennyezet belsejében van elhelyezve, a mennyezet kívülről.

Telepítésük a mennyezetszerkezet mögött szükséges. Ebben az esetben a fény a síkra merőleges, és a helyiségben szétszóródik, ami lehetővé teszi a villanykörték hatékonyabb használatát.

Forgó és nem forgó eszközök

Az irányító fény lehetővé teszi, hogy megtalálja a megfelelő megoldásokat a különböző zónák világításában. Emiatt a forgatómodelleket gyakran célzott forrásokként használják.

Egy viszonylag egyszerű kialakítással különböztetik meg őket - a készülék teste a mennyezet mennyezetében van rögzítve, külső része forgatható.

Az eszközt különböző irányokba lehet forgatni, és a fénysugarat egy meghatározott területre irányíthatja. A fürdő, zuhanyzó, mosdó és öltözőasztal kiemelésére szolgál.

Ez a fajta lámpa kiválóan alkalmas a belső egyedi fényes elemekre való összpontosításra - hatékonyan szolgálja az egyedi váza, vonzó panel vagy eredeti virágkompozíció.

A rögzített szerelvényeket fix rögzítéssel és célzott megvilágítással különböztetik meg. Bekapcsolt állapotban a fénysugarak egy irányban, általában lefelé irányulnak.

A nem forgó modellekből származó fény racionális terjesztése érdekében csoportokat telepítenek. A műszerek sorban, körben vagy más módon vannak elhelyezve. Számuk a helyiségtől függ.

A pontmodellek kompaktak. Végrehajtással a mennyezet felszínéről kinyúló és a mennyezetre felfüggesztett rendszerben rejtve vannak.

Elektromos készülékek, a fürdőszoba mennyezetébe süllyesztve, bármilyen belső kialakításra alkalmasak, de kevesebb fényt adnak. A fényáram egyértelműen lefelé irányul, és csak egy kis terület világít, amely az eszköz alatt található.

A lámpák fajtái

Gyakran válasszon egy egyszerű és kényelmes izzólámpát. Csábítja az alacsony költséggel, de alacsonyabb a halogén és LED modelleknél.

Főbb hátrányai a következők:

 • rövid garanciális időtartam 1 000 és 1500 óra között;
 • ha az alap vagy méret hossza nem illeszkedik a mennyezet kialakításába, a felfüggesztett szerkezetet le kell állítani;
 • nincs védelme a túlfeszültségek ellen, ezért gyorsan kiég.

Ha rendszeresen bekapcsolja a fényt a fürdőszobában a hagyományos lámpák helyett, akkor jobb, ha az ötszörös gazdaságosabb opció előnyben részesíti - az energiatakarékosságot.

A halogén lámpák alacsony mennyezetekbe helyezhetők. Mindenesetre a fényáramlás egyenletes lesz. Fényt adnak, mint a klasszikusok, energiát takarítanak meg és háromszor hosszabb ideig használhatók.

Ezek az izzók szintén égnek. A sérült munkavállaló cseréjéhez el kell távolítani a rugóban lévő rögzítőgyűrűt, ki kell venni a kúpot, és újból be kell szerelni.

Nem ajánlott a lámpa kapszula halogén fényforrás beépítése védőüveg nélkül.

A LED lámpákat az esztétikai teljesítmény és a kontúrok szigorú geometriája különbözteti meg. Ezek arany vagy ezüst árnyalatokból készülnek, hasonlóan a vízvezeték szerelvények színspektrumához.

A LED-eszközök fő előnye alacsony energiafogyasztás. Tízszer kisebb, mint a jó izzólámpák.

Ezenkívül számos egyéb előnyt is figyelembe kell venni:

 • a be- és kikapcsolás száma nem csökkenti a termék élettartamát;
 • a maximális fénykibocsátás 120 lumen / watt;
 • széles szűrők használata lehetséges a könnyű szűrők használata nélkül;
 • LED-es fűtés legfeljebb 60 ° C-ig;
 • kémiai vegyületek és üvegfragmentumok hiánya miatt bekövetkező károsodás esetén;
 • hosszú élettartam (akár 50 000 óra).

Az ilyen típusú lámpatesteket a természetes fénytípus hiánya jellemzi. Az éles sugarak monokrómjának kissé lágyabbá tétele érdekében további foszforokat kell használni. Annak érdekében, hogy a fény ne lüktesse, szükséged lesz egy kiegyenlítő kondenzátorra.

Lámpák a fürdőszobában

A felháborító modern stílusok eredeti megvilágítást igényelnek. Például a művészettörténet stílusában díszített belső térben a drága fa, a természetes bőr és a lenyűgöző féldrágaköveket tartalmazó fényes lámpák ideálisak.

A mosdókagyló szimmetrikus és világos megvilágítása, valamint a helyszíni ezüst lámpatestek sorai a lakosztályban egy lakonikus hi-tech stílusban illenek.

A klasszikus a természetességet, az eleganciát és a luxust sugallja - esztétikus álarcokat építenek a falak árnyalatai, a mennyezetre vagy a kristálytiszta üvegre.

A kis helyiségű fürdőszobában a belső tér nagyobb valószínűséggel minimalista, ahol megváltoztathatja a világítást. Például egy rejtett háttérvilágítás telepítése egy LED szalag formájában, amely bizonyos területeket megvilágít.

Különböző árnyalatokkal rendelkező lámpákat használhat, elektromos készülékekkel kombinálva - díszletek, csillárok, beépített pontmodellek.

Fényforrások helye

A lámpatestek helyének kiválasztásakor a fény által kibocsátott fényáramot a maximálisra kell beállítani. Kis helyiségű helyiségben kívánatos a beépített fényforrások beépítése, amelyek a helyiség peremén helyezkednek el.

Ha egyedi zónákat szeretne kiválasztani, akkor fontolja meg a dekoratív fények elhelyezését a kijelölt területeken. A beágyazott ponttermékek általában általános világításra szolgálnak. A helyi LED-csíkok vagy lámpák dekoratív fényeihez.

A szükséges számú felszerelés tekintetében itt szükség van a lakóhelyi elrendezés szabályaira. Egészségügyi előírások szerint a fürdőszoba világítása nem lehet kevesebb, mint 50 liter.

Számíthatja ki, hogy hány lámpa szükséges ahhoz, hogy egy kis fürdőszoba paramétereit 2x3 m-es paraméterekkel megvilágítsa. Ehhez szükség van:

 • 2-3 izzólámpa, amelyek teljes teljesítménye 150-180 W;
 • körülbelül 4 LED 18-24 W jelzővel;
 • vagy egy tucat energiatakarékos 30-40 watt.

A teljesítmény ismeretében megállapíthatja a lámpák teljes számát, és kiválaszthatja a plafonra helyezésük módját.

Az árnyalatok felszerelése a fürdőszobában

Fontos, amikor a fürdőszobában lévő világítás gondoskodik a biztonságról. Ehhez meg kell győződnie arról, hogy a helyiségben lévő kábelezés földelt.

Egy másik fontos szempont az, hogy csak olyan lámpatesteket vásárolnak, amelyek megfelelő szintű védelmet élveznek. Ne felejtsük el, hogy amikor a fürdős fröccsenés könnyen behatolhat az elektromos készülékekbe, ez súlyos problémákat okoz.

A felfüggesztett mennyezetek lámpatestének beépítésének bonyolultsága függ a mennyezetszerkezet típusától. Ha a fürdőszobában van egy PVC panel vagy gipszkarton mennyezet, akkor a fényforrás telepítése nem lesz nehéz.

A lámpatestet be kell helyezni a lámpa nyílásába, majd rugóval kell nyomni.

Ha a fürdőszoba stretch mennyezetek, majd a megvilágítás elrendezéséhez szükséges feszítőszerkezetekre van szükség. Ezeket a vezető vagy a mennyezeti lemezekhez rögzítik.

Hasznos videó a témában

A megvilágítás a fürdőszoba a videó:

A reflektorfény önálló telepítésének finomságai a videóban világítanak:

A piac széles választékát kínálja. Ezek különböznek a tervezésben, a funkcióban, a megjelenésben, az elhelyezés módjában és a telepítésben. A kívánt eredmény elérése a fürdőszobában, a leglátványosabb részletekre összpontosítva, meg kell határozni a lámpák számát és teljesítményét. Kiválasztásakor fontos, hogy betartsák a biztonsági előírásokat az IP44-nél magasabb nedvesség elleni védelemmel rendelkező elektromos berendezések kiválasztásakor.

A mennyezet lámpái a fürdőszobában - a legjobb beépített és felfüggesztett modern ötletek (75 fotó)

Ideális fényes, nem lyukasztó fény. Szükség esetén szétszórva vagy irányítva. A világítás vezérlési képessége óriási előrelépés a technikai fejlődéstől. A fürdőszobában gyakran használt helyiség, ezért nagyon fontos az optimális megvilágítás kiválasztása. Szükség esetén világosabbá váljon, némítva.

A modern gyártók számos különböző lámpát és lámpát gyártanak különböző formák, típusok, minták. A nehézség az, hogy nem könnyű a kezdőnek megérteni, eldönteni, melyiket választani kell, hangsúlyozni kell a belső teret, kényelmet és komfortot kell éreznie, miközben a fürdőszobában van.

A cikk összefoglalása:

besorolás

Díszvilágítás különböző rendszerek használatával váltotta fel az egyetlen hagyományosan felállított mennyezeti mennyezet kerek vagy négyzet alakú. És ha korábban elegendő volt a fő fényforrás, a modern belsőépítészeti megoldás számos lehetőséget kínál, amelyek kibővítik a fürdőszoba felszerelésének legjobb módját.

Lámpák elhelyezhetők a falra, mennyezetre, padlóra, különböző kapcsolókhoz csatlakoztatva. Ez lehetővé teszi a fürdőszoba világításának szabályozását.

A lámpák típusai

A modern piac különböző típusú lámpákat és berendezéseket kínál:

Raster. A mennyezetre szerelt alumínium rácsok, amelyek e lámpa modelljében szerepelnek, a fényt tükrözik, háromdimenziósak.

LED. Minimális energiafogyasztás, függetlenség a feszültségesésektől - hatalmas előnyei. Hátrányok - magas költségek.

Beágyazott. A mennyezet behelyezésekor telepítve van.

Spotlámpák. Több dekoratív tulajdonságot hordoz. Megbízható, praktikus. Lehetővé teszi, hogy kifejezetten megvilágítsa az adott területet. Könnyen játszanak szerepet a fő világítás.

Hamis. Minden beépítés után a mennyezeten vagy a falon lévő különleges lyukakba építhető.

Lumineszcens. Energiatakarékosságnak is nevezik. Adjon egyenletes fényt.

Dyurolayty. Rugalmas rögzítőszalagok LED-es izzókkal és ellenállásokkal. Általában a kerület körül telepítve van. Gyakran végezzük el a füzérek funkcióit.

A lámpák elhelyezése

A lámpák elhelyezésének jellege a következő kategóriákra oszlik:

 • A tükör megvilágításához;
 • mennyezet;
 • Floor;
 • Falra szerelhető.

Lámpatestek állványra, stretch mennyezetek

A fürdőszoba díszítése során fontos a megfelelő megvilágítás kiválasztása, hogy jól látható legyen. Ugyanakkor fontos, hogy a megvilágítás intenzitását szabályozni lehessen. Az aromaolajok fürdéséhez valószínűtlen, hogy fényes fényre van szüksége, de egy elfojtott csak helyes.

A fürdőszobában elrendezett, függesztett mennyezetek díszítéséhez helyszíni, felsõ és süllyesztett lámpatesteket használnak LED lámpákkal.

Ez a fajta megvilágítás jelentős előnyökkel jár:

 • A legmagasabb szintű energiatakarékosság.
 • Hosszú élettartam;
 • A lámpák gazdaságosak;
 • Olyan jó minőségű transzformátorok rendelkezésre állása, amelyek védik a teljes készüléket a feszültség megszakításoktól.
 • A képessége, hogy panorámás világítást készítsen egy kis fürdőszobában.

Az ilyen LED-lámpák és a telepítéshez szükséges berendezések (transzformátorok, szellőztetőrendszer) nagy hátránya a magas költségek.

Fontos pontok, hogy figyeljenek a választáskor

A fürdőszobában meg kell választani, gondoskodni a világításról, hogy kényelmesen elvégezhesse az összes vízkezelést. Jól tűnik ki, a tükör kiemelkedik. A fényforrások nem csupán díszítő funkciót szolgáltattak, hanem jó láthatóságot teremtettek.

A megvilágítás megválasztása a fürdőszobában, figyeljen a következő pontokra:

 • Mi a lámpa?
 • Mennyire biztonságos és vízálló;
 • Milyen design, forma, méret, típus.

Divatossá vált, hogy többféle lámpát vegyen fel, hangsúlyozva egy vagy másik funkcionális területet - tükör, mosogató, polc. Vizuálisan bontsa ki a helyet.

A süllyesztett padlófényes lámpatestek enyhén megvilágították a szoba egyedülálló hangulatát a fürdés folyamatában, további pihenést és nyugalmat teremtve.

A tervezési projektek fényvisszaverő mennyezetű, padlóburkolattal, falakkal ellátott lámpák tervezésével elérhetők mind a katalógusokban, mind az internetes oldalakon. Mindig könnyű kompozíciót választhat a fürdőszobájához, ami fellebbezni fog.

Az energiatakarékos lámpák használatának tendenciája napról napra növekszik. A LED-ek és a lumineszcens eszközök nagy igényeket támasztanak. Segítségükkel mind az alapvető, mind a kiegészítő megvilágítást megteremtheti, harmóniát és kényelmet teremthet.

Lámpatestek a mennyezeten a fürdőszobában

A ház felszerelésével a személy mindent meg akar előzni: kényelmet és szépséget, a helyiségek funkcionalitását, a bútorok praktikumát és az élet biztonságát. Mindezekre a fürdőszobákra gondolni fog. Érdemes megérteni, hogy hogyan lehet a fürdőszobát kényelmesen, de biztonságban tartani; hogyan kell használni a zuhanyt, nem félek becsapni a mennyezeti lámpákat; milyen típusú lámpatestek jobb választani a mennyezeten.

Különlegességek

Leggyakrabban a fürdőszobában nincs természetes fény. Minden erőfeszítést meg kell tenni annak érdekében, hogy a mesterséges fény a szem számára kellemes legyen, és kényelmes legyen a teljes körű használat érdekében, hogy kellemesen nézhesse meg a lámpákat. A forró vízben feküdni akarok, pihenni és pihenni, és nem nézni a kopott mennyezetre, és gondolom, amikor becsukom a vezetékeket.

 • Ez azt jelenti, hogy a javítás során az első és legfontosabb feladatot a világítás nedves fürdőszobában történő biztonságos használatához szükséges feltételek megteremtése jelenti. A kiváló minőségű elektromos lámpák szükségszerűen két számból álló IP indexel vannak ellátva.

Az első szám meghatározza a porvédettség mértékét, a második pedig a nedvességtől. A második számjegy a legfontosabb. Ügyeljen a feszültség jelölésére: a fürdőszobában jobb választani a kisfeszültségű lámpákat.

 • A második feladat a megfelelő elektromos készülékek kiválasztása. Ne csak a szépségre, hanem a specifikációkra is figyeljen. A magas páratartalmú helyiségekben használja a lámpákat:
 1. amelynek védelme legalább IP44;
 2. az áramütés elleni védelem osztályozása - 2;
 3. kisfeszültségű készülékekkel (legfeljebb 12 V);
 4. fém elemek korrózióálló bevonásával.
 • A harmadik a világítás típusa: mennyezet vagy fal, általános vagy helyi, üzleti vagy dekoratív. Ha a fürdõszoba nagy, akkor mindenféle felhasználót használhat.
 • A negyedik a megfelelő lámpatest kiválasztása a meglévő szobában.
 • Az ötödik a felszerelés helyes telepítése. Ha a lámpa nem tükrözi a tükröt, akkor nem lesz képes gondosan elvégezni a kozmetikai és higiéniai eljárásokat. Ha a fürdőszobában gyenge teljesítmény van, kellemetlen lesz. Kék spektrumú lámpák használata esetén a tükörben tükröződni fog, ami alig fog tetszeni.

Érdemes megismerni a mennyezeti lámpatestek körét. A mennyezetvilágítás a fürdőszobában lehet egyetlen lámpa (központi világítás), több lámpa (reflektor) vagy kontúr (a kerület körül, kis izzókkal).

A mennyezet típusai

Ha ötleteit a valóságba való helyreállításhoz szeretné lefordítani, fontolja meg, hogyan szeretné látni a mennyezetet. Annak érdekében, hogy gyönyörű volt, biztonságos volt, nem volt szükség újratölteni egy év alatt a kialakult penész, a korrózió, az olvadás és deformáció az anyag, foltok, foltok, folyamatosan kialakuló kondenzátum, kellemetlen szag. Ezenkívül a feszített vagy felfüggesztett mennyezet felszerelését általában legalább két ember végzi. Gondold el, hogy van-e elég munkahelyük.

Ne felejtsd el a motorháztetőt - ez szükséges a fürdőszobában.

A becsült költségek kiszámításánál gondoljon arra, hogy nagy javításra van szüksége, vagy a "nem süllyedés" felső határával érhet el. A modern felújításnak nem kell költségesnek lennie. Megteheti a szokásos mártással, festés. A felületet vinil tapéta vagy fedőlapokkal lehet beilleszteni műanyag panelekkel.

Mindegyik módszer előnye és hátránya.

meszelés

Előnyök: olcsó és gyors feldolgozás.

Hátrányok: törékenység és egyszerűség.

színezés

Előnyök: gazdaságos lehetőség, széles színválaszték, gombaellenes védelem.

Hátrányok: a mennyezet legyen tökéletesen sima, csak az akril vízbázisú festék a fürdőszoba, egyszerűség.

Vinyl tapéta

Előnyök: olcsó lehetőség, a tapéta nem fél a víztől, mivel szintetikus filmmel borítják. A tapétát többször is átmásolhatja a liftben.

Hátrányok: a mennyezetnek simanak, hibamentesnek kell lennie. A tapétacsíkok között ne legyenek hézagok, így a penész nem tud behatolni.

Forgácslap táblák

Előnyök: tartósság (megfelelő gondossággal), esztétika és kényelem, kellemes illata a fa.

Hátrányok: csak a jó kipufogóhelyiségű helyiségekben alkalmazható, ügyeljen arra, hogy fedje le a vízálló lakkot, ami kellemetlen a kis helyiségben történő felszereléshez.

PVC panelek

Előnyök: olcsó, hosszú távra használható, színes változatosság, könnyű ápolás, nedvességállóság, könnyen illeszthető bármilyen kialakításhoz, könnyen felszerelhető.

Hátrányok: a gyenge kivonat nedves lesz.

Felfüggesztett ásványi csempe mennyezet

Előnyök: nagy nedvességállóság (gondosan válasszon lemezeket ezzel a tulajdonsággal), szivárgás után nem fog elveszíteni az esztétikai megjelenést.

Hátrányok: a színes sokszínűség hiánya, a telepítés bonyolultsága, meglehetősen drága lehetőség.

Fém mennyezetek

Előnyök: nagy nedvességállóság, megbízhatóság, tartósság.

Hátrányok: a színváltozás hiánya, a kondenzáció felhalmozódik, és gyorsan elkapja a port, gyakori mosást igényel.

Függesztett gipszkarton mennyezetek

Előnyök: a speciális nedvességálló lapok elérhetősége, környezetbarát, egyszerű telepítés, a gyönyörű, többszintű, nedves gipszkarton mennyezet létrehozásának lehetősége, könnyű karbantartás.

Hátrányok: nem drága választás, bizonyos készségekre van szükség a munkában.

Rack mennyezetek

Előnyök: az alumínium vagy acéllemezek nem rozsdásodnak, nem szívják fel a nedvességet, tartósak, nem égnek, könnyűek, nagy színváltozatban van. Sima, hullámos vagy perforált, melyek különböző méretű mennyezeteket készíthetnek. Az ilyen termékek könnyen moshatók és rögzíthetők.

Hátrányok: a kondenzátumot nem megfelelő kipufogással gyűjtik össze.

Tükrös mennyezet

Előnyök: a szépség, a vizuális térbeli növekedés, a modellek széles választéka (színes fringing és a minták az üvegen), javult a megvilágítás, egyszerű gondozás.

Hátrányok: anyagi törékenység, drága lehetőség.

Üveg mennyezet

Előnyök: nem fél a nedvességtől, ellenáll a magas hőmérsékletnek, környezetbarát (nem járul hozzá a penész kialakulásához), nem mérgező. Szükség esetén könnyedén kicserélheti az egyes lemezeket. Az ólomüveg nagyon szép, a térfogatot és egyediséget biztosítva.

Hátrányok: az anyag törékenysége, az üveg ólomüveggel nehezebb cserélni, magas költségek.

Stretch mennyezet

Előnyök: az esztétika, a modernitás, a látószögű térbeli növekedés a fényvisszaverő hatás miatt. A szivárgás elleni védelem (a mennyezet akár 100 liter vizet is képes ellenállni a négyzetméterenként, amelyet a mester installáló kijuttathat), a gombaellenes hatás, nem kondenzátumot, 50 fokos hőmérsékletet nem képes ellenállni. Könnyen törődhet vele, ilyen mennyezet lehet fényes vagy matt, különböző színárnyalatokban és fotónyomtatásban. Hátrányok: drága, professzionális telepítést igényel.

Akár egy fehérre meszelt vagy feszített mennyezetű fürdőt szeretne választani, akkor a lámpák telepítésével kapcsolatos kérdéssel kell szembenéznie.

modell

A lámpák különböző működési elvekkel rendelkező lámpákat használnak:

A lámpa típusa

nyalánkság

ellenérvek

Olcsó, könnyen használható

Túlmelegedés (égetheti a fedelet), törékenység

Tartósabb, jól megvilágított, kis méretű, olcsó

Túlmelegedés, pince egyéni, ultraibolya sugárzás

Hosszú élettartam, alacsony fogyasztás

Nagy költségek, feszültségcsökkenés, a kellemetlen színspektrum (halott fény)

Kiváló fény, alacsony fogyasztás, hosszú élettartam, nem melegszik fel

A telepítéshez drága, további transzformátorra van szüksége

Mind a négy lámpatípus mind nyitott (csillárok, reflektorok) és zárt (reflektorok, mennyezeti lámpák, szalagok) lámpákban is használható.

A nagy és nagy fürdőszoba, akkor összpontosítani a mennyezeti csillár. És ez egy vagy több lámpa lehet. Ezzel egyidejűleg kontúrvilágítást is biztosítunk - a LED-szalagot, amely vonzza a romantikusokat. Különleges hangulatot hoz létre a nyugodt sárga vagy fehér fény miatt, mely sokféle színekkel gazdagítja a vigaszt.

Ha a fürdő területe kb. 3 négyzetméter. m, elegendő telepíteni egy mennyiségi számlát vagy függesztő lámpát. Ez a lámpa a mennyezethez csavarokkal és csavarokkal van rögzítve. A lámpatest egy fém reflektorlemezből, egy patronból, egy lámpából és egy diffúzorból áll, amely egyenletesebbé teszi a fényt és védi a lámpát a vízből. A mennyezeti lámpa jó, mert a különböző modellek mind a mennyezet felületén, mind a felfüggesztett szerkezeten szerelhetők fel.

A negatív pont a lámpa cseréje, amelyre a lencsét le kell szerelni.

Jó választás a foltok, amelyeken több lámpa van az egyik rúdhoz és mindegyikhez egy fordítómechanizmus. Olyan módon telepíthetők, hogy a fény a tükörre és a fürdőre is esik. Ebben az esetben a gyártók széles választékot kínálnak a rudakhoz, amelyek beépített világítással rendelkeznek. A szalagok nikkelezettek és krómozottak, réz és réz-bronz. A fémből visszaverődő fény további megvilágítás lesz a fürdőszobában.

Az egyre népszerűbb spotlámpák alkalmasak bármilyen lehetőségre. Az ilyen lámpák felfüggesztett vagy felfüggesztett mennyezetre vannak felszerelve. Véletlenszerűen vagy bármilyen számjegyű formában elhelyezhetők. Különböző méretűek lehetnek, és ez vonzóbbá teszi a mennyezetet. Különböző színek lehetnek, ha egy adott tervezési ötlet megoldására van szükség.

Az ilyen termékek nemcsak statikusak lehetnek, hanem fordítómechanizmus is lehetnek. A lámpák egy része elküldhető a mosogatóba, a másik pedig az öltözőasztalra, a harmadik pedig a jakuzzira.

A LED csík egy rézcsík, amelyhez kis LED izzók vannak egymástól bizonyos távolságban rögzítve. Ha más helyiségekben a nyílt és zárt szalagokat csak a zárt fürdőszobában lehet használni, egy szilikoncsőben.

Az ilyen lámpák segítségével általában díszítik a szobát. A mennyezeten egyenesen vagy simán hajlított vonalak formájában helyezkednek el. A legegyszerűbb telepítési lehetőség egy kész készlet használata, amely öntapadó diódaszalagot, tápegységet és vezérlőt tartalmaz.

Tippek a választáshoz

A fürdőszoba világításának megválasztása közvetlenül a méretétől függ.

A hagyományos lakásokban a fürdőszoba területén egyszerűen csak a minimalizmus vagy a konstruktivizmus fogalmazására van szükség a tervezésben: a dolgok és a színek minimális, az egyszerűség és a rövidség, a racionalizmus. Ebben az esetben használja a mennyezetet láb nélküli nélkül az alsó mennyezeten vagy egy csilláron egy rövid lábon. A hamis mennyezeten használja a spotlámpát.

Azonban egy ilyen fürdetés "újjáéledhet" is - több színű LED csíkok telepítésével, többszintű gipsz-mennyezeten.

Az avantgárd fürdőszobában ezek a trükkök használhatók.

A nagyobb fürdőszobákban érdekes lehet a high-tech stílusban. Fényes feszített mennyezet, nikkelezett vagy króm lámpák, matt sötét falak, a legújabb típusú vízvezetékek - gyönyörű és divatos.

Az Art Deco fürdőszobája luxus és arisztokratikus légkör: luxus kerámia csempék, masszív mosogatók, lógó csillárok és falikarok a falakon, rengeteg tükrök.

Nem számít, hogy nem tudja, milyen stílusba tartoznak az ötleteid. Próbálj meg megfelelő színkombinációt találni, vegyen fel lámpákat - és a tusolóhelyed a rendesből úgy válik át, hogy csak az elit intézmények engedhetik meg maguknak.

Hogyan kell elhelyezni?

Miután meghatározták a mennyezetet és a lámpákat, gondoljon arra, hogy hogyan rendezheti őket: a kerület körül, körben, ívelt, kaotikus, ovális, többszintű, keresztben. Ez a választás a lámpák számától, a kibocsátott fényspektrumtól és a helyiség méretétől függ.

Egy kis szobában egy lámpa elég, amely az ajtó és a tükör közé kerül. Nagy szobák esetén meg kell határozni a szükséges lámpák számát.

A lámpateljesítmény szabványai 1 négyzetméterenként m:

 • LED - 2,7 W;
 • energiatakarékosság - 4-6 W;
 • halogén - 10-20 W;
 • izzólámpák - 25 watt.

Minél világosabb a tervezés, annál kisebb a teljesítmény a világításhoz.

A magas páratartalom miatt bizonyos korlátozások vannak a lámpatestek beépítéséhez a fürdőszobában. A padlóról 2,25 m-re függőlegesen helyezhet fényeket, nem közelebb. 2,5-2,7 m-es szabványos mennyezeten, a mennyezettől 0,25-0,45 cm távolságra marad. A felfüggesztett és feszített mennyezeteket, csillárokat, mennyezeti lámpákat, foltokat a fürdõ felett kell elhelyezni és a zuhanyzót nem kell alacsonyabbra tenni.

A különféle típusú lámpatestek különböző elrendezést igényelnek: egy függesztett vagy falra szerelt, nedvességálló házzal ellátott mennyezetet rögzítenek az alsó mennyezethez; A felfüggesztett és a feszített mennyezetek süllyesztett reflektorokból készülnek. A PVC vagy faforgácslemezen a LED szalagot szilikon tokba (a kerület vagy egy adott sima vonal körül) szerelték fel.

A falhoz és a spotlámpához való távolságnak rendszerint legalább 20 cm-re kell lennie, és a feszített mennyezet varrásánál a PVC-nek a süllyesztett lámpatesthez - legalább 15 cm-re kell lennie, a csillár szigorúan a mennyezet közepén lóg.

Fontos tudni, hogy egy hely kb. 2 négyzetmétert világít. m., és egy pontlámpa - kb. 1,5 négyzetméter. m. Minél több lámpa van, annál kisebb a hatalma. De ugyanakkor egyenletesen megvilágítják a fürdő minden területét. A káprázás elkerülése érdekében helyezze a lámpákat a felületekre merőlegesen tükörhatással vagy szögben.

Készítsen sorokat különböző lámpatestcsoportok számára különböző kapcsolókkal. Így a tükör felett világosabb fényt érhet el, vagy enyhébb lesz a fürdéskor.

A lámpák változhatnak a költségek, valamint a mennyezet, a fő dolog - biztosítja a biztonságot. Csak akkor lesz értékes a teremtett szépség.

Villamos berendezés, világítás, világítás

A barátságos, modern ház nem képzelhető el villany nélkül. Ez elektromos világítás, amely segít egyedülálló hangulatot teremteni otthonunkban, kibővíteni a térben vagy intimabbá tenni, kiemelni néhány belső előnyét vagy elrejteni az építészeti formák hibáit. A különböző lámpák használatával, amelyek az elektromos áruk piacán a leggazdagabb választékban szerepelnek, minden tervezési ötletet életre kelhetünk.

Tartalomjegyzék:

Hogyan kezdjünk el?

Sok lakástulajdonos hajlamos önállóan elvégezni a javítási munkákat a lakásokban, mivel a saját kezeikből készültek mindig kellemesnek érzik magukat. Ez a cikk olyan alapvető információkat tartalmaz, amelyek segítenek a hazai mestereknek:

 • megfelelően tervezik a fürdőszobában a világítást;
 • megtanulják az alapvető szabályokat a fürdőszoba felszerelés kiválasztásához;
 • ismerkedjen meg a csillárokkal (lámpákkal);
 • összeszerelni és összeszerelni őket.

Alapvetően a fürdőszobák kis szobák. Ez elsősorban a szovjet építésű lakásokra vonatkozik. Magánlakásokban vagy új épületekben a fürdők sokkal nagyobbak lehetnek. A méret ebben az esetben elsődleges szerepet fog játszani a fürdőszoba világításának tervezésében. Annak érdekében, hogy ezt a feladatot megfelelően végezze el, alaposan meg kell fontolnia, hogy hol és milyen világítási eszközök találhatók. Ezt meg kell tenni a javítás előtt, mivel a vezetékeket a világítási tervnek megfelelően kell elhelyezni.

Ha az első dolog, ami a probléma megoldására szolgál, a gyönyörű lámpák választása, akkor ez egy téveszme. Először meg kell gondolni, hogy hány fényforrás fog a fürdőszobában, mennyi energiát kell, és milyen része a szoba fény.

A legfontosabb feladatok, amelyekkel foglalkozni kell

A fürdőszoba egy olyan hely, amelyet egy személy naponta használ, és akár egy órát is kiad a higiéniai problémáik megoldásában (ha figyelembe vesszük az esti pihentető fürdőt). Ezért szükséges:

 • helyesen válassza ki a világítás fényességét úgy, hogy a fürdőszoba elég világos, de nem vakító;
 • megfelelően tükrözze a tükör területét kényelmes kozmetikai eljárásokhoz;
 • gondoskodjon az elektromos vezetékek biztonságáról, mivel ne felejtsük el, hogy a fürdő magas páratartalom;
 • A fény segítségével vízvezetékkel, fémmel, műanyaggal, üveggel és más fényvisszaverő felületekkel ellátott helyiséget átváltoztathat egy igazán művészeti remekművé, egyes területek eredeti megvilágítását.

Mi szükséges a készülék világításához a fürdőszobában?

Határozza meg, hogy melyik típusú fürdőszobai lámpák legmegfelelőbbek. A kiválasztás elsőbbsége az energiaintenzitás és a nedvesség elleni védelem. Részletesen megnézzük ezt a kérdést egy kicsit tovább.

A lámpatestek beszerelése előtt az elektromos vezetékeket saját kezűleg kell felszerelni. Ezt megelőzően egy áramkört rajzolunk papírra, mérjük meg a szükséges számú vezetéket, sorkapcsokat, hány kapcsolót, aljzatot és rögzítőt. Szüksége lehet új csatlakozó dobozra. Ne felejtse el a védőburkolatot a huzalozáshoz. Lehet műanyag csatornák, hullámok vagy csövek, a legfontosabb az ízületek nedvességtől való védelme. Szükség lesz eszközökre és védelemre is.

Milyen biztonsági követelményeket kell figyelembe venni?

 • A legjobb opcionális kábelezés - rejtett. Vagyis az összes vezetéket eltakarjuk a gipszben, a szerkezetek keretei mögött, a feszített mennyezet mögött, hogy minimalizáljuk a nedvességgel való érintkezést.
 • Biztonsági okokból az elosztó dobozt és a kapcsolókat a fürdőszobán kívül kell elhelyezni (GOST követelmény).
 • Minden elektromos berendezésnek legalább 4-es védettségűnek kell lennie a nedvesség és a por (IP) ellen. A világítóberendezés jelzője 8, ami azt jelenti, hogy a lámpát vízbe lehet mártani. Ez az információ megtalálható a csomagoláson vagy az eladóról.
 • Bármely elektromos készüléknek, beleértve a kapcsolókat, foglalatokat, legalább 2 méterre kell lennie a víztől és 1 méterrel a padló felett. A nedvesség elleni védelem érdekében különleges párnán is kell lenniük.
 • A fürdőszobában szigorúan tilos a hosszabbítók (hordozó) használata. Ebben a szobában csak a hálózati csatlakozóval vagy a hálózathoz való közvetlen csatlakozás megengedett.

A fürdőszobai lámpák típusai

Világítóeszköz kiválasztásánál ne feledkezzen meg arról, hogy a fürdőszobában lévő fénynek világosnak kell lennie, de nem szabad vágni, irányítani vagy diffundálni. A biztonság és a hatékonyság szintén fontos. A modern lámpákban használt különböző típusú lámpák bizonyos pozitív és negatív oldalakat tartalmaznak.

Ezek olyan általános izzók, amelyek mindenki számára ismerősek. Költlenek, élénken égnek, gyorsan világítanak, kellemes, sárga fényspektrummal rendelkeznek. Mindazonáltal sok energiát fogyasztanak, kevéset szolgálnak és nagyon forróak, ami lehetetlenné teszi őket műanyag, PVC és textilek közelében.

Nagyon kényelmes olyan lámpák használata, amelyek a műanyag mellett helyezhetők el spotlámpák és foltok formájában, mivel speciális alumínium bevonat elnyeli a lámpa által kibocsátott hőmennyiséget. Az ilyen típusú lámpa hátránya, hogy telepíteni kell egy lassú transzformátort (más néven adaptert), amely szabályozza a feszültséget a 12 voltos lámpákra. Egy ilyen eszköz meglehetősen drága.

Az ilyen lámpa fényáram a legközelebb a természeteshez. Különböző fényforrásokkal állnak rendelkezésre, amelyek lehetővé teszik a megfelelő fényárnyalatok kiválasztását. Ezek a lámpák hosszú ideig szolgálnak, de működőképes állapotban zümmögnek. Nem megfelelő feszültségszinttel, egyáltalán nem kapcsolnak be. Továbbá az általuk termelt teljesítmény nem haladja meg a 150 wattos küszöbértéket.

Ma ez a legnépszerűbb lámpa típusa. Rengeteg villamos energiát fogyasztanak, ragyognak, hosszú ideig dolgoznak. Ideális a világítás különböző típusaihoz, mind a felső, mind az egyéb típusokhoz, akár a fürdő világításáig is. Ezeknek a lámpáknak és berendezéseknek az árai minden évben egyre kedvezőbbek.

A lámpák típusai

A helyszínt kibocsátó lámpáktól függően:

 • mennyezet;
 • Fali;
 • álló helyzetben;
 • lámpák a tükör területére.

Ha ugyanazt a helyiségben többféle típust alkalmaz, csodálatos vizuális effekteket érhet el, a szükséges zónák egyidejű kijelölése, a fürdőszoba általános hangulatának beállítása.

A spotlámpák ma népszerűek. A tervezési és színes megoldások széles választéka lehetővé teszi, hogy széles választékban közelítsük meg a választási kérdést. Azonban a klasszikus változat a csillárok és csillárok a fürdőszobában nagyon fontosak fényében a visszatérő divat retro stílusú. Más tervezési stílusokra is alkalmazhatók. A csillárral vagy a lámpával egyidejűleg a szakszerűen elhelyezett spotlámpák vagy szalaglámpák további megvilágítást eredményeznek a fürdőszobában.

1. Mennyezeti világítás

A fürdőszobák gyakran felfüggesztett vagy felfüggesztett mennyezeteket (műanyag vagy gipszkarton) használnak. Ezek vízhatlan nedvességtartalmú, gyakran mozgatható külső részekkel vannak felszerelve, amelyekkel irányított vagy egyenletes megvilágítást hozhat létre. Az ilyen lámpatestekben található izzók kívül helyezhetők el (így diffúzabb világítást adnak) vagy a mennyezetszerkezet szintje fölött. A leginkább elfogadható LED vagy egyéb energiatakarékos lámpa. A hagyományos izzólámpák használata megengedett, de nem minden esetben. A klasszikus csillárok sikeresen használhatók a fürdőszobában, de a nagy szobákban előnyösek lesznek a megfelelően megválasztott fürdőszobai stílusban.

2. Fali lámpák

A modern falra szerelhető lámpatestek sokoldalúak. Nem csak gyönyörűek, de funkcionálisak a belső térben. Osztályozásuk:

 • a falfelület falához közel helyezkedik el;
 • rögzítsen a falra a konzolon - vászon;
 • egy mozgatható konzolra szerelve a falra, és lehetővé teszi, hogy létrehozzon egy irányított fényáramot.

3. Padlólámpák

Ez a kategória magában foglalja a lámpatesteket, bármilyen hosszúságú lábakkal. Bármilyen üveg, műanyag vagy kristály lámpa árnyalatként működhet. A padlóra illesztett vagy pontra szerelt diódalámpák egyedi légkört teremthetnek a fürdőszobában. Ezzel a fajta világítással rengeteg tervezési mozdulat jöhet létre, és egyedi fürdőszobai belső teret hozhat létre. De ne feledkezzen meg a világítási eszközök biztonsági feltételeiről és védelméről.

A fürdő egyik legfontosabb területe, amelyre a legnagyobb figyelmet kell fordítani. A világítást úgy kell elhelyezni, hogy a lehető legjobban megvilágítsa az arcot, de nem érinti a szemet. Jó lámpák használata az állítható tartókon. Szükséges a minőségi smink, borotválkozás és egyéb kozmetikai eljárások. A keskeny vagy négyszögletes tükrök sikeresen megvilágították a halogén vagy a LED-es lámpák oldalán, és nagyméretű tükröknél jobb a felső irányjelző világítás használata, vagy a LED-szalag elhelyezése a kerület mentén.

Csillár a fürdőszobában

Szinte nincs fürdőszoba teljes mennyezet nélküli (felső) világítással. Ha úgy dönt, hogy egy csillárt helyez el felső szintű világítótestként, vegye figyelembe a fürdőszoba méretét és általános hangját.

 • A közepes megvilágítású szobák, melyek közé tartozik a fürdőszoba, az arány 15-20 watt per négyzetméter.

Fontos megjegyezni, hogy a szükséges megvilágítási szint eléréséhez számos fénypontot (lámpát) kell használni, és nem növelni a teljesítményüket, mivel a mennyezeti lámpákat vagy vezetékeket nem lehet nagy terhelésekhez tervezni.

 • A szoba és a csillárok méretei harmonikus kombinációban is legyenek. A kis fürdőszobákat egy kis lapos árnyalatú csillárra kell korlátozni, vagy néhány csendes szarvot a mennyezet mentén. Egy nagy szobában, éppen ellenkezőleg, egy masszív csillár jól néz ki.
 • A csillár kiválasztása érdemes megfontolni, hogy mely mennyezet készül a fürdőszobában. A felfüggesztett szerkezetek és a feszített mennyezetek népszerűek, mivel a vonzó megjelenés mellett mögöttük sikeresen elrejthetők a kommunikációs vonalak.

Az alábbi válogatáson számos csillár található a fürdőszobában. A fényképek azt mutatják, hogy a sokoldalúak lehetnek a fürdőszobák legfelső megvilágítási lehetőségei.

Első lépések egy csillár készítéséhez

Mielőtt csatlakoztatná a csillárt a hálózathoz, gyakran kell némi erőfeszítést tenni annak megépítésére. Nem mindig a készletben van utasítás világos nyelven. Gyakran ez csak egy gyűjtemény, amelyet önnek kell összeállítania. A sokféle felszerelés és anyagok technológiája jelentősen különbözik egymástól. De miután egyszer megtanultam, hogyan kell összeállítani a csillárt a saját kezével, mindenki képes lesz majd megérteni szinte bármilyen verziót.

 • Gyűjtjük a mechanikus részt

1. Először nyissa ki a dobozt, és gondosan távolítsa el a csomagolt alkatrészeket. A gyári összeállítás különállóan hajtogatott sorkapcsok, mennyezeti lámpák, csillárszarvak stb. Jelenlétét jelenti. A vezetékeknek a megfelelő helyeken kell lenniük. Helyesen kell csatlakoztatni, attól függően, hogy hány vonalat kellene összekötni. Javasoljuk, hogy ne csavarja ki a csillár törékeny részeit (mennyezeti lámpák, dekoráció stb.) Az utolsó pillanatig.

2. Most menjen a "keret" összeállításához. Ez magában foglalja a "lemez", a mennyezetre szerelhető (sima vagy horog), a csillár rúd. A "lemez" úgy tervezték, hogy az elektromos vezetékei mögé rejtőzzön, a feszített mennyezetbe szerelhető vagy nyitható.

3. Rögzítse a szarvakat az anyák és a pult mosók kicsavarásával. Helyezzük be a szarvakat a megfelelő lyukakba, és csavarozzunk mindent a helyükön.

A csillár kürtöknek általában két vezetékük van - barna és kék (fázis és nulla). A színjelzés szükséges ahhoz, hogy a fázisvezetőt megfelelően csatlakoztassa a kapcsolóhoz. Ha a kapcsoló egyszeres, akkor a vezetékek két csoportba kerülnek - fázis és nulla. Ha a kapcsoló megduplázódik, akkor három csoport lesz:

 • minden vezeték nulla,
 • a fázisvezetékek egy kapcsolóhoz,
 • a többi fázis vezetékét egy másik kapcsolóhoz.

A csoportok csavarodnak és csatlakoznak a csillár rúdján áthaladó vezetékekhez. Ha egyetlen kapcsolót biztosítunk, akkor kétrétegű huzal lesz a rúdban, ha kettős háromvezetékes. A csavarok helyét lezárjuk szigetelő sapkákkal, ha nincsenek speciális kapcsok.

Helyeztük el a csillár fedelét és ellenőrizzük a fő elemek rögzítésének megbízhatóságát. Most csak két vagy három vezetéket látunk a "lemez" felett. Hálózati vezetékekről kell táplálni. A mennyezeti lámpákat és a díszeket csak a csillár teljes csatlakoztatásáig szabad felszerelni.

Hogyan csíptetni egy csillárt?

Térjünk vissza a csillár szereléséhez a fürdőszobában. Mint korábban említettük, gyakran a szoba mennyezetét PVC (stretch), műanyag vagy gipszkartonból készítik. A csillárok és felső mennyezeti lámpák modellek túlnyomó többségében van egy tartó konzol. És hozzá kell kötni a mennyezethez. Továbbá maga a lámpa speciális csapokkal van csavarozva.

Felmerül a kérdés: hogyan kell ezt egy függesztett mennyezet alatt csinálni? Határozza meg a lámpa helyét, még akkor is, mielőtt egy feszített mennyezetet helyezne el. Azon a helyen, ahol egy csillárt kell lefedni, a drót szélét kialszik. A jelzálogot a közelébe helyezzük (például egy fadobozból) úgy, hogy az a vászon szintjével párhuzamos legyen. A pántlámpához kell csatlakoztatni. Szerelje fel a lámpát a feszített mennyezetre, a vezetékeket a csoportok szerint csatlakoztassa.

A lényeg az, hogy a csillárvezetéket a dobozhoz csatlakoztatják. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a fázisvezeték a megszakítóba megy, és a dobozról a világítóberendezésre nulla. Csak ebben az esetben nem félhetünk, hogy amikor a hálózat megszakad, a lámpatest lámpája nem lesz fázisban, ezért nincs áram.

A gipszkarton vagy a műanyag tartó mennyezetén csak a helyiségben van szükség, ahol a keret egy eleme van. A vezetéket, valamint a feszített mennyezet változatát előre kell elhelyezni a megfelelő helyen.

A megfelelő vezetékek csatlakoztatása után ellenőrizze az eredményt. Ha a lámpa összes lámpája világít, akkor rögzítheti a csillárt a sávon, és felszerelheti a lámpaernyőt és a díszítést a helyén.

A szerelés, mind a hagyományos csillárok, mind a spotlámpák különböznek a világítóeszközök rögzítésének módjától. De az általános elv ugyanaz marad.

Még egyszer érdemes felidézni, hogy a saját kezével a fürdőszobában megvilágítást végezhet, de ha nem vagy magabiztos a képességeidben és kétségei vannak abban, hogy mindent helyesen tudsz megtenni, vagy a világítási projekt nagyon bonyolult, akkor jobb, ha egy tapasztalt villanyszerelő szolgáltatásait használják.