Legfontosabb > Tartozékok

Univerzális csemperagasztó - a jellemzők igazolják a nevet?

A javítás területén szakemberek gyakran adnak tanácsot az újonnan érkezőknek: "Nem tudod, melyik csempe ragasztót kell tennie, hogy egyetemes legyen."

A paradoxon az, hogy amikor megvizsgáljuk az univerzális csemperagasztó tulajdonságait, kiderül, hogy messze nincs... univerzális, ahogyan azt szeretnénk...

Valójában az építőüzletek ma óriási választékot kínálnak a cserépragasztóknak - száraz keverékek, kész megoldások, cement, poliuretán, rugalmas és egyéb megoldások.

Lehet "fordítani a fejét" olyan embernek, aki nem érti a burkolólapok bonyolultságát. A hiba egyszerű, és ez a hiba költséges lehet. Ezért az emberek gyakran választanak öntapadós csempe az önjavításra.

Ráadásul az eladók azt állítják, hogy ez a ragasztó alkalmas minden munkára, és teljes mértékben igazolja az ár és a minőség arányát... és az emberek megveszik, örülök, hogy az egyetemes ragasztó ára... átlagos, és nem gondolkodik a megfelelő javítási minőségről...

Nézze meg az általános célú csemperagasztó címkét!

A legtöbb száraz ragasztó keverékhez hasonlóan az univerzális ragasztót cement és frakcionált homok alapján gyártják, a többi tulajdonságot speciális kémiai adalékokkal - az ún. A ragasztó alapvető tulajdonságai függenek összetételétől és jellemzőitől.

Például sok gyártó adalékanyagokat ad hozzá a ragasztókeverékhez, ami nem teszi lehetővé, hogy az oldat vízében alacsony hőmérsékleten lefagyjon - ezáltal a fagyálló tulajdonságokkal rendelkező összes ragasztóanyagot. Egyes gyártók "feldúsítják" a keveréket latex adalékokkal, ami növeli a rugalmassági tulajdonságait.

És vannak teljesen megerősített univerzális ragasztókeverékek, amelyek kandallók és kályhák burkolására ajánlottak (feltéve, hogy nincs hatása a nyílt tűz esetén), mivel olyan adalékokat tartalmaznak, amelyek növelik a megoldás hőállóságát.

Más szavakkal, az univerzális ragasztóanyag alkalmazási köre nem korlátozódik a munkák konkrét listájára, és bármilyen felületre csempézhető - ez mind a gyártó összetételétől és ajánlásaitól függ.

Figyeljünk a szakértői ajánlásokra...

Azonban a gyártótól eltérően, amely definíció szerint köteles dicsérni a termékét, a szakemberek az univerzális ragasztókeverékekhez szkeptikusak és szívesebben választanak speciális csemperagasztókat minden típusú munkákhoz. Miért?

Mivel a berendezés alapjain vagy a kedvezőtlen üzemi körülmények között nagy terhelés mellett senki nem tudja garantálni a javítás hosszú távú minőségét, ha a munka során mindenféle ragasztóanyagot használtak.

A rossz javítás következményei

Vegyünk egy példát egy fal falburkolására a fürdőszobában egy új épületben, ahol mindenféle ragasztót használtak.

Az ilyen házakban a szakemberek általában nem javasolják az első évben végzett javításokat (és néha többet) az építés után - a házak erősen "zsugorodnak", de hol vannak?

Ami számunkra mindannyian örökre megoldatlan "lakhatási probléma" van, sietünk, hogy minél hamarabb új lakást építünk, és még mindig meg akarjuk menteni...

Így kiderül, hogy olcsóbb a csempe, a ragasztó gazdaságosabb, másfél év elteltével a csempe elkezd feltörni és leesni a fején... Adja hozzá azokat a gyerekeket, akik a fürdőszobában hosszabb ideig fürödnek, és több vizet öntenek a tárgyakra... Ennek eredményeképpen a javításokat újra kell végezni.

Menteni? De kiválaszthat egy speciális nedvességálló rugalmas ragasztót a fürdőszobába. Igen, drágább, de garantálja az eredmény minőségét és a működés időtartamát.

Az univerzális csemperagasztó alkalmazási köre

Az említett sokoldalúság ellenére is a csemperagasztó ezzel a jelöléssel meglehetősen korlátozott alkalmazási körrel bír.

Az univerzális ragasztót száraz, jól szellőztetett helyiségekben és csak stabil, "tipikus" felületeken "szabványos" kerámiacsempék vagy csempe tilos, 30x30 cm-nél nem nagyobb méretben történő alkalmazására.

Más szóval, a gyártók és az eladók univerzális ragasztó a csempe, hogy használható minden munkát - csak egy reklám mozog, számítva a tapasztalatlanok a vásárlók.

Az eredmény minőségének garantálása érdekében a szakosodott munkákhoz vagy a különleges működési feltételekkel rendelkező helyiségekhez a ragasztó megoldásainak megfelelő típusát kell kiválasztani.

De az univerzális ragasztót lehet használni csempék, például a konyhában - falra vagy padlókra, de csak akkor, ha a felület előkészítve van, és nem hajlik deformálódásra.

Vegye figyelembe azt is, hogy az univerzális ragasztási megoldások túlnyomó többségének adott szürke színű, vagyis ez a ragasztó nem alkalmas mozaikok vagy könnyű csempék (különösen üvegblokkok) lefektetésére.

A munkák jellemzői csempézett, összkomponensű ragasztóval

Ha bármilyen csemperagasztóval dolgozik, a habarcsmal való munkavégzésre vonatkozó ajánlásokat - a készítmény jellemzőitől kezdve, a telepítés időjárási körülményeitől függően, valamint a szárítási idő figyelembevételével - követnie kell.

Minden rendeltetésű csemperagasztó elkészítése

Mivel az általános célú ragasztó általában leggyakrabban száraz keverék, elő kell készíteni.

Ehhez a csomagoláson feltüntetett arányokat tartva a keveréket hozzáadjuk a vízhez, majd alaposan összekeverjük egy építő keverővel vagy egy speciális fúvókával ellátott fúróval, amíg sűrű homogén masszát nem alakítunk ki.

Győződjön meg róla, hogy a megoldás nem tűnik túl sűrűnek, a burkolólapok elhelyezése problémás lesz.

És ne keverje össze túlságosan a keveréket egyszerre - a csemperagasztó gyorsan meggyullad, és el kell dobnia.

A minőségi eredmény elérése érdekében előzetesen fel kell szerelni a berendezés alapját (nehéz univerzális ragasztót használni, speciális képességek nélkül), és alaposan megtisztítani a felületet. A cserép ragasztót az alapon egy vékony réteggel kell felhordani, amely egyenletes a csempe burkolásának teljes területén, de "négyzetek" alkalmazásakor, és nem egyszerre a teljes felületen.

Az univerzális ragasztóval való munka optimális feltételei "szobahőmérsékletnek" tekinthetők - nem kevesebb, mint 20 fok hő, legfeljebb 60% relatív páratartalom mellett.

Soha ne helyezze a csempe nedves vagy zsíros felületre!

A csempe lefektetése után az univerzális ragasztó 12-24 órán át szárad, míg a "munkaidő" nem haladja meg a 3 órát. Egyes gyártók az úgynevezett "gyors" univerzális ragasztókat gyártják - gyorsabban kiszáradnak, de a csempe ragasztó megoldás általában 3-7 napon belül teljes erővel bír, így a csempe nem lehet nagy terhelésnek kitéve.

Az egyik vagy másik módszer, és a gyártók ajánlásait és a boltban levő tanácsadók tanácsát követve gondolkodjon el a lehetséges következményekről - nem arról szól, hogy az emberek azt mondják, hogy a fanyar kétszer fizet. Nem mindig univerzális csempe ragasztó a legjobb választás.

Top 10 csemperagasztó

A csemperagasztók sorozata tucatnyi, és talán még több száz tétel is létezik. A boltokban külön kategóriákat különítenek el a külső és belső kompozíciókhoz; van egy árbevétel a költség; Gyakran vannak száraz keverékek szétválasztása fal- és padlóburkolatokhoz. Minden gyártó siet, hogy kínálja a termékcsaládot, és a fogyasztók zavarják: milyen csempe ragasztó jobb, és mit kell vásárolni, hogy a csempe ne tűnjön el egy hét múlva.

A fizika, a kémia és a minőségi bélés speciális követelményeinek ismeretében meg lehet vitatni, hogy jó ragasztó kell:

 • műanyag - ne rétegezze, és ne terjedjen a ragasztási folyamat során;
 • rugalmas - a deformálódási terheléseknek a már edzett állapotban való elviseléséhez;
 • alacsony szárítási sebességgel - a lehetséges kiigazításokhoz és kiegészítő kezeléshez;
 • nagy tapadási sebességgel - biztonságosan tartsa a méreteket.

Annak érdekében, hogy pontosan megértsük, melyik csemperagasztó gyártója érdemel maximális bizalmat, megpróbáljuk értékelni a legnépszerűbb márkákat. Mint "képviselők", száraz keveréket választunk az egyetemeshez közeli mutatókkal.

1. KNAUF Fliesen
a legjobb csempe ragasztó a aprólékos munka és a nehéz felületek

Értékelés: 10 pont 10-ből

Becsült ár: 250 rubel / 25 kg.

Szakmai fórumok áttekintése szerint ez a csempe ragasztó a száraz keverékekre vonatkozó számos javaslat közül az egyik legjobbnak számít. A pragmatikus németek gondoskodtak az alapos és kiváló minőségű munkákról. A ragasztó egyenlően sikeresen alkalmazható padló- és falazólapok lefektetésénél, és a felületek típusa és szerkezete nem jelentős. A szárítási sebesség lassú, így folyamatosan elvégezheti a munkálatokat a fektetés, a tisztítás és a fugázás során. A KNAUF Flisen gazdaságos megoldásnak számít, mivel egy vékony réteggel (0,7 cm) alkalmazható anélkül, hogy feláldozná a tapadás minőségét. Alkalmas a "fésű alatt" végzett munkához, nagy rugalmassággal rendelkezik, amely lehetővé teszi a kompozíció használatát összetett konfigurációk szekcióival szemben.

2. UNIS 2000
jó csemperagasztó erős fogással

Értékelés: 10 pont 10-ből

Becsült ár: 250 rubel / 25 kg.

Ragasztott ragasztó Eunis aktív küzdelmet folytat a Knauf ellen az első helyen, és gyakran nyer, különösen a tapadás és a szárítási sebesség tekintetében. A 3 órás élettartamú megoldásnál figyelembe kell venni, hogy a cserepek lefektetéséhez és beállításához szükséges idő 10 perc, és naponta egy lépéssel járhat a helyhez kötött anyag. A ragasztó tökéletesen viselkedik a fagyok és a magas páratartalom mellett, és nagy rugalmassága miatt elviseli az anyagok deformálódását a hőmérséklet csökkenésével. Ha az UNIS 2000 ragasztót szeretne használni, be kell állítanod a magas munkamennyiséget, hiszen maguk a mesterek azt mondják, 24 óra múlva nem fogják "varrni" a varratokat. Ami a fogyasztást illeti, itt a számok közel vannak az ideálishoz - 3,75-től 5 kg-ig négyzetméterenként.

3. OSNOVIT Muspliks T-12
a legjobb csemperagasztó a durva felületekhez

Értékelés: 9.9 pont a 10-ből

Becsült ár: 250 rubel / 25 kg.

Méltó versenyző a harmadik helyre, amely ellenezheti a szintező tulajdonságait a versenytársak számára. Még a jelentős felületi különbségek mellett is a Mustplast T-12 csemperagasztó a munkájával együtt kezeli. És ez nem egy gyártó reklámmozgása, az építőipari szervezetek véleménye megerősíti ezt a tényt. A ragasztót kerámia burkolólapok, valamint kerámia gránit és természetes kő burkolására szabad használni. A nagy tapadási tulajdonságok miatt könnyű a felületi anyagot felülről lefelé elhelyezni.

4. Ceresit CM-11
jó általános célú csempe ragasztó

Értékelés: 9.8 pont a 10-ből

Becsült ár: 265 rubel / 25 kg.

A ragasztóról sokáig beszélhetünk - előnyeit mind a szakemberek, mind az amatőrök értékelik, de a túlzott egyetemesség miatt nem jött az első helyre (a kompozíció nem alkalmas bizonyos típusú csempékre). A Ceresit SM-11 ragasztót érdemes megvenni, ha a fektetés nem túl sima felületen történik, amikor egy újszülött elé néz, és nincs külön kívánsága a keveréknek a kerámia burkolólapok paraméterei alapján. A ragasztó tapadása több mint 1,0 MPa, a ragasztó tökéletesen tapad és gyakorlatilag kiküszöböli a falnak a burkolat anyagának csúszását. Ajánlott otthoni használatra belső használatra beltéri használatra.

Csemperagasztó - a legjobban válasszon a tulajdonságok, a cél és a gyártó által

A csempe ragasztásának választása korunkban nem könnyű. A javaslatok sokféleségéből csak a szemek futnak, és a tanácsadók egymással együtt dicsérik terméküket, és vitatják a versenyképes márkák hiányosságait. Természetesen a professzionális építőkre bízhatja a választását, de hogyan kell kezelni, amikor a burkolás önállóan történik, és a bélés eredménye a ragasztó minőségétől függ.

Ezért meg fogjuk érteni, mi ragasztani kerámia burkolólapokat a konyhában, csempézve a fürdőszobában, és arról, hogy mit kell a járdát felépíteni. A megközelítésnek helyesnek kell lennie és megfelelnie kell a kritériumoknak: megbízható, olcsó és hatékony.

Csemperagasztó - melyiket jobb választani

Határozottan azt mondják, melyik csempe ragasztó jobb, lehetetlen. Ez sok tényezőnek köszönhető. De megfontolhatja mindegyiküket, és kiválasztja magának a legjobb lehetőséget - egészen valós.

A csemperagasztó többféle tulajdonság alapján osztályozható, ezek olyan funkciókat adnak, amelyek kulcsfontosságúak egy esetben, és nem játszanak szerepet a másikban. De a döntő jelentőségű a ragasztó helyes megválasztásához:

1. Cél vagy hatály

Ezek a tényezők meghatározzák a csempe működési módját.

Külső felület

A bélés az utcán tervezett csempe ragasztó a külső munkát. Végtére is, a ragasztási környezet használata már arra utal, hogy a működési feltételek agresszívabbak. Itt és a hőmérséklet-ingadozások széles skálája, éles cseppje, magas páratartalma, szél- és ultraibolya sugárzásnak való kitettség. Igen, és az épületen kívüli mechanikai sérülések gyakrabban fordulnak elő és súlyosabb következményekkel járnak. Ezért külső burkolatra speciális ragasztófajtákat kell használni, amelyek nagyobb tapadást biztosítanak a felülethez és ellenállnak ezeknek a tényezőknek.

Emellett a ragasztó alkalmazásának helye az épületen kívül hagyhatja a jelölést a választáson. Például a verandának a ragasztót vízzel szemben ellenállónak kell lennie, a szájhoz pedig növelni kell a rögzítést és hidrofób (víztaszító). Csemperagasztó, azaz. a burkolat, a piacon nem azért, mert általában egy cement-homok párnára illeszkedik, és a cementet a varratra öntik. De ha a padlóburkoló lapokat egy konkrét felületre kell helyezni, használhat bármilyen ragasztót külső munkákhoz, például a Unix 2000-et.

Külön különös figyelmet kell fordítani arra, hogy ragasztót kell elhelyezni olyan területeken, mint például erkély, loggia, zárt terasz. Még egy mázas szobában is alacsonyabb a hőmérséklet, mint a többi lakásban. Ezért fagy- és nedvességálló ragasztókat kell használni.

Belső kivitel

Ebben az esetben a csempe működési módja enyhébb, ami azt jelenti, hogy minden ragasztó megteszi. A kivétel a lakóházban olyan szoba, mint a fürdőszoba. A fürdőszobai csemperagasztót a nedvességre és a jelentős rugalmasságra való nagyobb ellenállás jellemzi. Ebben a varázslóban nemcsak a speciális ragasztók használatát javasoljuk, hanem azok szétválasztását is. Tehát, a padlóhoz ragasztó szükséges, melyet nagy rugalmasság jellemez, tájékoztatta egy lágyítószerrel. Azonban az ilyen ragasztókra fali burkolólapok "lebegnek". A jobb rögzítésre alkalmas kompozíciók alkalmasak falakra, azaz azok, amelyek ellenállnak a nagy teherbírásnak.

2. A csempe tulajdonságai

A csempe típusa

Az anyagról beszélünk, amelyről a csempe készül.

Például mozaikos vagy természetes könnyű kővel történő szembenézés esetén előnyben kell részesíteni a fehér cementalapú cementhabarcsokat. Ellenkező esetben nehéz lesz a felület jól ápolt megjelenést adni.

A kerámia gránit rögzítésére speciális ragasztó található. Használatát az ilyen típusú csempe jellemzi. Jellemzője a nagy sűrűség, az alacsony vízfelvétel, az alacsony tapadás. Mivel a porcelán kőzet nem ragadja meg a ragasztót, ugyanakkor jelentős súlya van, akkor különleges kompozíciókat kell használni a rögzítéshez. Ezek közé tartozik a Werker porcelán kőzet, a Hercules, a Litoflex K 80 vagy a csempézett Unis Plus ragasztó. Ebben az esetben a ragasztók általános követelménye, hogy meg kell erősíteni.

Csempe méretek

A szakemberek tudják, hogy a csempe megfelelő rögzítéséhez az alkalmazott megoldás vastagságának meg kell egyeznie a csempe vastagságával. Ennek megfelelően a csempe mérete fontos szerepet játszik a kiválasztásban. De a vastagságnál fontosabbak a geometriai méretek. Ennek oka, hogy minél nagyobb a csempe, annál nagyobb a súlya, ezért nagyobbnak kell lennie a kiválasztott ragasztó rögzítő képességének.

Így a 100x100-tól 300x300 mm-ig terjedő méretű csempe teljesen rögzíti az univerzális ragasztót. De nagyobb mintákhoz szükség van a megerősített csemperagasztóra. Természetesen ezek a követelmények a falakkal szemben fontosak. A padlólapok esetében ez a követelmény nem feltétlenül szükséges.

3. Az alap, amelyre a csempe ragasztásra kerül

Jellemzői szerint minden bázis kétféleképpen oszlik meg:

 • egyszerű alapok. A különbségük az, hogy ellenállnak a deformációnak. A beton, a téglafalak, a cementcementek egyszerű alapnak számítanak;
 • komplex alapon. A deformáció, rezgés, nem ellenálló a nagy terhelésnek. Ezek közé tartozik: a fa alapja, gipszkarton, fém, műanyag, üveg.

A megadott értékek mellett figyelembe veszik az alap hőmérsékleti tartományát, a burkolat terhelését és a páratartalmat is.

A fenti három paraméter határozza meg a tapadóoldat fajta típusát.

4. A csempe ragasztó összetétele

A kompozíció szempontjából a ragasztókeverékek nem térnek el egymástól jelentős eltérésekben, és csak három pozícióból állnak:

Cement alapú csempe ragasztó

A cserép-cement ragasztó száraz megoldásokhoz tartozik. Az ilyen készítmények fő összetevője a cement, amelynek részesedése 90% -ig terjedhet. A fennmaradó 10% homok és módosító adalékok, amely lehetővé teszi a kompozíció egyetemességének és alacsony költségének a beszélgetését.

Könnyen dolgozik cementragasztóval, 3: 1 arányban vízzel hígítva, és lehetővé teszi a csempe beton alapon való rögzítését. Ugyanakkor a cement alapú ragasztó használata növeli a rögzítési megbízhatóságot. Szintbeállító csemperagasztóhoz is használható. Alkalmas azonban a felület kisebb hibáinak kiegyenlítésére;

Diszperziós csemperagasztó

Ez egy pasztaszerű készítmény, amely ilyen előnyöket biztosít a munkában, mint a sütési idő, az állandó összetétel és a por hiánya. A ragasztó használatának időintervallumának legalább 40 percnek kell lennie, ami lehetővé teszi, hogy manőverek legyenek. Ez szerves kötőanyagokból, ásványi töltőanyagokból és speciális adalékanyagokból (víz-akril) áll.

A diszperziós csemperagasztó a kerámiák rögzítésére szolgál: mozaikok, klinker csempe, mázas csempe, majolika vagy természetes kő. Ideális összetett alapfelületekhez. Összetételének köszönhetően a régi cserépfelületen is garantálja a ragasztás megbízható ragasztását. Az alkalmazási terület kivétele az MDF vagy farostlemez lakkozott felülete. Ezenkívül csak belső munkákhoz használható.

Poliuretán csemperagasztó

Kezeli az egykomponensű megoldásokat, és nagy rugalmasságban különbözik. Tipikusan poliuretán csempe ragasztót alkalmaznak bonyolult felületek bélésére.

Epoxi csempe ragasztó

Epoxigyanta alapú. A kétkomponensű megoldásokra vonatkozik, amelyeket használat előtt kevertek. A ragasztó három alfajból áll:

 • folyós;
 • ultrahangos töltőanyaggal;
 • ásványi töltőanyaggal.

Függetlenül attól, hogy a ragasztó típusát elkészítették-e. Alkalmas bármilyen célra. A 100% -os vízálló ragasztó miatt ideális medencékhez, mosodákhoz, fürdőszobákhoz. A Ceresit CU 22 jól bevált.

Lehetőség van a padló, a falak, a mennyezetcsempe ragasztására?

A kisebb szabálytalanságok összehangolásához bármilyen ragasztókompozíció használható. Például, ha a fal görbülete 10 mm, a Mira 3100 unifix (vékony rétegű ragasztó) megfelelő, ha a különbség meghaladja a 10 mm-t. Ajánlott a Kreisel maxi-multi 107. Más kérdés, hogy mennyire költséghatékony az ilyen munkák ragasztással.

5. A csemperagasztó konzisztenciája

Ebből a pozícióból vannak:

Folyékony csemperagasztó

Ezek gyakran tartalmaznak pépes készítményeket, amelyeknek az az előnye, hogy a keverék készen áll a felhasználásra, és időt takarít meg a keveréshez. A hátrány a magas ár.

Különleges típusú folyékony ragasztó - folyékony köröm. Alkalmas kis alkatrészek ragasztására, valamint leesett vagy sérült lapkák ragasztására. A folyékony szögeket csak vízzel védett helyre lehet felszerelni.

Száraz csemperagasztó

Vízzel hígítjuk a gyártó által megadott arányban. Az ilyen típusú kompozíciók népszerűsége alacsony árat, a tapadás megbízhatóságát, a felszíni fekvés képességét jelentős görbület, könnyű szállítás, könnyű szétszerelés mellett jelentette.

6. Különleges tulajdonságok

Speciális munkák elvégzéséhez vagy korlátozott keretben az ilyen ragasztókat használják:

Gyorsan száradó csemperagasztó

A furnérozott felület normál működése a munka befejezése után 3-4 órával megkezdődik. Ugyanakkor az ilyen ragasztó fagyálló, és használható a magas páratartalmú helyiségekben. A csempék egyszerű felületeken való rögzítésére szolgál. Érdemes megjegyezni, hogy az ilyen ragasztót csak száraz keverékben lehet értékesíteni, különben élettartama nagyon alacsony. A Knauf SCHNELLKLEBER (Knauf Schnelkleber) és az IVSIL EXPRESS jól beválták magukat.

Hőálló csemperagasztó (hőálló)

Fűtési felületeken való használatra tervezve: kályhák, kandallók, fűtött padlók. Az alkalmazás előfeltétele a magas (akár 100 ° C) hőmérséklet ellenállása. Az olyan népszerű márkák mesterei között, mint a Ceresit CM 17, a FEROZIT-108, a Weber vetonit RF, az IVSIL EXPRESS.

Megjegyzés. Kérjük, vegye figyelembe, hogy nem minden hőálló csempe ragasztó alkalmas a padlófűtésre, mivel a ragasztó különböző rugalmassági együtthatói és különböző típusú padlófűtés. A ragasztó kiválasztásakor forduljon tovább.

Fagyálló csempe ragasztó

A terméket száraz keverék formájában is értékesítik, ami lehetővé teszi, hogy hosszú ideig tárolják, amíg felhasználásra kerül. Lehetővé teszi a burkolólapok egyszerű alapozását. Meg kell jegyeznünk, hogy elég ragaszkodni kell a ragasztóhoz, mert 1,5-2 órán belül elveszíti plaszticitását. A Ceresit Bautechnik, a Knauf HP Start, a Kreisel MULTI 102 a fogyasztók körében népszerű.

Savlemez ragasztó

A tapadóoldatok specifikus alfaja ellenséges környezetben való használatra készült. Például, ha vannak külső vegyi irritáló szerek: egy tejüzemben, egy sörfőzdeben, egy laboratóriumban. Jellemzője, hogy képes nedves alapra helyezni a csempe, magas keményedés, szag és káros szennyeződések hiánya. A ragasztó tehát Boton TK 150, Clay 88-NP.

Vízálló csemperagasztó

A fürdőszobában, a verandán, a nyitott verandán vagy a teraszon található padlózatra tervezték. A finomítómedencék vagy szökőkutak különféle ragasztók használata nélkül is elképzelhetetlenek. A ragasztó cement-homokkompozíciójához hozzáadott módosító a hidrofób tulajdonságairól tájékoztat. Ugyanakkor a ragasztót fokozott rögzítés jellemzi. Ebben a kategóriában az értékesítési vezetők a Ceresit CM 17, a TM-16 Pool Wins.

Megjegyzés. A nedvességálló csempe ragasztó meglehetősen drága, így otthoni javítások során a kézművesek tanácsot adnak arra, hogy normális ragasztót és nedvességálló habarcsot használjanak az ízületekhez.

Univerzális csemperagasztó

A legtöbb típusú csempék különböző felületekhez történő csatlakoztatására alkalmas. A ragasztó koncepció sokoldalúsága azonban meglehetősen relatív. Például nem alkalmazható porcelánra, nem használható kültéren, magas páratartalmú helyiségekben vagy meleg padlókon. Nevét azért kapta, mert az átlagos üzemi körülményekre fejlesztették ki, ami nagyon ritkán fordul elő a való életben.

7. A DIN EN 12004 nemzetközi szabvány szerint

A burkolólapok ragasztására, mint a legtöbb építőanyag, a hazai és nemzetközi építési szabványok (normák) szerint készülnek. Ezek közül az egyik a DIN EN 12004 német szabvány. Ennek megfelelően vannak:

C1 és C2 - cement ragasztók. Az ebbe az osztályba tartozó ragasztók főbb paramétereit a táblázat tartalmazza.

C1 és C2 - cement ragasztók

Ha ebbe az osztályba tartozó keverék további módosító adalékokat tartalmaz, akkor a T, E, F előtagokat (indexet) a C1 vagy C2 osztályba kell besorolni, az indexek dekódolását pedig a táblázat tartalmazza.

A T, E, F indexek értelmezése a DIN szerint

 • D1 és D2 - polimer ragasztók;
 • R1 és R2 - poliuretán és epoxi ragasztók.

A jelölés 1. és 2. számai azt jelzik, hogy a ragasztó alapvető (index 1) vagy megerősített (2. index).

Ugyanez a szabvány a csemperagasztó különböző osztályait azonosítja, a kompozíció rugalmasságától függően:

 • Az S1 rugalmas csemperagasztó, amely 2,5 mm-nél hosszabb tapadási oldallal szembeni eltérést biztosít;
 • S2 - több mint 5 mm.

A szokásos terheléssel történő eltérítés mérési sémája Az ábrán egy standard terhelésű eltérítés mérési sémája látható.

A www.moydomik.net oldalra felkészített anyag

Csemperagasztó besorolás a DIN EN 12004 szerint

A DIN EN 12004 szerinti ragasztócsempe besorolás

8. A gyártó / márka / vállalat

A gyártók jelentős mértékben fektetnek be a márkáik reklámozásához. Ez lehetővé teszi számukra, hogy sikeresen új termékeket hozzanak piacra, valamint hogy megnyerjék és fenntartsák az ügyfélhűséget.

A belföldi piac jól ismert márkái közül:

Eunice (Unis)

Ragasztott ragasztó Yunis a teljes sorban bemutatott fotó.

Csemperagasztó Eunice Csemperagasztó Eunice

A ragasztó főbb típusainak összehasonlító jellemzőit a táblázat tartalmazza.

Az Eunis ragasztófajták összehasonlító jellemzői

Knauf (Knauf)

A Knauf csemperagasztó a német minõség garanciája. Annak ellenére, hogy ez a gyártó jelentős termékválasztékot állít elő, a ragasztóoldatok többféle típusból állnak, többek között:

Csemperagasztó A Knauf Tile ragasztó a Knauf tulajdonságait

Külön említésre méltó a ragasztó Knauf-Flizen csempe (a régi Flizenkleber név), amely a speciális modifikátoroknak köszönhetően különleges tulajdonságokkal rendelkezik, és egy bizonyos típusú csempe csempelésére készült.

Ragasztó a csempe Knauf-Flizen számára

A Knauf-Flex csemperagasztó A Knauf-Flex csemperagasztó (a régi Flexeber név) elnyerte fogyasztóját a ragasztókompozíció fokozott rugalmasságának köszönhetően.

Ceresit (Ceresit)

A Tserezit csemperagasztó széles választékban kapható a piacon, amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy kiválassza a típust, amely alkalmas egy adott probléma megoldására.

Ceresit csemperagasztó (Сeresit)

A Ceresit csemperagasztó (Ceresit) a legismertebb a hazai piac márkáitól.

Csemperagasztó OSNOVIT

A ragasztók összes típusának összehasonlító jellemzői megtalálhatók a táblázatban.

Csemperagasztó OSNOVIT

Ragasztott bányászok (Starateli)

Egy másik védjegy, amelyet egy hazai gyártó képvisel. A gyártásellenőrzés minden szakaszban garantálja a kiváló minőségű termékeket.

Csemperagasztó (Starateli)

Csemperagasztó Vetonit (Vetonit)

A piacon két osztályú ragasztószerkezet áll rendelkezésre: szabványos és továbbfejlesztett.

Csemperagasztó Vetonit (Vetonit) Csemperagasztó Vetonit (Vetonit)

A Weber Vetonit takarmány ragasztó nem tartalmaz azbesztszálakat, ezért célszerű a főzésre szánt helyiségekben használni. Egyes fajok összehasonlító jellemzőit a táblázat tartalmazza.

Csemperagasztó Weber Vetonit jellemzői

Volma csempe ragasztó

Ragasztó a Volm csempe számára Ragasztó a Volm csempe számára

Az orosz gyártó másik méltó védjegye, széles körben.

Csemperagasztó ajánlások - Video Review

Amint látja, lehetetlen egyértelmű kérdést adni a kérdésre, hogy milyen lapos ragasztó jobb. Ebben a cikkben a kiválasztási kritériumokat írjuk le, és a végső választás a kompozíció jellemzői alapján olvasható le. Ugyanakkor a ragasztók egymás közötti összehasonlításában sokan kíváncsiak arra, hogy hogyan válasszák ki a hasonló összetételű megoldásokat.

Mi mást kell figyelembe venni a csemperagasztó kiválasztásakor:

 • nyitott idő, azaz az a periódus, amely alatt a ragasztó alkalmas a használatra;
 • folyékonyság, azaz. a ragasztóanyagnak a csempe felületén való elterjedésének képessége;
 • ragasztófelhasználás 1 négyzetméterenként.

Ezeknek az ajánlásoknak a vezérlése szerint a kiválasztás ésszerű, és a kapott eredményeket tervezik.

12 legjobb csemperagasztó

Feature Rating

A ma csempe ragasztó az egyik legnépszerűbb építőanyag. Segítségével a hagyományos kerámia vagy porcelán csempe megmarad, az átlátszó mozaik fel van szerelve, márványból vagy természetes kőből készül. A ragasztókészítmények célra, árra, színre és más műszaki jellemzőkre eltérőek. Annak érdekében, hogy az átlagfogyasztó választhassa ki az optimális keveréket lakás vagy ház javításához, fontos szempontokat kell figyelembe venni.

 • A ragasztó duktilitása lehetővé teszi, hogy gyorsan végezze el a felületet, nem rétegezhető és nem terjed el a működés során.
 • A kikeményedés után a ragasztási vonal rugalmas marad, hogy ellenálljon a deformációs terheléseknek és rezgéseknek.
 • Az elsődleges szárítás sebessége az értékes minőségű lesz. Minél nagyobb a rés, annál hosszabb lesz a csempe helyzetének megváltoztatása.
 • A jó tapadás lehetővé teszi a csempék különböző alapokon történő telepítését további feldolgozás és előkészítés nélkül. Ugyanakkor a csempe biztonságosan meg van tartva, és nem csúszik spontán módon.

A mi véleményünkben a legjobb ragasztási kompozíciókat kaptuk különböző típusú bevonatokhoz. A kiválasztás mellett a műszaki jellemzők mellett a szakértői vélemények és a fogyasztói felülvizsgálatok is figyelembe vették.

A legjobb, általános célú csemperagasztó

Ha kis méretű csempeanyagok (100x100 - 150x300 mm) véglegesítésére használják, használhat univerzális ragasztókat. Ezek közül a leginkább megfizethető termékek, valamint a kiváló minőségű professzionális keverékek. Ez a ragasztó alkalmas a belsőépítészetre, ahol nem szükséges megoldani a szuper feladatokat.

3 Bergauf Keramik Pro

A Bergauf Keramik Pro ragasztóanyagokat biztonságosan tartja. Megkülönböztető jellemzője a varrás nagy rugalmassága szárítás után. A kompozíció sok évig képes tartani, mint egy standard kerámia csempe és divatos klinker, természetes vagy mesterséges kő. A ragasztó megtartja minőségét széles hőmérséklet-tartományban (-50 ± 70 ° С), amely lehetővé teszi kültéri munkákhoz vagy furnérozott padlófűtéshez. Kényelmesen nedves körülmények között szárított varrásnak tűnik, ezért zuhanyzóval vagy fürdőszobával is ellátott.

A felhasználói visszajelzések jelzik mind a ragasztó előnyeit, mind a hátrányait. Ha a fogyasztók többsége elégedett az árral, rugalmassággal és sokoldalúsággal, akkor a mesterek számos sérelmet szentelnek. Először is a vastag réteggel való munka összetettségére vonatkozik, míg a kész megoldás élettartama 20 percig tart.

2 Volma Kerámia

A száraz építési keverékek ismert belföldi gyártója, a Volma, sikerült létrehoznia a legkedvezőbb árú ragasztóanyagot. A Keramik névvel rendelkező termék teljes egészében rendelkezik a cementkészítmény legjobb minőségével. A szakemberek hangsúlyozzák a megoldás életképességét, használhatják az elkészített ragasztót 3 órán át, ugyanakkor a csempe helyzetét 10 percre állíthatja. A kompozíció jól viselkedik a varrat különböző vastagságaival (2-5 mm), ha a munkát standard kerámiacsempékkel végzik. A keverék alkalmas kis porcelán kőzetgyártásra is. A ragasztó fagyállósága (F35) lehetővé teszi, hogy kültéri munkát végezzen, nem fél a szárított varrattól és a nedves helyiségek körülményeitől.

A felhasználók a felülvizsgálati jelentésben a kompozíció hatékonyságáról, megfizethető árról, gyors keverésről, kényelmes konzisztenciáról. A hátrányok közé tartozik a csempe korlátozott fajösszetétele.

1 Litokol Litoflex K80

Az univerzális felhasználás egyik legjobb csempe ragasztóanyaga az olasz Litokol cég Litoflex K80. Az orosz befejezőket használják, amikor különböző típusú csempe anyagokat kell elhelyezniük. A ragasztó nem csak a helyiségben lévő csempék rögzítésével oldható meg, hanem kívülről is használható. A keveréket cement alapon készítik, de szintetikus gyanták hozzáadásával a gyártó sikeresen elérte a varrás nagy rugalmasságát. A szakértők nagy tapadást, nedvességállóságot és környezetbarátságot mutatnak. A termék alkalmazási köre széles, a szobák, lépcsők, teraszok, erkélyek és homlokzatok belsejében lévő falak és padlók. A ragasztó mélyen behatol az alapba, ezért alkalmas beton, cement-homok, gipszkarton alapozók, valamint fűtött padlók számára.

A felhasználók dicsérik az olasz ragasztót a minimális mennyiségű porra, amikor jó minőségű anyagot használnak. A hátránya a magas ár és hiány a kereskedési hálózatban.

A legjobb megerősített csemperagasztó

A nagy cserépnek komoly súlya van. Ezért kerámia vagy porcelán, beton vagy kőburkolat felállításához ajánlott erősített csemperagasztót használni. Nagy tapadású, ellenáll a statikus és dinamikus terhelésnek.

3 Unis Plus

Az egyik legkedveltebb, a ragasztós csempe kompozíciók az utóbbi időben a hazai Unis Plus ragasztóvá váltak. Ezt meg lehet ítélni a kérések számával a Wordstat-ban, valamint az NM-ben végzett vásárlások számával. A népszerűség titka az elfogadható árak és a kiváló műszaki paraméterek kombinációjában rejlik. A nehéz cserépanyagok (porcelán-kő, kő, klinker burkolólapok) elhelyezésekor a varrat vastagságát 2-15 mm-re változtathatja. Az építők megjegyzik a kompozícióval való munka kényelmét, 3 órán keresztül az elkészített megoldás fenntartja életképességét. És beállítani a csempe helyzetét 20 percen keresztül.

A felhasználók által nyújtott sok pozitív visszajelzés mellett jelei vannak a rossz minőségű termékekről. Vannak, akik ehhez társítják a technológiai fegyelem romlását a vállalkozásban, mások pedig abban bízik, hogy a népi ragasztó tömeges utánzata.

2 Weber Ultra Fix Tél

A csempék negatív hőmérsékleten való elhelyezésekor a Weber Ultra Fix Winter ragasztó a legjobb választás. Még -10 ° C-os hőmérsékleten is kiváló minőségű külső munkát végezhet. Kevés versenytárs büszkélkedhet a fagyállósággal (több mint 150 ciklus). Az ilyen jellegzetes képességeit nagyra értékelte az orosz cserépépítők, akik azt ajánlják az ügyfeleknek, hogy megvásárolják ezt a kompozíciót a rámpák, teraszok, erkélyek és lépcsők díszítéséhez. A keverék előnye, hogy nagy tapadást biztosít a különböző bázisokhoz, beleértve a vízszigetelő anyagokat. Az egyetlen kivétel a bitumenes bevonat. Ami a csempe fajösszetételét illeti, a varrat nagy formátumú kőből, kerámiából, mesterséges és természetes kőből is képes ellenállni.

A felülvizsgálatok során a felhasználók kifejezik elégedettségüket a ragasztás fagyállóságával, plaszticitásával és szilárdságával. A készítmény hátránya az elkészített oldat nagyfokú tapadása.

1 Ceresit CM 17 Super Flex

A Ceresit CM 17 Super Flex mindenféle ásványi csempe kezelésére képes. A termék erősítésre kerül a Fiber Force mikroszálas szövetekkel, amelyek rugalmasabbá és tartósabbá teszik a varratot. A megerősítő háló lehetővé teszi a ragasztókompozíciónak a legösszetettebb alapokon történő alkalmazását, amelyek rezgésnek vagy mechanikai igénybevételnek vannak kitéve. A nagy tapadási képességek jelentősen kibővítik a hatóanyagot, kezdve a betonfelületek és a gipszkarton végződésével. Mivel a fő ragasztó cement, a kompozíció használható kültéri munka során. A hőmérséklet-tartomány (-50 ° C és +70 ° C) alkalmas szinte az összes oroszországi régióban.

A hazai fogyasztók válaszaiként a ragasztó hatásai érvényesülnek, mint például a "kiváló ragasztó", a "Ceresit CM 17 - a legjobb", a "legmegbízhatóbb". A ponyvák csodálattal mutatják be a termék érdemeit is. A magas ár azonban számos orosz lakástulajdonos számára akadályt jelent.

A legjobb nedvességálló csempe ragasztó

A magas páratartalmú helyiségekben speciális ragasztóra van szükség. Nemcsak immunisnak kell lennie a vízhez, hanem inert is a kémiai és biológiai hatásokhoz. Ezért ilyen készítményekben olyan adalékokat adnak hozzá, amelyek megakadályozzák a penész vagy gomba megjelenését.

3 Unis 2000

Az oroszországi Unis 2000 ragasztót száraz és nedves területek csempére tervezték. A termék erősségei nagy tapadóképesség és gyors száradás. Egy nap alatt a csempe el lehet járni, és nem lesz könnyű eltávolítani a szárított ragasztó maradványait a csempe ízületekben, speciális eszközök nélkül. A szakértők megjegyzik az elkészített habarcs életképességét (3 óra), elegendő időt a csempe (20 perc) beállítására, valamint a vastagságok széles tartományát (2-15 mm). Ezért képes kezekbe kerámia, porcelán, kő egyenletesen illeszkedni felkészületlen felületekre.

A felhasználói visszajelzések nem különböznek egymástól. Sokan dicsérik a kompozíciót a szárítási sebesség, a jó tapadás az alapra, nedvességállóság és tartósság. Ezenkívül a termék széles körben képviselteti magát a kereskedelmi hálózatban. A negatív tényezők közül kiemelkedik a nagy áramlási sebesség, és a ragasztási varratok a szárítás után összeomlanak.

2 Ceresit CM 11 Plus

A szakértők a Ceresit CM 11 Plus ragasztót használják a csempeburkolat legpohadabb helyiségeiben. Meglepő nedvességállósága lehetővé teszi, hogy a kis zárt medencéket csempézett anyagokkal befejezze. Egy különleges elasztofilizáló bevezetésével a kompozíció tökéletesen illeszkedik a deformálható bázisokhoz (gipszkarton, fűtött padló), kerámia burkolattal, fiatal betonokkal, cellás tömbökkel. A mesternek olyan mennyiségű megoldást kell gyúrnia, hogy két órán belül ki tudja dolgozni. Lehetőség van egy cserép korrigálására az első 20 percben a telepítés után. Az optimális rétegvastagság méretei 7-8 mm-t tesznek ki.

A fogyasztói felülvizsgálatokban a ragasztó tulajdonságainak pozitív értékelései érvényesülnek. A kompozíció kiváló minőségű, könnyen alkalmazható, gyorsan beállítható és nagy nedvességtartalmú. A hátrány az, hogy a felhasználók úgy találják, hogy a keverék kicsi eltarthatósága a nyitott csomagban.

1 Knauf Fliesen

A hazai cserépépítők sok hízelgő szava olvasható a Knauf Fliesen ragasztóval foglalkozó építési fórumokon. A termék egyik legfontosabb előnye a szakértők szerint az egyszerű használat. A kompozíció cement alapon készül, tökéletesen keverik, főzés után műanyagból és engedelmes. A nedvesség ellenállóképességét és a csúszással szembeni ellenállást a ragasztók a homlokzatok, a fürdőszobák falai és a zuhanyzók helyiségeinek burkolásához tekintik. A keverék alkalmas kerámiák, porcelán csempe és egyéb csempézett anyagok elhelyezésére. Az elkészített oldatot 3 órán belül ki kell dolgozni, és legkésőbb 10 percen belül be kell állítani a csempe helyzetét.

A fogyasztók értékelik a Knauf Fliesen ragasztót a környezetbarát, fagyálló és gyors dagasztás érdekében. Jól elkészített és megfizethető. A felülvizsgálatok összetételére vonatkozó külön panaszokat nem veszik figyelembe.

A legjobb csempe ragasztó mozaik és márvány

Gyönyörű furnér mozaikból vagy márványból kapható. De annak érdekében, hogy ne rontsa elegáns megjelenését, fehér csempe ragasztó szükséges. Hangsúlyozni fogja az áttetsző és áttetsző csempék szépségét, a márvány vagy a természetes kő nemességét.

3 Mapei Kerabond T

A mennyezeten, a padlón vagy a falakon lévő nehéz mozaik burkolólapok elhelyezése érdekében a Mapei Kerabond T ragasztót előnyben kell részesíteni, fehér és szürke cementkompozíció formájában. A nagy tapadási képesség lehetővé teszi a burkolóanyagok felhúzását mind vízszintes, mind függőleges felületeken. Ugyanakkor a szakértők tudomásul veszik a kúszás vagy az esés. A keveréknek nagy a nedvességállósága, ami különösen fontos a kád csempéitekor. A termék jellemzője a hosszú távú életképesség (8 óra), a lehetőség a meleg padló használatára. A mester 45 percen belül beállíthatja a csempe ragasztását.

A fórumokon heves vita alakul ki a munka megoldásának előkészítése során. Néhány kavics jó a vízen való munkavégzésnél, míg mások az Isolastic használatát javasolják. A készítmény nem alkalmazható deformálható szubsztrátumokra (gipszkarton, azbesztcement).

2 Litokol Litoplus K55

Száraz ragasztókészítmény A Litokol Litoplus K55 fehér cement alapú. Ennek köszönhetően tökéletes a természetes fehér kő ragasztásához, átlátszó és színes mozaikhoz. A szakemberek úgy vélik, hogy a magas tixotrópia a termék megkülönböztető jellemzője, ami miatt a csempézett anyagok nem csúsznak függőleges alapokra. A ragasztó segítségével külső munkák elvégezhetők, mivel a hőmérséklet-határ a -30. + 90 ° C Megfelelő keverék csempék elhelyezéséhez a meleg padlón. Egy új csempe után járhat egy nap után, és a teljes működés 14 napos expozíció után lehetséges.

A felhasználók azt mondják, hogy a ragasztónak minden szükséges tulajdonsága van az átlátható csempe vagy mozaik készítéséhez. Az oldat 8 órán át használható, és a csempe helyzetét akár 40 percig is beállíthatja. A fehér varrás gyorsan megszilárdul és biztonságosan megtartja a bélést.

1 Ceresit CM 115

Sok mester a Ceresit CM 115 összetételét tekintve a legjobb márvány vagy mozaik burkolatú csempe ragasztó, melynek fő előnye a szárítás utáni ideális vörös szín. Ezért a keverék nem fedi a fény kőből, márványból vagy átlátszó mozaikból készült lemezeket. Ezen tulajdonság mellett a szakemberek kiemelik a ragasztó pozitív elemeit, mint a környezetbarát, a meleg padlóra való felszerelés lehetőségét, a szabadtéri munkát és a nedvesség ellen. Az elkészített oldat 2 órán át megtartja életképességét, és a kezdeti beállítás 25 perc után következik be. A ragasztócsatlakozás vastagsága 4-10 mm legyen, majd a csempe nem csúszik vertikálisan.

A véleményekben a felhasználók tisztában vannak a varrás tökéletesen fehér színével, erõssel és nedvességállóságával. De a ragasztó használata nem ajánlott a kezdőknek. Ezenkívül először gondosan elő kell készíteni a bélés alapját.

Milyen csempe ragasztó a legjobb a fürdőszobában?

Csempe - a legjobb anyag a fürdőszoba felé néz, ahol mindig magas a páratartalom és a hőmérséklet. De annak érdekében, hogy befejezze erős és tartós, meg kell választani a megfelelő kompozíció rögzítése csempe. Miután "homokos" habarcsot ültettek, míg az igazi kézművesek PVA ragasztót adtak hozzá. Azonban ez a keverék még mindig nem volt jó tapadás, így a csempe gyakran mögött állt.

Napjainkban nem szükséges az oldatot önállóan gyúrni, az arányokat pontosan kiszámítani, speciális kompozíciók vannak, amelyek biztosítják a felület megbízhatóságát. Frakcionált homokot és cementet is tartalmaznak, emellett különleges módosított adalékok - jellemzőiknek köszönhetően a csempe évekig tarthat. Az ilyen keverékek piaca nagyon nagy, ezért azoknak, akik a fürdőszobába burkolnak, ismerniük kell a termékek kiválasztására vonatkozó kritériumokat.

A csempe ragasztó kiválasztása a fürdőszobában

Mit kell figyelembe venni a csemperagasztó kiválasztásakor?

Számos kritériumot kell figyelembe venni, amikor egy keveréket választunk a csempe rögzítésére.

 1. A csempe alapja: régi csempe, gipszkarton, beton, gipsz stb. Különös figyelmet kell fordítani azokra a jellemzőkre, mint a meleg padló és a vékony falak, amelyek fokozott rezgésnek vannak kitéve - ebben az esetben alaposan meg kell gondolni a ragasztó választékát, különben a csempe gyorsan eltűnik.

Kerámia csempe alap - tippek és trükkök

A csempe összehasonlító jellemzői

Száraz csemperagasztó

Lágyító a cserépragasztókhoz

Diszperziós csemperagasztó

Kétkomponensű csemperagasztó

Ragasztott ragasztó K-11 "Univerzális"

Ezenkívül, a ragasztáshoz használt ragasztó felvásárlása során fontos figyelembe venni a keverék típusát, mivel a végeredmény ettől függ, vagyis a jövő bevonatának erejétől.

A csempe ragasztó típusai

A csempékhez (a márkáktól és a gyártótól eltérően) nincs sokféle ragasztókeverék: ezek cement, diszperziós, rugalmas és epoxi keverékek, de mindegyiknek megvan a maga jellemzője és jellemzője.

Cementkeverékek

Amint azt a név is jelzi, e keverékek összetétele cementet tartalmaz. Az egyik a legolcsóbb a piacon, és olyan porokként kerülnek értékesítésre, amelyeket fel kell hígítani vízzel, és néha más összetevőket kell hozzáadni (folyékony latex, gyanta, stb.). Az első esetben a keveréket módosítottnak nevezzük, mivel a szükséges alkotórészeket már a gyártási szakaszban adjuk hozzá.

Ragasztott ragasztó tiszteletteljes

Mit kell tudni a cement keverékek kiválasztásáról? Hasonló termékek csomagolásán lehet "vékonyrétegű burkolóanyag" vagy "vastagrétegű burkolóanyag" jelölés. Az első lehetőség abban az esetben alkalmazható, ha a csempe egy sík felületre van fektetve, legfeljebb 10 mm-es eltérésekkel. De a vastagrétegű keverékeket abban az esetben használják, ha a falak vagy a padló egyenetlen, nagy repedésekkel vagy repedésekkel.

Ragasztott, rugalmas Knauf-Flekskleber (KNAUF-Flexkleber)

Diszperziós keverékek

A diszperziós oldatok növelik az adhéziót, ezért kiválóan alkalmasak összetett felületek kezelésére, valamint azokkal, amelyek nem nagyon felszívják a különböző anyagokat: gipszkarton, festett felület, régi csempeburkolat. De a betonalapok esetében jobb választani egy másik lehetőséget. Ezek az akrilbevonat adszorbens komponensei és szintetikus gyanták keverékei.

Használatra kész többfunkciós diszperziós csemperagasztó

Az ilyen termékeket kész formában értékesítik, zárt műanyag tartályokban, és kicsit drágábbak, mint a cementanyagok, ugyanakkor számos értékes előnyük van:

 • nem igénylik a keverék önkészítését, vagyis lehetővé teszik az arányok és az időmegtakarítások elkerülését;
 • a munkát túlzott szennyeződés és por nélkül végzik;
 • kellően nagy "beállítási" intervallum, aminek köszönhetően az egyes csempe jól illeszthető.

Elasztikus keverékek

Ceresit CM 16. Rugalmas csemperagasztó külső és belső felületekhez

Ez a típusú ragasztókeverékek - a legjobb megoldás a csempék olyan felületeken történő felhelyezésére, amelyek teljesen megfosztottak a nedvesség felszívódásától, valamint az alapok mozgatásától. Gyakran használják meleg padlók burkolására, mivel a ragasztó kiválóan ellenáll a felületek kitágulásának és összehúzódásának a magas hőmérsékletnek való kitettség miatt.

Epoxi keverékek

Az epoxi ragasztó a legkevésbé használt lakóövezetek burkolásához, mert először meglehetősen drága, másodszor bizonyos élményt igényel. Ezenkívül vannak olyan feltételek is, amelyeknek meg kell felelni munka közben: bizonyos hőmérséklet fenntartása, az arányok szigorú betartása stb. Leggyakrabban az epoxi keverékeket szaunák, úszómedencék és más hasonló helyek bélésére használják, mivel lehetővé teszik a burkolólapok bármely felületen, beleértve a fémeket is. A kikeményedés után teljesen vízállóvá válnak, és ellenállnak a savaknak és a kémiai megoldásoknak is.

CM 74 UltraPox Fix. Kémiailag ellenálló epoxi ragasztó csempék és töltővarratok ragasztásához

Ceresit CM 74. Műszaki adatok. Fájl letöltése

Külön kategóriát lehet tulajdonítani fungicid ragasztókeverékeknek - fő jellemzője, hogy olyan adalékanyagokat tartalmaznak, amelyek megakadályozzák a penész és gomba kialakulását.

Hogyan válasszunk ragasztót a különböző típusú csempékhez?

A csempe különféle típusai és színei ma is sokak, és ez egy másik kritérium a ragasztókeverék kiválasztásához. A legegyszerűbb és legkedvezőbb árú megoldás a szürke ragasztó, amely alkalmas porcelán kőagyag és szokásos kerámia burkolatokhoz.

Ha a fürdőszobát üvegmozaik vagy márvány burkolattal tervezik, ajánlott fehér keverék kiválasztása. Ellentétben a közhiedelemmel, nincs jobb teljesítménye, de a márvány elnyeli a ragasztót, és később megváltoztatja a színét. A fehér ragasztó használatakor a bélés sokkal sötétedni fog, ami azt jelenti, hogy sokkal jobban fog kinézni.

Mozaik és márvány ragasztó

De a mozaik összetételének viszonylag finom szemcséjűnek kell lennie, mivel ezt az anyagot egy vékony ragasztórétegre helyezi, és a jobb megjelenés érdekében ezt a réteget még jobban össze kell nyomni.

Mozaik ragasztó

A legelterjedtebb és legmagasabb minőségű (a fogyasztók véleménye szerint) a csempe ragasztókeverékek márkái közé tartoznak a következők:

 • Ceresit (Ceresite);
 • Knauf (Knauf);
 • Kerakoll (Kerakoll);
 • Sopro (Sopro);
 • Litokol (litokol).

Hogyan lehet kiszámítani a ragasztófogyasztást?

A ragasztási fogyasztást általában egy adott termékhez tartozó utasítások jelzik, de a valóságban nem könnyű kiszámolni. A keverék mennyiségét, amelyet a cserép-fektetésre kell fordítani, számos tényező és körülmény befolyásolja.

 1. Ragasztó típusa. Mindegyik fenti ragasztókeverék és fajtájuk különböző jellemzőkkel bír: néhány vastagabb, a második pedig folyadék. Például a vízzel hígított cement alapú ragasztó 1 és 1,9 kg négyzetméterenként.
 2. A csempe tulajdonságai. A legkisebb ragasztó elnyeli a porcelán kőzet felületét, egy kicsit többet - üvegezett csempe, és a maximális mennyiség elnyeli a facsart és a kézzel készített csempéket.
 3. A felület, amelyen a burkolólapot lefektetik. Az ideális felület a burkolólapoknak teljesen sík és sima legyen - ebben az esetben minimális mennyiségű ragasztó szükséges. Ezenkívül az alapfelület, amelyre a cserép kialakítását tervezi, másféle képességgel rendelkezik a nedvesség felszívására: minél nagyobb az anyag porozitása, annál jobban felszívja a ragasztókeveréket.
 4. Időjárási viszonyok Az optimális hőmérséklet, amellyel lefedheti a csempe - 18-25 fok. Ha a helyiség túl meleg, az oldat nedvessége túl gyorsan elpárolog, és a keverék fogyasztása növekedni fog. Mínusz hõmérsékleten egyáltalán nem ajánlott a felületek furnérozására, mivel a ragasztó elveszítheti tulajdonságait.
 5. Munka technika és kezelői minősítés. A felhasznált ragasztóanyag-keverék mennyiségét nagymértékben befolyásolja a styling technológia, a varázsló tapasztalata (a megfelelő képességekkel és képzettséggel rendelkező személy kevésbé ragad, mint a kezdő), és még a spatula típusát is, amelyet használni fognak. A szakképzett kezelők kijelentik, hogy a habarcsot V alakú eszközzel kell felhúzni, a következő a megtakarítások szempontjából U alakú spatula. De leggyakrabban a munkát használják spatulas a négyzet fogak, amelyek viszont, jönnek a különböző formák. A szerszám méretének függvényében a szerszám méretének megfelelő méretűnek kell lennie - ennek megfelelően a ragasztóanyag-fogyasztás minden egyes esetben eltérő lesz.