Legfontosabb > Tervezés

Hogyan készítsek csempe a padlón a fürdőszobában - útmutató a tojás

Ha felújítást tervez vagy nagy fürdőszobai felújítást tervez, gyakorlati lehetőséget keres a padló befejezésére, hallgathatja azokat a tervezők ajánlásait, akik azt állítják, hogy semmi sem jobb, mint a kerámia burkolólapok. A fürdőszoba újbóli felszerelése komoly költségeket eredményez, ezért bármilyen módon meg kell szabadulnia.

Mivel egy professzionális kagyló munka költsége meghaladja az átlagos árkategóriás csempe költségeit, jobb, ha megtagadja szolgáltatásait azáltal, hogy saját kezűleg végzi a telepítést. Ez a cikk segít abban, hogy kitaláljuk, hogyan lehet a padlóra csempézni, milyen eszközöket igényel, és hogyan készítse el megfelelően a helyiséget a munka megkezdése előtt.

A tojás fajtái

A padlólapok változatossága a fürdőszobában elképesztő, néha megnehezíti a választást. Formája lehet négyzet alakú, téglalap alakú és más, összetettebb formák formájában. A burkolást különböző módokon végezzük, az elemek geometriájától függően:

 • Párhuzamos módszer. Megfelelően megfogalmazva, a csempe hasonlít egy lapra egy noteszgépből egy szakaszban, különösen akkor, ha kontrasztbetöltést alkalmaztak a fugázáshoz. Ez a módszer jó négyszögletes és négyzetes csempékhez. A párhuzamos munkavégzés a legegyszerűbb a saját kezével, így még egy kezdő finiser is elhelyezheti ezt a rendet;
 • Sakk módszert. A burkolólapok ilyen módon történő kialakítása téglafalra van szükség, ha "féltégla" -ra rakod. Ez a megoldás látványosabbnak tűnik, de még nehezebb megtenni magad is. A legjobb eredményt téglalap alakú csempékkel érik el. A csempe lefektetése a kockarendszer-minta nem könnyű, de a hatás megéri az erőfeszítést;
 • Átlós módszer. Leggyakrabban négyszögletes csempékkel díszített fürdőszoba padlójának díszítésére használják. Mivel a halmozódás átlósan történik, mintha egy saroktól az ellenkező szögig, a négyzetek úgy néznek ki, mint a gyémántok;
 • Mozaik módszer. A gyártók teljes csempegyűjteményt kínálnak, amellyel a padlón minta vagy mintázat jön létre. Általában ezek az elrendezések sokkal drágábbak, célszerű használni őket a fürdőszobában, egy terület több mint 20 négyzetméter. m, hogy a kép jól látható legyen. Hihetetlenül nehéz kezelni a saját kezét, és ha figyelembe veszi az anyag magas költségeit, helyes lesz a munkát egy szakemberrel megbízni.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a kerámia burkolólapok átlós módszere növeli az anyagfelhasználást, mivel a vágás és az üzembe helyezés miatt a nem megfelelő maradványok 30% -a elvész.

Eszközök és anyagok előkészítése

A fürdőszobai padlóburkolatok készítéséhez saját kézzel a tapasztalt kézművesek ajánlják a következő követelményeknek megfelelő csempe vásárlását:

 1. A csempe vastagságának 9-12 mm-en belül kell lennie;
 2. II. Vagy magasabb stabilitási osztály;
 3. Nagy kopásállóság, keménység, AA nedvesség elleni védelem, agresszív mosószerek ellen.

Fontolja meg egy nagy csempe, különösen, ha sötét színű, vizuálisan csökkenti a fürdőszoba méretét, ezért válassza a közepes méretű lehetőségeket, ugyanolyan színű, mint a fal díszítése.

Ezenkívül a fürdőszoba padlójának megfelelő csempézéséhez a következő eszközre lesz szükség:

 • Építőgép;
 • Gumi spatula;
 • Fogazott simító;
 • Üvegvágó;
 • Maszkoló szalag;
 • Épület szintje;
 • Gumi kalapács;
 • Csemperagasztó, fugázás, alapozó;
 • keresztezi;
 • Víz, keverő tartály, rongy.

A munka sorrendje

Általánosságban elmondható, hogy a padlózat burkolatának lefektetése ugyanúgy történik, mint más helyiségek befejeztével. Azonban vannak olyan titkok, amelyek lehetővé teszik, hogy tökéletes eredményt érjen el a saját kezével. A szaniterhelyiségben végzett munka legfőbb nehézsége az egészségügyi berendezések és csövek rendelkezésre bocsátása, amelyek különleges rendben vannak.

Mint tudják, a mosogatótartályt a dekoratív falburkolat felszerelése előtt szerelik fel, de hogyan kell a padlólapot elhelyezni, nehogy piszkos vagy sérüljön a javítási folyamat során? A szakképzett kézművesek a következő mintát követik:

 1. Először meg kell tenni a csempe a padló azon a területén, amelyen a kád fel lesz szerelve;
 2. Ezután állítsa be a fürdőt;
 3. A következő lépcső - a falak felületén lévő csempe;
 4. Csak a piszkos munkák befejezése után kell kitöltenie a padlót.

Ha a szaniter helyiségben zuhanykabin telepítését tervezik, akkor a telepítés sorrendje eltérő: először telepítse a zuhanyzót, majd a falburkolatot, és a javítás befejeztével közvetlenül befejezik a padlót.

A padló előkészítése a befejezéshez

A javítás kulcsfontosságú szakasza, amely garantálja a jó eredményt és a burkolólapok hosszú bontását, a padlóburkolat előkészítése a csempe lefektetéséhez. Mielőtt a cserépet a padlóra rakja, megfelelően fel kell készülnie:

 • Távolítsa el a régi díszítő bevonatot, az esztrich és a vízszigetelést, optimális esetben, ha tisztítja a padlót a földre;
 • Ha lehetséges, a felületet az építés szintje, a cementcsípés és a repedt cementhabarcs segítségével kell szintetizálni;
 • Az új réteg vízszigetelést bitumennel vagy gumi alapú masztix vagy hengerelt anyaggal kell felújítani;
 • Öntsük át az esztrichet. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a rétegvastagító réteg maximális vastagsága, amely egyszerre alkalmazható a saját kezével, 1,5 cm;
 • Az esztrich kikeményedése után nedves tisztítással távolítsa el a porból és szennyeződéseket a padlóról;
 • A lágyítót ecsettel kell felhordani, mintha dörzsölné az esztrichbe. Amint fehér hab keletkezik a padló felületén - befejezheti a primert, a beton már mindent elnyel, amennyit csak tud.

Az alapozó néhány óra múlva megszárad, de jobb, ha ezt a műtétet esténként elkezdjük, hogy reggel felrakja a csempe.

Tipp Próbálja meg a padlót a padló teljes felületén egy nap alatt kiküszöbölni, amíg a ragasztó meg nem keményedik, ha meg kell szakítania, akkor tegye meg ezt a sor befejezése után, és távolítsa el a megmaradt megoldást a széleiből.

Fektetési technológia

Amikor a fürdőszoba készen áll a padló befejezésére, egy különleges csemperagasztót kell készíteni egy száraz keverékből. Ehhez a zsák tartalmát tiszta vödörbe öntse vízzel, és csak 10 perc elteltével keverje össze. A további munka a terv szerint megy:

 1. A padlót vékony réteg csempe ragasztóval alapozzák meg, ezzel javítva a réteg és a csempe közötti tapadást;
 2. Ragasztás a padló felületére fogazott simítóval történik, a szerszámot szigorúan egy irányban használják, egyenletes réteget alkotva;
 3. Elkezdik felhúzni az első sort, vékony réteg ragasztót helyezett a csempere, és szorosan a padlóra nyomja, hogy ne legyen köztük légbuborék, ami növeli a bevonat törékenységét. Biztosítani kell, hogy a csempe helyesen legyen elhelyezve a falhoz és a horizonthoz képest, az épület szintjén ellenőrizni kell;
 4. Az első csempe lefektetése után a sarokba egy kereszt húzódik, hogy sima, tiszta varratokat képezzen, majd a következő csempe van rögzítve. A padlóra nyomva, óvatosan kell gumírozni az oldalán;
 5. Hasonlóképpen, a csempék elhelyezése során a fürdőszoba egész területére hatnak. Nem osztja el a szintet, lassan, eltávolítja a felesleges ragasztót, még egy kezdő kaszáló is képes lesz a munkát minőségi módon elvégezni. Ha le szeretné vágni a cserépet, használjon üvegvágót.

A párhuzamos halmozódás a falról indulhat, de átlós halmozódás szükséges a fürdőszobai középpontból, hogy a mintázat szimmetrikus legyen. A padlólapok elhelyezése a saját kezével jó módja annak, hogy elsajátítsák ezt a fajta felületet, tapasztalatokat szerezzenek, és összetettebb építési feladatokra költözzenek.

Hogyan tegyük csempe a fapadló a fürdőszobában

A cserép alap leggyakrabban cement beton, de néha nem lehet különféle okokból előállítani. Lehetséges, hogy ebben az esetben csempéket helyeznek a faalapra? És ha igen, hogyan kell csinálni, mert a fa és a cserép nem kompatibilis anyagok? A válasz: lehet, de csak akkor, ha alaposan előkészíti a felületet, és ragaszkodik a speciális technológia. Nézzük meg, hogyan kell csempe a fürdőszoba a fapadló szerint az összes szabályt.

A csempe árnyalatai egy fa alapon

A fa deformációnak van kitéve, megrepedhet és megduzzadhat, és ezek a tulajdonságok egyáltalán nem járulnak hozzá a padlón elhelyezett kiváló minőségű és tartós csempeburkolatok kialakításához. A statikus jelleg hiánya miatt a ragasztó megtörik, a csempe elmarad a felszíntől. Ezért szükség van egy szigetelő csillapító réteg létrehozására vagy arra, hogy a bázis nagyobb merevséget biztosítson.

Ha a fából készült padlóról beszélünk a fürdőszobában, fontos, hogy gondoskodjunk a nedvességtől való védelemről, ami a penész és a penész kialakulásához, a rothadó lapokhoz, a fa deformációjához vezet. A kerámia megbízható védelmet nyújt a nedvesség ellen, ha megfelelően felkészíti az alapot, majd minőségi módon feldolgozza a varratokat.

Miután a cserépet egy faalapra telepítette, fel kell készülnie az alábbi problémákra, amelyeket csak a felső bevonás előtt lehet rögzíteni:

 • a felület lehajlása, ha a rönkök közötti lépés több mint 0,5 m, vagy ha az aljzat vastagsága kisebb, mint 20 mm;
 • a csempe elmarad az alaptól;
 • egy sikoly, amelyet egy kerámia réteg nem kíméli.

Vizsgáljuk meg a bázis és a fektetési csempe előkészítését.

Az aljzat előkészítése a cserépbeállításhoz

Mielőtt csempével dolgozna, felméri a felület állapotát.

 1. Eltávolított díszítő bevonatok linóleum, laminált formában stb.
 2. Régi vízszigetelés cserélje ki. A védőrétegnek kiváló minőségűnek kell lennie.
 3. Különös figyelmet fordítanak az aljzat ellenőrzésére, amely olcsó fából készül.
 4. A lerakódások csúcsminőségű fából készültek, amelyeket antiszeptikus anyagokkal kezeltek. Nem változtathatók meg, de ellenőrizni kell.

A régi padlólapon nincs elhelyezve, mert a sikoly nem kerül ki, és a csempézett padló mindig veszélyben van.

A faalap készítésének eljárása:

 • Teljes körű leszerelés a bevonatok eltávolításával, befejeződésével és aljzatával történik. A szétszerelés munkaigényes, de a jó eredmények érdekében meg kell csinálni.
 • Az alap szintre van állítva.
 • A szétszerelt padlókat mélyen behatolva fertőtlenítő és égésgátló anyaggal kezeljük. A rétegeket többször alkalmazzák teljes száradással. Ha a mennyezet beton, a felületet egy primerrel és a gipsz-résekkel kell kezelni.
 • A laptömítő lapokat szétszerelik és kicserélik, ha kopás észlelhető.

A késések közötti távolság nem haladhatja meg a 0,5 mt. A fa nem képes ellenállni a terhelésnek, és a padló leesik. Ha ez a távolság nagyobb, logokat kell hozzáadni, az optimális lépés 0,4 m.

 • Torzulások jelenlétében a formatervezés egyenetlen lesz, vagy béléscsillapítók használatával.

A késleltetés alatt vízszigetelést kell biztosítani: tetőfedő anyag, polietilén vagy speciális filmek, amelyek nem engedik meg a nedvességet, és megakadályozzák a felületen a kondenzáció kialakulását.

 • Az alap és a késések közötti tér tele van finom expandált agyaggal. Hő- és hangszigetelőként működik, és felszívja a felesleges nedvességet. Fent van egy 5 cm-es hézag a szellőzéshez. Szükség van a levegő kilépésére a padló alatti térből.
 • A csempe alapja egy tábla vagy vastag vízálló rétegelt lemez. A lakkot vagy a festéket eltávolítják a régi felületekről. A lapok között 3-5 mm-es rés marad a nedvességtől való deformáció kompenzálására. A padlót egy darálóval egyenlítik ki, a nyílások fel vannak szerelve.

Az izoláló réteg létrehozása

Az esztrich vagy csemperagasztó merevsége lényegesen magasabb, mint az alapként használt faé. Ezért a csempe és a padló között egy olyan réteg, amely kompenzálja a fa mozgását, valamint egy vízszigetelő réteget képez.

Különleges multifunkcionális film használata esetén a párnázó réteget a kemény oldalon kell elhelyezni a csempe és a rugalmas oldal felé - a táblákhoz. Annak érdekében, hogy lélegezzenek, az anyagnak gőzzel és levegővel kell átmennie, de meg kell akadályoznia a nedvesség behatolását.

A vízszigetelés lehet tekercs vagy folyadék.

 • A tömör anyagot a padlón tekerjük és Scotch-szalaggal rögzítjük.
 • A szárítóolajat vagy a latex impregnációt egy fa felületre helyezzük, és a festékhálót azonnal lefektetjük.

A csappantyú a fa mozgása ellenében rugalmas aljzatragasztó lehet, amelyen a csempe fel van szerelve.

A csempe és a fa közötti közbenső réteg: lehetőségek

Nem ajánlott a csempe közvetlenül a fapadlóra helyezni. A padló deformálódhat és repedhet. A kerámia burkolólapok alatt merev alapot kell használni, amelyet a következő anyagok egyikeként használnak:

 • rétegelt lemez, OSB;
 • önterülő vegyület;
 • gipszrost.

Rétegelt lemez és szélezett deszkák készítése

Ha a faanyag burkolását az alap további stabilizálása nélkül olyan rétegként alkalmazzák, amely kompenzálja a fa paramétereinek ingadozását, akkor a ragasztás után is fennmaradó speciális ragasztók elasztikus tulajdonságokkal rendelkeznek. Megfelelő készítmények: Lacrysil, Liokol, "Kreps", "Ceresite". A ragasztó alkalmazása előtt szükségessé válik az ízületek csiszolására és tömítésére.

A rétegelt falemez vagy OSB lapok elhelyezése a lemezeken növeli az alap megbízhatóságát, habár ajánlott ugyanazt az epoxi-poliuretán kompozíciót használni, mint ragasztót.

Önterülő padló

Kompatibilis, száraz, önterülő keverékeket választanak ki a fa számára. Nem tartalmaznak kazeint - olyan anyag, amely elpusztítja a fa szerkezetét, és rostos adalékanyagok vannak a tapadás javítása érdekében.

 • A peremetrét a töltet és a csempe magasságával ellátott csillapítószalaggal előzetesen beillesztették.
 • Az elkészített keveréket egy alaposan tisztított padlón kell felhordani. Rétegvastagság - 2,5-5 mm.
 • Míg a kompozíció folyadék, a tűgörgők segítségével a levegőbuborékokat eltávolítják.

Az ilyen alapra csempe ugyanúgy van elhelyezve, mint egy hagyományos esztrich.

Száraz esztrich (GVL)

Először a gipszrostot helyezzük a táblákra, és a csempe fel van szerelve. A fa közelében lévő nedves eljárások egyáltalán nem, ami megakadályozza a nedvesedést. Az ideális lehetőség a "Knauf-superpol" a GVL-tól.

 • A GVL lemezeket egy lapos aljzatra rakják egymás mellett, egymás melletti csíkok segítségével, egy kocka mintán.
 • Az egymáshoz való kapcsolódás zárókupak segítségével történik, ragasztóval vagy tömítőanyaggal a kiálló részeken.
 • Az egyes blokkok lefektetése után a gipszrost lemezeket csavarokkal rögzítik a padlóra.
 • A csempe rögzítése előtt a gipszkarton lap felületére primert alkalmaznak, amelynek összeegyeztethetőnek kell lennie a ragasztó összetételével.

Cserép telepítése fa felületre

A műveletek sorrendje a következő lesz:

 • A falak közepétől merőleges vonalak húzódnak, és a szoba középpontja található.
 • A padlót keresztezéssel és épületszinttel díszítik. Az egyes elemek egyenletességét ellenőrzik. A fektetés az ajtóval ellentétes oldalon kezdődik.

A közvetlen elrendezési séma lehetővé teszi a szegélyezés és az átlós elrendezést - a padló görbületének javítása az ellentétes falak eltérő falain keresztül.

 • Az első az összes szilárd csempe. Miután a ragasztó megkötődött, amikor már lehetséges a padlón járni, a csempe el van vágva és a csatlakozási pontokon van felszerelve.

következtetés

Padlólapok - a legjobb megoldás a fürdőszobában. Faanyagot is fel lehet használni, ha megfelelően felkészíti az alap felületét. Fontos, hogy tartós, sima és megbízható védelmet nyújtson a nedvességtől. A folyamat minden részletét - az alábbi videóban.

Hogyan helyezzünk csempe a padlón - a lépcső lefektetésével

Kezdve javítani a fürdőszobát, az ingatlantulajdonosok arra gondolnak, hogy melyik padlóra szeretnék használni, hogy megfeleljen minden olyan követelménynek, ahol a magas páratartalmat szinte teljes egészében megfigyelik. Mint azt a gyakorlat azt mutatja, a csempe a padlón a fürdőszoba ideális megoldás, és te magad is ezt a munkát.

Aljzatkészítés

A burkolólapok, mint bármely más padlóburkolat, az aljzat előkészítésével kezdődnek. Először is, bútorok, egészségügyi berendezések és tükrök kerülnek a helyiségből. A javítás akkor kezdődik, amikor a fürdőszoba teljesen üres.

A padlólapok elhelyezése a fürdőszobában a legegyenletesebb és legteljesebb felületen van. Néha hallja azt a véleményt, hogy a telepítés megengedett a régi padlóburkolatokon. De ez a módszer jelentős hátrányban van: valószínű, hogy az új csempe nem tapad a régi sima felületre, és a csempe nem marad a padlón.

Ezért jobb lenne szétszerelni a régi csempe és a megoldás, amelyre lefektetett. Az eszközökön egy kalapács és egy véső szükséges. Annak biztosítására, hogy az alap felülete teljesen sima legyen, az optikai szint aktiválódik. Kis szabálytalanságok esetén önszabályozó keveréket alkalmaznak. Egyszerre nem lehet 1,5 cm-nél nagyobb réteggel felhordani, mert a megoldás nem szárad.

Ha az alapnak repedések és mélyedések formájában jelentős hibái vannak, akkor valószínűleg a padlót a padló alá kell simítani a csempe alá, amelyet cementhabarcs felhasználásával készítenek.

A padlózat előkészítése a padló alatti fürdőszobában befejeződik egy alapozó segítségével, hogy javítsa a ragasztó tapadását.

Vízszigetelés a csempe alatt

Mielőtt a padlólapot a fürdőszobába rakja, végezze el a padló vízszigetelését. Egyes tulajdonosok, akik pénzt és időt akarnak megtakarítani, kihagyják a padló telepítésének e fontos szakaszát. A szakemberek azonban erősen javasolják a vízszigetelést minden olyan területen, ahol fűtést, vízellátást és / vagy szennyvízkezelő rendszereket helyeznek el.

A burkolólapok anyagának megválasztása

Mielőtt a padlólapot behelyezné a fürdőszobába, meg kell vásárolnia az összes szükséges anyagot és szerszámot:

 • csempe;
 • kész ragasztó vagy speciális ragasztókeverékek;
 • habarcs;
 • szinten;
 • kalapács;
 • gumi spatula;
 • műanyag keresztek a csempecsatlakozásokhoz;
 • fém termékek jelzőfényekhez.

A szerelés előtt készítsen elő a kívánt konzisztenciájú ragasztóanyag-keveréket, a gyártó utasításaira összpontosítva.

A padlóelemek megválasztása a csempeburkolat előtt történik a padlón.

Ezt az eseményt minden felelősséggel kell megközelíteni, figyelve az ilyen pillanatokra:

 1. Az abszorpciós gőzök mértéke. Mindenki tudja, hogy a fürdőszobában magas a páratartalom. Ha az anyag elnyeli a nedvességet, akkor nehezebbé válik, és a burkolat leválik a padlóról. A mesterek azt javasolják, hogy a csempe előnyben részesítse a pórusokat a hátsó részén (olvassa el a "Hogyan tegye a padlót a fürdőszobába a saját kezével").
 2. Nem csúszó felület jelenléte. A fürdőszobák számára ez fontos pont, mivel meg kell védenünk a családtagokat abban, hogy megsérüljenek a padlón, ahol van egy pocsolya.
 3. Ellenállás agresszív szerekkel szemben. A padlóburkolatok esetében fontos, hogy a mosószer készítmények használata ne rontsa fel a felületét, mivel a fürdőszobában nagyon fontos a helyiség tisztítása.
 4. A termékek hátsó felületének szerkezete. Nem lehetnek rendellenességek és egyéb hibák, ellenkező esetben nem lesz jó tapadás a padló aljához. Ennek eredményeként a padló nem tart sokáig.
 5. A csempe mérete. Ez a paraméter a helyiségtől függ. A fürdőszoba padlólapjának leggyakrabban használt mérete 30x30 cm.
 6. A mintázat állapota a felszínen. A kiváló minőségű padlóburkolatokat mindig modern technológiai folyamatokkal alkalmazott kép vagy minta díszíti. A képnek világosnak és egyenletesen telítettnek kell lennie, mint a képen.

A csempe behelyezése a padlóra

A szerelés előtt meg kell tervezni, hogyan lehet a padlólapot elhelyezni a fürdőszobában, így a jövő padlóelemeinek elrendezése megkapja a kívánt eredményt.

Fektetés végrehajtása a fenti lehetőségek közül választhat:

 • sakktáblaszerűen;
 • átlósan;
 • kép formájában;
 • párhuzamosan.

Nem fáj, hogy tudni akarja, hogy az átlós csempézés több csempét igényel - a hulladék ebben az esetben legalább 30% (további: "A burkolólapok elhelyezése a padlón átlósan - hogyan kell"). Miután kiválasztotta az alap száraz felületének lefektetését (miután a padlót a padló alatt a fürdőszobában töltötte), a padlóburkolat elemeit az ábra szerint rendezik. Ez azért van így, hogy lássa, hogyan fog kinézni a helyben. Ezután dobja a csempéket.

A telepítés szakaszos:

 1. Amíg a csempe a fürdőszobai padlóra kerül, a bázis egy kis területére egy fogazott simítóval megoldást alkalmaznak. Ezután óvatosan alkalmazza a padlóterméket, amelyet többször is megérintett egy gumi kalapáccsal.
 2. Az optikai szint használatával könnyedén ellenőrizheti a burkolólapok helyességét - laposnak kell lennie. Ha a burkolat túlságosan elmerül a megoldásban, akkor el kell különíteni a ragasztótól és újra kell dolgozni, és hozzá kell adnia egy kevés ragasztót. Abban az esetben, ha az elem túl kinyúlik a felszín felett, akkor a cserépet el kell távolítani, majd távolítsa el a felesleges keveréket, és helyezze vissza a helyére.
 3. Amikor a csempe a fürdőszoba padló befejeződött, meg kell várni, amíg a padló kiszárad. Ezután az elem felületét ragasztással kell megtisztítani, és a csempe közötti kötéseket gumi lapáttal kell betölteni. A simítóelegyet addig alkalmazzák, amíg teljesen meg nem töltötték, és nem engedik meg, hogy az üregek maradjanak. Lásd még: "Hogyan tegyük egy csempe a padlóra a saját kezével - a cselekvési eljárás."

Néhány hasznos ajánlás

A szakértők tanácsának köszönhetően a padlóburkolat elrendezése a fürdőszobában gyorsabban és könnyebbé tehető:

 1. Mielőtt a padlót a saját csukló alá öntötte a fürdőszobába, gondosan tanulmányoznia kell a vonatkozó információkat.
 2. A cserép vágása előtt ajánlott nedvesíteni vízzel. Jobb használni a csempevágót, nem a csiszolót. A csempék feldolgozásánál nagy mennyiségű por keletkezik, így nem lehet légzésvédő és speciális szemüveg nélkül.
 3. A ragasztókeverék elkészítéséhez tiszta vödröt kell használni. A ragasztó előkészítésének megkezdése előtt tegye fel a légzőkészüléket. A por kiömlött a csomagolásból, vízbe öntötte, várjon 10 percet, és tartalmazzon egy fúrógépet. Az oldatban lévő adalékanyagok nagy nedvességtartalmúak.
 4. Készítse elő a ragasztót egy fúvókás keverővel ellátott fúróval. A tapadóoldat alkalmazásához használjon fogazott simítót, 45 fokos szögben tartva.
 5. Nem szabad túlságosan ragasztani, mert gyorsan szárad (további információ: "Hogyan készítsek padlólapokat - telepítési utasítások").
 6. Mielőtt a burkolólapot a ragasztó oldatba nyomná, akkor gondoskodnia kell róla, hogy nincs benne levegő, különben a padlóburkolat üregek miatt nem tart sokáig.
 7. A habarcs színének kiválasztásakor figyelembe kell vennie ezt a tulajdonságot: a kontrasztos árnyalat a varratok egyenlőtlenségét hangsúlyozza. Ezért a habarcs színét a csempe hangjának megfelelően választják ki.
 8. Tisztítsa meg a csempe az oldatból vízzel és tisztítószer nélkül. Lásd még: "Hogyan készítsek csempe a padlón - utasítás".

A szakemberek fenti ajánlásai segítenek egy csempézett padló kialakításában a fürdőszobában, és ezáltal jelentős mennyiségű pénzt takarítanak meg. A legfontosabb feladat a felelősségteljes és komoly munka.

A csempe behelyezése a padlóra

A padlóburkoló lapok elhelyezése a házban olyan feladat, amely megvalósítható, bár nem könnyű. Minden szakasz, amely az anyagválasztással kezdődik, felelősségteljes hozzáállást és gondoskodást igényel, különben lehetetlen minőségi eredmény elérése. A leghosszabb és legnehezebb folyamat az alap készítése, és minél jobb a felszín elkészítése, annál könnyebb a csempét elhelyezni a padlón. A bélés technológiája önmagában nem túl bonyolult, és ha pontosan követi az utasításokat, tökéletesen megbirkózhat a tapasztalat nélkül is.

A csempe behelyezése a padlóra

Az egyik lehetséges csempeburkolat a fürdőszobában

Csempék és kapcsolódó anyagok kiválasztása

A padlólap burkolata hatalmas, és azonnal választani nem könnyű. Figyelembe véve a mintákat, először figyeljen a következő jellemzőkre:

 • csempevastagság;
 • csúszásgátló bevonat jelenléte;
 • a kémiailag agresszív hatásokkal szembeni ellenállás;
 • nedvességállóság.

A fürdőszobában lévő csempe nem lehet csúszós

A padlólap optimális vastagsága 9-12 mm, alakban és méretben a legjobb választani egy 200x200 vagy 300x300 mm-es négyzet alakú csempe. Számos alakos csempe van, amelyek nagyon lenyűgözőek és szokatlanok, de telepítéséhez magas szintű készség szükséges. Ugyanezen okból a kezdő nem választhat olyan lehetőségeket, amelyek összetett mintázatot képeznek, amikor elhelyezik - itt nagyon pontos számításra van szükség a mintához illően, és a tapasztalat hiánya miatt nem könnyű megtenni.

Kezdőknek jobb választani a klasszikus csempe formájában négyzetek

Padlólapok a fürdőszobában

Az anyag vízfelvétele nem haladhatja meg a 4,5% -ot, a súrlódási tényezőnek ellenkezőleg legfeljebb 0,75 lehet. Egy ilyen csempe biztonságban marad, miután a víz megérkezik, ami gyakran történik a fürdőszobában. A műszaki jellemzőkkel kapcsolatos információk mindig megtalálhatóak a csomagoláson, tehát a kiválasztás során óvatosan olvassa el az adatokat.

Ikonok, amelyek jelzik a csempe tulajdonságait

És ne vásároljon csempéket, ha az eladó nem tud minőségi tanúsítványt adni - a termékeket minden jó hírű gyártó tanúsítja.

A csempe mellett ragasztóanyagokat, vízszigetelő anyagokat és fugákat kell használni az ízületekhez. A ragasztó a legjobb, ha egy cement alapot visz be: viszonylag olcsó, könnyen alkalmazható, kiváló tapadást biztosít a csempe számára az alaphoz és nem fél a nedvességtől. Népszerű lehetőségek a Ceresit CM 11, az Eunice Plus, a Weber vetonit ultra fix.

Ragasztó Ceresit CM 11 Plus kerámialapokhoz

Weber vetonit ultra fix

A vízszigetelés a bevonat (pl. Perfekta Aqua Stop), vakolat (Ceresit CR-65, Knauf FLACHENDICHT) vagy impregnálás (Penetron) legmegfelelőbb. Ezek a vegyületek könnyen alkalmazhatók és megbízható védelmet nyújtanak a nedvesség bejutása ellen.

Ceresit CR 65. Cement vízszigetelő vegyület

Ami a habarcsot illeti, itt kell választania a cement és az epoxi keverék között. Cement olcsóbb, könnyebben alkalmazható, a kezdő varázsló a legjobb lehetőség. Az epoxi vegyületek tartósabbak és tartósabbak, de a velük való munka nehezebb.

Hígított cementhabarcs

Kétkomponensű epoxi habarcs

Padló előkészítés

A burkolólapokat a legegyszerűbben szilárd alapon kell elhelyezni. Nem hagyhat repedéseket, forgácsokat, gézeket és más hibákat, különben hamarosan az új bevonat felhasználhatatlanná válik. Először is gondosan ellenőriznie kell a padlót, és meg kell határoznia az egyenlőtlenség mértékét. Ehhez csatolja az épület szintjét több helyre az alaphoz, és mérje meg a szerszám szélességének szélességét egy vonalzóval. Ha az eltérések nem haladják meg az 5 mm-t, nincs szükség további összehangolásra - minden rendellenesség elrejti a ragasztó oldatot. Ebben az esetben a felület egyszerűen tisztításra kerül a portól és alaposan előkezelve.

A padló egyenletességének meghatározása

Az ellenőrzést egy hosszú szabály vagy szint végzi

Ha a magassági különbségek nagyok, vizuálisan meg kell határoznia a padló legmagasabb pontjait, és jelölni kell a helyiség peremén, hogy kitöltsék az esztrichet. A jelölést egy szinttel kell elvégezni, ellenkező esetben a padló lejtős lesz. Ezután szerelje be a jelzőfényeket a profilból és öntsön a cement-homok habarcsot. Körülbelül egy hónap múlva el kell szárítani az esztrichet, és amíg teljesen száraz, nem lehet befejezni. Ha a burkolólapot nedves talpon helyezzük el, akkor hamarosan elmarad, és akár terhelés is felrobbanhat, ezért jobb, ha nem kockáztatjuk meg.

Beaconok elhelyezése a padlón és rögzítésük

A padlóburkolatok keverékének elkészítése

A keverék behelyezése és a szabály beigazítása a jelzőfényekre

A munka elvégzése. A világítótesteket el kell távolítani, és a hornyokat oldattal kell lezárni

Szárítás után vízszigetelést kell végezni. A védőszerkezetet egy görgővel vagy ecsettel kell felhordani a padlófelületen, néhány centiméterrel megragadva a falat. A sarkokat és az ízületeket különös gonddal kell kidolgozni. By the way, sok kézműves nem veszi vízszigetelés, de inkább a kezelt esztrich 1-2 alkalommal egy mély penetrációs alapozó. A fürdőszoba szokásos működéséhez elég ez, de az árvíz esetén a víz könnyedén leküzdheti az ilyen akadályt, és a padlótól a szomszédokig áramlik.

Végezze el a padló vízszigetelését

Videó - Do-it-yourself vízálló fürdőszoba padló

Kiválasztás módja a tojás

Mielőtt elkezdené szembenézni, ki kell választania a burkolólap legmegfelelőbb módját:

 • hagyományos - a csempe egyenlő sorokban helyezkedik el vízszintesen és függőlegesen. Ez a lehetőség a legegyszerűbb és legegyszerűbb egy kezdő számára. A csempe rendszerint négyszögletes, bár ez a módszer téglalap alakú csempékre is alkalmazható;

Hagyományos cserép

Táblázat elrendezés opció

Átlós csempézés

A fa alatt fekvő csempe átlósan eltolódott

Halszálkás csempe burkolás

A nem klasszikus cserép lefektetésének másik változata

Cserélhető lapok

Ha egyáltalán nincs tapasztalata ilyen munkákról, akkor a legjobb módszer a hagyományos módszer kiválasztására - ez időt takarít meg és minimalizálja a vágás anyagfelhasználását. De az egyszerűség ellenére még mindig meg kell próbálnod: ilyen bevonattal minden varrás hibája jól látható, ezért amikor felfekteted, maximális pontosságot és figyelmet kell mutatnod.

Csempézéstechnika

Tehát egy sima, száraz bázis van a bélés alatt. Közvetlenül a csempe burkolásához közvetlenül a padlóra rakható, és hogyan kell ezt megtenni, a legrészletesebbet tekintjük.

A munkához szükség lesz:

 • építő mixer;
 • két spatula - rendszeres és fogazott (8-10 mm-es fogakkal);
 • gumi sisak;
 • hosszú buborékszint;
 • műanyag keresztezések 2-2,5 mm átmérőjű varratokhoz;
 • csempevágó vagy csiszológép.

1. lépés: A csempe ragasztó nélkül ragasztva van a padlón, hogy kiválassza a legoptimálisabb helyet, és ellenőrizze az illeszkedést a sarkokban.

Ragasztás nélkül

A csempe alsó felülete

Például, ha a sarkok egyenetlenek, a csempe lesz vágva, ami további erőfeszítéseket és időt igényel. Az ilyen hiba kijavítására nincs más mód, ezért a falak kiegyenlítésének szakaszában is gondoskodni kell a sarkok helyességéről.

Ha a sor utolsó tileje nem teljesen illeszkedik, akkor jobb, ha a lapokat úgy mozgatják, hogy mindkét oldalon ugyanaz a távolság maradjon, és mindkét extrém elemet lefektethesse. Így a bélés sokkal esztétikusabb lesz. Miután meghatározták az anyag helyét, a legkülső csempe a körvonal mentén egy ceruzával van körülvéve - e jelölés szerint a tokozás megkezdődik.

Jelölés a padlóra csempék elhelyezése céljából

2. lépés: A padló felületét egy vízálló alapozóval kezeljük, amely a penészgomba-adalékokkal rendelkezik. Az alapozó széles kefével vagy hengerrel alkalmazható, a legfontosabb az, hogy nincs hiányzó hely. Ezt követően meg kell várnia, hogy az alap kiszáradjon.

3. lépés: Keverje össze a tapadóoldatot: öntsön öntött ragasztót egy vödörbe szobahőmérsékleten, és keverjük, amíg homogén keverővel alacsony sebesség mellett. Ha nagy sebességgel zavarja meg, akkor sok oldószer buborék keletkezik, ami a tapadóréteg gyengülését és zsugorodását eredményezi. Keverje hozzá néhány percig, majd hagyja 5 percen át állni, majd keverje össze újra. A víz és a száraz keverék pontos mennyisége a csomagoláson feltüntetett, ezért figyelmesen olvassa el az utasításokat a munka megkezdése előtt.

4. lépés: Ragassza fel a ragasztót egy hagyományos spatulával, és vastag réteggel ragassza le a padlóra anélkül, hogy túlmutatna a jelölővonalakon. Az alkalmazási területnek meg kell felelnie egy csempe méretének. A megoldás kiegyensúlyozásával vegyen egy fogazott simítót, és tartsa a ragasztó felett úgy, hogy mély hornyok alakuljanak ki. A mozgásokat csak egy irányban hajtják végre, úgyhogy a hornyok párhuzamosak.

Ragasztás és csempézés

5. lépés: Vegye ki az első csempe, nedvesítse meg a vízzel, és ugyanúgy ragasztja a hátoldalát. Ha van egy fogazott simító, dobja a csempe úgy, hogy a hornyok keresztezzék a derékszöget. Ez a telepítés biztosítja a legjobb tapadást és megkönnyíti a kis szabálytalanságok blokkolását. A csempe oldalszéleinek feltétlenül egyértelműen egybe kell esniük a jelölő vonalakkal, és egyik oldalon szorosan a falra vagy a fürdőkádra. Az anyagot szilárdan nyomja a padlóra, majd vigye fel a buborék szintjét, és ellenőrizze a vízszintes helyzetet. Ha szükséges, javítsa meg a csempe gumi kalapáccsal.

Egyengető ragasztó egy fogazott simítóval

Tanács. Általában a csempe hátoldalán egy nyíl lenyomata jelzi a tojás irányát. Még akkor is, ha az elülső felületen lévő mintát nehezen lehet megkülönböztetni, kaotikus, mindig szükséges a csempe elhelyezése úgy, hogy a nyíl egy irányba mutasson - ez megakadályozza a minta torzulását és a homlokzat megjelenését.

6. lépés: Az oldatot ismét alkalmazzák, ezúttal több elem egyszerre, egyenletesen és gyorsítva egy fogazott simítóval egy időben. Vegye le a következő csempe, nedves, nedves szivaccsal a hátoldalon, ragasztva. A felületre helyezve a műanyag kereszteződést a csomópontba helyezzük, hogy biztosítsuk az egyenletes varrást. Nyomja le és vízszintesen illeszkedjen. A szintet azonnal alkalmazni kell mindkét csempe számára több ponton, hogy ne legyen különbség a magasság között.

A padlózat burkolásának folyamata

7. lépés. Ugyanígy feküdt az egész csempe többi része, majd csatolja a vágást. Annak érdekében, hogy megfelelően vágja az anyagot, egész csempe kerül alkalmazásra a fennmaradó része a padló között a fal és a bélés, és egy vágási vonalat húzott ceruzával. Ezután csempevágó vagy csiszológép segítségével vágja le a felesleget, és helyezze a töredéket a ragasztóra.

Cserép csempe vágó

Tanács. A ragasztó alkalmazása előtt gondosan ellenőrizze a csempe széleit: ha csiszolják, akkor jobb, ha ilyen elemeket használnak a sarkok és a nehezen elérhető helyek vágásához. A nyílt területen ezek a hibák nyilvánvalóak és elrontják az egész megjelenést.

8. lépés Az első sor elhelyezésével folytassa a második lépést, figyelve a varratok azonos vastagságát, és folyamatosan ellenőrizze a vízszintes bevonat szintjét. A fektetésnél a távoli falról az ajtóra kell elmozdulnia, hogy közben ne dolgozzon a már ragasztott lapokkal. Nagyon fontos, hogy kövesse a sarkok konvergenciáját, a kényelem érdekében további keresztet helyezhet el a varratok metszéspontján. Elfogadhatatlan, hogy a sarkokban a magasságkülönbségek alakulnak ki - ezeket a területeket folyamatosan ellenőrizni kell.

A padlózat burkolásának folyamata

9. lépés: Miután befejezte a tojást, hagyja a helyiséget egy napig jól keményedő ragasztóra. Ezután a kereszteket alaposan eltávolítjuk, és a varrásokban maradt felesleges habarcsot eltávolítjuk.

10. lépés. Ezt követően megkezdheti a csempe ízületek fugázását - fúj. A simító keveréket egy gumi spatulával kell felhordani: vegyél fel egy kis habarcsot és a varrat hosszában elosztva, gondosan dörzsölve a keveréket a hornyokba. Lassan, egyenletesen kell kitöltenie az üregeket, és eltávolítani a felesleges keveréket. A varratokon kívül a fugázási folyamatok a csatorna kerületek körüli területeken kerülnek kialakításra.

11. lépés: A habarcs felhordása után 10-15 perccel nedves szivaccsal törölje le a kezelt ízületeket a keverék maradványainak lemosásához. Ne engedje, hogy az oldat kiszáradjon, ellenkező esetben sokkal nehezebb lesz eltávolítani a bélés felületéről. A szivacs tisztításakor a lehető legtöbbször öblítse le a szivacsot, és változtassa meg a vizet, különben fehér foltok és csíkok lesznek a csempe felületén.

Videó - Fugázólapok

Körülbelül két hét elteltével a varratokat tovább lehet védeni egy vízálló anyaggal, amelyet a habarcs felett alkalmaznak. Ez a padló befejezése teljesnek tekinthető, és ha minden a szabályok szerint történik, akkor a bevonat évekig tart, az eredeti megjelenést megtartva.

A csempe behelyezése a padlóra

Útmutató a padlólap burkolásához

A technológiai lefektetés bizonyos tulajdonságokat tartalmaz, amelyeket a befejezés előestéjén meg kell tanulni.

1. Eszközök a minőségi csempebeállításhoz

 • Műanyag keverő tál - 1
 • Rögtönzött szivacs - 2;
 • Fémrácsok - 3,4;
 • A 300 mm-es és annál nagyobb méretű csempékhez 10 mm-es, 5 mm-es fogazású spatulával kell rendelkezni;
 • Kis padlózatú padlózat kialakításakor 4-5 mm-es fogazású spatula;
 • A gumiragasztónak köszönhetően egy extra megoldás könnyen eltávolítható, ha szükséges - 7;
 • Ecset - 8.

A fürdőszoba burkolatának megbízható telepítéséhez is szüksége lesz:

 • A kalapács egy gumi bot. Ez az eszköz a csempe és a betonpálya közötti légcsatornák eltávolítására szolgál. A kívánt hatást úgy érik el, hogy megérinti a befejező anyag felületét;
 • Lopata- kanál;
 • Késes vágó, amely kerámia csempe (6 mm) vágható. Vastagabb csempe esetén használjon egy szerkezeti vágót az alak beállításához.
 • Műanyagból készült ékek vagy keresztek, amelyek segítségével a csempe elemei közötti távolságot a távolság határozza meg;
 • bolgár;
 • Négyzet a sima stílus beállításához;
 • zuhannak;
 • Épület szintje;
 • Reiki;
 • Fogó.

Kerámia burkolólapok csiszolásával.

2. A padló aljának előkészítése a fürdőszobában

A burkolat felületének síknak kell lennie az alapanyag (betonlap, vasbeton vagy fa padló) ellenére.

A beton felületének beállítása cement és homok alapú lapos esztrich segítségével történhet. Szintezési keverékek összetevői:

 • homok;
 • Cementpor;
 • Víz. A víz mennyiségét a habarcs keverésével határozzák meg, a keverék konzisztenciájának meg kell egyeznie a tejföllel;
 • Az esztrich optimális vastagsága kb. 3-5 mm.

A cementkomponens részaránya a homokkal szemben 1: 3 (magas igénybevételű helyiségek esetén). Ha a csempe tervezése egy ház vagy egy apartman számára történik, az arány 1: 4 elegendő.

A betonpadló előkészítéséhez szükséges utasítások a szintezés után:

 • A törmelék és a por alapját ecsettel kell tisztítani, míg a padlófelületnek szárazon kell maradnia;
 • A cement-homok habarcs segítségével minden rést fel kell tölteni, majd a felületet le kell őrölni;
 • A cementréteget alaposan meg kell szárítani, miután áztassa a felületet egy alapozóval. A primer hozzáadásával kapott vizes oldat hozzájárul a betonhoz való megbízhatóbb tapadáshoz;
 • A talajoldat elkészítésére vonatkozó utasítások minden csomagoláson megtalálhatók;
 • Óvatosan terjessze a kompozíciót egy spatulával az egész bázisra.

Abban az esetben, ha a fektetést egy magas páratartalmú helyiségben tervezik, a tartóalapot védőfóliával kell biztosítani.

A megfelelő vízszigetelésnek köszönhetően a padló alapja megvédi a nedvesség káros hatásait. Védőrétegként általában speciális masztixokat használnak. A masztikummal való bevonás a primer oldatnak a hordozóra történő alkalmazása után következik be. Miután a vízszigetelést a betonpadlóra telepítette, egy fémrácsot helyezzen.
Jelölés létrehozása a csempe felhelyezése előtt

Mielőtt elkezdené megtervezni saját csempeit, részletes jelölést kell végrehajtania az alábbiak szerint:

 • Mérje meg a fürdőszoba méreteit;
 • Azok a szögek, amelyek a tojások kezdetének lesznek, jobb külön kijelölni, és gondolni a cselekvés sorrendjére, irányra;
 • Ha a csempe van vágva, akkor jobb, ha kevésbé látható helyen, például a szoba sarkában helyezik el;
 • Ha különböző típusú csempék összeszerelésére kerül sor, célszerű különleges osztókat használni - a fém küszöböket.

A minőségi jelölésnek köszönhetően a befejező munkák optimalizálhatók, a lefektetés során fellépő hibák elkerülése, valamint a felületen fellépő szabálytalanságok megjelenése. Vegye el ezt az elemet a lehető legnagyobb mértékben.

Műanyag ékek rögzítik a szükséges rést a csempe között.

Hogyan készítsek helyesen a jelölést?

 • Indítsa el a burkolólapokat a külső fal távolabbi sarkából vagy a szoba közepétől az ajtó felé. Az első módszer lehetővé teszi az eredeti méretű csempék használatát alátámasztás nélkül, a második eljárás esetében a maximális térköztartalom a tér alakjához igazodik;
 • Jobb, ha a csempézett sor párhuzamos a szoba külső falával. Így a tér helyesnek tűnhet;
 • A jelölés folyamatában figyelembe kell venni egy bizonyos csempe alakját, meg kell határozni a csempe közötti csomó méretét, és meg kell tartani ezt a távolságot a teljes padlófelületen;
 • Annak érdekében, hogy rögzítse az elemek kívánt pozícióját, használjon műanyag keresztezést, amely a hardverraktárakban megvásárolható. Az ilyen ékek szélessége körülbelül 1,5-2 mm;
 • Jelölje meg a beton felületét. Ez a megközelítés megfelelő módon járul hozzá a képzés végrehajtásához;
 • A csempék közötti szerelési szakadék elrejti az egyes csempe hibáját, amelyet a gyártók engedélyeznek. A munka előestéjén elhelyezett távolság hasonló hibát rejt.
 • Továbbá a rés jelenléte biztosítja a bélésanyag biztonságát. Amikor a hőmérséklet csökken, a csempe nem szűnik meg;
 • A keresztirányú és a hosszirányú referencia jelölés nem elegendő. Az első sor lefektetése után nehéz lesz továbbra is megfelelően működni;

Ajánlások a különböző méretű helyiségek cseréjéhez.

 • Jobb, ha egy csempe egy dekorációval előre, és gondolkodni elhelyezése valós skálán. Így lehet megérteni, hogy a tervezett kép teljesen illeszkedik-e, hogy méretének megfelelően kell-e beállítani. Az előzetes intézkedések lehetővé teszik, hogy a padló gyönyörű díszítéssel látványos megjelenést biztosítson;
 • Feltéve, hogy a dekor kis, próbálja meg kiválasztani a készüléket a maximálisan megtekintett helyre, és a jövőben nem fogja kényszeríteni a bútorokat;
 • Nagyléptékű rajz esetén értékelje, melyik részt zárhatják el az ötletek jelentős elvesztése nélkül.

3. A fő szakaszok

 • A csempe belsejében fogazott speciális spatula segítségével a lefektetés előtti ragasztót elosztják;
 • A spatula ajánlott bizonyos szögben irányítani a felszínre, kb. 40 fokot. Tehát a kompozíció az anyagon marad;
 • Gyorsan kell eljárni, mivel a ragasztó gyorsan szárad;
 • Ne fektessen erős nyomást a burkolólapra, amikor felrakta, mivel a felület torzulhat - egyenetlenül válik, az anyag díszítő tulajdonságai megszakadnak;
 • Folyamatosan ellenőrizze a berendezés síkságát egy speciális eszközzel - szint vagy szög;
 • Az ütőkazettával való tapadás elősegíti a csempe jobb tapadását az alaphoz;
 • A keretek kialakulását körülbelül egy óra múlva eltávolítják a réseken. 24 óra elteltével a varratokat hermetikus vegyülettel kezelhetjük;
 • A végső szakasz - a ragasztó és a foltok tisztítási maradékai.

A fektetés utáni napon a varratokat ne dörzsölje. Ezen a ponton a ragasztó összezsugorodik. Ha siet, és azonnal törölje a réseket, repedések gyorsan megjelennek az anyagban.

4. Grout

Számos szabály van a habarcs felhordása után:

 • A habarcskonzisztencia vastag tejföllé hasonlít;
 • Egy gumi spatulával zárja be a csempe és a kompozíció közötti réseket;
 • Miközben a spatulát a varratokra nyomjuk, vezessük be a karéjjal az ízület mentén;
 • A szerszám végső mozgását, távolítsa el az extra habarcsot.
 • A habarccsal betöltött kötést egy kis keresztmetszetű kábeldarab érintheti, amely a töltet vastagságát kiegyenlíti.

A varratok maradványai egy óra múlva eltávolíthatók. Ehhez használjon ruhát vagy szivacsot vízben. Rendszeres tisztítás (3 óránként), az anyag maximális ellenállási tulajdonságokkal rendelkezik. Az ilyen hatások ajánlott száma két-három alkalommal.

Rendszerint négy vagy öt nap elegendő a kompozíció teljes száradásához.

5. Vágás előtt álló anyag

Ez a művelet leggyakrabban a falak közelében található szélső sorokra vonatkozik. A csempecsiszolás csiszoló, fogó és üvegvágó segítségével történik.

A tisztán és pontosan elhelyezett aláfutás elvégzéséhez egy speciális gépet kell használni, amely a csempecsiszoláshoz készült. Ez az eszköz 1 mm-es pontosságot biztosít.

6. Moszkvában a csempék árának sorrendje

 • Kerámia burkolólapok elhelyezése a fürdőszobában padló nélkül esztrich nélkül: 600 rubel / négyzetméter;
 • Fugázás az elemek között: kb. 100 rubel / négyzetméter. m;
 • Kiegyenlítő esztrich a cseréphez: 200 rubel / négyzetméter. m és magasabb.

Hogyan helyezzünk csempe a padlón - a lépcső lefektetésével

Kezdve javítani a fürdőszobát, az ingatlantulajdonosok arra gondolnak, hogy melyik padlóra szeretnék használni, hogy megfeleljen minden olyan követelménynek, ahol a magas páratartalmat szinte teljes egészében megfigyelik. Mint azt a gyakorlat azt mutatja, a csempe a padlón a fürdőszoba ideális megoldás, és te magad is ezt a munkát.

Aljzatkészítés

A burkolólapok, mint bármely más padlóburkolat, az aljzat előkészítésével kezdődnek. Először is, bútorok, egészségügyi berendezések és tükrök kerülnek a helyiségből. A javítás akkor kezdődik, amikor a fürdőszoba teljesen üres.

A padlólapok elhelyezése a fürdőszobában a legegyenletesebb és legteljesebb felületen van. Néha hallja azt a véleményt, hogy a telepítés megengedett a régi padlóburkolatokon. De ez a módszer jelentős hátrányban van: valószínű, hogy az új csempe nem tapad a régi sima felületre, és a csempe nem marad a padlón.

Ezért jobb lenne szétszerelni a régi csempe és a megoldás, amelyre lefektetett. Az eszközökön egy kalapács és egy véső szükséges. Annak biztosítására, hogy az alap felülete teljesen sima legyen, az optikai szint aktiválódik. Kis szabálytalanságok esetén önszabályozó keveréket alkalmaznak. Egyszerre nem lehet 1,5 cm-nél nagyobb réteggel felhordani, mert a megoldás nem szárad.

Ha az alapnak repedések és mélyedések formájában jelentős hibái vannak, akkor valószínűleg a padlót a padló alá kell simítani a csempe alá, amelyet cementhabarcs felhasználásával készítenek.

A padlózat előkészítése a padló alatti fürdőszobában befejeződik egy alapozó segítségével, hogy javítsa a ragasztó tapadását.

Vízszigetelés a csempe alatt

Mielőtt a padlólapot a fürdőszobába rakja, végezze el a padló vízszigetelését. Egyes tulajdonosok, akik pénzt és időt akarnak megtakarítani, kihagyják a padló telepítésének e fontos szakaszát. A szakemberek azonban erősen javasolják a vízszigetelést minden olyan területen, ahol fűtést, vízellátást és / vagy szennyvízkezelő rendszereket helyeznek el.

A burkolólapok anyagának megválasztása

Mielőtt a padlólapot behelyezné a fürdőszobába, meg kell vásárolnia az összes szükséges anyagot és szerszámot:

 • csempe;
 • kész ragasztó vagy speciális ragasztókeverékek;
 • habarcs;
 • szinten;
 • kalapács;
 • gumi spatula;
 • műanyag keresztek a csempecsatlakozásokhoz;
 • fém termékek jelzőfényekhez.

A szerelés előtt készítsen elő a kívánt konzisztenciájú ragasztóanyag-keveréket, a gyártó utasításaira összpontosítva.

A padlóelemek megválasztása a csempeburkolat előtt történik a padlón.

Ezt az eseményt minden felelősséggel kell megközelíteni, figyelve az ilyen pillanatokra:

 1. Az abszorpciós gőzök mértéke. Mindenki tudja, hogy a fürdőszobában magas a páratartalom. Ha az anyag elnyeli a nedvességet, akkor nehezebbé válik, és a burkolat leválik a padlóról. A mesterek azt javasolják, hogy a csempe előnyben részesítse a pórusokat a hátsó részén (olvassa el a "Hogyan tegye a padlót a fürdőszobába a saját kezével").
 2. Nem csúszó felület jelenléte. A fürdőszobák számára ez fontos pont, mivel meg kell védenünk a családtagokat abban, hogy megsérüljenek a padlón, ahol van egy pocsolya.
 3. Ellenállás agresszív szerekkel szemben. A padlóburkolatok esetében fontos, hogy a mosószer készítmények használata ne rontsa fel a felületét, mivel a fürdőszobában nagyon fontos a helyiség tisztítása.
 4. A termékek hátsó felületének szerkezete. Nem lehetnek rendellenességek és egyéb hibák, ellenkező esetben nem lesz jó tapadás a padló aljához. Ennek eredményeként a padló nem tart sokáig.
 5. A csempe mérete. Ez a paraméter a helyiségtől függ. A fürdőszoba padlólapjának leggyakrabban használt mérete 30x30 cm.
 6. A mintázat állapota a felszínen. A kiváló minőségű padlóburkolatokat mindig modern technológiai folyamatokkal alkalmazott kép vagy minta díszíti. A képnek világosnak és egyenletesen telítettnek kell lennie, mint a képen.

A csempe behelyezése a padlóra

A szerelés előtt meg kell tervezni, hogyan lehet a padlólapot elhelyezni a fürdőszobában, így a jövő padlóelemeinek elrendezése megkapja a kívánt eredményt.

Fektetés végrehajtása a fenti lehetőségek közül választhat:

 • sakktáblaszerűen;
 • átlósan;
 • kép formájában;
 • párhuzamosan.

Nem fáj, hogy tudni akarja, hogy az átlós csempebeállítás több csempét igényel - a hulladék ebben az esetben legalább 30% (további: "A csempe burkolatának elhelyezése a helyszínen átlósan - helyesen"). Miután kiválasztotta az alap száraz felületének lefektetését (miután a padlót a padló alatt a fürdőszobában töltötte), a padlóburkolat elemeit az ábra szerint rendezik. Ez azért van így, hogy lássa, hogyan fog kinézni a helyben. Ezután dobja a csempéket.

A telepítés szakaszos:

 1. Amíg a csempe a fürdőszobai padlóra kerül, a bázis egy kis területére egy fogazott simítóval megoldást alkalmaznak. Ezután óvatosan alkalmazza a padlóterméket, amelyet többször is megérintett egy gumi kalapáccsal.
 2. Az optikai szint használatával könnyedén ellenőrizheti a burkolólapok helyességét - laposnak kell lennie. Ha a burkolat túlságosan elmerül a megoldásban, akkor el kell különíteni a ragasztótól és újra kell dolgozni, és hozzá kell adnia egy kevés ragasztót. Abban az esetben, ha az elem túl kinyúlik a felszín felett, akkor a cserépet el kell távolítani, majd távolítsa el a felesleges keveréket, és helyezze vissza a helyére.
 3. Amikor a csempe a fürdőszoba padló befejeződött, meg kell várni, amíg a padló kiszárad. Ezután az elem felületét ragasztással kell megtisztítani, és a csempe közötti kötéseket gumi lapáttal kell betölteni. A simítóelegyet addig alkalmazzák, amíg teljesen meg nem töltötték, és nem engedik meg, hogy az üregek maradjanak. Lásd még: "Hogyan tegyük a csempe a padlóra a saját kezével az intézkedések sorrendjét".

Néhány hasznos ajánlás

A szakértők tanácsának köszönhetően a padlóburkolat elrendezése a fürdőszobában gyorsabban és könnyebbé tehető:

 1. Mielőtt a padlót a saját csukló alá öntötte a fürdőszobába, gondosan tanulmányoznia kell a vonatkozó információkat.
 2. A cserép vágása előtt ajánlott nedvesíteni vízzel. Jobb használni a csempevágót, nem a csiszolót. A csempék feldolgozásánál nagy mennyiségű por keletkezik, így nem lehet légzésvédő és speciális szemüveg nélkül.
 3. A ragasztókeverék elkészítéséhez tiszta vödröt kell használni. A ragasztó előkészítésének megkezdése előtt tegye fel a légzőkészüléket. A por kiömlött a csomagolásból, vízbe öntötte, várjon 10 percet, és tartalmazzon egy fúrógépet. Az oldatban lévő adalékanyagok nagy nedvességtartalmúak.
 4. Készítse elő a ragasztót egy fúvókás keverővel ellátott fúróval. A tapadóoldat alkalmazásához használjon fogazott simítót, 45 fokos szögben tartva.
 5. Nem szabad túl sok ragasztóanyag alapját képezni, mert gyorsan szárad (további információ: "Hogyan készítsek padlólapokat - telepítési utasításokat").
 6. Mielőtt a burkolólapot a ragasztó oldatba nyomná, akkor gondoskodnia kell róla, hogy nincs benne levegő, különben a padlóburkolat üregek miatt nem tart sokáig.
 7. A habarcs színének kiválasztásakor figyelembe kell vennie ezt a tulajdonságot: a kontrasztos árnyalat a varratok egyenlőtlenségét hangsúlyozza. Ezért a habarcs színét a csempe hangjának megfelelően választják ki.
 8. Tisztítsa meg a csempe az oldatból vízzel és tisztítószer nélkül. Lásd még: "Hogyan készítsek csempe a padlón - utasítások".

A szakemberek fenti ajánlásai segítenek egy csempézett padló kialakításában a fürdőszobában, és ezáltal jelentős mennyiségű pénzt takarítanak meg. A legfontosabb feladat a felelősségteljes és komoly munka.

Hogyan tegyük csempe a padlóra: az építési technológia áttekintése

A fürdőszoba burkolásánál nagyon fontos, hogy a technika minden követelményét kielégítse az ilyen típusú munkákhoz, mivel a hibák súlyos következményekhez vezethetnek. A fürdőszobában a padlón jól elhelyezett burkolólapok nem csak díszítik a helyiség belsejét, hanem védik az alsó padlókat az elárasztástól, ha hirtelen meghibásodik a kommunikáció vagy a fürdőszobába szerelt berendezés. A gyönyörű, tartós és biztonságos padlóburkolatokhoz kiváló minőségű csempeeket kell választani, amelyeket kifejezetten a padlóra történő helyezéshez terveztek.

A padlócsempe különbözik a falak méretétől, szerkezetétől és rázkódásmentes felületétől. A ragasztó megfelelő választása is fontos szerepet játszik az egész esemény sikerében. A végeredményt befolyásoló másik fontos lépés az alap készítése, amelynek sima, tiszta, vízálló és alapozva kell lennie. Ha a padlóburkolatot az építési szabályzatok és szabályok betartása során kell elhelyezni, akkor nincs semmi kétség a javítás minőségével kapcsolatban.

A padló kiegyenlítése a fürdőszobában

Lehetetlen a burkolólapok nem megfelelő alapra helyezése a ragasztó jelentős hulladékának köszönhetően, amelynek segítségével a bevonat sima felületét érdemes elérni. Mivel a ragasztó "lebeg", nem lehet elkerülni a szabálytalanságok jelenlétét, kinyúló sarkokat és leeső burkolatokat, megrongálva a csempézett padló megjelenését és zavarni a járást. Ezért a tapasztalt mesterlakók a bázist az alábbiak szerint használják:

 • homokbeton esztrich;
 • önterülő keverékek (önterülő padlók).

A régi csempézett burkolat jelenlétében szétszerelt, vésővel vagy kézi vésővel ellátott lyukkal felfegyverkezve. Az utóbbi opció akkor használható, ha a csempe teljes egészében a másodlagos telepítéshez szükséges. A perforátor lehetővé teszi a leggyorsabb szétszerelést, ugyanakkor eltávolítja a régi esztricheket is.

A bontás befejezése után a beton alapra és a fal alsó részére vízszigetelő réteget alkalmaznak.

A fürdőszobának a szoba falába történő belépésére alkalmazott vízszigetelő maszk a burkolatot megbízhatóan megóvja a nedvesség behatolásától

Ezt követően a világítótornyok a padlóra kerülnek, amelyen a homok cementcementet egyenesen a szabály szerint szintetizálják.

További munkát végzünk az alkalmazott betonoldat teljes száradása után, amely rendszerint körülbelül három napig tart.

A nagy magasságkülönbségű padlót egy homok-cementes esztrich alkalmazásával egyenlítjük ki, amelyet az előre meghatározott jelzőfények

Az önszintező keverékek nem igényelnek beaconokat és sokkal gyorsabban száradnak. Ezért ezeket az anyagokat egyre inkább a padló szintjének emelésére használják. Ne feledje, hogy alkalmazásukhoz speciális eszközre van szükség - egy tűgörgővel, amely segíti a keverék eloszlását a padlón, és "kiüríti" a légbuborékokat.

Ha a fürdőszobában az alapfa lapos, akkor a padlólap alapozásának előkészítése csak a por és a törmelék tisztítására szolgál. Ezeket a műveleteket hagyományos séllal vagy maklovitsy-vel (az egyik festékkefével) végzik.

Kiválasztás módja csempék

Három szokásos módja van a burkolólapok burkolásának a fürdőszobában, amelyek mindegyikének saját előnyei vannak. A fő különbség ezen módszerek között a burkolat kezdetének megválasztása áll.

1. opció: a jól látható szögből

Ez a lehetőség hagyományosnak tekinthető. Ebben az esetben az első csempe illeszkedik a szoba sarkába, amely az ajtóval szemben helyezkedik el. Ez a hely a leglátványosabb, mivel azonnal belép a szobába belépő személy kilátásába. Ha ezt a területet szeretné használni a zuhanyzó vagy a fürdő telepítéséhez, akkor jobb, ha másik csempét választasz.

A padlóburkolatokat a sarokba kezdve ragasztós vágóelemekkel helyezzük el, majd egy szilárd elem közöttük

2. opció: a küszöbön

A padlólap elhelyezésének ez a módja a gyakorlatban a legáltalánosabb, mivel a kis fürdőszobákban ez a padlórész látható marad, míg a fennmaradó zónák az épületgépészetben vesznek részt. A névből nyilvánvaló, hogy az első csempe a belső ajtóhoz legközelebb eső sarokban van elhelyezve.

3. opció: A középső címkéből

Ez a lehetőség tágas fürdőszobákhoz készült, amelyeket nyitott központi zóna jelenléte jellemez. A legtöbb lakóházban a fürdőszobáknak van egy kis területe, ezért nagyon ritkán alkalmazzák ezt a módszert.

A fürdőszoba körüli környezetbe épített speciális bútorok és vízvezetékek bezárják a befedt elemeket, amelyek a fal közelében helyezkednek el. A fürdőhelyet egy jelölés határozza meg, amelyben:

 • a falak középpontjai meghatározásra kerülnek, és megjelölik a jeleket;
 • a védjegyek között, a krétával korábban megdörzsölő jelölőkábelt nyújtottak, hogy a vonalak maradjanak az esztrichen;
 • a vonal metszéspontja a szoba középpontja lesz.

A krétaszek metszéspontja négy csempe csomópontját jelzi, amelynek felhelyezésével kezdődik a padló felé néző folyamat. Átlós telepítés esetén egy másik vonalat rajzolnak, amely felfelé osztja a derékszöget.

Csempe elrendezés projekt készítése méretarányra

A cserép költséges anyag, ezért ki kell rakni a hibák lehetőségét. Ehhez alaposan meg kell fontolnia az elrendezési tervet a munka megkezdése előtt, és különböző opciókat rajzol a papírra kisebb méretben. Ezzel:

 • a padló megjelenését különféleképpen ábrázolja;
 • kiszámítja az anyag pontos mennyiségét és a lekerekített töredékeket;
 • vázolja a dekoratív elemek elhelyezkedését;
 • szükség esetén kiigazításokat végez;
 • használja a fejlett rendszert a munka során, ami csökkenti a végrehajtásuk idejét.

A projekt elkészítésekor figyelembe kell venni nemcsak a hely tényleges méreteit, hanem a padlólap méretének pontos méreteit is.

Jelölés a munkafelületen

Mielőtt elkezdené a csempéket a fürdőszoba szintjén lévő padlóra helyezni, egy hagyományos jelölő használatával jelölje fel a munkafelületet pontosan a korábban kidolgozott projekt szerint. A vonalak simára húzódnak a vonalzó mentén annak érdekében, hogy elkerüljék a torzulás kialakulását a lefektetés során. Használhat még korszerűbb felszerelést is, például lézeres szintet. Még a tapasztalt kézművesek is megkezdték a munkát, miután megkezdték a munkát, és ezzel újra megvizsgálták a megtervezett mintázat helyességét.

A kezdőknek ez a színpad biztosan nem szabad kihagyni, mert a csempe ragasztása után nem lesz semmi megoldás. A ragasztókészítmény jellemzőitől függően a hibák kijavításának ideje 15 és 30 perc között változik.

A fésűt, amelyet egyébként a fogazott simítónak neveznek, a következő csempecsomagra emelje fel a padlóra alkalmazott csemperagasztó réteget.

Milyen csemperagasztó használata?

A csempegyártók speciális ragasztóanyaga a következő formákban készül:

 • a kész keverékek poliuretánnal a bázison;
 • száraz keverékeket, amelyek vízzel hígítanak az utasításokban meghatározott arányban.

A tartály felnyitása után azonnal készen kell készíteni, és a száraz anyagokat fokozatosan el kell fogyasztani. A fürdőszobában jobb víztaszító ragasztót vásárolni, amely egyedülálló hidrofób tulajdonságokkal rendelkezik. Ez a típusú ragasztó drága anyagokhoz tartozik, de a jövőben nem lesz gond, ha a helyiséget magas páratartalom jellemzi.

Különleges ragasztók is rendelkezésre állnak a padlóburkolatok lefektetéséhez, amelyek hajlékonyabbak, mint a falburkolatban használt hasonló anyagok. Amikor ilyen ragasztót vásárol, forduljon figyelmet a fürdőszobában való használat lehetőségére.

A munkálatok sorrendje

Először is olyan eszközt kell készítenie, amellyel dolgozni fog. A spatulák készlete az egyik legfontosabb fajtájú eszköz, amire a csempe a padlón fekszik a fürdőszobában. A lapos, fésűs és gumi spatulák mellett egy csempevágó és egy építési szint is szükséges, amely szerint az egyes elemek vízszintes pozicionálását meghatározzák. Egy másik hasznos lehet a kiyanka (gumi kalapács), bár a tapasztalt kézművesek erszényüket fizetik. A ragasztó gyors és egyenletes keveréséhez egy keverőre van szükség.

A padlólap burkolásához egy 6 mm-es fogazott simítóval, szintet, csiszológépet, csavarbakot, kereszttartókat, fúvókákkal ellátott elektromos fúrót

Most beszéljünk a csempék gyártásának folyamatáról. Kezdetben egy impregnáló alapozót kell alkalmazni egy cement-homokos esztrichre, és a terméket a padlófelületre széles festékkefével (festékkefével) teríttetjük. Ne mentse a primert, mivel javítja a ragasztott felületek tapadását.

Célszerű kiválasztani a primer antibakteriális adalékanyagokat penész ellen. Valóban, a nedves és meleg szobákban minden feltétel a gyors reprodukcióra. Hagyja, hogy a permet a padlón megszáradjon. Ehhez várjon egy órát.

Ezután egy kis lapos spatulát használva csavarja le a csempe ragasztót a padló egy darabjára, amelyet csempe burkol. Ezután vegyen egy fogazott vagy fésű spatulát, és egy ragasztóréteggel szintelje el, egy irányba. Gyűjtse össze a tapadóoldat maradványait egy spatulán, és ragasztással dobja vissza a tartályba.

Ezután vegye be a burkolólapot, és óvatosan vegye figyelembe az első részét. Ha az élek körül csiszolt mázot észlel, akkor hagyja ezt a hibás cserépet a vágáshoz. Nedvesítse meg a minőségi csempe vályogos oldalát vízzel, majd csempe ragasztót alkalmazzon, és egy hornyolt simítóval terítse rá a felületre.

Ugyanakkor győződjön meg róla, hogy a padlón és a burkolólemezen található ragasztócsíkok egyenes irányban helyezkednek el egymáshoz képest. A ragasztó ilyen alkalmazása hozzájárul az esztrich jobb tapadásához a csempehez.

Vékony ragasztó megoldás is alkalmazható a csempe számára, amely egyenletes hornyokra van osztva fogazott simítóval.

Ezután helyezze el a burkolatot, a pozícióját a korábban tervezett jelöléshez igazítva, szigorúan figyelve a derékszöget. Egy kis eltérés további látható torzulásokhoz vezet, ami nagyon nehéz lesz korrigálni. Könnyedén érintse meg a csempe öklével vagy cecilttel. A csemperagasztó maradványai ugyanabban az időben extrudálódnak az élek mentén, összegyűjtik a spatulát, és doboznak egy tartályba.

Most tegye a csemperagasztót egy nagy területre, azonnal készítsen egy munkaállványt több elem behelyezésére. Ne felülbecsülje képességeit, mivel a ragasztó viszonylag gyorsan szárad. Helyezze a következő csempeit ugyanazon algoritmus szerint. A szomszédos elemek között helyezkedik el a keresztmetszet vagy az oszlopok, amelyek átmérője 2-2,5 mm. Ezek a segédelemek ideális esetben egyenletes szélességet biztosítanak a csempecsatlakozások között. A spatula sarok segítségével távolítsa el a ragasztót a csempe ízületekből, mivel ezt a helyet később fel kell tölteni díszítő habarccsal.

A munka során ne hagyja el a szintet, folyamatosan ellenőrizve a csempe lapos helyzetét a padlón! Bár a tapasztalt kézművesek a kezük segítségével meghatározhatják a burkolat vízszintes helyzetét, és többször is megtartják őket a felszínen. De egy ilyen szakmai hangulat csak tapasztalattal jön, és az újonnan érkezők nem támaszkodhatnak rá. Jobb bízni a pontos mérőműszerekben.

Miután befejeztük a homlokzati munkát, meg kell tartani a napot, így a ragasztó megfelelően megereszkedik. Egy nap után indítsa el a csempecsuklók fugázását speciális gumi spatulával. Ezzel a kis szerszámmal gyorsan kitöltheti a csempék közötti helyet és eltávolíthatja a felesleges simító keveréket a felületükről. Fél óra várakozás után rendszeresen habszivacsot vegyen be, és meleg vízzel megnedvesedve mossa le a simító keveréket, kissé megnyomva a dörzsölött varratokat. Szükség esetén hozzáadhat a habarcsot azokhoz a helyekhez, ahol ez nem elegendő, kissé kiegyenlítve az alkalmazott keveréket nedves szivaccsal.

Az utolsó lépésben öblítse le többször a nedves szivacsot a padlólemezzel, majd törölje száraz ruhával, amíg a ragyogás meg nem jelenik.

Ebben a videóban a padlóburkolatok mesterkurzusát láthatja, valamint tanácsot kap a padló és a fugázás szintjének kiegyenlítéséről.

Amint láthatja, a padlólap burkolásának csempézése a saját kezével végezhető. Azonban csak a befejező munkálatok technológiájának követelményeit kell elviselni anélkül, hogy megzavarná a műveletek sorrendjét, és nem mentené a megvásárolt anyagokat. Tapasztalt kézművesek, akik többször megteremtették a csempe, tanácsos, amikor vásárol csempe alaposan tanulmányozza az információkat minden dobozban. Ez lehetővé teszi, hogy megvásárolja az anyag egy sorozat, nem különbözik a méret, szín, szerkezet. Ha úgy érzed, hogy nem tudsz megbirkózni ezzel a munkával, ne rontsd el a drága anyag rossz minőségű telepítését. Kérjen szakembert, aki gyorsan és gyönyörűen ragyogni fogja a fürdőszobáját.

Viktor Alekszejevics Kositsin

Victor egy olyan felnőttképzettségű személy, aki építés alatt áll. Miután elvégezte a Moszkvai Építőmérnöki Állami Egyetem újjáépítésének és helyreállításának karát 2004-ben. Részt vett egyedülálló helyreállításban és új építkezésekben Moszkvában, Szentpéterváron, Vlagyimirban és más orosz városokban. Szakértő az alkalmazás területén és az új anyagok és modern technikák kivitelezésében. Kiváló minőségű szakember széles gyakorlati tapasztalattal.