Legfontosabb > Tartozékok

Lépésről lépésre a kerámia burkolólapok elhelyezése a fürdőszobában

Ebben a mesterkurzusban megtanuljuk, hogy a fürdőszobában csempéket készítsenek, a lépcsőzetes utasítások alapján. Megtanuljuk a falak előkészítését, az első szakaszokat, a csempe megfelelő csiszolását a sarkokban és az aljzatok alatt, valamint a csempe padlón történő telepítését.

Ha nehéz kerámiával és márvány csempével dolgozik, a csiszolókészülékhez nedves vágáshoz szüksége lesz. Megakadályozza a törékeny és kemény anyagok repedését, lehetővé teszi nagy pontosságú szögek létrehozását és 45 ° -os egyenletes vágást, ami szükséges a fülkék és a válaszfalak előállításakor. A házi feladat elvégzéséhez 500-850 W kapacitású egyszerű csempevágó modellek alkalmasak. A kiválasztott csempevágó teljesítménye meghatározza a szerszám súlyát is. Az 500 wattos csempevágó gép legfeljebb 10 kg-ot, és még nagyobb teljesítményt is képes akár 850 W-ot meghaladó - 15 kg-nál több. Ez fontos, ha a gépet a házban vagy egy másik lakásban kell javítania. Az eszköz kiválasztásakor ügyeljen a munkaterülethez illeszkedő csempe méretkorlátra.

Annak érdekében, hogy a csempe a fürdőszoba, akkor is szükség van a következő eszközöket. Rulett és ceruza a helyiség területének méréséhez, a szükséges jelzések rajzolásához a falakon és a padlóburkolaton. Kézi nyílás a csempéknek a sarokba és a résekbe történő illesztéséhez. A spatulák halmaza: csiszolódott csemperagasztó és gumi a közbenső ízületek fugázásához. A hidraulikus szint és a függőleges vízszintes sík síkja, a padló függőleges és vízszintes síkja. Fogók, vödör és építő keverő csemperagasztó keveréséhez. A sarkok és a csövek vékony vágásához használja a darálót. A csempe burkolását a fürdőszobában egy fúró segítségével készítik el, amelynek koronája az aljzat alatt van, a kezét fogók és üvegvágó segítségével, hogy egyenletes vágást érjenek el, és a burkolat megtörése problémás lehet.

A falakat tapintással ellenőrizzük, ha szabálytalanságokat észlelünk, egy spatulával és egy csiszológépvel átmegyünk egy csiszoló tárcsával.

Bevont vakolt falak. A mi esetünkben az Alpina Expert mély penetrációs alapozót használjuk. Mi a primer? A falak kiváló minőségű előkészítését biztosítja, javítja a felület tapadását (tapadását) diszpergált anyagokkal. Csempe a fürdőszobában, amikor a falakat egy alapozóval rögzítik, biztonságosan rögzítve van a falakon, és nem tűnik el. Az alapozás előtt a falaknak tisztának és száraznak kell lennie.

A válaszfalak és a gipszkarton más szerkezeteinek alapozásához CERESIT ST 19 beton kontaktust vagy más céget használunk. A beton érintkezés összetétele finom kvarc homokot tartalmaz, amely durva textúrát kölcsönöz a felületnek, ami javítja a sima felületek tapadását homlokzati anyagokkal. Jó tapadást biztosít bármilyen alapon (gipszkarton, üveg, cserép, festett falak olajfestékkel). Minden ütés előtt a beton érintkezését ecsettel kell összekeverni, hogy a homok ne essen alul.

A beton érintkezést egy tiszta és száraz felületen, kaotikus módon közvetlen és körkörös mozdulatokkal kell alkalmazni.

Amellett, hogy az alaphoz jobban ragaszkodik a csemperagasztóhoz, könnyebben állítható a burkolólap az alapfalakra. A ragasztóval rögzített csempe tovább tartja a mobilitást.

A fürdőszobában saját kezűkkel burkolólapok elhelyezése: a teljes technológia A-től Z-ig működik

A kerámia csempe a nedves helyiségek hagyományos befejező anyaga. Hosszú élettartamú, látványos megjelenésű és könnyen tisztítható. De ahhoz, hogy mindezek a tulajdonságok valóban megjelenjenek - a csempeeket megfelelően kell elhelyezni.

A technika sérti a forgácsolást, repedéseket a bevonatban, amit nem lehet megjavítani. Ezért bárki, aki úgy gondolja, hogy a fürdőszoba kezelése saját kezűkkel történik, egyszerű kérdés, javasoljuk, hogy alaposan tanulmányozza a technológiai munkák árnyalatait. Ez rájuk, részletesebben foglalkozunk.

Technológiai csempék: finomságok és fontos árnyalatok

A falakon és a padlólapokon végzett munkák sorrendjét többször is ismertetjük honlapunkon. Ezért csak fontos szempontokra összpontosítunk.

Meg kell szintelni az alapot

Minél simább az alap - annál könnyebb egy lakónak csempézni, mert ugyanolyan vastagságú ragasztót használ az egész helyiségben. Ha a falak görbe - ha a ragasztás egyenetlenül esik, üregek jönnek létre, és a csempe néhány év múlva lemerül. És a padló elkezd elszakadni vagy felrobbanni.

Még egy profi sem képes meghatározni a falak vagy a padló egyenletességét. Esetünkben feltétlenül ellenőrizzük a falakat egy kötélen (súly a kötélen). A kötél végét a vizsgált fal közelében lévő sarokban és mennyezetre kell felhúzni, és a súlyt szinte a padlóra (1-2 cm) kell csökkenteni.

Ha a feszített kötél nem illeszkedik a falhoz, akkor az alapot ki kell egyenlíteni. Ehhez tegyen egy címkét a falra, amely a mért szomszédságban van. Ezért meg kell vizsgálni az összes falat.

A nemek szakemberei a víz vagy a lézersugár görbületét ellenőrzik. De az ilyen eszközök nem lehetnek a házban. Vásároljon a fürdőszobában? Egy extra pénzpazarlás. Két fecskendőt és egy 1,2 mm átmérőjű csepegtetőt vagy más átlátszó tömlő hidraulikus szintet tud készíteni.

És ha a fürdőszoba kicsi, akkor a két méteres rack-szint mellett juthat el, és a jelzőtáblákat legfeljebb 0,5 m távolságra húzhatja egymástól. Fémből készült profil (amelyhez gipszkarton lapokat csatoltak) jelzőként használják.

Helyezze a profilokat az oldatba, és helyezze a kis padlóba a fürdőszoba padlójának peremén.

Az esztrich magasságáról döntsön előre. A fürdőszobában a padlónak 0,3-0,5 cm-rel alacsonyabbnak kell lennie, mint az összes többi padlónak, annak érdekében, hogy megakadályozza az egész lakás áradását vízszivárgás esetén.

Tehát, amikor az alapot egyenletesen előre beállítjuk, a kész padló teljes magasságát kiszámítjuk a már lefektetett burkolattal, és becsüljük meg, hogy hány cm-t kell kitölteni az esztrichhez.

Hogyan vízálló a padló

Egy másik fontos árnyalat, amikor a csempe burkolatát a padlón vízszigetelő alap. Ha nem élsz az első emeleten, akkor mindenkinek esélye van a szomszédok elárasztására alulról. Ezért ki kell zárni a szivárgás lehető legkisebb lehetőségét is.

Ne tévesszen meg arról az információról, hogy a fürdőszobáját vízálló a hagyományos műanyag burkolattal. Még egy nagyon sűrű film egy beton esztrich alatt is gyors ütemben összeomlik, mivel nem erre van szánva. 4-5 év elteltével a vízszigetelés teljesen megsemmisül.

Ezért, mint vízszigetelő anyagokat, csak a gyakorlatban bizonyítottnak ajánljuk: tetőfedő anyag, bitumen vagy ömlesztett kompozíció polimerekkel.

 • Minden tisztított és alapozott padlóburkolat + 20 cm-es falburkolat bitumenes maszkkal borított.
 • Az átfedő ruberoid felborult, és megragadta a falat. Az égő áthalad az ízületeken, hogy szilárd, hermetikus "vályú" legyen.
 • A korszerűbb kompozíciók - folyékony - polimer adalékokkal rendelkező cement alapúak. Ezeket csak egy vékony rétegben helyezik el, mint egy esztrich.

A primerek alkalmazásának sajátosságai

Az esztricheknek a csempe behelyezése előtt kell alapozni, hogy növeljék a felület tapadását az alapra, és csökkentsék a ragasztóanyag fogyasztását. A kész talajt nem hígítják, hanem a gyártó által javasolt arányban használják.

Ezeket egy széles festékkefével, maklovitsy-vel mossák, miután korábban eltávolították a porból és törmelékeket a betonból.

Fontos, hogy a primert helyesen alkalmazzuk. A kefét nem csak a felszín fölött kell mozgatni, hanem le kell nyomni, mintha a megoldást az alaphoz dörzsölné. Az a jel, hogy a beton talajjal telített, kiálló fehér hab lesz. Ez azt jelenti, hogy megállíthatja az impregnációt.

Könnyebben alkalmazható az első talajréteg este, hogy a megoldás teljesen felszívódjon és száraz legyen reggel előtt. A második műveletet követően meg kell várni, amíg a beton elnyeli a nedvességet, de nem szükséges várni a teljes száradásra. Megkezdheti a kerámiák elhelyezését.

Ragasztási alkalmazási szabályok

A ragasztós habarcsot a padlóra egy fogazott simítóval, amelyet az öltözők a "fésűnek" neveznek. A ragasztó lapos éle eloszlik az esztrichen, és a fogak eltávolítják a felesleges és a szintet.

Fontos, hogy a megoldást csak egy irányban terítse a spatula fogazott oldalával.

Mielőtt a ragasztót felhelyezi a csempere, nézze meg a hátoldalát. A legtöbb gyártó hagy egy speciális nyilat, amely megmutatja, hogy a ragasztó oldat melyik irányban kell elhelyezni (a csempe mentén vagy a csempe felett).

Elvileg egy miniatűr fürdőszobában ez az árnyalat nem annyira fontos, de a nagy fürdőszobákban, a technológia megsértése miatt a varrat vastagsága megváltozhat (szűkít vagy kibővít).

És most a fő árnyalat: a ragasztócsíkok a padlón és a burkolólapon, amikor a tojásnak merőlegesnek kell lennie egymással, azaz ha a padlón lévő ragasztóhornyok a helyiségben haladnak, akkor a burkolaton át kell helyezkedniük.

Egy ilyen köteg a legerősebb, és teljesen megoldja az interglaciális teret.

Lefekvéskor szükségem van keresztre

A csempezel kapcsolatos tapasztalatok hiányában a problémás pont a varratok ideális szélessége marad, mivel amikor az első sorban a milliméteres elmozdulást teszik ki, a jövőben vastag varrat keletkezik. Annak érdekében, hogy ugyanazt a varratméretet megőrizze, szükséged lesz keresztre.

Felhívjuk figyelmét, hogy ezek az alkatrészek különböző vastagságúak. A legvékonyabbak - 1 mm-nél - csak zökkenőmentes felszerelésre vagy tervezőcsempékre használhatók, amelyekkel csak szakemberek dolgozhatnak.

A szokásos olcsó cserép a falakon vásárolni keresztezze 3-4 mm vastag. A padló általában 5 mm vastag keresztezéssel van ellátva.

A keresztezések rugalmasságát előzetesen ellenőrizni kell. Ha rossz minőségű műanyagból készültek, könnyedén megtörik. A kiszáradt oldat kivonása során előfordulhat, hogy a keresztezések egyes darabjai megszakadnak, és a varratokba ragadnak. Ki kell találni valami éleset.

A kvalitatív keresztezések hajlottak, rugalmassá váltak, de nagyon nehéz megszakítani őket.

Mi és mikor dörzsölje a varratokat?

Még akkor is, ha a lehető leghamarabb befejezni kívánja a telepítést - az összecsomózást egy-két napra el kell halasztani. A ragasztó oldatnak teljesen száraznak kell lennie.

Ha a száraz keveréket vízzel hígítjuk, győződjön meg róla, hogy konzisztenciája nem túl ritka vagy vastag. Ritka lesz a falakról, és nem tölti meg teljesen a varratokat, és túl vastag leveleket hagy az ürességben, ahol a nedvesség könnyen behatol. A normál konzisztencia nagy zsírtartalmú tejfölléknek tűnik, ami egy kanál.

Csiszolt egy kis gumi spatulával. 3-4 óra múlva meg tudja erősíteni a munkát az ujjaival. Ha észreveszi, hogy vannak lyukak a habarcsban, hiányoznak a területek - viseljen gumikesztyűt és alkalmazza a megfelelő mennyiségű habarcsot az ujjaival.

A felesleges burkolólapokat száraz ruhával kell lemosni. Ez menteni fogja a csíkok csíkjait, és nem kell többször lemosnia. A szivacs is alkalmas, de ismét száraz.

Egy nap után a csempe nedves ruhával mosható.

Ha a technikától való eltérések indokoltak

A nem szakembereknek ajánlani kell, hogy a csempeit a falról lefektethessék, mivel a habarcs a padlón, a megoldás részeiben, a szerszámokon, sőt a csempe felett is repül. De ha a kádat a helyiségben megváltoztatják, azt a kész, csempézett padlóra és a falvázlatra szerelik fel.

És akkor felmerül a probléma, és hogyan kell a padlózatot eredeti állapotában megtartani? A kimenet a következő:

 • csempézze a padlófelületet, ahol a kád felhelyezhető;
 • helyezze a készüléket a helyére;
 • akkor a csempe a falakon fekszik (az alsó sor kivételével);
 • és a végén - töltse befejezni a padló és az első sor a falak.

Egy másik munkamódszer lesz a zuhany telepítésekor.

 • Először az összes kommunikáció telepítésével öntsön egy padlót a fülke alá.
 • Burkolólapok.
 • Vágja le a padlót a zuhany alatt. A cserép lejtése a leeresztő nyílásba kerül.
 • Helyezze a csempe a padlón lévő többi helyre.

Telepítési hibák: hogyan lehet a hibákat kijavítani?

Természetesen a technika elsajátításakor lehetetlen mindent tökéletesen megtenni. Pontosítások lesznek, de időben meg kell látnod és korrigálni kell őket. Amikor az oldat megszárad - eltávolítani a hibát, sajnos, ez nem fog működni, meg kell szakítani a csempe.

A csempe "lépések", és nem ugyanabban a síkban

Az ok - a fal síkjának megsértése. Ha nincs tökéletes vízszintes, akkor a függőleges varratok fokozatosan eltolódnak. A hiba kijavítása érdekében az első sorban szükséges a csempék vágása a megfelelő vízszintes vízszintesítés érdekében.

Ha hibát észlel, amikor a fal majdnem bélelt, keresse meg a sorot, ahonnan az elmozdulás elkezdődött, és varrja össze a varratokat. Az alsó varrat rögzíthető egyezményekkel vagy ékekkel és különböző vastagságú ponyvákkal.

A padlólapok lépcsőkben is mozgathatók, ha a fal szöge nem egyenes. Ezért előzetesen ellenőrizze, és mikor helyezze el a csempe vágólapokat a szög fenntartásához.

A csempe esett ki a sorból

Ha látja, hogy a sorok egyik lapja egy kicsit eltorzult, a vízszintes eltolódott, akkor elfelejtett beilleszteni egy keresztet a varratba (vagy leesett).

Javítsd ezt úgy, hogy a keresztet helyes helyen helyezzük el, majd a burkolólapot a szomszédosakhoz ragasztjuk. Az agyag fáradt lesz - és a csempe a helyén ül.

A csempe süllyed

Látszólag látható, ha néhány csempe túl beágyazódik a megoldásba. Egy közös síkból kiütöttek. Az ok - rossz minőségű ragasztó. Vagy egy egyenetlen rétegben alkalmazták, vagy elszalasztotta a széles körben elterjedt vélekedést, hogy ragaszthat egy pontot.

Egyes kézművesek csak a csempe sarkában kengetik a ragasztót, azzal érvelve, hogy ez elég a rögzítéshez. De ez a megtakarítás, és ahhoz a tényhez vezet, hogy a csempe átesik az általános háttéren.

A hiba eltávolításához csak akkor távolíthatja el a lapkát, és egyenletesen eloszthatja, de valószínűleg el kell távolítania az egész sorot (ha minden csempét észlel).

By the way, pont alkalmazás lehet provokálni törés a csempe. Szárításkor a ragasztó feszülni fog a sarkoknál, és egy olcsó csempe el tudja indítani a pókhálót.

Dömping a varratokba

Hasonló hiba lép fel, ha rosszul simították ki a varratokat, mielőtt a fugázást vagy túlságosan folyékony összetételű bevonatot keltették volna. Távolítsa el ezt azáltal, hogy teljesen eltávolítja a habarcsot, megszünteti a varratokat és új habarcsot újratölt.

Különböző hosszúságú csempe

Még egy tételben is a csempe hossza vagy szélessége változhat. Hagyja, hogy ez a hiba minimális legyen, de a falon észrevehetővé válik. Ezért a befejezők egy sor csempét vesznek a különböző dobozokból. Így nagyobb valószínűséggel elrejti a kalibrációs hibát.

Ha a csempe már le van fektetve - távolítsa el, és vegyen fel egy másikat, amelynek mérete megegyezik a szomszédos csempékkel.

Tippek kezdőknek

 • Ha a csempe közé kerülnek mintázott, dekoratívabb, akkor előre egy ceruzával jel a falon a helyét a leszállás, hogy a lefektetés során ne felejtsd el.
 • Először is készíts el egy mintát a padlón a következő szobában, hogy lássam, tetszik ez a csempe elrendezésnek. A falon, hogy megváltoztassa a tervezési lesz túl késő.
 • Ne alkalmazzon erőt a csempék behelyezésekor. A megoldásnak nem szabad kitágulnia a varratokban. Ha ez történik, azonnal távolítsa el a felesleget.
 • A forgács elkerülése érdekében csak egy gumi sisakkal kell elmélyíteni a cserépet.
 • A falak felé nézve várja meg az első sor kiszáradását, majd helyezze el a második helyet. Ez megkönnyíti a sík illesztését, és az alsó burkolat nem fog feltérképezni.
 • Ha a kívánt színű fugák nem voltak a boltban - vásároljon fehéret, és adj hozzá egy csepp színt a kívánt színhez. Csak azonnal határozza meg, hány cseppet és mennyi száraz keveréket ad hozzá, hogy ha újra gyúrja, nincs különbség az árnyékban.

Jobb, ha az első lépéseket a csempe lefektetése nem a fürdőszobában végzi, hanem egy sokkal szembetűnőbb szobában - egy szekrény, egy konyha (a bútorok mögött), hogy kitöltse a kezét. A fürdőszobákban sarkok és készülékek jobb minőségűek, némi tapasztalattal. Kevesebb harc lesz, elrontott idegek és hibák!

Cserépezhetek a régi csempék a fürdőszobában?

A fürdőszoba komplex mikroklímája, melyet magas páratartalom, hirtelen hőmérsékletváltozás jellemez, és gátolja a levegőtömeget, lehetővé teszi csak nedvességálló anyagok felhasználását a szoba javításához. Általában a falakon és a padlón feküdt a cserép.

Hosszú és nehéz ragasztani a burkolólapokat, mivel ez a munka óvatos felületi előkészítést igényel, és a régi dekoratív burkolatot le kell szerelni a falról. Ezért sok lakástulajdonos arra kíváncsi, vajon lehetséges-e olyan csempeburkolat elhelyezése, amely már használhatatlanná vált. Ebben a cikkben beszélünk az ellentmondásos technológus előnyeiről és hátrányairól.

Használat lehetősége

Sok lakástulajdonosnak van egy pánikszerű félelme a fürdőszoba javításában. Ez a helyzet megérthető, mivel a helyszínen végzett munkálatok magas pénzügyi költségekkel és hatalmas mennyiségű építési hulladékkal járnak. Annak érdekében, hogy megfelelően ragasszák a csempe a falakon vagy a fürdőszoba padlóján, először le kell szétszerelni a régi cserép, ami sok időt és energiát igényel.

Tapasztalt mestermesterek úgy vélik, hogy egy új padlóburkolatot ragaszthat a fürdőszobában egy régi cserépbe az alábbi esetekben:

 • A fal vagy a padló tökéletes állapotban van, a burkolat tartós réteg, a burkolólapok nem lazaek, és a habarcs nem esik ki az ízületekből.
 • A régi fürdőszobai burkolat eltávolítása a fal sérülékenységének köszönhetően a fal teljes megsemmisülését okozhatja.
 • A szivattyúberendezést olyan módon szerelték fel, hogy ne szedje fel, anélkül, hogy kárt okozna.
 • A dekoratív bevonat teljes eltávolítása az esztrichtel együtt, a padlószint jelentősen csökken.

Ha eltávolítja a régi csempe a fürdőszobában, mielőtt ragasztja az új csempe, akkor töltse meg a padlót egy esztrich és fedezi le a falakat folyékony vízszigeteléssel. Ezek a tényezők a javítás időtartamának növekedéséhez és a munka költségének növekedéséhez vezetnek. A régi csempe, ha jó állapotban van, kiváló vízszigetelő rétegnek tekinthető, és új bevonatot helyez el közvetlenül rajta.

Figyelj! Ha ragasztja az új kerámia csempe a régi padló, a padlószint nő néhány centiméterrel. A fürdőszobában 2-3 cm-re kell lennie a többi szoba szintje alatt. A bejáratnál egy kis küszöböt állíthat be, amely megakadályozza a víz túlcsordulását, amikor a folyosóra szivárog.

Alapítványi ellenőrzés

Ha a burkolólapot a csempere rakják, ha nem csúnya, összeomlik, vagy esik ki, akkor sem lehetetlen. Ha egy új bevonatot egy megbízhatatlan alapra helyez, akkor egyenetlen, hanyag és nem tart sokáig.

Annak megértése érdekében, hogy van-e lehetőség egy régi cserép használatára annak érdekében, hogy újakat helyezzenek el, helyesen kell felülvizsgálni állapotát:

 1. Ha ragasztja a csempe a régi kerámia bevonat, először gondosan vizsgálja felül a falak vagy a padló. Ügyeljen minden repedésre, leesett csempére és egyéb látható hibára.
 2. Érezze kezeivel a falak és a padló felületét, keresse meg és jelölje meg a díszítés laza elemeit.
 3. Ügyeljen arra, hogy a csempe között a varratok állapota ne essen, vagy ne essen össze.
 4. Érintse meg a régi fürdőszobai berendezést kalapáccsal. Ha kopogás közben hallja a csengőhangot, a csempe valószínűleg leválik a hajlításról, ami azt jelenti, hogy nem ragaszthat hozzá új díszes csempe.
 5. Az épület szintjén ellenőrizni kell a helyet az alapterületen vagy a falakon. Erõs szabálytalanságok vagy egyirányú eltérések jelenlétében problémát jelenthet a felület öntapadó ragasztással történõ kiegyenlítése.

Fontos! A tapasztalt mestermesterek úgy vélik: ha az ellenőrzés során a bevonat állapota rámutatott arra, hogy a terület több mint 10-15% -a hibás, vagy el kell távolítani, helyes lesz a régi megmunkálás szétszerelése és a csempe ragasztása a talajra tisztított felületre.

Ragaszthatja a csempe a régi padlón, ha a hibák megszüntetése több helyen szükséges. Ellenkező esetben az alap megerősítése több időt és pénzt igényel, mint a régi csempe lebontása és a vízszigetelő réteg létrehozása a semmiből.

Alapítvány előkészítése

Nagy hiba lenne a csempék burkolata a bádog gondos előkészítése nélkül. Bár ez a technológia lerövidíti a javítási időt, nem zárja ki teljesen az előkészítő szakaszt. A fő csapás, amely zavarja a csempe ragasztó "markolattal" - a mázas felület a csempe, valamint a szokásos szennyeződést.

Annak érdekében, hogy elegendő tapadást és tapadást biztosítsanak az új kerámia cserép és a régi cserép között, amelyen a szerelést elvégzik, az alábbi műveleteket kell megfelelően elvégezni:

 • A bukott vagy laza csempe hagyományos cement-homok habarccsal festhető fel úgy, hogy a fal felületének egy szintje legyen.
 • A régi cserép felületét erős szennyeződéstől és ecsettel kell tisztítani.
 • A mázas réteget a cserép felületéről a kerámia aljzatra lehúzva csiszolótárcsával csiszolhatja a tapadás feloldásához. A fényezést és a ragasztóval való érintkezést fokozhatja a kerámia felület vagy a fúrólyukak felületén.

Fontos! A primer készítmény alkalmazása után a felület durva és szemcsés lesz, mint a csiszolópapír. A ragasztót nagyon jó ragasztóval kell ragasztani, különösen bonyolult vagy tartós alapokra, például porcelán kőzetre.

Lehetőség van egy új cserép létrehozására egy régi cserépen?

A konyhában, a fürdőszobában vagy a WC-ben végzett javítások során felmerül a kérdés, hogy lehetséges-e már a korábban lefektetett csempékre csempézni. Egyes mesterek úgy vélik, hogy a régi cserépet el kell távolítani, mások inkább egy új cserépet helyeznek a régire. Mindenesetre meg kell vizsgálnunk a régi csempék fektetésének állapotát, és csak utána kell döntést hoznunk.

A régi csempeburkolat állapotának értékelése

A régi bevonat eltávolítása bizonyos nehézségekkel jár: további költségek és idő, munkás munka, nagy mennyiségű törmelék, por, a szomszédok elégedetlensége. Ennek eredményeként a régi bevonat eltávolítása után szabálytalanságok alakulhatnak ki, amelyeket ki kell egyenlíteni.

A régi csempeburkolat elhelyezésekor, ha minőségi szempontból lefektetett, már a padló vagy a fal szinte sík felülete van, ami nagymértékben leegyszerűsíti a munkát.

Csempék elhelyezése csempékre

Annak érdekében, hogy az új bevonat hosszú ideig tartson, alaposan meg kell vizsgálni a régiet. Ehhez szükség van:

 • hogy mennyire tartja szilárdan. Ehhez érintse meg az egyes lapkákat egy fából készült kalapács vagy kalapács segítségével. Ha ugyanakkor hallja az üresség hangját, a csempe rezgése után, repedés formájában, azt el kell távolítani. Ha a hibás területek aránya szignifikáns, akkor le kell szüntetnie a teljes lefedettséget;
 • ha a csempe a padlóra kerül, akkor figyelembe kell venni, hogy a padló szintje emelkedni fog. Ez befolyásolhatja az ajtó kinyitását, előfordulhat, hogy módosítani kell a bútorok és az egészségügyi felszerelés rögzítését.

Felület előkészítése tojás

A cserép alapra helyezésének technikája csak az előkészítés szakaszában különbözik. Ha a korábban megtervezett kerámiáknak egyenletes és csúszós bevonata van, akkor kétséges, hogy az adhéziós (adhéziós) erők elegendőek-e ahhoz, hogy a ragasztó megbízhatóan megtartsa az új lapkát. A megbízható tapadás érdekében kétféle módon járhat el.

A régi réteg lapjain betéteket vágnak és vágják a csiszolót a betonlemezre. A lemez eltávolíthatja az egész üvegezett réteget, de 50% elegendő.

A bemélyedések lapos lyukasztással végezhetők el. Az elforgatás módot le kell tiltani. Ez a módszer kevésbé hatékony, mert túl mély mélyedések jönnek létre, ami a ragasztóanyag-fogyasztás növekedéséhez vezet.

Csiszolási hornyok

A munka fáradságos, zajos és poros. Szükséges a biztonsági intézkedések betartása: légzésvédő és védőszemüveg használata.

Egy gyorsabb és hatékonyabb mód - speciális primer "Beton kontakt" használata. Ez a primer bármilyen fényes felületet érdesíthet, ezzel növelve a felületek tapadási szilárdságát. Az alapanyagok piacán széles választék áll rendelkezésre.

Az alapozót hengerrel vagy ecsettel kell felhordani. A szárítás ideje a csomagoláson van feltüntetve, általában 2-4 óra.

Primer régi csempe

Ha nincs ilyen vagy hasonló alapozó, akkor kezelje a mázzal cementhabarcsot. Az anyag 1: 3 cement és finom szitált folyami homok arányában készül.

Miután az alapozó felület megszárad, elkezdheti a csempe elhelyezését. A ragasztót lapos simítóval kell felhordani, majd egy fogaskerékkel szintetizálni. A fogazott simító két merőleges irányban mozog, vagy körkörös mozdulatokkal.

Meg kell jegyezni, hogy az üvegezett felület nem veszi fel a nedvességet, ezért a ragasztott felületen hosszabb szárad. Ez további problémákat okoz, különösen a falak burkolásakor: a csempe "lebeg", ha nincs lefektetve a padlóról. Ezért az egész alsó sorot le kell állítani alulról, és várjon, amíg a ragasztó teljesen megszárad. Csak akkor kezdheti el a következő sorokat.

Ha nem rakja a csempe a csempe

Ha idővel a régi csempe repedt, akkor ez az első jel, hogy alacsony minőségű anyagból készült. Ebben az esetben lehetetlen a csempe burkolását. A régi bevonat tovább lebomlik, törékeny réteget képezve az alap és az új csempe között, és az új bevonat végül leesik.

Ha a csempe a padlón jelentős meredekséggel történik, akkor nem lesz ragasztással. Ebben az esetben el kell távolítania a régi padlót, és a szokásos módon kell szintetizálnia a padlót: beton esztrichevel, szintező keverékekkel. Ezután rakja le a csempe. Hasonlóképpen, ha olyan falakkal szemben helyezkedik el, amelyek eltérnek a függőlegesektől, a nyomáscsökkenéstől vagy a dudoroktól.

A padlólap repedései az alaptest egyenetlen zsugorodása vagy alakváltozása miatt keletkezhetnek. Ebben az esetben a régi bevonatot el kell távolítani. Ezután lépéseket kell tenni a beton megerősített esztrich alapozásához.

Egy új csempe kétféleképpen helyezhető el: egy régi cserépen vagy olyan alapon, amelyről a régiet korábban eltávolították. Mindkét módszer előnye és hátránya. A lefektetési mód kiválasztása a tulajdonos sajátos feltételek alapján történő döntésétől függ.

Lehetőség van csempe csempére helyezésére: hogyan kell egy új burkolatot elhelyezni egy régi cserépen?

Gazdaság - a fejlődés filozófiája, elve és motorja. A gazdasági szlogenek között új technológiák jelennek meg, olyan leleményes módokat fejlesztenek ki, amelyek lehetővé teszik a munkaerő, a pénz és a fontos tényezők idejének csökkentését. A gazdaság dicsőségére néha tilos az építési szabványok legszigorúbb szabályozása, amely tiltja a padlókerámia ragasztását egy hasonló anyag előző bevonatához. Azonban a népi kézművesek gondolkodtak a problémáról: "csempékre csempét készíthetek". És amikor egyszer meg kellett szakítaniuk a fejüket, akkor kiderült, hogy az utat kitalálták - megbízható módja annak, hogy új padlót építsenek a csempézett padló felett.

A lefedettség megőrzésének gazdasági előfeltételei

Az a gondolat, hogy a kemény, lapos, vízálló kerámia padozatot nem lehet szétszerelni, mielőtt a bevonat megváltoztatása nem lett volna lehetséges a mesterek kiszámításához, mert:

 • a bontás sok időt és energiát igényel;
 • és a csempe, a cement-homok esztrich töredéke valószínűleg megszakad. Teljesen vagy helyi úton kell újra elárasztani. A rétegelt lemez vagy gipszkarton padlózat előválasztó rendszere teljesen alkalmatlan lesz a teljes átdolgozás következményeivel szemben. A polimer képzést is meg kell újítani;
 • a porzás jelentős lesz. Javítások előtt nem csak a szobát, hanem a szomszédos helyeket is fel kell szabadítani. Még ha a bútorokat és berendezéseket polietilén borítja a szomszédos helyiségekben, nem arról van szó, hogy a szennyezett felület nem szenved;
 • szemétgyűjtés, tisztítás;
 • Egy új esztrich megépítése anyagbeszerzéssel érkezik, a munkaerő költségével és ismét várakozási idővel a megoldások vagy kötőanyagok keményítésére.

Nem csoda, hogy a komplikációk száma tartósan suttogta a javítás megtagadásának gondolatát. De ha a régi bevonat változtatásokat igényel, a költségek minimalizálására szolgáló eszközöket kell találni. Ie hogy lehetősége legyen kerámia négyzetek, hatszögek és téglalapok elhelyezésére valószínűleg nem túl előrelátó elődökön. A feladat az volt, hogy megszüntesse azokat a tisztán technikai akadályokat, amelyek gátolják a terv végrehajtását.

Milyen nehézségek vannak?

Jó oka van egy kissé elavult technológiai rendeletnek, amely szerint az új burkolást megelőzően a kerámiákat feltétlenül el kell pusztítani, jó okok vannak:

 • a durva bázisnak monolitikusnak kell lennie, és nem tartalmazhat egyéni, nem elég nagy elemeket;
 • a durva felületet meg kell különböztetni a porózus és az érdességgel, amely ahhoz szükséges, hogy a ragasztós kötéshez megfelelő ragasztóképesség legyen, ami nem jellemző a kerámiatermékekre.

A szilárdság nem okoz problémát a padló tulajdonosai számára, mivel az előző lapka helyesen lett elhelyezve, mint általában, meglehetősen új. Ha a kerámia burkolat a mögöttes aljzattal tényleg egyetlen egészet hoz létre, megfelelő módon elvégzi a hordozó funkciót. Ellenkező esetben a régi bevonat és a bázis közepe között elhelyezkedő kötőréteg feleslegesen nagy terhet jelent. Ennek eredményeként mindkét bevonat elemei elszakadnak

A porozitás bonyolultabb. Ez is a fő vonalat azok számára, akik gondolkodtak a kérdésről: "tudok csempét csempékre". Az építőkerámia fő előnye a nagy sűrűségű, minimális pórusszámmal, amely nedvszívó képességet képes felvenni.

A nedvesség felszívódása vagy tudományosan az abszorpciós együtthatója közvetlenül kapcsolódik a pórusok számához. A belsőépítészeti csempe 0,5-3,0%. Ezenkívül a 3% -os esetet kiegészíti egy felső mázzal, így a porózus hátsó oldal optimális tapadást biztosít. De a ragasztónak be kell hatolnia a miniatűr csövekbe az aljzat testébe, hogy megértsenek benne, és vonzzák magukhoz a befejező réteget. Tehát csak meg kell nyitnia a pórusokat, vagy létre kell hoznia, és ugyanakkor növelnie kell az érdességet. Hogyan?

A porozitás növelése és a kötéshez szükséges érdesség biztosítása érdekében három alternatívát találtak fel:

 • Az alapkerámia padló felső rétegének tisztítása csiszolóval.
 • A bemélyedések kialakítása, előnyösen az előző szerszámmal kombinálva.
 • A Betonokontakt használata a CERESIT ST-19 jelöléssel, tű kvarccal dúsítva, vagy közönséges homokkal rendelkező fajtája. Vannak analógok a márka Knauf, Bolars stb. Ezen alapozóanyagok alkalmazása után a felület megszerzi a szükséges érdességet, így használhat közönséges cserépragasztót, például a CERESIT CM-11-et.

A legjobb, ha mindhárom hatékony módszert együtt használják. Akkor biztosan jó fogás lesz.

Ellenjavallatok az ilyen munkákért

Az eszközöket feltalálták, de használatuk nem mindig kivitelezhető, amit figyelembe kell venni még az ötlet eredetének idején is. A következő ellenjavallatok határozzák meg, hogy egy csempe adott-e egy csempe számára:

 • A burkolólapot rossz minőségű ragasztóra helyezték, aminek következtében az elemek többségét teljesen vagy részben lehúzták a bázisról. Ugyanez történhet a ragasztó gyártója utasításainak be nem tartása vagy az arányok megsértése miatt. A jelzett ok feltárása érdekében különös diagnosztikát végzünk a szerszám bármelyik fa nyélével. Az egyszerű megérintés révén megtudjuk, hogy minden lapka egyenértékű-e a válaszadással. Csengetést hallunk, azt jelenti, hogy van egy üresség, van egy csörgés - teljesen elszaladt. Csak egy tompa hang fogja meggyőzni Önt a tartósságról és a megbízhatóságról.
 • A padló egyenetlen. Általában a csempeburkoláshoz a 2 mm-es, 4 mm-es cseppek a sínfelülethez kapcsolódnak, mivel primer és kötőanyag játssza a szintező réteg szerepét. De ha több sérülés van, vegye be a lyukasztó kezét.
 • A csempe nagyon régi és egy repedéshálóval borított, amelyben kétségtelenül évelő piszok, letörölhetetlen zsír, gombák halmozódtak fel.
 • A régi kerámia bevonat átadási kommunikáció alatt, és az utóbbi időben az ellenőrző nyílások elfelejtettek építeni. Az ilyen padlót leszereljük, "anélkül, hogy várnánk a peritonitisre", és rendezni mindent a szabályok szerint.
 • Kerámia burkolatokkal végzett befejezése után a padló a felszerelt helyiségben magasabb lesz, mint a teljes padlószint. Az ilyen felesleg rendkívül nemkívánatos, mert a kerámiák főként fürdőszobákban, zuhanyzókban, konyhákban vannak elhelyezve. Egyszóval, ahol a padlót 3-5 cm-nél alacsonyabbra kell csökkenteni, hogy a véletlenül kifolyt víz ne tudjon szabadon áramlani a helyiségen kívül.

Ha ezek az akadályok nincsenek azonosítva, folytathatja a padló előkészítését és a későbbi lefektetését. A munkálatokat akkor kell megkezdeni, ha a padló hőmérséklete nem alacsonyabb, mint + 5ºС, és általában a szoba legalább 10º.

A csempék tetejére építő csempék gyártási folyamata

Alapvetően a leírt szabványoktól eltérően csak az előkészítésben különböznek. Eleinte a hagyomány szerint egy kis tervet vonzanak a helyiség minden tervezési jellemzőjével. Ezután az illesztés az anyag "száraz" elrendezésével történik, annak érdekében, hogy lássa, hogyan fog kinézni a kerámia padló, hogy a vágott darabokat a helyszíntől távolabb helyezze el. A burkolócsempéknek olyanoknak kell lenniük, hogy a felső elemek varrása szilárd csempén alapuljon. Ie akkor a felső varrásokat az alsóbbekhez képest meg kell változtatnia, vagy meg kell egyeznie a minimális számmal.

A további munkákat a következő algoritmus szerint végezzük:

 • Alapos felülvizsgálatot végzünk, amelynek elemei részletesen megcsapnak a központban és a sarkokban. Megszüntették a megbízhatatlan csempe, amelyet egy vésővel és egy kalapáccsal óvatosan bontottak le, és a csupasz területet cementhabarccsal töltötték. Fagyást várunk. Az oldat kikeményedési ideje arányos a cement-homok öntvény vastagságával. 10,0 mm 1 hétig fagyasztható.
 • A varrott varratokat vésővel kitisztítjuk, töltsük meg csemperagasztóval vagy ugyanazt a megoldást, amely a területek kitöltésére szolgál.
 • A csempe fényes felületét a darálóval tisztítjuk, a köszörűkorongot átlagos szemcsemérettel választjuk ki. Kívánatos, hogy többet és többet.
 • Óvatosan öblítse át a régi kerámiákat, először pórusvízzel, majd szappanos vízzel. Ha a vízben régi szennyeződés és zsírfoltok vannak, adjunk hozzá szódát. A végén többször mosson tiszta vízzel.
 • A régi kerámia padlót Betonokontakt Tserezit ST-19-vel dolgozzuk fel. Egyenletesen felhordja, kefével vagy hengerrel terítse el. Eladott anyag kész formában, 15 literes vödörben csomagolva. Kb. 300 grammot fogyaszt. m²-enként. Mielőtt a padlóra illesztenék a párosítási struktúrákat, csöveket, alkatrészeket, ajánlott lezárni a polietilénnel. Ellenkező esetben a rózsaszín véletlenszerű blotok és kenetek nehezen eltávolíthatók. A szárítást 3-4 órán át várjuk. Ha a csempeburkolatot a csemperagasztóra helyezzük, nem kell nedvesíteni, mielőtt lefektetnénk.
 • A gyártó által megadott ragasztót a padló egy kis felületének vastagságára alkalmazza. A ragasztó gyorsan elveszti rugalmasságát, így egy 1 m² alatti területre bánunk.
 • Ragassza össze az első csempe erőfeszítéssel. Amíg a ragasztó meg nem kezdõdik, helyzetét beállíthatja. Ugyanúgy összeragasztjuk az őt körülvevő elemeket. Az egyes csempék pereménél a tágulási kötést lineáris terjeszkedéshez kell hagyni. Mérete az elemek méretétől függ, általában 1-4 mm. Műanyag keresztezéssel történő varrások kialakításához.
 • Egy nap elteltével a csempe körüli hornyokat meg kell tölteni megfelelő hangtompító polimer kompozícióval vagy homok és cement egyenlő részének oldatával.

A keményedő ragasztóanyagnak természetesen mesterséges fűtés és szellőztetés nélkül kell lennie. A ragasztóval való bevonási készletet sem kell nedvesíteni a beszerelés után.

Rendkívül fontos, hogy szigorúan tartsuk be az anyag gyártói utasításait, ne iota, anélkül, hogy lemondanánk az utasításról. A szabályok szigorú betartásával 3 vagy 5 nap elteltével biztonságosan járhat a vágott felület mentén. És a szomszédok, kollégák, ismerősök kérdései, "hogy lehet-e egy csempe burkolólapát elhelyezni", őszinte, pozitív választ adnak.

Új burkolólapok elhelyezése régire: felületi előkészítés és telepítés

Általában a helyiségben végzett javítás magában foglalja az előző díszítés lebontását, amely után minden újból megtörténik. De vannak kivételek, amikor a "kozmetikumok" készülnek, amelyeket az egyik belső elem frissítésére terveztek. A kozmetikai intézkedések magukban foglalják a burkolólapok cseréjét a padlón lévő régi cserépen, ha az előző padlóburkolat állapota lehetővé teszi a fele intézkedések végrehajtását.

A kozmetikai kerámiák előnyei

Ideális esetben padlós kerámia cserép (csempe vagy porcelán kő), amely szilárd monolit alapra van helyezve, amely általában cement-homok vagy beton esztrich. Ha például a fürdőszobában, a WC-ben vagy a konyhában már van egy bélés, de sérült, vagy elveszítette a megjelenését, fennáll annak a vágya, hogy megújítsa a kerámia bevonatot a régi csempe fölött. Ugyanakkor, elkerülve az ilyen munkaigényes folyamatokat:

 • a régi bevonat lebontása, nagy mennyiségű törmelék keletkezésével;
 • eltávolítása az egészségügyi berendezések károsodásának kockázatával (fürdőszoba, WC, hidrobox, stb.);
 • vízelvezetés, csatornahálózatok, azok felülvizsgálata, egyes részek cseréje;
 • öreg esztrich javítása vagy az alap feltöltése, ami elkerülhetetlen a padlóburkolat lebontása után;
 • a törmelék eltávolításához kapcsolódó fizikai és pénzügyi költségek;
 • a padlóburkolat szétszerelésének károsodása, ami a helyreállítás költségeit is magában foglalja.

Röviden, a padlólap teljes cseréje rengeteg bajt, költséget és fejfájást von maga után, így érthetővé válik a vágy, hogy új szemmel nézzen át a régi felett. De mindig lehet-e távolodni az általánosan elfogadott technológiától, és újra visszaszorítani a padlót a régi kerámiák tetejére?

Ha nem lehet padlót csempézni a tetején?

A régi padlóburkolat állapota más, mint egy szorosan tapadó, biztonságosan ragasztott csempe, amelyet még egy perforátorral is nehéz eltávolítani, egy "gyalogló" csempe számára, amely jelentős erőfeszítés nélkül repül. Ha van egy másik lehetőség, jobb lemondani az ötletről, hogy azonnal új burkolatot helyezzen a régi bevonatra. Továbbá, ha a felhasznált burkolat exfoliálódik, a bontás nehézségei nem merülnek fel. Amikor a bevonat tartós, nincs jelentős üreg, amikor megérinti, a csempe nem húzza le, és nem tűnik el, van esély arra, hogy új bélés tetején a régi csempe lehetséges.

A kész homlokzat erőssége mellett fontos meghatározni a felület görbületének mértékét. Még monolitikus alapon sem ajánlott 15 mm-t meghaladó ragasztórétegű kerámiát elhelyezni.
Ha a régi cserép görbülete jelentős, a megoldás két módon megoldható:

 • vegye le a bélést és öntsön egy lapos nyakkendőt (javítsa meg, vagy töltse ki a semmiből);
 • használjon önterülő megoldásokat a megfelelő felület előkészítése előtt.

El kell készíteni, hogy egy kozmetikailag csempézett padló 1,5-ről 3-4 cm-re magasabb lesz, ha ez a helyzet nem felel meg Önnek, még mindig le kell szednie, és nem csak a burkolatot, hanem az esztrichet is.

Ha a padlólap túl öreg (nem változik 20 évig vagy annál több), repedezett pókhálókkal és erős szerves szennyeződéssel borított, akkor ilyen padlót feltétel nélkül le kell bontani.

Korábban a bélést egy hagyományos cementhabarcsra helyezték, ami jelentősen rosszabb a szilárdság és a ragasztás mértéke szempontjából a ma használt csemperagasztóknál. Nagyobb terhelés esetén, miután lefektetett egy újabb réteg csempe és betonhabarcsot, a szokásos cementkötésű kötőanyag erősen megbízhatatlan lesz. A leszerelést akkor is meg kell tenni, ha gombaölődést talál a csempézett padlón - a mikroflóra teljesen eltávolítható, különösen a csempe ízületekben, bármilyen módon.

Egy másik olyan tényező, amely meghatározza, teljesen felcseréli a bélést vagy félig mérsékelteti a tartalmat, a vízvezeték és a kommunikáció állapota. Ha az egészségügyi berendezések, a víz és a szennyvízcsatornák elavultak, és ki kell cserélni, akkor jobb, ha egy nagyjavítást végeznek a fürdőszobában vagy a WC-ben, ami lehetővé teszi a padlóburkolatok teljes szétszerelését.

Ezekben az esetekben jobb, ha elhagyjuk azt a gondolatot, hogy kerámia burkolólapokat vagy gránitot készítenek a padlón, a fürdőszobában vagy más helyiségekben. A padló befejeződésének kozmetikai lehetősége csak szilárd és még előtte álló helyzetben lehetséges, majd csak megfelelő és alapos előkészítés után.

A régi csempe felületének előkészítése a szemben

Ha a kész kerámia padlóburkolat szilárdsága nem kétséges, akkor hasonló anyaggal lehet újratölteni. De mielőtt befejeznénk az új cserépet, elő kell készíteni néhány olyan előkészítő eljárást, amelyek a felületet alkalmasak a kerámia burkolatok ragasztására. Annak érdekében, hogy a csemperagasztó tapadása elegendő legyen az alaphoz való erős tapadáshoz, az utóbbinak a következő követelményeknek kell megfelelnie:

 • érdesség;
 • porozitás;
 • mérsékelten képes nedvességet felszívni.

Ha egy régi kerámia bevonat üveges mázzal vagy polírozva van bevonva, akkor a ragasztó tapadása ilyen felületre minimális. Nem sokkal jobb ragasztani a ragasztót és gyengén felszívni a porcelán kőzetet. A szerelési felület tulajdonságainak javítása érdekében végezze el a következő előkészítő tevékenységeket.

 1. Először is, a csempézett felületet alaposan meg kell tisztítani a zsír- és olajfoltok eltávolítása érdekében. Ehhez alkoholtartalmú szódabikarbóna vagy mosószappan alkáli háztartási vegyi anyagokat kell használni.
 2. A következő lépés a fuga eltávolítása a csempecsatlakozásokból. A habarcsban gyakran gomba keletkezik, olyan helyeken, ahol a varróanyag összeomlik, a szennyeződés és a zsírlerakódások összegyűlnek.
 3. Ha a kapott csempe mázzal borított, akkor eltávolítják. Ehhez nagydarabú csiszolófejjel rendelkező csiszológépet használnak. A művelet célja, hogy eltávolítsa a hidrofób üvegtestet és a nyitott kerámia pórusokat, amelyek felszívják a nedvességet.
 4. Több kereszteződés a kerámia felületen segít növelni a csemperagasztó tapadását a régi béléshez. A lyukasztás könnyebb és gyorsabb legyen. Ennek hiányában az elektromos kéziszerszámnak még több időt és energiát kell fordítania, vésővel és kalapáccsal.
 5. Az utolsó érintés a régi csempe felületének elkészítéséhez a burkolat-feldolgozó alapozó megoldáshoz. Ebbõl a célból jobb, ha a "beton érintkezés" kategóriába tartozó láncindítót használják, amelyet az építőipari anyagok gyártására szakosodott vezető márkák gyártanak. Például a jól ismert Ceresit termék CT-19 jelzéssel ellátott terméket kínál. Ez a fajta primer kvarc homokkal van telítve, ami a felszínt minél durvaabbá teszi. Hasonló keveréket készíthet egy hagyományos akril alapozó segítségével, finom homokkal a folyadékhoz.

Vannak olyan helyzetek, amikor egy biztonságos általános felület hátterében egy vagy több csempek repedezettek vagy nem szilárdan rögzítve vannak. Ebben az esetben célszerűbb eltávolítani őket, hogy ne veszélyeztessék az újonnan elrendezett bélés erejét. A kész burkolat megbízhatatlan elemeit gondosan el kell távolítani és eltávolítani, hogy ne sérüljenek a szomszédos burkolólapok. A kialakult fészkek a szokásos csempézett felületen helyezkednek el, a csomó ragasztóval vagy hagyományos cement-homok habarccsal. Gipszalapú keverékek használata nem ajánlott ilyen célokra - nem nedvességállóak, és az ilyen oldatok szilárdsága nem felel meg a padlófelület terhelésének.

Amikor a csempézett homlokzat helyreállítása szükséges a padlón, a sérült elem cseréje szükséges. Nincs szükség arra, hogy teljesen vagy nagy töredékekben távolítsa el az elpusztult lapkát - sokkal kényelmesebb és gyorsabban apró darabokra bontani és szétbontani az egyes töredékeket.

Ha nincsenek ellenjavallatok a padlóburkolat felépítéséhez a régi cserépen, és ennek a módszernek a hátrányai nem inspirálnak a félelemtől, akkor a porcelán csempe vagy cserép közvetlenül a padlóra rakható.

Javasoljuk, hogy olvassa el a csempe eltávolítását a padlóról.

Kerámia burkolólapok elhelyezése a padlóburkolat tetején

A meglévő csempe tetején lévő padlóra való támaszkodás alapvetően nem különbözik a megfelelőbb cementalapon végrehajtott hasonló eljárástól.
A felszíni előkészítés különbsége és bizonyos különleges árnyalatok figyelembevétele, például:

 • kívánatos, hogy az újonnan kialakított csempe nagyobb legyen, mint elődje, - így a létrehozott bélés a megsemmisítés ellen biztosítva lesz, és az alatta lévő kerámia kivitelben egy kisebb elem leválasztható;
 • az új csempe elrendezését oly módon kell kiszámítani, hogy minimálisra csökkentsük a régi és az új csempecsatlakozások közötti egybeesés valószínűségét - ügyelni kell arra, hogy az új bélés a lehető legteljesebb mértékben össze tudja kötni a kész kerámia elemeket;
 • jobb lesz egy új bélés elhelyezése egy speciális ragasztóval (csempe csempére történő felszereléséhez).

A technológia szerint a kerámia burkolatot legfeljebb 5 fokos alaphőmérsékleten kell elhelyezni. Ugyanezen a hőmérsékleten az alapozó keverékek hatékonyan kezdenek dolgozni, az ízületek fugázására. A burkolólapok felépítése a primer vagy az önterülő megoldások teljes száradása után kezdődik (ha használják).

Az első lépés, amely a ragasztót lefektető burkolólapokat előrevetíti, olyan "száraz" elrendezésnek kell lennie, amely az elülső elemeknél a felületen a kívánt helyen helyezkedik el. Egy ilyen lépés lehetővé teszi a csempézett sorok helyes irányának és a szimmetriának az ellentétes falakhoz viszonyított számítását. A porcelán burkolólapok közvetlen elhelyezése kis mértékben különbözik az eljárás folyamatától, amikor betonalapra szerelik fel, és ilyen sorrendben történik.

A javítás folyamatában szükség lehet a csempe alatt látható láthatatlanná tételre is.

 1. Készítse elő a csemperagasztót a száraz keverék vízzel való keverésével a gyártó által ajánlott arányokban. Az oldat elkészítéséhez használja az építő keverőt.
 2. A padló egy részével a bejárati falon vagy a felszín közepétől távolodunk (a burkolatelemekhez kiválasztott elrendezéstől függően).
 3. Helyezze fel az oldatot a szerelőfelületre és szintelje be egy fogazott simítóval, majd helyezzük a csempeit a ragasztóba, és enyhén nyomjuk meg a szint és a irányítás alatt.
 4. A padlóburkolat következő eleme hasonlóan helyezkedik el az előző burkolat mellett, a befejezés teljes területének megfelelően. A szomszédos elemeket egy bizonyos kaliberű (2-5 mm) űrkeresztekkel elválasztják egymástól.
 5. A padlóhoz közeli falak mellett a csempe darabolását a kívánt méretű darabokra vágjuk csempevágó vagy gyémánt tárcsával ellátott csiszológép segítségével.
 6. Miután befejeztük az új kerámia burkolatot az egész területen, körülbelül egy napig adjuk a ragasztót, majd a kötést kötjük össze, és egy speciális polimer cementhabarcsot töltünk.

Régi csempe a padlón nem mindig elfogadható alapja az új bélés telepítéséhez. Ha a kész kerámia bevonat új csempe behelyezésére készülhet, minimalizálva a finanszírozás és a munkaerő költségeit, akkor miért nem használhatja ki ezt az egyszerűsített technológiát?

Lehetőség új csempe felállítására a régi csempe tetején

A dekoratív kerámia burkolólapok talán a legszükségesebbek a padlóburkolatokhoz a fürdőszoba, a folyosó, a folyosó és a konyha számára.

Ez annak köszönhető, hogy praktikus, higiénikus és irigylésre méltó.

A burkolólapok elhelyezése nem könnyű feladat, és bizonyos ismeretekre és készségekre van szükség, és mindent a lehető legtisztább és esztétikusabbá kell tenni, legalább egy kis tapasztalatra van szükség.

Gyakran előfordul, hogy a bérbeadó a régi padlót cserélni kívánja egy új, de ez csak ijesztő, hogy vállalja ezt a foglalkozást. Por és törmelék, fáradságos szétszerelés - mindez leáll. Ebben az esetben felmerül a kérdés, hogy lehetőség van a régi, régóta lefektetett burkolólapok elhelyezésére.

Előnyök és lehetséges hátrányok

A válasz egyértelmű: a régi cserép új modern cseréjének technológiája létezik, és aktívan használják a javítások során.

De mielőtt eldöntöd ezt az ötletet, gondosan meg kell fontolnod e módszer előnyeit és hátrányait, számolnod kell az alkalmazás valós lehetőségeit a saját lakásának sajátos feltételeihez.

Nem lesz szükség a nagyon fárasztó, költséges, piszkos és zajos munkára a régi bevonat lebontására.

Ráadásul a régi csempék eltávolítása szükségszerűen nagyszabású munkát jelent az alapozás javítása, az új vízszigetelés, a cementszintezés stb.

Bizonyos esetekben a csempe lefektetése a régi cserép alapon is a legmegfelelőbb szempontból a vízellátás vagy a szennyvízszolgálat, a vízvezeték szerelését szolgáló vízvezeték-szerelvények miatt nem lehet eltávolítani.

Ugyanakkor emlékeztetni kell arra, hogy ez a technológia nem mindig alkalmazható:

Ha a régi bevonat erősen lazul, a cement-ragasztó keverék összeomlik, majd teljes szétszerelésre lesz szükség.

Az új csempe elhelyezése a burkolólapon a törékeny talp feletti padlón, egyszerűen kudarcra van ítélve - ilyen padló nem tart.

A régi konstrukció többszintes épületében a fürdőszobában vagy a fürdőszobában fémlemezekkel burkolt padlóburkolat szintje egészen eltérhet a vízszinttől.

Így annak érdekében, hogy a helyiség tisztaságát és geometriai pontosságát biztosítani lehessen, esztrichet kell önteni, és ehhez szükség van a régi cserép szétszerelésére.

De a fürdőszobában vagy a WC-ben alacsonyabbnak kell lennie, mint a folyosón, és felül kell védenie egy 1,5-2 cm-es küszöböt is -, hogy elkerülhető legyen a lakóhelyiségek véletlen elárasztásának valószínűsége.

Óvatos méréseket kell tenni az ilyen jellegű munkák megkezdése előtt.

Az első a padló alapos vizsgálata!

Ha még mindig úgy döntött, hogy díszes burkolólapokat helyez a régi cseréppadlóra, akkor a munka sikerének legfontosabb feltétele az alapítvány alapos előkészítése lesz.

Először is, szó szerint térdre kell szednie az egész régi padlót, és ellenőriznie kell minden csempe.

Ha bármelyikük "játszik", akkor jelentõs repedéseket okoz, ha megnyomja a nyákot - ezeket el kell távolítani.

Csak vizuálisan értékelje a régi bevonat állapotát, nem fog működni - kalapácsot kell kopogtatni az egész lapkát.

Ha csengő hangot hall - beszél a burkolat leválasztásáról, ami azt jelenti, hogy nem szolgál megbízható alapul. Ezeket a töredékeket is el kell távolítani, a felszabadított felület tisztításához, hogy homok-cement habarcs segítségével felemeljük és szintre emeljük.

Nyilvánvaló, hogy ez csak akkor lehetséges, ha egyszeres csempe. Ha ez a hátrány hatalmas karaktert mutat, nem kétséges, hogy teljesen eltávolítania kell az egész régi lapkát.

Hogyan készítsük el a felületet csempék készítéséhez

A legfőbb ellenségek, amikor új burkolatú burkolatot helyeznek a régire, az üvegezett felület, amely jelentősen csökkenti a ragasztóanyag-keverékek tapadási tulajdonságait és a banális régi szennyeződéseket, ami szintén megakadályozza a csempe minőségi tapadását az alapra.

A fektetett bevonat szilárdságának növelése érdekében javasoljuk, hogy a régi csempe csiszolású legyen, fényes, csúszós bevonattal, fúrólyukakkal, és még jobban - gondosan kezeljük gyémántlemezes "darálóval" a kerámia bázisig. Ezután a felületet alaposan porszívózni kell.

A zsírtalanítás különböző módokon történik - valaki szerves oldószereket, benzint, acetont használ. Azok, akik nem akarnak lélegezni a vegyi anyagokban, javasoljuk, hogy alaposan öblítse le a padlót többször meleg vízzel és nátrium-hidroxiddal.

Nem szabad elfelejtenünk a csempe ízületek állapotát. Ez a szennyeződés és zsír felhalmozódásának hagyományos helye, és tisztítani kell őket.

Ha a régi fugázás elkezd összeomlani, azt a lehető legnagyobb mélységig kell eltávolítani, és mosás után fedje le a csemperagasztót vagy a cementhabarcsot a bevonat szintjére.

Véleményünk szerint a régi Betonkontakttal bevont burkolatburkolat előfeltétele, hogy először anélkül, hogy durvaságot adna.

Mindazonáltal az ideális megoldás még mindig az, hogy mindkettőt megtartsa, és ez a sikert garantálja.

A "Benonokontakt" kivételével ebben az esetben alkalmazható primerekként "Ivsil Basis-Beton", "Plitonit-Grunt-Supercontact", "Ceresite CN94" nevezik.

Minden további munkát csak a primer teljes száradása után lehet folytatni. Kiderül, hogy szemcsés felületű, hasonló textúrájú, mint a csiszolópapír.

Minden ragasztó alkalmas?

A régi csempeburkolat tetején levő burkolólapok technikájában a szokásosnál kevésbé különböznek, bár még mindig vannak némi árnyalatok:

 • A fésű magassága a spatulán körülbelül 10-15 mm legyen.
 • A kezdő sor felhelyezésekor jobb, ha egy új kerámia lapot helyeznek, hogy a varratok ne egyezzenek meg a régiekkel.

De van-e ilyen ragasztó az ilyen munkákhoz?

Érdemes meghallgatni azokat, akik azt állítják, hogy a "Concrete Contact" -vel történő feldolgozás után a ragasztó márka nem számít?

Valószínűleg még mindig érdemes választani a ragasztó kérdését nagyon felelősségteljesen, különösen azért, mert elsősorban a magas páratartalmú helyiségben lévő csempékről beszélünk.

Mit tanácsolnak a tapasztalt mesterek?

Jó tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a megbízható és ellenálló bevonat kialakítását, a ragasztó "Ivsil Profit".

Ez azonban inkább porcelánra lett tervezve, de a régi csempe tetején történő elhelyezésekor kiváló megoldás.

A Ceresite CM17 nagy tapadású, még a sima, alsó réteghez is. Célja pontosan összetett felület, az új bevonat megbízható és tartós.

Sok jó vélemény érdemelte a "Vetonit Renovation" ragasztókészüléket. Rólam, még néhány befejezõ azt állítja, hogy nem feltétlenül szükséges a régi csempe megmunkálása - ilyen a tapadószerkezet rugalmassága és tapadása.

Természetesen az ilyen tapadókeverékek, amelyek különösen tartós bevonatokhoz és összetett felületekhez vannak tervezve, drágábbak a szokásosnál. Azonban a megtakarítások ebben az ügyben katasztrofálisak lehetnek, és jobb biztonságban kell lenni, és nagyon megbízható anyagot kell szerezni.

Tehát egy új kerámia burkolat egy régi kerámia burkolathoz való hozzáadásához elég elfogadható lehetőség, ha szigorúan követi ezeket a szabályokat.

Néha ennek a technológiának a megválasztása az egyetlen helyes döntés, mind a hatékonyság, mind a javítási munka szempontjából. És ha szembesülsz azzal a kérdéssel, hogy elfogadható-e egy ilyen padló, nyugodtan menj le az üzletbe - minden rendben kell lennie.