Legfontosabb > Bútor

Mi a ventilátorcső és mi az?

A ház magánhálózatának szennyvízcsatorna-rendezése meglehetősen akut, mert a hiba költsége meglehetősen magas. A szennyvízek belső kialakításában és beépítésében tapasztalható hiányosságok miatt mindig kellemetlen szag érezhető, amely nemcsak kényelmetlenséget okoz, hanem valódi károkat okoz a háztartás egészségében.

A szennyvízcsatornákra gondolva sok lakástulajdonos azon gondolkodik, hogy mi a csatorna és mi a valódi haszon. A szakemberek válaszolnak erre a kérdésre egyértelműen, ők nélkülözhetetlen elemnek tekintik egy szeptikus tartályt, amely nélkül nélkülözhetetlen. Ebben a cikkben leírjuk, hogyan történik a szórakoztató cső telepítése és milyen funkciók vannak.

Mi ez?

A tölcsér a kommunikációs rendszer eleme, amely kommunikál a szennyvízcsatorna felszálló és a légkör között. A szennyvíz szigorúan fentről lefelé mozog, ezért egyszerre több eszköz egyszerre több szinten helyezkedik el, a padlón belül vákuumhatás lép fel. A rendszer ritkán jelenik meg, ami miatt a víz beszívódik és a vízcsapda megszárad. A vízdugó hiányában a szennyvíz kellemetlen szagai behatolnak a helyiségbe, ami nagymértékben csökkenti a használat kényelmét.

A vákuumképződés folyamata a szennyvízcsatorna belsejében a felszálló keresztmetszetével és a szennyvízmennyiséggel van összefüggésben. Sok háztartási készülék szennyvizet használ a hulladék - öltöző, kád, mosogató, mosógép ártalmatlanítására. A fürdőben egyidejű vízelvezetés maximális mennyisége, de az egyes készülékek egyenként nem képesek teljesen kitölteni a csatornarendszert. A helyzet megváltozik, amikor több eszközt egyszerre használnak, és a szennyvíz kitölti a felszálló teljes térfogatát. Ebben az esetben a felszívódás ritkasága miatt a szifonból beszivárog a víz, és kellemetlen szag ér be a szobába.

Fontos! A lefolyócsövek beépítése nem minden házban történik. Az elem telepítésének szükségességét a házak szintjeinek száma, a csatornarendszerbe kibocsátott készülékek száma és a felhasználás gyakorisága, valamint a szennyvízelvezető átmérője határozza meg.

funkciók

A tölcsér egy összekötő elem a csatorna felszálló és a légkör között, ahol a füstös füstöket eltávolítják. Csatlakozás a csatorna rendszerhez az alsó keménységi ponton, és függőlegesen jelenik meg a tető gerincének közelében lévő szellőztető csatornán keresztül. Ezért egyemeletes, kicsi vagy szezonálisan használt otthonok esetén egy csatorna telepítése opcionális. Bár a csatornarendszer ezen eleme a következő funkciókat látja el:

 1. Az egészségre ártalmas, kellemetlen szagok eltávolítása a csatornarendszerről a légkörbe sokkal kényelmesebb lesz, mint a fürdőszoba és a fürdőszoba.
 2. Tartson stabil üzemi nyomást a csatornarendszerben. Ha nagy mennyiségű szennyvizet bocsátanak ki a szennyvízbe, a benne levő levegő kiáramlik, ami miatt az elzárószelepek nem működnek megfelelően.
 3. Megakadályozza az eltömődést és a szennyvíz stagnálását. A tölcsércső jelenléte miatt a csatornarendszer sokkal hatékonyabban működik, ami nagy mennyiségű munkával védi a rendszert a szennyvíz visszavezetéséből.

Figyelj! Szellőző szelep a szennyvízhez vagy úgynevezett légszelep. A ház felső emeletén található szennyvízcsatorna fő tengelyére kerül, ahol a szennyeződés, a fröccsenés és a por nem jut a készülék membránjára.

A szennyvíz rendszerbe történő éles, egyszerre történő kisülésekor a szennyvíz akár 25 liter levegővel is szállítható, ezért a rendszer a vákuumhoz közeli állapotot hoz létre. Ebben a pillanatban a ventilátor csapda levegőt von be a helyiségből, hogy csökkentse a csőben lévő ritkításokat, ugyanakkor a vízcsapot megtartsa, és a szagok ne essenek be a szobába.

Hogyan határozható meg melyik telepítésre van szükség?

Az egészségügyi cső a csatornarendszer opcionális, de nagyon kívánatos eleme, amely tökéletesen stabilizálja működését. Úgy gondolják, hogy a telepítés minden olyan ház esetében szükséges, amelynek magassága több mint egy emelet. A szennyvízelvezetés tervezésénél azonban más kisebb tényezőket is figyelembe kell venni:

 • Vizes csövek átmérője. Ha a csatorna átmérője kisebb, mint 110 mm, akkor a csatornahálózat csővezetékeit fel kell szerelni, mivel a felszálló teljes térfogatának feltöltéséhez elegendő a WC és a fürdő egyidejű leeresztése.

Ne feledje, hogy a szennyvíz mennyisége nem csak a szaniter berendezések számát érinti, hanem a használatuk intenzitását is. Ha két egymás fölött elhelyezkedő fürdőszobát építenek, de csak egy család él, akkor valószínűleg nem lesz szükség ventilátorcsőre, de természetesen nem lesz felesleges.

A csövek típusai

A magánházak szennyvízrendszereinek tervezésénél számos tényezőt figyelembe kell venni, a padló és a vízmennyiségtől függően, amelyek a vízbe jutnak, és a csövek átmérőjével végződnek. A ventilátorcsövek a gyártásukhoz felhasznált alak, átmérő és anyag alapján vannak osztályozva. A szórócső átmérője a csatorna átmérőjétől függ. Az anyagok a következő típusokba vannak felosztva:

 1. Metal. Hagyományosan a csatornarendszer kommunikációs elemei öntöttvasból készültek. Ez egy meglehetősen erős, tartós és viszonylag olcsó ötvözet. Ennek az anyagnak a hátrányai a nagy tömeg és az alacsony duktilitás.
 2. Műanyag. Most a műanyagból készült malomvas csövek cseréje fokozatosan zajlik, mivel ez az anyag sokkal műanyagabb és egyszerűbb a feldolgozás során. A műanyag modellek könnyebbek, olcsóbbak és sokkal praktikusabbak, mint az öntöttvas, így szinte kivezetették az öntöttvas vasalópiacról.

Kérjük, vegye figyelembe! A tölcsércső telepítésekor vagy cseréjekor lehetőség van műanyagból készült öntöttvas területek csatlakoztatására, a legfontosabb az, ha a csövek átmérőjét helyesen választják ki, így a rendszerben semmi esetre sem csökken a keresztmetszet.

Telepítési követelmények

A ventilátorcső felszerelése és cseréje meglehetősen bonyolult vízvezeték-üzemeltetés, amelyhez projekt és tapasztalat szükséges. A legtöbb esetben szigorúan függőlegesen van elhelyezve, és a tetőn lévő szellőzőcsatornán keresztül távozik. Ritka esetekben a csatorna vízszintesen a felső padlók falain keresztül távozhat. Ennek az elemnek a telepítése a következő követelményeknek megfelel:

 • A tölcsércső átmérőjének meg kell egyeznie vagy nagyobbnak kell lennie a szennyvízcsatorna átmérőjénél, így nincsenek olyan szakaszok a rendszerben, amelyeknek kisebb része van.
 • Fel kell függeszteni a légkörbe a tetőn keresztül, úgy, hogy 30-50 cm-rel legyen a gerinc fölött, így a párolgás és a szag könnyen eltávolítható a csövön keresztül.
 • A cső kezdete a ház fűtött részén keresztül vagy hőszigeteléssel végződik, felső részének hidegnek kell lennie. Ennek a hőmérsékletkülönbségnek köszönhetően további nyomás keletkezik a rendszer belsejében.

Ne feledje, hogy valójában a ventilátor csövek folytatódnak a szennyvízcsatorna felépítésében, így speciális csatornacsövekből készülnek. Ha a cső alsó része egy fűtetlen helyiségben halad át, akkor azt szigetelni kell.

WC-csésze cső: mi szükséges + a beszerelés és a csatlakozás árnyalata

A csatorna a szennyvízcsatorna egyik eleme, amely nélkül nem lehet fürdőszobát felszerelni. Úgy tervezték, hogy a szennyvízcsatornát a légkörrel kommunikálja, megakadályozza a szennyvíz kialakulását és a fürdőszobában megjelenő kellemetlen szagot.

A vécébe helyezett WC-csésze megakadályozza a víz elvezetését a csatornahálózatban, és biztosítja a vízvezetők megszakítás nélküli működését.

A fan termékek fajtái

A szennyvízcsöveket a termékek gyártása során felhasznált építőanyagok osztályozzák.

A besorolás két típusba osztja a csöveket:

A fém (öntöttvas) kivitel a csatornahálózatba szerelhető, hasonló anyagból. A műanyag termékek mind műanyag, mind öntöttvas csővezetékekbe telepíthetők.

Műanyag elem beszerelésekor rugalmas csatorna-ventilátor-cső, szilárd térde vagy kompakt adapter található. Az öntöttvas termékek nem rugalmasak és nem különböznek egymástól különböző formákban.

Mi az a ventilátorcső?

A jelenlegi építési szabványok szerint az egyemeletes házban lévő szennyvízelvezető rendszer kiépítése egy csatorna nélkül hajtható végre. Ez annak köszönhető, hogy az egyszeri csatorna jelentéktelen mennyiségű.

Ha az épület két vagy több emeletből áll, vagy a ház több fürdőszobával rendelkezik, akkor a szennyvízcsatorna stabil nyomásának biztosítása érdekében csatornacsatornát kell használni. Ez az elem összekapcsolja az emelőt a légkörrel, fenntartva a stabil légköri nyomást, még abban az esetben is, ha a víztartályból a víz mennyisége felszabadul, ami vákuumot okoz a kisülő vezetékben.

Ha a nappaliban több WC található, akkor a helyzet drasztikusan megváltozik, és a WC-vel felszerelt WC-csövek létfontosságúak. Ez a szabály a következő esetekben érvényes:

 • a ház 2 vagy több szinten van, amelyek fel vannak szerelve egy csatornarendszerrel és vízellátással;
 • a szennyvízcsatorna keresztmetszetének átmérője - 50 mm;
 • az épület belsejében van egy medence vagy vízi berendezés, amely jelentős mennyiségű szennyvizet vezet a csatornarendszerbe;
 • A szeptikus tartály a ház közelében található, ami kellemetlen szagot okozhat.

A fenti esetekben a csöves vákuum a WC-k vagy mosogató alatt lévő szifonok gyors kiürülését eredményezheti, ami biztosítja a szeptikus tartály "légkörének" közvetlen érintkezését a hely mikroklímájával.

Így a szaniterek telepítése a csatornarendszerben stabil nyomást biztosít a kisülőcsőben, és megőrzi a szifonok vízvezetékeinek integritását speciális leeresztőnyílások alatt, amelyek leválasztják a szeptikus tartályok kellemetlen aromáját az otthoni mikroklímából.

A lefolyócsövek szennyvíz- és szellőzőrendszereinek építése a következő esetekben ésszerű:

 • 50 mm-es átmérőjű magánházban a szennyvízelvezető telepítése során;
 • ha két vagy több emelet van a házban, mindegyiknek van egy fürdőszobája;
 • egy magánházban vízvezeték-felszerelést szerelnek fel, például olyan medencét, amely erős vízáramlást generál;
 • Autonóm szennyvízrendszer található a lakóház közelében.

Tipikusan egy WC-csésze felszerelését 110 mm-es tipikus átmérőjű csatornacsövön hajtják végre. A tartályban levő lyuk keresztmetszete 70 mm. Rendszerint 50 mm átmérőjű csövet szállítanak a fürdőszobába. A csatlakozó a 110 mm-nél nem nagyobb szifonszelvényhez csatlakozik. Ebből következik, hogy amikor egy fürdőt vagy WC-t működtetnek, a felszálló belső átmérője nem lesz teljesen elzárva.

Mosogató, mosogató vagy háztartási készülékek (mosogatógép, mosogató és egyéb) a csatornarendszerhez nem tudnak jelentősen megváltoztatni az egyszeri lefolyó mennyiségét. A fenti eszközök egyszeres leeresztése jelentéktelen, ezért nem drasztikusan befolyásolhatják a helyzetet. Ezekben az esetekben a ventilátorcső a tulajdonos kérésére a WC-hez van szerelve.

Telepítési szabályok és funkciók

A ventilátorcsövek a kívánt átmérőjű csatornacsövekből készülnek. A fürdőszobában a felszálló részek folytatásaként szolgálnak, és a csatornarendszer szellőztetésére alkalmas speciális csatorna bemenetével érkeznek.

A ventilátorrendszer csatlakoztatása lehetővé teszi, hogy a vécében kellemetlen, éles szagok előfordulásának tényleges problémáját sikeresen megoldja a csatorna- és szellőzőrendszerek teljes működtetésével. Ez a modern szaniterberendezésekben található szifonok kis méretének köszönhető, ami miatt nem elegendő víz (vízzáró).

Ha a zuhanycsapot vagy az egészségügyi szerelvényt 2 napnál hosszabb ideig nem használják, akkor a vízzárás megszűnéséhez vezethet, ami akadálytalanul behatol a levegőbe a csatornarendszerből a fürdőszobába. Ugyanakkor a csővezeték nemcsak hatékonyan vonzza a levegőt, hanem szellőzi a szennyvízvezetéket. Amikor a meleg levegő felemelkedik a felszállón, vákuum keletkezik, ami miatt korábban szárított szifonnal részlegesen belép a légkörbe.

Az építési szabályoknak megfelelően a csövet meleg helyiségben kell elvégezni, ha szükséges, a terméket fel kell melegíteni. Ha lefagy, akkor a füstök nem elégednek el gyorsan és hatékonyan. Emiatt egy év használat után az elem felső részét zöldes virágzással borítják.

A ventilátorcső telepítésekor két alapvető szabályt kell követnie:

 • A termék átmérőjének nagyobbnak kell lennie, mint a felszállócső átmérője, amelyen a csővezeték fel van szerelve (függetlenül attól, hogy milyen anyagot használ a cső gyártása).
 • A tető gerincének szélétől 40-50 cm-re kell végződnie, így a kellemetlen szagok gyorsan eltávolíthatók a légkörbe.

A rendszer kimenetének a nappali területen kívül kell lennie. Pontosabban, a szaniter szerelvények (WC) csövének túl kell mennie a fürdőszobán, és át kell jutniuk a tetőn keresztül az épület tetőjére. Ellenkező esetben a szeptikus tartályból származó kellemetlen szagok behatolnak a lakóterembe.

Mi szükséges a WC-tál felszereléséhez?

Az egészségügyi berendezés csatlakozási sémája a közös szennyvízcsatorna-rendszerhez magában foglalja a WC csésze összekötését a csővezetékhez csövek, nyílások, hullámos vagy excentrikus csészék használatával.

Meg kell jegyezni, hogy a WC-k bármely típusának felszerelése megbízható és tartós mandzsetta használatával számos követelményt tartalmaz:

 • kategorikusan lehetetlen vágni a csöveket és megváltoztatni geometriai alakját;
 • A hullámosított mandzsetták szabadon húzhatók hosszúságúak, valamint hajlíthatók a kívánt szögben;
 • az excentrikus mandzsettákat a tengely körül forgatni kell, ezáltal kompenzálhatja az egymáshoz csatlakoztatott műanyag csövek összehangolásától való eltérést.

A csővezeték csatlakozásának végrehajtása hullámos mandzsettával előnyös. Ez egy egyedülálló lehetőség arra, hogy a WC-t egy közös csatornarendszerbe kösse a nehezen hozzáférhető helyeken. Ezekben az esetekben a szennyvízcsatorna többféle vételi aljzattal rendelkezik.

A felszálló telepítési utasításai

Amikor a csővezetéket egy vidéki házban vagy lakásban helyettesíti, előbb le kell szednie a csatornarendszert. Az öntöttvas termékeket elavultnak tekintik, ezért azokat bizonyos szabályokkal összhangban műanyag analógokkal kell helyettesíteni.

A szétszerelést úgy végezzük, hogy a szennyvízelvezetőt leválasztjuk az összes szerkezeti elem leválasztásával. A cserét megelőzően ajánlatos szakemberek tanácsát felhasználni, amelyek lehetővé teszik annak megállapítását, hogy az öntöttvas vasalóelem műanyagba történő cseréje kellemetlen következményekkel jár-e, ami a csatorna-rendszer szilárdságának és megbízhatóságának csökkenésével magyarázható.

Egy új cső van felszerelve a merevség alsó pontjáról, amely a fő felszálló területén helyezkedik el. Telepítés egy vidéki házban kezdődik a helyszínen, amelyen az alapítvány az épület. A tartószerkezetekben lyukakat kell fúrni, majd egy 110 mm átmérőjű csövet kell felszerelni és rögzíteni kell a bilincsekkel. Az egészségügyi berendezés telepítése után speciális leeresztést kell vezetni.

A felszálló felszerelése során kizárólag fémbilincseket kell használni, amelyek biztosítják a kialakítás megbízhatóságát, és lehetővé teszik az összeszerelési folyamat során felmerülő jelölési vonalak eltérésének csökkentését.

A fémcsíptető hajtűjét funkcionális csavarszerkezettel különböztetjük meg, amely lehetővé teszi az elemek csatlakoztatását a precíziós beállításhoz.

Hőszigetelő és zajszigetelő csövek

Műanyag elemek beszerelésekor nem szabad megfeledkeznünk a rendszer védelmének fontos intézkedéseiről - a zajszigetelésről és a cső hőszigeteléséről. A hőszigetelés a Penoizol csőszerű burkolatának segítségével történik, amely kívülről kopott. A rendszer zajszigetelésének megszervezéséhez a padlólemez és a csövek közötti érintkezési helyet felerősítő hab vagy más hermetikus anyaggal kell feltölteni.

A zajszigetelő cső ventilátorát ásványgyapot vagy speciális rögzítő hab felhasználásával lehet elvégezni. Gyakrabban használják az összeszerelő habot, amelyet egyszerűbb használni, de a szerkezet lebontása esetén nem teszi lehetővé a visszahelyezést.

Ventilátor rendszerek szelepének ellenőrzése

A telepítés folyamán a szennyvízcsövet be kell illeszteni az előzetesen elkészített szellőzőcsatornába. Ha a projekt minimális számú szellőzőrácsot biztosít, akkor a WC-csésze kivezetése vízszintesen a falra nézve, a fürdőszoba belsejének romlása nélkül. Különös figyelmet érdemel a rendszer fontos eleme - egy visszacsapó szelep, amelynek funkciói:

 • a hulladék visszaadásának megakadályozása a WC-hez;
 • a szelep megakadályozza a rágcsálók belépését a csatornarendszerbe;
 • a helyzet helytelenítése a nem megfelelő csőszakasz esetén;
 • ami akadályozza a mechanikus szennyeződések WC-hez való visszatérését.

Ha a visszacsapó szelepet belsőleg szerelik fel, először tisztítsa meg és zsírozza meg a csövet. Ezután helyezzen be egy speciális betétet - azt előre kell megvásárolni, mert nem tartozik egy visszacsapó szelephez. A szelep felszerelésénél figyelembe kell venni, hogy helyének ellentétesnek kell lennie a visszatérő áramlással, és a szirmok az egészségügyi elem felé hajolnak.

A kenés vagy a szilikon termékek nem használhatók a szelep felszerelése során, még akkor sem, ha csatornarendszerre szánták. A telepítési folyamatot kizárólag szárazon kell elvégezni. Ha a csatorna tipikus átmérője 110 mm, akkor a szelep felszerelése speciális adapterrel történik. Ha egy csatlakozást szüksé- ges csővezetékkel terveznek, a szelepet a csőbe szerelik.

Amikor a WC-ben lefolyik a víz, a szelep sapka kinyílik, majd automatikusan rozsdamentes acél rugóval zárja le. Ennek a kialakításnak köszönhetően a fedő nem nyúlik ki a székleten kívül, ami megakadályozza, hogy a WC-ba hulljanak. A csőcsőhöz vezető szelepcsatlakozás tömítettsége gumi gyűrűkkel érhető el. A szelep hosszú élettartama (több mint 50 év).

A mosdó összekötése korrózió nélkül

Ha a tulajdonos úgy döntött, amikor a csatlakoztatott egészségügyi eszközöket nem használják borda, meg kell, hogy tartsák be az alapvető szabályokat: Ki kell használni, adapterrel vagy a mellbimbó, csatlakoztassa a WC az adapter végezzük függően különböző módon a szóban forgó egészségügyi eszközök.

A belsõ kialakítástól függõen a WC-tálak három típusba vannak besorolva, különbözõek a szerelési és csatlakozási funkciókkal is:

 • Egészségügyi berendezés ferde felszabadulással. Az egészségügyi berendezés felszerelése a csőben 90 ° -os szögben történik.
 • Függőleges kioldású egészségügyi felszerelés. Vízvezeték szerelés a padlón.
 • Vízszintes felszabadulású egészségügyi berendezés. A csatornarendszer vízszintesen vagy kis előfeszítéssel történő felszerelése.

Ha a vízvezeték és a csatornahálózat bejárata nem egyezik meg, akkor a hajlításokat a megfelelő szögcső adaptereken vagy a WC optimális modelljének kiválasztásakor kell elvégezni.

Mielőtt kiválasztaná az optimális kialakítást, érdemes figyelembe venni az egyes típusú egészségügyi berendezések felszerelésének jellemzőit.

A WC-tál felszerelése függőleges kioldással

Hasonló szerelvényeket használnak Európában is. Ez annak köszönhető, hogy a vízvezeték-berendezésekben függőleges kipufogócső van beépítve, és egy szifon található a vízvezetékben. A kényelmes kialakítás lehetővé teszi, hogy a terméket a falhoz képest bármilyen távolságban telepítse.

A vízvezeték szerelése vertikális kioldással viszonylag egyszerű:

 • megjelölés a WC-n padlón;
 • egy speciális rögzítővel ellátott csavaros karimát helyeznek a jelölésre;
 • a csatorna cső a perem közepén lévő kerek lyukba van szerelve;
 • A korábban telepített karimához egy WC-tálat szerelnek fel, majd mindaddig megfordul, amíg a berendezés teljesen rögzítve van.

A kimeneti cső tömítőgyűrűvel van felszerelve. Ennek az elemnek a jelenléte miatt a csövet automatikusan szorosan benyomják a csatornacsatornára.

Vízvezeték-szerelés vízszintes elengedéssel

Az egyenes (vízszintes, padlóra szerelhető) WC-modellek összekapcsolása a hazánk körülményei szempontjából releváns. Ennek az az oka, hogy a fürdőszobában a WC-szoba egy konkrét falához kötődnek, mivel a tipikus Oroszországban lévő csatornacsövek speciális vezetékei vannak. Mivel ezeknél a modelleknél a felszabadulás visszafordult, a termék hátulján található. A kifolyócső tömítőgyűrűvel van rögzítve a csőhöz.

A szerelés során különös figyelmet kell fordítani az egészségügyi berendezések rögzítésére a padlóra. A vízszintes felengedéssel ellátott vízvezeték lábai speciálisan lyukak, amelyek a WC-tálat a padlóhoz rögzítik.

A vízvezeték-szerelvény csatlakoztatása közvetlen felszabadítással végződik a telepítés során, amelynek során csavarokat és dugókat használnak. A rögzítést óvatosan kell elvégezni, mert a csavar erős "meghúzása" esetén a szaniterek felületének integritása megsérülhet.

Az egészségügyi felszerelés felszerelése ferde felszabadulással

A szaniterberendezés ferde felszabadulással történő beszerelésének és összekapcsolásának folyamata szakaszokban történik:

 • Mielőtt a vízvezetékeket a szennyvízcsatornához csatlakoztatja, engedje fel a készüléket a benne lévő hornyokkal, vörös ólom és lenmagolaj (vagy tömítőanyag) keverékével.
 • Felülről gondoskodni kell a gyanta szalag gondozásáról. A 0,5 cm hosszú folyamat csúcsa szabad maradjon, mivel a szálak végei behatolhatnak a lyukba és eltömődhetnek.
 • Vörös ólommal mártott csíkos nyúlvány.

Ezután elvégezzük a WC-csésze felszerelését, amelynek során a kivezetés folyamatát a csatorna aljzatába rögzítik.

A szaniterberendezés ferde felszabadulással történő felszerelése egyszerűbb folyamat, mivel nincs meghatározott pont a csatlakozáshoz egy adott helyen. Ha a szennyvízcsatorna elrendezésénél a kifolyócsatorna pontatlan, akkor ez nem jelent problémát.

A ventilátorrendszerek javításának jellemzői

A belső csatornahálózat telepítése "a harangban" történik. Ez nagyban megkönnyíti a csővezeték összes elemének telepítését és leszerelését.

A csatorna vagy csatorna fizikai károsodása esetén javításra van szükség. A kitűnő merevségi indexnek köszönhetően (a csövek hajlítási ellenállása - 80 MPa) és a hosszú műanyag élettartam (akár 60 év) a csövek fizikai károsodásának kis valószínűsége van.

A szórakoztató csövek javítása során a mesternek figyelembe kell vennie a következő szabályokat:

 • a ventilátor cső vége úgy van elhelyezve, hogy biztosítsa a kellemetlen szag hatékony diszpergálódását;
 • a csőátmérőnek ugyanolyan vagy nagyobbnak kell lennie, mint a felszállószerkezet, amelyen a szerelést végzik;
 • helyezze a csövet meleg helyiségekbe, és telepítse a hideg zónába, mivel a hőmérsékletkülönbség nyomáscsökkenést okoz a cső különböző részeiben.

A javítási munka magában foglalja a szennyvízcsatorna csatlakoztatását a szennyvízelvezetőhöz. Ugyanakkor más felszállóhelyeken vákuumszelepeket szereltek fel - rugókkal ellátott gumitömítéseket.

Működés közben a csatornarendszer vákuumot hoz létre a szelepben, aminek következtében kinyílik és levegőt von be a helyiségből. Miután a nyomás a tartón stabilizálódott, egy speciális rugó automatikusan bezárja a visszacsapó szelepet, megakadályozva a kellemetlen szagot a légkörbe.

Hasznos videó a témában

A videók hasznosak ahhoz, hogy általánosan megértsék, hogyan működik egy csatornahálózat egy házban.

A csatornarendszer csatornahálózatának szerepe és a vákuumszelepek működési elve:

Öntöttvas cső cseréje WC-hez műanyagon:

Hogyan cserélje ki a teát?

Megállapítottuk, hogy mi a ventilátorcső és mi a szerepe a szennyvíz- és szellőztető rendszerben. Ennek elrendezése függetlenül elvégezhető, de ha a telepítés vagy a számítás nehézségekbe ütközik, akkor jobb, ha felveszi a kapcsolatot a szakértőkkel.

Szennyvízcsatorna szennyvízhez: felhasználás és telepítés

A szennyvízcsatorna légkörrel történő kommunikációját és a szellőzés biztosítását a lakóépületek és a középületek közötti kommunikáció építésénél szennyvízcsövet használják.

A függőleges emelkedőn keresztül folyó szennyvíz vákuumot hoz létre a csövekben, amelyet részben ellensúlyoz a szifonok fennmaradó vízzel. Ha azonban egyszeri erőteljes kisülés történik, a lefolyók lefelé irányuló vákuumot alkotnak, és az összes szifon ürítését okozzák. Ez viszont vezet a kellemetlen szagok behatolásához a szennyvízrendszer mélyéből a belső térbe.

Ez a probléma nagyon valóságos, és sok kellemetlenséget és kényelmetlenséget nyújt. Egy ventilátorcső telepítése, amely megtalálható a cikkünkben, segít megoldani.

A ventilátorcső mentes a kellemetlen szagtól a csatornából

A funne csövek használata

A jelenlegi építési szabványoknak megfelelően egy csatornaépítés kialakítása anélkül, hogy a tölcsérbe beépítenék a tervbe, akkor lehetséges, ha egy emeletes házat építenek. Ez annak köszönhető, hogy kis mennyiségű egyszeri leeresztést eredményezett.

Az alacsony épületekben azonban néha felmerül a tölcsércső telepítésének szükségessége. Ez nagy mennyiségű egyszeri kisülések esetén fordul elő, amikor a függőleges emelő keresztmetszetét 100% -kal 100% -kal, például fürdőkád és WC-csésze használatával blokkolja.

A WC-t általában egy 110 mm átmérőjű csatorna-csőre szerelik fel, az öblítőtartály vízelvezető nyílásának keresztmetszete általában 70 mm. A fürdőszobába 50 mm átmérőjű csövet szállítanak, amelyet azután felhúzza. Így a szifon keresztmetszete nem haladja meg a 110 mm-t. Kiderül, hogy ha egy WC-tálat vagy csak egy fürdőt használnak, a felszálló belső átmérője nem teljesen átfedi egymást.

A mosogatók, mosdókagylók és a szennyvízcsatornához csatlakoztatott háztartási készülékek (mosogatógép vagy mosógép stb.) Szintén nem képesek jelentősen befolyásolni az egyszeri lefolyó mennyiségét, így a WC-hez való toalettcsövet tetszés szerint telepítheti.

110 mm átmérőjű csőszerelési rajz

Ha a ház több fürdőszobával van ellátva, amelyeket a család különböző tagjai egyidejűleg használnak, az eszköz egy ventilátorcső.

A szennyvízcsatorna szennyvízcsövekkel történő felépítése tanácsos a következő esetekben:

 1. 50 mm-es vagy annál kisebb átmérőjű, magántulajdonban lévő szennyvízcsatorna-telepítés;
 2. két vagy több emelet jelenléte, amelyek mindegyike rendelkezik egészségügyi létesítményekkel;
 3. ha a ház úszómedencével és egyéb vízvezeték-berendezéssel rendelkezik, amely nagy mennyiségű vízelvezetést eredményez.

Végrehajtása a telepítés

Vidám csövek felszerelése

Ha egy csatorna csövét saját kezével telepíti, kövesse az alapvető szabályokat:

Csőbeállítás a téma megérintésével

 1. építési anyagok vásárlásakor ügyeljen arra, hogy a szennyvízelvezető és a szennyvízcsatorna keresztmetszete azonos legyen; a tölcsércső (valamint a felszálló) optimális átmérője 110 mm;
 2. a felszálló külső részét olyan helyen kell elhelyezni, hogy a szennyeződés "szaga" gyorsan és könnyen eloszlódjon a légkörben;
 3. a szennyvízcsatorna kiindulópontját egy fűtött helyiségben kell elhelyezni, a végső pedig éppen ellenkezőleg, hidegben. Ez biztosítja a szükséges hőmérséklet és nyomás különbséget, ami miatt a kellemetlen szagok eltávolítása a házon kívül.

A pólók megjelenése és a szórakoztató csövek módosításai

A fürdőszobában kellemetlen szagok jelennek meg, mivel az egészségügyi berendezések nem elegendő mennyiségű szifont telepítettek. A kis szifonokban a megmaradt víz gyorsan szárad (3-5 nap alatt, ha nem használ vízvezeték szerelvényeket), ami szabad hozzáférést biztosít a szivárgó szagoktól a szobán belül. Néha nagyobb kapacitású szifonok telepítése nem kivitelezhető, akkor a csövek cseréje szükséges.

Ha a lakóház szennyvize olyan alkatrészekkel rendelkezik, mint a műanyag csövek, akkor a probléma a következőképpen oldódik meg:

 • a csatorna felszálló levegője, amely felfelé emelkedik és a csövön kívül esik, vákuumot hoz létre a csatornahálózatban;
 • amikor a szifonok víztelenítése során a helyiség levegője szivárog a szennyvízrendszerben, és nem fordítva;
 • a levegő friss marad, anélkül, hogy kellemetlen kedvese lenne, még a vízvezeték hosszas elhasználódása nélkül is.

A szellőzőcső tetőre történő lezárása

A belföldi szennyvízcsatorna feladata közé tartozik a szennyvíz építése az épületből a külső csatornahálózatba. A hatékony működés érdekében jó szellőzésre van szükség, amelyet szennyvízcsatornákkal ellátott felszállók biztosítanak.

A ventilátorcső visszahúzódási sémája a tetőn

A ventilátorcső helyes szereléséhez a következő elveket kell betartania:

 1. a tetőn lévő tölcsércső visszavonása biztosítja az optimális 50 cm-es magasságot; ha a tetőt bármilyen célra használják és aktívan használják, akkor a felszálló visszavétele nem lehet kevesebb 3 m-nél;
 2. 110 mm átmérőjű szennyvízcsatorna-ventilátor, amely az egyenlő szelvény szennyvízcsatornájához csatlakozik;
 3. egy felszálló vezeték egyszerre több felszállóhelyhez is csatlakoztatható;
 4. A szellőzőrendszerrel vagy a kemencék kéményével együtt tilos a felszálló szerkezet visszavonását megszervezni, ventilátorcsővel felszerelve;
 5. a tető fölött elhelyezkedő csatorna kilépő nyílása legalább 4 méteres távolságra van vízszintes irányban a nyitott ablakoktól, erkélyektől stb.

Több felhúzó csatlakozása egy ventilátorcsővel: 1 - ferde póló; 2 - térd 45 fok; 3 - egyenes térd; 4 - egyenes póló.

A tetőn lévő szennyvízcsatornát nem kell kiegészítő kipufogó eszközökkel (pl. Terelőlemez, széltálca) szerelni. Ráadásul ezeknek az eszközöknek a használata kondenzációhoz vezethet a rendszerben, amely fagyáskor blokkolja a kimeneteket.

A szellőzőcsőnek a tető túlfutása alatt sem ajánlott. A hideg évszakban a hó lecsúszik és leesik a tetőről.

A csatornarendszer szellőztetése érdekében a szennyvízcsöveket használják: az ilyen termékek mérete változik, de a leggyakoribb alkalmazás a 110 mm-es csövek.

Ventilátorcső szelepének ellenőrzése

A tölcsércső felszerelése egyszerű: a telepítést előzetesen a szellőztetés során előállított csővezetékben végezzük. Ha a szellőztetési séma kevés szellőztetett résszel rendelkezik, a ventilátorcső vízszintesen kivehető a legközelebbi falon keresztül. Ez egyébként nem károsítja a szoba belső kialakítását.

A ventilátor szelep külső és belső nézete

A hulladékcsöveket egy visszacsapó szeleppel kell felszerelni. Javítja a helyzetet, amikor a szennyvízcső nem megfelelő lejtése történik, és védi a ház csatornahálózatát is:

 • visszatérő csatornák vissza az egészségügyi berendezésekbe;
 • rágcsáló infiltráció;
 • mechanikai szennyeződések.

A szelep nemcsak a ventilátorcső belsejében, hanem kívül is felszerelhető. A belső szereléshez tartozik az előzetes alapos tisztítás és zsírtalanítás a speciális betétek beépítésével. Visszacsapó szelep a szórakoztató csövekhez, amelyeket külön vásárolnak meg a betétből. A szennyvíz mozgásának ellentétes irányában helyezkedik el, és szirmai a vízvezeték felé hajolnak.

110 mm átmérőjű tölcsér behelyezésekor egy adaptert kell felszerelni egy visszacsapó szelep felszerelésére. Ha a csövek összekötése szürke csövekkel fűrészelt csatlakozóval történik, a szelep a csőbe van szerelve.

Segítség! A probléma a tee ventilátor csővel

Üdvözlünk!
A fürdőszobában javításra kerültek, a póló nyakának alsó része (1. kép) megszakadt, a belső átmérő körülbelül 8 cm volt, a 110 mm-es műanyag nem emelkedett, a szomszéd pedig a kos mélyére fordult (semmit sem szedek, frissen javítok, magam csináltam) műanyag. Általában a munkások megtettek minket, mint a 2. képen, persze hiányoztak valamilyen szürke tömítőanyaggal, de néhány hónap múlva kiszivárogtak (elárasztották egy kis szomszédot). Átfedtük a dobozt csempével, hogy ne szedjük szét, helyezzük be a hullámosságot (3. kép). De a mosdó megfordult, így 3 hullámcsapás van csatlakoztatva (4. kép). Anya nemrégiben megtisztította, megmozdult, ismét szomszéd elárasztott egy kicsit.
A probléma most rögzült, de mennyi ideig?

80 mm-es, hogy nyomjon egy pólót, de nem találta meg, bár a vízvezeték-szerelő azt mondta, hogy vannak ilyenek. Tudja valaki, hogy hol és hogyan talál ilyen adaptert?
Vagy tanácsot adhat arra vonatkozóan, hogyan oldja meg a meglévő problémát a felszálló helyett nem? Nem akarom szétszerelni a dobozt.
Köszönjük előre minden tanácsért!

csatornahálózat

Szennyvíz: műanyag, polipropilén

A "Sales-Santehnika" -on kedvező feltételekkel és kényelmével mindent megvásárolhat, amire szüksége van egy megbízható csatornarendszer kiépítéséhez. Az online áruház katalógusát úgy alakították ki, hogy a csővezetékek, csővezetékek, csatlakozók, csavarkompresszorok, pólók, csőbilincsek csövekhez és más szennyvízelemekhez való csatlakozódugók kiválasztása kényelmes, gyors és kellemes legyen. Kínálunk kiváló minőségű orosz gyártmányú termékeket, amelyek megfelelnek a követelményeknek szilárdsága, tartóssága, tömörsége az összeszerelt vegyületek.

Ha olcsóbban vásárolnod kell az online áruházban a vízvezetékeket - a megfelelő címre jöttél. A weboldalunkon vásárolhat vízellátást garanciával és szállítással Moszkvában, Moszkva régióban és Oroszországban. Csak tanúsított vízvezetékeket forgalmazunk. Minden termék esetében tanúsítványunk van.

Termékeinket részletesebben megismerhetjük az áruk katalógusában. A megfelelő termék kereséséhez - használja a szűrőt (a katalógus jobb oldalán). Keresés kategória, terméktípus, gyártó, telepítési típus, alapanyag.

Vásároljon olcsóbb vízvezetéket tőlünk, mind készpénzben, mind banki átutalással. Az online áruház "Sales-Santehnika" csak megbízható egészségügyi termékek gyártókkal működik és jól megalapozott szállítási csatornákkal rendelkezik. Vízvezetékeket szállítunk bármely oroszországi városba.

Vízvezetékeket szállítunk bármely oroszországi városba.

Csatorna csatorna nélkül

Szellőztető csatornák telepítése

 • Mikor használják a szórakoztató csövet?
 • Szórakoztató cső telepítésének szükségessége
 • Vákuumszelepek a tölcsércső helyett
 • A szellőztető szerelése

A szellőztetés nélkül nincs szennyvízcsatorna. A csatornahálózat szellőztetése magánházakban csatornacsövekkel vagy egyszerűbb vákuumszelepekkel történik. Ezek egymástól függetlenül telepíthetők, de a ház és a szennyvízcsatornázás építésénél is meg kell tervezni a telepítést.

A szennyvíz magánház általános terve.

Mikor használják a szórakoztató csövet?

A telepítéshez kötelező a szellőztetés magánházban. Ha ilyen rendszer nincs felszerelve, minden alkalommal, amikor kihasználatlan, smacking hangok hallatszanak, és éles nyomásesés figyelhető meg a csöveken belül. De ez nem a legrosszabb. Mindig éles és kellemetlen szag lesz a szobában, ami nagyon nehéz eltávolítani.

A szórakoztató csővezeték rendszere.

Az ilyen helyzet elkerülése érdekében ajánlott a szórakoztató csövek használata. Telepítésük a következő esetekben történik:

 1. A csatornarendszer átmérője 50 mm-nél nagyobb.
 2. A házak száma - több mint 2. Ugyanakkor a vízvezeték- és szennyvízrendszerek összetettek.

A ventilátorszerkezetek beépítésénél a következő szabályokat kell figyelembe venni:

 1. Az egészségügyi cső átmérője nem lehet kisebb, mint a csatorna átmérője. Egy rendszerben vannak összekapcsolva.
 2. A ventilátor felszerelésének külső részét lehetőleg el kell távolítani az ablakokról és erkélyekről, a nyitott teraszokról és a loggiákról. Ez előfeltétel. Ellenkező esetben a szennyvíz kellemetlen "szaga" fog belépni a belső térbe, és zavarja a ház normális életét.
 3. A csatorna ugyanabból az anyagból készülhet, mint a csatorna. A szakértők azt tanácsolják, hogy a csatlakozást lezárják.
 4. A csatornacsatornákat speciális csatornákon keresztül kell vinni, ezért a tervezési idő alatt különleges nyílások vannak. Ezért a házépítés után nehéz a szennyvíz szellőztetése.

Az eszköz szelepe szennyvíz szellőztetés egy vidéki házban.

Ha a tölcsércső telepítése nem fejeződött be, akkor a legjobb, ha nem a mennyezeten keresztül, hanem a falon keresztül. Így számos komplikáció elkerülhető. Az épület megjelenése nem szenved, a lyuk díszes kupakkal borítható.

A szennyvíz szellőztetése felelős. A ventilátorszerkezet elrendezése fontos, még akkor is, ha egyszintes házat építenek. A nyári házakat évente több hónapban használják, a szifonok gyorsan és gyakran szárazak. Mindez arra vezet, hogy nyáron nem a leginkább kellemes szaga a szennyvíz, amely tönkreteheti a tartózkodás a természetben.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Szórakoztató cső telepítésének szükségessége

Szennyvíz szellőztető berendezés.

A magánházat speciális szellőzéssel kell felszerelni. Legjobb a ventilátorok használata, amelyek megakadályozzák a belső levegő kisütését a használat során. A modern szifonok kompakt méretekből állnak, a vízellátás kicsi. Ha 3-5 napig nem használja ezt a szifont, akkor a benne lévő víz gyorsan eltűnik. Ez lehetővé teszi a csatorna levegőjének a környező térbe való bejutását. A kellemetlen szagok könnyen elkezdek elterjedni az egész rendszerben.

A ventilátor csövének kárára nemcsak a rendszerben megjelenő veszélyes nyomásesések eloltására, hanem a szifon száraz szellőztetésére is lehetőség van. Városi apartman esetében ritkán releváns, de egy olyan vidéki házban, amelyet talán hónapokig senki sem használ, ilyen jelenség nem ritka. A belső épületek kezdik szó szerint áztatni a szeszes szagokat.

A csatorna akkor is, ha hosszú ideig nem használja, meleg levegőt tartalmaz, amely a csövön keresztül emelkedik és kijön. Ugyanakkor a rendszer belsejében kis, de észrevehető vákuum keletkezik. Ugyanakkor a szárított szifonon keresztül levegő kerül cserébe: a szobából behatol a csőbe, és a csőből bejut a szobába, áztatja őket a szennyvíz szagával.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Vákuumszelepek a tölcsércső helyett

A csatornahálózat jellemzői szellőztetéssel.

A magánházban lévő szennyvízelvezetéshez nem mindig lehetséges a csatornarendszer használata. Ez főként költségüknek köszönhető. A ventilátorok egyszerűbb vákuumszelepekkel helyettesíthetők, amelyek könnyebben telepíthetők és olcsóbbak. A szelepek tervezési jellemzői:

 1. A ház belsejébe a szennyvízcsatornák végein helyezkednek el.
 2. A szelep csőszakasz, gumitömítés és gyenge rugó alakú.
 3. Amikor vákuum keletkezik a csatornacsatornában, a vákuumszelep kinyílik, a helyiségből származó levegő elkezd beszivárogni a szennyvízrendszerbe, és az így keletkező vákuum gyorsan kialszik.
 4. Miután a felszállónyomás szintje és a helyiség megegyezik, a beépített rugó lezárja a beépített szelepet, és a támadó szennyvízszagok felszabadulása nem terjed ki a felszállón. A rendszer védett, és kellemetlen szagok nem hatolnak be a házba.

Az otthoni vákuumszelepek nem nevezhetők a ventilátorcső teljes cseréjének, mivel gyorsan piszkosak, sikertelenek.

Van még egy olyan tulajdonság is, amelyről tudni kell. Amikor a szifonban lévő víz teljesen száraz, akkor egy ilyen vákuumszelep teljesen haszontalan.

Vízzárás használata esetén nem szabad megfeledkezni arról, hogy a házban a szennyvíz szaga a berendezés segítségével elkerülhető. Szükség van olyan elszívó szellőztetésre, amely megvédi a belteret a sértő szagtól.

Vissza a tartalomjegyzékhez

A szellőztető szerelése

Szellőztető medence.

A magánházat szellőztető rendszerrel kell felszerelni, ezért számos kritériumot kell megadni. Például a lefolyók kiürítésénél a szellőzést gond nélkül kell megszervezni. Ellenkező esetben kellemetlen szagok könnyen behatolhatnak a házba. A szellőzőrácsok vagy szennyvízelvezető csövek beszerelésekor bizonyos követelményeket kell követnie:

 1. A felszálló külső részét el kell távolítani a tetőn. Az ilyen cső magasságának 50 cm-nek kell lennie, de jobb, ha nagyobbat tesz.
 2. Ha a cső átmegy a padláson, akkor figyelni kell arra, hogy tervezett-e. Ha a tetőtéri helyet kihasználják, a kimeneti magasságnak legalább 3 m-nek kell lennie.
 3. A kipufogócső hosszának meg kell egyeznie a hulladékrész átmérőjével.
 4. Ha egy felső csatlakozásra van szükség, akkor egyszerűen egy kipufogócsőből készülhet.
 5. A csővezetéket külön kell elhelyezni. A meglévő kéményekhez nem szabad felszerelni. A ház általános szellőztetési rendszere nem kivétel ez alól a listából.
 6. A tető felett elhelyezkedő kipufogó rész 4 méteres magasságban helyezkedik el, mint például loggiák, erkélyek és ablakok.
 7. A szellőztetéshez használt kipufogócsöveknél nem javasolt a deflektor felszerelése. Ez elkerüli a kondenzációt a cső belső falán télen.
 8. Nem ajánlott ventilátor szerelést a tetőablakok alatt, mivel télen könnyedén le lehet csapni a tetőből kiszivárgó hómassza.

Annak megakadályozása érdekében, hogy a rendszer kiürüljön és kellemetlen szagok keletkezzenek a házban, speciális szellőztető rendszert kell használni. Ezek a csövek és szelepek, amelyek egyszerű, de nagyon hatékony eszközök. Telepítésük sok időt vesz igénybe, de az ilyen rendszerek jelenlétét a teljes csatornarendszer kialakításának szakaszában kell megtervezni.

Miért van szüksége csatornacsatornára?

A csatornahálózatnak légárammal kell kommunikálnia a levegő áramlásához vákuum és gázok eltávolítása esetén. E célból egy magánházban egy csatorna van felszerelve a szennyvízhez. Hiánya annak a ténynek a következménye, hogy a rendszer nem fog megfelelően működni - a víz kiáramlását irritáló hangok kísérik, kellemetlen illat jelenik meg a szobában.

A ventilátorcső elve

A víz intenzív kisülése esetén a csatornarendszerben az áramlási sebesség erőteljesen megnő, ami egy ritka nyomásálló zónát eredményez. Mivel a fizika törvénye szerint a zárt rendszer nyomása egyenletesen kiegyenlít, a csapok és szifonok vize rohan a ritkítási zónába, ezért kellemetlen és meglehetősen hangos csörömpölő és csikorgó hangok keletkeznek a konyhában és a fürdőszobában. A szennyvízcsatornák egészségügyi csatornái azonnali levegőáramlást biztosítanak a ritkítás zónájába, ezzel kiküszöbölik a hidraulikus zárakból való "szívás" valószínűségét.

Az apróság kialakulásának legfőbb okát gyakran WC-tálaknak nevezik, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy az áramlási sebesség is jelentősen megnőhet, ha olyan mosógépet használ, amely a vizet nyomás alatt kifolyja. Ha megválaszoljuk a kérdést, miért van szükség egy szennyvízcsövezésre, egy mondatban azt lehet mondani, hogy ezek a szerkezetek megakadályozzák, hogy a szennyvízcsatorna általános lumenje átfedje a lefolyott áramlást.

A ház szennyvízcsatorna csővezetéke

A tölcsércső másik funkciója a csatornarendszerben keletkező gázok eltávolítása. Egyébként beléphetnek a szobába, sok bajt okozva.

Anyagok és csőátmérők

Mivel a magánházban lévő tölcsér a rendszer részét képezi, optimális lesz ugyanazt az anyagot a többi csővezetékhez választani. Néhány esetben megengedett az anyagok kombinációja, de a szakértők szerint a heterogén rendszerek hatékonysága lényegesen alacsonyabb.

A szennyvízcsatorna belsejének egy házba történő beépítéséhez öntöttvas vagy műanyag csöveket használnak.

 • Az öntöttvas csövek a szükséges tartóssággal rendelkeznek, azonban hajlamosak a korrózióra a feldolgozás során fellépő hibák vagy mechanikai sérülések esetén. Ezen túlmenően a termékek nagy tömege nagymértékben bonyolítja a telepítést, nemcsak a munkaerőköltségek növekedése, hanem a csővezeték függőleges szakaszainak rögzítése szempontjából is.
 • A háztartási szennyvízcsatorna rendszerek telepítéséhez egyre inkább műanyag csöveket használnak. amelyek az alacsony súly mellett számos további előnnyel is rendelkeznek, beleértve az erőt, a tartósságot, a korrózióval szembeni abszolút ellenállást és a sima belső felület jelenlétét, ami csökkenti a betétek és blokkolódások kialakulásának valószínűségét. A műanyag másik előnye nemcsak a különböző átmérőjű csövek nagy választéka, hanem a szerelvények fejlett rendszerének megvalósításához is.

A ventilátorcső átmérőjének megválasztása a rendszer tervezési jellemzőinek figyelembe vételével történik. A fő feltétel: a tölcsércső átmérője nem lehet kisebb, mint a rendszer legnagyobb csöve (beleértve a csatlakozókat és a kimeneteket).

Mivel az esetek túlnyomó többségében a legnagyobb szennyvízcsöveket WC-csésze összekapcsolására és átmérője 110 mm, a szennyvízcsövek ugyanolyan átmérőjűek.

Az emelő és a kimenet felszerelése a tetőre

A meglévő építési szabványok (SNiP 2.04.01-85 * "Épületek belső vízellátása és csatornázása") egy 2 vagy több emeletes házak csatornarendszerének felállítását ismerik el, de a szakértők úgy vélik, hogy egy egyemeletes magánházban ez a konstrukció jelentősen növelheti a kényelem és megszabadulni a felesleges baj. Figyelembe véve a tölcsércsövek célját, nyilvánvalóvá válik, hogy szükségleteik közvetlenül attól függenek, hogy mekkora a kockázata annak, hogy a szennyvízgyűjtő átfedésben van, és ezért a rendszerbe belépő szennyvíz mennyiségére. Így amikor a házat nyári üdülőhelyként használja rövid távú szálláshellyel és minimális mennyiségű vízvezeték- és leeresztőpont jelenlétével, akkor egy csatorna nélkül is teljesen el lehet végezni.

Különböző lehetőségek a tölcsércső eltávolítására a tetőn

Egy teljes körű lakóépületben, ahol WC, fürdőszoba vagy zuhanyzó, több csaptelep, mosógép és mosogatógép, valamint egészségügyi cső van, ha nem kötelező, akkor minden esetben nagyon kívánatos a csatornarendszerhez.

A csatorna szennyvízcsatorna eszköze nem nehéz. Valójában a rendszer ventilátorrésze egyedi leágazásokból és egy lefolyóállványból áll. A ház nagy kiterjedésű részén, és egymástól jelentős távolságban helyezkednek el több fürdőszobából vagy WC-helyiségből, számos vízelvezető csövet lehet felszerelni annak érdekében, hogy megakadályozzák a meghosszabbított vízszintes csővezetékek behelyezését, amelyek csökkentik a tolóerőt. Ha több elosztót egy tölcsércsővel köti össze, akkor a bemeneti vezetékeket kissé lejtő irányban kell elhelyezni.

A gázok intenzív mozgását a csövön keresztül és a rendszerből való hatékony eltávolítását a hőmérséklet-különbség elősegíti - a kommunikáció kezdeti szakasza fűtött helyiségben található, és az utolsó szakasz a házon kívül található.

A szórakoztató cső rögzítése

Mivel a tölcsércső fő része egy függőlegesen elrendezett fővezeték, fontos, hogy gondoskodjon a megbízható rögzítéséről. A csövek fémfeszítőkkel vannak rögzítve a falakhoz. Bizonyos esetekben ajánlott hangszigetelést végezni az erre a célra tervezett anyagok (pl. Ásványgyapot tekercsek vagy lemezek) segítségével.

Különleges figyelmet igényel egy tetőventilátor csővezetéke. A házon belül elhelyezkedő emelőn keresztül vagy a ház külső falán rögzített cső segítségével hajtható végre. A legjobb a ventilátor felnyitása a tetőn. mivel a meglévő szabályok és előírások nem engedélyezik a padlást a padlásra, és a felszín alatti szerkezet felépítése növeli a cső megsemmisülésének kockázatát, amikor a jég vagy hó tömeg hagyja el a tetőt.

A rendszer hatékony működése érdekében fontos, hogy bizonyos szabályokat betartsunk.

 • A süllyesztett tető felülete felett a csatorna magassága legalább 0,5 m legyen, a fel nem használt lapos tető fölött - 0,3 m. És ha a tetőt használják, akkor a cső magassága legalább 3 m legyen.
 • Ha a tetőn több cső van (általános szellőztetés, kémény a kandallóból vagy tűzhelyből stb.), A ventilátorcsőnek feltétlenül magasabbnak kell lennie, mint a többi. Ellenkező esetben kellemetlen szagok juthatnak be a szobába. Ugyanezen okból szigorúan tilos kombinálni a ventilátorállványt egy közös szellőztetőrendszerrel vagy egy kéményzel.
 • Az ablakok és a tölcsér közötti távolság nem lehet kevesebb, mint 4 m.
 • Előnyös a ventilátorcső visszavonása azon a helyen, ahol a maximális leeresztőpontok száma található, anélkül, hogy esztétikai okokból át kellene vinni a csövet.
 • A ventilátorcsövön nem ajánlott díszítést vagy más kiegészítő elemet felszerelni. A jelenlétük hozzájárulhat a kondenzátum kialakulásához, és ennek megfelelően a jegesedéshez, és csökkentheti az átjáró átmérőjét. A gázok eltávolítása ebben az esetben kevésbé hatékony.

A téma részletesebb feltárásához egy magánházban lévő szennyvíz szellőztetési rendszert írunk le egy másik cikkünkben.

Ha úgy dönt, hogy saját zuhanyozni, akkor megtalálja cikkünket egy zuhanyzó beszereléséről a csempe alatt.

Zárószelep

A visszacsapó szelep felszerelése a szellőzőcsövön javíthatja a rendszer hatékonyságát, különösen a gázok visszavezetésének megelőzésére. Ezenkívül a szelepek csökkentik a tölcsér eltömődésének kockázatát.

Csatorna csatorna nélkül, vákuumszeleppel szerelve. elvégzi funkcióját, azonban használhatósága és megbízhatósági foka alacsonyabb lehet, ezért ezeknek az elemeknek a megosztása még mindig ajánlott. Különösen a szifon szárított vízzel a szelep önmagában nem képes megszabadulni a szagtól.

Csőszelep

A csatorna telepítése a szennyvízcsatorna belsejének felépítésének szakaszában történik, de minimális készséggel önmagában is megteheti. Fontos, hogy szigorúan kövessük a szakértők ajánlásait és az építési szabályzatok és előírások követelményeit. A modern anyagok használata jelentősen csökkenti a munka összetettségét.

A szennyvíz "lélegezni"? Megértjük, miért van a csatorna csatorna a tetőn

Hozzáférés az árokhoz.

A felszálló kipufogójáról az erkélyre vagy a legközelebbi ablakra megengedett távolság 4 méter.
Miért ezt az utasítás megköveteli, alig kell magyarázni.

SP 40-107-2003

A 40-107-2003 számú közös vállalat számának további követelménye a ventillátorcsőnek a működtetett tetőre történő kilépésének esete. Különösen a 4.8. Bekezdésben megállapítottam, hogy a felszálló kipufogó résznek 3 méternek kell lennie. Ugyanakkor megengedhető négy vagy több felszálló kombinációja a technikai padlón belül.

Érdemes megjegyezni, hogy egy ilyen rendszer jól működik.
De a legcsekélyebb tömítetlenség az, hogy az apartmanok tulajdonosai a felső emeleteken belélegzik az "aromákat", mivel nincs menekvés a vontatás során keletkezett.
A csúcson lévő szűkület hozzájárul a túlnyomás megteremtéséhez.

A telepítés kiemeli

A csöveket még mindig megfelelően kell felszerelni:

 1. A kipufogócső átmérőjének csökkentése nagyon nem kívánatos. A 110 és 50 mm közötti átmérőjű átmenetek 5-szeresére csökkentik a teljesítményt. És nagyon várták, hogy egyszerűen nem lesz elegendő a nyomásesés kompenzálására;

Egy ilyen rendszer esetében fontos, hogy 110 mm átmérőjű csövet használjon.

 1. A csatornarendszer vízszintes részének lineárisan 2 cm-es lejtőn kell lennie. A jelenléte megakadályozza a levegő és a víz elakadását;
 2. A padlásra nyíló szennyvízcsatornák visszavonása semmi jóhoz nem vezet. És nem csak a szagok miatt a magas páratartalom gyorsan táplálja a nedves szigetelést és a hőt, ami viszont a tetőrendszer (fa vagy fém rácsok) rothadásához vezet;
 3. Amikor a ventilátor állványt a tetőre hozza, fel kell szerelni egy deflektorral, ami miatt sem a szemét, sem a csapadék nem jut be a csőbe. A deflektor előnyei közül megemlítjük a szeles időjárás növekedését, ami növeli a teljes rendszer hatékonyságát.

Árterelő 150-300 rubel

Korlátozások és ajánlások

Ha a szabályozási követelmények megismerése után továbbra is kétségek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy szükség van-e a csatornarendszer szellőztetésére vagy sem, egyszerűsített magyarázatot kínálunk:

 • Ha házat tervezel, akkor tudnia kell, hogy a kerületi építész nem fogja jóváhagyni a projektet csatorna nélkül, ha a jövő épületében több mint 2 emelet van;
 • Ha a padlók száma 1-2 szint, akkor a WC-k és a fürdőszobák száma számít. A ventilátor kimenetre nincs szükség, ha csak egyenként vannak.

De ez nem minden - még akkor is, ha a projekt csak kétszintes, egy fürdőszobával és egy fürdőszobával rendelkezik, ezek helyszíne lesz a szerep:

 • Ventillátorcső szükséges, ha a fürdő és a WC különböző szinteken helyezkedik el;
 • Lefedés szükséges, ha 100 mm-nél kisebb átmérőjű csövet használnak a csatornák lefektetéséhez;
 • A szennyvíz csatlakoztatása a légkörbe akkor van szükség, ha van egy medence a házban;

A salvo kisülő medence elkerülhetetlenül kritikus vákuumot okoz a rendszerben.

 • A hermetikus szennyvíztisztító telepek jelenléte egy ventilátorcső elrendezését is igényli.

Váratlan pillanatok

Térjünk vissza a lakóépületekbe, ahol az utóbbi években negatív tendencia alakult ki - a csatornatisztítás során a felső emelet lakói tudatlanul (és talán tudatosan) szétszedik a technikai padlóhoz vezető szennyvízelvezetőt.

Ha az "innováció" okairól kérdezel, akkor a válaszok nagy része jellemző lesz - "ki szüksége van rá?". De ez a beavatkozás nem marad büntetlenül - néhány hét múlva állandó és kellemetlen szag jelenik meg a szennyvízcsatorna minden felső részén.

A vákuumszelep megjelenése.

Ilyen helyzetben a legjobb megoldás a rendszer távoli része helyett telepített szennyvízszelep lesz. Ez az eszköz konstruktív módon "blokkoszlop" -ot jelent - csak a cső belsejében lévő levegőt mossa, és nem engedte be a helyiségbe.

Szimuláljunk egy olyan helyzetet, amelyben a lakók egy csatornacsatorna szelepet telepítettek:

 • Normál üzemmódban, a keletkező túlnyomás miatt a felszálló felső részén van kialakítva. Nem teszi lehetővé, hogy a szennyvízrendszerből származó levegő nedves legyen, és kellemetlen szagokkal telítődjön;
 • A szennyvízelvezetés szivárgás által okozott ritkítás aktiválja azt a szelepet, amelyen a levegő beszívódik a rendszerbe, és a nyomás egyenlővé válik.

Az általam leírt vákuumszelep nem 100% -os szavatosság elleni védelem.
Ez csak akkor érhető el, ha teljesen lezárja az összes csatlakozást.

Megjelenés és az eszköz szelepe.

A szerző megjegyzései

Engedélyezem magam a személyes tapasztalat jogaival kapcsolatban, hogy a szokásos ajánlásokhoz hasznos és gyakorlati tanácsokat adjak:

 1. Saját házam, melynek két WC-je és két fürdőszobája van a különböző szinteken, fan csatorna nélkül épült. Ugyanakkor a beltéri szagokat nem figyelték meg, mivel két vagy több átfolyópont egyidejű alkalmazása meglehetősen ritka esemény;

Pontos számítások lehetővé teszik, hogy intelligens módon tervezze meg a teljes rendszert.

 1. Barátaink házában, a lakásomhoz hasonlóan, terveztük és telepítettük a ventilátor kiépítését. Ezzel egyidejűleg az SNiP 2.04.01-85 követelményeit is vezéreltük abban a részben, ahol a domináns szél irányát leírtuk. Növelje a kipufogó a felszálló több mint 4 méter nem éri meg, mert lehet fagyasztható télen;

Annak a valószínűsége, hogy a csövet a házból emelkedő meleg levegő melegíti fel, minden hossza további centiméterével csökken.
Néhány napi hideg időjárás - és egy jégblokk biztosan alakul ki benne, és vele szagok lesznek a lakásban vagy a házban.

A csővezeték hosszúságának eltérése a szabályozásoktól sokkal több problémát okoz, mint a tetőn való hiánya.

 1. Nem húztuk le a ventilátor kimenetét a tetőn keresztül, hanem a saját kezünkkel szereltük fel az oromfalat. Egy határozott plusz egy minimális munka a tetőfedő anyaggal és az azt követő lezárással.

következtetés

Remélem, hogy ebben a kiadványban nem csak az építési szószedetemet tudtam feltölteni, hanem szakmailag megmagyarázhatnám, hogyan működik a szennyvízcsatorna a házban. Ha pedig a felsőbb szintek lakóhelye, akkor figyelmeztesse a munkájával kapcsolatos illetéktelen beavatkozások lehetséges következményeire.

Mint mindig, a jelen cikkben szereplő videó lehetővé teszi további tematikus anyagok feltérképezését. Kérjük, hagyja el a kiegészítéseket és megjegyzéseket. Sikerek, elvtársak!