Legfontosabb > Bútor

Fürdőszobai padlóburkolat

A helyiségek felújítása a befejező padló előkészítésével kezdődik. Sokan, akik nemrég vásároltak egy lakást, azzal szembesülnek, hogy a padlók nem a legjobbak. A betonlemezek egyenetlenül fekszenek, sok lyuk és ütés van, egyes helyeken még a vasalódeszkák is kiborulhatnak. Ezért fontos, hogy magas színvonalú padlóburkolatot készítsen a fürdőszobában - köztes padlóburkolatot alkalmazva az alap és a felület között.

Az esztrich lehetővé teszi:

 • elrejti a szabálytalanságokat
 • további hő- és hangszigetelést biztosítanak,
 • létrehozza a szükséges szintet a technológiai torzítás a padló,
 • egyenletesen osztja el a terhelést az alapon,
 • lehetővé teszi bizonyos kommunikáció elrejtését
 • lehetőséget ad arra, hogy a padló szintjét a kívánt szintre emelje.

Nehéz egy padlóburkolatot készíteni a fürdőszobában, de megpróbálunk segíteni a cikkünk olvasásával, akkor ezt a munkát szakemberek bevonása nélkül is elvégezhetjük. De először arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a fürdőszobai padló magasságának kiszámításához figyelembe kell venni, hogy néhány centiméterrel alacsonyabb, mint más helyiségekben.

Ha van egy árvíz a fürdőszobában, akkor a víz nem fog azonnal elárasztani a lakás más területeit, és több idő lesz a következmények kímélésére.

faj

Az esztrich fő összetevői víz, homok, cement és zúzott kő. Ha a padlómagasság jelentős különbségeit kívánja szintetizálni, vagy ha a padló alapja nem elég erős és meg kell erősíteni, az agyag vagy perlit hozzá kell adni a keverékhez.

Az esztrich lehet:

nedves

A nedves esztrich ideális a magas páratartalmú helyiségek számára. Nedves esztrich használatakor ügyeljen arra, hogy vastagsága legalább 3 cm legyen. Ezért, ha a mennyezet a fürdőszobában már alacsony, akkor nem ajánlott használni.

A vízszigetelő réteg a nedves esztrich (ebben az esetben az úgynevezett kötött esztrich) és alatta is elvégezhető. Ezenkívül egy további hőszigetelő réteg is elhelyezhető az esztrich alá. Ha a fürdőszobában díszítő bevonatot tervez, amely a legkisebb magasságkülönbségre érzékeny, az öntapadós padozatot az esztrich tetején vagy annak helyett használják - egy speciális bevonat, amely tökéletesen simává és egyenletessé teszi a padlót.

száraz

Ha száraz esztricheket használ a fürdőszobában, ügyelni kell arra, hogy idővel egy ilyen esztriche a nedvesség hatására feltörjön. Ezért a fürdőszobában ilyen esztrich ritkán készült. Ezenkívül sokkal drágább lesz, mint más típusú esztrichek, mivel az építőanyagok fogyasztása növekedni fog.

Ha száraz padlóburkolatot készít, először egy rétegű expandált agyagot vagy zúzott kőzetet helyeznek el, majd a száraz keveréket egyenletesen elosztják, és a nedvességálló gipszkarton lapokat tetejére helyezik.

Az ilyen típusú nyakkendő előnyei között érdemes megjegyezni, hogy nem igényel sok munkát, és a lakásban a legkevesebb szennyeződés. Ezenkívül a száraz nyakkendő tetején nincs szükség további bevonásra, kivéve a közvetlenül díszítő elemeket.

Félszáraz

A félszáraz esztrichek könnyű aggregátumok előállítása során az oldat a padlóra csökkenti a terhelést, csökkenti a bevonat súlyát, és sokkal gyorsabban szárad, mint nedves esztrich.

Ez az esztrich drágább lesz, mint a nedves, és speciális készségeket és kiegészítő felszerelést igényel. Tehát először meg kell gyúrnod a keveréket esztrichre, a megfelelő arányú vízzel összekeverni a vizet, majd szárítás után az esztrichet meg kell dörzsölni, hogy megszabaduljon a lehetséges szabálytalanságoktól és dudoroktól.

Van egy másik esztriche minősítés is, amely alapján a rétegek leválasztják az esztrichet a bázisról.

 • Ha az esztrich közvetlenül az alapra kerül, akkor ez egy úgynevezett kötött esztrich.
 • Ha az esztrich és az alap között elválasztó réteget használnak: polietilénfóliát vagy más vízszigetelő anyagot, az ilyen esztricheket elválasztó rétegnek nevezik.
 • Ha a helyiségnek további hang- vagy hőszigetelésre van szüksége, akkor a csatlakozó és a vízszigetelő réteg között további hang- vagy hőszigetelő réteg helyezkedik el. Ebben az esetben az úgynevezett úszó esztrichről beszélünk.

Alapítvány előkészítése

Mielőtt a fenti típusú kötvények bármelyikét elhelyezné, elő kell készíteni az alapot. Ha korábban a fürdőszobában az esztrich már elkészült, akkor a régi réteget teljesen el kell távolítani.

Az esztrich egy monolitikus réteg, amely egyenletesen oszlik el a felületen. Ellenkező esetben gyorsan reped, és sok bajt okoz. A régi esztrich eltávolítása után alaposan el kell söpörni a padlót és fedezni kell a cementhabarccsal az összes bontó repedést, ha vannak ilyenek. Néhány építõ azt javasolja, hogy az alapot az esztrich elõtt feltöltsék.

Ezután el kell végezni a kommunikációs csövek telepítését és bekötését. Mint már említettük, minden kommunikáció az esztrich alá rejtőzik, és a hő- és vízszigetelést áthidaljuk.

Az előkészítő munka rendkívül fontos szakasza a vízszigetelés. Tapasztalt kézművesek javasolják, hogy a fürdőszobában használják bitumen masztix és különböző tekercs vízszigetelő anyagok. Az ilyen vízszigetelés nemcsak a padló, hanem a falak alapzatának védelmét is szolgálja, mivel a falakat 15-20 cm magasságban tartja a padlóról.

Keverjük össze

Függetlenül attól, hogy milyen típusú esztrich használható, először ki kell számolnia a keverék átlagos fogyasztását négyzetméterenként, és meg kell határoznia, hogy az esztrich milyen vastag lesz a különböző területeken.

Tevékenységek sorrendje:

 1. Ehhez használja a szintet, hogy megtalálja a padló legalsó és legmagasabb pontját.
 2. A legmagasabb pontig adja hozzá az esztrich legkisebb magasságát, ami megengedett ebben a teremben, és számítsa ki, hogy mi lesz az esztrich vastagsága a legalacsonyabb ponton.
 3. Keresse meg az átlagértéket, és szaporítsa meg a keverék fogyasztásának értékével 1 négyzetméterrel. négyzetméter.

Ha a különböző területeken a magasságkülönbség elég nagy, a keveréket marginálisan kell megvásárolni. Ellenkező esetben kövesse a csomagoláson feltüntetett utasításokat a keverékkel.

Adjunk egy példát: mondjuk egy cementkeveréket használnak egy esztrichhez, 13-15 kg / 1 négyzetméterenként. m vastagsága 1 cm.

Ha a fürdő területe 15 négyzetméter. m, és az esztrich átlagos vastagsága - 5 cm, akkor meg kell szorozni az átlagos keverékfogyasztási sebességet 14 kg / m2 * 5 cm * 15 m2. Így a végén csak kb. 1050 kg keverékre van szükség. Ezek 42 szabványos zsákok, amelyek súlya 25 kg.

Az ilyen számítások a padlószintezéshez használt kész keverék használatakor kényelmesek. Ha cement-homok esztrichet kíván használni, akkor el kell kezdeni abból a tényből, hogy 3 rész homokot használnak általában 1 rész cementhez.

Az átlagos cementfogyasztás cement-homokos habarcs padlónként 1 cm-enként 1 m2 - 5 kg-nál és homoknál - 15 kg.

Ha cementcementt kíván készíteni, akkor a beton jobban készen áll. Mindenesetre a cementkeverék vagy beton mennyisége négyzetméterenként ellenőrizni kell az eladóval vagy a gyártóval.

Egyes esetekben az építők speciális adalékokat is adnak a keverékhez, ami minimalizálja a keverék előállításához szükséges vizet. A keverék műanyag marad, és kényelmesen alkalmazható. A padlófűtés rendszerének a fürdőszobába való bedolgozásakor a betonágyazók lágyítói használatosak.

Hő- és nedvességszigetelés telepítése

Mindig szükség van nedvességszigetelésre a magas páratartalmú helyiségben. Van olyan bevonat, vakolat, öntött, hengerelt és kitölthető nedvességszigetelő anyagok.

A hideg bázisú lakásokban padlószigetelésre van szükség. Ezek általában magánházak, valamint apartmanok, amelyek az épület első szintjén találhatók.

A hőszigetelő réteg szükségessége többé nem szükséges, ha egy "meleg padló" rendszert tervez telepíteni egy lakásban. A padlószigeteléshez egy réteg expandált agyagból, polisztirol habból, polisztirol betonból, parafa anyagból, üveggyapotból vagy ásványgyapotból lehet használni.

Beaconok telepítése

Annak érdekében, hogy a padló a lehető legegyszerűbb legyen, speciális világítótesteket szerelnek fel - T-alakú profilból vagy fából készült rudakból. Minden jeladónak ugyanazon a szinten kell lennie, ahol a padló fölött levő esztrich magassága befejeződik. A világítótornyok az esztrichben maradhatnak vagy eltávolíthatók, miután az esztrich elkészült. Ha az esztrich belsejében szeretné elhagyni a jelzőfényt, akkor korróziógátló vagy víztaszító szerrel kell kezelni, hogy idővel ne rothadhassanak, és ezért ne keletkezzen repedés.

A munka szakaszai:

 • Először mérje meg 20-25 cm-re a falról. Az első beacon található. A többi kb. 40 cm távolságra van tőle.
 • Azon a helyen, ahol a jelzőtáblát tervezni kell, egymástól bizonyos távolságban helyezkedjen el, néhány cementrétegre mutasson. Számukra a jeladó fog tartani.
 • Helyezze a jelzőt a helyiség teljes területére, és hagyja, hogy a cementhabarcs keményedjen. Csak akkor járjon közvetlenül az esztrich kivitelezéséhez.

Fill technológia

Ajánlatos az esztrich kitöltése a helyiség teljes területére.

A vízbázisú esztrich oldata 1-1,5 óra alatt lefagy. Ezért gyorsan kell dolgozni vele.

A kitöltést szalagok, a megállapított jelzőfények között hajtják végre. Ha nem tervezi, hogy elhagyja a jelzőfényeket a kitöltésben, akkor töltse ki egymás között a sávokat. Az oldat megszáradása után szükségessé válik a jelzőfények eltávolítása, és a maradék szalagok és a fennmaradó oldat közötti távolság betöltése.

Íme néhány tipp a padlóhoz:

 • El kell indítani a töltést a bejárati ajtó legtávolabbi sarkából.
 • Az oldatot kissé fel kell tölteni a jelzőfények szintje fölé, majd tömörítik és kiegyenlítik egy speciális eszközzel - ez a szabály. A szabály a világítótornyok végeinél helyezkedik el, közel a falhoz, és folyamatosan előrefelé mozog. A felesleges oldatot a következő szalag feltöltésére használják.
 • A nedves és félszáraz esztricheket az öntés után ki kell törölni, hogy a felület tökéletesen lapos legyen. Ez kézzel is elvégezhető, körkörös mozgást végezhet egy eszközzel, vagy egy speciális fugázógép segítségével. Ugyanakkor az esztrich felületét kissé meg kell nedvesíteni porlasztóval.
 • Fugázás után ellenőriznie kell a szintet, hogy egyenletesen osztotta el az esztrichet, függetlenül attól, hogy bárhol torzulna-e. Ha mindent simít, két hétig takarja le a műanyag csomagolást, időről időre ellenőrzi annak állapotát és megőrzi a megfelelő páratartalmat.
 • Néhány szakértő azt tanácsolja a padló öntése során, hogy a keveréket vékony fémrúddal átszúrja. Ez azért van így, hogy elkerülje az üregek képződését az esztrich levegőjével, ami később repedésekhez vezethet.
 • Az esztrich teljes szárítása 28 napig tart.

Most kapható egy keverék az úgynevezett önterülő padlóhoz. Nagyon könnyebb dolgozni velük - nem kell telepíteni a jelzőfényeket vagy az őrlést.

Tevékenységek sorrendje:

 1. Az elegyet egyenletes rétegben terítjük fel a felszínre, a szoba túlsó sarkából kiindulva.
 2. Miután a keverék lefedi a padlófelületet, egyenletes elosztásra van szükség egy gumibetétes vagy spatulával, és speciális tűhengerrel kell áttörni, hogy megakadályozza a buborékok megjelenését az oldatban.

Az ilyen keverékek valóban sokkal kényelmesebbek, mint a klasszikusak, de sokkal többet fognak fizetni. Ezenkívül nem túl kényelmes egy önterülő padló használata nagy területeken - ellenkező esetben a telephelyeket több szektorra kell különíteni, és szakaszokat kell kitölteni.

A felső réteg megkötése

Egyesek, hogy a padlót erőt adják, használjon még egy ún. Feltöltést - egy speciális keveréket, amelyet az esztrich felett kell keményíteni. Ez a keverék lehet kvarc vagy fém töltőanyag, vagy tartalmaz korundot.

A feltöltés egyenletesen oszlik el a felületen és közvetlenül az esztrichbe dörzsölve. Miután speciális keverékkel kezelték.

Az esztrich keményítése céljából történő feltöltés használata indokolt, ha nem tervezi az esztrich további bevonattal történő bevonását. Ha a csempe, laminált vagy más anyagokat kívánja elhelyezni a fürdőszobában, nincs szükség adalékanyagok felhasználására.

Esztrich padló a fürdőszobában a csempe alatt

A padló a fürdőszobában van, ahol megkezdődik az egész szoba felújítása. A padló egyfajta indítás, amely után elkezdhet minden felületet csempézni. De a fürdőszobában a padlóburkolat elrendezése számos fontos jellemzővel rendelkezik, amelyek megkülönböztetik ezt a munkafázist a szokásos esztrichektől. Ez annak köszönhető, hogy a fürdőszoba egy funkcionális helyiség, amely nagy mennyiségű vízvezeték-berendezéssel és kommunikációval rendelkezik. Ezenkívül a fürdőszobának meg kell felelnie a mikroklíma szigorú követelményeinek - egyenletesen felmelegítve, és nem kell az úgynevezett "hideg hidak". Mindezek a követelmények, egyik vagy másik módon, kapcsolatba kerülnek a padló elrendezésével. Ezért a munka megkezdése előtt érdemes tanulmányozni a padlóra vonatkozó követelményeket a fürdőszobában, majd ezt követően ismerkedjen meg a megvalósítási technológiával.

Fürdőszobai padlóburkolási követelmények

A fürdőszobában végzett esztrichek végrehajtása során nem lehet ugyanazokat az elveket és paramétereket vezérelni, mint a többi helyiség padlója. Valójában a folyamat maga is egyszerű. De ha nem veszi figyelembe a részleteket a munka megkezdése előtt, akkor ez a padló átdolgozásához vagy a már használatban lévő kellemetlenségekhez vezet. Ezért az első lépés a tervezés, figyelembe véve a vízszintes, vízszigetelő és fűtési jellemzőket.

Padlószint

Amikor az egész lakásban javításra kerül, az ideális megoldás a padlóburkolatokhoz, hogy egyenletes szintet érjen el minden szobában. Ez nemcsak esztétikailag kellemesnek tűnik, hanem könnyű tisztítható padlóburkolatot is létrehozni. Emellett, ha az apartman egyszintes, ajtókereteket is be lehet szerelni küszöb nélkül. Az ilyen ajtók lehetővé teszik a levegőnek a padló és az ajtó közötti résen keresztüli mozgását, így természetes szellőzést biztosítanak, ami nagyon fontos a fürdőszobában. De ha egy szintet terveznek a lakásban, akkor a referenciapont legyen a padló a fürdőszobában. Végül is szintje számos tényezőtől függ:

 • A belépési pont a központi szennyvízcsatorna felszállójához. A fürdőkádból, a WC-tálból és az mosdókagylóból gyorsan lefolyó szennyvíz elvezetéséhez elegendő, hogy az egyes egészségügyi berendezésekből kifolyó szennyvízcsatornák megfelelő lejtői legyenek. Ha ez a kimenet a meglévő padlószint alatt van, akkor az esztrich legalább minimális réteget képezhet, és ne aggódjon, hogy nem lesz biztos a megfelelő lejtés biztosítása. De ha az esztrich nem elég magas, abban az esetben, ha a felszálló bejárata a padlószint felett van, akkor túl magasra kell állítani a fürdőt, és fel kell szerelni a dobogót a WC alatt.
 • A kommunikáció telepítésének szükségessége. Vannak olyan esetek, amikor víz vagy csatornahálózat lefektetésére van szükség a padlóban. Ez a kommunikáció nagyon kényelmes, mivel nem kell csővezetékeket készíteni a falakba a vízvezetékhez, és a szennyvízvezetékeknek nem kell elrejteniük a dobozban. Ezzel a lehetőséggel csökken a vízvezeték- és egészségügyi berendezések alkatrészeinek költsége, és a szoba esztétikus megjelenése kifogástalan, hiszen minden a padlón el van rejtve. Ez a technikai megoldás azonban további teret igényel, és ebben az esetben az esztrich vastagsága legfeljebb 10 cm lehet.
 • További melegítésre van szükség. Ha egy réteg szigetelőanyagot kell elhelyezni, további helyre lesz szükség, mint például az előző bekezdésben leírtak. De lehetséges, hogy az esztrich vastagsága 5 cm-en belül maradjon.

Vízszigetelő berendezések

Ezt a követelményt gyakran elhanyagolják, tekintettel arra, hogy a szomszédok alulról történő öntése rendkívül ritka. Ez igaz, de ha a víz áttörése még mindig megtörténik. Az áldozatok kárának megtérítése nagy kiadásokat igényel, mivel a kiszivárgott víz nemcsak a padló alatti fürdőszobában, hanem a szomszédos szobákban is megnyilvánul. Ezenkívül az áradás után megjelenhetnek gombák is, amelyek csak a sérült terület borításának teljes eltávolításával távolíthatók el. Ezért az esztrich elvégzése előtt jobb, ha a padló és az öv a falak mentén megbízható vízszigetelést végeznek, és nem félnek a lehetséges balesetek drága következményeitől.
Érdemes megjegyezni, hogy a modern anyagok piaca gyakorlatilag mindenféle vízszigetelő anyaggal van feltöltve, amelynek ára igen széles tartományban változik. Ezért az öltések végrehajtása előtt időt kell szánnia, és ismernie kell az anyag főbb javaslatait. Általánosságban elmondható, hogy minden vízszigetelés két kategóriába sorolható: bevonattal vagy vakolattal. Az első lehetőség sokkal kényelmesebb, mert egyszerű megoldást jelent az oldat felületére, amely a szárítás után szilárd fóliát képez, és nem enged át vizet. A beillesztett anyagok viszont olcsóbbak lehetnek, de óvatos formázást és méretezést igényelnek.

Fűtés funkciók

A fürdőszoba egyik fontos mutatója a hő. Ha a fűtés nem elegendő, nemcsak kellemetlenséget okoz a fürdés közben a fürdőszobában, hanem a gombák reprodukálására is. Hővel kapcsolatos problémák két esetben fordulhatnak elő - a fűtési forrás és a hideg padló hiánya. Ezek a problémák megoldják a padló elrendezését.
A hideg padló problémája az első emeleti lakásokban vagy a magánházak fürdőszobájában rejlik. Ha az esztrichet ilyen fürdőszobában kell elvégezni, akkor jobb, ha gondoskodni kell a jó hőszigetelésről. Lehetőség van az esztrich kivitelezésére vagy az után. Az első esetben laza szigetelést, például expandált agyagot használhat. Miután a padló alját egy ilyen anyaggal lefedte, elkezdhet esztrichet készíteni, és ezzel a habarccsal meg kell erősíteni. A szigetelt esztrich ezen változata vastagabb lesz. Ha a körülmények nem engedik túlbecsülni a padló szintjét, akkor megfelelő szigetelőlemez (polisztirol). Ebben az esetben elegendő 5 cm-es szigetelés is elegendő, amely az esztrichterhelésen van elhelyezve. Ezután a szigetelésen öntsük a végső nyakkendőt, amelynek vastagsága akár 1 cm is lehet.
Ha a fürdőszobában nincs lehetőség ráépíteni egy fűtőtestet a lakás fő fűtésére, akkor a megfelelő módja annak, hogy biztosítsuk az egyenletes és elegendő fűtést, olyan fűtött padló telepítését teszi lehetővé, amely elektromos áramot üzemeltet. Természetesen, ha elrendezve van, a kötés végrehajtásának technológiája eltér a többi opciótól. Ehhez két lépést kell végrehajtania. Az első a fő esztrich kitöltése, esetleg szigeteléssel. A második - egy esztrich egy vékony rétegét öntjük egy speciális keverékből a padlószőnyegek fölé.

A fürdőszobában alkalmazott esztrich-technológia

Ha figyelembe vesszük a padló minden fent említett jellemzőjét a fürdőszobában, folytathatja az esztrich kivitelezését. Ehhez elő kell készíteni egy szerszámot és anyagot az esztrichhez, valamint meg kell határoznia a munka sorrendjét. Továbbá, az anyagok és a munkák a kezdeti padló állapotától és az esztrich tervezett vastagságától függően változnak.

szerszám

A listája nem különbözik attól, amely más helyiségekbe történő besúráshoz szükséges, és magában foglalja:

 • Esztrich beaconok. Beszerezhetők a boltban vagy a rendelkezésre álló anyagokat. Gyári opció megvásárlásakor jobb a maximális vastagságú jelzőfény, és ellenőrizni kell annak keménységét. A rossz minőségű jelzők elcsúsznak a kiegyenlítés anyagában a kiegyenlítés során. Ha pénzt szeretne megtakarítani, megerősítő vagy fa léceket használhat beaconként. De legyenek zökkenőmentesek.
 • Vízszint. Ezzel be van állítva a jelzőfények, amelyek biztosítják az esztrich sima felületét.
 • Keverőszerszám. Ez magában foglalja a keverő tartályt és a keverőberendezést. Ha vastag betonhabarcsot kell készíteni, akkor nagyméretű edényt és lapátokat kell készítenie. Vékony bevonat esetén elegendő vödör és keverő keverhető.
 • Szintező eszköz. Ezzel az esztrich anyagot az expozíciós jeladó mentén húzza ki. A legalkalmasabb egy speciális eszközzel, az ún. "Szabálygal" dolgozni. De ha az esztrich a saját kezével történik, akkor ésszerűbb egy hagyományos fából és sínből is használni.
 • Reszelő. Ez az eszköz lecsiszolja az esztrich felületét, amely után a felület teljesen készen áll a befejeződésre. A rongy lehet hab vagy műanyag.

Esztrich anyag

Az anyag megválasztását egy mutató - az esztrich tervezett vastagsága befolyásolja. Ez a jelző a kezdeti felület állapotától és a padló további elrendezésétől függ. Alapvetően három lehetőség van az anyagok számára:

 1. Beton. Homok, cement és törmelék keveréke. Ezeket az arányokat önmagában gyúrják: 1 rész cement és 4 rész homok és beton. Ez közelítő arány, de egy kis területre elegendő egy szilárd alap megteremtése. Az esztrich ilyen anyaggal kerül végrehajtásra, ha szükséges 10 cm-es vastag réteg felöntése.
 2. Homok cementhabarcs. A cementet 1 rész cement és 4 rész homok arányában önmagában gyúrjuk. Ez az anyag alkalmas a 2-5 cm vastagságú padlókra, kész száraz keverékek, de nagy pénzügyi költségeket igényelnek.
 3. Keverék az esztrichhez. Eladva készen. A szokásos cement-homokos esztrichből ezeket a keverékeket megkülönböztetik az olyan további javító komponensek jelenlétében, amelyek az anyagot műanyagosabbá teszik. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően a kész keverék alkalmas 1-2 cm vastagságú padlókra, gazdaságilag nem kivitelezhető nagy vastagságú.

Az eszköz szerkezetének sorrendje a csempe alatt

Az esztrich elvégzésének folyamata egyszerű műveleteket tartalmaz a következő sorrendben:

 • vízszigetelés;
 • jelzőfények telepítése;
 • a keveréket az esztrichhez köszörülve;
 • a keverék betöltése a világítótornyok között;
 • a keverék kiegyenlítésével húzza meg a sínt a jelzőfényen;
 • a jelzőfények eltávolítása, a padló részleges száradása, szabálytalanságok feltöltése és dörzsölő szintező úszás után.

Az esztrich kívánt vastagságának meghatározásához meg kell vizsgálni az alap állapotát. Íme néhány alapvető példa:

 • Erősített betonpadló. Ha a padlólemezek különleges hiba nélkül vannak kitéve, akkor nem lesz különbség és eltérés az általános szinttől. Ebben az esetben legfeljebb 2 cm-es vékony esztrichevel juthat el. Az ilyen padló állapotát két hosszabb léc segítségével ellenőrizheti, amelyeket hosszabb falak mentén alkalmaznak. Ezután egy rövidebb vízszintes sáv kerül a hosszú lamellákra, amellyel a padló síkosságát a helyiség különböző pontjain ellenőrizzük. Ha a cseppek több mint 2 cm-t tesznek ki, jobb az öngyújtott megoldás alkalmazása.
 • Az esztrich hiánya. Ez a lehetőség az első emeleti fürdőszobában lévő magánházban lehetséges. Ebben az esetben az esztrich alapja - a talaj vagy a törmelék. Az ilyen alapokon végzett munka egy nagy réteget magában foglal a kötelező weatherisation mellett. A legjobb megoldás egy ilyen padlóra három lépésből áll. Az első egy hőszigetelő anyag elalvása, és kiegyenlítése. A második a nyers beton megerősítése és öntése. A harmadik - az előző letörése után beaconokat állítanak be, és egy vékony rétegű befejező esztrichevet végeznek a kész keverék felhasználásával.
 • A padlószigetelés szükségessége a lakásban. Az ilyen esztrich jellegzetessége, hogy szigetelőanyagot kell elhelyezni a padlón. Ragasztóanyag-keverékkel van ellátva, és maga a folyamat egy tökéletesen sík felületet hoz létre a kívánt szinttel. Ehhez ellenőriznie kell az egyes lapos vízszintek lefektetését. Szárítás után a kész felületet hálóval megerősítik, majd önsugaras keveréket öntünk.

Mint látszik, az esztrich a fürdőszobában való gondos tervezéshez gondos tervezést igényel, amelyben meghatározzák a padlószintet, vízszigetelést és esetleg szigetelést végeznek. Az esztrichhez használt anyag kiválasztásánál figyelembe kell venni az elvégzett bevonat vastagságát. És minden típusú anyag esetében a bázis megfelelő előkészítése szükséges a gyártó utasításainak megfelelően.

Esztrich a padlóra

A munkálatok felelős része a fürdőszobai padlóburkolatok nagy felújításával. A minőségbiztosítási rendszer lehetővé teszi, hogy:

 • távolítsa el az alaphibákat;
 • zajszigetelést végez;
 • terhelés terjesztése a padlón - "meleg padló" felszerelése;
 • a kommunikáció elrejtése;
 • kissé emeljük az alapszintet;
 • minimalizálja a váratlan szivárgások hatásait.

Esztrich a padlóra

Padlószerkezet

A padló a zuhanyzóban nem különbözik a tervezéstől a többi szobában. A fő különbség a végső kivitelezés és a vízszigetelés hozzáadása.

A zuhanyzóban fontos, hogy minőségi vízszigetelést és öntést végezzenek a szabályok szerint.

A padlórendszer - egy többrétegű burkolat az elérhető rétegekkel:

 • padlólap - vasbeton;
 • vízszigetelés - bitumen vagy hengerelt nyersanyagok;
 • nagyoló esztrich;
 • szigetelés - bevonó vagy festési módszer;
 • esztrich - padlóvegyület;
 • végső padló.

Mielőtt a befejező réteg felszerelhető "meleg padlóval".

A fürdőszobában meleg padló található

A fő munkát megelőzően a régi bevonat megszűnik, a felület szennyeződéstisztít. De először a nyakkendő típusa van kiválasztva.

Esztrich a padlóhoz: típusai

A fő összetevők cement, különböző frakciók homok és zúzott kő, víz hozzáadásával. Ha nagy különbség van a padlómagasságban vagy más hibákban, akkor a kompozícióhoz perlit vagy expandált agyag adódik. Az esztrich különböző megjelenésű:

 • folyékony készítmények - nedves konstrukció;
 • a rendszer több réteg száraz;
 • kész vagy saját készítésű megoldások - félszáraz esztrich.

A padlóburkolat típusai

A nedves konstrukció folyékony keverékekkel történik, a fő elem homok és cement. Az alapot bevonjuk, és a keveréket a szabály szabályozza. Mínusz - a megoldás hosszú keményítése. Bevonat vastagsága - 3 cm-tõl.

Száraz esztrich - többrétegű rendszer. Az alsó réteg - expandált agyag vagy zúzott kő, a tetejét nedvességálló gipszrostok fedik le. Előny: nincs nagy munkaerőköltség és szennyeződés a működés során. Mínusz - a nehéz terhelések elviselésének képtelensége, és a nedvesség behatolása az expandált agyagrétegbe, az esztrich kiszáradása szinte lehetetlen.

A félszáraz esztrich cement-homokból vagy beton keverékből készül. A cementkompozíció sajátossága olyan könnyű töltőanyagok jelenléte, amelyek csökkentik a padlón lévő terhelést, csökkentik a bevonat súlyát. A bevonat száradási ideje jelentősen csökken.

A beton keverékét olyan szintek készítésére használják, amelyek igényelnek kiegyenlítést.

Az esztrich a szakképzettségtől függően változhat:

 • csatlakoztatva - közvetlenül az előkészített padlón;
 • elválasztás - speciális réteg felhasználása: vízszigetelés vagy polietilénfólia;
 • lebegő rendszer - a rétegek között szigetelés van.

Videó - Csatlakoztassa a jelzőtáblákat

Előkészítő munka: eszközök és anyagok

Mielőtt elvégezné az esztrich kivitelezését az alap készítése. Ha van egy régi bevonat, akkor teljesen eltávolítják.

Az esztrich egy szilárd réteg, egyenletesen elosztva a hely teljes területére. A réteg egységessége - előfeltétel, különben az esztrich megrepedhet. A padlót szennyezik a szennyeződéstől, a lyukak (ha vannak ilyenek) cement keverékkel vannak lezárva. Ezenkívül a felületet egy alapozóval vonják be, és a padlót addig hagyják, amíg az összetétel megszárad.

Egy expandált agyag vagy homokréteg - csökkenti az esztrich súlyát és csökkenti a nyomást a padlólapra. Az anyagot kitöltik és tömörítik. Emellett elrejti a padló egyenetlenségét.

A kommunikáció telepítése és elosztása.

A kommunikáció telepítése és terjesztése

A fénnyel felszerelt félszáraz esztrich tökéletes a fürdőszobában. Ennek szükséges eszközei:

 • a fő keverék;
 • primer;
 • szint vagy szint;
 • szigetelőanyagok (ha szükséges);
 • görgő, általában spatula;
 • alumíniumból vagy fából készült jelzőfények;
 • fúró, perforátor.

Összetételkészítés

Esztricholdat

Kiszámítja a keverék mennyiségét egy négyzetméterenként. m terület, és a szerkezet vastagsága határozza meg. Tevékenységek sorrendje:

 • a padló magas és alacsony pontjai szint vagy szint alkalmazásával kerülnek kiszámításra;
 • a magassághoz hozzáadják az esztrich legkisebb vastagságát, ami elfogadható a fürdőszobában. Az esztrich magasságát alacsony ponton kell kiszámítani;
 • az átlagot kiszámítják és megszorozzák a keverék költsége négyzetméterenként. m.

A kompozíciót marginálisan vásárolják meg, különösen akkor, ha nagy különbség van a padlómagasságban.

Példa: esztrich-cementhabarcs, amelynek átfolyási sebessége 13-15 kg 1 négyzetméterenként. m vastagsága 1 cm.

Száraz keverék a BESTO esztrichhez

Ha a terület a fürdőszoba - mintegy 3 négyzetméter. m, és az átlagos vastagsága az esztrich - 5 cm, majd a szoba eredményeként kb kilenc zsák 25 kg mindegyik.

 • M - a csomagolás mennyisége.
 • P - a készítmény átlagos fogyasztása.
 • H a szerkezet vastagsága.
 • S a szoba területe.

14 * 5 * 3 = 210 kg keverék vagy kilenc, 25 kg-os csomag (felfelé kerekítve).

A számítás a kész készítményre vonatkozik. Ha homok- és cementkeveréket használunk, feltételezzük, hogy a cement egy részéhez 3 rész homokot használnak.

Keverék az esztrichhez

Az esztrich átlagos cementköltsége 1 cm - 5 kg 1 négyzetkilométerenként. m, homok - 15 kg.

Adalékanyagokat adhatunk a keverékhez az oldat vízfogyasztásának csökkentése érdekében. A kompozíció megtartja a plaszticitást és kényelmesen alkalmazható. Ezek a paraméterek, valamint a keverék áramlási sebessége jobban meghatározásra kerülnek az anyag megvásárlásakor.

Szigetelés

Szigetelés a padlón

Ha a szoba hideg bázissal (magánház vagy apartman a földszinten), akkor hőszigetelést kell végezni. De ha a "meleg padló" konstrukció a fürdőszobában van elhelyezve, akkor nincs szükség hőszigetelésre. Anyagok szigeteléshez: expandált agyag, expandált polisztirol lemezek vagy más kemény nyersanyagok.

A kép egy példát mutat az esztrich alatti töltött agyag kitöltésére

Fontos lépés - nedvességszigetelés. Alkalmazza: masztix, festék, vastag film, tekercs nyersanyagok. A legnagyobb védelmet vízszigeteléssel és hosszabb élettartamú vezetett anyagokkal végezzük. Bázisuk üvegszál, poliészter vagy üvegszál.

Obmazochnoe vízszigetelés a fürdőszobában

A vízszigetelő lapok 15 cm-es átfedéssel vannak felszerelve, falakon átfedve - akár 20 cm-ig, a hőszigetelés és csővezeték bevonattal vagy tömítőanyaggal vannak bevonva.

A fürdőszobai padló vízszigetelése

Roll anyagokat használnak a zuhanyzós fürdőszobában. Olyan helyeken, ahol a rendszer a falhoz van rögzítve, védőréteget helyeznek el.

Vízszigetelő anyag fektetése

Példa a vízszigetelésre a fürdőszobában

Különleges festék szigetelésként nem illeszkedik a beton esztrichbe. Jobb használni obmazochny nedvesség szigetelést. A keverékhez vizet adunk, az oldatot egy görgővel vagy ecsettel ellátott területre helyezzük.

Az anyagok és a védőfelszerelés után az alapot 2 napig hagyja megszáradni.

Beaconok telepítése

Világítótornyok esztrichhez

Az egyenletes esztrichekhez beaconok vannak felszerelve - speciális fém profilok vagy fadarabok. Az útmutatók ugyanazon a szinten helyezkednek el, ahol a bázis feletti kötési magasság véget ér. A munkát szint vagy szinttel végezzük.

A telepítés során ellenőrizni kell a jelzőfények vízszintes helyzetét és beépítési magasságát.

Ellenőrizze a vízszintes jelzőfényeket

A világítótorony elhelyezhető az esztrichben, vagy az építkezés befejezése után eltávolítható. Ha a vezető az esztrichben marad, korróziógátló és víztaszító vegyületekkel kezelik. De a faanyagokat a lehető legjobban el lehet távolítani a szerkezettől, mivel azok hajlamosak a pusztításra.

 1. Körülbelül 25 cm-rel visszahúzódik a falról, és az első beacon van felszerelve. A többi termék körülbelül 40 cm-es távolságban található.
 2. Az a hely, ahol a profil kerül, a dombok cementből készülnek, rövid távolságra egymástól. A tuberkulózokon beacon tart.
 3. Az útmutatók a helyiség peremén helyezkednek el és balra maradnak, amíg a cementhabarcs meg nem szárad. Az esztrich elkészítése után.

Szerelési technológia

Komponensek összekeverésekor egy speciális fúvókával ellátott fúró segít a homogén keverék kialakításában. Az esztrichelegyet vízzel hígítjuk, kevertetjük és 10 percig hagyjuk, majd újra összekeverjük.

A száraz keverékhez vizet adunk.

A rendszer lefektetésének folyamatát egyszerre kell végrehajtani. A cementbázis 40-60 perc elteltével megindul, polimerek hozzáadása után - 3 óra elteltével.

Cement-homok habarcs kevert 1: 3. A lágyítók vagy a csempe ragasztó jobb összetételű.

A töltés egy távoli sarokból indul a bejárattól a szobához. Az oldatot 0,5-0 cm-re helyezzük a jelzőfények felett, tömörítve és szabályozva. A szerszámot a jelzőfények végeire küldjük, közel a falhoz, és oldalra mozogva haladjunk előre. A kapott összetett készítményt a következő sávra alkalmazzuk.

Mozgási szabályok iránya

A betonkeverék öntése

A levegő felszabadulását több helyre kell kötni.

Nedves vagy félszáraz esztrichek esetén a szerkezetet a padló feltöltése után dörzsölje. Ez sima felületet eredményez hibák nélkül. A munka kézzel vagy gép által történik. A területet kissé fel kell nedvesíteni vízzel, hengerrel vagy spray-palackgal.

A padló lezárása után az egyenletesség szintjét ellenőrizzük. Friss esztrich 14 napig filmmel borított. A páratartalmat a helyiségben tartják: 20-25 ° C hőmérséklet, fűtés és vázlat hiánya.

Az utolsó szárítás az esztrich - akár egy hónap. Ha a szigetelésnek kiálló részei vannak, a szerkezeti szinten levágásra kerülnek.

Ha friss esztrichre kell járni, hogy kivonja a jelzőfényeket, az OSB (forgácslemez) pajzsát az alapra fektetik, hogy ne szakítsa meg a padlót.

A világítótornyok kihúzhatók vagy elhagyhatók, ha korróziógátló anyaggal kezelik azokat.

Videó - Esztrich padló a fürdőszobában

Önszintező vegyület

Önterülő padló önmagát csinálja

Az esztrichekhez alkalmazott kompozíció az önterülő padlóhoz. Nincs szükség a jelzőfények telepítésére és homokfúrására. A munkák sorrendje:

 • az oldat egyenletesen elosztva van a bázison a fürdő távoli sarkából;
 • Miután a padlót keverékkel lefedik, spatulával van ellátva és tűgörgővel átszúrva, hogy elkerülje a légbuborékok képződését.

A kompozíció kényelmesebb, de drágább, mint a klasszikus megoldások.

Esztrichpadló a saját kezükben a fürdőszobában

A fürdőszobában végzett túlélés nélküli javítás a háztartásban elvégzett javítások legösszetettebb eljárásainak tulajdonítható. És nem minden tulajdonosa mernek önállóan kijavítani ezt a feltételt. De ha jó megérteni az összes finomságot és árnyalatot, akkor kiderül, hogy nincs semmi bonyolult itt. A cikk megvitatja, hogyan készítsünk padlóburkolatot a fürdőszobában saját kezűleg.

Tartalom:

Esztrichpadló a fürdőszobában

A munka legnagyobb és legfontosabb része a padlóburkolatok elvégzése a fürdőszobában. Végül is figyelembe kell vennie azt a tényt, hogy a fürdőszoba egy magas páratartalmú helyiség. És nem csak arról beszélünk, hogy a víz a padlóra kerül, hanem a levegő magas páratartalmára, valamint a forró vízgőz felhalmozódására. Emellett a padlón a fürdőszobában számos kommunikációs cső halad át, amelyeket külső szemmel kell rejtegetni, és ugyanakkor nem kell teljesen elrejtve, így könnyű hozzáférést biztosít. Mindezeket a pontokat figyelembe kell venni a közelgő javítás és az anyagok kiválasztása során.

 • Az esztrichek szükségesek ahhoz, hogy a felület megfelelő erőt és szükséges merevséget biztosítson, valamint a padló síkjának szintjét, vagy növelje a zajelnyelő és szigetelő tulajdonságokat. Végső bevonatként vagy padlóburkolatként szolgálhatnak.

Esztrich padló a fürdőszobában fotó

 • A padló alapvető kialakítása a fürdőszobában gyakorlatilag nem különbözik a padlótól a többi helyiségben. A fő különbség a befejezőben és a vízszigetelő anyagok hozzáadásával történik.

A padlószerkezetek egy olyan többrétegű bevonat létrehozását jelentik, amely így néz ki:

 • vasbeton lemez;
 • vízszigetelő réteg (hengerelt anyagok vagy bitumen masztix segítségével);
 • durva esztrich (száraz, nedves vagy félszáraz, szilárd vagy összetett);
 • a második vízszigetelő réteg (festés vagy bevonat);
 • szintező esztrich (a rovniteli vagy önterülő megoldások speciális keverékéből);
 • (kerámia, linóleum, önterülő padló és mindaz, ami a padló nedvességálló anyagaira vonatkozik).

Szükség esetén a "meleg padló" rendszert az utolsó réteg utolsó rétege előtt lehet felszerelni. Tervezze meg annak rendelkezésre állását előre, mivel a létesítmény speciális felkészítést igényel.

Tipp: ne végezzen javításokat, mert ebben az esetben nem valószínű, hogy kiváló minőségű és tartós padozatot kapsz, ami azt jelenti, hogy néhány év múlva mindent meg kell újratanítani. Tekintettel arra, hogy a legtöbb munkát nedves anyagokkal kell elvégezni, ügyelni kell arra, hogy időt biztosítsanak a természetes erősségükre. Ez elsősorban a cement és a beton megoldásokra vonatkozik. Ezért a munkák javításával kapcsolatos időt megtervezni kell, ezt a tényt elsősorban figyelembe kell venni.

Mielőtt elkezdené az esztrich közvetlen végrehajtását, távolítsa el az összes régi bevonatot (ha rendelkezésre áll), és alaposan tisztítsa meg a betonpoharat a portól és a piszoktól. De először el kell döntenie a jövő esztrich típusát.

Típusú padló esztrich a fürdőszobában

A szakértők az esztrichek három fő típusát azonosítják az anyag állapotában:

Nedves esztrich

A legegyszerűbb forma nedves esztrich, amelyet folyékony oldattal készítenek, ahol a főkomponensek homok és cement. Az elkészített keveréket közvetlenül a bázisra öntjük és szintetizáljuk. A hátrányok közé tartozik a megoldás hosszú szárítási folyamata.

Számos típus létezik:

 • kötött - közvetlenül a padlólapon végezhető, és általában száraz helyiségek (hálószoba, nappali, gyermekszoba) számára alkalmas;
 • a vízszigetelő rétegre - ideális fürdőszobák, konyhák és folyosók számára, ebben a kiviteli alakban az oldatot a vízszigetelésre felöntik az anyagon;
 • a hőszigetelő rétegre - amely egy további réteg tetején van kialakítva, leggyakrabban az első emeleten található helyiségekben (fűtetlen pincékből van kiképezve);
 • egy további szintező réteggel - akkor, ha laminált lapot vagy linóleumot használnak felsőrétegként, mivel ezek az anyagok rendkívül érzékenyek bármilyen szabálytalanságra.

Félszáraz esztrich

 • Meg lehet tenni cement-homok keverék vagy beton. A cement-homok habarcs fő jellemzője a különféle lágyítók összetételében való jelenlét, ami jelentősen csökkenti az erejének építéséhez szükséges időt. Az ilyen fajta előnye, hogy a keverék keveredése kevesebb vizet igényel, ami azt jelenti, hogy a padlószerkezet könnyebb lesz és ugyanakkor elég erős.
 • A beton félszáraz esztrichek különböznek a cementből, mivel a homok és a cement mellett könnyű aggregátumokat (agyagot, vermikulitot stb.) Tartalmaznak. Emiatt az ilyen megoldások olyan padlók kialakítására szolgálnak, amelyek nagy vastagságot igényelnek a rendellenességek vagy lejtések kompenzálására.

Száraz esztrich fürdőszoba padló

 • Ez az összetett többrétegű szerkezetre vonatkozik. Az alapréteg lehet expandált agyag vagy zúzott kő, és tetején gipszrost (gipsz és cellulózrost alapú anyag) borítja, a nedves helyiségekben a nedvességálló kiviteleket a legjobb esetben használni. Az ilyen típusú előny az, hogy nem igényel nagy munkaerőköltséget, és gyakorlatilag nincs szennyeződés a futásidőben, de fő hátránya az, hogy nem képes nagy terhelést tartani.
 • Ha egy csempe mint fedőburkolat tervezése, félszáraz esztricheket ajánlunk, de szem előtt kell tartani, hogy a gyártás folyamata a leginkább munkaigényes.

Az esztrich is változik a tervezés során.

Szilárd esztrich

A folyamatos esztrich kialakítása egy rétegből állhat (egyidejűleg a teljes felületre, a kívánt vastagságra), esetleg több (az oldat egymást követő öntése, a vastagság fokozatos növelésével).

A többrétegű padlóburkolat anyagának megválasztásakor ügyelni kell a keverékekben szereplő összetevőkre. Így van néhány fő típus a kötés:

 • cement;
 • gipsz;
 • cement-polimer;
 • gipsz-polimer.

Fontos! Ha úgy döntenek, hogy a rétegeket különböző összetételű keverékből töltik fel, akkor számos ajánlást kell követni:

a cement keverék első rétegét és a gipsz utódját elő kell alapozni közöttük, mert különben gipszkioldódás lesz;

Nem megengedett a gipszhabarcs első rétege és a következő a cementből, mivel a készítményben lévő víz áztatja a gipszkeveréket;

A legjobb, ha az esztrich homogén anyagokból készül, mivel többek között egy alapozó használata többletköltségeket eredményez.

A cementhabarcsok zsugorodási folyamaton mennek keresztül a szárítási folyamat során, és a szárítás túl nagy intenzitású repedések keletkezhetnek. A keverék rugalmasságához kívánatos a készítményhez lágyítószereket és polimer töltőanyagokat adni.

 • Most az építők egyre nehezebben hajlandóak az esztrichet egy egyszerű cement-homok keverékkel ellátni. Mivel más hátrányok mellett egy ilyen megoldás is hajlamos hosszú ideig száradni, vagyis hogy parketta lefektetése ezen a felületen legyen, akkor 28-60 napot kell várnia. A modern építőelemek - polimer adalékok, lágyítók és különböző rostok - megjelenésével a hosszú távú szilárdság kialakulásának problémája háttérbe szorult, mivel a töltött megoldás csak néhány nap alatt lefagy.
 • A gipszkeverékek környezetkímélőbbek és hajlékony anyagok, vagyis repedésálló termékek, ráadásul jó páraáteresztő képességgel rendelkeznek, így a fapadlók nagyon jól érzik magukat, de feltétlenül nem alkalmasak a fürdőszobákra vagy más nedves helyiségekre, még akkor sem, ha összetétel minden polimert tartalmaz.

Előregyártott esztrichek

A különböző elemek készletét készen áll a használatra. A legnépszerűbb tervek a következőkből állnak:

 • vízszigetelés (műanyag film);
 • száraz töltet;
 • aljzatok (expandált polisztirol, ásványgyapot, stb.);
 • gipszrostlemezek (rétegelt lemezből, farostlemezből vagy forgácslapból);
 • szalagot.

A legnépszerűbb előregyártott száraz esztrichek gyártója a Knauf.

Ezenkívül osztályozzuk az oldatnak a bázissal való összekapcsolásának módját:

 • közvetlenül az alapra esztrichek (csatlakoztatva);
 • az elválasztó rétegen;
 • a szigetelőrétegen ("lebegő").

Ha a habarcsot közvetlenül az alapra öntik (vasbeton lemez), akkor azt mondhatjuk, hogy az ehhez kapcsolódó esztrich kivitelezhető. Az ilyen szerkezetek képesek ellenállni a nehéz terheknek, de gyakran egyenetlen zsugorodásból erednek (repedések jelennek meg a felszínen).

Abban az esetben, ha további vízszigetelésre van szükség, akkor az oldat és az alap között egy speciális bevonatot helyeznek el a papíralapra (tetőfedő anyag, aszfaltgyanta és más olajozott vagy bitumenes anyagok) vagy műanyag fólia, vagyis elválasztó esztrich van. Ennek a kialakításnak a vastagsága általában nem kevesebb, mint 3 cm.

Lebegő esztrichek

 • A szigetelő rétegre különálló, a bázissal nem összekapcsolt szerkezetben vannak. Az aljzat szigetelő és hangelnyelő anyagok, például ásványgyapot, parafa vagy rostlap, polisztirolhab és mások.
 • Ennek a kialakításnak legalább 5 cm vastagságúnak kell lennie, ami jelentős hátránya ennek az esztrichnek, továbbá alacsony nyomószilárdságú. Néha egy ilyen konstruktív tervhez szükség van egy további megerősítő felső réteg beszerelésére.

Miután foglalkozott a padlóburkolatok fő típusaival és besorolásával, közvetlenül a végrehajtás szakaszaiba léphet.

Fürdőszobai esztrichelőkészülék

Gondoljunk bele részletesen a legnépszerűbb és legmegbízhatóbb esztrich kivitelezésének folyamatába - a cement-homok keverékből, amely a meglévő jelzőfényekre ömlött.

A szerszámok és az anyagok meghatározott készletének kiválasztása minden esetben eltérhet.

Szükséges eszközök és anyagok:

 • a keverék a kiválasztott típusú esztrichhez;
 • primer;
 • hő-, hang- és vízszigetelő anyagok (ha szükséges);
 • szabály, simító, simító, görgő;
 • útmutatók világítótornyok (fa vagy alumínium) számára;
 • épületszint vagy lézer szint;
 • vonalzó, ceruza;
 • perforátor, fúrógép.

Előzetes felszín előkészítése

 • Különösen óvatosan kell készíteni az oldat alkalmazását. Mivel a por, piszok, olaj vagy bitumen foltok jelenléte jelentősen csökkenti az adhéziós tulajdonságokat, ezért működés közben a befejezett esztrich elkezd szétesni. Ha a javítás nem egy új épületben történik, akkor az összes rendelkezésre álló anyagot fel kell szednie a beton alapra. Ezután zárja le a repedéseket, vastag cementhabarccsal vagy cserépragasztóval.
 • Ezt követően az alapozót az előkészített felületre öntjük, és egy hengerrel egyenlőre helyezzük. A primer készítmény két rétegben alkalmazható. Érdemes megvárni az oldat teljes szárítását (a pontos időpontot fel kell tüntetni a csomagoláson vagy a termék használati utasításában).
 • Szükség esetén nagyon nagy szabálytalanságokat töltsön be, a szakértők azt javasolják, hogy a padlón előzetesen kitöltsék a fürdőszobában az expandált agyagot vagy homokot, legalább 10 cm-es réteget, és alaposan megtörjék. Egy ilyen intézkedés segít csökkenteni a következő esztrichek súlyát és csökkenteni a padlólemezre gyakorolt ​​nyomást.
 • Ezután befejezze az összes szükséges kommunikáció (csatorna és vízvezeték) telepítését. Szükség van gondosan mérlegelni a csövek elosztását, mint a jövőben, hogy a változtatások meg kell szakítani a csatolót.

Hő- és nedvességszigetelés telepítése

 • Padlószigetelés csak hideg bázis esetén szükséges. Ha a javítandó helyiségek a felső emeleteken találhatók, akkor ez a szakasz kihagyható. A hőszigetelő anyagok felszerelését is el lehet hagyni olyan esetekben, amikor egy "meleg padló" rendszert terveznek, amely az esztrich tetejére kerül. Szigetelésként extrudált agyag, polisztirolhab lemezek és más merev anyagok használhatók.
 • A legfontosabb a vízszigetelés telepítése, hiszen a fürdőszoba egy magas páratartalmú helyiség, akkor az ilyen réteg megvalósítása kötelező eljárás. Vízálló anyagként sűrű filmet (200 mikron vastagság), tekercsanyagokat, masztixokat, különleges festékeket, lakkokat stb. Használnak.
 • A legmegbízhatóbb védelem az olvasztott anyagok segítségével történik. Az ilyen termékek nagy szilárdságúak, nincsenek rothadásnak kitett, maximális víztaszító tulajdonságúak és hosszú élettartamúak. Üvegszálas, poliészter vagy üvegszálas alapon készülnek. A következő termékek a legnépszerűbbek:
  1. Akvaizol;
  2. bikroplast;
  3. Izoplast;
  4. izoelast;
  5. krembit;
  6. mostoplast;
  7. spoliizol;
  8. testyudo;
  9. Technoelast;
  10. helastopley;
  11. Ecoflex.
 • A vízszigetelés lapjait legalább 15 cm-es átfedéssel, valamint 10-25 cm-es fal átfedéssel helyezzük el, a csöveket és a hőszigetelést bevonják masztix vagy tömítőanyaggal.
 • Melegen hengerelt szigetelőanyagok használhatók a zuhanyzó beépítéséhez a fürdőszobában. Ebben az esetben a falszerkezet csomópontjain védő réteget kell elhelyezni. Javasoljuk továbbá a falak rögzítését és az anyag behelyezését a fürdő bekötésére.
 • A szakértők nem javasolják, hogy a festési módszert beton alapon alkalmazzák, mivel az élettartama nem haladja meg a 3-6 évet. A fürdőszoba esztrich felett jobb a ferde vízszigetelés, a legismertebb gyártók: Eunice, Knauf, Ceresite, Ivsil, Perfect, Glims és mások. Az elkészítéshez szükség van a száraz keverék vízzel történő hígítására az utasításoknak megfelelően, keverni és a hengert vagy ecsetet alkalmazni a padlóra.
 • Miután az összes szükséges anyagot lefektetett, és a védőfelszerelést alkalmazza, 24-48 órát kell várnia, amíg a rétegek teljesen megszáradnak.

Esztrichelő készülék

 • Mielőtt kitöltené a megoldást, meg kell határoznia az esztrich maximális magasságát. A legmagasabb pontot felvázolva elhelyezheti a jelölést a falra. Ezt lézersugárral végezzük, amely bizonyos vonalat jelez (például 55 cm magasságban). Ebből a vonalból több helyen félméteres pontok vannak (az elvégzett számításoknak megfelelő magasságig), és egy sík szalag húzódik rajta. Ez jelzi a jövő esztricheit. Ugyanazon a szinten, ahogy a jelzőfényei egy síkba illeszkednek és igazodnak.
 • A világítótorony egy alumínium T alakú profil vagy egy fából készült bár, amely igazítja a nyakkendőt. Ha a világítótoronyot oldatban tartják, az útmutatókat speciális módon kezelik: a fémtermékek korróziógátló anyagokkal vannak bevonva, és a fadarabok vízzel szemben ellenálló szerekkel vannak impregnálva.
 • A profilt a megoldáson elhelyezheti, amelyet a világítótorony hossza mentén több helyre, díszlécekkel (ütésekkel) alkalmaznak. Az első irányt a falról 20-25 cm-re, majd egy 30-40 cm-es lépcsővel kell felszerelni, ami általában szabálynak felel meg. Amíg a világítótornyokat tartó cementkeverék végül megragadt, a síkja könnyen kijavítható.
 • Miután a megoldás tartja a beacon rendszert, végül megszilárdul, folytassa az esztrich kivitelezését. A száraz keveréket az utasításoknak megfelelően hígítjuk (a port szobahőmérsékleten vízbe öntjük, majd egy építő keverővel vagy egy különleges fúvókával ellátott fúróval alaposan összekeverjük). Az első kevertetés után az oldatot hagyjuk 5-10 percig, majd újra keverjük, majd közvetlenül az öntéshez vezetjük.
 • Az elmúlt évek során egyre inkább használják az egyenletesítéshez használt kész keverékeket, mint például a Volma, a Herkules, a Mask és számos más, valamint a Knauf vagy az Osmovit esztrichelrendezésű termékek. Ezek kész száraz porok, amelyeket egyszerűen vízzel hígítanak a szükséges arányban.
 • Ha kívánatos a cement és a homoktól függetlenül elkészített oldat alkalmazása, akkor tartsa fenn a kötőanyag 1 részének és 3 rész aggregátumának arányát, jobb oldattal, amelyet lágyítók vagy csempe ragasztóval adnak hozzá a készítményhez.
 • A cement-homok keveréket csíkokra, azaz a beépített világítótestek közé öntjük. Ha meg akarja távolítani az útmutatókat, akkor az öntés egy szakaszon keresztül történik, és miután megszáradnak, eltávolítják a jelzőfényeket, és a köztük lévő helyet betöltötték. Az első tele van az ajtó túlsó sarkában lévő területen.
 • Az oldatot 0,5-1 cm-re kell feltölteni a jeladó szintje fölé, majd a szabály segítségével a vezetékekkel egy szintre simítsa, a felesleges keveréket összegyűjtve. A szabálynak a vezető élein kell nyugodnia, és a műszert a világítótorony mentén maga felé mozgatva, jobbra-balra enyhén lengve, a réteg alá van emelve. Ha a keverék nem elegendő, és a lemorzsolódás megmarad, az oldatot hozzáadjuk és ismét simítsuk. Ha egy szakasz elárasztódik, az éle kissé megnedvesedett (a jobb tapadás érdekében), és a második részt kiöntik, és így tovább, egészen a teljes térig. Több helyen ajánlatos az esztrich vezetékét áthúzni a felesleges levegő felszabadítására, ami tovább ronthatja az elvégzett munkát.
 • A teljes öntési eljárást egyszerre kell végrehajtani, vagyis figyelembe kell venni, hogy a cementalapú termékek élettartama legfeljebb 30-60 percig tart (ha polimer anyagokat 3 órán belül adnak hozzá). Miután a keverék megkeményedett vagy enyhén megkeményedett, vízzel már nem lehet hígítani, és nem lesz képes finomítani a minőséget.
 • Az öntött habarcsot csak 7-14 óra elteltével lehet megtámadni, és abban az esetben, ha a cement-homokot a készítményben további összetevők nélkül használták fel, legalább egy napig várnia kell. Az esztrich szárítása során fontos, hogy fenntartsunk egy bizonyos hőmérsékletet, amelyet az alkalmazott keverék utasításai tartalmaznak. Ez rendszerint 20-25 fokos hőmérséklet és 70-80% -os nedvességtartalom, valamint vázlat és fűtőberendezés hiánya.
 • Az elárasztott padlót 28-30 napig tartják, ezen idő alatt többször is fel lehet nedvesíteni a felületet, hogy a szárítási folyamat egyenletesebben zajlik le. A vízszigetelés vagy szigetelés kiálló része az esztrich szintjén van vágva.

Esztrich padló a fürdőszobában videó

Befejező munkák

 • Amikor a padló teljesen száraz, csiszolt. Ez az eljárás segíteni fogja a felszín felszínét és felkészíti a további munkára (padlóburkolat).
 • Nem szükséges megmaradni a csiszolás során, elegendő csak olyan helyeken, ahol észrevehető hibák találhatók. Ha feltételezzük, hogy a linóleum az esztrich felett mozdul el, akkor kívánatos, hogy az egész felületen őrölje meg.

Miután elvégezte a munkát, gondolkodhat a padlóburkolat befejezéséről. Mint ahogy a leggyakrabban:

 • önterülő keverék (önterülő padló);
 • nedvességálló linóleum vagy laminátum;
 • parafa bevonat;
 • fa táblák;
 • kerámia csempe.

Az önterülő padlóhoz folyékony cement-homok habarcs készíthető, vagy kész öntvényeket állítanak elő az önterülő padlóra vagy felületre, 3D-s hatással, amelyek közül sok eladható, és egymástól nagymértékben különböznek a gyártótól. Ezenkívül az önterülő padló kitűnő alap lehet a linóleum vagy laminált fektetéshez.

 • Alternatív megoldásnak számít a parafa padlóburkolat, amelyet magas környezetbarát, kiváló hipoallergenitás és fokozott esztétikai tulajdonság jellemez. Ez a bevonat nem hajlamos a rothadásra és a baktériumok és gombák növekedésére, kellemes az érintésre, és ideális a fürdéshez, mivel lehetetlen csúszni rajta, még a nagy nedvesítés esetén is. Azonban csak nedves területeken lehet csak parafa tömböt felhasználni, mivel egy vékony bevonat vagy újrahasznosított anyagból készült anyag nagyon erősen elnyeli a vizet, ezért gyorsan romlik.
 • A fapadló tulajdonosai ugyanazokkal a problémákkal szembesülhetnek, ha a fát korábban nem kezelték különleges nedvességállósággal és antiszeptikával, ez nem tart sokáig.
 • A fürdéshez még változatlan padlólapok kerámia burkolólapok maradnak. Számos előnye van, beleértve a megnövelt erősséget és a színes és tervezési megoldások hatalmas választékát. A hátrányok közé tartozik a telepítés bonyolultsága.

Általában nagy mennyiségű padlóburkolat van a fürdőszobában, és ha helyes a padlóburkolaton végzett munkák elvégzése, akkor a fürdőszobai padló évekig tart, és nem fogja elveszteni megjelenésüket, tartósságukat és megbízhatóságukat működés közben.