Legfontosabb > Fürdő

Hogyan válasszunk reflektorfényt a fürdőszobában?


Javítások a fürdőszobában, sokan inkább a modern anyagok felhasználásával foglalkoznak. Az előző kiadványok egyikében már írtuk, hogyan kell egy műanyag PVC burkolatot készíteni a fürdőszobában, miután telepítésre került, a fürdőszobában sokkal esztétikusabbnak tűnik.


A lámpák nedvességállósága

Mint tudják, a fürdőszoba a magas páratartalmú helyiségekhez tartozik, ezért a kipufogó ventilátorokat gyakran egy fürdőszobába telepítik, és különleges követelményeket szabnak az elektromos vezetékek és csatlakozók számára.

A fürdőszobában olyan vízálló lámpákat kell választani, amelyek legalább IP44 védettségűek. Ha a lámpák a zuhany közvetlen közelében helyezkednek el, ajánlott az IP55 jelöléssel ellátott foltokat vásárolni.


Hány fény van a fürdőszobában?

Annak érdekében, hogy a fürdőszoba világos legyen, ügyelni kell arra, hogy elegendő fényerőt biztosítsanak. A világítóberendezések által kibocsátott fényáramot Lux (lx) -ben mérik.


A választott mennyezeti lámpatestek

A lámpák alakját a fürdőszoba belsejében és a díszítés stílusában kell kiválasztani.

A mennyezet síkja alatt kiálló világítótestek általában nagyobb fényt adnak, mivel az általuk létrehozott fényáramlás része a mennyezetről a közvetlenül lefelé sugárzott fény mellett tükröződik.

Lásd a megvilágításhoz szükséges lámpatestek kiválasztását az alábbi videóban:

Hogyan válasszuk ki a lámpákat a fürdőszobában: a legjobb modellek áttekintése és azok jellemzői

A fürdőszoba világítása teljesen függ a világítás jellemzőitől. A sárga napfény teszi kellemessé és melegé a szobát, a hideg fehér árnyalatúbbá teszi a kontrasztot, és egy kicsit olyan, mint egy műtőszoba.

Hogyan keressünk egy közepes talajt és válasszuk ki a megfelelő fürdőszobai berendezéseket, amelyek puha, kényelmes és ugyanakkor energikus légkört teremtenek? Próbáljuk megérteni a modern világítástechnika által kínált termékek változatosságát.

Milyen tényezők befolyásolják a világítás megválasztását?

A világítóberendezések megválasztásakor két pontot kell figyelembe venni: magának a terméknek a díszítése és világítási lehetőségei (a lámpák maximális teljesítménye, kiegészítő berendezések igényei, méretei, szerelési módszerei).

Ha egy tervezési projekt elkészítésekor hibát követ el a kívánt modell kiválasztásával, akkor nem tudja végrehajtani a tervet. Tegyük fel, hogy a kristályos süllyesztett lámpák tetszenek a felfüggesztett szerkezethez, de nem használhatsz gyönyörű megszerzést, mert a fürdőszobában lévő mennyezet egy monolit betonlap.

Annak érdekében, hogy elkerüljük a zavartalan felügyeletet a választás során, a következő tényezők vezérelnek minket:

 • beltéri stílus és színpaletta falak, padló, bútorok, vízvezeték;
 • az eszközök tervezett helyszínének szintjei;
 • a helyiség méretei és a lámpák közötti távolság;
 • övezetek, világosabb, "aktív" területek elosztása;
 • fényvisszaverő felületek - tükrök, fényes kerámia lapok, feszítőszerkezetek.

Ügyeljen arra, hogy a telepítés megkezdése előtt vegye figyelembe az elrendezést és a kábelezést, mivel egyes termékek bizonyos feltételekhez (például a padló megvilágításához) szükségesek.

A fürdőszobai lámpatestekre vonatkozó követelmények

Annak érdekében, hogy ne kelljen gyakran változtatni nemcsak a villanykörtéket, hanem magát a készüléket is, gondoskodni kell a termékek minőségéről. A drága márkás lámpák vagy csillárok a fürdőszobában, az olcsó termékekkel ellentétben, hosszú ideig tartják fenn az esztétikai fellebbezést.

Azonban ne csak a külső fényességet üldözze - ne felejtse el a világítási rendszer egészének biztonságát.

Íme néhány olyan rendelkezés, amely segít a fürdőszoba világításának megfelelő megszervezésében - a szobák magas páratartalmúak:

 • olyan lámpákat használjon, amelyek legalább IP24 védettségi fokkal rendelkeznek - nem félnek a nedvességtől;
 • a zuhanytálcától vagy a fürdőtől való kellően közel van a 2. osztályba tartozó elektromos áramütés elleni védelemre szolgáló eszközök;
 • kisfeszültségű eszközöket biztosítanak a magas páratartalmú zónában (legfeljebb 12 V);
 • az eszközök fémrészeinek korrózióállónak kell lenniük, és a fűtőelemeket védő árnyékokkal kell eltakarni.

Tekintsük a fénysugarak jellemzőit. Például a hideg fluoreszkáló lámpák a mosási zónában halvány, kékes árnyalatot kölcsönöznek a bőrnek, és megakadályozzák a smink helyes alkalmazását.

Hogyan lehet kiszámítani a felszerelés számát? Egy 5 m²-es helyiség esetén elegendő egy lámpa (60 W) vagy két hasonló lámpa a széleknél, de további megvilágításra van szükség a mosási zónában.

A következő videó - általános tippek a választott lámpák.

Különbség felsõ és horgas modellek

A lámpatestek a mennyezet felett történő szerelést foglalják magukban (ez kiterjed a feszítőrudakra, a gipszkartonra és a gipszkarton mennyezetére), vagy közvetlenül bármilyen típusú alapra.

Ezen az alapon minden modell a következő típusokra oszlik:

A felsorolt ​​felszerelések közül melyek közül választhat a fürdőszobában, így a leghatékonyabb a világítás?

A beépített termékek különböző "mélységi" paraméterekkel rendelkeznek, ezért telepítéskor a mennyezet lecsökkentésének irányába kell irányítania. A mennyezet minimális szélessége 40 mm, de néhány világítási rendszer esetében a felfüggesztett szerkezetek 80-100 mm-rel történő leeresztéséhez szükséges, ami aligha alkalmas alacsony mennyezetű fürdőszobákra.

A beépített modellek fénye lefelé, és nem világítja meg a mennyezet felületét. A nagy teljesítményű lámpák jobbak, ha nem választanak - az általuk keletkező nagy mennyiségű hő felhalmozódik a plafon mennyezetében, és befolyásolja a felfüggesztés szerkezetét.

A felső modellek szinte minden típusú mennyezetet illeszkednek. Feszítőberendezések telepítésekor speciális felfüggesztéseket alkalmaznak, mivel a film vagy a szövet fedele a kiegészítő terhelés súlya alá süllyed.

A kültéri telepítés nem csak a helyiségek, hanem a mennyezetfelület, így a fényes, tükrös, texturált, fényes anyagokat is kiemeli.

A félig vágott modellek technikai "teste" a mennyezet mögött helyezkedik el, és a mennyezet kívül helyezkedik el. A telepítéshez egy mennyezeti üreges térre van szükség, de a lámpák hője a helyiségben elterül, ezért lehetősége van nagyobb teljesítményű lámpák kiválasztására.

A lámpák tervezési jellemzői

Az irányító fény kiváló lehetőséget nyújt a munkaterületek megvilágítására, így mesterséges fényforrásként gyakran használnak lámpákat. Egyszerű szerkezettel rendelkeznek: az alap rögzített, a külső rész dinamikus, azaz ellentétes irányban vagy körben forog.

A fejlámpáknál a forgásszög lehetővé teszi, hogy a sugarakat a kiválasztott területre irányítsa - a mosogatóhoz, a fürdőhöz, az öltözőasztalhoz, a szekrényhez. A forgácsoló termékek kiválóan mutatják be a fürdőszobai belső tér érdekes, exkluzív részleteit, dekorációként: szokatlan váza, gyönyörű panel a falon, elegáns florista kompozíció.

A fix modellek merev tartóelemekkel rendelkeznek, a fényük állandó irányba esik, leggyakrabban lefelé. A fényáram effektív terjesztéséhez a lámpákat olyan csoportokba kell felszerelni, amelyek különbözőképpen helyezhetők el: a kerület mentén, a vonal mentén, a kerület körül.

Rendszerint nagy mennyiségű fény szükséges munkaterületeken, ezért a nem tükörképes termékek a tükör, mosdókagyló, fürdőszoba vagy a ruhák felett helyezkednek el. Minél nagyobb a szoba, annál több felszerelésre van szükség.

A spotlámpák típusai

A spotlámpák használata a legjobb megoldás a kis helyiségekben, ezért részletesebben megvizsgáljuk, hogy mely csoportokat lehet osztani a közvetlen fényforrások - elektromos lámpák jellemzői alapján.

Izzólámpák

A múlt században népszerű izzó izzók egyre kevésbé népszerűek. Sokan továbbra is használják őket szokásukból, figyelembe véve, hogy alacsony költséggel takarítanak meg, és nem veszik figyelembe a magas energiafogyasztást és más hátrányokat.

Mind a halogén, mind a LED-ek közül több okból kifolyólag alacsonyabbak:

 • rendelkezzen a legrövidebb garantált működési időszakkal - akár 1-1,5 ezer óra;
 • az alak és a méret nem mindig felel meg a mennyezet kialakításának, a hosszú alap miatt az alatta lévő felfüggesztett szerkezetek lecsökkentéséhez szükséges;
 • nem védik a túlfeszültségektől, ezért gyakran égnek ki.

Még akkor is, ha a család két emberből áll, a fürdőszobában lévő fényt gyakran kell bekapcsolni - mosni, borotválkozni, fürödni vagy zuhanyozni, mosni, mosni a cipőket stb. Emiatt a hagyományos izzólámpák helyett ötször kevesebb energiatakarékos, energiát igénylő energiát használnak.

Így a 60 wattos izzólámpa helyett 12 watt energiára van szükség. Figyelembe véve, hogy 0,9 és 0,8 az ilyen típusú lámpákhoz tartozó felhasználási tényezők, könnyen kiszámítható a megtakarítás: 60 x 0,9 - 12 x 0,8 = 54 - 9,6 = 44,4 W (1 óra).

Halogénlámpák

Halogén társaik cseréltek izzólámpákat. A hagyományos lámpák előnyben részesítik sok tekintetben: fényt adnak, gazdaságosabbak, hosszabbak (kb. 3-szor). A halogén ponteszközök még alacsony mennyezetekbe is felszerelhetők - a fényáram egyenletesen oszlik el a helyiség teljes terében.

És most a mínuszokról. A lámpák felülete a kéz érintéséig negatívan reagál - egyszerűen kiégnek. Ez annak köszönhető, hogy a zsírt a bőrön a lombikot lefedő kvarcra hatják. A lámpa cseréje nehezebb: távolítsa el a rögzítőgyűrűt a rugóról, vegye ki a kúpot, majd fordított sorrendben helyezzen be egy újat.

A hosszú lámpák üvegét magas hőmérsékletre melegítik, ezért ha szintetikus felületre van szerelve, akkor védőgyűrűt kell használni.

A dekoratív lámpák gyakran miniatűr kapszuláris halogén izzókkal vannak felszerelve, amelyeket "ujjhegyeknek" is neveznek. A legtöbb termék különlegessége, hogy nincs védőüvegük. Persze, hogy ilyen fényforrásokat használnak a fürdőszobában, bölcs dolog.

LED világítás

Bár még mindig foglalkoznak modern LED lámpák kifejlesztésével, teljesítményük már régóta felülmúlta a kevésbé hatékony társaik jellemzőit. Az egyetlen akadály, amely megakadályozza a felhasználókat abban, hogy megvásárolják őket, a magas költségek.

A legismertebb márkák - az Osram, a General Electric, a BLV licht, a Bioledex, az Optogan, a Philips és az Sylvania árkategóriái 200 és 1500 rubel között vannak.

Az egyik legfontosabb előny az alacsony energiafogyasztás-mutató - körülbelül 9-10-szer kevesebb, mint az izzólámpáké. Emellett a LED-lámpák előnyei a következő jellemzőkkel bírnak:

 • a minőségi termékek élettartama akár 50 ezer óra is lehet, ami tízszer hosszabb a halogén lámpáknál;
 • véletlen károsodás esetén - üvegdarabok és káros vegyi anyagok hiánya (pl. fénycsövek);
 • maximális fényhatékonyság - 110-120 lumen / watt (izzólámpákhoz - max. 25 lm, lumineszcens lámpákhoz - 100 lm-ig);
 • különböző spektrumú fényszűrők használata nélkül;
 • viszonylag alacsony hőmérsékletű LED (maximum glowing - 60ºС maximum);
 • az on-off száma nem befolyásolja a szolgáltatás élettartamát (például az energiatakarékos analógokat).

A hátrányok közé tartozik a fényáram természetes árnyékolásának hiánya. A monokróm sugarak lágyítására további foszforokra van szükség. Annak érdekében, hogy a lámpa ne lüktesse, szükség van egy kiegyenlítő kondenzátorra. Egyes gyártók olcsó LED-eket használnak, amelyek a fénykibocsátás szempontjából egyenértékűek a fluoreszkáló termékekkel.

A LED termékek kiválasztását a csomagoláson feltüntetett jellemzőkkel kell vezérelni. Például egy 12 W-os jelölés azt jelzi, hogy a fényáram ugyanaz lesz, mint egy 100 wattos izzólámpaé, de intenzívebb. A színátviteli arány 70-95, és annál jobb, annál jobb. Az olcsó lámpák nem rendelkezhetnek 95-ös mutatóval. Termékek vásárolhatók alumínium radiátorral, mivel a műanyag rossz minőségű termékeket jelent.

A gyártók általában 30 ezer órát deklarálnak a termékek élettartamáról. Valószínűleg a lámpa sokkal hosszabb ideig tart, de a fő jelzője, a fényerő jelentősen csökken.

Tájékoztatás az összehasonlításhoz:

A stílus hatása a világítóeszközök megválasztására

Talán a fürdőszoba belsejének díszítésének legegyszerűbb módja egy hűvös és uncluttered high-tech stílusban: egyenes ezüst fényszórók, szigorú szimmetrikus világítás a mosdóban. A klasszikus szereti a természetességet - elegáns díszítmények árnyalatokkal, gyönyörű felső termékekkel a kristályoktól vagy üvegektől a falakon és a mennyezeten.

A romantikus és felháborító stílusok sokszínű és eredeti világítást igényelnek. Tegyük fel, hogy az art deco-t fényes, drága lámpák jellemzik, amelyek természetes bőrből, féldrágakőből és drága fából készültek.

A tipikus apartmanok kis területe miatt a fürdőszobák minimalistaak. A megvilágítás diverzifikálására azonban számos lehetőség van: LED-csíkok rejtett megvilágítását, fényforrásokat világítanak, különböző árnyalatokból álló lámpákat használnak, különböző típusú világító eszközöket - csillárokat, fali lámpákat és beépített modelleket egyesítenek.

Bármi legyen is a megvilágított fény, ne feledje, hogy a biztonság először, csak technikai és dekoratív árnyalatok vannak.

Hogyan válasszunk egy vízálló lámpát a fürdőszobában

A fürdőszobai lámpatesteknek különleges követelményeknek kell megfelelniük, mivel nedves helyiségekben vannak. Az ilyen típusú világítóberendezések mindig zárt szerkezet formájában készülnek annak elkerülése érdekében, hogy a víz behatoljon az elektromos érintkezőkbe.

A vízálló lámpák sok modellje létezik, és a vásárláskor a megfelelő választási lehetőséget választva meg kell értenie az ilyen típusú eszközök árnyalatait.

A különbség a vízálló világítás és a hagyományos

Első pillantásra nehéz megkülönböztetni a nedvességálló eszközöket a hagyományosaktól. A főbb különbségek nem a különböző típusú eszközök megjelenése, hanem belső részletei. A nedvességálló lámpák további elemekkel vannak felszerelve, amelyek fő feladata a patron, a bilincsek és az elektronikus egység védelme a nedvességtől való behatolás ellen.

A víz semmilyen esetben sem eshet a mennyezetbe. Ezért az első tényező, amelyre figyelmet kell fordítani a vásárláskor, a tömítőgumi jelenléte a lombkorona és az eszköz más részein. Szintén különleges vízálló csatlakozódugókat kell elhelyezni a bemeneti vezetéknél.

A nedvességállóság olyan minőség, amely nem jellemző a hagyományos lámpákra. Ezért a nedvességgel szembeni ellenállást mindig a kísérő dokumentáció (műszaki útlevél) és a csomagolás tartalmazza.

A vízálló lámpák fajtái

A vízálló technológia különböző típusokra osztható, a telepítés helyétől, a telepítés módjától és az izzólámpák típusától függően. A lámpatestek mindegyik típusát a pluszok és a minuszok különböztetik meg. Ezért lehetetlen kivilágítani bármilyen típusú világítást a legjobbaknak.

A lámpa helye

Háromféle eszköz van - fal, mennyezet és padló. Általában az első kettőt telepítik, sokkal ritkábban a padlóra helyezve. Ennek fő oka az, hogy a fürdőszobák nagyon ritkán elég nagy ahhoz, hogy helyet biztosítsanak a padlólámpának. Ez a helyhiány, amely szükségessé teszi mindenfajta belső rész beültetését a fülkében, a mennyezetbe, a mosdókagyló alá vagy a fürdőszobába.

Felszerelési módszer

Ennek a tulajdonságnak megfelelően a lámpák három típusra oszthatók:

 1. Beépített (mortise). A mennyezetre, falra vagy padlóra, bútorra vagy egyéb belső terepre szerelhető. A méretek és formák jelentős változatossága jellemzi. Ebben az esetben a legegyszerűbb egy konstruktív szempontból: ők egy zárszerkezettel ellátott test.
 2. Felső (külső). Az ilyen eszközöket szilárd alapokra helyezzük. A kültéri modellek népszerűek abban az esetben, ha nem szerelhet fel szerelőfülkét (például betonburkolatok esetén). Emellett a fejberendezéseket akkor is használják, ha a világítótestet nemcsak rendeltetésszerű célokra használják, hanem díszítésként is. A teljesítmény változatosságai sokak: a leginkább észrevétlen, a gyönyörűig. Helyük szerint a felsõ szerkezetek mennyezetre és falra oszthatók.
 3. Függeszteni. Ez a fajta lámpatest a legkevésbé használt. Az ilyen eszközöket felfüggesztik a mennyezetre. Ebben az esetben az eszköz nem a véghelyzetig, hanem a bizonyos távolságra van. A rögzítéshez használjunk horogokat, felfüggesztéseket vagy akár az etetést is. Illeszkedik bármilyen mennyezetre, beleértve a csavart, stretch bevonattal, beton, gipszkarton. A fő feltétel - a mennyezet magasságának elegendőnek kell lennie a lámpa felszereléséhez. A felfüggesztett modellek falra szerelhetőek is, amelyek állítható tartókra vannak szerelve.

Izzó típusa

A lámpába beépített lámpa típusa a fény és az energiafogyasztás fényességétől függ. A legtöbb lámpatest minden típusú izzólámpához illeszkedik, így egy adott fajta választása a lakosok preferenciáitól függ.

A lámpa védelme

A fényforrások biztonságát egy speciális biztonsági indexnek megfelelően határozzák meg. Ez egy európai szabvány, ahol a védelmi mutatókat egy pár szám és betű jelzi (például IP44). A betűk a védelmi index (védelmi index) rövidítése. Az első szám jelzi a szilárd részecskék behatolásának védelmi szintjét a készülékbe, a második pedig - a folyadékok (beleértve az agresszíveket is) elleni védelem.

Egyes készülékekhez egy harmadik ábra található, amely bemutatja az eszköz ütési ellenállásának mértékét. A fürdőszobák esetében azonban a harmadik számjegy nem jelentős, és az első kettő döntő fontosságú. A vízállóságtól és a por ellenállóképességétől függ: vajon egy adott lámpa modell telepítése alkalmas-ea fürdőszobának.

IP védelmi indexek

A táblázatok felsorolják azokat a tulajdonságokat, amelyek megfelelnek az IP-ben meghatározott por vagy nedvesség elleni védelem egy bizonyos osztályának.

A porvédelmi osztályok betartását az első táblázat tartalmazza:

Az alábbi táblázat a nedvességvédelmi osztályokat mutatja:

Nedvességzónák

A fürdőszobákat általában zónákra osztják a világítóberendezések nedvességnek való kitettségének megfelelően. A lámpa megválasztását a páratartalom zónájával kell korrelálni, amelyben fel van szerelve:

 1. Az első zóna. Ez a fürdőszobában a legnyugodtabb terület. A szint eléri a 100% -ot. Az első zóna magában foglalja a fürdőt, valamint a zuhany belső térét. Csak kis feszültségű (12 V) feszültségű izzók telepíthetők ezen a területen. E zónára ajánlott legalább IP67 védettségű lámpatestek használata.
 2. A második zóna. Ezek a falak a fürdő végétől 2,25 méter magasságig terjednek. A lámpákat óvni kell a gőz, a fröccsenő víz és a vízsugarak véletlen behatolásától. IP45 védelmi index ajánlott. Megengedett feszültség: 12-24 V-n belül.
 3. Harmadik zóna. A második zónától a határtól 60 centiméterre terjed ki. Itt a lámpák általában nem esnek közvetlen vízzel való érintkezésnek, hanem védeniük kell a kondenzációtól. A védelem minimális szintje IP24.
 4. A negyedik zóna. Ez a terület magában foglalja az összes olyan helyet, amely nem esik az első három zónába. Az ajánlott védelmi index egy vagy több gőz esetén.

Alapvető követelmények

A fürdõszobába beépített szerelvényekre vonatkozó követelmények általában három csoportra oszthatók: biztonság, fényerõsség, tervezés.

biztonság

Mivel a fürdőszobát magas páratartalom jellemzi, az elektromos vezetékeket teljesen védeni kell. A teljesen zárt zárt zárt lámpatestek megengedettek. Az eszközt tartsa biztonságos távolságra a víztől. A GOST szerint ez a távolság legalább 50 centiméter.

fényesség

A helyiség megvilágításának szintje kényelmes emberre van szüksége. A fürdőszobában kozmetikai eljárásokat végeznek (például maszkolás vagy borotválkozás), ezért a fénynek elég világosnak kell lennie.

A villanykörték teljesítményére vonatkozó szabványok (W négyzetméterenként):

 • fénydiódák (LED-es lámpák) - 6-tól 9-ig;
 • izzólámpák - 20-tól 30-ig;
 • halogén izzók - 23-tól 28-ig.

Tipp Ha a fürdőszoba sötét színű, akkor ajánlatos nagyobb teljesítményű izzókat használni.

tervezés

Számos ajánlás a világítás tervezésére vonatkozik. Különböző stílusok széles választéka áll rendelkezésre. A legnépszerűbb megoldások a következők:

 1. Klasszikus stílus. A klasszikus stílusban készült belső tér természetes anyagok (kő, fa, bőr) használatával van összefüggésben. Ez a stílus alkalmas mennyezeti lámpákra (pl. Egy csillár) és falra (pl. Lámpa vagy folt). A klasszikus megoldások közé tartoznak a kovácsolt termékek és a kristály- és bronz elemek is.
 2. Japán stílus. A megoldást külsõ nyugalom és nyugalom jellemzi. Világító eszközök világítása - puha, enyhén diffúz. A lámpák formája gyakran szokatlan, összetett körvonalakkal teli.
 3. Szecessziós stílusban. Minden design elemnek van valami funkciója. Nincs gyakorlati szempontból haszontalan részletek. A modern sokkal alkalmasabb, ha a zónát, nem pedig a központi világítást. Ebben a stílusban gyakran készítenek LED háttérvilágítást.
 4. Provence stílusban. Ebben a stílusban kötelező a mosdóban lévő ablak jelenléte. Megfelelően magas színvonalú világítás megszervezéséhez nagyméretű csillárokat vagy padlólámpákat használnak. Ráadásul a fényforrások formájukban vagy díszítésükben hasonlítanak a növényekre. Minden formát szabad vonalak jellemeznek, geometriai korrektség nélkül.

Figyelj! A műanyag és üvegtermékek előnyösebbek a fémhez képest, mivel nem korrozív folyamatoknak vannak kitéve.

Legnagyobb gyártók

A következő vállalatok legnépszerűbb termékei:

 1. Downlight Lug. A lengyel vállalat elsősorban a fürdőszobákat világítja meg. A vízálló és ütésálló termékek különleges formájú testekkel és árnyalatokkal vannak felszerelve, amelyek miatt a fény túlzott szóródása lehetséges. A készülékek lehetővé teszik, hogy a fényáramot a helyes irányba irányítsa át, ami alkalmas a helyiség elrendezésére. A lengyel gyártó számos termékcsaláddal rendelkezik, köztük Vandallug, Diamond és Star Premium lámpák.
 2. Massive (Belgium). A belga gyártó termékei a felső árkategóriába tartoznak és kiváló minőségűek. Különböző védelmi osztályokból álló lámpák. Egyes termékeket úgy terveztek, hogy a szaunák vagy fürdők állapotában dolgozzanak, és ne csak a fürdőszobákat. A választék mind mennyezeti, mind fali lámpákat tartalmaz. A cégnek számos termékcsaládja van, amelyek stílusban különböznek: Aqua Oasis, Katie és Adrio.
 3. Eglo (Ausztria). A termékeket egyedi kialakítás jellemzi: a lámpák ívelt formájúak, puha körvonalakkal. A mennyezeti lámpákat általában króm vagy nikkel bevonják, mivel ezek a fémek védik az alapanyagot az oxidatív folyamattól. Néhány termék műanyagból készült és üvegszállal bevonva nagyobb erősségre. A cég a lámpák választékát kínálja a fal- és mennyezeti modellekben. Között a márkák érdemes megemlíteni Palmera és Mono.
 1. Arte lámpa (Olaszország). Az olasz cég termékei kiváló minőségű, merész dizájn és hosszú élettartamúak. Termékcsalád: Hall, Aqua.
 2. Kanlux (Lengyelország). A cég mindkét süllyesztett lámpát gyártja, és fel van szerelve (mennyezet és fal). A diszpergáló elemek polimerekből készült betétekből készülnek. A tartók rozsdamentes acélból készültek. A függesztett lámpák általában poliészter vagy üvegszál. Az összes felsorolt ​​gyártó közül a Kanlux gyártja a legkedvezőbb árú termékeket. A legnépszerűbb márkák Volin, Argus (kapcsolóval), Turk.

Tippek a lámpa kiválasztásához

A megfelelő fürdőszobai felszerelés kiválasztásához ajánlatos egy sor szabályt követni:

 1. Az eszköz biztonságosságának mértéke - IP55-től vagy annál több.
 2. Ha lehetséges, használjon spotlámpát. Ez csökkenti az áramfogyasztást, és a fényáram egyre hangsúlyosabbá válik.
 3. Ha valamilyen oknál fogva nem telepítheti a spotlámpákat, javasoljuk irányított izzók telepítését. Lehetővé teszik, hogy kiváló minőségű világítást hozzon létre bizonyos területeken (például lámpát helyezhet a tükör felett, hogy csak a mosdó közelében lévő területet világítsa meg).
 4. A legjobb lámpa opció egy 12 voltos termék. Nem veszélyezteti az emberi életet és az egészséget. Ebben az esetben azonban meg kell vásárolni egy lenyíló transzformátort.
 5. Ha nincs lehetőség vezetékek vezetésére, javasoljuk vezeték nélküli fényforrások használatát. Ezek akkumulátorral működnek, és olyan biztonságosak, mint 12 volt. A vezeték nélküli eszközt általában külső fényforrásként használják.

Ha kívánja, pénzt takaríthat meg és a lámpát saját kezével is összekapcsolhatja. Ebben az esetben nem szabad részt venni az egyes gyártók alacsony költségű termékeiben. Jobb, ha inkább az árukat kedvelik, hanem az európai - régóta és jól ismert vállalat. A kínaiak gyakran nem felelnek meg a minőségi termékekre vonatkozó követelményeknek. Az ilyen termékek nem biztonságosak, ami elfogadhatatlan a fürdőszobai világítóberendezések esetében.

Hogyan válasszuk ki a lámpákat a fürdőszobában: mi a jobb és miért? Összehasonlító értékelés

A legtöbb fürdőszoba nem fér hozzá a napfényhez, ezért csak a mesterséges megvilágításra kell támaszkodnia. Az optimális fényáram biztosításához helyesen kell kiválasztani a fürdőszoba lámpáját, ugye? De nem tudja, hogyan lehet legjobban megtervezni a helyüket, hogyan lehet meghatározni a beépített lámpák erejét és milyen eszközöket szeretne használni?

Segítünk Önnek ebben a nehéz kérdésben - a cikk leírja a fürdőszoba világításának szervezésének fő módjait. Kiválasztott fényképek az eredeti belsőépítészeti ötletekkel.

A cikk megvitatja a világítási eszközök megválasztásának jellemzőit is, amelyek a nehéz munkakörülményekre figyelnek: magas páratartalom és hőmérsékleti ingadozások. A videóban hasznos útmutatásokat találni a jövőbeli felszerelés műszaki paramétereinek fontosságáról.

A lámpatestek műszaki követelményei

Fürdőszoba - szélsőséges körülmények között. Az állandó hőmérsékleti és a magas páratartalmú helyeken biztonsági okokból tilos a hagyományos foglalatok és lámpák felszerelése.

A világítóberendezés megválasztásának fő paramétere a biztonság foka. A megfelelő jelölés megjelenik az elektromos termékek testén.

Egyes gyártók háromjegyű címkéket használnak. A harmadik számjegy - a mechanikai károsodásra, sokkra való érzékenység mértéke. Az értéktartomány 0-10.

A legmagasabb szintű védelem azt jelzi, hogy ha az eset megrongálódott, a készülék teljesítményjellemzői megmaradnak.

Minél nagyobb a jelölés numerikus értéke, annál megbízhatóbb a lámpatest. A nedvességbiztos készülékek további elemekkel vannak felszerelve, amelyek csökkentik a víz és a por veszélyét a készülék vezető részeiben:

 • gumi tömítések a mennyezeten;
 • a hermetikus anyag dugóit a tápvezetéken.

A "nedves" helyiségekben a lámpatestek minimális IP-értéke IP442, a maximális IP674. Elfogadható, hogy a maximálisan feletti védelmet nyújtó termékeket használják - minden bizonnyal növeli a biztonságot.

IP indexértékek minden zónához:

 1. Az első zóna. A fürdőkád, a zuhanyzó és a mosdó körüli páratartalom eléri a 100% -ot. Itt engedélyezzük az alacsony védettségű, legalább IP67 védettségű, ideiglenes vízbe merítésre tervezett berendezéseket.
 2. A második zóna. A "nedves" zónától 30-60 cm-es sugarú körön belül nagy a valószínűsége annak, hogy a készülékbe beléptetik a fröccsenést és a fúvókákat. A helyszínen nem kívánatos nagyfeszültségű elektromos készülékek használata, a lámpa védelmének indikátora - legalább IP45, teljesítmény - 12-24 V.
 3. Harmadik zóna. Viszonylag biztonságos - 60 cm-re a második zónától. Közvetlenül hiányzik a közvetlen fúvókák veszélye. Körsugaras védelmi modellek vannak felszerelve - IP24 és újabbak.

A vízforráshoz viszonyított 3 m-es vagy annál nagyobb távolságot biztonságosnak tartják. Lehetőség van felszerelésre IP01-vel.

A különféle lámpák "tengeri elit"

A fürdőszoba mesterséges világítása rendszerint három szintre oszlik: mennyezet, fal és padló. A módszerek kombinációja érdekes dekoratív hatást eredményez. Nem szükséges az egész spektrumot egyszerre használni. A legfontosabb dolog az, hogy egy teljes fényáramot kapjunk a kényelmes tartózkodáshoz a szobában.

No. 1 - mennyezeti világítási lehetőségek

Mennyezeti lámpák biztosítják az alapvető fürdőszoba világítás. Az eszköz megválasztása a helyiség méretétől, a mennyezet kialakításától és a másodlagos fényforrások jelenlététől függ.

Népszerű megoldások a kiemeléshez:

 • szerelt vagy felfüggesztett fedél;
 • LED szalag;
 • világító panel;
 • foltok;
 • reflektorfeszítés vagy álmennyezet.

Hagyományos csillár. Ez a lehetőség jobban megfelel a tágas, magas mennyezetű fürdőszobákban. A megoldás legfontosabb előnyei: változatos választék és könnyű telepítés. A csillár kiválasztásának meghatározó kritériuma, hogy a lámpatest megfelel a fürdőszoba belsejének.

A kristályüveg és a fémmodellek alternatív változata. Előnyök: megfizethető költségek és különböző világítási stílusok a fürdőszobában. Mínusz - foltok és csepegések megjelenése a vízből.

LED szalag. A LED háttérvilágítás LED-ek és ellenállások formájában jelenik meg a hűvös szalagalapon. A helyiségek "nedves" területein IP65-68 indexű vízálló szalagokat fejlesztettek ki.

Az IP65-vel ellátott világító szalag egyik oldalán tömített - a szigetelés lefedi a nyomtatott áramköri kártya külső részét, beleértve a LED-eket és érintkezőket.

 • a telepítés egyszerűsége - a szalagot a mennyezet aljzat alá helyezzük;
 • a megvilágítás intenzitásának beállítása;
 • különböző fény színei - egy adott spektrumban zökkenőmentes átmenetet hajthat végre.

A mennyezeti zóna "szalag" megvilágításának megteremtéséhez egy IP-65 és IP67 típusú LED-szalag alkalmas.

Világító panel. Ez nem csak egy külön lámpatest, hanem egy egyedi mennyezeti szerkezet, amely egyes elemekből áll:

 • közvetlenül a mennyezetre szerelt lámpák;
 • dekoratív műanyag vagy üvegpanel átfedő lámpák;
 • keret a vezetékekkel panelek rögzítésére.

A fő előny a tervezés korlátlan választéka. A fényképnyomtatással bármilyen képet újra létrehozhat: a csillagos égbolt, a víz alatti világ, a festői táj stb.

Foltok. Szállító "zseblámpa", ahol egynél több lámpatest van felszerelve. Annak ellenére, hogy egy érdekes ötlet, spotlámpák ritkán használják a mennyezeti világítás.

Először is, a termék alacsonyabb mennyezetű fürdőszobában nehézkesnek tűnik, másrészt problémás a fényáram vektora beállítása.

Spotlámpák. Ez a típusú elektromos készülék elengedhetetlen a felfüggesztett vagy "francia" mennyezet felszereléséhez. A lámpatestek elrendezése előre megfontolt, figyelembe véve a helyiség elrendezését és a lámpák erejét.

A tervezési jellemzőktől függően a következő típusú reflektorok különböztethetők meg:

Építettek. A műszereket süllyesztett szereléshez használják - csak a fedél marad. A választásnál figyelembe kell venni a "behatolás" mennyiségét és a mennyezet-mennyezet helyének szélességét. A "lábak" fészeklámpa minimális hossza 40 mm.

Egyes modelleknél jelentősen csökkenteni kell a felfüggesztett szerkezetet, ami nem kívánatos az alacsony mennyezetekre és a korlátozott helyiségméretekre.

Poluvreznye. A lámpatest műszaki "teste" a mennyezet mögött helyezkedik el, és a lámpatest kívül van. A szereléshez a mennyezetre szerelt helyet használják, de a külső mennyezet rovására nagyobb teljesítményű lámpák telepítése megengedett.

Hamis. A külső rögzítés a legtöbb típusú mennyezet esetében alkalmazható. A fényszórók drágábbak, mint a horgas modellek, de számos jelentős előnyük van:

 • nincs szükség a mennyezetszint csökkentésére;
 • sokoldalúság;
 • a fényszóródás dekoratív hatása a texturált üveg prizmáján keresztül.

A lámpa alapja lenyűgöző. Tükör, fényes anyagok és fémek a kövekkel beborítva látványosak a mennyezet felületén.

Szekcionált. Ez egyfajta hibrid spot és spotlámpa. Egyetlen dekoratív lemez több lámpát tartalmaz. Rendszerint az egyes mikro-lámpákra beállítható a megvilágítási vektor.

No. 2 - működő világítás fali modellekkel

A fali lámpatestek célja a helyiség és a helyi világítás. A "világítótestek" használata a 6 négyzetméteres, tágas szobákban megfelelő. Egy kompakt szobában korlátozhatja a mennyezeti fényt.

Népszerű lehetőségek a fal "víz" lámpák számára:

 • sconces;
 • felületre szerelt megvilágítók;
 • foltok.

Bra. Hagyományos kivitel - egy vagy több mennyezeti lámpa egyetlen konzolra szerelve.

Fényszórók. A kompakt burkolat nem sok helyet foglal el és szorosan rögzítve van a falhoz. Jobb nedvességálló anyagokból készült modelleket választani: rozsdamentes acél, tandem üveggel és átlátszó műanyaggal.

Foltok. A falra szerelés lehetővé teszi, hogy maximalizálja a spot - lokális megvilágítás célját.

A második esetben a spot fénye megakadályozza a szemét - a tükör használatával kényelmetlenül érezzük magunkat. Ebben a zónában nem szabad megválasztani a színes árnyalatú lámpákat - a fények természetellenes arcot és hajat adnak. Optimálisan - matt vagy fehér üveg.

Érdemes figyelni a fénysugaras fal "lámpájának" típusára. Két típus létezik:

 1. Irányjelző fényvisszaverők. A fény bizonyos szögben kerül szállításra. Talán egy vagy két harmadik fél (fel / le) fényáramvektor. A tok alakja lehetővé teszi, hogy a háttérvilágítást egy bizonyos területen összpontosítsa.
 2. A mennyezeti diffundált ragyogás. Ezek a modellek az általános világítástechnikai lámpákhoz tartoznak, az "akció" területük 360 °. A fény egyenletesen szétszóródik a szobában.

Ha a cél nemcsak gyakorlati, hanem látványos világítás létrehozása is, akkor érdemes megragadni a falakat fényszórók, világító panelek, LED szalagok segítségével.

No. 3 - dekoratív padló világítás

A kültéri világítás különleges légkört biztosít a fürdőszobában. Ez a háttér, dekoratív fény.

A tervezési ötletek különböző módszerekkel történő megvalósítása:

 • LED háttérvilágítás telepítése;
 • rögzítőfények;
 • üvegpadló létrehozása;
 • izzó burkolólapok használata;
 • az ömlesztett bázis elrendezése.

LED háttérvilágítás. Számos lehetőség van a LED-szalag díszítésére. A csík a lábazati vonal mentén van felszerelve - a helyiség peremén, és a vízvezeték szerelvények kiemelésére is szolgál - egy lezárt szalag "fut" a kád vagy a mosdó körvonalán.

A módszer fő előnye a javítás utáni telepítés.

A sötét padló fényes foltjai ellenére látványosnak tűnnek.

Spotlámpák. A padlóvilágítás használata saját tulajdonságokkal rendelkezik. A lámpák előnyei:

 • mechanikai károsodással szembeni ellenállás - a lámpatestek tartós műanyagból készültek;
 • minden helyszín lehetősége - a lámpák közötti távolságot önkényesen választják;
 • gyönyörű fénypontokat hozhat a környező tárgyakról.

A "fénypontok" hátrányai: a telepítés bonyolultsága és a rejtett vezetékek bekötése, a villanykörték rendszeres cseréjének szükségessége.

Üveg padló. A gyönyörű tervezési technika radikálisan megváltoztatja az ismerős fürdőszobai környezet megjelenését. Üvegfülke elrendezéséhez 10 cm-re kell emelni a padlót.

A szokatlan "lámpa" temperált rétegelt üvegből vagy triplex-ből készül, a LED-szalag vagy a lineáris lámpák világításra alkalmasak.

Lumineszcens anyagok. Alternatívája a hagyományos megvilágítási módszereknek - fényes hatású anyagok kikészítéséhez.

Plusz módszer - a villamos energiától való függetlenség. Hátrányok: a magas költségek és a képtelenség kikapcsolni egy ilyen "lámpa".

A "víz" lámpa lámpájának megválasztása

Amikor megfontoljuk, hogy melyik lámpa a fürdőszoba számára a legjobb, fontos dönteni a lámpa típusáról, fényességéről és az optimális világítási hangról.

Az 1. kritérium - az optimális termékteljesítmény

A mindennapi életben a legnépszerűbb hagyományos izzólámpák, fluoreszkáló termékek és LED-ek.

Izzólámpák. A hengerben lévő gázösszetételektől függően vákuum, kripton és halogén. Az inert gázlámpák (kripton) ellenállnak a túlfeszültségeknek, a halogén lámpák jó fénykibocsátással rendelkeznek és hosszabb ideig dolgoznak.

Fénycsövek. Az úgynevezett fénycsövek különböző színvisszaadást mutatnak, ami meghatározza a természetes fényt. A fénycsövek fő előnyei:

 • alacsony fűtési hőmérséklet;
 • a munka időtartama;
 • puha fény.

A modern modellek alkalmasak a szabványos lámpatartók csatlakoztatására.

LED termékek. A lámpa magas költségeit az alacsony fogyasztás, a jó fénykibocsátás és a hosszú távú működés indokolja.

További előnyei közé tartoznak a tömörség, a lámpa alacsony fűtése, a mechanikai feszültség és a feszültség megszakadása.

2. kritérium - az izzó erejének kiszámítása

Az ISO8995 nemzetközi szabvány szabályozza a fürdőszobák megvilágítását. Ajánlott ráta - 200 lux (Lk). A lámpák fénykibocsátásának jellemzésére lumeneket (Lm) használnak, 1 Lx = 1 Lm / m².

Például egy 7 négyzetméteres szoba normál megvilágítása 1400 lx, 10 m2 M-2000 lx. A kiszámított adatok alapján kiválasztott teljesítmény és a lámpák száma.

A fénykibocsátás mértéke közvetlenül függ a világítóberendezés típusától és teljesítményétől. Például, ugyanolyan erővel, a lumineszcens termék 7-szer több fényt produkál, mint egy izzólámpa.

3. kritérium - színvisszaadási index és hangvilágítás

A fény érzékelésének kényelme attól függ, hogy milyen természetes a környező tárgyak mesterséges fényt alkotnak. A paramétert a színvisszaadási együtthatóval fejezzük ki, és a világító eszköz - Ra vagy CRI csomagolásán jelezzük.

A CRI = 100 fényforrás objektumok valós megjelenítését teszi lehetővé. A maximális színvisszaadási indexnek természetes napfénye van. Minél alacsonyabb a Ra, annál torzabb az észlelés.

A megvilágított tárgy színárnyalatát a színhőmérséklet határozza meg, a mérési egység Kelvin (K). A fehér vízvezeték sárgásnak vagy csillogó kéknek tűnhet.

A szín kiválasztásakor a belső és a személyes preferenciákból kell kiindulni.

A különböző hőmérsékletek fénye eltérő módon érinti a személyt. Meleg fehér tónus segít kikapcsolódni, semleges - koncentrálni, hideg energizálni és energizálni.

Hasznos videó a témában

A videó leírja az elektromos berendezések kiválasztásának fő tényezőit, a "víz" lámpákra vonatkozó követelményeket, és ajánlásokat tesz a világítási világítással kapcsolatos területrendezésre:

A lámpa megfelelő megválasztása és a könnyű ékezetek jó elhelyezése vizuálisan növelheti a zárt fürdőszobát. Ugyanilyen fontos a kényelmes és praktikus helyiség kialakításában, amely a lámpa fényességét, színét és árnyalatát választja.

Fényforrások megválasztása a fürdőszobában

Alapvető követelmények

A biztonságot illetően

Mivel a fürdőszoba nedvességtartalma magas, minden elektromos alkatrésznek, beleértve a világítást is, biztonságosan használható. Ennek alapján a lámpáknak feltétlenül zárt típusú lezárt zárt térben kell lenniük, ami megakadályozza a nedvesség érintkezésbe lépését (ez a képen látható példa). Ezenkívül a GOST szerint legalább fél méterrel a biztonságos távolságot kell elhelyezni a vízzel. Jobb, persze, hogy a lehető legnagyobb távolságot távolítsák el egymástól, annak érdekében, hogy biztosan megvédjék magukat. Részletesebben a nedvességgel kapcsolatos biztonsággal kapcsolatos pillanatokról tovább fogunk beszélni, amikor figyelembe veszik az IP-index szerinti termékek osztályozását.

Relatív fényerő

Egy másik fontos követelmény, hogy a helyiség megvilágításának kényelmesnek kell lennie ahhoz, hogy benne legyen. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a fürdőszobában a lányok rendszerint maszkokat készítenek, és a férfiak borotválnak, kivéve a fürdés folyamatát. Győződjön meg róla, hogy a fényforrásoknak nagy fényerőnek kell lenniük, ami a termék erejétől függ.

Javasolt lámpateljesítmény (W / m 2):

 • izzólámpa (20-30);
 • halogén lámpa (23-28);
 • LED lámpa (6-9).

Vegye figyelembe, hogy az értékek kis tartományban vannak. Az első érték ajánlott, hogy kiválassza, ha a falak díszítése világos. Sötét fürdőszobához a maximális ajánlott lámpa teljesítményt kell használni.

A tervezést illetően

Nos, az utolsó tervezési követelmény. A szoba belsejébe nem volt olcsó a műanyag árnyalat, ezért a megfelelő terméktervezést kell választani. Napjainkban számos gyönyörű lámpa van a különböző anyagok gyártásában, alakjában, színében és telepítési módjában. Előnyben kell részesítenünk azokat, akik a belsővel összhangban lesznek, és ezzel egyidejűleg nem sértik a biztonsági ajánlásokat. Gyönyörűen kiegészítik a belső térséget antik lámpák (retro), és a modern minimalista nikkelezett lámpák.

Azt is meg kell jegyezni, hogy jobb, ha előnyben részesítjük a műanyag és üvegtermékeket. A magas páratartalmú fém (pl. Bronz alatt) elkezd elszenvedni a korróziót, ami negatívan jelenik meg az élettartamuk és a megjelenésük szempontjából.

IP fokozatot

Különös figyelmet kell fordítani az IP fokára, amely felelős a termékek nedvességtől és portól való védelméért (esetünkben az első elem érdekes).

Felhívjuk figyelmét a védelem dekódolási fokára IP:

A fürdőszobai lámpatesteknek legfeljebb 44 fokosnak kell lenniük (a 2. és a 3. zónában, amelyek a képen láthatóak), de jobb, ha IP55 fokozatú termékeket választanak. A mennyezeti világításnak IP65 indexnek kell lennie (magas fröccsenés elleni védelem).

faj

A kérdés megválaszolásához: "Melyik lámpát jobb választani és vásárolni a fürdőszobában?", Először meg kell értened a típusát. A mai napig használt mennyezeti, fal- és padlóelemeket, mindegyiküket figyelembe veszi.

mennyezet

A mennyezetvilágító lámpák felelősek a fővilágításért. A leggyakrabban használt mennyezeti vízhatlan mennyezeti és folt termékek. Az első előnye az alacsony ár és a kellően magas fényerő. Ezenkívül a mennyezeti lámpák praktikusak, ezért a lámpát a falra cserélni nem nehéz.

A spotlámpák felszerelése modern, és ami a legfontosabb - egy biztonságos lehetőség. A LED-ek nagyon keveset fogyasztanak, és gyakorlatilag nem jelennek meg a mennyezeten. Gyakran használják zónás világításhoz a fürdőszobában. Például egy LED lámpa van a fürdõ felett, a második a tükör felett. A vezérlés kétgombos kapcsolóval történik. Ebben az esetben csak a szükséges helyet foglalhatja be, ha annak mérete nagy.

Felhívjuk figyelmüket is arra a tényre, hogy a modern bútorok és fürdőszobai kiegészítők nagy része - a gyártó már megvilágított fényforrásokat is - megfelelő helyeken (pl. A tükör fölé helyezett polcokon) helyezett.

Falra szerelhető

A maximális fényviszonyok eléréséhez fali vízálló lámpákat használhat. Leggyakrabban fali lámpákat és mennyezeti lámpákat telepítenek, bár egyes esetekben még egy gyertyatartót is használnak (ha a belső tér megfelelő). A falra szerelhető termékek előnye az, hogy a csatlakoztatás sokkal könnyebbé válik (a kábelek néhány eszköze egyszerűen dugja be az aljzatba). Azt is meg kell jegyezni, hogy ez a fajta szerelvény sokkal könnyebb fenntartani, mert a beépítési magasság legfeljebb 1,5 méter.

A fali lámpák fő célja a helyiségtervezés, valamint a tükörvilágítás. Ezért nincs értelme telepíteni őket egy kis helyiségbe. Javasoljuk, hogy legalább 6 m 2 -es fürdőszobát válasszon.

emelet

Ez a fajta világítás is jelen lehet, de nagyon ritkán használják. Ez annak köszönhető, hogy a termékek egy bizonyos térfogatot foglalnak el a helyiségben, ami általában már egy kicsit. A legnépszerűbb képviselők padlófényű lámpák, de amennyire lehetséges, a vízből kell elhelyezni.

Melyik a jobb?

Ha nem tudja, hogyan kell megválasztani a megfelelő lámpákat a fürdőszobában, akkor személyes ajánlásokat fogunk nyújtani Önnek:

 1. A védettség fokának IP55-nek kell lennie.
 2. Mennyezeti világítás használata spotlámpák (energiatakarékosság, vonzó megjelenés, hosszú élettartam).
 3. Ha valamilyen oknál fogva nem működik a ponttermékek használata, akkor a mennyezeti lámpák előnyben részesítik az irányított fényt. Lehetővé teszik egy bizonyos tárgy megvilágítását, például a tükör közelében lévő területet.
 4. Ha lehetséges, vásároljon 12 V-os lámpákat, mint ők biztonságban vannak az emberek számára. Az egyetlen hátrány ebben az esetben a lerakó transzformátor kötelező megvásárlása. Választhat akkumulátort akkumulátorkás lámpatesteket is, amelyek, mint a 12 voltos változat, nem jelentenek veszélyt a jelenlegi szivárgás esetén.
 5. Kedvelt árut a népszerű vállalatoktól. Az olcsó kínai termékek gyorsabban meghibásodnak, és alacsony szintű biztonságuk is van (gyenge szűkület, rossz minőségű kábelezés stb.)

Ez minden, amit meg akartam mondani, hogyan kell megválasztani a lámpákat a fürdőszobában, és hogy mi ma. Ha bármilyen kérdése van ebben a témában, kérdezze meg szakértőinket a megjegyzésekben vagy egy speciális kategória "Kérdés villanyszerelő"!

Spotlámpák a fürdőszobában

A fürdőszobában végzett javítások tervezésekor sokan szembesülnek a mesterséges világítás nehéz választékával a természetes hiányában. A különböző elektromos készülékek modern piacán egyre népszerűbbek a spotlámpák, mivel egyedülálló tulajdonságaiknak köszönhetően egyszerre több fontos funkciót is képesek ellátni, valamint megfelelnek fontos paramétereknek: tömörség, fényerő, nedvességállóság.

Mi az?

A reflektorok kis méretű készülékek (fluoreszkáló vagy halogén lámpák), amelyek különleges keretüknek köszönhetően felfüggesztett mennyezetekbe vannak szerelve, lehetővé téve, hogy elegendő fényáramlást biztosítson a fürdőszobának megvilágításához. A speciálisan felszerelt eset maximálisan védi a beépített lámpákat a nedvesség behatolásától és jelentősen csökkenti a rövidzárlat veszélyét. Ennek a kialakításnak köszönhetően ezek a források harmonikus, esztétikus megjelenést kölcsönöznek a belső térnek.

Különösen népszerű termékek több országból: Németország, Nagy-Britannia, Olaszország, Spanyolország. Ezek elsősorban halogén lámpák. A belföldi gyártók kedvelik az izzólámpákkal ellátott modelleket, amelyek a tervezésben nem sokban különböznek a költségektől.

Mit válasszon és hogyan cserélje ki?

A halogén lámpák előnyei:

 • elfogadható ár;
 • nagy fénykibocsátás;
 • folyamatos működés.

Nagy mennyiségű hő felszabadulása miatt ezeknek az eszközöknek a beszerelését csak felfüggesztett és felfüggesztett mennyezetekhez használják.

LED-minták (úgynevezett LED-ek), amelyek fénykibocsátó diódákon alapulnak.

Jelenleg ez az egyik leggyakoribb faj, amely számos előnnyel jár:

 • hosszú távú működés (akár 50 000 munkaidő);
 • nagy fényerejű hatás;
 • fehér fényt bocsátanak ki, amely kedvező hatással van a látásra;
 • alacsony energiafogyasztás.

De ezek a kétségtelen előnyök nem rejtenek el néhány hiányosságot:

 • magas költségek (4-5-szer drágábbak, mint a hasonló fényforrásokkal ellátott modellek);
 • nehéz telepítés kizárólag transzformátoron keresztül.

A hátrányok ellenére ezek a minták nagy szükségletekkel rendelkeznek, mivel mindkét szabványos izzók (E27) és más típusok (E14, az úgynevezett G4, G5, G9 kémcsövek) számos módosítással rendelkeznek.

Izzólámpák. Ez a faj is megkapta ügyfeleit, akik kedvelik az alacsony árat, a praktikumot és a könnyű használatot. A fogyasztók olyan sztereotípust használnak, amely hosszú ideig fejlesztett ki ilyen elektromos készülékeket, és egyfajta szokássá vált.

De ne felejtse el a jelenlegi kellemetlenségeket:

 • kis erőforrás;
 • rövid élettartam.

Külső jellemzők is nagyon fontosak, amikor megválasztják a lámpákat a fürdőszobában. Minden szaküzletben kiválaszthat egy modellt minden ízlés és szín számára, ami összhangban van minden belső térrel.

A fürdőszobában speciális vízálló lámpákat kell használni.

Nem minden vevő egy pillanat alatt képes lesz megkülönböztetni egy szabványos eszközt a nedvességtől. Az áruknak az IP betűkkel való különleges jelölése azt jelzi, hogy az elektromos eszköz védett a nedvességtől. És a következő számok jelzik a védettségi fokot (IP44 - véletlenszerű fröccsenés, IP55 - közvetlen érintkezés vízfolyással) - minél magasabb az IP index, annál biztonságosabb a készülék. Ilyen lámpatestekben az összekötő lyukak és az üveg és a lámpa közötti rés megbízható gumi tömítésekkel van felszerelve.

A nedvességbiztos készülékek a következők szerint készülnek:

 • teljesen le van temetve a mennyezetbe;
 • állj le;
 • a mennyezet alakja;
 • kombinálhatja a dekoratív részleteket és a színezést.

A mennyezet fölött kinyúló forrás nagyobb fényt ad, ami a lámpától a mennyezetig tükrözi.

Hogyan telepítheti a reflektorokat a következő videóban?

Lehetséges a lámpa cseréje a készülékben?

A pontvilágításhoz kétféle pincét használnak, rendszerint:

 • normál, jobb oldali szálat használva egy szabványos patronhoz. Az ilyen könnyű izzó cseréje nem lesz nehéz;
 • a G alaptípusú lámpák és annak módosításai, amelyek felszereléséhez két csap van, útmutatókat és rögzítik a berendezést. Ha ilyen aggregátumot cserél, ne használjon erőt. Amikor a csapok eltalálják a hornyot, megkülönböztető kattanás következik be, ami azt jelzi, hogy bekövetkezett a felhúzás. Ha ez nem történik meg, ne próbáljon megpróbálni, próbálkozzon újra, olyan elem húzásával, amely valószínűleg nem esett bele a horonyba.

Vannak más források is, ahol lehetetlen helyettesíteni a beépített lámpát a lámpába. Kudarc esetén meg kell változtatni a teljes világítótestet. És ehhez jobb, ha felveszi a kapcsolatot egy szakértővel az ilyen típusú telepítéssel.

faj

A hasonló elvek szerinti világító eszközök típusokba sorolhatók:

 • Telepítés útján: belső (vagy beépített) és külső (vagy felületi, egyébként foltok). Süllyesztett (a lámpához rögzítő elemekkel ellátott fém tok) minden olyan felületre szerelve, amelyen szabad hely áll rendelkezésre: függesztett vagy függesztett mennyezetek, gipszkarton szerkezetek, falak, szekrények. A LED-diódákat általában használják.

Fej fölé vagy foltra (a világítótesthez rögzített szerelőtalpra) szilárd mennyezetre vagy beton mennyezetre kell helyezni, ahol nincs lehetőség a belső modellek behelyezésére. Úgy tervezték, hogy megvilágítsa a helyiség egy adott területét, és irányított fényárammal rendelkezzen. Általában a tükörre vannak szerelve.