Legfontosabb > Tartozékok

Hogyan készítsünk világítást a fürdőszobában: hogyan lehet kombinálni a tervezést és a biztonságot

A megfelelően kialakított világítás nagyon fontos szerepet játszik a fürdőszoba kialakításában. A belsőépítészet szerves részévé válik, és a kiváló minőségű szaniterekkel együtt a szoba kényelmesebbé teszi.

A fürdõszobában a megfelelõ világítás befolyásolja a hangulatot: a reggeli élettel tölt fel, kellemes esti pihenést és felejthetetlen romantikus légkört teremt. Tisztában vagyunk a fürdő sajátosságával - magas páratartalmával. Ezt a körülményt még a villamos áramkörök telepítése előtt is figyelembe kell venni.

A biztonság alapjai

Bármilyen helyiség megvilágításához elektromos vezetékeket kell elhelyezni. Hogyan kell ezt tenni a magas páratartalom esetén? Végtére is tudjuk, hogy a víz és a villamos energia összeegyeztethetetlen. Eközben a fürdőszobát folyamatosan vízzel használják. Ezenkívül vízgőz képződik, csempe és más felületek formájában kondenzátum formájában.

A fürdőszobában lévő vízálló terminálok használata indokolt és szükségszerű, mivel ezek a biztonságot garantálják

Annak érdekében, hogy a szoba világítása biztonságos legyen, számos szabályt ismernie és alkalmazni:

 • Huzal csatlakozás. A csatlakozó dobozok nem lehetnek a fürdőszobában. Ha elkerülhetetlen a vezetékek pontosan itt történő csatlakoztatása, akkor ezt minden biztonsági előírásnak megfelelően kell elvégezni. Vízálló sorkapcsokat kell használni, és biztosítani kell a csavarok megbízható elszigetelését. Ha az ilyen egyszerű védelmi intézkedésekkel időben igénybe veszik, elkerülheti a negatív következményeket.
 • Földelés. Valamilyen oknál fogva ezt a védelmi módszert gyakran sokan elhanyagolják. De pontosan a védőföldelés biztosítja a biztonságot a fürdőszoba elektromos készülékeinek használatakor. Még a LED-eket is földelni kell.
 • Védelmi leállás. Tartalmazzon egy maradék áramot - RCD-t. Gyorsan reagál a szivárgási áramra, és ha kimutatható, akkor a hálózati feszültségmentes lesz. A készülék megóvja az áramütést. Például, ha fennáll a rövidzárlat veszélye a kimeneten, az RCD működése azonnal leállítja az áramellátást.
 • A fogyasztás differenciálása. A fürdőszobában történő bekötés nemcsak a háttérvilágítás táplálására van szükség. Ebben a szobában szükség van zónákra, például villanyborotva, hajszárító és egyéb hasonló eszközök csatlakoztatására. Lesz egy mosógép és más erős elektromos készülékek is. Fontos, hogy a teljes áramellátó rendszert részegységeinek részévé tegyük. Minden alrendszernek saját védelme van - automatikus kapcsoló.

A fürdőszoba megvilágítására számos szakember javasolja egy 12 V-os kisfeszültségű tápegység használatát. Az ilyen feszültség biztonságos ember számára még magas páratartalmú körülmények között is.

Fontos megjegyezni, hogy az adaptert (leeresztő transzformátort) a fürdőszobán kívül kell elhelyezni.

A mért áramok által okozott különbség a föld áramlását jelenti. Ez akkor fordulhat elő például, ha valaki megérinti a hibás készülék házát. Ez a szivárgás az RCD-hez van rögzítve, majd a hálózatról való azonnali lekapcsolás történik.

A földeléses spotlámpákról

Ha szinte bármilyen modern reflektorfényt vizsgál, győződjön meg róla, hogy a gyártók földelő terminállal szállították. De ezek a lámpák a vízforrásoktól távol helyezkednek el. Miért kell földelni kell? Talán ez az elővigyázatosság fölösleges lenne?

Ne korlátozza a fürdőszobában a biztonsági intézkedéseket csak a világítási rendszerben történő földelésre. Ez egy átfogó védelmi módszer, amely a helyiség minden elektromos készülékére vonatkozik.

A nedves környezet veszélyes, mert az elektromos töltések nemcsak az elektromos vezetékeken keresztül terjedhetnek, hanem a padlón keresztül is le vannak fedve kondenzátummal, nedves falak mentén és a mennyezet mentén. Jól átadják azokat a profilszerkezetek támogatásával, amelyeket felfüggesztett álmennyezet beépítéséhez használnak.

Ha figyelmen kívül hagyjuk a spotlámpák földelését, akkor amikor a fázis nedves, a töltés a profil mentén terjedhet, majd a nedvesített fal mentén. Ha valaki zuhanyozni kezd ebben a pillanatban, véletlenül a falhoz hajolhat, vagy egyszerűen hozzáérhet a test bármely részéhez. Ebben az esetben áramütést fog kapni, amely átmegy a testén, és megy a padlóra.

Lehetséges, hogy az áramütés csak csekély bizsergésnek érezhető, ami nem halálos, de még mindig kellemetlen. De teljes ütést érhetsz előre kiszámíthatatlan következményekkel. Ennek megakadályozása érdekében földelésvédelmet kell használni.

Fürdőszobai terem világítási rendszere

A fürdőszobában elhelyezett világítás nem bonyolultabb, mint más elektromos áramkörök, amelyeket a ház más területein kell elhelyezni. Főszabály szerint több lámpa és egy kapcsoló. Ezeket az eszközöket egymás között kábellel kell összekötni. Hogyan csináljunk helyesen, most megtudjuk.

Az apartman elektromos panel és a fürdőszobai csatlakozó doboz között, amely ezen a helyiségen kívül található, egy 2,5 négyzetméteres vezetéket kell elhelyezni. Ezzel a vezetékkel energiát adhat a világítási rendszerhez és az alacsony fogyasztású elektromos készülékekhez. Az üzletekhez és az erős készülékekhez, mint például a jacuzzihoz és a mosógépekhez külön vezetékre van szükség. Annak érdekében, hogy ne keveredjen össze, a vezetéknek a csatlakozó dobozba való bevitelét jelzővel kell ellátni.

Általában sok vezeték van a csatlakozódobozban. Annak érdekében, hogy ne keverjük össze őket, meg kell jelölni őket egy jelölővel.

Most kell elhelyeznie egy kábelt a kapcsoló csatlakoztatásához. A kábelt a lámpacsoportok számától függően választjuk ki, amelyet kapcsolóval lehet vezérelni.

 • egyetlen, akkor kettős drótra van szükségünk;
 • két kulcs, majd használjon hármas vezetéket;
 • három fénysort vezérel, két kétmagos, 1,5 négyzet keresztmetszetű kábelre van szüksége.

Annak érdekében, hogy a csatlakozódobozban levő vezetékek ne legyenek zavarosak, jelzővel kell ellátni őket. Minden vezetéknél meg kell adnod, hogy mely csoportok kiemelik, hogy betakarja. Például csokrok, rajongók, lámpák és így tovább.

Most a kábeleknek a világítóberendezésekhez kell vezetniük. Tegyük fel, hogy a fürdőszoba kicsi, és csak egy lámpát kell felszerelnünk a mennyezetre vagy az ajtó fölötti falra. Ezután egy vezetéket helyeznek el a csatlakozó dobozról a készülék telepítési helyére.

Ha egy vagy több spotlámpa csoportot kíván telepíteni, akkor két lehetőség van az elhelyezésükre.

 • Az első lehetőség egy soros kapcsolat. A vezeték felszabadulása az elosztó dobozról a lámpák mindegyikére történik. És ehhez a csatlakozáshoz olyan huzalok szükségesek, amilyen mértékben a lámpatesteket tervezni akarják. Az ilyen soros összeköttetés hátránya a kábelek magas fogyasztása, ha több mint tíz csatlakozási pont van. Ezenkívül a csatlakozó dobozban lévő csavar túl sok helyet vesz igénybe.
 • A második lehetőség párhuzamos kapcsolat. Ezt a beállítást a legtöbb villanyszerelő előnyben részesítheti, mivel jelentősen megmenti a munkában használt vezetéket.

A soros kapcsolat lényege a következő képet mutatja be:

Ez a videó bemutatja a párhuzamos csatlakozási módot:

Ha meg kell szerveznünk a világítást, ahol a lámpák nem egyszerre kapcsolódnak be, de egy után jobb a második lehetőség használata.

Csatlakoztatáshoz többkaros, rugalmas vezetéket használunk. Alkalmas márka PVA, SHVVP és hasonlók. A rugalmas huzal, ellentétben a monolitikus készülékkel, garantálja, hogy nem kapcsolja ki a lámpákat. Ezenkívül könnyebben rögzíthető. Minden sodrott hajlékony vezetéket forrasztani kell. A tápkábelnél védőhullámot használunk.

A SHVVP rugalmas huzalokat rézből álló többvezetékes vezetékkel szállítjuk. A vénák szigeteltek és PVC bevonattal vannak ellátva. Ez a vezeték nem ég el, és a formák nem indulnak rajta.

Ha a lámpatest kerete egy földelő csatlakozóval rendelkezik, négymagos vezetéket használnak. A terminálok hiányában - három mag. Vegyük például.

A drótdarabokat rögzíteni kell a fővárosi mennyezetre. A világítóberendezések minden egyes lyukához két vezetéknek kell lógnia: a következő lámpatesthez bejövő és kimenő. A fényforrások kényelmesen történő csatlakoztatásához a kimenetek hosszának kb. 15-20 cm-nek kell lennie, a kivezetések végeit a szigeteléstől megtisztítjuk, majd párhuzamosan párosítjuk az azonos színű drótokat szálakká.

Azokat a lyukakat, amelyekbe be kell illeszteni a spotlámpákat, a 15-20 cm-es két felengedő huzalon kell lógniuk

Ha egy szelepet földelő csatlakozó nélkül használnak, akkor két vezetéket kell használni az egyes eszközök csatlakoztatásához. Látjuk, hogy mindhárom lyukból három szál lóg. Két gombos kapcsolóval két vonalat lehet csatlakoztatni. Vegyünk egy olyan vezetéket, amely a példánkban kék színű, amely minden lámpatest számára közös. Még mindig két vezeték van - piros és zöld.

A megerősítést földelés nélkül használtuk, így miután a vezetékeket szigetelték és párosították a színekkel, ezt a képet

Ha ezek a fennmaradó két vezetékek felváltva kapcsolódnak a lámpákhoz, akkor az egyiket bekapcsolhatja. Ha a vezeték színe megváltozik a harmadik eszközön, kihagyja a kettőt, majd minden harmadik bekapcsol. Twisted, ami szabad volt, gondosan el kell szigetelni.

Ennek eredményeképpen két lámpatestcsoport kapcsolódik kettős kapcsolóhoz.

Ez a diagram világosan megmutatja, hogyan kapcsolódnak a vezetékek, amikor a különböző kapcsolókulcsokon történő bekapcsoláskor csoportos reflektorokat csatlakoztatnak

A kék vezeték, amelyhez az összes lámpa csatlakozik, egy csatlakozódobozban van csatlakoztatva a semleges vezetékhez. A fázis egy kétgombos kapcsolóval érkezik és két sorba tér. Az első műszerek az egyik kulcsról működnek, a második pedig a másikból. Ha bekapcsolja az első gombot, az első lámpák világítani fognak, amikor bekapcsolja a második gombot, a 2. lámpák. Mindkét eszköz egyszerre bekapcsolható, ha mindkét kapcsológomb be van kapcsolva.

Látszólag a fényszórók beépítését a fürdőszobában a videó megtekintésével lehet képviselni:

LED háttérvilágítású tükör

A modern világítási módszerek nagyon változatosak. Például a fürdőszobai tükrök LED-es lámpái nagyon népszerűek. A tükör díszítéséhez ilyen módon sorozatos lépéseket kell tennie.

A tükör többféle módon kiemelhető, ami különböző helyzetekben lehetővé teszi a legmegfelelőbb megvilágítás típusát.

1. lépés - anyagok vásárlása

Meg kell vásárolnia egy megfelelő színű vagy többszínű (RGB) LED-szalagot. Ha a tükör nagy, és a szalag hossza meghaladja az öt métert, speciális csatlakozókra lesz szükség a csatlakozáshoz.

Szükséges lesz a csatlakozó vezetékek és a tápegység, amelynek ereje legalább 50% -kal nagyobb, mint maga a szalag. RGB-modell esetén vásároljon vezérlőt.

2. lépés - Óvintézkedések

Mivel a tükör általában a mosogató felett helyezkedik el, és ezért közel a vízhez, a szalagnak vízállónak kell lennie. Kizárólag a gyártó által megjelölt jelölések szerint vágja le. Biztonsági okokból kapcsolót, szabályozót és tápegységet kell elhelyezni a fürdőszobán kívül.

Egyedi szalagdarabok csatlakoztatásához használjon speciális csatlakozókat. Ha a szalagot le kell rövidíteni, a vágásokat kizárólag a gyártó által ajánlott jelölések alapján szabad elvégezni.

3. lépés - a háttérvilágítás beállítása

A háttérvilágítást a tükörbe többféle módon csatolhatja. Ha az eredeti, rejtett világítást szeretné létrehozni, amely a tükör körvonalát hangsúlyozza, be kell ragasztania a kazettát belülről. Használhat alumínium alumínium profilot, amely szintén könnyű a hátsó tükörhez rögzíteni.

Nem számít, hol helyezzük el a LED-szalagot: a tükör hátulján vagy a mögött található csempe mellett ragyogóan elvégzi a funkcióját

A ragasztás előtt a felületet zsírtalanítani kell. Ellenkező esetben a háttérvilágítás nem tart sokáig. Ha a tükör hátulján nem ragaszkodhat a szalaghoz, helyezze a falra a tükör mögé. A falat, ebben az esetben is zsírtalanítani kell.

4. lépés - Csatlakoztassa a LED szalagot

A kapcsolási rajz egyszerű és egyszerű. Az összeszerelés során ne legyen komplikáció. A szalag a tápegységhez csatlakozik, amely viszont 220 V feszültséggel csatlakozik a hálózathoz. Ha a választott modell többszínű, akkor a vezérlőt a körbe is beiktatjuk. A végleges formában az alábbi képen látható.

A tükör megvilágítási sémája a LED csíkkal rendkívül egyszerű és tiszta: magában foglalja magát a szalagot, a vezérlőt, a tápegységet és az összekötő vezetékeket

Csak a háttérvilágítás bekapcsolása és annak biztosítása érdekében működik.

A LED szalagot a tükör alatti fürdőszobában lévő polcok megvilágítására használják. Hogyan kell ezt csinálni, nézd meg a videót:

Egy másik videó segít Önnek a fürdő egyszerű és látványos megvilágításában:

A példában a szalag a fürdő felső kerületén helyezkedik el. Ha a fürdőszoba alá helyezi a háttérvilágítást, létrehozhatja annak hatását, hogy szárnyaljon a padló felett.

Ez a fürdőszoba kicsi, de kiváló minőségű vízvezetékeket választanak ki, és a kád úgy tűnik, hogy a jól felépített világításnak köszönhetően a padló felett úszik.

Számos tervezési trükk

Számos olyan tervezési technika létezik, amely még a legkisebb méreteket is díszíti a fürdőszobában. További fény és hely a szobában hamis díszítőablakot nyújt. Ehhez egy ablakot ábrázoló üveges üveg mögött el kell helyezni a fényforrást. Az "ablakon kívül" nedvességálló festékek segítségével bármilyen szép megjelenésű tájat újra létrehozhat.

A hamis ablak mindig nagyon hatásosnak tűnik. Bonyolult fagyos mintákat vagy kellemes nyári tájképet ábrázolhat.

Természetesen nincs értelme, hogy mindent egyszerre használjon a fürdőszobában: különböző típusú világításokat kell kombinálni, az arányosság és a saját ízlés alapján.

Eredeti és biztonságos világítás a fürdő néhány eleméhez a hálózati csatlakozás nélkül is elvégezhető. Ebből a célból speciális eszközöket használnak - egy képernyőt és egy fénykibocsátót: megvilágítják a vízsugarakat. A víz hőmérsékletének megváltozásával a színe is változik. Ez olyan csodálatos romantikus légkört teremt, amely nem hagy semmit közömbös.

LED-es világítás a fürdőszobában

Az utóbbi években a LED világítás nemcsak ipari létesítményekben, hanem magán-, otthoni használatra is széles körben népszerûsödött. A lakás LED-es világításai mind alapvetőek, mind díszvilágításként szolgálhatnak minden szobában, de ebben a cikkben a fürdőszobáról beszélünk.

A cikk a LED-es világításról a fürdőszobában

Mi legyen a LED-es világítás a fürdőszobában?

A LED-es fürdőszobai világításnak világosnak és ellenállónak kell lennie a párás környezet és a magas hőmérséklet hatására. A megvilágító védelmi szintje az olyan negatív tényezők hatása ellen, mint a por és a víz, egyéb technikai jellemzőkkel együtt jelzi csomagolását. Általában "IP" címkével ellátva, majd két szám jelöli meg a fényforrás védettségét.

LED-es világító tükör

Dekódolás IP index:

 • Az első szám a jelölésben jelzi a készüléknek a szilárd részecskék és a por bejutásától való védettségi fokát. 0-tól 6-ig terjedő érték lehet, ahol a "0" bármely védelem hiányát jelenti, a "6" pedig teljes védelmet jelent;
 • Az IP index második számjegye jelzi a készülék vízállóságának mértékét. 0-tól 8-ig terjedő érték lehet, ahol a "0" védelem hiányát jelenti, és a "8" azt jelzi, hogy a lámpa hosszú ideig működik a víz alatt - több mint 30 percig;
 • néha a harmadik számjegy megjelenhet az IP indexben, ami a termék ütési ellenállását jelzi, amelyet joule-ban mérnek. Az ábrán a "0" és a "10" közötti tartományt jelöli, ahol a "0" a védelem hiányát jelenti, és a "10" azt jelzi, hogy ez a lámpa antivandalális, vagyis képes akár 20 J, a csípések, a repedések és a forgácsok megjelenése még kisebb mechanikai hatás után is engedélyezett.

IP index értékek értelmezése

Így a legkisebb világítótestű lámpának nem szabad kevesebbnek lennie, mint az IP 442, és a maximálisnak IP 674-nek kell lennie. A LED-es lámpák megfelelő működéséhez a fürdőszobát megfelelő szellőztető rendszerrel kell felszerelni.

LED csík a fürdőszobában

Általában a legtöbb fürdőszobában csak egy fényforrás van felszerelve, általában a mennyezet közepén vagy valamivel kevésbé erőteljes a széleken. Ezek az opciók azonban nem mindig ideálisak, mivel sötét helyeket és sarkokat hagynak ott, ahol a fény nem hatol be. Érdemes megjegyezni, hogy nincs a világítás a tükör előtt, ami gyakran megnehezíti a reggeli vagy az esti folyamatok rendezését.

A fentiek elkerülése érdekében a legmegfelelőbb és ésszerűbb a beágyazott mennyezeti világítás, vagy inkább a LED szalag választása. Ebben az esetben a fényforrás beszerelése a felfüggesztett mennyezet mögött történik, ami az egész elektromos részt elrejti. Tekintettel arra, hogy a legmodernebb fürdőszobákban rozsdamentes acélból vagy krómozott bevonatból készült szaniterek különböző részei, valamint matt felületű lapok állnak rendelkezésre, a hideg fény választása lehetővé teszi, hogy nyugodt, "tiszta" stílust kapjon.

LED fürdőszoba világítás

A LED csíkok előnyei:

 • hosszú élettartam;
 • a környezet biztonsága;
 • a szalag hajlíthatósága miatt könnyű a telepítés;
 • alacsony fűtési hőmérséklet;
 • nagy hatásfokú (magas fényáram alacsony fogyasztású).

Csatlakoztassa a LED szalagot a fürdőszobában

A LED csík csatlakoztatási rajza a 220 V hálózathoz

Hogyan csatlakoztassa a LED csíkot a fürdőszobában az áramellátással

A LED csík a fürdőszobában könnyedén összekapcsolható. A legjobb opció - tápegység kapcsoló-vezérelt szalag. A háttérvilágítás be- és kikapcsolásához kapcsolót használ. Az alábbiakban egy kis útmutató, és egy másik cikkben megvizsgáltuk, hogyan kell a tápegységet csatlakoztatni.

 1. A LED-es szalagot hagyományos hálózati kapcsolóként a 220V hálózati feszültségre csatlakoztatják.
 2. A tápegység csatlakoztatásához kövesse ezt a szabályt - az L bemenet (barna vezeték) fázisa nullától N-ig (kék vezeték).
 3. Ezután a LED-csík a tápegységhez csatlakozik. Fontos megfigyelni a polaritást: plusz plusz, mínusz mínusz.
 4. A tápegység a LED szalag közelében található. Ha a huzal több mint 7 méter, a fényerő csökken. Ha hosszabb kábelhosszra van szüksége, amikor a LED-szalagot a fürdőszobában nyomja, vastag vezetékekkel kell ellátnia. LED csík a fürdőszobában a tápegység használatával.

Dimmer használatával

Ha a LED-csík csatlakoztatásához dimmert használ, beállíthatja a háttérvilágítás fényerejét. Útmutató a LED-csík csatlakoztatásához a dimmeren keresztül.

 1. A 220V-os hálózatról a tápegység csatlakozik. Ehhez kövesse a szabály - fázist az L bemenethez 0-tól N-ig.
 2. Ezután egy dimmert csatlakoztatunk az áramellátás IN + és IN-érintkezőihez. Ebben az esetben fontos figyelembe venni a polaritást is.
 3. A polaritással ellátott LED-csík az OUT + és OUT-dimmer kapcsolókhoz van csatlakoztatva.
 4. A fürdőszoba LED-es megvilágításának beállítása a kiválasztott dimmertől függ. Ez potenciométer vagy távirányító lehet.

Videó a LED-szalag csatlakoztatásáról

Fényintenzitás beállítása

A dimmernek köszönhetően könnyen megváltoztathatja intenzitását igényeinek megfelelően. Az átmenet a fényes fénytől a pihentető, lágyabb fényig lehetővé teszi, hogy pihenjen a fürdőszobában egy kemény munkanap után. A világosabb mód lehetővé teszi, hogy könnyen és gyorsan megbirkózzon az összes eljárással reggel.

Spotlámpák

Dot led lámpa egy álmennyezetre

A legelterjedtebb fürdőszobai lámpatestek közé tartozik a süllyesztett, LED-es lámpatest, amely felfüggesztett mennyezetre van szerelve. Könnyen felszerelhetők még a városi lakások kis fürdőszobájában is.

Általában a függesztett mennyezetek állványrendszerébe épülnek, amely a legmagasabb nedvességtartalmú helyiségeknek tekinthető. Ugyanakkor ezzel a módszerrel a LED fürdőszoba világítás, akkor használja a LED csík fent leírt. Használható az erős fény igényének hiányában, ami szintén megnöveli a megtakarítást. Mindazonáltal egy dimmable LED-spotlámpát kell választania, amelyben csak a jó minőségű japán LED-ek kerülnek telepítésre.

A Dot LED-es lámpák a fürdőszobában nagy nedvességállósággal, valamint magas hőmérséklet ellenállással rendelkeznek. Általában egy ilyen fényforrást választanak a fényességhez, amely megfelel egy bizonyos teljesítményű izzólámpa fényáramának. Az alábbiakban felhívom a figyelmüket a LED-lámpák és az izzólámpák fényességének megfeleltetésére vonatkozó táblázatról, amelyre régebben megszoktuk.

Izzólámpák ledlámpáinak lámpatestje

Színhőmérséklet

A színhőmérséklet egyszerűen a LED lámpa színe. Általában a fürdőszobában semleges fehér napfény, amelynek színhőmérséklete 3500-4500 Kelvin.

Színhőmérsékleti értékek

A nappali fény a legmegfelelőbb a fürdőszobában, mert jó megvilágítást biztosít és pontosan közvetíti a tárgyak színeit. Ebben a lefedettségben a nők számára könnyebb lesz a smink alkalmazása, és a férfiak számára a borotválkozás.

Személy szerint nem szeretem a hideg színt a fürdőszobában (több mint 4500 K), mivel szigorú és üdvözlendő. A meleg színek (akár 3500 K) ideálisak barna vagy csokoládéfényű fürdőszobákhoz.

Fürdőszobai felszerelés

Nem csak a spotlámpák használhatók a fürdőszobai világításhoz. Íme néhány, a KANLUX és a Massive fürdőszoba gyártóinak lámpacsaládja.

Hány LED-es lámpa van a fürdőszobában

Számítsa ki a szükséges LED-es számot a fürdőszobában a következő módon. Általában 1 négyzetméter. A négyzetméter 25-30 W-ot jelent egy hagyományos izzólámpa (200 lumen) vagy 3-4 W LED-es lámpa erejének. Ha a fürdő 6 m2. (2mh3m), akkor megvilágítása 24 watt LED világítást igényel (6 kV.mh4vt = 24 W). Javaslom, hogy több LED lámpát telepítsen a fürdőszobában. Ebben az esetben 4 db 6 wattos LED-es lámpát telepíthet.

A szükséges számú megvilágító és teljesítményük a falfalak színétől is függ. Ha sötét hangok uralkodnak a helyiségeiben, elegendő fénymennyiség biztosítása érdekében a szükséges teljesítmény 20-30% -ának megfelelő távolságot kell felszerelni.

Hogyan kell megfelelően elhelyezni a fényeket a fürdőszobában

A fürdőszobában lévő világítás három szintből állhat:

 • a felső világítás - több, a plafonba ágyazott spotlámpát vagy LED-eket is tartalmazhat "csillagos égbolt" formájában;
 • munka világítás - itt a világítás a tükör közelében - olyan hely, ahol szépséget hozol. Itt a hagyományos 4-6 W-os LED-es lámpák a tükör felső részében lévő lámpákba illeszthetők. Jó megoldás lenne a lámpatestek rugalmas rögzítésre való felszerelése, amely lehetővé teszi a fényáram irányának beállítását;
 • alacsonyabb megvilágítás - többnyire dekoratív funkciót végez. Az ilyen megvilágítást alacsony feszültségű, egyszínű vagy többszínű LED reflektorok segítségével lehet kialakítani, amelyek a fürdőszoba lépcsőin, alsó állványain, fülkéiben és egyéb mélyedésein belül vannak elhelyezve.

Példa a fürdőszoba alsó szintjének megvilágítására

Négy páratartalmú zóna

Fő fürdőszobai páratartalom

A fentiek alapján már elmondtam, hogy egy fürdőszobai LED-es lámpának olyan minőségűnek kell lennie, mint a nedvességállóságnak, azaz olyan védelmi indexnek, amely nem alacsonyabb az IP 442-nél. De néha visszaléphet ebből a szabályból, és vegyen fel lámpákat egy alacsonyabb IP- ha azok olyan helyen vannak, ahol nincs vízveszély. Ez lehetővé teszi a világítás megvilágítását a fürdőszobában, mivel minél magasabb a lámpa biztonsági szintje, annál drágább.

A fürdőszobában négy páratartalom van:

 1. Az első zóna a legnagyobb nedvesség felhalmozódás helyszíne. A fürdő, a mosdókagyló és a zuhanytálca közelében található. Itt megengedett 12 V-os LED-es eszközök telepítése legalább IP 674 védelmi indexrel;
 2. A második zónát a nedvesség kevesebb felhalmozódása jellemzi. Ez magában foglalja a mennyezet és falak egy részét a fürdőszoba tál fölött, ahol nem csak a fröcskölhet, hanem a teljes vízfolyások is. Ez alkalmas 24 V-os vezetékekre, IP 452 és újabb;
 3. A harmadik nedvességtartomány a mosdó vagy a fürdő szélétől 50 cm-re kezdődik. Itt jobb az olyan eszközök telepítése, amelyek védelmi szintje lehetővé teszi a vízcseppek leesését - az IP 242-től;
 4. A negyedik zóna nem található közelebb 3 m-re a mosdótól vagy a fürdőtől. Itt a LED-es lámpát gőz vagy kondenzáció fenyegeti. Ebben a zónában elegendő lesz az IP 011 és annál magasabb indexű lámpák felszerelése.

Egyéb fürdőszobai világítási források

A LED szalag mellett, amely könnyen használható bármely helyiségben, választhat falra szerelhető LED-es lámpákat vagy LED mennyezeti lámpákat a fürdőszobájához. A helyszíntől és a fényáramtól függően bizonyos hangulatot hozhat létre. Ez a választás azonban nem korlátozott.

Használja a fürdőszobában süllyesztett lámpatesteket

A süllyesztett mennyezeti lámpák, a szellőztető rendszerekhez csatlakoztatott LED-lámpák, valamint a fürdőszobában lévő bútorokba ágyazott LED-fényforrások használhatók. Például a polcok és a szekrények belsejében lévő fények vagy az irányított fények tükrözik.

Egyetértek azzal, hogy a különleges világítás, amely csak a tükör felett található a fürdőszobában vagy a mosogató fölött, lehetővé teszi, hogy egy nő csinálja a reggeli sminkjét, és haját sokkal könnyebbé tegye, és hagyja, hogy az ember borotválkozzon.

Ha tovább akarsz menni, és választani valami teljesen modernet a LED-es világításra a lakás fontos része, akkor a LED-termékek piacán a legfrissebb újítások meglehetősen innovatív megoldásokat kínálnak mind a világítás, mind a tervezés terén.

Világító zuhanyfejek

A gyártók egyelőre még LED-világítást is kínálnak fürdőkád vagy zuhanyozás, mosogató vagy zuhanycsapágy és csaptelepek számára. Az ilyen világítás beszerelésekor elképesztő hatás érhető el, különösen akkor, ha különböző színeket használ. A bekapcsoláskor legfeljebb nyolc különböző színű vizet választhat ki, melyet a fúvókából kap. Ebben az esetben a csapból érkező víz különböző árnyalatokat is tartalmaz, ami rendkívül szokatlannak tűnik. Előre is kiválaszthat egy adott színű fürdőt, hogy egy bizonyos hangulatot vagy színösszetételt alkosson.

Ezért, ha valóban úgy döntöttél, hogy korszerűsíted otthonodat, akkor el kell kezdened a szobákból, ahol sok időt töltesz minden nap.

Tippek a LED-es világítás tervezéséhez a fürdőszobában

Íme néhány tipp a fürdőszoba díszítéséről:

 • A lámpa kiválasztása a fürdőszobában nem szabad olyan modelleket vásárolnia, amelyek esetében színes üveg vagy műanyag készült. Úgy gondolom, a legsikeresebb megoldás egy zárt típusú, matt vagy átlátszó lámpa lesz;
 • A lámpa kiválasztásánál figyelembe kell venni a fürdőszoba díszítésének stílusát. Például, ha a fürdőszoba designja a klasszikus változatban készült, akkor nincs szükség magas színvonalú lámpák beépítésére;
 • A modern stílusban készült fürdőszoba gyönyörű megvilágítókat fog látni, tiszta vonalakkal ellátott geometrikus formák formájában. Általában krómozott műanyagból vagy fémből készültek;
 • A klasszikus belsőben jobb a kis lámpák használata felesleges részletek és díszítőelemek nélkül. Az ilyen üvegek lehetnek átlátszóak és színezett üvegek;
 • A fürdőszobai világítótest méreteit a helyiség és a mennyezet magassága alapján kell kiválasztani. Széles, nagy, felfüggesztett csillárok nem alkalmasak kis mennyezetű, alacsony mennyezetű szobákhoz.

Hogyan szereljük fel a lámpákat a fürdőszobában?

A rögzítés módjától függően a fürdőszoba világítása háromféleképpen oszlik meg:

 • Felfelé - felszerelhető mind a mennyezetre, mind a fürdőszoba falaira. Az ilyen eszközöknek van egy műanyag vagy fém alapja, amelyben vannak lyukak a beszereléshez;
 • Felfüggesztett - egylámpaú lámpák vagy több lámpacsarnok, amelyek a mennyezet közepén elhelyezett speciális fémhorgóra vannak felszerelve. A fürdőszobákban szokásos apartmanokban ezeket a fényforrásokat nagyon ritkán használják, de egy nagy fürdőszobában lévő magánházban nagyon látványosak lehetnek;
 • Süllyesztett - spotlámpák, amiket fent tárgyaltunk. A felfüggesztett mennyezet aljához fémkapcsokkal vannak rögzítve, míg a mennyezeti mennyezetnek legalább 7 cm-nek kell lennie a LED lámpatest számára.

A harmadik típusú fixture egyszerűen telepítve van. Leggyakrabban a modern fürdőszobákban használják, mivel elegendő mennyiségű fényt biztosít és harmonikusan keveredik ebbe a szobába.

Fotó LED világítás a fürdőszobában

A fürdőszobában található LED szalag segítségével gyönyörű kékeszöld vagy zöld színt hozhat létre. Ideális azok számára, akik pihenni és áztatni a meleg vizet.

Fürdőszoba led szalagos fényben

Vannak, akik inkább a lila világítást választják a fürdőszobában. Itt a legfontosabb dolog nem túlzás a fényáram intenzitásával, hiszen a sötét lilás szín egy nyomasztó hatással van a pszichére.

Lila fürdőszoba világítás

A tervezők gyakran gyakorolják az egyes területek vagy fürdőszobák különböző színekben történő kiemelését. Ez lehetővé teszi, hogy hangsúlyozzák jelenlétüket a szoba belsejében.

Egyedi fürdőszobai bútorok LED-es világítása

Nagyon érdekes a fürdőszobai mennyezet LED-es világítása. A szoba felső részében a LED csíkot egy speciális fém profilra helyezzük.

LED-es világítás a fürdőszobában a mennyezet körvonala mentén

A fémprofil ebben az esetben nemcsak a kiváló minőségű ragasztószalagot teszi lehetővé, hanem a radiátor szerepe a LED-ek számára is.

A LED mennyezeti világításról a fürdőszobában

LED világítás és fürdőszoba világítás

A LED-es lámpák a legelterjedtebbek a világítás rendezésére. Ezek a termékek különös jelentőséggel bírtak funkcionalitásuk, biztonságuk és széles választékuk miatt. Ezenkívül a hagyományos világítási eszközök mellett a LED világítás biztonságosabb, tartósabb és a felhasználók számára a stílus és a design szempontjából nagyszerű lehetőségeket nyit meg.

Előnye és hátránya

A LED lámpák növekvő népszerűséget élveznek, más mesterséges fényforrást. És a fürdőszobában való alkalmazás szinte pótolhatatlan a termék pozitív jellemzői miatt.

A LED-es világítás legfontosabb előnye a hatékonyság. Nagy fényteljesítmény mellett kis energiafogyasztás (120 Lm / W, míg az izzólámpa 10-24 Lm / W-t képes termelni). És mivel szinte nincs ablak a természetes fényhez való hozzáféréssel a fürdőszobában, a mesterséges világítás minősége vezető szerepet játszik.

Magas páratartalom esetén az elektromos berendezések biztonsága fontos. Mivel a LED-es lámpa 12 vagy 24 V feszültség alatt működik, akkor is, ha esetleg érintkezésbe kerül a sérült vezetékekkel vagy a lámpával, nem okoz kárt a testben.

Ezek a termékek hosszú élettartamban különböznek egymástól, ami több mint 50-szer annyit jelent, mint a lámpák. A hozzávetőleges számítások azt mutatják, hogy a beépített fény folyamatos használat mellett körülbelül 8 évig tart.

Ez gyakorlatilag kiküszöböli a törés lehetőségét és a csere szükségességét. Ami nem mindig lehetséges, ha a világítási pontok nehezen elérhető helyen találhatók, vagy oly módon vannak felszerelve, hogy a helyükre cseréljenek, bármely szerkezet épségét el kell pusztítani.

Világító csillárok a LED lámpával állíthatók, világosabbá vagy elnémítva. Ez a tulajdonság keresett az átlagos fogyasztó számára, mert néha romantikus szürkületet szeretne létrehozni, vagy csak hagyja a szemét egy hosszú nap után a számítógép monitorán.

A LED fürdőszoba világításának nagy előnye az alacsony hőmérséklet a munka során. Vagy inkább annak hiánya, mert a lámpákat nem melegítik.

A LED-es világítóberendezések népszerűsége a tervezési megoldások, a színspektrumok és a különböző működési módok széles köre miatt. És ma már aktívan készülnek az ilyen lámpákkal ellátott, teljes körű mennyezeti és fali lámpák.

A hátrányok elsősorban a termék magas költségeinek kell lennie. Bár a hosszú élettartam miatt ez hosszú távú megtakarítás.

Néhány felhasználó megjegyzi, hogy a diódás megvilágítás alatt hosszú tartózkodási idő alatt a szemnyomok törzsei vannak. A lámpák fáradtságot és stresszt okoznak. De ez a hátrány elveszíti relevanciáját, még akkor is, ha a LED-eket a fürdőszobában fő világításként használják. A szoba ebben a szobában korlátozott egy kis időkerettel.

A LED-es termékek nem tolerálják a 100 ° C feletti hőmérsékletet, így a fürdőkben és a szaunákban való felhasználása nem kivitelezhető.

Három fő csoportja van a LED-es lámpák fajtáinak, amelyek közül az első tartalmazza a pontvilágítást. Az ilyen irányíthatóságú termékek a felületre vágódnak, és fényes, szuper erős lámpát tartalmaznak diffúz lencsével.

A spotlámpák az egész csoportot az elektromos lánc mentén szerelik fel, és különféle kiegészítő funkciókkal látják el őket: multi-mode (egyszerre, két, csoportos vagy összes pont bekapcsolása), dimming (fényerőszabályozás), reflektorszög-szabályozás (könnyen változtathatja a fényáram irányát).

A LED LED csík egy tartólemez, amelyet átlátszó, rugalmas ház véd, amelyen kicsi és fényes lámpák helyezkednek el. A lehetőségek sokak. A termékek különböznek egymástól a LED-es lámpa erejével, a tiszta paletta és a különböző árnyalatok színmódjaival.

A szalag hátoldala ragasztóréteget tartalmaz, ami megkönnyíti, gyorsul és függetleníti a többi építési folyamatot. A termékeket a mérő, a tápegységgel és a vezérlőpanellel értékesíti.

Figyelembe véve a LED-es világítóeszközök növekvő népszerűségét, a gyártók elkezdték gyártani a felső, mennyezeti, fal- és padlólámpákat, amelyek alapvetően diódás fényforrással rendelkeznek. Most bárki megvásárolhat mennyezeti csillárokat, vagy a régi design lámpáját gazdaságos lámpákkal.

Kiválasztási kritériumok

Amikor kiválasztja a fürdőszobai lámpákat, világosan meg kell értenie, hogy milyen fényerőt választani, hogyan kell kiválasztani a nedvesség elleni védelem osztályát, és milyen típusú terméket használjon, hogy elkerülje a teljes vonal globális cseréjét a jövőben.

Az alacsony feszültségű termékek nem veszélyesek az emberi test számára, de figyelmet kell fordítani a nedvesség elleni védelem mutatójára. Ez nagy jelentőséggel bír a lámpák magas költsége miatt. A nedvességnek való kitettség az egész szerkezetet használhatatlanná teheti.

Színhőmérséklet

Világos fehér színhőmérséklet (hideg fehérség) vagy tiszta nappali fény a legjobb a fürdőszobában. Az első a hangulat emelésére szolgál, és reggel feltöltődik, 5300-6500 K körüli tartományban. A második szinte semleges a szem számára, míg elég fényes a smink alkalmazására. A napfény hatótávolsága 4000-5000 K.

Az alacsonyabb árak a meleg színhőmérsékletre vonatkoznak, és alkalmasabbak nappali és hálószobák számára.

Pulzáció és sugárzás iránya

Minden fényforrásnak saját pulzációs százalékos aránya van. A LED lámpák gyártói azt állítják, hogy termékeiknek nincs ilyen tulajdonságuk. De a gyakorlatban kiderült, hogy olcsó, alacsony minőségű tápegységeket használnak.

Izzólámpák, fluoreszkáló fényforrások, lámpák, világítás, melyeket LED lámpák biztosítanak - mindegyik a szemük retináját saját módján befolyásolja.

Azonban, ellentétben az ellenpárjaival, a kis LED-es lámpa kisugárzással nagy fényerőt biztosít egyetlen fénysugárral, ami káros a szemre. Ezért fontos, hogy a fényforrást úgy szereljük fel, hogy egy adott szögben legyen az ember tekintetének iránya.

A szoba megvilágításának minősége

Még akkor is, ha rövid időn belül beltérben tartózkodik, az ember a rossz fényviszonyokra reagálhat pszichés állapotának romlása esetén. Ezért gondosan mérlegelni kell a belső kialakítást a fürdő fő és kiegészítő világításával.

Mivel a fény legfontosabb forrása a mennyezetre szerelt fényszóróként szolgálhat a kerület körül, vagy egy adott lépéssel az egész terület felett. Ráadásul egy falra szerelhető LED lámpatestet és ragasztott szalagot használhat a vízvezeték alatt.

Nedvességvédelem

A magas páratartalmú helyiségben különös gonddal kell elhelyezni az elektromos világítási rendszereket, mert nagy a sérülések és a berendezések meghibásodása.

A vízálló fürdőszobai lámpák európai szabványoknak megfelelően vannak címkézve. Az IP címkével ellátott víz behatolása ellen védelmet nyújtanak, amely meghatározza, hogy hol használható a termék.

A fürdőszoba konvencionálisan 4 zónára oszlik:

 1. A fürdőkád és a zuhanytálca térrésze 100% -os páratartalomnak felel meg, és csak a kisfeszültségű (12 V) IP 67 jelzéssel ellátott termékek telepítését teszi lehetővé - teljes vízszigetelés és víz alatti állandó tartózkodás.
 2. A fürdõ feletti, 225 cm-es jelzésû fal a második övezethez tartozik. Folyadékot, gőz- és vízsugarat folyamatosan érint. Az IP 45 fokozatú kisfeszültségű készülékek telepítése megengedett.
 3. A harmadik zóna a második körüli területet elfoglalja és 60 cm-es szélességet foglal el. A vízsugarak nem érnek el itt, azonban a gőz és a fröccsenő víz könnyen elérhet. Beépített felület és beágyazott eszközök IP 24 jelöléssel.
 4. A negyedik zónában van a legnagyobb biztonság. A felület csak gőzzel van kitéve, így a nedvesség elleni védelemre nincsenek korlátozások.

Hány LED-es lámpa van

A szükséges ismeretek nélkül nehéz kiszámolni, hogy hány pontot kell vásárolni a fürdőszobában ahhoz, hogy kiváló minőségű világítást biztosítsanak.

Ebben az ügyben a megvilágítás szabványaira kell támaszkodnia 50 luxban. Szükséges, hogy a pontszerű kialakítású eszközök teljesítményét egyedileg és hány lakosztályban adja ki. Az ilyen egyszerű számítások után mindennek csak a rendszer elrendezésére kell gondolni.

Telepítési szabályok

A LED-es berendezések beszerelését a tervezési szakaszban kell megvizsgálni, hogy ne csak a kiváló minőségű és kiváló minőségű világítást biztosítsák, hanem a fürdőszoba belsejébe is harmonikusan illeszkedjenek.

Ha a fő fényforrásról beszélünk, azt a felületek befejező munkálatai előtt kell felszerelni. Összefoglalva a gipszkarton vagy a felfüggesztett lemezek mennyezetének beépítése során végrehajtott kommunikációs rendszereket. Ha további konstrukciók nincsenek előirányozva, át kell törni a hornyokat, és csak utána kell végezni.

Különös figyelmet fordítanak a világítás telepítésére a feszített mennyezet behelyezése előtt. A web rögzítésének folyamatában előre nem látható helyzetek lehetnek. Annak érdekében, hogy megakadályozza őket, tanácsos szakemberhez fordulni.

Az eszközrendszer fontos pillanata az, hogy minden fényforrás párhuzamosan kapcsolódik a tápegységhez, nem pedig sorozatban. Egy elem meghibásodása esetén a többiek továbbra is ellátják feladataikat. A készülék és a lámpák teljesítménye nem esik egybe, de 25% -kal meghaladja a lámpák fogyasztását, így az eszköz nem képes a lehetőségeinek határain belül működni.

A helyzet egyszerűbb a LED szalag beszerelésével. A világítási csík bármely felülethez van rögzítve. Ugyanakkor a villanyszerelők speciális fémprofillálást javasolnak, ami kompenzálja az elemek túlmelegedését.

Nem szokott hosszú pengéket használni, 5 méteres darabokat kell rögzíteni. Hosszú megvilágítási szalagok elrendezésekor a csatlakozás, mint a spotlámpa esetében, párhuzamosan történik.

következtetés

Figyelembe véve a pozitív és negatív oldalakat, világossá válik, hogy a világítás világításának legjobb módja a fürdőszobában elhelyezett LED-világítás. Még ha valaki fél a termék magas árától, meg kell jegyezni, hogy a lámpák cseréjét és magát a rendszert nem kell az elkövetkezendő 8 évben végrehajtani. Inkább a tulajdonosok kezdenek újratervezni, mint legalább egy elemet égetni.

LED-es világítás a fürdőszobában


Ha 15 évvel ezelőtt a fürdőszobai megvilágítást egy izzólámpa biztosítja, amely egyedül ég az ajtó fölött, akkor ma ma már bármilyen ízlésre és színre megvilágítást nyerhet anélkül, hogy a képzeletedet korlátoznád.

Nézzük meg közelebbről, hogy milyen LED-es lámpatest jobb választani a fürdőszobai világításhoz, és beszélni a LED-es dekoratív világítás eszközéről is - vessünk egy pillantást a beillesztési sémákra és a fürdőszoba díszvilágításának példáira.


LED világítás

Ma a világítóeszközhöz a következő típusú lámpák használhatók:

 • izzólámpák;
 • fluoreszkáló energiatakarékos lámpák;
 • halogén lámpák;
 • LED lámpák.


Mindegyiküknek vannak előnyei és hátrányai. Így például egyetlen lámpatest sem hasonlítható össze az izzólámpával. Annak ellenére, hogy az izzólámpák sokkal olcsóbbak, több villamos energiát fogyasztanak, mint az összes többi lámpa.

 • nagyon hosszú (legfeljebb 12 éves) élettartam;
 • nagy fényerejű, kis fogyasztású (körülbelül ugyanakkora fényerősség, 10-szer kisebb fogyasztásnál, mint az izzólámpaé);
 • biztonságosak a környezet számára, mert nem tartalmaznak káros vegyi anyagokat;
 • kompakt és könnyen telepíthető;
 • nagyon alacsony a fűtési hőmérséklete.


Amint látja, sok előnye van. Azt is hozzá lehet adni, hogy egy ilyen lámpa akkor is működik, ha az üveglökete megtörik. Az üveg csak díszítő funkcióval rendelkezik, és a megvilágítást félvezető LED-ek biztosítják, amelyek az üveghüvely sérülése esetén is ragyognak.

A LED lámpájának eszköze az alábbi:


Süllyesztett LED álmennyezet

A felfüggesztett mennyezetek megjelenésével lehetővé vált a fürdőszoba belsejének gyönyörű díszítése beépített fényekkel. Az ilyen lámpák rendkívül esztétikusnak tűnnek, mind a feszített mennyezetekben, mind pedig a PVC panelekből készült tetőablakokban vagy mennyezetekben.


Hány LED-es lámpa van szüksége?

Ha már eldöntötte a lámpatípusok típusát és kiválasztotta a megfelelő szerelési megoldásokat, közvetlenül a LED-foltok megvásárlására és telepítésére irányulhat.


LED dekoratív fények

Az általános általános világítás mellett a dekoratív világítást egyre inkább használják ma, ami lehetővé teszi, hogy a szoba tökéletesen fantasztikus megjelenést kölcsönözzen és csodálatos légkört teremt.


A LED dekoratív megvilágítás általában kereskedelmi forgalomban kapható, különböző színű szalagokból áll.

A LED-csík és a 220 V-os hálózati csatlakozás vázlatos rajza az alábbi:

Ha a LED csík fényerejének beállítására van szüksége, akkor használjon egy speciális szabályozót, amelyet dimmernek neveznek. A dimmer csatlakoztatva van a tápegységhez, és a LED-szalag már csatlakoztatva van.

Videó, hogyan csatlakoztassa a LED-szalagot a vezérlőhöz és a tápegységhez, az alább olvasható:


Photo LED világítás a fürdőszobában

Leggyakrabban a LED-szalagokat dekoratív megvilágításhoz használják, amely kékes és zöld fényt biztosít, nyugtatóan az idegrendszerre hat, és lehetővé teszi a pihenést.


A szoba kontúrja mentén világító mennyezet nagyon szépnek tűnik.


Ha önmagában nem tud érdekes megoldást találni, vegye fel a kapcsolatot a szakemberekkel, akik az Ön portfoliójában elérhető legérdekesebb lehetőségeket kínálják Önnek.

Hogyan lehet megszervezni a világítást a fürdőszobában?

A fürdőszoba egy szoba a házban, amelyben a világítás világos és biztonságos. Ebben a szobában az elektromos világítóberendezések működésének feltételei összetettek - páratartalom és hőmérsékletváltozás. A fürdőszobában való világítás gondos megközelítést igényel az elhelyezés, a tájékozódás, a források száma, például a lámpák és lámpák tekintetében.

követelmények

A WC-vel vagy különálló WC-vel ellátott fürdőszoba nagy nedvességtartalmú területekhez tartozik. Ezért a világítótestek kiválasztásakor és telepítésénél ügyelni kell a használatuk biztonságosságának biztosítására.

Fontos! A fürdőszobában való világítás, a típusától függetlenül, a lehető legközelebb szeretne a természeteshez.

A kiválasztáshoz és a telepítéshez szükséges követelmények:

 1. A kábelezés el van rejtve.
 2. A csatlakozódoboz és a kapcsolók a helyiségen kívül vannak felszerelve - a GOST követelménye.
 3. Az elektromos készülékek védettségi szintje az IP 44-ből. A fürdőszobában lévő szerelvények beszerelésekor ez a paraméter IP 67.
 4. A kábelek csatlakoztatásához jobb a lezárt terminálok használata.
 5. Nyitott huzalozáshoz hullámos csöveket vagy speciális dobozokat kell használni a falhoz.
 6. Egy világító eszköz nélkülözhetetlen. Legalább egy lámpa van a tükör közelében, más helyeken a falon.
 7. A kimenetet a daruról legalább 2,5 m távolságban kell elhelyezni. Ha a készülék nedvességvédelemmel van ellátva, akkor ez a távolság 60 cm-re csökken.
 8. Lehetetlenné válik a hosszabbító zsinór használata (hordozás), jobb, ha a fürdőszobában használható háztartási készülékeknél mindenhol kisebb távolságot helyezhet el.

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a lámpák számát és erejét a tervezési ötlet, a felhasznált felület, a szín és a helyiség mérete alapján kell kiválasztani.

Fontos kiemelni az összes funkcionális területet.

Nedvességzónák

Vannak olyan követelmények, amelyek a világítóberendezés megválasztására vonatkoznak, a fürdőszoba elhelyezése alapján. A nedvességtartományok osztályoznak. Pontosabban:

 • Első vagy magas páratartalmú helyek. Itt víz áramlik, nagy a gőz koncentrációja. Az ilyen helyek a fürdőszoba közelében vannak, a zuhany alatt. A 12 V-os, izzólámpák, IP 674 védelmi indexű világítótestek használata megengedett.
 • A második. A mosdók közelében lévő parcellák, valamint azok, amelyek a fürdőszobához szomszédosak. A cseppecskék vagy a gőz formájában keletkező nedvesség veszélye áll fenn. A lámpa teljesítménye - 24 W-ig, világítási védelmi index - IP 425.
 • Harmadik. Legalább 50 cm-re a mosogató szélétől, fürdőszoba. A világítótestek bármilyen teljesítményűek, a világítóberendezés védelme IP 242, amely elegendőnek tekinthető.
 • A negyedik. Ez magában foglalja az összes többi helyet. A nedvesség gőz vagy kondenzátum formájában történik.
a tartalomhoz ↑

A lámpák típusai, azok előnyei és hátrányai

Világítóeszközök, amelyeket a fürdőszobában használnak, különböző típusú lámpák telepítésére. Minden ma használt fényforrásnak saját tulajdonságai és alkalmazási sajátosságai vannak, és ezt figyelembe kell venni, amikor ezeket a helyiségeket választják.

Izzólámpa

Az Ilyich lámpa olcsó, minden boltban elérhető, de a fürdő nem a legjobb megoldás. Nem szereti a páratartalmat, ezért fennáll annak a kockázata, hogy felrobban, ha nedvesség jut a fűtött lámpához. Élettartama alig haladja meg az 1000 órát. Az ilyen lámpák nagyon forróak, miközben gyenge fényáramot hoznak létre. Nagyon nemkívánatos műanyag és szövet árnyalatokkal történő használata. Az első esetben fennáll annak a veszélye, hogy a burkolat megolvad, a másodikban pedig meggyullad. A hiányosságok ellenére olcsósága még mindig vonzza a vásárlókat.

Fontos! Az izzólámpa a leginkább "váladékos". Sok energiát fogyaszt.

Halogén lámpa

Az ilyen izzókat gyakran foltokban használják. Fénykibocsátásuk sokszor nagyobb, mint az előző verzió, kevésbé melegítenek, és többet szolgálnak. Az értékesítés során olyan típusú lámpák találhatók, amelyeket 220 vagy 12 V feszültségre terveztek. A második esetben transzformátor beszerelése szükséges.

A halogén lámpák halogénlámpák használatának lehetősége

Fénycsövek

Ezek a modern energiatakarékos lámpák hatalmas fényáramot biztosítanak, miközben tökéletesen megmutatkoztak, amikor bármilyen körülmények között használják, beleértve a nedves fürdőszobát is. Élettartamuk kiszámításra kerül, feltéve, hogy stabil feszültség jelenik meg a hálózatban.

Kiderül, hogy megtalálja a különböző árnyalatú lámpák modelljeit, amelyek segítenek eredeti fényhatások létrehozásában. Vannak különböző változatok is: lineáris és kompakt lámpák, amelyek különböző megvilágítási területet fednek le. Minden típusú lámpa csendesen működik.

A velük felmerülő problémák - a felbujtás szükségessége. Kb. 2 percet vesz igénybe. Nem szeretik csökkenteni a hőmérsékletet. Használatuk során nem szabad megfeledkezni arról, hogy az égetett vagy sérült fénycsövet nem szabad a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni - speciális hulladékkezelést igényel.

LED izzók

A LED-es lámpák a legolcsóbbak, amiket ma vásárolhat. Élettartamuk meghaladja az 50 ezer órát. A lámpákat szabványos alapra lehet csavarozni, így bármilyen más fényforrással helyettesítheti őket. Az előnyök közül:

 • Ökológiai biztonság.
 • Kiváló minőségű fénykibocsátás.
 • Minimális energiafogyasztás.

A hátrányokat magas árnak nevezik, ráadásul nem minden esetben teszik ki a bejelentett élettartamot, mivel a hálózati feszültség csökken, és az állandó "csörgő" nagyon negatív hatású.

A LED-szalagfények vagy különleges fények használata, amelyek elemei diódák, szintén nagyon jó. Segítségükkel eredeti megvilágítási effekteket hozhatunk létre, gyakran a szalagot használjuk a fürdőszobában lévő bútorok felhordására, a tükör felgyújtására, a szárító bútorok érzésére, amikor alul helyezünk rá. Szinte minden szalagra szükség van egy további átalakító csatlakoztatására, mivel az üzemi feszültsége 12 V.

LED háttérvilágítással

Hogyan lehet kiszámítani a szükséges lámpák teljesítményét?

A lámpák teljesítményének kiszámítása attól függ, mennyire kényelmes a helyiségben való tartózkodás és az összes eljárás elvégzésének kényelme. Emellett a lámpateljesítmény helytelen megválasztása a látás romlásához és az idegrendszer működéséhez is vezethet.

Gyakran a lámpa teljesítményének megválasztásakor gyakran a Wattra, azaz az áramfogyasztásra figyelnek. Ez fontos mutató, de nem a fő. A legfontosabb jelző a fényáram.

A fürdőszoba és a fürdőszoba világításra vonatkozó követelményei - 200 lumen / négyzetméter. m a különböző lámpáknál ez a mutató megfelel:

 1. Glow - 25 W - 200 Lm, 100 W - 1350 Lm.
 2. Halogén - 42 W - 625 Lm, 70 W - 1170 Lm.
 3. Fénycső - 40 W - 2000 Lm.
 4. LED - 40 W - 6000 Lm.
A könnyű fürdő kevesebb mesterséges fényforrást igényel.

A szoba fénysugárának kiszámításánál figyelembe kell venni:

 • A szoba mérete.
 • A befejeződés során használt anyagok színe és fényvisszaverő képessége.
 • Mennyezeti magasság.
 • Bútorok elrendezése.
a tartalomhoz ↑

A lámpák száma és típusuk

A szükséges számú lámpa kiszámítása a helyiség területére esik. Tehát, ha kicsi - akár 5 négyzetméter, akkor egy központi fény és 2-3 további lámpa elég a falakon.

Fontos! A további világításhoz mosdóterület, tükrök szükségesek. Ebben az esetben a reggeli eljárások a lehető legegyszerűbbek lesznek.

A tágas fürdőkhöz zónás világítást igényel. Ez nemcsak kényelmes tartózkodást jelent a szobában, hanem kiemeli bizonyos funkcionális területek kiemelését, kiemeli a konfigurációt stb. A befejező munkálatok megkezdése előtt el kell döntenie a világítótestek számát és típusát. Ebben az esetben a kábelezést a követelményeknek megfelelően lehet elvégezni.

Ami a lámpa típusát illeti, akkor ezt figyelmeztetni kell. Az eszközök osztályozása meglehetősen változatos. Az első a helyszín típusát érinti a felületen. Opciók: nyílt típus, beépített. Az utóbbi lehetőség a kisebb helyiségek számára előnyös.

Spotlámpák a tükör felett

 1. Mennyezet. Klasszikus modellek, amelyek könnyen illeszthetők bármilyen belső kialakításba. Minden fürdőszobában legalább egy ilyen lámpát kell biztosítani. Ez lesz a középpont.
 2. Falra szerelhető. Feladatuk az egyes zónák kiemelése. Amint már említettük, tükörre, mosogatóra van szükség.
 3. Emeleten. Gyakran dekoratív funkciót hajtanak végre, ennek köszönhetően a belső tér különösen eredetivé válik. Az egyes modellek vizuálisan bővíthetik a teret.

Mindegyik opció alkalmazható működő, dekoratív, irányított vagy általános világításként.

Telepítési jellemzők

A világítótest típusától függően saját telepítési jellemzőkkel rendelkeznek, ezeket figyelembe kell venni. A telepítés jellemzőitől függetlenül a csatlakozás csak a megszakítók megszakítóinak kikapcsolása és a vezetékek feszültségének hiányának ellenőrzése után történik.

A fő mennyezetre

A helyiség középpontjában való elhelyezéshez, vagyis a fő megvilágításhoz, gömb alakú mennyezeti lámpák és modelllapok használják. A beton mennyezetre való szereléshez használjon megfelelő méretű vasalót, dugót. Vagyis képesek ellenállni a világítóeszköz súlyának. Ha a mennyezet fából készült, akkor a fa csavarjai segítenek a telepítés folyamatában.

Fontos! Az ilyen világítóberendezésekhez nem szükséges kiegészítő segédeszközök felszerelése. Leggyakrabban az alapjukat közvetlenül a mennyezetre csavarják.

A gipszkarton mennyezetén

A fürdőszobában a nedvességálló gipszkarton gyakran álmennyezetként használható, a felfüggesztett mennyezet pedig tökéletesen sima. Gyakran fel van szerelve spotlámpák. A vezetékeket mindaddig meg kell tenni, amíg a lapok fel nem forognak és nem lesznek készek. A kényelmes csatlakoztatáshoz a "pont" csatlakoztatásához szükséges vezetékek hossza legalább 20 cm legyen, a lámpák lyukakat a speciális fúvókánál kell levágni a fúrógépen.

A helyszínen beépített szerelvények beépítésének folyamata:

 1. Először ki kell kapcsolnia, és ellenőrizze a feszültség hiányát.
 2. Csatlakoztassa a lámpatestet a kábel csatlakozóihoz.
 3. Helyezze be a testét a korábban előkészített lyukba, tartva a reteszt.
 4. Csavarja be a lámpát.

Ha a felszerelés a felső világítás, akkor ez a folyamat még könnyebb. Egy előre elkészített rúdra szerelik fel, majd a vezetékek csatlakoznak és a lámpát csavarják.

Ha a mennyezeti csillár lámpatestként van kiválasztva, akkor a beszerelési folyamat hasonló, de a kötőelemeket előzetesen fel kell készíteni. Ez lehet horog vagy jelzálog a konzol alatt. A csillár közvetlenül egy gipszkarton lapra történő felszerelése nem lehetséges, mert nem képes ellenállni a súlyának.

A feszített mennyezeten

Talán a legnehezebb a rögzítési plafon szerelési folyamata, mert a feszített vásznat könnyedén károsítja a tétlen akciók. Fontos emlékezni az ilyen pillanatokra:

 • Fontolja meg a lámpák elhelyezését és számát a vászon felszereléséig.
 • A kábelezés során az összes lámpatest alatt szigetelje le a kábelt és emelje fel, hogy ne érje el a film jövőbeli felső határát.
 • A kötőelemekhez bármilyen beágyazott platformot vagy horgot készítő eszköz. Ezeket a kötőelemeket néhány milliméterrel kell elhelyezni a vászon szintje fölé.
 • Mielőtt egy lyukat készít a vászonból, ragassza fel a termikus gyűrűt, várjon addig, amíg a ragasztó teljesen megszárad.
 • A felfüggesztett mennyezetekhez használt világítóberendezéseknél csak fluoreszkáló vagy LED lámpák használhatók. Nem fűtöttek, ezért nem károsítják a vásznat.

A lámpa helye

Fontos, hogy megfelelően helyezze el a lámpákat. Ha mindent alaposan elgondolunk, akkor többször kevesebb fényforrást használhatunk, és így megtakaríthatjuk a villanyszámlákat. A fontos árnyalatok között, amelyeket figyelembe kell venni:

 1. Az egységesség. Ez akkor érhető el, ha sok alacsony teljesítményű lámpatestet helyez el.
 2. A helyiségek helye a helyiség legfontosabb funkcionális területein kötelező.
 3. A káprázás elkerülése érdekében irányítsa a fényáramot úgy, hogy ne tükrözze a tükörfelületet.
 4. A lámpa közvetlenül a tükör felett lógása nem a legjobb megoldás. Ebben az esetben a reflexió torzult. Könnyebb elhelyezni a fali lámpákat oldalra vagy tetejére és oldalára.
 5. Eredeti megjelenésű színes mennyezeti lámpák. De ilyen megvilágítást nem kell a tükör közelében elhelyezni, mivel gyönyörűen égnek, de a tükröződés torzulni fog.
 6. Érdemes "játszani" azzal a lehetőséggel, hogy a szalagot LED-kkel helyezze el, ez segít a tervező legszokatlanabb ötleteinek megvalósításában. Beleértve a megvilágítást a fürdő, itt használhatjuk a neon fényt, míg a LED csík lezárható plexiüveggel.
 7. A lámpatestek csatlakoztatását külön sorokkal kell elvégezni, így a megvilágítás mennyiségét saját belátása szerint lehet beállítani, és a szükséges lámpák számát is be lehet vonni.
 8. Világításkor a fürdőszobában van egy szintes - szépnek néz ki. A felső szintre olyan eszközöket szállítanak, amelyek 1,8 métert meghaladó magasságban helyezkednek el a padlóról, vagyis az összes mennyezeti lámpa. A középső egy ember szeme, különböző falas lócák és foltok szintjén áll. Néha az alsó lámpák lámpái vannak felszerelve, körülbelül 10 cm távolságra vannak a padlóról. Ez a megoldás kizárólag dekoratív feladatot lát el, bár az éjszakai fényszórók mozgásérzékelővel történő felszerelésével az alsó szinten lehetővé teszi, hogy jelentősen leegyszerűsítse az éjszakai álmosságot a WC-vel.
 9. A kis fürdőszobák számára kényelmes a bútorok lámpák, amelyek könnyen szerelhető szekrények, fülkék és polcok. Az ilyen helyiségekben főleg a halogén izzók vannak felszerelve.
 10. Kombinált vagy kombinált világítási lehetőség kényelmes a belső világítás kivitelezéséhez a fürdőszobában, ez az opció alkalmas bármilyen méretű helyiségre.

következtetés

A fürdőszobában való világítás nem kevésbé fontos, mint a vízvezeték szerelvények befejeződése és kiválasztása. És a "fény" esetében sokkal több árnyalatot kell figyelembe venni, és szinte minden eszköz telepítését saját kezűleg végezzük.