Legfontosabb > Tartozékok

LED fürdő világítás: 4 tipp a tapasztalt

A cikk témája a LED-es világítás a fürdőszobában, a WC-ben vagy a kombinált fürdőszobában. Ebben fogok beszélni arról, hogy milyen problémák várnak ránk az adott projekt megvalósításában, hogyan lehet a világítási rendszert irányítani és milyen elemeket tartalmazhat.

Kombinált fürdőszoba LED világítással.

Érvek és ellentmondások

Először azonban egy tisztelt olvasóval megbeszéljük, hogy a játékunk megéri-e a gyertyát. Kell-e választani a LED-eket?

Az érvek listája csak két pontból áll:

 1. A LED-ek energiamegtakarítást biztosítanak;
 2. Ráadásul a több forrásból származó diffúz világítás nem jelent árnyékot. Ez fontos például a smink alkalmazása során.

Az árnyék hiányában a LED-csíkok különösen kényelmesek.

A második bekezdés nem tűnik megjegyzéseket igénylőnek: a házas férfiak meg fogják érteni, nem házas vállat vállat, és elfelejtik.

Az első bekezdés megér egy kicsit részletesebben.

Echidna gazdaság

A fény a fürdőszobában ég, számításai szerint, napi átlagosan körülbelül egy óra. A 60 wattos teljesítményű izzólámpa ebben az üzemmódban körülbelül 1,8 kilowattórát fogyaszt havonta.

A modern LED-ek (pl. Smd 5630) ugyanolyan fényerővel és izzólámpával körülbelül 10-szer kevesebb villamos energiát fogyasztanak. Figyelembe véve a teljesítmény átalakító veszteségét, természetesen. Így a villamos energia havi nettó megtakarítása 1,8 - 0,18 = 1,62 KW * h.

A fényképezőgép lámpája 5 watt fogyaszt, fényereje körülbelül 500 lumen.

Az oroszországi villamos energia átlagos díja jelenleg (2016 július) körülbelül 3,5 rubel / 1 kWh.

Tehát a LED-ek használatának megtakarítása kb. 3,5 * 1,62 = 5,67 rubelt jelent havonta.

A kiváló minőségű 60 wattos izzólámpa körülbelül 25 rubel. LED-es lámpa E27-hez hasonló fényerejű (kb. 700 lumen) - 250 rubel. Egy egyszerű lámpacsere megtérülési ideje (250-25) / 5,67 = 39,7 hónap, vagy valamivel több mint három év.

A vásárlás csak akkor lesz nyereséges, ha a LED lámpa ezidáig megmarad, amit a gyártó nem garantál. A tipikus jótállási idő a LED berendezések esetében 1 év.

Következtetések? Nem-nem-nem, csináld magad és saját belátása szerint. Mondjuk ezt: az alázatos szolgádhoz a fenti gazdasági számítások nem akadályozták meg a LED-es lámpák beépítését a fürdőszobákba.

A vécé megvilágítása a házam padlójában.

ellen

És most kérdezzük meg magunktól a kérdést: lehetséges-e a fürdőszobában LED-es lámpák használata magas páratartalommal?

A gyártók általában ezt nem ajánlják. Az utasítás azzal a ténnyel kapcsolatos, hogy a lámpák mellett a lámpák tartalmaznak egy áramváltót is. A tranzisztorok gyorsan és könnyen égnek, ha a terminálok közötti ellenállás változik.

A gyakorlatban azonban a helyzet nem annyira szomorú:

 • A fürdőszobában vízálló LED mennyezeti lámpák nem készülnek az első évre, meglehetősen ésszerű mennyiségű pénzt költenek, és tökéletesen tolerálják a magas páratartalmat az eset tömörségének köszönhetően;
 • Az elmúlt három évben két különböző fürdőszobában LED-es lámpákat használtam házam különböző emeletén. Anélkül, hogy merem mondani, vannak negatív következmények számukra;
 • Végül vannak LED szalagok és süllyesztett LED-es lámpák, amelyek 12 V-ot táplálnak, és egy külső tápegység. A rendszer legkevésbé érzékeny a rendszer nedvességre - a tápegység - a fürdőszobában, egy alacsony nedvességtartalmú helyiségben.

Fényforrások

Milyen lámpákat lehet használni a fürdőszobában vagy a fürdőszobában?

Itt nincs korlátozás. A legnépszerűbbek a következők:

 • Spotlámpák (Spot LED álmennyezeti lámpák). Függesztett vagy felfüggesztett mennyezetre van felszerelve, amely elrejti mind a burkolatot, mind az áramelosztást;

Az ip54 LED-es reflektorfény tökéletes választás a hamis mennyezetű fürdőhöz.

 • Foltok. Az ilyen típusú mennyezeti vagy falra szerelt LED lámpa viszonylag keskeny sugárirányú fényt hoz létre. A helyiségek térbeli észlelésének megváltoztatásához helyeket lehet használni. Például a világos, sötét mennyezetű falak vizuálisan szélesebbé teszik a szűk fürdőszobát, és a sötét falakkal ellátott világító mennyezet kombinációja magasabbnak fogja érezni magát;

Fali lámpa LED lámpákkal. A 5 wattos átlagos lámpát vészvilágításként használják, a másik kettőt (12 watt) a fővilágításként.

 • A hírhedt szalagok. Nyíltan felszerelhetők, a fény fő forrásaivá váltak, és rejtettek, a megvilágítás funkcióját ellátva;
 • A tükör LED-es lámpája lehetővé teszi, hogy borotválkozzon vagy fésülje a kényelmet;
 • A LED-panel a legvilágosabb és gazdaságos megvilágítást biztosítja az árnyékok minimális számával a lámpa nagy kiterjedése miatt.

Engedjék meg magamnak, hogy adjon néhány javaslatot a világítási rendszer elemeinek megválasztására.

Tipp # 1

Kívánatos, hogy a fürdőszobába helyezett vízálló LED lámpák külső tápellátással rendelkezzenek. Nem csak biztonsági okokból: egy nagy teljesítményű átalakító vesztesége kisebb, mint néhány alacsony teljesítményű (standard E27 bázisok és 220 voltos lámpák tápellátása esetén).

A természetes fényhez legközelebb eső spektrumot LED-es lámpák biztosítják. Ezek könnyedén felismerhetőek üvegcsövekkel (ugyanúgy, mint az izzólámpákéval) és a csomagoláson található izzószálak. Sajnos, míg az ára 1,5-2-szer magasabb, mint a hagyományos smd LED-es lámpáké.

A LED-lámpákkal ellátott lámpák fényspektrumot adnak a lehető legközelebb a naphoz.

A Tanács 2

A jelenleg népszerű LED-ek közül az energiafogyasztás és az árak wattonkénti fényerejének optimális kombinációját az smd 5630 és az 5730 már említettem, a népszerűbb 5050 és 3528 pedig sokkal gyengébb. A LED-ek jellemzői:

LED világítás és fürdőszoba világítás

A LED-es lámpák a legelterjedtebbek a világítás rendezésére. Ezek a termékek különös jelentőséggel bírtak funkcionalitásuk, biztonságuk és széles választékuk miatt. Ezenkívül a hagyományos világítási eszközök mellett a LED világítás biztonságosabb, tartósabb és a felhasználók számára a stílus és a design szempontjából nagyszerű lehetőségeket nyit meg.

Előnye és hátránya

A LED lámpák növekvő népszerűséget élveznek, más mesterséges fényforrást. És a fürdőszobában való alkalmazás szinte pótolhatatlan a termék pozitív jellemzői miatt.

A LED-es világítás legfontosabb előnye a hatékonyság. Nagy fényteljesítmény mellett kis energiafogyasztás (120 Lm / W, míg az izzólámpa 10-24 Lm / W-t képes termelni). És mivel szinte nincs ablak a természetes fényhez való hozzáféréssel a fürdőszobában, a mesterséges világítás minősége vezető szerepet játszik.

Magas páratartalom esetén az elektromos berendezések biztonsága fontos. Mivel a LED-es lámpa 12 vagy 24 V feszültség alatt működik, akkor is, ha esetleg érintkezésbe kerül a sérült vezetékekkel vagy a lámpával, nem okoz kárt a testben.

Ezek a termékek hosszú élettartamban különböznek egymástól, ami több mint 50-szer annyit jelent, mint a lámpák. A hozzávetőleges számítások azt mutatják, hogy a beépített fény folyamatos használat mellett körülbelül 8 évig tart.

Ez gyakorlatilag kiküszöböli a törés lehetőségét és a csere szükségességét. Ami nem mindig lehetséges, ha a világítási pontok nehezen elérhető helyen találhatók, vagy oly módon vannak felszerelve, hogy a helyükre cseréljenek, bármely szerkezet épségét el kell pusztítani.

Világító csillárok a LED lámpával állíthatók, világosabbá vagy elnémítva. Ez a tulajdonság keresett az átlagos fogyasztó számára, mert néha romantikus szürkületet szeretne létrehozni, vagy csak hagyja a szemét egy hosszú nap után a számítógép monitorán.

A LED fürdőszoba világításának nagy előnye az alacsony hőmérséklet a munka során. Vagy inkább annak hiánya, mert a lámpákat nem melegítik.

A LED-es világítóberendezések népszerűsége a tervezési megoldások, a színspektrumok és a különböző működési módok széles köre miatt. És ma már aktívan készülnek az ilyen lámpákkal ellátott, teljes körű mennyezeti és fali lámpák.

A hátrányok elsősorban a termék magas költségeinek kell lennie. Bár a hosszú élettartam miatt ez hosszú távú megtakarítás.

Néhány felhasználó megjegyzi, hogy a diódás megvilágítás alatt hosszú tartózkodási idő alatt a szemnyomok törzsei vannak. A lámpák fáradtságot és stresszt okoznak. De ez a hátrány elveszíti relevanciáját, még akkor is, ha a LED-eket a fürdőszobában fő világításként használják. A szoba ebben a szobában korlátozott egy kis időkerettel.

A LED-es termékek nem tolerálják a 100 ° C feletti hőmérsékletet, így a fürdőkben és a szaunákban való felhasználása nem kivitelezhető.

Három fő csoportja van a LED-es lámpák fajtáinak, amelyek közül az első tartalmazza a pontvilágítást. Az ilyen irányíthatóságú termékek a felületre vágódnak, és fényes, szuper erős lámpát tartalmaznak diffúz lencsével.

A spotlámpák az egész csoportot az elektromos lánc mentén szerelik fel, és különféle kiegészítő funkciókkal látják el őket: multi-mode (egyszerre, két, csoportos vagy összes pont bekapcsolása), dimming (fényerőszabályozás), reflektorszög-szabályozás (könnyen változtathatja a fényáram irányát).

A LED LED csík egy tartólemez, amelyet átlátszó, rugalmas ház véd, amelyen kicsi és fényes lámpák helyezkednek el. A lehetőségek sokak. A termékek különböznek egymástól a LED-es lámpa erejével, a tiszta paletta és a különböző árnyalatok színmódjaival.

A szalag hátoldala ragasztóréteget tartalmaz, ami megkönnyíti, gyorsul és függetleníti a többi építési folyamatot. A termékeket a mérő, a tápegységgel és a vezérlőpanellel értékesíti.

Figyelembe véve a LED-es világítóeszközök növekvő népszerűségét, a gyártók elkezdték gyártani a felső, mennyezeti, fal- és padlólámpákat, amelyek alapvetően diódás fényforrással rendelkeznek. Most bárki megvásárolhat mennyezeti csillárokat, vagy a régi design lámpáját gazdaságos lámpákkal.

Kiválasztási kritériumok

Amikor kiválasztja a fürdőszobai lámpákat, világosan meg kell értenie, hogy milyen fényerőt választani, hogyan kell kiválasztani a nedvesség elleni védelem osztályát, és milyen típusú terméket használjon, hogy elkerülje a teljes vonal globális cseréjét a jövőben.

Az alacsony feszültségű termékek nem veszélyesek az emberi test számára, de figyelmet kell fordítani a nedvesség elleni védelem mutatójára. Ez nagy jelentőséggel bír a lámpák magas költsége miatt. A nedvességnek való kitettség az egész szerkezetet használhatatlanná teheti.

Színhőmérséklet

Világos fehér színhőmérséklet (hideg fehérség) vagy tiszta nappali fény a legjobb a fürdőszobában. Az első a hangulat emelésére szolgál, és reggel feltöltődik, 5300-6500 K körüli tartományban. A második szinte semleges a szem számára, míg elég fényes a smink alkalmazására. A napfény hatótávolsága 4000-5000 K.

Az alacsonyabb árak a meleg színhőmérsékletre vonatkoznak, és alkalmasabbak nappali és hálószobák számára.

Pulzáció és sugárzás iránya

Minden fényforrásnak saját pulzációs százalékos aránya van. A LED lámpák gyártói azt állítják, hogy termékeiknek nincs ilyen tulajdonságuk. De a gyakorlatban kiderült, hogy olcsó, alacsony minőségű tápegységeket használnak.

Izzólámpák, fluoreszkáló fényforrások, lámpák, világítás, melyeket LED lámpák biztosítanak - mindegyik a szemük retináját saját módján befolyásolja.

Azonban, ellentétben az ellenpárjaival, a kis LED-es lámpa kisugárzással nagy fényerőt biztosít egyetlen fénysugárral, ami káros a szemre. Ezért fontos, hogy a fényforrást úgy szereljük fel, hogy egy adott szögben legyen az ember tekintetének iránya.

A szoba megvilágításának minősége

Még akkor is, ha rövid időn belül beltérben tartózkodik, az ember a rossz fényviszonyokra reagálhat pszichés állapotának romlása esetén. Ezért gondosan mérlegelni kell a belső kialakítást a fürdő fő és kiegészítő világításával.

Mivel a fény legfontosabb forrása a mennyezetre szerelt fényszóróként szolgálhat a kerület körül, vagy egy adott lépéssel az egész terület felett. Ráadásul egy falra szerelhető LED lámpatestet és ragasztott szalagot használhat a vízvezeték alatt.

Nedvességvédelem

A magas páratartalmú helyiségben különös gonddal kell elhelyezni az elektromos világítási rendszereket, mert nagy a sérülések és a berendezések meghibásodása.

A vízálló fürdőszobai lámpák európai szabványoknak megfelelően vannak címkézve. Az IP címkével ellátott víz behatolása ellen védelmet nyújtanak, amely meghatározza, hogy hol használható a termék.

A fürdőszoba konvencionálisan 4 zónára oszlik:

 1. A fürdőkád és a zuhanytálca térrésze 100% -os páratartalomnak felel meg, és csak a kisfeszültségű (12 V) IP 67 jelzéssel ellátott termékek telepítését teszi lehetővé - teljes vízszigetelés és víz alatti állandó tartózkodás.
 2. A fürdõ feletti, 225 cm-es jelzésû fal a második övezethez tartozik. Folyadékot, gőz- és vízsugarat folyamatosan érint. Az IP 45 fokozatú kisfeszültségű készülékek telepítése megengedett.
 3. A harmadik zóna a második körüli területet elfoglalja és 60 cm-es szélességet foglal el. A vízsugarak nem érnek el itt, azonban a gőz és a fröccsenő víz könnyen elérhet. Beépített felület és beágyazott eszközök IP 24 jelöléssel.
 4. A negyedik zónában van a legnagyobb biztonság. A felület csak gőzzel van kitéve, így a nedvesség elleni védelemre nincsenek korlátozások.

Hány LED-es lámpa van

A szükséges ismeretek nélkül nehéz kiszámolni, hogy hány pontot kell vásárolni a fürdőszobában ahhoz, hogy kiváló minőségű világítást biztosítsanak.

Ebben az ügyben a megvilágítás szabványaira kell támaszkodnia 50 luxban. Szükséges, hogy a pontszerű kialakítású eszközök teljesítményét egyedileg és hány lakosztályban adja ki. Az ilyen egyszerű számítások után mindennek csak a rendszer elrendezésére kell gondolni.

Telepítési szabályok

A LED-es berendezések beszerelését a tervezési szakaszban kell megvizsgálni, hogy ne csak a kiváló minőségű és kiváló minőségű világítást biztosítsák, hanem a fürdőszoba belsejébe is harmonikusan illeszkedjenek.

Ha a fő fényforrásról beszélünk, azt a felületek befejező munkálatai előtt kell felszerelni. Összefoglalva a gipszkarton vagy a felfüggesztett lemezek mennyezetének beépítése során végrehajtott kommunikációs rendszereket. Ha további konstrukciók nincsenek előirányozva, át kell törni a hornyokat, és csak utána kell végezni.

Különös figyelmet fordítanak a világítás telepítésére a feszített mennyezet behelyezése előtt. A web rögzítésének folyamatában előre nem látható helyzetek lehetnek. Annak érdekében, hogy megakadályozza őket, tanácsos szakemberhez fordulni.

Az eszközrendszer fontos pillanata az, hogy minden fényforrás párhuzamosan kapcsolódik a tápegységhez, nem pedig sorozatban. Egy elem meghibásodása esetén a többiek továbbra is ellátják feladataikat. A készülék és a lámpák teljesítménye nem esik egybe, de 25% -kal meghaladja a lámpák fogyasztását, így az eszköz nem képes a lehetőségeinek határain belül működni.

A helyzet egyszerűbb a LED szalag beszerelésével. A világítási csík bármely felülethez van rögzítve. Ugyanakkor a villanyszerelők speciális fémprofillálást javasolnak, ami kompenzálja az elemek túlmelegedését.

Nem szokott hosszú pengéket használni, 5 méteres darabokat kell rögzíteni. Hosszú megvilágítási szalagok elrendezésekor a csatlakozás, mint a spotlámpa esetében, párhuzamosan történik.

következtetés

Figyelembe véve a pozitív és negatív oldalakat, világossá válik, hogy a világítás világításának legjobb módja a fürdőszobában elhelyezett LED-világítás. Még ha valaki fél a termék magas árától, meg kell jegyezni, hogy a lámpák cseréjét és magát a rendszert nem kell az elkövetkezendő 8 évben végrehajtani. Inkább a tulajdonosok kezdenek újratervezni, mint legalább egy elemet égetni.

Vízálló fürdőszobai spotlámpák

Örömmel ajánljuk az online áruház látogatóinak az Lstr-shop.ru látogatóit az új generációs termékek - vízálló spotlámpák számára a világhírű gyártók széles választékában.

Hogyan válasszuk ki a reflektorokat a fürdőszobában

A leghatékonyabb fürdőszobai szerelvények a fürdőszobába süllyesztett álmennyezetek. Rendszerint ezek telepítését a helyiség felfüggesztett vagy nyújtózott mennyezetében lehet végrehajtani. Annak érdekében, hogy ne veszítsünk el sokféle felszerelést, és ne döntsük el a megfelelő végső választást, javasoljuk, hogy összpontosítson az alapvető paraméterekre, amelyeknek a fürdőszobába beépített befogadóknak kell lenniük:

 • Funkcionalitás. A fürdőszobában lévõ lámpáknak saját céljuk legyen. Ne töltse be a helyiséget nagy számú világítótesttel. A fénynek a lehető legközelebb kell lennie a napfénynek;
 • Biztonság. A legjobb megoldás az ilyen felszerelés használata, mint a fürdőszoba vízálló pontjelző lámpái, amelyek képesek biztosítani a szoba abszolút biztonságát;
 • Esztétika. A fürdőszobába tartozó mennyezeti süllyesztett lámpákat úgy kell megválasztani, hogy azok összhangban legyenek a fürdő teljes kialakításával (szín, szerkezet, alak és anyag);
 • A működés kényelme. A süllyesztett vízálló lámpákat a lehető legkényelmesebbnek kell elhelyezni a használatukhoz.

A helyiség esztétikai megjelenése és felhasználhatósága attól függ, hogy a nedvességálló reflektorok helyesen vannak-e a fürdőszobában.

LED lámpa a fürdőszobában

Az áru garanciája az elektrotechnikára és a szerelvények bevonására vonatkozik, valamint minden más gyári hibára. Mindig kapcsolatba léphet a szolgáltatással kapcsolatos kérdésekkel.

További információ a Garancia részben.

A legmegfelelőbb fizetési módokat kínáljuk.
- Készpénz átvételkor (csak St. Petersburg, Moszkva)
- Bankkártya átvételkor (csak St. Petersburg, Moszkva)
- Fizetés számlával (jogi személyek és magánszemélyek számára).
- Fizetni hitelkártyával online
- Fizetés virtuális pénz révén Yandex. Pénz, Web-Money.

- Szerelési és szerelési egy egyszerű csillár a 1300r
- 800r-es lámpatest összeszerelése és szerelése
- Nagykristályos csillár összeszerelése és felszerelése a csillár költségének 10% -ából
- 500r-es lámpatest összeszerelése és szerelése.

Részletesebb árlista a Telepítés részben található.

Újdonság! Lehetséges összeszerelés és telepítés a szállítás napján!

LED-es világítás a fürdőszobában

A szépség és a kényelem vágya másképpen néz ki a fürdőszobai dekorációban. A legtöbb projektben negatív érzések kapcsolódhatnak e helyiségek közelségéhez. Rossz csövek, régimódi festék - itt az ideje, hogy megszabaduljunk tőlük, valamint a fehérre meszelt mészhomokból és a mennyezet vakolatból. De nem csak az új csempe teszi kényelmesebbé és kellemesebbé a fürdőt minden tulajdonos szívében. Nagyon fontos, hogy racionálisan és alaposan közelítsük meg a világítás kérdését.

Kompetens fény teszi a szoba tágas és világos, hogy a belső játék egy új módon, hogy egyfajta tisztaság és inspiráció. A sok lehetőség közül a tervezők a diódával vagy LED-es lámpákkal foglalkozó reflektorfénybe helyezik a hangsúlyt, ami segít a legszokatlanabb feladatok megoldásában.

Az ilyen lámpa (más szóval, spot) kialakítása eltér a lámpa szokásos értelmezésétől. Az elektromos vezetékek egy félvezető kristályhoz vannak csatlakoztatva, amely villamossággá alakítja fényét. Ezt a sugárzást egy műanyag doboz erősíti a szerkezet felett, hanem egy olyan lencse is, amely szétszórja vagy irányítja a sugarakat. A műanyag és a kristály között nincs vákuum vagy levegő, ebben a zárt térben szilikon van. A kristály és a vezetékek alatt speciális rézből vagy alumíniumból álló fémalap található a hőtermelés csökkentése érdekében. Ez a design megóvja a túlmelegedést és a tüzet. A dióda vezetékeit a szigetelőcsövek rejtik, így még biztonságosabbá teszik őket.

nyalánkság

A diódák kiválasztása nagyszerű élmény a techies számára, a hétköznapi emberek számára ez is izgalmas élmény lehet.

Mindenesetre ez nagyon hasznos megszerzés, sok magyarázat van erre, például:

 • Gazdaság. A spot több tízszer kevesebb energiát fogyaszt, mint egy tipikus Ilyich lámpa, ami azt jelenti, hogy kevesebbet kell fizetnie a mérőóra. A fény fényessége sokkal magasabb.
 • Környezetbarát. A LED olyan biztonságos komponensekből áll, amelyek nem károsak az emberre, és a sugárzás vagy sugárzás ökológiájára.
 • Sokoldalúságát. A diódák képesek különböző feladatok megoldására: a polc megvilágításáról és a gyönyörű panel világításáról a fő mennyezeti világításra. A LED-ek ellenállnak a különféle terheléseknek, és jól tolerálják a mechanikai igénybevétel és a jelentős hőmérsékletkülönbségek.
 • Biztonság. Ez egy nagyon fontos paraméter a nedves helyiségek számára. A lámpák saját szigetelése, valamint a dióda típusától és osztályától függő további védelmi intézkedések segítik a LED-ek használatát kockázat nélkül. És nemcsak az elektromos hibákról (rövidzárlat, tűz, áramütés), hanem az emberi látásról is beszélünk. Ezek a lámpák kedvezőek a szem világításához, közel a naphoz, így a látás kevésbé feszült és könnyebben érzékeli a "képet".
 • Hosszú élettartam. Ez részben a hatékonysághoz kapcsolódik. Egy hagyományos izzólámpa 3000 óra múlva működhet, és egy LED - akár 50 000 óra, elméletileg közel 6 év szünet nélkül. Ez idő alatt nem kell megváltoztatnia és megérintenie.
 • A formatervezés változatai. A diódákat különböző célokra használják, színes dekorációhoz, beleértve. A legtöbb ember kedveli a fürdőszobában egy alapos világítást a meleg hangon, vannak olyan kiemelkedő emberek, akik szeretik az extravagáns dolgokat, és nem hangot, hanem színeket választanak. Például egy zuhanykabin választása a csúcstechnológiájú stílusban, így a kékes vagy zöldes árnyalatú víz emlékeztet egy nyaralásra és meleg trópusi tengerekre. A tömlő és a csaptelep víz a leggyakoribb, de az öntöződobozban és a csaptelepen elnyomott elsődleges fény és színes dióda fényei elérik ezt a hatást. A megvilágítás szintjét is megváltoztathatja, ami nagyon kényelmes.
 • A termék minősége. Az intenzív munka LED határozza meg a lámpák létrehozásához használt anyagok követelményeit. Megkülönböztethető a kopásállóság, a hőhatásokkal szembeni alacsony érzékenység, az elektromos és kémiai reakciók közömbössége. Ezért a készülék biztonságos lesz a kisgyermekes családok és háziállatok számára. Sok, pontozott diódalámpával rendelkező kialakításnak bizonyos mozgása vagy rugalmassága van, amely lehetővé teszi számukra a fény irányának megváltoztatását. Ugyanakkor minden alkatrész mechanikusan tartós. Csak az ilyen alaposság lehetővé teszi a dióda működését a teljes üzemidő alatt. Sok gyártó garanciát vállal akár 5 évig a lámpákon. És ez egy nagyon súlyos érv.
 • Beauty. A legtöbb diódával ellátott termék első pillantásra nem örömet okoz, hiszen alapvetően a modellek az egyszerűség kedvéért, a minimalizmus a funkcionalitást szolgálják. Mégis olyan modellek vannak, ahol a tervezők szabadon engedik a fantáziát, és felfedik a fény látványos árnyalatait. Az ilyen szépség többet fog kerülni. Alapvetően a fürdőszoba világításának követelményei nem a lámpa prédikációjában vannak, ezért előnyben részesítik azokat a univerzális modelleket, amelyek tökéletesen illeszkednek bármilyen stílushoz.

ellenérvek

Természetesen a diódák magas gyárthatósága és biztonságossága az erőssége, amelyből a fő hátrányok áramlanak:

 • Ár. A lámpák nagyon gazdaságosak és tartósak, de kezdeti vásárlásuk és telepítésük drágább, mint más megvilágítási lehetőségek. Bár az elmúlt öt évben a diódák megfizethetőbbek és olcsóbbak voltak, és csak néhány éven belül fizetnek ki, sokan összezavarják a költségeket, amelyet egyszerre kell megvilágítani.
 • A beszerelés és a csere árnyalata. A LED-lámpák eltérnek a többi designtól, ezért meg kell fontolnunk a hálózattal való kölcsönhatásukat. Ha a készlet nem rendelkezik speciális szűrővel, vagy a "szalagot" önmagában gyűjtik, akkor meg kell vásárolnia. Egyrészt megvédi a drága fényt a túlfeszültségektől, másrészt jelentősen befolyásolja a biztonságot.
 • „Fáradt.” Idővel a diódák hatékonysága csökkenhet, fényereje csilloghat. Meg kell jegyezni, hogy a gyakorlatban nem gyakran. A kiváló minőségű gyártók komolyan veszik ezt a kérdést, ezért jobb lámpák megvásárlása. Sőt, bontás esetén Ön megkapja a szükséges pótalkatrészeket, vagy a garancia helyébe lép.

A hírnevét értékelő márka alaposan megközelíti termékeinek termelését, különösen akkor, ha áruk magasabb, mint a társaiké. Érdemes megvenni azokat a cégeket, amelyek hosszú történelemmel rendelkeznek, különösen a lámpákra és a diódákra szakosodtak. Ez az egyetlen módja annak, hogy biztosak legyünk a lámpák minőségében.

ajánlások

A legtöbb fürdőszobában a szinte állandó páratartalom a fő probléma. És mivel a nedvesség és a villamos energia veszélyes kombináció, az elektromos készülékek és lámpák különösen saját követelményeik vannak, amelyek a lehető legbiztonságosabb felhasználást teszik lehetővé. Spot, mert a design tökéletesen illeszkedik. De számukra a fürdőszoba világítása komoly feladat.

A fürdőszobában lámpák és lámpatestek kiválasztásánál figyelni kell:

 • Design. A lámpa, az objektív, a talp teste, a több vezetéknek jól el kell rejtve, ne kerüljön vízzel és gőzzel. Még akkor is, ha mennyezeti lámpát tervez, ne feledje, hogy a vízbefúvás elérheti a magasat. Tekintsük a kritikus forgatókönyvet, mert senki sem tervezi (elfelejtett átállítani a vizet a zuhanyról a csapra, a víz túlcsordulni, a szomszédok elárasztották stb.). Jó, ha a lámpa tömített vagy gumírozott szigetelőszalag van az alkatrészek ízületében.
 • Feszültség. A fürdőszobában jobb, ha alacsony feszültségű lámpákat (24V-ig) használnak. A hálózat feszültségének kompenzálására és adaptálására különleges transzformátorok vagy szűrők szükségesek.
 • Valójában villamos energia. Helyezze el a foglalatokat és a hasonló transzformátorokat a vízből, amennyire csak lehetséges - bizonyos esetekben - még a fürdőszobán kívül is.

A dióda lámpák céljának megértése érdekében speciális jelölési rendszert fejlesztettek ki. A nedves helyiségekhez tervezett IP (International Protection) jelek, általában IP XY formájúak. X - porállóság, Y - víz elleni védelem. Minél nagyobb a szám, annál erősebb a veszély hatása, a nulla a teljes védelem nélküli. X értéke 0 és 6 közötti, Y értéke 0 és 8 között változik.

Például egy IP21 jelöléssel ellátott LED-es lámpa nedves helyiségben használható, ellenáll a ritka vízcseppek függőleges behatolásának. Minél messzebb van a zuhanyzótól vagy mosdótól, annál jobb. Az ilyen jelöléseket gyakran használják: az IP23 (ellenáll a nedvességnek és ritka fröccsenéseknek), az IP44 ellenáll a gyakori fröccsenéseknek, az IP45 kiemeli a víz minden irányba ellenálló lámpákat, az IP67 diódákat használják a víz megvilágítására és a legmagasabb nedvekben (a fürdőben, mosogató, zuhanyzó öntözés). Az IPx8 jelvényt olyan LED-k jelölik, amelyek a mély ipari vagy mesterséges objektumok megvilágításánál keresnek (1 méternél mélyebben), így nincs értelme az otthoni használatra.

Valójában célra, a világítás és a helyszín a LED-lámpa felületén több csoportra oszlik. Az eladók néha bűnösek, ha drágább modelleket kínálnak az átlagos embernek, kihasználva a hiányos tudatosságát. Azonban lakáshoz vagy magánházhoz való használatra általában a berendezésekre vonatkozó követelmények alacsonyabbak és az ár alacsonyabb.

Találkozó időpontja:

 • az utcán
 • ipari;
 • háztartási diódalámpák.

Az utcai világítás az épületek, a járda és az út éjszakai világítását jelenti. Átlagos teljesítményüket, kiváló minőségű berendezéseiket és magas hőmérséklet- és mechanikai hatásokkal szemben ellenáll a víznek, többek között. Az ipari lámpákat nagy teljesítmény, fényerő jellemzi. Nagy raktárakban, irodákban vannak telepítve, ahol mindenhol világos világítást igényel. Ellenállnak a fizikai hatásnak, pornak, de kevés vízzel védett. Háztartási diódákat kínálnak a hétköznapi fogyasztóknak a különböző otthoni tervezési igényekhez. Bármely sarkot megvilágíthatnak és díszíthetnek, de kevésbé erőteljesek, néha akár meg is takaríthatók az iparhoz képest.

Hogyan válasszuk ki a lámpákat a fürdőszobában: mi a jobb és miért? Összehasonlító értékelés

A legtöbb fürdőszoba nem fér hozzá a napfényhez, ezért csak a mesterséges megvilágításra kell támaszkodnia. Az optimális fényáram biztosításához helyesen kell kiválasztani a fürdőszoba lámpáját, ugye? De nem tudja, hogyan lehet legjobban megtervezni a helyüket, hogyan lehet meghatározni a beépített lámpák erejét és milyen eszközöket szeretne használni?

Segítünk Önnek ebben a nehéz kérdésben - a cikk leírja a fürdőszoba világításának szervezésének fő módjait. Kiválasztott fényképek az eredeti belsőépítészeti ötletekkel.

A cikk megvitatja a világítási eszközök megválasztásának jellemzőit is, amelyek a nehéz munkakörülményekre figyelnek: magas páratartalom és hőmérsékleti ingadozások. A videóban hasznos útmutatásokat találni a jövőbeli felszerelés műszaki paramétereinek fontosságáról.

A lámpatestek műszaki követelményei

Fürdőszoba - szélsőséges körülmények között. Az állandó hőmérsékleti és a magas páratartalmú helyeken biztonsági okokból tilos a hagyományos foglalatok és lámpák felszerelése.

A világítóberendezés megválasztásának fő paramétere a biztonság foka. A megfelelő jelölés megjelenik az elektromos termékek testén.

Egyes gyártók háromjegyű címkéket használnak. A harmadik számjegy - a mechanikai károsodásra, sokkra való érzékenység mértéke. Az értéktartomány 0-10.

A legmagasabb szintű védelem azt jelzi, hogy ha az eset megrongálódott, a készülék teljesítményjellemzői megmaradnak.

Minél nagyobb a jelölés numerikus értéke, annál megbízhatóbb a lámpatest. A nedvességbiztos készülékek további elemekkel vannak felszerelve, amelyek csökkentik a víz és a por veszélyét a készülék vezető részeiben:

 • gumi tömítések a mennyezeten;
 • a hermetikus anyag dugóit a tápvezetéken.

A "nedves" helyiségekben a lámpatestek minimális IP-értéke IP442, a maximális IP674. Elfogadható, hogy a maximálisan feletti védelmet nyújtó termékeket használják - minden bizonnyal növeli a biztonságot.

IP indexértékek minden zónához:

 1. Az első zóna. A fürdőkád, a zuhanyzó és a mosdó körüli páratartalom eléri a 100% -ot. Itt engedélyezzük az alacsony védettségű, legalább IP67 védettségű, ideiglenes vízbe merítésre tervezett berendezéseket.
 2. A második zóna. A "nedves" zónától 30-60 cm-es sugarú körön belül nagy a valószínűsége annak, hogy a készülékbe beléptetik a fröccsenést és a fúvókákat. A helyszínen nem kívánatos nagyfeszültségű elektromos készülékek használata, a lámpa védelmének indikátora - legalább IP45, teljesítmény - 12-24 V.
 3. Harmadik zóna. Viszonylag biztonságos - 60 cm-re a második zónától. Közvetlenül hiányzik a közvetlen fúvókák veszélye. Körsugaras védelmi modellek vannak felszerelve - IP24 és újabbak.

A vízforráshoz viszonyított 3 m-es vagy annál nagyobb távolságot biztonságosnak tartják. Lehetőség van felszerelésre IP01-vel.

A különféle lámpák "tengeri elit"

A fürdőszoba mesterséges világítása rendszerint három szintre oszlik: mennyezet, fal és padló. A módszerek kombinációja érdekes dekoratív hatást eredményez. Nem szükséges az egész spektrumot egyszerre használni. A legfontosabb dolog az, hogy egy teljes fényáramot kapjunk a kényelmes tartózkodáshoz a szobában.

No. 1 - mennyezeti világítási lehetőségek

Mennyezeti lámpák biztosítják az alapvető fürdőszoba világítás. Az eszköz megválasztása a helyiség méretétől, a mennyezet kialakításától és a másodlagos fényforrások jelenlététől függ.

Népszerű megoldások a kiemeléshez:

 • szerelt vagy felfüggesztett fedél;
 • LED szalag;
 • világító panel;
 • foltok;
 • reflektorfeszítés vagy álmennyezet.

Hagyományos csillár. Ez a lehetőség jobban megfelel a tágas, magas mennyezetű fürdőszobákban. A megoldás legfontosabb előnyei: változatos választék és könnyű telepítés. A csillár kiválasztásának meghatározó kritériuma, hogy a lámpatest megfelel a fürdőszoba belsejének.

A kristályüveg és a fémmodellek alternatív változata. Előnyök: megfizethető költségek és különböző világítási stílusok a fürdőszobában. Mínusz - foltok és csepegések megjelenése a vízből.

LED szalag. A LED háttérvilágítás LED-ek és ellenállások formájában jelenik meg a hűvös szalagalapon. A helyiségek "nedves" területein IP65-68 indexű vízálló szalagokat fejlesztettek ki.

Az IP65-vel ellátott világító szalag egyik oldalán tömített - a szigetelés lefedi a nyomtatott áramköri kártya külső részét, beleértve a LED-eket és érintkezőket.

 • a telepítés egyszerűsége - a szalagot a mennyezet aljzat alá helyezzük;
 • a megvilágítás intenzitásának beállítása;
 • különböző fény színei - egy adott spektrumban zökkenőmentes átmenetet hajthat végre.

A mennyezeti zóna "szalag" megvilágításának megteremtéséhez egy IP-65 és IP67 típusú LED-szalag alkalmas.

Világító panel. Ez nem csak egy külön lámpatest, hanem egy egyedi mennyezeti szerkezet, amely egyes elemekből áll:

 • közvetlenül a mennyezetre szerelt lámpák;
 • dekoratív műanyag vagy üvegpanel átfedő lámpák;
 • keret a vezetékekkel panelek rögzítésére.

A fő előny a tervezés korlátlan választéka. A fényképnyomtatással bármilyen képet újra létrehozhat: a csillagos égbolt, a víz alatti világ, a festői táj stb.

Foltok. Szállító "zseblámpa", ahol egynél több lámpatest van felszerelve. Annak ellenére, hogy egy érdekes ötlet, spotlámpák ritkán használják a mennyezeti világítás.

Először is, a termék alacsonyabb mennyezetű fürdőszobában nehézkesnek tűnik, másrészt problémás a fényáram vektora beállítása.

Spotlámpák. Ez a típusú elektromos készülék elengedhetetlen a felfüggesztett vagy "francia" mennyezet felszereléséhez. A lámpatestek elrendezése előre megfontolt, figyelembe véve a helyiség elrendezését és a lámpák erejét.

A tervezési jellemzőktől függően a következő típusú reflektorok különböztethetők meg:

Építettek. A műszereket süllyesztett szereléshez használják - csak a fedél marad. A választásnál figyelembe kell venni a "behatolás" mennyiségét és a mennyezet-mennyezet helyének szélességét. A "lábak" fészeklámpa minimális hossza 40 mm.

Egyes modelleknél jelentősen csökkenteni kell a felfüggesztett szerkezetet, ami nem kívánatos az alacsony mennyezetekre és a korlátozott helyiségméretekre.

Poluvreznye. A lámpatest műszaki "teste" a mennyezet mögött helyezkedik el, és a lámpatest kívül van. A szereléshez a mennyezetre szerelt helyet használják, de a külső mennyezet rovására nagyobb teljesítményű lámpák telepítése megengedett.

Hamis. A külső rögzítés a legtöbb típusú mennyezet esetében alkalmazható. A fényszórók drágábbak, mint a horgas modellek, de számos jelentős előnyük van:

 • nincs szükség a mennyezetszint csökkentésére;
 • sokoldalúság;
 • a fényszóródás dekoratív hatása a texturált üveg prizmáján keresztül.

A lámpa alapja lenyűgöző. Tükör, fényes anyagok és fémek a kövekkel beborítva látványosak a mennyezet felületén.

Szekcionált. Ez egyfajta hibrid spot és spotlámpa. Egyetlen dekoratív lemez több lámpát tartalmaz. Rendszerint az egyes mikro-lámpákra beállítható a megvilágítási vektor.

No. 2 - működő világítás fali modellekkel

A fali lámpatestek célja a helyiség és a helyi világítás. A "világítótestek" használata a 6 négyzetméteres, tágas szobákban megfelelő. Egy kompakt szobában korlátozhatja a mennyezeti fényt.

Népszerű lehetőségek a fal "víz" lámpák számára:

 • sconces;
 • felületre szerelt megvilágítók;
 • foltok.

Bra. Hagyományos kivitel - egy vagy több mennyezeti lámpa egyetlen konzolra szerelve.

Fényszórók. A kompakt burkolat nem sok helyet foglal el és szorosan rögzítve van a falhoz. Jobb nedvességálló anyagokból készült modelleket választani: rozsdamentes acél, tandem üveggel és átlátszó műanyaggal.

Foltok. A falra szerelés lehetővé teszi, hogy maximalizálja a spot - lokális megvilágítás célját.

A második esetben a spot fénye megakadályozza a szemét - a tükör használatával kényelmetlenül érezzük magunkat. Ebben a zónában nem szabad megválasztani a színes árnyalatú lámpákat - a fények természetellenes arcot és hajat adnak. Optimálisan - matt vagy fehér üveg.

Érdemes figyelni a fénysugaras fal "lámpájának" típusára. Két típus létezik:

 1. Irányjelző fényvisszaverők. A fény bizonyos szögben kerül szállításra. Talán egy vagy két harmadik fél (fel / le) fényáramvektor. A tok alakja lehetővé teszi, hogy a háttérvilágítást egy bizonyos területen összpontosítsa.
 2. A mennyezeti diffundált ragyogás. Ezek a modellek az általános világítástechnikai lámpákhoz tartoznak, az "akció" területük 360 °. A fény egyenletesen szétszóródik a szobában.

Ha a cél nemcsak gyakorlati, hanem látványos világítás létrehozása is, akkor érdemes megragadni a falakat fényszórók, világító panelek, LED szalagok segítségével.

No. 3 - dekoratív padló világítás

A kültéri világítás különleges légkört biztosít a fürdőszobában. Ez a háttér, dekoratív fény.

A tervezési ötletek különböző módszerekkel történő megvalósítása:

 • LED háttérvilágítás telepítése;
 • rögzítőfények;
 • üvegpadló létrehozása;
 • izzó burkolólapok használata;
 • az ömlesztett bázis elrendezése.

LED háttérvilágítás. Számos lehetőség van a LED-szalag díszítésére. A csík a lábazati vonal mentén van felszerelve - a helyiség peremén, és a vízvezeték szerelvények kiemelésére is szolgál - egy lezárt szalag "fut" a kád vagy a mosdó körvonalán.

A módszer fő előnye a javítás utáni telepítés.

A sötét padló fényes foltjai ellenére látványosnak tűnnek.

Spotlámpák. A padlóvilágítás használata saját tulajdonságokkal rendelkezik. A lámpák előnyei:

 • mechanikai károsodással szembeni ellenállás - a lámpatestek tartós műanyagból készültek;
 • minden helyszín lehetősége - a lámpák közötti távolságot önkényesen választják;
 • gyönyörű fénypontokat hozhat a környező tárgyakról.

A "fénypontok" hátrányai: a telepítés bonyolultsága és a rejtett vezetékek bekötése, a villanykörték rendszeres cseréjének szükségessége.

Üveg padló. A gyönyörű tervezési technika radikálisan megváltoztatja az ismerős fürdőszobai környezet megjelenését. Üvegfülke elrendezéséhez 10 cm-re kell emelni a padlót.

A szokatlan "lámpa" temperált rétegelt üvegből vagy triplex-ből készül, a LED-szalag vagy a lineáris lámpák világításra alkalmasak.

Lumineszcens anyagok. Alternatívája a hagyományos megvilágítási módszereknek - fényes hatású anyagok kikészítéséhez.

Plusz módszer - a villamos energiától való függetlenség. Hátrányok: a magas költségek és a képtelenség kikapcsolni egy ilyen "lámpa".

A "víz" lámpa lámpájának megválasztása

Amikor megfontoljuk, hogy melyik lámpa a fürdőszoba számára a legjobb, fontos dönteni a lámpa típusáról, fényességéről és az optimális világítási hangról.

Az 1. kritérium - az optimális termékteljesítmény

A mindennapi életben a legnépszerűbb hagyományos izzólámpák, fluoreszkáló termékek és LED-ek.

Izzólámpák. A hengerben lévő gázösszetételektől függően vákuum, kripton és halogén. Az inert gázlámpák (kripton) ellenállnak a túlfeszültségeknek, a halogén lámpák jó fénykibocsátással rendelkeznek és hosszabb ideig dolgoznak.

Fénycsövek. Az úgynevezett fénycsövek különböző színvisszaadást mutatnak, ami meghatározza a természetes fényt. A fénycsövek fő előnyei:

 • alacsony fűtési hőmérséklet;
 • a munka időtartama;
 • puha fény.

A modern modellek alkalmasak a szabványos lámpatartók csatlakoztatására.

LED termékek. A lámpa magas költségeit az alacsony fogyasztás, a jó fénykibocsátás és a hosszú távú működés indokolja.

További előnyei közé tartoznak a tömörség, a lámpa alacsony fűtése, a mechanikai feszültség és a feszültség megszakadása.

2. kritérium - az izzó erejének kiszámítása

Az ISO8995 nemzetközi szabvány szabályozza a fürdőszobák megvilágítását. Ajánlott ráta - 200 lux (Lk). A lámpák fénykibocsátásának jellemzésére lumeneket (Lm) használnak, 1 Lx = 1 Lm / m².

Például egy 7 négyzetméteres szoba normál megvilágítása 1400 lx, 10 m2 M-2000 lx. A kiszámított adatok alapján kiválasztott teljesítmény és a lámpák száma.

A fénykibocsátás mértéke közvetlenül függ a világítóberendezés típusától és teljesítményétől. Például, ugyanolyan erővel, a lumineszcens termék 7-szer több fényt produkál, mint egy izzólámpa.

3. kritérium - színvisszaadási index és hangvilágítás

A fény érzékelésének kényelme attól függ, hogy milyen természetes a környező tárgyak mesterséges fényt alkotnak. A paramétert a színvisszaadási együtthatóval fejezzük ki, és a világító eszköz - Ra vagy CRI csomagolásán jelezzük.

A CRI = 100 fényforrás objektumok valós megjelenítését teszi lehetővé. A maximális színvisszaadási indexnek természetes napfénye van. Minél alacsonyabb a Ra, annál torzabb az észlelés.

A megvilágított tárgy színárnyalatát a színhőmérséklet határozza meg, a mérési egység Kelvin (K). A fehér vízvezeték sárgásnak vagy csillogó kéknek tűnhet.

A szín kiválasztásakor a belső és a személyes preferenciákból kell kiindulni.

A különböző hőmérsékletek fénye eltérő módon érinti a személyt. Meleg fehér tónus segít kikapcsolódni, semleges - koncentrálni, hideg energizálni és energizálni.

Hasznos videó a témában

A videó leírja az elektromos berendezések kiválasztásának fő tényezőit, a "víz" lámpákra vonatkozó követelményeket, és ajánlásokat tesz a világítási világítással kapcsolatos területrendezésre:

A lámpa megfelelő megválasztása és a könnyű ékezetek jó elhelyezése vizuálisan növelheti a zárt fürdőszobát. Ugyanilyen fontos a kényelmes és praktikus helyiség kialakításában, amely a lámpa fényességét, színét és árnyalatát választja.

Fényforrások megválasztása a fürdőszobában

Alapvető követelmények

A biztonságot illetően

Mivel a fürdőszoba nedvességtartalma magas, minden elektromos alkatrésznek, beleértve a világítást is, biztonságosan használható. Ennek alapján a lámpáknak feltétlenül zárt típusú lezárt zárt térben kell lenniük, ami megakadályozza a nedvesség érintkezésbe lépését (ez a képen látható példa). Ezenkívül a GOST szerint legalább fél méterrel a biztonságos távolságot kell elhelyezni a vízzel. Jobb, persze, hogy a lehető legnagyobb távolságot távolítsák el egymástól, annak érdekében, hogy biztosan megvédjék magukat. Részletesebben a nedvességgel kapcsolatos biztonsággal kapcsolatos pillanatokról tovább fogunk beszélni, amikor figyelembe veszik az IP-index szerinti termékek osztályozását.

Relatív fényerő

Egy másik fontos követelmény, hogy a helyiség megvilágításának kényelmesnek kell lennie ahhoz, hogy benne legyen. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a fürdőszobában a lányok rendszerint maszkokat készítenek, és a férfiak borotválnak, kivéve a fürdés folyamatát. Győződjön meg róla, hogy a fényforrásoknak nagy fényerőnek kell lenniük, ami a termék erejétől függ.

Javasolt lámpateljesítmény (W / m 2):

 • izzólámpa (20-30);
 • halogén lámpa (23-28);
 • LED lámpa (6-9).

Vegye figyelembe, hogy az értékek kis tartományban vannak. Az első érték ajánlott, hogy kiválassza, ha a falak díszítése világos. Sötét fürdőszobához a maximális ajánlott lámpa teljesítményt kell használni.

A tervezést illetően

Nos, az utolsó tervezési követelmény. A szoba belsejébe nem volt olcsó a műanyag árnyalat, ezért a megfelelő terméktervezést kell választani. Napjainkban számos gyönyörű lámpa van a különböző anyagok gyártásában, alakjában, színében és telepítési módjában. Előnyben kell részesítenünk azokat, akik a belsővel összhangban lesznek, és ezzel egyidejűleg nem sértik a biztonsági ajánlásokat. Gyönyörűen kiegészítik a belső térséget antik lámpák (retro), és a modern minimalista nikkelezett lámpák.

Azt is meg kell jegyezni, hogy jobb, ha előnyben részesítjük a műanyag és üvegtermékeket. A magas páratartalmú fém (pl. Bronz alatt) elkezd elszenvedni a korróziót, ami negatívan jelenik meg az élettartamuk és a megjelenésük szempontjából.

IP fokozatot

Különös figyelmet kell fordítani az IP fokára, amely felelős a termékek nedvességtől és portól való védelméért (esetünkben az első elem érdekes).

Felhívjuk figyelmét a védelem dekódolási fokára IP:

A fürdőszobai lámpatesteknek legfeljebb 44 fokosnak kell lenniük (a 2. és a 3. zónában, amelyek a képen láthatóak), de jobb, ha IP55 fokozatú termékeket választanak. A mennyezeti világításnak IP65 indexnek kell lennie (magas fröccsenés elleni védelem).

faj

A kérdés megválaszolásához: "Melyik lámpát jobb választani és vásárolni a fürdőszobában?", Először meg kell értened a típusát. A mai napig használt mennyezeti, fal- és padlóelemeket, mindegyiküket figyelembe veszi.

mennyezet

A mennyezetvilágító lámpák felelősek a fővilágításért. A leggyakrabban használt mennyezeti vízhatlan mennyezeti és folt termékek. Az első előnye az alacsony ár és a kellően magas fényerő. Ezenkívül a mennyezeti lámpák praktikusak, ezért a lámpát a falra cserélni nem nehéz.

A spotlámpák felszerelése modern, és ami a legfontosabb - egy biztonságos lehetőség. A LED-ek nagyon keveset fogyasztanak, és gyakorlatilag nem jelennek meg a mennyezeten. Gyakran használják zónás világításhoz a fürdőszobában. Például egy LED lámpa van a fürdõ felett, a második a tükör felett. A vezérlés kétgombos kapcsolóval történik. Ebben az esetben csak a szükséges helyet foglalhatja be, ha annak mérete nagy.

Felhívjuk figyelmüket is arra a tényre, hogy a modern bútorok és fürdőszobai kiegészítők nagy része - a gyártó már megvilágított fényforrásokat is - megfelelő helyeken (pl. A tükör fölé helyezett polcokon) helyezett.

Falra szerelhető

A maximális fényviszonyok eléréséhez fali vízálló lámpákat használhat. Leggyakrabban fali lámpákat és mennyezeti lámpákat telepítenek, bár egyes esetekben még egy gyertyatartót is használnak (ha a belső tér megfelelő). A falra szerelhető termékek előnye az, hogy a csatlakoztatás sokkal könnyebbé válik (a kábelek néhány eszköze egyszerűen dugja be az aljzatba). Azt is meg kell jegyezni, hogy ez a fajta szerelvény sokkal könnyebb fenntartani, mert a beépítési magasság legfeljebb 1,5 méter.

A fali lámpák fő célja a helyiségtervezés, valamint a tükörvilágítás. Ezért nincs értelme telepíteni őket egy kis helyiségbe. Javasoljuk, hogy legalább 6 m 2 -es fürdőszobát válasszon.

emelet

Ez a fajta világítás is jelen lehet, de nagyon ritkán használják. Ez annak köszönhető, hogy a termékek egy bizonyos térfogatot foglalnak el a helyiségben, ami általában már egy kicsit. A legnépszerűbb képviselők padlófényű lámpák, de amennyire lehetséges, a vízből kell elhelyezni.

Melyik a jobb?

Ha nem tudja, hogyan kell megválasztani a megfelelő lámpákat a fürdőszobában, akkor személyes ajánlásokat fogunk nyújtani Önnek:

 1. A védettség fokának IP55-nek kell lennie.
 2. Mennyezeti világítás használata spotlámpák (energiatakarékosság, vonzó megjelenés, hosszú élettartam).
 3. Ha valamilyen oknál fogva nem működik a ponttermékek használata, akkor a mennyezeti lámpák előnyben részesítik az irányított fényt. Lehetővé teszik egy bizonyos tárgy megvilágítását, például a tükör közelében lévő területet.
 4. Ha lehetséges, vásároljon 12 V-os lámpákat, mint ők biztonságban vannak az emberek számára. Az egyetlen hátrány ebben az esetben a lerakó transzformátor kötelező megvásárlása. Választhat akkumulátort akkumulátorkás lámpatesteket is, amelyek, mint a 12 voltos változat, nem jelentenek veszélyt a jelenlegi szivárgás esetén.
 5. Kedvelt árut a népszerű vállalatoktól. Az olcsó kínai termékek gyorsabban meghibásodnak, és alacsony szintű biztonságuk is van (gyenge szűkület, rossz minőségű kábelezés stb.)

Ez minden, amit meg akartam mondani, hogyan kell megválasztani a lámpákat a fürdőszobában, és hogy mi ma. Ha bármilyen kérdése van ebben a témában, kérdezze meg szakértőinket a megjegyzésekben vagy egy speciális kategória "Kérdés villanyszerelő"!