Legfontosabb > Tartozékok

A szoba méretei

Azt mondhatom, hogy vannak ajánlott helyiségméretek, és vannak minimálisak. De a gyakorlatban észrevette, hogy népünk megpróbál olyan házakat építeni, amelyek szobái kisebbek, mint a szabványos méretek. Taki jelenleg "komorki" a létezésért. Ami engem illet, ez nagy hiba. Végül is, miért korlátozzuk magunkat a falakra és a mennyezetekre, amelyek folyamatosan nyomást gyakorolnak ránk.

Azonnal meg kell tervezni a tágas szobákat, ahol pihenhet és élvezheti az életet.

Azok, akik Komorki-t építették fel, idővel egy labirintussá változtatják otthonukat, folyamatosan befejezve az összes új szobát. És néha egy gyönyörű ház érthetetlen és határozatlan formává változik.

A normák szerint a lakóterület minimális magassága 2,5 m, javasolt 2,7 m, nem lakóhelyiségekben pedig 2,1 m-re csökkenthető. Nem is érdemes jelentősen csökkenteni a padlás magasságát. Az ideális lehetőség lenne a magasság a legmagasabb ponton 2,5 m, és alul 1,5 m.

Most különösen a ház minden egyes helyiségét vizsgáljuk.

Ruhásszekrény, csarnok és csarnok

A Tambour kötelező szoba a ház bejáratánál. Ami a méretét illeti, a minimális szélesség 1,4 m, a mélység 1,4 m. A kényelmes bejárati területnek 10 m2-esnek kell lennie, a minimum 6-7 m2-es.

Nappali

Az építési szabályzat szerint a minimális nappali terület 17 m2. De ha a ház élni 3-5 ember jobban csinálni többet, például 25 m2. Van abban a meggyőződés is, hogy minél kisebb a többi szoba területe, annál nagyobbnak kell lennie a nappalinak.

Konyha és ebédlő

A konyha szélessége 1,8 m, kényelmesebb 2,4 m. A minimális konyha területe 8 m2, 12 m2 ajánlott. A konyha kombinálható a nappalival vagy a konyha-étkezővel. Az elkülönített étkezőnek legalább 8 m2-t kell megvernie.

hálószoba

Egy hálószoba egy személynek 10 m2-t kell megvernie, két 14 m2-en.

Fürdőszoba és kád

A WC-vel és mosdókagyló nélkül 1.2 m2-es helyiségben, 1,5 m2-es mosdóval kell rendelkeznie. Fürdőszoba káddal, mosdóval és mosógéppel - 3,3 m2, kombinált fürdőszoba - 3,8 m2.

lépcsőház

A lépcső minimális szélessége 0,9 m, melynek területe 6 m2. A lépcsőkön mindig megpróbálnak pénzt megtakarítani, ami meredek emelkedéshez vezet, ami már életveszélyes. A gazdaságos terület a lépcső lehet tulajdonítani odnomarshevye található a fal mentén, zabezhnye nélkül interflo platformok, csavar.

öltöző

Nagyon kényelmes, ha a házban van egy szekrény. A kétsoros szekrénynek szélessége 2 m. Általában 8-10 m2-t különítettek el a szekrénybe, ami lehetővé teszi vasalódeszka felhelyezését.

Tárolja a szobákat

Nos, mint nélkülük. Ügyeljen arra, hogy legalább egy kamra legyen a házban a leltár és az eszközök tárolásához. Raktárterület 2 m2.

Házelrendezés: standard szobaméret

Mindenki egy jó lakásról vagy házról álmodik. Ez egy nagyon fontos követelmény, mert attól függ, hogy milyen kényelmesen képesek lesznek az összes családtagok az életüket ugyanazon a területen rendezni. Ezért, mielőtt egy házat vásárolna a Leningradskoye Autópályán, el kell döntenie, hogy hány szobát kell elhelyezni és milyen méretűek lesznek.

Standard méretű tipikus szobák

Bármely ház vagy apartman több szobából áll. Minden szoba különböző méretű és egyenletes alakú lehet. Különleges követelmények vannak a szobák méretére bármilyen hosszúság, szélesség és magasság érdekében. Például a konyha és a lakóterületek magassága legalább 2,7 m legyen, és más helyiségek - 2,5 m.

Nappali. A szoba mérete a bútorok elhelyezkedésének és a TV-től való távolságtól függ. Tehát a helyhez kötött tárgyak szélessége legalább fél méter legyen. A képernyő képernyőjétől a szemekig meg kell figyelni az átlójának megfelelő távolságot, 6-8 egységgel megszorozva. A normák szerint a nappali területnek legalább 18 négyzetméteresnek kell lennie abban az esetben, ha a lakásban két bérlő van, és legalább 25 négyzetméteres. m, ha három-öt ember él.

Ebédlő és konyha. A követelményeknek megfelelően a konyha szélessége nem lehet kevesebb 1,7 m-nél, de kívánatos, hogy ezt a számot 2,4 m-re emeljék. A konyha teljes felületének legalább 7 négyzetmétert kell tartalmaznia, ha a konyhát az étkezővel kombinálják, akkor annak területe legyen 12 négyzetméter. m és így tovább. Mindez a családtagok számától függ.

A hálószoba. Ebben a szobában nem csak ágyat, hanem éjjeliszekrényt vagy polcokat, fiókos szekrényt, székt és öltözőasztalt, valamint szekrényt kell elhelyezni. A hálószoba mérete egy egyszemélyes ágyhoz képest legalább 8 négyzetméter. m, a két - 10 négyzetméter. m.

Fürdőszoba és WC. A mosdókagylóval és WC-vel ellátott WC szélessége nem lehet kevesebb, mint 0,9 m, és a teljes terület - 1,3 négyzetméter. m. Ha a fürdőszoba is egy zuhany, akkor a területet meg kell növelni legalább 2, 7 négyzetméter. m. Ha a helyiség fürdőhely lesz, akkor a területnek legalább 5 négyzetméteresnek kell lennie. m.

Természetesen a fentiek a minimális számok. A gyakorlatban az emberek igyekeznek legalább enyhén növelni a szobák méretét. Ez érthető, mert mindenki szereti a helyet és a szabadságérzetet. Meg lehet vásárolni a ház Yaroslavl autópálya, és amikor elvégzi a javításokat, hogy átalakítása ház, hogy néhány szoba tágasabb, vagy egyesíti őket.

Mi legyen a hálószoba területe a házban

A hálószobát a tulajdonos személyes preferenciáinak megfelelően kell felszerelni, mivel nemcsak gyönyörűnek, hanem kényelmesebbnek is kell lennie, a hálószoba egy meglehetősen személyes élettérhez tartozik, amelyet minden személynek rendelkeznie kell. Ezt a helyiséget elsősorban alváshoz és pihenéshez használják, ami azt jelenti, hogy el kell különíteni minden más helyiségtől. A ház tervezése során az építési szakaszban meg kell tervezni, hogy egy hálószoba legyen egy személy számára, függetlenül attól, hogy felnőtt vagy gyermek.

A legoptimálisabb hálószobai méretek

A hálószoba felszerelésével megszervezheti személyes terét, mert ebben a szobában pihenhet, aludhat, tanulhat, fogadhat vendégeket, dolgozhat. Az egy személy hálószobájának minimális mérete 8 m 2, de ne 18 méternél többet, mert különben a szoba nem tűnik elég hangulatosnak, de jó pihenést és pihenést kell biztosítania.

Egy kényelmes hálószoba, amelyet egy személy számára terveztek, téglalap alakú legyen, és házaspár számára jobb, ha négyzet alakú. Ha a hálószobának elegendőnek kell lennie, akkor teljesen külön területekre lehet zónálni, ami a szobát jobban működőképessé teszi.

Fontos! A hálószobában az optimális méret kiválasztása során figyelembe kell venni a szoba jellemzőit.

Amikor egy hálószobához tervezünk, először meg kell fontolnunk annak méretét és tulajdonságait.

A hálószoba fontos helyiség a házban, mivel biztosítania kell a szükséges feltételeket a jó alváshoz és a pihenéshez. Ezért kényelmesen éreznie kell a szükséges hálóméreteket.

A hálószoba optimális méretének meghatározásához figyelembe kell venni:

 • A szükséges bútorok mennyisége;
 • Az űrszelvényezés szükségessége;
 • Az ágy mérete.

A háló méretének kiszámításánál figyelembe kell venni, hogy a legjobb, ha a szoba legalább 10 m 2, az összes vonatkozó szabványnak megfelelően. A hálószobának elhelyeznie kell az ágyat, ezért kiszámolja annak szélességét. Emellett a szoba elhelyezhető szekrény, éjjeliszekrény, öltözőasztal, szék és egyéb elemek.

Amikor egy gyermek hálószobáját rendezik, emlékeznie kell arra, hogy nemcsak zónát kell töltenie a szabadságának, hanem a vendégek tanulmányozásához és fogadásához. Egy nagyon fiatal gyermek számára elengedhetetlen a zónák azonosítása a játékokhoz, és lehetőleg a sporthoz.

Mekkora lehet a háló minimális szélessége

Amikor házat építesz, nagyon fontos pontosan kiszámítani, hogy mennyi helyet kell elosztani egy hálószobának. A hálószobák minimális szélessége attól függ, hogy hány ember fog élni benne, egy vagy kettő, és kora.

Hálószoba célozhatja:

 • Egy személy;
 • Házaspár;
 • Idős ember;
 • Kisgyermek;
 • tinédzser;
 • Két vagy több gyermek.

A hangulatos és nyugodt légkör mindig jelen van a hálószobában, és nem szabad a szoba méretétől függni.

A hálószobának optimális értékének 15 m 2 -nek kell lennie. Ha a hálószobát két ember számára tervezték, akkor a hálószoba területét 1,5-szeresre kell növelni. Pár számára 25 m 2 -es terület elegendő, mivel így több különálló zóna is felszerelhető. A hálószoba elrendezéséhez 30 méternél nagyobb területet lehet felosztani, de szem előtt kell tartani, hogy az elrendezését nagyon bölcsen kell megközelíteni, mert különben nem lesz elég hangulatos és romantikus.

A háló szélességének meghatározásához figyelembe kell venni, hogy az ágy és a fal közötti távolság legalább két méter legyen mindkét oldalon. Ha sok szobát kell berendezned a hálószobában, és sok szabad hely van a akadálytalan mozgás számára, akkor a hálószoba szélessége legalább hat méter legyen, mert ez lehetővé teszi, hogy minden valóra váljon.

Rendezés egy hálószoba méretű 3 méter

Ha a hálószoba elég kicsi, akkor nem szabad idegesíteni, mert teljesen lehet díszíteni egy szobát, amelynek mérete mindössze 3 méter. A kis helyiségekben számos különböző érdekes és eredeti trükköt találunk, amelyek segítenek a helytakarékos és az összes szükséges bútor felállításában.

Amikor egy kis hálószobát rendezünk, nagyon fontos, hogy helyesen válasszunk:

A bútorok és kiegészítők megfelelő rendezése, még egy kis hálószoba is funkcionális és praktikus lehet.

Vizuálisan bontsa ki a hely szabad helyiségét a könnyű árnyalatú anyagok kitöltésével. Ahhoz azonban, hogy külön zónákat jelöljön ki, és stílusosabbá és eredetibbé tegye a belső térséget, elég sötét hangulatot kell készíteni, vagy bizonyos területeket világos színnel kell kiemelni. A szoba világos belső részének diverzifikálásához világos dekorációs elemeket, textíliákat és egyedi bútorokat használhat. A padlóburkolat a legjobb a meleg színek kiválasztásához. Mint a padló a legjobb a padlólap, laminált vagy szőnyeg.

A fényes, érdekes ékezetek segítségével a belső egyéniséget teljesen eredetivé teheti. A bútorok kiválasztásánál a legjobb, ha előnyben részesítjük a beépített és a moduláris lehetőségeket, mert így teljesen szabad helyet takaríthat meg. Ezen kívül a beépített vagy moduláris bútorok nagyon stílusosak, eredetiek és bemutathatók.

A moduláris bútorok kiválasztásánál a belső tér szó szerint átalakítható, ha elég egy darab bútor mozgatása. Megfelelően berendezett hálószoba belsővel, pihentető és nyugodt légkört teremthet, amely elősegíti az alvást és a pihenést.

Mi az optimális hálóméret?

Annak érdekében, hogy a hálószoba elég kényelmes legyen, érdemes helyesen kiszámítani a szoba méretét és mennyiségét, hogy elrendezhesse a szükséges belső tárgyakat, és kényelmesebbé teheti a szobát az élet és pihenés érdekében.

Amikor hálószobát készít, figyelembe kell venni annak alakját, szélességét és magasságát.

A háló méretének kiszámításánál feltétlenül fel kell tüntetni:

 • Mennyezetmagasság;
 • A szoba szélessége és hossza;
 • A szoba alakja.

Ha a hálószoba kicsi, akkor tervezése során világos árnyalatokat, könnyű és funkcionális designt alkalmaz, ami jelentősen megtakarítja a szabad helyet, és kényelmesebbé teszi a szobát. Tágasabb szobák esetén mindenféle árnyalatot, különösen sötét színtelített színeket és élénk színkombinációkat használhat.

Bútorok rendezésénél érdemes megemlíteni, hogy az ágy legkedvezőbb helye lesz a szoba ajtajának túlsó sarkában.

Hálószobák kialakítása kis területen (videó)

Ha gyönyörű és egyedülálló hálószobát szeretne készíteni a házban, először gondosan számítsa ki a szoba méretét, figyelembe véve, hogy hány embernek kell élnie benne, és mindegyikük érdekeit.

Az optimális szobák mérete egy magánházban

A magánházban lévő szobák mérete fontos szempont, amely elkerülhetetlenül a ház tervezési szakaszában jelentkezik. Ha a házad meglehetősen nagy és tágas, hogyan helyesen oszthatja be a szobákba, optimalizálva a méretüket? Tervező szakértő Pete Tonks beszél az űrtervezés művészetéről.

Nehéz a lakástulajdonosok számára, hogy egy házban tervezzenek szobát, ami belső kialakítást eredményez, ha a hely "túl nagy" vagy "túl kicsi". Természetesen nem tudsz objektív választ adni arra a kérdésre, hogy mi a szoba optimális mérete a házban. Az űrtervezésben azonban van egy egész tudomány, amely képes információt adni a helyiség méretéről, amely hatékonyan fog működni a téredben anélkül, hogy negatívan befolyásolná a lakhatás légkörét.

A költségvetés kulcsfontosságú

Amikor megtervezi a jövőbeli otthonát, határozza meg egyértelműen a költségvetés hatókörét, amelyet hajlandó befektetni a projektbe. A legjobb az építészek vagy tervezők segítségét kérni, akik részletesen megbecsülik a munkát és meghatározzák a költségeket. A tervezési szakaszban abszolút biztosnak kell lennie abban, hogy pénzügyileg képes lesz befejezni az üzletet.

A szakemberek rendszerint átlagokat használnak a munkaköltség kezdeti becsléséhez négyzetméterenként. Így kitalálhatja, hogy megengedheti-e az egész projektet. Természetesen a hozzávetőleges költségek általában eltérnek a valóságtól, mivel a munka végrehajtása során sok részlet és előre nem látható körülmény merülhet fel.

Az optimális szobák mérete egy magánházban

Professzionális tervező Pete Tonks osztja meg tapasztalatait velünk.

Pete Tonks professzionális belsőépítész

Gyakran előfordul, hogy az önálló házak sokkal nagyobb területet kapnak, mint a fejlesztők által eladott közepes méretű magánházak. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a lakástulajdonosok, akiknek megvan a lehetősége a saját otthonuk megteremtésére, törekedni fognak többet. Azonban kevesen gondolkodnak azon nehézségekről, amelyeknek minden bizonnyal szembesülniük kell egy nagy ház tervezésekor. Sokkal jobb lenne egy kisebb házat felépíteni, de magasabb technikai jellemzőkkel, mint egy kastély építéséhez, amelyet talán még csak nem is lehet befejezni.

A magánházban lévő nappali optimális mérete

A nappali ideális méretét gyakran az a hely, ahány helyet szeretne látni. A Tonx ügyfelek tipikusan olyan elrendezést választanak, amelyben három kanapé egy téglalap vagy négyzet része, és a feltételes negyedik rész szerepét a nappali fal, ahol a kandalló be van építve játssza. A brit bútorok a szoba terében állnak, de nem a falhoz hasonlóan, ahogy Oroszországban szokás.

Ha klasszikus megoldásként veszi fel a fenti elrendezést, a 46 négyzetméteres társalgó a legjobb választás az ügyfelek számára. Ugyanakkor három kanapé kényelmesen ülhet az űrben (az egyik nagyobb - 2,4 × 0,9 m, a másik kettő szerényebb - 2 × 0,9 m).

Ajánlott nappali mérete: legfeljebb 46 négyzetméter.

A konyha optimális mérete magánházban

Ha egy konyhát úgy tervezel, hogy három oldalán dolgozó felületek és egy konyhai sziget található a központban, akkor 20 négyzetméteres területre lesz szüksége. Ez a mutató a következő szélességi paraméterek alapján kerül kiszámításra: 60 cm munkaterület, 1,2 m szabad terület, 1,2 m konyhai sziget, 1,2 m szabad terület, 60 cm munkafelület. A konyha teljes szélessége 4,8 méter.

A hely hossza kissé kevesebb lehet, mint 4,2 m, mivel a konyha nyitott hely, ahol az étkező vagy a nappali helyet lehet elérni, ahol az étkezés maga történik. Sok konyhai készlet 60 cm 1,2 m-es szabványmérettel rendelkezik, ezek a paraméterek a tervezés során referenciaként tekinthetők.

Ajánlott konyha mérete: 20 négyzetméter.

Az étkező optimális mérete magánházban

Ha külön házat szeretne látni a házban, akkor az asztal méretétől kezdve az étkezőben kell elhelyeznie. Az asztal mérete mellett legalább egy méter szabad helyet kell hozzáadni az asztal mindkét oldalán, hogy kényelmesen maradhasson a szobában.

A fürdőszoba optimális mérete magánházban

A zuhanyzóval, WC-vel és mosdóval felszerelt fürdőszobákban 1,8 × 1,6 m (2,88 m²) elegendő. Ha a hely lehetővé teszi, akkor növelheti azt ideális méretének 2 × 2,2 m (4,4 nm). Ebben az esetben, ha fürdőszobát szeretne látni, akkor a méreteknek meg kell felelniük: 2,4x3 m (7,2 m) és 3x3 m (9 m) között.

Az otthoni ház optimális mérete

A hálószobát az ágy mérete és a funkcionális jellemzői határozzák meg. Egy tipikus hálószobában egy franciaágy (1,5x2 m) vagy egy king-size ágy (1,8x2 m), valamint egy szekrény található. Így a hálószobának az optimális mérete 4x4 m-től 4,5 × 4,5 m-ig (20,25 m²) lesz. Ez lehetővé teszi, hogy elegendő hely legyen az ágy körül, és ültetési helyet és / vagy öltözőt is biztosít.

Fürdőszoba méretek

A fürdőszobai bútorok mérete nem mérhető. Ezek a paraméterek közvetlenül befolyásolják az egészségügyi berendezések típusának megválasztását, amelyek nélkül a helyiség normál működése lehetetlen.

Fürdőszoba méretek

Fürdőszoba tervezési projekt

Szabályozási keret

A lakó- és társasházak lineáris méreteit az ilyen szabályozások lenyűgöző jegyzéke szabályozza, mint a GOST és az SNiP. Összhangban velük, a tervezés a standard lakások. A falak és válaszfalak elrendezésének bármilyen változását össze kell hangolni a megfelelő hatóságokkal, amelyek közül az első a KTF.

Kis fürdőszoba felújítási rendszer

Az SNiP vízvezetékbe helyezése a fürdőszobába

Nem mindig a szabványos lakás tulajdonosa kap engedélyt a tervezési tervezés végrehajtásához, hogy javítsa a helyiségek kényelmét. Ezt figyelembe kell venni otthon vásárlásakor, és először is figyelni kell a fürdőszoba és a fürdőszoba méretére. Ezek tükröződnek a lakás tervében, amely a mérnöki kommunikáció helyét is jelzi.

Kataszteri útlevél: minta

A lakás tervrajzáról

Szabályok szerint a minimális fürdőszobai méretek a következők lehetnek:

 • a mennyezet magassága legalább 2,5 m;
 • a szoba szélessége nem kevesebb, mint 0,8 m;
 • a fürdőszoba mélysége (hossz) legalább 1,2 m.

A kombinált fürdőszobák méretei: kicsi (198-173 cm), közepes (250x150 cm), nagy (290x200 cm). Ezek a szabványok a "Hruscsov" és a panel lakásépületek számára vannak meghatározva. Ezeknek az épületeknek az építészeti felépítése nem tartalmazhat teljes körű fürdőszobát vagy kombinált fürdőszobát fürdőszobával felszerelve, de zuhanyzós fürdőszobával. Az ilyen méretek standard méretei 140x150 cm.

A fürdőszoba területének kiszámítása

3,1 m²-es fürdőszobai projekt.

3,3 m²-es fürdőszobai projekt.

A hely megfelelő szervezésével a nem szabványos fürdőszoba elrendezés nagyon kényelmes

A projekt fürdőszoba 4,6 négyzetméter

Fürdőszoba projekt 6,25 négyzetméter

Mivel a standard apartmanokban lévő fürdőszobák méretei sok kívánnivalót hagynak maguk után, nem könnyű létrehozni ezeknek a szobáknak a kényelmét. Ezenkívül figyelembe kell venni a szabványok által ajánlott távolságokat az egészségügyi berendezések között.

Fürdőszoba felszerelés méretei

Az optimális méret a mosáshoz és a törölközőhöz

Fürdőszobai ergonómia

Annak érdekében, hogy a fürdőszoba kényelmes és biztonságos legyen, helyesen kell elhelyezni a bútorokat és a fürdőszobai berendezéseket. Kis helyiségekben nem könnyű elvégezni, ezért ajánlott előzetesen elvégezni a szükséges méréseket.

Meg kell tudni a falaktól a szaniterberendezések összekötő pontjaihoz és a helyiség lineáris méreteitől. Mindezeket az adatokat egy rögtönzött rajznak kell megadni. Ezután keresse meg a vízvezeték és a bútorok méreteit, amelyeket telepíteni kíván, és megtalálja a legmegfelelőbb helyet.

A fürdőszoba a nagy kockázatú szobák kategóriájába kerül. Ennek oka a víz rendszeres használata, ami a levegőben, a falakban és a padlóban túlzott nedvességet eredményez. Ezt figyelembe kell venni, és ha vannak olyan személyek, akik korlátozott mértékben képesek egymástól függetlenül mozogni a háztartások között, a fürdőszobát speciális korlátokkal kell ellátni.

A ház elrendezése: a standard szobák mérete

A szoba a ház legegyszerűbb szerkezeti egysége. A szoba méretei - hossza és szélessége meghatározzák a személy szükségleteinek megfelelően (a funkcionális műveletek teljesítménye, akadálytalan mozgás).

Ami a szoba magasságának megválasztását illeti, itt a fenti pontok mellett figyelembe kell venni az alsó küszöbök "nyomásának" pszichológiai érzését. A minimális terület egy 3-4 fős családra számít. A nappali és a konyha magassága nem kevesebb, mint 2,7 m a padlótól a mennyezetig, más helyiségekben ez a paraméter nem kevesebb, mint 2,5 m, a padlásnál a magasság 2,3 m, a folyosóknál 2,1 m.

A cikkünkben részletesen megfontoljuk a lakóház vagy apartman minden szobájának szabványméretét.

Nappali méretek

A bútorok mennyisége és elhelyezkedése ezen a területen nem szabályozott, és a tulajdonos ízétől és preferenciáitól függ, ezért a szoba méretének meghatározásakor figyelembe veendő fő paraméterek a bútorok és a TV képernyő közötti járatok közötti távolságok. A rögzített bútorok közti szélességnek legalább 50 cm-nek kell lennie.

Soros bútorok a nappali helyiségekben, ilyen szabványméretek:

 • a kanapé mélysége 74 (90) cm és szélessége 200 cm;
 • a székek mélysége 60 (74) cm, hosszúsága 60 (74) cm;
 • könyvespolcok és edények 30 cm mély és 80 vagy 120 cm hosszúak;
 • A dohányzóasztalok asztali szélessége 40-80 cm, a hossza általában 60-140 cm.

A televíziót a higiénikus kényelmet biztosító szabványoknak megfelelően kell felszerelni. Javasoljuk, hogy a képernyő távolságát a TV átlójának megfelelő szemmel tartsa 6-8 egységgel megszorozva. A beépítési magasság körülbelül 7-10 fokos, mint a tanulón áthaladó vízszintes fény.

A szabványok szerint a nappali területnek legalább 18 m²-nek kell lennie. 3-5 fős családnak - 25 m²-nek kell lennie.

Az étkező és a konyha mérete

A konyha szélességének legalább 1,7 m-nek kell lennie, de ennek a paraméternek az optimális értéke kb. 2,4 m, a külön konyha teljes területe 8 m²-től kell, hogy legyen. Ha a konyha a nappalival van kombinálva, akkor a terület kisebb lehet. Lehetővé kell tenni a berendezés kényelmes elhelyezkedését - az elülső hossza legfeljebb 7 m lehet. Tekintse meg a felszerelés módját - egy sorban, két sorban, L vagy U alakú elrendezésben.

Ha a konyhát étkezővel kombinálják, akkor minimális területe 12 m². Bár egy kényelmesebb lehetőség - egy konyha területe 15 m2. A külön étkező minimális területe 8 m². Ha 10 embert akarsz gyűjteni az asztalnál, akkor a területet 10-12 m²-re kell növelni.

Hálószoba mérete

Az alvás teljes feltételei - az otthon egyik fő funkciója, ezért a háló méretét nagyon óvatosan kell kiválasztani. Ideális esetben minden egyes ágyat külön helyiségben kell elhelyezni.

A standard hálószobai bútorok a következő méretekkel rendelkeznek:

 • horgony hossza - 2 m;
 • egyszemélyes ágy szélessége - 0,8 m (minimum - 0,7 m, maximum - 0,9 m);
 • egyszemélyes ágy mérete - 1,2 m;
 • A dupla ágyak szélessége 1,40-1,60 m.

Kiegészítő bútorok, amelyek általában az alvóhelyiségben helyezkednek el, tartalmazzák: éjjeliszekrény vagy polc, éjjeliszekrény, szék, öltözőasztal, ruhásszekrény.

A hálószoba területe, amelyben csak egy egyszemélyes ágy található, a gardrób és egy asztal kb. 8 m². De a normák szerint ez nem elég - legalábbis a hálószoba területének 10 m²-nek kell lennie. Kétszemélyes ágyat és ruhásszekrényt is befogadhat, ha további öltözőszekrényt vagy íróasztalt szeretne elhelyezni, akkor a hálószobát 14 m²-re vagy annál nagyobbra kell növelni.

Fürdő és fürdőszoba méretek

A mosdókagylóval és WC-vel ellátott fürdőszoba szélessége legalább 0,9 m vagy annál nagyobb, az összterület 1,3 m². A zuhanycsarnok befogadásához legalább 2,7 m²-es területre van szükség, ha fürdőszobát tervez, akkor 4,25 m²-re lesz szüksége, egy bidé esetében további 0,75 m²-es és összesen 5 m²-es. A mosógép és egy másik mosdó beépítése növeli a 7 m²-es területet.

Csarnok és csarnok méretei

A folyosón a minimális szélesség 1,4 m, és a terület - 6-7 m². Annak érdekében, hogy ne érezze kellemetlenségét, jobb, ha a padlót 10 m²-re növeli. A bejáratnál a ház elrendezett előcsarnok. A mélységnek nem szabad 1,2 m-nél kisebbnek lennie, és a területnek 1.3 m²-ről kell lennie.

Ruhaszekrény méretei

Kétsoros öltözőhöz a minimális szélesség 2 m, a terület függ az Ön igényeitől, általában 8-10 m² elég.

Tárolóhelyiségek és egyéb hasznos helyiségek

A normák szerint egy 100 m² területű házban 2 m² területű kamrát kell elhelyezni, ahol a készletet tárolják. Bár természetesen szükség van az igényeire: nem feltétlenül szükséged van egy nagy tárolóhelyre.

A létra méretei

A létra szélességét legfeljebb 0,9 m-re kell beállítani, az általuk elfoglalt területnek átlagosan 6 m2-nek kell lennie (4,4 m magasságra, 1-1,6 m˛ közbenső platformra). A fal mentén elrendezett egyenes lépcsõ minimális helyet foglal el, ugyanez mondható el a lépcsõkrõl a csavarral és a csavarral.

Ajánlott összetétele és a szobák mérete a házban

A lakóépület egyéni családi házának tervezési megoldása alapszintű mennyiségi és funkcionális készletet feltételez. Biztosítania kell kényelmes életkörülményeket az ott élő emberek számára:

 • éjjel-nappal;
 • egészségügyi és higiéniai eljárások;
 • biztosítsa magának az ételt (főzés, fogyasztás).

Szükség esetén további helyet foglalnak el a házi tervezési projekthez a ház műszaki kommunikációjához:

 • tápegység;
 • hőellátás;
 • csatornázás;
 • vízellátás;
 • szellőzés stb.

A főépület a ház helyiségeiben

 1. Nappali nappali tartózkodás.
 2. Nappali szobák, hálószoba pihenésre.
 3. Kitchen.
 4. Egészségügyi csomó.
 5. Fürdőszoba.
 6. Kiegészítő létesítmények (raktárak, beépített szekrények).
 7. Kazánházak (hőtermelés) központi fűtés hiányában.

A főépület minimális mérete

Helyiség

 • nappali (közös helyiség) - 12 m 2;
 • nappali-hálószoba - 8 m 2;
 • nappali-hálószobák a tetőtérben - 7 m 2;
 • konyhák - 6 m 2;
 • egészségügyi egység - 1,0 - 1,2 m 2.

A szoba szélessége

 • nappali - 3 m;
 • hálószoba - 2,4 m;
 • konyhák - 1,9 m (egysoros berendezések elrendezése); - 2,3 m (a berendezés kétsoros vagy szögletes elrendezése);
 • fürdőszoba - 1,5 m;
 • fürdőszoba - 0,8 m;
 • előszoba - 1,4 m;
 • elöl - 1,8 m;
 • folyosók - 0,85 m.

A fürdő minimális hossza:

a) 1,2 m - ha az ajtó kinyílik;

b) 1,5 m - ha az ajtó befelé nyílik.

A szoba magassága

A szoba magassága a mennyezettől a padlóig határozható meg. Attól függ, hogy az épület klimatikus területein nappali és konyha van-e. Ezt az SP 131.13330.2012 "Építési klimatológia" határozza meg. Az északi régiók esetében a minimális magasság legalább 2,7 m, más éghajlati területeken - 2,5 m.

A tetőtérben elhelyezkedő helyiségeknek vagy az ügyféllel közösen megtervezett különleges esetekben a csúcspontnál legalább 2,3 méter magasnak kell lenniük.

A lakóház épületeinek tervezési összetételének jellemzői

Az egyéni lakóház természetesen a tulajdonosok preferenciáinak és kívánságainak megfelelően készült, ám az építészek még mindig tapasztalták, hogy ajánlásokat nyújtsanak a kényelem érdekében. Használhatók a befejezett projekt kiválasztásakor vagy a lakóház tervezésének kezdetekor.

Lakóhelyi tervezési terület otthon

Egyéni lakóház tervezésénél elsõsorban:

 1. Lakóterület;
 2. Gazdasági térség.
 3. Bejárat

Lakóterület

A funkcionális tartozás szerinti lakóterület feltételesen fel van osztva:

1) Napi övezet:

a) Felnőtt szobák.

b) Gyermekes szobák.

c) Vendégszobák.

Ez a zóna a következő helyiségekből áll:

 • társalgó;
 • nappali;
 • étkező;
 • hivatal;
 • Gyermek-play;
 • egészségügyi egység;
 • veranda.

A zóna helyiségeiben egyéb lehetőségek is lehetségesek, például biliárdszoba, sportcsarnok stb. A napi zóna leggyakrabban a földszinten található. A fürdőszobában zuhanyzóval vagy káddal lehet kombinálni. Ha van egy hálószoba az időseknek az alsó szinten, jobb helyezni a mosdót a bejárat közelében. Jó, ha a felsőruházat öltözőjét a nappali zónában biztosítják a bejáratnál.

2) Éjjeli nyugalmi terület.

Itt vannak az alvók és melléktermek (fürdőszoba, öltözők). A zóna fürdőszobája káddal vagy zuhanyzóval is bővíthető.

Gazdasági övezet

Minden tervezett gazdasági tevékenységet ezen zóna telephelyén terveznek. Itt vannak elhelyezve:

A raktár kényelmesebben a konyha mellett található. A kazánház általában az alsó szinten van, és egyes esetekben a mellékelt garázsban. Ha szilárd tüzelőanyaggal dolgozik, akkor külön bejáratnál vagy az utcáról vagy az előcsarnokból.

Bejárat

A bejárati terület lehet egy vagy két bejárat az utcáról. Az első bejárat az oldal bejárata. A második összeköti a teraszt, ahol az év nyári időszakában kellemes pihenőhelyet, nappalit vagy étkezőt rendeznek. Ezt a bevitelt a háztartási igényekhez is felhasználhatja.

Ha a ház egy hideg telekkel rendelkező éghajlati régióban található, akkor az első bejárati zónában kívánatos egy meleg előtérbejárat elhelyezése. Nem teszi lehetővé a közvetlen levegőt a hideg levegő belsejébe, és csökkenti az épület hőveszteségét. Az előtér helyett egy szigetelt veranda helyezhető el.

Ahhoz, hogy kényelmes környezetet teremtsen a ház minden lakója számára, figyelembe kell venni a család összetételét. Ha lehetséges, jobb, ha különálló szobákat biztosít a felnőtteknek. Kívánatos a felnőtt családtagok és szüleik zónaterületének megosztása is. Nos, ha saját bejárattal rendelkezik a házhoz. Az idősebb emberek és a mozgáskorlátozottaknak jobban kell biztosítaniuk hálószobák hálószobát az első emeleten.

Gazdaságos ház

Csak a ház elrendezésének megváltoztatásával jelentősen csökkentheti az építés költségeit. Az egylakásos lakóházak modern projektjei olyan helyiségeket biztosítanak, ahol a konyha és az ebédlő, illetve a nappali és az ebédlő együtt van. Bizonyos esetekben a terem, a konyha, az ebédlő és a nappali egy helyiségben egyesítve vannak. A konyha és a nappali között kényelmesebb elrendezni egy étkezőt.

Néhány szoba átlátható lehet, ha kényelmes a ház tulajdonosai számára. Ebben az esetben nem szükséges néhány folyosó eszköze. Számos szoba funkcionális kombinációja jelentős megtakarítást eredményez. A munkahelyet egy hálószobában vagy egy nappaliban is felszerelheti.

Amikor a házban két fürdőszobát terveznek, az egyikük egy fürdőszobával kombinálható, a második pedig zuhanyzóval.

A ház egyszerű formája és a tető szintén anyagi költségeket takarít meg. Ebben az esetben a külső falak csökkentett felületén lévő anyagok költségeinek csökkentése mellett a hőveszteségek is csökkenthetők. Így az üzem felmelegítéséhez szükséges tüzelőanyag mennyisége mentésre kerül. Ez tovább csökken, ha a ház hosszú oldalát délre helyezi. Ebben az esetben a nap melegét maximálisan fel lehet használni.

A telepítés megkönnyítése és a kommunikáció hosszúságának csökkentése érdekében kétemeletes épületekben olyan helyiségeket kell elhelyezni, mint a fürdőszoba, a fürdőszoba és a zuhanyzó, egymás fölött. Jobb, ha a konyhai mosogatókat közelebb hozza a vízellátás és a szennyvízkommunikáció helyéhez. A beépített garázs kevesebb építési költséget igényel, mint egy önálló. Könnyebb lesz felmelegíteni, többé nem kell kommunikálni.

Javasoljuk, hogy a helyszínt a világ következő részei közé helyezzék:

 • lakószobák, nappali, étkező - délen;
 • hálószobák, óvodák, konyha, osztálytermek - keleti oldalon;
 • nappali, verandák, hálószoba, ruhásszekrény - a nyugati oldalon;
 • használati helyiségek (garázs, konyha, kazánház stb.) - északi oldalon.

Nem kívánatos, hogy a fürdőszobák és a mosdók a lakóegységek felett legyenek. Ugyanakkor a nappaliból vagy a konyhából egy szaniter egységbe való közvetlen bejárat bizonyos kellemetlenségeket okoz, ha a házban nincs második fürdőszoba a folyosón vagy folyosón lévő bejárattal. Az alvóhelyiségeket elkülönítve kell kialakítani.

A kényelmes, funkcionálisan kitöltött és gazdaságilag életképes otthoni választásnál nagyon fontos megjegyezni, hogy a tervezés és az építés során az építési szabályokat és az egyes anyagok használatára szolgáló technológiákat szigorúan be kell tartani. Ez az, ami nemcsak kényelmes életkörülményeket teremt, hanem biztosítja a házon belüli biztonságot is.

A szobák optimális méretének kiválasztása: az életre vonatkozó követelmények és feltételek

Magánház projektek kiválasztásánál nagyon fontos, hogy gondolkodj azon, mi lesz az egyes helyiségek területe? Hány négyzetméter van szüksége egy kétszemélyes hálószoba, egy óvoda, egy nappali az egész családnak, egy kényelmes konyha? Kezeljük együtt ezt a problémát, tanulmányozzuk a meglévő követelményeket és szakértői tanácsokat.

Kezdjük a SNiP 31-01-2003 "Lakóépület-épületek" -vel. Ez a dokumentum az 5. cikkében és az 5.7. Alpontban meghatározza az épület egyes helyiségeinek területének minimális méreteit. Ennek megfelelően az SNiP szerint a lakóépületben lévő szobák minimális paraméterei a következők:

 • a nappali és a konyha mennyezetének magassága 2,7 méteres szintre van szabályozva, a folyosón legalább 2,1 m, a tetőtérben 2,3 m. A többi szoba minimális magassága 2,5 m;
 • egy hálószoba esetében a minimális terület 8 m 2 és 10 m 2, ha két ember él;
 • a nappaliban - 16 "négyzet";
 • konyhák - 5 m 2 (egyszobás apartmanok esetén);
 • helyiség a tetőtérben - 7 m 2.

Hangsúlyozzuk, hogy mindezek a lakásokhoz kapcsolódó követelmények. A magánházak tulajdonosai, akik egy szabványos projektet választanak, vagy létrehozzák sajátjukat, minimálisra vehetik ezeket a számokat, és "táncolhatnak" tőlük, kiegészítve kívánságaikat.

Fontos! Különösen szigorú szabályok vonatkoznak a magánházakban működő kazánokra. Például a legfeljebb 30 kW teljesítményű kazánoknál legalább 7,5 m 3 -es helyiség szükséges, legfeljebb 60 kW, legalább 13,5 m 3 és legfeljebb 200 kW, legalább 15 m 3. Legfeljebb 30 kW-os kazánokat lehet elhelyezni a konyhában, külön felszereléssel. A szilárd tüzelésű kazánhoz külön helyiség szükséges, 8 m 2 -es területen.

Általában ez a ház legnagyobb szobája, a vendégek és háztartások összegyűjtése. A nappali paramétereinek kiválasztása során figyelembe kell venni a bútorok méretét, ami sokat itt. Például egy átlagos kanapé 74 cm mélységben és 200 cm hosszúságban van. Ha kanapé-sarokat szeretne, figyelembe kell vennie annak megnövekedett méretét és helyét. A félköríves kanapéra még több helyre van szükség.

Nem szabad elfelejtenünk a tévét. A képernyőtől való távolságnak 6-8-szorosnak kell lennie. Ha a számítógép, a munkahely a nappaliban található, akkor külön sarok szükséges. Szakemberek szerint egy ötszemélyes család számára a nappalinak legalább 25 m 2 területűnek kell lennie.

Vegyél egy hálószobát két emberre, a ház tulajdonosaira. A legfontosabb hely az ágyban elfoglalja, és itt fontos mérlegelni. A szabványos kikötőhely szélessége 1,6x2 m. És ha a tulajdonosoknak King méretű ágyra van szükségük, meg kell jegyezni, hogy szélessége már 1,8 m. Az éjjeliszekrények, öltözőasztal és ruhásszekrény is szerepel a számításokban. Kiderül, hogy a "királyi" méretű ágyhoz tartozó tágas hálószobának legalább 14-15 m 2 -nek kell lennie.

Ebben az esetben mindez a gyermekek számától és egy további játszótér jelenlététől függ. Ha gyermekkorában egy gyermek csak alszik és házi feladatot végez, 12 m 2 elég. Ha a helyiségben van egy játszótér, egy sportcsarnok, célszerű legalább még egy pár "négyzetet" hozzáadni. Ha két vagy három gyermek van, akkor figyelembe kell venni, hogy lesz-e emeletes ágy vagy külön ágy a szobában.

Vendég hálószoba

Általában egy ilyen szoba a házban teljesen elhagyható. És ha még mindig ott van, akkor általában kicsi - 10-12 m 2.

konyha

Két lehetőség van: külön konyha vagy konyha-étkező. Az utóbbi esetben 10 vendég befogadására a szoba összterülete nem lehet kevesebb, mint 18 négyzetméter: 8 m 2 a konyha számára és 10 m 2 az ebédlőhöz. Ennek megfelelően, ha csak egy konyha van, étkező nélkül, optimális mérete 8 m 2. Ez elég ahhoz, hogy együtt főzzük, és reggelizsünk egy négyéves családdal. Egy szigetes konyha esetében a szakértők szerint legalább 10 "négyzetnek" kell lennie.

Fürdőszoba és fürdőszoba

Egy külön WC-vel és egy kis mosdóval ellátott fürdőszobához elegendő 1,3 m 2 -es hely. A fürdőszoba, ahol mosógép és mosdó található - nem kevesebb, mint 4,25 m 2. A bidé befogadásához hozzávetőlegesen 0,75 "négyzet" lesz. Kombinált fürdőszoba két mosogatóval, fürdőkáddal és mosógéppel kívánatos 7 m 2 -es területen.

Ami a ház többi részét, akkor a folyosón vagy a teremben kell osztani 6-10 m 2. Ha itt van egy lépcsőház, ne felejtsük el, hogy szélessége nem kevesebb, mint 0,9 m, és általában körülbelül 6 "négyzetet" fog elérni. Egy kis raktárhelyiségben 2 m 2 elég lesz, legalább annyi kell az öltözőhöz rendelni. A privát ház előszobájának minimális területe 1,3 "négyzet".

A magánház optimális mérete

Ebben a cikkben megpróbálok néhány pontot megvizsgálni, hogy megtudja, mi a magánház optimális mérete? Felhívom a figyelmet arra a tényre, hogy ház tervezésekor nem szabad elviselni, és emlékeznie kell a rendelkezésre álló telek területére és a fejlesztési feltételekre.

A fő helyiségek területe

Egy 4 fős standard család esetében a magánház optimális mérete 100 négyzeten belül van. Ez a méret lehetővé teszi, hogy elég komforttal maradjon, és elkerülje a felesleges üzemeltetési költségeket. Végtére is, a ház területének növekedésével a fűtés és a vízellátás forrása közvetlen arányban növekszik, több időt fordítanak a tisztaság és a lakás rendes állapotának fenntartására.

Tudom ajánlani az alábbi méretű alapszobákat, amelyek a legoptimálisabbak lesznek:

nappali - általában a ház legvilágosabb részén helyezkedik el, általában a déli oldalon. Elég 25-30 m2-es kiosztás;

a konyhát olyan módon tervezzük meg, hogy amikor minden családtag egyszerre eszik, senki sem kényelmetlenül érzi magát, különösen a házigazda. 4 fő részére 18-22 m2 feküdt;

gyermekszoba - ha a gyermekek ellentétes neműek, előzetesen gondoskodni kell a külön hálószobákról. A helyiségben helyet kell biztosítani egy ágyhoz, egy ruhás ruhásszekrényhez és egy házi feladat munkaterületéhez. Rendszerint mindez legalább 12 négyzetet igényel;

ha a gyermekek szobája kettő, 2-3 métert kap egy emeletes ágy telepítésével, de a szoba legalább 16-18 m2-es lesz minden változatban;

A fürdőszobának minimális helyet kell biztosítania a kényelmes használathoz. Figyelembe véve a kis szekrényt, fürdőt és hozzáférési lehetőségeket, 8-10 m2-t tesz ki;

Természetesen minél nagyobb az öltöző, annál később új időt kell felépíteni, ezért jobb, ha nem tervez kevesebb 2,5-3 métert;

a folyosón egy ruhásszekrényt viselnek a felsőruházat számára, nos, és a bejáratnál és a kilépésnél nem szabad elkapni a vendégeket, itt legalább 6-8 m2-t hagyunk;

ha van egy autó, akkor kezelheti a 24-26 m2 terület, és ha van két autó, nem kevesebb, mint 35-40 m2. Ne felejtsük el, hogy gumiabroncsokat, szerszámokat, kerékpárokat és minden más olyan helyet kell elhelyezni, amelyet nem lehet az utcán hagyni. Ezért a garázs soha nem lesz nagy, nem számít, mennyire hatalmas.

Menj a hátsó szobába

Kiváló megoldás lenne, ha az összes használati helyiség ugyanazon tető alatt lenne a házzal. A jövőben gyakran értékelni fogja a hely minden előnyét. Az embernek csak arra van szüksége, hogy gondoskodjon az átmenetek elkülönítéséről a hátsó szobából a házba.

A fő raktárak természetesen a kazánház és a raktár. A kamra nagyságát a tárolt termékek tervezett mennyisége határozza meg, és a látogatók gyakran látogatják meg. Megfelelően az állványok elegendőek, 4-5 méteres távolságban. A kazánház méretét korlátozza az alkalmazott berendezés, a fűtési rendszer típusa és egyéb feltételek. Ezért változik 4-8-10 m2.

Ha a ház tervezett padlás, ez egy kiváló lehetőség a helyére mosoda vagy ugyanaz öltöző. Természetesen a padlás méretének lehetővé kell tennie, hogy ott egy mosógépet, egy szárítási helyet, és ideális esetben vasalást biztosítson. Ne felejtse el, hogy ne helyezzen mosogatógépet a saját hálószobájára. Szintén érdemes gondoskodni a megfelelő szellőzésről.

Győződjön meg róla, hogy korrelálja a kapott ház méretét a webhely méretével, hogy elkerülje a szomszédjaival kapcsolatos problémákat. Ne feledje, hogy a fal falától a ház ablakokkal van szükség ellenállni legalább 4 méter a szomszédos szakasz, és ha a fal süket - legalább 3 méter.

Úgy gondolom, hogy a vendégek biztosan eljutnak az új otthonába, örülni fognak nekik, ha gondoskodnak az autókról szóló webhelyről. Különösen akkor, ha legalább egy könnyű lombkorona van felszerelve.

By the way, miután elkészült a design, azt tanácsolom, hogy kérje meg barátait, akik már építettek egy házat. Kérdezze meg tőlük, hogy mit terveztek, mit döntöttek, mit változtattak a folyamatban, és mit nem tudtak megváltoztatni, de szeretnék. Ezek az információk nagyon hasznosak lehetnek, és lehetővé teszik a hibák kijavítását a tervezési szakaszban. Ne felejtsük el, hogy egy magánház optimális mérete az Ön kívánságaitól és lehetőségeitől függ.

Optimális hálószoba

A modern várostervezés szinte teljesen áttelepült a nyílt lakásokkal rendelkező házak építésére. És ez lehetővé teszi, hogy bármilyen méretű hálószobát építsenek. Tudja meg, hogy hány négyzetmétert kell elszalasztania a szoba alatt?

 • 1/1

A képen:

Mi határozza meg a hálószoba méretét? Két fő tényező. Fontos, először is, ki fog pihenni benne: egy-két ember, koruk. Másodszor, hogy pontosan hogyan fogják használni a helyiséget: csak azt tervezi, hogy itt alszik, vagy például még egy filmet néz, dolgozik egy számítógépen. Ezen kívül a hálószoba egy öltözővel vagy ülősarokkal kombinálható.

Hálószoba cél

 • egy személy számára;
 • egy házaspár számára;
 • egy idősebb ember számára;
 • egy idős házaspár számára;
 • kisgyerek, iskolás vagy tinédzser;
 • a vendégek számára;
 • két vagy több gyermek számára.
 • 1/5

A képen:

Általában a gyermek alvóhelye az óvodában helyezkedik el, amely gyakran kettőnek szól. A terület meghatározása során nem csak a szabványokból kell kiindulni, hanem figyelembe kell venni, hogy tartalmaznia kell a játék és a zónák zónáit is.

Kövesse az iránymutatásokat

A szabványok szerint a hálószobában lévő személyre eső levegő mennyisége 20-38 köbméter. Következésképpen 2,65 m-es mennyezetmagassággal a minimális lehetséges padlóméret 9 és 15 m 2 között változhat. m (megengedett / optimális érték).

Ha a hálószobát két ember számára tervezték, az értéket nem szabad automatikusan megduplázni - elegendő 1,5-szer növelni a helyiséget. Így egy pár 12-25 négyzetméter elég lesz. m. (megengedett / optimális érték). Természetesen egy nagy szobát is tehetsz a hálószobában - 30 méter vagy több. Azonban egy hatalmas szobában, hogy hozzon létre egy hangulatos, hangulatos légkört (ezért szükséges itt) nem valószínű.

Számítsa ki a hálószoba szélességét és hosszúságát

A gyakorlatban sokan hasznosan használják a hálószobai elrendezést: a bútorok mennyisége irányítja azokat, amelyeket a szobában kell elhelyezniük. De emlékeznünk kell arra, hogy a fal és az ágy között, valamint a bútorok között legalább 0,7-1 méter széles áthaladást kell biztosítani.

 • Családi szoba. Minimális szélesség: ágyszélesség + a gardrób mélysége (szekrény, öltözőasztal) + átjáró közöttük. 140 cm + 40 cm + 70 cm = 250 cm, a szoba hossza nem lehet kisebb, mint az ágy hossza és a szükséges áthaladás a fal és a fal között. Így a szoba minimális hossza 200 cm + 70 cm = 270 cm, így a házasság legkisebb területe 6,75 négyzetméter. m. De figyelembe véve a két levegő szükséges mennyiségét, jobb, ha lényegesen nagyobb területet biztosít.
 • 1/5

A képen:

A kettőhöz szükséges levegőmennyiség alapján a minimális hálótér egy párnak, amelynek mennyezetmagasságszáma 2,65 nbs / min, legalább 12nbspq.nbspm és optimálisan nbsp - 25nbspq.nbspm.

 • Hálószoba egy idős házaspár számára. Egy kicsit tágabbnak kell lennie. Az idősebb generáció kevésbé agilis, agilis és rugalmas: nehéz lesz az ágy körül egy miniatűr patch körül forogni. Magának az ágynak szélesebbnek kell lennie (160 cm-tõl), az ereszkedõ folyosókat 1 méterre kell növelni. Kiderül, hogy egy ilyen szoba nem lehet kevesebb, mint 11-12 négyzetméter. Ugyanez a szabály vonatkozik egy magányos idős ember hálójára: a legszélesebb folyosókra, a tágas ágyra. És egy hasonló méretű szoba (10 nm-től).
 • Vendég hálószoba. A vendégszobának a mérete legalább két lehet. Elvégre itt egy kis szekrényt, egy széket és egy kis asztalt kell elhelyezni a személyes higiéniai cikkekhez. A barátaidnak és rokonainak kényelmesnek kell lenniük!
 • 1/1

A képen:

A vendég hálószobában az ágy nbsp minimális szélessége 100 nbs ps, azonban szokásos, hogy egy olyan helyet adjon ki, amely méretével összehasonlítható, egy kétszemélyes hálószobában.

Amikor a hálószoba nem alszik

Ha a helyiséget nem csak alváshoz használják, akkor a szükséges funkcionális zónák területét hozzá kell adni a hálószoba területéhez.

 • Office. Első pillantásra számítógépet helyezhet el a hiúság mellett, de ez nem megfelelő. Az eszközöknek nem szabad az ágy közelében tartózkodniuk. A fejhallgatóból legalább egy méterrel távolítsa el a számítógép asztalát. Adjon hozzá egy kb. 2 négyzetméter területet. m (1.2. táblázat + 0.8 m + a szék mozgatásához szükséges hely).
 • Olvasó zóna. Ülj le egy székre, húzza ki a lábát a poufon, tegye a könyvet a szomszédos öltözőasztalra. Mindez helyet igényel - legalább 1,5 négyzetméter. Ha a hálószobában a karosszék egy sarokban van elhelyezve, további 2-3 négyzetmétert kell átlósan elosztani a pihenőterületre. m.
 • Gardrób. Ez a funkcionális terület is teljesen fel lehet szerelni 2 négyzetmétert. m, kerítés a sarkából vagy a szoba egy részéből.

Kiderül, hogy egy többfunkciós hálószoba egy személy nem lehet kevesebb, mint 15 négyzetméter. Hasonló szabály vonatkozik a gyermek hálószobájának elrendezésére (a játék és a munkaterületek megközelítőleg azonos területet foglalnak el).

 • 1/3

A képen:

A többfunkciós hálószobában dolgoznia kell, ruhát kell viselnie, és pihenjen egy érdekes könyv olvasása közben. Ezért előzetesen számítani kell a kiegészítő területet prioritásaik alapján.