Legfontosabb > Tervezés

A zuhany tisztítása és mosása - 10 módszer

Sokan fürdők helyett zuhanykabinokat telepítenek. Számos előnnyel rendelkeznek: kompakt méretűek, kényelmesek és gyakran többfunkciósak is. Úgy tűnhet, hogy a tervek nem igényelnek különös gondosságot, de ha figyelmen kívül hagyja a tisztítás egyszerű szabályait, a felületen nem vonzó foltok és foltok jelennek meg. Mossa le a zuhanyt is.

Mint mosni egy zuhanykabin: a felülvizsgálat a lehetséges opciók

A mosogatószer kiválasztásánál figyelembe kell venni a szennyeződés típusát és az anyag típusát, amelyhez használni fogják. A zuhanykabinban műanyag és üveg elemek, krómozott részek, a tálca pedig akril vagy zománcozott acélból készülhet.

Shop eszközök

A boltokban óriási a választás a szivattyúk és a zuhanyzók tisztítására. Jobb spray, gélt, krémet vagy folyadékot vásárolni. A szennyezéssel való megbirkózás:

 • A "Cif" egy krémes konzisztencia különleges összetétele, amely jól mészköves, szappanos és rozsdás, kellemes illatú és különböző fehérítő tulajdonságokkal rendelkezik.
 • "Mr. Muscle" olyan spray, amely segít az átlátszóság helyreállításában és az üvegajtók ragyogásában.
 • "Akril" - egy folyadék, amelyet szórópisztollyal alkalmaznak, használható a nehéz szennyeződés és a penész elleni küzdelemre.
 • "Tilex" - olyan eszköz, amely nem csak a szappanos zsírfoltokkal szembesül, hanem antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, ami nagyon fontos a zuhanyozás közben.

A háztartási vegyi anyagok jegyzéke, amely otthoni használatra alkalmas, hosszú ideig folytatható. Ennek igazolásához elegendő meglátogatni a megfelelő részleget minden boltban. A termék kiválasztásakor vizsgálja meg a készítmény összetételét és célját, mivel egyes, az ammónia, az alkohol és más agresszív anyagok alapú zselék és krémek összeférhetetlenek bizonyos anyagokkal.

Figyelj! Ne használja a zuhanykabin különböző porainak és folyékony összetevőinek tisztítására. A koptatólevél olyan karcolásokat hagy maga után, amelyekbe a szennyeződés könnyen eltömődik, és egyre nehezebb tisztítani minden alkalommal.

Egy másik eszköz a zuhany tisztításához - videó:

Ha úgy gondolja, hogy a háztartási vegyi anyagok károsak az emberre, akkor népi jogorvoslatokat használhat. A malacoknál tapasztalt háziasszonynak általában több receptje van, amelyek még a bonyolult és elhanyagolt szennyezéssel is képesek megbirkózni.

Asztali ecet

Az ecet hatékonyan kezeli a vízkőzetet. Könnyedén elpusztítja a vízben található ásványi sók lerakódásait, visszaverődik a króm elemek ragyogása, elpusztítja a legtöbb baktériumot, és eltávolítja a szappanbevonatokat. Használja így:

 1. Az oldatot egy pohár ecettel két pohár vízzel keverjük össze.
 2. Permetezőpálcával permetezzük az oldatot a zuhanycsarnokra, különös figyelmet fordítva a szennyezett területekre.
 3. Hagyja 10-15 percig, majd tiszta vízzel öblítse le.

Ha a keverőben vagy a fürdőfejben súlyos mészlerakódások vannak, az ecet segít megszabadulni tőlük. Hígítsuk fel vízzel 1: 1 arányban, és áztassunk egy rongyot vagy egy szalvétát egy elkészített oldatban. Tegye fel a problémás területekre és hagyja el néhány órát vagy egész éjszaka, tiszta vízzel történő öblítés után. Ha az árucikk egyszerűen lecsavarozható, eltávolítható és lehűlhető az ecetsavoldatba.

Figyelj! Az ecet agresszív anyag, így a munkavégzés során ügyeljen arra, hogy gumi védőkesztyűt használjon.

Citromsav

Gyakran a háziasszonyok lemoshatják a zuhanytálcát citromsavval, mert ez az egyik legegyszerűbb, hatékonyabb, olcsóbb és biztonságosabb módszer. Az étrend-kiegészítők használata nagyon hasonló az ecetetől:

 1. Egy 0,5 literes meleg vízben oldjuk fel egy 100 g-os zsák citromsavat.
 2. A keveréket szórjuk fel a szennyezett felületekre permetezőpalackgal.
 3. 10-15 perc elteltével tiszta vízzel öblítse le.

Annak érdekében, hogy a króm elemek különleges ragyogást kapjanak, még egy darab friss citrommal törölje őket.

A citromsav használható szódabikarbónával kombinálva. Egy pohár meleg vízben hígítson egy kis zacskó citromsav (20-30 gramm) és 20 gramm. szóda. Használja az elkészített oldatot a fent leírt elv szerint.

Vodka vagy alkohol

Az orvosi alkohol vagy a vodka nem csak a szennyeződéseket és foltokat gyorsan eltávolítja, hanem a zuhanykabinot is fertőtleníti. Ehhez keverjünk egy kanál erős italt két evőkanál tiszta vízzel. Nedvesítse meg az elkészített keverékben egy puha ruhát vagy szalvétát és törölje le a problémás területeket. Száraz ruhával törölje le. A hatás fokozásához adjunk hozzá egy kanál ecetet.

Fogkrém vagy por

Ha akril vagy zománcozott tálca tisztaságát helyre kívánja állítani, használjon fogkrémet. A kezelendő felületen vékony rétegben alkalmazzuk. Egy idő után el kell távolítania a szivacs pasztát és mossa le a falakat tiszta vízzel.

Az alternatíva lehet egy fogpor, amely még jobban megbirkózik a különböző típusú szennyezésekkel. Meghintjük őket problémás területeken, és enyhén dörzsölje nedves ruhával, majd öblítse le. A fogpornak enyhe hatása van, így nem károsíthatja az akril vagy a zománcot.

ammónia

Ha azt szeretné, hogy az üveg tiszta legyen, használjon ammóniát:

 1. Egy evőkanálnyi anyagot egy liter hideg vízben oldunk.
 2. Nedvesítse meg a puha rongyot az oldatban.
 3. Az üvegfelületeket törölje vele.

Az oldat felhasználható a falak tisztítására. Ha valamilyen glicerint adunk a keverékhez, akkor nemcsak a különböző eredetű szennyező anyagokkal fognak megbirkózni, hanem egy olyan láthatatlan filmréteget is hagynak a felületen, amely taszítja a vizet.

Figyelj! Amíg a helyiségben ammóniával dolgozik, erős kellemetlen szag lesz, ezért még a munka megkezdése előtt nyissa ki az ablakot.

Hidrogén-peroxid

Megszabadulhat a vízkő-doboztól és egy másik szerszámtól az otthoni orvosi szekrénytől - a hidrogén-peroxidtól. Kitűnő, és néhány perc alatt lágyul, vagy akár teljesen feloldja a ásványi sók lerakódását a falakon, a keverőben és más részletekben. Elég, ha egy puha ruhát nedvesítenek a peroxidban, és törölni fogják a problémás területeket. Ha a plakk nem távolítható el azonnal, a fertőtlenítőszerrel áztatott szalvéta egy ideig maradhat.

Napi gondozás

A szappant és a vízkőzetet nehéz eltávolítani, de megakadályozható. Rendszeresen (napi vagy néhány naponta) egyszerű lépéseket kell tenni:

 1. Zuhanás után meleg, majd hideg vízzel mossa le a falakat.
 2. A habot és a szappannyomokat jól le kell mosni, különös figyelmet fordítva a sarkokra és a nehezen elérhető helyekre, amelyekből sokkal nehezebb tisztítani a szennyeződéseket és a lerakódásokat. Ezeket a célokat a legjobb, ha egy zuhanyt használunk egy tömlővel.
 3. Száraz törölje le a falak és egyéb elemek a zuhany. Ne hagyja a vizet, mert a só lerakódások jelennek meg utánuk.

Az egyszerű manipulációk, amelyek nem haladják meg a 15 percet, jelentősen leegyszerűsítik a szerkezet fenntartását a jövőben, és segítenek megőrizni vonzó megjelenését.

Általános tisztítás

10-14 nap elteltével a zuhanykabinot alaposan meg kell tisztítani a különböző szennyeződésekből. Általános tisztítást kell végezni olyan esetekben is, amikor a szerkezetet hosszabb ideig nem használták, például távol voltál.

Az általános tisztítás több fő szakaszban történik:

 • Fal és műanyag elemek tisztítása. Megszabadulni a vízkőtől és más szennyeződésektől. Ehhez vigye fel a kiválasztott anyagot a felületre, hagyja hosszabb ideig és öblítse le tiszta vízzel. A falak tisztítása során fordítsanak különös figyelmet a burkolólapok közötti varratokra, mert ez a kedvenc hely a penész számára.
 • Üvegajtók mosása. Óvatosan mossa le az üvegt a szappanfoltokról. Nos, ez a feladat megoldja az ablakok és szemüvegek speciális spray-jét. Megfelelő oldat ecet, citromsav vagy ammónia. Használja a terméket az utasításoknak megfelelően, majd puha ruhával törölje szárazra.
 • Króm elemek tisztítása. Tisztítsa meg a keverőt, a hidromasszázs fejét és az ásványi sók egyéb elemeit. A vásárolt vagy népi jogorvoslatok segítségével vonzó csillogást adhat nekik.
 • Mosd meg a tálat. Az utolsó szakaszban meg kell mosni a raklapot. Mosószer kiválasztásakor vegye figyelembe az anyagot, amelyből készült. Például az akril raklapokhoz szigorúan tilos formaldehiddel, hangyasavval formulázni. A zománcozott raklapok ellenállnak a vegyszereknek, de jobb, ha megtagadják a csiszolóanyagokat.

Az általános tisztítást a zuhanyzóban végezzük, állítsuk meg magunkat az ilyen szerszámokkal és tartozékokkal:

 • puha rongy és mikroszálas;
 • szórópisztoly;
 • gumi lehúzó;
 • hab szivacs;
 • egy fogkefe.

A vízkőzetet eltávolítjuk a zuhanyról - videó:

A kemény kefék és fémkapcsok használata tilos, mivel megkarcolhatják.

Tipp Ha a régi szennyeződéseket nem lehet hagyományos módszerekkel ellenőrizni, használjon gőztisztítót. A forró gőznyomás alatt a piszok nem tud ellenállni.

Harcoló penész

Mossa a műanyag vagy az üveg zuhanykabin könnyű, de megbirkózni a gomba sokkal nehezebb. Ha fekete sávokat észlel a sarkokban, a varratokban és a nehezen elérhető helyeken, azonnal alkalmazzon speciális gombaellenes vegyületeket. Használja őket az utasításoknak megfelelően. Az alternatíva lehet szóda, ammónia és ecet keveréke.

Keverjen fél pohár ecetet és ammónia oldatot, adjunk hozzá 0,25 csésze szódát. Tisztítsa meg a problémás területeket az elkészített keverékkel. Könnyen dörzsölhetők egy fogkefével. Hagyja egy ideig, majd mossa le.

Küzdelem a fürdőszobában - videó:

Tisztítsa meg időben a zuhanykabinban, mossa le a szappanfestéket és törölje le a falakat, akkor sokkal könnyebb tisztán tartani.

A virágzás a fürdőszobában - a leghatékonyabb eszköz

A tisztaságú fürdő nemcsak tiszta padló, hanem csiszolt vízvezeték szerelvények és csempe a falakon. Ha nem rendszeresen takarít meg és takarít meg ezt a szobát, akkor hamarosan még a leginkább minőségi szempontból felújított és modern fürdőszobát is elhanyagolhatónak és rendítetlennek látja. Mindez a plakett miatt, amely végül megjelenik a falakon és a vízvezetékben. Ebben a cikkben leírjuk, hogyan kezeljük a különféle típusú plaketteket, és hogy milyen megelőző intézkedésekkel segítünk Önnek a probléma kezelésében ritkábban.

okok

Nézzük részletesebben a plakkok típusát és azok előfordulásának okait.

Raid a vízvezetéknél

Mivel az egészségügyi termékek aktívan kölcsönhatásba lépnek a vízzel, gyorsan létrehoznak mészmintát. A csatornáinkon áthaladó víz tele van különböző ásványokkal és mészekkel.

Miután a víz bármilyen felületre kerül és elpárolog, a mész részecskék a helyükön maradnak. Először alig észrevehetőek a szem számára, de a részecskék nagyobbakká válnak, a plakk vastagsága megnő.

A mészkő, vagy ahogy nevezik is, mészkő jelenik meg a WC-n, ahol a leeresztő tartály áramlik vagy csapok, a fürdőszobában, a csöveken stb. Azon túl, hogy megdönti a termék megjelenését, bonyolítja a működésének folyamatát is.

Raid a falakon

Amikor beszélünk a raidről a falak falán, úgy értünk egy szappan raid, amely alakítható nem csak a csempe, hanem a PVC panelek, falburkolatok és egyéb felületek. Meleg víz, amely vízgőz formájában levő tisztítószerekkel keveredett, a falon ülepszik, és vékony szappanréteget hagy rájuk. Idővel ez a réteg szappanos bevonatúvá válik, amely eleinte könnyen eltávolítható, de idővel nehezebb tisztítani.

Gomba plakk

A helyiségben megnövekedett páratartalom kiváltja a különböző gombák aktív fejlődését, amelyek leggyakrabban a burkolólapok közötti csomópontok, a fürdőszoba és a fal találkozásánál, valamint a nehezen hozzáférhető helyeken találhatók.

A gomba plakkja nemcsak a szoba megjelenését rontja, hanem egészségtelen is, ezért aktívan kell küzdenie antibakteriális szerekkel.

Raid a darukon

Mivel a lakások többsége most nikkelezett csapokat és csapokat használ, minden válás azonnal észrevehetővé válik. Ha nem rendszeresen tisztítják őket, szappanos és mész betéteket is képezhetnek.

Ha a szelep szivárog valahol, akkor rozsdabarack problémát is tapasztalhat. A legnehezebb tisztítani. Ezenkívül a csapból származó rozsda más nemfém felületeket is megfesthet, például mosogató vagy kád alját. Ezért szükséges a rozsda időben történő leküzdése.

Méret eltávolítása

Minden háziasszonynak megvannak a saját módszerei és módszerei a raidet a fürdőszobában. Valaki inkább az időigényes népi jogorvoslati lehetőségeket részesíti előnyben. Nem tartalmaznak veszélyes vegyszereket, és kevésbé agresszíven befolyásolják a kezelt felületet.

Valaki kedveli a vásárolt tisztítót. Jelenleg a piacon meglehetősen komoly verseny van a mosogatógépek gyártói között a fürdőszoba és a WC tisztítására. Mindazonáltal ezeknek az eszközöknek a működési elve hasonló. Vessünk egy pillantást rájuk.

Függetlenül attól, hogy miként használ egy tisztítószert, rongyokat, ecseteket, szivacsokat és más eszközöket kell készíteni. Annak érdekében, hogy kivehető legyen a nehezen elérhető helyek és varratok a csempe között, szüksége lesz egy régi fogkefére. A bőr védelmére gumi kesztyűt is igényel.

Népi jogorvoslatok

A plakk eltávolításának első legnépszerűbb módja a különböző savak alkalmazása, amelyek szinte minden otthonban megtalálhatók.

 • Az ecetsav koncentrációja legalább 25%. Szükséges egy oldatot készíteni, vízzel keverni 1:20 arányban. A legjobb, ha az ecetsavat forró vízzel hígítjuk, majd hagyjuk enyhén lehűlni az oldatot. Ez az oldat tisztítható plakettet fajansz, nikkel, zománcozott, üveg és fémezett felületekkel. Azonban az akril fürdőkben és műanyagokban való felhasználásra nem alkalmas.
 • A citromsav a felületen finomabban működik, így minden anyagon felhasználható. Ahhoz, hogy a sav dolgozhasson, a szivacsot minden bevont felületen legfeljebb 3 órán keresztül kell felhordani. Ezután az anyagot normál vízzel mossuk. Hígítsuk fel a citromsavat meleg vízben, amíg a kristályok teljesen fel nem oldódnak. Átlagosan egy pohár vizet vesz egy csomag citromsav, melyet az osztály bármely élelmiszerboltjában fűszerekkel vagy pékárukkal lehet eladni.
 • Az oxálsavat számos kereskedelmi forgalomban kapható tisztítószerben alkalmazzák, ahol koncentrációja nagyon magas. Ha a tisztítószer enyhébb változatát keresi, akkor önállóan készítsen oldatot oxálsavval kevert vízzel, kívánt arányban (általában 5% -os oldatot használjon), és felhordja a virággal fedett felületre néhány órára. Az acid korrodálja az egész raidet, és csak vízfolyással kell lemosnia.
 • Néhányan a sósavtól való rozsda eltávolítására használják, de itt rendkívüli óvatosságra van szükség. Sósavnak semmilyen esetben sem szabad a bőrre, sem a fémfelületre jutnia. De ideális megoldás a rozsda eltávolítására a zománcozott felületeken. A sósav használatát követően a felületet alaposan le kell mosni folyó vízzel és egy közönséges mosószerrel mosni.
 • A rozsda eltávolításának kevésbé veszélyes módja az ammónia és a hidrogén-peroxid keveréke. Az ammóniát peroxiddal 2: 1 arányban összekeverjük különálló edényben, a rongyot egy rongyra helyezzük, és szennyezettséggel töröljük le. 10-15 perc elteltével az elegy mosható.
 • Egyes hostessek szódát használnak a plakett eltávolítására. Azonban egy ilyen eszközzel óvatosnak kell lenni, mivel az abrazív részecskék megkarcolhatják a felületet. Beszélünk arról, hogy ne tisztítsuk meg a felületet a tisztítás során.

vegyi anyagokkal

Tisztítás vegyszerekkel sokkal könnyebb és általában gyorsabb. Nem szükséges megmérnie a szükséges arányokat, és magának a megoldást keverje össze. A tisztítószer összes szükséges komponense már használatban van. Mindössze annyit kell tennie, hogy a terméket szivacsra szúrja be, szükség esetén előzőleg vízzel nedvesítsen, törölje fel vele a felületet, majd mossa le a plakk maradványait és a termékeket a szokásos vízzel.

A kémiai detergenseket gél, por és permet formájában adják el. Vásárlás előtt gondosan olvassa el a címkén lévő információkat. Meg kell jelölnie nem csak a tisztítószer használatának módját, hanem azt is, hogy milyen felületeket kíván tisztítani. Így például a súroló porok és a savakat tartalmazó tisztítószerek nem alkalmasak akril fürdők számára.

Minél koncentráltabb a tisztítószer, annál kevesebb időt kell tartani a kezelt felületen. Ez az időtartam több percről néhány órára változhat. Ha egy régi raidrel foglalkozik, akkor egyetlen eszköz sem fog segíteni abban, hogy egyszer megbirkózzon vele, függetlenül attól, hogy mennyit tartasz. A tisztítási eljárást többször meg kell ismételni, mielőtt teljesen megszabadulna a bosszantó szennyeződéstől.

A szerek alkalmazása a felülettől függően

A felhasznált felület típusa és anyaga nagyban befolyásolja a tisztítás módját:

 • A legkevésbé izgalmas öntöttvas termékek. Az erős savaktól, például a sósavtól szinte bármilyen eszközzel tisztíthatók.
 • A zománcozott és krómozott felületeket porokkal és egyéb csiszolóanyagokkal nem lehet tisztítani, ami veszélyeztetheti a bevonat integritását. Különböző vizes oldatokkal, gélekkel és egyéb folyékony tisztítószerekkel tisztítják. Ez vonatkozik az üveg és a porcelán termékekre is. A fehérítő segít megszabadulni a zománc plakettjétől, és visszaadja eredeti fehérségének.
 • Az akrilfürdő a legkörültekintőbb kezelést igényli. A plakk csak természetes, természetes savakkal vagy speciális akril felületek tisztítására alkalmas eszközökkel tisztítható. Savas oldattal történő felületkezelés után a szakértők azt javasolják, hogy semlegesítő hatással semlegesítse a lúgos mosószert.

Hogyan és hogyan mosható a zuhany: részletes detergensek áttekintése

A gyakorlatiasság és a kényelem kedvelői egyre inkább helyettesítik a régi modell tágas fürdőkádát a modern, kompakt zuhanykabinokkal a fürdőszobában. Minden vízvezeték gondos karbantartást igényel, és egy átlátszó falú zuhanyzó különösen óvatos hozzáállást igényel.

Hogyan kell lemosni a zuhanykabinot, és milyen árnyalatokat kell figyelembe venni, amikor szerszámokat választanak a vízvezeték-feldolgozáshoz, fontold meg a cikket.

Általános ajánlások a vízvezeték-ellátáshoz

A zuhanyzók, bár a vízi környezet folyamatos érintkezéséhez tervezték, de befolyásuk alatt végül elveszítik megjelenésüket. Ennek oka, hogy a csapvíz sok sót és ásványi anyagot tartalmaz, amelyek a vízvezetékkel érintkezve káros hatással vannak az állapotára.

A vízvezeték-szennyezés mértékét meghatározó tényezők:

 1. A mellékelt víz minősége. A központi autópályáról érkező víz nem mindig felel meg a szükséges paramétereknek. És ennek oka a sók és ásványi anyagok magas tartalma, a rendszer elégtelen szűrése és a vízvezetékek romlása.
 2. Szűrők jelenléte. Kiváló megoldás, amikor a vízben lévő kalcium-sók tartalmának csökkentése és a többi komponens hatásának semlegesítése érdekében két fő szűrő van csatlakoztatva a bemeneten: durva és finom tisztítás.
 3. Alkalmazott ápolószerek. Kategorikusan nem alkalmazható súrolószerek és kemény kefék, amelyek szerkezete károsíthatja a zuhanytálcákat.
 4. A megelőzés a leghatékonyabb módja a gombás kolóniák kialakulásának és növekedésének megakadályozására. Amint megjelenik egy gomba, hosszú ideig letelepedhet, és rögzülhet a homlokzat anyagának mikrocukkjában. A tulajdonos feladata, hogy megszüntesse a gombafejlődés kedvező körülményeit, csökkenti a helyiség nedvességtartalmát a "kémia" használatával, a kényelmesen szellőztetett rendszer és a nehezen hozzáférhető helyek rendszeres feldolgozásával.

A kültéri zuhanykabinok többnyire nem a vízvezetékrendszerünkből származó kemény vízhez készültek. A vízvezeték, figyelembe véve az orosz realitást a bevezetés pillanatától számított néhány éven belül, a működés egyszerűen meghiúsulhat. Ez megakadályozható a bejövő víz minőségi összetételének megváltoztatásával.

Mosószer kiválasztásakor fontos figyelembe venni az anyag gondozásának sajátosságait, hiszen nem csupán a tisztítás hatékonysága és sebessége, hanem a vízvezeték élettartama is a megoldás helyességétől függ.

A gondozást bonyolítja az a tény, hogy a vízvezetékgyártás során többféle anyagot vettek igénybe:

 • a költségvetési modelleknél a raklap akril vagy acélból, valamint a természetes vagy mesterséges kőből drágább;
 • a kabin teteje, ajtói és falai átlátszó műanyagból vagy vastag keményített üvegből készülnek;
 • csapok, csaptelepek és zuhanyfejek lehetnek teljesen fémek, krómozott és rozsdamentes acélból vagy műanyag elemek bevonásával;
 • építési keret - festett alumínium profilból.

A modern zuhanyozók kifinomult vízvezeték felszereléssel vannak felszerelve. A tulajdonos feladata, hogy kövesse az ellátás szabályait és neki.

A probléma optimális megoldása az olyan szerszámok arzenáljának kialakítása, amelyek kifejezetten az egyes anyagtípusok számára készültek. Bár ez a megközelítés eredetileg többletköltséget jelent, végső soron sokkal kedvezőbb. Végtére is, az irányított cselekvés eszközei hatékonyabbak, ezért gazdaságosabbak lesznek.

A régi foltok eltávolításához és a felület törléséhez a legjobb:

 • puha ronggyal (flanel vagy pamut);
 • Szilikon vagy gumiragasztó (a víz összegyűjtésére és lecsapolására);
 • hab szivacs.

Az idős szennyeződést kényelmesen eltávolítjuk egy gumírozott ruhával, amely bármely autógyárban megvásárolható. Sok autós szereti használni a gépkocsik polírozására.

Ne próbálja meg tisztítani a krómot acélgyapottal vagy egy csiszolópapírral. Minden új, még a legkisebb karcolás csak növeli az oxigén elérését, felgyorsítva a rozsdásodási folyamatot.

A hatékony tisztítószerek áttekintése

A tisztításhoz használt kész tisztítószerek széles választéka meglehetősen széles. Gélek és krémek, porok és spray-k, koncentrátumok és felhasználásra kész készítmények... A választást csak a fogyasztói preferenciák korlátozzák.

A zuhanykabinok gondozására szánt kereskedelmi termékek közül a leginkább ajánlott:

 • A "Tilex" hatékony tisztító és antibakteriális szer az USA-ban. Tökéletesen eltávolítja a száraz hab- és zsírlerakódásokat. Nem igényel mosást a használat után.
 • A "Cif" egy vastag sűrűségű krémes tisztítószer, amelyet a holland-brit vállalat "Unilever" védjegye alatt gyártanak. Az értékesítés során fehérítő és ízesítő adalékokkal találja meg.
 • "Akril" - a belföldi gyártó hatékony összetétele jól szennyeződik a szennyeződéssel, rozsdával és fehér lerakódásokkal. A habot permetező spray palack jelenléte lehetővé teszi a termék gazdaságos használatát.

Fontos pont: amikor kiválasztja, melyik eszközzel jobb a mosogatómosó mosása, ne feledje, hogy az alkohollal, acetonnal és ammónián alapuló vegyületek deformálhatják a vízvezeték bevonatát.

Mosószerek törmelékanyagokból

Azok a hölgyek, akik nem fogadják el a "kémia" használatát, gyakran használnak időigényes népi módszereket. Eljárásuk alapja a sav és a kalcium és a magnéziumsók közötti reakció. A média kölcsönhatásának eredményeképpen a mész feloldódik.

Remedy # 1. Citromsavoldat

A kristályos szerkezetű, savanykás ízű por, amelyet sok háziasszony élelmiszer-adalékként használ fel, tökéletesen feloldja az üveg- és műanyag felületeken.

Az oldat elkészítéséhez egy csomag savet hígítunk 150 ml hideg vízben.

Ha lehetséges, a sav biztonságosan helyettesíthető frissen préselt citromlével. Az összetevők aránya a tisztítókészítmény előállításához a következő: egy citrom levéje fél pohár vízre.

A hígított terméket egy üvegedénybe öntjük, amely egyenletes eloszlású a teljes felületen. Permetezés hiányában az anyagot oldatban áztatott habszivaccsal lehet alkalmazni. A Chrome alkatrészeket egyszerűen lemoshatjuk egy citrom ékkel anélkül, hogy ezt utána öblítenénk.

A sav expozíció maximális hatásának elérése érdekében hagyja a kezelt felületet 10-12 percig. Ezután hideg vízzel mossa le és szárítsa meg.

Ha a plakk maradványainak tisztítása után még mindig fennáll, ajánlatos a savkoncentráció növelése új feldolgozáskor, ugyanazon mennyiségű folyadékból két porcsomagot használva.

Remedy # 2. Fogpor vagy paszta

A fogpor egy enyhe és biztonságos tisztítószer a zománcozott felületeken. Ezenkívül hatásos a krómozott csapok és szerelvények fehér fújásának megszüntetésében. Amikor porral dolgozik, egyenletesen oszlik el a felületen, majd törölje le nedves ruhával.

A tisztításhoz fehér pasztát kell használni. A színes tésztákban jelen lévő pigmentek tartósan akrilfoltot képesek festeni. Miután ez a "festés" vissza az eredeti fehér akril nem fog sikerülni.

A pasztát puha szivacsra helyezzük a szennyezett területre, és finoman dörzsöljük körkörösen. Ha összetettebb szennyeződések eltávolítására van szükség, akkor a kezelt területet 20-30 percig hagyjuk, majd csak ezután mosjuk.

A zuhanyzók és a csempe közötti varratokat egy régi fogkefével megtisztítják, és a sörtékre felhordott paszta réteget tisztítanak.

Remedy # 3. Ecet a fertőtlenítéshez

Az ecet képes könnyen feloldani a vízben jelen lévő kő ásványi sók plakettjét anélkül, hogy a felületen vékony filmet hagyna el, ami gyakran a "kémia" tárolása során figyelhető meg. Emellett képes elpusztítani az összes vírus és baktérium 80-90% -át.

Az ecetsavas oldathoz történő feldolgozáshoz vízben 1: 1 arányban hígítva. Különösen szennyezett helyek tisztíthatatlan hígítatlan ecettel tisztíthatók.

Az ecet oldat alkalmazása során a legkényelmesebb nedvességet átszelő nylon szivacsot használni. A csővezeték nikkelezett csapjainak és csatlakozópontjainak méretarányának kiküszöbölése érdekében ecettel áztatott pamut szalvétát használjon.

A kívánt hatás eléréséhez elegendő, ha a kezelt területet koncentrátummal mártott ruhával átitatjuk és 30-60 percig hagyjuk. Ezt követően csak az elemeket tiszta vízzel öblítse le, és a maradék nedvességet száraz ruhával szedje.

Remedy # 4. Vodka vagy alkohol

Szappanhabot gyakran helyeznek el a fülke üvegajtón. Ahogy szárít, fokozatosan fehéres foltokká válik, amelyek nem mutathatók ki. A legjobb az összes tisztítja a pohár szappan fröccsenést etil-alkoholt. És az igazi zivatar a szappanfoltok ammónia.

A mosószer elkészítéséhez 5 ml alkoholt hígítunk egy tartályban, 5 liter vízzel. A tisztítás egyszerűsítése érdekében az alkoholt ecettel kombinálva ajánljuk. Ahhoz, hogy hatásos legyen a fényes, sugárzó felület, amely egy nagyon vékony filmből készült, amely segíti a szappan és az ásványi anyagok visszaszorítását, adjunk hozzá 20-40 ml glicerint a készítményhez.

A zuhanyzó napi gondozása

Az a kijelentés, hogy sokkal könnyebb a friss szennyeződés megmosása, mint egy hosszú, elnövekedett plakett átitatása, sok háziasszony axiómává vált. A mindennapi gondoskodást csak az általános tisztítás során elért tisztaság fenntartására tervezték.

A vízvezeték tisztaságának megőrzése érdekében a tisztítást a következő sorrendben végezzük:

 1. Miután víztartott a meleg vízzel, öblítse le a hidrobox minden felületét fúvókákkal, először forró, majd hideg vízzel.
 2. Gumi görgő vagy kaparó eltávolítja az összes vizet a doboz falától.
 3. A mikroszálas ronggyal törölje szárazon a teljes fülkét, hogy eltávolítsa a vízcseppek maradványait, amelyek az elpárologtatás után ásványi lerakódás mögé kerülnek.

A falak mosása során különös figyelmet kell fordítani a sarkokra, ahol a szappanos habok felhalmozódnak. A krómozott vízvezeték elemek megjeleníthetőségének megőrzése érdekében napi karbantartással alaposan öblíteni és alaposan át kell törölni száraz ruhával.

Ne gondold, hogy sok időbe telik. Az eljárás legfeljebb egy percet vesz igénybe. És az eredmény több óráig is kielégítheti a vízkezelés következő beviteléig.

Általános tisztító vízvezeték

A tervezett tisztítás 7-10 nap alatt történik. A frekvencia a háztartások által használt eszköz intenzitásától függ.

A mosószerek használata nélkül végzett rendszeres mosás nem képes a kívánt eredmény elérésére. Ezért általános gépjárműmosásnál elengedhetetlen a zuhanyozók mosogatószerének használata.

Az általános tisztítás során figyelembe veendő főbb szempontok:

 1. A mészkamra eltávolítása. A legjobb megoldani ezt a feladatot gyümölcssavakon alapuló krémes és pépes szerszámok. Könnyen feloldják a szennyeződéseket, ugyanakkor megakadályozzák a felület elsötétedését vagy éppen ellenkezőleg sötétedését.
 2. Kabinos üveg tisztítása. Az átlátszó üveg gondozása nem különbözik az üvegfelületek feldolgozásának technológiájától. A kiválasztott szert permetezzük a kabin falaira és 5-7 percig hagyjuk, majd száraz ruhadarabbal töröljük le.
 3. A kabinos raklap tisztítása. Az akril paletták feldolgozásakor ne használjon olyan fehérítőszereket, amelyek fehérítő hatással bírnak. Az összetételükben nincsenek csiszolószemcsék. A kőzet raklapokat ajánlatos egy gőztisztítóval kezelni, legalább olyan "kémiával", amely a kő sötétedését okozhatja. Zománcozott raklapokhoz a krém és a gélszerű termékek, mint a "Komet" és a "Pemolux", a legalkalmasabbak.
 4. Megszabadulni a penésztől. Az eredményeket csak klór alapú készítmények alkalmazásával érheti el. Ehhez a fekete foltokat "kémiával" kezeljük és 30-40 percig hagyjuk, hogy a szerszám behatoljon a pórusokba és repedésekbe.

A kabinokban, ahol a falak burkolólapokkal vannak bevonva, a szennyezés eltávolítása jobb, ha koncentrált készítményeket használnak, amelyek a csempék gondozására szolgálnak. A burkolóanyag feldolgozása során érdemes különös gonddal kezelni a csempe ízületeket, mivel gyakran azok a penészágyak.

Fontos pont: ha a felületkezelés során "kémiát" használ, győződjön meg róla, hogy közel nincsenek kicsi gyermekek és háziállatok, és a helyiség jól szellőző. Ajánlatos mosogatószerekkel dolgozni, nehéz háztartási kesztyűben.

Folyamatosan ellenőrizni kell a csapok, fúvókák, zuhanyfejek és más fém alkatrészek állapotát. Ezek kalciumfehérítéssel boríthatók. Sikeresen megbirkózik ezzel a feladattal, segít a koncentrált készítmények feldolgozásában, amelyek célja, hogy megszüntessenek mindenféle ütést.

A rossz minőségű víz miatt a fúvókák és az öntöző lyukak eltömődhetnek is.

Mechanikus tisztítás után az öntöző edényt ecetsavas oldatban tartják fenn. Ehhez az osztót leengedjük 30-60 percig egy ecetsavas oldattal töltött tartályban, amelyet vízzel hígítunk 1: 1 arányban.

Szükség van a gondozásra és a szűrők a bejáratnál. Annak érdekében, hogy a szűrőrendszerek teljesítsék a hozzárendelt funkciókat, időről időre meg kell tisztítani elemeit, és szükség esetén cserélni kell őket újakra.

A jövőben a hidrofób vegyületek használata segít a napi gondozásban. A tisztítás végső szakaszában a vízvezetékre kerülnek, egyenletesen elosztva száraz felületen. A megszilárdulás után láthatatlan víztaszító filmet képeznek, melynek következtében a háziasszonyoknak egyre kevésbé kell visszatérniük a vízvezetékszerkezet szappan- és mészlerakódások tisztításának szükségességével.

Hasznos videó a témában

Talán talál néhány hasznos ajánlást a szakértők.

Tippek a kábítószerek kiválasztásához:

Útmutató a rögtönzött eszközök összetételének előkészítéséhez:

Annak érdekében, hogy helyesen választhassák meg a zuhanyzóállvány mosásának eszközeit, egyszerűsítve a napi munkáját, nincs semmi nehézség. Ha rendszeresen tisztítja a falak falát és a vízlágyítást, a vízvezeték gondozását napi szokássá változtatja, akkor havonta többször is általános tisztítást kell végezni.

Hogyan lehet megtisztítani és hogyan kell lemosni a zuhanykabinot a mészkamráról?

Javításokat végeztek a fürdőszobában, fürdőszobát vásárolt modern stílusban és gyönyörű zuhanykabinban, de idővel a felhasználás során gyönyörű berendezését elveszíti gyönyörű eredeti megjelenése, ragyogása és szépsége, piszkos és halmozódik szappanos és mészlerakódásokkal, és néhány gomba és penész esetekben. Hogyan kell tisztán tartani a fürdőszobákat?

Minden fürdés alatt folyók és vízfolyások és szappan folyik le a zuhanyfalak alatt. Így a kabin idővel csúnya megjelenést kap, és gyakran meglehetősen nehéz eltávolítani a fehér szilárd anyagot, ami torzítja a kabin szépségét. Ezért a felszerelés tulajdonosai gyakran kérdezik - hogyan kell tisztítani a zuhanykabinot a mészkamrából? Szerencsére a vízkőzet és a szappan hatékonyan eltávolítható számos speciális tisztítószerrel és hagyományos háztartási módszerekkel.

Hogyan mossuk le a zuhanykabinot a mészkő méretéről

Annak a kérdésének a megvizsgálása, hogy miként lehet mosni a raidet a zuhany alatt, sok ajánlást és sok eszközt talál, de nehéz lehet megérteni a széles választékot. Ezért részletesebben vizsgáljuk a zuhanyzók tisztítására szolgáló eszközöket.

A raid zuhanytálca felmosása - olyan eszközök, amelyeket el kell kerülni

A zuhanykabinokat csak enyhe vagy ártalmatlan vegyszerekkel kell tisztítani, amelyek otthoni használatra specialitással rendelkeznek.

 • Soha ne használjon csiszolóanyagot (például tejet takarításhoz vagy pasztahoz, valamint szódát vagy sót). Igaz, hogy ezek használata gyors és látszólag kielégítő hatást eredményez. A tej és a tisztító paszták gyorsan képesek megbirkózni a virágzással, de megkarcolhatják a kabin falát. Néhány csiszolószer is jelentősen csökkentheti az üveg átlátszóságát, és mikrokrémet alkalmazhat a felületre, ezáltal a felület kényelmes marad a baktériumok számára.
 • A tisztítókon kívül gondosan kell kiválasztani a keféket a tisztításhoz. Ne használjon kemény keféket vagy szivacsokat koptató felületen. Egy vékony pamutszövet, amely nem karcolja meg az üveg felületét, és hatékonyan eltávolíthatja a szennyeződéseket, sokkal jobban illeszkedik.

Hatékony eszköz a mész és a szappan mocsári zuhanyzójának tisztítására

Tekintettel az előző tippekre, felmerül a kérdés, hogyan tisztítsuk meg a zuhanyt a raidből, és ne károsítsuk az üvegt és a műanyagot? A háztartási vegyi anyagok gyártóinak javaslataiban sok sikeres formulát találunk a műanyag és az üveg tisztítására. A tisztításhoz jobb a természetes gyümölcssavat tartalmazó termékek kiválasztása. Ezek a készítmények finomak, nem károsítják a felületet, nem okoznak elszíneződést, és hatékonyan tisztítják a szappanbevonatok falát és raklapjait.

Több makacs szennyeződés, vízkő, kő, hatékonyabb eszközökkel tisztíthatjuk. Csak vigyázzon, ne használja őket a csempe a fürdőszobában - erős tisztítószerek elszíneződhetnek a csempe.

Hogyan kell tisztítani az üvegedényt?

A fülke üvegének tisztításához olyan puha formákat kell használni, amelyek nem tisztítják a tisztítandó felületet. Az ablakok tisztítása után a maradék habot száraz ruhával vagy speciális szivacsjal kell eltávolítani a kabin falainak tisztításához.

A jó mosószerek az üvegen láthatatlan védőréteget képeznek, amely megakadályozza a plakk újraküldését és csökkenti a tisztítás gyakoriságát.

Az átlátszó üvegtisztító használható az üveg külső oldalán. Ennek köszönhetően a kabin ragyogóbb lesz, és az üveg vonzóvá válik, friss megjelenés lesz.

Értékes tanácsok. A gépkocsi-tisztítószerek károsíthatják egyes szerelvényeket vagy márvány- vagy gránitburkolatokat. Ha lapok vannak a falakon, különösen a szerkezeti kerámia 3d csempe, jobb lenne csak háztartási tisztítószereket használni, amelyek puhaak és nem okoznak elszíneződést a csempéknek.

Hogyan tisztítsuk meg a zuhanyzást otthon - hatékony hazai jogorvoslat

A hazai jogorvoslatok támogatói és a szappanos zuhanytálca tisztítására szolgáló módszerek különös figyelmet fordítanak arra, hogy a kémiai mosószerek irritálhatják a szemet, a bőrt és a légzőrendszert. Használatuk nem ajánlott, ha a kisgyermekek vagy a háztartási vegyi anyagokkal szembeni allergiás reakciók hajlamosak a zuhanyzásra.
A vegyi anyagok természetes alternatívája néhány hatékony otthoni jogorvoslat:

 1. Hogyan kell tisztítani az ecetet. Meg kell melegíteni az ecetet, a keveréket 1: 1 arányban kell elkészíteni. Az ecet nagyon hatékonyan eltávolítja a mészet és a szappant. Használhatjuk mind a kabin, mind a kerámia burkolat falán. Az oldatot felvisszük a felületre és 10 percig hagyjuk. Ezután alaposan törölje le a szennyeződéseket, és tiszta vízzel öblítse le a falakat és a padlót. Végül törölje száraz ruhával a falakat. A módszer hatékony, egészségre ártalmas, ugyanakkor nem okoz üvegek és csempe elszíneződését vagy elszíneződését. Az ecet és a víz keveréke jól működik olyan helyek tisztítására, ahol kő és szennyeződést helyeznek el. Egyszerűen törölje le az ilyen helyek, csaptelepek és csaptelepek keverékét, és hagyja néhány percig, majd gondosan lengyelítse őket nedves ruhával. Erős kőzetlerakódások esetén forró ecetet használhatunk, és a felületet több órán át hagyhatjuk.
 2. A palackhoz szódabikarbónát és hidrogén-peroxidot kell használni - a szerszámot a gombák és a penész eltávolítására használják, amelyek nehezen elérhető helyeken alakulnak ki, általában a serpenyő sarkainál. Az elv nagyon egyszerű. A szódát fel kell használni a penészes felületekre és 10 percig hagyni. Ezután erősen tisztítsa meg az összeset. A szóda önmagában nem távolítja el a gombát, ezért törölje le a felületet hidrogén-peroxiddal (koncentráció 3%). Ne öblítse le, hagyja abba a serpenyőt. Hidrogén-peroxiddal minden gombát hatékonyan eltávolítunk. A fent leírt módszer sokkal hatékonyabb, mint sok olyan tisztítófolyadék, amely nem képes eltávolítani a gomba összes formáját, vagy túl erős és egészségre káros.
 3. Hogyan kell tisztítani a zuhanykabinot citromsavval? Egy 10 g-os zsírsavas citromsavat hígítani kell egy pohár meleg vízben és a készítményt a falra permetezni. Mint az ecet esetében, hagyja a készítményt 15 percen át a felszínen, majd törölje le szivaccsal és alaposan öblítse le vízzel. Ha a betétek nehezen tisztíthatók, megváltoztathatja a citromsav arányát és két tasakot adhat hozzá. Ne feledje, hogy a tisztítószerek használatakor mindig viseljen kesztyűt.

Hogyan lehet eltávolítani a szerszámot a zuhany alatt?

A formát nem szellőztetett és nedves területeken alakítják ki. A penész kialakulásának megakadályozása érdekében minden zuhanyzó után jól szellőztetni kell a fürdőszobát. Nos, ha vannak ablakok a szobában, akkor tegye őket a levegőbe, ha nem fürödnek. Ennek következtében a kabin gyorsan szárad, és a csempe nem válik megfelelő helyre a baktériumok és a penész növekedéséért.
Hasznos tippek

 • A vízkő és a szappan gyorsan eltávolítható speciális üveg impregnálással. Sok előkészület van az üveg kabinok feldolgozására. Alkalmazhatja őket 2-3 havonta. Ezek a vegyületek kitöltik a mikroüregeket, aminek következtében a víz gyorsan áramlik, és sokkal kevesebb üledéket hagy maga után.
 • Egy másik módja annak, hogy csökkentsék a megjelenés skála, hogy vesz egy kabin a minta vagy minta a falakon. Igaz, a foltok megjelennek, de sokkal kevésbé észrevehetőek lesznek.
 • A szennyeződés és a virágzás eltávolítása érdekében jobb otthoni jogorvoslatok használata, sokkal olcsóbb és környezetkímélőbb lesz. Sajnos időnként nagyon tartósan szennyezik a szennyeződéseket, amelyeket a háztartási vegyszerek és speciális mosószerek kell eltávolítani.
 • Ne feledje, hogy kesztyűt használ, ha agresszív szerekkel dolgozik, és jól szellőzi a helyiséget. A vegyszereket nem szabad zárt és nem szellőztetett helyen használni. Ha nem tudjuk kinyitni az ablakokat, legalább érdemes kinyitni a fürdőszobába vezető ajtót, bekapcsolni a szellőzést és kinyitni az ablakokat az apartmanban.

Hogyan lehet megtisztítani a zuhanykabinot a mészkőmérlegtől otthon?

Néha nehéz megcsinálni a zuhanykabinot a mészkamra otthonról. Különösen, ha a helyzet fut. De a gyakorlati hostessek trükkjeinek és titkainak ismeretében nem nehéz elérni a ragyogó ragyogást és a tartós tisztaságot. Minden elérhető és minden lehetséges.

Hogyan lehet késleltetni a plakk megjelenését?

Ez olyan új és szép zuhanyt hozott. Tisztasággal ragyog. De mi fog történni vele több mosás után? Szappanos foltok, vízkő és sárga foltok, sötét sávok a penész vagy gomba nem adnak esztétikát. Gyakran elkerülhető a kellemetlen megnyilvánulások megjelenése:

 • Gyakran szellőztesse a helyiséget, és ne felejtse el rendszeresen kezelni az ízületeket és a varratokat a csempék között speciális szerszámokkal - nem lesz penész és penész. És azt is meg kell hozni egy szabályt: mossa meg az utast minden egyes zuhany látogatás után. Csak akkor kell öblíteni a falakat forró, majd hűvös vízzel, és törölgetni vagy szalvéta törölni.

Ha a víz kemény, akkor a legjobb, ha gumiragasztóval vezet, hogy hosszú ideig ne maradjon a falakon.

 • Hetente vagy kétszer egy kis kabinos tisztítás elvégzésére. Tiszta vízvezeték, fali raklap speciális vásárlási eszközökkel vagy önállóan elkészített szóda vagy ecet készítményekkel, fogkrémmel, vodkával vagy mosószappannal.

Ilyen egyszerű manipulációk végrehajtásával késleltetheti a raid megjelenését. De sajnos, a valóság az, hogy a víz túl kemény és különböző kémiai szennyeződésekkel nem mindig szellőztethető a helyiség, és nem mindenki tudja alaposan kiszáradni a felületeket minden zuhany után. Ezért szükség van a hidrobox általános tisztítására és tisztítására.

A zuhanykabin egy meglehetősen bonyolult struktúra, amely több részből áll: krómozott fogantyúk és vízvezetékberendezések, műanyag ajtók és szemüvegek, akril, kő vagy fémből készült, csempézett raklap. Sajnos nincs olyan univerzális jogorvoslat, amely tisztíthatja mindent. Minden részletre egyedi megközelítésre van szükség.

A tisztítás eszközei és módszerei

Az első olyan elemek, amelyek az ütközés hatását veszi igénybe, hidromasszázs fúvókák és zuhanyfejek. Számos módon törölheti őket:

 • A krómozott termékek tisztítására speciális beszerzési eszközt használjon.
 • Lehetőség van arra, hogy a felületeket meleg "Antinakipin" oldattal (vagy más olyan szerekkel kezeljük, amelyek a teáskannákban mérgeznek).
 • Melegen ecetet vigyen fel a felületre, várjon 10-15 percet, majd puha ruhával tisztítsa meg. Tisztítsa meg az eltömődött lyukakat egy hagyományos tűző tűvel vagy fogpiszkálóval. Ha a plakk réteg nagy, akkor ecettel vinni lehet: nedves egy ruhát, csatlakoztassa a vízvezeték-szerelőhöz, szorítsa rá szorítófilmmel vagy műanyag zacskóval, és egy darabig (akár fél óráig) felejtse el az öntöződobozt az ecetet, majd bő vízzel öblítse le mindent.

Tippek a zuhany ápolására - mész- és szappanfoltoktól tiszták

A zuhanykabin kipréselése otthoni raidből nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnhet. Az a tény, hogy ezek a szaniter dobozok különböző anyagokból készülnek, amelyek különböznek egymástól a működés és a tisztítási árnyalatok tekintetében.

Milyen tisztítót válasszon?

A tisztítandó felület tulajdonságaitól függően egy egyedi háztartási vegyi terméket választanak ki, amely alkalmas az adott felületre és bevonásra. A zuhanyzó különböző anyagokból áll:

 • a doboz teste és ajtaja főleg műanyagból vagy üvegből készül;
 • a zuhanyfej krómozott acélból vagy alumíniumból készül;
 • a leeresztő edény lehet akril, fém vagy kerámia.

Ezért minden részlet alaposan átgondolta a tisztítást.

csiszolóanyagok

Bármilyen anyagot is használnak a gyártás során, a súrolószerrel való mosogatás szigorúan tilos. Az ilyen eszközök rövid időn belül elkényeztethetik az egészségügyi berendezés megjelenését, és megtagadhatják minden gondot. A csiszolóanyagok a tisztítás során karcolják meg a felületet, visszafordíthatatlan károsodást okozva.

Mechanikai módszerek

Ha a választás a vízkő eltávolításának mechanikus módszerére esett, speciális gumi vagy poliuretánból vagy hagyományos szivacsból (rongyból) nyírhat.

A tisztítószer kiválasztásakor kerülni kell a hangyasavat, a benzint és az acetont tartalmazó vegyszereket.
A legjobb megoldás egy tisztító spray. Sikeresen eltávolítja a még erősen kimondott szennyeződéseket, és használat közben nem igényel dörzsölést. Egyszerűen permetezni kell a felületre, amely tisztítást igényel, majd folyó vízzel öblítse le.

A zuhany tisztítása

Nyilvánvaló, hogy a szennyezés kis mennyisége, a megrepedt plakettől eltérően, könnyen és gyorsan mosható. A legmegfelelőbb megoldás a nemkívánatos lerakódások megakadályozása, ezért minden látogatás után alaposan meg kell mosni a kabinat. Ebben az esetben a plakk hosszú távú felhalmozódásának problémája egyszerűen nem merül fel.

Alapvető működési szabályok

A zuhany tisztaságának és frissességének fenntartása érdekében számos szabály van:

 1. Zuhanyzás után öblítse le a falakat és a serpenyőt először meleg, majd hideg vízzel, hogy teljesen leöblítse a zuhanykabinot a szappanfoltoktól.
 2. Tisztítsa meg a doboz falát egy gumiragasztóval a nedvességtől.
 3. Törölje át az egész kabin szárazra puha ruhával.
 4. Hetente tiszta a zuhany speciális gélekkel.
 5. Minden hónapban alaposan tisztítsa meg a vízvezeték szerelvényt, minden nehezen hozzáférhető területet.
 6. A fémalkatrészeket minden használat után alaposan meg kell mosni és törölni kell.

Az ilyen rendszeres karbantartás a tágas, sugárzó megjelenést biztosítja a kabinban. Azonban ha az egészségügyi eszköz elhanyagolt állapotban van, és nem mutatott megjelenést, akkor a megelőzés már nem segít: a szennyezés komolyabb hatása lesz itt.

A doboz műanyag falainak tisztítása

A műanyag felületek különösen érzékenyek a szennyeződésre, mivel az anyag abszorbens tulajdonságokkal rendelkezik. Az ilyen zuhanyozók gondozásának folyamán kizárnia kell az agresszív mosószereket:

 • savas;
 • beleértve a formaldehidet;
 • oldószereket tartalmaz a készítményben.

Ez tökéletesen eltávolítja a piszkot egy gőztisztítóból, eltávolítva a szennyeződést még a nehezen hozzáférhető helyekről is.

A rakodó kabinok mosása

Ha a raklap porcelán kőből készül, törölje szárazra egy puha mikroszálas ruhával, amelyet korábban a mesterséges kő kezelésére használt.

Ha a serpenyő akril, akkor válasszon biztonságos, nem abrazív anyagot.

Az olyan krémek és gélek, amelyek finoman eltávolítják a szappanfoltokat és a mészfoltokat, megfelelő vegyszerek.

A zománcozott tálca tisztítása egyszerű, mivel az anyag nem szennyezi a szennyeződéseket. Mosáshoz különböző porokat, géleket és permetezőket használunk.

Halk keverők eltávolítása

A keverők gyártásához használt króm-acél különösen meszes betétekre hajlamos. Ezenkívül az acél könnyen megsérül és elveszíti a ragyogást. Ezért a hiábavaló fém kezelésére a legalkalmasabbak a gélek és krémek, amelyek nem tartalmaznak csiszolóanyagokat.

Ha a keverő alumínium, akkor gondos kezelést és csiszolóanyag hiányát is igényli az ápolószerek összetételében.

Népi jogorvoslatok és azok használata

Környezetbarát, biztonságos és olcsó, a zuhanyzók takarításának ilyen módszerei nagyon népszerűek.

Összetétel citromsavval

A citromsav tökéletesen illeszkedik az üveg- és műanyag felületekre, beleértve a szappant és a meszet is. A tisztító készítmény elkészítéséhez 1 csomag citromsav port vagy 1 citromlevet kell feloldani ½ csésze vízben. A készüléket szórópisztollyal fújja át a kabinban, majd kb. 15 perc várakozás után öblítse le hűvös vízzel. Ha a maradék marad, a sav koncentrációját növelni kell.

Soda technika

Szénsavas italok - kiváló eszköz a zuhanycsap tisztításához. A legjobb az egész erre a célra alkalmas "Coca-Cola", de használhatja a "Sprite" vagy a "Fanta". Bármelyik ital finoman felhordva a kezelt felületre, és hagyja 30 percig. Ezután hideg vízzel öblítse le. Szóda - zivatar ásványi, mész betétek és rozsda.

Alkoholos tinktúrák és vodka használatával

A zuhanycsarnokot lefedő szappanfesték könnyen eltávolíthatja az etil-alkoholt. Tinktúra vagy vodka vízzel keverve 1 és 2 arányban.

A kapott készítmény hatásos üvegfelületek és króm termékek ellen.

Ammónia-szer a szappanfűzés elleni küzdelemben

A szappantól való elválaszthatatlan tisztítás folyékony ammóniával történik. Különösen, ecettel és szódavízzel kombinálva: ½ csésze ammóniát 1 evőkanál ecettel vagy szódabikarbónát kell keverni 1 liter vízben. Ezután a terméket piszkáljuk, hagyjuk 1 órán át, majd alaposan mossuk le a zuhanykabinot folyó vízzel.

Soda és hidrogén-peroxid a szaniterek tisztítására

Ez az eszköz nemcsak tökéletesen kezeli a mészet, hanem a zuhanykabin minden sarkából megtisztítja a penésztől: a szódát bőségesen alkalmazzák a szennyezés helyére, 1 órán keresztül hagyják el. A kívánt idő várakozása után gondosan törölje le a kezelt felületeket egy szivaccsal és hidrogén-peroxiddal, majd szellőztesse a dobozt. Ez a technika takarít meg a kabinot a gombából.

Az ecet esszenciája orvosságként

A szappan és a mész eltávolítja a rendelkezésre álló eszközöket - ecetet. A folyadékot 1: 1 arányban vízben hígítjuk, majd a szennyeződés felhalmozódási helyeire. A készítményt legalább fél óráig hagyjuk. A szükséges idő elteltével a kezelt felületek szivacsos mosással és folyó vízzel leöblítik.

A felületek megtisztítása fogkrémmel

Minden otthonban van egy fogkrém - egy felülmúlhatatlan tisztaságú szennyeződés bármilyen eredetű. A módszer egyszerű: a felületre szennyeződést alkalmaznak, hagyományos szivacs használatával. Ha a szennyeződés régi - hagyja a pasztát 1 órán át, majd alaposan öblítse le.

Egy gyakori hiba: tisztító zuhanyzók csiszolóanyaggal vagy kefével, merev sörtékkel. Ez tele van a vízvezeték felszínének károsodásával.

A negatív következmények elkerülése érdekében rendkívül puha szövetekkel kell tisztítani, finom vegyi anyagokat használva.

Az egészségügyi betét gondozása pontosságot és szabályosságot igényel. Ajánlatos poliuretán kaparókészüléket és melamin szivacsot kapni, ami nagyban megkönnyíti a hostess életét, kiküszöböli a szappanfestéket az üvegen és a műanyag szennyeződésen. Ezenkívül minden mosogatószeres folyadék tökéletes a mindennapi gépkocsik takarításához.

Ha nem indul el a zuhanyzóval, és minden látogatás után legalább egy percet ad, akkor nem merül fel a régi raid eltávolítása.