Legfontosabb > Bútor

Hogyan csatlakoztasson egy fűtött törölközőtartót a használati melegvíz készítéséhez és a fűtési körhöz a saját kezével

A készülék higiéniás kiegészítők szárításának és a felesleges nedvesség eltávolításának eszköze a készülékben és a berendezésben egyaránt egyszerű. A telepítés megvalósításához nem szükséges alapvető ismeretek az építőmérnöki szolgáltatások területén. Azonban tisztán tudnia kell, hogyan kell csatlakoztatni a fűtött törülközőt. Végtére is, a saját erőfeszítéseinek eredményeit vagy a bérelt vállalkozók munkáját sok éven át kérem, egyetértek?

Az általunk bemutatott cikk részletesen tárgyalja a PS és a csatlakoztatás során felmerülő esetleges komplikációkat. A bizonyított és rendszeresített információ megbízható segítséget nyújt azoknak az otthoni mestereknek, akik saját munkájukat szeretnék, vagy akik szeretnék ellenőrizni a munkavállalók cselekedeteit.

Részletesen bemutatjuk a fontosabb háztartási készülékek összekapcsolását a régi és az új típusú elrendezés egészségügyi berendezéseiben. Nem figyeltek figyelmen kívül a magánházak tulajdonosainak problémáira. Az általunk kínált információ a gyakorlatban ellenőrizhető, vizuális anyagok és videó utasítások segítségével.

Fűtött törülközőtartó szerelése

A törölközőmelegítő bármilyen típusú összekötésére vonatkozó általános elv változatlan marad: a vizet egyik végén végzik, és a másikhoz áramlik. A PS telepítése megköveteli a telepítés jellemzői által kért pillanatok kötelező figyelembevételét.

Ha melegvíz rendszerhez vagy központi fűtéshez csatlakozik, a csővezeték részévé válik. Ha rossz oldalsávot csinálsz, akkor a felmerülő problémák nemcsak az egyes apartmanokat érintik, hanem az összes többiet is, amely e felszálló mentén helyezkedik el.

Az elektrolitikus korrózió elkerülésére ajánlatos ugyanazon anyagból készült alkatrészeket használni. Kivételt jelentenek a műanyag csövek, minden anyagból készült egészségügyi eszköz megfelel nekik.

A vízellátó rendszerünk számára a hazai gyártók által gyártott eszközök és a megfelelő szabályozási dokumentumok alkalmasak. A behozatallal óvatosnak kell lenni - a legtöbbet más szabványokra tervezték.

A létra létesített fűtött törülközőtartó többféle módon - függőlegesen, átlósan - csatlakozik a csővezetékhez. A lényeg az, hogy a középső távolság 50 cm.

Bármely meglévő rendszerhez való csatlakozás során figyelembe kell venni annak paramétereit. Az újonnan szerelt egységtől való távolság nem haladhatja meg a 200 cm-t, egyébként jelentős hőveszteség nem kerülhető el. Ideális esetben, ha a rendszer csövei és a fűtött törölközőtartó átmérője megegyezik, de ha mégis különböznek egymástól, a csatlakozást adapterek segítségével végzik.

Az eszköz csövek átmérője nagyobb lehet, mint a meglévő áramkör csövei, de semmiképpen sem kisebb. Ez nem okoz túlzott hidraulikus nyomást és biztosítja a hűtőfolyadék normál keringését a rendszerben.

Az alállomásnak a HMV rendszerekhez való csatlakoztatásának sajátosságai alapján megismerheti a fotók választékát:

Annak érdekében, hogy az eszköz, ha szükséges, könnyen szétszerelhető legyen, akkor azt fel kell használni ahhoz, hogy összekapcsolódjon az amerikai belső menetes típusú felszálló osztókkal. Törekednünk kell az adapterek számának csökkentésére, mert Szivárgás történhet a telepítési helyszíneken.

Az ízületeket különleges kompozíciókkal vagy alátétekkel kell lezárni, és ez nem érdemes megtakarítani. Csatlakoztatás normál metrikus menethez, amelyet egy lencsékkel tömörítettek. A kúpos szálakat a FUM szalaggal lehet a legjobban lezárni. A meghúzást kissé észrevehető nyomás mellett kell elvégezni, a túlzott erőfeszítés pedig, ha a csavarodás elfogadhatatlan.

A daruk és szerelvények kiválasztásakor kérdezze meg az elektrokémiai kompatibilitást, nehogy kiderüljön, hogy galvanikus párokat hoznak létre. Ez a tulajdonság acélból és sárgarézből áll. Gyors korrózió következik be, és a szerelvény használhatatlanná válik.

Ha az egészségügyi berendezés része a felszállónak, akkor nem kell felszerelni a reteszelő eszközöket. Annak érdekében, hogy a fűtött törölközőt lehúzni lehessen, anélkül, hogy megakadályozná a teljes felszedőt, szükség van egy bypass-ra a rendszerbe - egy áthidaló, amely a kiálló részeket a készülékről a csatlakozóhoz csatlakoztatja. A gömbcsapokat a jumper után szerelik fel. Amikor a csatlakozási kapcsolatokat beágyazják a felemelőbe, ő is bypassként működik.

A PS csatlakoztatása a melegvízhez vagy a központi fűtéshez

A fűtött törölközőt a központi hálózatok felszállóikhoz különböző módon lehet összekötni, mindez a módosításától függ:

 1. Top kapcsolat. A víz tetejétől folyik, és a visszatérő áramlás az alábbiakban található.
 2. Alsó csatlakozás. A hőhordozó egyrészt belép, és a másik oldalon látható.
 3. Átlósan. Megközelítés a tetejétől, érintse meg a másik oldalt.
 4. A készülék alján a közepén.

Függetlenül attól, hogy az alállomás hogyan kapcsolódik az FGP rendszerhez vagy a központi fűtés-emelőhöz, hasonló rendszereket alkalmaznak.

A törülközőtartó beépítése a felemelőbe

A fűtött törülközőtartó beágyazása a fürdőszobában, amely egy többszintes épület lakásában található, ki kell kapcsolni a felmelegedő meleg vizet. A feladat egyszerűbb, ha a berendezést egyszerűen lecsavarhatja a közös csőhöz csatlakozó anyák kicsavarásával. A lényeg az, hogy az új eszköz csatlakozóvezetékeinek hasonló méretei vannak.

Ha a régi típusú készüléket hevítik a forró víz felszívójához, akkor nehezebb leválasztani. A legjobb megoldás - ha egy fűtött törölközőtartót saját kezűleg csatlakoztat a felszálló részek pótlásához részben vagy teljesen, a második lehetőség pedig előnyösebb. A mennyezeten maradt régi csődarabok potenciális veszélyt jelentenek.

A felhúzót a régi egységgel együtt levágják egy daráló segítségével, majd a csővezetéket levágják a szomszédok felett és alatt, csatlakoztatják az új felszállót, és elhozzák a helyiségbe. Az ugyanolyan átmérőjű polipropilén csövek használata előnyös az acél esetében. Kedvezőbbek, könnyebbek, nem korrozívak, ellenállnak a magas hőmérsékletnek, tartósak.

A PPP csövek szerelvényei széles választékot kínálnak, amelyek a szálakba történő átkapcsoláshoz és a fűtött törölközőt összekötő csőbe vannak hegesztve. Forrasztáshoz használjon speciális forrasztópáét. Sokan gondoskodnak egy speciális dobozról, hogy elrejtse a kábelezést mögött, anélkül, hogy megváltoztatta volna a kapcsolási sémát.

Önálló telepítés egyszerű konfiguráció PS

A szárító össze van szerelve, az elzárószelepeket lazító csatlakozásokkal szerelik fel a szemöldökökre, majd megpróbálják a falon előre jelzett helyszínen ellenőrizni a vízszintes és függőleges helyzetet, rögzített konzolokat az alállomás kötőelemeihez.

A kapcsolat az alábbi technológiával történik:

 1. Telepítse az áthidalót csövek vagy pólók segítségével. Olyan helyeken, ahol az eszközhöz van csatlakoztatva, egy szelep van felszerelve.
 2. Rögzítse a fűtött törülközőt vasalóval vagy más rögzítőelemekkel.
 3. Csatlakoztassa a készüléket a szelephez hüvelyekkel vagy szerelvényekkel.
 4. Lassan nyissa ki a csapokat, és töltse fel a készüléket vízzel.

A rendszerben levő áthidalás fontos funkciót lát el - ugyanolyan hőmérsékletet biztosít a hűtőközeg számára, mint a felszálló mentén elhelyezkedő összes apartmanban. A gömbcsapok lehetővé teszik, hogy a készüléket bármikor kikapcsolják, vagy akár teljesen eltávolítsák a termosztátot, amely megtartja a beállított hőmérsékletet.

Sokan próbálják optimalizálni a hűtőfolyadék cirkulációját a szárítón keresztül, hogy ellensúlyozzák, vagy válasszanak ki egy 1-es átmérőjű csövet, amely kevesebb, mint a bélés. A szakemberek ezt a megközelítést nem indokolják. Egy egyszerű konfigurációjú készülékben a közvetlen keringtetés révén jó keringés figyelhető meg.

Ez a jelenség a fizikai törvények segítségével magyarázható: a fűtött törülközőtartályban lévő hűtőfolyadék nagyobb arányban van, mint a forró hűtőfolyadék, így leesik.

Ennek eredményeként a hűtött folyadékot a központi csőbe nyomják a készülék legalacsonyabb pontjáról. A felszálló magasabb hőmérsékletű folyadék a fűtött törülközőtartó tetejébe kerül, és a ciklus ismétlődik. Itt a hűtött víz játssza az örök mozgást.

Egyesek javasolják a bypass leengedő szelepek telepítését a vízáram leállítására. Ez azonban ellentétes azzal az uralkodással, hogy egy többemeletes épületben, egyetlen lakástulajdonosnak semmi alkalmuk sincsen arra, hogy önállóan kikapcsolja a központi felszállót, és megfosztja a forró vizet.

Egy másik dolog egy magánház, itt a tulajdonos egy daruhelyet rakhat fel, ahol kívánja, de ha a rendszer megfelelően kiegyensúlyozott és termosztatikus készülékek vannak, akkor nem szükséges daru felhelyezése a jumperre.

Nem túl esztétikailag vonzó a nyitott eyeliner csövek rejtve:

A PS előtt elzáró szelepekre van szükség a munkájának kezelése érdekében. Mindkét gömb és 2 állású, több fordulatú opciók alkalmasak erre a célra. Nem alkalmasak légdugók eltávolítására.

Amíg a termékek újak, ez megtehető az anyacsavar lazításával, de ennek következtében a pecsétek gyorsan használhatatlanná válnak. Ha van egy szál a csapokon, nem a csöveken van, akkor le kell vágni, vagy egy megfelelő illesztést kell hegeszteni.

Az új épületben egyszerűbb a fűtött törölközőt a fűtési rendszerbe telepíteni, de csak a fűtési idényben melegszik. Az SGV-ben történő telepítés hatékonyabb.

Technológiai munka a "létrán"

A természetes keringésben működik, és a fűtött törölközősín "létra" kapcsolatrendszerét a felemelőhöz, a leggyakrabban használt, jól bevált kapcsolatokkal - oldalirányban vagy átlósan. Ezeknél a rendszereknél sem a felemelőben lévő hűtőközeg-ellátás iránya, sem a hűtőközeg keringési aránya nem játszik szerepet, a rendszer nem melegszik vízellátás leállása esetén.

A kapcsolódási sorrend ugyanaz, mint egy egyszerű PS konfiguráció esetében, de a rendszer működéséhez figyelembe kell vennie néhány funkciót:

 • A felsõ felsõ részen a felsõ felsõ részen, a törölköztetõ szárító tetején vagy fölött helyezkedjen el, az alsó részén - az alsó ponton vagy annak közelében.
 • Tartsa be az ellátóvezetékek szigorúan vízszintes helyzetét, vagy 5-10 mm-es lejtést hajtson végre a teljes hossz mentén. Ha ezt a feltételt nem tartják be, akkor légzáródás léphet fel. Ha az alsó pályát választotta, akkor a boypastához egy kisebb cső használata nem megengedett.
 • Válasszon legalább 25 mm átmérőjű csöveket, ha azok polipropilén, legalább ¾ cm-es acél, 3/4 "-os gömbcsapok, kisebb átmérőjűeknél egyenetlen melegítés figyelhető meg - melegebb a felülről és alulról hidegebb.
 • Ha a fali csöveket műanyagból a falba tervezi, ügyeljen arra, hogy szigetelje őket.

Abban az esetben, ha szűkített bypassot telepített vagy eltolt, akkor a természetes keringés a kényszerítettséggel együtt működik. Ennek a rendszernek jelentős hátránya van: teljes kapcsolódás alacsonyabb kapcsolattal, csak a felső változat elfogadható. Pozitív oldalak is jelen vannak: a felső áramlásban stabilan működik, nem levegőzik, a törölközőmelegítő tetszőleges távolságban távolítható el a kiöntőnyílásból.

Ha úgy dönt, hogy az alsó csatlakozást elvégzi, akkor készüljön fel arra a tényre, hogy ez a módszer kevésbé hatékony, de van néhány előnye: a központi vízszintes vízellátás iránya nem számít, a csövek elrejthetők a fürdőkád alatt.

A legfontosabb hátrány a Mayevsky-daru kötelező hozzáférhetőségének biztosítása a levegőkioldáshoz. Az áramkör működtetésének előfeltétele a PS aljzat alsó aljzatának eszköze.

Kívánt esetben az alsó csatlakozás oldalirányban megváltoztatható. Ehhez a be- és kiömlőcsőre szerelje be a 90 fokos sarkokat. Az adapterek működő keresztmetszete nem különbözhet a csövek átmérőjétől a kisebb oldalon, különben a rendszer nem fog megfelelően működni. Reverse upgrade - az oldalsó csatlakozás alulról történő módosítása lehetetlen.

A független mesterek hibái

Ha az alsó vagy alsó csatlakozásnál az alsó kimenet a PS szélső pontja fölött van, akkor a készülék alja és az alsó kimenet csatlakozási pontja között stagnáló zóna keletkezik. Ez annak a következménye, hogy a lehűlt hűtött folyadék nem tud újból bejutni a felszállóba, mert az alacsonyabb fajsúlyú melegvíz-oszlopra gyakorolt ​​nyomás következik be.

Mindaddig, amíg a megengedett magasságkülönbség a fűtött törölközőtest alsó kimenete és alja között nem haladja meg a készüléket, a keringés után megáll.

A keringés akkor is megáll, ha a felső cső alakítja a térdét. Ennek a rendszernek a megteremtése csak Mayevsky darujának megkötését teszi lehetővé, hogy rendszeresen felszabadítsa a felgyülemlett levegőt. Néha egy hurok készül a felső csőben, azt a mennyezetburkolat mögé helyezi, és az alsó csövet a padlóra köszörülik.

A tetején a levegő felgyülemlik, és az egységben lévő hűtött víz az alsó hurokban blokkolódik, a padlóban. A hűtőfolyadék mozgása teljesen leáll.

A PS behelyezése a központosított fűtési rendszerbe

Ha télen szeretne törülközőszárítót telepíteni, akkor ez a vállalkozás valószínűleg nem fog működni. Ebben az esetben le kell állítania a fűtést, és ki kell venni a hűtőfolyadékot a rendszerből, ezért várnia kell a nyárig. De még akkor is a munkát bonyolítja az a tény, hogy a fűtési rendszert ki kell üríteni, és a kínálatot át kell fedni. Mindezek érdekében be kell vonni a lakhatási és kommunális szolgáltatások megoldását.

Nehéz lefolytatni és tesztelni a PS teljesítményét a nyáron. A hegesztések és a menetes csatlakozások helyén szivárgások formájában jelentkező hibák csak a fűtés bekapcsolása után jelentkeznek. Ez a tény ismételten azzal érvel, hogy az áthidalás után a daruk kötelezően be vannak építve.

Törölköző csatlakoztatása egy vidéki házban

A magánház ház feltételei kedvezőbbek a szárító telepítéséhez. Egy önálló adagoló rendszerrel a víz tisztább. Meg lehet vásárolni az importált PS-t, félve az üledék felhalmozódásától. Általában egy ilyen házban elegendő helyet kell elhelyezni a fürdő alatt, amely kiterjeszti az egység méretének és alakjának megválasztását. És a kapcsolat működtetéséhez nincs szükség a szomszédok engedélyére.

Maga a kapcsolatrendszer hasonló a lakóépületben használthoz. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a készüléket kizárólag a víz áramlásánál kell csatlakoztatni. Ha a bélés hossza legfeljebb 50 cm, szerelje fel a csöveket vízszintesen, ha hosszabb ideig készítse el a meredekséget az egész hosszon.

Figyelje meg a fal és a vízcső közötti távolságot. 4-5 cm-es csővezeték átmérővel válassza az 5 és 5,5 cm közötti távolságot Ha az átmérő értéke 2,3 cm-nél kisebb, akkor ez a rés 3,5 cm-re csökken.A hővezetésnek köszönhetően a forró csövek ki vannak téve a PS- hegesztési módszer nem szerelhető fel kell szabad.

Hasznos videó a témában

A készülék telepítésének folyamata egy új lakás kivitelezése során:

Videó a fűtött törülközőtartó választásának és csatlakoztatásának módjáról:

A fűtött törülközőtartó kapcsolási sémája nem nehéz. Az otthoni mester számára nagyon jól megvalósítható. De figyelmen kívül hagyva a szabályokat, sőt a kisebb árnyalatokat is, sok bajt okozhat.

A fűtött törülközőtartó csatlakoztatásának megválasztásának jellemzői

A fürdőszobai törülközőszárító már nem luxus, hanem igazi szükséglet. A szovjet modellek, amelyeket minden lakásban telepítettek, a tulajdonosok kívánságaitól függetlenül, régóta eltűntek. Esztétikus és ergonomikus modern törülközőt cseréltek, magas szintű kényelemmel és egyszerű használat mellett. Azonban a telepítés vagy csere, bármennyire egyszerűnek tűnhet, megköveteli az alapvető szabályok és árnyalatok betartását. Ellenkező esetben az eszköz nem működik megfelelően, vagy csak rosszabbá teheti.

A fűtött törölközőt a legtöbb esetben a szakértők bízzák meg. Végül is lehetetlen, hogy a telepítés előtt ellenőrizzék a készségüket és a szakértelmüket, és senki nem tudja garantálni, hogy mindent megtesz a lehető legtisztább és legfontosabb módon. Ebben az esetben az ügyfélnek meg kell értenie a folyamat lényegét, és figyelmet kell fordítania a fűtött törülközőtartó telepítésének fontos alapvető árnyalataira. Különösen a vízellátó rendszerhez való csatlakozás javasolt és nagyon kívánatos módjai.

Hogyan működik a fűtött törölköző?

A meglévő kínálatban háromféle kapcsolódási típus létezik:

Az első és a legtöbben a forró vízellátáshoz vagy fűtési rendszerhez kapcsolódnak, azaz közvetlenül a csővezetékhez. A víztisztító sínek melegítésének elve a fűtött folyadék belső kerületének keringése. A szerelést csak szakember tudja elvégezni, aki ismeri az árnyalatokat.

A következő típusú kapcsolat a tápegységből származik. A hálózati aljzatba való csatlakoztatáshoz a kábelt és a speciális folyadékot elektromos fűtött törülközőtartón kell hevíteni. Különleges szerelőeszközök nem igényelnek, de a csatlakoztatásra és a működtetésre vonatkozó biztonsági előírások betartása kötelező!

A következő típusú kapcsolat a víz és a villamos energia függvénye. A kombinált modelleket fűthető vízzel egy központi fűtőrendszerből vagy egy tápegységből álló belső kábellel.

A leggyakoribb problémák a víz és a kombinált törölközőmelegítő telepítésekor keletkeznek, amelyek a használati melegvíz rendszerhez való kapcsolódástól és a fűtéstől függenek. Ezért a kapcsolódás jellemzőit részletesebben meg kell vizsgálni.

Hogyan válasszuk ki a törülközőtartó kapcsolódási rendszert?

A beszerelő gyenge minőségű munkája befolyásolhatja a fűtött törölközőt nem megfelelő működést. Leggyakrabban a fűtés csak egyik oldalon van. De előfordul, hogy az inkompetens beavatkozási problémák miatt az egész melegvíz-rendszer felmerül.

A fűtött törülközőtartó helyének és módjának meghatározása során a következő kellemetlen pillanatokat tapasztalhatja:

 • A bélés elrejtésének szükségessége;
 • A törölköző alakjának rossz kiválasztása;
 • A csatlakozási mód hibás kiválasztása.

A fent említett problémák előfordulásának megakadályozása érdekében fontolja meg, hogy a bekötési rajzokat valóban használják-e a helyes telepítéssel, és amelyeket jobb, ha kezdetben eldobják.

A törülközőtartók alapcsatlakozási sémája

A "szovjet" törölközőmelegítők összekapcsolása egy további hurok (vagy egy pár hurk) összekapcsolódása volt, amelyben a helyi vízellátásból származó víz áramlana. A cső ugyanolyan átmérőjű volt, mint a fő emelő vagy annál nagyobb. Ez a feltétel a kívánt hőmérséklet elérése a csövekben, függetlenül a padló és a hidraulikus feszültség a rendszerben. Igaz, a fordított ciklus alatt a hő nem érte el mindenkit.

Ezek a modellek régóta elvesztették relevanciájukat, és helyére a látványosabb és funkcionális törölközőmelegítők és design radiátorok kerültek. A legtöbb termék a melegvíz rendszerhez csatlakozik, és egész évben használható. De a magánházak és a független fűtésű apartmanok, a fűtött törülközőtartók kifejezetten a fűtéshez kapcsolódnak. Maga a kapcsolat meglehetősen kényelmes, de a műveletre is gondolni kell - nyáron nem lesz hő. És a melegvíz-rendszerben még mindig be kell ágyazni - legalábbis a jobb oldalon. Az a tény, hogy az elzárószelepeket a helyes helyen kell elhelyezni, nem feltétlenül szükséges.

Fűtött törülközőtartó lapos (átlós) csatlakozással

A rendkívül sokoldalú (átlós) kapcsolási sémát gyakran használják fűtött törölközősínek beszerelésekor. A berendezésnek csaknem analógja van a magasságba.

Ez a csatlakozási módszer ugyanolyan jól illeszkedik a törülközőtartók, a létra, és a forstrota bármilyen formájához. Nem számít, hogy a víz melyik oldalán áramlik a víz. Nem függ a nyomás és a víz sebességétől. A felszállóktól való távolság szintén nem számít.

Ha minden telepítési szabályt megfelelően betartanak, nincs szükség levegő lefúvására. Az oldalsó kapcsolatra vonatkozó alapvető szabályok:

 • A fúvóka alatti nyakkendő legalacsonyabb pontja megtalálása.
 • Szemhéjjelölés extra kiütések nélkül, minimalizálja a levegő felhalmozódását.
 • Nem szükséges szűkíteni a bypass (ez megtehető, de nem feltétlenül).
 • A bélés átmérője legalább 25 mm PP és ¾ acél esetén.
 • Az ajánlott távolság a feszítőtől 4,5 m.
 • A hőszigetelésre van szükség (különösen akkor, ha rejtett kapcsolat van).

Természetesen ez a rendszer nem az egyetlen. De a kiindulási pont biztos lehet. Szükség esetén módosítható.

Fűtött törülközőtartó alsó csatlakozással

Mielőtt egy fűtött törülközőtartót vásárolna egy alsó csatlakozással - győződjön meg róla, hogy a terem elrendezése és jellemzői támogatják. Az alsó csatlakozással fűtött törölközőtartót lehet szerelni anélkül, hogy komoly munkát végeznének rajta, mivel a csatlakozás alját bútorok vagy szaniteráruk elrejthetik.

A vízmelegített törülközőtartó alsó csatlakozással nagyon hatásosnak tűnik. Azonban a módszer hatékonysága néha elvész. A telepítés során a következő szabályokat kell követni:

 • Az emelõ aljának a termék alatt kell lennie.
 • Szűkített bypass szükséges.
 • A felső résznek a törülközős kendők alatt is lennie kell.
 • Nem szabad a levegő felhalmozódását okozni.
 • Amikor csöveket helyez el a falon lévő csatornákba, azokat hőszigeteléssel kell lefedni.

Természetesen a csatlakoztatás módjának és a fűtött törölközőtartó alakjának alapvető választása az adott helyzet függvénye. Némi árnyalatok ismeretében azonban könnyebb lesz meghatároznod a modellt és ellenőrizni a szerelő munkáját, biztosítva a kényelmes hőmérsékletet a fürdőszobában.

Fűtött törülközőtartó rendszer kiválasztása és megfelelő csatlakozás

A fűtött törölközőtartó egy kötelező fürdőszobai kiegészítő, gyakran nem csak a közvetlen funkcionális feladatokat látja el, hanem a kiegészítő fűtőberendezés szerepét is játssza. Ha egy helyiségben van jelen, akkor nem csökken a leghasznosabb rothadó mikroflóra kialakulásának valószínűsége, és csökkenti a kondenzátum képződését - ezért a fűthető törülközőtartók beépítését minden lakóépületben a projekt biztosította.

Az utóbbi évtizedek óta azonban az ilyen eszközök - amelyek valójában egy fűtőberendezéssel összekötött jumpercső - nemcsak morálisan, hanem technikailag is elavultak. A modern törölközőszárítók nem csak kényelmesebbek és megbízhatóbbak a működésben, hanem könnyen beilleszthetők a legszokatlanabb belső térbe is.

Gyönyörű törölközőmelegítő díszíti a fürdőszoba belső térét

A törülközőtartók típusai

A hűtőfolyadék-típus szerint az összes törölköző melegítő két általános kategóriába sorolható: víz és elektromos. Ugyanakkor a hőforrás egyáltalán nem befolyásolja a szárító megjelenését és méretét - mind a szokásos ívelt "kígyó" csövek, mind pedig a kifinomult absztrakt konfigurációjú modellek egyformán megfelelnek funkcionális felelősségeiknek.

Azonban szinte nincs különbség a megjelenésben, ez a kétfajta törülközőtartó nagyon eltérő a belső szerkezetükben. Az elsõ fûtést forró vízzel keringtetik, az elektromos törülközőszárítók valójában egy hagyományos fûtõelem, alacsony fûtési fokkal és kis fogyasztású elektromos árammal: nincs benne víz - ellenjavallt.

Csatlakozási lehetőségek

A vízmelegített törülközőtartók különböző kapcsolási sémával rendelkezhetnek a forró vízellátáshoz, ezért ilyen eszköz megvásárlásához elő kell írnia ezt a tényezőt annak érdekében, hogy könnyebb legyen telepíteni. Tehát a telepítési módszer szerint ezek a kiegészítők lehetnek:

 • Alsó csatlakozás.
 • Top kapcsolat.
 • A víz szögletes áramlása.
 • Oldalirányú csatlakozás (balra vagy jobbra)
A kapcsolat típusai

A legpraktikusabb és legoptimálisabb az oldalirányú összeköttetés, hiszen az ilyen kialakítású modellek bármilyen telepítési helyhez igazíthatók.
Az ilyen telepítési lehetőség segíteni fogja a kapcsolódási csomópont szinte észrevehetetlen jellegét, így a kapcsolat típusa nem fogja megrontani a belső kialakítást. Szükséges tisztítani a csövek közötti távolságot a forró vízellátáshoz, ha nem tervezi a csövet újracsatolni. Általában ez a paraméter 500 mm, de vannak kivételek. Biztosan figyelembe kell venni, amikor vásárolni.

HMV vagy fűtés?

Mivel a hagyományos törölközősínben hőforrásként meleg vizet használnak, a legnyilvánvalóbb módja a csatlakozásnak a forró víz bevezetése a meglévő rendszerbe. De sajnos ez a módszer nem mindig áll rendelkezésre, és sokkal gyakrabban másképpen kell cselekednie: kapcsolódjon a központi fűtési rendszerhez. Sajnos, mert ennek eredményeképpen a fűtött törölközőtartó ütemezése mereven kapcsolódik a fűtési időszakhoz - és a meleg időszakban a szárító a fűtőkészülékből egy egyszerű törülközőtartóra vált.

A kétfázisú kazánnal egyéni fűtéssel rendelkező házakban vagy apartmanokban a fűtött törülközőtartó csatlakoztatásának problémáját sokkal könnyebb megoldani; Vannak speciális fűtőkazánok is, amelyek egy harmadik, kifejezetten vízszárítók csatlakoztatására szolgálnak az áramkörhöz.

Ilyen kazánoknál az egyik áramkör előmelegíti a csapvizet, a második pedig kifejezetten egy fűtött törölközősínre van kialakítva.

A központosított hő- és vízellátási házak kapcsolódási jellemzői

Technológiailag egy fűtött törülközőtartó "fújása" a fűtési rendszerbe olyan eljárás, amely megköveteli a fűtési rendszer működésének leállítását és a hőhordozó eltávolítását a rendszerből. Ezért a lakóházakban ez a legjobb a nyáron, a "halott" fűtési szezonban. A tél közepén nagyon nehéz meggyőzni a köztisztviselőket, hogy átmenetileg kikapcsolják a fűtést is, de a szomszédok reakciója, ha a meggyőzés pozitív eredményei több órán keresztül hő nélkül vannak, nem nehéz megjósolni...

A nyári időszakban azonban nem minden olyan egyszerű: a fűtőrendszernek üresnek kell lennie, hővezető nélkül. A lakóépület központosított fűtése közüzemi segítség nélkül teljesen nehéz meggyőződni arról, hogy a csővezetékekből származó víz teljesen lecsöpögött; emellett meg kell akadályozni a rendszer "make-up" -ját - és ezt ismét a lakás- és közüzemi szolgáltatások kezelik.

A központosított melegvíz-rendszerhez való csatlakozáshoz - ha nem személyes részvétellel - legalább a közszolgálati képviselőktől való szankcionálást kell megkövetelni - a házba belépő melegvíz ideiglenes lekapcsolása szükséges. Ez akkor is szükséges, ha a fűtött törölközősínek régi mintáinak eltávolítását ("bontás"), amelyek nincsenek "levágott" csapokkal és elkerülőkkel...

A fűtött törülközőtartók csatlakoztatásának módjai

A vízmelegített törülközőtartó kialakításától függően a rendszerhez történő csatlakoztatás módjai a következők lehetnek:

 • az alsó - beömlő és kifúvó fúvókák a fűtőberendezés alján helyezkednek el és azonos síkban vannak vele;
 • az oldalsó fúvókák a szárító egyik oldalán helyezkednek el és a síkhoz képest 90 fokkal elforgatva vannak;
 • központi - a csatlakozás a készülék alján található ága csövekhez történik;
 • az átlós "csatlakozók" a rendszerhez történő csatlakoztatáshoz a fűtött törölközősínek átlósan ellentétes pontjaiban helyezkednek el; megtalálható a "létra" modellekben.
Oldalsó száradási lehetőség

Csatlakozási jellemzők

Az oldalsó csatlakozás a süllyesztett melegvíz vagy fűtő csövekhez használható. A csatlakozási folyamat viszonylag munkaigényes - de az eredmény megéri! Az alsó csatlakozást fűtött törülközőtartályok modelljeiben használják nyílt rendszerekbe történő beszerelésre, és leggyakrabban a régi lakóházak otthonaiban használják. Szükség esetén oldalirányba (de nem fordítva) alakítható ki különös nehézségek nélkül - elegendő 90 fokos sarkokat csatlakoztatni a szárító "bejáratához" és "kilépéséhez". De a kész design megjelenése nem lesz nagyon vonzó...

A modell kiválasztásánál figyelembe kell venni egy törölközőmelegítőt - az oldallal összekapcsolt eszközt egy kicsit (kb. 10% -kal) nagyobb teljesítményű termékekkel, amelyek alacsonyabb kapcsolatot mutatnak a rendszerrel.

Oldalsó módon összekötve a tekercset a fürdőszobában

Néhány hasznos tipp a fűtött törülközőtartók bekötésére

 • Ha a csővezeték átmérője és a szárító fúvókái nem egyeznek egymással, a csatlakozás adaptereken keresztül történik, amelyeknek a munkasíve nem lehet kisebb, mint a rendszercsövek analóg paramétere. Ezen állapot figyelmen kívül hagyása esetén nagy a valószínűsége a túlnyomásnak a rendszerben, ami hatékonyságának megzavarásához vezet.
 • A melegvíz-készítés vagy a fűtési rendszer elrendezését és a fűtött törülközőtartó tengelyirányú méreteit (a fúvókák geometriai középpontjai közötti távolságot) egymáshoz kell kapcsolni. Ellenkező esetben a telepítés során különböző adaptereket és szerelvényeket kell használni, ami nem javítja az összeszerelt rendszer megjelenését.
 • Minél többet használnak a kiegészítő adapterek összeszerelésében - annál nagyobb a szivárgás valószínűsége az ízületeken. Ezért nem kell a tömítőcsatlakozókat kenéssel vagy speciális kompozíciókkal megtakarítani.
 • A csapok és szerelvények kiválasztása során a fűtött törülközőtartót a rendszerhez csatlakoztatni kell, figyelembe kell venni az elektrokémiai kompatibilitást. Egyes fémek, amelyek fizikai érintkezésben vannak egymással galvanikus párral, gyors kölcsönös korrózióhoz vezetnek. Például a sárgaréz és az acél rossz szomszédok.
 • A fűtött törölközősávok Chrome modellei a leghosszabb élettartamot és a legmagasabb hőelvezetést biztosítják. Igaz, és a költségek a saját...

Törölközőszárítók felszerelése és csatlakoztatása

A vízmelegített törülközőtartó felszerelése a következő alapvető műveleteket tartalmazza:

 1. Szerelje le a régi készüléket.
 2. Bypass telepítés.
 3. A felső (bemeneti) és az alsó (kimeneti) daruk felszerelése.
 4. Beépítés közvetlenül fűtött törölközőtartó.
 5. Az összeszerelt szerkezet nyomásvizsgálata a lehetséges szivárgások azonosítása érdekében.

Eltávolítjuk a régiet

A munka a rendszer teljes "kiszáradását" követően kezdődik, amelyre a kapcsolat létrejön. A régi, fűtött törülközőtartó szétszerelését általában egy "csiszológépen" végzik el - még egy menetes csatlakozással is, a csavaranyák és csatlakozások gyakran "ragaszkodnak" a csövekhez, és nem csavarhatók le. Ha ez nem történik meg - a régi szárítót egyszerűen kicsavarják és eltávolítják a tartóból.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a csatlakozó csövek maradványainak hosszúnak kell lenniük, figyelembe véve a megfelelő illesztés későbbi menetvágását vagy hegesztését.

A bypass elkerülésének szükségessége

A bypass egy csődarab, amely jumperként szolgál az "áramlás" és a "visszatérés" között, amelyhez egy fűtött törülközőtartó van csatlakoztatva, a szelepekhez illesztve, amelyek vezérlik az eszköz működését. Célja, hogy biztosítsa a rendszer működőképességét, ha az elemek egyikét eltávolítják összetételéből (ebben az esetben a szárító): ha a bypass rendszer forgalomban van, a forró víz cirkulációja nem áll le. Hiányában, amely esetben teljesen le kell zárni a vizet...

A bypass csövek hegeszthetők vagy összeköthetők a fővezeték csöves csövekkel, de a munkaterület átmérője szükségszerűen kisebb, mint a fő csövek átmérője.

Az áthidaló hegeszthető a főcsőre vagy háromszoros adapterrel csavarozható.

daruk

A fűtött törülközőtartály működésének ellenőrzéséhez két elzárószelepet kell elhelyezni a megfelelő főcsőszakasszal szemben. Ezeknek a daruknak a megtervezése és kialakítása nem különösebben fontos - mind a kétállású (nyitott / zárt) gömb, mind a többcsavaros termékek egyaránt alkalmasak. Ha azonban a törülközőszárítóban véletlenül kialakul egy légzsilip, ami drámai csökkenést eredményez a fűtőegység hatékonyságában, az ilyen csapok segítségével nem távolítható el. Kezdetben a levegőt fel lehet fújni az anyákon keresztül, de ha gyakran csavarják őket, a tömítések gyorsan felhasználhatatlanná válnak.

A legjobb megoldás legalább egy Mayevsky daru felszerelése, amely lehetővé teszi, hogy könnyen eltávolíthassa a levegőt a rendszerből. És az ilyen daruk automatikus modelljei általában elfelejtik egy olyan problémát, mint egy törülközőszárító levegőztetése!

A daruk általában menetes csatlakozással rendelkeznek - ezért ha nincsenek szálak a csomagtartó csöveken, akkor meg kell vágni vagy hegeszteni a megfelelő szerelvényt.

Crane Mayevsky ilyen módon állította be, ha a rendszer gyakran levegőben van

Befejező munkák

A törülközőtartó végső felszerelése speciális rögzítőelemekkel erősíti meg, és a csöveket a csapokhoz csatlakoztatja. Néhány szárítóberendezésben a zárójelek helyett teleszkópos tartókat vagy például bilincseket használnak - ezek a kötőelemek általában a készlet törölközőmelegítőjébe tartoznak.

Ritkán, de van olyan eszköz, amely fordított sorrendben van telepítve: először a készülék csatlakozik a csővezetékhez, és csak ezután csatlakozik a falhoz. Mindenesetre a fűtött törülközőtartó és a fal közötti csövek távolságának legalább 1,4-es átmérőjűnek kell lennie.

A hagyományos szálakhoz való csatlakozást leginkább a vászon alsó része zárja le, de a kúpos menetes csatlakozásoknál jobb FUM szalag használata. Valójában, és egy másik esetben a tömítés összegének olyannak kell lennie, hogy a csavarás kis, de észrevehető nyomáson megy végbe. A túlzott erőfeszítés elfogadhatatlan!

Nyomásvizsgálat törölközőmelegítő

A szerelés befejezése és a rendszer vízellátása után ellenőrizni kell a fűtött törülközőtartó működtethetőségét és ellenőrizni kell a szivárgások hiányát a menetes csatlakozásokról és hegesztésekről.

A nyáron központosított fűtéssel és forró vízzel rendelkező épületekben nehéz lehet ilyen vizsgálat, és a szivárgás csak a fűtés "elindulása" után érzékelhető - ezért a szárító csapok beszerelése előtt.

A probléma megoldása az elektromos szárítás.

Vannak olyan idők, amikor nincs technikai lehetőség a fő fűtőtest használatára, vagy nem szeretik a helyét, akkor van egy másik út. Az elektromos fűtött törülközőtartó nem igényel fűtést vagy forró vizet a munkához, ezért minden csatlakoztatással kapcsolatos munkát a készülék falra történő bármilyen módon történő felszerelésére kell csökkenteni, és a készüléket dugaszoló aljzatba kell csatlakoztatni. Az ilyen készülékek teljesítménye nem túl nagy, a telepítés rendkívül egyszerű, és egyes esetekben költséghatékonyabbak a víztisztító síneknél.

A fő követelmény, amikor elektromos szárítógépet szerelnek be a fürdőszobában, feltétlenül megfelel az elektromos biztonsági előírásoknak. Kötelező az olyan RCD-k és aljzatok használata, amelyeknél az IP védelmi osztály nem kisebb, mint 54.

Törölközőszárító csatlakoztatása: hogyan kell ezt a munkát elvégezni

A fűtött törülközőtartó csatlakoztatása feltétlenül szükséges a teljes fürdőszoba felszereléséhez. A szaniterek nem csak a nevéből eredő funkciókat látják el. A fürdőszobája jelenléte miatt optimális hőmérsékletet és higiéniai-higiéniai rendszert tart fenn, kiküszöböli a túlzott páratartalmat, ami kellemetlen szagokat és formákat eredményez a falakon.

Minden modellhez és típushoz egy fűtött törölközőt csatlakoztathat a saját kezével.

A törülközőtartók osztályozása

A termékeket több alapvető paraméter különbözteti meg. A fűtés típusa szerint:

 • a víz. A csatlakozás a fűtési rendszerhez (importált mintákhoz), vagy a melegvízellátáshoz vagy a kettős körű kazánhoz történik;
 • elektromos. Nem igényelnek kapcsolatot a vízellátó rendszerrel, ezért a nyári időszakban függetlenül működnek a fűtési rendszer vagy a forró víz leállításától. Különálló modellek hasonlóan működnek az olajfűtőhöz. A megadott fűtési vagy szoftverhiba elérésekor a kettős védelem rendszere leválasztja a készüléket az elektromos hálózatról;
 • kombinált. A melegvízellátó rendszer működésében bekövetkező megszakítások esetén az elektromos hálózathoz csatlakoztatható.

Különféle fémek és ötvözetek alkalmazásával fűtött törülközőtartók gyártásához:

 • rozsdamentes acél. Ez a leggyakoribb anyag ezen egészségügyi termékek gyártásához. A felületek festhetők vagy krómozottak, rézzel vagy bronzokkal bevonva. A 3 mm-es, hüvelyk átmérőjű falvastagsággal rendelkező készülék képes egy hagyományos lakásban fürdőszobás fűtésre.
 • fekete acél. Ha nincs belső korróziógátló bevonat, ajánlatos az ilyen anyagból készült fűtött törülközőtartók beépítése önálló fűtési rendszerekben, ahol a nagynyomású hatások és a különbségek kizártak;
 • réz. Az eszközöket esztétikus fellebbezéssel, kis tömeggel, egyszerű összeszereléssel, gyors melegítéssel és korrózióállósággal különböztetik meg. A melegvíz rendszerhez való csatlakoztatáskor a rézcsövek galvanizálása belülről történik;
 • sárgaréz. A behozott sárgaréz szárítók általában nem egy központi vízmelegítéshez való csatlakozásra tervezettek, nyomáscsökkenéssel jellemezve.

Az elektromos fűtött törülközőtartó kényelmes, mert elhelyezhető bárhol a lakásban, függetlenül a vízvezetékek helyétől

Figyelj! A belső króm bevonat jelenléte egyes modellekben meghosszabbítja az életet.

Vannak különbségek a csatlakozási módokban is, amelyek lehetnek:

 • oldalt (balra vagy jobbra). A készülékben található oldalsó csatlakozási módszer lehetővé teszi a telepítést bárhol, így a legjobb és legmegfelelőbbnek tekinthető;
 • top;
 • kisebb;
 • szögletes vízellátással.

A telepítési helyszínen a törölköző melegítői:

 • emeleten. Modelleket állítanak elő, amelyek kombinációi egy fűtőtesttel, amely ablak nyílások nélküli falra van szerelve. A kombinált fürdőszobában a padlóelemet elválasztó válaszfalként lehet használni, ami emellett felmelegíti a szobát. Az elektromos padlószerkezet mobilitásának köszönhetően a kialakítás szükség esetén bármely helyiségre áthelyezhető;
 • falon. A falikészülékek masszív népszerűsége a kompaktság miatt, lehetővé téve a telepítést arra a helyre, ahol nem zsúfolták a szűk helyet, és különféle formák és méretek.

Az építési hely típusa szerint:

 • függőleges. Előadott "létra";
 • vízszintes. Kígyózottként működik.

A létradiagramok a legnépszerűbbek, mivel szinte minden belső térbe illeszkednek.

A szerkezet rögzítésének jellemzői szerint:

 • helyhez. A megbízhatóbb és tartósabb termékek kiegészíthetők a vízellátással nem kapcsolható eltávolítható forgómechanizmussal;
 • hinta. Egy speciális mechanizmus segítségével az egyes elemeket 180 fokos szögben forgatják. A szerkezet stabilitása nem szenved. A forgó fűtött törülközőtartó gyenge pontja gumi tömítés, kopás, amely szivárgáshoz vezet.

Figyelj! A fűtött törölközősínek modelljei a vízcsatlakozás központjai közötti távolságtól függően változnak. 300, 350, 450, 500, 600 és 800 mm lehet.

A formatervezők által folyamatosan feltalált formák sokfélesége lenyűgöző. A legnépszerűbbek a következők:

 • "Snake";
 • „Létra”. Kiegészíthető beépített polccal;
 • E-alakú;
 • M-alakú;
 • U-alakú.

A fűtött törölközőtartók gyártását többféle módon igazították, amelyek jelentősen eltérőek voltak:

 • prémium. Stílusos fürdőszobához tervezve, hangsúlyozza eleganciáját és luxusját;
 • suite. Klasszikus stílus nikkelezett fényű;
 • Retro. Régiségeket állítanak elő, amelyeket egy bronz vagy réz bevonat hangsúlyoz.
 • IVF. Organikusan nézzen be a fürdőszobába, pasztell színekkel festve.

A különböző színekben és árnyalatokban készült modellek - kiegészíthetők és díszítik a fürdőszoba belső térét

Amire szükséged van egy törölközőmelegítő csatlakoztatásához

Fűtött törölközővíz beszerzése esetén a csatlakozás a következőket igényli:

 • a melegvíz-keringtető rendszer elérhetősége, beleértve a takarmány- és visszatérő csővezetékeket;
 • golyós szelepek a víz leállításához;
 • polipropilén csővezetékek és szerelvények;
 • Záródugó;
 • légtelenítő szelep;
 • konzolok a készülék rögzítéséhez a telepítés helyén;
 • szerszámok polipropilén elemekkel való munkavégzéshez. Elég lesz egy kést és egy hegesztőgépet használni.

Természetesen az eszközök listáját jelentősen ki kell terjeszteni, ha először le kell szétszerelni a régimódi fűtött törölközőtartót, amelyet egy magasépítésű lakásban kell elhelyezni. Ezután az oldalsó csatlakozóval ellátott fűtött törölközőtartót az új felszállóval együtt kell felszerelni, és a helyettesítést össze kell hangolni a szomszédokkal, akik az áthaladási helyeken laknak. A régi cső részleges cseréje sok problémát okozhat, ezért jobb, ha teljesen kicseréljük. A régi törülközőtartó és a vízvezeték elvezetése után a vízkezelést a szervizszervezet blokkolja. Továbbá a felső és az alsó csövek a fürdőszobai padlókhoz képest egy szálat vágnak. A csöveket összekötik és behelyezik a fürdőszobába. Ajánlatos egy áthidaló (áthidaló) megszerzését javasolni, amely jumperként működik, amelyhez a fűtött törülközőtartó végénél gömbcsapokat kell felszerelni. A bypass telepítésével egyszerre több fontos probléma megoldható:

 • megfelelő szinten tartja azt a sebességet, amelyen a víz 60 ° C-os hőmérsékleten egyenletesen cirkulál a felszállón keresztül;
 • biztosítja a képességét, hogy egyetlen felszállóhelyhez több törülközőtartót kössön a teljes hosszában;
 • állítsa be a fűtött törölközőtartály hőmérsékletét (kiegészítő vezérlőszelep használatával), vagy szükség esetén teljesen zárja le, anélkül, hogy szervezeti szervezetet kellene bekapcsolnia, és nem befolyásolná a többi lakás helyzetét.

A fűtött törölközőtartó felszerelése és csatlakoztatása a vízellátáshoz a készülék modelljétől függ

A szerelési oldali törölközőmelegítő jellemzői

A háztartási törölközőszárítót úgy tervezték, hogy a 2-04-01-85 SNiP előírása szerint csatlakoztassa a forró vízrendszerhez. A legtöbb importált modellt a fűtési rendszerhez kell csatlakoztatni. Ennek a funkciónak minden bizonnyal figyelmet kell fordítania az eszköz megvásárlása és különösen a telepítés során. Fûtött törülközőtartó magánházban történő telepítésekor ezt a körülményt figyelmen kívül lehet hagyni.

A szakértők a következő tippeket adják a fűtött törölközősáv csatlakoztatásához:

 • a jelentős hőveszteség elkerülése érdekében a beépített eszköznek legfeljebb két méternyire van a felszállótól;
 • a középső távolság nem több, mint 500 mm;
 • nem kívánatos a fém-műanyag csövek alkalmazása, mivel nem tartják vissza a nyomásesést;
 • a beömlő csövet kb. 5-10 mm-es lejtéssel szerelik fel a vízáramlás irányában;
 • a csővégi kontúrok falának felületétől az átmérőtől függően 35-50 mm-nél nagyobbnak kell lennie;
 • ha bármely anyag alkatrésze csatlakoztatható egy műanyag csőhöz, az elektrolitikus korrózió lehetősége miatt az egyik rendszerben lévő más anyagok kombinációja nem kívánatos;
 • Elfogadhatatlan, hogy a rendszerben kisebb átmérőjű csöveket használjon egy fűtött törölközősínben, különben a túlnyomás túláradása balesetet okozhat;
 • az "amerikai" használata, amely összeköti a készüléket a felszállóval, könnyen eltávolíthatja az eszközt;
 • a bypass és golyóscsapok használata rendkívül kívánatos;
 • az ízületeket egy lánc tekercseléssel (metrikus menet) és FUM szalaggal (kúpos szálak) kell lezárni;
 • az elzáró eszközöket nem szerelik fel a felszálló részeként csatlakoztatott fűtött törölközősínre.

A készüléknek a csövekre történő rögzítésének helyén csaptelepek vannak felszerelve, amelyek lehetővé teszik a szárítógép eltávolítását anélkül, hogy a víz teljesen ki lesz kapcsolva

Hogyan lehet a kapcsolatot létrehozni

A hűtőfolyadék áramlása, amikor oldalsó és átlós kapcsolatot választ egy nem szándékolt és elfogulatlan bypasstal, rendszerint a felső részre, és alulról készül. Csatlakozáskor vegye figyelembe, hogy:

 • fűtött törölközőt a felszálló felső és alsó ágai közé helyezzük;
 • lineáris méterenként 3-4 mm-es lejtésnek kell lennie;
 • a keringtetés biztosítása érdekében a csöveket 32 ​​mm átmérőjű, a gömbcsapokból - hüvelykből választják ki. Kis átmérőjű elemek beszerelésére akkor kerülhet sor, ha az ellátóvezetékek hossza kicsi, és a csatlakoztatott eszköz magassága elegendő a hatás megjelenéséhez, a "gravitációs szivattyúnak". (Ha egy fűtött törölközősávban hűtött víz, nagyobb sűrűsége miatt, leereszkedik, visszalép a felszállóba, és az üres térfogatot egy magasabb hőmérsékletű hűtőfolyadékkal tölti fel, amely a felszálló tetejéről származik);
 • A polipropilén ellátó csöveket hőszigeteléssel kell lefedni (ha azt tervezik, hogy falra szerelik, akkor ezt kötelezőnek kell tekinteni). A szigetelés lebonyolítása segít a hűtőközeg áramlásának javításában.

A kapcsolat ilyen módon való megteremtése univerzálisnak tekinthető, amely lehetővé teszi az ilyen előnyök elérését:

 • a munkaképesség attól függetlenül marad, attól függetlenül, hogy a takarmány milyen irányban halad a felszállóban;
 • a hűtőközegnek a felemelőben lévő keringési sebessége nem számít;
 • a forró vízellátás leállításakor nem szükséges a fűtött törülközőtartályból a levegő kifújása;
 • A készüléket a felemelőtől kellően nagy távolságra kell elhelyezni, és négy és fél métert kell elérni, feltéve, hogy legalább 25 mm átmérőjű polipropilén csöveket használnak.

Gyakran a fűtött törülközőtartó a HMV-felszálló mellett található, de csövek segítségével a főcsőtől

Fontos! Az alsó csatlakozásnál azt feltételezzük, hogy a csúcsa magasabb lesz, mint a felsõ könyök, ezért a fûtött törülközőtartó az áramlási iránytól függetlenül fog mûködni, és az emelõ alsó kimenete alacsonyabb lesz, mint a szárító.

Az alsó csatlakozással a következő előnyök érhetők el:

 • működik függetlenül attól, hogy a takarmányt hogyan küldték;
 • a csöveket titokban lehet elhelyezni, például a fürdőszobában, és a falborítás nem szükséges.

A módszer kiválasztásának hátrányai igen jelentősek:

 • a munka hatékonysága valamivel kisebb, mint oldalsó vagy átlós csatlakozás esetén;
 • A Mayevsky darukat fel kell szerelni a levegő elvezetésére.

Az oldalirányú és az átlós csatlakozás használata a bypass szűkítésénél vagy áthelyezésénél a legbiztosabb módja a fűtött törülközőtartó működésének biztosítására. A kínálatnak csak felülről kell elmozdulnia, mivel a gyenge áramlás és a megkerülés szűkítése miatt az eszköz hatékonysága drasztikusan csökken.

A vízmelegített törülközőtartó telepítése és csatlakoztatása

Mielőtt egy új vízvezeték szerelést telepítene, meg kell szednie a régi szerkezetet. A melegvízellátás lekapcsolásához kapcsolatba kell lépnie a szolgáltatóval. Régi konstrukció csatlakozhatna az emelõhöz:

 • menetes csatlakozás (ha jó állapotban van, akkor egyszerűen lazíthat, ha prikipelo - használja a darálót);
 • hegesztett kötés (a csiszolót kell alkalmazni, elegendő csőmaradványt hagyni a szerelvények menetének megmunkálásához).

A szétszerelt régi kialakítás eltávolítása:

 • bypass létrehozása;
 • a gömbcsapok és tartozékok beszereléséhez.

Az anyák meghúzásával nem szabad túlságosan buzgón lenni, hogy ne szakítsa meg a szálat

Ez az előkészítő tevékenység teljesnek tekinthető, és közvetlenül a telepítéshez és a kapcsolathoz:

 1. Válasszon reflektorokat dekorációs csészék formájában, amelyek lefedik a csomópontot és szerelvényeket, amelyek menetes felülete FUM-szalagot (vagy a vontatót használ). A szerelvény felhelyezésekor a menetes FUM-szalag meneküléséig húzódva a falfelületre nyomódik és valamilyen tömítésként működik.
 2. A díszítő reflektort viselje a szerelvényen, bizonyos erőfeszítéssel, de óvatosan, hogy a szál ne eshessen, húzza meg, majd csatlakoztassa a cső belső menetéhez a csatlakoztatott eszköz alatt lévő csatlakozókhoz.
 3. Hasonlóképpen készítse elő és húzza meg a második szerelvényt, amely a felszálló csatlakozójához csatlakozik.
 4. Csatlakoztassa a szerelvényeket és szerelje be az O-gyűrűket, gumit vagy poliuretánt.
 5. Ellenőrizze, hogy a fűtött törülközőtartó felszerelése a beépített szerelvényekhez és a falhoz illeszkedik-e, és kevés haszonnal jár. Miután ellenőrizte a szerelvény közötti távolság helyességét, jelölje meg a falfelületen lévő jelzőt vagy ceruzát a tartóelemek (zárójelek) számára szolgáló lyukak készítéséhez.
 6. Amikor a kerámia burkolatba lyukakká válik, hogy a fúrófej ne csússzon ki, a kívánt pontot öncsapos csavarral és kalapáccsal meg kell ütni. Ahelyett, hogy ragaszkodna hozzá, más módszert is használhat - egy lyuk (átfedés) vagy szalag ragasztása papírszalaggal a jövő helyén. Aztán a csempe pontosan nem lesz repedés és zseton.
 7. A lyuk a kerámia csempéknél, hogy alacsony fordulatszámon a fúró, lehetőleg egy speciális lándzsa-szerű fúró kifejezetten ilyen műveletek, és konkrét elérése, megy a nagy sebességgel.
 8. Helyezze be a tüskéket úgy, hogy a szélek ne menjenek ki a lyukakból (vágja le a felesleget egy késsel), hogy biztosítsa a tartó (tartó) illeszkedését.
 9. Csatlakoztasson egy fűtött törölközőtartót a szerelvényekhez, és rögzítse úgy, hogy kézzel meghúzza az anyákat. A vízvezeték-kulcsnál legfeljebb két fordulatot készítenek, a rongyot a nikkelezett felület védi, hogy ne karcolja meg.
 10. Távolítsa el a dekoratív reflektorokat a falról, kapcsolja ki a csapszelepeket, és hagyja, hogy a víz a fűtött törülközőtartóba kerüljön.
 11. Annak biztosítása, hogy a csatlakozások szorosak legyenek, csavarja be a csavarokat az előkészített lyukakba. Ellenőrizze a beépített szerkezet erősségét.

Egy jól kapcsolt fűtött törölközőtartó elég hosszú ideig, és nem igényel javítást vagy karbantartást.