Legfontosabb > Tervezés

Fűtött törülközőtartó felszerelése: technológia és csatlakozási lehetőségek

A fürdőszoba sokkal kényelmesebbé válik, ha olyan funkcionális eszközt szerel fel, mint egy fűtött törölközőt.

A telepítés lehetővé teszi, hogy egyszerre több jelentős problémát megoldhasson:
- törülközők és kis dolgok szárítása;
- optimális hőmérséklet fenntartása;
- nedvesség képződésének megakadályozása.

Fontos, hogy ne csak a megfelelő törülközőt válasszuk, hanem helyesen telepítsük és csatlakoztassuk. Ez az egész folyamat több szakaszból áll, amelyeket meg kell ismernünk a munka megkezdése előtt.

Mit kell tudnia a törülközőszárító telepítése előtt?

 1. Lakóházainkban egy fűtött törölközőt nem építettek be a fűtési rendszerbe, ahogy a legtöbb külföldi országban szokás, hanem forró vízrendszerbe. Ezért a telepítésnek bizonyos sajátosságai vannak, mivel a szárító egyfajta "csővezeték kompenzáló hurokává" válik. Ha a feszítőbe helyezés nem megfelelően történik, ez nem csak a lakáshoz, hanem az egész ház vízellátásához vezethet.

 • Ugyanezen okok miatt a legtöbb behozott törölköző melegítő nem alkalmas a vízellátó rendszerünkbe való beakadásra. Ezért ajánlatos egy hazai gyártmányú készüléket vásárolni, amely megfelel bizonyos GOST és SNiP-knek. Ez a probléma csak akkor fordul elő, ha telepítésre kerül a lakásban. Magántulajdonban fogok menni a külföldi márkájú törülközővel.
 • A különböző anyagokból származó alkatrészek nem használhatók ugyanabban a rendszerben a negatív hatások, például az elektrolitikus korrózió elkerülése érdekében. Az eszköz gyors meghibásodásához vezet. Lehetőség van bármilyen eszköz csatlakoztatására a műanyag csövekből.

 • A központi rendszerhez csatlakoztatott fűtött törölközősín csak a fűtési szezon alatt működik. Annak érdekében, hogy az egész évben működhessen az eszköz, kombinált eszközadatokat kell telepíteni.
 • A rendszer alsó csövekhez csatlakozó fűtött törülközőtartó teljesítménye 10% -kal csökken.
 • A "létrák" formájában lévő eszközöket átlós, oldalirányú vagy függőleges csatlakozással kell összekötni a csővezetékkel (középső távolság - 500 mm).

 • Az építés vagy a felújítás során történő telepítéskor nem jelent problémát a leszállási távolság, de a már elkészült rendszerbe történő beépítéskor figyelembe kell venni a meglévő vezetékek geometriáját és méreteit. Ezért fűtött törülközőtartó vásárlásakor ismernie kell és figyelembe kell vennie az ágak közötti távolságot.
 • Ha különféle átmérőjű csöveket és csöveket használnak a fűtött törülközőtartón és a rendszeren, akkor alkalmazzon adaptereket. Ebben az esetben nem megengedett, hogy a készüléknek kisebb átmérőjű csövek legyenek, mint a rendszer csövei. Ellenkező esetben a víznyomás növekedése a "szűk keresztmetszetben" balesetet okozhat.

 • A felemelőhöz való csatlakozáshoz ajánlott az "amerikai" - leválasztható csatlakozások használata, amelyek lehetővé teszik a teljes eszköz eltávolítását.
 • Szintén a felemelőben célszerű felszerelni a gömbcsapokat és a jumpert (bypass). Az amerikai nők és az eszköz jelenlétében csak a fűtött törölközőt kikapcsolhatja anélkül, hogy kikapcsolná a lakásban vagy a bejáratnál lévő vizet.
 • ↑ vissza a tartalomhoz

  A fűtött törülközőtartó telepítési eljárása

  A modern gyártók kétféle törölközőt kínálnak:

  A törölközőmelegítő minden egyes típusának különös vonása van a kapcsolódásnak, amelyen a fürdőszobában történő telepítés folyamata függ.

  A régi törülközőtartó leszerelése

  Bizonyos esetekben az új eszköz csatlakoztatása előtt meg kell szüntetni a régiet. Ma kétfajta "régi" fűtött törülközőtartó van:

  • a szovjet minta tekercsei.
  • modern eszközök

  A régi tekercs leszerelése

  A régi szovjet szerpentinek cseréje sokkal nehezebb. Ebben az esetben a víztörlő csatlakoztatása csak a felszedőhely cseréjével végezhető el. Lehet, hogy részleges (csak az ő lakásában), de mivel nem célszerű megváltoztatni egy darabot a régi cső, jobb, hogy teljesen megváltoztatni a teljes felszálló.

  Ehhez meg kell tárgyalnia a szomszédaival az alatta és fölött, hogy összekapcsolják az új felszállóikat. Ezt gyakran gyakorolják, mivel rendkívül veszélyes a régi csövek elhagyása a mennyezeten.

  A modern építkezés megszüntetése

  Ha a modern eszköz helyesen van felszerelve, levehető csatlakozással, könnyen cserélhető. A legfontosabb dolog az, hogy az új a régihez hasonló és / vagy a csatlakozóvezetékek közepén ugyanolyan méretű.

  Ugyanakkor szükség van a törölközőmelegítő eltávolítására, amely időben szolgál, átrendezi a csatlakozók páros csatlakozóit egy másikra, csatlakoztatja és rögzíti a falra.

  Riser csere

  Az összes kérdés elfogadása után ki kell kapcsolni a vízellátást. Ezt a feladatot rendszerint a szolgáltatási szervezetgel együtt kell megoldani. Ezután a serpentinnel rendelkező emelőt egy csiszológép vágja le - először a lakásában, majd a szomszédokban. A csövek vágása után a felső és az alsó szomszédos csöveken lévő szálakat le kell vágni, csatlakoztatni kell az összes csövet és be kell vezetni a fürdőbe a mennyezeten keresztül.

  Fontos! Minden munkát hatékonyan kell végezni, hogy szomszédok ne legyenek szivárgók - meg kell érteni, hogy minden felelősség baleset esetén a vállalkozóra esik. Olvassa el: mit kell tenni az árvíz esetén?

  A vízmelegített törülközőtartó felszerelése

  Először össze kell szerelni - szerelje fel az elzárószelepeket az eyelineren leválasztható csatlakozással, amely a jövőben biztosítja a fűtött törölközőt könnyű cseréjét, vagy bizonyos hibák kiküszöbölését anélkül, hogy lecsapolná az emelőt. Az összeszerelt szárító bármely helyen elhelyezhető a falhoz úgy, hogy csöveket hoz a felszállónyílásból.

  Csatlakozási megbízás:

  1. Telepítse az áthidalást csövek vagy pólók segítségével. Ehhez három szelep szükséges: a fűtött törölközőt összekötő pontokon, kettő a vízmozgás megakadályozására szolgáló áthidaló ponton.
  2. Rögzítse az eszközt a falon lévő konzolokkal.

 • Csatlakoztassa az áthidaló szelepekhez hüvelyekkel vagy speciális szerelvényekkel.
 • Amikor elkészült, simán nyissa ki a csapokat, és lassan töltse fel a fűtött törölközőt vízzel, hogy megakadályozza a víz kalapálását.
 • ↑ vissza a tartalomhoz

  Kombinált törülközőtartó telepítésének jellemzői

  Mivel a vízszárítók általában csak a fűtött időszakban dolgoznak, a sokemeletes épületek sok lakója megoldja ezt a problémát egy olyan fűtött törülközőtartó telepítésével, amely a fűtési rendszerből vagy a melegvízellátó rendszerből, valamint a villamos energiából működik. Ehhez szüksége van egy szárító létra, a bal alsó bélés, amely egy elektromos fűtő egy termosztát van szerelve. A fűtött törülközőtartó felszerelése a fent leírtak szerint történik.

  Így a következő munkasorozat érhető el. Az elzáró szelepek lezárásakor és a készülék feltöltésében vízzel a bal felső szemceruza segítségével (ahol a Mayevsky daru be van szerelve) a fűtött törölközőt villamosan lehet felmelegíteni. A dugaszoló aljzatból való leválasztásnál és az elzárószelepek kinyitásakor a fűtést a központi rendszer melegvízzel látja el.

  Az ilyen eszközök áramfogyasztása elég magas (1 kW vagy több), amihez külön kimenet szükséges, amely legalább 2,5 négyzet keresztmetszetű kábellel és közvetlenül a kapcsolódobozból származik. Ezt a kábelezést külön "automatikus" védelemmel kell ellátni.

  Nagyon fontos pont a földelés. A gyártók gondoskodtak a kész törülközősínek és az önállóan (a "termosztáttal" létra "termosztáttal felszerelt") védőföldeléssel való kapcsolódásra a termosztáttal. Ezért elegendő egy speciális csatlakozóaljzat felszerelése földeléssel, háromhuzalos huzalozással. Ha nincs földelés a lakásban, akkor lehetséges egy "nullázás", amikor a földvezeték és a vezetékes zéró kapcsolódik egymáshoz. Ezt az újraföldelést a lehető legközelebb kell elvégezni az elektromos panelhez.

  Így történik a fűtött törülközőtartó felszerelése és csatlakoztatása. Mielőtt elkezdené, el kell döntenie, hogy magától vagy sem. Még ha úgy döntesz, hogy nem csinálod magad, akkor legalább meg fogod érteni a telepítés sorrendjét, amely segít a bérelt szakemberek munkájának minőségének ellenőrzésében.

  Hogyan csatlakoztasson egy fűtött törölközőtartót a használati melegvíz készítéséhez és a fűtési körhöz a saját kezével

  A készülék higiéniás kiegészítők szárításának és a felesleges nedvesség eltávolításának eszköze a készülékben és a berendezésben egyaránt egyszerű. A telepítés megvalósításához nem szükséges alapvető ismeretek az építőmérnöki szolgáltatások területén. Azonban tisztán tudnia kell, hogyan kell csatlakoztatni a fűtött törülközőt. Végtére is, a saját erőfeszítéseinek eredményeit vagy a bérelt vállalkozók munkáját sok éven át kérem, egyetértek?

  Az általunk bemutatott cikk részletesen tárgyalja a PS és a csatlakoztatás során felmerülő esetleges komplikációkat. A bizonyított és rendszeresített információ megbízható segítséget nyújt azoknak az otthoni mestereknek, akik saját munkájukat szeretnék, vagy akik szeretnék ellenőrizni a munkavállalók cselekedeteit.

  Részletesen bemutatjuk a fontosabb háztartási készülékek összekapcsolását a régi és az új típusú elrendezés egészségügyi berendezéseiben. Nem figyeltek figyelmen kívül a magánházak tulajdonosainak problémáira. Az általunk kínált információ a gyakorlatban ellenőrizhető, vizuális anyagok és videó utasítások segítségével.

  Fűtött törülközőtartó szerelése

  A törölközőmelegítő bármilyen típusú összekötésére vonatkozó általános elv változatlan marad: a vizet egyik végén végzik, és a másikhoz áramlik. A PS telepítése megköveteli a telepítés jellemzői által kért pillanatok kötelező figyelembevételét.

  Ha melegvíz rendszerhez vagy központi fűtéshez csatlakozik, a csővezeték részévé válik. Ha rossz oldalsávot csinálsz, akkor a felmerülő problémák nemcsak az egyes apartmanokat érintik, hanem az összes többiet is, amely e felszálló mentén helyezkedik el.

  Az elektrolitikus korrózió elkerülésére ajánlatos ugyanazon anyagból készült alkatrészeket használni. Kivételt jelentenek a műanyag csövek, minden anyagból készült egészségügyi eszköz megfelel nekik.

  A vízellátó rendszerünk számára a hazai gyártók által gyártott eszközök és a megfelelő szabályozási dokumentumok alkalmasak. A behozatallal óvatosnak kell lenni - a legtöbbet más szabványokra tervezték.

  A létra létesített fűtött törülközőtartó többféle módon - függőlegesen, átlósan - csatlakozik a csővezetékhez. A lényeg az, hogy a középső távolság 50 cm.

  Bármely meglévő rendszerhez való csatlakozás során figyelembe kell venni annak paramétereit. Az újonnan szerelt egységtől való távolság nem haladhatja meg a 200 cm-t, egyébként jelentős hőveszteség nem kerülhető el. Ideális esetben, ha a rendszer csövei és a fűtött törölközőtartó átmérője megegyezik, de ha mégis különböznek egymástól, a csatlakozást adapterek segítségével végzik.

  Az eszköz csövek átmérője nagyobb lehet, mint a meglévő áramkör csövei, de semmiképpen sem kisebb. Ez nem okoz túlzott hidraulikus nyomást és biztosítja a hűtőfolyadék normál keringését a rendszerben.

  Az alállomásnak a HMV rendszerekhez való csatlakoztatásának sajátosságai alapján megismerheti a fotók választékát:

  Annak érdekében, hogy az eszköz, ha szükséges, könnyen szétszerelhető legyen, akkor azt fel kell használni ahhoz, hogy összekapcsolódjon az amerikai belső menetes típusú felszálló osztókkal. Törekednünk kell az adapterek számának csökkentésére, mert Szivárgás történhet a telepítési helyszíneken.

  Az ízületeket különleges kompozíciókkal vagy alátétekkel kell lezárni, és ez nem érdemes megtakarítani. Csatlakoztatás normál metrikus menethez, amelyet egy lencsékkel tömörítettek. A kúpos szálakat a FUM szalaggal lehet a legjobban lezárni. A meghúzást kissé észrevehető nyomás mellett kell elvégezni, a túlzott erőfeszítés pedig, ha a csavarodás elfogadhatatlan.

  A daruk és szerelvények kiválasztásakor kérdezze meg az elektrokémiai kompatibilitást, nehogy kiderüljön, hogy galvanikus párokat hoznak létre. Ez a tulajdonság acélból és sárgarézből áll. Gyors korrózió következik be, és a szerelvény használhatatlanná válik.

  Ha az egészségügyi berendezés része a felszállónak, akkor nem kell felszerelni a reteszelő eszközöket. Annak érdekében, hogy a fűtött törölközőt lehúzni lehessen, anélkül, hogy megakadályozná a teljes felszedőt, szükség van egy bypass-ra a rendszerbe - egy áthidaló, amely a kiálló részeket a készülékről a csatlakozóhoz csatlakoztatja. A gömbcsapokat a jumper után szerelik fel. Amikor a csatlakozási kapcsolatokat beágyazják a felemelőbe, ő is bypassként működik.

  A PS csatlakoztatása a melegvízhez vagy a központi fűtéshez

  A fűtött törölközőt a központi hálózatok felszállóikhoz különböző módon lehet összekötni, mindez a módosításától függ:

  1. Top kapcsolat. A víz tetejétől folyik, és a visszatérő áramlás az alábbiakban található.
  2. Alsó csatlakozás. A hőhordozó egyrészt belép, és a másik oldalon látható.
  3. Átlósan. Megközelítés a tetejétől, érintse meg a másik oldalt.
  4. A készülék alján a közepén.

  Függetlenül attól, hogy az alállomás hogyan kapcsolódik az FGP rendszerhez vagy a központi fűtés-emelőhöz, hasonló rendszereket alkalmaznak.

  A törülközőtartó beépítése a felemelőbe

  A fűtött törülközőtartó beágyazása a fürdőszobában, amely egy többszintes épület lakásában található, ki kell kapcsolni a felmelegedő meleg vizet. A feladat egyszerűbb, ha a berendezést egyszerűen lecsavarhatja a közös csőhöz csatlakozó anyák kicsavarásával. A lényeg az, hogy az új eszköz csatlakozóvezetékeinek hasonló méretei vannak.

  Ha a régi típusú készüléket hevítik a forró víz felszívójához, akkor nehezebb leválasztani. A legjobb megoldás - ha egy fűtött törölközőtartót saját kezűleg csatlakoztat a felszálló részek pótlásához részben vagy teljesen, a második lehetőség pedig előnyösebb. A mennyezeten maradt régi csődarabok potenciális veszélyt jelentenek.

  A felhúzót a régi egységgel együtt levágják egy daráló segítségével, majd a csővezetéket levágják a szomszédok felett és alatt, csatlakoztatják az új felszállót, és elhozzák a helyiségbe. Az ugyanolyan átmérőjű polipropilén csövek használata előnyös az acél esetében. Kedvezőbbek, könnyebbek, nem korrozívak, ellenállnak a magas hőmérsékletnek, tartósak.

  A PPP csövek szerelvényei széles választékot kínálnak, amelyek a szálakba történő átkapcsoláshoz és a fűtött törölközőt összekötő csőbe vannak hegesztve. Forrasztáshoz használjon speciális forrasztópáét. Sokan gondoskodnak egy speciális dobozról, hogy elrejtse a kábelezést mögött, anélkül, hogy megváltoztatta volna a kapcsolási sémát.

  Önálló telepítés egyszerű konfiguráció PS

  A szárító össze van szerelve, az elzárószelepeket lazító csatlakozásokkal szerelik fel a szemöldökökre, majd megpróbálják a falon előre jelzett helyszínen ellenőrizni a vízszintes és függőleges helyzetet, rögzített konzolokat az alállomás kötőelemeihez.

  A kapcsolat az alábbi technológiával történik:

  1. Telepítse az áthidalót csövek vagy pólók segítségével. Olyan helyeken, ahol az eszközhöz van csatlakoztatva, egy szelep van felszerelve.
  2. Rögzítse a fűtött törülközőt vasalóval vagy más rögzítőelemekkel.
  3. Csatlakoztassa a készüléket a szelephez hüvelyekkel vagy szerelvényekkel.
  4. Lassan nyissa ki a csapokat, és töltse fel a készüléket vízzel.

  A rendszerben levő áthidalás fontos funkciót lát el - ugyanolyan hőmérsékletet biztosít a hűtőközeg számára, mint a felszálló mentén elhelyezkedő összes apartmanban. A gömbcsapok lehetővé teszik, hogy a készüléket bármikor kikapcsolják, vagy akár teljesen eltávolítsák a termosztátot, amely megtartja a beállított hőmérsékletet.

  Sokan próbálják optimalizálni a hűtőfolyadék cirkulációját a szárítón keresztül, hogy ellensúlyozzák, vagy válasszanak ki egy 1-es átmérőjű csövet, amely kevesebb, mint a bélés. A szakemberek ezt a megközelítést nem indokolják. Egy egyszerű konfigurációjú készülékben a közvetlen keringtetés révén jó keringés figyelhető meg.

  Ez a jelenség a fizikai törvények segítségével magyarázható: a fűtött törülközőtartályban lévő hűtőfolyadék nagyobb arányban van, mint a forró hűtőfolyadék, így leesik.

  Ennek eredményeként a hűtött folyadékot a központi csőbe nyomják a készülék legalacsonyabb pontjáról. A felszálló magasabb hőmérsékletű folyadék a fűtött törülközőtartó tetejébe kerül, és a ciklus ismétlődik. Itt a hűtött víz játssza az örök mozgást.

  Egyesek javasolják a bypass leengedő szelepek telepítését a vízáram leállítására. Ez azonban ellentétes azzal az uralkodással, hogy egy többemeletes épületben, egyetlen lakástulajdonosnak semmi alkalmuk sincsen arra, hogy önállóan kikapcsolja a központi felszállót, és megfosztja a forró vizet.

  Egy másik dolog egy magánház, itt a tulajdonos egy daruhelyet rakhat fel, ahol kívánja, de ha a rendszer megfelelően kiegyensúlyozott és termosztatikus készülékek vannak, akkor nem szükséges daru felhelyezése a jumperre.

  Nem túl esztétikailag vonzó a nyitott eyeliner csövek rejtve:

  A PS előtt elzáró szelepekre van szükség a munkájának kezelése érdekében. Mindkét gömb és 2 állású, több fordulatú opciók alkalmasak erre a célra. Nem alkalmasak légdugók eltávolítására.

  Amíg a termékek újak, ez megtehető az anyacsavar lazításával, de ennek következtében a pecsétek gyorsan használhatatlanná válnak. Ha van egy szál a csapokon, nem a csöveken van, akkor le kell vágni, vagy egy megfelelő illesztést kell hegeszteni.

  Az új épületben egyszerűbb a fűtött törölközőt a fűtési rendszerbe telepíteni, de csak a fűtési idényben melegszik. Az SGV-ben történő telepítés hatékonyabb.

  Technológiai munka a "létrán"

  A természetes keringésben működik, és a fűtött törölközősín "létra" kapcsolatrendszerét a felemelőhöz, a leggyakrabban használt, jól bevált kapcsolatokkal - oldalirányban vagy átlósan. Ezeknél a rendszereknél sem a felemelőben lévő hűtőközeg-ellátás iránya, sem a hűtőközeg keringési aránya nem játszik szerepet, a rendszer nem melegszik vízellátás leállása esetén.

  A kapcsolódási sorrend ugyanaz, mint egy egyszerű PS konfiguráció esetében, de a rendszer működéséhez figyelembe kell vennie néhány funkciót:

  • A felsõ felsõ részen a felsõ felsõ részen, a törölköztetõ szárító tetején vagy fölött helyezkedjen el, az alsó részén - az alsó ponton vagy annak közelében.
  • Tartsa be az ellátóvezetékek szigorúan vízszintes helyzetét, vagy 5-10 mm-es lejtést hajtson végre a teljes hossz mentén. Ha ezt a feltételt nem tartják be, akkor légzáródás léphet fel. Ha az alsó pályát választotta, akkor a boypastához egy kisebb cső használata nem megengedett.
  • Válasszon legalább 25 mm átmérőjű csöveket, ha azok polipropilén, legalább ¾ cm-es acél, 3/4 "-os gömbcsapok, kisebb átmérőjűeknél egyenetlen melegítés figyelhető meg - melegebb a felülről és alulról hidegebb.
  • Ha a fali csöveket műanyagból a falba tervezi, ügyeljen arra, hogy szigetelje őket.

  Abban az esetben, ha szűkített bypassot telepített vagy eltolt, akkor a természetes keringés a kényszerítettséggel együtt működik. Ennek a rendszernek jelentős hátránya van: teljes kapcsolódás alacsonyabb kapcsolattal, csak a felső változat elfogadható. Pozitív oldalak is jelen vannak: a felső áramlásban stabilan működik, nem levegőzik, a törölközőmelegítő tetszőleges távolságban távolítható el a kiöntőnyílásból.

  Ha úgy dönt, hogy az alsó csatlakozást elvégzi, akkor készüljön fel arra a tényre, hogy ez a módszer kevésbé hatékony, de van néhány előnye: a központi vízszintes vízellátás iránya nem számít, a csövek elrejthetők a fürdőkád alatt.

  A legfontosabb hátrány a Mayevsky-daru kötelező hozzáférhetőségének biztosítása a levegőkioldáshoz. Az áramkör működtetésének előfeltétele a PS aljzat alsó aljzatának eszköze.

  Kívánt esetben az alsó csatlakozás oldalirányban megváltoztatható. Ehhez a be- és kiömlőcsőre szerelje be a 90 fokos sarkokat. Az adapterek működő keresztmetszete nem különbözhet a csövek átmérőjétől a kisebb oldalon, különben a rendszer nem fog megfelelően működni. Reverse upgrade - az oldalsó csatlakozás alulról történő módosítása lehetetlen.

  A független mesterek hibái

  Ha az alsó vagy alsó csatlakozásnál az alsó kimenet a PS szélső pontja fölött van, akkor a készülék alja és az alsó kimenet csatlakozási pontja között stagnáló zóna keletkezik. Ez annak a következménye, hogy a lehűlt hűtött folyadék nem tud újból bejutni a felszállóba, mert az alacsonyabb fajsúlyú melegvíz-oszlopra gyakorolt ​​nyomás következik be.

  Mindaddig, amíg a megengedett magasságkülönbség a fűtött törölközőtest alsó kimenete és alja között nem haladja meg a készüléket, a keringés után megáll.

  A keringés akkor is megáll, ha a felső cső alakítja a térdét. Ennek a rendszernek a megteremtése csak Mayevsky darujának megkötését teszi lehetővé, hogy rendszeresen felszabadítsa a felgyülemlett levegőt. Néha egy hurok készül a felső csőben, azt a mennyezetburkolat mögé helyezi, és az alsó csövet a padlóra köszörülik.

  A tetején a levegő felgyülemlik, és az egységben lévő hűtött víz az alsó hurokban blokkolódik, a padlóban. A hűtőfolyadék mozgása teljesen leáll.

  A PS behelyezése a központosított fűtési rendszerbe

  Ha télen szeretne törülközőszárítót telepíteni, akkor ez a vállalkozás valószínűleg nem fog működni. Ebben az esetben le kell állítania a fűtést, és ki kell venni a hűtőfolyadékot a rendszerből, ezért várnia kell a nyárig. De még akkor is a munkát bonyolítja az a tény, hogy a fűtési rendszert ki kell üríteni, és a kínálatot át kell fedni. Mindezek érdekében be kell vonni a lakhatási és kommunális szolgáltatások megoldását.

  Nehéz lefolytatni és tesztelni a PS teljesítményét a nyáron. A hegesztések és a menetes csatlakozások helyén szivárgások formájában jelentkező hibák csak a fűtés bekapcsolása után jelentkeznek. Ez a tény ismételten azzal érvel, hogy az áthidalás után a daruk kötelezően be vannak építve.

  Törölköző csatlakoztatása egy vidéki házban

  A magánház ház feltételei kedvezőbbek a szárító telepítéséhez. Egy önálló adagoló rendszerrel a víz tisztább. Meg lehet vásárolni az importált PS-t, félve az üledék felhalmozódásától. Általában egy ilyen házban elegendő helyet kell elhelyezni a fürdő alatt, amely kiterjeszti az egység méretének és alakjának megválasztását. És a kapcsolat működtetéséhez nincs szükség a szomszédok engedélyére.

  Maga a kapcsolatrendszer hasonló a lakóépületben használthoz. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a készüléket kizárólag a víz áramlásánál kell csatlakoztatni. Ha a bélés hossza legfeljebb 50 cm, szerelje fel a csöveket vízszintesen, ha hosszabb ideig készítse el a meredekséget az egész hosszon.

  Figyelje meg a fal és a vízcső közötti távolságot. 4-5 cm-es csővezeték átmérővel válassza az 5 és 5,5 cm közötti távolságot Ha az átmérő értéke 2,3 cm-nél kisebb, akkor ez a rés 3,5 cm-re csökken.A hővezetésnek köszönhetően a forró csövek ki vannak téve a PS- hegesztési módszer nem szerelhető fel kell szabad.

  Hasznos videó a témában

  A készülék telepítésének folyamata egy új lakás kivitelezése során:

  Videó a fűtött törülközőtartó választásának és csatlakoztatásának módjáról:

  A fűtött törülközőtartó kapcsolási sémája nem nehéz. Az otthoni mester számára nagyon jól megvalósítható. De figyelmen kívül hagyva a szabályokat, sőt a kisebb árnyalatokat is, sok bajt okozhat.

  Fűtött törülközőtartó minden szerelvénnyel: lépcsőkbe szerelhető

  A szerzőtől: Hello, kedves barátaim! A fürdőszoba felújításakor sokan érdeklődnek a fűtött törülközőtartó telepítésének lépéseitől az összes szerelvénnyel kapcsolatban. És ez nem meglepő, mert ez a berendezés számos funkciót kínál.

  Segítségével a helyiség kényelmes hőmérsékletet és normál nedvességtartalmat tart fenn. Az is nagyon kényelmes, hogy száraz dolgokat rajta: például egy nedves törölköző zuhany után, vagy sok kis gyermek ruhát, hogy oly gyakran kell mosni.

  Ezenkívül az utóbbi időben a fűtött törülközőtartó is fontos tervezési elem. Sokan nem emlékeznek meg anélkül, hogy megborzongatnák azokat a nagyméretű durva struktúrákat, amelyek régi stílusú lakásokban voltak. Lehetőségük volt a szobatervezésre, kivéve a festést, de ez az eljárás sem javította a berendezés megjelenését.

  Most a piac széles választékot kínál számunkra, és szinte mindenük különbözik, legalábbis az esztétikában. Ezért a fűtött törülközőtartó cseréje a fürdőszoba egyik fő lépcsője.

  Őszintén szólva, a telepítési eljárás nem tartozik a legegyszerűbb kategóriába. Ezért sokan szeretnek meghívni egy szakembert erre. Másrészt viszont a javítások során a gazdaság kérdése akut, mint valaha.

  Jelentős összegű pénzt megtakaríthat, magad is megteheti. Ehhez elegendő legalább a legkisebb tapasztalat a vízvezeték-munka, valamint a gondozás és a figyelem.

  A mai cikkben részletesen beszélek arról, hogyan kell egy fűtött törülközőtartót beépíteni a fürdőszobában a szabályok szerint. Még akkor is, ha utána úgy döntesz, hogy nem vesznek részt ebben az ügyben, hanem egy szakértő meghívására, legalább tudatosan ellenőrizheti cselekedeteit, ami szintén fontos.

  Törölközőtartályok fajtái

  Először is azt javaslom, hogy a fejében a modern piac kínálta sokszínűséget javaslom. A fűtött törülközőtartók egy kígyó és egy létra formájában, csuklós keresztsávokkal és nélkülük - a megjelenés lehetőségei sokak, akkor kiválaszthatja azt, amelyik a leginkább megfelel az ízlésének és az egész család igényeinek.

  A csatlakoztatás típusától függően azonban ez a berendezés csak három típusra osztható:

  • elektromos. Valójában ez egy rendszeres fűtés, amely a falon van. Nem igényel semmilyen telepítési eljárást. Az egész installáció a rögzítőelemeket a falon rögzíti, a fűtőberendezést felfüggeszti és csatlakoztatja az aljzatba. Az egyetlen dolog, amit meg kell oldani, a biztonság. Mégis, a magas páratartalmú elektromos eszköz mindig az egész életre és egészségre veszélyt jelent. Ezért ellenőrizni kell a készülék használhatóságát, valamint először ellenőrizni kell a földelés jelenlétét vagy meg kell csinálni magának. Az eljárásról részletes információ a portálunk más cikkeiben található;
  • a víz. Az ilyen berendezés forró vízvezetékekhez van csatlakoztatva, ami miatt fűtik. Az ilyen berendezések felszerelése sokak számára valódi probléma, ezért a mai cikkben arról fogunk beszélni;
  • kombinált. A hasonló berendezések mind vízellátó rendszerből, mind elektromos hálózattá lehetnek. De a forró vízvezetékekhez való csatlakozása pontosan megegyezik a vízfajtákéval, ezért nincs értelme külön figyelembe venni az egyesített fajtákat.

  A szerelvények nem kevésbé változnak. Egyszerűen megfogalmazva, ezek különböző rögzítők, amelyek a fűtött törölközőt a falhoz rögzítik, miközben további funkciókat hajtanak végre.

  Például a következő típusú elemek léteznek:

  • kiválasztási hosszabbítók - segít a berendezés és a fal közötti távolság megváltoztatásában;
  • polimer tekercselés - lehetővé teszi, hogy az ízületek beállításánál elkerüljék a holtjáték kialakulását;
  • tee - szükséges a szétválások kialakulásához;
  • sarokcsap - segítségéve egy csőszerű radiátor csatlakozik a központi fűtéshez;
  • "Amerikai" - ez a felszerelés nagymértékben megkönnyíti a berendezés lebontását.

  Ez nem egy teljes listát a fajtákról. Annak érdekében, hogy ne keveredjen velük, a legmegfelelőbb egy teljesen felszerelt fűtött törülközőtartó megvásárlása, amely magában foglalja az adott esethez szükséges összes szerelvényt.

  A működés elve

  Most meg fogjuk érteni, hogyan működik a fűtött törülközőtartó. Első pillantásra a készülék teljesen egyszerű: egy cső, amely forró vízzel működik. De valamilyen oknál fogva sok esetben, az összekapcsolás után, sok probléma merül fel.

  Például, ha egy létra formájában lévő berendezésről beszélünk, akkor néhány keresztcsíkot jobban melegítenek, mint mások, ami nem lehet. És vannak olyan esetek, amikor a fűtött törülközőtartó telepítésének eredményeképpen a hidraulikus rendszer teljesen megzavarodik, és mindent meg kell újratanítania, átkozva a szomszédaival együtt, akik a fürdőszobájukban hidegek.

  Mindez azért történik, mert ilyen egyszerű, látszólag felszerelés telepítésekor számos árnyalatot kell figyelembe venni. Számos bizonyított kapcsolódási diagram van, amelyek kiküszöbölik az ilyen helyzetek kockázatát. Vizsgáljuk meg mindegyiküket részletesen.

  Tekercscsatlakozás

  Ebben a szakaszban a fűtött törülközőtartóra helyezzük a hangsúlyt, amelyet kígyó formájában készítünk. Ilyeneket korábban mindenhol otthonokban telepítettek. Ennek megfelelően a legegyszerűbb a régi készüléket egy új konfigurációval helyettesíteni.

  Az ilyen berendezések felszerelése több lépcsőben történik. Az első lépés, hogy megakadályozza a felszálló és a víz leeresztését. Ha lakóépületben lakik, akkor ezt a kérdést a ház részlegének szakemberei fogják kezelni. Ehhez először írjon egy alkalmazást a felszólítás kikapcsolásához.

  Miután a felnyitó üzemkész, a régi fűtött törölközőtartót le kell bontani. Néha egyszerűen vágják le egy darálóval. Ezután a helyén telepítsen új felszerelést.

  Általában ilyen körülmények között a legjobb megoldás nemcsak a fűtött törölközőtartó, hanem a felszálló szerkezet cseréje is. Ha polipropilénből készült változatra cseréli, akkor azonnal ráhegesztheti a szükséges szerelvényeket, ami lehetővé teszi a fonal átkapcsolását, és ennek megfelelően a berendezés telepítését.

  Az ilyen munkák fő célja az előírt átmérő rendelkezésre állásának megfigyelése. A csövek nem lehetnek kisebbek, mint a korábbiak, ellenkező esetben komoly problémák merülnek fel a hidraulikus rendszerben. Beépítés után egy új vagy régi felszálló maszkolható egy díszdobozzal. Maga a fűtött törülközőtartó, valamint a fő csőhöz való csatlakozás helye is látható marad.

  Még ilyen egyszerű telepítési eljárással gyakran hibákat is elkövetnek. Ezek közül az első a sajtolt szerelvények használata, majd a cső belső átmérőjének szűkítése. Ebben az esetben a hidraulikus ellenállás természetesen magasabb lesz, aminek következtében az emelő hatékonysága élesen csökken.

  A második hiba a fűtött törülközőtartó előtti zárószelepek felszerelése. Általában ezek az eszközök szükségesek, mert segítségükkel, ha szükséges, letilthatja a berendezést a javítások vagy szétszerelés elvégzéséhez.

  De a tekercs esetében a beépített szelepek nemcsak a fűtött törülközőt, hanem a teljes csövet is blokkolják. Ebben az esetben a szomszédok valószínűleg nem fogják megköszönni neked, mert azonnal ki fogod kapcsolni a fűtést a fürdőszobában mindenki számára, aki fent és alatta él.

  Az elzáró szelepek azonban jó állapotúak, ezért ne adják fel őket. Ebben a helyzetben menteni fogja a telepítési bypassot. Valójában további csővezeték, amely vízzáró szelepeken keresztül képes a víz folyamatos áramlását biztosítani.

  Ehhez az áthidaló a daruk elé kerül. Ráadásul mindkettő közvetlenül összekapcsolhatja a felszálló szakaszokat, és a tekercs hajlítása felé mozog. A lényeg az, hogy forró vizet adjon extra útvonalnak abban az esetben, amikor nem tud bejutni a fűtött törülközőtartóra. Így a keringése nem zavart.

  Ismét megjegyezzük, hogy tilos a szelepet magára a bypassra úgy kategorizálni, mint maga a felszálló. Ennek oka ugyanaz: nem szabad megszabadulnod a szomszédoktól, hogy forró vizet szállítsanak a fürdőszobai fűtési rendszerbe. Természetesen, ha magánházban élsz, bármikor el lehet zárni a szelepeket. De a többlakásos épületekben meg kell számolnia a meglévő szabályokkal.

  Oldalirányú és átlós rendszer

  Az ilyen csatlakozási módokat leggyakrabban a fűtött törülközőtartók használják létrák formájában. Maga a telepítési eljárás meglehetősen egyszerű, és nincsenek olyan sok kezdeti követelmény, hogy a berendezést a felszállóktól bármilyen távolságban megtalálja, a bypassot nem mozgatja, nem függ a vízellátás irányától, a padlószinttől való magasság szintén nem fontos.

  De van néhány olyan szabály, amelyet a telepítés során be kell tartani annak érdekében, hogy a rendszer zökkenőmentesen működjön:

  • Az a kapcsolat, amelyhez a berendezés csatlakozik, nem hajlítható meg, mivel ilyen helyeken levegő halmozódhat fel, ami akadályozza a víz áthaladását;
  • Óvatosan kell eljárni, amikor a döntetlen pontokat behelyezzük. Az alját a megfelelő csatlakozóvezeték alatt kell elhelyezni. Felső - hasonlóan, magasabb, mint a megfelelő cső;
  • szükséges, hogy minden vonóréteg lineáris mérőjéhez hozzávetőlegesen 0,2-0,3 cm-es lejtés legyen;
  • ha a béléscsövek polipropilénből készülnek, átmérőjük DN25. Acélcsövek esetében ez háromnegyed hüvelyk;
  • a polipropilén szemceruza kissé korlátozza a fűtött törölközőtartó eltávolítását is - ez a távolság nem haladhatja meg a négy és fél métert;
  • Nagyon kívánatos annak biztosítása, hogy a csövek hőszigetelő réteggel rendelkezzenek. Ha falra szerelik, akkor ez a feltétel kötelezővé válik.

  Alulnézet

  Az alatta elhelyezkedő szemceruza segítségével összekapcsolt fűtött törülközőtartó érdekes és esztétikusan néz ki. Igaz, a munkája hatékonysága valamivel alacsonyabb, mint más kapcsolódási lehetőségeknél. Ez a lehetőség azonban nagyon népszerű. Számos munkamódszer létezik egy ilyen modell csatlakoztatására:

  • közvetlen áthidalással. Elengedhetetlen feltétele a Mayevsky daru egyik függőleges felállítása. Rendszerint a berendezéscsomag tartalmazza. Szívócsapok szükségesek ahhoz, hogy megakadályozzák a levegő jelenlétét a rendszerben egy vízellátás kimaradása után. Annak érdekében, hogy ezek a részletek ne sértsék meg a terem megjelenését a megjelenésével, általában egy különleges díszes sapkával álcázzák;
  • hosszabbított függőleges alsó béléssel. Az ilyen rendszer gyakorlatilag nem különbözik az előzőtől. Azokban az esetekben szükséges, amikor a vízszintes vízvezetékcsöveket a padlóig a lehető legalacsonyabbra kell helyezni;
  • szűkített bypasszal. Ugyanakkor a felső nyílásnak enyhén emelkednie kell a fűtött törölközősín irányában, ez a szám 5-20 mm / méter cső legyen;
  • offset bypass segítségével. Az átmérőnek azonban meg kell egyeznie a felszálló átmérőjével.

  Általános telepítési szabályok

  A választott kapcsolódási sémától függetlenül vannak olyan általános elvek, amelyek szerint a telepítést végzik:

  • annak érdekében, hogy megfelelően helyezze el a berendezést, ne lusta a jelzést a falon kazettával és jelzővel. A munkafolyamatban rendszeresen ellenőrizze a termék simaságát a konstrukció szintjén. Ez segít elkerülni a csalódásokat és a változásokat;
  • minden ízületet gondosan lezárni és lezárni. A tömítőanyagként általában vontatót használnak, amelyet az ízületek feltekerésére használnak. A tömítésekhez tökéletesen illeszkednek a teflon tömítések;
  • szorosan húzza meg az összes anyát, hogy elkerülje a szál feltörésének lehetőségét. Ajánlatos egy puha ruhadarabot felhelyezni a csavarkulcs alatt;
  • a fűtött törölközőtartó összes eleme puha módon van felszerelve, merev a hőmérsékletkülönbségek miatt elfogadhatatlan;
  • Miután a szerelés befejeződött, és az összes ízületet alaposan lezárták, meg kell nyitni az elzárószelepeket annak érdekében, hogy forró vizet biztosítson a rendszerhez. Nyissa ki a csapokat simán, különben nagy a veszélye a víz kalapácsnak, ami azonnal károsíthatja a rendszert;
  • a rendszer minden elemének ugyanolyan típusú fémből kell készülnie, ellenkező esetben elektrolitikus korrózió fordulhat elő;
  • ha a falra merőleges vagy béléscsöveket álcázni akarja, akkor a rendszer teljes telepítését követően először tesztelje a működését, és csak akkor folytassa a befejező munkálatokat. Ebben az esetben szivárgás észlelhető a kapcsolat bármely pontján. Ha az ízületek többsége rejtve lesz a falon, akkor csak akkor lehet látni ezt a problémát, ha sokkal nagyobbra fejlődik;
  • a beszereléskor fontos figyelembe venni a fal és a berendezés közötti távolságot. A cső átmérőjétől függ. Ha ez több mint két és fél centiméter, akkor a fűtött törülközőtől a falig 5-7 cm-re kell lennie Ha a csövek átmérője kisebb, akkor a szükséges távolság csökken, 3,5-4 cm-nek kell lennie.

  A rozsdamentes acél víz törölközőmelegítő telepítése sok kérdést emel jó ok miatt, különösen azok számára, akiknek nagyon ritkán vannak vízvezeték-szerelési munkái. Most már láthatja, hány különböző árnyalatot kell figyelembe vennie a telepítés során.

  Mindazonáltal meglehetősen realista, hogy ezt a munkát saját maga végzi el. Ha nincs elég információja, azt javaslom, hogy nézze meg a videohivatkozást, amelyre az alábbiakban el fogok menni. A vizuális órák gyakran jobban felszívódnak, mint az olvasott szöveg, vagy egyszerűen kiegészítik azt, és ennek eredményeképpen a szükséges tudásszint van.

  Ha azonban még mindig kétségei vannak a képességeidnek, akkor jobb, ha szakembert hív meg az ilyen típusú munkák elvégzéséhez. Végtére is, nem csak a vízellátás, hanem a nagyon magas hőmérséklet. A helytelenül beszerelt fűtött törülközőtartó megzavarása rendkívül kellemetlen, mivel nagyon forró vizet öntöttek a padlóra erős nyomás alatt.

  Gyakorlatomban ilyen hívások esetei voltak. Rendszerint a sürgősségi szolgálat ideje, hogy elérje a kívánt címet (és ez nem olyan hosszú), a lakás gyakran szinte elárasztották. Ugyanakkor a vízhőmérséklet miatt nagyon nehéz navigálni rajta.

  Általában nagyra értékeljük erősségünket, és bizonytalanság esetén ne próbálkozzunk a mestereken. És ha mégis független munkáról döntöttél - szerencsét és sikeres befejezését kívánom!

  A hatályos jogszabályokkal összhangban az Igazgatóság elutasít minden olyan nyilatkozatot és jótállást, amelyről az egyébként vélelmezhető, és felelősséget nem vállal a Webhely, Tartalom és felhasználás tekintetében.
  További információ: https://seberemont.ru/info/otkaz.html

  Hasznos volt a cikk? Mondja meg barátait

  Miért nem fűtött törölközőt

  Egy kis történelem, régi PS típusok.

  Húsz évvel ezelőtt a PS "a fejlesztőből" egy felszálló monolitikus cső volt, a P vagy M betű alakjában meghajlítva.

  1. ábra: U alakú PS, amely része a felszállónak.

  2. ábra: M alakú PS, amely része a felszállónak.

  A ronda megjelenés ellenére az ilyen típusú alállomásnak vitathatatlan előnyei voltak: folyamatosan forró volt, nem jelentettek észrevehető hidraulikus ellenállást, és nem engedték meg a lakosok számára, hogy megzavarják a melegvíz-ellátó rendszer (HMV) működését.

  Az idő múlásával azonban a régi lakásállomány bérlői javításokat végeztek, megváltoztatták a régi és csúnya PS-t egy új és ragyogó megoldásra. Jó forgatókönyvvel kiderült, hogy így:

  3. ábra: Az új PS, amely a felszálló része, kompetens helyettesítése.

  A PS átmérője megfelel a felszálló átmérőjének, a csatlakozás szűkítés nélkül és szelepek (csapok) nélkül történik.

  Ha sikertelen forgatókönyv - mint ez:

  4. ábra: Az új PS, amely a felemelkedés része, analfabéta csere.


  Négy extra szűkület jelent meg az alkalmazott szerelvényektől:

  5. ábra: Fémpolimer-csövek szerelvényének belső része.

  De sokkal rosszabb:

  6. ábra: Az új PS, amely a felemelő része, abszolút analfabéta.

  Az előzőekben említett szűkítő, kiegészített szelepek mellett. Amikor egyikük átfedi egymást, a keringés teljesen leáll a felszállóban, a tápellátásban lévő lakások nyomása nullára csökken (a víz egy része a "visszatérő vezetékből" áramlik), a felemelő lehűl, ha nincs vízelvezetés, és mikor nyitja ki a keverőt, hosszú időre hideg vizet kell lefolyania.

  Szigorúan tilos a szelepek és szerelvények (daruk) felszerelése az emelõkön!

  A melegvízellátó torony fűthető törülközőtartályaiból.

  Idővel a fejlesztők egyre korszerűbb technológiákat kezdtek használni, és nem egy hajlított ijesztő cső helyett két fiókot indítottak el a felszállóktól, hogy összekapcsolják az alállomást a lakók megválasztásával. Sajnálatos módon azonban sem ezeknek az ágoknak a típusa, sem magassága a padlóról, sem a köztük lévő távolság semmilyen módon nem normalizálódik. Ez súlyos problémákat okoz a PS összekapcsolásakor, amelyet az alábbiakban tárgyalunk.

  7. ábra: A felszálló, kifogástalan és nem kényszerített bypass kimenetek.

  8. ábra: Kimenetek a felszállóból, szűkített bypass.

  9. ábra: Kimenetek a felszállóból, elfogult nem kényszerített bypass.

  Mindig van egy megkerülés a csapok között - egy csőszakasz, amelynek átmérője megegyezik a felszálló átmérőjével vagy egy lépéssel kevesebb.

  A törölközőmelegítő megkerülése számos problémát megold:

  • A normál keringetési sebesség fenntartása a melegvíz (GW) felszállón keresztül. A felszálló erõs áramlás biztosítja, hogy egyenletesen forró víz kerüljön (a szabványoknak megfelelõen - 60 fokos) minden lakáshoz, bármilyen padlóra, függetlenül attól, hogy a bejárat kezdetétõl a felszállóig terjed.
  • A teljes hűtőközeg (víz) csak egy része áthalad egy PS-n, a másik pedig elmúlik, így több hőt takarít meg a következő fürdőszobák számára. Végtére is, az egyik felszálló dolgozhat egy vagy két tucat törülközőtartó.
  • Lehetséges, hogy az alállomást teljesen leállíttathatja, vagy a lakóinak hőmérsékletét állítsa be anélkül, hogy befolyásolná a többi lakást (ez utóbbihoz egy kiegészítő vezérlőszelepet kell felszerelni az egyik csapra, mivel a gömbcsappal nem lehet szabályozni semmit).

  Beszéljünk a fizikáról. Gravitációs szivattyú a PS-ben.

  Ha a szűkített vagy elmozdított bypass munkateljesítménye mégis valahogy illeszkedik a vízvezetékberendezések vezetőihez, akik úgy gondolják, hogy "átnyúlnak - ne nyomja meg", akkor a rendszernek anélkül, hogy bypass-eltolódás lenne, és a felszálló összeszorítása nélkül teljesen szétesett volna: "Minden víz áthalad a törülközőn! Hát nem fog zsibbadni! Soha nem működhet! "

  Azonban a PS ezzel a kapcsolattal remekül működik! A teljesítmény magja a "gravitációs szivattyú":

  A hűtőfolyadék hűtése a PS-ben általában csökken, mivel nagyobb a sűrűsége (fajsúlya) a forró hűtőfolyadékhoz viszonyítva. Ennek eredményeképpen a lehűtött hűtőfolyadékot a PS alsó pontjától a felszálló felé toljuk ki, ugyanakkor egy forró hűtőközeg belép a PS felső pontjába. Ami újra hűl és leesik - egy "gravitációs szivattyút" kapunk, amelynek örök motorja hűtött víz.

  10. ábra: A kizárólag a természetes keringésben működő radiátor termogramja.

  11b. Ábra: A PS termogramja, amely kizárólag természetes keringésben működik.

  Hogyan csatlakoztassunk egy fűtött törölközőt.

  Tekintsünk néhány, a PS-t összekapcsoló garantált munkamódszert.

  1. ábra: oldalirányú és átlós kapcsolatok, nem összehúzott és elfogulatlan áthidalás.

  A leghatékonyabb csatlakozás a PS abszolút többségéhez (a kivételek egy kicsit később kerülnek hozzáadásra) - a hűtőfolyadék szállítása a felső részen és a lehűtött hűtőfolyadék felengedése alulról. Ez elérhetõ egy oldalsó vagy átlós kapcsolat használatával, különösen egy nem szándékos és elfogulatlan bypasszal.

  12. ábra: Természetes keringésben működő PS-létra csatlakoztatása, szűkítés nélkül és bypass elmozdulás nélkül. Oldalsó csatlakozás.

  13. ábra: Természetes keringésben működő PS-létra csatlakoztatása, szűkítés nélkül és bypass elmozdulás nélkül. Átlós kapcsolat.

  A rendszerek egyenértékűek, az átlós verzió szinte semmilyen előnnyel nem rendelkezik az oldallal szemben.


  Ez a PS csatlakozási rendszer a leginkább egyetemes:

  • Működik minden felszállási irányban a felszállóban.
  • Nem függ a felszálló keringési sebességétől.
  • A víz kiáramlása után a PS-ből nem szabad vérzik.
  • A felszálló távolság a lehető legnagyobb (max. 4,5 m magasságig, ha 25 mm-es PP csövet használ).

  Az áramkör teljesítményi feltételei:

  • A felszálló alsó kimenete a PS és a felső kimenet alatti csatlakozási pont alatt legyen
  felfelé - a PS-hez való kapcsolódási pont felett.


  • Figyelje a be- és kiömlőcsövek lejtését (az ábrán látható irány).

  A lejtés 3-4 mm / méter (0,003 - 0,004).


  • Nem szabad "felhúzni" (teljesen elfogadhatatlan, a levegő felhalmozódik benne és
  a keringés leáll), vagy vízszintes pályákon (csak a
  kis határok, mély "gödrök" fognak szolgálni "zsebek" a levegőztetéshez).


  • A csapok közti alsó betáplálásnál biztosan nincs szűkítés! Ez az
  zavarja a PS munkáját a teljes üzemképtelenségig! A tetején
  a kínálat elfogadható a szélsőséges esetben a bypass szűkítése a lépcső átmérőjének 1 lépéséig (ez
  Az alábbiakban részletesen megvizsgáljuk az opciót), de ez nem szükséges a PS működtetéséhez.


  • A csövek átmérője a megfelelő keringtetés érdekében - lehetőleg legalább 20 (3/4 ")
  (32mm a PPR-hez), gömbcsapok - legalább 3/4 ". Kisebb csövek és csapok használata
  a keresztmetszet csak a kis hosszúságú és elegendő tápvezetékekre engedélyezett

  a fűtött törülközőtartó magasságának "gravitációs szivattyújának" (szükséges nyomás) kialakítása.

  Minél magasabb a PS magassága, annál nagyobb a gravitációs nyomás a hűtés során.


  • Nagyon kívánatos a tápvezetékek hőszigetelésbe helyezése. Ezenkívül ez is
  előfeltétele a monolithing a falak a PPR csövek, az ilyen szigetelés

  javítja a PS áramlását, növeli a "gravitációs szivattyú" nyomását a PS-ben.

  Szigorúan tilos bármilyen daru felszerelését a bypassra - ez a vandalizmus, és maga és szomszédai elpusztulnak. A bypass átfedése vagy túlzott szűkítése:

  a.) Lassítja a keringést az egész felszállóban (a forró víz hőmérséklete az apartmanok vízpontjaiból esik).


  b) Radikálisan csökkenti a víznyomást az összes olyan apartmanban, amely tovább található az áramlás irányában. És egy bizonyos helyen a forró víz kivezetése - és a nagyon vandál. Végtére is, ha az elkerülő szűkület egy csőmérettel szűkült, akkor az áteresztőképessége körülbelül fele annyi.


  c.) A fenti rendszer hatékonyságát semmilyen észrevehető módon nem javítja, és az alsó táplálásnál éppen az ellenkezője - beavatkozik a PS-hez.

  Toldalék a webhely szerzőjétől:

  A nem kifogástalan (axiális) bypass helyi kiterjesztése a felső kimeneten a PS-hez képest lehetővé teszi a jobb áramlást ennek a sémanak megfelelően. Az ilyen áthidaló képe az alábbi.

  A séma érvényben lévő verziói №1.

  14. ábra: Oldalsó csatlakozás, példa a helyes végrehajtásra.

  Az alállomás függőleges helyzete teljesen a csapok között van, az áramkör működési feltételei nem sérülnek.

  15. ábra: Oldalsó csatlakozás, példa a megengedett teljesítményre.

  A PS teteje a felső kimenet felett van. A víz kiáramlása után a PS-ből való légtelenítés szükséges.

  2. ábra: alsó csatlakozás.

  Kevésbé hatékony, mint az oldalsó, előnyei és hátrányai.

  16. ábra: Természetes keringésben működő PS-létra csatlakoztatása szűkítés nélkül és bypass elmozdulás nélkül. Alsó csatlakozás.

  17. ábra: A PS-létra csatlakoztatása a kényszerített és a természetes keringések kombinációjával, az bypass eltolással. Alsó csatlakozás.

  18. ábra: A PS-létra csatlakoztatása, a kényszerített és a természetes körforgások kombinációján, a bypass szűkülésével. Alsó csatlakozás.

  A honlap szerzőjének véleménye:


  • Bármely betáplálási irányban működik a felszállóban.


  • A csövek elhelyezésének lehetősége a fürdőszobában rejtve, a falak ragasztása nélkül.


  • Mayevszkij csapjainak levegő általi vérzése szükséges.


  • Alacsonyabb hatékonyság az oldalsó vagy átlós csatlakozásokhoz képest.

  Az áramkör teljesítményi feltételei:

  • A felszálló vagy szűkített áthidaló felső visszahúzása az alállomás csatlakozási pontja alatt legyen. Ez biztosítja a PS függetlenségét az áramlás irányából.


  • Az alsó csapot a PS alatt kell lennie a rendszer minden változatában.


  • Figyelje a tápvezetékek lejtését (az ábrán látható irány).

  3 - 5 mm / méter.


  • Nem szabad "felhúzni" (teljesen elfogadhatatlan, a levegő felhalmozódik benne és
  a keringés leáll), vagy vízszintes pályákon (csak a
  kis határok, mély "lyukak" fújja a bélést a PS-be).


  • A csőátmérő maximális keringésre - lehetőleg legalább 3/4 "
  (32mm a PPR-hez), gömbcsapok - legalább 3/4 ". Kisebb csövek és csapok használata
  a keresztmetszet csak kis hossza megengedett a PS csövekhez, de ebben az esetben a fűtési egyenlőtlenség észrevehetővé válhat
  PS - fentről felfelé, alulról hidegebb.


  • Nagyon kívánatos a tápvezetékek hőszigetelésbe helyezése. Ezenkívül ez is
  előfeltétele a monolithing a falak a PPR csövek, az ilyen szigetelés

  javítja a keringést PS.

  Szigorúan tilos bármilyen daru felszerelését a bypassra - ez a vandalizmus, és maga és szomszédai elpusztulnak. A bypass átfedése vagy túlzott szűkítése:

  a.) Lassítja a keringést az egész emelõn (a forró víz hõmérséklete leereszkedik azon a ponton, ahol az apartmanokat lebontják).


  b) Radikálisan csökkenti a víznyomást az összes olyan apartmanban, amely tovább található az áramlás irányában. És egy bizonyos helyen a forró víz kivezetése - és a nagyon vandál. Végtére is, ha az elkerülő szűkület egy csőmérettel szűkült, akkor az áteresztőképessége körülbelül fele annyi.


  c.) Nem javítja semmilyen módon az adott rendszer hatékonyságát.

  A rendszer ²2-es verziója érvényes.

  19. ábra: Alsó csatlakozás, példa egy érvényes végrehajtásra 1.

  20. ábra: Alsó csatlakozás, példa egy érvényes végrehajtásra 2.

  A felső aljzat a PS aljánál.

  Kérjük, vegye figyelembe, hogy ez azonnal korlátozza az áramlás irányát - csak a tetején!
  Az alacsonyabb áramlással ilyen kapcsolat instabil.

  ³3. Ábra: oldalirányú és átlós kapcsolatok szűkített vagy elmozdított bypass segítségével.

  A vízvezetékelők abszolút többsége úgy véli, hogy az alállomás csapjai között feltétlenül szűkítésre van szükség - egyébként semmi sem fog működni. Először is, nem ez a helyzet (lásd. №№ 1. és 2. reakcióvázlat), és másrészt, abban az esetben az alsó vízellátás a kelő, és a gyenge keringés szűkült megakadályozza munkáját törölköző, amíg a teljes hűtési, annak ellenére, hogy normál kapcsolat külsőleg. Ezért lehetőség szerint törekedni kell arra, hogy a bypass átmérője egyenlő legyen a felszálló átmérőjével.

  21. ábra: A kényszerített és természetes keringések kombinációjával működő PS-létra csatlakoztatása a bypass szűkítésével.
  Oldalsó csatlakozás.

  22. ábra: A PS-létra csatlakoztatása kényszerített és természetes keringések kombinációján, bypass eltolással. Oldalsó csatlakozás.

  23. ábra: A kényszerített és természetes keringések kombinációjával működő PS-létra csatlakoztatása, a bypass elkerülésével. Átlós kapcsolat.

  24. ábra: A PS-létrák összekapcsolása kényszerített és természetes körök kombinációjával, bypass-eltolással. Átlós kapcsolat.

  Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a felemelőben lévő betáplálási irányt most a legmagasabb jelzi.
  A beállítások alján nem feltétlenül ajánlott használni ezeket az opciókat, az okokat az alábbiakban ismertetjük.


  A rendszer hátrányai:

  • Csak a legmagasabb takarmányhoz garantált stabil működés.


  A rendszer előnyei:
  • A felszálló tetejénél egyértelműen és stabilan dolgozik.
  • A víz kikapcsolása után nem szükséges levegőztetni a PS-ből.
  • Az emelkedéstől való távolság önkényesen nagy.

  Az áramkör teljesítményi feltételei:

  • Még egyszer felidézzük, hogy az alsó pályán a csapok közötti szűkület / elmozdulás megakadályozza az alállomás működését a teljes üzemképtelenségig! A felső adagolásnál a szűkítés elkerülése legfeljebb 1 lépés lehet a felszálló átmérőjétől. Soha nem szükséges egy szűkített bypass bypass.


  • A felszálló alsó kimenetének a PS alsó része alatt kell lennie, és a felszálló felső kimenete a PS teteje felett legyen.


  • Figyelje a tápvezetékek lejtését (az ábrán látható irány) legalább 3 mm méterről, de lehetőleg 30 mm-re a mérőtől.


  • Nem szabad "felhúzni" (teljesen elfogadhatatlan, a levegő felhalmozódik benne és a keringés megáll), vagy vízszintes pályákon (csak szűk határokon belül megengedett, mély "lyukak" zavarja a keringést).


  • Csőátmérő a maximális keringtetéshez - előnyösen legalább 3/4 "(32 mm FB esetén), gömbcsapok legalább 3/4". A kisebb keresztmetszetű csövek és daruk csak kis hossza esetén kaphatók.


  • Ajánlott a csővezetékek hőszigetelésbe helyezése. Amellett, hogy kötelező a csővezetékek beépítése a PPR falába, az ilyen szigetelés bizonyos esetekben javítani fogja a PS működését (csőszakadás vagy "gödrök").

  Szigorúan tilos bármilyen daru felszerelését a bypassra - ez a vandalizmus, és maga és szomszédai elpusztulnak. A bypass átfedése vagy túlzott szűkítése:

  a.) Lassítja a keringést a teljes felszállóban (a forró vízcseppek hőmérséklete).


  b) Radikálisan csökkenti a víznyomást az összes olyan apartmanban, amely tovább található az áramlás irányában. És egy bizonyos helyen a forró víz kivezetése - és a nagyon vandál. Végtére is, ha az elkerülő szűkület egy csőmérettel szűkült, akkor az áteresztőképessége körülbelül fele annyi.


  c.) A fenti rendszer hatékonyságát semmilyen észrevehető módon nem javítja, és az alsó táplálásnál éppen az ellenkezője - beavatkozik a PS-hez.

  Miért nem működik a PS?

  Elemezzük a PS tipikus összekapcsolási hibáit (a szakaszt fokozatosan feltöltjük a tényleges példákra mutató hivatkozásokkal).

  25. ábra: Oldalsó összeköttetés, példa a WRONG végrehajtásra 1.

  26. ábra: Alsó csatlakozás, példa a WRONG végrehajtására 2.

  A PS az alsó osztás alatt van. Hűtőszekrényben, MS és megy le a víz csapdába, kialakítva az alsó része az SS, és a csövet (torlasztózóna - aljáról PS egy olyan szintre, alacsonyabb érintse meg), és nem jön vissza a kelő, hogy az, hogy a tetején megnyomja a könnyebb meleg víz...

  Egy hasonló megsértéssel járó PS működik, amíg egy bizonyos különbség a magasságban "alsó kimenet - alacsonyabb PS" túllépése (lehetetlen megjósolni a pontos értéket) - akkor a PS természetes keringése leáll.

  27. ábra: Oldalsó összeköttetés, példa a WRONG végrehajtására 3.

  A felső cső olyan hurokot képez, amelyben a levegő felgyülemlik - a keringés a PS-ben megáll. A művelet akkor lehetséges, ha a cső tetején levegőelvezető cső (automatikus vagy Mayevsky) van.

  28. ábra: Oldalsó csatlakozás, példa a WRONG végrehajtására 4.

  A korábbi, nem dolgozó esetek kombinációja, amelyet általában úgy alakítottak ki, hogy egy csövet fektetnek a mennyezet mögé, a második pedig a padlóba esztrich.

  A felső cső olyan hurokot képez, amelyben a levegő felhalmozódik, és a PS-ben hűtött víz az alsó cső hurokja által alkotott "üregben" van, és nem kerül vissza a felszállóba. A keringés a PS-ben megáll.

  29. ábra: Oldalsó összeköttetés, példa a WRONG végrehajtására 5.

  Az oldalsó csatlakozás teljesítménye elmozdult vagy szűkített bypass és LOWER tápellátás esetén kritikusan függ a felszálló keringtetéstől.

  Egy kis sebességű forgalomban a PS nem működik, mivel az alsó visszahúzás miatt a torzítás / beszűkitett nyomás nagyobb, mint a felső -.. A keringető szivattyú hajlamos tápvíz az MS keresztül az alsó kivezető, és a „gravitációs szivattyú” belső PS hajlamos, hogy csökkentse a hűtővíz le. A kölcsönösen egymással ellentétes áramlások gátolják egymást, és a keringés a PS-ben megáll.


  Ha a kelő nem megcsonkított szomszédok, és a pincében egy nagy teljesítményű keringető szivattyú, ez általában a szivattyú „nyer” és az SS kezdett forgás: a bal kollektor meleg víz emelkedik, a jobb oldalon - lehűl a víz megy le, fokozatosan keverés forró bal oldali kollektor a vízszintes kapukon keresztül.
  Azonban, ha valaki például egy barbár csapot helyez el a bypasson, a keringési ráta annyira csökkenhet, hogy az alállomás leáll. Vagy működni fog, nem függ a napszaktól (különböző vízelemzés a felszállóról).


  Az átlós csatlakozás még rosszabb, mint az oldalsó csatlakozás. Kevesebb esély van a sikeres bevezetésre, mert A PS hidraulikus ellenállása nő, amelyet a szivattyúnak le kell küzdenie, miközben a gravitációs szivattyú ellenállása megegyezik.

  Szerző: Alexey Nikolaevich Nepochatov.

  Az újranyomtatás nem tiltott
  az attribútumban és az ezen a webhelyen található linkeken.

  Ha bármilyen kérdése van - kérdezze meg őket ezen a fórum témakörében: "Hogyan kell fűtött törölközőt csatlakoztatni" - LINK

  Ezért a cikkre vonatkozó kérdések és válaszok jelenleg lezárultak. Kérem, tegyen fel kérdéseket a fenti fórum témában.