Legfontosabb > Dekoráció

A fürdő szennyvízzel önmaga megy

Abban az esetben, ha a fürdőszoba szennyvize megváltozik a javítás során, akkor azt jelenti, hogy a meglévő rendszer régi csövek egy részét kicserélik. Az új csövek felszerelése hasonló a szennyvíz kezdeti telepítéséhez az épület építése során. Ezt a munkát sikeresen elvégezheti a tulajdonosok önállóan. Ha azonban nem biztos, hogy a csere az összes szabálynak megfelelően történik, és nem fogja megzavarni az általános szennyvízcsatorna rendszer működését, akkor a legjobb, ha szakemberek segítségét keresik.

A csatorna cseréje gyakran összehasonlítható az eredeti telepítéssel szemben.

Előkészítő munka

Mérések és számítások

Mielőtt csöpögtetne a fürdőszobában, kívánatos, hogy előkészítse a következő munka előzetes tervezetét, rajzoljon diagramot a méretarány tekintetében. A séma szerint a csatornahálózathoz csatlakoztatott összes fürdőszobai berendezést (pl. Fürdõ, mosogató, mosógép, WC, bidé) kell elhelyezni, meg kell jelölni a csövek elhelyezkedését, és pontosan rögzíteni kell az összes méretet és távolságot.

A csatornacsövek cseréje a fürdőszobában meglehetősen specifikus. Rendszerint a helyükön már különféle berendezések vannak felszerelve, ezért új csövek beszerelésekor figyelembe kell venni ezt az elrendezést.

A fürdőszobában lévő vízvezetékcsatlakozás klasszikus terve

Néhány funkció, amely munka közben előfordulhat:

 • Figyelembe kell venni a kád alatt fekvő csövek bonyolultságát. A fürdő lebontása nélkül a csövek összekötését több alkatrészből kell használni.
 • A szennyvízcsövek összekapcsolása a fürdő szifonja alatt egy vízelvezetővel történik - egy cső, amelynek forgási szöge 90 °.
 • Nagyon kényelmes a fürdőkád és a mosogató egyidejű csatlakoztatásához A fürdőben lévő szennyvízcsatornák púder segítségével - egy harmadik kivezetéssel rendelkező eszköz 90 vagy 45 fokkal eltér a tengelytől.
 • A különböző szakaszok csövei speciálisan, egy tölcsér, adapterek vagy pólusok formájában vannak összekötve, amelyeknek egy más átmérőjű kimenete van.

A szennyvízelvezető csövek számának meghatározásánál figyelembe kell venni:

 • A cső átmérője. Ha a mosdó és a kád 50 mm átmérőjű csövekhez van csatlakoztatva, akkor a csatornahálózatnak a WC-hez történő csatlakoztatásához 100 mm átmérőjű csövek szükségesek.
 • A cső hossza. A csövek értékesítési hossza általában 50, 100, 160 és 200 cm, ezért gondosan mérni kell a cserélni kívánt csövek teljes hosszát, és csak ezt követően vásárolni.

Példa jövőbeni szennyvíz tervre, az anyagok listájával

A csatorna csövei olyan tömítő gumiszalagokkal vannak ellátva, amelyekbe a rendszer következő részei vannak behelyezve. Érdemes ezt figyelembe venni a csövek teljes hosszának kiszámításakor.

Javításra, amikor a szennyvíz telepítése a fürdőszobába, szükség lehet:

 • Különböző átmérőjű műanyag csőrendszerek: 50-70, 100-150 mm.
 • Karmantyúzza a tömítést, rögzíti a csöveket a harangokban.
 • Különböző műanyag szerelvények: könyökök, könyökök, pólók stb.
 • 110 mm átmérőjű kompenzátor.
 • A csövek megfelelő átmérőjű rögzítőelemei a falakhoz való rögzítéshez.
 • Ellenőrző nyílás a felemelőhöz.
 • Szilikon tömítőanyag.
 • Cementhabarcs.

Csőválasztás

Bár egyes polimer polimer vezetékek rosszabbak a fémeknél, érdemes inkább a műanyagot előnyben részesíteni

Mielőtt a fürdőszobába szivárogna, fel kell venni a csövet, amely a régi öntöttvas csövek helyett a legalkalmasabb működési tulajdonságokkal rendelkezik. Az új csöveknek ellenállniuk kell egy megnövelt (legfeljebb 95 °) hőmérsékletű vízből, amelyet például egy mosógépből leürítenek.

A modern polimer csövek a következőkre oszthatók:

 • Polivinil-klorid (PVC). A vékony falú PVC csövek nem "tartják" a magas hőmérsékletet, gyorsan elromlik.
 • Polipropilén. Megnövelt hőmérsékletnek ellenállóbb, de ezek a csövek lineáris tágulási együtthatóval nagyobbak, mint a PVC csövek.
 • Polietilén. Ezek a csövek gyakorlatilag nem kerülnek alkalmazásra a házon belüli szennyvízcsatorna berendezésére.

A polimer csövek tulajdonságai

A polimer csövek besorolása (az ISO 3633 szabvány szerint), amely a fürdőszobában található szennyvízrendszerre hat:

 1. "A" típusú csövek. Az ilyen csövek vékonyabb falakkal rendelkeznek, és szellőztető eszközökhöz használják őket.
 2. "B" típusú cső. Drágább az "A" típusú csövekhez képest, vastag falú csövek a szennyvízelvezetéshez.

A fürdőcsövek kiválasztásánál nem szükséges az "A" típusú csövek alacsonyabb költségét előtérbe helyezni, mivel vékony faluk nem fog gyorsan ellenállni a forró víz hatásának, és újra kell cserélni őket.

A régi csövek szétszerelése

A saját kezű fürdőszobában lévő régi szennyvízcsatorna sikeresen leszerelhető. A legfontosabb dolog előre megvizsgálni, hogy vannak-e olyan területek a rendszerben, amelyek szilárdan be vannak ágyazva a falakba, amelyek megszüntetése nehézségeket okoz.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a lakás épülete egységes szennyvízcsatorna-rendszer. Ezért a munkát úgy kell kiszámítani, hogy véletlenül ne károsíthassa a szomszédos csöveket.

A leszerelés a lehető legaktuálisabban történik.

Építsen új csőrendszert

A legnehezebb feladat az, hogy felváltsa a felszállót, így a szennyvíznek a fürdőszobába történő beszerelésének meg kell kezdődnie. Az öntöttvas vasalót megfelelő műanyag cső váltja fel: a 160 és 220 mm átmérőjű műanyag csöveket 159, illetve 219 mm átmérőjű öntöttvas csövek váltják fel.

Egy példamutató technika, amely bemutatja, hogyan építsünk csatornát a fürdőszobában:

 • A felemelő telepítésének megkezdéséhez először telepíteni kell a keresztet vagy a pólót: az alsó csengőben egy tömítőanyaggal kenhető gumicsomba kell helyezni, amelyben a póló rögzítve van.

A cső hajlítsa a pólót

 • Az új csöveket és felszedőket megfelelő kapcsokkal kell a falra rögzíteni.
 • Csövek cseréje alulról felfelé. A harangok a vízmozgás irányában helyezkednek el.
 • Az elzáródások elkerülése érdekében a csatorna csővezetékei 2 cm-es lejtőn helyezkednek el a cső 1 m-jével.
 • A bútorok és a falon kialakított hornyok mögött elhelyezkedő csöveket bilincsekkel rögzítik.
 • Az új csőrendszer első vízellátása előtt újra meg kell vizsgálni az összes ízületet, hogy meggyőződjenek róla, hogy feszesek.

Csövek a strobe-ben

A szennyvíz telepítését a fürdőszobában gondosan és lehetőleg gyorsan kell elvégezni. A részletes munkaterv és a szekvencia terv kidolgozásához szükséges előkészítő képzés nagymértékben felgyorsíthatja a munkát és minimálisra csökkentheti a víz szennyvízelvezetési rendszerének kikapcsolási idejét.

Csővezeték elosztása a fürdőszobában: a rejtett és nyílt lerakó rendszerek elemzése

Hagyja a fürdőszobában a javításokat a vízcsövek teljes cseréjével? A kommunikáció lapján általában sok idő és pénz vesz igénybe. Elfogadom, szégyen lesz, ha hamarosan javítás után az egyik cső szivárog, vagy komolyabb lesz a leállás. Ennek elkerülése érdekében nemcsak ötletre van szüksége, hanem ismernie kell a csővezetékek alapelveit is a fürdőszobában.

Sok, még kezdő házi mester is készen áll a vízvezeték-munkák elvégzésére. És ez teljesen lehetséges, mivel az új technológiák és anyagok jelentősen leegyszerűsítik a mérnöki rendszerek telepítését és karbantartását. A csövek elosztása a fürdőszobában vagy a kombinált fürdőszobában is elvégezhető.

Ez a cikk megvitatja a csővezetékek elveit a fürdőszobában. Megmagyarázzuk a különbségeket a tömítések rejtett és nyitott rendszerei között, és elmondjuk, hogyan kell elvégezni a közművek bekötését. Az anyag tematikus fotókat, grafikonokat és videókat tartalmaz, amelyek segítenek jobban megérteni a probléma lényegét.

Hogyan kezdjünk?

Ne vegyen példát azokról, akik "szemmel" szeretnek mindent megtenni. Kezdje el a jövőbeli elrendezési tervet. Ez feleslegesnek és túl bonyolultnak tűnhet, de ennek ellenére egy ilyen projektre van szükség. Ezzel pontosan meghatározhatja az egyes vízvezetékberendezések optimális helyét, kiválaszthatja a szükséges csővezetékek alkatrészeit és elemeit, és meghatározhatja azok fogyasztását.

Ajánlatos elindítani a projektet a fürdőszobába tervezett egészségügyi berendezések listájáról. Fontos tudni, hogy ha a házban van egy külön WC és egy fürdőszoba, akkor mindkét szobához elrendezési tervet kell készíteni. Ez annak a ténynek az eredménye, hogy kommunikációjuk összeköttetésben áll, és külön nem szerelhető fel.

Miután eldöntötte a vízvezeték-listát, meg kell jelölnie, mely csöveket kell az egyes készülékekhez eljuttatni.

Navigálhat ehhez a sémához:

 • Bármilyen típusú fürdő vagy zuhanyzó. Csatlakoztatja a hideg, meleg vizet, valamint a szennyvizet.
 • Mosdókagyló. Csatorna, meleg és hideg vízellátás.
 • Bidé. Csatlakozás a forró, hideg vízellátáshoz és a szennyvízcsatornához.
 • WC-tál Csatlakoztatja a hidegvizet és a csatorna vezetékét.
 • Mosógép. Csatorna és hidegvízellátás.

A következő szakaszban ki kell alakítanod a jövőbeli projekt alapját. Ehhez pontosan elvégzik a helyiség pontos mérését, amely alapján a rendszer később elkészül. Kívánatos a grafikonpapír megfelelő méretarányú elvégzése.

Minden méretet szigorúan be kell tartani. Ez egy fontos projekt végrehajtásának fontos feltétele. Hasonlóképpen megmérik az összes egészségügyi berendezést is. Méreteikre azért van szükség, hogy a készüléket "a lehető legpontosabban" illesszék be a helyiségbe.

Ha még mindig nincs határozott döntés a vízvezeték elhelyezkedésével kapcsolatban, folytassa a következő lépéseket. Papíron, pontosan a felépített méreteknek megfelelően és a skála elrendezésével megegyező méretben, minden egyes vízvezeték szerelvény sematikus ábrázolása készült.

Ezután kivágják, és az így kapott számok a helyiség elrendezésének megfelelően beállíthatók úgy, hogy a műszerek legjobb helyét elérjék.

A következő követelményeket kell figyelembe venni. Az első a szennyvízcsatorna felújítójától hagyományosan telepített WC-t. Optimális esetben az illesztésen keresztül történő felengedése a felszálló egységhez van csatlakoztatva. Nagy távolság a felszállóktól, és még inkább a csővezetékben lévő fordulatok jelenléte zavarokat okozhat, és nem teszi lehetővé a berendezés normális működését.

A vízvezeték-szerelő készülékeket lehetőleg úgy kell elhelyezni, hogy a csatornák a WC-en keresztül kerüljenek. Ez az elzáródások nagyon jó megelőzése lesz.

A vécéhez a lehető legközelebb van a csatorna felújítóhoz ajánlott, hogy egy káddal vagy zuhanytálcával alacsony vízelvezetővel helyezze el. Ez azért szükséges, hogy megakadályozzuk a hajlamosító hajlamokat. A többi vízvezeték felszerelést bármilyen kényelmesen el lehet helyezni.

Ezenkívül kívánatos a szerelvények műszaki dokumentációjának alapos vizsgálata a csatlakozáshoz. Ha feltételezhető egy tipikus változat, amely biztosítja a csővezeték egyszintű elrendezését és a készülék szennyvízkivezetési tengelyének tengelyét, akkor nem merül fel probléma. Ha az atipikus kapcsolat feltételezhető, fel kell készülnie minden jellemzőjére.

A kapcsolat leggyakrabban a WC-ben lehet. A modelltől függően kisülésük ferde vagy egyenes lehet, valamint a padlóra vagy falra irányítható.

Atipikus lehet a csatlakozás és a zuhanytálca és a fürdők. A lecsapódásuk szétválasztása számos módon hajtható végre. Mindezeket a jellemzőket figyelembe kell venni a tervezési szakaszban.

Miután a vízvezeték telepítési helyek rögzítettek, a munka a megfelelő csővezetékek elhelyezésével kezdődik. A rendszer méretét szigorúan be kell tartani, csak így lehet a csövek helyes elrendezése a fürdőszobában.

Fontos árnyalat. A vízvezeték és a bútorok "elrendezésében" való részvétellel kapcsolatban ne felejtsük el, hogy a helyiség minden ajtaja nyitva kell lennie, és minden készüléknek kényelmesen használhatónak kell lennie.

A műszaki kommunikáció elrendezésének típusai

A vezetékezés megtervezése előtt ismernie kell a létező struktúrák típusát. Csak hárman vannak. És az egyik, az aljzatokon átmenő, gyakorlatilag nem használják. Ezért nem vesszük figyelembe.

Írja be az # 1-et. Soros elrendezés

A hideg és forró víz felhúzóitól az első fogyasztóhoz vezető csapokat alkalmazzák. Ebből csöveket helyeznek a második és tovább. A vízbevitel minden egyes pontja egy tee-el van ellátva, amelyikhez a fogyasztó csatlakozik. Általánosságban ez egy nagyon egyszerű rendszer. Csak akkor használható, ha a vízhasználók száma kicsi.

Ez annak a ténynek köszönhető, hogy egyszerre több vízkiosztó pont aktiválásával a nyomás nehezen gyengülhet, és elégtelen lehet a berendezés megfelelő működéséhez. Ez a következetes elrendezés fő hátránya.

Azonban az egy fürdőszoba és kis mennyiségű használt vízvezetékkel rendelkező apartmanok esetében ez a lehetőség lehet a legjobb. A rendszer jelentős hátrányai közé tartozik a csere vagy javítás egyik vízelvezető berendezés kikapcsolásának képtelensége.

És ez valószínűleg minden. Míg a szekvenciális elrendezés előnyei sokkal többet. Először is, egyszerű a tervezés és a telepítés. Nem lesz komplex rendszer, minden nagyon egyszerű. Ezenkívül ez az elrendezés a leggazdaságosabb megoldásnak tekinthető. A csövek és egyéb elemek fogyasztása lényegesen alacsonyabb lesz, mint más rendszereknél, a beszerelés költsége is minimális.

2. típus. A kollektor típusának bekötése

A kollektor típusú séma feltételezi, hogy minden fogyasztó a főutcához csatlakozik. Ehhez használjon egy különleges elemet, a gyűjtőt. Ez egy speciális eszköz, amely elosztja a víz áramlását.

Egy összetettebb verzióban, és ez a legjobb, minden kollektor kivezetésén egy elzáró szelep van. A kollektor típusú kábelezés a legalkalmasabb választási lehetőség.

Ennek több oka is van. Az első a nyomásesés hiánya a rendszerben. Minden fogyasztó ugyanazt a jó víznyomást kapja, még akkor is, ha a vízszivattyú minden pontját egyidejűleg működtetik.

Ha valamilyen oknál fogva a rendszer nyomása túl alacsony, akkor a fogyasztók egyikére, például a WC-re átmenetileg korlátozhatja a vízellátást, hogy növelje a nyomást másokra.

Ezenkívül a kollektor bekötése lehetővé teszi, hogy a vízvezetékből le kell tiltani a vízvezeték-szerelvényeket, ha ki kell cserélni vagy javítani kell őket. A rendszer nagyon megbízható. Valójában egy tömör cső minden fogyasztóhoz megy, kapcsolat és egyéb elem nélkül.

A szivárgás csak a gyűjtő területén vagy a készülék közelében található. Itt lesz könnyű felismerni. Emiatt a kollektoros vezetékekkel ellátott csövek rejtett módszerrel biztonságosan felszerelhetők.

Egy másik plusz az egyszerű használat. Ha probléma merül fel a vízvezeték szerelvénnyel, és például egy szivárgás van a keverőben, akkor nincs szükség a mosdó alá mászni. Elég, ha leállítja a meghibásodott elemet vezető szelepet a kollektoron, és várja meg a szakemberek érkezését.

Még egy nő vagy gyermek, aki nem ismeri a vízvezeték finomságait, meg tudja csinálni. Ebben az esetben az összes többi berendezés megfelelően működik.

Azonban a kollektor bekötése bizonyos hátránnyal jár. Először is, a tulajdonosnak több lesz, mint egy következetes rendszer, az összeg. Ez annak köszönhető, hogy minden egyes fogyasztónak fiókot kell elhelyeznie. Sokkal több anyag lesz.

Ezenkívül a kollektorok és az elzáró szelepek felszerelése akkor szükséges, ha a szelepek nincsenek felszerelve. És a rendszer maga sokkal bonyolultabb lesz, mint a sorozatos.

A vízvezetékek felszerelésének módszerei

A vízvezeték-szerelés telepítéséhez két lehetőség közül választhat: rejtett és nyitott. Vizsgáljuk részletesebben az utóbbit. A kültéri telepítés feltételezi, hogy a csövek és egyéb segédeszközök közvetlenül a falra vagy a padló felett helyezkednek el. Rendkívül megkönnyíti és csökkenti a beszerelésük árát. De a fürdőszoba átfogó nézete szenved ettől.

Az 1. módszer. Nyissa ki a tömítést

A nyílt telepítés előnyei magukban foglalják a műszaki kommunikáció állapotának folyamatos nyomon követését. A csövek mindig láthatóak, és a szivárgás megjelenése nem észrevehető.

Egy ilyen csővezeték felszerelése rendkívül egyszerű. A részletek a helyükön vannak rögzítve és rögzítve. Még egy kezdő vízvezeték-szerelő is képes megbirkózni a munkával, természetesen az elemek kombinálásának módjával. A telepítési költség minimális.

A hátrányok közé tartozik a nyitott csövek mechanikai károsodásának lehetősége. De nagyon fontos a műanyag részeknél. Az acélcsövek nem olyan könnyen károsodnak. Emellett a mérnöki kommunikáció mindenki számára elérhető, ami természetesen csúnya. Ezt a hátrányt lehet küzdeni. A huzalozási projekt végrehajtásakor meg kell próbálnia kiválasztani egy helyet a csőfektetéshez, hogy azok a lehető legszembetűnőbbek legyenek.

Nyilvánvaló, hogy ilyen módon nem lehet teljesen elrejteni őket. Ezért az otthoni kézművesek mindenféle formatervezést használnak az esztétikai csövek elrejtésére. A legegyszerűbb módja annak, hogy fedezzék őket a dobozban.

Leggyakrabban műanyag panelekből vagy gipszkartonból készült. Az utóbbi nedvességállónak kell lennie, mivel a fürdőszobában használják.

Ha a hely lehetővé teszi, akkor tökéletesen használható olyan hamis falak, amelyek mögött a csöveket lefektetik. A redőnyök jó megoldásnak tűnnek, különösen jól néz ki a mosdó mögött.

A kommunikáció maszkolásának megválasztásával meg kell értened, hogy az esztétika nem akadályozhatja a funkcionalitást, ezért minden maszkolási szerkezetnek olyan nyílásokkal kell rendelkeznie, amelyeken keresztül a csövek vizsgálata és szükséges javítása végbemegy.

Ezenkívül nem javasoljuk a csövek maszkolását. Ez például acélból készült alkatrészek. Hajlamosak a korrózióra, amely különösen gyorsan fejlődik a magas páratartalom mellett. Ezért csak a tiszta képet használják.

Maximálisan - zárja le a könnyen eltávolítható dobozokat, és rendszeresen végezzen vizsgálatokat a külső korrózió megjelenéséért, amelyek azonnal kezdenek harcolni.

2. módszer. A műszaki kommunikáció rejtett elhelyezése

A csövek elrejtése rejtett fürdőszobában az alkatrészek beépítésével történik az épületszerkezetek speciálisan vagy újonnan kialakított üregekbe beépítése. Ezek lehetnek a falakon kavargó kis fülkék vagy vésők, amelyek mérete kissé meghaladja a csövek átmérőjét.

A rejtett elhelyezkedéshez tartozik a csővezeték elhelyezésének esztrichbe való behelyezése, amikor a betonhabarcsréteg fel van szerelve a részeken.

E lehetőség kétségtelen előnye az esztétika. A műszaki kapcsolatok és a kommunikáció teljesen láthatatlan. A csővezetékek csövek vagy víztömítések formájában falra vagy padlóra vannak helyezve. A csövek véletlen károsodása nem lehetséges.

A módszer jelentős hátrányai közé tartozik a komplexitás, a költség és a csővezeték állapotának nyomon követésének képtelensége.

Vegyünk több rejtett telepítést. Először is, ez nem mindig lehetséges. Vágás vagy gouging strobe a falakon megengedett magánházak, épített szilárd tömb vagy tégla, valamint a lakások szabad tervezés.

Az utóbbiban a falak nagyobb vastagságúak. Minden más esetben esetleges ellentmondások az építési szabályzattal.

A csapágyszerkezetek jelentős terhelés alatt vannak. A hornyok jelentősen gyengítik őket. A nagyobb vastagságú falak esetében ez megengedett. A szabványos, a leggyakrabban használt tipikus épületekben, nem.

A shtrob táblák kivitelezése szigorúan tilos minden típusú épületben. Alternatívaként a hornyokat egy falburkolat mögé, egy esztrichbe vagy egy felsõ mennyezetbe lehet helyezni, ha szükséges.

Nehézségek merülhetnek fel a szennyvízcsatornával, ha a padló alatt el kell álcázni. Ez akkor történik, amikor például a fürdőszigeti kommunikációra van szükség, a szoba közepén vagy nagy távolságra a falig. A szennyvízcsövek nagy átmérőjűek, így azokat nem lehet az esztrichbe helyezni.

Ebben az esetben túl nagy és nehéz lesz, ami túlságosan nagy terheléssé válik a padlón, ami egyszerűen nem képes elviselni. A legjobb megoldás - egy kis dobogó építése, amely alatt elegendő hely lesz a közművek számára. A tervezés keret vagy blokk lehet.

Függetlenül attól a helytől, ahol a csővezetéket eltemetik és annak célja, az alkatrészek felszerelési módja nem változik. A vonal összes eleme egy speciális házba illeszkedik, az utóbbi az előkészített technológiai üregbe kerül.

A csővezeték elhelyezése után az üregek tömítettek, az alap síkja egyenetlen. Szükség esetén illessze be a bevonatot.

A rejtett telepítés fő hátránya, hogy képtelen nyomon követni a csővezeték állapotát. Ezért minden elemnek olyan korrózióállónak kell lennie, amennyire csak lehetséges és szorosan kapcsolódik. Az illetékes telepítés nagyon fontos.

A rejtett telepítés legjobb módja a műanyag, réz és fém csövek.

Egy másik fontos szempont, amelyet figyelembe kell venni a süllyesztett csöveknél, hogy megakadályozza a kondenzátum kialakulását. Ha ez megtörténik, nedvesség jelenik meg a szerkezet belsejében, amely előbb-utóbb meg fogja okozni a megsemmisítését.

Ezért javasoljuk, hogy a csövet forró vízzel helyezze a hidegre. Ezenkívül mindkét részt be kell szigetelni a szigetelőanyagba, például merilonba vagy hasonlóba.

Tulajdonságok input kommunikáció a lakásban

Miután eldöntöttük, milyen típusú csőszerelést a WC-ben és a fürdőszobában, befejeztük a projekt elkészítését. Annak érdekében, hogy a rendszer hibátlanul működjön, fontos, hogy a kommunikáció a lakáshoz megfelelően történjen. Nézzük meg, hogyan kell csinálni.

Először is, a beömlőnyílásnál egy zárószelepnek kell lennie, ami szükség esetén le tudja állítani a vízellátást. Ha a szelepek már megvannak, akkor ellenőrizni kell a minőségét.

Az új épületekben általában jó minőségű csomópontok vannak telepítve, régi házaknál az elavult készülékek képesek állni. Ajánlatos a jó minőségű bemeneti gömbcsapot felhelyezni.

Fontos pont. Ha be kell zárnia / kinyitnia kell a készüléket, akkor simán meg kell tennie. A fogantyún lévő éles csavarás hidraulikus sokkot idézhet elő, ami károsíthatja a vízvezetékberendezést.

Közvetlenül a golyóscsap után ajánlott különleges szivárgásvédelmi rendszert felállítani, és elzáró szabályozott szeleppel ellátott. Miután felszerelte az önmosó főszűrőt. Ez eltávolítja a durva szennyeződéseket a vízből, ami jelentősen megnöveli az eszközök élettartamát. Mögötte kell elhelyezni a készülékeket, vízmérőket, ha szükséges.

Ezután csatlakoztathat egy vízáram szabályozót. Ez nem egy kötelező elem. Csak akkor szükséges, ha problémák vannak a víz nyomásával. Továbbá a nyílt vagy rejtett szerelési típus szekvenciális vagy kollektoros huzalozása történik.

Hasznos videó a témában

A csövek elhelyezésének részleteit a fürdőszobában:

A rejtett huzalozás végrehajtása:

A vízellátás és a szennyvíz következtetéseinek kiaknázása:

Függetlenül gondoskodik a csövek a fürdőszobában vagy a kombinált fürdőszoba elég képes otthoni mester. A tapasztalatlan vízvezeték-szerelőnek szigorúan követnie kell az utasítások követelményeit, helyesen és hatékonyan végezze el az összes munkát, válassza ki a megfelelő csöveket és egyéb elemeket. Nem olyan nehéz. Ha kétségei vannak a saját képességeivel kapcsolatban, kérjen szakképzett mentort, vagy kérjen segítséget szakemberektől.

Kiváló minőségű csatorna beépítése a fürdőszobába saját kezűleg

Hogyan lehet a szennyvíz telepítését a fürdőszobába a saját kezével? Ilyen kérdés merül fel a lakóépületek építésében vagy a lakások jelentős javításainak végrehajtásában. Ezért minden házi mester számára hasznos lesz megismerni a csatornahálózat kialakításával és a csővezetékek közvetlen telepítésével kapcsolatos árnyalatokat.

Kétségtelen, hogy bármely otthon építőhálózatának szerves része közös szennyvízrendszer. Ezért ennek a munkának a végrehajtása során ismernie kell a telepítési szabályokat és az építési szabályokat.

A jövő csatornahálózatának feltérképezése

Mielőtt a fürdőszobában a jó minőségű és megbízható szennyvizet kézzel fogják elvégezni a kívánt időben, el kell készíteni a hálózat elrendezésével és a megfelelő anyag és eszköz beszerzésével kapcsolatos előzetes munkát.

A fürdőszobában a szennyvízhuzalok rendszerint egy felszállónyílással vannak összekötve, habár több ilyen felszálló is lehet egy nagy területen. Az elrendezés tervezésénél a szennyvízelvezető és a forró és hideg vízellátás közvetlenül egymáshoz közel helyezkedjen el, azaz kompakt és ergonomikus legyen.

A lakásban a csatornavezetékek telepítése és szerelése a régi vezetéknél is elvégezhető. Ha azonban az öntöttvas csöveket műanyaghoz kívánja cserélni, akkor a meglévő rendszert nem ismételjük meg.

Ebben az esetben a csatornarendszer teljesen új rendszert kell kialakítania. A szennyvízcsatorna új bekötéséhez feltétlenül meg kell tervezni a rendszer külső részét, amely rendszerint tartalmaz egy helyi telepítést a csatornák összegyűjtésére és tisztítására.

A szükséges anyagok és eszközök beszerzése

Az építési szabályzatok és előírások követelményei szerint a csővezetékek vezetékezéséhez a következő típusú csövek megengedettek:

 • öntöttvas;
 • kerámia;
 • azbeszt;
 • kerámia;
 • polietilén, polipropilén, PVC vagy műanyag.

Ma a gyakorlatban leggyakrabban polietilénből készült csöveket használnak (GOST 22689.0-89 és GOST 22689.2-89). A csővezetékek szabályozott átmérője 40, 50, 90 és 110 mm, a polipropilén csövek általában 32, 40, 50 vagy 100 mm átmérőjűek. Műanyag csövekből készült, a saját kezű fürdőszobai szennyvíztisztító rendszer kiválóan ellenáll mind a korrozív környezetnek, mind a korrózió hatásainak.

A modern PVC csatorna számos előnnyel rendelkezik a klasszikus öntvényekhez képest:

 1. Van egy fél évszázados élettartam, azaz tartós.
 2. Gyakorlatilag nincs lerakódás a különböző rétegek rétegeiben, amelyek hatással vannak a cső belső átmérőjének szűkítésére.
 3. Könnyen összekapcsolhatók, magas technológiai tulajdonságokkal rendelkeznek, egyszerűen vághatók egyszerű ollóval.
 4. Hatalmas választékuk van a szerelvényeknek, mindenféle kiegészítő csatlakozóknak, szögeknek, pólóknak stb.
 5. A többi cső, például a fém vagy az öntöttvas tömegéhez képest könnyedén alkalmazható.

A csövek mellett szilikon tömítőanyagot, tömítő tömítéseket, műanyag ollókat, rendes mérőszalagot, építési szintet és egyéb szerelvényeket kell vásárolnia.

A műanyag csövek szennyvízelvezető rendszerrel való felszerelése a saját kezével valójában nem olyan egyszerű, amilyennek első pillantásra tűnik. Ezért kétség esetén a legjobb, ha a vízvezeték-szerelők szolgáltatásait használják, akik a létesítményt ésszerő mennyiségben elvégzik, és garantálják, hogy a szennyvízcsatorna további üzemeltetése kiváló minőségű és tartós.

A telepítés elvei

A belső csatornarendszer felszerelésének minden fő követelményét és szabályait az építési szabályzatok és előírások (SNiP) 2.04.01-85 tartalmazza. Ez elég súlyos dokumentum, mivel ezek a szabályok mind lakossági, mind ipari létesítményekre vonatkoznak.

Így minden vízelvezető rendszernek meg kell felelnie ezeknek a szabványoknak, függetlenül attól, hogy a fürdőben szennyvizet szereltek fel, vagy a szakemberek által végzett ipari vízelvezető konstrukciót.

Általában az SNiP mellett az alábbi további ajánlások is megkülönböztethetők:

 1. A csövek dőlésszögének fenntartásához, vagyis a csőszakasz átmérőjétől függően a vízszintes csővezeték magasságkülönbségét kell kiszámítani. Különösen az 50 mm átmérőjű cső esetében a lejtésnek 30 mm, 110 mm és 25 mm közötti stb.
 2. Csökkentse a hátsó részegységeket. A legkisebb számú csatlakozás biztosítja a rendszer jobb feszességét. Azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy 90 ° -os forgást végeznek, ha két szögletes, 45 ° -os könyöket csatlakoztatnak. Ezt az intézkedést a veszélyes elzáródások és kellemetlen forgalmi dugók előfordulása védi.
 3. Ne csökkentse vagy növelje a PVC cső átmérőjét egyetlen vízszintes szakaszban, mert a változás következtében előfordulhat túlnyomás, ami a szennyvíz belépését teszi lehetővé a készülék szifonjában.
 4. Az aljzatok irányát a lefolyó irányába rendezze, amely elkerüli a szivárgások előfordulását. Ebben az esetben a csővezeték teljes hosszát speciális, a padlóra vagy falra rögzített kötőelemekkel kell rögzíteni. Ha ez nem történik meg, akkor a szennyvíz üzemeltetése során a szekciók egy része elsüllyedhet a lefolyó víz tömege alatt, és ennek következtében az ízületeknél csökken a tömörség.
 5. A WC-t a felszálló (kanyarodási) és más fontos területeket összekötő szakaszokon speciális ellenőrző nyílásokkal kell felszerelni. Szükség van a csövek állapotának vizuális ellenőrzésére és a lekvár elpusztítására. Szellőztető szellőztetéshez is gondoskodni kell a kellemetlen szag eltávolításáról és a túlnyomás stabilizálásáról a felemelőben a csatorna működtetése közben.

Ha a fenti szabályokat követve telepítené a szennyvízcsatorna egy fürdőszobába, akkor évtizedekig jelentősen megnöveli az élettartamát.

Rendszer tesztelés

Egy másik fontos pillanat a szennyvíz-telepítés a lakásban az eljárás befejezése után ezek a munkák. Amikor a rendszert ellenőrizni kell a telep helyességének (tömörségének) és a szennyvíz hatékonyságának minden részében.

 • Ehhez elegendő, ha a vízcsapot a végéig nyitja meg (a stopig), és írja be a fürdőszobába vagy a mosogatóba a vizet, és egyidejűleg egy új csatornarendszerbe egyesítse. Használhatja a szokásos vödröt is, amely előrecsapott víz a csapból.

A rendszer tesztelésének folyamatában az úgynevezett szennyvízcsatorna a fürdőszobában saját kezűleg rendszeresen foglalkozik a víz áramlásával a kritikus helyzetekben. Ezért nagyon fontos, hogy alaposan megvizsgálja az egyes vegyületeket annak biztosítása érdekében, hogy a munkát minőségi szempontból elvégezték.

Ha szivárgást észlelnek, a problémás területeket egyszerűen újra kell biztosítani, csak ebben az esetben szilikon ragasztóval.

Elosztó csövek szennyvízben a fürdőszobában

A fürdőszobai szennyvízelvezető rendszer bármilyen kialakítását szigorúan a telepítési tervvel összhangban kell végrehajtani. Függetlenül attól, hogy egy magánház, vagy egy többszintes épület lakóháza, a fürdőszobai csatornák elosztására szolgáló rendszert mindenképpen elkészítik. A szennyvízrendszer összeszerelésének sorrendje, vagy az elemek száma, de nem a csővezeték elve, megváltozik.

A szivárgás elrendezése bizonyos szabályok szerint történik.

Hogyan lehet a szennyvíz elrendezését magánlakásokban?

A városi apartmanokban és a magánházban lévő fürdőszobák eltérő megközelítést jeleznek a projekthez. Városi lakás esetén már van egy befejezett épület, a központi csatorna felújítójának előre meghatározott helyével. Az apartmanok szennyvízvezetékei egy cumisburkolattal kezdődnek.

Fontos! A fürdőben gyakran előforduló kellemetlen szagok vagy hirtelen "zokogások" a mosdóban - a csapda megszakadása közvetlenül a tervezés során vagy a csatornagyűjtés szakaszában bekövetkezett hibák közvetlen következménye.

Egy magánházban a vízellátó rendszer és a szennyvízcsatornák megjelenésének terve az épület tervezési szakaszában kerül kiértékelésre. A lényeg nagyon nehéz. Még ha minimális gyakorlati tapasztalat is van a vízelvezető rendszerek telepítésénél, csak egy szakmérnök világos képet alkot arról, hogy hogyan lehet szennyvizet magánházakban. A mester képes kialakítani a rendszert, figyelembe véve az építési szabályokat és szabályokat, és betartja a GOST szabványokat, és mindent a terv szigorú betartásával végezni.

A magánházak csatornarendszerének összetevői:

 • különböző átmérőjű csövekből áll, amelyek a fürdőszobában a vízelvezető rendszer ágait alkotják, továbbá a ház körül;
 • a szennyvízcsatorna, amelyben a szennyvíz eltávolításának összes folyadéka összegyűlik;
 • kétféle típusú emelőt használjon a vízelvezető rendszerekhez - közvetlenül a szellőztetéshez és a szennyvízcsatornákhoz;
 • a fogyasztók vízelvezetésének vonala;
 • a vízkezelési csomópontok lánca, zárt rendszerű elosztórendszer vagy vízelvezető tároló rendszer, mindkét típusú rendszert egy magánházban használják;
 • csatorna nyomáscsatorna, leggyakoribb a csatornahálózatban nyomás típus, nem használják a városi lakást;
 • ellenőrzési elemek a rendszer karbantartásához;
 • kiváló minőségű egészségügyi berendezések.

A csatorna rendszerek első szabálya: a "két pont" elve. A legalacsonyabb pont - könnyen meghatározható egy építési szint segítségével - és csomópont lesz a folyadéknak a csatornavezetékbe való kibocsátásához.

A szaniter berendezések és kábelkötegek elrendezését össze kell állítani

A legmagasabb pont a vízelvezető egység fölött helyezkedik el, közvetlenül a tölcsércsövön, ebből a szintből nincs vezetékezés. A csatorna tetején egy speciális légtelenítő szelep van felszerelve.

Jó tudni! A vákuum szellőztető szelep nem tesz lehetővé kellemetlen szagot és gázokat a vízelvezető rendszerekben a baktériumok - metán, hidrogén-szulfid és ammónia füstök bementi helyisége miatt. A rendszer nyomáscsökkenése rövid időre kinyitja a szelepet, külső levegő áramlik kívülről, és az L-alakú szifonok hidraulikus tömítésének nincsenek megszakadása.

Előfordul, hogy egy magánházban több központi csatornát kell készítenie. Ez tökéletesen elfogadható, ha nagyszámú fogyasztó csatlakozik a rendszerhez. Például, ha külön hálószobát biztosítanak. Meg kell tartani az "alacsony pont" elvét, csökkentve ezzel a vízelvezetés összes ágát egyetlen kollektorra ezen a szinten.

A központi csatornába történő magánhálózathoz speciális keringető szivattyúkat kell használni. Ez a kollektorág nagy hossza vagy a terepe sajátosságai miatt következik be.

Csatorna a fürdőszobában

Az első szakasz egy tervrajz vagy rajz összeállítása. Minden csatlakozási és leeresztési pontot figyelembe vesz. A második szakasz - a csőátmérő kiválasztása a csatlakozás típusától és a csővezeték teljes hosszának kiszámításától függően. Szükséges figyelembe venni egy ilyen pillanatot: a műanyag csövek szennyvíznek különböző hosszúságúak, és csak egy oldalsó csatlakozóaljzattal vannak felszerelve. A harmadik szakasz a szükséges számú szerelvény és rögzítő bilincsek halmaza. A falhoz való merev rögzítés nélkül a műanyag csövek ízületei hamarosan elveszítik a feszességüket.

A házak modern csatornahálózata műanyag csövekből készül.

A műanyagból készült szennyvízcsövek használatának előnye nyilvánvaló. Az intraháromű kommunikáció rendszerében mûködésük szokásos idõszaka legalább 50 év, a kábelezés, szerelés és telepítés nem igényel sok időt és nem igényel különleges eszközöket.

Az öntöttvas rendszerektől eltérően a műanyag csövek nem korróziónak vannak kitéve. A polimer csövek ellenállnak a magas hőmérsékletnek, és gond nélkül gondoskodnak arról, hogy a melegített vizet az automata mosógépből is kifolyják a csatornába. Ezért ezek a legjobb megoldás a háztartásokban és lakásokban használt szennyvízzel.

A polipropilén csövek belsejének különleges bevonata lehetővé teszi, hogy elkerülje a mészlerakódások felhalmozódását, és ennek következtében csökkentse a rendszer belső átmérőjét és kapacitását.

A fürdőszobai szennyvízelvezető rendszer felszerelését a legalacsonyabb ponttól és nehezen hozzáférhető helyen, például a fürdőszoba alatt kell indítani. Jó formának tekintjük először a házban lévő vízelvezető rendszer pontos felszerelését, és csak akkor csatlakoztassuk hozzá a készülékeket - fogyasztók.

Meglévő rendszer módosításához vagy cseréjéhez el kell menni az elavult szennyvízelvezető rendszer egy részének vagy egészének szétszerelésére.

Fontos! Mielőtt elkezdené a munkát a rendszer módosításán, meg kell győződnie arról, hogy a víz nem áramlik semmilyen fogyasztóhoz, és nincs szennyvíz a csatornarendszerbe.

Az öntöttvasból, hagyományosan olajozott kenderből vagy kötélből, valamint a ként tömítőanyagként használt szennyvízcsövek elosztásának megteremtése. Idővel ez a kapcsolat elképesztő erővel bír. Az egyetlen lehetséges megoldás egy olyan városi lakás leszerelésére, amely nem szétszerelhető öntöttvas rendszerekhez, az, hogy elpusztítsa őket. A kalapács vagy kalapácsfúró vésővel van felszerelve.

Az öntöttvas csatorna összekötése új csövekkel adapterek segítségével történik

A ventilátorcső sértetlenségének megőrzése érdekében a meglévő "nyugágyat" és az öntöttvas vezetékeit el kell pusztítani a fő felszálló csatlakozásához, maximális óvatossággal járva, ahogy közeledik az emelőhöz.

A műanyag csövek öntöttvas felhúzással történő csatlakoztatásához különleges adapterre van szükség: egy sajtolt illesztés vagy egy átmeneti hüvely, tömítő ajakkal.

A szennyvízvezetékek lefektetésére vonatkozó szabályok

Az építési specifikáció szerint az összes vízelvezetésre szánt csővezeték elcsúszva helyezkedik el a leeresztőcső felé. A cső átmérőjének és lejtésének összehasonlítása szokásos.

Hogyan védheti meg a szomszédokat a Niagara-vízesésektől vagy a szennyvízzel a fürdőszobában, saját kezűleg

A fotó kész csatorna a fürdőszobában.

Múlt kedden egy személy arra kért, hogy segítsek neki újratelepíteni a szivargyűjtő csöveket. Nos, mint a kérésnél. Tulajdonképpen, mint tudják, szakszerűen foglalkozom lakások javításával és több mint egy kilométernyi közművel.

Ezért a telepítés a szennyvíz a fürdőszobába, a saját kezű számomra nem probléma. És azok számára, akik mindent magukra akarnak tenni, és igazi embernek érzik magukat, miután javítottak a házban, részletesen megmagyarázom a folyamat minden árnyalatait és sajátosságait.

Azonnal felhívom figyelmedet, hogy nem fejezem be az intézményeket, így összetéveszthetek a feltételekkel. De az alábbiakban ismertetettek mindegyike a személyes tapasztalatokon és gyakorlatokon alapul. Ezért a megbízhatóság nem kétséges a grammban.

Mérések és munkaterv

Amint egy híres ember azt mondta, nem emlékszem a névre, még a legrosszabb építész is eltér a legjobb méhtől, mivel tervet készít a munka megkezdése előtt. Nem gondolom magam rossz szakemberek, szóval nem hagyom figyelmen kívül ezt a szakaszt. Igen, és nem tanácsom.

A csatornahálózat rendszere a lakásban.

Kezdjünk egy rendszert létrehozni. Még nem mondtam el neked, de a lakásban, ahol kértek egy csatornaépítést, általános javítás történt. Ezért nem kellett eldöntenie, hogyan kell a szennyvízcsatornát bevezetni a meglévő vízvezeték szerelvényekbe, és hogyan kell a csatornarendszert áthelyezni a konyhából a szobába.

De az ilyen ideális körülmények nem mindig találkoztak velem. Igen, és valószínűleg más leszel. Ezért a rendszer létrehozásakor meg kell jelölnie az összes csatlakoztatott berendezést. Ajánlatos ezt a méretet végezni, hogy azonnal kiszámítsa a csövek hosszát és átmérőjét.

Az ügyfelet a lakásban kellett volna csatlakoztatni az ilyen felszerelést:

 • zuhanykabin;
 • WC bidével;
 • mosogatógép és mosógép;
 • mosogató a konyhában és a fürdőszobában.

Nem tudom megadni a rendszert, hiszen mindannyian markolókkal jelöltük meg a falakon (még nem volt díszítő bevonat). Mindent megtesz egy papírlapon. Van egy kis utasításom, pontosan azután, amiért a jövőben nem fogsz problémákat találni.

A szennyvízelvezetés tervezésénél javasoljuk figyelembe venni az ilyen tényezőket (ezeknek a tippeknek az ára mind a verejték, mind a vér vére, amelyet a munkám során a partnerekkel együtt szállítok):

 1. Ne felejtsük el, hogy nehezen helyezhető el a lefolyócsövek egy már behelyezett fürdőszobában. Ha nem fogja szétszerelni, vegye fontolóra több alkatrész leeresztését. De ne felejtsük el ügyelni az ízületek feszességére, különben a Niagara-vízesések a szomszédokba kerülnek, amit nem fognak boldoggá tenni.

A csatornacsövek felszerelése a fürdőszobában nem egyszerű feladat.

 1. A fürdőt szifonnal kell összekötni - egy speciális csapot, amely 90 fokot fordít. Ha a kád és a mosdó egymás mellé helyezkednek el, azt javasolnám, hogy könnyítse meg a munkáját a teával.
 2. Ha a csővezetékek teljes hossza nagy, ne felejtsd el a csövek megtisztításához szükséges módosításokat, ahogy én is. Ellenkező esetben akkor nyugodtan hallgathatja meg, ha a szennyvízelvezető eltömődik, de nem tudja tisztítani.

Fontos a csövek átmérőjének helyes kiszámítása. Néhány fogyasztó (mosogatógép, WC) egy időben nagy mennyiségű vizet ürít ki.

Ezért nagyobb átmérőjű csövekhez kell csatlakoztatni őket. Például 100 mm. Minden másért a felek részei lesznek.

A szennyvízelvezetés tervezésénél ügyeljen arra, hogy a fő függőleges lefolyóba történő elmozduláskor a csövek átmérőjének növekedése és csökkenése ne csökkenjen.
Ellenkező esetben az idővel való összeköttetés helyén biztosan megjelenik a feltöltött szemetet tartalmazó parafa

Ami a hosszot illeti, itt nem fog pontosan kidolgozni. A tároló csatornacsöveket különböző hosszúságú szegmensekben értékesítik. Ajánlatos mindent kiválasztani és kiszámítani, hogy kevesebb hulladék legyen. Így gazdaságosabb és megbízhatóbb lesz (a Niagara-vízesések kialakulásának lehetőségét értem).

Szennyvíz-telepítési folyamat

Anyagok kiválasztása és megvásárlása

Csatornacsövek beépítése a fürdőszobába nem csövek nélkül történt. (jó vicc, ugye?). Azt hiszem, neked is szükséged lesz rájuk. Ezért elmondom neked, hogyan kell helyesen kiválasztani azokat, hogy a jövőben ne kelljen átcsinálni az összes munkát.

Meg kell mondanom, hogy az elavult fém- és öntöttvas csövek nem működnek az Ön számára. Sőt, az ügyfél azt mondta, hogy minden anyag hozza be a kocsit. És bár van egy dzsip, de az öntöttvas csövek valószínűleg nem fognak húzni. És ezek technikai jellemzői sok kívánnivalót hagynak maguk után.

Tehát a műanyag használatát javasoltam. Ne felejtsük el, hogy nagyon meleg víz kerül a szennyvízrendszerbe (például tészta szűrés vagy mosómosás).

Ezért a műanyagnak meg kell őriznie az integritást + 95 Celsius fokig. Egyébként nem csak Niagara-vízesés fog esni a szomszédok, hanem forró tavasz. És messze nem gyógyul.

Csatornázási csövek a fürdőszobában.

Most a boltban több típusú csövek vannak a fürdőszoba leeresztő rendszerének elrendezéséhez:

 1. PVC. Vékony falúak és nem tolerálják a magas hőmérsékletnek való kitettséget. Használhatók szennyvízhez, de azt tanácsolom, hogy fordítsanak figyelmet a második lehetőségre.
 2. Polipropilénből. Kiváló a forró víz szállításához, de fűtött állapotban nagyban növeli a méretet. Vásároltunk ilyen csöveket az ügyfél számára. És hogyan lehet elkerülni a feszültségtől való elszorodást, elmondom, mikor beszélni fogok a telepítésről.
 3. Polietilén. Gyakran használják fő csatornarendszer felszerelésére. Valószínűleg láttad, hogy a munkások hogyan hoznak be őket az udvaron áttöréskor (fekete csövek színes csíkkal az oldalukon).

Kiválasztásakor vegye figyelembe, hogy nagyon vékony műanyag csövek vannak, amelyeket a szellőzőcsatornák lefektetésére használnak. Ne vásárolja őket szennyvízhez.

A szennyvíz építéséhez szükséges alakos részek.

A csövek nem mindazok, amire szükségünk van a munkához. Ezért új jó dzsessel tele van más jó dolgokkal, tiszta lelkiismerettel, amely nélkül nem lehet jó minőségű szennyvíz:

 • műanyag alakú részek - pólók, revíziók, könyökök, könyökök és még sok más (nincs szükség pontos listára, mert minden a csatornarendszer konfigurációjától, hosszától és összetettségétől függ);
 • kompenzátor;
 • a csővezetékek rögzítésére szolgáló kapcsok a falakhoz (különleges párnázó párnákkal kell vinni, hogy a csővezeték vízének zaja ne ébresszen fel éjjel);
 • a felszálló felülvizsgálata (szükség lesz, ha az összes lakást összekötő függőleges emelő és a központi szennyvízrendszerbe történő szennyvíz elvezetése eltömődik);
 • szilikon tömítőanyag (az ízületek tömítettségének biztosítására a csövek alján lévő O-gyűrűket olajozza);
 • cement (és hirtelen jól jön, soha nem tudhatod).

leszerelés

Ahogy mondtam, a vízelvezető rendszert új lakásba kellett helyezni. Azonban, ha a régi házban lévő fürdőszobába szedik a csatornahálózatot, akkor nem teheti meg a régi csövek lebontása nélkül.

A felszedés megszüntetésekor nagyon óvatosan kell eljárnia.

Ebben a műveletben nincs semmi nehézség, ha minden csövet nyíltan helyeznek el, és nem falaznak be. Egyébként sokat kell dolgoznia egy perforatorral, vésővel és kalapáccsal. Hidd el, nem otkolupal nem egy méter a régi öntöttvas csövek, így tudom, mit csinálok.

Annak érdekében, hogy ne csapódjék le, egy tanácsot akarok adni neked. A csöveket a központi felszállóból (vagy teljesen szétszerelve) úgy kell megszakítani, hogy ne sérüljön a szomszédok mérnöki rendszere. Ezért nem szükséges, hogy az öntöttvas csövön mindenféle bátorságot kivánni. Ez az anyag törékeny, és egyszerűen elszakad.

Ennek megakadályozása érdekében csavarhúzóval óvatosan forgatni kell az ízületet (általában vattagátló, festékkel kevert), majd óvatosan forgassa el a csöveket, hogy lecsatlakoztassa azokat a csöveket, amelyekre változni fog.

Előkészítő műveletek

Majdnem eljutottunk a telepítési folyamat leírásához. Az összeszerelés előtt azonban még néhány percet (vagy órát) kell készíteni.

Azt javaslom, hogy használjon markert a falakhoz vagy a padlóhoz, ahol a csöveket kell elhelyezni. Ezután vegye be a megvásárolt alkatrészeket, és tegye azokat a helyekre, ahol azokat elhelyezik. Rögtön végezzem el a vágást, de annak érdekében, hogy később ne tévedj, vágja le a csöveket, mielőtt egymáshoz illeszkedne.

Vágócső speciális szerszám.

A vágáshoz hagyományos fogazott fűrészeket használhat, de kisebb fogaknál jobb, ha speciális csővágót vásárol vagy bérel. A különbség közöttük az, hogy a csővágó használata után a homlokfelületen nem keletkezik a sorja, és ugyanakkor a vágás vágása is megtörténik. Ez időt takarít meg, és pontosabbá teszi az összeszerelést.

Vágja le a csövet, ügyeljen arra, hogy a véglap pontosan 90 fokos szögben legyen a cső tengelyéhez képest.

Előzetesen helyezze a tartókat a szükséges helyekre, hogy rögzítse a csatornacsöveket. Meg kell tartaniuk a rendszer minden alakját. Ha a csövek hosszúak, a szomszédos rögzítők közötti távolság nem haladhatja meg a 40 cm-t.

Kötőelemek csillapító csővel.

Amikor a sémát a falra rajzolja, ne felejtsük el, hogy a csöveket méterenként 2 cm-es lejtőn kell elhelyezni. Ha kisebb, akkor a zsúfoltság lehetséges, és a folyadék nem áramlik a lefolyóba. Ha még több - a csöveket elborítanák a törmelék, mivel a patak túl gyorsan halad át, nem lesz ideje, hogy minden mossa le.

Csőbeépítés

Ha mindent megtettél, amit korábban fent említettem, maga a gyülekezet nem fog sokáig tartani. Minden egyszerűen történik, mint a gyerekek tervezője.

A csövek ragasztás és hegesztés nélkül csatlakoznak egy dugaszolórendszer segítségével. A munkamódszer a következő:

 1. Meg kell mérni a kívánt csődarabot, és vágni egy csővel vagy egy fémfűrésszel.
 2. Ha kézifűrészt használ, tisztítsa meg a végét csiszolópapírral, majd távolítsa el a letörést egy fájllal. Ha ez nem történik meg, akkor a sima rész behelyezésekor az aljzatba tömörül a gumi O-gyűrű, és a szomszédok ismét nem lesznek boldogok.

Cső egy kúppal.

 1. Ezután minden cső egy rendszerbe kerül (csak kézzel, kenés nélkül). A munka a központi felszállóból indul, és véget ér a fogyasztókkal (vagy azokkal a pontokkal, ahol egészségügyi felszerelést helyeznek el). Ebben a szakaszban ismét ellenőrizze az összes számítást, javítsa ki az azonosított hiányosságokat, és jelölje ki azokat a helyeket, ahol a záróelemek lyukakat fúrni fognak.
 2. Ezt követően a lyukak fúródnak, amelyekbe a tüskék be vannak helyezve, és a csavarok, amelyek a záróelemek alsó részeit tartják.

Szennyvízcső lejtős konzolokkal rögzítve.

 1. Ezután a rendszer végső összeszerelése történik.
  A bekapcsolt csatlakozások a következők szerint készülnek:
  • az alkatrészek végeit alaposan megtisztítják por és szennyeződésektől (biztosítani kell, hogy teljesen szárazak legyenek);
  • akkor a csövet a foglalatba ütközésig behelyezzük, és a sima részen a kockázat egy markerrel történik;
  • Ezután a csövet kihúzzuk, és a tömítőgumót gondosan bevonják egy tömítőanyaggal (ezáltal a gumit rugalmasabbá tesszük, és maga a csatlakozás tartós és teljesen légmentesen zárul);
  • akkor a csövet újra be kell helyezni a csengőbe, amíg le nem áll, majd azt egy centiméterrel eltávolítják (pontosan ez a cső kockázata).

A csövek összegyűjtése érdekében hézagot kell hagyni a hőtágulás kompenzálásához.

Az utolsó műveletet a csövek hőtágulásának kompenzálására melegítik.
Ha ez nem történik meg, akkor a szennyvízelvezető rendszer elhajolhat, elveszítheti a tömítetlenségét és több tíz liternyi erőt adhat a mélyéből, nem csak forró, hanem piszkos víz is.

 1. Az utolsó előtti fázis rögzítő csövek a konzolokon. Mint mondtam, mindig megveszem kötőelemeket speciális párnázó párnákkal, csillapodva a rezgéseket, amikor áthaladok a folyadék csövén. A rögzítő túl keményen történő meghúzása nem szükséges. A csőnek szabadnak kell lennie a tengelye mentén, különben a hőtágulás során nem hajlékony.
 2. Az utolsó kapcsolódik a fogyasztókhoz. Ez azonban a dekoráció vége után történik, és nem voltam meghívva erre a szakaszra. Ha mindent megtesz, akkor a problémák nem merülhetnek fel. A legfontosabb az összes ízület tömítettségének ellenőrzése.

Rendszer tesztelés

Már majdnem elfelejtettem egy fontos pontot. A leeresztő rendszer összeszerelése után feltétlenül ellenőrizni kell a tömítettséget és az üzemképességet. Ehhez meg kell nyitnia az összes csapot, és be kell kapcsolnia minden olyan háztartási készüléket, amely a csatornába helyezi a vizet. Vagyis az úgynevezett "csúcsterhelés" elrendezése.

Például ezt teszem. A tiszta vizet egy vödörben gyűjtöm és a mosogatóba vagy a fürdőszobába öntjük. Ha mindent megtett, az ízületek nem szivároghatnak.

Azonban még mindig meg kell vizsgálni a zseblámpát és a toalettpapírt (vízcseppek azonnal látható rajta). Ha a Niagara-vízesés (szivárgás) embriója észlelhető, akkor ezt a csomópontot össze kell állítani.

A munka utolsó szakasza az összes csatlakozás szoros ellenőrzésére szolgál.

Ha egy helyen, minden erőfeszítése ellenére, van egy kis szivárgás, akkor speciális ragasztóval.
A tömítőgyűrű eltávolítása nélkül ugyanúgy alkalmazható, mint egy rendszeres tömítőanyag.
Szárítás után a szivárgáspróbát ismét meg kell ismételni, és nem szabad lecsöpögni egy ilyen ragasztott kötéstől.

következtetés

Összefoglalva, nagyon jó tanácsot adhatok neked. Cserélje ki a lefolyót a lehető leggyorsabban.

Különösen, ha a lakás nem új, hanem lakás. Ellenkező esetben, érted, nem fogsz problémákat okozni, nagy- és kisvállalkozásoknak kell eljutni a legközelebbi bevásárlóközpontba, egy benzinkútra vagy az erdőbe. Most pedig megnézheti a cikket, amely a lakás felújításának különböző aspektusait tárgyalja.