Legfontosabb > Fürdő

Hogyan készítsünk egy zuhanytálcát a saját kezünkkel

A kis méretű fürdőszobában, ahol szó szerint minden cm tér számít, a saját kezével egy zuhanytálca felépítése jó megoldás. Először is készíthet ilyen méretű és alakú raklapot, ami lehetővé teszi a fürdőszoba területét. Másodszor, a zuhanytálca falainak hiánya nagyobb szabad teret hagy, és a zuhanyzás idején elegendő vízálló függöny lesz, amely védi a fürdőszobát a fröcsköl. Harmadszor, ha az átfedés a lakásban lehetővé teszi, vagy a zuhanytálca a fürdőben van elhelyezve, megengedhetjük, hogy a saját kezével a zuhanyzó tálca nélküli modellt készítsen (1.

1. ábra: Az integrált létra telepítési terve.

A beton és a kerámia burkolólapok felhasználásával készült raklap tartóssága meghaladja az akril és a fém raklapok élettartamát.

Felkészülés a munkára

A zuhanytálca felépítéséhez a padlózat egy részének felemelésére van szükség a fürdőszobában annak érdekében, hogy egy csatorna telepíthető legyen, és a csövet az épület csatornahálózatába vezesse. Ehhez konkrét munka és kapcsolódó anyagok szükségesek:

A zuhany összeállításának és telepítésének terve.

 • cement;
 • homok;
 • vízszigetelő anyag (polietilén, tetőfedő anyag vagy mások);
 • bitumen masztix;
 • leeresztő létrák, szükséges vízelvezető cső;
 • ellátás;
 • szegek vagy csavarok a fafelületen a lapok zsalujának eszközére;
 • gipszkarton, PN 27х28 profil vagy fa lécek;
 • Kerámia burkolólapok;
 • vízálló csempe ragasztó, fehér;
 • kanál;
 • fogazott simító;
 • fúrógép fúvóka-keverővel a habarcs dagasztásához.

2. ábra A zuhanytálca szerelési rajza.

A padlólemez felszínét fel kell készíteni a zuhanytálcás készülékre: szétszereljük a meglévő bevonatot, tisztítsuk meg a felszínt a törmelékből és fedjük le a padlót és a falrészet bitumen masztirozással. Ez azért szükséges, hogy megakadályozzuk a kapilláris nedvesség felszívódását az átfedésbe (2.

Ha a zuhanytálca egy fürdőkádban vagy egy faházban található, vegye figyelembe a beton rendszer súlyát, és gondoskodjon a tálca megfelelő alapjáról. A fából készült falakból a zuhanytálca kétrétegű tetőfedő anyaggal van szigetelve, így szélessége nagyobb, mint a tálca becsült magassága a táblával együtt.

A városi lakosztályban lévő szennyvízcsatorna általában padlószintű.

Annak érdekében, hogy az üsttől való víz késedelem nélkül elhagyhasson, a leeresztő csőnek a rámpától a szennyvízelvezető rendszerig kb. 3 ° -os lejtéssel kell haladnia a szennyvízcsatorna felé.

Ehhez egy új esztrichet kell öntenek arra a területre, amelyet a raklap fog elfoglalni, vagy teljesen felemeli a padlót a fürdőszobában, ha van esély és vágy.

Zuhanytálca beszerelése

3. ábra. A zuhanytálca diagramja a saját kezével.

 1. Húzzon fel vízszigetelő anyagot az előkészített felületen - 200 μm polietilén vagy butil gumi fóliát.
 2. Helyezzen egy lefolyót a zuhanytálca kényelmes helyére úgy, hogy a lefektetett csőnek legalább 1 cm / m-es lejtővel kell rendelkeznie. A palettáról a lépcsőkre és a rakfelületekre való távolság jobb, ha a cserép méretének többszörösét választja a befejeződéshez - ez kiküszöböli a csempe vágásának szükségességét, és beállítja, amikor lefektet.
 3. Ha az esztrich csak a rakfelületre öntik, akkor a deszktól elvárható formájú és méretű zsaluzatot kell készíteni (3.
 4. Töltse fel az elsődleges esztrichet a zsaluzathoz úgy, hogy a leeresztő létraszerkezet teljesen beakadjon az esztrichbe. Az esztrich-oldatot cementből és homokból készítik 1: 3 arányban. Az elegyet alaposan először keverjük, először száraz formában, majd adjunk hozzá vizet, amíg vastag krémet kapunk. Ezt az esztrichréteg nem tud gondosan igazítani. Az elárasztott esztrich lehetővé teszi, hogy egy napra megragadjon, mielőtt továbbhaladna az eszköz raklapján.
 5. Tegyen további zsaluzatlapokat úgy, hogy a raklap oldalai úgy legyenek elhelyezve, hogy a víz ne terjedjen túl rajta. A táblák magasságát és vastagságát önkényesen választják ki. Készítsünk egy oldatot az oldatból és öntsük a zsaluzatba. Hagyja egy napra beállítani.
 6. Szerelje szét a zsaluzatot. Szerelje fel a felső tömítő hüvelyt a rámpa testére. A gipszkartonokat úgy kell elhelyezni, hogy a tálcánál lévő aljzat kissé lejtős legyen a lefolyó lyuk felé. Az előfeszítést önkényesen választják, figyelembe véve a felhasználó kényelmét és biztonságát. Az oldat egy simítóját alkalmazza, amely igazítja a jelzőfényeket, hogy a létra torkja 1-2 mm-rel legyen a festék bevonat szintje alatt. Hagyja, hogy a beton megragadja és eltávolítsa a jelzőfényeket. Állítsa be a maradék barázdákat a jeladó eltávolítása után. Hagyja a kész zuhanytálcát néhány napig a beton monolit megállításához és megszárításához.
 7. A raklap felületét és a szomszédos falakat alapozóval borítják. Ezután egy réteg vízszigetelő vegyületet vagy masztixot alkalmaznak. Különösen körültekintően meg kell vizsgálni a páraeltakaró összes ízületét és sarkait.

A zuhanytálca szerelési rajza.

A vízszigetelés felett egy réteg vízálló beton érintkezést alkalmazhat a csemperagasztó jobb tapadásához.

A zuhanytálca padlóján először csiszolható ragasztót kell használni fogazott simítóval. A csempe behelyezése a legjobban elvégezhető, a leeresztőnyílástól kezdve, hogy a díszített csempe a serpenyő falán legyen. A burkolólap vastagsága nem haladhatja meg a 2 mm-t.

Hasonló módon, hogy a csempe a raklap oldalán és a helyiség falain feküdt.

Miután a ragasztót legalább 3 órán át keményítették, törölje le a burkolólapok közötti ragasztókat ugyanazzal a ragasztóanyaggal ellátott gumi spatulával. Használjon nedves ruhát a felesleges ragasztó eltávolításához és a csempefelület tisztításához. A ragasztó teljes beállításához napoktól háromig kell tartani. Utána zuhanyozhat.

Hogyan lehet megmenteni a betonon?

Ha készre kész keverék vagy homok és cement vásárlása a megoldás elkészítéséhez egy monolitikus raklap gyártásához szükséges mennyiségben nem lehetséges a saját kezével, akkor egyszerűen téglából készült zuhanytálcát építhetünk, majd ezt követi a csempe.

 • szilikát vagy piros tégla - kb. 40 db. 100x100 cm-es raklapra;
 • cement és homok a falazóhabarcshoz.

Egyéb anyagok és szerszámok, valamint a monolitikus raklap gyártási módja.

Az alap és a vízszigetelés kezelését az előző módszerhez hasonlóan végezzük:

4. ábra A zuhanykabin összeszerelésének rendszere.

 1. A raklap alapját a cement és a homok 1: 3 falazatú falazott habarccsal (4.
 2. Ugyanígy a raklap oldalát téglából kell elhelyezni. A tégla lapos vagy hosszú élre helyezhető. Ez lehetővé teszi a tábla magasságának és vastagságának változtatását.
 3. Néhány nappal később, miután a falazatot megszáradtuk, a paletta minden felületére egy bitumen masztix vagy más vízszigetelő anyag réteget alkalmaztunk. A vízszigetelés tetején egy konkrét érintkezési réteget alkalmaznak, a meredekség a raklap alján egy cement-homok habarccsal van kialakítva, és az oldalakat ugyanazzal az oldattal vakolják.
 4. Miután a cementkeverék be van állítva, a zuhanytálcát kerámia burkolattal vagy mozaik csempével lehet díszíteni, amint azt a fentiek szerint ismertettük.

Zuhanytálca korlát nélkül

Ha a raklaphoz való felszerelést saját kezűleg a fürdőszoba felújítása során végezzük, akkor zuhanytálcát építhetünk anélkül, hogy elzárnánk, és a padlóval a fürdőszobában. Ehhez a padlószintet a fürdő teljes területére emelni kell, átlagosan 15 cm-re az eredetitől, figyelembe véve a csővezetéknek a lefolyóból a csatornaig szükséges lejtését, és a páraeltakaró lejtését a lefolyó lyukához. Az oldalsó eszköz raklapján feltüntetett anyagokon felül:

 • hidraulikus szint vízszintes lyukasztáshoz;
 • építési szint a jelzőfények telepítéséhez.

A felület előkészítés alapvető lépései hasonlóak a fent ismertetettekhez. Miután a vízszigetelés egy rétegét a fürdő teljes padlófelülete felett és az elsődleges padlóburkolatot egy létrával szerelték fel, több napig kell betartani a konkrét időt. Végezze el a következő lépéseket.

 1. A vízszintes kézidarabokkal történő ütközéshez használjon védjegyet a falon, és egy hidraulikus szintet tartson rajta. Helyezzük a második edényt a másik falra, és miután a jelek egyenetlenségét elérjük az edények mérlegén, helyezzük a jelet a falra. Ugyanúgy alkalmazzon néhány jelet a helyiség peremén. Kombinálja a jeleket egy hosszú vonalzóval, jelölve a vízszinteset.
 2. A tiszta padlószintet úgy kell meghatározni, hogy figyelembe veszik azt a tényt, hogy a raklap táljában lévő padlónak lejtősége lesz a leeresztőcsatorna felé. Ehhez a beágyazott esztrich szintjétől el kell hagyni azt a távolságot, amelyre a lejtős eszközre szükség lesz. A falon lévő címke a fürdő tiszta padlójának szintjét jelzi a bevonat befejezése nélkül - nulla. Mérje meg a távolságot a jelzettől a vízszintes vonalig.
 3. Tegye ezt a távolságot a vízszintestől a helyiség peremén többször. Címkék a csatlakozáshoz, jelezve a padló nullaszintjét.
 4. Állítsa be az első jelzőfényt úgy, hogy a felső része pontosan egybeessen a nulla szintű vonallal. A világítótornyot erős habarccsal vagy gipszkeverékkel erősítheti. A többi világítótorony megegyezik egymással, az építkezés szintjén.
 5. Helyezzen világítótornyokat a tálcába, lejtéssel a lefolyó felé.
 6. Alkalmazza az oldatot a jelzőfényeken, először a tálkazánban, majd az egész padlófelületen, húzza meg a távoli sarktól a kijárathoz. Miután beállította a megoldást, egy nap után távolítsa el a jelzőfényeket, és állítsa be a felületet. Hagyja a padlót több napig száradni.

Ezután a padló teljes felületét vízszigetelő vegyületekkel és beton érintkezéssel kezelik. Ezután a padlóburkolat lefektetése a fentiek szerint történik.

A zuhanyzótálca díszítésének lehetőségét a skandináv országokban használják, és kényelmes, mivel a tálca oldalai sem zavarják a fürdőszobában történő áthelyezést.

A raklap bármely változatának eszközein falazható ütközésálló üvegből vagy műanyagból, zuhanytálca létrehozásával vagy filmfüggönyökkel való korlátozáshoz.

Mester osztály. Hogyan készítsünk egy zuhanytálcát a saját kezünkkel?

A zuhanyzókabin kialakítása egy vidéki házban nem egyszerű feladat, hiszen a szokásos városi modellek gyakran nem illenek bele ehhez. De akkor a kreativitás nyitott terek végtelenek!

Miután úgy döntöttünk, hogy rendezünk egy zuhanyozót egy vidéki házban, gondoltuk. A legegyszerűbb megoldás az lenne, ha üvegszálas zuhanyt vásárolna. De a barátaikkal felszerelt modellekkel kapcsolatban elhagytuk a műanyagot: az országos körülmények között gyorsan elveszti a megjelenését, és az ilyen kabin erõssége alacsony. Ezért úgy döntöttünk, hogy egy zuhanykabinat készítünk egy monolit tálcával. A formatervezés és az anyagok kiválasztásánál figyelembe kellett venni, hogy a ház télen lefagy, és az off-seasonban elég hűvös benne.

Nyers adatok

A zuhanykabin helyiségét a ház külső falának és a belső résznek - a szauna falának - rendezte el. A vízből 110 mm átmérőjű csatornacsövön keresztül kerül a szeptikus tartályba, amelyet előre telepítettek az alap és a padló behelyezése során (az utóbbi betonlapból).

A zuhanytálcában lévő, nedvességálló cementburkolattal borított, majd rostos gumiból készült vízzáró réteggel (több lépésben) lefedtük a kerámia burkolólapokat (vízálló, fagyálló csempe ragasztóval). Az alsó burkolólapok szintjét úgy számolták ki, hogy rés legyen a raklap többrétegű felépítéséhez. Aztán összegyűjtöttem a lefolyót (ez is nevezik a csatorna létrának) és helyezte el, megfelelően lezárta a csövet a padlóról szilikon tömítőanyaggal (1. kép).

8 réteg "pite"

A padlólemez felületét a jövő zuhanytálca aljába helyeztem, a padlóhoz önterülő keveréket töltöttem fel, majd a szigetelőlapokat - extrudált polisztirolhab - ragasztóval rögzítettem. Az összes réteg vastagságát a lefolyó kialakításának megfelelően választották ki: a rácsnak végül 1-2 mm-re kell lennie a raklap felülete alatt.

Végül beállítottam a zuhanytálcát a vízszint fölé, és a szigetelés tetejére egy gipszvakont helyeztek el, rögzítve öncsavarral. Világítótornyokat telepített és betonozott esztricheket (2. kép). A cementszilárdság (3 napig +20 ° C hőmérsékleten) után ismét kihagytam a síkok minden sarkát és csatlakozását szálas gumival további vízszigeteléshez, majd szárítás után csempe ragasztóval díszítettem. A zuhanyzó kijáratán a szilikát téglákból vízzáró helyet tettek, és nedvességgel szemben ellenálló cement gipsszel vakoltam a megerősítő hálón.

A zuhanyzás valóban kényelmes volt, és a vízsugár gyorsabban megszáradt, úgy döntöttem, hogy fűtött kavicsot készítek. Ehhez a padlózat felett és a fürdőszoba egész területére (3. Ábra) a rendszer szerint a fűtött padló villamos kábele (teljes kapacitása kb. 1,5 kW volt), és durva önterülő keverékkel (3) töltötte be. A fűthető padlók esetében speciális rover használata ajánlott - nagyobb hőkapacitással rendelkezik, és kevésbé érzékeny a hőtágulásra.

információ

A Fibroresina egy modern vízbázisú vízszigetelő masztix, megerősítő szálak hozzáadásával növeli a kész bevonat erejét.

Az extrudált polisztirolhab habosított hőszigetelő anyag. A hagyományos habanyagtól sokkal nagyobb nyomószilárdságot különböztet meg, ami lehetővé teszi, hogy teherhordó rétegként legyen elhelyezve.

így lejtőn

Miután az első szakaszok véget értek, felvette a raklapágy végleges alakítását. Az esztrich betonfelületét akril alapozóval alapozták meg, és szárítás után a serpenyő felszínének lejtése a zuhanyzópult közepébe került. Ehhez a lézervágat használva jelölte meg a felső vonalat a falakon, és vastag, sima ragasztóval és cserépragasztóval ellátott vastag tölcsért helyeztek el, nagyon lejtős szélekkel és lefelé irányuló lejtéssel a természetes vízáramlás felé. A zuhanytálca szögletes gátját lekerekítettem, biztonságot a szellőzőcső fele feletti sablon segítségével.

A tálca alapja készen állt. Biztosítás esetén két további réteg vízszigeteléssel fedtem, 2-3 mm vastagságban (4. kép).

dekoráció

Amikor a vízszigetelés teljesen száraz, itt az ideje befejezni. Úgy döntöttem, hogy üvegmozaikot használok a padlólap helyett: könnyebben illeszthető egy egyenetlen felületre, és nem nehéz rákötözni, mert kész készlemezekkel árulják el. Miután minden lapot elhelyezett a helyükön, különleges ragasztóval ragasztottam őket. A varratokat latex habarccsal töröljük meg, a repedés és a penész ellen nagyobb ellenálló képességgel (5. kép). Egy rugalmas gumi spatulával átlósan alkalmazta, és azonnal eltávolította a felesleget. Annak érdekében, hogy a mozaikon ne legyen fehéres, három lépésben eltávolítottam a habarcsot: először csak egy nedves szivaccsal, majd néhány csepp ecetsavval, végül egy rongyos száraz újsággal. Vártam fél órát, és végül a fehér virágzás maradványait egy enyhén nedves szivaccsal és újsággal töröltem, amíg száraz, "tiszta" sikkantás (6. kép).

A zuhany tálca kiderült. A több éven át tartó működés és a telelés miatt a fűtött házban vagy a fagyasztó házban nem volt repedés vagy sérülés.

Hogyan helyezhetünk el egy mozaikot?

A lapok beállítása és a mozaik burkolólapok megmunkálásának szükségessége esetén a legmegfelelőbb a ollók használata: a csempék egy gyors mozgással harapnak. A ragasztáshoz használjon speciális ragasztót mozaikhoz, és ha a burkolólapok áttetszőek, győződjön meg róla, hogy fehér. A fésű (fogazott) simítógépet 3-4 mm-es fogak magasságával alkalmazzák. Ugyanakkor a ragasztóval csak egy vagy két lap területét használják. Miután minden mozaiklapot lefektetett, óvatosan lenyomja egy tenyér. A varratokba beillesztett ragasztót azonnal eltávolítják (egy illesztés vagy egy műanyag kereszt a csempe számára).

Önnek egy zuhanytálca építése

A zuhanykabin eszközén a raklap minősége különösen fontos. A zuhanyzó használata és a vízszigetelés megbízhatósága nem kevésbé függ attól.

Rendszerint zuhanyozók készítéséhez használjon gyárilag zománcozott acélból, öntöttvasból vagy akrilból készült gyári tálcákat. Egyszerűek, megbízhatóak, de nem egyének.

Ebben a cikkben megismerjük a rögtönzött anyagokból készült raklapokkal ellátott zuhanykabinokat, és hogyan készítjük őket önállóan.

Paletták és azok típusai

Röviden, a raklapokat szabványos (gyári) és egyedi gyártásra lehet felosztani - függetlenül vagy a megrendelés alapján.

A tipikus zuhanykabin tálcák akrilból, acél zománcból és öntöttvasból, valamint mesterséges vagy természetes kőből készültek.

A szokásos gyári termékek alternatívájaként a zuhanytálcát készítheti saját kezével. Ez a zuhanytálca a helyiség mérete és jellemzői alapján van felszerelve. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy gondoskodjon a saját egyedi és határtalan belsejéről.

Tégla és beton tálca készítése

A legegyszerűbb anyag egy független eszköz zuhanytálca pan - tégla, beton vagy kombinációja mindkettő.

A raklap gyártási eljárása a következő lépésekre osztható:

 • A raklap formájának és telepítési helyének megválasztása.
 • Anyagok és szerszámok előkészítése.
 • A vízelvezető rendszer előkészítése és a létra felállítása.
 • Felület előkészítése a raklap aljára és az elsődleges vízszigetelésre.
 • A raklap alja és a védőoldala kialakítása (öntése vagy falazása).
 • Vízszigetelő raklap.
 • A felület előkészítése a csempe ragasztásához.
 • Ragasztás csempék vagy mozaikok.
 • Ajtók szerelése.
a tartalomhoz ↑

Raklap formája és telepítési helye

Az ilyen zuhanytálca tálca formája teljesen önkényes lehet. Az egyetlen feltétel az, hogy megfelel a teljes belső térnek és a helyiség méretének. Minden más a saját belátása szerint.

Az elhelyezéssel kapcsolatban - véleményünk szerint a legésszerűbb megoldás a szoba sarkába helyezése lenne. Ez a lehetőség minimálisan enni az ilyen szűk mérőket, ugyanakkor nagyon látványosnak tűnik.

A telepítési hely kiválasztásánál figyelembe kell venni a szennyvízszerkezetek elhelyezkedését, és a raklapot a lehető legközelebb kell elhelyezni. De ez nem fontos, hiszen bármikor külön lemosást tehetsz és vízvezetéket hozhatsz a megfelelő helyre, különösen a helyiség komplex javítása esetén.

Anyagok és eszközök

A munka megkezdése előtt meg kell vásárolnia a szükséges anyagokat:

 1. Menetjárat (vízelvezető rendszer).
 2. Tégla vagy beton (habbeton) blokkok.
 3. Cement, homok, és előnyösen lágyítók.
 4. Polietilén fólia vagy tetőfúvó, vízlepergető műanyag, szalag vagy analógjaik.
 5. A befejező anyagok - valószínűleg csempe vagy mozaik csempe lesz.
 6. Ragasztó és habarcs a cseréphez.

A szükséges eszközök listája megközelítőleg a következő:

 1. Keverési vödör.
 2. Építési simító (simító).
 3. Víz vagy lézer szint.
 4. Fúró, fúró, csavarhúzó.
 5. Hengerek és spatulák.

Összeszereljük a tervezést

Az ilyen munkák több lépcsőben zajlanak. Részletesen leírjuk mindegyiket egymás után.

Kezdjük, tisztítsuk meg a régi csempe, piszok, por és felhordott felületét két réteggel. Célszerű kiválasztani az antifungális hatású nedvességálló alapozót. Miután a talaj kiszárad, vízálló az alap (lásd a fotót).

Ehhez különleges víztaszító masszát, például KIILTO FIBERPOOL rostos gumit, az egész padlót és a falakat 40-50 cm magasra kell bevonni, különösen a sarkokat kezeljük - célszerű speciális bitumenes ragasztót ragasztani. Ezután polietilén fóliát helyezzük a padlóra (lehetőleg két rétegben), átfedjük az ízületek szélein, úgy hogy a fóliát 50-70 cm magasra szereljük fel (lásd a fényképet) A film szalagai ragasztott szalaggal és vízállóak a maszk az egész területen.

Miután a masztix megszáradt, öntsük a cementhabarcsot a padlóra. Az oldatot arányban készítik - 1 rész 400 vagy 500 cement minőségű, 2 rész homok. Gyúrja meg mindent a vízen. Az esztrich vastagsága az alap szilárdságától és a padló kívánt szintjétől függ, általában 5-8 cm (lásd a fényképet).

Ha kívánja, további kényelmet lehet elhelyezni az esztrich padlófűtésre (ábra a fényképen). Ezt például egy Thermo (svéd termelés) elektromos kábel segítségével lehet elvégezni. Ebben az esetben figyelembe kell venni az esztrich másik öntvényréteget (a kábel felett), valamint a hőtágulást. Ennek a terjeszkedésnek a kompenzálására az esztrich feltöltése előtt 10-20 mm vastag habformázó vagy extrudált polisztirol habot kell elhelyezni a padló peremén.

Fontos! A film behelyezésekor nem szabad levegőnyílások, különösen a padló és a falak ízületei között.

Ha ilyen légzárók képződnek, nagyon valószínű, hogy egy réteg cementhabarcsot önt a film felett, és elszakítja a filmet, és a tetejére rétegelt masztixréteget. Így a vízszigetelés teljes hatása semmivé válik.

Szennyvízellátás és a létra felállítása.

A lefolyócső telepítéséhez először a csatornahálót a vízáramlás helyére kell vinni és csatlakoztatni kell a lefolyóhoz (lásd a fényképet), amely olyan magasságban van felszerelve, amely biztosítja a lefolyócső szükséges lejtését (legalább 3 fok), és cementes homok habarccsal van rögzítve. Ehhez a leeresztő csővel ellátott létrát egy törmelékanyagból készült állványra kell helyezni, és minden oldalon oldattal kell bevonni. A létracsavarokat speciális rögzítők segítségével készítheti el, a horgonyok segítségével a padlóra rögzítve. Ebben az esetben a rögzítési pontokat vízszigeteléssel kell kezelni.

A létra szerelésének megbízhatósága nagyon fontos, mert ha a raklap későbbi öntése során a vízelvezető szerkezeten eltolódás következik be, akkor a raklap belsejében olyan szivárgások keletkezhetnek, amelyek nem láthatóak vizuálisan, hanem negatívumot vezetnek be a kialakításba. Folyamatosan nedves tégla például nagyon hamar elveszíti erejét és hámlik. Ebben az esetben az egész rendszer meghibásodik - le kell szedni és újra fel kell venni.

A létrát a zuhanytálca tálca közepén (lásd a fotót) és bármelyik sarkában (lásd a fotót) egyaránt telepítik. Mindenesetre a serpenyő síkját vízszintesen kell billenteni ahhoz, hogy a víz kifolyjon.

A raklap felhelyezése és öntése az alapja.

A vízszigetelés, a közös padlóburkolat öntése és a létra felhelyezése után egy zuhanytálca kialakításával járhat. Hogyan tegyük ezt meg, úgy tekintjük a téglaépítés példáját.

Kezdjük, jelölje meg az alakját. Ha kész, szabványos ajtókat tervez, akkor nagyon fontos a raklap formájának megfigyelése, megismételve az ilyen ajtók kialakításának hajlítását. A jelzést a padlón kell elhelyezni markerrel vagy más módon, előre elkészített sablon szerint.

Kirakjuk a tégla raklap oldalát a cement-homok habarcson (lásd a fotót).

Javasoljuk, hogy a megoldást ugyanolyan arányban használja, mint az esztrich - ½. A raklap magasságának meg kell felelnie a rácsszintnek, plusz 12-15 cm-nek, hogy megakadályozza a víz szivárgását a padlóra.

A raklap alapjainak feltöltése.

Ugyanabból a keverékből készül, amely cement alapú, ezért javasoljuk, hogy speciális hidegen ható komponenseket, például folyékony üvegeket adjon hozzá.

Először a vízszintes réteget a létra szintjére öntjük, majd levesszük a következő kikészítés vastagságát (csempe és ragasztó alatta). Szárítás után a speciális jelzőfények (gipszkarton állványok) olyan módon vannak felszerelve, hogy egyenletes lejtést hajtsanak végre a folyosó leeresztőnyílása felé, és a zuhanykabin tusoló tálca ferde síkját képezzék, ugyanazzal a cementhabarccsal.

Fontos! Az alap öntése előtt győződjön meg róla, hogy ellenőrizze az átfedés erősségét, mivel a raklap betonpászmájának vastagsága, mint általában, nagyon jelentős, és ennek megfelelően nagyon sokat mér.

Mivel az óvatosság nem felesleges, egy másik vízszigetelési réteget kell készíteni, ezúttal a kabin felépítésével.

Ehhez a raklap alját, belső és külső oldalát kétszer maszkoljuk át, az első réteg szárításának időtartamával (lásd a fotót).

Az ilyen elkülönítést teljesen megbízhatónak és elégségesnek kell tekinteni. A raklap védelme nem teszi lehetővé a víz bejutását a szerkezet belsejébe, és ha valami eltévedt, és a víz egy része szivárogt a padlóra, akkor saját vízszigeteléssel rendelkezik, és nem enged át nedvességet a mennyezetbe.

Fontos! Különösen felelős a létra vízszigetelésére. Kívánatos, hogy az ízület helyét a csővel és a raklap építését szilikon tömítőanyaggal tovább dolgozzák.

Felkészülés a dekorációra.

A víztaszító masztix teljes száradása után a raklap felületét és oldalát különleges nedvességállóságú speciális cement gipszel kell lefedni, például "Founding T-22 BIGVELL". Ügyeljen arra, hogy egy gipszrácsot használjon egy kis cellával - ez extra szilárdságot ad a gipszrétegnek.

Miután a felület megszáradt, kétszer vagy háromszor lerakódott nedvességálló alapozóval, várjon, amíg meg nem szárad, és elkezd díszíteni.a tartalomhoz ↑

Decor opciókat és eszközeit

Használhat ömlesztett akrilát, de speciális felületi előkészítést igényel, és nem túl eredeti (hasonlóan egy tipikus gyári termékhez). Néha töltse be a raklapot és az oldalát műkővel. Egy ilyen eljárás szakmai megközelítést igényel, és nagyon drága, ezért nem nagyon népszerű.

A legegyszerűbb és egyúttal nagyon esztétikus és egyéni dekorációs mód a csempék, mozaik csempe vagy ezek kombinációja.

Mivel a raklap a nedvesség maximális koncentrációjának helye, ezért nem javasoljuk, hogy a cserépedény alapjait válasszák. Még a legmagasabb minőségi burkolólapok is ilyen hosszú ideig nem élnek ilyen körülmények között. Előnyben kell részesíteni a kerámia vagy üveglapokat - nem érzékenyek az emelkedett nedvességre, és szinte teljes egészében vízben lehetnek, anélkül, hogy elveszítenék a tulajdonságokat.

A csempék ragasztása egy raklapra nem különbözik a ragasztástól a padlóig vagy a falakig, és ugyanabban a sorrendben történik - a ragasztót fésűvel, az alapra, majd a cserépre helyezzük, és a ragasztó megszáradása után helyreállítjuk. Talán a telepítés egyetlen jellemzője a nedvesség ellen jobban ellenálló ragasztó- és csapolóvegyületek használata.

ajtók

A legegyszerűbb lehetőség egy védőfüggöny. Gyártásához megvásárolta a rozsdamentes csövet, a szerelőperemeket és magát a függönyt. A karimán lévő cső a falhoz van rögzítve, és egy védőfüggöny van felakasztva rajta.

Egy érdekesebb lehetőség - csúszó üvegajtók. Eszköztáruknál megmunkált (föld) végű szemüveget rendelünk, rudak és görgők készletét vásároljuk meg (mindez a bútorszerelvények üzletében vásárolható meg).

Az egyik sín a mennyezethez van csatlakoztatva, a második a raklap oldalán, ezek között üvegajtók vannak felszerelve görgőkön. Megvédi Önt a sérülésektől abban az esetben, ha véletlenül megtörte az üvegdarabot.

A szögletes raklapok gyártásánál rendszerint szabványos csúszó rendszereket használnak a zuhanykabinok javítási készletei közül. Az ilyen készletek speciális üzletekben vásárolhatók meg. Az ilyen rendszerek felszerelése hasonló a fentiekben ismertetettekhez.

Figyelembe kell venni

A fapadlóra raklap rakodása csak betonlapok alapján lehetséges ilyen padlószerkezettel.

A cementágyazás minimális vastagsága, amelyen a raklapot fel kell szerelni, legalább 5 cm legyen, célszerű a beton megerősítése speciális adalékokkal és 2 - 3 réteg fémhálóval erősíteni.

Valamennyi elektromos csatlakozást előnyösen 12 Volt keresztül kell leengedni a transzformátoron, és a fém részeket földelni kell. Minden elektromos csatlakozás csak az RCD-n keresztül.

Rövid összefoglaló

Amint látja, a zuhanytálca öngyártása nem a legegyszerűbb folyamat, de ennek ellenére lenyűgöző eredményeket érhet el, különösen az egyéni esztétika szempontjából.

Zuhanytálca - saját kezűleg építünk

Lakást vagy magánházat zuhanyozni, nem szükséges drága gyárilag készített kabinet vásárolni. A zuhany alapja olyan raklap, amelyet könnyedén készíthet a saját kezével. És az oldalfalak vagy függönyök a zuhanyzót egy hangulatos kabinba kapcsolják.

Nem jobb, ha magad csinálod? Tanulmányozzuk a raklapkészüléket

Van egy hatalmas választék a zuhanytálcák, hogy a gyártók a különböző anyagokból. Az összes rakodólap rakodólapja ugyanaz. Fel van szerelve vízsugár tartály vízelvezetésére, amelyet a zuhany kényelmes használatára terveztek. A tartály leggyakrabban lábakkal van ellátva, vagy különleges alakja van, amely lehetővé teszi, hogy az alsó részhez egy lefolyót szereljen fel, és a csatorna egy közös kollektorba kerüljön. A konténer formájának és anyagának megválasztása attól függ, hogy milyen helyiségben használják, a raklapot telepítő mester képzettségét, valamint a vevő pénzügyi lehetőségeit.

A legegyszerűbb módja a saját zuhany gyártásának, hogy gyárilag készített tálcát használjon. És ha a raklap alakjának megválasztását a fürdőszoba paraméterei és kialakítása alapján határozták meg, akkor a raklap anyagának megválasztását más szempontok is befolyásolhatják:

 • Az akril raklapok viszonylag nagy szilárdságúak, tartósak és nem korróziónak vannak kitéve. Ez az anyag könnyen bármilyen formát adhat, amit a gyártók használnak. Az anyag azonban dinamikus terhelés esetén könnyen deformálódik, és nagyon könnyű.
Az akril raklapok könnyűek és könnyen deformálódnak.
 • A vas zuhanytálcák nagyobb merevséggel és deformációval szemben ellenállóak, de hajlamosak a korrózióra. Ráadásul a vékony fém tulajdonsága, hogy vibrál, és hangos zajot kelt a vízsugár hatása alatt, amit egyes tulajdonosok nem szeretnek. Ráadásul a fémpaletták formaválasztása sokkal gyengébb.
A vasalótálca könnyen szerelhető, de nagyobb a zaj
 • Az öntöttvas zuhanytálcák falai vastagabbak és ennélfogva sokkal kevésbé vibrálnak, mint a fémek, de még mindig zajokat bocsátanak ki. Az öntöttvas tartós, korrózióálló. Azonban a zománc, amelyet paletta bevonatként használnak, hajlamos a forgácsolásra, ezért a raklap esztétikai megjelenése és funkcionalitása könnyen elvész.
Az öntöttvas raklapok nehézek, tartósak és nem korrozívak.
 • A mesterséges kőből készült raklapok, valamint a kerámiából készült raklapok minden felsorolt ​​anyag előtt alapvető előnyökkel járnak. Tartósak, nem rozsdásodnak meg, a gyártó ezekkel az anyagokkal bármilyen színt és alakot adhat, ami megkönnyíti a választást. Hátrányaik - a magas ár és a mestertől származó speciális készségek iránti igény a kiváló minőségű installációhoz. Ezek az anyagok könnyen megsérülnek, és a telepítés során megoszlanak.
A mesterséges kőpaletták törékenyek és telepítési nehézségeket okozhatnak.

A gyári raklap használata azonban nemcsak előnyökkel jár, hanem hátrány is van. Sok esetben célszerű az otthoni kézművesnek egy kicsit több erőfeszítést eltölteni, és egy házi raklapot felépíteni. Ez indokolt abban az esetben, ha egy lakás vagy ház tulajdonosa hajlandó arra törekedni, hogy a házi készítésű raklap egyik alábbi előnyét használja:

 • Olyan raklap gyártása, amely tökéletesen illeszkedik a szerző designjába a fürdőszobában. A raklap olyan anyagokból készülhet, amelyeket a környezet dekorációjában, a fürdőszoba színsémájában és a formatervezést legjobban illő alakban használnak.
 • Házi készítésű raklap készítése akkor indokolt, ha a fürdőszoba méretei a raklap speciális alakját vagy méreteit igénylik. Ez például régi épületekben történik, ahol a fürdőszoba területe minimális méretű, míg a fürdőszoba kombinálva van.
 • Költségmegtakarítás. Sok esetben a házi raklap gyártási költsége lényegesen alacsonyabb, mint a megvásárolt ár.

Hivatkozás: Lényegében egy házi raklap egy bizonyos geometriai padlózat egy része, felszerelve a vízáramláshoz és a lökhárítók által korlátozott. Bizonyos esetekben a padlózat teljes felületét egy fürdőszobában vagy más helyiségben, amely kifejezetten úgy van kialakítva, hogy a víz a csatornába kerüljön, raklapként használják.

A házi készítésű palettagyártás hátrányai közé tartozik a jelentős személyi munka, a szükséges eszközök és készségek rendelkezésre bocsátása, vagy a bérelt munkavállalók munkaerő-fizetésének hajlandósága. Azonban a nehézségek nem zavarják az otthoni kézműveseket, hogy saját ízlésüknek és szükségleteiknek megfelelően alakítsanak ki belsőséget.

Anyag kiválasztása

Miután úgy döntött, hogy magának készít egy zuhanytálcát, meg kell tennie az optimális anyag kiválasztását:

 • A raklap aljának gyártására szolgáló anyagok kiválasztása nem különbözik egymástól. Ez lehet egy cementhabarcs vagy egy téglaalap. Mint amikor téglaalapot építenek, és betonalapok öntéséhez, használjon cement-homok keveréket. Nem ajánlott más olyan keverékek használata, amelyek javított higroszkópos tulajdonságokkal rendelkezhetnek. A tégla a legjobb a piros, kerámia használatra, magas nedvességállósággal rendelkezik. Egyes kézművesek azonban sikeresen használják a szilikát téglákat, valamint megbízható vízszigetelést.

Fontos: Mindig gondosan fontolja meg a vízszigetelő rendszert. A szigetelőanyagként bitumen vagy folyékony vízszigetelő készítmények, kereskedelmi forgalomban kaphatók, valamint tetőfedő anyagok. Egyes esetekben a tetőfedő anyag helyett műanyag fólia használható.

 • A bázistól eltérően a külső és belső dekoráció választéka gazdagabb. Mint egy raklap gyártásánál, egy cement alapozásánál, valamint cementkötegek, kerámia burkolólapok, mozaikok és természetes és mesterséges burkolat felhasználásával. A legköltséghatékonyabb változatban a raklapot egyszerűen vakoljuk és bevonjuk több rétegben nedvességálló festékkel.

Ha bármilyen dekoratív bevonatot használ, használjon nedvességálló csempe ragasztót és habarcsot.

A paletta anyagának megválasztására vonatkozó végső döntés bizonyos építőanyagok és szerszámok rendelkezésre állása, az alapanyagok, a vízszigetelő és befejező anyagok költsége és minősége, valamint az otthoni kézművesek készsége alapján történik.

Hol építünk? Válasszon ki egy helyet és határozza meg a paramétereket

Miután meghozta a döntést a zuhanytálca önálló kialakításáról, először meg kell határozni a jövő zuhanyzójának elhelyezkedését és a főbb paramétereket. Számos tényező befolyásolhatja a döntést:

 • Először meg kell határoznia azt a helyiséget, amelyben a zuhanyzó található. A zuhanykabin egy fürdőszobában, egy magánház fürdőjében lehet; egyes esetekben a termelési helyiségekbe - műhelybe, garázsba kerül. A raklap gyártási helyének meghatározásakor minden esetben figyelembe kell venni az alapítvány jelenlétét és megjelenését, a padló jellemzőit, ha a zuhany a lakóházban vagy a magánház felső szintjén található. Tehát a felső szinteken a lakásokban és a magánházakban lévő raklapokat könnyű esztrich és alacsony oldalak használatával kell elvégezni a tömeg minimalizálása érdekében. Ugyanakkor, figyelembe véve a betonpadlók higroszkóposságát, megbízható vízszigetelést kell használni.
 • A szoba belsejében lévő zuhanytálca helye elsősorban a kommunikáció helyétől függ, vagyis annak a lehetőségét, hogy vizet hozunk a zuhanyozóba és a lefolyó vizet a csatornába. A legegyszerűbb és költséghatékony megoldás egy meglévő keverő helyén van. Ugyanezen a helyen valószínűleg van egy szennyvízcső is.
 • A raklap alakja és mérete nagymértékben függ a mester fantáziájától. Azonban figyelembe kell vennie a helyiség paramétereit, az egyszerű használatát és a biztonsági követelményeket. Tehát ne építs fel olyan raklapot, amely zavarja a szabad folyosót a teremben, éles sarkokkal és kiálló részekkel, különösen a bejárati oldalon. A leggyakrabban használt formák négyzet alakúak, téglalap alakúak vagy egy kör szektora. Érdemes megfontolni a burkolóanyag paramétereit. Tehát, ha a burkolólapokat használja, ajánlatos a raklap méreteinek méretezését egy csempe méretéhez képest - ez jelentősen csökkenti a vágási munka költségeit. Az oldalak magassága is eltérő lehet. Természetesen, ha akarod, akkor a serpenyőt egy sitz fürdőbe, sőt mini-medencébe is be lehet kapcsolni. Ez azonban már egy teljesen más kialakítású, más erősségű és tömegű paraméterekkel rendelkezik, és amely a tartószerkezetek összeomlásához vezethet. A valóságban a mesterek az oldal optimális magasságát tekintik 10-15 cm-re a raklap padlójától. Fontos a mester tapasztalata és a rakodó anyagának képessége. Például egy formanyomtatvány kiválasztásakor figyelembe kell venni az ilyen kialakítású tégla alapozásának megteremtésének lehetőségét, vagy a zsaluzat építését a cementcement keveréséhez. A komplex alakú struktúrák ezenkívül további nehézségeket okoznak a szembenézés során.

Meghatározzuk az anyagok és eszközök listáját

Miután döntött a jövő zuhanytálca formájáról és helyéről, valamint eldönti, hogy mit fog építeni, folytasd a következő lépést - készítsd el a szükséges eszközöket és anyagokat, valamint azok beszerzését.

A következő szerszámokat és anyagokat kell használni egy raklapra, cementköpeny alapra és csempézett bélésre:

 • Vízszigetelő anyagok - bitumen vagy speciális masztix, tetőfedő anyag vagy vízálló film.
 • Cement és homok az oldat elkészítéséhez.
 • Csemperagasztó és fugázó ízületekhez.
 • Építőipari alabástrom.
 • 15-20 mm vastag lemez a zsalu gyártásához.
 • Kerámia burkolólapokkal szemben.
 • Gangway és műanyag csatorna csövek.
 • Fa csövek csatornaépítéshez.
 • Világítótornyok.
 • Henger vagy kefe.
 • Kalapács és körmök.
 • Építési szint, mérőszalag és jelölő.
 • Trowel, spatulas egyszerű és behúzott.
 • Elektromos vagy mechanikus szerszám csempék vágásához (cserépvágó, bolgár).

Segítség: Nagyon felelősségteljesen kell megközelíteni a csempék kiválasztását a zuhanytálcával szemben. Ez lehet bármilyen méretű csempe vagy agyag csempe, amely paraméterei a magas páratartalmú helyiségekben használhatók. A kiválasztott bevonatnak meg kell felelnie a biztonsági követelményeknek is, vagyis a raklap alján levő csempe nem lehet csúszós. A magas páratartalmú helyiségek esetében számos értékelési kritérium van. Először is, attól függően, hogy mennyi a profil a csempe felületéhez viszonyítva ("V" jelzéssel), az indikátor lehet 4 cm3 / cm2. legfeljebb 10 köbm cm / négyzetméter dm. Minél magasabb a pontszám, annál jobb. Másodszor, öt fokozatot a csúszásellenállás határozza meg a felület dőlésszögének függvényében ("R" jelzéssel). Harmadszor, az a csoport, amely egyesíti a besorolást az olyan helyiségek típusai szerint, ahol az emberek mezítláb járnak - "A", "B", "C" jelzéssel. A "C" csoport garantálja a legnagyobb stabilitást, egy olyan csempe, amely 24 fokig dönthető, de ilyen paraméterek gyakran nem szükségesek.

A szerkezet egy tégla alapítvány listáját a szükséges eszközök és anyagok majdnem ugyanaz. A zsalu, a kalapács és a körmöket ki kell zárni. Ebben az esetben a burkolóanyagok listája megnövelhető a mozaik, a kőburkolat vagy az egyszerűen vízálló festék beillesztésével, amint azt fent említettük.

Előkészítő munka

Az előkészítő munka szakaszában az első feladat a legalább a legegyszerűbb rajz összeállítása a jövőbeli raklap méreteinek feltüntetésével a további munka megkönnyítése érdekében. Ezután meg kell tisztítani a jövőbeli cselekvések helyét az összes kommunikáció teljesítményének tesztelésével. Szükség esetén távolítsa el a régi törékeny padlót (csempe, vakolat). Szükség esetén egy további szájat kell bevinni a fő csatornarendszerbe, hogy lehetővé tegye a lefolyó csatlakozását.

Ha a mező felülete egyenetlen, repedések, morzsák, akkor érdemes vékony nyakkendőt kötni cementhabarcs segítségével.

Ezt követően a padló és a szomszédos falak kezelését a futó raklap oldalának magasságával kell elvégezni, bitumen vagy vízszigetelő masztix segítségével 2-3 rétegben. A vízszigetelés nagyobb megbízhatósága érdekében műanyag fóliát vagy tetőfedő anyagot használhat.

Miután a vízszigetelés megszáradt, elkészítheti az előkészítő munkafázist, és közvetlenül a raklap felépítéséhez vezethet.

Kerámia csempe zuhanytálcát építünk

A legtöbb esetben a zuhanytálca padlószintje a teljes helyiség padlószintje fölé emelkedik, hogy lehetővé tegye a vízelvezető berendezések felszerelését. Például a lakásokban a szennyvízelvezető csöveket általában padlószintre kell helyezni. Ugyanezt a módszert használják a legtöbb magánházban. Ezért a kívánt lejtés biztosítása érdekében a serpenyőben lévő lefolyó lyukat a padlószint felett kell elhelyezni.

A raklap felépítéséhez az alábbi műveletek sorát kell betartani:

 • Először is a létra (leeresztő kupak) és a központi csatorna összekötő csatorna felállítása készül. A kényelem érdekében a csövek különböző magasságú és rögzített fadarabokra vannak felhalmozva. A cső lejtése 4-7 fok, de nem kevesebb, mint 3 fok. A szakértők tanácsot adnak a műanyag létrák és csatornacsövek használatáról, hiszen könnyen és megbízhatóan felszerelhetők, és nem korróziónak vannak kitéve. De a csatornahálót meg kell vásárolni fém, amelyik szabadon tarthatja a súlyát.
A folyosót az öntés megkezdése előtt szerelik fel
 • Ezt követően a padlóburkolat felszerelését elvégezzük, és a vájat cementhabarcsot tölt. Az oldatot arányosan készítik 1 rész cementmennyiségnek 3 rész homokká. Az oldat sűrűségének elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy a zsalu belsejében lévő teljes tér kitölthető legyen. A réteg vastagságát a durva öntés során úgy kell elvégezni, hogy a rámpa szája némileg megemelkedik az alapszint fölött, figyelembe véve, hogy a befejező töltet és a csempe befejeződése folytatódik. Ennek eredményeképpen a létrának a padlóval azonos szinten kell lennie. Egyes mesterek kis helyet ajánlanak a csatorna nyílásának szájánál az alabástrom építésével. Ez azért van így, hogy szükség esetén könnyű hozzáférést biztosítson a vízvezeték szerelvényekhez. Az alabástrom, a cementhez képest, könnyen eltávolítható, ha szükséges. E művelet után a zsaluzat alapját egy napra kell hagyni.
Az alap öntése során kerülni kell az üregek kialakulását.
 • A következő lépés a raklap peremének zsalujának felhelyezése és betöltése cementhabarcsokkal. Az esztrich szárítása után számos szakértő tanácsolja, hogy a jövőbeni rakodót bitumennel vagy nedvességszigetelő maszkokkal kezeljék.
A végső befejezése a töltés teljes száradása után történik.
 • Ezután a raklapcsatoló a lefolyó irányában egy padló lejtővel van kialakítva. Ehhez az oldalakon jeladó jelzőfények segítségével telepítik a jelzőfényeket, és a kívánt meredekség megoldással oldható meg simítóval és spatulákkal. Nem lehet jelentős, hogy kényelmesen álljon a padlón. A kikészítést a raklap oldalainak oldala és kifelé is megoldja.
A raklap belső felületét a lefolyó irányába lejtő lejtéssel vágják le
 • A következő szakasz - valójában, szemben a raklap csempe. El kell kezdeni a kifolyó szájából, hogy a csempéket a serpenyő falaihoz lehessen vágni. A cserépragasztót fogazott simítóval kell bevinni. A csempék közötti rés méretei a szerelőkeresztek segítségével fenntarthatók. Minimális kötési szélességet kell tartani. Miután a ragasztó megszáradt, a fugázás megtörtént. Ebben a szakaszban a raklap felépítésének munkája befejezettnek tekinthető.
A keretes tálca megfelel a teljes belső kialakításnak

Hivatkozás: Néhány házi készítő foglalkozik még egy lépéssel a művek listáján, ami hozzájárul a zuhanykabin kényelmének növeléséhez. Ez a kábel padlófűtés telepítése. A kábelt lefektetik a vázlat betöltése a padlóra.

Saját kezünkkel összegyűjtjük a tégla tálcát

A raklap felépítése téglák használatával számos különbség van a telepítés módjában és a munkafolyamatokban:

 • A létra és a szennyvízelvezető rendszer felszerelése ugyanúgy történik, mint az előző esetben. A második szakaszban kialakul a raklap emelt szintje, de ez nem a habarcsot a zsaluzatba öntve, hanem tégla segítségével történik. Ebben az esetben a téglákat egy rétegben egy rétegben kell elhelyezni a padlóra, minimális réssel. A falazatot az oldaton végezzük, ugyanolyan arányban hígítjuk, mint a töltetre, de nem olyan folyékony. Minden rést fel kell tölteni oldattal. Az oldat megszáradása után vízszigetelő anyaggal polietilén fóliával vagy tetőfedő anyaggal kezeljük.
Bálázó tégla rakodása
 • A következő lépés a raklap oldalainak elhelyezése. A megoldást egy sorban helyezik el, tégla, hosszú élre helyezve.
A lökhárítót az alaphoz való szárítás után lefektetik
 • Miután a habarcs megszáradt, két vagy három nap elteltével, egy befejező esztrich segítségével lejtőn történik a lefolyó irányába. Ugyanúgy történik, mint az előző esetben. A befejező felületeket gipsszel is előállítják.
 • Amikor az oldat teljesen száraz, a téglaszalagot mozaikos, kerámia csempe, porcelán kőműves, mesterséges vagy természetes kővel vagy egyszerű színezéssel díszítik.
A mozaik tégla tálca segítségével vonzó megjelenést kap

Video №1 a létra telepítésével és a raklap alja öntésével:

Video №2 a raklap monolitikus töltésével:

Amint az a cikkből is kitűnik, a mester, aki az építési munkálatok minimális készségeit is kielégíti, eléggé alkalmas arra, hogy ízlésének és szükségleteinek megfelelően egy zuhanytálcát építsen, és ugyanakkor megőrizze a gyári termék megvásárlását.

Tedd magadnak egy zuhanytálcát

Tusoló kabinok népszerűek a vidéki házakban és városi lakásokban, magánházakban. Azonban a megvásárolt zuhanycsarnok messze nem mindenki élvezi: túl gyenge és instabil, különösen, ha a modell költségvetés. A kézzel készített kabin sok erőfeszítést és időt igényel, de sokkal megbízhatóbb. Fontolja meg, hogyan készítse el maga a zuhanytálca.

Anyagok a munka számára

Ha a megtakarítás önkonstrukcióját szeretné elvégezni, alaposan gondolja át, mielőtt elkészítené a zuhanytálcáját a saját kezével. Alig lehet pénzt megtakarítani, mert szüksége lesz:

 • Vízszigetelés - és valószínűleg a medence.
 • Habarcs hozzáadásával lágyítók, hogy fokozza a vízszigetelő hatás.
 • Dekorációs csempe vagy mozaik.

Fontos! Nem rossz ötlet - fűtött padlóval, hogy kényelmesen mezítláb legyen a betonpadlón télen. Röviden, az esemény elég drága, még akkor is, ha nem bérelnek mestereket.

Hogyan kell lecsapolni?

A hasonlóság ellenére számos lehetőség létezik a lélek elrendezésére. Tekintsük őket részletesebben.

Raklap típusok

A legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás egy kész paletta megvásárlása és a habblokkok vagy téglák alapozására való felszerelése. Vannak akril és fém (zománcozott) termékek:

 • Az akril nem csúszik, és kis tömege van. Ezenkívül ez az anyag kellemes tapintású. Viszont hátrányuk van. Idővel sárgás színt kapnak.
 • Zománcozott - nem működik rosszul, de csúszik. Gumitálcát kell használnia.

Fontos! Ha ezek a lehetőségek nem megfelelőek, a tálca betonból vagy téglából készül, majd bélés mozaik vagy cserép.

Hogyan készítsünk egy zuhanytálcát a csempe és a tégla, további részletesen megvizsgálja. Ez az opció megbízható, de időigényes. Szükség van alaposan átgondolt elszigetelésre.

Fontos! Ha a zuhanyozót egy lakóházban szereli fel, akkor a vízszigeteléssel kapcsolatos hibás számlák tele vannak a szomszédoktól alulról érkező követelésekkel. Ha magántulajdonná válik, magának kell szenvednie a saját gondatlanságától.

Van egy másik lehetőség. Kompromisszumnak nevezhető. Forraljuk fel a tálat a fürdőszobába saját kezű fémekkel, dolgozzuk fel a korróziógátló kompozíciót, és telepítsük a hab beton vagy tégla dobogóra.

méretek

Ami a raklap méreteit illeti, akkor lehetnek ilyen lehetőségek:

 • 800x800 mm nem elég. Még egy karcsú ember sem érezheti jól magát.
 • 900x900 mm - kicsit jobb, de szűk.
 • 1000x1000 mm elég tágas és kényelmes.

Szilva elrendezés

Két lehetőség van: egy létra és egy szifon:

 • A folyosó drágább, de a magassága kisebb, megbízhatóbb. A biztonsági tartalék hosszú ideig elég.
 • A szifon kevesebb költséggel jár, de nem olyan tartós. A túlfestés miatt ez nem jó ötlet, mert amikor kicseréljük, akkor készen kell állnia egy perforátorral. Ezért kezdettől fogva készítsen egy ellenőrző lyukat kis ajtóval vagy nyílással.

Fontos! Annak érdekében, hogy szükség esetén a szennyvízcsatorna tisztítható legyen kábellel, nem kívánatos, hogy a szivárgási szög több mint 30 fokos legyen (a maximálisan megengedett 45 érték).

Az elvezető csövet 4-5 cm magasságkülönbséggel kell elhelyezni egy méter hosszúságban. Körülbelül ugyanaz a lejtés a leeresztés felé, a padló is elvégezhető.

Hogyan készítsünk edényt téglák és csempezuhanyok alatt?

Az első követelmény egy téglából készült zuhanytálca számára egy jól kiegyenlített padló. Ha még mindig esik csepp, előzetesen egy nyers nyakkendővel. Helyezze el a leeresztő készüléket, csatlakoztassa a csatornába. A következő eljárás a következő:

 • Vízszigetelő alapozások. A legegyszerűbb megoldás a bitumen, de a szag nem kellemes. Szintén alkalmas folyékony üveg, cement hidrofób impregnálás, medence vízszigetelés. A szakértők szerint a legjobb megoldás az úszómedencék vízszigetelése. A kompozíció előre kiszámítható a jelentős víznyomás miatt, ezért megbízható. A beton alapú impregnálás e tekintetben valamivel rosszabb.

Fontos! Vízszigetelést alkalmazzon 2-3 rétegben, hogy ne legyenek hiányosak.

 • A vízszigetelő szalag mérete a fal és a vízszigetelés közötti határ. A padló és a falak legkisebb magassága 100 mm.

Fontos! A szalag megakadályozása érdekében a legveszélyeztetettebb helyeket a vízszivárgás szempontjából védi.

 • Tégla réteg elhelyezése. Tégla kell használni kerámia corpulent. A szilikát tégla gyorsan összeomlik a nedvességből.
 • A beton esztrich beaconjainak feltöltése. Ez a szakasz már biztosítja a lejtés elrendezését az ürítés felé. Az esztrich szintje azonban még mindig kissé alacsonyabb, mint a lefolyó, mivel a csempézés még mindig tilos.

Fontos! Adjuk hozzá a hidrofób hatás fokozására szolgáló esztrich-vegyületekhez. A legjobb megoldások a folyékony üveg és a PVA építő ragasztó.

 • Miután a beton megmerevedik, fedje le újra vízszigetelő réteggel. Most kívánatos egy hidrofób réteget alkalmazni a cementalapon, mivel sokkal könnyebb lesz a csempe elhelyezése.
 • Fektetés.
 • A fugahézagok hidrofób összetétele.

Ha meleg padlót tervez, akkor még 2 réteg lesz:

 1. Miután a téglát helyezték, az alapot egy habarcsréteggel emeljük fel, és fektessünk rá fűtőkábeleket (rácsra vagy anélkül).
 2. Felülről töltsön be egy speciális szerkezetet a felmelegített padlóra.
 3. Miután a habarcs be van állítva, a csempe lefektethető.

Fontos! Az oldat réteg vastagsága a kábelek felett legyen legalább 30 mm. Ügyeljen arra, hogy a mosogató felé irányuljon.

Hogyan készítsünk monolit betonpoharat?

Ha konkrét zuhanytálcát kíván önállóan kialakítani, szerelje össze a zsalut. Anyagok zsalu gyártásához - 2,5 cm vastag vastag lemez, vagy farostlemez vagy OSB vastagság (1,6 cm vastagság).

Fontos! Előfeltétele a beton padló szigetelése. A "meleg padló" felszerelése vagy sem - ez a te dolgod, de melegíteni kell. Egy vidéki ház fürdőszobájában egy padlóra fektetett fa rács segíthet, de egy városi lakásért ez alig elfogadható.

Az algoritmus a következőképpen működik:

 1. Kenet alap vízszigetelés. Alkalmazzon hidrofób szalagot a kerület mentén.
 2. Fektessen egy zsalugáter szalagot a kerület mentén, vagy feküdjön egy szigetelési réteg a falak mentén.
 3. 50 mm vastagságú polisztirol hab (sűrűsége 35 kg / köbméter). A ragasztók ragasztják a megerősített szalagot.
 4. Fektesse a fémrácsot.
 5. Középpontban a világítótornyok, állomány.
 6. Fektesse le az esztrichet 2 rétegben. A vastagság fele - minimális vízmennyiséggel, a második fele normális konzisztenciával.
 7. A beállítás után húzza meg újra a felületet vízszigeteléssel.
 8. Csak akkor lehet a padlólapot elhelyezni.
a tartalomhoz ↑

Mi az ajtó?

Nagyszerű lehetőség az edzett üveg. Nagyon tartós, és ha törött, akkor nagy, nem éles töredékek. Az edzett üveg hátránya a magas költségek.

Szeretne pénzt megtakarítani? Hozd a rendes vastag üveg ajtaját, mindkét oldalon műanyag fóliával beillesztve. A hatás ugyanolyan, mint az edzett üveg esetében: ha töröttek, a töredékek a filmen maradnak, és nem repülnek el.

Fontos! A film ragasztása előtt az üvegt előzetesen meg kell mosni, majd zsírtalanítani kell. Ragaszkodj a filmhez a nedves üvegen: sokkal könnyebb vele dolgozni.

Jó ajtók kinyomódnak a lapból (nem cellás!) Polikarbonát. Vásárolhat készterméket is: üveg vagy műanyag "harmonika".

Videó felvétel

Ebben a cikkben részletesen áttekintettük az anyagokat és a munkafolyamatunkat, hogy saját kezűleg készítsünk egy zuhanytálcát. Most el kell döntenie, hogy csinál-e, vagy sem.