Legfontosabb > Fürdő

Szauna az apartmanban - az álomtól a valóságig

Ma szinte bármilyen lakásban szaunát hozhat létre. Építhető, és készre kész panelekből állítható össze. Egy kis lakásban a szakértők tanácsot adnak egy szauna építésére egy egyedi projekt alapján, mert így sok pénzt és szabad helyet takaríthat meg.

Szauna az apartmanban

És ha a fürdőszoba területe elég nagy ahhoz, hogy egy kész szaunát vásároljon, majd összeszerelje az egyes panelekről a helyszínen.

A kész szaunák teljesen különböző méretűek, befejeződnek, színek és formák. Ezek kiszámíthatók mind egy személy, mind az egész család esetében. Azonban a szaunák minden típusának van egy olyan jellemzője, amely közös számukra - ez egy ablak jelenléte. Ezt a biztonsági előírások szabják meg. A szauna üveghez kétféle ajtó van, kis fából készült betéttel vagy teljesen átlátszó üvegajtókkal. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy az ajtó kiválasztásakor ügyelni kell arra, hogy speciális hőálló üveg segítségével készítsék el őket, melyeket a magas hőmérséklet nem befolyásol.

A fürdő belsejében különféle világítási és zenei effektek, valamint speciális aromaterápiás és masszázs eszközök is felszerelhetők.

Az otthoni szaunák készítéséhez szükséges anyagok nagyon változatosak. Lehet éger, nyár, borovi, luc, cédrus és sok más fafajból. Nagyon gyakran láthatók az otthoni szaunák, amelyek többféle fából készülnek, egymással kombinálva.

A design és a stílus tekintetében nagyszerű lehetőségeket biztosítanak azok számára, akik szaunát szeretnek rendelni. Ebben az értelemben a legérdekesebb az úgynevezett VIP szaunák. A gyártás során használt kombinált fa, nagyon értékes és ritka. Az ilyen szauna kialakítása ugyanolyan szokatlan és eredeti lehet. Ütköző világítású ülések, kényelmes karfákkal ellátott polcok, eredeti boltíves ablakok - mindez a fürdő részévé válhat, amelyet kifejezetten az Ön számára készítettek.

Ha kész szaunafülkét vásárol, sok európai gyártó garantálja a telepítési előnyök széles választékát. Először is nagyon fontos, hogy az ilyen szaunákban a tűzhely és a szellőzőrács helyisége előre meghatározott legyen, kiváló hő- és nedvességszigetelést biztosítanak, a maximális fűtési teljesítmény jelzi.

A szauna felszerelése a lakásban

A szauna felszereléséhez szükséges, hogy a távolság és a mennyezet közötti távolság legalább 5 cm legyen. Annak érdekében, hogy a szaunát minél hatékonyabban szellőzzék, legalább két speciális szellőztetőt kell használni.

A városi lakásokban a kabin közvetlenül a fürdőszobába helyezhető, még egy kőpadlón is. Az ilyen fülke mérete körülbelül egy méter lehet méterenként. Azonban mindig szem előtt kell tartanod, hogy a szaunának mindig van egy különálló mennyezet. Az ilyen szaunák villamosenergia-fogyasztását ugyanúgy használják, mint egy hagyományos mosógépet.

A szauna összeszerelésének egyik fő és fontos kérdése az átépítés kérdése. Leggyakrabban egy ilyen eljárás teljesen feltétlenül szükséges, azonban vannak olyan esetek, amikor szaunát kell létrehozni a fürdő belső kialakításának megváltoztatásához. Az összes kérdés rendezése és a törvény keretei között történő fellépés érdekében fel kell venni a kapcsolatot az illetékes önkormányzatokkal, akik a lakás belsejének átalakításával foglalkoznak.

Szauna az apartmanban - fénykép

Annak ellenére, hogy egy lakásban szauna nagyszámú, nagyon különböző tervezési megoldással és találattal rendelkezik, még mindig vannak jelentős korlátozások. A szaunát kívülről lehet festeni, ugyanez érvényes a fa lakk bevonására. Belülről a fa természetes formában marad, így mindig kellemes szagot és fát érezhet. A szaunát is mindig szellőztetni kell a fürdőzési eljárások között, különben a fa gyorsan rothadó folyamatokon megy keresztül.

Hogyan építsünk szaunát a saját kezünkkel a lakásban - hol kezdjük

Sokan azt mondják, hogy lehetetlen megszervezni a szaunát a lakásban. A finn szauna hazájában azonban a lakosság nagy része otthon használja. Ez azért lehetséges, mert a mini szauna nem igényel sok helyet, és egyszerűen épül.

Ezt függetlenül lehet elvégezni, a legfontosabb, hogy ismerjük a technológiát és követjük az egyszerű szabályokat. Sokkal könnyebb az alacsonyabb páratartalom miatt, mint egy orosz fürdőkádban, így nehéz lesz a vízszigetelés és a szellőzés. Kitaláljuk, hogyan készítsünk szaunát a lakásban a saját kezünkkel.

Helyiségek és projektek kiválasztása

Először ki kell választania egy helyet, és össze kell készíteni egy szaunatervet a lakásban. Kombinálhat egy fürdőszobát és egy kis folyosót, amely a konyhába vezet. A kapott helyiségben már elgondolkodhatsz arról, hogy hogyan készítsd el a saját kezedben a szaunát a fürdőszobában. A helytakarékos telepítéséhez zuhanyozni kell. A szaunát a kamrában vagy az erkélyen is elhelyezheti infravörös melegítők használata esetén.

A szauna méretének kiszámításánál az emberek számától függően emlékezni kell arra, hogy legalább 2 m 3 hely szükséges egy személy számára. A mennyezetmagasságnak legalább 2 m-nek kell lennie.

Abban az esetben, ha egy mini szaunát hoznak létre a lakásban a saját kezével, ahelyett, hogy elkészítené a készenlétet, akkor hagyhatja el a padlót - a csempe fog tenni. Legalább 1,8 m 2 m-es helyiség szükséges ahhoz, hogy a tűzhely elhelyezhető legyen.

Hivatalosan építeni saunák a lakások nem tilos, de csak az újonnan épült házakban. A pincékben és a nappaliban tilos gőzkamrákat elhelyezni, ez a tűzbiztonság miatt következik be. Ha a lakást szaunákra fejlesztették ki, azt jogszerűen ki kell adni.

Vázszerkezet

Az otthoni szauna építéséhez a lakásban a saját kezűleg a panelek használata javasolt. Csatlakozásuk ragasztó nélkül történik a horony-tüskés rendszer segítségével, így könnyű összeszerelni és szükség esetén szétszedni a szaunát.

A szauna helyiségét mérik. Ezután a keret a szokásos fából készült. Elegendő magassága 2 m. A keretet a golyóstoll fedezi, és a folgirovanny fűtőelem a kültéri párton belül marad. A keretes rudakat először szorosan a falhoz kell nyomni, és öt szinten kell pántolni.

Ebből a célból vízszintes vonalak formájában a jelölést a fólián végezzük. Az első három vonal a padlóról 3 cm, 60 cm, 1 m távolságban húzódik, a másik pedig a mennyezettől 5 cm-re, pontosan a középső és a harmadik között húzódik. Az eredménynek 5 vízszintes vonalnak kell lennie.

A szigetelés és pontosan a vonal mentén a lyukak egymástól 50-70 cm távolságra vannak, amelyekbe fából készült dugókat vagy műanyag tüskéket helyeznek be. A fúrt lyukakon keresztül csatlakoztatott szauna keret.

A következő lépés a pajzs előkészítése. Óvatosan csiszolópapírral kell csiszolni. Ezután a keret három oldalára van felszerelve. A pajzsok között egy gumi csík van elhelyezve, és bútordarabokkal vannak összekötve, amelyeket ezután zászlókkal zárnak.

Most telepítheti az arcvédőt, amely ajtónyílásra nyílik. Akkor rögzítse a mennyezetet. Ezt követően egy kábelt helyeznek el, hogy megvilágítsa a szaunát. Az árnyékolás és az árnyékolás peremén lévő falak közötti csomópontot egy burkolat zárja le

A szigetelésnél jobb ásványgyapotot választani. A fóliát rögzíteni kell, a sávok éleinek egymásba helyezésével, az ízületeket alumíniummal ragasztva kell ragasztani. A mennyezeten lévő szigetelés több rétegben helyezkedik el.

A bélést vízszintesen kell elhelyezni. Ez a technika vizuálisan bővíti a lakás gőzkamráját. Egy másik fontos szempont: a szauna mennyezetének csak a sajátja lehet.

A fa kiválasztása a szaunához

A legjobb a szaunák gyártásához a lakásban alkalmas hárs, nyár és abashi. Csak egyféle fát használhatsz, nem keveredheted őket. A jövő szauna tulajdonosai önállóan döntenek arról, hogy melyik fát válasszák, és annak jellemzőit is figyelembe kell venni.

A szaunához a következő fafajok alkalmasak:

 • Skandináv fenyő. Rózsaszín árnyalatú, szinte nem csomó, érdekes mintája az éves gyűrűnek. Egy idő után az ilyen fa sötétedik, és az öregedés jelei jelennek meg rajta.
 • Az éger elégséges sűrűsége, világos rózsaszínes-barna árnyalata és gyönyörű gyűrűs mintázata van. Használható a szauna külsejére (lásd még: "Hogyan kell megfelelően befejezni a szaunát lépésről lépésre").
 • A Hemlock fa, melynek nincs gyantája és csomói, színe rózsaszín barna, a minta párhuzamos vonalak formájában van.
 • A skandináv lucfenyő a tűlevelűek közül a leginkább elérhető. Nagyszámú csomó van, a szín világossárga.
 • A hársfa fa és csomó nélküli fa.
 • Aspen - nem bocsát ki kátrányt, és nem rothad. Világos bézs színű.
 • Abashi egy afrikai tölgyfa. A fa sűrű, sima szerkezetű és alacsony hővezető képességű, világosbarna színű, sötét pontokkal. Lásd még: "Hogyan építsünk szaunát a saját kezünkkel? Útmutató az építéshez".

Sütő kiválasztása

A lakásban lévő fa- vagy szénkályha nincs használatban, ez tűzvédelmi intézkedéseknek köszönhető. Villanymotort helyezhetsz el, mivel ebben az esetben kicsit egyszerűbb lesz fürdeni a lakásban: nincs szükség kéményre, és nincs szükség az üzemanyag feltöltésére. Ráadásul a szoba gyorsan felmelegszik.

A kályhát nem csak a ház fűtéséhez kell megvásárolni, hanem a fürdőhöz, azaz a magas páratartalmú szobákhoz. Az ilyen kemencékben lévő spirálnak speciális bevonattal kell rendelkeznie. A villamos kemence teljesítménye elegendő lehet 6x2 gőzkamrával történő fűtéshez, a feszültség elég lesz 220 V-ot. A kemencéhez szükség van a sínek vázára, ezért ki kell küszöbölni az égési lehetőségeket.

A lakásban saját kezű infravörös szaunát is szervezhet. Ebben az esetben a fűtők nem melegítik a levegőt, és a sugárzás közvetlenül a személyre hat. A helyes telepítés az utasításokban található. Fontos, hogy a szaunák falán légrés keletkezzen a szellőzés érdekében.

Szauna létesítmények

Minden olyan boltban, amely anyagokat és tárgyakat ad el a szaunának, mindent megvásárolhat, amire szüksége van, például nyugágyak vagy kezelőpanelek. Itt egy teljesen összeállított szauna található a lakásban. Ebben az esetben felmerül a probléma, hogy hogyan lehet a kész szerkezetet a rendelkezésre álló helyre telepíteni. A lakásban szaunát csinálhatod magadnak.

A gőzfürdőbe helyezett kábelt át kell vezetni egy termosztatikus tömlőn keresztül, amely védi a vezetékeket a magas hőmérsékletektől. A tápkábelt külön kell tartani a pajzstól. Más elektromos készülékeket itt nem szabad csatlakoztatni. A villamosenergia-fogyasztás ugyanolyan lesz, mint a mosógép üzemeltetése során.

Nagyon fontos szempont az, hogy minden kapcsolót a gőzkabinon kívül kell elhelyezni. A biztonság érdekében a fentiek mellett a lámpákat nedvességgel és hőálló üveggel kell felszerelni. Bármelyik boltban megveheti őket.

Ajtó felszerelése

Az infravörös szaunában javasoljuk a modern design üvegajtót. És a gőzkamrában a lakásban a saját kezével tűzhellyel fűtött fa ajtó van szükség. Belül kell fóliával szigetelni. Az ajtó éleinek három lépcsősnek kell lenniük, és lehetővé kell tenni, hogy szorosan benyomódjanak az ajtónyílásba. Az üvegajtóhoz egy szilikon tömítést használnak, amely nem látható.

következtetés

Lehetőség van szaunát készíteni a saját lakásában, és ha követni fogja a megadott ajánlásokat, akkor nem lesz probléma a használatával. Az összes pénz- és munkaerőköltséget visszafizetni fogják, pihentető és előnyös gőzfürdővel, anélkül, hogy elhagynák otthonát.

Szauna otthon a fürdőszobában: szakmai tanácsadás

A szauna - erőteljes hővel, a test erőteljes működéséhez, a tűlevelű tűlevelű vagy nyírfűszerhez, csodálatos gyógyító hatáshoz - szinte mindenki szereti.

A pihenés, amely a látogatása után következik be, jó pihenésre hasonlítható. Sajnos a metropoliszban nagyon kevés lehetőség nyílik fürdőkádra vagy szaunára látogatni - a szabadidő hiánya és a legközelebbi közintézmény közötti távolságok megakadályozzák.

Próbáljuk kitalálni, hogy lehetséges-e az otthoni szauna a fürdőszobában, milyen jogi dokumentumok szükségesek, és hogy házi készítésű gőzfürdőt készítsenek-e saját kezével.

Az otthoni szauna előnyei

Ez lesz a városi lakosztály kérdése, mert az ország lakóhelyén minden egy kicsit egyszerűbb. A nyári házban általában fürdőkádat építenek - egy családi házat több rekeszben, amelyek közül az egyiket szauna vagy gőzfürdő foglalja el.

A városi lakások ritkán jelentik a saját földjét (ha nem a magánszektorban lakókocsi tulajdonosa), ezért az egyetlen hely, ahol szaunát vagy gőzfürdőt lehet elhelyezni, a saját lakása

Tipikusan tipikus szállást kínál zuhanyzóval vagy káddal felszerelt fürdőszobával. Általában ez elég ahhoz, hogy nyomon követhesse a saját higiéniáját: azok, akik valamilyen vízben áztatják magukat, választanak fürdőt, és azok, akik folyamatosan sietnek, zuhanyozni fognak.

Úgy tűnik, hogy minden megfelel, miért van szüksége szaunára? Miért van gyakorlatilag minden második finn lakásban külön helyiség, ahol a hőmérséklet elérheti a 100º-ot?

Valójában a szauna olyan hely, ahol a rendet és a testet, a gondolatokat és az érzelmeket rendezheti. A gőzfürdő látogatását követő relaxáció professzionális masszázzsal összehasonlítható: az összes izom és a szerv pihen.

Tudományosan bebizonyosodott, hogy a párok rendszeresen stabilabb immunitást, pozitív hozzáállást, kitűnő fizikai alakot és sokkal kisebb valószínűséggel betegednek meg. Még a fenti is elég ahhoz, hogy megértsük, miért nem sok ember képes elképzelni az életet a "meleg" pihenés nélkül.

A szauna látogatása kiváló alkalom arra, hogy ismerkedjen meg egy olyan baráttal vagy hozzátartozóval, akit hosszú ideig nem láttak, vagy éppen ellenkezőleg, egy remek hely, ahol egyedül maradhat.

A helyszín kiválasztása: fürdő, konyha vagy erkély?

Ha magánházban élsz, nem szabad ilyen szigorú választást tenni - használhatod az alagsort, a padlást, a melléképületet és az egyik szabad szobát ugyanolyan sikerrel.

A városi lakásokban minden más: a padlás és az alagsor nyilvános (bár Finnországban ezek a szobák teljesen szaunaként vannak felszerelve az egész házban), tilos használni őket saját szükségleteikre (csak tárolásra, és nem minden házban).

Építhet egy kiterjesztést - de ez csak az 1. emeleten lakókra vonatkozik, és a főutcákon történő építés tilos, a periférikus házakhoz pedig sok jóváhagyás szükséges, és ezért pénz.

Vannak olyan helyiségek, amelyek a lakás része, az úgynevezett "élő" terület. Az erkélyek, a loggiák és az üvegezett verandák nemrégiben "lakossági" mérőkre is vonatkoznak.

Hivatkozva a jogi dokumentumokra, és nézze meg, mi engedélyezett a törvény. Kiderült, hogy a szaunák elhelyezése a nappaliban és a konyhákban szigorúan tilos (egyébként a tilalom a sokemeletes pincékre is vonatkozik). Maradjon - erkély (loggia), folyosó vagy fürdőszoba.

Ha északon élsz, az erkélyre jó minőségű hőszigetelésre van szükség, mivel a ház külső fala általában lefagy. A folyosónak újraépítésre van szüksége, és akkor is, ha elegendő terület van. A tároló helyiséget általában öltözőként használják - ez a helyiséget a terjedelmes szekrényekből szabadítja fel.

Így a fürdőszobában lévő szaunát racionálisabb megoldásnak kell tekinteni, feltéve, hogy lehetővé teszi a felvételeket és a jogi normákat, amelyeknek jobban meg kell ismerkedniük.

Engedélyt kér?

Amikor a városi lakóházban tervezték az átszervezés munkáját, meg kell említenünk azokat a szabályozási dokumentumokat, amelyek különleges feltételeket szabnak. Ez vonatkozik a szaunára is - építése megengedett, de számos szabályozási szabvány és korlátozás van.

A "Lakóépület lakóépületek" vagy a "Lakóépületek építészeti és tervezési megoldásai" című dokumentumokra hivatkozhat, ahol megtalálja a szabályok és ajánlások listáját a szaunák tervezéséhez és kivitelezéséhez

Rengeteg hasznos információ van, anélkül, hogy tudnod, hogy a jövőben adminisztratív büntetést kaphatsz.

Faházas épületekben (1-2 emeletes) a szauna építése szigorúan tilos, és vasbeton padlóval, monolitikus vagy téglaszerkezettel, függetlenül a padlók számától és a bejáratok számától.

Különös figyelmet fordítunk a kemence típusára - a szauna felszereléséhez szükséges eszközre. A gyárilag gyártott egység használata ajánlott útlevelekkel és műszaki jellemzőkkel, ideértve az automatikus kikapcsolást 8 óra üzemidő után és 130 ° C-ra

A kemence nem lehet gáz vagy fa, és szükségszerűen elektromos - ez is szükséges feltétel. Ennek megfelelően, háromfázisú tápkábelt kell vezetni a helyiségben.

Bármilyen megsértés (tűzifa, védelmi kapcsolás hiánya) pénzbírsággal sújtható, amelyet a hibák kijavítása követ.

Számos követelmény vonatkozik a tényleges helyiségekre. Például, ha van egy 38 m²-nél kisebb stúdióapartman, akkor búcsúzhat az otthoni szauna gondolatáért.

A területre vonatkozó rendeletek a "kétszobás" és a "három" területekre vonatkoznak: kétszobás apartman - legalább 54 m²-es, három szobás lakás - 68 m². A gőzfürdő területe kicsi.

Például a moszkvai jogszabályok legfeljebb 2 embert számláló "patch" -ot szabályoznak, legfeljebb 2 m³-ig. Ilyen szigorú korlátozást vezetett be a gyenge szellőztetőrendszer miatt, ami elegendő a lakóhelyiséghez, de nem elég ahhoz, hogy a gőzfürdőt szolgálja.

Az egyik követelmény a szauna bőrének anyagaival kapcsolatos. Környezetbarát faanyagot kell kezelni a gomba és a penész által.

Előnyben részesítjük a nyárfa, hárs, tölgy, azaz lombhullató fajok. A fakeretet tűzoltó eszközzel kell felszerelni. Általában ez egy olyan cső, amelynek számos lyuk van, az eresz típusa szerint rögzítve (a mennyezet kerületén).

Feltételezzük, hogy tûz esetén a lyukakból származó víz permetezése eloltja a tüzet, és megakadályozza a lakásban lévõ tüzet.

Ezenkívül a mennyezeten a tűzálló érzékelőt, vis maior esetén, az adójelet a Sürgősségi Helyzetek Minisztériumának pontjára kell rögzíteni.

Mielőtt meglátogatná a KTF-t, meg kell keresnie egy dokumentumcsomagot, amely tartalmazza a lakásokhoz tartozó dokumentumok másolatát, az alaprajzot, a házirend kivonatát, a személyes fiókjának másolatát, az átépítés rajzát vagy más tervváltozásokat (általában egy engedéllyel rendelkező építőipari vállalat végzi).

Készüljön fel, sok türelmet, időt és erőfeszítést igényel, hogy látogassa meg a következő hatóságokat (a jóváhagyás garanciája nélkül):

 • tűzoltó szolgálat;
 • HOA vagy más otthoni otthoni iroda;
 • lakhatási ellenőrzés;
 • a Rospotrebnadzor irányítása;
 • SES;
 • építészeti és építési felügyelet vizsgálata.

Ez a lista nem végleges, mivel a jóváhagyások száma az adott régiótól függ. Ne feledje, hogy a felújítási engedélyre akkor is szükség lesz, ha a szaunaház beszerzését a zuhanyzópálya helyett kívánja beszerelni.

Mi a legjobb szauna a lakáshoz?

Első pillantásra úgy tűnik, hogy a lakószaunák nem igényelnek, ezért a választás nem olyan nagy. Tény, hogy a skandináv országokban a meleg gőz és a száraz hő szerelmeseinek köszönhetően a gyári modellek igen változatosak.

Először is, minden tervet három nagy csoportra lehet felosztani:

 • előre gyártott, előre gyártott (falburkolati vagy pajzsból készült) gyártmányú, technikai útlevelekkel, garanciával és szakszerű felszereléssel;
 • a vázlat szerint megrendelt keretek (a méret, a sütő típusa, ülések száma stb.);
 • az elkészített vagy személyesen elkészített rajzok alapján önállóan elkészített épületek.

Az első típus üzemeltetéséhez, magával együtt, a gyártó felelős, a fennmaradó két pont kizárólag a lelkiismerete.

Ha árvíz vagy tűz keletkezik, ami miatt a szomszédos lakások bérlői szenvedni fognak, az adminisztratív jogsértés zavartalanul bűncselekménynek számít - javasoljuk, hogy fontolja meg az összes lehetséges kockázatot.

A magánszektor lakosai sokkal könnyebbek - ha valaki szenved, akkor csak a telephely tulajdonosa és családja.

Ajánlások szakemberek - a következő videó:

A városi lakosok szaunái

Tekintettel az egyes típusok technikai árnyalataira, több mint 10 fajta lakásszaunát is megnevezhetünk, de a négy legnépszerűbbre összpontosítunk.

Kabin elektromos kemencével

Külsőleg (mind formában, mind méretben) az ilyen típusú kialakítás hasonlít egy zuhanyzópultra. Telepíthető mind a falhoz, mind a sarokba - az elülső és a sarki modelleket.

Az ilyen kabin (és egy másik szaunatípus) felszerelése a fürdőhely újbóli felszerelésének tekintendő, mivel a kommunikáció javítását igényli. Ennek megfelelően az engedélyek összegyűjtése nem kerülhető el.

A szerelés egyszerűsítése egyszerű: a csövek újratelepítése helyett használjon rugalmas tömlőket - a hatósági látogatásra azonban nincs szükség. Az összes technikai garanciát a gyártó cég vállalja, amint azt korábban már említettük.

Infravörös modell

Az elmúlt néhány évben kimutatták, hogy ez a legjobb megoldás kifejezetten beltéri használatra.

Az infravörös sugárzás olyan kíméletes hősugárzás, amely nem terheli a kardiovaszkuláris rendszert, és biztonságos az emberek és a környező tárgyak számára.

Mint a gőzfürdő meleg, nedves levegője, eltávolítják a méreganyagokat és a felesleges folyadékot a testből, serkenti az összes szerv munkáját.

Kompakt mini szauna ("hordó")

Kiváló alternatíva a klasszikus verzióhoz, ha a fürdőszobában hiányzik a szabad hely.

A fürdőszobában található mini szauna felszereléséhez minden szabad szög megfelelő: nem magasabb, mint egy személy magassága és területe nem haladja meg az 1 m ³ -ot. A fűtőberendezés teljesítménye körülbelül 2 kW.

A cédrusfa modellek széles körben elterjedtek, beépített gőzfejlesztővel.

A kényelmes kompakt kialakításokat gyakran szabadidős célokra vásárolják meg: a szívizom erősítése, immunitás, a bőr rugalmasságának helyreállítása, a narancsbőr elleni küzdelem.

Kis méretének és egyszerű működésének ellenére jobb, ha a telepítést egy kompakt szaunát értékesítő vállalkozásra bízza.

A vezérlést megkönnyíti egy kényelmes távirányító, néhány modell olyan kiegészítő eszközökkel van ellátva, amelyek kellemesebbé teszik az eljárást, például egy balzsam permetezővel.

Hamam - török ​​gőzfürdő

Nem minden apartman alkalmas egzotikus hámam építésére hazánkra. Még 2-3 szobás lehetőségeket sem tekintünk meg, azonban a kétszintes ház külön bejárattal és egy nagy területen tökéletesen illeszkedik.

Az a tény, hogy a török ​​fürdő egyik jellemzője a kupola alakú mennyezet, amelynek magassága legalább 2,7-3 m. A fő "munkagép" egy gőzfejlesztő, a padlót a "meleg padló" rendszer segítségével melegítik

A helyiséget teljesen el kell különíteni más helyiségekből, amelyek jó kipufogógázzal, szennyvízzel, meleg és hideg vízzel vannak ellátva.

Ez egy jó lehetőség családi házak 2-4 család, szabad hely.

Saját kezeinkkel gőzszagot készítünk

A fürdőszobában szauna építéséhez 1,5-2 m ² szabad sarokterületre, fadrudakra és falburkolatra, elektromos sütő vagy infravörös melegítő, elektromos kábel, rögzítőanyag szükséges.

Először is, még a keret összeállítása előtt is szükség van egy külön elektromos kommunikációs vonalra, pontosabban két sorra: az egyik a tűzhely bekapcsolására, a második pedig a világítóberendezésre. Minden vezetéket a szerkezet külsejére kell helyezni, speciálisan szigetelt hüvellyel.

Győződjön meg róla, hogy a vezetékek újak, simaak, csavarodás és csavarás nélkül - ez a biztonságot garantálja. Teljesítmény infravörös fűtés - 1,5-2 kW, elektromos sütők - 3 kW-tól.

Az otthoni szaunák elektromos kemencék költsége közvetlenül függ a hatalomból. Például 6-9 kW kapacitású modelleket 9-10 ezer rubelre lehet megvásárolni - ez elég 1,5-2 m² területre

Nem szükséges világos világítás, mivel a nyugalom és a pihentetés nyugodt, puha fényt jelent. Egy kis területre illeszkedjen egy beépített lámpa 40-60 watt.

Ezenkívül előre gondoskodjon a szellőzésről. Javasoljuk, hogy vágja le a kaput a kandallóval ellentétes falra.

A másik oldalán a mennyezeten lévő lyuk is illeszkedik.

Az első dolog, amit építeni kell, egy erős keret, amely az egész struktúra alapját képezi. Külsőleg, a keret és alakja és mérete hasonlít egy sarokszekrényhez

Vastag, 50 x 50 mm-es párhuzamos rudakra van szüksége, amelyek közül néhány függőlegesen van felszerelve, mások vízszintesen (szalag és rögzítés esetén). A szomszédos támasztékok 3-4 keresztirányú részeket csatlakoztatnak.

A mennyezeti kerületre a táblákon használt táblák helyett. Az ajtókeret a rudakból is össze van szerelve, a felső részen hagyva a bélést. A padló befejezése keményfa vagy kerámia felhasználásával (mint az egész szobában).

A következő lépés a kabinszigetelés. Az egyik praktikus és olcsó lehetőség az univerzális gyapjú tekercs vagy szőnyeg belső munkához, legalább 50 mm vastag.

A habarcsot vagy a polisztirol habot háztartási szaunák melegítésére nem használják, mivel fűtött állapotban az illékony komponensek felszabadulhatnak, amelyek károsak az egészségre.

Annak érdekében, hogy a szigetelés minőségibb legyen, az alumíniumfóliát az ásványgyapot rétegére helyezzük. Vékony fóliák, amelyek a rudakhoz egy konstrukciós tűzővel vannak rögzítve

A szigeteléssel borított falakat és mennyezetet 20x40 mm-es vékony lemezekből álló doboz fedezi. A láda szolgál alapul a csapágyasztal befejezéséhez.

A szaunában lévő tűlevelű fák nem alkalmasak, ezért jobb az aspen vagy a hárs, amely szintén nem sokat ég fel, és ideális a padok építéséhez

A külsõ és a belsõ részek felé fordulva az ajtót felszerelheti.

Az ajtó kerülete ugyanolyan anyagból készül, mint a falak, a központi elemet ütésálló üveg - átlátszó, matt vagy homokfúvással lehet díszíteni

Az építési munka befejeztével a padok gyártására szolgáló lépcsőfokok, amelyek a létrák szerint egy falon helyezkednek el. Egy kis fülkében két üzlet is elegendő.

A héj a padok legjobb anyagaként ismertté válik - frissen világosszürke árnyalatú, könnyű feldolgozni, nem sokat emelkedni emelkedett levegő hőmérsékleten

Ügyeljen a rögzítőelemek helyére - minden csavart és csavart az alsó részből kell rögzíteni, mivel a fémből való fűzés égést okozhat.

A rögzítő polcok vagy padok magassága a fülke méretének és saját kényelmének megfelelően van kiválasztva, azonban a felső polc általában 1 m 10 cm magasságban van felszerelve

Biztonsági okokból az elektromos kemencét faház védi.

Amint látja, egy kis szauna egy fülke formájában nagyon kevés helyet foglal el, és tökéletesen kiegészíti a fürdőszobai belső tér egy városi lakást.

Ha otthona még mindig nem rendelkezik kompakt és kényelmes szaunával - itt az ideje, hogy gondoskodjon az akvizícióról, és ha elég képzettsége és tapasztalata van, akkor az önszerelés.

Szauna a lakásban: hogyan kell felszerelni?

A szauna melegszik és meggyógyul, sok élményt nyújt. Sokan rendszeresen látogatják a szaunát, és megjegyzik a gyógyító pár pozitív fiatalító hatását. Hogyan lehet a szaunát bármikor elérni, és nem megy sehova, és nem egy tágas, nagy telekkel rendelkező házban, hanem lakásban? Ez a probléma egyszerűen megoldható - otthoni mini-szaunát is elhelyezhetsz, és egészséges gyógymódokat vehetsz igénybe, így csak néhány lépésnyire van a kanapéból.

Különlegességek

A kereslet megteremtette a kínálatot, így ma szelektálhatja és megvásárolhatja a szaunát minden ízléshez és pénztárcához, megrendelheti a befejezést és a tervezést, és elindíthatja szaunáját elektronikus érzékelőkkel és további lehetőségekkel. Az otthoni fürdetés nagyon kevés helyet foglal el és nem annyira villamos energiát fogyaszt. Jobb, ha az otthoni szaunát a szakemberekhez rendelik, mert nagyon szigorú követelményeket írnak elő a berendezésre, amelyet az építési szabályzatok és előírások határozzák meg. Ebben az esetben a "Épületek, lakóépületek" SNiP 31-01-2003 és a "Építészeti és tervezési megoldások lakóépületek" SNiP 31-107-2004 használják.

Ahhoz, hogy szaunát építsenek egy lakóházba, először meg kell terveznie ezt a szerkezetet, hogy megfeleljen a szabályozási dokumentumokban leírt követelményeknek.

 • a gőzfürdő által elfoglalt területnek 8 és 20 m2 között kell lennie;
 • a fürdőkádhoz csak a rothadással és gyulladással kezelt, különleges impregnálószerekkel kezelt fa használható;
 • a szaunába épített kályhákat gyárilag kell készíteni, automatikus automatikus kikapcsoláshoz 8 órás folyamatos fűtés után, vagy amikor a kritikus hőmérséklet elérte a +130 fokot;
 • a telepítés során a szükséges elemek a víz permetezéséhez és a lakás vízellátó rendszeréhez csatlakoztatott perforált csövekhez szükségesek.

A befejezett projektet össze kell hangolni a Lakástulajdonos Egyesületben, a SES-ben, az Állami Tűzoltóságban és a Rospotrebnadzorban. Ez a lista a lakástulajdonosok lakóhelyétől függően változhat.

Sikeres projekt létrehozásához ki kell választania egy megfelelő helyet a szauna helyére. Az apartmanban gyakran a fürdőszoba, ahol már van egy vízszigetelő és pára gát réteg, hanem kamra, akkor helyezze az erkélyre.

Az otthoni gőzkabin nem lehet olyan méretű, mint egy háztartásban lévő nyilvános vagy különálló szauna. Kompaktabb, kevesebb energiafogyasztása. Megvásárolhatja a kívánt méretek kész változatát. A gőzfürdő magassága nem lehet kevesebb, mint 2 méter, és minden embernek legalább 2 m2-es területnek kell lennie. A falakat, a padlót és a mennyezetet szigetelni kell.

Figyelembe kell venni a kemence energiafogyasztását is, mivel néhány apartmanban vannak korlátozások ezen a tételen. Az elektromos szauna kemencék különböző kapacitással és formatervezéssel kerülnek értékesítésre, csak egy olyan modell kiválasztása, amely megfelel a stílusnak és a specifikációknak.

Előnye és hátránya

A lakókocsi nagy előnyökkel jár. Még a költségek és a jóváhagyások ellenére is megéri.

Az otthoni gőzkabin előnyei.

 • rendszeres látogatásokkal megnövelik a megfázás és a fertőző betegségek elleni védekezést, a salakokat eltávolítják, a testsúlyt szabályozzák, az egész testet megfiatalítják, a stresszt csökkentik, sok betegséget kezelnek, keményedés történik;
 • a szárítás kiváló eszköz a pihenéshez és a kikapcsolódáshoz egy kimerítő munkában vagy intenzív fizikai erőfeszítés után;
 • a fürdő eljárások elfogadásához nem kell elhagyni a házat, előre kell rendelni, órákra fizetni, sok szükséges felszerelést és dolgot kell magával vinnie;
 • A telepítés és a csatlakozás költsége a működés során gyorsan kifizetődik.

Vannak azonban relatív hátrányai is.

 • A hazai szaunák telepítésének költségvetése meglehetősen jelentős, és nem mindig áll rendelkezésre;
 • egy kis lakásban, ahol minden hasznos helyet használnak, akkor nehéz lehet ilyen szerkezetet elhelyezni;
 • az energiaköltségek és a villanyszámlák növekedése;
 • be kell tartania az összes követelményt és jóváhagyást, hogy a fürdőt jogszerűen használhassa.

Számos kompakt gőztermék létezik, azok alakja, mérete, mikroklíma, fűtési módja és fűtési hőmérséklete, valamint számos egyéb paraméter különbözik. Mindezek a tervek késztermékben megvásárolhatók és a fürdőszobába helyezhetők, amelyeket a készletből készült lemezekből és alkatrészekből állítottak össze. Talán a fürdők építése és csináld magad. A beépített szauna befogadhatja a szükséges számú embert, de nem hajtható végre teljes szétszerelés nélkül.

Számos gyártó előregyártott panelmodellt kínál puha vagy hársberendezéssel. Könnyen szerelhető egy ilyen szerkezet, a csavarokkal rögzítve, különleges utasításokkal, fényképekkel. Szükség esetén szétszedik és új összeszerelési helyre szállítják. A mínuszok közül csak korlátozott számú modell és szabványos méret figyelhető meg.

A klasszikus finn szaunát nemcsak nagyon hasznosnak tartják, hanem a legegyszerűbb telepíteni, mivel száraz gőzzel rendelkezik. Ebben az esetben nincs szükség a víz leeresztésére, további szellőztetés, mint az orosz fürdő nedves gőzzel. Még mobil mini szaunát is elhelyezhetsz.

A gőzkamrát egy tűzhely segítségével melegítik fel, amely a hálózatból táplálkozik, és úgy néz ki, mint egy kompakt szoba vagy egy zuhanykabin, amely padokkal vagy tűzhellyel rendelkezik. A száraz gőzt a gyerekek könnyebben tolerálják, és a felnőttek tovább maradhatnak a gőzfürdőben. Nagy szabad hely jelenlétében számos ember számára szaunát szervezhet, és pihenhet az egész családdal, vagy élvezheti barátaival.

A Fitobochka gyakran boróka vagy tűlevelű fából készült, speciálisan kezelve. Ez a gőzkabin kompakt és mozgatható, egy személy számára készült, a legkisebb lakásban is van hely. Úgy néz ki, mint egy fából készült hordó, egy ember ül egy padon belül, és a feje kint van. Egy ilyen hordó működik a hálózatból, nem fogyaszt sok villamos energiát, ha szükséges, könnyen áthelyezhető egy másik helyre, vagy szétszerelhető és elrejthető a szekrényben. Gyógyító tulajdonságai révén nem rosszabb a többi gőzkamra modellnél. A készlet tartalmaz egy távirányítót és egy hőmérőt a fűtés szabályozására.

Az infravörös sugárzásnak köszönhetően még több gyógyító tulajdonsága van, mint a rendszeres szauna. Az emberi test melegszik ilyen 3-4 cm-es kabinban, ami lehetővé teszi egészségügyi eljárások elvégzését számos betegség kezelésére. Az infravörös szauna hőmérséklete nem emelkedik 60 fok fölé, ami csökkenti a szív terhelését, és a személy kétszer annyit izzad, mint egy normál esetben. Az ilyen finom fűtési mód hasznos lehet a súlycsökkentésre, a salak eltávolítására és a gyulladásos folyamatokra.

Ha a lakásnak legalább 3 méteres mennyezeti magassága van, akkor törökfürdőt lehet felszerelni. A hammam nagyon magas páratartalmú, ezért a gőzfürdőt vízelvezetéssel és további szellőzéssel kell ellátni. A gőzfürdő, a vízszigetelés, a speciális hood, amelyek szükségesek a hammam, nem minden otthonok. A kupolás mennyezet kívánatos. Igen, és egy mini kabin nem elég itt, egy török ​​fürdőre több helyre van szüksége. A gőzfürdőt márvány, csempe, mozaik díszíti. Gőzfejlesztésnél a kabin gőzfejlesztővel van felszerelve.

A különleges, többrétegű szövetből készült összecsukható hordozható szaunát kompakt csomagban értékesítik, nagyon keveset, a hálózatból működik. A szövet kis hőmennyiséggel jár, ezért elég sok energiát fogyaszt. A kibontott formában az anyaggőzkabin sátornak néz ki, egy ember ül be, a fej kívül marad. Ezután rögzítse a cipzárat, és elindíthatja a fürdést. Ezt a kádat bármely szobában lehet elhelyezni, még egy szobás lakásban is.

Helymeghatározás

Az otthoni hordozható vagy összecsukható fülke a ház vagy apartman bármely alkalmas szobájába kerül. A legmegfelelőbb ez a fürdőszoba, mert már víz- és párazáró rétegekkel rendelkezik, vízálló kivitelben. Minden szükséges kommunikáció már megtörtént a fürdőszobában, nem lesz szükség újratervezésre vagy megállapodás megkötésére.

A tágas loggián vagy üvegezett erkélyen csodálatos fürdőkáddal kell csak melegíteni az erkélyt. A szellőztetést közvetlenül az utcára lehet vinni.

Egy üres kamra vagy egy tágas folyosó egy része, amely összeköti a fürdőszobát a konyhával, egy kompakt kabin használatára is használható. Ebben az esetben szükség van a felújításra, esetleg a lakás hasznos terének hatékonyabb felhasználására. A kabinet a külső falaktól távol kell elhelyezni, mivel nedvességgel és penészgombbal borítható.

Magántulajdonban a fürdőt gyakran az alagsorban vagy az alagsorban rendezik el, a mini edzőterem és a zuhany mellett. A padláson lévő fürdő is nagyszerű megoldás. Ez egy kényelmes ülősarok. Egy átgondolt megoldás a szauna rajza a még építés alatt álló ház általános kialakításában.

Méretek és eszköz

Természetesen az otthoni szauna méretei, még a legtágasabb háromszobás lakásban is, az építési szabályok és az áramfogyasztás korlátozzák. Könnyebb elrendezni egy gőzteret egy olyan házban, ahol elektromos kemencéket szereltek be. Az energiafogyasztás megengedett értékei 5-6 kW / h. Elektromos tűzhely fogyaszt 3-4 kW / h. Mindkét elektromos berendezés egyidejű működését el kell kerülni. A falhoz való távolság 2-5 cm, ez egy speciális rés a további szellőzés érdekében.

A szabványos méretű készfülkék leggyakrabban 2x1,3 m, 2x1,6 m vagy 2x2 m, a magasság körülbelül 2 m. A hammam számára a minimális magasság 2, 8 m. Egyetlen kivitel kisebb lehet szélességben és hosszúságban.

A fülke falai vázra vannak szerelve, és 12 mm széles, a gyantáktól mentes belsõ burkolatból állnak, a feldolgozásuk után pedig tûzfából is lehet használni. A burkolóréteg mögött egy páragátló, fényvisszaverő fólia réteggel. A párazáró gát megakadályozza az ásványi por behatolását a szigetelőből és megvédi a gőzből. A "torta" közepén egy réteg 100 mm széles ásványgyapot lemez található, amely megőrzi a hőt a kabinban.

A külső falakat gipszkartonra vagy más anyagokra lehet készíteni a többi helyiséggel összhangban. A gőzfürdő plafonja azonos rétegekből áll.

A padló elrendezése szintén eltér a többi helyiségtől. A beton alsó részén és egy polisztirol habréteggel, majd úszó esztrichtel, beépített vízszigetelő vízszigeteléssel. A kerámia vagy a kőlapok jól kivitelezhetők. Szükség esetén egy meleg padló rendszert telepíthet. Tegyen egy fa rácsot a csempere.

A szaunaajtók teljesen fából készülhetnek, beleértve a fogantyúkat is, és lehetnek edzett vastag üvegek. Lendülnek vagy csúsznak. A nyílás szélessége 60 cm legyen, az ülő vagy fekvő polcok két vagy három sorban helyezkednek el. A polcok szélessége kb. 35-55 cm.

A lámpákat védőfából készült rácsok zárják le, és ne engedjük át a nedvességet. Leggyakrabban sarokba, falra vagy mennyezetre helyezik őket. Csak izzólámpák világítására használják. Az infravörös lámpatestek a gőzkabin oldalára és hátsó falára vannak felszerelve.

Az elektromos kemence választása a kabin méretétől függ. A hatalom elegendőnek tekinthető, ha a gőzfürdő 20-30 perc alatt 80 fokig hevít. A tűzhely a szokásos lakossági hálózattól működik, a termosztát segít fenntartani egy állandó hőmérsékletet a gőzkamrában. Különleges ásványi anyagokat helyeznek a kőrekeszbe, amely nem hevesen hevít. A kályhák fal- és padlómodelljeit gyártják, ezek közül néhánynak vívás védelmet nyújt a véletlen égési sérülések ellen. A gőzfejlesztő igény szerint vizes gőzzel dolgozik.

A kompakt fürdő fontos eleme a szellőzés. A fal alján található a bemenet, és a tetején a kipufogó. A kályha az ajtóhoz kerül a megfelelő légáramlásra. Gőzölés után a szellőzés segít megszáradni a kabinet. A szaunában található szaunában kényelmes szellőztetés szükséges a kipufogócsappal. A magas hőmérsékletű területeken lévő kábeleket hőálló szigetelőtömlővel kell védeni.

tervezés

A klasszikus felület a gőzfürdőben különböző fajokból készül. Tökéletes ez a hárs és nyár, egzotikus fajták. A tűlevelű gyantaszerű fajták, mint például a skandináv fenyő, a boróka, a komló, előkezeltek a gyanta eltávolítására. Az afrikai abashi fa hűvösebb az érintésre az alacsonyabb hővezetőképessége miatt, arra használják, hogy a polcokat fekvő lehessen. Tartozékok is fából készülhetnek.

Az infravörös kabinok és a fito hordók is gyakran bélelt faléccsal. Néha az egyik fal vagy az ajtó üvegből készülhet. Fűtött állapotban a fa kellemes illatot ad, és az illóolajok és tinktúrák hozzáadásával a gőz valóban gyógyul. A lámpák nedvességálló üveggel vannak ellátva és a falak majdnem teljes felületét foglalják el a test egyenletes melegítésére.

A Hammam-emeleten a falak és a mennyezet márványos, és ha több költségvetési lehetőségre van szüksége, akkor mozaiklapokat vagy normál kerámiát kell elhelyezni. A mozaik hatalmas sokféle mintázatot és árnyalatot tartalmaz. A keleti stílusban díszítést készíthet, képeket készíthet, vagy előnyben részesítheti a természetes kőlapokat.

A modern avantgárd belső tér a fürdő megfelelő stílusát jelenti. Egy edzett üvegkabin csatlakozik a zuhanykabinhoz, és a legmodernebb fürdő- és gyógykezelési lehetőségekkel rendelkezik. Csillog a króm részletekkel és harmonikusan keveredik a high-tech stílusba. Jól néz ki az üvegblokkok díszítésében, érdekes fényhatások létrehozásával.

A szauna sarokkialakítása sok érdekes ötletet kínál a tervezéshez. Egy magánházban, egy tágas fürdőszobában ez az elrendezés nagyon hatásosnak tűnik, és nem igényel sok helyet, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy növelje a gőzfürdő területét. Gyakran a fülkék külső falai fából vannak díszítve, ezáltal a fürdőkád a belső tér fényes és központi tárgyát képezi.

Vélemények

Finnországban szinte mindenki rendelkezik szaunával a lakásban, ez közös dolog. Az oroszok már régóta híresek a fürdőzési eljárások tiszteletben tartásáról és szeretettségéről, így az ötlet, hogy szaunákat helyezzünk a fürdőszobába, megkóstolódott. A jól ismert finn, svéd és orosz gyártók kész szaunák előre gyártott lehetőségeket kínálnak, amelyek nagyszerű véleményeket kapnak a kompakt gőzkamrák tulajdonosai közül.

A vásárlók észreveszik az anyag kiváló minőségét és az alkatrészek összeszerelésére, a kemencék megbízhatóságára és biztonságosságára vonatkozó minőségi pontosságot, amelyek a fürdő sajátos méreteihez, a kívánt hőmérséklethez és a hosszú élettartamhoz való gyors melegítéshez választhatók.

Hogyan készítsünk mini szaunát a lakásban: koordináció, felszerelés, összeszerelés

Újabban egy szauna a lakásban a saját kezével lehetetlen álom volt. Most, az engedélyek megszerzésének nehézségei ellenére, ez az elképzelés megszűnt. Továbbá a többszintes épületben lévő szaunák elrendezése megengedett, és a terveket szabályozási dokumentumok szabályozzák:

 1. "Többlakásos épületek építészeti tervezési megoldásai" (SP 31 - 107 - 2004)
 2. "Lakóépület lakóházak" (SNiP 31 - 01 - 2003).

Alapvető ajánlások

A lakóépületekben való használatra szaunák tervezése számos dokumentum ajánlások alapján történik:

 • Fűtés esetén csak egy speciális gyárilag készített kemence engedélyezett, automatikus lezárással 130 ° C-on és 8 óra folyamatos üzemelés után;
 • Szivattyú telepítésére van szükség a víz vagy a perforált cső permetezéséhez, a szaunán kívüli csatlakozással a belső vízellátó rendszerhez;
 • A gőzkabin területe 8 - 24 m²;
 • A fa csak speciális impregnálással használható, amely ellenáll a rothadásnak és a tűznek.

Kik a koordinációhoz?

Az otthoni szauna projektjét egy lakóházban, az országtól és a régiótól függően össze kell hangolni egyes intézményekkel és szervezetekkel:

 1. Állami tűzoltó szolgálat;
 2. Lakásellenőrzés;
 3. HOA;
 4. Egészségügyi és Epidemiológiai Szolgálat;
 5. Rospotrebnadzor Hivatala;
 6. Az állami építészeti és építési felügyelet vizsgálata.

A jóváhagyásra kerülő intézmények és szolgáltatások listáját a szomszédos lakóhely és telepítés területén leginkább pontosítani lehet.

Az otthoni szaunák felszerelésének kiválasztása

Szauna lehetőségek

Mielőtt elkezdené a fürdetést egy városi lakosztályban, a szaunák típusairól és típusairól, valamint azok előnyeiről és hátrányairól, valamint telepítésének és felépítésének módjáról is össze kell gyűjtenie. Három lehetőség van arra, hogy szaunát otthon:

 • Pajzsot vagy csapatszéket vásároljon;
 • Rendelje meg a tervet a "helyszíni" kifejezésekkel összhangban;
 • Készíts magadnak szaunát.

Előregyártott szaunák

A kész vagy előre gyártott szaunák többféle formában készülnek. Azok számára, akik rendelkeznek a javítási munkákkal és a hagyományos szerszámok kezelésével, könnyű összeállítani a készletet. Csavarok vannak a pajzsok rögzítéséhez. És csak követnie kell a csatolt utasításokat fotókkal. Ezenkívül mozgás esetén lehetőség van arra, hogy egy csoport panelpanel konstrukciót visz magával, vagy szállítson egy vidéki házba. A hátrányok közé tartozik a különféle módosítások és konfigurációk szűkössége, amelyek egyébként ritkán egybeesnek a lakás árnyalatával.

A svéd Tylo gyártmányú termékek és a finn fuvarozó Harvia a legjobb moduláris szaunák közé tartoznak. Az ilyen szerkezetek (80 cm-es szélességű) modulokból készültek acélból készült keret nélkül. A hasznos hely elvesztése nem kerülhető el, ha a szauna területe nem 80-as többszöröse. Figyelembe kell venni a szellőzőnyílást is, így a szaunát nem a falhoz közel helyezik el. A Tylo cég például gyárilag megkülönbözteti a tényt, hogy nincsenek párahatáruk. Ennek eredményeképpen a szigetelés hatékonysága csökken és a bélés élettartama csökken.

A svédek és a finnek tűlevelű fát használnak, előkezeltek és nem tartalmaznak gyantát. A belföldi mintákat hársfából vágják.

Milyen kályhát választani egy otthoni gőzkabinért?

A gőzkabin egyik fontos eleme egy tűzhely vagy fűtőberendezés. A skandináv vállalatok népszerű modelleket kínálnak az orosz piacon - tartós, elegáns és gazdaságos. A finnországi Harvia szaunák gyártása összefügg a termelés évszázados hagyományaival. Termékeinek magas színvonala és a gyártó különleges biztonsága az innovatív technológiák és a termelés során felhasznált kiváló minőségű anyagok révén érhető el. A finn gyártó termékcsaládjában Combi modell áll. Érdekes, hogy 2 módban használható: orosz fürdő és finn szauna.

Az orosz piacon is jelen van a finn Saunatec cég, amely a Viki és a Helo kemencéket is ellátja. Ezen cég katalógusában is van egy "fűtő kályha" - a Finnország elnöke számára készített Fantasy kemence.

ez a csapat szauna illeszkedik minden nem túl szűk városba

Hogyan készítsünk egy kész "lapos" szaunát?

Előregyártott szerkezetek kályhákkal, rácsos bútorokkal, lámpákkal, vezetékekkel vannak ellátva, bizonyos konfigurációkban - zuhanyzóval. A pajzsok rögzítésekor az ízületeket fóliával kell meghúzni, biztosítva az alapos tömítést. A kabin tető szintén pajzsból áll. A padlózat betonfelületére homlokzati anyagot helyeznek, és rácsos trapézeket helyeznek rá. Ezután csatlakoztassa a szaunát a szellőztetéshez és az elektromos rendszerekhez.

A szaunák telepítésének fontos ajánlásai közé tartoznak a következők:

 • Helymeghatározás: a káddal vagy zuhanyzóval közvetlen közelében;
 • Kötelező jelenléte egy vízszigetelő alap: két réteg vízszigetelés, majd egy beton alap (többet a vízszigetelésről);
 • Ajánlatos a burkolóanyag felhelyezése a szerelés előtt.

Ha a szauna megrendelésre kerül, akkor az ügyfél számos előnnyel rendelkezik a gyár tervezőjének megvásárlásával szemben. A méretek megfelelnek a szoba és a feltételeknek, valamint a vevő kívánságainak. Ezenkívül megrendelheti bármilyen konfigurációt, felszerelheti azt felszereléssel és tartozékokkal. A kétségtelen előny az, hogy a lapokat gipszkarton burkolhatja. Ez lehetővé teszi, hogy a külső a szauna befejezése a lakóépület általános kialakításának megfelelően. Az ilyen szerkezetet 1-2 napon belül szerelték fel ugyanarra az elvre, mint az összeszerelésre vásárolt kabin.

A legfrissebb és legfrissebb tendenciák között a szakértők megjegyzik, hogy az 1. és a további falak hőre keményített üvegből készülnek, vastagságuk 10 mm-nél nagyobb. Divatos és tekintélyes lett az alumínium profilok és az üveg kombinációjához.

ötlet: javasoljuk, hogy a nagy loggiák tulajdonosai gondoskodjanak a részegység újbóli felszereléséről egy kompakt "gőzfürdőre"

Építünk szaunát a lakásban "a semmiből"

Arra a kérdésre, hogyan építsünk szaunát egy lakásban, érdemes megjegyezni, hogy ez a lehetőség olcsóbb, mint mások. Bár az építési folyamat különböző munkaerő és idő.

Alapelemek

 • A vezetőfülke kereténél 60x60 mm keresztmetszetű fatörzseket használjon. A mennyezet és a padló a fő állványok a kerettartók rögzítéséhez. A felszerelés magassága 2,2 méter elég, a kabin felső határa és a közös mennyezet közötti távolságot gyakran mezzaninként használják.
 • A keményfa vagy tűlevelű fa burkolatának külső burkolatát használják. Hermetikusan bezárja a szigetelés több rétegét, a polietilén és a fólia réteget. A puhafát meg kell dolgozni, és nem tartalmazhat gyantát. Kötelező ellenőrizni a teljes szerkezet szorosságát.
 • A keret (falak és mennyezetek) belsejét takarólemezzel, "töltelékkel" takarják a hő- és nedvességszigeteléshez. A padlózat legegyszerűbb kerámia burkolattal történő átlapozására, és a csempe tetejére fektetve fából készült rácsokat.
 • A melegség kedvéért jobb a kabin kisajtolása (70x190 cm). Általában tömör fából készült. Biztonsági okokból ajánlott az ajtó üvegbetétes betéttel vagy teljesen hőszigetelt üvegből készült.
 • A szaunahálózat telepítésekor rendkívül fontos a jó szellőzés megteremtése. Ennek következtében a szaunában lévők oxigénáramot kapnak, szabályozzák a szárnyasodást és csökkentsék a páratartalmat. Az ülés után a szaunát sugározzák, és biztosítják a fa befejező anyag biztonságát.

Elektromos biztonság

Fontos biztosítani a szauna elektromos részének biztonságát. Ehhez meg kell felelnie a következő követelményeknek:

 1. Válassza ki a tápkábelt, hogy a fűtőt az elosztószekrényhez csatlakoztassa (4-8 mm2 keresztmetszettel);
 2. A szaunán belül csak rejtett villamos vezetékek (hőálló kábel a bőr alá) felszerelhető;
 3. Kötelező földelés és az RCD használata, automatikus védelem;
 4. Használjon vízálló lámpatesteket. Ezenkívül az égési sérülések elkerülése érdekében ajánlott a megvilágítás forrásait védőfadíszekkel ellátni.

Azokban az otthonokban, ahol gázkályhákat szereltek fel, gondosan mérlegelni kell a szauna méretét és erőforrás-intenzitását. Az ilyen házakhoz hasonlóan az áramfogyasztás korlátozása (max. 3-4 kW).

Az elektromos kályhákban (villamos energia maximális teljesítménye 5-6 kW), a kályha - egy 3-4 kW-os fűtőberendezés nem okoz nehézséget az elektromos hálózat számára. Javasoljuk, hogy a kemencét csatlakoztassa az elektromos tűzhely fázisához. Annak érdekében, hogy csúcsterhelést ne hozzon létre, ne használja az elektromos tűzhelyet, amíg a fűtés működik.

Videó: szauna építése egy városi lakásban

Sokféle szauna típus

Mini szaunák

A szaunák "klasszikus" kabinjai mellett mini szaunák is vannak. Ezek cédrus hordók és gőzfejlesztők. A kompakt mini szauna könnyen elhelyezhető egy lakóházban vagy egy vidéki házban. Nagyon kevés helyet foglal el - kb. 1 m².

Emellett gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik. A szakértők megjegyzik, hogy az ilyen szaunában végzett ülések miatt a testtömeg csökken, a bőr rugalmasságot és rugalmasságot nyer, a cellulitisz leveleit. Az ilyen fürdőkészülék telepítése rendszerint az értékesítéssel foglalkozó társasággal foglalkozik.

Az energiafogyasztás is nagyon vonzó - körülbelül 2 kW. A kis szauna távirányítóval és hőmérővel van felszerelve. Egyes modellek fel vannak szerelve egy balzsam permetezéssel.

Infravörös megoldások

Az infravörös szauna nagyon népszerű az utóbbi időben. Az infravörös kabin alapja az infravörös sugárzás és annak tulajdonságai. Az infravörös hullámok hőhatást fejtenek ki, ami behatol a szervezetbe, és nem jelent további terhelést a kardiovaszkuláris rendszer számára. A túlzott izzadás esetén az infravörös sugárzás eltávolítja a mérgező anyagokat, zsírokat és a felesleges folyadékot a szervezetből.

Török gőzfürdő otthonra

A leginkább egzotikus és népszerű szaunák közé tartozik a hammam. Török fürdő egy nagy területen és több szinten lakó lakásban meglehetősen valódi.

A szakértők javasolják, hogy teljesítsenek számos feltételt a szauna építéséhez otthon saját kezével:

 • A szoba magassága nem kevesebb, mint 2,8 m;
 • A kupolás mennyezet kívánatos;
 • Meleg és hideg víz, szennyvíz;
 • Külön csuklya;
 • Teljes gőz és vízszigetelés.

A modern hamam a lakásban márvány csempével van felszerelve. Az állandó hőmérséklet fenntartásához alkalmazzon egy "meleg padló" rendszert. Gőzgenerátort használnak gőz előállításához.