Legfontosabb > Tartozékok

13. Egészségügyi létesítmények

13.1. Általános követelmények

• A sportolási, szórakozási, emlékműveket, vallási komplexumokat és temetkezési helyszíneket a szolgálati helyektől a fürdőkádakig terjedő távolság nem haladhatja meg a 200 métert, míg a főbejáratok, bejáratok, kommunikációs csomópontok közvetlen közelébe ajánlott egészségügyi létesítményeket (épületeket) elhelyezni.
• Ha több azonos készülék és ügyfélszolgálati eszköz van (mosogatók, tükrök, kézi szárítók, törülközőtartók stb.), A teljes szám 5% -a, de legalább egy, úgy kell megtervezni, hogy a fogyatékkal élő személy használhassa.
• Egészségügyi helyiségekben a fogyatékossággal élő személyek számára tervezett egészségügyi berendezések számának meghatározásánál (az SP 31-102-99 szerint) a számításból (de épületenként nem kevesebb, mint 1) ajánlatos:
- A női WC-tálak összesen 5% -a;
- A WC-kádak és vizeldék teljes létszámának 2% -a;
- minden negyedik vagy ötödik higiéniás szobát vagy kabinet a fogyatékkal élők számára ki kell igazítani.
• Az állomásépületekben legalább egy, mozgáskorlátozott személyek számára kialakított helyiséget vagy anya- és gyermekkamrát ajánlunk.
• A kabinok sorainak, a fal és a kabinok sorának, a vizeletek és az ellentétes kabinok nyílása közötti nyílásnak a szélessége legalább 1,8 m (előnyösen 2,1 m).
• Ne helyezzen szomszédos hím és női toaletteket.
Ez nemcsak a látássérültek számára kényelmes, hanem a hétköznapi látogatókat is diszavarja.
• Ha a mosdó csak egy kabinból áll, azt javasoljuk, hogy a látogatók minden kategóriájához univerzálisan legyen kialakítva, vagyis egy speciális WC-kabin méretének megfelelően és a szükséges felszerelés és felszerelés biztosítása érdekében.
• A látogatók számára a vizesblokkok hiányában külön WC-helyiségeket kell biztosítani a becslések szerint több mint 50 ember látogatói számára, vagy ha egy látogató az épületben több mint 1 óráig tartózkodik.
• A fogyatékkal élők számára kialakított, kerekes székekkel, segédeszközökkel vagy készülékekkel mozgó szaniterhelyiségekben korlátokat, rudakat, lógó trapézeket vagy egyéb berendezéseket kell felszerelni, valamint a mozgáskorlátozottaknak rögzített vagy összecsukható üléseket kell felszerelniük.
• A fogyatékossággal élő személyeknek szánt helyhez kötött készülékek valamennyi elemét határozottan és biztonságosan rögzíteni kell.
• A nyilvános WC-kben található fogyatékossággal élő személyek számára kialakított kabinok magukban foglalják a csengőgombot, amelyet a WC-tálból vagy az ajtóból lehet használni. Az elektromos harangot vagy szirénát a WC-vel ellátott helyiségben kell elhelyezni.
Ez lehetővé teszi a fogyatékossággal élő személy időben történő segítségnyújtását szükség esetén (a fogyatékkal élő személynek a kerekesszékből történő meghibásodása, a kerekesszéktől a fogyatékkal élő személytől a megközelíthetetlen távolságig stb.).
• Különlegesen felszerelt mozgássérült WC-kabinok, zuhanyzók stb. meg kell jelölni a megállapított nemzetközi szabvány jeleit.
Ebből a célból a "Disabled" jelzést megerősítik az ajtón.
• A közös zuhanytéri helyiségekben legalább egy, a fogyatékkal élők számára felszerelt kerekes székekkel kell felszerelni. Az ilyen kabin méretének legalább 1,2 m-nek kell lennie 0,9 m-rel. A kabin elé kell helyeznie a helyet egy kerekesszékben lévő fogyatékkal élők számára, hogy megközelíthesse azt.
• A zuhanycsapokat legfeljebb 1,3 m magasságban kell elhelyezni.
• Az egészségügyi és higiéniai kabinok és a mozgássérültek számára kialakított helyiségek ajtóinak nyitottnak kell lenniük.

13.2. A mosdók és WC-k kialakításának jellemzői

• A mosdóban nyilvános mosdókagylóval legalább az egyik mosogatót legalább 0,8 m magasságig kell felszerelni a padlószinttől és az oldalfaltól legalább 0,2 m távolságra (13.1 ábra). A mosogatócsövekben ajánlatos csapot vagy karos nyomócsapot használni, lehetőség szerint elektronikus rendszerekkel vezérelve.
• A tükör alsó szélét és a fogyatékkal élő személyek által használt kéziszerszámot a padlószinttől legfeljebb 0,8 m magasságban kell elhelyezni. Ugyanabban a magasságban - elektromos törölköző és toalettpapír.
• A horog vagy törülközőtartó nem több, mint 1,3 m a padlóról.
• Korlátokat kell biztosítani a fogyatékossággal élő emberek számára a mosogatók használatakor (13.2 ábra).

13.3. A fogyatékosok kerekes székekkel ellátott fürdőszobai kialakításának jellemzői

• Nyilvános WC-kben, beleértve a középületek WC-jeit is, legalább egy speciális WC-kabinat kell biztosítani azoknak a fogyatékkal élőknek, akik kerekes székekkel közlekednek (13.3 ábra).
• A speciális kabin méretei nem kevesebbek: szélesség: 1,65 m, mélység: 1,8 m.
• A speciális WC-kabinban levő ajtólap szélessége legalább 900-950 mm legyen. Technikai megvalósíthatóság (felújítás stb.) Hiányában a legkisebb megengedett szélesség 800 mm (lásd "Ajtók és ajtónyílások").
• A WC-k egyik oldalánál lévő kabinban szabad helyet biztosít a kerekesszék számára, hogy a fogyatékkal élő személy a székről a WC-re mozdulhasson.
• A mozgáskorlátozott személyek számára a WC-ket legalább 450 mm magasságban kell elhelyezni, és legfeljebb 600 mm-re a padlószinttől az ülés tetejéig.
• A csengőgombot a WC-hez vagy az ajtóhoz a padlószinttől 0,85-1,1 m magasságban kell elhelyezni.
• A vezetőfülkében kell elhelyezni a korlátokat. A korlátok átmérője 3 - 5 cm (a legkényelmesebb - 4 cm). A korlát és a fal közötti távolság legalább 4 cm (előnyösen 6 cm) fényében.
A korlátok telepítésének számos módja van.
Vegyük például a 3 lehetőséget.
1. Két vízszintes korlát rögzítése a WC-területen 800-900 mm-es magasságban a padlószinttől (13.3. Ábra): egy - a WC-csésze oldalához a WC-falhoz legközelebb eső oldalon, a másik pedig a WC-tálba.
Ebben az esetben a WC-t a sarokban kell elhelyezni. A korlátok egyike sem akadályozza meg a mozgássérültek számára a WC-hez való hozzáférést egy kerekesszékben.
Ha a WC nem található a sarokban, akkor az L-alakú korlátot szerelheti fel, amely a WC-k oldalán lévő rackre és a wc mögötti falra szerelhető.

2. Két vízszintes párnázott korlát rögzítése szimmetrikus a WC-tál mindkét oldalán 800-850 mm-es magasságban a padlófelületről és 600 mm-re egymástól (13.4 ábra).
A WC hátsó falához rögzített konzolok. A korlátok ilyen elrendezésének egyik jellemzője, hogy az egyik korlát akadályozza a fogyatékkal élő oldalhoz való hozzáférést a WC-hez, és megakadályozza, hogy a kerekesszéktől a WC-ig válthassanak. Ezért van egy kerekesszékben (vagy mindkét korlátban egyszerre) mozgó fogyatékossággal élő személy bejáratánál a korlát, függőleges síkban (felfelé), vagy vízszintes síkban (a falhoz - a WC-hez) billentve. A könnyebb használhatóság érdekében az egyes munkahelyzetekben rögzíteni kell az összecsukható vagy elforgatható korlátokat.
Én magamtól is megemlíthetem, hogy a fent felsorolt ​​két lehetőség közül a fogyatékosok inkább az elsőt. Pszichológiailag nem az összecsukható és elforgatható, hanem a merev falra szerelt, vagy a bizalomra okot adó állványok. A fogyatékossággal élő embereket a biztonság, a biztonság és a bátorság nélküli hajléktalan képességgel ruházzák fel.
3. A korlátot az egész mosdó peremén kell elhelyezni, kivéve az ajtóterületet és a rögzítési zónát a mosdókagyló falához (ha van).

• A fogyatékkal élők kényelmét célszerű a mosogatót közvetlenül egy speciális kabinban elhelyezni.
Úgy kell elhelyezni, hogy ne csökkentsék a kerekes szék befogadásához szükséges szabad helyet. Az is kívánatos, hogy biztosítsuk a mosdókagyló használatát a WC-n ülve. Általában a mosogató a falon a WC-tányér oldalán található (13.5 ábra). Ha ez nem a szokásos, hanem egy speciális sarki mosogató, akkor egy kicsit tovább lehet telepíteni - a sarokban. Nagyon kényelmes ebben a változatban az, hogy a WC és a mosdó összeköti a fali sínt.
• Ha a nyilvános WC-kabin minden látogatói kategóriában univerzális, tartalmaznia kell a ruhákra, mancsokra és egyéb kiegészítőkre vonatkozó horgokat, amelyek a padlótól legfeljebb 1,3 m magasságban vannak.
• A speciális kabin ajtóinak nyitottnak kell lenniük.
Ez azonban nem minden esetben lehetséges. Ábrán. 13.6. Egy megoldást mutatunk be egy fürdőszobában, amikor a kabinat egy közös WC-helyiség végére helyezzük. Az ilyen kabinban lévő ajtó befelé nyílik, mivel a kabin mérete meghaladja a speciális kabin minimális megengedett méreteit.
A projektekkel kapcsolatos tapasztalatokból megoszthatom a legegyszerűbb módot arra, hogy egy egykabinból álló rendes, egyetlen WC-t egy speciális WC-kabinba alakítsanak (13.7 ábra):
1. Helyezze az elülső ajtót szélesebbre (ajtólap - 900 mm).
2. Távolítsa el a mosogató és a WC közötti partíciót.

Rendszerint ez elég ahhoz, hogy a kerekesszéket használók számára elérhetők legyenek a kabin szükséges méretei. A szokásos WC helyett egy kombinált fürdőszobát kapunk.
Általában a speciális WC-kabinok egyidejűleg készülnek mind a női, mind a férfi öltözőkön. Véleményem szerint nem lesz semmi szörnyű, ha a technikai képességek hiánya vagy bizonyos nyilvános helyszíneken való megvalósíthatóság hiánya miatt kivételes esetekben a kerekes székekkel rendelkező férfiak és nők közösen kialakított speciális WC-kocsiszekrénye lesz. Belső zárral kell felszerelni. Ez természetesen nem a szabály. De egy helyzetben: "sem semmit, sem egy általános szakosodott standot", inkább "valamit" szeretnék, mint "semmit". Egyszerre foglalok, hogy az építészek ezt a döntést csak a fogyatékossággal élő emberek vagy a fogyatékossággal élő emberek közintézményével való összehangolás után tehetik meg, akik számára az épületet felújítják.

13.4 A fogyatékkal élők fürdőszobájának kialakításának jellemzői a támogató eszközök használatával

• A fogyatékossággal élő személyeknek, akik mozgatás közben használják a mankókat vagy egyéb eszközöket, az egyik közönséges WC-kabinet oldalsó sínekkel, ruhákkal, mankókkal és egyéb tartozékokkal kell felszerelni (13.8 ábra).
• A korlátok átmérője 3 - 5 cm (a legkényelmesebb 4 cm). A korlát és a fal között legalább 4 cm-es távolság.
• Rögzítő korlátok - 800-900 mm magasságban, horogok - legfeljebb 1,3 m-rel a padlószinttől.
Javasoljuk, hogy olyan kabinat helyezzen el a fogyatékkal élők számára, akik a támogatási eszközöket a bejáratnál a lehető legközelebb helyezik el annak érdekében, hogy csökkentse a fogyatékkal élők számára a mosdókhoz való távolságot.

13.5. A férfi nyilvános öltözékek kialakításának jellemzői

• A férfi nyilvános mosdójában legalább az egyik vizeletet a padlóról legfeljebb 0,4 m magasságban kell elhelyezni, mindkét oldalán függőleges tartósínekkel kell felszerelni (13.9 és 13.10 ábra). A vizeletek tengelye közötti távolság legalább 0,8 m.
Ezek a vizeldék kényelmesek mind az óvodás gyermekek, mind pedig a fogyatékossággal élő személyek bizonyos kategóriái számára.
A megszokott vizeletek közül legalább az egyiket a fogyatékossággal élő emberek számára kézi korlátokkal kell ellátni, mankóval stb. (13.9 ábra).

13.6. A nyílászárók sorrendje a WC-kabinok sorában. A WC-ajtók kialakításának jellemzői a folyosó vagy a szoba sarkában helyezkednek el

A 13.11-13.13. Ábrák különböző megoldásokat mutatnak a nyitóajtók irányába, ha a közös vécékben a rendes WC kabinokat és kabinokat helyezik el. Foglalkozzunk az egyes lehetőségek előnyeiről és hátrányairól.
Ábrán. 13.11 az ajtók nyitottak az emberek számára ismert irányba - balról jobbra. A kijáratnál a legközelebbi kabin a fogyatékkal élők számára mancsokon áll. Az utolsó a sorban egy speciális kabin a kerekesszéket használók számára. Ügyeljen a helyiség sarkában található ajtók kialakítására. Annak érdekében, hogy a fogyatékossággal élő személy a kerekesszékben kényelmesen nyissa ki az ajtót, és ne maradjon helyén, ahelyett, hogy visszahúzódna, szabad térre van szüksége a kerekesszék befogadásához.
• A folyosó vagy a szoba sarkában lévő ajtók esetében a fogantyú és az oldalfal közötti távolság legalább 0,6 m legyen.

Más szavakkal, a fal és az ajtó közötti távolságnak legalább 500 mm-nek kell lennie.
Meg kell jegyezni, hogy néha elég kellemetlen lenne a hétköznapi emberek számára, hogy kinyitják a kabin szomszédságában lévő ajtókat, mivel ez egy sajátos sarokban is található. A kényelem érdekében kívánatos (de nem szükséges), hogy körülbelül 300 mm távolságot hagyjon a speciális kabin falának és a szomszédos rendes kabin ajtójának.
A 2. ábrán bemutatott hátrányok A 13.11 lehetőség a látogatók mozgásának bonyolult pályája. Ahhoz, hogy elérjék a WC-t, kénytelenek lesznek megkerülni az utastér ajtaját. Ez nem csak kényelmetlen, de nem biztonságos is, mivel megsérülhet egy éles ajtó. A kerekesszékes helyzetben lévő fogyatékossággal élők még nehezebbek. Az ajtó körüljárása érdekében a kabin és a fal közötti minimális átjárónak legalább 1800 mm-nek kell lennie, amelyből 900 mm-t a nyitott ajtószárny veszi fel, a fennmaradó 900 mm lesz az oldalkocsi járata. Ha a falhoz való távolság kevesebb, mint 1700-1800 mm, akkor a fogyatékossággal élő személy a kerekesszékben elvileg nem tud férni a WC-hez a helyhiány miatt.

Annak érdekében, hogy a fogyatékossággal élő személy nagyobb mozgásteret biztosítson, jobb az ajtók kinyitásának irányát megváltoztatni (13.12. Ábra). Ez elméletileg lehetővé teszi a kabin és a fal távolságának 1800-ról 1300-1400 mm-re történő csökkentését (a kerekesszék forgási zónája 90 ° -kal). Sőt, jobb, ha ezt nem tesszük, mert a kerekesszékkel rendelkező fogyatékkal élő személynek biztonságos forgalmi sávra van szüksége a falhoz közelebb úgy, hogy a süllyesztett WC-ajtók ne érjenek hozzá.

Ebből egy kis szabályt fogalmazhatunk meg:
A folyosó vagy a szoba sarkában lévő ajtónak nyitva kell lennie a sarok falához.
Annak érdekében, hogy a fogyatékkal élők a mankókon rövid és geometriailag egyszerűen bejussanak a kabinba, ugyanúgy módosítani kell a kabinban lévő ajtók kinyitásának irányát (13.12 ábra). De ebben az esetben kissé szokatlan lesz a fogyatékkal élők számára, hogy jobbról balra nyissák az ajtót.
A szokásos WC-kabinokban az ajtók nyitásának iránya is megváltoztatható (a mozgás pályájának egyszerűsítése érdekében), vagy hagyja el (hogy a látogatók a szokásos módon nyissák ki az ajtókat).
A fent említett problémák és nehézségek könnyen elkerülhetők, ha ezen a helyen a kabin WC-jének oldalsó bejárata eredetileg a másik oldalon található (13.13. Ábra). Ezután a mozgás pályája egyenes lesz, és az ajtók a szokásos irányba nyílnak.

Mozgáskorlátozott WC: az alapvető követelményeket meg kell tudnia

A cikk elkészült a magbo.ru - online vízvezeték üzlet információs támogatásával.

A fogyatékkal élő fürdőnek meg kell felelnie azon követelményeknek, amelyek szükségesek ahhoz, hogy kényelmetlen önellátást biztosítson a segítség nélkül. Ha közintézményekről beszélünk, akkor ez a szoba fel van szerelve, a törvény által megállapított valamennyi normának megfelelően. Otthon nincs olyan szigorú normák, de teljesen felhasználható az Ön kényelme érdekében.

A szoba követelményei

A fürdőszobának szánt helyiségnek elég tágasnak kell lennie ahhoz, hogy a kerekes székben lévő személy vagy a mancsok mozgatása ne legyen nehezen benne.

Különösen fontos, hogy figyeljen az ajtóra, széles legyen, és magas küszöbértékeket kell hagynia. A megengedett érték 2,5 cm, maga az ajtó kifelé nyílik, és a fogantyúnak a padlószinttől 85-90 cm-re kell lennie. Előre nem látható esetekben telepítsünk olyan zárat, amely szükség esetén kívülről nyitható.

Az egészségügyi létesítmények nyilvános helyiségekben történő elhelyezésénél egy ajtólapon van egy jelzőtábla. A bejárat helyének magassága 130-150 cm-rel legyen a padlóról. A lemez méretének olyannak kell lennie, hogy a látássérült emberek észrevegyék.

A nyílt műszaki kommunikációkat minimálisra kell csökkenteni. Ehhez vagy a csempe alatt vannak elhelyezve, vagy körülötte gipszkarton dobozokat hoznak létre.

Belső kivitel

A padlóburkolathoz használt anyagoknak a lehető leg csúszásmentesnek kell lenniük. Lehet matt, csúszásgátló vagy dombornyomott csempe. Ellenkező esetben további bevonatot, pl. Gumi padlót kell használni. Mivel a fürdőszoba berendezése több korlát beiktatásával jár együtt, akkor kezdetben érdemes megfontolni, hogy pontosan melyik helyre kerülnek felszerelésre. Ha a választás a falra esett, akkor nem lehet műanyag paneleket bevonni. Használhatja a megoldást, csak festse a falakat vízálló festékkel, ami használható a fürdőszobában.

Magának a helyiségnek jól kell megvilágítania. A fényforrásoknak elegendőnek kell lenniük ahhoz, hogy még a vizuális fogyatékossággal élő személyek számára ne legyen nehéz az űrben navigálni.

A helyiség minden elemének elhelyezkedését a személy kényelmes mozgását figyelembe véve kell elvégezni, beleértve a kerekesszéket is.

Vízvezeték követelmények

A fogyatékossággal élők vízvezetékének szerkezete megkülönböztetett. Nemcsak kényelmesnek kell lennie, hanem elsősorban biztonságosnak kell lennie.

Ma a piac lehetővé teszi, hogy olyan speciális vízvezetékeket vásároljon, amelyek megfelelnek a fogyatékos emberek igényeinek. De használhatja a szabványos eszközöket, biztosítva a szükséges felszerelést.

Mozgássérült fürdőszoba

Sajnálatos módon lehetetlen használni egy közönséges fürdőszobát egy kerekesszéket használó felhasználó számára külső segítség nélkül. A probléma a következő:

 • Ürítse le a padló alatti fürdő egy részét. Ez nem csak fáradságos, hanem költséges is. Ráadásul nem lehetséges ilyen manipuláció elvégzése minden házban;
 • Speciális fürdőszoba, hermetikus ajtóval. Az ilyen fajok, mint általában, vásárolnak orvosi vagy szanatóriumi létesítményeket. Ez egy drága lehetőség, ezért nem gyakran használják otthoni használatra.

Tény, hogy sokan jelen vannak a fogyatékkal élők a házban, inkább a zuhany.

Mozgássérült zuhanykabin

A kabin kiváló megoldás azok számára, akik nehézséget okoznak a fürdőben. Ráadásul ez a lehetőség még kompaktabb lehet, így több szabad hely marad a szobában. Kétféle zuhanyzó van:

 • Egy raklapon. Alacsony és csúszásmentes legyen. Ehhez kezdetben olyan raklapot használhat, amelynek megkönnyebbüléssel vagy gumírozott szőnyeggel rendelkezik;
 • Raklap nélkül. A fogyatékkal élők számára, különösen a babakocsit használók számára ez ideális. De fontos, hogy az elrendezésben vegye figyelembe az összes műszaki jellemzőt, a lefolyó kapacitása elegendő legyen a bejövő víz elnyeléséhez, valamint a vezetőfülke válaszfalainak a lehető legszorosabbnak kell lenniük.

Az utastér területe eltérő lehet, de kívánatos, hogy ne legyen kevesebb, mint 150 x 80 cm. Ha ez a zuhany nemcsak a fogyatékossággal élő személyek számára készült, hanem például minden családtag által is használják, akkor az ülés lehajtható. Felületét több anyaggal kell lefedni.

WC-k a fogyatékkal élők számára

A fogyatékkal élők számára speciálisan használt WC-tálakat vásárolnak. Ezek a megkülönböztetettek a szokásosaktól kissé módosított formában, valamint magasságban.

Egyszerűbb módszer. Vásárolni egy különleges bélést. Így szükség esetén bármikor eltávolítható és telepíthető. Egy ilyen eszköz lehetővé teszi a WC-magasság módosítását is. Amint fentebb említettük, a fogyatékossággal élők WC-tálak eltérnek a normál magasságoktól. Ennek a mutatónak legalább 45 cm-nek kell lennie, ellenkező esetben nagyon nehéz lesz egy babakocsihoz sétáló ember számára az ülések cseréje. Ha nem lehet külön WC-t vagy fedelet vásárolni, akkor legalább meg kell emelni a WC-t a megépített dobogó miatt.

Mozgáskorlátozott mosogató

A mosogatót, amelyet a fogyatékossággal élő személy a jövőben használni fog, úgy kell felszerelni, hogy magassága ne haladja meg a padlószinttől 80 cm-t. Ebben az esetben az alakjának olyannak kell lennie, hogy a kerekesszék megközelíthesse. Nos, ha ez egy különleges mélyedés lesz erre. Kívánatos, hogy a mosogató és az oldalfal közötti távolság legalább 20 cm legyen.

Kívánt esetben egy speciális mosogatót is vásárolhat. Nemcsak kényelmes alakja lesz, hanem korlátok is beépülnek benne, és gyakran van egy döntetlen változtatási funkció.

Kifejezetten szabályozott keverők

Ebben az esetben ne használjon hagyományos szelepvezérlésű keverőket. Legalábbis a kar modellen maradhat. De a legkényelmesebb megoldás a modern csapok, amelyek érintésérzékelőkkel vannak felszerelve. Előnye nemcsak a víz könnyű befogadása, hanem a kínálat automatikus leállítása is.

További tantárgyak

A fogyatékossággal élő személyek térének szervezése nem korlátozódhat a speciális vízvezeték-elemek beszerelésére. Ugyanilyen fontos szerepet játszik az olyan kiegészítő eszközök elhelyezése is, amelyeket az emberek aktívan használnak a fürdőszobában.

Kapaszkodók a fürdőszobában

A fürdőszobában lévő korlátoknak többnek kell lenniük. A WC használatához nem nehéz volt, hogy mellette két korlát van elhelyezve. A falra, padlóra vagy közvetlenül az eszközbe szerelhetők. Legalább az egyik korlátnak lehajthatónak kell lennie. Ellenkező esetben a babakocsiról a WC-re való átállás nem működik.

Kapaszkodók a fürdőszobában

A mosogatóhoz és a zuhanyhoz közel kell elhelyezni a korlátokat is. Ugyanakkor a magasságot a padlószinttől figyelembe kell venni. Ez a mutató általában 75 cm, a rögzítéseknek a lehető legmegbízhatóbbnak kell lenniük, és figyelembe kell venniük, hogy jelentős nyomásnak vannak kitéve.

Tükrök és polcok

Az olyan tételekhez, mint a tükrök, polcok, törülközőtartók stb., Szintén rendelkezik saját ajánlott elrendezéssel. Ebben az esetben a tükör úgy van felfüggesztve, hogy az alsó pereme körülbelül 90 cm magasságban van a padlótól, de nem több. A kéz, a szalvéta és a toalettpapír tartójának, valamint a különböző polcoknak a padlóra történő legfeljebb 90 cm-es magasságához történő felszerelésére szolgáló készüléket kell elhelyezni.

Fontos, hogy ne felejtsük el, és ne szereljünk fel egy fürdőszobát olyan eszközzel, amely kényelmes tartózkodást biztosít egy személy számára. Ezek lehetnek speciális tartók a mankókhoz vagy a sétapálcákhoz. És ha szükséges, akkor is beállíthat egy riasztó gombot a helyiségben, amely a gyors elérés helyén található.

Ajánlások a korlátok kiválasztására a fogyatékkal élők számára a fürdőszobában és a WC-ben

A lakosság ilyen társadalmi szempontból veszélyeztetett kategóriái, például az idősek és a fogyatékkal élők, különös gonddal kell, hogy legyen. Különleges feltételeket kell teremteni számukra, nem csak társadalmi, hanem a mindennapi életben is. Néha még a legismertebb hétköznapi eljárások is igazi kihívássá válnak: kijutni az ágyból, mossani az arcodat, öltözni, menni. A modern társadalom célja az önálló életforma és az összes társadalmi réteg egyenlőségének megtestesítése. Az idős kor és a fogyatékosság nem akadályozhatja a normális élethez vezető személyt. Ebből a célból speciális rehabilitációs eszközöket és alkalmazkodó eszközöket hoznak létre és széles körben használnak, amelyek többek között tartalmaznak korlátokat a fogyatékkal élők számára a fürdőszobában és a WC-ben.

Előnye és hátránya

Ma minden társadalmi intézményt, egészségügyi ellátást, köz- és magánbiztos iskolát, panziót, szanatóriumot korlátokkal kell felszerelni. A nagy bevásárlóközpontokban a mozgássérültek és a mozgáskorlátozottak számára speciális WC-k vannak felszerelve. Az új épületek bejáratai korlátokkal és rámpákkal vannak kiegészítve, amelyek nem csak az idősek és a fogyatékkal élők számára, hanem a kerekesszékes és az óvodás gyermekek számára is alkalmasak. Egyre több korlátot telepítenek az olyan lakásokban, ahol az idősek, a fogyatékkal élők élnek, bármilyen életkorú, nehéz posztoperatív időszakban élők, akiknek különösen fontos a gondozás és a személyes higiénia.

Egészségügyi létesítmények állnak rendelkezésre

A fürdőszoba komplex tárgya az alkalmazkodáshoz, amelyet gyakran elfelejtenek a közintézményekben. A legkellemesebb a fogyatékkal élők számára külön WC kialakítása. Különleges, kényelmes vízvezetékkel, korlátokkal, tartókkal és tapintójelzőkkel kell felszerelni. A fogyatékossággal élő személyek számára is fel kell szerelni egy külön hívógombot, amely segítséget nyújt a személyzetnek vészhelyzet esetén.

Ez a kézikönyv figyelembe veszi az SP 59.13330.2016 új szabálycsomag módosításait. Az alkalmazkodási séma megfelel a 2017. május 15-én hatályba lépett normáknak.

Fürdőszoba az MGN számára

Alacsony mobilitású népességcsoportok (MGN) - az emberek, akik nehézséget okoznak a független mozgalmak, információk és szolgáltatások számára, miközben a térben navigálnak.

A fogyatékkal élők mellett a korlátozott mobilitású emberek (MGN) a következők:

 • Az idősek (60 évesek és idősebbek);
 • Ideiglenesen letiltott;
 • Terhes nők;
 • A babakocsival rendelkező emberek;
 • Óvodás gyermekek;
 • Emberek nehéz poggyász, kocsik.

A fogyatékkal élők számára szükséges egészségügyi létesítményekre vonatkozó követelmények

A fürdőszobának az MGN-nek megfelelő méretűnek kell lennie ahhoz, hogy elhelyezze a szükséges egészségügyi berendezéseket és kényelmes körülményeket biztosítson a kerekesszéket használók számára. A bonyolult formájú szobák nem tartoznak ide, és a kerekes székekben való mozgás nehéz. A tervezési szabványok nem feltétlenül felelnek meg ennek a kérdésnek, de a méretek meghatározásánál figyelembe kell venni az elhelyezésre kerülő berendezéseket (korlátokat és kiegészítő elemeket) és egészségügyi berendezéseket (mosdó, WC stb.), És kényelmes hozzáférést biztosítanak számukra a korlátozott mobilitású személyek számára. A négyzet alakja szintén nem optimális, mivel a berendezés telepítésekor a falfelületet használják.

- téglalap alakú, a hosszú és a rövid oldalak méretének aránya - másfél és a méretek a racionális berendezés elhelyezésének alapján kerülnek meghatározásra.

A padlót a szomszédos helyiségek padlófelülete felé kell besajtolni.

Ha a szomszédos helyiségek (folyosó, csarnok) között van egy magasságkülönbség, akkor szükség van rámpára. A bejárati nyílás mérete - legalább 90 cm. Szűkebb nyílással a kerekesszékkel való hozzáférés nem lehetséges.

Fürdőszoba terv az MGN számára

Az ajtók úgy dönthetnek, hogy kifelé nyílnak. Az ajtók különleges jelzésekkel vannak ellátva, emblémázott jelzések formájában, a padlószinttől 1,35 m magasságban. A mozgássérült fürdőszoba riasztóval van felszerelve.

Fürdőszoba alaprajz

A riasztó gomb az egészségügyi felszereléstől (WC, zuhanytálca) megközelíthető távolságra található, 90 cm magasságban a padlóról. Fényjeleket helyeznek el a bejárat felett.

Sweep WC az 1-1 tengelyen

Ezek aktiválódnak, amikor a riasztó gombot megnyomják. Kényelmes elhelyezés a szobában az MGN számára több vezeték nélküli hívógomb. A villogó figyelmeztetés jelzi, hogy a szolgálatban lévő személyzet hívja. A riasztási jelet a szolgálatban lévő személyzetnek és az őrhelyeknek továbbítják.

A 2-2. Tengely beolvasása

Amikor a mosdót helyezzük az MGN-re, meg kell vizsgálni, hogy mely helyiségek helyezkednek el az alatta és az alatt. Ésszerűbb, hogy a szobákat nedves eljárással helyezzük el egymás fölé a másik felett. Ez leegyszerűsíti a kommunikáció lefektetésének folyamatát és csökkenti a hosszt.

3-3 tengelyes sweep

Szükséges a szellőzőrendszer biztosítása is. Elfogadhatatlan, hogy a fürdőszobákat fel kell tüntetni az elektromos pajzs felett. Az épületek kizsákmányolása szempontjából nem kívánatos, hogy a nagyméretű emberekkel (csarnokokkal, előcsarnokkal, csarnokkal, stb.) Rendelkező szekrények fölé helyezze a lefolyókat.

4-4 tengelyes sweep

Ha a mozgássérültek számára egy külön helyiséget nem különítenek el, akkor egy felszerelt kabinet biztosítsanak a közös WC-hez. A méretek szabályozottak:

 1. Szélesség legalább 1,65 m., Mélység - 1,8 m., Zuhanytálca nélkül.
 2. 2.2m. 2,25 m-en, a zuhanytálca beszerelésekor.

Vízvezeték-szereléskor legalább 1,4 m széles szabad területet kell biztosítani a babakocsi kényelmes megfordításához. Ha egy különálló, speciálisan felszerelt kabinet helyeznek el az általános fürdőszobába, akkor figyelembe kell venni, hogy a kerekesszékben tartózkodó látogatókat az ellenkező nemű emberek kísérik, ezért egy ilyen kabin bejáratának megszervezésénél kívánatos, hogy az általános fürdőszobából a kabinba vezető bejáratot elválasztó platform legyen.

A vécé szokásos módon funkcionális területekre osztható: felszerelés elhelyezése, a babakocsi mozgásának területe és a transzfer zónák a berendezéshez. Ezen helyiségek telephelyen történő elhelyezése alapján megállapítják a berendezés helyes elhelyezkedését.

A hely funkcionális megszervezéséhez szükséges elemek megfelelő és kompakt elhelyezése esetén biztosítani kell a fürdőszoba minimális méretét. Ezt befolyásolja a projektben alkalmazott felszerelés mérete és elhelyezésük.

Berendezések és készletek

A speciálisan felszerelt WC-vel ellátott szaniter berendezéseknek tartalmazniuk kell:

 1. Az oldalfaltól legalább 75 cm-re elhelyezkedő, a babakocsiról való egyszerű átjutás, automatikus vízelvezetés (a falon lévő gomb elhelyezésekor a kivágás végrehajtásánál használhatja a gombnyomást). A WC-k szakosodott vagy rendes használatra specializált ülések használatával.
 2. Kapaszkodó (összecsukható, forgatható vagy álló), amely lehetővé teszi, hogy a WC-be történő átültetéskor tapadjon.
 3. A vizeldehelyet a padlószinttől 0,4 m magasságban helyezik el. A vizelde közelében helyezzen el egy speciális sínt.
 4. A zuhanyozás megszervezésénél a küszöb nélküli küszöb nélküli padló és a víz leeresztéséhez szükséges padlócsatorna van. Ebben az esetben 48 cm széles és 85 cm hosszú méretű, összecsukható, vagy hordozható ülőrész (pl. A zuhanytálca mérete legalább 80 cm. x 150cm. A zuhanytálcának csúszásmentes talapzattal kell rendelkeznie.
 5. Mosdókagyló vízszintesen elhelyezkedő leeresztőnyílással, amely lehetővé teszi, hogy szorosan megközelítse a kerekesszékkel vagy mosdóval a hajlásszög megváltoztatásának képességét. Kényelmes speciális mélyedések használata beépített sínnel.
 6. A fürdőt gyakran nem az MGN, as a fogyatékossággal élő emberek számára nagyon nehéz használni a standard fürdőket. De vannak speciális lehetőségek. Rendszerint orvosi, profilaktikus és szakosodott intézményekben láthatók. A fogyatékkal élők számára olyan ülőgarnitúrákat használnak, amelyek légmentesen záródó ajtóval rendelkeznek, és lehetővé teszik számukra, hogy függetlenül váljanak a kerekesszéktől a fürdőszobáig.
 7. A törülközőtartók olyan magasságban vannak felszerelve, hogy kényelmesen törülközőt vegyen fel, általában nem több, mint 100 cm-re a padlótól.
 8. A kézmosó csapot automata vízellátással vagy kar segítségével kell felszerelni.
 9. A kezek, a szappan és a papír tartók szárítóit a padlószinttől 100 cm-nél nem magasabb magasságban helyezik el.
 10. A tükrök úgy vannak megválasztva, hogy a tükör alsó széle a padlóról legfeljebb 90 cm magasságban legyen. A legegyszerűbb tükrök beépítése állítható magasságú tartókonzollal.
 11. A babakocsi átültetésének kényelme érdekében szerelt falra összecsukható üléseket használtak. A mozgatható ülések használatakor kényelmes helyet kell biztosítani annak elhelyezéséhez, és nem szabad csökkenteni a kerekesszékes manőverek területét.

A fürdőszobai egészségügyi berendezések elemeinek merev rögzítésűnek kell lenniük, és elég erőseknek kell lenniük a terheléshez. Ha további támogatást kíván létrehozni, akkor a mosogatóhoz, a zuhanytálcához közel helyezhető el.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy ilyen kényelmet biztosítunk, például mancsok és sétapálcák, akasztók és kabáthorogok és egyéb kiegészítők. A fenti ajánlások betartása lehetővé teszi, hogy olyan szobát hozzon létre, amely a lehető legkönnyebben használható, és biztosítja a lakosság minden csoportjának kényelmes használatát.

Belső kivitel

A befejezésnek biztosítania kell a funkcionális használat kényelmét. A vizuális kényelem nem kevésbé fontos, mint a szükséges felszerelés felszerelése.

Általános követelményeket adunk:

 • A padlónak csúszásmentesnek és nedves tisztításnak kell lennie. Ezért rendszerint egy megkönnyebbülés vagy csúszásmentes csempe, de a különböző típusú linóleum használata is elfogadható. Talán a fém speciális csempe a padló. Vannak varrat nélküli csúszásmentes padlóburkolatok, amelyek kényelmesek a készülék befejezésekor és az azt követő műveletek során.
 • A falburkolatoknak mosható és kemény, ezért a festés és falazólapok használata a leggyakoribb. Nem kívánatos fényforrás panelek használata, mert a kötőelemek nem elég erősek a jelentős terhelésért.

A befejezéshez kívánatos olyan könnyű és semleges színkombinációk használata, amelyek nem vonzanak nagy figyelmet, ezért a helyiség vizuális orientációja a legkényelmesebb.

Az orientáció kényelméért az ajtóblokkok színe az általános színsémával ellentétben kerül kiválasztásra. Az információs elemeket rögzíteni kell az ajtóblokkok felületén.

A helyiségnek elegendően világítania kell. Ehhez a legjobb, ha több lámpa felszerelését is be lehet illeszteni. A lámpák hőálló porot alkalmaznak.

A durvaságot ki kell zárni.

Azonban megengedett a falburkolatok falvágók formájában történő felszerelése. A telepítés további kényelmet biztosít, és lehetővé teszi, hogy a kárpitozási elemeket a lehető legrövidebb időn át lehessen törölni.

Ki kell zárni a nyílt műszaki kommunikációt (víz- és csatornacsövek), amelyek akadályozzák a babakocsi kényelmes mozgását. A csövek elhelyezésének módja rejtett vagy zárt képernyővel választható, amelyek nem okoznak különbséget a padlómagasságban. A technikai összeköttetések helyén rejtett ellenőrző ajtókat telepítenek a kommunikáció szervezéséhez.

A fogyatékkal élők mosdójának padlófelmérése nem engedélyezett.

A padló és a falak csatlakozásaiban jelentősen kiálló padlólapok elhelyezése elfogadhatatlan. A szegélyléc keskeny, nem korlátozza a mozgás helyét, és nem okoz akadályokat az úton.

a padlóburkolatok felszerelése és a padlóburkolatok felépítése a WC-helyiségben a magasságkülönbség miatt elfogadhatatlanok, ezért különböző típusú padlóburkolatok használata esetén varrás nélkül össze kell őket kötni.

A fogyatékossággal élő emberek számára elérhető mosdó megfelelő funkcionális és térbeli megszervezése nemcsak a látogatók minden kategóriájának egyszerű használatát biztosítja, hanem biztosítja, hogy az épület megfeleljen a szabályozási követelményeknek.

A fogyatékkal élők fürdőszobái jellemzői és követelményei

A fogyatékkal élő fürdő nagyon fontos. A fürdőszobának bizonyos méretekkel, korlátokkal és kiegészítő felszereléssel kell rendelkeznie. Így a fogyatékos személy képes lesz személyes higiéniát folytatni anélkül, hogy rokonaik segítségére lenne. Ez jó neki és könnyebb azok számára, akik érdekelnek.

 • 1 Általános követelmények
  • 1.1 Szobaigény
  • 1.2 Víztisztítási követelmények

Általános követelmények

Annak érdekében, hogy a fogyatékosság, az idős kor vagy a sérülések miatt fizikailag korlátozott személyek számára optimális egészségügyi egységet hozzon létre, figyelembe kell venni a látogatás alapvető követelményeit. Figyelembe véve őket, egy fürdőszobát úgy szerelhet fel, hogy kivétel nélkül minden családtag számára ugyanolyan kényelmes legyen.

Valójában minden követelményt fel lehet osztani:

 • A szoba követelményei;
 • Vízvezeték követelmények.

Tehát beszéljünk mindegyikről külön-külön, hogy részletesen feltárhassuk a kérdés lényegét.

A szoba követelményei

Fotók a fürdőszoba méretére vonatkozó követelményekről

Először is meg kell jegyezni, hogy a fürdőszoba és a WC mérete nagyon fontos szerepet játszik. Vannak olyan funkciók is, amelyeket figyelmen kívül hagynak a javítás során, amikor a lakosok számára a fogyatékos emberek problémája nem releváns.

 1. A helyiségben elegendő szabad hely legyen. A fürdőszobában méretekre van szükség ahhoz, hogy ne csak az ember mozoghat, hanem egy sétát, egy babakocsit is használhasson, vagy együtt menjen - a fogyatékkal élő személy és a kísérő személy.
 2. Ügyeljen a fürdőszoba bejáratára. A fogyatékkal élő személynek nyugodtan be kell lépnie, be kell lépnie a helyiségbe, és ki kell mennie. Ezért magas küszöbértékeket el kell feledni.
 3. Szükség esetén a korlátokat a vízvezeték kerületén kell elhelyezni. Segítségükkel a fogyatékkal élő személy képes lesz egyedül ülni, felállni, mozogni anélkül, hogy segítséget kérne hozzátartozóitól.
 4. A dolgok elhelyezkedését a fogyatékkal élők igényeinek figyelembevételével kell megvizsgálni. Egy egészséges ember nem lesz nehéz hajlítani, hogy egy törülközőt kapjon az alsó fiókból. A fogyatékossággal élő ember nehéz lesz mászni, hogy ugyanazt a törülközőt kapja a felső polcról. Az önzést félretéve.
 5. Ne válasszon csúszós csempe a padlóra. Ez veszélyes a fogyatékkal élők számára, akik nem tarthatnak ilyen felszínen és súlyosbítják problémáikat. A csúszós csempe veszélyes bárkinek, aki meglátogatja a fürdőszobát.

Vízvezeték követelmények

Biztosan megváltoztatnia vagy frissítenie kell a vízvezetékeket annak érdekében, hogy alkalmazkodni tudjon a korlátozott fizikai képességűek igényeihez. Az a tény, hogy a helyiség méretének elegendőnek kell lennie a szabad mozgáshoz, már rájöttünk. Most pontosan meg kell értened, hogyan kell kezelni a vízvezetékeket.

 1. WC-tál Általános szabályként a fogyatékkal élők számára szükséges fürdőszobák megkövetelik a mosdó speciális modelljének telepítését. A szokásosnál több centiméterrel magasabb, de a forma és a kialakítás miatt kényelmesebb a beteg számára. Kétféleképpen lehet. Az első az, hogy telepítsen egy speciális padot, amely lehetővé teszi, hogy mindenki használhatja a WC-t, a második pedig, hogy egy második WC-ot a házban. A második módszer a tágas, kétemeletes magánházakra vonatkozik, ahol tetején és alján WC-t lehet készíteni.
 2. Bath. A vízügyi eljárások kötelezőek a fogyatékkal élők életében. Annak érdekében, hogy ne kelljen minden nap felemelnie egy személyt, és nem szabad a fogyatékkal élő embert tehetetlennek érezni, mindenkinek kényelmes fürdőszobát kell biztosítania. Mint a gyakorlat azt mutatja, a klasszikus koncepció a fürdőszoba nem alkalmas a fogyatékkal élők számára, mivel a magas táblák válik leküzdhetetlen akadály. Az egyetlen lehetőség - fürödni a mélyedésben, hogy félig a padlószint alatt legyen. A hasonló ötlet végrehajtása nehéz. Mert más megoldásokat kell keresnie.
 3. Tusoló tálcával. És itt van a megoldás. Az alacsony tálcával ellátott kabinok remek módja annak, hogy a fogyatékkal élő személynek lehetősége legyen zuhanyozni vagy mosni magukat. Győződjön meg róla, hogy a raklap belső felülete hornyos, vagy belsejében csúszásgátló matrac van.
 4. Zuhanykabinok raklap nélkül. Lehet, hogy a fogyatékkal élő emberek fürdőszobái a zuhanyzók csak egy ilyen változatával vannak felszerelve. Nincsenek oldalai, akkor anélkül, hogy minden akadályt leküzdeni kellene. Ezen túlmenően, egy ilyen zuhanyzóban, akkor is vezetni a kerekesszék ülni és zuhanyozni. Sokan ezt teszik. Ennek következtében a személy önállóbbnak érzi magát, és a gondozóknak nem kell foglalkozniuk szeretteik személyi higiéniájával.
 5. Mosogatók és kapcsolódó tárgyak. Helyezze a mosogatót a padlóhoz viszonyítva, ne haladja meg a 80 cm-t. Az oldalsó falról a mosogatóba legalább 20 cm legyen. Hasonló magasságban tükör, törülközőtartó és WC-tekercs tartó van felszerelve. A mosogató alatt lévő helyet szabadon kell szabadítani, vagyis a "tulipán" modellek nem alkalmasak erre. Ez annak köszönhető, hogy a fogyatékkal élő személynek el kell viselnie a mosdótálcát egy kerekesszékben.
 6. Kapuk és leeresztő gombok. Ha egy személy egészségügyi problémái miatt nem tud nagy erőfeszítéseket tenni kezével, megfelelő intézkedéseket kell hozni. Tehát a hagyományos szelepeket egykaros keverőkkel helyettesítik. De ha nem képesek fogyatékos embereket használni, akkor a legjobb választás a kontaktusok nélküli érzékelőkkel rendelkező keverők. A szépségük az, hogy a test egy részét csak az érzékelő közelében kell tartania, és a víz automatikusan bekapcsol. Meghatározott idő elteltével a víz lefolyik, ezért nem kell aggódnia, ha a mosdóból kilép a közeli víz. Hasonlóképpen, a helyzet a lefolyó a WC, amely számára is kifejlesztett érintő érzékelők. Működésük elve ugyanaz.

Amint látja, nem nehéz olyan fürdőszobát felszerelni a fogyatékkal élők, az idősek, vagy azok számára, akik súlyos sérüléseket szenvedtek, és nem képesek bizonyos tevékenységeket saját maguk elvégezni.

Csak azt kell érteni, hogy minden esetet egyedileg kell figyelembe venni. Végtére is, a problémák különbözőek lehetnek, ezért a WC és a fürdőszoba rendezése megfelelő lehet. Valaki kezei normálisan dolgoznak, de a lábak meghiúsultak, mások megfosztottak attól a lehetőségtől, hogy magabiztosan kezeljék a kezüket, és így tovább. Figyelembe véve az egészség sajátosságait, megfelelő korlátokat, vízvezetékeket és bútorokat használnak.

A szeretteinkért a közvetlen felelősségünk. Ne felejtsük el, hogy a fogyatékossággal élők nem élvezik azt a tényt, hogy mindenképpen segíti őket rokonai. Nem akarnak tehernek lenni. Ezért igyekezzen megteremteni a szükséges feltételeket ahhoz, hogy legalább részlegesen függetlennek érezzék magukat. Ez mind a fürdőszobának, mind a ház többi szobájának elrendezésére vonatkozik.

Blog / hírek

Berendezések fürdőszobák mozgássérültek számára.

Mindenki megérti, hogy az idősek, a gyengék és a fogyatékkal élők különös gondossággal és gondoskodással kell rendelkezniük. De egy olyan személy, aki nem terheli meg a fogyatékosságot, rosszul képzeli el a fogyatékkal élők életkörülményeit. Az alapvető dolgok, amelyeket mi, gondolkodás nélkül csinálunk, az ilyen embereknek esetleg nem állnak rendelkezésre. Ezért a környezetet úgy kell felszerelni, amennyire csak lehetséges, hogy szabadon használhassa a speciálisan felszerelt berendezéseket. Különleges termékcsaládot kínálunk a fogyatékkal élők számára kialakított fürdőszobákhoz és WC-szobákhoz.

Példa WC-szobai felszerelésre a fogyatékkal élő emberek számára, központi WC-vel.

1. WC (az ülés magassága - 45-50 cm a padlószinttől)

2. Összecsukható kapaszkodó AV14840

9. Belső telefon vagy hívás

14. Csúszásgátló padlóburkolat

A kényelmes magasságú (45-50 cm-es) középső álló WC-vel ellátott WC-szobához két stabil karfák is vannak felszerelve, amelyek közül az egyik összecsukható, a második nem hajtogatja és a WC-papír adagolója. A csúszásmentes padlóburkolat védelmet nyújt a leesés ellen, és egy belső hívás vagy telefon elengedhetetlen váratlan vészhelyzetekben.

Példa a WC-helyiség felszerelésére a fogyatékkal élők számára, sarokkáddal.

1. WC (az ülés magassága - 45-50 cm a padlószinttől)

2. Összecsukható kapaszkodó AV14840

3. Kézi korlát AV30425

9. Belső telefon vagy hívás

14. Csúszásgátló padlóburkolat

Minden itt majdnem megegyezik az első modellel, csak a toalettpapír adagoló külön a fali síntől.

Példa a mozgássérültek zuhanyzójának felszerelésére.

2. Összecsukható kapaszkodó AV14840

3. Kézi korlát AV30425

14. Csúszásgátló padlóburkolat

15. Összecsukható ülés az AM12 zuhanyhoz

16. Tusoló tálca SP70 csúsztatható bevonattal

17. Hosszú karú csaptelep

A fogyatékkal élők zuhanyzós szobája teljesen felszerelt, független zuhanyozásra. A meghosszabbított karhoz tartozó keverő az ülésen tartózkodó személy számára elérhető. Összecsukható ülés és két korlát (egy összecsukható, a második fal) nem igényel nagy teret. A zuhanytálca és a fürdőszoba padlója csúszásgátló kompozícióval van ellátva.

Példa felszerelés kombinált fürdőszoba és WC helyiség a fogyatékkal élők számára.

1. WC (az ülés magassága - 45-50 cm a padlószinttől)

2. Összecsukható kapaszkodó AV14840

6. Tükör állítható szöggel

7. Folyékony szappanadagoló

8. Elektromos szárító

9. Belső telefon vagy hívás

11. Falikar (HX16C - HX18C), a maximális magasságtól 140 cm-es padlószinttől.

12. Hidraulika vagy kar

13. AV40400 kapu korlát

14. Csúszásgátló padlóburkolat

15. Összecsukható ülés az AM12 zuhanyhoz

17. Hosszú karú csaptelep

19. Tusoló tálca SP70 csúsztatható bevonattal

A fürdőszoba WC-vel kombinálva felszerelhető minden szükséges berendezéssel. A WC és a zuhanykabin korlátokkal van felszerelve, a tükör dőlésszöge könnyen állítható, kényelmes mosdó, speciálisan kihúzott csaptelepek, falhorog és hidraulikus vagy karos horog. A kéztörlő a fürdőszobai berendezések funkcionális része, szappanadagoló is van. A zuhanyzóban egy összecsukható ülés található. Minden felszerelés alacsony magasságban és elérhető helyen áll, mivel segítséget nyújt a segítségnyújtó segítséghez. A padló és a zuhanytálca feltétlenül csúszásgátló anyaggal van ellátva, így a fogyatékkal élők és az idősek biztonságban érezhetik magukat.

Példa a mosogató és az ehhez kapcsolódó kiegészítők elhelyezésére.

6. Tükör AM2G állítható dőlésszöggel

7. Folyékony szappanadagoló

8. Elektromos szárító

Minden fogyatékkal élő személy használhatja ezt a mosdót. Fel van szerelve keverővel, állítható tükörrel, folyékony szappanadagolóval és elektromos kézszárítóval.

Példa a fogyatékkal élők számára WC-létesítményekre.

1. WC (az ülés magassága - 45-50 cm a padlószinttől)

2. Összecsukható kapaszkodó AV14840

7. Folyékony szappanadagoló

8. Elektromos szárító

9. Belső telefon vagy hívás

11. Falikar (HX16C - HX18C), a maximális magasságtól 140 cm-es padlószinttől.

12. Hidraulika vagy kar

13. AV40400 kapu korlát

14. Csúszásgátló padlóburkolat

A WC-vel ellátott szoba ugyanúgy van felszerelve, mint a WC-vel kombinált fürdőszoba, csak zuhanykabin nélkül.

* A méretek cm-ben vannak.

Részletesebben megismerkedik a termékekkel:

Mozgássérült fürdőszobák

24 helyen és legalább 1% minden 100 helyen.


A kiosztott helyeket a GOST R 52289 által elfogadott táblákkal és a parkolóhely felületére vonatkozó forgalmi előírásokkal kell jelölni, és a GOST 12.4.026 szerint legalább 1,5-es magasságban elhelyezkedő függőleges felületen (fal, pólus, állvány stb. m.

4.2.2 A fogyatékossággal élő személyek személyi jármőveit a vállalkozás bejáratánál vagy a fogyatékkal élık számára hozzáférhetı intézmények közelében kell elhelyezni, de legfeljebb 50 m-re a lakóépület bejáratától - legfeljebb 100 m-re.

4.2.3 A közlekedési kommunikáció mentén különleges parkolóhelyeket lehet biztosítani, ha az út lejtése kevesebb, mint 1:50.

4.2.5 A többszintű parkolóhelyeken a kerekes székhelyű mozgássérültek számára javasolt helyeket az első emeleten, vagy a liftek közelében kell elhelyezni.

4.2.6 A beépített földalatti parkolóhelyeket közvetlenül az épület funkcionális padozataihoz kell csatlakoztatni, felvonókkal, beleértve azokat is, amelyek mozgássérült személyek mozgatására alkalmasak kerekesszékben egy kísérővel. Ezeket a felvonókat és megközelítéseket különleges jelekkel kell ellátni.

4.3 Javítás és kikapcsolódás

4.3.1 Az emberek mozgásának legfontosabb útjain belül ajánlott legalább 100-150 m-es pihenőhelyet biztosítani az MGN-hez, felszerelt fotelekkel, padokkal, fizetős telefonokkal, jelzőtáblákkal, lámpákkal, riasztókkal stb.

4.3.2 A folyosók oldalára a fogyatékossággal élő személyek, köztük a vakok padjai a padló felületének megváltoztatásával jelennek meg.

4.3.3 A pihenőhelyeken a megvilágítás minimális szintjét 20 lx kell venni. A pihenőhelyeken telepített lámpatesteket a szem szintje alatt kell elhelyezni.

4.3.4 Az épületek, szerkezetek vagy az egyes épületek falain elhelyezett készülékek és berendezések (postafiókok, telefonos menedékhelyek, tájékoztató táblák stb.), Valamint az épületek és szerkezetek kiálló részei és részei nem csökkenthetik az áthaladás normalizált helyét, valamint a kerekes székek vezetése és manőverezése.

4.3.5. A látássérültek számára szolgáló mobiltelefonokat és egyéb speciális felszereléseket vízszintes síkra kell felszerelni, tapintó földi jelzőtáblák vagy különálló, legfeljebb 0,04 m magasságú lemezek esetén, amelyek élét 0,7-0,8-re kell csökkenteni a felszerelt berendezéstől m.

4.3.6 Ideiglenes szerkezetek, kültéri világítás és jelzőtáblák, újság- és kereskedelmi kioszkok, stb. a sávon kívül kell elhelyezni és kontrasztos színnel kell rendelkeznie.

4.3.7 Kivételes esetekben a mozgó rámpák felújításra használhatók. A mozgó rámpák felületének szélessége legalább 1,0 m legyen, a lejtők közel legyenek az álló rámpák értékéhez.

5 A helyiségekre és azok elemeire vonatkozó követelmények


Az MGN feltételeihez épületeket és létesítményeket kell biztosítani a helyiségek teljes körű használatához a szükséges tevékenységek biztonságos végrehajtásához önállóan vagy kísérő segítségével, valamint vészhelyzet esetén történő evakuálással.

5.1 Bemenetek

5.1.1 Az épületnek legalább az MHN-nek a földről és az MHN föld alatti vagy felszín alatti földrajzi szintjéhez hozzáférhetõ bejáratnak kell lennie.

5.1.2 A külső létráknak és rámpáknak a GOST R 51261 szerint kell rögzíteniük a rögzített helyhez kötött készülékek műszaki követelményeit. Ha a lépcsők szélessége 4,0 m-re és annál nagyobb távolságra van az épület fő bejáratainál, további korlátokat kell biztosítani.

5.1.4. * Az új épületek és szerkezetek kialakításakor az ajtóknak legalább 1,2 m-es szélességűnek kell lenniük. A meglévő épületek és szerkezetek felújított, átalakítható és átalakítható kialakításakor a bejárati ajtók szélessége 0,9 és 1,2 m között van Az MN mozgási módjaira nem szabad engedélyezni az ajtók lengő csuklópántok és forgóasztalok ajtóinak használatát.

5.1.5 A bejáratoknál és az épületeknél a nyílászáróknak, valamint a kerítésnek ütésálló anyagból kell készülniük. Az átlátszó ajtólapokon legalább 0,1 m magasságú és legalább 0,2 m magasságú átlátszó jelöléseket kell biztosítani, amelyek 1,2 m-nél nem kisebb és 1,5 m-nél nagyobb távolságra vannak a gyalogos pályától.

5.1.6 A fogyatékossággal élő személyek számára hozzáférhető bejárati ajtókat automata, kézi vagy mechanikusan kell kialakítani. Megfelelően azonosíthatónak kell lenniük, és rendelkezniük kell az akadálymentességüket jelző szimbólummal. Javasolt az automatikus csuklós vagy tolóajtók használata (ha nem állnak az evakuálás módjával).

5.1.7 Az előszobák és az előcsarnokok mélysége közvetlen mozgásban és az ajtók egyoldalú nyitásakor legalább 2.3-nak kell lennie legalább 1,50 m szélességgel.

5.1.8 A bejáratnál ellenőrizni kell, hogy legalább 1,0 m szélességű ellenőrzőpontokat és fordulópontokat kell használni, amelyek lehetővé teszik a fogyatékkal élő személyek számára, hogy kerekesszéket használjanak.

5.1.9 A mozgássérült személyek kerekes székekben vagy látássérültekben tartózkodó helyiségeit a földhöz legközelebb eső bejárat szintjén kell elhelyezni. A helyiségeknek az épület magasságának megfelelő elhelyezése esetén, a lépcsők, rámpák, emelőpadok (a továbbiakban emelőplatformok) vagy felvonók kivételével a lépcsők, rámpák, emelőpadok kivételével kell biztosítani.

5.2 Az épületek mozgásának módjai

5.2.1. Az épületen belüli helyiségekre, területekre és szolgáltatási területekre történő közlekedést az épületből való evakuálásra vonatkozó szabályozási követelményeknek megfelelően kell megtervezni.

amikor egy kerekesszéket egy irányban mozgat

a közelgő forgalommal


A másik épületre való átmenet szélességét meg kell tenni - legalább 2,0 m.

A folyosón való közlekedés során a kerekesszékben lévő fogyatékossággal élő személynek minimális helyet kell biztosítania a következők számára:


180 ° -os fordulat - 1,4 m átmérőjű

A zsúfolt folyosókon gondoskodni kell arról, hogy a kerekesszék 180 ° -kal elforgatható legyen.

A folyosók teljes hosszának és szélességének magasságának legalább 2,1 m-es fényben kell lennie.

Megjegyzés: Az épületek rekonstrukciója esetén megengedett a folyosók szélességének csökkentése, feltéve, hogy a következő zseb látóvonalán belül 2 m hosszú (hosszúság) és 1,8 m (szélesség) kerekes székek (zsebek) közlekednek.

5.2.2 A különböző felszerelésekhez és bútorokhoz való megközelítéseknek legalább 0,9 m szélesnek kell lenniük, és ha szükséges, a kerekesszéket 90 ° -kal - legalább 1,2 m-rel el kell forgatniuk. A mozgáskorlátozott személy önálló, 180 ° -os fordulatú kerekének átmérője a kerekesszéknek legalább 1,4 m-nek kell lennie.

A kerekesszéket az ajtó előtt "önmagától" nyitva álló hely mélysége legalább 1,2 m legyen, és "önmagára" történő nyitása esetén legalább 1,5 m legyen, legalább 1,5 m-es nyitási szélességgel.

A helyiségben a berendezéssel és a bútorokkal való átjárók szélességét legalább 1,2 m-re kell venni.

5.2.3 A lépcsőkön és a lépcsőfokok bejáratánál, valamint a kommunikációs pályák elforgatásától számított 0,6 m távolságban lévő padlólemezeknek tapintati figyelmeztető táblákkal és / vagy kontrasztszínű felületekkel kell rendelkezniük a GOST 12.4.026 szerint. Ajánlatos fényjelzőket biztosítani.

Az "esetleges veszély" zónáit, figyelembe véve az ajtólap mozgásának vetületeit, jelzőfestékkel kell ellátni a környező tér színének megkülönböztetésére.

5.2.4 Az ajtó és a nyílások szélessége a falban, valamint a helyiségekből és folyosókról a lépcsőházba történő kilépésnek nem lehet kevesebb, mint 0,9 m. A nyitott nyílás falának meredeksége 1,0 m-nél nagyobb, a nyílás szélességét a kommunikációs szakasz szélessége mentén kell megtenni de nem kevesebb, mint 1,2 m.

A menekülési útvonalakon lévő ajtóknak a falhoz képest egy színnek kell megfelelniük.

A helyiségekbe vezető ajtók általában nem lehetnek küszöbértékek és különbségek a padlómagasságokban. Szükség esetén a magasság- vagy magasságkülönbség küszöbértéke nem haladhatja meg a 0,014 m-t.

5.2.5 Az MGN mozgatásának módjait az épületben szomszédos pihenő- és várakozási helyeken kell biztosítani. Pihenő- vagy várakozási helyeken legalább egy helyet kell biztosítani a fogyatékkal élő személynek kerekes székben vagy mankó (sétapálca) segítségével, valamint kísérője számára.

5.2.6 Minden egyes emeleten, ahol látogatók lesznek, 2-3 helyet kell biztosítani a kikapcsolódásra, beleértve a kerekesszékkel rendelkező fogyatékkal élőket is. Egy nagy padlóhosszúságnál a pihenőterületet 25-30 m-en kell biztosítani.

5.2.7 Az épületeken belüli szerkezeti elemek és eszközök, valamint a falak és más függőleges felületek mozgásának útvonalainak méreteinél elhelyezett díszítőelemeknek lekerekített éleknek kell lenniük, és nem szabad 0,1 m-nél nagyobbnak lenniük 0,7-2 magasságban, 1 méterre a padlószinttől. Ha az elemek a fal síkján túlra esnek több mint 0,1 m-rel, akkor az alatta lévő helyet legalább 0,05 m magasra kell felosztani.Az eszközök elhelyezésénél a külön támasztól elhelyezett táblákon nem szabad több mint 0,3 m.

A nyitott lépcsőház és az épületen belüli, az épületen belül lévő más, túlnyúló elemek mozgása során, amelynek nagysága kisebb, mint 1,9 m, akadályokat, kerítéseket stb.

5.2.8 A fogyatékossággal élő személyek számára hozzáférhető helyiségekben a 0,013 m-nél nagyobb bolyhos magasságú szőnyegek nem megengedettek.

A mozgást végző szőnyegeket szorosan rögzíteni kell, különösen a vázak ízületein és a különböző bevonatok határán.

5.2.9 Ha az épületben vagy a szerkezetben lévő padlómagasság különbözik, olyan létrákat, rámpákat vagy emelőeszközöket kell biztosítani, amelyek az MGN-re állnak rendelkezésre.

Olyan helyeken, ahol a padlószintek különbsége az eső elleni védelem helyén 1-1,2 méteres kerítések között kell lennie.

A lépcsők lépcsőinek legyenek simaak, kiugrások nélkül és durva felületen. A lépcső szélének legfeljebb 0,05 m kerekítési sugarúnak kell lennie. A lépcsőkhöz nem kapcsolódó oldalszéleknek legalább 0,02 m magasságú oldalaknak vagy egyéb eszközöknek kell lenniük, hogy megakadályozzák a rúd vagy láb megcsúszását.

A lépcsők lépcsőinek felfelé kell állniuk. Nyitott lépések (felnagyítás nélkül) használata nem engedélyezett.

5.2.10 Liftek nélkül a lépcsőszélességnek legalább 1,35 m-nek kell lennie. Más esetekben a repülés szélességét az SP 54.13330 és az SP 118.13330 szerint kell végrehajtani.

5.2.11 A lépcső becsült szélességének 4,0 m és annál nagyobb mértékben további elosztó korlátokat kell biztosítani.

5.2.12 A lépcsők lépcsőinek és a vízszintes platformoknak különböző színű anyagokat kell használniuk.

A lépcsők előtt a tapintópadlós mutatókat a GOST R 52875 szerint kell végrehajtani.

5.2.13 * A rámpa egy emelkedése (menet) legfeljebb 0,8 m lehet, legfeljebb 1:20 (5%) lejtéssel. Ha a padló alatti magasság 0,2 m vagy annál kisebb mozgási pályákon növeli a rámpa meredeksége 1:10-re (10%).

Az épületeken belül és ideiglenes szerkezeteknél vagy ideiglenes infrastruktúráknál a maximális 1:12 (8%) rámpa engedélyezett, feltéve, hogy a párnák közötti függőleges magasság nem haladja meg a 0,5 mt, és a rácsok közötti rámpa nem több, mint 6,0 m. A rekonstruált tervezésnél, a nagyobb javítások és a meglévő épületek és szerkezetek adaptálhatósága mellett, a rámpa meredekségét 1:20 (5%) és 1:12 (8%) tartományba esik.

A 3,0 m-nél nagyobb magasságkülönbséggel rendelkező felvonókat felvonókkal, emelőplatformokkal kell helyettesíteni.

Kivételes esetekben csavaros rámpák megengedettek. A csavaros rámpa teljes fordulattal rendelkező szélessége legalább 2,0 m legyen.

A rámpa menetének minden 8,0 és 9,0 m közötti távolságban vízszintes emelvényt kell elhelyezni. Vízszintes emelvényeket is kell elhelyezni a rámpa irányának minden változásával.

A rámpa vízszintes részének egy egyenes úton vagy egy fordulóban lévő platformjának legalább 1,5 m távolságban kell lennie az útirányban, és legalább egy 2,0 m-es csavarral.


A rámpa menetének szélességét a sáv szélességének megfelelően kell venni az 5.2.1. A korlátok ebben az esetben vegye figyelembe a rámpa szélességét.

A leltár rámpákat legalább 350 kg / m terhelésre kell tervezni, és meg kell felelniük az álló rámpákra vonatkozó követelményeknek a szélesség és a lejtés tekintetében.

5.2.14 A rámpák hosszanti széleinél a rudacskának vagy a lábnak a csúszása megakadályozása érdekében a kerekes állványokat legalább 0,05 m magassággal kell ellátni.

A rámpa menetének felülete vizuálisan kell, hogy legyen, szemben a vízszintes felületével a rámpa elején és végén. A határoló felületeket könnyű jelzőfények vagy könnyű csíkok segítségével szabad felderíteni.

A rámpák előtt lévő tapintható padlómutatókat a GOST R 52875 szerint kell végrehajtani.

5.2.15 * A rámpák mindkét oldalán és a nyitott lépcsőkön, valamint a vízszintes felületek magasságkülönbségeinél több mint 0,45 m-re van szükség a kerítések korlátokkal történő felszereléséhez. A korlátokat 0,9 m magasságban kell elhelyezni (0,85-0,92 m-en belül), a rámpáknál - ezenkívül 0,7 m magasságban is.

A lépcső belsejében lévő vasúti korlátnak magassága folyamatosnak kell lennie.

A rámpa sínek közötti távolság 0,9-1,0 m között.

A kapaszkodó végleges vízszintes részének 0,3 m-rel kell nagyobbnak lennie, mint a lépcső vagy a rámpa dőlésszöge (0,27-0,33 m-nél megengedett), és nem traumás végével rendelkezik.

5.2.16 A korlátok használata 0,04-0,06 m átmérőjű kerekített rész használatát javasolja. A korlát és a fal közötti távolságnak legalább 0,045 m legyen a sima felületű falak esetében, és legalább 0,06 m legyen durva felületű falak esetén.

A felvonaton kívül vagy túloldalán a korlát korlátjának felszínét dombornyomásos padlózatokkal, valamint a korlát szélén lévő figyelmeztető csíkkal kell ellátni.

Felvonók, emelőpadok és mozgólépcsők

5.2.17 Az épületeket fel kell szerelni személyliftekkel vagy emelőplatformokkal annak érdekében, hogy a fogyatékossággal élő személyek kerekes székekbe férhessenek az épület első bejáratának padlójánál vagy felett. A fogyatékossággal élő személyek felemelésének módja és az ilyen emelési módok megkettőzésének lehetősége a tervezési feladatban kerül meghatározásra.

5.2.18 Olyan felvonókat kell használni, amelyeket egy fogyatékkal élő személynek kerekes székben, kísérővel kell használni. Kabinjaiknak legalább 1,7 m szélességű és 1,5 m mélységű belső méretekkel kell rendelkezniük.

A köz- és ipari épületek új építéséhez javasolt legalább 0,95 m-es kapu szélességű felvonók használata.

5.2.19 A fogyatékossággal élő személyek szállítására szolgáló liftek számának és paramétereinek kiválasztása a számítás alapján történik, figyelembe véve a fogyatékossággal élő személyek lehető legnagyobb számát az épületben a GOST R 53770 szerinti nómenklatúra alapján.


5.2.20 A fogyatékossággal élő személyek számára hozzáférhető felvonófülkében lévő könnyű és hangjelző riasztórendszernek meg kell felelnie a GOST R 51631 és a felvonók biztonsági előírásainak. Minden, a fogyatékossággal élő személyek számára tervezett felvonóajtónál tapintású padlószintjelzőknek kell lenniük. Az ilyen felvonóknak 1,5 m magasságon történő kilépésével szemben egy legalább 0,1 m-es, a fal hátterétől függő padló digitális megnevezésének kell lennie.

5.2.21 A GOST R 51630 követelményeinek megfelelően a mozgásszervi rendszer károsodása által okozott mozgáskorlátozott mozgó mozgó emelőplatformok felszerelését - beleértve a kerekesszéket is - a lépcsőfokok leküzdésére kell biztosítani.


Az emelőplatform és a felhasználói akciók ellenőrzése érdekében az emelőplatformokat fel lehet szerelni diszpécseri és vizuális megfigyelő eszközökkel, amelyek információt szolgáltathatnak az üzemeltető távoli automatizált munkahelyére.

5.2.22 A mozgólépcsőket minden oldalán tapintható figyelmeztető jelzéssel kell ellátni.

Ha a mozgólépcső vagy utasszállító szállító a fő MGN mozgási pályán helyezkedik el, mindegyik végén 1.0 m magasságú és 1.0-1.5 m hosszúságú védőelemet kell biztosítani a korlát előtt, a vakok és a látássérültek biztonsága érdekében (a szélesség legalább a mozgó ruhával) ).

5.2.23 Az épületek és építmények tervezési döntéseinek meg kell felelniük a látogatók biztonságának az épületek és szerkezetek biztonságára vonatkozó műszaki előírások, a tűzbiztonságra vonatkozó műszaki előírások és a GOST 12.1.004 követelményeinek megfelelően, különös tekintettel a különféle kategóriákba tartozó fogyatékkal élők pszicho fiziológiai képességeire, számukra és a tervezett telepítési helyek egy épületben vagy épületben.

5.2.24 Az MHI szervizelését és állandó elhelyezkedését a lehető legkisebb távolságban kell elhelyezni az épületektől az épületektől való kifolyásig.

5.2.25 Az MGN által használt evakuálási útvonalak szélessége (fényében) nem lehet kisebb, mint m:

az ajtók a helyiségek, a száma a fogyatékkal élők számukra legfeljebb 15 ember.

nyílások és ajtók egyéb esetekben; beltéri sétányok

átmeneti loggiák és erkélyek, társalgó folyosók
(az ajtó kinyitásakor)

folyosók, rámpák, amelyeket a fogyatékkal élők evakuáltak

5.2.26 A második és a felső emeletből történő evakuálási eszközként szolgáló rámpa az épületen kívüli környékhez kell hozzáférni.

5.2.27 Ha számítással nem lehet biztosítani az összes MNS időben történő evakuálását az előírt időben, akkor a mentéshez a mentési útvonalakat olyan biztonsági zónákkal kell ellátni, ahol azok elhelyezhetők, amíg a mentőegységek meg nem érkeznek, vagy amelyekből hosszabb ideig evakuálhatók és (vagy ) a szomszédos, nem füstölt lépcsőn vagy rámpán keresztül önállóan kijutni.

tilos a kerekesszékben

fogyatékkal élő személy a kerekesszékkel együtt

fogyatékos személy önállóan mozog

fogyatékkal élő személy, aki egy kísérővel költözik


Megfelelő biztonsági övezetként használva az instabil lépcsőházat vagy rámpát, amely az evakuálás eszközeként szolgál, a lépcsőház és a rámpafelületek méreteit a tervezett terület nagysága alapján meg kell növelni.

5.2.29 A biztonsági övezetet az SP 1.13130 ​​követelményeinek megfelelően kell tervezni a felhasznált tervezési megoldások és anyagok tekintetében.

5.2.30. A nyilvános épület minden biztonsági zónáját fel kell szerelni intercom vagy egyéb vizuális vagy szöveges kommunikációs eszközzel az ellenőrző helyiséggel vagy a tűzoltóállomással (őrző állomás).

5.2.31 A menekülési létrák minden egyes repülésének felső és alsó lépéseit kontrasztos színűnek kell festeni, vagy tapintatos figyelmeztető jelzéseket kell használni, amelyek szomszédos padlófelületekhez képest 0,3 m szélesek.

5.2.32 Az evakuálás lehetővé teszi külső menekülési lépcsők (a harmadik típusú lépcsők) biztosítását, ha megfelelnek az 5.2.9 követelményeinek.

5.2.33 Az olyan létesítményekben, ahol a vészkijáratok ajtói viszonylagos viselkedéssel rendelkeznek állandó lakóhellyel vagy ideiglenes tartózkodással, elektromágneses zárak használata engedélyezett. Ebben az esetben gondoskodnia kell ezeknek az ajtóknak a feloldásáról az alábbi módokon:

5.2.34. Az evakuálási útvonalakon (beleértve az út elején és végén) és azokon a helyeken, ahol a szolgáltatásokat MGN-re teszi a köz- és ipari épületekben, egy lépéssel meg kell növelni az SP 52.13330 követelményeivel szemben.

5.3 Egészségügyi létesítmények

5.3.1 Az öltözőben, a fürdőszobákban és zuhanyzókban lévő univerzális fülkékben, valamint a fürdőszobákban minden olyan épületben, ahol szaniterhelyiségek állnak rendelkezésre, speciálisan MGN helyekre van felszerelve.

5.3.2 A nyilvános és ipari épületekben lévő kádak összes kabinjaiban az MGN számára hozzáférhető kabinok aránya 7%, de nem kevesebb, mint egy.

5.3.3 Az általános mellékhelyiségben lévő nyitott kabinnak a tervezett méretekkel kell rendelkeznie: m: szélesség: 1,65, mélység: 1,8, ajtószélesség: 0,9. A tolókocsi melletti kabinban legalább 0,75 m-es helyet kell biztosítani a kerekesszéknek, valamint a ruháknak, mankóknak és egyéb kiegészítőknek. A kabin szabad térben, 1,4 m átmérőjű legyen a kerekesszék elfordításához. Az ajtóknak kifelé kell nyílniuk.

5.3.4 A fogyatékossággal élő személy számára felszerelt kerekesszékben lévő, legalább egy kabinat rendelkezésre kell bocsátani a hozzáférhető zuhanyozók helyiségeiben, amely előtt a helyiségeknek helyet kell biztosítani a kerekesszékhez.

5.3.5 A mozgásszervi rendellenességek és a látáskárosodásban szenvedő fogyatékossággal élő személyek számára a zárt zuhanytálcákat külső ajtónyílással kell ellátni, és közvetlenül az öltözőből kell bejárni egy csúszásmentes padló és egy zuhanytálca küszöb nélkül.

5.3.6 Az egészségügyi létesítmények vagy az elérhető kabinok (WC, zuhanyzó, fürdőszoba, stb.) Ajtóihoz 1,35 m magasságban különleges jelzéseket (beleértve a mentőjeleket) kell biztosítani.

5.3.7 A fogyatékossággal élő személyek, köztük a kerekes székek, a köz- és ipari épületek egészségügyi berendezéseiben használt zónák geometriai paramétereit az 1. táblázatból kell venni:

Méretek a (tiszta), m

nyitott és átmenő járattal; poludushi

Női testápoló fülkék.

Megjegyzés - Az összméret meghatározható a tervezési folyamatban az alkalmazott berendezéstől és elhelyezésétől függően.

5.3.8 A folyosók szélességét meg kell tenni legalább: m:

zárt és nyitott zuhanykabinokhoz, csoportos és egyszemélyes mosdókhoz, fürdőkádakhoz, vizeldékhez

a padok számára szolgáló szekrények (padok is)

ugyanaz padok nélkül

5.3.9 A rendelkezésre álló kabinokban fel kell használni a fogantyúval és termosztáttal ellátott vízcsapokat, és ha lehetséges, az érintés nélküli típus automatikus és érzékelő csapjaival. A meleg és hideg víz külön vezérlésű csapok használata tilos.

5.4 Belső berendezések és eszközök

5.4.1 Az MGN által használt belső berendezés típusának kiválasztása és elhelyezése az épületben figyelembe veszi a GOST R 53453 követelményeinek való megfelelést.

5.4.2. Az ajtók, a vízszintes korlátok, a fogantyúk, a karok, a csapok és a különféle eszközök gombjai, kereskedelmi, ipari és kereskedelmi nyílások, nyílások az intelligens kártyákhoz és egyéb vezérlőrendszerekhez, terminálokhoz és munkafelületekhez és más eszközökhöz az MGN-t az épület belsejében helyezheti el, legfeljebb 1,1 m magasságban, a padló alól pedig legalább 0,85 m-re, és legalább 0,4 m távolságra kell elhelyezni egy szoba vagy más függőleges sík oldalfalától.

5.4.3 Az ajtók nyitható és záródó ajtókat, zárakat, reteszeket és egyéb eszközöket kell használni, amelyeknek olyan formában kell lenniük, amely lehetővé teszi a fogyatékkal élő személy számára, hogy egy kézzel irányítsa őket, és nem igényel túl nagy erőfeszítést vagy jelentős kézfordítást a csuklóban. Célszerű a könnyen vezérelhető eszközök és mechanizmusok, valamint az U alakú fogantyúk használatára összpontosítani.

5.4.4 Különleges helyiségekbe (kazánházak, szellőzőkamrák, transzformátor csomópontok stb.) Bejárati ajtóknál olyan ajtófogantyúkat kell használni, amelyek felületén azonosító hornyok vagy szabálytalanságok érzékelik a tapintást.

5.5 Audiovizuális információs rendszerek

5.5.1 Az MGN-hez hozzáférhetõ épületek és területek elemeit a következõ helyeken az akadálymentes jelzésekkel kell azonosítani:

5.5.2 A fogyatékossággal élő személyek és az útvonalak minden kategóriájára szánt helyiségekben (kivéve a nedves helyiségekkel rendelkező helyiségekben) elhelyezett veszélyes információkat és riasztóberendezéseket átfogónak kell lenniük, és vizuális, hallható és tapintható információkat kell biztosítaniuk a mozgás irányát és szolgálati helyek. Meg kell felelniük a GOST R 51671, GOST R 51264 követelményeinek, és figyelembe kell venniük az SP 1.13130 ​​követelményeit is.

5.5.3 A zónák és helyiségek médiarendszere (különösen a tömeges látogatások helyszínein), a bejárati csomópontok és a mozgás útjai biztosítják az információ folyamatosságát, az objektumok és a látogatás helyének pontos idevonzását és egyértelmű azonosítását. Tartalmaznia kell a rendelkezésre álló szolgáltatások köréről való tájékoztatás lehetőségét, a funkcionális elemek elhelyezését és kijelölését, a menekülési útvonalak helyzetét, a szélsőséges helyzetekben jelentkező veszélyeket stb.

5.5.4. A vizuális információt egy olyan kontrasztos háttérre kell helyezni, amelyen a látószögnek megfelelő jelek méretei kapcsolódnak a belső tér művészi döntéséhez, és legalább 1,5 m magasságban helyezkednek el, és legfeljebb 4,5 m-rel a padlószinttől.

5.5.5 A MHI által látogatott épületek és létesítmények helyiségeiben és területein telepíteni kell a riasztóberendezést, a tűzbiztonsági evakuálási jelzéseket, a mozgásirányt, a figyelmeztető rendszerhez kapcsolódó kapcsolatot és a tűzvészek evakuálásával, a természeti katasztrófákkal és vészhelyzetekkel kapcsolatos figyelmeztető rendszert, és a fogyatékkal élők munkahelyeihez tartozó ipari helyiségek.

5.5.6 A középületek előcsarnokaiban gondoskodni kell a halláskárosultak által használandó nyilvános telefon telefonszolgáltatók és hallókészülékkel felszerelt szöveges telefonok telepítésére. Hasonlóképpen mindenfajta referenciaadatot, tömeges értékesítési irodát stb. Fel kell szerelni.

5.5.7 Az épületek zárt helyiségei (különféle funkcionális helyiségek, WC-kabinok, liftek, helyiségfülke stb.), Ahol a fogyatékkal élő személy, beleértve a halláskárosulást is, egyedül lehet, valamint a liftcsarnokokat és biztonsági zónákat kell felszerelni kétirányú kommunikációs rendszer a diszpécserrel vagy a kísérővel. A kétirányú kommunikációs rendszert hangos és vizuális riasztással kell felszerelni. A hallható és a vizuális (szaggatott) riasztások kombinációját az ajtó fölötti helyiségen kívül kell biztosítani. Ilyen helyiségekben (kabinokban) vészvilágítást kell biztosítani.

5.5.8 Az épületen belüli helyiségek megkülönböztető jelzéseit megkönnyíteni kell az ajtófogantyú oldalán lévő ajtó közelében, 1.3 és 1.4 m magasságban.

5.5.9 Az épületek, szerkezetek és helyiségeik elrendezésére vonatkozó példák az E.1-E.12 ábrák D függelékében találhatók.

5.5.10 A többszintű parkoló minden emeletén információs megfigyelőket kell elhelyezni, a jelzőtáblát, a felvonót stb. Jelző táblákat. A speciális parkolóhelyek jelzéseit be kell vezetni a bejáratnál, és minden egyes útvonalváltoztatásra szakosodott parkolóhelyre.

6 A fogyatékkal élők lakóhelyeire vonatkozó különleges követelmények

6.1 Általános követelmények

6.1.1 Lakóépületek többlakásos épületének tervezésénél, ezen okmányon kívül az SP 54.13330 követelményeit is figyelembe kell venni.

6.1.2 Az MGN-nek rendelkeznie kell lakóházak és kollégiumok, lakó- és szolgálati helyiségek közelében lakóövezetek (gyalogos pályák és platformok), az épület bejáratától a fogyatékkal élő személyek lakóhelyéhez (lakás, nappali, szoba, konyha, fürdőszoba) a szállodák és az ideiglenes tartózkodási helyek egyéb részei (egy szolgáltatási helyszín csoportja).

6.1.3. A mozgás módjainak és a funkcionális helyek méretezési diagramjait a fogyatékkal élő személyek kerekesszékben történő mozgása, valamint a látássérültek, a vakok és a siketek személyzete számára is kiszámítják.

6.1.4. A középületek lakóépületeket és lakóépületeket úgy kell kialakítani, hogy megfeleljenek a fogyatékkal élők igényeinek, többek között:

6.1.5. A galériákban lakó lakásoknak legalább 2,4 m szélesnek kell lenniük.

6.1.6 A külső faltól az erkélykerítésig tartó távolság, a loggia legalább 1.4 m; a kerítés magassága - 1.15 és 1.2 m között. Az erkély vagy loggia külső ajtójának küszöbének minden szerkezeti eleme nem lehet 0,014 m-nél nagyobb.

6.1.7 A lakóépületekben az egyéni használatra szánt egészségügyi létesítmények méreteinek legalább a m:

fürdőszoba vagy kombinált WC

mosdókagylóval

mosdókagyló nélküli mosdó


Megjegyzés - Az összméret meghatározható a tervezési folyamatban az alkalmazott berendezéstől és elhelyezésétől függően.

6.1.8 A nyílás szélességét a lakás bejárati ajtójának és az erkélyajtó ajtajának fényében legalább 0,9 m-re kell vinni.

6.2 Házak szociális használatra házban

6.2.1 A fogyatékossággal élő személyek speciális igénybevételi formában történő megfontolása során az épületek és helyiségeik egyedi tervezésű ajánlása szerint ajánlott, figyelembe véve a tervezési feladat által meghatározott feladatokat.

6.2.2. A fogyatékkal élők és az idősek lakóhelyére szolgáló lakóépületeket úgy kell kialakítani, hogy ne legyenek alacsonyabbak a második tűzállósági foknál.

6.2.3 Az önkormányzati szociális lakásállomány lakóépületében a tervezési feladatoknak tartalmazniuk kell a lakások számát és szakosodását a fogyatékossággal élő személyek bizonyos kategóriáira vonatkozóan.

6.2.7 A fogyatékossággal élő személyek tartózkodási helyének szélességének (a külső falon) legalább 3,0 m-re kell lennie (3,3 m-es mozgáskorlátozottaknak és 3,4 m-es kerekesszékben mozgó személyeknek). A helyiség mélysége (merőleges a külső falra) nem lehet több, mint kétszerese a szélességnek. Ha 1,5 m-es mélységű, 4,5 m-es mélységű külső fal mellett egy nyári helyiség van, a helyiség mélysége nem haladhatja meg a 4,5 métert.

6.2.10 A fogyatékossággal élő családok (beleértve a kerekesszéket is) lakóinak melléképületeinek szélességét legalább a m:

elöl (kerekes székek tárolására)

6.2.11 Az önkormányzati szociális lakásállomány lakóépületeiben szükség esetén rendelkezni kell a videohangok beépítéséről hallássérültek számára, és ezen személyek csoportjának javítása érdekében javítani kell a lakóhelyiségek hangszigetelését.

6.3 Szálláshelyek

6.3.1 Szállodákban, motelekben, panziókban, kempingekben, stb. a nappali helyiségek 5% -ának elrendezése és felszerelése egyetemes legyen, figyelembe véve a látogatók bármely kategóriájának, beleértve a fogyatékkal élőket is.

6.3.2 A szállodák és más ideiglenes szálláslehetőségek tervezésekor figyelembe kell venni a jelen dokumentum 6.1.3-6.1.8 követelményeit.

6.3.3 A riasztások minden típusát úgy kell megtervezni, hogy figyelembe vegyék a fogyatékossággal élő személyek összes kategóriájának észlelését és a GOST R 51264 követelményeit. A riasztások helyét és célját a tervezési feladat határozza meg.

7 A középületek korlátozott mozgásképességű személyeknek szóló szolgálati helyekre vonatkozó különleges követelmények

7.1 Általános

7.1.2 A MHH-ban meglévő épületek felújítása, átalakítása és átalakítása során a projektnek biztosítania kell az MHH elérhetőségét és kényelmét.

7.1.3 A különböző célú középületek és épületek látogatóinak szolgáltatási területén a fogyatékkal élők számára legalább 5% -os, de legalább egy helyet kell biztosítani az intézmény becsült kapacitásának vagy a becsült látogatók számának, beleértve az MHI szakosodott szolgáltatási területeinek elosztását is. épületben.

7.1.4 Ha a látogatók kiszolgálására több azonos helyen (eszközök, készülékek stb.) Van szükség, a teljes szám 5% -át, de nem kevesebb mint egyet úgy kell megtervezni, hogy a fogyatékkal élő személy használhassa azokat (hacsak a tervezési feladat másként nem rendelkezik).

7.1.5. Minden járatnak (kivéve az egyirányú útvonalat) lehetővé kell tennie a kerekes székben lévő fogyatékossággal élő emberek számára legalább 1,4 m átmérőjű, legalább 1,5 m átmérőjű, legalább 1,4 m átmérőjű, 180 ° -os átfordítást, valamint az elülső (a folyosón) a kísérővel együtt.

7.1.6 Ha a járat szélessége nem több, mint 1,8 m, ajánlott, hogy a folyosó hossza 10-15 m, de legfeljebb egy a folyosón, 1,8 m széles és 3,0 m hosszúsággal.

7.1.7 A nézőterekben, a sport- és szórakoztató létesítmények, valamint az állóhelyekkel ellátott egyéb szórakoztató létesítmények állomásaiban a kerekes székben tartózkodók számára a nézőszám legalább 1% -ának megfelelő helyet kell biztosítani.

7.1.8 A tömeges látogatások épületbe történő bejáratánál (minden típusú közlekedési eszközön, szociális intézményben, kereskedelmi vállalkozásnál, igazgatási és irányító intézménynél, multifunkcionális komplexumnál stb.) Be kell vezetni az információs mnemonikus rendszert (tapintható forgalmi mintát) a látássérülteknek, Információkat jelenít meg az épületben lévő helyiségekről, és nem zavarja a látogatók fő áramlását. A jobb oldalon kell elhelyezni az utazás irányában, 3-5 m távolságon belül. A mozgás fő útjainál 0,025 m-nél nem nagyobb magasságú tapintócsíkot kell elhelyezni.

7.1.9 A belső terek tervezésénél, az eszközök és eszközök, a technológiai és egyéb berendezések kiválasztásánál és elrendezésénél feltételezni kell, hogy a kerekesszékben tartózkodó látogatók elérési övezete a következőkön belül legyen:

7.1.10 Az amfiteátrumban, előadótermekben és előadótermekben lévő nézőtérben lévő kerekes székben tartózkodók számára a helyiségekben vagy területeken biztonsági intézkedéseket kell hozni (kerítés, ütközőcsíkok stb.).

7.1.11 A 50 férőhelyes, rögzített üléssel ellátott előadótermekben, előadótermekben és előadótermekben az ülések legalább 5% -ának megfelelő beépített rendszert kell biztosítani az egyéni hallgatáshoz.

7.1.12 A halláskárosultak számára szolgáló helyiségeket a hangforrástól legfeljebb 3 m távolságban kell elhelyezni, vagy különleges hangosítással kell felszerelni.

7.1.13 A mozgáskorlátozottak számára hozzáférhető, a látogatók egyéni befogadására szolgáló helyiségnek 12 méteresnek és két munkahelynek - 18 méternek kell lennie. Az MGN számára elérhető több hely látogatóinak helyiségeiben vagy befogadóhelyiségeiben egy helyet vagy több helyet kell elhelyezni egy közös területen.

7.2 Épületek és helyiségek oktatási célokra

7.2.1 Az oktatási intézmények épületeit arra ösztönzik, hogy a hallgatók minden kategóriájához hozzáférjenek.

7.2.2 A kerekesszékben, általános oktatási intézményekben, valamint az általános és középfokú szakképzésben mozgó fogyatékkal élő tanulóknak szóló felvonónak egy elhelyezett liftcsarnokban kell állnia.

7.2.3 A fogyatékossággal élő hallgatók diákjainak helyeit azonos módon kell elhelyezni egy oktatási intézmény azonos típusú oktatási helyiségeiben.

7.2.4 A nem szakosodott oktatási intézmények gyülekezetében és halljában helyet kell biztosítani a fogyatékkal élők számára a kerekes székekben: 50-150 férőhelyes teremben 3-5 hely; a hallban 151-300 ülőhely - 5-7 férőhely; a teremben 301-500 ülőhely - 7-10 ülőhely; a csarnokban 501-800 ülőhely - 10-15 ülőhely, valamint a rendelkezésre állás a színpadon, színpadon.

7.2.5 Az oktatási intézmény könyvtára olvasóhelyiségében az olvasási helyek legalább 5% -át fel kell szerelni, figyelembe véve a fogyatékossággal élő tanulók hozzáférését, valamint a látássérültek számára külön-külön. A látássérültek számára a munkahelynek további peremvilágítást kell biztosítania.

7.2.6 A tornaterem öltözőjében és a fogyatékkal élő diákok medencéjében az oktatási intézményekben zárt öltözővel, zuhanyzóval és WC-vel kell rendelkezni.

7.2.7 A halláskárosultak hallgatóinak oktatási intézményeiben minden helyiségben gondoskodni kell egy iskolai harangfény riasztás telepítéséről, valamint riasztási jelzést a vészhelyzet esetén történő evakuálásról.

7.3 Egészségügyi és szociális szolgáltatások épületek és helyiségek

7.3.1 A fekvőbeteg- és félállásbeli szociális szolgáltatások (hospice, ápolási otthonok, árvaházak stb.) Épületének kialakítása és a betegek, beleértve a fogyatékkal élőket és más MGN-t (kórházak és különböző szintű orvosi rendelők) szolgáltatások és különböző profilok - pszichiátriai, kardiológiai, rehabilitációs kezelés stb.), a műszaki feladatoknak további orvosi és technológiai követelményeket kell megállapítaniuk. Az időskorúak és a fogyatékossággal élő emberek szociális szolgáltatási intézményeinek kialakításakor a GOST R 52880-nak is meg kell felelnie.

7.3.2 A korlátozottan mozgáskorlátozott személyek kezelésére szakosodott rehabilitációs létesítményekben részt vevő betegek és látogatók számára a kerekesszékkel megközelíthető helyek legfeljebb 10% -át parkolókban kell elhelyezni.

7.3.3 A betegek és a látogatók orvosi intézményekbe való bejáratának vizuális, tapintási és akusztikus (beszéd és hang) információval kell rendelkeznie, amely a bejáratnál elérhető szobák (osztályok) csoportjait jelöli.

7.3.4 A sürgősségi helyiségnek, a fertőzött helyiségnek és a sürgősségi osztálynak rendelkeznie kell a fogyatékkal élők számára hozzáférhető, autonóm külső bejáratokkal. A sürgősségi helyiségnek a földszinten kell elhelyezkednie.

7.3.5 A szekrények kétoldalú elrendezésére való várakozáshoz használt folyosók szélessége legalább 3,2 m, egyoldalú - legalább 2,8 méter.

7.3.6 A terápiás és iszapos terem egyik részének, beleértve az öltözővel együtt, a mozgáskorlátozott személynek kerekesszékben kell lennie.

7.4 Épületek és szolgálati helyiségek a lakosság számára

7.4.1. A fogyatékkal élők számára hozzáférhető értékesítési területeken a felszerelések felszerelését és elhelyezését úgy kell megtervezni, hogy a kerekes székekben mozgó személyeket önállóan és kísérőkkel, mankóval és vizuális fogyatékossággal élő embereket kiszolgálja.

7.4.2 A csarnok készpénz- és elszámolási állomásainak legalább egy részét a fogyatékossággal élő személyek számára elérhető akadályok szerint kell felszerelni, és legalább egy rendelkezésre álló pénztárgépet fel kell szerelni a készpénzes övezetbe. A pénztárgép közelében lévő járat szélessége legalább 1,1 m legyen (2. táblázat).


2. táblázat - Elérhető fizetési készpénz elszámolási zóna

A járatok teljes száma

Elérhető járatok száma (minimum)

3 + 20% * további járatok

_______________
* Megfelel az eredetinek. - Vegye figyelembe az adatbázis gyártóját.

7.4.3 Ahhoz, hogy hangsúlyozzák a látássérültek figyelmét a szükséges információkra, tapintatos, fényjelzőket, táblákat és ikonokat, valamint a belső elemek kontrasztos színsémáját kell aktívan használni.

7.4.4 A vizuálisan hátrányos helyzetű látogatók számára elérhető és hozzáférhető formában elérhető helyen tájékoztatást kell adni az értékesítési területek és szakaszok helyszínéről, az áruválasztékról és árcédulákról, valamint a közigazgatással való kommunikáció módjáról.


7.4.7 Az étkezőhelyiségekben az asztalok, eszközök és felszerelések elhelyezése biztosítja a fogyatékossággal élő személyek akadálytalan mozgását.

Az önkiszolgáló vállalkozásokban lévő ételeket kiszolgáló pultok közelében lévő folyosó szélessége legalább 0,9 m legyen. A kerekesszékkel való szabad hajlításhoz a hajó szélessége 1,1 m-re növelhető.

A büfé és snack bárban legalább egy asztalnak kell lennie, amelynek magassága 0,65-0,7 m.

Az éttermi asztalok közötti átjáró szélessége legalább 1,2 m legyen.

A kerekesszékben lévő fogyatékossággal élő személyek számára kialakított rúdszelvénynek 1,6 m-es asztali szélességűnek, 0,85 m-es magasságnak és 0,75 m-es szabad lábtérnek kell lennie.

Fogyasztói szolgáltató vállalkozások

7.4.8. A projektben meghatározott szekrények, öltözők, öltözők, stb. a számuk legalább 5% -ának hozzáférhetőnek kell lennie a kerekesszéket használók számára.

A ruhák, szerelvények, öltözők, akasztók, polcok, ruhák polcain elérhetőek legyenek a fogyatékkal élők és más állampolgárok számára is.

7.4.9 A különböző típusú személyszállítás (vasúti, közúti, légi, folyami és tengeri), kereszteződések, platformok és egyéb személyszállításra szolgáló létesítmények állomásépületeinek az MGN számára hozzáférhetőnek kell lenniük.

7.4.10 Az állomásépületekben a következőket kell biztosítani:

7.4.11 A kikapcsolódási területek és az állomásépületek MGN-jére való várakozás, ha létrejön, az indikátortól függően - ülésenként 2,1 m. A csarnokokban ülõ kanapék vagy padok részének legalább 2,7 m távolságban kell elhelyezkednie egymással szemben.

7.4.12 Különleges várakozási helyet és pihenést javasolnak a fő emeleten, ugyanazon a szinten az állomás épülete bejáratánál és a platformokhoz (platformok, horgonyok) való hozzáféréshez, miközben könnyű, biztonságos és rövid átmenetet biztosítanak közöttük.

7.4.13 A különleges várakozási helyeken és a pihenőhelyeken fel kell szerelni egyéni médiát és kommunikációt: az állomás információs rendszeréhez csatlakoztatott fejhallgatót; az információs táblákról és a hangos beszámolókról szóló párhuzamos képek megjelenítése; technikai eszközökkel a vészhelyzeti kommunikáció az adminisztrációval, érintésérzékeléssel; egyéb speciális jel- és információs rendszerek (számítógépek, telefonos információk stb.).

7.4.14 A vasútállomásokon, ahol az utasok hozzáférése a platformoktól a vasútállomástól vagy az ellenkező lakóövezethez vasúti pályaudvarokkal haladja meg napi 50 pár / nap sebességgel és 120 km / h sebességig, a fogyatékkal élő személyek mozgását a kerekes székekben Lehetővé válik a sín szintjén lévő átmenetek használata, automatikus riasztásokkal és megvilágított jelekkel ellátva. A vasúti pályán (beleértve a rámpafelületet a platformhoz) tartozó szakaszon a védőburkolatot, amelynek magassága legalább 0,9 m, ugyanolyan magasságú korlátokkal kell ellátni.

7.4.15 A kötény leszálló oldalának szélein figyelmeztető csíkot kell alkalmazni a platform szélei mentén, valamint tapintatos földjelzőket a látássérültek számára.

7.4.16 A jegyek és poggyászok lajstromozását a jelöletlen MGN-re szükség esetén egy különleges asztalon kell elvégezni, amelynek magassága legfeljebb 0,85 m-re van a padlószinttől.

7.4.17 A szigetelő kötények használata nem ajánlott az autóbuszállomásoknál az MGN karbantartása érdekében.

7.4.18 Az utas rámpáknak kényelmesnek kell lenniük ahhoz, hogy a kerekesszékkel járó fogyatékossággal élő és a vázizomrendszert sértő utasokat beszállhassanak / kiszálljanak. Az ilyen eszközökkel nem ellátott Perron-t ki kell igazítani a mozgáskorlátozott vagy mozgó liftek használatára a fogyatékossággal élő személyek beszállása és felszállása érdekében.

7.4.19 A belépési / kilépési sorok mindegyik sorában legalább egy hosszabb járatot kell biztosítani a kerekesszék áthaladásához. Az utazási jegyek zónáján kívül kell elhelyezni, 1.2 m távolságban vízszintes korlátokkal kell ellátni, megkülönböztetve a területet az átjáró előtt, valamint különleges szimbólumokkal ellátva.

7.4.21 A repülőtéri terminálokon ajánlott helyet biztosítani a speciális escort szolgáltatásnak és segítségnyújtásnak a fogyatékossággal élők és más MGN-k számára, valamint a kis kerekesszékkel rendelkező, a fogyatékkal élők számára a nyilvántartásba vétel, az ellenőrzés, az ellenőrzés és a repülés közben történő használatra szolgáló tárolóhely.

7.5 A fizikai kultúra, sport és szabadidős tevékenységek tárgyai

7.5.1 A paralimpiai sportversenyeken való részvételre tervezett sport- és szórakoztató létesítmények standján a kerekes székben tartózkodó utasok számára az ülések számának legalább az összes ülésének 1,5% -át kell biztosítani. Ugyanakkor az ülések 0,5% -át az ülőhelyek részének ideiglenes átalakítása (ideiglenes szétszerelés) szervezheti a közönség számára.

7.5.2 A stadionokban lévő fogyatékossággal élő személyeknek a helyiségekben és a stadionok előtt kell elhelyezni a helyeket, beleértve a versenyterületet is.

7.5.3 A fogyatékossággal élő személyek helyét elsősorban a vészkijáratok közelében kell elhelyezni. A kísérő személyek helyét a fogyatékossággal élő személyek közvetlen közelében kell elhelyezni (alternatívak vagy hátul fekve).

A kerekesszékkel rendelkező személyek sorai közötti távolságnak a kerekesszékkel rendelkező személyeknek a kerekesszékkel ellátott, legalább 1,6 m-es (üléshelyzetben, 3,0 m-es) kerekesszéket figyelembe véve tisztának kell lennie.

7.5.4 A kerekes székekkel rendelkező fogyatékossággal élő személyek elhelyezését akadályokkal kell ellátni. A kísérő személyeket a közvetlen közelében kell elhelyezni. Választhatnak a fogyatékkal élők helyével.

7.5.5 A sport-, sport- és szórakoztató-, valamint egészségügyi és fitnesz-létesítményekben biztosítani kell a gyalogos vezető kutyák és más szolgálati kutyák területének elérhetőségét. A gyalogtúrós kutyák területén ajánlott egy könnyen tisztítható kemény bevonatot alkalmazni.

7.5.6 Ha sportesemények és sport szórakoztató létesítmények standján audió információt szolgáltat, szöveges információkat kell duplikálni.

A fizikai kultúrában és sportban való részvétel

7.5.7 Ajánlott az MGN elérhetőségének biztosítása a sportolási lehetőségek minden támogató létesítményében: bejárati és szabadidős helyiségek (előcsarnokok, szekrények, szabadidős területek, büfék), öltözők, zuhanyzó és WC-létesítmények, coaching és oktatási lehetőségek, orvosi rehabilitációs létesítmények (gyógyászati ​​helyiségek, szaunák, masszázstermek stb.).

7.5.8 A diákok, beleértve a fogyatékossággal élő személyeket, a testnevelési és sporttevékenység helyszíneiről való kiszállítása nem haladhatja meg a 150 métert.

7.5.9 A sportlétesítmények és a szórakoztató helyiségek állványainak folyosóihoz, előcsarnokaihoz, a kijáratnál vagy a kiürítési ajtóhoz vezető vészkijárathoz vezető helytől való távolság nem haladhatja meg a 40 métert. A folyosók szélességét meg kell növelni a kerekesszék szabad útjának szélességével (0, 9 m).

7.5.10 Az MGN-re rendelkezésre álló vezetési útvonalat a bowlingpályák legalább 5% -ánál kell biztosítani, de nem kevesebb, mint minden egyes pályán.

7.5.11 A tornaterem berendezéseinek elrendezése során szükség van a kerekes székekben lévő személyek számára járatok létrehozására.

7.5.12 A teljes elvesztés és a látássérült személyek tájékozódása érdekében javasoljuk: a csarnok falai mentén a medence speciális fürdõjein és az öltözőkön és zuhanyzókon a folyosó bejáratainál vízszintes korlátokat kell elhelyezni a padló magasságától 0,9-rõl 1,2-re m, és a gyermekmedencével rendelkező csarnokokban - 0,5 m-re a padlótól.

7.5.13 A mozgáskorlátozott mozgássérültek medencéjének sekély partján egy kicsi lépcsőházat kell elhelyezni, melynek méretei nem lehetnek kisebbek: felszállók - 0,14 m és futófelületek - 0,3 m. Ajánlatos a létrát a kád méretein kívül elhelyezni.

7.5.14 A fürdőkerületek körüli sétánynak legalább 2 m széles fedett és 2,5 m nyílt fürdőben kell lennie. A bypass pálya területén helyet kell biztosítani a kerekes székek tárolásához.

A medence körüli szélét a kerület körül meg kell különböztetni egy olyan szalaggal, amely kontrasztos színnel rendelkezik a bypass útvonal színével kapcsolatban.

7.5.15 Megfelelő öltözőhelyek szükségesek az alábbi helyiségekben: elsősegélynyújtó állások / elsősegélynyújtó helyiségek, helyszínek edzők, bírák, tisztviselők számára. Ezekhez a szobákhoz egy rendelkezésre álló univerzális öltöző található, amelyet mindkét nemhez tartozó emberek számára terveztek, és WC-vel felszereltek.

7.5.16 A fogyatékossággal élő sportlétesítmények öltözékeinek szobáiban biztosítani kell:

7.5.17 A mozgássérültek számára az egyéni öltözőkön belüli területet legalább: az előcsarnokban - 3,8 m, az előkészítő osztályok előcsarnokaiban - 4,5 m. Becsült terület egy fogyatékkal élő személy számára külön öltözővel ellátott ruhadarabokban 2,1 m. Az egyéni kabinok területe 4-5 m, a mozgáskorlátozottak számára kialakított teljes öltözőhely 6-8 m.

7.5.18 A fogyatékkal élők számára kialakított zuhanykabinok számát a számításból kell venni - egy fogyatékossággal élő, de legalább egy fogyatékkal élő zuhanyzót.

7.5.20 Az öltözőhelyiségekben az öltözőhelyiségekben a kerekes székek egyidejűleg befogadott mozgássérültek számára legalább 0,4 m-rel egy további területet kell biztosítani, és a szaunában lévő pihenőhelynek legalább 20 m-nek kell lennie.

7.5.21 Meg kell mélyíteni egy rést a falra a korlát, amely fel van szerelve egy előcsarnok a foglalkoztatás a vakok. A csarnokok falainak teljesen homályosnak kell lenniük, és nincsenek alátétek. Minden hardveres kötőelemet, szabályzót, elektromos kapcsolót a fal felszínével vagy mélyíteni kell.

7.5.22 A kerekes székekkel rendelkező fogyatékossággal élő sportolók számára használjon olyan műhelyeket, amelyek durva, rugalmas padlózatú műanyagból vagy sportpadlóból készülnek.

7.5.23 A vizuális fogyatékossággal élő személyek sportjátékához a padló felületének tökéletesen sík és sima legyen, a játszótér határait dombornyomott ragasztócsíkkal jelölik.

7.6 Épületek és helyiségek szórakoztató, kulturális és oktatási célokra, valamint vallási szervezetek számára

7.6.1 A fogyatékkal élők számára ajánlott a nézőtér létesítményeinek elérhetővé tétele: az előcsarnok, a készpénz előcsarnok, a ruhatár, a fürdőszoba, az előcsarnok, a büfé, a folyosók és a hall előtti folyosók. A tervezési feladatnak megfelelően a fogyatékossággal élő személyeknek hozzáférést kell biztosítani a teljesítő komplexum következő helyiségeihez: színpad, színpad, öltözők, művészeti előcsarnok, frissítő szoba, WC, előcsarnok és folyosók.

7.6.2 A hosszúvonalú amfiteátrumok soraihoz vezető csarnokban lévő rámpáknak a falakon és a lépcsőzetes világításokon kell lenniük. Ha a rámpa meghaladja az 1: 12-t, a kerekes székekben lévő fogyatékossággal élő személyek számára az elülső sorokban lévő egyenetlen helyeket kell biztosítani.

7.6.3. A teremben lévő fogyatékossággal élő emberek számára a teremnek az előcsarnok hozzáférhető részében kell lennie, amely a bemutató, szórakoztató, tájékoztató, zenei programok és anyagok teljes megítélését jelenti; optimális munkakörülmények (a könyvtárak olvasótermében); rekreáció (a váróteremben).

A csarnokban legalább két elosztott kilépést kell adaptálni az MHA átadásához.

A székekkel vagy padokkal felszerelt auditoriumokban karfákkal kell rendelkezniük, legalább egy, karfa nélkül, öt széket hordozó karosszék nélkül. A padok megbízhatóan támogatják a háttámlát és a helyet az ülés alatt, legalább a pad mélységének 1/3-át.

7.6.4 A többszintű teremben helyet kell biztosítani a fogyatékossággal élő emberek számára a kerekesszékben az első szint szintjén, valamint az egyik köztesben. A kerekes székeknek helyet kell adni a klub dobozokban, dobozokban stb.

A folyosókon elhelyezett összes összecsukható ülés legalább 5% -a, de legalább egynek különleges üléseknek kell lennie, amelyek a lehető legközelebb vannak a csarnok kijárataihoz.

7.6.5 A nézőtérben lévő fogyatékossággal élő emberek lehetőségei különálló sorokban helyezkednek el, független menekülési útvonalakkal, amelyek nem keresztezik egymást a többi néző menekülési útvonalaihoz.

A 800 és több férőhellyel rendelkező előadótermekben a kerekes székben mozgássérültek számára különböző helyszíneket kell elhelyezni különböző zónákban, a vészkijáratok közvetlen közelében, de legfeljebb három helyen.

7.6.6 A kerekes székben, a színpad előtt elhelyezett üléseknél az első sorban vagy a csarnok végén, a kijárat közelében szabad helyeket kell biztosítani, és egy kísérő személy mellékhelyiségét.

A színpad előtt, az első sor színpadán, valamint a csarnok közepén vagy annak oldalán különállóan megvilágított platformokat kell biztosítani a jelnyelvi tolmácsok befogadására, ha szükséges.

7.6.7 A kerekes székekben lévő fogyatékossággal élő emberek programjaiban való részvételhez javasolt egy fokozat a síklemez mélységének 9-12 méteres emelkedésével és egy 2,5 m-es előrehaladott fokozattal történő növelésével. A színpad ajánlott magassága 0,8 m.

A lépcsőn történő emelésre a lépcsőkön kívül rögzített (mozgatható) rámpát vagy emelőberendezést kell biztosítani. A kapaszkodók közötti rámpa szélessége legalább 0,9 m legyen, 8% -os lejtéssel és oldalsó oldalakkal. A színpadra vezető létráknak és rámpáknak az egyik oldalán kétkarú korláttal kell rendelkezniük 0.7 / 0.9 m magasságban.

7.6.9 Javasoljuk, hogy létrehozzanak egy állandó expozíciós zónát enfilade vagy körkörös útvonalon. A halálos elrendezés nem kívánatos.

7.6.10 Ha nem lehet vizuális információt használni a látássérültek számára olyan helyiségekben, amelyek különleges követelményeket támasztanak a művészi megoldásokhoz, a művészeti múzeumok, kiállítások stb. Kiállításaihoz. Engedélyezhető egyéb kompenzációs intézkedések alkalmazása.

7.6.11 A csuklós ablaknak a kerekesszéktől való vizuális érzékelésre hozzáférhető magasságban kell lennie (az alsó szint legfeljebb 0,85 m-re a padlószinttől).

7.6.13 A látássérültek szolgáltatási területén javasoljuk, hogy az olvasó helyiségeit és polckáit külön szakirodalommal szereljék fel további megvilágítással. Ennek az olvasási területnek (KEO - 2,5%) magas szintű természetes megvilágításának és az olvasóasztal mesterséges megvilágításának szintje - legalább 1000 luxnak kell lennie.

7.6.14 A klubépületek csoportjainak létesítményei a fogyatékossággal élő személyek részvételével 10-12 fő felettiek számára ajánlottak, ideértve a 2-3 fős kerekes székkel rendelkező fogyatékkal élőket is.

7.6.15 A kerekes székben a fogyatékossággal élő személyek számára a helyiségben lévő helyek használata ajánlott a terem kapacitására, nem kevesebbet:

50-75 ülőhely a csarnokban

7.6.16 A cirkuszi épületekben engedélyezett a szolgáltatási bejáratok használata annak érdekében, hogy a nézők hozzáférhessenek a sík padlón elhelyezett helyekhez az első sor előtt. A mozgáskorlátozottak számára a helyeket a cirkuszi csarnokban kell elhelyezni azokon a sorokban, amelyeknek a síkja az előcsarnokban van. Ebben az esetben az átjáró területet legalább 2,2 m-re kell növelni (olyan helyeken, ahol a fogyatékkal élő személyeket el kell helyezni).

Vallási, rituális és emlék épületek és építmények

7.6.17 A vallási célú épületek, struktúrák és komplexumok építészeti környezetének, valamint a szertartások, temetkezési és emléktárgyak rituális objektumainak meg kell felelniük az MGN elérhetőségének követelményeibe, valamint az ünnepélyes rendezvények elhelyezésére és felszerelésére vonatkozó vallási követelményeknek.

7.6.18 Ajánlott az információs létesítmények használata az épületekben és a területeken, amelyek hozzáférhetők a fogyatékossággal élő személyek számára, és nem zavarják a rituális objektum vagy emlékmű könnyű és megbízható architektúráját.

7.6.19 A fogyatékkal élők és más MGN-k mozgására irányuló mozgási utak nem eshetnek a vallási és egyéb ünnepi folyamatok és a párkányok bejáratának útvonalaiból.

7.6.20 Az ülésterülettől az ülések legalább 3% -át ajánljuk, hogy kerekes székekkel (de legalább egy) fogyatékossággal rendelkező személyeket félretesszük.

7.6.21 Az út szélétől a helyig, ahol virágok vannak elhelyezve, koszorúk, koszorúk, kövek, amulettek, ikonok, gyertyák, lámpák, szent víz elosztása stb. nem haladhatja meg a 0,6 métert. Magasság - a padlószinttől 0,6 és 1,2 m között.

7.6.22 A temetők és a necropoliszok területén az MH hozzáférését biztosítani kell:

7.6.23 A temetők és a necropoliszok területére való bejáratnál a jobb oldalon a temetők és a necropoliszok elrendezésének emléktárgyak mentén kell lennie.

7.7 Állami és állami szolgáltató létesítmények építése

7.7.1 A fő helycsoportok, az adminisztratív épületek főbb csoportjainak elérhetősége, ahol az MGN befogadása történik:

7.7.2 Az adminisztratív épületek előcsarnokaiban ajánlott a kiszolgáló automaták (telefonok, telefontelefonok, értékesítések stb.) Zóna biztosítása és a kioszkok tartalékterülete.

7.7.3 Az igazságügyi intézmények csarnokainak hozzáférhetőeknek kell lenniük a fogyatékossággal élő személyek minden kategóriájához.

7.7.5 A nyugdíjkompenzáció részlegének tartalmaznia kell a kétoldalú befogadási lehetőséggel rendelkező intercomokat.

7.7.6 A látogatók kiszolgálására tervezett működési pénztárakat tartalmazó intézmények és vállalkozások épületében meg kell felelni az MGN akadálytalan hozzáférhetőségének követelményeihez.

7.7.7 A banki intézmények olyan helyiségeiben, ahol a technikai követelmények nem korlátozzák a vevők befogadását, javasoljuk a következőket:

7.7.8 A működési és készpénzcsarnokokon kívül ajánlatos a vállalkozások láthatóságát a következő területeken:

7.7.9 A pénztárosok több önálló (autonóm) munkahelyén az alkalmazkodik a fogyatékkal élők szolgálatához.

8 A foglalkoztatási helyekre vonatkozó különleges követelmények

8.1 A fogyatékossággal élő személyek munkahelyi helyiségeinek tervezésekor a jelen dokumentumon kívül az SP 44.13330 és az SP 56.13330 követelményeit is figyelembe kell venni.

8.2 Az intézményeknek, szervezeteknek és vállalkozásoknak szóló épületek tervezésénél a fogyatékossággal élő személyek számára a munkahelyeket a helyi szociális biztonsági ügynökségek által kidolgozott, a fogyatékossággal élő személyek szakmai rehabilitációs programjainak megfelelően kell biztosítani.

8.3 A fogyatékossággal élő személyek munkahelyeinek egészségre és ésszerűen szervezettnek kell lenniük. A tervezési feladatoknak szakértelmüket meg kell határozniuk, és szükség esetén tartalmazniuk kell az adott típusú fogyatékosságra speciálisan kialakított bútorokat, berendezéseket és segédeszközöket, beleértve a GOST R 51645 figyelembevételét is.

8.4 A helyiségek munkaterületén biztosítani kell a GOST 12.01.005 szerinti mikroklímára vonatkozó egészségügyi és higiéniai követelmények komplexét, és a fogyatékkal élők betegségének típusától függően további követelményeket kell teljesíteni.
________________
Valószínűleg az eredeti hibája. Olvasd: GOST 12.1.005. - Vegye figyelembe az adatbázis gyártóját.

8.5 A mozgáskorlátozottak, a mozgásszervi károsodás és a látáskárosodás károsodását célzó munkahelyeken a mosdók, a dohányzó szobák, a fűtési vagy hűtési helyiségek, a fél zuhanyzók, az ivóvízellátó berendezések távolsága nem lehet több, mint:

épületeken belül

az intézményen belül


Nemkívánatos szomszédos elhelyezése a férfiak és nők mosdók számára a látássérülteknek.

8.6. A vállalkozások és intézmények háztartási helyiségeiben külön szekrényeket kell összeállítani (utcai, házi és munkaruhák tárolására).

8.7 A fogyatékkal élő munkavállalók egészségügyi szolgáltatásait az SP 44.13330 és e dokumentum követelményeinek megfelelően kell biztosítani.

A. függelék (kötelező). Normatív hivatkozások


Ebben a szabályban a következő dokumentumokra való hivatkozások használatosak:

GOST R 53453-2009 A termikus környezet ergonómiai jellemzői. Alkalmazza a szabványokra vonatkozó követelményeket a különleges szükségletekkel rendelkezők számára

B. függelék (hivatkozás). Feltételek és definíciók


A dokumentumban a következő fogalmakat használják a megfelelő fogalommeghatározásokkal:

B.1. Kiigazítás: Alkalmazkodás az új feltételekhez, itt: a lakókörnyezet, az épületek és a szerkezetek átalakítása, figyelembe véve a korlátozott mobilitású embereket;

B.2 rámpa (itt): Szállítmányterv a lépcsőn vagy a fogyatékkal élő személyek kerekesszékben való közlekedése akadályozásán keresztül;

B.3 a terület tereprendezése (terület) (itt): Az alacsony mobilitású látogatók elérhetőségét biztosító intézkedések, többek között: mesterséges táj (kertészkedés) létrehozása, gyalogosok és útburkolatok útburkolatok kialakítása, kültéri világítás, rekreációs területek létrehozása, sport és szórakoztatás a területen, valamint tájékoztató jellegű támogatást a látogatóknak;

B.4 határ: Mozgás útvonala és az alacsony magasságú homogén elemekkel rendelkező területek védelme, a biztonsági és informatikai kritériumoknak megfelelő funkciók kombinálása;

B.5 Vizuális információs média (itt): Az információs hordozók, amelyek a hallásszervek károsodott funkcióival rendelkeznek, vizuálisan megkülönböztethető szövegek, jelek, szimbólumok, fényjelek formájában;

B.6 A bejárat adaptálva van (itt): A bejárat korlátozott mozgásképességű személyek, így a kerekes székek számára is alkalmas;

B.7 méretek (itt): az építészeti környezet (tárgyak és terek) belső ("a fényben") és külső ("tiszta") dimenziói az extrém extrudált részük mentén;

B.8. Hozzáférhető öltözőfülke (itt): egyéni mozgássérültek számára egy kerekesszékes vagy vak személyi kabin, amely csak WC-tálkával van felszerelve és más kabinok blokkjában található;

B.9. Az MGN számára rendelkezésre álló épületek és épületek: olyan épületek és építmények, amelyekben az építmények, tervezési, mérnöki, ergonómiai, szerkezeti és szervezeti intézkedések olyan komplexumát valósítják meg, amely megfelel az ezen épületek és szerkezetek MGN elérhetőségének és biztonságának szabályozási követelményeinek;

B.10 elérhető útvonal: Üzlethelyiségek, szolgáltatási helyek, amelyek lehetővé teszik, hogy könnyen elérhesse a helyet és használhassa a szolgáltatást;

B.11 elérés: azoknak a szolgáltatási helyeknek a tulajdonsága, amelyek olyan paraméterekkel rendelkeznek, amelyek képesek használni, elérni az objektumot, használati célt;

B.12 biztonsági övezet: Épület, szerkezet - egy elszigetelt helyiség, amely korlátozott mozgásképességű embereket véd, akiknek nem volt ideje a szükséges idő alatt evakuálni a szélsőséges események (pl. Tűz, földrengés stb.) Veszélyes tényezőit a a mentési műveletek befejezése;

B.13 szolgáltatásnyújtás (szolgáltatások) területe: a helyiségben vagy a helyszínen lévő szolgálati helyek csoportja;

B.14 A látássérültek: Azok a polgárok, akiknek semmiféle látása nincs, vagy nem maradt kilátás, kevesebb, mint 10%, vagy legalább 20% -os látószög;

B.15 Mozgássérült személy: Az a személy, akinek a testfunkciói tartós rendellenességgel járó egészségi rendellenességek, beleértve a mozgásszervi károsodást, a látásromlást és a halláskárosodást, rokkantságot eredményeznek és szükségessé teszik a szociális védelmet;

B.16 zseb (itt): Niche, a terem vagy a kommunikációs út határain kívüli tér;

B.17 liftcsarnok: Különleges helyiség, amely a lift bejáratánál helyezkedik el, rendszerint ajtókkal korlátozott;

B.18 mozgáskorlátozott személyek (MGN): olyan személyek, akik nehézségekbe ütköznek egymástól függetlenül, szolgáltatásokat kapnak, rendelkeznek a szükséges információval vagy az űrben való navigálás során. Itt a korlátozott mobilitású emberek közé tartoznak: a fogyatékkal élők, átmeneti egészségügyi problémákkal küzdő emberek, terhes nők, idősek, járókák stb.

B.19 szolgálati helyek (itt): Az épületek, építmények, helyiségek, zónák részei, szervezve és felszerelve, hogy szolgáltatásokat nyújtsanak a látogatónak. Ide tartoznak a munkahely, a kiszolgált hely, esetleg a várakozás helye;

B.20 kerítés: A gyalogos felületek felszínén elhelyezett építmény, a padló több mint 0,45 m;

B.21 rámpa: Olyan szerkezet, amely folyamatosan ferde a mozgási felület irányába, amely a sín vízszintes felületének egy szintjétől a másikig mozog, beleértve a kerekesszéket is;

B.22 gátló rámpa: Olyan szerkezet, amely a járdáról az úttestre csökken;

B.23 leltár rámpa: ideiglenes vagy alkalmi használatra, például összecsukható, összecsukható, behúzható stb.

B.24 jelnyelvi tolmács (jelnyelvi tolmács): olyan szakember, aki hangos információt fordít a jelnyelvre a siket és a néma számára;

B.25 piktogram: A tevékenység típusának szimbolikus képe, a cselekvés vagy a helyiség céljának megjelölése;

B.26 Emelőplatform: Időszakos emelőgép emelő és leengedő felhasználók számára, amelyek olyan szállítóeszközön helyezkednek el, amely függőleges vagy ferde úton mozog;

B.27 emelkedés: A ferde mozgási pályák legközelebbi vízszintes síkjai közötti szintkülönbség (függőleges méret);

B.28 tűzbiztonsági zóna: Az épületnek, a szerkezetnek és a tűzteretnek egy része tűzzel szembeni védelem alatt áll, hogy megvédje az embereket a veszélyes tűz tényezőitől egy meghatározott időre (a tűz megkezdésétől a mentési munkálatok befejezéséig), amely egy sor intézkedést tartalmaz az evakuálásra és mentésre;

B.29 forgalmi sáv: A gyalogos út egy része, amely egy irányba mozog egy irányba;

B.30 egyéni kiszolgáló helyiségek: Az önkiszolgáló vagy az alacsony mobil látogatót egy intézmény (vállalkozás) személyzete ellátja. A kabin (kabinet) méretei rendszerint figyelembe veszik a személy elhelyezésének és kíséretének lehetőségét;

B.31 kereszteződés: A felszíni meredekség merőleges a mozgás irányára;

B.32 korlát: egy létra vagy rámpa alkatrésze, amely az irányt állítja és a kéz szintjén támogatja a mozgást. Megjegyzés: a korlát a kerítés teteje lehet;

B.33 ház területe: lakóépület közelében lévő telek, beleértve a bejáratokhoz vezető gyalogos utakat, bejáratok a házba és a ház lakói számára - gyermekeknek, sportoláshoz, pihenéshez, konténerekhez, kutyakerteléshez stb.

B.34 hosszirányú meredekség: a felszíni meredekség a mozgás irányával párhuzamosan;

B.35 áthaladás: a szerkezeti és (vagy) funkcionális elemek (berendezések) közötti gyalogos tér;

B.36 ösvény: az MGN által használt kerékpárút, beleértve a fogyatékkal élőket a kerekes székekben, a helyszín (járdák, járdák, rámpák stb.), Valamint épületek és szerkezetek belsejében történő mozgatásához (vízszintes és függőleges kommunikáció) ;

B.37 ésszerő elhelyezés: "Adott esetben szükségessé teszik a szükséges és megfelelı módosításokat és kiigazításokat, amelyek nem válnak aránytalan vagy indokolatlan terhekké, annak biztosítása érdekében, hogy minden személy és minden emberi jog és alapvetı szabadság fogyatékossággal élı személyek számára valósuljon meg vagy gyakorolhassák" "A fogyatékossággal élő személyek jogairól");

B.38 médiarendszer (információs eszközök) (itt): Az informatikai hordozók, amelyek az MHN időben történő tájékozódását biztosítják az űrben, hozzájárulva a mozgás biztonságához és kényelméhez, valamint tájékoztatják a lakókörnyezet tulajdonságait;

B.39 Szakosodott intézmény: Szociális és egészségügyi intézmény az MNS tartós ápolásáért és karbantartásáért, ideértve - egy panzió, hospice, ápoló otthon, rehabilitációs központ, idősek otthona, stb.

B.40 szakosodott elem (itt): Olyan elem, amelyre (mint célzás céljára) egyedi követelményeket támasztanak az alkalmazkodásra, figyelembe véve az emberi egészségre jellemző vagy kumulatív hiányosságokat;

B.41 Jelenet: Színházi események nézőtérének része a színpadi tabletta rácsával és színházi gépesítésével;

B.42 Tapintható média: a látássérültek által átadott és érintéssel érzékelt információk hordozói;

B.43 tapintható talajmutatók: Az információs kijelző eszközei egy adott mintának és színnek megfelelő mentőcsíknak felelnek meg, amely lehetővé teszi a látássérülteknek az űrben való tájékozódást úgy, hogy megérinti a lábukat, a sétapálcát vagy a maradék látást. Ezek az utak és a padló típusai, valamint figyelmeztetések és útmutatók;

B.44 szöveges telefon: Olyan készülék, amely szöveges üzemmódban halláskárosultak számára képes telefonbeszélgetést közvetíteni, fogadni és fenntartani. Az eszköz billentyűzettel és kijelzővel rendelkezik szöveges információ megjelenítéséhez;

B.45. "Képtehén": a látássérültek munkájának megkönnyítését szolgáló eszközök és információcsere (magnetofonok, magnetofonok, íróeszközök, Braille írógépek);

B.46 univerzális öltözőfülke (itt): WC-kel, mosdóval és egyéb kiegészítőkkel ellátott, mozgássérült személynek kerekes székben vagy vakoknál álló vak személy által történő használatra szánt ülőgarnitúra. A kabin bejárata nem lehet más mellékhelyiségből;

B.47 univerzális projekt (tervezés): "Olyan tárgyak, berendezések, programok és szolgáltatások tervezése (tervezése), amelyek célja, hogy azok a lehető leginkább alkalmasak legyenek az emberek alkalmazására anélkül, hogy kiigazításra vagy különleges tervezésre lenne szükség.Az univerzális tervezés nem zárja ki a segítő eszközök szükség esetén a fogyatékossággal élő személyek meghatározott csoportjaira "(az ENSZ fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezménye);

B.48 univerzális elem (itt): olyan elem, amely figyelembe veszi a lakosság összes (bármely) kategóriájának lehetséges használatát;

B.49 telek (itt): az épülethez funkcionálisan kapcsolódó terület;

B.50 Braille-írás: Különleges tapintású betűtípus a teljes látásromlással (vak) és gyengén látók számára. Itt: az egyik legfontosabb eszköz a környezetnek a korlátozott mobilitású emberek számára történő alkalmazkodására;

B.51 elem: Épület, szerkezet, szoba vagy terület építészeti, műszaki vagy mechanikai összetevője, például - munkahely, pihenőhely, zuhanyzó, telefonkabin, ajtó, vezérlőberendezés stb.

B.52 szakasz: A nézőtér végén a koncert és a pop előadások (rácsos vasalók nélkül) emelkedése.

B. függelék (kötelező). A mozgáskorlátozott személyek tűzbiztonságának kiszámításához használt anyagok


A GOST 12.1.004 2. függelékének alkalmazása során (2. rész: "Számított alap függvények") - Az MGN mozgásának evakuálási útvonalakra vonatkozó sajátosságait figyelembe véve az MGN mozgásának paramétereinek további számított értékeit kell használni (GOST 12.1.004):

B.1 Az épületekből és épületekből történő evakuálási áramlásban élő személyek mobil minőségének megfelelően a B.1. Táblázat szerinti négy csoportra kell bontani: