Legfontosabb > Csapok

Mester osztály. Hogyan készítsünk egy zuhanytálcát a saját kezünkkel?

A zuhanyzókabin kialakítása egy vidéki házban nem egyszerű feladat, hiszen a szokásos városi modellek gyakran nem illenek bele ehhez. De akkor a kreativitás nyitott terek végtelenek!

Miután úgy döntöttünk, hogy rendezünk egy zuhanyozót egy vidéki házban, gondoltuk. A legegyszerűbb megoldás az lenne, ha üvegszálas zuhanyt vásárolna. De a barátaikkal felszerelt modellekkel kapcsolatban elhagytuk a műanyagot: az országos körülmények között gyorsan elveszti a megjelenését, és az ilyen kabin erõssége alacsony. Ezért úgy döntöttünk, hogy egy zuhanykabinat készítünk egy monolit tálcával. A formatervezés és az anyagok kiválasztásánál figyelembe kellett venni, hogy a ház télen lefagy, és az off-seasonban elég hűvös benne.

Nyers adatok

A zuhanykabin helyiségét a ház külső falának és a belső résznek - a szauna falának - rendezte el. A vízből 110 mm átmérőjű csatornacsövön keresztül kerül a szeptikus tartályba, amelyet előre telepítettek az alap és a padló behelyezése során (az utóbbi betonlapból).

A zuhanytálcában lévő, nedvességálló cementburkolattal borított, majd rostos gumiból készült vízzáró réteggel (több lépésben) lefedtük a kerámia burkolólapokat (vízálló, fagyálló csempe ragasztóval). Az alsó burkolólapok szintjét úgy számolták ki, hogy rés legyen a raklap többrétegű felépítéséhez. Aztán összegyűjtöttem a lefolyót (ez is nevezik a csatorna létrának) és helyezte el, megfelelően lezárta a csövet a padlóról szilikon tömítőanyaggal (1. kép).

8 réteg "pite"

A padlólemez felületét a jövő zuhanytálca aljába helyeztem, a padlóhoz önterülő keveréket töltöttem fel, majd a szigetelőlapokat - extrudált polisztirolhab - ragasztóval rögzítettem. Az összes réteg vastagságát a lefolyó kialakításának megfelelően választották ki: a rácsnak végül 1-2 mm-re kell lennie a raklap felülete alatt.

Végül beállítottam a zuhanytálcát a vízszint fölé, és a szigetelés tetejére egy gipszvakont helyeztek el, rögzítve öncsavarral. Világítótornyokat telepített és betonozott esztricheket (2. kép). A cementszilárdság (3 napig +20 ° C hőmérsékleten) után ismét kihagytam a síkok minden sarkát és csatlakozását szálas gumival további vízszigeteléshez, majd szárítás után csempe ragasztóval díszítettem. A zuhanyzó kijáratán a szilikát téglákból vízzáró helyet tettek, és nedvességgel szemben ellenálló cement gipsszel vakoltam a megerősítő hálón.

A zuhanyzás valóban kényelmes volt, és a vízsugár gyorsabban megszáradt, úgy döntöttem, hogy fűtött kavicsot készítek. Ehhez a padlózat felett és a fürdőszoba egész területére (3. Ábra) a rendszer szerint a fűtött padló villamos kábele (teljes kapacitása kb. 1,5 kW volt), és durva önterülő keverékkel (3) töltötte be. A fűthető padlók esetében speciális rover használata ajánlott - nagyobb hőkapacitással rendelkezik, és kevésbé érzékeny a hőtágulásra.

információ

A Fibroresina egy modern vízbázisú vízszigetelő masztix, megerősítő szálak hozzáadásával növeli a kész bevonat erejét.

Az extrudált polisztirolhab habosított hőszigetelő anyag. A hagyományos habanyagtól sokkal nagyobb nyomószilárdságot különböztet meg, ami lehetővé teszi, hogy teherhordó rétegként legyen elhelyezve.

így lejtőn

Miután az első szakaszok véget értek, felvette a raklapágy végleges alakítását. Az esztrich betonfelületét akril alapozóval alapozták meg, és szárítás után a serpenyő felszínének lejtése a zuhanyzópult közepébe került. Ehhez a lézervágat használva jelölte meg a felső vonalat a falakon, és vastag, sima ragasztóval és cserépragasztóval ellátott vastag tölcsért helyeztek el, nagyon lejtős szélekkel és lefelé irányuló lejtéssel a természetes vízáramlás felé. A zuhanytálca szögletes gátját lekerekítettem, biztonságot a szellőzőcső fele feletti sablon segítségével.

A tálca alapja készen állt. Biztosítás esetén két további réteg vízszigeteléssel fedtem, 2-3 mm vastagságban (4. kép).

dekoráció

Amikor a vízszigetelés teljesen száraz, itt az ideje befejezni. Úgy döntöttem, hogy üvegmozaikot használok a padlólap helyett: könnyebben illeszthető egy egyenetlen felületre, és nem nehéz rákötözni, mert kész készlemezekkel árulják el. Miután minden lapot elhelyezett a helyükön, különleges ragasztóval ragasztottam őket. A varratokat latex habarccsal töröljük meg, a repedés és a penész ellen nagyobb ellenálló képességgel (5. kép). Egy rugalmas gumi spatulával átlósan alkalmazta, és azonnal eltávolította a felesleget. Annak érdekében, hogy a mozaikon ne legyen fehéres, három lépésben eltávolítottam a habarcsot: először csak egy nedves szivaccsal, majd néhány csepp ecetsavval, végül egy rongyos száraz újsággal. Vártam fél órát, és végül a fehér virágzás maradványait egy enyhén nedves szivaccsal és újsággal töröltem, amíg száraz, "tiszta" sikkantás (6. kép).

A zuhany tálca kiderült. A több éven át tartó működés és a telelés miatt a fűtött házban vagy a fagyasztó házban nem volt repedés vagy sérülés.

Hogyan helyezhetünk el egy mozaikot?

A lapok beállítása és a mozaik burkolólapok megmunkálásának szükségessége esetén a legmegfelelőbb a ollók használata: a csempék egy gyors mozgással harapnak. A ragasztáshoz használjon speciális ragasztót mozaikhoz, és ha a burkolólapok áttetszőek, győződjön meg róla, hogy fehér. A fésű (fogazott) simítógépet 3-4 mm-es fogak magasságával alkalmazzák. Ugyanakkor a ragasztóval csak egy vagy két lap területét használják. Miután minden mozaiklapot lefektetett, óvatosan lenyomja egy tenyér. A varratokba beillesztett ragasztót azonnal eltávolítják (egy illesztés vagy egy műanyag kereszt a csempe számára).

Do-it-yourself zuhanyzó tálca - valódi mesterek tippjei

Ha tervezed a zuhanytálcát a saját kezeddel, akkor nem szabad csalódnia magadnak, hogy sokkal olcsóbb lesz az Ön számára. Ez akkor érthető meg, ha számolja, hány anyagot kell megvásárolnia, és mennyi munkát érdemes megtenni.

Például jó lefolyást kell szervezni. Ehhez a raklap alja a padlószint fölé emelkedik. Ebből a célból téglát helyeznek el, vagy betont öntöttek nagy mennyiségű lágyítóval. Szintén vízzáró munkát kell végezni, kiváló minőségű csúszásgátló lapokat kell beszerezni, és más befejező munkákat is végre kell hajtani.

Összesen, mindez költséges lehet. Azonban a saját kezű zuhanytálca felépítése a legfontosabb előnye - megadhatja azt a kívánt alakzatot, telepíteni kívánt helyet, tetszőleges méreteket és hasonlókat választani.

Ebben a cikkben javasoljuk, hogy ismerkedjen meg az összes technológiai folyamattal a csempézett zuhanytálca gyártásához.

A házi raklapok előnyei

Bár egy tégla raklap építése időt vesz igénybe, de az eredmény teljesen igazolja az összes munkaerő költséget. Először is egy zuhanyzót is felszerelhet egy kis fürdőszobás lakásban. Lehetőség van bármilyen formára és méretre, figyelembe véve családja egyéni igényeit és preferenciáit. A gyári raklap esetében ez nem működik.

Ez a szerkezet különleges és szokatlan megjelenést adhat gyönyörű csempe vásárlásával. A téglából készült tálca több mint egy tucat évet szolgál majd fel. A vásárlás sikertelen lehet.

A megfelelő anyag kiválasztása

Miután mérlegelte az előnyöket és hátrányokat, hogy a zuhanytálcát a saját kezével készítsd el, át kell gondolkodnod az összes részleten, és először meg kell adnod egy anyaglistát, amelyre szükséged lesz a munka során.

Először is gondoljon arra, hogy mi lesz az alapítvány. Szükséges a leeresztőcső megfelelő lejtésének biztosítása érdekében. Téglából vagy betonból készült cement-homokos műtrágya alapú.

Szintén el kell dönteni a vízszigetelés típusától. E célból folyékony bitumen készítmények, tetőfedő anyagok, PVC-filmek használatosak. A fő célja a vízszigetelés - megakadályozza a víz áramlását a betonon keresztül.

Ezenkívül a saját kézzel is választhatja a zuhanyzó kabinja felé néző anyagokat. Általában megvásárolt kerámia csempe vagy mozaik. Ritka esetekben a burkolás természetes kővel történik. Szükség van továbbá speciális nedvességálló csempe ragasztó és nedvességálló habarcs beszerzésére az ízületekhez.

Ahogy láthatjátok, szó szerint készíthet egy zuhanytálcát bármely tervvel és módszerrel. Emiatt nem kell betartania a szabványokat, és összekapcsolni a képzelőerejét.

Helymeghatározás

Ugyanilyen fontos dönti el, hogy hol épül a csempe. Az optimális helyszín kiválasztása számos fontos tényezőtől függ:

 1. A kommunikáció elérhetősége és elhelyezkedése. Az áramlás megszervezése során csatornákat kell vezetni, valamint vízvezetéket kell hozni. Ha a vízellátó rendszer nem okoz semmilyen problémát, akkor a csatorna megfelelő lejtése érdekében jobb, ha a felszedő a lehető legközelebb van.
 2. A szerkezet mérete és alakja. Ebben az esetben nagymértékben függ a kiválasztott helyiség egyedi paraméterei. Először is, aggódnia kell, hogy ezen a helyen biztonságosan zuhanyozhat. Ugyanilyen fontos eldönteni, hogy a zuhanytálca milyen formában lesz a csempe alatt. Ha összetett geometriai forma van, akkor a karbantartáshoz ingyenes hozzáférést kell biztosítani.

Általában a saját kezű tálcával ellátott zuhanytálca közvetlenül a fürdőszobába, fürdőbe, műhelybe, garázsba és hasonlókba helyezhető. Sőt, nem játszik szerepet egy lakásban vagy házban. Kiváló minőségű vízszigetelő munkák elvégzése esetén ezek a korlátozások megszűnnek.

Szükséges eszközök és anyagok

Ahhoz, hogy a saját kezéből egy zuhanytálcát készítsen a csempéből, el kell döntenie a gyártási folyamatot, és mielőtt megkezdi a munkát, ellenőrizze, van-e megfelelő eszköz és anyag:

anyagok

 • Fugázó csempe ízületekhez.
 • Vízszigetelő.
 • Csemperagasztó
 • Alabástrom / gipsz.
 • Csatornahálózat.
 • Csempe a zuhanytálca bélésére.
 • A zsaluzat gyártására szolgáló tábla. A panel vastagsága legfeljebb 20 mm lehet.
 • Műanyag létra.
 • Homok és cement (ha az alapítvány nem tégla).
 • Világítótornyok az esztrichhez.

szerszám

 • Henger és kefe a vízszigeteléshez.
 • Építési szint.
 • Spatulával.
 • Marker.
 • Szögek és kalapács.
 • Simítóval.
 • Bolgár vagy cserépvágó.
 • Rulett.
 • A habarcs és csemperagasztó keveréséhez használt konténer.
 • Gumiheveder a fugázáshoz.

Házi készítésű raklap készítésének utasításai

Tehát ahhoz, hogy a saját kezű zuhanytálcát készítsen, meg kell tartania egy bizonyos sorozatot. Az összes munka a következő lépésekből áll:

 1. Töltsük meg az esztrichet.
 2. A létra felállítása.
 3. Oldal felépítése.
 4. Töltse fel a belső esztrich tálat.
 5. Vízszigetelő.
 6. Szembe kell néznie.

Mindezeket a lépéseket részletesebben megvizsgáljuk.

Esztrichbetöltő

Először is, a durva bázis a megfelelő állapotba kerül. Ehhez a régi csempeburkolat teljesen le van szedve. Győződjön meg róla, hogy a nagyoló esztrich jó állapotban van. Nézze meg egyszerűen. A padlót kopogtathatja, ha üres hangot hall, akkor jobb lesz szétszerelni és új esztrichöt önteni.

A padló előtte két rétegben van alapozva. A következő a vízszigetelés. Ha folyékony maszkot használ, az egész padlót és a falakat 400 mm magasságig kell bevonni. Különös figyelmet fordítsunk a padló és a fal közötti csatlakozásokra és a két fal közötti sarokba. Szükség esetén kétszer rétegezzen.

A következő lépés a nyakkendő tervezése. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a munka ezen fázisát csak akkor hajtja végre, ha eltávolította a nagyoló esztrichet.

A létra felállítása

Amikor az esztrich-előkészítés készen áll, létrát kell telepíteni. Az előre kiválasztott helyre csatornacsövet szállítanak. Meg kell adni egy megfelelő lejtést, hogy az összes víz a gyűjtő nem halmozódik fel, de gyorsan elhagyja. Mindenképpen ellenőrizze a cső lejtését egy szinttel.

A létra rögzítéséhez gipsz vagy alabástrom használható. A létra alatt egy téglát hozhat a kívánt magasság eléréséhez. Különös figyelmet kell fordítani a létra rögzítésére.

Ezt magyarázza az a tény, hogy a későbbi munkák során a helyén kell maradnia, különösen a befejező esztrich öntése során. A telepítés végén javasoljuk, hogy tesztelje a feszességet.

Mester tippek, kezdeti raklapmagasság számítás és vázlat kitöltése

Töltsön több liter vizet a folyosón, és győződjön meg róla, hogy elég gyorsan ürül ki, és a csatorna összes csatlakozása száraz. Ha szivárgást észlel, akkor ne kockáztasd, azonnal szüntesse meg a problémát.

Az oldal gyártása

Az oldalt kézzel készítették egy téglából. Így már kialakíthatja a jövőbeli raklapot. Az oldalnak meg kell ismételnie a hajlítást, viszont, vagy egyszerűen csak. Vagyis a zuhanytálca lehet négyzet, téglalap, ovális vagy más forma. És ez az oldal, amely kialakul.

Az előjelzést a jelölővel közvetlenül a padlón jelölheti meg. A következő lépcsőben készítse elő a cement-homok habarcsot, és tegye be a téglát az előírt formában. Ami az oldal magasságát illeti, a létra felett kell lennie, és fel kell emelkednie néhány centiméter fölött.

Nincsenek szigorú szabályok is, de ne feledje, túl magas az oldala problémákat okozhat az idősebbek számára, ha otthonában élnek.

Töltse fel a belső esztrichet

Most itt az ideje, hogy kitöltse az utolsó nyakkendőt a zuhanytálca nélkül. Javasoljuk, hogy a cementhez, például a folyékony üveghez, vízre keményedő komponenseket adjunk.

Az öntés előtt azonnal telepítse a jelzőfényeket. Attól függően, hogy a létra hol helyezkedik el, az esztrichnek kissé torzítania kell az irányába. Ezt a torzítást azonnal beaconok alkotják.

vízszigetelés

Ha az esztrich száraz, akkor még egy végső vízszigetelést kell végezni. Ugyanazt a masztixot használva gondosan foltja be a tégla öntött esztricheit és bélelt oldalát. Ennek következtében a nedvesség nem lép be a készülék raklapjára.

Óvatosan alkalmazza a vízszigetelést, mert akkor lesz egy végső réteg. Ne használjon nagy réteget, mert a burkolólap a vízálló ragasztóra esik.

bélés

Tehát minden készen áll a csempézés alatt. Szárazra állíthatja, és gondolhatja meg, hogyan lehet a legjobban megfogalmazni. Fontos, hogy úgy gondolkodjunk, hogy a lehető legkevesebb maradék legyen, és hogy a bélés vizuálisan szépnek tűnik.

Először is, a padlóra burkolják a csempeit, és csak akkor látják az épület falát. Ebben az esetben az oldalakat először függőlegesen (oldalsó oldalakkal) kell szembenézniük, és a végén az oldal felső részét lefektetik. Fontos figyelni a szintet itt, hogy minden pontosan kiderüljön.

következtetés
Tehát, áttekintettük veled a főbb jellemzőket, hogyan készítsünk zuhanytálcát. Amint látja, az elrendezés meglehetősen könnyű. Az összes technológia szigorú betartása mellett a raklap gyártása nem okoz nehézséget a folyamatban.

A mester tanácsai, egy zuhanykabin egy csempe a kezét

Ezenfelül a működés során nem lesz probléma. Reméljük, hogy ez az anyag segített neked minden technológiai folyamattal foglalkozni. Ezenkívül az elkészített videót is megtekinthetjük.

Tégla zuhanytálca csináld magad: részletes utasításokat

belépés

Egy tíz tálca egyik módja, hogy a saját kezű zuhanytálcát készítsen. Ehhez elég egyszerű, bár van néhány olyan árnyalat, amit ismernie kell.

Brick Shower Pan

A tégla zuhanytálca eszközének általános technikája a pára falának megépítése a nedvességálló téglából és csempével szemben. Azonban a szigetelés, a vízszigetelés és a munkamenetek sorozata mélyebb bemerítést igényel a témában.

A szigetelés kérdése

A raklap szigetelése a paletta padlójának a fürdő aljzatából történő szigetelését hőszigetelő lemezekből állítja. Azonban lehetetlen a csempe közvetlenül a szigetelésre helyezni. A szigetelés tetején meg kell készíteni a csatlakozót. Emiatt a zuhany padlójának magassága jelentősen emelkedni fog. Ezt a szigetelés tervezésénél figyelembe kell venni.

Vízszigetelési probléma

A vízszigetelés kérdése nem merülhet fel a raklap felépítése során. A vízszigetelést meg kell tenni és annál jobb, annál jobb. A vízszigetelés első rétege az alapon (durva padló), a második réteg a szigetelőréteg után az esztrich előtt (ha a szigetelés megtörtént), a harmadik "réteg", miután a padlót a csempe aljához a csempe csomópontján a zuhany falaira helyezte.

A padló építése a zuhany alatt

A padló építése a zuhanyzóban alapvető fontosságú, és az egész a zuhanycsatorna területén található (olvassa el a cikket: Zuhanykabillentés egy lakásban saját kezével - egy szifon vagy egy lefolyó a padlócsatornához), hanem inkább a lefolyó vagy a lefolyó magasságában. A zuhanytálca felépítésekor emlékeztetni kell arra, hogy a lefolyónak olyan beépítési magassága van, amelyhez a zuhanyzó padlóját fel kell emelni. Ez a növekedés szükséges a csatorna elrejtéséhez is.

A tégla raklap változatában háromféle módon lehet emelni a raklap alját:

 • Két szója tégla (minden réteg 30 tégla);
 • Egy szigetelési réteg, majd vízszigetelés és esztrich;
 • Esztrichberendezés (lehetőleg félszáraz esztrichek) a fürdő padlóján.

Megjegyzés: A padlót a zuhanyzóban (tálca) nem kell feltüntetni, ha a csatornacsöveket és a létrákat előre elrejti az egész fürdő teljes esztrichébe.

Nagyszerű lehetőség: Do-it-yourself tégla tusoló

A munka szakaszai

Válassza ki a következő munkafolyamatokat a tégla zuhanytálca elkészítéséhez a saját kezével:

 • Helyszín előkészítése (szükség esetén az esztrich eltávolítása és öntése);
 • Alap vízszigetelés (szükséges);
 • Megjelölés (óvatosan);
 • Csatorna a csatornába (lejtőn legalább 1%);
 • Épít egy raklap téglából;
 • Melegítés (kívánatos);
 • burkolási;
 • Összeszerelő szilva;
 • A zuhanyajtó behelyezése (nem ebben a cikkben).

anyag

A tégla raklap felépítéséhez a következő anyag szükséges:

 • Brick unary M-125 corpulent (!) Piros nedvességállóság. A falak 15-20 darab. Az alsó (ha használt) 60 darab, mindkét réteg.
 • M-200 szerelési és falazati keverék;
 • Vízszigetelés (latex, gumi vagy bitumenes gumi);
 • Szigetelés a lemezeken polisztirol hab (ha szükséges);
 • Háló megerősítéshez, opcionális (10 x 10 cm-es cellák);
 • Egy sor szennyvíz elvezetésére (csövek, zuhanycsatorna, talán a leeresztő szifon helyett).

Csempevágó anyagok

 • Ragasztott, nagy szilárdságú ragasztó;
 • Elrendezések a varratokhoz (keresztezések vagy rendszerek SVP, DLS);
 • Akril tömítőanyag (a csempék csomópontjának lezárásához a raklap alján lévő falhoz);
 • Fugázó csempe ízületekhez.

műszerek

Az eszközök listája növekedhet:

 • kanalak;
 • mixer;
 • kanál;
 • spatula;
 • Ecsetek, henger;
 • szinten;
 • ceruza;
 • szivacsok;
 • Spatula csempe ragasztóhoz;
 • Gumiheveder a fugázáshoz;
 • Rongyok, rongyok a tisztításhoz.

Raklap jelölés

A zuhany kialakításakor, beleértve a zuhanytálcát is, a helyes jelölés elengedhetetlen. Ez a raklaplapok vagy mozaikok további bélésének köszönhető.

A jelölést oly módon kell elvégezni, hogy minimalizálni lehessen a csempét a raklapterületen. Ez azt jelenti, hogy a raklapot fel kell tüntetni, hogy a raklap alján számos csempét vagy mozaiklapot lehessen elhelyezni.

Ehhez használja a száraz elrendezés módját. A téglák és a csempe "meta" összeállít egy raklapot, és egy burkolólapot állít ki, és rögzíti a méreteit. Ne felejtsd el a szilvákat. Ezt a jelölést is össze kell gyűjteni.

Megjegyzés: A szennyvízelvezető csövek (D50mm) legalább 1% -os lejtéssel kell rendelkezniük. Fontos, hogy a létrának a rögzítőrácsnak nevezett eleme a csempe szélére esett, hogy minimálisra csökkentsék alátámasztását. Mindez be van állítva jelöléskor (száraz elrendezés).

Ha a létra mérete nem illeszkedik a csempe méretéhez, akkor törekedjen erre a lehetőségre, fényképkeretrács létra.

Az oldalak magassága

A téglák raklapjának oldalainak magassága nem feltétlenül kapcsolódik a csempe méretéhez a raklap felé nézve. Fontos megkötni a téglák méreteit.

 • A zuhanytálca minimális magassága 120 mm-es (szigetelés nélküli) téglából készül;
 • A zuhanyzó tégla tálca ésszerűsége magasságban 185 mm (alap) 65 mm-es lépcsővel;
 • Ha az egész padlót és a padlót a teljes fürdőszobában már elárasztja, és a szennyvízrendszer már el van rejtve az esztrichben, a zuhanytálca magassága 65 mm-re csökkenthető (alap).

Oldal szélessége

A raklap oldalainak szélességének a béléscsempe méretéhez kell kapcsolódnia. Jobb, ha az egész cserép az oldalra kerül, és nem vágja le. Itt megállunk.

A vörös tégla mérete 120 × 65 × 250 mm. Amikor a raklapot egy téglára rakodják, az alaplap a csempe alatt 12 cm széles lesz, ha a raklapot féltégla alá rakja, az alaplap a csempe alatt 6,5 cm, az alaplapon pedig 2 cm-rel az oldalfalak és a ragasztó vastagsága mellett. A raklap oldalához szükségünk van egy 14-15 cm-es vagy 8,5-9 cm-es csempere.

Keresse meg a 15 cm-es és 8,5 cm-es méretű csempe, nem jelent nehézséget. Ez megkönnyíti a munkát a raklap oldalán, és jelentősen javítja a megjelenését, a legjelentősebb helyen.

két fényképen különböző munkát

Természetesen figyelmen kívül hagyhatja a csempe méretek kiválasztását, és a meglévő lapka szélességét az oldal bármely szélességében elrendezheti. A legfontosabb dolog az, hogy szépen vágja le, használhatja a beillesztés módját (alatta alá 45 или) vagy a véglapokat a csempe szélére.

A munka teljesítménye

Általános megjegyzés. A beton, a cementalapon végzett munka minden egyes szakaszát előzetes bepermetezéssel végezzük, mély akrillal vagy alapozóval a padlóra. A komplex felületek (régi csempe) alapozója nem akril alapozóval, hanem a "Betonokontakt" alapozóval történik.

Leszerelés (előkészítés)

A téglából készült zuhanytálca felszerelésének helyét meg kell tisztítani a régi felszerelésektől, a régi kerámia burkolólapokat le kell dobni a padlóra. Ha a régi metlakh csempe a padlón van, hagyhatja, a legfontosabb, hogy szilárdan tartsa.

Valamennyi építési munkát (falak, esztrich, falburkolás) a fürdőszobában vagy készen kell elvégezni vagy párhuzamosan kell végrehajtani.

vízszigetelés

A zuhanyzó helyét egy vízszigetelő anyag réteggel kell lefedni. A modern, folyékony, egykomponensű vízzáró kompozíciók kényelmesek a munka során, és egyszerű ecsettel alkalmazzák, mint a festés során.

Ha a fürdőkád falai vakolva és a fürdőszoba padlója betonból készült, akkor jobb, ha a latex (gumi) vízszigetelő folyadékot egy cement alapú kétkomponensű vízszigetelő keverékkel helyettesítik. Alkalmazható gitt, simító.

csatornahálózat

A raklap szennyvízelvezetését a raklap felépítése előtt kell elvégezni. Könnyebb. A szennyvízcsöveket le kell állítani (legalább 1%), és rögzíteni kell ebben a helyzetben.

Raklapépítés

 • Dagaszt a falazott keverékben;
 • Téglákat raktak a raklap méretére és jelölésére;
 • A téglák felhelyezése előtt vízzel áztatjuk úgy, hogy a tégla ne vegyen fel nedvességet a keverékből.

melegítő

A zuhanytálca felmelegítésére 50 mm vastag (5 cm) polisztirol szigetelő réteget helyeznek az aljára.

Általánosságban elmondható, hogy a tégla zuhanytálca gazdaságosságra készül, és a szigetelés fektetése jelentősen megnehezíti a munkát. És ez nem a szigetelés szigeteléséről szól. A burkolatot a szigetelésen kell elhelyezni, és le kell zárni egy csatlakozóval. A szigeteléshez egy esztrich szigetelést kell biztosítani, és fel kell erősíteni az esztrichet egy hálóval, ha egyszerű CPS "nedves" keveréket használ. Ésszerűbb, ha a padló melegíti a zuhanyt, így nem tégla, hanem egy konkrét alag.

Ezért gyakran nem szigetelnek, hanem egyszerűen emeljék meg egy tégla raklap alját, két réteg töltött téglával, csatornákkal csatornákkal.

Felkészülés a cserépre

A kész zuhanyzó tálcát ismét meg kell mérni és száraz burkolatot kell készíteni. A raklap méretei falának vakolásával állíthatók be.

Csempézés

A burkolólapok elhelyezése a zuhanytálban történik, a fürdőszobában végzett összetett cserépmunkában:

 • Először letette a lélek alját. Különös figyelmet kell fordítani a rácsrámpatartó felszerelésére. Összeszereléskor az elvezető rácsnak 2 mm-rel kell lennie a csempe szintje alatt, hogy a víz ne felhalmozódjon.
 • Miután a csempe megrepedt az alján, a csempe csomópontjának tömítőanyagával bőven kell zsírtalanítani a zuhany falához.

Csak ezt követően lehet elhelyezni vagy jelenteni a csempe a fürdőszoba falak, valamint a falak és a raklap oldalán. Tégla zuhanytálca csinálja meg magad.

megállapítások

Ebben a cikkben meghatározták, hogyan készítsek egy tégla zuhanytálcát a saját kezemmel. Még mindig az utolsó kérdésre kell választ adni, de nem könnyebb-e egy kész raklapot vásárolni? A válasz egyszerű, a raklapok nem egyszerűek, hanem szabálytalan elrendezés miatt vagy miatt, vagy a raklap nem szabványos méretűek. És a tégla használata erre a célra csak egy lehetőség az ilyen építéshez. Az egyéb lehetőségekről, hogy egy raklapot készítsen a saját kezével más cikkekben.

Zuhanytálca - saját kezűleg építünk

Lakást vagy magánházat zuhanyozni, nem szükséges drága gyárilag készített kabinet vásárolni. A zuhany alapja olyan raklap, amelyet könnyedén készíthet a saját kezével. És az oldalfalak vagy függönyök a zuhanyzót egy hangulatos kabinba kapcsolják.

Nem jobb, ha magad csinálod? Tanulmányozzuk a raklapkészüléket

Van egy hatalmas választék a zuhanytálcák, hogy a gyártók a különböző anyagokból. Az összes rakodólap rakodólapja ugyanaz. Fel van szerelve vízsugár tartály vízelvezetésére, amelyet a zuhany kényelmes használatára terveztek. A tartály leggyakrabban lábakkal van ellátva, vagy különleges alakja van, amely lehetővé teszi, hogy az alsó részhez egy lefolyót szereljen fel, és a csatorna egy közös kollektorba kerüljön. A konténer formájának és anyagának megválasztása attól függ, hogy milyen helyiségben használják, a raklapot telepítő mester képzettségét, valamint a vevő pénzügyi lehetőségeit.

A legegyszerűbb módja a saját zuhany gyártásának, hogy gyárilag készített tálcát használjon. És ha a raklap alakjának megválasztását a fürdőszoba paraméterei és kialakítása alapján határozták meg, akkor a raklap anyagának megválasztását más szempontok is befolyásolhatják:

 • Az akril raklapok viszonylag nagy szilárdságúak, tartósak és nem korróziónak vannak kitéve. Ez az anyag könnyen bármilyen formát adhat, amit a gyártók használnak. Az anyag azonban dinamikus terhelés esetén könnyen deformálódik, és nagyon könnyű.
Az akril raklapok könnyűek és könnyen deformálódnak.
 • A vas zuhanytálcák nagyobb merevséggel és deformációval szemben ellenállóak, de hajlamosak a korrózióra. Ráadásul a vékony fém tulajdonsága, hogy vibrál, és hangos zajot kelt a vízsugár hatása alatt, amit egyes tulajdonosok nem szeretnek. Ráadásul a fémpaletták formaválasztása sokkal gyengébb.
A vasalótálca könnyen szerelhető, de nagyobb a zaj
 • Az öntöttvas zuhanytálcák falai vastagabbak és ennélfogva sokkal kevésbé vibrálnak, mint a fémek, de még mindig zajokat bocsátanak ki. Az öntöttvas tartós, korrózióálló. Azonban a zománc, amelyet paletta bevonatként használnak, hajlamos a forgácsolásra, ezért a raklap esztétikai megjelenése és funkcionalitása könnyen elvész.
Az öntöttvas raklapok nehézek, tartósak és nem korrozívak.
 • A mesterséges kőből készült raklapok, valamint a kerámiából készült raklapok minden felsorolt ​​anyag előtt alapvető előnyökkel járnak. Tartósak, nem rozsdásodnak meg, a gyártó ezekkel az anyagokkal bármilyen színt és alakot adhat, ami megkönnyíti a választást. Hátrányaik - a magas ár és a mestertől származó speciális készségek iránti igény a kiváló minőségű installációhoz. Ezek az anyagok könnyen megsérülnek, és a telepítés során megoszlanak.
A mesterséges kőpaletták törékenyek és telepítési nehézségeket okozhatnak.

A gyári raklap használata azonban nemcsak előnyökkel jár, hanem hátrány is van. Sok esetben célszerű az otthoni kézművesnek egy kicsit több erőfeszítést eltölteni, és egy házi raklapot felépíteni. Ez indokolt abban az esetben, ha egy lakás vagy ház tulajdonosa hajlandó arra törekedni, hogy a házi készítésű raklap egyik alábbi előnyét használja:

 • Olyan raklap gyártása, amely tökéletesen illeszkedik a szerző designjába a fürdőszobában. A raklap olyan anyagokból készülhet, amelyeket a környezet dekorációjában, a fürdőszoba színsémájában és a formatervezést legjobban illő alakban használnak.
 • Házi készítésű raklap készítése akkor indokolt, ha a fürdőszoba méretei a raklap speciális alakját vagy méreteit igénylik. Ez például régi épületekben történik, ahol a fürdőszoba területe minimális méretű, míg a fürdőszoba kombinálva van.
 • Költségmegtakarítás. Sok esetben a házi raklap gyártási költsége lényegesen alacsonyabb, mint a megvásárolt ár.

Hivatkozás: Lényegében egy házi raklap egy bizonyos geometriai padlózat egy része, felszerelve a vízáramláshoz és a lökhárítók által korlátozott. Bizonyos esetekben a padlózat teljes felületét egy fürdőszobában vagy más helyiségben, amely kifejezetten úgy van kialakítva, hogy a víz a csatornába kerüljön, raklapként használják.

A házi készítésű palettagyártás hátrányai közé tartozik a jelentős személyi munka, a szükséges eszközök és készségek rendelkezésre bocsátása, vagy a bérelt munkavállalók munkaerő-fizetésének hajlandósága. Azonban a nehézségek nem zavarják az otthoni kézműveseket, hogy saját ízlésüknek és szükségleteiknek megfelelően alakítsanak ki belsőséget.

Anyag kiválasztása

Miután úgy döntött, hogy magának készít egy zuhanytálcát, meg kell tennie az optimális anyag kiválasztását:

 • A raklap aljának gyártására szolgáló anyagok kiválasztása nem különbözik egymástól. Ez lehet egy cementhabarcs vagy egy téglaalap. Mint amikor téglaalapot építenek, és betonalapok öntéséhez, használjon cement-homok keveréket. Nem ajánlott más olyan keverékek használata, amelyek javított higroszkópos tulajdonságokkal rendelkezhetnek. A tégla a legjobb a piros, kerámia használatra, magas nedvességállósággal rendelkezik. Egyes kézművesek azonban sikeresen használják a szilikát téglákat, valamint megbízható vízszigetelést.

Fontos: Mindig gondosan fontolja meg a vízszigetelő rendszert. A szigetelőanyagként bitumen vagy folyékony vízszigetelő készítmények, kereskedelmi forgalomban kaphatók, valamint tetőfedő anyagok. Egyes esetekben a tetőfedő anyag helyett műanyag fólia használható.

 • A bázistól eltérően a külső és belső dekoráció választéka gazdagabb. Mint egy raklap gyártásánál, egy cement alapozásánál, valamint cementkötegek, kerámia burkolólapok, mozaikok és természetes és mesterséges burkolat felhasználásával. A legköltséghatékonyabb változatban a raklapot egyszerűen vakoljuk és bevonjuk több rétegben nedvességálló festékkel.

Ha bármilyen dekoratív bevonatot használ, használjon nedvességálló csempe ragasztót és habarcsot.

A paletta anyagának megválasztására vonatkozó végső döntés bizonyos építőanyagok és szerszámok rendelkezésre állása, az alapanyagok, a vízszigetelő és befejező anyagok költsége és minősége, valamint az otthoni kézművesek készsége alapján történik.

Hol építünk? Válasszon ki egy helyet és határozza meg a paramétereket

Miután meghozta a döntést a zuhanytálca önálló kialakításáról, először meg kell határozni a jövő zuhanyzójának elhelyezkedését és a főbb paramétereket. Számos tényező befolyásolhatja a döntést:

 • Először meg kell határoznia azt a helyiséget, amelyben a zuhanyzó található. A zuhanykabin egy fürdőszobában, egy magánház fürdőjében lehet; egyes esetekben a termelési helyiségekbe - műhelybe, garázsba kerül. A raklap gyártási helyének meghatározásakor minden esetben figyelembe kell venni az alapítvány jelenlétét és megjelenését, a padló jellemzőit, ha a zuhany a lakóházban vagy a magánház felső szintjén található. Tehát a felső szinteken a lakásokban és a magánházakban lévő raklapokat könnyű esztrich és alacsony oldalak használatával kell elvégezni a tömeg minimalizálása érdekében. Ugyanakkor, figyelembe véve a betonpadlók higroszkóposságát, megbízható vízszigetelést kell használni.
 • A szoba belsejében lévő zuhanytálca helye elsősorban a kommunikáció helyétől függ, vagyis annak a lehetőségét, hogy vizet hozunk a zuhanyozóba és a lefolyó vizet a csatornába. A legegyszerűbb és költséghatékony megoldás egy meglévő keverő helyén van. Ugyanezen a helyen valószínűleg van egy szennyvízcső is.
 • A raklap alakja és mérete nagymértékben függ a mester fantáziájától. Azonban figyelembe kell vennie a helyiség paramétereit, az egyszerű használatát és a biztonsági követelményeket. Tehát ne építs fel olyan raklapot, amely zavarja a szabad folyosót a teremben, éles sarkokkal és kiálló részekkel, különösen a bejárati oldalon. A leggyakrabban használt formák négyzet alakúak, téglalap alakúak vagy egy kör szektora. Érdemes megfontolni a burkolóanyag paramétereit. Tehát, ha a burkolólapokat használja, ajánlatos a raklap méreteinek méretezését egy csempe méretéhez képest - ez jelentősen csökkenti a vágási munka költségeit. Az oldalak magassága is eltérő lehet. Természetesen, ha akarod, akkor a serpenyőt egy sitz fürdőbe, sőt mini-medencébe is be lehet kapcsolni. Ez azonban már egy teljesen más kialakítású, más erősségű és tömegű paraméterekkel rendelkezik, és amely a tartószerkezetek összeomlásához vezethet. A valóságban a mesterek az oldal optimális magasságát tekintik 10-15 cm-re a raklap padlójától. Fontos a mester tapasztalata és a rakodó anyagának képessége. Például egy formanyomtatvány kiválasztásakor figyelembe kell venni az ilyen kialakítású tégla alapozásának megteremtésének lehetőségét, vagy a zsaluzat építését a cementcement keveréséhez. A komplex alakú struktúrák ezenkívül további nehézségeket okoznak a szembenézés során.

Meghatározzuk az anyagok és eszközök listáját

Miután döntött a jövő zuhanytálca formájáról és helyéről, valamint eldönti, hogy mit fog építeni, folytasd a következő lépést - készítsd el a szükséges eszközöket és anyagokat, valamint azok beszerzését.

A következő szerszámokat és anyagokat kell használni egy raklapra, cementköpeny alapra és csempézett bélésre:

 • Vízszigetelő anyagok - bitumen vagy speciális masztix, tetőfedő anyag vagy vízálló film.
 • Cement és homok az oldat elkészítéséhez.
 • Csemperagasztó és fugázó ízületekhez.
 • Építőipari alabástrom.
 • 15-20 mm vastag lemez a zsalu gyártásához.
 • Kerámia burkolólapokkal szemben.
 • Gangway és műanyag csatorna csövek.
 • Fa csövek csatornaépítéshez.
 • Világítótornyok.
 • Henger vagy kefe.
 • Kalapács és körmök.
 • Építési szint, mérőszalag és jelölő.
 • Trowel, spatulas egyszerű és behúzott.
 • Elektromos vagy mechanikus szerszám csempék vágásához (cserépvágó, bolgár).

Segítség: Nagyon felelősségteljesen kell megközelíteni a csempék kiválasztását a zuhanytálcával szemben. Ez lehet bármilyen méretű csempe vagy agyag csempe, amely paraméterei a magas páratartalmú helyiségekben használhatók. A kiválasztott bevonatnak meg kell felelnie a biztonsági követelményeknek is, vagyis a raklap alján levő csempe nem lehet csúszós. A magas páratartalmú helyiségek esetében számos értékelési kritérium van. Először is, attól függően, hogy mennyi a profil a csempe felületéhez viszonyítva ("V" jelzéssel), az indikátor lehet 4 cm3 / cm2. legfeljebb 10 köbm cm / négyzetméter dm. Minél magasabb a pontszám, annál jobb. Másodszor, öt fokozatot a csúszásellenállás határozza meg a felület dőlésszögének függvényében ("R" jelzéssel). Harmadszor, az a csoport, amely egyesíti a besorolást az olyan helyiségek típusai szerint, ahol az emberek mezítláb járnak - "A", "B", "C" jelzéssel. A "C" csoport garantálja a legnagyobb stabilitást, egy olyan csempe, amely 24 fokig dönthető, de ilyen paraméterek gyakran nem szükségesek.

A szerkezet egy tégla alapítvány listáját a szükséges eszközök és anyagok majdnem ugyanaz. A zsalu, a kalapács és a körmöket ki kell zárni. Ebben az esetben a burkolóanyagok listája megnövelhető a mozaik, a kőburkolat vagy az egyszerűen vízálló festék beillesztésével, amint azt fent említettük.

Előkészítő munka

Az előkészítő munka szakaszában az első feladat a legalább a legegyszerűbb rajz összeállítása a jövőbeli raklap méreteinek feltüntetésével a további munka megkönnyítése érdekében. Ezután meg kell tisztítani a jövőbeli cselekvések helyét az összes kommunikáció teljesítményének tesztelésével. Szükség esetén távolítsa el a régi törékeny padlót (csempe, vakolat). Szükség esetén egy további szájat kell bevinni a fő csatornarendszerbe, hogy lehetővé tegye a lefolyó csatlakozását.

Ha a mező felülete egyenetlen, repedések, morzsák, akkor érdemes vékony nyakkendőt kötni cementhabarcs segítségével.

Ezt követően a padló és a szomszédos falak kezelését a futó raklap oldalának magasságával kell elvégezni, bitumen vagy vízszigetelő masztix segítségével 2-3 rétegben. A vízszigetelés nagyobb megbízhatósága érdekében műanyag fóliát vagy tetőfedő anyagot használhat.

Miután a vízszigetelés megszáradt, elkészítheti az előkészítő munkafázist, és közvetlenül a raklap felépítéséhez vezethet.

Kerámia csempe zuhanytálcát építünk

A legtöbb esetben a zuhanytálca padlószintje a teljes helyiség padlószintje fölé emelkedik, hogy lehetővé tegye a vízelvezető berendezések felszerelését. Például a lakásokban a szennyvízelvezető csöveket általában padlószintre kell helyezni. Ugyanezt a módszert használják a legtöbb magánházban. Ezért a kívánt lejtés biztosítása érdekében a serpenyőben lévő lefolyó lyukat a padlószint felett kell elhelyezni.

A raklap felépítéséhez az alábbi műveletek sorát kell betartani:

 • Először is a létra (leeresztő kupak) és a központi csatorna összekötő csatorna felállítása készül. A kényelem érdekében a csövek különböző magasságú és rögzített fadarabokra vannak felhalmozva. A cső lejtése 4-7 fok, de nem kevesebb, mint 3 fok. A szakértők tanácsot adnak a műanyag létrák és csatornacsövek használatáról, hiszen könnyen és megbízhatóan felszerelhetők, és nem korróziónak vannak kitéve. De a csatornahálót meg kell vásárolni fém, amelyik szabadon tarthatja a súlyát.
A folyosót az öntés megkezdése előtt szerelik fel
 • Ezt követően a padlóburkolat felszerelését elvégezzük, és a vájat cementhabarcsot tölt. Az oldatot arányosan készítik 1 rész cementmennyiségnek 3 rész homokká. Az oldat sűrűségének elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy a zsalu belsejében lévő teljes tér kitölthető legyen. A réteg vastagságát a durva öntés során úgy kell elvégezni, hogy a rámpa szája némileg megemelkedik az alapszint fölött, figyelembe véve, hogy a befejező töltet és a csempe befejeződése folytatódik. Ennek eredményeképpen a létrának a padlóval azonos szinten kell lennie. Egyes mesterek kis helyet ajánlanak a csatorna nyílásának szájánál az alabástrom építésével. Ez azért van így, hogy szükség esetén könnyű hozzáférést biztosítson a vízvezeték szerelvényekhez. Az alabástrom, a cementhez képest, könnyen eltávolítható, ha szükséges. E művelet után a zsaluzat alapját egy napra kell hagyni.
Az alap öntése során kerülni kell az üregek kialakulását.
 • A következő lépés a raklap peremének zsalujának felhelyezése és betöltése cementhabarcsokkal. Az esztrich szárítása után számos szakértő tanácsolja, hogy a jövőbeni rakodót bitumennel vagy nedvességszigetelő maszkokkal kezeljék.
A végső befejezése a töltés teljes száradása után történik.
 • Ezután a raklapcsatoló a lefolyó irányában egy padló lejtővel van kialakítva. Ehhez az oldalakon jeladó jelzőfények segítségével telepítik a jelzőfényeket, és a kívánt meredekség megoldással oldható meg simítóval és spatulákkal. Nem lehet jelentős, hogy kényelmesen álljon a padlón. A kikészítést a raklap oldalainak oldala és kifelé is megoldja.
A raklap belső felületét a lefolyó irányába lejtő lejtéssel vágják le
 • A következő szakasz - valójában, szemben a raklap csempe. El kell kezdeni a kifolyó szájából, hogy a csempéket a serpenyő falaihoz lehessen vágni. A cserépragasztót fogazott simítóval kell bevinni. A csempék közötti rés méretei a szerelőkeresztek segítségével fenntarthatók. Minimális kötési szélességet kell tartani. Miután a ragasztó megszáradt, a fugázás megtörtént. Ebben a szakaszban a raklap felépítésének munkája befejezettnek tekinthető.
A keretes tálca megfelel a teljes belső kialakításnak

Hivatkozás: Néhány házi készítő foglalkozik még egy lépéssel a művek listáján, ami hozzájárul a zuhanykabin kényelmének növeléséhez. Ez a kábel padlófűtés telepítése. A kábelt lefektetik a vázlat betöltése a padlóra.

Saját kezünkkel összegyűjtjük a tégla tálcát

A raklap felépítése téglák használatával számos különbség van a telepítés módjában és a munkafolyamatokban:

 • A létra és a szennyvízelvezető rendszer felszerelése ugyanúgy történik, mint az előző esetben. A második szakaszban kialakul a raklap emelt szintje, de ez nem a habarcsot a zsaluzatba öntve, hanem tégla segítségével történik. Ebben az esetben a téglákat egy rétegben egy rétegben kell elhelyezni a padlóra, minimális réssel. A falazatot az oldaton végezzük, ugyanolyan arányban hígítjuk, mint a töltetre, de nem olyan folyékony. Minden rést fel kell tölteni oldattal. Az oldat megszáradása után vízszigetelő anyaggal polietilén fóliával vagy tetőfedő anyaggal kezeljük.
Bálázó tégla rakodása
 • A következő lépés a raklap oldalainak elhelyezése. A megoldást egy sorban helyezik el, tégla, hosszú élre helyezve.
A lökhárítót az alaphoz való szárítás után lefektetik
 • Miután a habarcs megszáradt, két vagy három nap elteltével, egy befejező esztrich segítségével lejtőn történik a lefolyó irányába. Ugyanúgy történik, mint az előző esetben. A befejező felületeket gipsszel is előállítják.
 • Amikor az oldat teljesen száraz, a téglaszalagot mozaikos, kerámia csempe, porcelán kőműves, mesterséges vagy természetes kővel vagy egyszerű színezéssel díszítik.
A mozaik tégla tálca segítségével vonzó megjelenést kap

Video №1 a létra telepítésével és a raklap alja öntésével:

Video №2 a raklap monolitikus töltésével:

Amint az a cikkből is kitűnik, a mester, aki az építési munkálatok minimális készségeit is kielégíti, eléggé alkalmas arra, hogy ízlésének és szükségleteinek megfelelően egy zuhanytálcát építsen, és ugyanakkor megőrizze a gyári termék megvásárlását.

Önnek egy zuhanytálca építése

A zuhanykabin eszközén a raklap minősége különösen fontos. A zuhanyzó használata és a vízszigetelés megbízhatósága nem kevésbé függ attól.

Rendszerint zuhanyozók készítéséhez használjon gyárilag zománcozott acélból, öntöttvasból vagy akrilból készült gyári tálcákat. Egyszerűek, megbízhatóak, de nem egyének.

Ebben a cikkben megismerjük a rögtönzött anyagokból készült raklapokkal ellátott zuhanykabinokat, és hogyan készítjük őket önállóan.

Paletták és azok típusai

Röviden, a raklapokat szabványos (gyári) és egyedi gyártásra lehet felosztani - függetlenül vagy a megrendelés alapján.

A tipikus zuhanykabin tálcák akrilból, acél zománcból és öntöttvasból, valamint mesterséges vagy természetes kőből készültek.

A szokásos gyári termékek alternatívájaként a zuhanytálcát készítheti saját kezével. Ez a zuhanytálca a helyiség mérete és jellemzői alapján van felszerelve. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy gondoskodjon a saját egyedi és határtalan belsejéről.

Tégla és beton tálca készítése

A legegyszerűbb anyag egy független eszköz zuhanytálca pan - tégla, beton vagy kombinációja mindkettő.

A raklap gyártási eljárása a következő lépésekre osztható:

 • A raklap formájának és telepítési helyének megválasztása.
 • Anyagok és szerszámok előkészítése.
 • A vízelvezető rendszer előkészítése és a létra felállítása.
 • Felület előkészítése a raklap aljára és az elsődleges vízszigetelésre.
 • A raklap alja és a védőoldala kialakítása (öntése vagy falazása).
 • Vízszigetelő raklap.
 • A felület előkészítése a csempe ragasztásához.
 • Ragasztás csempék vagy mozaikok.
 • Ajtók szerelése.
a tartalomhoz ↑

Raklap formája és telepítési helye

Az ilyen zuhanytálca tálca formája teljesen önkényes lehet. Az egyetlen feltétel az, hogy megfelel a teljes belső térnek és a helyiség méretének. Minden más a saját belátása szerint.

Az elhelyezéssel kapcsolatban - véleményünk szerint a legésszerűbb megoldás a szoba sarkába helyezése lenne. Ez a lehetőség minimálisan enni az ilyen szűk mérőket, ugyanakkor nagyon látványosnak tűnik.

A telepítési hely kiválasztásánál figyelembe kell venni a szennyvízszerkezetek elhelyezkedését, és a raklapot a lehető legközelebb kell elhelyezni. De ez nem fontos, hiszen bármikor külön lemosást tehetsz és vízvezetéket hozhatsz a megfelelő helyre, különösen a helyiség komplex javítása esetén.

Anyagok és eszközök

A munka megkezdése előtt meg kell vásárolnia a szükséges anyagokat:

 1. Menetjárat (vízelvezető rendszer).
 2. Tégla vagy beton (habbeton) blokkok.
 3. Cement, homok, és előnyösen lágyítók.
 4. Polietilén fólia vagy tetőfúvó, vízlepergető műanyag, szalag vagy analógjaik.
 5. A befejező anyagok - valószínűleg csempe vagy mozaik csempe lesz.
 6. Ragasztó és habarcs a cseréphez.

A szükséges eszközök listája megközelítőleg a következő:

 1. Keverési vödör.
 2. Építési simító (simító).
 3. Víz vagy lézer szint.
 4. Fúró, fúró, csavarhúzó.
 5. Hengerek és spatulák.

Összeszereljük a tervezést

Az ilyen munkák több lépcsőben zajlanak. Részletesen leírjuk mindegyiket egymás után.

Kezdjük, tisztítsuk meg a régi csempe, piszok, por és felhordott felületét két réteggel. Célszerű kiválasztani az antifungális hatású nedvességálló alapozót. Miután a talaj kiszárad, vízálló az alap (lásd a fotót).

Ehhez különleges víztaszító masszát, például KIILTO FIBERPOOL rostos gumit, az egész padlót és a falakat 40-50 cm magasra kell bevonni, különösen a sarkokat kezeljük - célszerű speciális bitumenes ragasztót ragasztani. Ezután polietilén fóliát helyezzük a padlóra (lehetőleg két rétegben), átfedjük az ízületek szélein, úgy hogy a fóliát 50-70 cm magasra szereljük fel (lásd a fényképet) A film szalagai ragasztott szalaggal és vízállóak a maszk az egész területen.

Miután a masztix megszáradt, öntsük a cementhabarcsot a padlóra. Az oldatot arányban készítik - 1 rész 400 vagy 500 cement minőségű, 2 rész homok. Gyúrja meg mindent a vízen. Az esztrich vastagsága az alap szilárdságától és a padló kívánt szintjétől függ, általában 5-8 cm (lásd a fényképet).

Ha kívánja, további kényelmet lehet elhelyezni az esztrich padlófűtésre (ábra a fényképen). Ezt például egy Thermo (svéd termelés) elektromos kábel segítségével lehet elvégezni. Ebben az esetben figyelembe kell venni az esztrich másik öntvényréteget (a kábel felett), valamint a hőtágulást. Ennek a terjeszkedésnek a kompenzálására az esztrich feltöltése előtt 10-20 mm vastag habformázó vagy extrudált polisztirol habot kell elhelyezni a padló peremén.

Fontos! A film behelyezésekor nem szabad levegőnyílások, különösen a padló és a falak ízületei között.

Ha ilyen légzárók képződnek, nagyon valószínű, hogy egy réteg cementhabarcsot önt a film felett, és elszakítja a filmet, és a tetejére rétegelt masztixréteget. Így a vízszigetelés teljes hatása semmivé válik.

Szennyvízellátás és a létra felállítása.

A lefolyócső telepítéséhez először a csatornahálót a vízáramlás helyére kell vinni és csatlakoztatni kell a lefolyóhoz (lásd a fényképet), amely olyan magasságban van felszerelve, amely biztosítja a lefolyócső szükséges lejtését (legalább 3 fok), és cementes homok habarccsal van rögzítve. Ehhez a leeresztő csővel ellátott létrát egy törmelékanyagból készült állványra kell helyezni, és minden oldalon oldattal kell bevonni. A létracsavarokat speciális rögzítők segítségével készítheti el, a horgonyok segítségével a padlóra rögzítve. Ebben az esetben a rögzítési pontokat vízszigeteléssel kell kezelni.

A létra szerelésének megbízhatósága nagyon fontos, mert ha a raklap későbbi öntése során a vízelvezető szerkezeten eltolódás következik be, akkor a raklap belsejében olyan szivárgások keletkezhetnek, amelyek nem láthatóak vizuálisan, hanem negatívumot vezetnek be a kialakításba. Folyamatosan nedves tégla például nagyon hamar elveszíti erejét és hámlik. Ebben az esetben az egész rendszer meghibásodik - le kell szedni és újra fel kell venni.

A létrát a zuhanytálca tálca közepén (lásd a fotót) és bármelyik sarkában (lásd a fotót) egyaránt telepítik. Mindenesetre a serpenyő síkját vízszintesen kell billenteni ahhoz, hogy a víz kifolyjon.

A raklap felhelyezése és öntése az alapja.

A vízszigetelés, a közös padlóburkolat öntése és a létra felhelyezése után egy zuhanytálca kialakításával járhat. Hogyan tegyük ezt meg, úgy tekintjük a téglaépítés példáját.

Kezdjük, jelölje meg az alakját. Ha kész, szabványos ajtókat tervez, akkor nagyon fontos a raklap formájának megfigyelése, megismételve az ilyen ajtók kialakításának hajlítását. A jelzést a padlón kell elhelyezni markerrel vagy más módon, előre elkészített sablon szerint.

Kirakjuk a tégla raklap oldalát a cement-homok habarcson (lásd a fotót).

Javasoljuk, hogy a megoldást ugyanolyan arányban használja, mint az esztrich - ½. A raklap magasságának meg kell felelnie a rácsszintnek, plusz 12-15 cm-nek, hogy megakadályozza a víz szivárgását a padlóra.

A raklap alapjainak feltöltése.

Ugyanabból a keverékből készül, amely cement alapú, ezért javasoljuk, hogy speciális hidegen ható komponenseket, például folyékony üvegeket adjon hozzá.

Először a vízszintes réteget a létra szintjére öntjük, majd levesszük a következő kikészítés vastagságát (csempe és ragasztó alatta). Szárítás után a speciális jelzőfények (gipszkarton állványok) olyan módon vannak felszerelve, hogy egyenletes lejtést hajtsanak végre a folyosó leeresztőnyílása felé, és a zuhanykabin tusoló tálca ferde síkját képezzék, ugyanazzal a cementhabarccsal.

Fontos! Az alap öntése előtt győződjön meg róla, hogy ellenőrizze az átfedés erősségét, mivel a raklap betonpászmájának vastagsága, mint általában, nagyon jelentős, és ennek megfelelően nagyon sokat mér.

Mivel az óvatosság nem felesleges, egy másik vízszigetelési réteget kell készíteni, ezúttal a kabin felépítésével.

Ehhez a raklap alját, belső és külső oldalát kétszer maszkoljuk át, az első réteg szárításának időtartamával (lásd a fotót).

Az ilyen elkülönítést teljesen megbízhatónak és elégségesnek kell tekinteni. A raklap védelme nem teszi lehetővé a víz bejutását a szerkezet belsejébe, és ha valami eltévedt, és a víz egy része szivárogt a padlóra, akkor saját vízszigeteléssel rendelkezik, és nem enged át nedvességet a mennyezetbe.

Fontos! Különösen felelős a létra vízszigetelésére. Kívánatos, hogy az ízület helyét a csővel és a raklap építését szilikon tömítőanyaggal tovább dolgozzák.

Felkészülés a dekorációra.

A víztaszító masztix teljes száradása után a raklap felületét és oldalát különleges nedvességállóságú speciális cement gipszel kell lefedni, például "Founding T-22 BIGVELL". Ügyeljen arra, hogy egy gipszrácsot használjon egy kis cellával - ez extra szilárdságot ad a gipszrétegnek.

Miután a felület megszáradt, kétszer vagy háromszor lerakódott nedvességálló alapozóval, várjon, amíg meg nem szárad, és elkezd díszíteni.a tartalomhoz ↑

Decor opciókat és eszközeit

Használhat ömlesztett akrilát, de speciális felületi előkészítést igényel, és nem túl eredeti (hasonlóan egy tipikus gyári termékhez). Néha töltse be a raklapot és az oldalát műkővel. Egy ilyen eljárás szakmai megközelítést igényel, és nagyon drága, ezért nem nagyon népszerű.

A legegyszerűbb és egyúttal nagyon esztétikus és egyéni dekorációs mód a csempék, mozaik csempe vagy ezek kombinációja.

Mivel a raklap a nedvesség maximális koncentrációjának helye, ezért nem javasoljuk, hogy a cserépedény alapjait válasszák. Még a legmagasabb minőségi burkolólapok is ilyen hosszú ideig nem élnek ilyen körülmények között. Előnyben kell részesíteni a kerámia vagy üveglapokat - nem érzékenyek az emelkedett nedvességre, és szinte teljes egészében vízben lehetnek, anélkül, hogy elveszítenék a tulajdonságokat.

A csempék ragasztása egy raklapra nem különbözik a ragasztástól a padlóig vagy a falakig, és ugyanabban a sorrendben történik - a ragasztót fésűvel, az alapra, majd a cserépre helyezzük, és a ragasztó megszáradása után helyreállítjuk. Talán a telepítés egyetlen jellemzője a nedvesség ellen jobban ellenálló ragasztó- és csapolóvegyületek használata.

ajtók

A legegyszerűbb lehetőség egy védőfüggöny. Gyártásához megvásárolta a rozsdamentes csövet, a szerelőperemeket és magát a függönyt. A karimán lévő cső a falhoz van rögzítve, és egy védőfüggöny van felakasztva rajta.

Egy érdekesebb lehetőség - csúszó üvegajtók. Eszköztáruknál megmunkált (föld) végű szemüveget rendelünk, rudak és görgők készletét vásároljuk meg (mindez a bútorszerelvények üzletében vásárolható meg).

Az egyik sín a mennyezethez van csatlakoztatva, a második a raklap oldalán, ezek között üvegajtók vannak felszerelve görgőkön. Megvédi Önt a sérülésektől abban az esetben, ha véletlenül megtörte az üvegdarabot.

A szögletes raklapok gyártásánál rendszerint szabványos csúszó rendszereket használnak a zuhanykabinok javítási készletei közül. Az ilyen készletek speciális üzletekben vásárolhatók meg. Az ilyen rendszerek felszerelése hasonló a fentiekben ismertetettekhez.

Figyelembe kell venni

A fapadlóra raklap rakodása csak betonlapok alapján lehetséges ilyen padlószerkezettel.

A cementágyazás minimális vastagsága, amelyen a raklapot fel kell szerelni, legalább 5 cm legyen, célszerű a beton megerősítése speciális adalékokkal és 2 - 3 réteg fémhálóval erősíteni.

Valamennyi elektromos csatlakozást előnyösen 12 Volt keresztül kell leengedni a transzformátoron, és a fém részeket földelni kell. Minden elektromos csatlakozás csak az RCD-n keresztül.

Rövid összefoglaló

Amint látja, a zuhanytálca öngyártása nem a legegyszerűbb folyamat, de ennek ellenére lenyűgöző eredményeket érhet el, különösen az egyéni esztétika szempontjából.