Legfontosabb > Fürdő

Csatlakozó a fürdőszobához: a tanár tanácsának kiválasztása és felszerelése

Korábban a fürdőszobában használt elektromos készülékek nem voltak szívesen. Veszélyesek voltak a magas páratartalom miatt, és feleslegesek: ezek a feleslegesek egy szovjet személy számára haszontalanok. De ma a fürdőszobában sok modern, nagy és kicsi elektromos készüléket kell elhelyezni.

A modern fürdőszoba egy kényelmes, megbízható, gyönyörű és biztonságos eszköz. Csak választania kell egy megfelelő modellt, megfelelő helyet kell találnia, és helyesen telepítenie kell. Ezt követően a fürdőszobában sokkal kényelmesebb lesz.

Nedvességvédelmi osztály

A fürdőszobának ki kell választania a kifolyót, amely megbízható védelmet nyújt a nedvességtől. Ezeket az eszközöket nemcsak a design, hanem a védelmi osztály is megkülönbözteti, ami a különleges jelöléssel rendelkező esetre reflektálódik: a betűk IP és két szám.

Az első a szilárd részecskék behatolásával szembeni védelem mértékét, a második pedig a nedvesség ellenállásának szintjét és jellemzőit mutatja. A fürdőszobák használata legalább 4 védelmi osztályú foglalatok használatát javasolja. Az IPx5 és az IPx6 osztályú eszközök még megbízhatóbbak, ezért lehetőség szerint érdemes ilyen eszközöket választani.

Teljesen képesek ellenállni még erős vízfolyásoknak is.

Ez az ábra világosan bemutatja az elektromos készülékek külső tényezőkkel szembeni védelmének szintjét jelző mutatókat, amelyek segítenek kiválasztani a fürdőszoba megfelelő aljzatát.

A fürdőszobában ajánlott olyan nyílások kiválasztása, amelyek különleges védőburkolattal vannak ellátva, és a rugó ellen szorosan megnyomva megakadályozzák a véletlen nyílást. A fedélnek nagyon szorosan illeszkednie kell a testhez, még a kis nyílások is elfogadhatatlanok.

Ha további erőfeszítésekre van szükség a védősapka bezárásához / kinyitásához, ez jelzi a készülék megbízhatóságát. Ha a fedelet enyhén lazították, akkor ne telepítse a konyhát a fürdőszobába, mert a nedvesség elleni védelem szintje nem egyezik a megadott jellemzőkkel.

A nedvesség elleni védelemmel ellátott aljzatok speciális fedéllel vannak felszerelve, amely jól illeszkedik az eszköz testéhez

A fedélzettel ellátott aljzatok, de alacsony védettségű védelmet használnak lakóövezetekben, lehetőség szerint olyan eszközre, amely biztonságos a kisgyermekek számára. Ezért nem szükséges a védőburkolattal ellátott készüléket automatikusan vízállónak tekinteni.

Szükséges a kimenet specifikációja és címkézése. A nedvességtől védett eszköz tömítettségének növelése érdekében speciális gumiszegélyt használnak.

Lehetséges, hogy a burkolólapokat vízelvezető doboz helyett lyukakkal használják. Eredetinek tűnik, de a nedvesség könnyen elérheti a kapcsolatokat, és súlyos problémákat okozhat.

A teljes tápegység védelmi szintje a fürdőszobában nem lesz megbízható, ha az elektromos vezetéket nem megfelelően választják ki. A szabványos kábel nem alkalmas ilyen helyzetekre, egy speciális védőburkolattal ellátott huzalra van szüksége, amely dupla szigetelést biztosít.

Sajnos az elektromos készülékek piaca nem mentes a hamisítványoktól. Annak érdekében, hogy megnövelje a magas színvonalú berendezések beszerzésének valószínűségét, lépjen kapcsolatba egy megbízható áruházzal, és előnyben részesítse a híres márkák termékeit.

Ne hagyja figyelmen kívül a lehetőséget, hogy megismerkedjen a kiválasztott készülékek minőségi tanúsítvánnyal.

Fürdőszobai területek és elektromos biztonsági követelmények

Villamos energia szükséges a fürdőszobában, hogy biztosítsa a számos hasznos háztartási készülék munkáját:

 • automata mosógép;
 • elektromos borotva;
 • hajszárító;
 • fűtött törölközőtartó;
 • ventilátor;
 • hidromasszázs a fürdőben vagy a zuhanyzóban stb.

Nem választhatja ki a helyiséget a fürdőszobában önkényesen, csak a saját kényelmük által vezérelve. A biztonsági követelményeket figyelembe kell venni:

 • A vízelvezető nyílásnak vízszintes távolságnak több mint 60 cm-nek kell lennie.
 • Ugyanennek a függőleges távolságnak még nagyobbnak kell lennie - legalább egy méterrel.
 • Csak rejtett vezetékeket, kábeleket kell elhelyezni a fal vastagságában vagy különleges védődobozban.
 • A fürdőszobában való elhelyezésre szolgáló nyílásnak tartalmaznia kell olyan tárgyakat, mint a védőburkolat, a földeléshez és a gumitömítéshez szükséges további csatlakozó.
 • Minden kimenetet földelni kell.
 • A helyeket, ahol a kábelt az aljzathoz csatlakoztatta, gondosan szigetelni kell.

A konvektor biztonságos telepítéséhez a fürdőszoba négy fő területre oszlik:

 • A zéró zóna nem a teljesítménypontok beszerelésére szolgál, mivel ez a hely közvetlenül a vízellátás helyét (fürdő, zuhany, mosdó stb.) Körülveszi,
 • Az első zóna - 60 cm-re a vízforrástól, intenzív vízsugaras terület. Itt telepíthet egy kazánt, de az üzletek számára jobb, ha más zónákat használ.
 • A második zóna több mint 60 cm-re van a vízforrástól, és megfelelő védelmet biztosít a nedvesség ellen, valamint a szellőzőrendszerek, a világítás, a fűtött törülközőtartók stb.
 • A harmadik zóna a lehető legnagyobb tér a vízelemzés és a legbiztonságosabb helyek között. Itt telepíthetjük az aljzatokat a nedvesség elleni védelem átlagos szintjével, a háztartási készülékek, kapcsolók, kapcsolótáblák stb.

Néha még mindig el kell helyezni a csatlakozókat veszélyes területekre: nulla vagy első. Ebben az esetben a legmagasabb IPX7 védelmi osztályú készüléket kell használni. Az ilyen eszköz biztonsággal működhet akár teljes merítéssel is.

Ez az ábra mutatja a fürdőszobai zónákat az elektromos csatlakozók biztonságos telepítéséhez. A második és a harmadik zóna a legalkalmasabb.

Egy másik fontos feltétel a fürdőszobában lévő aljzatok helyes csatlakoztatása egy házhoz vagy egy lakás kapcsolószekrényhez.

Ehhez válasszon egy különálló autópályát, és helyezzen biztonsági berendezést a baleset esetén történő kikapcsoláshoz. Ne használja ezt a külön vonalat más készülékek áramellátására.

Kondenzátum hatás

A fürdőszobák rozsdásodása mellett egy másik komoly probléma is van - kondenzátum. Ennek a tényezőnek a hatása kevésbé észrevehető, mint a közvetlen fröccsenés, de ez is nagyon veszélyes, különösen akkor, ha a nyílás vízforrás közelében van. Ez lehet egy foglalat egy elektronikus WC-fedélhez vagy egy hidromasszázs zuhanyhoz.

A kondenzátum ilyen helyeken folyamatosan felhalmozódik, és szinte lehetetlen megszüntetni a hatását a hagyományos szellőzéssel. Ez a másik ok arra, hogy a kimenet zérus és első zónájában a legmagasabb szintű védelmet válasszák.

A fürdőszobában lévő aljzatok felszerelésének magasságához kapcsolódó követelmény a falakon felhalmozódó nedvesség hatásával is összefügg. Minél kisebb a kimenet, annál nagyobb nedvesség érkezik a készülékre a lecsöpögő folyamat során.

Ez a követelmény sem mindig könnyű, ebben az esetben érdemes előnyben részesíteni azokat a készülékeket is, amelyek a legbiztonságosabb védelmet nyújtanak a nedvesség ellen.

Nem szükséges megoldani a háztartási bővítéssel a fürdőszobában lévő áramellátás problémáját, a nedvesség hatása rövidzárlatot és a berendezések meghibásodását okozhatja

Részben csökkenti a kondenzáció hatását a fürdőszobában lévő elektromos készülékekre, tekintettel a következő körülményre: a fürdő falán nagyobb nedvesség halmozódik fel, ami határolja a bejáratot.

Ezek a falak rosszabbak fűtöttek kívülről, és a hőmérsékletkülönbség kondenzációt okoz. Figyelembe véve a fürdőszoba elrendezését, emlékezned kell erre a körülményre.

Földelés és RCD

A földelés a biztonság legfontosabb része az elektromos bekötések telepítésekor, és még inkább a fürdőszobában. Mi a teendő a régi házak lakóihoz, ahol nincs földi hurok? Valójában ott van, hiszen minden elektromos rendszer kötelezően megalapozott.

Ha ez nem így lenne, a lakóépületekben bekövetkező elektromos balesetek sokkal gyakrabban fordultak elő.

A tápegység panelen, ahol az elektromos fogyasztásmérő csatlakoztatva van (általában a bejáratnál van), a csavarokat egy fém tokban kell megtalálni. Ezek a kívánt földi hurok.

A lakás egy tápegységet csak egy maghuzal segítségével kell csatlakoztatni. Alternatív megoldásként a földelés közvetlenül csatlakoztatható a fürdőszobai csatlakozó dobozhoz.

Néha ajánlást talál a földelés felszerelésére a ház szerelvénye vagy fémcsövek számára. De ha a ház építése során nem tervezik a potenciális kiegyenlítő rendszert, ez az intézkedés haszontalan és veszélyes is.

A nem megfelelő földelés rövidzárlatot okozhat, vagy áramütést okozhat.

RCD felszerelése - védőberendezés kikapcsolva - még nem is beszélve. Ez az eszköz azonnal reagál a fázis és a semleges vezeték közötti potenciálkülönbség változásaira. Az elektromos bekötés e részének villanyzása azonnal megtörténik, így elkerülve a baleseteket, a berendezések meghibásodását és a sérüléseket.

A szakértők javasolják, hogy vegyen egy fürdőszobai RCD-t körülbelül 30 mA-re. A gyakorlat azt mutatja, hogy egy automatikus mosógép és egy 10 mA-es RCD kombinációja gyakran vezet védőeszköz hamis pozitívumához.

A nagy teljesítményű elektromos készülékeknél ajánlott áramkör-megszakítók telepítését is. Kazánhoz vagy automata mosógépekhez használhat ilyen 16A készüléket. Kis teljesítményű készülékeknél ilyen védelmi intézkedés nem szükséges. Bármilyen vezetékes csatlakozó, még egy csempe alatt sem rejtve, nem engedélyezett a fürdőszobában.

Minden csatlakozást a fürdőszobán kívül kell elvégezni, és alaposan szigetelni kell, beleértve az elosztó vezetékeket is.

A foglalat telepítése

A fürdőszobai aljzatok beszereléséről szóló érdekes információkat az alábbi videó tartalmazza:

A telepítés elvégzéséhez fel kell töltenie az alábbi szerszámkészletet:

 • Phillips csavarhúzó;
 • kerek fogó;
 • indikátor a feszültség jelenlétének / hiányának meghatározására a vezetékeken;
 • eszköz a szigetelő bevonat biztonságos eltávolítására a kábelből;
 • bármilyen típusú építési szint;
 • ütvefúró stb.

A fúrólyukak fúrásához speciális fúvóka szükséges a fúróhoz, az úgynevezett "ballerina" -hoz. Szüksége lesz továbbá a socket készletekre. Ha több elektromos készüléket szeretne csatlakoztatni a közelben, mindegyikhez külön kimenetet kell biztosítania. Ebben az esetben kényelmesebb kettős vagy fali aljzatot használni.

A fürdőszobában nincsenek pólók vagy hosszabbító kábelek.

Először telepítsen falat a falba. Ha többféle aljzatot szeretne készíteni a közelben lévő háztartási készülékekhez, akkor válasszon egy speciális modellt

Először készítse el a falakat a kifolyócső telepítéséhez és a kábel lefektetéséhez. Ehhez a foglalatok rögzítésére szolgáló helyeken kerek lyukakat kell vágnia.

A méretük az alsó rész méretétől függ, melynek be kell illeszkednie. Betonfalakkal történő munka során speciális betonfúrással történik a fúrás.

Ezekből a lyukakból a hornyokat a vezeték alatt kell mozgatni. Általában függőlegesen vannak felfelé, majd a mennyezetről a fürdőszoba falán túl. A strobe számát és méretét minimálisra kell csökkenteni, mivel létrehozása meglehetősen zavaró feladat.

Használjon speciális fűrészt betonhoz vagy jack-hammerhez. A strobe mélységének elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy a vezeték teljesen el legyen helyezve. Ha az aljzatok a lakás többi részével szomszédos falon helyezkednek el, a stroboszkóp nélkül is megteheti, a falat átfúrja és a huzalt kívülről vezeti.

A kábel egy speciális burkolatban van elhelyezve a hornyokban. Ha ez nem lehetséges, egy különleges védődobozba rejtve van. Nyitott huzalozás a fürdőszobában tilos

Az aljzatok lyukaiban helyezze be a speciális lyukakat és zárja be az alabástromot. Ezt követően egy 2,5 m-es keresztmetszetű háromágú kábelt. mm-t speciális hüvelyben.

Ezután a kapu kábelét eltávolítják a fürdőszobából a csatlakozás helyére. A huzal rögzítéséhez használjon alabástromot is. A kábel a csatlakozás céljától függően egy megszakítóhoz csatlakozó dobozhoz vagy kapcsolódobozhoz vezet.

Természetesen vezetékkel való munkavégzés esetén a villamos energiát ebben az irányban ki kell kapcsolni.

Ezután közvetlenül elindíthatja a konnektor felszerelését a fürdőszobában. Ehhez a következő műveleteket kell végrehajtania:

 • Kalapácsfúró használatával fúrjon lyukakat a kötőelemekhez, ezek általában speciális tüskék.
 • Készítse elő a vezetékeket úgy, hogy a szigetelő rétegekből egy speciális eszközzel eltávolítja a végeit.
 • Szerelje be a tüskéket az előkészített lyukakba.
 • Húzza át a vezetékeket a speciális lyukakba gumi dugóval.
 • Csatlakoztassa a huzalok csupasz végét a foglalatba.
 • Rögzítse az aljzat testét a falra, ügyelve arra, hogy a készülék kialakításától és felszerelésétől függően szorosan illeszkedjen a csavarokhoz vagy a tágulási tartókhoz.
 • Húzza meg a rögzítőcsavarokat.
 • Kapcsolja be az aljzatot és ellenőrizze működését.

A szigetelő bevonatok megfelelő eltávolítása a vezetékekből, speciális eszközzel. A szigetelést éles késsel távolíthatja el, de ez károsíthatja a vezetőt. Ennek eredményeként a vezeték és az aljzat túlmelegedni kezd, és hamarosan ég.

Az eszközt meg kell javítani vagy teljesen ki kell cserélni. A vezetéket a konnektorhoz csatlakoztatva jobb, ha speciális bütyköket használsz, hogy a csupasz vezeték ne feszüljön.

Miután a huzal be van dugva az aljzatba, csupasz végét speciális csavarokkal rögzítik. A szigetelést óvatosan kell eltávolítani, hogy ne sérüljön a huzal.

Beágyazáshoz a strobe-nek szüksége lesz egy folyékony cementhabarcsra és egy szokásos építőipari spatulára. Győződjön meg arról, hogy a kábel szorosan csatlakozik a kapuhoz. A telepítés befejezése után ajánlatos rendszerellenőrzést végezni a munkaterhelés alatt. Ehhez csatlakoztassa a tápegységet, és ezzel egyidejűleg kapcsolja be a fürdőszobában lévő összes elektromos készüléket maximális teljesítmény mellett. Ezután egy ideig figyelni kell a berendezés működését és a védőeszköz viselkedését.

Milyen fúvóka a fürdőszobához illik? Telepítési követelmények a nedves helyiségekben és a szerelésben

A modern felújítás a fürdőszobában alapvetően különbözik a több évtizede elvégzett javításoktól. Számos elektromos háztartási készülék megjelenésével kapcsolatban a fürdőcsatlakozó már szükséges elem. Korábban nem telepítettek ilyen elemeket, mert mindenki félt a nedvesség következtében fellépő rövidzárlat miatt. Ma már vannak speciális vízálló berendezések, kidolgoztak egy speciális rendszert és szabályokat az elektromos berendezések beszereléséhez a fürdőszobában.

Fürdőszobai aljzatok

A fürdőszobában lévő aljzatok elhelyezésére az ilyen elektromos készülékek áramellátására van szükség:

 • automata mosógép;
 • fürdőszoba hidromasszázs elemekkel;
 • hajszárító, elektromos borotva;
 • talán egy eszköz a kézmosáshoz mosás után;
 • elektromos motorháztető;
 • elektromos törölköző száraz;
 • vízmelegítő és dióda lámpák.

Fontos! A fürdőszobában lévő aljzatok helyét nem szabad kaotikus módon végrehajtani, mivel ehhez speciális szabályokat írnak elő, amelyek megsértése az elektromos hálózatok munkatársai vagy a rövidzárlat okozta bírságot eredményez.

A fürdőszobában lévő nyílások telepítési követelményei

Számos kötelező szabályt kell figyelembe venni, mielőtt a fürdőszobába behelyezi az aljzatokat. Ezek a szabályok a következők:

 • a foglalatok felszerelése nem lehet közelebb 60 cm-re a vízforrástól, fürdőtől, mosdótól vagy zuhanyzótól;
 • a fürdőszobai aljzatok csak rejtett huzalozással vannak felszerelve, amely a falba vagy speciális dobozokba kerül. Ez a szerelés védi a kábelt a nedvességtől;
 • földelő rendszer jelenléte az aljzatokban;
 • az aljzatnak a fővezetékkel való összekötését jól szigetelni kell;
 • A fürdőszobai aljzatoknak speciális gumi tömítéssel és fedővel kell rendelkezniük, amely lefedi az érintkezőkben lévő lyukakat. Szükséges továbbá egy harmadik terminál jelenléte a föld csatlakoztatásához.

Fontos! Amikor eldönti, hol kell a socket a fürdőszobába telepíteni, ne felejtse el a szabályok által meghatározott távolságokat. A vízforrás vízszintes távolsága legalább 60 cm legyen, függőlegesen legalább egy méter. A helyszín térkép az alábbi képen látható.

Az elektromos csatlakozóhelyek területei

Mielőtt telepítené a készüléket a fürdőszobába, és figyelembe venné a vezetékezés általános elrendezését, feltételesen fel kell osztania a helyiséget az SNIP követelményeiben előírt fő zónákra. A mai napig négy ilyen zóna van:

 1. Zéró zóna. Ez a zóna közvetlen kapcsolatban van a vízzel a fürdőszobában és a mosdókagyló területén. A nedvességálló aljzatokat az ezen a területen lévő fürdőszobában szigorúan tilos felszerelni, mivel a közvetlen vízbeáramlás rövidzárlatot okozhat. Ha egyszerűen nincs más lehetőség, akkor mielőtt a zóna zónában a fürdőszobában lévő aljzatot elkészítené, meg kell vásárolnia egy speciális terméket, IP-7 védelmi osztályt használva. Ezek a termékek kifejezetten a vízbe történő csökkentéshez vannak tervezve;
 2. Az első zóna azok a zónák szomszédos területei, amelyekben a vízzel való érintkezés lehetséges a fröccsenés következtében. Ez a zóna a vízforrástól számított 60 cm-en belül található, és itt nem ajánlott a kádban lévő vízelvezetők elhelyezkedése. Csak a kazán felszerelése megengedett;
 3. A második zóna a nyitott vízforrástól 60 cm-en kívül helyezkedik el. Ebben a zónában megengedett a helyiségek elhelyezése a fürdőszobában. Lehetőség van más elektromos készülékek beszerelésére is további világítás, szellőztető rendszerek és kézkezelő eszköz formájában;
 4. A harmadik zóna biztonságosnak tekinthető minden típusú elektromos készülékhez. Itt lehet olyan aljzatokat használni, amelyek csökkentett védelmet nyújtanak a nedvesség ellen. Ezen zónákban más villamosenergia-kezelő rendszerek is telepítésre kerülnek, mint pl. Kapcsolótáblák, fűtött padlószabályozó rendszerek, kapcsolók.

Fontos! Mielőtt csatlakoztatná az aljzatot a fürdőszobába, ne felejtse el, hogy a foglalatokhoz egy külön vonal van telepítve, és vészleállás-védelem révén csatlakozik a központhoz. Szigorúan tilos a kábeltálcákat más elektromos készülékekkel kombinálni.

Felkészülés a konnektor felszerelésére

A konnektorba történő beépítés kétféle módon történhet: egy új elektromos pont elhelyezése a régi helyre, a kábelezés cseréjével és egy pont telepítésével, új vezetékezéssel. A fürdőszobába történő beépítés a semmiből történik a következő szabályok szerint:

 • az üzletek számára egy külön csoportot külön kábellel kell elosztani;
 • mielőtt az aljzatot a fürdőszobába helyezi, az egész vonal saját vészleállító-védő megszakítójával van felszerelve;
 • a fürdőszobai aljzat magassága nem lehet alacsonyabb, mint 60 cm, ha közvetlenül a mosdókagyló fölé van szerelve, így víz használata esetén a fröccsenő víz nem juthat el a készülékre;
 • a földelővezeték és a védőburkolat jelenléte, amely a csatlakozókat lefedi, amikor a foglalatot nem használják;
 • ha javítás nélkül vízzáró helyiségben van a fürdőszobában, akkor egy külön kapcsolóval kell ellátni a kapcsolótáblához csatlakoztatott külön kábelt;
 • Ha nem hermetikus termékeket használnak, akkor a fürdőszobában lévő aljzatok beépítési magassága több mint egy méterre legyen a mosdótól.

Fontos! Mielőtt az aljzatot összekapcsolná a fürdőszobában, sokan telepítenek földelést az épület fémcsövekre vagy acél megerősítésére. Nem ajánlott ezt megtenni, hiszen maga az épület nem rendelkezhet potenciálkiegyenlítő rendszerrel, és a burkolat ilyen földelése nem hasznos vagy rövidzárlatra vezethet.

A foglalat telepítési folyamata

Először is meg kell választanod, hogy melyik nyílást helyezd el a fürdőszobába, és ennek megfelelően jelölje meg a helyét. Annak érdekében, hogy a telepítés gyorsan és hatékonyan történjen, előkészíteni kell a szükséges eszközt. A fürdőszoba vízálló csatlakozóinak beszereléséhez a következőket kell tennie:

 • keresztfejű csavarhúzó;
 • feszültség ellenőrzése;
 • kerek orrfogók csupasz huzalok végzéséhez;
 • kábelvágó eszköz;
 • lézer vagy vízszint;
 • ütvefúrással.

Ha egy új elektromos pontot javítás nélkül telepít, akkor azt a kérdést, hogy milyen típusú foglalatba kell behelyezni a fürdőszobába, nem szabad. Ha javításokat végez a kábelezéssel, beágyazott termékeket használhat az esztétika számára. A beépített konnektor a fürdőszobában különleges fúvókát kíván vásárolni a betonban lévő nagy lyukak fúrásához.

Tipp Azonnal határozza meg, hogy hány aljzat van a fürdőszobában, így minden fogyasztónak saját áramforrása van. Ha több elektromos pontra van szükséged, akkor használjon kettős csatlakozót a fürdőszobában. Jobb telepíteni egy dupla vagy háromszoros kimenetet, ahelyett, hogy több különálló egységet a helyiségben hígítanának.

Miután eldöntötte, melyik aljzatba kell behelyezni a fürdőszobába, és feltüntetni a pontos helyét, elkezdheti a telepítési folyamatot. A telepítési folyamat meglehetősen egyszerű, és csak négy fő pontból áll:

 • Először is meg kell fúrni a lyukakat olyan dugattyúkhoz, amelyekhez a fürdőszoba aljzatát szerelik fel. Ezt egy fúró segítségével végzik, ütvefúrási móddal;
 • a következő lépés a vezetékek előkészítése. A foglalat típusától függően az aljzatban meg kell tisztítani a huzalvégeket a szigeteléstől. Nem ajánlott éles kést használni a szigetelés vágásához, mivel ez károsíthatja a vezetőt. Ennek eredményeképpen a fali konnektor a készülékben felmelegszik, vagy a kábel teljesen eltűnik a klipből. Használjon csupaszító szerszámot;
 • majd helyezze be a tûket az előre elkészített lyukakba, csatlakoztassa a vezetékeket az aljzatba, és csavarokkal rögzítse a tokját a falra. A fürdőszobában található nedvességálló aljzatok speciális nyílásokkal rendelkeznek a házban gumitömlőkkel, amelyekbe a huzalokat a csatlakoztatás előtt kell vezetni, ez biztosítja a termék testének a falhoz való szoros illeszkedését;
 • miután sikerült megtartania a konnektort a fürdőszobában, és behelyezte a helyére, ellenőrizheti a működését, ha villamos energiát szállít előre telepített gépen keresztül.

Annak érdekében, hogy a termék hosszú ideig szolgáljon, fontos, hogy a fürdő nyílásának magassága és helyzete más tárgyakhoz képest lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy könnyen leálljanak. Mielőtt kihúzza a fogyasztó dugóját, tartsa a kimeneti házat egy másik kézzel.

Vízálló aljzatok: a funkciók áttekintése, a használat módja és módja

Az elektromos kiegészítők piaca most rengeteg vezetékes tartozékot mutat, amelyek tökéletesen működnek bizonyos működési körülmények között. Ezek közül a javaslatok vízálló dugók.

Ezek készenléti optimális tápellátási megoldást kínálnak háztartási készülékek és ipari berendezések számára olyan helyiségekben, ahol közvetlen vagy közvetett érintkezés állhat a villamos energia nedvességgel.

Az elektromos csatlakozók besorolása

Az aljzat szabványos dugaszolható csatlakozó háztartási szerszámok és készülékek, ipari üzemek és gépek csatlakoztatásához.

A helyiség megfelelő kivezetésének kiválasztásához meg kell ismernie legalább az üzletek típusát, és figyelembe kell vennie számos tényezőt a helyiségek kiválasztásakor.

Az elektromos vezetékek területén dolgozó szakemberek számos típusú és típusú rozetta termékeket különböztetnek meg, amelyek több osztályba sorolhatók.

 1. A tartó típusa szerint. Számlákra osztva és elrejtve. Az elsőt aktívan használják kisegítő, gazdasági és ipari létesítményekben. Ezeket a készülékeket a fából vagy rönkökből készült házak retro-huzalozására használják. A második olyan helyeken van elhelyezve, ahol a fókusz a belső téren helyezkedik el, vagyis a lakóépületek falán lévő kiálló elemek hiánya.
 2. Az aljzat panel csatlakozóinak száma. A leggyakoribb termékek egy, két és három csatlakozóval. Vannak olyan termékek, amelyeknek négy vagy több darabja van. Attól függ, hogy mennyi egyidejűleg csatlakoztatott és működő eszköz van a szobában.
 3. A dugaszolható csatlakozó típusa szerint. A tipikus csoportokra való felosztásnál latin betűkkel történő jelölést használnak. A posztszovjet országok területén a C, E és az F forgalomban vannak, bár a világon legalább 13 különböző rózsaszínű dugó van, és alatta, illetve rozetták.

A kapcsolódó tényezőkre való tekintettel fontos megemlíteni a tápegység hálózatának feszültségét is, amelybe a kimenetet csatlakoztatjuk: 220 vagy 380 V. A háztartási készülékekhez 220 V-ot használunk, és a 380 V-ot gyakran használják különféle üzemek, gépek, gépek stb.

A kiválasztási folyamat során figyelmet fordít a késztermék színpalettájára, és különösen figyelmet kell fordítania a gyártóra. Nem ajánlatos olcsó aljzatokat vásárolni - ez jelzi az olcsó anyagok tervezésében való jelenlétet, ami közvetlenül befolyásolja a termék biztonságát és megbízhatóságát.

A vízálló eszközök jellemzői

Mint fentebb megjegyeztük, az elektromos kiegészítők piacát a rózsaszín termékek széles választéka képviseli, amelyek szinte minden műszaki követelményt kielégítenek, és még a nedvesség és a por elleni védelmet is. Az ilyen aljzatok különleges kialakításúak: erős ház, védőszelep-sapka, szigetelt sorkapocs, érintkezőcsoport és mindig földelés.

Az ilyen kivezetések burkolatai és burkolata speciális, polimer nagy teherbírású műanyagokból készül, amelyek ellenállnak a nedvességnek és az alacsony hőmérsékletnek. A sorkapocs szintén műanyagból vagy nagy szilárdságú kerámiából készülhet. A kapcsolócsoport és a földelés "szirmai" ötvözött acélból és sárgaréz ötvözetekből állnak, amelyek lehetővé teszik, hogy a kontaktusok megbízhatóan és biztonságosan kapcsolódjanak az elektromos eszköz dugaszolható csatlakozójához.

Ez a korrózióálló termék a legszélsőségesebb időjárási körülmények között képes dolgozni, cseppecskék és vízsugarak közvetlen érintésével. A tipikus nedvességálló aljzatnak más alakú tényezője van, amely legtöbb esetben a tok alsó és egy védőburkolatát foglalja magában. A bemélyedés védi a kimenetet a víz mellékhatásaként, és a fedelet a közvetlen nedvességtől a kifolyónyílásokon.

Mégis, a tok és a kimeneti burkolat megvédi a sorkapcsot a por és más csiszoló részecskék belépésétől, ami hátrányosan befolyásolhatja a tápegység és az elektromos eszköz közötti elektromos érintkezés állapotát.

A nedvesség és a por elleni védelem mértékének összehasonlítása a termék héjához viszonyítva, az úgynevezett paraméter (Ingress Protection, IP) segítségével.

Shell védelem

Az elektromos alkatrészeket / elemeket tartalmazó készülékek burkolatának vagy házának védelme a végtermék egyik fő jellemzője az IEC60529 (DIN40050, GOST 14254) nemzetközi szabványoknak megfelelően.

Mindenesetre minden háztartási készüléknek és ipari berendezésnek bizonyos fokú védelmet kell biztosítania a héj számára, amelyet a szabványosított 4-karakteres IPXX kód határoz meg, ahol:

 • IP - a védelmi berendezések szintjének fogalmát jelenti;
 • az első numerikus karakter X határozza meg a por és a részecskék elleni védelem mértékét;
 • A második X numerikus karakter a védelem mértékét a nedvesség és a víz behatolása ellenében határozza meg.

Ezenkívül a berendezés megjelölésénél a kiegészítő szimbólum egy másik betűje van, amely jelzi a személy védettségét a veszélyes részekről és az ugyanazon berendezés részeitől. De a vízálló nyílásokhoz képest nem használják.

Az első numerikus karakterhez 7 védelmi szint van:

 • 0 - nincs védelem;
 • 1-4 - nagyméretű testek (huzalok, kábelrészek, szigetelési maradékok, anyák, alátétek, csavarok) és szerves részecskék (kövek, föld, homok) 1 mm-nél nagyobb átmérőjűek;
 • 5 - por elleni védelem, a készülékben lévő részecskék behatolásának valószínűsége, amely nem sérti a normál működést;
 • 6 - por elleni védelem, a részecskék nem jutnak be a készülékbe.

A második numerikus karakterhez 9 védelmi szint van, de csak a 3-6.

 • 3. és 4. ábra - a fröccsenő és az esőcseppek elleni védelem;
 • 5 - a vízsugár elleni védelem, amely nem sérti a normál működést;
 • 6 - erős vízsugár elleni védelem, amely nem sérti a normál működését.

A beltérben beépített nedvességálló helyiségekben számos tipikus héjvédő jelölés van, például IP44 vagy IP45.

Kültéri, nyílt, nedvességálló helyiségekhez - IP54 / 55, de a leggyakoribb és széles körben használt IP65 / 66 jelölések külsõ használatra ajánlottak.

Nedvesség védett nyílások használata

Gyakorlatilag nincs kérdés a közönséges csatlakozók használatával kapcsolatban - ahol szükségünk van rá, ott felállítjuk. De egy másik dolog vízálló dugó - egy speciális osztálya, amelyek használják speciális esetekben, nevezetesen:

 • fürdőszobák és lakások (házak) fürdőszobái;
 • kozmetikai központok és fitness klubok, ahol vízkezelést, szaunákat, fürdőket, gőzkamrákat és zuhanyzókat biztosítanak;
 • úszómedencék és szórakoztató központok, mint a delfinarok, a vízi parkok stb.
 • "Kültéri" felhasználás (épületek külső részén) és ipari létesítményekben.

A klasszikus lakás fürdőszobája régóta csak egy mosdókagylóval és egy öntöttvas fürdővel rendelkező archaikus szoba, most egy csúcstechnikus szoba, amelyben "mosók", hidromasszázs, jacuzzi, kazánok, elektromos elszívók és szárítók vannak felszerelve.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy szükség van egy hajszárító, egy vasalódeszka, egy elektromos borotva és egyebek számára. A mosdó mosására is szükség van az elektromos elszívóhoz és a kézmosóhoz. Mindez "jó" legyen egy megbízható forrásból - az elektromos hálózat vízálló aljzaton keresztül.

A jelenlegi szépségszalonok, sport-fitnesz klubok több mint szépség- és wellness szolgáltatásokat kínálnak, amelyek között szerepel a vízkezelés is. Az ilyen szolgáltatások biztonságossá tételéhez olyan nedvességálló aljzatokat használnak, amelyekhez az elektromos készülékek és berendezések kiterjedt listáját összekötik: a szárítóból a cső alakú elektromos fűtőberendezésbe (tíz-a) a "fűtés" szivattyúkhoz.

Annak szükségességére, hogy a medencében vagy a vízi parkban nedvességálló helyiségek legyenek, nincs szükség. Lehetetlen normálisan és legfontosabb módon bekapcsolni a vízgyűrűs szivattyút vagy más befecskendezőegységet, hogy biztosítsa a víz áramlását a tartályban vagy a szükséges vízerősség jelenlétét a vonzásban.

Hatalmas ipari berendezés működik az elektromos hálózattól a környezet legszélsőségesebb időjárási viszonyaiban vagy egy folyadék jelenléte a készülék belsejében. A nedvesség szisztematikus vagy véletlen negatív hatásának kiküszöbölése érdekében az elektromos hálózat és a berendezés közötti elektromos kapcsolathoz gyakran használják a vízhatlan kimeneteket, amelyek maximális védettségi fokozattal rendelkeznek.

Általános biztonsági szabályok

Nyilvánvaló, hogy a háztartási készülékek és segédberendezések biztonságos használatához a triviális biztonsági szabályokat követni kell, amikor a készüléket csatlakoztatja, és a készüléket a konnektorhoz csatlakoztatja.

Például, mielőtt a csatlakozót dugaljba dugja, ellenőrizze a csatlakozóaljzat üregét, és győződjön meg róla, hogy nincsenek idegen tárgyak a konnektorban, és nincsenek füstök és "sötét" foltok a kiömlő felületén, és a fal felszínén, ahol telepítve vannak.

Ezután vizsgálja meg maga az elektromos készülék vezetékét és a dugót, ellenőrizze, hogy nincsenek-e kitéve a vezeték, és sötétednek a kábelen. A fenti tényezők felismerése esetén, ne használja a készüléket, hívjon szakembert. Vagy ellenőrizze a problémát, ha megfelelő képessége van.

Amikor a csatlakozót lecsatlakoztatja az aljzatról, javasoljuk, hogy az aljzat külső felületét szabad kezével tartsa, és óvatosan húzza ki a dugót a konnektorból. Ha élesen húzza ki a dugót a konnektorból, akkor húzza ki a sorkapcsot az aljzatból.

Mindenki tudja, hogy a víz kiváló anyag az elektromos töltés átadásához, ezért elkerülni kell a nedvesség érintkezését a hálózat vezetőképes elemével, amely a kivezetés. Bár maga a nyílás védve van a nedvességtől, ez nem jelenti azt, hogy a villamos energia nem képes az emberi egészségre hatni. Ha a szivattyú közelében lévő vizet talál, javasoljuk, hogy teljesen kapcsolja ki a tápegységet az egész helyiségben, például az elosztó kefével, hívjon szakembert.

Tájékozódási pontok a fürdőszoba egység kiválasztásához

Közvetlenül az algoritmus felé haladunk a nedvességálló aljzat kiválasztásához és felszereléséhez. Mint már említettük, a klasszikus jelenlegi fürdőszoba olyan helyiség, ahol elegendő számú elektromos készülék és eszköz koncentrálódik.

 1. Socket védelmi osztály Minimális osztályú IPX4, optimálisan osztályozott IPX5 vagy IPX6, mindegyik egyenlő, és több mint 7 nem racionális vásárolni.
 2. Design, szín és forma. Mint mondja: "A barátok íze és színe nem." A fürdőszobában lévő foglalat kiválasztásánál figyelembe kell venni a fedelet, a hátlapot és egy másik méretét, alakját, jelenlétét, annak érdekében, hogy a készüléket harmonikusan illesszék be a helyiség teljes környezetébe.
 3. Csatlakozók száma. A szabvány két több blokkú női csatlakozó használatát jelenti. Az egyiket nagyberendezés (automatikus mosógép, hidromasszázs és egyéb vízterápiás rendszerek), a második - "kis" elektromos háztartási készülékek (hajszárító, borotva, szárító, páraelszívó, a szoba extra világítása) csatlakoztatására használják.
 4. Külön gépet. A vízálló csatlakozódugattyú beépítése a fürdőszobába, külön tápkábelt kell biztosítani számukra. Ezenkívül csatlakoztassa az összes foglalatot a kapcsolószekrény vészleállító egységén keresztül. A kimeneteknek feltétlenül földelni kell.

Az elektromos vezetékeknek különleges követelményei is vannak. A tápvezetékek anyaga réz, ha a kábelt csak a falba helyezi, ha van egy speciális PVC doboz.

Meg kell jegyezni, hogy a fenti érvelés könnyen alkalmazható a vízálló aljzatok kiválasztására és beépítésére egy magánházban, alagsorban, garázsokban, stb. Csak a konstrukció és a "szépség" követelményeit lehet kizárni a konnektor külső dekorációs paneljéhez képest.

Online home varázsló

A legtöbb modern apartman nem rendelkezik a fürdőszobában lévő aljzatokkal. Leggyakrabban előfordul, hogy az aljzat az ajtó közelében található, és minden eszköz csatlakozik hozzá. Azonban ebben az esetben a vezetékek megakadályozzák az ajtó szabad zárását, ami a hang terjedését minden nappali szobában okozza. A kora reggeli hajszárító hangja például nagymértékben megakadályozza a háztartás nyugodt alvását.

Szintén nyilvánvaló, hogy egyszerűen szükség van szorosan becsukni a fürdőszoba ajtaját. Az ilyen kényelmetlenség kiküszöbölése érdekében meg kell szerezni azt a képességet, hogy sikeresen kiválasztja a kívánt eszközt, és telepítse azt a fürdőszobába.

Számos olyan berendezésről van szó, amelyet a fürdőszobában használnak. Mosógép, hajszárító, elektromos törülközőtartó csatlakoztatása - gyakran csak itt lehetséges. Azonban a fürdőszoba egy nagy veszélyhelyiségű szoba, és sokan úgy vélik, hogy az üzletek telepítése itt tilos.

A probléma tisztázása érdekében egyszerűen nyissa meg a villanyszerelők (PUE) vagy a GOST R 50571.11-96 által használt könyvtárat. Ebben a szobában megtalálhatók az összes eszközcsatlakozó paraméterei.

A cikk összefoglalása:

Elektromos vezetékek

Az első dolog, amit figyelmet kell fordítania - vezetékek. A fürdőszobában rejtve kell lennie.

Ez azt jelenti, hogy falakon vagy táblákon kell elhelyezni. Ez a kábelezés biztosítja a tűz kiküszöbölését és a rövidzárlat valószínűségét.

zónázás

A fürdőszobát hagyományosan 4 zónára osztják, meghatározva az elektromos készülékek helyét és magasságát, és az üzletekben a fürdőszobában:

 • 0. zóna
 • 1. zóna
 • 2. zóna
 • 3. zóna

Az övezetekre vonatkozó internetes adatok egyértelműen azt mutatják, hogy mindegyik zónának megvan a maga optimális mérete. A zóna által jelzett terület jobban alkalmas egy bizonyos eszközök tartományának összekapcsolására.

Zóna 0. Ez a fürdőszobában vagy a zuhanyzó padlóján található hely. Ellenkező esetben - a mosás alatt tartandó hely. Ezen a területen tilos az aljzatok felszerelése és a közvetlenül a fürdőkádban (12 V) közvetlenül használt eszközök használata.

1. zóna. Ez a zóna a fürdő külső része. Ez csak a vízmelegítők számára engedélyezett. Az ilyen eszközöket a legmagasabb védettséggel kell ellátni - víz ellen, amely enyhe nyomást gyakorol a készülékre.

Zóna 2. A zónán belül szokásos mind a korábbi, mind a 60 cm-es helyet elhelyezni, valószínűleg a 2. osztályba tartozó vízmelegítők és speciális lámpák csatlakoztatása. Ezeknek az eszközöknek a védelme ajánlott a kifröccsenés ellen és a víz ellen.

3. zóna Ez egy olyan hely, ahol az aljzatok, kapcsolók, termosztátok stb. Telepítése lehetséges, de a következő paraméterek szerint:

A tápellátást egy szigetelő transzformátor biztosítja. A vonalakat RCD vagy differenciál megszakító védi.

A szakemberek a 2. zóna szintjén ajánlották a kivezetés védettségi fokát. Ez azt jelenti, hogy védeni kell minden oldalról a fröccsenéstől. Például egyes aljzatokon egy védősapka található. Ez az ún. Vízálló kivitel a fürdőszobában.

Ajánlások az aljzat csatlakoztatásáról a fürdőszobában

 • A fürdőszobai berendezések kimenetei a legeredményesebbek lesznek abban az esetben, ha a kábelezés külön áramforráshoz kapcsolódik. Ehhez külön villamos kábelt kell csatlakoztatni.
 • Nem szabad elfelejtenünk a vezetékezés védelmét, amihez külön gépet kell csatlakoztatni.
 • Ezenkívül a maradékáramú eszköz telepítése, amely rövidzárlat alatt biztosítja a biztonságot.
 • Ajánlatos kettős szigetelésű kábelt használni.
 • A csatlakozóaljakban egy harmadik érintkezőnek kell lennie, amely földelést biztosít

aljzatok

Melyik aljzat a legalkalmasabb a fürdőszobában:

 • Speciális vízálló
 • Fedélvel

A fürdőszobában lévő ilyen aljzatok a cikkünkben szereplő fotón láthatóak.

Annak érdekében, hogy kiválaszthassa, hogy miként lehet saját kezűvel összekötni a konyhát a fürdőszobában, először meg kell győződnie készségeikről. Az ilyen berendezések felszerelésének felületén vizsgálva úgy tűnik, hogy nincs benne semmi bonyolult. Ez azonban olyan folyamat, amely nagy gondosságot, pontosságot és képzettséget igényel.

Néhány kisebb megsértés vagy feltételezés szomorú eredményhez vezethet. Ezért ebben a kérdésben érdemes felvenni a kapcsolatot a szakértőkkel.

Utasítások a fürdőszobában lévő aljzatok felszereléséhez

Az első lépéseket a megfelelő berendezés kiválasztásával kell jelölni. Meg kell felelnie az összes kiválasztott szabványnak, és a kihelyezés helyét a területrendezési szabályok szerint kell kiválasztani.

A kivezetés felállításához ajánlott a következő eszközök használata:

 • Phillips csavarhúzó
 • ütvefúró
 • voltmérő / ampermérő
 • szint
 • kerek fogó
 • és mások


Hagyományosan a szerelés négy lépésben történik.

 • Fúrási lyukak
 • Huzal előkészítés
 • Outlet berendezések
 • ellenőrzés

Fúrási lyukak. Ez az első dolog. Az aljzat rögzítési pontjainak fúrása ütvefúró fúró segítségével történik.

Huzal előkészítés. A huzalokat el kell távolítani a szigeteléstől. A bilincs típusától függően egy bizonyos eszközt kell használni. Tehát ne javasoljuk a késsel történő tisztítást. A megszakított vezetékes integritás problémákat és hibás működést okozhat a készülék működtetésekor.

Kiömlő berendezés. Miután mindegyik dugót az előfúrt lyukakba szerelte, a vezetékek a szükséges helyekre csatlakoznak, majd a foglalat a falhoz csatlakozik.

Nem szabad elfelejteni, hogy a nedvességkivezetés gumi dugóval van felszerelve, ami a vezetékek vezetéséhez vezet, mielőtt a csatlakozási folyamat előtt és után. Ha minden rendben van, akkor az eszköz vázszerûen rögzül a falhoz.

Ellenőrizze. Az utolsó dolog, hogy ellenőrizzük.

Értékes tippek

A berendezés kimeneténél nem ajánlott hideg falat választani. A kondenzátum gyakran kialakul a bázisánál, ami rövidzárlathoz vezethet.

Fontos megjegyezni, hogy a kábelezés földelése nem az egyetlen fontos paraméter. El kell rejtve.

A fürdőszobában lévő hosszabbító kábelek használata veszélyes. A konnektorok összekötése a fürdőszobában otthoni komfortot és nyugalmat biztosít.

Vízálló aljzatok

Legnagyobb értékesítés

információ

Vízálló csatlakozók - garantálják a biztonságot minden körülmények között!

A 220pro internetes tároló IP44-ip55 nedvességvédettségű zárt aljzatokkal rendelkezik a következő tartományban:

 • Legrand plexo
 • Legrand celiane
 • Legrand valena
 • Legrand etika
 • Legrand galea élet
 • Schneider Electric Sedna
 • Schneider Electric Glossa

Vízálló aljzat a fürdőszobában

Az elektromos termékek kiválasztásánál fontos megjegyezni, hogy különböző jellemzőkkel és működési követelményekkel rendelkeznek. A kényelem és a könnyű választás a helyiségtípusok alatt a termékeket speciálisan a hő- és nedvességtartalom címkével jelölik.

Úgy néz ki, mint az IP XY kombinációja, ahol:

 • X - jelzi az elektromos biztonság szintjét és a por elleni védelem mértékét;
 • Y - a nedvességtartalom mértéke.

A porvédő tartomány (X) 7 fok 0 és 6 között, nedvességtartalom tartomány (Y) - 9 fok 0 és 8 között. A szabványokat és jelöléseket a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC) dolgozza ki.

Ezen osztályozásnak megfelelően az ip44 és magasabb védelmi fokozatú vezetékes tartozékok a nedvesség és a porvédelem osztályába tartoznak.

Úgy gondolják, hogy a fürdőszoba, az úszómedencék, a nyitott terek és az IP 44 osztályú kültéri installációk védelmet nyújtanak a kis fröccsenések és a durva por miatt. Az IP 55 osztály védelmet nyújt a vízsugarak ellen és átlagos porzárási fokkal. Az IP 66 teljes porvédelmet nyújt, és védelmet nyújt a hatékony fúvókákkal szemben. Magasabb nedvességtartalmú osztályok biztosítják a termékek rövid és hosszú távú vízbe merítésének működését.

Az online áruház katalógusában 220pro vízálló fej aljzatokkal és zárt aljzatokkal rendelkezik az IP44-IP55 védettségi fokozatú vízszintes beépítéshez.

Az IP 44 aljzatok megbízhatóak és biztonságosak, és tökéletesek a fürdőszobákba való beépítéshez, ha csapokból, fürdőkádakból vagy zuhanyzókból állnak. Ha fokozott védelemre vagy a szoba konstruktív tulajdonságára van szükség, a vízforrások közeli beszerelésére van szükség - javasoljuk az IP 55 típus kiválasztását a nagyobb biztonság érdekében.

Tervezési jellemzők

A fürdőszobában lévő aljzat nem csak a nedvességvédelem mértékét jelenti. A tervezési funkciók biztosítják a biztonságos üzemeltetést. A hermetikus aljzatokban védőmembrán van felszerelve, amely bezárja a belső mechanizmust a nedvességtől és a portól. Az aljzatnak van egy külső burkolata, amely védi a terméket is. A nedvesség eltávolításához a kialakításhoz egy speciális perem van felszerelve.

A korszerű műanyagok felhasználásával vízálló kiömlések gyártásánál magas hőmérséklet, nedvesség és por ellenáll. Kiváló minőségű anyagok és érdekes formatervezés vonzó megjelenést kölcsönöz a termékeknek. Kiváló kompatibilitás a különböző belső terekkel.

Vásárlás a mi áruházunkban vízálló aljzatok, számos előnye van:

 • a foglalatok védőmembránnal és földelő érintkezővel rendelkeznek a biztonságos működés érdekében;
 • a vezető részek nagy vezetőképességű anyagokból készülnek, ami biztosítja a mechanizmus minimális melegítését;
 • A tokok tartós műanyagból készültek, ellenállnak a sérülésnek, a nedvességnek és a hőmérsékletnek;
 • gyors rögzítés a csavarokra vagy speciális klipek használatával, egyszerű telepítést és eltávolítást tesz lehetővé;
 • az aljzatok 10-16 A áramerősségre és 250 V-ig terjedő feszültségre vannak tervezve;
 • 2,5 mm2 keresztmetszetű vezetékekre szerelhető;
 • rendelkezzen telepítési és üzemeltetési utasításokkal;
 • megfelelnek a nedves helyiségek szabványainak, a mechanizmusok garanciája 1 év.

A teljes biztonság biztosítása érdekében a 220pro online áruház szakemberei a nedves helyiségekben lévő foglalatok bekötési rajzaiban használják az RCD-ket (védelmi kivágó eszközöket). Az RCD védelmet nyújt az áramütés ellen. Javasoljuk, hogy a termékeket megfelelő magasságban szereljük fel a padlóról, így szivárgás vagy elárasztás esetén a víz nem árasztja el a kifolyót.

Az aljzatok választéka

A vízálló felső aljzatok és aljzatok előállítása a rejtett telepítéshez az összes vezető villamos vállalatnál történik. Ebben a listában Legrand, Schneider Electric, ABB, Prodax, Kontakt, Gira, Corr stb.

Vízálló termékeket kínálunk a Legrand és a Schneider Electric különféle sorozataiból. Üzletünk specialistái tanácsot adnak Önnek és felvesznek Önt:

 • egy komplett szerelési készlet, beleértve a mechanizmusokat, szerelődobozokat és kereteket vízálló vízálló aljzatokhoz;
 • egy zárt nyílással ellátott aljzatok kültéri felszereléshez (egy vagy több oszlop, doboz, maghüvely);
 • egyéb elektromos termékek - kapcsolók, UZO, automata gépek;
 • drót és kábel elektromos munkához;
 • kiegészítő mechanizmusok és tartozékok.

Mi választjuk ki és szállítunk mindent, amire szükségünk van a fürdőszobában lévő huzalozáshoz, a nedvességtől való védettségektől és a padlófűtéstől - gyors, szakszerűen, garanciával!

Elektromos pultok a fürdőszobához

Cikkek és tippek

Nem is olyan régen a fürdőszoba aljzatának egyszerűen nem volt szüksége. Ma azonban minden lakásban vagy házban sok háztartási készülék található, és néhány készüléket a fürdőszobában helyeztek el. Annak érdekében, hogy működésük ne veszélyeztesse az emberi egészséget, speciális IP44-es csatlakozókat kell használni.

Mi legyen a nedvességálló kifolyó a fürdőszobában:

 1. Cseppálló. Mindig egy dugaszoló aljzat van a rugóban, amely szoros zárást biztosít.
 2. Lezárjuk. Ha kültéri telepítésre szolgáló eszköz van kiválasztva, fontos, hogy a tápkábelhez gumírozott bemenettel rendelkezzen.
 3. Safe. Ideális esetben a vízálló fürdőszobai aljzatokat földelni kell. Ha ez nem lehetséges, akkor a nagy teljesítményű fogyasztók csatlakoztatásához ajánlott a fürdőszobai aljzatok egyesítése védő leválasztó eszközökkel.

A szakértők javasolják a rejtett kábelezés telepítését és beépített aljzatok beépítését a fürdőszobába. De a megfelelő elkülönítéssel lehetővé tette a felső eszközök felszerelését. Ugyanezek a szabályok vonatkoznak a konyhák kiépítésére is. Érdemes kiadni egy kicsit és telepíteni megbízható elektromos tartozékok, hogy megvédjék magukat a rövidzárlat és a szivárgó áramok. Az online áruház választékában vannak ilyen termékek.

A hírlevélre való feliratkozással tájékoztatást kaphat a promóciókról, árengedményekről és különleges ajánlatokról. Az előfizetés után elküldjük Önnek a "Csalás varázslók, vagy hogyan lehet felismerni a gátlástalan építőket".

* Szükséges mezők

A vízálló aljzatok típusai, jellemzői és használata

Az elektromos kiegészítők piacán hatalmas számú vezetékes terméket kínálnak, amelyek nem szabványos körülmények között működnek.

Ebben a minőségben a nedvességálló aljzatok sikeresen teljesítenek - az optimális megoldást a helyiségek áramellátására, ahol közvetlen vagy közvetett vízzel való érintkezés valószínű. Ezeket az eszközöket a biztonság és az élet kényelmét növelő képesség jellemzi.

Az elektromos csatlakozók fajtái

Aljzat - csatlakozódugó háztartási használatra szánt eszközök és eszközök csatlakoztatására, ipari gépekhez.

A helyiségek kivezető berendezéseinek kiválasztásához nem elég választani a kívánt modellt. Először meg kell értenünk a különböző típusú eszközökről, figyelembe véve számos tényezőt a különböző szobatípusok kiválasztásának folyamata során.

Számos típusú foglalat van csoportosítva:

 1. A telepítés típusa szerint. Ezen az alapon a kimenet általában el van rejtve és fölött. Az első helyek olyan helyiségekbe kerülnek, ahol a díszítőelem fontos, és a falakon nincs hely a kiálló elemek számára. A második faházakban, nyaralókban használják, ahol retro vezetékezést terveznek.
 2. A csatlakozók számával. Az 1-3 csatlakozóval rendelkező aljzatok széles körben használatosak. A 4 csatlakozóval ellátott eszközöket olyan helyeken szerelik fel és használják fel, amelyekhez nagyszámú elektromos készüléket kell csatlakoztatni.
 3. A csatlakozó típusa szerint. Ez latin betűkkel jelöli a jelölést. Oroszországban és a posztszovjet területeken gyakori a C, F és E betűk használata. A világ körül legalább 13.

A feszültség - 220 V (háztartási készülékek) és 380 V (szerszámgépek és komplex gépek esetén) szétválasztása.

A gyártók kiválasztásakor ajánlatos figyelni a gyártót és a színpalettát. Nem szabad előnyben részesítenie az alacsony költségű, olcsó anyagokból készült termékeket: a készülékek jelentősen veszítenek olyan mutatókban, mint a megbízhatóság és a biztonság.

A vízálló eszközök megkülönböztető jellemzői

Az épület piacán a nedvességvédelmi funkcióval rendelkező aljzatok széles választékban kaphatók. Az eszközök megfelelnek az alapvető műszaki követelményeknek, és képesek védelmet biztosítani a nedvesség és a por ellen.

Az ilyen tulajdonságokat megkülönböztető jellemzőkkel és jellemző kialakítással magyarázzák, beleértve:

 • karosszéria tartós polimer radírból;
 • szelep a nedvesség elleni védelem fedelének formájában;
 • szigetelt sorkapocs;
 • földelés a kapcsolattartó csoporttal.

A nedvességbiztos kivezetések burkolata és burkolata meghatározza a nedvesség behatolásának és az alacsony hőmérsékleti hatásoknak a ellenállását. A sorkapocs nagy teherbírású műanyagból vagy nagy szilárdságú kerámiából készül. A kapcsolattartó csoport sárgarézből (adalékolt ötvözetekből) készül, lehetővé téve biztonságos és megbízható csatlakoztatást az elektromos készülékek csatlakozóihoz.

A vízálló aljzat további korrózióálló tulajdonságokkal rendelkezik és szélsőséges körülmények között is képes működni. Működik nagy hatással közvetlen cseppek és vízsugarakkal. Jellemzően egy ilyen eszköz védőburkolattal rendelkezik. Feltéve, és a ház elmélyülése a dugó alatt.

A fedélen levő nyílás valamilyen módon védett a vízcseppek közvetlen bejutásától, és egy mélyedés segít megelőzni a víz oldalirányú behatolását. Gyakran ezeknek a foglalatoknak a burkolatai szilárd vagy átlátszó (PVC) műanyagból, szilikonból, gumiból készülnek. A testhez való rögzítést zárakkal, rugókkal vagy maggal (ha a burkolat gumi) teszi lehetővé.

A fentiek mellett a burkolattal ellátott burkolat további nedvességvédelmet biztosíthat, és megakadályozhatja a porlasztó részecskék behatolását, amelyek hátrányosan befolyásolják az aljzat és a hálózat közötti elektromos érintkezések állapotát.

A por és a páratartalom elleni védelemnek a termékek héjához viszonyított viszonyításához az IP (Ingress Protection) paramétert fejlesztették ki.

Jellemzők és jelölések

Az elkészült kivezetés egyik jellemzője az elektromos elemek belsejében található, az eset vagy a burkolat nedvességvédelme. A nemzetközi szabványok szerint - IEC 60529 (GOST 14254-96, DIN 40050). Az ipari berendezések és háztartási készülékek belefoglalása bizonyos mértékig védeni kell.

Szabványok szerint egy négy karakteres IPXY kódot fejlesztettek ki, amelyben:

 • IP - jelzi a készülék védelmi szintjét;
 • az első numerikus jelző (X) - meghatározza a védelem szintjét a különböző kis részecskék és por behatolásától;
 • a második numerikus kijelző (Y) - a víz és a cseppek esetleges behatolásának védelme.

Az első numerikus indikátorhoz 0-tól 6-ig terjedő numerikus tartományt fejlesztettek ki, ahol a 0 nem jelenti nedvesség elleni védelmet, és a 6 nedvességvédelmet biztosít a por és különböző mikrorészecskék behatolása ellen. A második jelző 9 számjeggyel rendelkezik. A legfontosabbak 3-6 között vannak, ahol 3 a nedvesség elleni védelem a kondenzátumból, cseppekből és fröccsenésekből és 6 az erős vízsugarakból.

Például az IP20 védelmet nyújt a 12,5 mm átmérőjű részecskék ellen, de nem véd a víz ellen, de az IP54 védelmet nyújt a teljes körű fröccsenés ellen, részben a por ellen. Az IP66 jelölés azt jelenti, hogy a kifolyócső por és vízzáró, és megakadályozza a por belépését, erős vízfolyásokba.

A jelöléshez egy másik betű alakú szimbólum látható, jelezve a védőelemet az aljzat és alkatrészeinek veszélyes részeihez való hozzáféréstől, de ne a nedvességtől védett eszközökre.

Leggyakrabban a helyiségekbe való elhelyezés esetén ajánlott az IP44 jelöléssel ellátott eszközök megvásárlása és külső használatra - IP55 vagy IP65. Az ilyen készülékek képesek a nedvesség elleni védelem maximális szintjét biztosítani a víz behatolása ellen. További jelölés (IP67 és IP68) azt jelzi, hogy az aljzat vízbe is merülhet.

Ahol elfogadják a foglalatok nedvesség elleni védelmét

Az egyszerű aljzatok használata során senki sem kérdez, mivel szinte mindenhol telepíthető.

De bizonyos mértékű nedvesség elleni védelemmel ellátott készülékeknél van egy lista az alkalmazásokról:

 • fürdőszobák fürdőszobával;
 • kozmetikai központok és sportklubok vízkezelő létesítményekkel;
 • gőzkamrák szaunákkal, zuhanyzókkal és fürdőkkel;
 • szórakoztató központok úszómedencékkel, delfináriumokkal ellátott vízi parkok;
 • kültéri körülmények között - ipari típusú tárgyak és épületek külső részei.

A fürdőszobákban bizonyos mértékű nedvességvédelemmel ellátott aljzatokat szerelnek be, ahol a mosógép, a jakuzzi, a kazánok, a hidromasszázs és a szárítóhelyek helyét biztosítják. Annak érdekében, hogy megnyugtassák őket, gyakran vasaló, hajszárító, elektromos borotva és hasonló készülékek alá szerelik őket. Gyakran az aljzatok azonos típusú kapcsolókkal vannak ellátva.

Biztonsági szabályok

Logikus feltételezni, hogy az aljzatok közvetlen használatának bizonyos szabályokat kell követnie a biztonságos használat érdekében.

A legegyszerűbb és legegyszerűbb annak biztosítása, hogy a csatlakozódugó bekapcsolása előtt ne legyen idegen tárgy a csatlakozókon. Ellenőrizze az eszközt, mert sötét foltok hiányoznak és égnek a felületen. Ellenőrizze a falat is nem zavarja.

Ezután ellenőriznie kell a csatlakoztatott eszköz külső ellenőrzését. A vezetéket ellenőrizni kell a dugóval, kizárva a kábel sötétítését és a csupasz vezetékek jelenlétét. Ha ezek a hibák észlelhetők, akkor forduljon szakemberhez, ha javítani vagy javítani kell, ha megfelelő képessége van.

A csatlakozódugó használatakor és a csatlakozó leválasztásakor a külső panelet szabad kezével kell tartani, miközben a dugót simán kihúzza. Egy ilyen egyszerű szabály megakadályozza, hogy "kihúzzon" a terminálszalagból. Ha ez megtörténik, ne próbálja visszahelyezni a kimenetet a helyére: kapcsolja ki a tápegységet, húzza ki a csatlakoztatott elektromos készüléket, majd távolítsa el a kimenet külső részét, és helyezze vissza a sorkapcsot az aljzatba.

Ne feledje, hogy a víz kiváló áramvezető. Mindenképpen meg kell akadályozni a nedvesség és az aljzat közötti közvetlen kölcsönhatást, még nedvesség elleni védelem esetén is. Ha víz található az eszközön vagy annak közelében, kapcsolja ki a tápellátást, majd távolítsa el a vizet. Ha ez önmagában nem lehetséges, akkor szakembert kell hívnia. Ne próbálja meg törölni a vizet a konnektor belsejéből.

Az aljzatok rögzítési szabályai az ezt követő csatlakozással

Nedvességbiztos nyílások létrehozásakor figyelembe vették a beltéri és kültéri alkalmazások biztonságosságára és a vízzel való közvetlen kölcsönhatásra vonatkozó szükséges előírásokat. Különleges biztonsági intézkedések szükségesek a szereléshez.

Ma már számos követelményt kell figyelembe venni, mielőtt ezeket az eszközöket telepítenék:

 1. A nedvességálló nyílások helyének megválasztásakor figyelembe kell venni, hogy a vízforráshoz való optimális távolságnak 60 cm-nek kell lennie.
 2. A burkolattal ellátott vízálló foglalatok bármely helyén rejtett típusú vezetékeket kell használni, amelyek védik a kábeleket a nedvességtől.
 3. A fõ kábelezésnek a kimenettel való összekötése magas minõségû szigeteléssel kell rendelkeznie.
 4. Kötelező földelésre van szükség, ezért egy harmadik terminálnak jelen kell lennie a konnektoron.
 5. A foglalatokat speciális gumi tömítéssel és fedélzel kell felszerelni.
 6. Az eszközök esetében külön csoportot és saját kábelt kell kiválasztania.
 7. Az összeszerelés előtt meg kell adni a teljes vonalat saját automata gépével, amely vészleállás esetén biztosítja a biztonságot.
 8. A nedves, helyreállítatlan helyiségekben a telepítés során külön kábelre van szükség, amely automatikus kapcsolóval kapcsolódik a központhoz.
 9. Szivárgó termékek használata esetén a mosogatótól 1 méteres magasságig kell tartani.

Ha a szabadtéri helyiségeknek tisztában kell lenniük azzal, hogy magasságuk a talajtól legalább 75 cm legyen, és a vezetékeket szigorúan alatta kell elhelyezni, hogy az áramló víz ne eshessen a berendezésbe. Az ilyen nyílásokon belül védőhártyáknak kell lenniük, és a kontakt csoportnak rézötvözetből kell készülnie.

Az utcai nedvességálló aljzatokat külön zacskókba kell helyezni, ezáltal megvédheti a kábelezés többi részét hibás működés esetén.

Az aljzatok felszerelése meglehetősen egyszerű, és csak néhány lépést tartalmaz:

 1. Készítsünk kör alakú lyukakat a falon (elektromos vezetékekkel ellátott hornyokkal), amelyek mérete megfelel az alsó lemez átmérőjének.
 2. Állítsa podozetnik, lezárva azt alabástrom.
 3. Távolítsa el a kábelt a fürdőszobából az árnyékban a közvetlen csatlakozás helyére az alabástrom rögzítésével.
 4. Fúrjon lyukakat a dübeleken, amelyeken a készüléket fel lehet szerelni. A fúró ütvefúrással segít.
 5. Készítse elő a vezetékeket, és távolítsa el a szigetelőszálakat a speciális eszközzel.
 6. Helyezze be a tüskéket az előkészített lyukakba, és csatlakoztassa a vezetékeket az aljzatba. Mielőtt csatlakoztatná, futtassa a vezetékeket a gumi dugókon keresztül.
 7. Csavarozza az aljzatot a falhoz.

A végső szakasz az elektromos áram alkalmazása során teszteli a készülék működését.

Berendezés kiválasztása a fürdőszobákhoz

A zárt eszköz kiválasztásakor a következő szakértői ajánlásokra kell összpontosítania:

 1. Előnyben kell részesíteni a legalább IPX4 nedvességvédelmi osztályú és jobb IPX5 vagy IPX6 aljzatokat.
 2. Az optimális számú aljzat - 2 db multiblock, amelyek közül az egyik kis készülékek (borotva, hajszárító) csatlakoztatására szolgál, a másik - nagyobb (mosógép, hidromasszázs rendszer).
 3. Felszereléskor fontolóra kell venni, hogy külön tápkábelt helyezzen el kifejezetten rájuk.
 4. A szín, a tervezés és az alak tekintetében mindent szigorúan egyénre szabott. A legfontosabb az, hogy az üzletek megfelelnek a teljes belső kialakításnak.

A kábelezésre számos követelmény van. A tápvezetékek anyagának feltétlenül réznek kell lennie, és a kábel falában való elhelyezése csak PVC doboz esetén lehetséges.

Kültéri helyiségek

Ha egy vidéki házat, házat vagy kunyhót szabadtéri körülmények között vízálló eszközöket terveznek felszerelni, ügyeljen bizonyos pontokra.

Ne használjon hosszabb hosszabbító kábelt (100 m). Csak meg kell fontolnod a házak külsejének helyét. Ebből a célból használhatja a fából készült tüskék tartóját, a kerítés támaszainak belső részeit, a garázs külső falát és a kiegészítő jellegű helyiségeket.

Lehetőség van arra, hogy sikeresen csatlakoztassák az eszközöket különböző célokra a kész csatlakozókhoz. Lehet elektromos fűrész, tűzhely vagy grill, hordozható hangrendszer vagy televíziós panel.

következtetés

A vízálló aljzat könnyen belépett a mindennapi életbe, növelve a kényelmet és a minőséget. Az eszközök némileg különböznek a szokásos üzletektől, és nem igényelnek speciális ismereteket.

Az ilyen foglalatok biztosítják a biztonságot és lehetővé teszik a háztartási készülékek használatát nem szabványos körülmények között. A nedvességálló aljzatok könnyen felszerelhetők és könnyen beférnek a belső térbe.