Legfontosabb > Dekoráció

A konnektor felszerelése a fürdőszobában - alapvető követelmények, szerelési utasítások

A modern mosógép egy hatalmas háztartási egység. A beszerelés során biztosítani kell a biztonságos működést, amely magában foglalja az aljzatok kiválasztását, a kábelszakaszt, a csatlakozási pont telepítési utasításainak szigorú betartását. Ha az automata készüléket nagy nedvességtartalmú helyiségbe helyezi, akkor a csatlakozót vízzel és fröccsenő vízzel kell védeni, a padlótól megfelelő távolságban kell lennie és földelni kell. Csatlakoztassa a fürdőszobából vagy a fürdőszobából érkező kábelt a panelhez, lehetőleg az RCD (maradék áram eszköz) keresztül.

Az elmúlt században használt háztartási gépek nem voltak állandóan beépítve a fürdőszobákba, mivel a nedvesség fokozott volt. Lehetőség van arra, hogy ilyen helyiségekbe helyezze az aljzatokat, ha teljesülnek a következő követelmények:

 • a csatlakozás egy jó elektromos vezetékkel történik, amely három magból álló kábelből van, rézburokkal;
 • a víz és a fröccsenő víz ellen védelmet nyújtó tokok vannak felszerelve;
 • Az elektromos berendezés csomagja egy 10 mA-es kioldási áramú RCD-t tartalmaz;
 • a kábelezésnek feltétlenül tartalmaznia kell egy földelő áramkört, hogy a nagy teljesítményű berendezés védőérintkezővel legyen összekötve;
 • lehetőleg a fürdőszobában, hogy rejtett telepítésű kábelezést végezzen elemeinek minőségi szigetelésével műanyag hullámossággal.

A földelés előfeltétele a csatlakozási pontok közös fürdőszobában vagy fürdőszobában történő elhelyezésekor, mivel ezek a helyiségek magas páratartalmúak. Ha nincs földelés a szivárgási áramok eloltására és a vezeték lecsatlakoztatására, az RCD és a védelmi transzformátorok telepítve vannak. Igaz, a biztonsági fokozat ebben az esetben kissé alacsonyabb.

A szakértők nem javasolják a hosszabbítókábelek és a pólók használatát a nagy teljesítményű egységek csatlakoztatására. A vezetékek rossz megszervezésével fennáll a rövidzárlat veszélye. Ez az oka annak, hogy még a kiváló minőségű háztartási készülékek, például az Indesit vállalat is meghibásodtak.

Annak érdekében, hogy a kapcsolódási pontok működése közben a szükséges biztonságot biztosítsuk, fontos, hogy az összes alkatrészt megfelelően válasszuk.

A csatlakozók a villamos energia fogyasztóinak és számának minősülnek. Olyan eszközök esetében, amelyek erős tápellátást igényelnek, 16 A névleges értékkel vannak felszerelve. A kevésbé erőteljes test néha elolvad, ami tüzet vagy más kiszámíthatatlan következményekkel járhat. Kis teljesítményű eszközöknél, például hajszárítónál 8 A csatlakozási pont alkalmas.

A fürdőszobába telepíteni kívánt kifolyónak szükségszerűen nagyobb védelmet kell nyújtania a nedvesség és a fedél ellen, hogy megakadályozza a fröccsenést. Belül, szigetelt gumi tömítéssel, ami minimálisra csökkenti a vezetékek közötti szikrázás valószínűségét. Ezenkívül további kapcsolattartó csoporttal kell rendelkeznie a földeléshez. A legjobb megoldás a fürdőszobában - beépített RCD készülékkel.

A vezeték keresztmetszetének pontos kiszámításához meg kell határozni a mosó egység teljesítményét. Alapvetően nem haladja meg a 3 kW-ot. Ez az információ a készülékhez mellékelt műszaki dokumentációból szerezhető be. Egy autó számára elegendő egy 1,5 négyzetméteres szakasz. mm, de jobb margót hagyni, így az optimális paraméter 2,5 négyzetméter. mm.

Ha a helyiségben több nagy teljesítményű fogyasztó van - kazán, zuhanykabin és egyéb berendezések, akkor minden egyes készülékhez külön csatlakozási pontot kell készíteni. És ha van olyan vágy, hogy egy csomópontot telepítsen, akkor a kábel keresztmetszetének kiszámításához meg kell adni az összes olyan eszköz teljesítményét, amely egyszerre bekapcsolható.

A huzal kiválasztásánál figyelembe kell venni a vezetékek anyagát: alumíniumot vagy rézet. A modern háztartási készülékeknél az első típus nem megfelelő. Három magos kábelt használhat réz maggal. A réz jó elektromosan vezető tulajdonságai miatt az oxidációval szembeni ellenállása és a hosszú élettartam 30 év.

A fürdőszobából a kapcsolószekrényhez vezető huzalt védőberendezéssel kapcsolják össze. Az RCD-ben levő szivárgási áram, amelyhez a vonal gyors védelemmel van ellátva, 10 mA-nek kell lennie. Ez annak köszönhető, hogy a fürdő a magas páratartalom miatt magas kockázatú helyiségekhez tartozik.

Privát rendben telepítse az RCD-t, amely a megszakító vezetékezésével - differenciál kapcsolóval kombinálva van. A moduláris eszközöket három területen védik:

 • a megengedett szivárgási áram meghaladása;
 • az elektromos hálózat túlterheléséből;
 • a rövidzárlatból.

Ha az elosztó kapcsolószekrényben nincs állandó RCD, olyan mobil eszközöket használjon, amelyeken keresztül háztartási készülékek csatlakoznak a konnektorhoz.

De nem garantálják a teljes védelmet. A rövidzárlat megakadályozása érdekében további automatikus megszakítót kell felszerelni. A mellékelt kábel keresztmetszetétől és a rács terhelésétől függ. Leggyakrabban 16A-os automata gépet használnak, amelynek az RCD névleges áramának meg kell haladnia a bemeneti névleges teljesítmény egy kategóriáját.

A csatlakozási pont helyének kiválasztásakor fontosabb, hogy ne vegye figyelembe a tápfeszültséget igénylő készülék közelsé- gét, hanem a padló és a vízforrások közötti távolságot. A közös csomópontnak legfeljebb két biztonságos zónája van. A hely kiválasztásakor a következőket kell figyelembe venni:

 1. 1. A padlószinttől való távolságnak legalább 60 cm-nek kell lennie: minél magasabb, annál biztonságosabb. A szakértők azt javasolják, hogy 130 cm-es magasságba helyezzük, ami szükséges ahhoz, hogy a csövek jelentős szivárgása vagy áttörése esetén minimális legyen a vízzel való érintkezés veszélye, ami veszélyes helyzeteket okozhat.
 2. 2. A nedvesség és a fröccsenő vízforrásoktól tartson legalább 60 cm távolságot, így csökkenthető a víz bejutásának veszélye a bekapcsolt egységben, növelve a biztonság szintjét.

Az aljzatok helyének megtervezéséhez használja az eszközbeállítások (PUE) szabályait. Ezekben a nedves helyiség 4 zónáját jelölik:

 • Zero - a fürdő előtt, mosdó, a csaptelep és a zuhany mellett. Tilos bármilyen elektromos készüléket és minden villamos energiával kapcsolatos terméket elhelyezni.
 • 1. - közvetlenül a mosogató felett vagy alatt, a fürdőszobában, a zuhanycsészében, 60 cm távolságban. Engedélyezhető a készülékek felszerelése a 12 V vízvezeték teljesítményének biztosításához.
 • 2. - 0,6 m-nél nagyobb sugarú területen. Ebben a zónában a kazánok találhatók.
 • 3. - háztartási készülékek és IPX4 szabványos aljzatok (vízálló, fröcsköléssel ellátott fedéllel), egy földelt érintkezővel, amely egy RCD-n keresztül csatlakozik.

Tilos hidegfalakra helyezni a foglalatokat, amelyek felületén a kondenzátum felhalmozódhat. A szerencsétlen elrendezés a tükör alatt van, ahogy izzad a fürdés vagy a zuhanyozás közben.

A szerelés idején védőberendezést kell telepíteni a központban: RCD vagy automata. Ezenkívül a kábelt a fürdőszobában vagy a fürdőszobában tartják.

Az elektromos munkák megkezdése előtt győződjön meg róla, hogy nincs áram a hálózatban. Ezt egy csavarhúzóval ellenõrizzük, ha megérinti a huzalok csupasz végét.

A huzalozás elrejtéséhez, egy perforátor használatával, a falba merőlegesen merőleges legyen a mennyezetig. Fúrni egy lyukat, amelyen keresztül a drót áthalad a fürdőszobából. A kábelek a hornyokban rögzítve vannak. Ezt az eljárást megteheti, majd a nyílás helyett egy lyukat készít a kábelezéshez, és húzza a kábelt a fal másik oldalára.

Annak érdekében, hogy körvonalazódjon, hol helyezkedik el a csatlakozási pont, csatolja az esetet. Jelölő jelölés. Ezen a helyen egy kör alakú lyuk van vágva egy koronával, egy koronával a betonon.

A csatlakozópont keletkező ülése por és törmelék tisztítására szolgál.

A Podzoretnik a fal anyagától függ. A beton felhasználásához olyan szerelőblokkok, amelyeknél nincsenek rögzítőelemek. A gipszkartonban helyezze be a műanyagból készült speciális üvegeket rögzítő lemezekkel, amelyeket a lap hátoldaláról rögzítenek.

Az előkészített lyukba helyezzünk egy alsó lapot, amelyet alabástrommal, cementhabarccsal vagy préslábak segítségével rögzítünk. Kábát helyeztek, és kihúztak a fürdőszobából az árnyékba, rögzítve is folyékony cementtel.

A ház belsejében olyan kapocsblokk van, amelyhez rejtett vezetékeket kell csatlakoztatni. Ehhez távolítsa el a rendelkezésre álló díszítőelemeket. Először meg kell lazítani a sorkapcsokon lévő csavarokat, amelyek a kábelek csupaszított végeinek rögzítésére szolgálnak. A vezetékezés megkönnyítése érdekében a vezeték szigetelését más színnel festették. A földelés sárga-zöld hüvelye, nulla kék vagy kék, fázisbarna vagy piros.

Jobb, ha a vezetékeket kinyomtatják, hogy ne kavarjanak. Ezután az érintkezőkhöz csatlakoznak, és be vannak helyezve a terminálokba: a jobb oldali fázis, balra semleges. Földelés lefelé a felső vagy középső helyen lévő terminállal, a PE jelzéssel ellátott antennával, amely a készülék dobozában található.

Miután az összes érintkezőt az esetre csatlakoztatta, csavarokkal rögzítve vagy távtartó lábakkal rögzítve a foglalatba. Ezután ellenőrizze a csatlakozóvezetékek minőségét és a csavarok meghúzását a kapcsokon, majd térjen vissza a dekoratív burkolat helyére.

A fürdőszobában lévő mosógép aljzata - a kiválasztási és elhelyezés szabályai

Az utóbbi időben szinte minden lakóépületben vagy lakásban automata mosógépek jelentek meg, nagymértékben megkönnyítették az életet és egyszerűsítették a háziasszonyok feladatait, ugyanakkor az elektromos hálózat munkáját is kiegészítették. A modern automata mosógépeket erőteljes, produktív egységeknek tartják, amelyek méltányos villamos energiát fogyasztanak.

A biztonsági előírások figyelmen kívül hagyása a háztartási készülékek bekötése és bekötése során rövidzárlatot okozhat, ami súlyos sérülésekhez és a drága berendezések meghibásodásához vezethet. Ez a cikk megmondja, hogyan kell helyesen telepíteni a mosogatógépet a mosdóban.

Beépítési lehetőség

Hagyományosan a háztartási mosógépek a konyhában vagy a fürdőszobában vannak elhelyezve. Hogyan csatlakoztathatjuk ezt a hatalmas eszközt a konyhában, ahol általában van sok üzlet, természetesen. De mi van a fürdőszobával, ahol csak 1 tápegység van? Valójában a régi épületek házainak projektjei nem biztosítottak a fürdőcsatlakoztatást a fürdőszobában, mert magas a páratartalom, valamint a villamos energiával működő állóberendezések hiánya miatt.

Most, hogy a mosógép nem luxus, hanem minden háztartásban használt háztartási eszköz, sürgős szükség van egy biztonságos, megbízható kiszolgálóra. Biztonságosan felszerelve a magas páratartalom mellett, a következő feltételeknek kell megfelelnie:

 1. A mosógép csatlakoztatását csak a karbantartható huzalozásra lehet elvégezni, amelyhez a réz 3 magos kábelt kell használni.
 2. A fürdőszobában csak olyan speciális aljzatok helyezhetők be, amelyek védelmet nyújtanak a vízből.

Fontos! Sok lakástulajdonos felelőtlen a mosógép csatlakoztatásához, hosszabbítókhoz, pólókhoz vagy párosokhoz. Azonban ez a fajta berendezés nagy teljesítményű, az analfabéta üzembe helyezés eredménye rövidzárlat, háztartási sérülések és drága berendezések meghibásodása.

A vezetékekre vonatkozó követelmények

Minden házban sok elektromos háztartási készülék működik. Ezek az eszközök nagymértékben leegyszerűsítik a mindennapi életet és életet. Azonban az elektromos vezetékezés jelenléte a házban megfelelő karbantartás nélkül gyakran a háztartási sérülések okozója. Mivel a mosógép erőteljes eszköz, ha csatlakoztatja, győződjön meg róla, hogy gondosan ellenőrizze a kábelezést.

A következő követelményeknek kell megfelelnie:

 • A mosógép bekötéséhez hárommagos rézkábel szükséges. A régi épületek házaiban gyakran olyan alumínium vezetékek vannak elhelyezve, amelyek nem alkalmasak ilyen erős berendezésekre.
 • A nagy teljesítményű háztartási készülék biztonságos elhelyezéséhez külön kábelt kell vezetnie a pajzsból. Ha a mosógépet egy kábelhez csatlakoztatja, akkor a készülék rövidzárlat vagy meghibásodás léphet fel.
 • A magas páratartalmú helyiségekben csak zárt típus megengedett. Ez azt jelenti, hogy a kábel az elosztó panelből a falon belüli horonyba kerül, anélkül, hogy elérné a felületet. Ez az intézkedés megvédi a vezetéket a vízzel való érintkezéstől, ami kiváló áramvezető.
 • A kábelt az elosztópanelre vészleállító eszközön keresztül csatlakoztatja, amely megvédi a készüléket a rövidzárlattól és a sérüléstől.

Figyelj! Az összes elektromos kommunikációt, beleértve a kábelcsatlakozókat a fürdőszobában, a falak közé helyezzük. Fontos, hogy csak egy holisztikus vezetéket használjunk, és az ízületeket, ha vannak, gondosan szigetelni kell az elektromos szalaggal.

A kábelszakasz számítása

Annak érdekében, hogy az elektromos vezetékek ellenálljanak a nagy teljesítményű mosógép terhelésének, helyesen kell kiszámítani a kábel keresztmetszetét, amely a kapcsolódobozból a kimenetig terjed. Mint tudják, nagy teljesítményű háztartási készülékeket csak három magos rézkábellel csatlakoztathat, amelyek egyikének vezetéke földhöz van kötve.

A kábelszakasz a következő:

 • Ha a mosógépet a tapasztalt kézművesek ajánlásaival összhangban külön kivezetéssel látták el, akkor először meg kell ismernie a teljesítményét. A 3 kW-ot nem meghaladó teljesítmény szerint válassza ki a referencia táblázatok kábelrészét.
 • Ha egy aljzatblokk egy kábelre egyszerre van csatlakoztatva, akkor ki kell számolnia az egyidejűleg működő készülékek teljes teljesítményét. A referencia táblázatok teljes teljesítménye alapján választja ki a kábelszakaszt.

Ha vezetéket csatlakoztat egy mosógéphez vagy más nagy teljesítményű háztartási készülékhez 2,5 mm keresztmetszetű három magos rézkábellel, ha a készülék teljesítménye nem haladja meg a 0 kW-ot.

Hardverkövetelmények

Egy nagy hiba, hogy a nem tájékozott lakástulajdonosok gyakran teszik, hogy a mosógépet egy hagyományos fali konnektorba dugja. Mivel magas a páratartalom ebben a teremben, és a vízzel való közvetlen érintkezés nincs kizárva, csak a speciálisan tervezett vízálló berendezés van beépítve.

Annak megakadályozása érdekében, hogy a berendezés és az emberek ne fröcsköljenek, a fürdőszobában olyan aljzatokat használnak, amelyek megfelelnek a következő követelményeknek:

 1. A vízálló aljzatok speciális kupakkal vannak ellátva, amelyek védik a terméket a nedvesség behatolásától.

Érdekes! Egyes gyártók speciális aljzatokat állítanak elő magas páratartalmú helyiségekkel, amelyek külön UZO-val vannak felszerelve. Ez a fajta berendezés kiválóan alkalmas mosógép csatlakoztatására, mivel megakadályozza a rövidzárlatot, a drága háztartási készülék megrongálódását, és csökkenti az áramütés valószínűségét a készülék működése közben.

Szállás követelmények

A mosógép megfelelő felszereléséhez a megfelelő berendezés használata mellett fontos, hogy helyesen válassza ki a kifolyó helyét. Ebben a felmérésben nem az a háztartási készülék közelsége, amely hozzá fog kapcsolódni, hanem nagy jelentőséggel bír a vízforrásoktól való távolság és a padló feletti magasság. Rendszerint a fürdőszobában csak 1-2 biztonságos hely van a konnektor felszereléséhez.

Annak megállapításához, hogy hol húzza ki a kábelt a központból, figyelembe kell vennie a következő tényezőket:

 • A fürdőszobában a háztartási készülékek csatlakoztatásához használt elektromos csatlakozók legalább 60 cm magasságban vannak a padlóról. Ezt a követelményt be kell tartani a háztartások életének védelme és a drága eszközök megóvása érdekében. Ha a beépítési magasság kisebb, mint 60 cm, bőséges szivárgás vagy csőtörés esetén a víz érintkezésbe kerülhet a villamos energiával, vészhelyzetet okozva.
 • A magas páratartalmú helyiségekben lévő helyiségek nem helyezkednek el legalább 60 cm-re olyan tárgyaktól, amelyek fröccsenő vízforrások vagy vízforrások keletkeznek. Ez a megoldás csökkenti a nedvesség behatolását az elektromos berendezésekbe, és így a háztartási készülékek biztonságosabbá tételét teszi lehetővé.

Érdekes! A fürdőszobában elhelyezett vezetékek tervezésénél ez a szoba általában 4 zónára oszlik. Zéró vagy piros zóna található a fürdőkád vagy a zuhany körül, nincs elektromos berendezés telepíthető.

Az első zóna majdnem egybeesik a nullától, de itt akár 12 V-os kapacitású berendezés is felszerelhető, ami a vízvezeték működtetéséhez szükséges. A második vagy sárga zónát 0,6 m-en keresztül helyezzük el, a vízmelegítők beépülnek benne. A permetező forrásától 2,4 m távolságban lévő zöld zónában vannak dugók és egyéb háztartási készülékek, amelyek a hálózatról táplálkoznak.

A mosógép kifolyójának felszerelése a fürdőszobában

A modern mosógép biztonságos üzemeltetésének egyik előfeltétele egy megfelelő kiválaszthatóság kiválasztása, és a csatlakozási pont telepítési technológiájának szigorú betartása.

A modellek milyen változatai kínálják a modern piacot, és hogy a fürdőszoba mosógépének aljzat megfelelően van felszerelve, nézzük közelebbről a cikket.

A kivezetés csatlakoztatásának legfontosabb feltételei

A régi házak projektjei nem tartalmazzák a konnektorok beszerelését a fürdőszobában két fő okból:

 • az első az, hogy a régi lakótelepek nem rendelkeznek földelési rendszerrel;
 • a második - abban az időben nem volt olyan erőteljes, helyhez kötött háztartási készülékek, amelyek "elektromos árammal" voltak.

Két vagy három évtizeddel ezelőtt használt, a háztartási készülékek nem tartalmaztak helyhez kötött felszerelést a fürdőszobában, mivel jellemzően magas páratartalmuk van.

A meglévő normák és szabványok lehetővé teszik a csatlakozási pontok elhelyezését a magas páratartalmú helyiségekben, de számos kötelező szabálytól függően:

 • A csatlakozás csak hárommagos rézkábelből készült, javítható huzalozásra készült.
 • A beépítéshez elektromos aljzatok, házak, amelyeket a megbízható nedvesség elleni védelem jellemez.
 • Az elektromos berendezés 10 mA-es kioldási árammal rendelkező védőberendezéssel van felszerelve.
 • Az elektromos vezetékeknek feltétlenül földelő áramkörrel kell rendelkezniük ahhoz, hogy erős védőérintkezővel csatlakoztatható legyen.

A földelés szigorú feltétel egy aljzat beépítéséhez mind egy különálló fürdőszobában, mind egy kombinált fürdőszobában, ahol túlzott páratartalmat észlelnek. Az olyan lakóépületekben, ahol nincs földelés, a védő transzformátor és az elosztóhálózatok a túláram és a leválasztó vonalak kioltásának feladata. Az egyetlen dolog az, hogy védelmi szintje valamivel alacsonyabb lesz.

Aljzat a mosógép alatt a fürdőszobában

Ha úgy dönt, hogy mosogatógépet helyez a fürdőszobába, akkor gondoskodnia kell az összes szükséges kommunikáció előkészítéséről. A mosógépnek szüksége van egy szemhéjtisztítóval hideg vízzel, egy csatorna csővezetékével és természetesen egy megbízható kifolyóval. Külön figyelmet kell szentelnie az elektromos kommunikációnak, mert minden fürdőszobában van sok nedvesség, és tudod, hogy az áram és a víz összeegyeztethetetlen. Beszélünk arról, hogy az aljzat alátétet a kísérő kommunikációval együtt adják.

Tervezés és számítások

Még a fürdőszoba súlyos javításának szakaszában is ügyelnie kell arra, hogy a kommunikációtól függő belső tárgyak, például mosogató, fürdőszoba, zuhanyzó vagy mosógép kerüljön. Ez problémát jelenthet, mivel az apartmanokban sokan nagyon kis fürdőszobával rendelkeznek, ahol egy kicsit kipillálhat. De ha valóban olyan méretű tárgyakat szeretnél sikeresen illeszteni, olvassa el a kiegészítő információkat a kis mosdóban lévő mosogatógép - tervezési jellemzők olvasásával.

Amint kiderül, hogy hol helyezheti el a mosógépet, és rajzoljon egy vázlatot a fürdőszobáról, amely tükrözi ötleteit, elkezdheti az elektromos kommunikáció tervezését. Először is gondoljon arra, hogy hova készül a konnektor, melyik falon és hol helyezkedik el a mosógéphez képest. Jobb, ha a konnektor távolabb van a mosdótól, a zuhanyzóról vagy a fürdőről és a fűtött törülközőtartóról, így kevesebb esély van arra, hogy vizet kapjon. Ideális esetben a helyiség a helyiség legszellőzőbb részében jobban elhelyezhető - a bejáratnál.

Az aljzat tervezett helyét a falra kell helyezni, legalább 25 cm magasságban a padlóról. A fürdőszobában levő nyílás magassága 40 cm, és 50 cm, ill. 75 cm lehet.

A vázlaton vagy a következő oldalon vonja le a gépek vezetékét és szerelési rajzát. Adja meg az összes szükséges méretet és kiszámolja a vezeték hosszát. A vezetékről. Nemcsak hosszúságát, hanem szakaszát is ki kell számítani, mert a mosógépek súlyos terhet jelentenek. A számítások ebben az esetben nagyon egyszerűek.

 • Határozza meg a mosógépmodell-gép teljesítményét. Ezt könnyű elvégezni, mivel az ilyen információ szükségszerűen az "otthoni asszisztens" utasításaiban vagy esetekben van.
 • Úgy teszünk minket, minek más eszközöket is csatlakoztathatunk a konnektorba.
 • Információt találunk arról a hatalomról, amelyet a különféle vastagságú réz kábelek maguk ellenállnak. Megállapítottam, hogy egy 1,5 mm vastagságú kábel teljes mértékben 4,1 kW-ot tart, és alapvetően elég egy alátétre. Javasoljuk azonban, hogy a kábelt 2,5 mm-es távolsággal vegye be, és szilikonnal vagy műanyag kábelcsatornával zárja be.

Miután kiszámította a rézkábel hosszát és keresztmetszetét a fürdőszoba aljzatához, gondosan meg kell tervezni ezt a vezetéket. Sok tényező befolyásolhatja az útvonalat.

 1. Az út lefektetésénél a falak legveszélyesebb területeit a mosdó, a fürdőkád és a zuhany közelében kell elkerülni.
 2. Különösen tartós, csapágyfalak is elkerülhetők. Bennük a szilárd beton mellett van egy megerősített háló, ami jelentősen megnehezíti a simogatást.
 3. A kábel legmegfelelőbb a legrövidebb út az anyag megmentéséhez.
 4. Jobb, ha nem keresztezed az elektromos vezetékek más ágait, és nem helyezhetsz el dobozokat, mert ilyen nedves helyiségben nincs szükség a dobozokra - veszélyes lehet.

Az elektromos vezetékek elhelyezésének útját, a mosógép kimeneti helyzetének meghatározását és a huzal keresztmetszetének kiszámításának útját még mindig ügyelni kell a konnektor védelmére egy gépen. A számítások előkészítésének szakaszában csak annyit kell tudnia, hogy milyen vágási árammal kell a készüléket igényelni. A szakértők 16 mA-es RCD 10 mA-et javasolnak.

Eszközöket és anyagokat készítünk

Most összegyűjtjük mindent, amire szükségünk van annak biztosítására, hogy a mosdóban lévő mosógép a lehető legjobb módon és a lehető legrövidebb idő alatt megtörténjen. A munkához a következő eszközökre és anyagokra van szükségünk:

 • nedvességálló aljzat (egy vagy kettős);
 • egy bizonyos hosszúságú rézhuzal, amelynek keresztmetszete 2,5 mm;
 • RCD vagy difavtomat 16A;
 • gumi vagy szilikon kábelcsatornák;
 • terminálok;
 • műanyag doboz;
 • műanyag konzolok a kábelcsatorna szereléséhez;
 • zsák cement 1 kg.
 • ütni;
 • korona podrozetnika;
 • Bolgár lemezzel;
 • véső;
 • kalapács;
 • mérőszalag és jelölő.

Ami az anyagokat illeti, mindent rendkívül világos, de az eszközökről, amelyekről egy kicsit többet kell beszélned. A felsorolt ​​eszközök szinte mindegyikére szükség van a falak borításához a kábelezés alatt és az alsó rés alsó részének elrendezésében. Ha van téglafal, akkor csak egy véső és egy kalapács, ha beton van, akkor csavarhúzóval vagy perforátorral rázhatja ki a csatornákat. A daráló pontosabb, de nem olyan biztonságos, mint a perforátor.

Egy mérőszalag és egy jelölő szükséges a vezetékezés útvonalának meghatározásához, és jelölje meg.

A foglalatok telepítési utasításai

Közvetlenül az aljzatok felszereléséhez és az elektromos kommunikációhoz vezetünk. Kezdetben meg kell vizsgálnunk a telepítési tervünket a falon lévő jelölőjel használatával. Az a magasság, amellyel az aljzat elhelyezhető, és annak helyét fel kell tüntetni. Azt is meg kell húzni egy kövér, jól jelölt vonalak a falon olyan helyeken, ahol lesz egy rést a kábelezés. Ezután tegye a következőket.

 1. Az alsó részen lévő koronát a perforátorba helyezzük, és egy tökéletesen kör alakú lyukat fúrunk a mosógép kimeneti csatlakozójának helyén.
 2. Perforátor vagy csiszológép segítségével elég mély hornyokat koppanunk a falba, hogy a kábeleket kábellel kösse be.
 3. A fürdőszobában elhelyezett kimeneti elektromos panelben szerelje fel az RCD-t. A kimenetet ki kell kapcsolni.
 4. Elkezdjük húzni a huzalt, előzetesen ráhelyezzük a kábelcsatornába, és összekötjük az RCD-vel. A huzalt a fürdőszobában lévő hornyok mentén vezetjük a nyílás helyére.
 5. Az aljzat alján lévő fülkeben kis mennyiségű cementhabarcsot helyezünk, amelyre műanyag flip-flopot helyezünk.
 6. Rögzítse a kábelcsatornát a vezetékkel a falra, majd adja ki a huzal vezetékeit az aljzatba.

Vegye le a vezetéket az aljzatra úgy, hogy a mosógép aljzatának későbbi cseréje esetén ne legyen gond.

 1. A kivezető csonkokat a foglalatba helyezzük és rögzítjük. Ekkor a cementnek ki kell száradnia, és meg kell ragadnia az alátétet.
 2. A huzal vezetékeit a kimenet érintkezőihez csatlakoztatjuk, majd helyezzük el a kimenet külső részét.

Most meg kell rendbe hozni a falakat és ellenőrizni, hogy működik-e az új konnektor. Ez a munka befejezettnek tekinthető.

A mosógép kimeneti magassága

Socket a mosógéphez a fürdőszobában

A mosógépet a fürdőszobában kell elhelyezni, először ki kell dolgozni a háztartási készülékek kimeneti helyét. Ez fontos a gép munkája és a lakók biztonsága szempontjából. Ráadásul a modern fürdőszoba mosógéppel együtt számos elektromos készülék van, így egy ilyen helyiségben lévő helyiség jelenléte nagyon aktuális kérdés.

követelmények

A fürdőszobába telepíteni kívánt kifolyót meg kell különböztetni a nedvesség elleni védelem és a fedél jelenléte miatt, hogy megakadályozzák a kifröccsenés bejutását. Kiváló lehetőség a fürdőszobában is, ahol az RCD be van helyezve. Az úgynevezett eszköz, amely szivárgó áram esetén megvédi a villamos energiát.

A kábelszakasz számítása

A vezeték keresztmetszetének kiszámításához vegye fontolóra a mosógép teljesítményét, amelyet a készülékhez vagy az internethez mellékelt dokumentációból szerezhet. A villamosenergia-hálózat felszerelése a fürdőszobában, sok lakástulajdonos választja ki a 2,5 mm2-es kábelt, amely után több kiépítést (autó, kazán, zuhanytálca és egyéb célokra) szerel. A szakértők azonban nem adnak tanácsot erre.

A legmegfelelőbb, ha a mosógép kábelét külön helyezzük el, és külön telepítsenek ki egy ilyen készüléket. Ha egy csomópontot szeretne készíteni, akkor a vezeték keresztmetszetének kiválasztásához ki kell számolnia az összes eszköz teljesítményét egyidejű váltással. A keresztmetszet meghatározásakor figyelembe kell venni az anyagot, ahonnan a kábelt gyártják (réz vagy alumínium vezetékek).

A táblázat a 220 V feszültségű paramétereket mutatja:

A fürdőszobától a kifolyástól való távolság minimális távolsága 60 centiméter. Ugyanennek a távolságnak kell lennie a kifolyástól a legközelebbi vízforrásig - zuhanyzóval vagy káddal. Az ilyen fröccsenő források közelében csak vízmelegítő és kis teljesítményű készülékek telepíthetőek a vízvezeték működtetéséhez.

Hogyan kell telepíteni?

A fülke beépítésének lépései a fürdőszobában a következő lépéseket tartalmazzák:

 • Vásároljon egy kivezetőt és egy vezetéket a kívánt keresztmetszetből.
 • Húzza át a vezetéket, és vigye el a fürdőszobába.
 • Automatikus és RCD telepítés.
 • Húzzon lyukat a falon az aljzatba egy perforátor segítségével.
 • Szerelje be a kimeneti dobozt a lyukba, és vezesse a huzalt ott.
 • Rögzítse az al-cementet cementhabarccal és tisztítsa meg a maradékokat szárítás után.
 • Csatlakoztassa a vezetéket a konnektorhoz, és telepítse a dobozba.

Válassza ki és telepítse a mosógép kimenetét

Sok tulajdonos nem figyelmet fordít erre, első pillantásra egy apróságra, mint egy mosógép foglalatára. De nagyon hiú, mert hogyan, hol és milyen kimeneti kerül telepítésre a mosógépre, felakasztja biztonságát és szeretteinek biztonságát. Ezért nem csak a konnektor telepítéséről, hanem annak megválasztásáról, valamint arról, hogy a mosógépet az RCD-on keresztül csatlakoztatjuk.

Milyen mosógépre van szükség?

Mielőtt telepítené a készüléket, el kell döntenie, hogy melyik nyílást kell felhelyezni a mosógépre. Ha arra gondol, hogy ugyanazt az eszközt telepíti, amelyet rendes helyiségekben használ, akkor téved. A fürdőhöz speciális fedeleket kell használni, nagy nedvességtartalmú fedelekkel. védi a fröccsenéstől.

Az ilyen foglalatokat bármilyen elektromos áruházban megtalálhatja.

Feltételezzük, hogy a kifolyócső telepítése egy fürdőszobában, vagy egy másik helyiségben megnövekedett nedvességgel történik. Ha a mosógépet száraz helyiségben, a konyhában csatlakoztatja, akkor nem szükséges vízálló aljzatot használni, de mégis kívánatos egy mosógéphez.

Vannak olyan aljzatok, amelyek mosógépekkel vannak ellátva. amelyek magukban foglalnak egy védő leállító berendezést, az alábbiakban többet írunk erről az eszközről. Ha nincs lehetősége arra, hogy az RCD-t külön telepítse az elektromos panelbe, akkor ez az opció az Ön számára a legoptimálisabb.

Válasszon ki egy olyan kimenetet, amely képes kezelni a kívánt terhelést. Ha a mosógép teljesítménye nem haladja meg a 3 kW-ot, akkor a 16A aljzat alkalmas.

Az alátétek kiválasztásához az alátétekhez reménykedünk, hogy minden világos! Ezért a biztonsági kérdésre léphet.

A kábelszakasz kiszámítása a fürdőszobában levő nyíláshoz

A kábel kiszámítása pontosan megegyezik a többi eszközzel. Annak érdekében, hogy megtudjuk, melyik vezetéket dobja a mosógépre, meg kell tudnia annak erejét. A mosógép teljesítménye megtalálható a dokumentációban. Ha nincs kézben, akkor megtalálhatja a mosógépének paramétereit az interneten.

A lakástulajdonosok gyakran készítik az egyik villamossági készüléket egy fürdőszoba számára. Vagyis egy 2,5 mm keresztmetszetű vezetéket helyeznek a fürdőszobába, és egy csomó aljzatból állnak, amelyekhez nemcsak egy mosógépet, hanem más elektromos készülékeket is csatlakoztatnak. Ez rendkívül nem kívánatos, és ha igen, akkor ki kell számítani az egyidejűleg működő műszerek teljes teljesítményét. Az ideális megoldás az lenne, ha külön huzalt helyezne el az alátétre, és külön lemezt helyezhet el.

Meg fogjuk csinálni a helyes dolgot, és külön huzalt helyezünk a mosógépre. Az alábbi táblázatban láthatja, hogy melyik részre van szüksége rézkábelhez a kábelezéshez.

Vezeték keresztmetszete, m2

Rézvezetékek, huzalok és kábelek

A mosógép általában nem haladja meg a 3 kW-ot. A gép energiája még kevesebb energiát fogyaszt, de tartalékot kell készíteni, mert idővel az egység cserélhető. Ezért a mosógép ideális kábelkeresztmetszete 2,5 mm. Ügyeljen arra, hogy vegyen egy három magos réz vezetéket.

Emlékeztetünk arra, hogy a kábelszakasz kiválasztása azzal a feltétellel történik, hogy csak egy mosógép csatlakozik hozzá.

A mosógép biztonsági kivezetése

A fő különbség a fürdőszoba és a többi szoba egy lakásban, hogy a fürdőszoba egy szoba magas páratartalom. És ahogy mindannyian tudjuk, a nedvesség kiváló villamosvezető, és ha Isten tiltja, akkor a fürdőszobában áramlik meg az elektromos áram, akkor az eredmény katasztrofális lehet. Ezért a fürdőszobába való beszereléshez számos szabályt be kell tartania.

A mosógép biztonságos kiszellőzésének megteremtéséhez az RCD-n (védőcsatlakozó eszköz) keresztül kell csatlakoztatni.

Az RCD olyan eszköz, amely megóvja Önt súlyos következményektől, ha hirtelen megrázza a mosógépet vagy annak kimenetét. A maradékáram-eszköz leállítja az áramellátást, ha szivárgott. Vagyis ha hirtelen egy áramot találsz, az RCD működni fog, és kikapcsolja az áramellátást.
Az UZO történik, mindkettő különálló, és kombinálva az automatikus védő leállítással (difavtomat). És ahogy már említettük, az RCD azonnal beépíthető az aljzatba.

A fürdőszobában lévő RCD-t 10 mA-es levágási áram mellett kell kiválasztani. Az RCD működési áramának nagyobbnak kell lennie a bemeneti automatánál.

Ne gondold, hogy az RCD nem nagyon fontos részlet. Győződjön meg arról, hogy a fürdőszobában használja.

Eltekintve RCD, akkor is kell telepíteni egy külön megszakító kioldott. amely védi a vezetékeket és a mosógépet a rövidzárlattól. Ezt a hálózati terheléstől és természetesen a kábelszakasztól függően kell kiválasztani. A mi esetünkben a gép megfelel nekünk a 16A-ban.

A gép az RCD előtt van csatlakoztatva, mint az alábbi ábrán.

Említettük azt a difaktomát is, amely önmagában és az RCD-ben és egy védőkapcsolóban kombinál. Ha telepíti a különbséget, akkor nem kell további RCD-t vagy automata készüléket használni.

földelés

A következő lényeges szabály a mosógép biztonságos csatlakoztatásához a földelés megléte. Ha hárommagos vezetéket helyez a mosógépre, akkor az egyiket csak földelésre használják. A pajzsban ez a huzal egy közös földi buszra csatlakozik.

Nagyon gyakran otthonainkban nincs földvezeték, és a mosógép képes megverni az áramot. Olvassa el részletesen erről a honlapunkon, és talál egy utat ebből a helyzetből.

A konnektor magassága a fürdőszobában

biztonsági előírások szabályozzák a magassága a kimeneti telepített a fürdőszobában a földre, legalább 60 cm. De amellett, hogy a magasságot kell vennie azt a tényt, hogy a kifolyó ne közelebb, mint 60 cm-re a legközelebbi vízforrás, például a mosogató vagy a fürdő is.

A mosógép kimeneti csatlakozójának felszerelése

Nos, eljutottunk a kiépítéshez. Feltételezzük, hogy már van magunk az aljzat, a huzalt lefektetjük és behozzuk a fürdőszobába, az elektromos panelben van egy RCD és egy automata készülék.

Most folytatni kell a fúrólyukban lévő nyílást. Ehhez a legjobb, ha speciális koronát használ a betonperforátorhoz.

Ezután a lyukba helyezze a dobozt a kimenetre és adja ki a vezetéket. A Podrotetnik-t rögzíteni kell a cementhabarcsra. Ha a megoldás száraz, akkor meg kell tisztítani. Most csak a vezetékeket kell a csatlakozóaljzathoz csatlakoztatni és telepíteni a dobozba.

Győződjön meg arról, hogy a vezeték nem él.

A mosógép kimeneti nyílásának telepítésének folyamata nem különbözik ugyanazt a helyiség más helyiségekbe való beszerelésétől (például ha úgy dönt, hogy a mosogatógépet a pulton alatt a konyhába telepíti) vagy más készülékekhez. A lényeg ebben a kérdésben az, hogy kövessük az összes fenti biztonsági szabályt.

Hüvely a mosógéphez

A mosógép megfelelő csatlakoztatása a hálózatra nemcsak hosszú és megbízható működésének garanciája, hanem - és ami a legfontosabb - garanciája az Ön és szeretteinek biztonságára. Ezért az áramkör összes komponense, és ez az automatikus védelem, kábelezés és aljzat. helyesen kell számolni, kiválasztani és elhelyezni.

A mosógép áramfogyasztását el kell tüntetni. Ügyeljen arra, hogy figyelembe vegye az egyéb elektromos készülékek teljesítményét is, amelyek ugyanazon kimeneti csoporthoz csatlakoztathatók. Ezután felvesszük a villamosenergia-fogyasztók összes kapacitását, és ennek megfelelően a kapott eredményeket választjuk a vezetékek keresztmetszetének és a védőkapcsoló névleges értékének.

Tehát az átlagos modern mosógép 2000-3000 W-ot fogyaszt, ha egy vízmelegítőt szerelnek fel, amelynek fogyasztása átlagosan 2000-3000 W, és egy hajszárító használata is tervezett, ez pedig 1500-2000W - a teljes fogyasztás könnyedén meghaladhatja a 6 kW-ot. A 2,5 mm-es keresztmetszetű vezetékekkel rendelkező rézkábel (ez leggyakrabban a házak rozettacsoportjaira van felszerelve) túlmelegedés és fűtés lehetséges, ami nem megengedett. Ezért a számításokat nagyon felelősségteljesen kell megközelíteni.

A legoptimálisabb megoldás egy különálló vonal, amelynek saját automata megszakítója és védőablakos kivitele (RCD) van a mosógéphez. A kábelezést hárommagos rézkábellel kell végezni, amelynek keresztmetszete 2,5 m2, és földelni kell. A kapcsolószekrényben telepítse az automatikus megszakítót vagy az automatikus megszakító és a 20A ouzo kombinációját ebben a csoportban. Ez a bekötési rajz az alábbiakban látható.

A mosógép csatlakozójának vízzárónak kell lennie. Minden elektromos terméknek olyan jellemzője van, mint a "védelmi fok". az IP rövidítéssel és az azt követõ két számmal, amelyek közül az elsõ jelzi a por elleni védelem mértékét, a második a vizet, nagy biztonságú mechanizmusokat kell választania, például az ip55-et.

Az ilyen aljzatoknak, mint általában, védőburkolattal és függönyökkel kell rendelkezniük, amelyeken belül egy további pecsét van, amely védi a mechanizmust a nedvességtől. Abban az esetben, ha nem lehet RCD-t telepíteni, egy beépített maradékáram-készülékkel rendelkező mosógépet helyezhet el.

Nagyon fontos kiválasztani a mosógép csatlakoztatásának helyét. Az elektromos csatlakozót a lehető legnagyobb mértékben a csövekből, valamint a fürdőszobából, mosogatóból és egyéb vízvezetékberendezésekből kell elhelyezni, az EIR szerint (az elektromos berendezésekre vonatkozó szabályok szerint) a távolságnak több mint 60 cm-nek kell lennie.

Kerülje az aljzatok felszerelését a ház hideg falain (szemben a bejárattal, az utcán stb.), Mivel azok kondenzációt okozhatnak.

A mosógép kimeneti nyílásának magassága rendszerint kb. 100 cm-re van a padlószinttől. Így a standard mosógép magassága 85 cm, a kifúvó felett található, ami megkönnyíti a karbantartást és biztonságos működést tesz lehetővé.

Szabályok a fürdőszobák kiosztására, elhelyezésére és beszerelésére

Nehéz elképzelni a modern életet olyan eszközök nélkül, mint a foglalatok, amelyek nagyban megkönnyítik minden ember életét. És senki sem lepődik meg a fürdőszoba aljzatában, ami szükséges egy mosógéphez, egy hajszárítóhoz, egy elektromos borotvához. Megkülönböztethető egy bizonyos szintű nedvességvédelemmel és a kényelem mutatójaként működik. De ugyanakkor egy ilyen aljzat megfelelő telepítést és felhasználást igényel.

Az outletek szükségessége

A régi házakban a fürdőszobákban nincsenek aljzatok. És néha kényelmetlen különböző háztartási készülékeket használni. A modern fürdőszobák nagy területet és berendezéseket tartalmaznak: zuhanyzók, kazánok, hidromasszázs, hajszárító, elektromos borotva. Élvezik az életet. Mivel kényelmetlen és nem biztonságos a hosszabbító kábelek használata, szükség volt az üzletek telepítésére.

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a fürdőszobában gyakran szükség van egy curling beillesztésére vagy egy mosógép felszerelésére. Ez utóbbinak nem ajánlott a hosszabbító vezeték csatlakoztatása. További nedvesség elleni védelemre lehet szükség a szárító, a padlófűtés vagy a megvilágított tükrök számára.

A fürdőszobai készülékek típusának meghatározása

A szabályok szerint tilos az aljzatok elhelyezése a fürdőszobában, habár kondenzáció, vízcseppek miatt az áramütés veszélye áll fenn. Ez vonatkozik a WC-re is. Ezért az üzletek elhelyezésének és telepítésének kérdését tudással és komolysággal kell megközelíteni. Hagyományos aljzatok vizes helyiségekhez vagy vizes helyiségekhez alkalmasak, de csak abban az esetben, ha azok a víztől 2,5 méterre helyezkednek el. A legmegfelelőbb vízálló csatlakozó.

Válogatásuk egy kis változatban különbözik, a két jel - a csatlakoztatott eszközök és a hatalom számától függ - alapján történik. Ez utóbbi mutató fontos, attól függ, hogy milyen dugaszolóaljzatok és milyen eszközöket kell megvásárolni.

Például egy 16 A-os kapacitású mosógépre van szüksége, és 8 A-ra van szükség ahhoz, hogy elektromos borotva legyen, földelni kell, és további kontaktusú eszközöket kell kiválasztani.

A konnektorok tervezésénél minden egyénileg. A gyártók elegendő választékot nyújtanak a nedvesség elleni védelemmel ellátott készülékekbe, amelyek bármilyen belső térbe illeszkedhetnek. De a legfontosabb szabály az ilyen eszközök kiválasztása - figyeljen a címkézésre. Ez lehetővé teszi, hogy eldöntsük, melyik aljzat alkalmas egy adott helyiségre a fürdőszobában. A védelem az egyik fő jellemző, amelyet a nemzetközi szabványoknak megfelelően fejlesztettek ki.

Van egy szabványosított négy karakteres kód - IPXX. Az első két szimbólum magának a védelemnek a fogalmát és a következő két védelmet jelenti - a por port részecskékkel és vízzel való nedvességgel szembeni védelmével szemben.

Például az IP 44 jelzés azt jelenti, hogy az aljzat védve van az 1 mm-nél nagyobb idegen részecskéktől, valamint a teljes körű permetlétektől. Az IP 68 jelzés szerint az aljzat teljes mértékben vízbe merülhet. A végső választás attól függ, hogy mely területeken szeretné elhelyezni a foglalatokat.

Fürdőszoba részleg zónák szerint

A fürdőszobai aljzat beépítési folyamatát a vonatkozó szabványok és előírások szabályozzák. A csatlakozóaljzatoknak az alábbi követelményeknek kell megfelelniük:

 • rendelkezzen rejtett telepítéssel (a fal belsejében, a védőburkolaton);
 • földelt érintkezővel kell felszerelni;
 • a nedvesség elleni védelem mértéke nem kisebb, mint 4 (IP-enként);
 • kapcsolódjon a hálózati csatlakozóhoz egy elkülönítő transzformátor, RCD, differenciál automata segítségével.

Szabályok szerint az eszközöket a fürdőzónáknak megfelelően kell elosztani. Összesen négy ilyen zóna van:

 • 0 - vízforrások közvetlen közelében (fürdők, mosogatók, zuhanyzók); ezen a területen engedélyezett berendezések, amelyek üzemi feszültsége nem haladja meg a 12 V-ot;
 • 1 - az előző zónánál helyezkedik el; az aljzatok felszerelésének lehetősége fedéllel ellátott zuhanyzókabinok, a 0 és 1 zónák közötti kiálló részecske esetén;
 • 2 - 0,6 m széles szalag a két korábbi zóna határaitól (külső élek); a borotvák, hajszárítók és hasonló eszközök számára megengedett a 4 vagy magasabb nedvességvédelmi osztályba tartozó eszközök felszerelése;
 • 3 - a 2. zóna külső határaitól kezdve, 2,4 m-re végződik; lehetővé teszi az aljzatok felszerelését IP1 jelöléssel.

Az aljzatok felszerelése előtt elengedhetetlen a helyiség zónákba történő elosztása, majd a közvetlen telepítéshez.

Helyek kiválasztása

Az aljzatok helyének megválasztására vonatkozó iránymutatásnak zónákkal és számos további paraméterrel (ПУЭ) kell rendelkeznie. Meg kell jegyezni, hogy a fürdőszobák megfelelő helyzete 60 cm-re van a nedvességtől. Az optimális szint megfelel az átlagnak egy megfelelő terület és a könnyű használat között.

Ezért a mosógép kivezetése 40 vagy 50 cm magasságban van a padlóról. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a hőmérséklet nedvessége megteremti a kondenzátum kialakulásának feltételeit a falakon. Ez vonatkozik a lépcsők melletti falakra is. Ezért a csatlakozóaljzatokat legalább 1,3 m magasságig kell felszerelni a padlófelületről.

És a zuhany kimenetének magassága nem haladhatja meg a fedelet (2 m). Figyelembe kell venni az áradás lehetőségét is, ezért ne tegye le az aljzatokat a padlóról. A régi épületházakban lévő aljzatok beszerelése esetén előnyben kell részesíteni az IP 44 jelzésű, félig hermetikus eszközöket, amelyek távol vannak a vízforrástól.

Elektromos biztonsági szabályok

Figyelembe véve a fürdőszobai területekre vonatkozó szabályokat, és megtalálja a legjobb helyeket, az elektromos biztonságra vonatkozó telepítési szabályokat kell követnie.

 1. Végezzen el földelést. Ez az a tényező, amely a biztonságért felelős, és még a régi lakásokban is rendelkezésre áll. Földelés nem hozható a fürdőszobába, a fémcsövek, az építőipar szerelvényei. Ezt be kell vezetni a bejárati panelbe, ahol a megszakító a lakás azonnali kioldásához vagy a csatlakozódobozhoz van.
 2. Automatikus gépek. Az ilyen kapcsolókat akkor kell telepíteni, amikor a dugaszolóaljzathoz csatlakoztatott berendezés teljesítménye elég nagy. Ez a helyzet akkor fordul elő, ha egy mosókonyhába helyezik. Ha egy elektromos borotva működik, lehetőség van egy közös elektromos hálózathoz való csatlakozásra.
 3. RCD. Nem szabad megtagadni az ilyen védelmet. Hasznos, ha a készülék minden védettségét védő leválasztással ellátja a fürdőszobában. Ebben az esetben az RCD reagál a legkisebb szivárgási áramokra, és teljesen kikapcsolja az áramellátást.

Azt is meg kell jegyeznünk, hogy a fürdőszobáknak nincs szükségük csavarral és más vezetékes csatlakozókkal ellátott sorkapcsokra (még a csempe alatt sem). Kivétel - terminálok a lámpatestekhez. A helyiség kommunikációját kívül kell elvégezni. Az elosztó vezetékek beszerelésekor tegye a fal másik oldalára.

Vezetékek kiválasztása

Csatlakoztassa a nedvességálló elektromos csatlakozókat hárommagos kettős szigetelésű kábel segítségével. Ennek a kábelnek minden vezetője különféle színárnyalatú saját címkével rendelkezik, ami megkönnyíti a telepítési folyamatot. A szabályok szerint a fázisvezeték barna színű, a föld sárga zöld, a földvezeték kék vagy kék.

A helyiségben rézkábeleket kell csatlakoztatni, amelyek:

 • kevésbé hajlamos az oxidációra;
 • rugalmasságuk megkülönbözteti őket, ami megkönnyíti a kábel csatlakoztatását a megfelelő érintkezőkhöz;
 • képesek ellenállni a jelentős terhelésnek;
 • kis csatlakozási ellenállással rendelkezzenek, amikor a csatlakozókhoz csatlakozik, automatikus.

A rézkábelek vezetékei lehetnek egy egész köteg sodrott kábelek vagy egy vastag huzalok. Nagy különbség nincs közöttük, de a vastag huzal kevésbé rugalmas, ezért kissé nehéz lesz a foglalat a padlóhoz közel lenni. A csavart vezetékek pedig az elektromos pontokhoz kapcsolódnak, forrasztással kell bevonni. Figyelembe kell venni a huzal átmérőjét is, amely közvetlenül függ a készülékhez csatlakoztatott készülékek számától.

végrehajtás kábelezés

Az elektromos vezetékek elhelyezését a durva kikészítés szakaszában hajtják végre, és kétféleképpen hajthatók végre:

Shtrobirovanie

A rejtett bekötéshez használható, így elrejtheti a falon. Először be kell azonosítanunk és meg kell jelölnünk az útvonalat a fürdőszoba falain, ahol kábeleket kell vezetnünk. Ezeket vízszintesen kell függőlegesen elhelyezni vízszintesen egy vízszintes vízszintes vízszintre vagy vízszintes mennyezet alatt. Ezenkívül meg kell jegyezni a nyílások elhelyezkedését.

Akkor meg kell mennie az azonnali eljárás shtroneniya. Ezt speciális fúvókával ellátott stroírok vagy perforátorok segítségével lehet elvégezni. Nagy mennyiségben egy lemezmegmunkáló szerszám (bolgár szegmentált gyémántlemezzel) alkalmas. Ezután csatlakoztassa a kábeleket egy alumínium rögzítőszalaggal vagy perforált. Hiányában, finom alabástrom. Használhatja és rögzítheti. Ezenkívül csak a csatorna lezárását kell a rögzített kábellel lezárni.

Telepítés gipszkartonba

A gipszkarton válaszfalak eddig nem veszítették el népszerűségüket, mert kiváló minőségű, kényelmes és gyors. És a kábelezés alá is kényelmes. A legfontosabb dolog -, hogy elkerüljék a "találkozók" csavarokkal vagy csavarokkal, amelyek kapcsolódnak a gipszkartonhoz. Általában ez segít a kábelezésnek, a padlóról 20 cm-re.

De a megbízhatóság érdekében a kábeleket egy hullámosított csőben kell elvégezni, amely rendelkezik a megfelelő tűzbiztonsági tanúsítvánnyal. Ezt a partíció második oldalának megakadályozása előtt kell elvégezni. Húzza át a keret függőleges állványain található lyukakat. Ha a hullámcső a csavarral közeledik, mozgassa vagy csavarja le a csavart. Ezután a falak üregét hangszigeteléssel kell kitölteni és a második oldalt be kell húzni úgy, hogy a kábelek szorosan rögzítve legyenek a falak között.

Ha ezek a módszerek nem megfelelőek, van még egy lehetőség - az elektromos bekötő doboz telepítése. A modern dobozok tartós műanyagból készülnek, amelyet a gyulladás képtelenség jellemez. A doboz két részből áll: az egyiket egyszerű falakkal vagy csavarokkal kell rögzíteni a falra. A második rész könnyedén felpattintható a kész alapra, közvetlenül azelőtt, hogy feszíteni kell a vezetéket. Ez a szerelési lehetőség további védelmet nyújt a sérülések és a tűz ellen.

A dobozon keresztül történő szerelés nagyon egyszerű feladat. Elég, hogy a jelölést a projektnek megfelelően készítsük el, vágjuk el a doboz szükséges szegmenseit és telepítsük a vezetékeket. A doboz használatának másik előnye, hogy bármikor megnyithatja, és ha szükséges, kicserélheti a vezetékeket. Nem az utolsó szerepet játssza a kérdés esztétikai oldala. A tapasztalt gyártók különböző színű és utánzatú dobozokat gyártanak az eresz vagy a lábazat alatt, így nem bomlik a belső tér.

Csatlakoztatjuk a socketeket

A fürdőszobában lévő aljzatok beszerelése előtt el kell döntenie, hogy mennyi lesz. Minden fogyasztónak áramforrást kell biztosítania. Lehetőség van kettős vagy hármas aljzatok rögzítésére. Ez kényelmesebb, mint a többszemélyes telepítés. Ezután meg kell mennie a telepítéshez, amely többféleképpen is elvégezhető.

 1. A számla típusának telepítése. Ez magában foglalja a kültéri vízálló nyílásoknak a kiálló műanyag házat. Gyakran használják a kábeleket a műanyag dobozokban. Ez csavarok segítségével történik, a készüléket egy válaszfalon vagy betonfalon (téglafalon) rögzítik.
 2. Rejtett telepítési típus. Ezt gipszkarton vagy finom kábelek vezetésére használják. Ha gipszkartonra kívánja szerelni, akkor lyukba kell helyezni az aljzat alatti doboz átmérőjét. Ezután nyomja meg a gipszkarton speciális csavarokkal, majd csatlakoztassa a vezetékeket. Ezután csatlakoztassa az aljzatot a dobozhoz. Amikor az eszközt a falba telepíti, először gyűrűs horonyt kell létrehoznia, amely megfelel a doboz méretének. Ezt követően egy lyukat vágnak egy perforátorral vagy vésővel, és egy dobozt rögzítenek benne. A további telepítés nem különbözik a korábbi verziótól.
 1. Szerelés a védőburkolat belsejében. A biztonsági követelményeknek megfelelően a fürdőszobában legalább IP4 nedvességvédelmi osztályú foglalatokat kell felszerelni. De szükség esetén megkerülhető ez a követelmény. Ez segítséget nyújt az IP4 vízvédelmi osztályú elektromos panelen belüli készülék elhelyezkedésében. Ezt az építményt két esetben kell használni:
  • nincs lehetőség nedvességálló aljzatok beszerelésére;
  • szükség van egy süllyesztett háttérvilágítás kapcsoló vagy egy meleg padlószabályozó egység beépítésére a pajzsban.
 2. Először meg kell ragasztani a pajzsot a falhoz dugós szögekkel, majd helyezze be a kábel végét, és csatlakoztassa a csatlakozóblokkhoz a megfelelő csatlakozókkal. Rögzítse az aljzatot a pajzs esetében, amely segíti a rögzítőelemeket.

A vízálló aljzatok olyan készülékek, amelyek a modern életben nehezen kezelhetők. Lehetővé teszik, hogy könnyen használhassa a mosógépet, melegítse fel a vizet egy kazánnal vagy fújja meg a haját. Az ilyen aljzatok nagy változatosságot mutatnak és bizonyos elhelyezési feltételeket igényelnek. Ha betartja a szükséges biztonsági intézkedéseket, örömmel fogja használni a foglalatokat nedvesség elleni védelemmel.