Legfontosabb > Bútor

Socket a mosógéphez a fürdőszobában

A mosógépet a fürdőszobában kell elhelyezni, először ki kell dolgozni a háztartási készülékek kimeneti helyét. Ez fontos a gép munkája és a lakók biztonsága szempontjából. Ráadásul a modern fürdőszoba mosógéppel együtt számos elektromos készülék van, így egy ilyen helyiségben lévő helyiség jelenléte nagyon aktuális kérdés.

követelmények

A fürdőszobába telepíteni kívánt kifolyót meg kell különböztetni a nedvesség elleni védelem és a fedél jelenléte miatt, hogy megakadályozzák a kifröccsenés bejutását. Kiváló lehetőség a fürdőszobában is, ahol az RCD be van helyezve. Az úgynevezett eszköz, amely szivárgó áram esetén megvédi a villamos energiát.

A kábelszakasz számítása

A vezeték keresztmetszetének kiszámításához vegye fontolóra a mosógép teljesítményét, amelyet a készülékhez vagy az internethez mellékelt dokumentációból szerezhet. A villamosenergia-hálózat felszerelése a fürdőszobában, sok lakástulajdonos választja ki a 2,5 mm2-es kábelt, amely után több kiépítést (autó, kazán, zuhanytálca és egyéb célokra) szerel. A szakértők azonban nem adnak tanácsot erre.

A legmegfelelőbb, ha a mosógép kábelét külön helyezzük el, és külön telepítsenek ki egy ilyen készüléket. Ha egy csomópontot szeretne készíteni, akkor a vezeték keresztmetszetének kiválasztásához ki kell számolnia az összes eszköz teljesítményét egyidejű váltással. A keresztmetszet meghatározásakor figyelembe kell venni az anyagot, ahonnan a kábelt gyártják (réz vagy alumínium vezetékek).

A táblázat a 220 V feszültségű paramétereket mutatja:

Rézvezetők

Kábelrész (mm2)

Alumínium vezetékek

Ritkán, ahol a mosógép teljesítménye meghaladja a 3 kW-ot, a szakaszok megválasztása során azonban mindig csak kis erőforrásra van szükség, ezért leggyakrabban 2,5 mm2 keresztmetszetű vezetékeket választanak.

Mi az optimális magasság?

A fürdőszobától a kifolyástól való távolság minimális távolsága 60 centiméter. Ugyanennek a távolságnak kell lennie a kifolyástól a legközelebbi vízforrásig - zuhanyzóval vagy káddal. Az ilyen fröccsenő források közelében csak vízmelegítő és kis teljesítményű készülékek telepíthetőek a vízvezeték működtetéséhez.

Hogyan kell telepíteni?

A fülke beépítésének lépései a fürdőszobában a következő lépéseket tartalmazzák:

 • Vásároljon egy kivezetőt és egy vezetéket a kívánt keresztmetszetből.
 • Húzza át a vezetéket, és vigye el a fürdőszobába.
 • Automatikus és RCD telepítés.
 • Húzzon lyukat a falon az aljzatba egy perforátor segítségével.
 • Szerelje be a kimeneti dobozt a lyukba, és vezesse a huzalt ott.
 • Rögzítse az al-cementet cementhabarccal és tisztítsa meg a maradékokat szárítás után.
 • Csatlakoztassa a vezetéket a konnektorhoz, és telepítse a dobozba.

Biztonsági kritériumok

A fürdőben lévő kifolyáshoz vezető veszélyt a magas páratartalom képviseli ebben a szobában.

Ezért a kimenet telepítését bizonyos követelményeknek megfelelően kell elvégezni:

 • A csatlakozót egy RCD-n keresztül kell csatlakoztatni. Ideális esetben ez a készülék maga a konnektorban fog megjelenni, de külön is elkülöníthető. A fürdőszobában lévő RCD optimális leállítási áramja 10 mA, és a készülék működési áramának meg kell haladnia a bemenő áramot.
 • A mosógépnek és a kábelezésnek a rövidzárlat megóvása érdekében a csatlakozót egy automatikus kapcsoló segítségével is védelmi kapcsolóval kell ellátni. Ez a készülék az RCD-hez van csatlakoztatva. A választása során figyelembe kell venni a vezeték keresztmetszetét és a terhelési hálózatot. Vannak difavtomatia, amelyben a megszakító az egyik eszközben az RCD-hez van csatlakoztatva.
 • A mosógépet földelni kell. A gépre fektetett háromágú huzal a pajzsra van földelve, összekötve a földi buszral.
 • A vezetékes készülék a fürdőszobában kell használni három mag kábel.
 • A fürdőszobában a legjobb megoldás a rejtett kábelezés, az elemek gondos szigetelésével.

És még egy kicsit több információ a fürdőszobában szereplő jelölésről a következő videóban.

A mosógép kifolyójának felszerelése a fürdőszobában

A modern mosógép biztonságos üzemeltetésének egyik előfeltétele egy megfelelő kiválaszthatóság kiválasztása, és a csatlakozási pont telepítési technológiájának szigorú betartása.

A modellek milyen változatai kínálják a modern piacot, és hogy a fürdőszoba mosógépének aljzat megfelelően van felszerelve, nézzük közelebbről a cikket.

A kivezetés csatlakoztatásának legfontosabb feltételei

A régi házak projektjei nem tartalmazzák a konnektorok beszerelését a fürdőszobában két fő okból:

 • az első az, hogy a régi lakótelepek nem rendelkeznek földelési rendszerrel;
 • a második - abban az időben nem volt olyan erőteljes, helyhez kötött háztartási készülékek, amelyek "elektromos árammal" voltak.

Két vagy három évtizeddel ezelőtt használt, a háztartási készülékek nem tartalmaztak helyhez kötött felszerelést a fürdőszobában, mivel jellemzően magas páratartalmuk van.

A meglévő normák és szabványok lehetővé teszik a csatlakozási pontok elhelyezését a magas páratartalmú helyiségekben, de számos kötelező szabálytól függően:

 • A csatlakozás csak hárommagos rézkábelből készült, javítható huzalozásra készült.
 • A beépítéshez elektromos aljzatok, házak, amelyeket a megbízható nedvesség elleni védelem jellemez.
 • Az elektromos berendezés 10 mA-es kioldási árammal rendelkező védőberendezéssel van felszerelve.
 • Az elektromos vezetékeknek feltétlenül földelő áramkörrel kell rendelkezniük ahhoz, hogy erős védőérintkezővel csatlakoztatható legyen.

A földelés szigorú feltétel egy aljzat beépítéséhez mind egy különálló fürdőszobában, mind egy kombinált fürdőszobában, ahol túlzott páratartalmat észlelnek. Az olyan lakóépületekben, ahol nincs földelés, a védő transzformátor és az elosztóhálózatok a túláram és a leválasztó vonalak kioltásának feladata. Az egyetlen dolog az, hogy védelmi szintje valamivel alacsonyabb lesz.

A fürdőszobában lévő mosógép aljzata - a kiválasztási és elhelyezés szabályai

Az utóbbi időben szinte minden lakóépületben vagy lakásban automata mosógépek jelentek meg, nagymértékben megkönnyítették az életet és egyszerűsítették a háziasszonyok feladatait, ugyanakkor az elektromos hálózat munkáját is kiegészítették. A modern automata mosógépeket erőteljes, produktív egységeknek tartják, amelyek méltányos villamos energiát fogyasztanak.

A biztonsági előírások figyelmen kívül hagyása a háztartási készülékek bekötése és bekötése során rövidzárlatot okozhat, ami súlyos sérülésekhez és a drága berendezések meghibásodásához vezethet. Ez a cikk megmondja, hogyan kell helyesen telepíteni a mosogatógépet a mosdóban.

Beépítési lehetőség

Hagyományosan a háztartási mosógépek a konyhában vagy a fürdőszobában vannak elhelyezve. Hogyan csatlakoztathatjuk ezt a hatalmas eszközt a konyhában, ahol általában van sok üzlet, természetesen. De mi van a fürdőszobával, ahol csak 1 tápegység van? Valójában a régi épületek házainak projektjei nem biztosítottak a fürdőcsatlakoztatást a fürdőszobában, mert magas a páratartalom, valamint a villamos energiával működő állóberendezések hiánya miatt.

Most, hogy a mosógép nem luxus, hanem minden háztartásban használt háztartási eszköz, sürgős szükség van egy biztonságos, megbízható kiszolgálóra. Biztonságosan felszerelve a magas páratartalom mellett, a következő feltételeknek kell megfelelnie:

 1. A mosógép csatlakoztatását csak a karbantartható huzalozásra lehet elvégezni, amelyhez a réz 3 magos kábelt kell használni.
 2. A fürdőszobában csak olyan speciális aljzatok helyezhetők be, amelyek védelmet nyújtanak a vízből.

Fontos! Sok lakástulajdonos felelőtlen a mosógép csatlakoztatásához, hosszabbítókhoz, pólókhoz vagy párosokhoz. Azonban ez a fajta berendezés nagy teljesítményű, az analfabéta üzembe helyezés eredménye rövidzárlat, háztartási sérülések és drága berendezések meghibásodása.

A vezetékekre vonatkozó követelmények

Minden házban sok elektromos háztartási készülék működik. Ezek az eszközök nagymértékben leegyszerűsítik a mindennapi életet és életet. Azonban az elektromos vezetékezés jelenléte a házban megfelelő karbantartás nélkül gyakran a háztartási sérülések okozója. Mivel a mosógép erőteljes eszköz, ha csatlakoztatja, győződjön meg róla, hogy gondosan ellenőrizze a kábelezést.

A következő követelményeknek kell megfelelnie:

 • A mosógép bekötéséhez hárommagos rézkábel szükséges. A régi épületek házaiban gyakran olyan alumínium vezetékek vannak elhelyezve, amelyek nem alkalmasak ilyen erős berendezésekre.
 • A nagy teljesítményű háztartási készülék biztonságos elhelyezéséhez külön kábelt kell vezetnie a pajzsból. Ha a mosógépet egy kábelhez csatlakoztatja, akkor a készülék rövidzárlat vagy meghibásodás léphet fel.
 • A magas páratartalmú helyiségekben csak zárt típus megengedett. Ez azt jelenti, hogy a kábel az elosztó panelből a falon belüli horonyba kerül, anélkül, hogy elérné a felületet. Ez az intézkedés megvédi a vezetéket a vízzel való érintkezéstől, ami kiváló áramvezető.
 • A kábelt az elosztópanelre vészleállító eszközön keresztül csatlakoztatja, amely megvédi a készüléket a rövidzárlattól és a sérüléstől.

Figyelj! Az összes elektromos kommunikációt, beleértve a kábelcsatlakozókat a fürdőszobában, a falak közé helyezzük. Fontos, hogy csak egy holisztikus vezetéket használjunk, és az ízületeket, ha vannak, gondosan szigetelni kell az elektromos szalaggal.

A kábelszakasz számítása

Annak érdekében, hogy az elektromos vezetékek ellenálljanak a nagy teljesítményű mosógép terhelésének, helyesen kell kiszámítani a kábel keresztmetszetét, amely a kapcsolódobozból a kimenetig terjed. Mint tudják, nagy teljesítményű háztartási készülékeket csak három magos rézkábellel csatlakoztathat, amelyek egyikének vezetéke földhöz van kötve.

A kábelszakasz a következő:

 • Ha a mosógépet a tapasztalt kézművesek ajánlásaival összhangban külön kivezetéssel látták el, akkor először meg kell ismernie a teljesítményét. A 3 kW-ot nem meghaladó teljesítmény szerint válassza ki a referencia táblázatok kábelrészét.
 • Ha egy aljzatblokk egy kábelre egyszerre van csatlakoztatva, akkor ki kell számolnia az egyidejűleg működő készülékek teljes teljesítményét. A referencia táblázatok teljes teljesítménye alapján választja ki a kábelszakaszt.

Ha vezetéket csatlakoztat egy mosógéphez vagy más nagy teljesítményű háztartási készülékhez 2,5 mm keresztmetszetű három magos rézkábellel, ha a készülék teljesítménye nem haladja meg a 0 kW-ot.

Hardverkövetelmények

Egy nagy hiba, hogy a nem tájékozott lakástulajdonosok gyakran teszik, hogy a mosógépet egy hagyományos fali konnektorba dugja. Mivel magas a páratartalom ebben a teremben, és a vízzel való közvetlen érintkezés nincs kizárva, csak a speciálisan tervezett vízálló berendezés van beépítve.

Annak megakadályozása érdekében, hogy a berendezés és az emberek ne fröcsköljenek, a fürdőszobában olyan aljzatokat használnak, amelyek megfelelnek a következő követelményeknek:

 1. A vízálló aljzatok speciális kupakkal vannak ellátva, amelyek védik a terméket a nedvesség behatolásától.

Érdekes! Egyes gyártók speciális aljzatokat állítanak elő magas páratartalmú helyiségekkel, amelyek külön UZO-val vannak felszerelve. Ez a fajta berendezés kiválóan alkalmas mosógép csatlakoztatására, mivel megakadályozza a rövidzárlatot, a drága háztartási készülék megrongálódását, és csökkenti az áramütés valószínűségét a készülék működése közben.

Szállás követelmények

A mosógép megfelelő felszereléséhez a megfelelő berendezés használata mellett fontos, hogy helyesen válassza ki a kifolyó helyét. Ebben a felmérésben nem az a háztartási készülék közelsége, amely hozzá fog kapcsolódni, hanem nagy jelentőséggel bír a vízforrásoktól való távolság és a padló feletti magasság. Rendszerint a fürdőszobában csak 1-2 biztonságos hely van a konnektor felszereléséhez.

Annak megállapításához, hogy hol húzza ki a kábelt a központból, figyelembe kell vennie a következő tényezőket:

 • A fürdőszobában a háztartási készülékek csatlakoztatásához használt elektromos csatlakozók legalább 60 cm magasságban vannak a padlóról. Ezt a követelményt be kell tartani a háztartások életének védelme és a drága eszközök megóvása érdekében. Ha a beépítési magasság kisebb, mint 60 cm, bőséges szivárgás vagy csőtörés esetén a víz érintkezésbe kerülhet a villamos energiával, vészhelyzetet okozva.
 • A magas páratartalmú helyiségekben lévő helyiségek nem helyezkednek el legalább 60 cm-re olyan tárgyaktól, amelyek fröccsenő vízforrások vagy vízforrások keletkeznek. Ez a megoldás csökkenti a nedvesség behatolását az elektromos berendezésekbe, és így a háztartási készülékek biztonságosabbá tételét teszi lehetővé.

Érdekes! A fürdőszobában elhelyezett vezetékek tervezésénél ez a szoba általában 4 zónára oszlik. Zéró vagy piros zóna található a fürdőkád vagy a zuhany körül, nincs elektromos berendezés telepíthető.

Az első zóna majdnem egybeesik a nullától, de itt akár 12 V-os kapacitású berendezés is felszerelhető, ami a vízvezeték működtetéséhez szükséges. A második vagy sárga zónát 0,6 m-en keresztül helyezzük el, a vízmelegítők beépülnek benne. A permetező forrásától 2,4 m távolságban lévő zöld zónában vannak dugók és egyéb háztartási készülékek, amelyek a hálózatról táplálkoznak.

Hüvely a mosógéphez. Hogyan lehet kiválasztani és telepíteni?

Gyakran van egy mosógép a fürdőszobában, és ez egy magas páratartalmú szoba, és az ilyen helyiségekre különleges elektromos biztonsági követelmények vonatkoznak. Ezért az aljzatok mosáshoz való kiválasztását és felszerelését felelősségteljesen kell megközelíteni. Úgy értem, hogy figyelembe kell vennie az elektromos áramkör összes összetevőjét: a védelmi automatizálás, az elektromos bekötés, a foglalat és a telepítés helye.

Különös figyelmet kell fordítani a konnektorra. Legalább IP 55 védettséggel kell rendelkeznie (általában ezeknek a foglalatoknak védősablaka és fedele van). A mosógép kimeneti vonalát egy RCD vagy Diphavtomat védeni kell 10 mA szivárgási árammal. Ha ez nem lehetséges, pl. Nincs helye a műszerfalon egy kiegészítő védőeszköz felszereléséhez, akkor egy beépített védőberendezéssel vízálló csatlakozóaljzat segítségével telepítheti ki a helyzetből.

Fontos, hogy felelősségteljes megközelítést alkalmazzunk a kihelyezés helyének megválasztására. Az elektromos berendezésekre vonatkozó szabályok (PUE) szerint a konnektor nem helyezhető el 60 cm-nél közelebb az egészségügyi berendezésekhez (mosogató, fürdőkád). A lakás hideg falánál (a bejáratnál, a lépcsõ mellett, a külsõ falaknál) nem ajánlott egy aljzatkiegyenlítõt beépíteni, mert a kondenzáció a kifolyó fémmechanizmusa esetén kondenzálódhat.

A biztonságos üzemeltetéshez és karbantartáshoz a konnektorhoz való hozzáférésnek szabadnak kell lennie, így az írógép mögé történő felszerelése nem ajánlott. Általában az aljzat az alátét felett körülbelül 1 m magasságban van felszerelve.

Gyakran előfordul, hogy a mosogató nyílás a fürdőszoba kimeneti csoportjában található. Ezzel a lehetőséggel figyelembe kell venni a vonal összes elektromos eszközének teljesítményét. A modern styralok teljesítménye 2-3 kW, még akkor is, ha a gépének minimális teljesítménye van, lehetséges, hogy idővel nagyobb teljesítményű modellre kívánja váltani, ezért jobb biztonságban van. Az ugyanazon a vonalon lévő fürdőszobában például egy kazán (kb. 2 kW) és egy hajszárítóaljzat (további 2 kW) csatlakozhat. Ha összefoglaljuk az összes elektromos készülék teljesítményét, körülbelül 6 kW-ot kapunk, és a huzalok, amelyek általában aljzatokra vannak fektetve, 2,5 mm keresztmetszettel rendelkeznek, ami természetesen kicsi az ilyen terhelésnél.

Az ideális megoldás, amint azt mondtam, különálló vonalat helyezne el egy 2,5 mm-es rézhuzalral, saját védőeszközzel.

Hogyan válasszuk ki és tartsuk a mosógép kimenetét

A mosógép felszerelése során rendkívül fontos, hogy megfelelően csatlakoztassa. Vízzel, szennyvízzel és elektromos árammal kell összekötni. A kiváló minőségű kapcsolat hosszú időn keresztül segít a háztartási gépeknek, és képesek feladataik ellátására. Ez a cikk megvitatja, hogyan lehet leginkább csatlakoztatni a készüléket a hálózathoz.

Ehhez minőségi szempontból speciális automatákat kell használni, amelyek rövidzárlat alatt automatikusan kikapcsolnak. Fontos továbbá a kiváló minőségű kábelezés kiválasztása és speciális kivezetés használata.

A mosógép teljesítménye

Először ki kell derítenünk a mosógépünk által használt teljesítményt. Ha azt tervezi, hogy csatlakozik ehhez a konnektorhoz olyan elektromos készülékek, amelyek a mosógéppel párhuzamosan működnek, akkor azt is figyelembe kell venni. Meg fogjuk tanulni a villamosenergia-fogyasztók hatalmát ezen a kivezető csoporton, majd hozzáadjuk őket, és megkapjuk a teljes energiát. Ebből kiindulva el kell dönteni, melyik vezetékszakasz alkalmas csoportunknak, és melyik automatát telepítjük.

Ha nincs vágy önálló számítások elvégzésére és mindezen dolgok megértésére, akkor csak egy szaküzletbe jöhet, és vegye fel a kapcsolatot egy tanácsadóval. A jó üzletekben magasan képzett személyzet van. És ha elég szerencsés ahhoz, hogy bejusson egy ilyen boltba, akkor minden kérdésére választ ad, és segít megtalálni a szükséges vezetékeket, aljzatokat, automata gépeket és így tovább.

Ön is hívhat egy speciális online áruházat. Általában az online áruházból származó áruk közvetlenül az otthonába kerülnek. És ebben az esetben még csak nem is kell menni valahova.

Kezdjük a számításokat

A hagyományos gép körülbelül 2-3 ezer watt használ. Ha egy vízmelegítő csatlakozik ugyanazon a kivezetéshez, 2-3 ezer watt is szükséges. Ezenkívül rendszeresen használnak hajszárítót, amelyhez 1,5-2 ezer watt szükséges. Ez a teljes teljesítmény meghaladja a 6 kW-ot. Az ilyen elektromos készülékek bőségének köszönhetően a szabványos huzalok megnövekedett fűtéséhez vezethetnek. A huzalozásra használt hagyományos vezetékek rézből készülnek, és keresztmetszete 2,5 m2. Ezért nagyobb méretű vezetékre van szükségünk.

Egyébként a lehető legmegfelelőbb módja annak, hogy a vezetékeket a lehető legmesszebb-e biztosítani a mosógéphez, önálló különálló vonal lesz, saját automata kapcsolóval (RCD). Továbbá az optimális választás egy trónvezeték lesz földi csatlakozással. A műszerfalon külön gépet lehet telepíteni. Még jobb, az automatikus és védőeszköz egy 20 amp.

Melyik nyílás alkalmas mosógépre?

Az írógépünk nyílását védeni kell a vízből. Amikor megvásárolja, kérje eladni a legmagasabb védelmet a nedvesség ellen. Például az ip55 jelzéssel rendelkező termék közeledik.

Jellemzően ezek az aljzatok tartalmaznak egy speciális védősapkát és függönyöket. További tömítőanyaggal rendelkezik, amely megakadályozza a víz behatolását. A beépített RCD-t (maradék áramkészülék) is megtalálja.

Ha kiválaszt egy helyet egy jövőbeli kivezetéshez, akkor jobb, ha a mosdó, a fürdőszoba, a csaptelep és a vízvezetékektől távol eső helyen marad. A biztonsági előírások szerint ezeknek az elemeknek a távolsága legalább 60 centiméterre kell, hogy legyen. Ne helyezze a kifolyót a falra, amely gyakran kondenzálódik. A kihelyezés helyére választott hely magasságának legalább tizenöt centivel nagyobbnak kell lennie, mint maga a mosógép magassága. Ez a lehetőség a legbiztonságosabb.

érdekes:

 • Ossza meg véleményét - kommentálj

Válassza ki és telepítse a mosógép kimenetét

Sok tulajdonos nem figyelmet fordít erre, első pillantásra egy apróságra, mint egy mosógép foglalatára. De nagyon hiú, mert hogyan, hol és milyen kimeneti kerül telepítésre a mosógépre, felakasztja biztonságát és szeretteinek biztonságát. Ezért nem csak a konnektor telepítéséről, hanem annak megválasztásáról, valamint arról, hogy a mosógépet az RCD-on keresztül csatlakoztatjuk.

Milyen mosógépre van szükség?

Mielőtt telepítené a készüléket, el kell döntenie, hogy melyik nyílást kell felhelyezni a mosógépre. Ha arra gondol, hogy ugyanazt az eszközt telepíti, amelyet rendes helyiségekben használ, akkor téved. A fürdéshez speciális, nagy nedvesség elleni védelemmel ellátott dugaszolóaljzatokat kell használni, amelyek védik a fröccsenést.

Az ilyen foglalatokat bármilyen elektromos áruházban megtalálhatja.

Vannak olyan aljzatok, amelyek mosógépeket tartalmaznak, amelyek tartalmaznak egy védő-kivágó eszközt, az alábbiakban többet írunk erről az eszközről. Ha nincs lehetősége arra, hogy az RCD-t külön telepítse az elektromos panelbe, akkor ez az opció az Ön számára a legoptimálisabb.

Az alátétek kiválasztásához az alátétekhez reménykedünk, hogy minden világos! Ezért a biztonsági kérdésre léphet.

A kábelszakasz kiszámítása a fürdőszobában levő nyíláshoz

A kábel kiszámítása pontosan megegyezik a többi eszközzel. Annak érdekében, hogy megtudjuk, melyik vezetéket dobja a mosógépre, meg kell tudnia annak erejét. A mosógép teljesítménye megtalálható a dokumentációban. Ha nincs kézben, akkor megtalálhatja a mosógépének paramétereit az interneten.


Meg fogjuk csinálni a helyes dolgot, és külön huzalt helyezünk a mosógépre. Az alábbi táblázatban láthatja, hogy melyik részre van szüksége rézkábelhez a kábelezéshez.

A mosógép általában nem haladja meg a 3 kW-ot. A gép energiája még kevesebb energiát fogyaszt, de tartalékot kell készíteni, mert idővel az egység cserélhető. Ezért a mosógép ideális kábelkeresztmetszete 2,5 mm. Ügyeljen arra, hogy vegyen egy három magos réz vezetéket.

A mosógép biztonsági kivezetése

A fő különbség a fürdőszoba és a többi szoba egy lakásban, hogy a fürdőszoba egy szoba magas páratartalom. És ahogy mindannyian tudjuk, a nedvesség kiváló villamosvezető, és ha Isten tiltja, akkor a fürdőszobában áramlik meg az elektromos áram, akkor az eredmény katasztrofális lehet. Ezért a fürdőszobába való beszereléshez számos szabályt be kell tartania.

A mosógép biztonságos kiszellőzésének megteremtéséhez az RCD-n (védőcsatlakozó eszköz) keresztül kell csatlakoztatni.

Az RCD olyan eszköz, amely megóvja Önt súlyos következményektől, ha hirtelen megrázza a mosógépet vagy annak kimenetét. A maradékáram-eszköz leállítja az áramellátást, ha szivárgott. Vagyis ha hirtelen egy áramot találsz, az RCD működni fog, és kikapcsolja az áramellátást.
Az UZO történik, mindkettő különálló, és kombinálva az automatikus védő leállítással (difavtomat). És ahogy már említettük, az RCD azonnal beépíthető az aljzatba.

A fürdőszobában lévő RCD-t 10 mA-es levágási áram mellett kell kiválasztani. Az RCD működési áramának nagyobbnak kell lennie a bemeneti automatánál.

automatikus

Az RCD mellett különálló megszakítót kell telepítenie, amely megvédi a vezetékeket és a mosógépet egy rövidzárlattól. Ezt a hálózati terheléstől és természetesen a kábelszakasztól függően kell kiválasztani. A mi esetünkben a gép megfelel nekünk a 16A-ban.

A gép az RCD előtt van csatlakoztatva, mint az alábbi ábrán.

földelés

A következő lényeges szabály a mosógép biztonságos csatlakoztatásához a földelés megléte. Ha hárommagos vezetéket helyez a mosógépre, akkor az egyiket csak földelésre használják. A pajzsban ez a huzal egy közös földi buszra csatlakozik.

Nagyon gyakran otthonainkban nincs földvezeték, és a mosógép képes megverni az áramot. Olvassa el részletesen erről a honlapunkon, és talál egy utat ebből a helyzetből.

A konnektor magassága a fürdőszobában

biztonsági előírások szabályozzák a magassága a kimeneti telepített a fürdőszobában a földre, legalább 60 cm. De amellett, hogy a magasságot kell vennie azt a tényt, hogy a kifolyó ne közelebb, mint 60 cm-re a legközelebbi vízforrás, például a mosogató vagy a fürdő is.

A mosógép kimeneti csatlakozójának felszerelése

Nos, eljutottunk a kiépítéshez. Feltételezzük, hogy már van magunk az aljzat, a huzalt lefektetjük és behozzuk a fürdőszobába, az elektromos panelben van egy RCD és egy automata készülék.

Most folytatni kell a fúrólyukban lévő nyílást. Ehhez a legjobb, ha speciális koronát használ a betonperforátorhoz.

Ezután a lyukba helyezze a dobozt a kimenetre és adja ki a vezetéket. A Podrotetnik-t rögzíteni kell a cementhabarcsra. Ha a megoldás száraz, akkor meg kell tisztítani. Most csak a vezetékeket kell a csatlakozóaljzathoz csatlakoztatni és telepíteni a dobozba.

A mosógép kimeneti nyílásának telepítésének folyamata nem különbözik ugyanazt a helyiség más helyiségekbe való beszerelésétől (például ha úgy dönt, hogy a mosogatógépet a pulton alatt a konyhába telepíti) vagy más készülékekhez. A lényeg ebben a kérdésben az, hogy kövessük az összes fenti biztonsági szabályt.

Socket mosógépek

A mosógép biztonságos összekapcsolásához szükség van: legalább bizonyos ismeretekre és készségekre, megfelelő vezetékek és védőeszközök jelenlétére.

A mosógép kifolyójának felszerelése a fürdőszobában

A helyes csatlakoztatás garantálja a berendezés biztonságos üzemeltetését, de mindenekelőtt az emberek biztonságát.

Csatlakozási árnyalatok

Ha a mosógépet saját kezűleg csatlakoztatja a villamos hálózathoz, abban az esetben, ha a lakás elektromos vezetéke régi (alumínium), külön vezeték szükséges, 2,5 mm2 keresztmetszetű háromvezetékes rézhuzalból, külön automatikus kapcsolóval és RCD-vel. A legjobb megoldás a NYM kábeltévé használata. Megkülönböztethető hármas szigeteléssel és elegendő merevséggel, amely alkalmas a hornyok huzalozására.

A huzalok összekapcsolása a mosógép modern elektromos dugójában azt jelenti, hogy földi huzal jelenik meg, általában kétszínű, sárgászöld, egy külön csavarral van összekötve a dugón belül, nem érinti a "fázist" és a "nulla" értéket.

A mosógép speciális vízálló aljzathoz van csatlakoztatva. A vízhatlan kimenetek több mutatóval rendelkeznek, amelyek a védelem mértékét jellemzik, 8 közülük: minél magasabb az index, annál nagyobb a védelem. Az aljzat az elektromos panelben egy külön megszakítóra van csatlakoztatva, amelynek névleges névleges áramerőssége 25 A.

A kapcsolódás a központban a következő:

 1. A kék vezeték a nulla buszra csatlakozik.
 2. A zöld-sárga vezetéket egy fémpajzs testére egy külön csavarra helyezzük.
 3. Phase vezeték, különálló megszakítóhoz vagy RCD-hez.

Elektromos csatlakozás veszély

Abban az esetben, ha a mosógépet a fürdőszobába telepítik, fennáll annak a veszélye, hogy a gép futása közben az emberek zuhanyozni fognak. Ennek oka a szükséges biztonsági intézkedések hiánya.

Fontos: A földelés és az esetleges üzemzavarok hiánya a gép működése közben, és érintése zuhanyozás közben áramütéshez vezet.

Új mosógép vásárlásakor sok csoda: hogyan lehet megfelelően csatlakoztatni a hálózati kábelt? Úgy tűnik, hogy ez a kérdés nem annyira bonyolult, de nem mindenki tud helyesen és helyesen megválaszolni a mosógépet, hogy évekig működjön, és teljesen biztonságos.
Tehát új gépet vásárolt.

Válassza ki és telepítse a mosógép kimenetét

Miután a tárolóból szállították, telepítették és csatlakoztatták a vízellátást, csak az elektromos hálózathoz kell csatlakoztatnia. Nagyon fontos elkerülni a gyakori hibákat. Nézzük részletesebben a mosógép csatlakozóaljzathoz való csatlakoztatásának alapszabályait.

A mosógép csatlakozóaljzata: jellemzők és csatlakozási elvek

A gép megfelelő, hosszú és problémamentes működése szempontjából fontos a megfelelő csatlakoztatás kérdése. Különös figyelmet kell fordítani a következő pontokra:
• Ügyeljen a készülék teljesítményére. Rendszerint a legtöbb gép teljesítménye 2000-2.500 watt. Például sok Indesit mosógép átlagos teljesítménye 2100 watt. A teljesítménytényező ismeretében meg kell határozni a tápvezeték keresztmetszetének jellemzőit (annál nagyobb a teljesítmény, annál nagyobb a vezetékes keresztmetszet).
• Hozzon létre földelési rendszert. Ez a tétel rendkívül fontos a mosógép biztonságos használatának biztosításához. A legtöbb esetben ez az eszköz a fürdőszobában van elhelyezve, és ez - mint ismeretes - nagy veszélyhelyzetű hely. Ezért a megbízható földelés megteremtése előfeltétele a mosógép megfelelő csatlakoztatásának. Egyes modellek (például sok Bosh autó) speciális beépített biztonsági rendszerrel vannak felszerelve, amely megvédi az áramütést. Az ilyen gépek tápkábelének dugóját speciális földelő érintkezővel kell felszerelni. Az ilyen gépek előnyösebbek, különösen akkor, ha a fürdőszobában vannak.
• Szerelje fel a megfelelő kimenetet. Ez az elem kulcsfontosságú a mosógépet a hálózatba való bekötéshez szükséges eljárás teljes folyamatában. Nem ajánlott a készüléket szabványos aljzathoz csatlakoztatni. Szüksége van egy aljzatra egy speciális földelő kapcsolattal (az úgynevezett "euro-csatlakozóval"). Kerámia szerelvényekhez ajánlott. Semmilyen esetben ne használjon pólót, hosszabbítókábelt és más átmeneti eszközt. Kapcsolati bomlás vagy hálózati túlterhelés esetén ez tüzet okozhat. Ha az autót a fürdőszobába telepíti, a legmegfelelőbb az olyan veszélyes helyiségekhez tervezett különleges aljzatok előnyben részesítésére, amelyek magas páratartalmúak. Az ilyen speciális aljzatoknak nagyobb a védettségi szint, amely ellenáll a víz lehetséges hatásainak. A konnektor teljesítményszabályozó egysége a legjobb helyen található az apartman kapcsolószekrényében, és különálló csoportként.
• Telepítse a maradék áramot (vagy RCD). Az ilyen eszköz további biztonságot nyújt és megvédi az áramütést. A készülék beállítási értéke nem haladhatja meg a 30 mA-t. Az RCD-t meg kell szerelni egy megszakítóval, biztosítékkal vagy más védelmi eszközzel. A védőberendezést követően a névleges áramerősségnél egy lépéssel nagyobb értékű maradékáramú berendezést kell felszerelni. Ez biztosítja a védőeszköz zökkenőmentes működését.
• Szigorúan tilos "mosni" a mosógépet, vagyis csatlakoztatni a vízvezeték- és fűtőcsövekhez. Ezenkívül nem ajánlott a földelő érintkező és a nullavezető közötti aljzatba jumpert készíteni: ez a védő leállító berendezés hamis pozitívumához vezethet.

Fontos!

Mindezen egyszerű kapcsolódási szabályok követésével képes lesz létrehozni az új írógép sima és biztonságos működését. Ha szigorúan követi a fenti utasításokat, és figyeli a látszólag még a legkisebb árnyalatokat is, akkor a készülék hűségesen szolgál majd sok éven át, és soha nem lesz szüksége mosógép javításra.

A mosógép kivezetésének kiválasztása és beszerelése

A mosógép egy modern lakás szerves része. Még egy gyerek is törölhet vele. Azonban annak érdekében, hogy a berendezés a lehető legrövidebb időn belül működjön, fontos, hogy megfelelően telepítse a mosógép kimenetét. Ehhez elég sok egyszerű követelményt betartani.

A kivezetés megválasztása

Először fel kell venni a kimenetet és a vezetéket a szükséges paraméterekkel. Ebből függ a munka megbízhatósága. Ha nem megfelelő tulajdonságokkal rendelkező terméket visel a boltban, a következő következmények lehetségesek:

 • rossz kapcsolat;
 • gyors kudarc;
 • károsítja a készüléket.

A mosógép melyik nyílása a legalkalmasabb? A választás során több pontot is figyelembe kell vennie:

 1. A névleges áramnak meg kell egyeznie az írógéppel. Meg lehet tanulni a felszerelés kézikönyve, útlevelével. Néha az írógép dokumentumaiban nincs ilyen paraméter. Kimenet: a készülék teljesítményének meghatározására szolgál. Egy durva képlet kerül alkalmazásra, amelyben az áramerősség a feszültségelosztástól számított érték. Az utóbbi 220 V. A tápellátást pontosan meg kell adni. Számítások nélkül végezhet, és csak azt használhatja.
 2. Miután megtalálta a névleges áramot, egy hasonló értékű kimenetet választ ki, de kissé magasabbra.
 3. Ha a gép teljesítménye akár 1,3 kW-ig is van, egy egyszerű aljzat a 6 A-hoz fog vezetni. Számukra 16 aljzathoz kell választani.
 4. A megfelelő csatlakozóaljzatot földelni kell, hogy megakadályozza az érintkeztetést a megfelelő időben.
 5. Az IP45 vagy magasabb aljzat típusa van kiválasztva. Ez a védettség a nedvességtől való védelemhez szükséges. Ha a mosógép nem került a fürdőszobába, a szabály elhanyagolható.

A mosógép kimeneti csatlakozójának bekötési rajza a számlálóról

Megfelelő huzal kiválasztása

A mosógéptartó aljzatát a megfelelő tulajdonságokkal rendelkező vezetékhez kell csatlakoztatni. Ez nélkül a normál munka lehetetlen. Először is, a kábelparaméterekben a szakasz érdekes. Ha hibát követ el, és a vezetéket túl vékonyra helyezi, akkor a lehetséges következmények:

 • gyorsan ég ki;
 • a berendezés romlik;
 • tűz, sérülések stb.

Mosógép felszerelése

A kábelszakasz kiválasztásához speciális táblázatot használhat. Itt kell:

 1. Határozza meg a névleges áramerősséget. A fentiek feltárása vagy kiszámítása.
 2. A kábeles anyag kiválasztásának eldöntése. Jobb, ha réz.
 3. Tudja meg, hogy a kábelezés nyitva vagy zárva lesz-e. A fürdőszobában le kell zárni, fémcsövek és csövek használata nélkül.
 4. Egy jellemző ismerete: a vezetéknek legalább 1,5 mm²-nek kell lennie, ha réz vagy a megfelelő érték az alumínium számára. Ilyen keresztmetszet van kiválasztva, még akkor is, ha kisebb a táblázatban.

Csatlakozási szabályok

A konyhában vagy más helyiségben csatlakoztatva nincsenek funkciók. A konvektor fürdőszobai telepítésénél nem ajánlott. Ha igen, be kell tartania számos szabályt:

 1. Csatlakozás izoláló transzformátorral vagy automatával. Sokkal kényelmesebb a második lehetőség. Néha az "automatikus", amelyre további védőmegszakító (RCD) és differenciál áramkapcsoló (AVDT) néven hivatkoznak. Az első megvédi az embert az áramtól és bezárja a vezetékeket, amikor problémák merülnek fel. Nem védi a vezetéket és a berendezéseket. Ehhez egy külön megszakítóra van szükség (megszakító) az RCD előtt. Ellentétben velük, az AVDT védi mind a személyt, mind a berendezést, mivel a készülék rendelkezik automatikus eszközzel.
 2. A fürdőszobában lévő mosógép kifúvása mind RCD, mind AVDT-ből állhat. Ez kényelmes, de egyes gyártók számára a formatervezés nehézkes és csúnya. Van még egy lehetőség: az aljzat és a védőberendezés külön van felszerelve. Ez utóbbi a főkapcsoló után található áramkörben található, amelyen keresztül a tápfeszültség megy.
 3. Figyelembe kell venni, hogy a védőberendezést a 30 mA-t nem meghaladó áramszivárgásra kell kiszámítani. A telepítés során csak a készülék kimeneti nyílását és a lakáson belül több csatlakozót is fenntarthatja. Jobb az első opció előnyben részesítését, hiszen a 30 mA meglehetősen kicsi érték. Ha a védelem egy eszközcsoportra van telepítve, gyakran előfordul. Különösen abban az esetben, ha erős eszközöket, fogyasztókat vagy berendezéseket használ, nem új. Ezért kívánatos, hogy a védett csoportba csak egy kimenet kerüljön be.

Mosógép csatlakozás

A készülék megfelelő felszerelése

Fontos a telepítési helyszín kérdése is. Különösen aggódik a háziasszonyok iránt, mivel ritkán elfelejtik a lakás tervezését és a teljes szépségét. A mosógép csatlakozójának jellemzője, hogy nincs szükség állandó használatra. Ez azt jelenti, hogy a maximális kényelem először a telepítési hely kiválasztása során következik be.

Mosógép felszerelése

Ezt szem előtt tartva fontos megjegyezni néhány további árnyalatot:

 1. Kívánatos, hogy egy ilyen kivezetés a mosógép közvetlen közelében helyezkedjen el. A magasságot nem túl nagynak kell lenni, és az eszköz nem lehet résen.
 2. Az aljzatokat nem szabad a mosdók alatt és alatt lenni. Ugyanez vonatkozik a fürdőre is.
 3. A mosógép kimeneti nyílásának magassága rendszerint legalább 25 cm-re van a padlószinttől. Bár erre nincsenek kemény határok.

Hüvely a mosógéphez

A legtöbb esetben az emberek valamivel magasabb magasságot preferálnak, mint maga a gép. Általában 1 és 1,2 m között van.

 • Néha a zuhany közelében található. Ebben a helyzetben a fürdőszoba aljzatát úgy kell kialakítani, hogy legalább 60 cm-rel az ajtó és az ajtó között jobb legyen a magasság kiválasztása. Mindez azért szükséges, hogy a fürdés során keletkező fröccsenő ne kerüljön a készülékre. Természetesen az ajtó vagy a film védelmet nyújt számukra, de ajánlott tévedni. Mint tudják, a villamos energia és a víz nagyon veszélyes kombináció.
 • Mosógép a zuhany mellett

  A mosógép csatlakozójának kiválasztása és csatlakoztatása nem jelent különösebb nehézséget. A legfontosabb, hogy emlékezzenek számos egyszerű követelményre, és győződjön meg róla, hogy teljesíti őket. Te mindent megtehetsz, fordulhat szakemberhez vagy egyszerűen egy felkészült személyhez. Fontos, hogy ne felejtsük el a gondatlanság vagy hiba lehetséges következményeit. Ezután az eszköz ára nem tűnik túl magasnak, és a felhasznált erőfeszítések jelentősek.

  A mosógép kimeneti magassága

  Socket a mosógéphez a fürdőszobában

  A mosógépet a fürdőszobában kell elhelyezni, először ki kell dolgozni a háztartási készülékek kimeneti helyét. Ez fontos a gép munkája és a lakók biztonsága szempontjából. Ráadásul a modern fürdőszoba mosógéppel együtt számos elektromos készülék van, így egy ilyen helyiségben lévő helyiség jelenléte nagyon aktuális kérdés.

  követelmények

  A fürdőszobába telepíteni kívánt kifolyót meg kell különböztetni a nedvesség elleni védelem és a fedél jelenléte miatt, hogy megakadályozzák a kifröccsenés bejutását. Kiváló lehetőség a fürdőszobában is, ahol az RCD be van helyezve. Az úgynevezett eszköz, amely szivárgó áram esetén megvédi a villamos energiát.

  A kábelszakasz számítása

  A vezeték keresztmetszetének kiszámításához vegye fontolóra a mosógép teljesítményét, amelyet a készülékhez vagy az internethez mellékelt dokumentációból szerezhet. A villamosenergia-hálózat felszerelése a fürdőszobában, sok lakástulajdonos választja ki a 2,5 mm2-es kábelt, amely után több kiépítést (autó, kazán, zuhanytálca és egyéb célokra) szerel. A szakértők azonban nem adnak tanácsot erre.

  A legmegfelelőbb, ha a mosógép kábelét külön helyezzük el, és külön telepítsenek ki egy ilyen készüléket. Ha egy csomópontot szeretne készíteni, akkor a vezeték keresztmetszetének kiválasztásához ki kell számolnia az összes eszköz teljesítményét egyidejű váltással. A keresztmetszet meghatározásakor figyelembe kell venni az anyagot, ahonnan a kábelt gyártják (réz vagy alumínium vezetékek).

  A táblázat a 220 V feszültségű paramétereket mutatja:

  A fürdőszobától a kifolyástól való távolság minimális távolsága 60 centiméter. Ugyanennek a távolságnak kell lennie a kifolyástól a legközelebbi vízforrásig - zuhanyzóval vagy káddal. Az ilyen fröccsenő források közelében csak vízmelegítő és kis teljesítményű készülékek telepíthetőek a vízvezeték működtetéséhez.

  Hogyan kell telepíteni?

  A fülke beépítésének lépései a fürdőszobában a következő lépéseket tartalmazzák:

  • Vásároljon egy kivezetőt és egy vezetéket a kívánt keresztmetszetből.
  • Húzza át a vezetéket, és vigye el a fürdőszobába.
  • Automatikus és RCD telepítés.
  • Húzzon lyukat a falon az aljzatba egy perforátor segítségével.
  • Szerelje be a kimeneti dobozt a lyukba, és vezesse a huzalt ott.
  • Rögzítse az al-cementet cementhabarccal és tisztítsa meg a maradékokat szárítás után.
  • Csatlakoztassa a vezetéket a konnektorhoz, és telepítse a dobozba.

  Válassza ki és telepítse a mosógép kimenetét

  Sok tulajdonos nem figyelmet fordít erre, első pillantásra egy apróságra, mint egy mosógép foglalatára. De nagyon hiú, mert hogyan, hol és milyen kimeneti kerül telepítésre a mosógépre, felakasztja biztonságát és szeretteinek biztonságát. Ezért nem csak a konnektor telepítéséről, hanem annak megválasztásáról, valamint arról, hogy a mosógépet az RCD-on keresztül csatlakoztatjuk.

  Milyen mosógépre van szükség?

  Mielőtt telepítené a készüléket, el kell döntenie, hogy melyik nyílást kell felhelyezni a mosógépre. Ha arra gondol, hogy ugyanazt az eszközt telepíti, amelyet rendes helyiségekben használ, akkor téved. A fürdőhöz speciális fedeleket kell használni, nagy nedvességtartalmú fedelekkel. védi a fröccsenéstől.

  Az ilyen foglalatokat bármilyen elektromos áruházban megtalálhatja.

  Feltételezzük, hogy a kifolyócső telepítése egy fürdőszobában, vagy egy másik helyiségben megnövekedett nedvességgel történik. Ha a mosógépet száraz helyiségben, a konyhában csatlakoztatja, akkor nem szükséges vízálló aljzatot használni, de mégis kívánatos egy mosógéphez.

  Vannak olyan aljzatok, amelyek mosógépekkel vannak ellátva. amelyek magukban foglalnak egy védő leállító berendezést, az alábbiakban többet írunk erről az eszközről. Ha nincs lehetősége arra, hogy az RCD-t külön telepítse az elektromos panelbe, akkor ez az opció az Ön számára a legoptimálisabb.

  Válasszon ki egy olyan kimenetet, amely képes kezelni a kívánt terhelést. Ha a mosógép teljesítménye nem haladja meg a 3 kW-ot, akkor a 16A aljzat alkalmas.

  Az alátétek kiválasztásához az alátétekhez reménykedünk, hogy minden világos! Ezért a biztonsági kérdésre léphet.

  A kábelszakasz kiszámítása a fürdőszobában levő nyíláshoz

  A kábel kiszámítása pontosan megegyezik a többi eszközzel. Annak érdekében, hogy megtudjuk, melyik vezetéket dobja a mosógépre, meg kell tudnia annak erejét. A mosógép teljesítménye megtalálható a dokumentációban. Ha nincs kézben, akkor megtalálhatja a mosógépének paramétereit az interneten.

  A lakástulajdonosok gyakran készítik az egyik villamossági készüléket egy fürdőszoba számára. Vagyis egy 2,5 mm keresztmetszetű vezetéket helyeznek a fürdőszobába, és egy csomó aljzatból állnak, amelyekhez nemcsak egy mosógépet, hanem más elektromos készülékeket is csatlakoztatnak. Ez rendkívül nem kívánatos, és ha igen, akkor ki kell számítani az egyidejűleg működő műszerek teljes teljesítményét. Az ideális megoldás az lenne, ha külön huzalt helyezne el az alátétre, és külön lemezt helyezhet el.

  Meg fogjuk csinálni a helyes dolgot, és külön huzalt helyezünk a mosógépre. Az alábbi táblázatban láthatja, hogy melyik részre van szüksége rézkábelhez a kábelezéshez.

  Vezeték keresztmetszete, m2

  Rézvezetékek, huzalok és kábelek

  A mosógép általában nem haladja meg a 3 kW-ot. A gép energiája még kevesebb energiát fogyaszt, de tartalékot kell készíteni, mert idővel az egység cserélhető. Ezért a mosógép ideális kábelkeresztmetszete 2,5 mm. Ügyeljen arra, hogy vegyen egy három magos réz vezetéket.

  Emlékeztetünk arra, hogy a kábelszakasz kiválasztása azzal a feltétellel történik, hogy csak egy mosógép csatlakozik hozzá.

  A mosógép biztonsági kivezetése

  A fő különbség a fürdőszoba és a többi szoba egy lakásban, hogy a fürdőszoba egy szoba magas páratartalom. És ahogy mindannyian tudjuk, a nedvesség kiváló villamosvezető, és ha Isten tiltja, akkor a fürdőszobában áramlik meg az elektromos áram, akkor az eredmény katasztrofális lehet. Ezért a fürdőszobába való beszereléshez számos szabályt be kell tartania.

  A mosógép biztonságos kiszellőzésének megteremtéséhez az RCD-n (védőcsatlakozó eszköz) keresztül kell csatlakoztatni.

  Az RCD olyan eszköz, amely megóvja Önt súlyos következményektől, ha hirtelen megrázza a mosógépet vagy annak kimenetét. A maradékáram-eszköz leállítja az áramellátást, ha szivárgott. Vagyis ha hirtelen egy áramot találsz, az RCD működni fog, és kikapcsolja az áramellátást.
  Az UZO történik, mindkettő különálló, és kombinálva az automatikus védő leállítással (difavtomat). És ahogy már említettük, az RCD azonnal beépíthető az aljzatba.

  A fürdőszobában lévő RCD-t 10 mA-es levágási áram mellett kell kiválasztani. Az RCD működési áramának nagyobbnak kell lennie a bemeneti automatánál.

  Ne gondold, hogy az RCD nem nagyon fontos részlet. Győződjön meg arról, hogy a fürdőszobában használja.

  Eltekintve RCD, akkor is kell telepíteni egy külön megszakító kioldott. amely védi a vezetékeket és a mosógépet a rövidzárlattól. Ezt a hálózati terheléstől és természetesen a kábelszakasztól függően kell kiválasztani. A mi esetünkben a gép megfelel nekünk a 16A-ban.

  A gép az RCD előtt van csatlakoztatva, mint az alábbi ábrán.

  Említettük azt a difaktomát is, amely önmagában és az RCD-ben és egy védőkapcsolóban kombinál. Ha telepíti a különbséget, akkor nem kell további RCD-t vagy automata készüléket használni.

  földelés

  A következő lényeges szabály a mosógép biztonságos csatlakoztatásához a földelés megléte. Ha hárommagos vezetéket helyez a mosógépre, akkor az egyiket csak földelésre használják. A pajzsban ez a huzal egy közös földi buszra csatlakozik.

  Nagyon gyakran otthonainkban nincs földvezeték, és a mosógép képes megverni az áramot. Olvassa el részletesen erről a honlapunkon, és talál egy utat ebből a helyzetből.

  A konnektor magassága a fürdőszobában

  biztonsági előírások szabályozzák a magassága a kimeneti telepített a fürdőszobában a földre, legalább 60 cm. De amellett, hogy a magasságot kell vennie azt a tényt, hogy a kifolyó ne közelebb, mint 60 cm-re a legközelebbi vízforrás, például a mosogató vagy a fürdő is.

  A mosógép kimeneti csatlakozójának felszerelése

  Nos, eljutottunk a kiépítéshez. Feltételezzük, hogy már van magunk az aljzat, a huzalt lefektetjük és behozzuk a fürdőszobába, az elektromos panelben van egy RCD és egy automata készülék.

  Most folytatni kell a fúrólyukban lévő nyílást. Ehhez a legjobb, ha speciális koronát használ a betonperforátorhoz.

  Ezután a lyukba helyezze a dobozt a kimenetre és adja ki a vezetéket. A Podrotetnik-t rögzíteni kell a cementhabarcsra. Ha a megoldás száraz, akkor meg kell tisztítani. Most csak a vezetékeket kell a csatlakozóaljzathoz csatlakoztatni és telepíteni a dobozba.

  Győződjön meg arról, hogy a vezeték nem él.

  A mosógép kimeneti nyílásának telepítésének folyamata nem különbözik ugyanazt a helyiség más helyiségekbe való beszerelésétől (például ha úgy dönt, hogy a mosogatógépet a pulton alatt a konyhába telepíti) vagy más készülékekhez. A lényeg ebben a kérdésben az, hogy kövessük az összes fenti biztonsági szabályt.

  Hüvely a mosógéphez

  A mosógép megfelelő csatlakoztatása a hálózatra nemcsak hosszú és megbízható működésének garanciája, hanem - és ami a legfontosabb - garanciája az Ön és szeretteinek biztonságára. Ezért az áramkör összes komponense, és ez az automatikus védelem, kábelezés és aljzat. helyesen kell számolni, kiválasztani és elhelyezni.

  A mosógép áramfogyasztását el kell tüntetni. Ügyeljen arra, hogy figyelembe vegye az egyéb elektromos készülékek teljesítményét is, amelyek ugyanazon kimeneti csoporthoz csatlakoztathatók. Ezután felvesszük a villamosenergia-fogyasztók összes kapacitását, és ennek megfelelően a kapott eredményeket választjuk a vezetékek keresztmetszetének és a védőkapcsoló névleges értékének.

  Tehát az átlagos modern mosógép 2000-3000 W-ot fogyaszt, ha egy vízmelegítőt szerelnek fel, amelynek fogyasztása átlagosan 2000-3000 W, és egy hajszárító használata is tervezett, ez pedig 1500-2000W - a teljes fogyasztás könnyedén meghaladhatja a 6 kW-ot. A 2,5 mm-es keresztmetszetű vezetékekkel rendelkező rézkábel (ez leggyakrabban a házak rozettacsoportjaira van felszerelve) túlmelegedés és fűtés lehetséges, ami nem megengedett. Ezért a számításokat nagyon felelősségteljesen kell megközelíteni.

  A legoptimálisabb megoldás egy különálló vonal, amelynek saját automata megszakítója és védőablakos kivitele (RCD) van a mosógéphez. A kábelezést hárommagos rézkábellel kell végezni, amelynek keresztmetszete 2,5 m2, és földelni kell. A kapcsolószekrényben telepítse az automatikus megszakítót vagy az automatikus megszakító és a 20A ouzo kombinációját ebben a csoportban. Ez a bekötési rajz az alábbiakban látható.

  A mosógép csatlakozójának vízzárónak kell lennie. Minden elektromos terméknek olyan jellemzője van, mint a "védelmi fok". az IP rövidítéssel és az azt követõ két számmal, amelyek közül az elsõ jelzi a por elleni védelem mértékét, a második a vizet, nagy biztonságú mechanizmusokat kell választania, például az ip55-et.

  Az ilyen aljzatoknak, mint általában, védőburkolattal és függönyökkel kell rendelkezniük, amelyeken belül egy további pecsét van, amely védi a mechanizmust a nedvességtől. Abban az esetben, ha nem lehet RCD-t telepíteni, egy beépített maradékáram-készülékkel rendelkező mosógépet helyezhet el.

  Nagyon fontos kiválasztani a mosógép csatlakoztatásának helyét. Az elektromos csatlakozót a lehető legnagyobb mértékben a csövekből, valamint a fürdőszobából, mosogatóból és egyéb vízvezetékberendezésekből kell elhelyezni, az EIR szerint (az elektromos berendezésekre vonatkozó szabályok szerint) a távolságnak több mint 60 cm-nek kell lennie.

  Kerülje az aljzatok felszerelését a ház hideg falain (szemben a bejárattal, az utcán stb.), Mivel azok kondenzációt okozhatnak.

  A mosógép kimeneti nyílásának magassága rendszerint kb. 100 cm-re van a padlószinttől. Így a standard mosógép magassága 85 cm, a kifúvó felett található, ami megkönnyíti a karbantartást és biztonságos működést tesz lehetővé.