Legfontosabb > Bútor

Szellőztetés a fürdőszobában: csaknem bonyolult

A fürdőszoba javításánál sokat tehet önállóan szakemberek bevonása nélkül: egy vízvezeték szerelés, fal és padlóburkolat, mennyezeti dekoráció, valamint fürdő és mosogató kiválasztás. Ehhez a legfontosabb az, hogy megragadja magát a tudással, és a készségek könnyen megszerezhetők.

Úgy gondoljuk, hogy ez a cikk után az Ön számára a saját kézzel történő szellőzés a fürdőszobában érthetővé és egyszerűvé válik.

Szellőztetés a fürdőszobában

A szellőzésre vonatkozó követelmények

A házban lévő levegőcsere nem kevésbé fontos, mint a víz, a fény és a hő. Kedvező oxigén-környezetet teremt az emberek számára, mikroklíma az anyagokhoz és dolgokhoz. És a fürdőszobában - a magas páratartalom mellett - jónak kell lennie.

Ezért az építési szabályzatok és előírások (SNiP) speciális követelményeket szabnak szellőzésre. Minden országban különbözőek. A FÁK-ban az SNiP szerint a fürdőszobában lévő szellőzésnek 25 m 3 / h intenzitású légáramot kell biztosítania. De ha a fürdőszobát kombinálják, akkor - 50 m 3 / óra.

A fürdőszoba szellőztetése magánházban

A szellőztetés típusai

 1. Természetes - az utca és a szoba közötti nyomáskülönbségnek köszönhetően a friss levegő áramlik az ablakok és a szellőzőcsatornák bejárati nyílásaihoz.
  Napjainkban a légtömegek ilyen keringése zavart okoz a lakások ablakainak és nyílásainak beépítésével, mivel azok fokozott feszességgel rendelkeznek.
  A légcsere problémájának megoldása érdekében e termékekben mikroventilációs eszközöket kell biztosítani;
 2. Mesterséges (kényszerített) - szellőztetés a WC-ben és a fürdőszobában egy ventilátor a fürdőszobában, a légcserélő rendszerbe beépítve.
  Kiüríti a légnyomást a fürdőszobában (kihúzza), ami miatt más helyiségekből származó új levegő jut.
  Jellemzően az ilyen szellőzés a magánházban vagy lakásban lévő fürdőszobában van felszerelve, ha a természetes nem felel meg az SNiP követelményeinek. De ha a normák teljesülnek, a végrehajtási rendszer hatékonyan megszabadul Öntől a kellemetlen szagtól.

Kényszerített szellőztetés.

 1. A kipufogó-levegőcsere a levegő elvezetése révén történik a szellőzőcsöveken (tengelyek) keresztül;
 2. A bemenet - mesterségesen további levegőáramlást biztosít a helyiségben, ami túlzott nyomást eredményez, ezért oldható levegő jut el a szellőzőcsatornán keresztül;
 3. Vegyes - ötvözi az előző kettő cselekvési elveit;
 1. Beskanalnaya - ezzel a lehetőséggel a szellőztetés a fürdőszobában és a WC-ben a magas épületek vagy magánházak közös szellőző csatornáinak meglévő falnyílásain keresztül történik. Például a fürdőszoba és a WC között van egy szellőző ablak a falban, és a WC-ben maga is kilép a szellőzőcsatornába.
 2. Csatorna - a szellőzést olyan helyekre szállítja, ahol intenzív légtisztításra van szükség por, páratartalom és gőz esetén.

Szellőzés ellenőrzés

Annak ellenőrzésére, hogy a fürdőszoba szellőztetése milyen jól működik:

 1. Nyissa ki az ablakot az apartmanban és a fürdőszobaajtóban;
 2. Vegyünk egy szalvétát;
 3. Csatlakoztassa a szellőzőnyíláshoz;
 4. A lapot a nyílással kell megnyomni. Ha ez nem történik meg, akkor meg kell érteni az okokat: a szellőztető csatorna eltömődését vagy a szomszédokkal való felfalását felülről.

Hasonlóképpen ellenőrizheti a vonóerőt és az öngyújtókat vagy gyertyákat is. Lángjaiknak az enyém felé kell támaszkodniuk. Minél nagyobb az eltérítés szöge, annál erősebb a szellőzés.

Meleg időben a levegő nehéz és stagnál a szellőzőcsatornában, ami befolyásolhatja az ellenőrzés minőségét.

Miután ellenőrizte a légcserét egy nyitott ablakban, csukja be az összes ablakot és külső ajtót, és ismételje meg újra.

Ez megmondja, hogy érdemes-e további eszközöket telepíteni a mikroventilációs ablakokban. Tegye ugyanezt a káddal a zárt ajtókban is.

Ha nincs levegőáramlás, szükség van egy további kis rács felszerelésére a fürdő ajtajában vagy falában.

De a teljesítménytől függetlenül egyszerűen szükség van a kényelmes rendszerű fürdőszobában elszívott szellőztetésre. Ennek köszönhetően a szoba mindig száraz lesz, és a javítás eredménye tartós lesz.

Követelmények a rajongók számára

 1. A zajszint nem haladhatja meg a 35 dB-t;
 2. A fürdőszobának szellőztetni kell 5-8 alkalommal óránként, de nem kevesebbet, mint az SNiP normái szerint.

A ventilátor teljesítményének kiszámítása:

 1. Számolja ki a helyiséget;
 2. Szorozzuk meg az eredményt legalább 5;
 3. Adja hozzá a kapott 20% értéket - megkapjuk az ajánlott ventilátor teljesítményt.

A rajongók típusai

Csatorna axiális ventilátor.

Telepítési módszer szerint:

 1. Csatorna - a légcsatornába (csatorna) van felszerelve;
 2. Radial - a légcsatorna kilépési pontjánál. Rendszerint esztétikailag kialakított teste van.
 1. Az axiális levegőáramot lapátokkal fecskendezik be és a ventilátor tengelye mentén haladnak. A maximális nyomás általában nem haladja meg az 50 Pa értéket. Cső nélküli szellőztető rendszerbe van szerelve;
 2. Diametrikus - a járókerék dob típusú. Az ilyen ventilátor hatékonysága kicsi;
 3. Centrifugális - spirális burkolatú és nem csak a legtermékenyebb, hanem a leghangosabb is;
 4. Centrifugális-axiális - a kis méretű, alacsony zajszintet és a jó teljesítményt ötvözi.

Továbbá a fürdőszobákhoz és a WC-khez tartozó elszívó ventilátorok felszerelhetők gyrostat (páratartalom-érzékelő), időzítők (a fürdőszobát használó leállás késleltetése után).

Alapvető szellőzés telepítési módszerek

A szellőzés telepítése a fürdőszobában rendszerint nem igényel további csővezetékek építését. Elég, ha a tengelyirányú radiális ventilátort a kipufogó tengely résénél fel lehet szerelni. De ez csak akkor történik, ha a bánya közvetlenül a fürdő falán vagy a fürdőszobában található.

Ha egy ilyen szellőztető a WC mellett van, és a fürdőt elválasztja egy válaszfal, akkor jó szellőztetéssel elegendő a fal mindkét oldalán lévő fürdőszobához és WC-hez felszerelni a szellőzőrácsokat.

A szellőzőcsatorna dekoratív rács.

Lehetséges és kombinált telepítés.

Így a szellőzőrácsok a fürdőszobában egy rakodó nyílással rendelkezhetnek radiális ventilátorhoz.

A természetes és kényszerszellőztetés kombinációja - a helyiség levegőztetésének legoptimálisabb módja.

A fürdőszobában lévő szellőztetés saját kezűleg további erőfeszítést igényel, ha a szellőztető csatorna egy vagy több helyiségben található, és a nem érintkező módszer hatástalan.

Ebben az esetben a szellőzőcsatornát közvetlenül a helyiségbe kell vinni. Ehhez használja a szellőző dobozt.

Szellőzőcsatornák típusai:

 1. Műanyag - négyszögletes és kör keresztmetszetű. Kevesebb zajjal jár, minimális ellenállást biztosít az áthaladó légáramhoz. Könnyen felszerelhető speciális tartókkal;

Műanyag szellőzőcsatorna.

 1. 2222Gofetted - lehet kemény és puha. Ez a termék kis távolságokkal, vagy olyan nehéz helyeken használható, ahol szellőzést biztosít.

Alumínium hullámosítás a szellőzéshez.

Az összes javítás megkezdése előtt ellenőrizni és felszerelni kell a szellőzést.

Azonban a radiális ventilátor és rácsok felszerelése - befejezése után.

A fürdőszobának szellőztetnie kell a légcserét, amely nem alacsonyabb az SNiP normái alatt, egyszerű karbantartási struktúrával, valamint alacsony zajszinttel rendelkezik. A szellőzés minősége nem elhanyagolható!

Szellőzőrácsok

VENTILÁTOR GRILLES

Manapság gyakorlatilag nincs olyan szolgáltatás, nyilvános vagy ipari helyiség, ahol nincs szellőztető rendszer. Rendszerint minden eleme el van rejtve a kíváncsiskodó szemektől, kivéve a szellőző rácsokat, amelyek e rendszer "arcát" képviselik.
Nemcsak a légáramlás elosztását, eltávolítását, hanem a légcsatornákat és berendezéseket is védik idegen tárgyaktól, rovaroktól és poroktól.
A modern ellátó- és kipufogó rácsok bármilyen belső térbe illeszkednek, mivel díszítő tulajdonságaik meglehetősen változatosak és egyidejűleg széles körű alkalmazásokkal rendelkeznek.
Ez látható a Vent-Style.ru áruházunkban, ahol különféle textúrák és méretű rácsok, szellőző diffúzorok széles választéka áll rendelkezésre, különféle formatervezéssel és egyszerű költséggel.

Rácsosztályozás

A szellőzőrácsok belső és külső részekre vannak osztva.
Leggyakrabban az utóbbiakat 30-45 ° -os szögben rögzített függönyökkel szerelik fel a kerethez, hogy megakadályozzák a rendszer szennyezettségét, fémhálóval kiegészítve.
A belső szellőzőrácsok számos lehetőséggel rendelkeznek:

 1. A rácsok állíthatóak, kétféle forgó redőnnyel - egysoros és kétsoros;
 2. Szabályozatlan, amely a függöny rögzítésétől függően fel van osztva
  • egyenes
  • ferde,
  • rés;
 3. A rácsok, amelyeknél a szelep a levegő beállítását nem teszi lehetővé.

Szellőzőrács a fürdőszobában

Javaslatok a kényelmes szellőzésre a fürdőszobában

Gyakran a fürdőszobákban apartmanok van a magas páratartalom, gomba és a penész, különböző szagok vannak. Ezek a jelenségek az inaktív kipufogásnak köszönhetők, különösen a magas épületek felső szintjén. Két lehetőség van: a természetes szellőztetés vagy a kényelmes szellőzés kialakítása a fürdőszobában. Mindkét lehetőségnek joga van az élethez, ezért részletesebben meg kell fontolnia őket.

a készülék szellőzésének változata a mennyezet felett

A természetes kipufogógáz munkájának feltételei

Először meg kell győződnie arról, hogy a kipufogócső nem működik. Sokféle módon ellenőrizhető a szellőzés a fürdőszobában, de a kényelem kedvéért ezt javasoljuk a rendszer további beállítása esetén:

 • Távolítsa el a dekoratív rácsot a kipufogó tengely nyílásától.
 • Vágjon le egy tetrád lapról 2 db 2-3 cm széles és 15 cm hosszú papírcsíkot.
 • Ragassza fel a csíkokat a nyílás felett lévő falra úgy, hogy végeik lefagyjanak 10 cm-re.

Most a legkisebb levegőmozgás a csíkok végeit csípheti, és természetes felhúzás jelenlétében a felemelőbe befelé húzódik. Ha ez nem következik be azonnal a ragasztás után, a szellőzés a fürdőszobában biztosan nem működik. Következő lépés - próbálja meg kinyitni a bejárati ajtót a fürdőszobába. A csíkok nem visszahúzódnak a bányában? A lakás nem kap friss levegőt. Ha látni szeretné, érdemes egy kicsit megnyitni az ablakot. Az emelkedésben a vontatás azonnal megjelenik, mivel lesz egy levegő keverék áramlása, amely kihúzható.

A szellőzést úgy is ellenőrizheti, hogy egy papírdarabot helyez el a fürdőszobába.

A természetes kipufogógáz működésének fő feltétele a friss levegő jelenléte a lakásba.

Ha az ismertetett manipulációk eredményeképpen a fürdőszobai mennyezet szellőzése még mindig nem húzódik meg, akkor valószínűleg a függőleges emelő hulladékkal vagy pókhálóval van eltömve. A legrosszabb esetben a bányát blokkolhatja a törmelék, akkor fel kell keresnie a kapcsolatot az érintett szolgáltatással.

A fürdőszobában való beáramlás hiányában fordított vontatás gyakran előfordul, ami ugyanazon papírcsíkok megfigyelésével is megmutatkozik egy ideig. A trükk az, hogy a konyhában lévő kipufogó emelőnek nagyobb keresztmetszete van, mint a fürdőszobában, így erősebb a nyújtóerő. Nincs sehol a levegő, kivéve a bányát a fürdőszobában, így a konyha felszállója felborítja a vontatást. Az eredmény - a fürdőszoba szaga a szellőzés és az alacsony hőmérséklet. Szükséges az áramlás megszervezése, különben a probléma megoldatlan.

Kényszerített szellőztető készülék

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy anélkül, hogy friss levegőt szállítana a házba, még egy mechanikus meghajtású motorháztető sem működik megfelelően. a szellőzőcsatorna szellőzőnyílásába beépített kipufogó ventilátor hozza létre. Ezért az alábbi tevékenységek egyikét ajánljuk:

 1. Helyezze a szívószelepet az ablakkeretbe.
 2. Szereljen be egy tápszelepet a radiátor fölé az utca levegőellátásához.
 3. Helyezzen szellőzőrendszert minden szobában, hogy a friss levegőt kényszerítse.

A beömlőszelep felépítése az akkumulátor felett

A folyosóról a fürdőszobába az ajtószárny alatti szabad tömegáramlás általában 2,5-3 cm széles, de egy ilyen nagy rés az ajtó alatt nem mindig néz ki jól, a szellőzés a fürdőszobában sokkal esztétikusabbnak tűnhet. Ehhez elegendő egy műanyag grillsütőt vásárolni, amely levegőt biztosít a belső tér színéhez, és az ajtólap alsó részébe rögzíti, miután kivágta a kívánt méretű nyílást.

Rács a fürdőszobában a kipufogó teljesítmény javítása érdekében

Ha a beáramlás rendben van, akkor gondolkodhat a kipufogó szellőztetésről. Általában a lakástulajdonosok eltávolítják a rácsot a bánya nyílásából, és helyezzük el egy ventilátort, amely a fürdőszobában levő fénykapcsolóval egyidejűleg bekapcsol. Itt fekszik a fogás: a ventilátor csak bizonyos órákban működik, és az idő múlásával készenléti állapotban van. Ugyanakkor a járókerékkel a nyílás nyitószakaszának kétharmadát fedezi, ami azt jelenti, hogy az elszívó többnyire nem működik. A probléma megoldására kétféleképpen lehet megoldani:

 1. A ventilátort egy műanyag panelre kell helyezni, beépített rácskal, az utóbbit a nyílásba kell beépíteni. Ezután a kiegészítő térfogatáram miatt a fürdőszoba szellőzése természetesen működni fog, amíg a ventilátor ki van kapcsolva.
 2. A nyílás méretei nem mindig engedik meg, hogy a panel a rácson legyen felszerelve. Ezután a ventilátor nem csavarozhat a falhoz közel, és kis résszélességet készíthet 10 mm-rel. Ezt úgy érik el, hogy a bélés a csavarok azonos vastagságú.

a fürdőszoba szellőztető ventilátorának eszköze

A WC-szobából kivonat kivonása

Számos apartmanban a fürdőszoba és a WC közötti szellőztetés transzferrács segítségével történik. Ezzel a levegő keverék a WC-szobából a fürdőszobába jut, és csak akkor jut be az enyémbe. A gazdaságosság szempontjából helyes döntés, de nem túl kellemes az apartmanokban lakók számára. A szagok eltávolítása érdekében a meglévő transzferrácsból vízszintes csőszakaszot kell elhelyezni közvetlenül a szellőzőréteghez. A hatás akkor lesz még jobb, ha egy speciális csatorna ventilátor kerül telepítésre ezen a területen, kapcsolva a világítás kapcsoló a WC-szobában.

A fürdőszobában és a WC-n belüli kapucnival diagramja

Mielőtt szellőztetné a fürdőszobát a WC-ből, válassza ki a csővezeték típusát (lehet rugalmas, műanyag vagy acél), válassza ki a ventilátor és a rácsok átmérőjének megfelelően. Általában ez az átmérő 100 mm. Szintén használt műanyagból készült téglalap alakú csatornák. Nagyobb esztétikailag kellemesnek látszanak, és kevesebb helyet foglalnak el, ugyanakkor a por felhalmozódik a csővezeték felső síkjára.

A szellőzővezetéknek a falon át történő áthaladását gondosan lezárni kell poliuretán habarccsal. Annak érdekében, hogy a fürdőszoba szellőzése ne legyen látható, a légcsatornát nedvességálló gipszkarton béleli, amelyre csempe vagy más befejező anyag ragasztható.

Példa egy karton dobozra

Mivel a szellőztető csatorna használható doboz gipszkarton, összeszerelve egy fa keret és csempézett.

Az elszívó szellőztetés beépítése az egészségügyi helyiségekbe, ne felejtse el a WC-bejárati ajtót. Biztosítania kell a levegő áramlását ugyanúgy, mint az ajtólapot a fürdőszobában. Ezért ebben az ajtóban szükség van egy díszítő rácsra az áramláshoz.

következtetés

A konyha és a konyha szaniter termékei a leginkább szennyezett légterek. Nem engedhetjük meg a stagnálásnak, és még inkább a lakás lakóövezetébe esnek. Ez kézzelfogható kényelmetlenséget okoz, és károsítja a lakók egészségét. Ezen okok miatt nem is érdemes megemlíteni azt a kérdést, hogy szükség van-e a szellőzésre a fürdőszobában, fenntartja az egészségügyi és higiénikus életkörülményeket.

Javasoljuk:

Szellőztetés a fürdőszobai ajtón és más módok a nedves levegő eltávolítására a helyiségből

A fürdőszoba olyan hely, ahol a nedves levegő szinte mindig jelen van. És teljesen nem biztonságos. Nem találja ki a kiutat, a nedvesség a falakon, a mennyezeten, a belső tételeken telepedik le, és az emberre veszélyes penész és gomba kialakulásának egyik oka. A megfelelő szellőztetés segít a túlzott páratartalom leküzdésében. Különféle szellőzőberendezések vannak. Ne gondold, hogy a rendszer szükségszerűen összetett és többkomponensű. Bizonyos esetekben még a szokásos szellőzés a fürdőszobai ajtón is segít a helyzet javításában. Tekintsük a legkönnyebb módszert a nedves levegő nedvesítésére a fürdőszobából.

tartalom

A kényszerített szellőztetés megszervezése csak akkor indokolt, ha a fürdő területe több mint 15 négyzetméter. A rendszer szükséges eleme egy centrifugális csatornaventilátor, amely a szellőző tengelyre van szerelve. Az ilyen eszközök szinte hallgatólagosan működnek és könnyen telepíthetők. Ezt akár otthoni mester is megvalósíthatja. Korábban természetesen olvassa el figyelmesen az utasításokat.

A légcsatorna ventilátor a szellőző tengely belsejében van elhelyezve

A beszerelés előtt győződjön meg arról, hogy a szellőzővezeték tiszta és működőképes. A ventilátort a csatorna bizonyos mélységében szigorúan függőleges helyzetben kell rögzíteni. Miután ez megtörtént, elkezdheti csatlakoztatni a készüléket a tápegységhez. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ezt a műveletet csak a lakás kiszorítása után hajtják végre. A ventilátorhoz egy tápkábelt kell elhelyezni. A legalkalmasabb helyre szerelt kapcsoló. Ezután ellenőrizze, hogy minden rendben van - a készülék üzemkész.

A kisebb fürdőszobákban a nedves levegő eltávolítása sokkal könnyebb. Ehhez elegendő telepíteni egy rendszeres számla-rajongót. A legfontosabb dolog az, hogy pontosan meghatározzák a készülék szükséges teljesítményét, különben minden erőfeszítés haszontalan lehet. A hozzáértő számításokhoz a szakértők a következő képlet használatát javasolják: a helyiséget 6-an kell megszorozni, ha a helyiséget rendszeresen háromnál kevesebb ember használja, vagy 8-ot használ, abban az esetben, ha a házban több mint 3 bérlő van. A kapott érték a berendezés szükséges teljesítménye lesz.

A készülék telepítése kikapcsolt állapotban történik. Kezdje el a munkát az alap doboz rögzítésével. Ezután kb. 0,2 mm átmérőjű, két magos kábelt használva csatlakoztassa a kapcsokat a hálózathoz. Ezután telepítheti a készülék házát. Általában speciális pattintókkal van felszerelve, így további rögzítők nem szükségesek. A munka végén a telepített berendezés ellenőrzését végezzük. A rajongóknak különböző kialakításúak különbözőek, de a leírtak szerint vannak kialakítva.

Ventilátorral - praktikus megoldás kis fürdőszobákhoz

A szellőzőnyílásokkal ellátott ajtó egy fürdőszobai szellőztető rendszer részévé válhat, vagy csak a nedves levegő eltávolításának eszközeként működhet. Leggyakrabban lyukak vannak az ajtólap alján. A díszítéshez különleges gyűrűket használnak. Az elemek fából, fémből vagy műanyagból készülhetnek. Az anyag kiválasztása az ajtó megjelenésétől függ. Az alkatrészek felszerelése a következő:

 • A jelölés megtörtént. A gyűrűt arra a helyre alkalmazzák, ahol felszerelik, és ceruzával vagy jelölővel van körvonalazva. Figyelembe kell venni, hogy általában három szellőző gyűrűt helyeznek el egy ajtólapra.
 • Lyukak készülnek. A fúró segítségével három nyílás van fúrva a gépen.
 • A lyukak megmunkáltak. A belsejüknek simanak kell lenniük, anélkül, hogy apró szabálytalanságok lennének. A falak csiszolása csiszolópapírral történik. A munka végén a vízszintes felületre felhordják a lakkot. Segít az ajtónak, hogy elkerülje a deformációt, és részletesen esztétikai megjelenést adjon.

A fürdőszoba szellőztetésű ajtók

 • Szellőzőgyűrűk vannak felszerelve. Egy csavarhúzót általában használnak a folyamat megkönnyítésére.

Megjegyzés: az ajtóba szerelt gyűrűk több fajta. A legegyszerűbb, eladásra kínált részek mellett védő rovarok és hangelnyelő elemek is megtalálhatók, amelyek olyan különleges anyaggal vannak bevonva, amely nem hagyja a hangot.

Az egyik megoldás az ajtó szellőzőrácsának kialakításához

A levegőnyílások nemcsak gyűrűk formájában, hanem különleges rács formájában is megvalósíthatók. A kialakításnak van némi előnye a gyűrűkkel szemben: ezeknek az eszközöknek a megtervezése sokkal érdekesebb, ráadásul a levegő áthalad a rácson egy hajlított út mentén, ezért a teríték a teremben nem tartható fenn. A rács felszerelését a gyűrűk beszerelésével azonos módon végezzük. Kicsi árnyalat: a telepítés befejezése után a szerkezetnek szigorúan függőleges helyzetben kell lennie, és nem szabad megcsúszni.

A fürdőszobában végzett szellőzés nem luxus, hanem szükségszerűség. A rendszert különböző módon felszerelheti. A legegyszerűbb és megfizethetőbbek a fentiek. Az utasításoknak való megfelelés és a helyes telepítés függvényében a nedves levegő kiáramlásának rendszere zökkenőmentesen működik. Ha nincs tapasztalata ilyen munkákról, vagy nincs vágy ezekre, az építőipari szakemberek a minőségi felszerelést felszerelik.

Jó cikk? Mondja el barátainak:

Ajánlások a készülék szellőzésére a fürdőszobában

 • Szellőzési lehetőségek
 • A rajongók telepítésének módjai
 • A szellőzőcsatornák típusai
  • A dobozok vagy hullámlemezek beszereléséhez szükség lehet ilyen szerszámokra:

Kevés gondolkodás a szobák szellőzéséről, különösen a fürdőszobákról. A fürdőszobában szellőztetés szükséges ilyen jelek jelenlétében:

 • tükrök és üveg a fürdőszobában nagyon ködös;
 • a fürdőszobai falak lecsapódnak;
 • egy égő gyertya vagy gyújtó, amelyet a szellőzőnyílásba hoznak, nem fakul vagy süllyed.

Azokban az esetekben, amikor a szellőző tengely nem a fürdőszobában van, egy ventilátor csatlakoztatásával a légcsatorna a hullámosságból kell tartani.

Szellőzési lehetőségek

A fürdőszobák szellőztetése számos módon javítható:

 1. A fürdőszoba ajtó, hogy egy kis rés, körülbelül 1-2 cm, ez a távolság elég a kis szobák. Így lesz levegőcsere, és a bútorok és a tükrök a fürdőszobában nem fog romlani, és sokáig tart. De ez a lehetőség nem megfelelő, ha a fűtési terv később megváltozott # 8211; meleg padlót készítenek, vagy nemrégiben javításokat végeznek, és az ajtólapot nem lesz túl esztétikus, és a szellőztetés a fürdőszobában ismét megtörik.
 2. A második esetben fúrja le az ajtólapot az alján és készítsen szellőzőnyílást # 8211; 3-4 db. Beilleszthető díszítőlemezek a lyukakba, több változatban is kaphatók: ezüst, arany vagy műanyag rácsok formájában. Különböző belső térre alkalmas.
 3. A fürdőszoba szellőztetése csővezeték vagy fal ventilátorok segítségével lehetséges. Ezek különböznek a megjelenés, a teljesítmény és a telepítés módjától.

Vissza a tartalomjegyzékhez

A rajongók telepítésének módjai

Mivel a jó szellőzés a fürdőszoba számára szolgálhat csatorna vagy fal ventilátor.

Ház szellőztetési rendszer.

A falventilátor felszerelése a fürdőszoba jó minőségű szellőztetésére szolgál.

Ha a kipufogócsatorna közvetlenül a fürdőszobába vagy a fürdőbe illeszkedik, akkor rendszeres ventilátor lesz. A teljesítmény a szoba térfogatának megfelelően van kiválasztva, a megjelenés és a szín megfelel a helyiség minden követelményének és tervezési megoldásának.

Szellőzőrácsok telepítése.

Ha a szellőzés a fürdőszobában nem túl jó, és a fürdőszobában intenzív légcsere van, a fal pedig a fürdőszobával szomszédos, akkor elegendő lesz csak a szellőzőrácsok felszerelése a fürdőszoba és a fürdőszoba oldalán.

Csatorna ventilátor felszerelése a fürdőszobában és a fürdőszobában.

Ha a szellőző tengely nem található a fürdőszobában, hanem több helyiségben található, akkor egy ventilátort közvetlenül a csőbe kell szerelni, és a csatornát csatornákkal vagy fém rugalmas hullámmal kell ellátni.

Minden típusú ventilátor csatlakoztatva van a hálózathoz. Leggyakrabban a bekapcsológombhoz van csatlakoztatva, és a kapcsoló kikapcsolt állapotában # 8211; szellőztetés megszűnik. Néha ezek a ventilátorok egy külön kapcsolót csatlakoztatnak, és ezenkívül időzítőkkel, relékkel vagy leállási késleltetéssel is ellátják.

A készülék ventilátorának ábrája a fürdőszoba szellőzéséhez.

A fürdőszobában a kényelmesebb szellőztetés drágább típusai olyan érzékelőkkel vannak ellátva, amelyek reagálnak a fürdőszobában tartózkodó személyre vagy a nedvességtartalom szabályozására szolgáló higrométerek, valamint más divatos és drága eszközök.

Minden ventillátornak rendelkeznie kell egy visszacsapó szeleppel, amely megakadályozza, hogy a levegő a szellőzőcsatornába kerüljön vissza a lakásba.

Különösen figyelemre méltó a gázfűtőtest elhelyezése a fürdőszobában, mivel a fürdőszobák szellőztetésének biztonságosnak kell lennie. Ebben az esetben szakértőt kell szakembertől kérnie, különben fennáll annak a veszélye, hogy a kipufogógázt szívják. És bejuthatnak a ház vagy lakás szellőzőrendszerébe.

Vissza a tartalomjegyzékhez

A szellőzőcsatornák típusai

Lehetőség van arra, hogy bármilyen helyiségben levegő szellőztetést hozzanak, mindez a felszerelés távolságától és összetettségétől függ.

 1. A műanyag doboz hosszabb távra alkalmas, kevésbé ellenáll a múló levegőnek, könnyű összeszerelni és könnyen összeszerelhető.
 2. A fürdőszobának egy csatorna kis és bonyolult összekapcsolásával fémes hullámosságot használnak. Több típusból készül: puha és kemény.

Leggyakrabban ezek a dobozok egy dekoratív gipszkarton mennyezet vagy műanyag mögött vannak elrejtve.

Vissza a tartalomjegyzékhez

A dobozok vagy hullámlemezek beszereléséhez szükség lehet ilyen szerszámokra:

 • egy fúró vagy erős csavarhúzó, amely elvégezheti a fúró funkcióit;
 • a rögzítő bilincsek külön-külön kerülnek kiválasztásra a doboz megvásárlásának méreteihez képest;
 • a 8211-es fogyóeszközök is szükségesek; csavarokkal ellátott csavarokkal, különböző típusú falakhoz különböző tűk vannak.

Megfelelően elrendezett szellőzés a fürdőszobák számára a helyiség védelme érdekében:

 • kondenzáció a csempe, üveg, tükrök;
 • a penész megjelenése, amely nagyon káros az emberi egészségre;
 • rothadó fa bútorok és fém korrózió;
 • a szag és a szagok reprodukálása a szobában.

A fürdőszobák szellőzése nemcsak a kényelem fenntartásához szükséges, hanem az emberi test védelmére is a gombás és penészes formációk reprodukciójával szemben. Nagyon károsak az emberi test normális működésére.

Szellőzőrács a fürdőszobában

Ajtó szellőztetéssel a fürdőszobában

Friss levegő a szobán belül nem csak az emberek egészségének, hanem számos befejező anyag megőrzésének is. A legtöbb szobában az oxigénellátás problémáját egyszerűen levegőztetik. A fürdőszobában nincsenek ablakok, ezért magas színvonalú szellőzést kell szervezni - kényszerített és természetes.

A ventilátorok az első, a második, szellőző ajtók pedig segítenek. A már behelyezett szilárd ajtó javítása segít a fa és a fém ajtó szellőzőrácsokból, amelyek könnyen felszerelhetők a saját kezével. Az ajtó szellőztetésére számos lehetőség van - melyiket jobb választani?

Anyagok ajtók gyártásához

Mielőtt az első ajtót a fürdőszobába telepítené, meg kell értenie, hogy alkalmas-e a szellőzés megszervezésére - függetlenül attól, hogy levegőt biztosít-e önmagában, és ha nem, akkor lehet-e rácsot vagy szellőzőgyűrűt felszerelni. Ismerje meg a fürdőszoba ajtójának optimális méretét is.

A fürdőszoba ajtók gyártásához a következő anyagok állnak rendelkezésre:

 • Glass. A sötétzöld ajtók nagyok a nedves helyiségekben - ellenállnak a nedvességnek és a magas hőmérsékletnek, és jól néznek ki. Könnyen ellenállnak a nagyszámú fűtési és hűtési ciklusnak is, ami nagyon jellemző egy olyan fürdőszobában, amely folyamatosan forró gőzzel van töltve. Ha ilyen ajtóban nincsenek szellőzőnyílások, akkor nem engedik a levegő áthaladását.
 • Műanyag. A legolcsóbb lehetőség, az esztétikai tulajdonságok gyengébb társaik. Ugyancsak ellenáll minden agresszív hatásnak, mint az üveg. Bizonyos készségekkel lehetővé válik egy ilyen ajtó felszerelése szellőzőrácskal.
 • Fa tömb. Kíméli a nedvesség és a hőmérséklet csökkenését, de a legalkalmasabb az ajtó szellőzésének megszervezéséhez.
 • Famegmunkáló termékek - laminált, forgácslemez, MDF - különleges impregnálással végzett kezelés után, ellenáll a nedvességnek, és a legegyszerűbb a szellőzés telepítése. Mint a műanyag modellek is, ez a lehetőség nagyon olcsó.

Így a nedvesség előtt a legrosszabb stabilitás ellenére, a folyamatos levegőáramlás megszervezéséhez a fa opciók jobban megfelelnek - akkor a saját kezeivel akár a fürdőszobai ajtó szellőzőrácsai is átmennek.

A szellőzés megszervezésének módjai

A fürdőszobai szabványoknak megfelelően természetes szellőzést biztosít - mivel ez a résnek a padló közelében kell lennie. A gyakorlatban azonban ez a rés általában lezárással vagy tömítőanyaggal van lezárva, hogy elkerülje az árvíz szivárgását. Ezért a beépített szellőztetésű fürdőszobai ajtó elterjedt. A szervezetnek két lehetősége van. Csendes ventilátort is használhat egy visszacsapó szeleppel - többet tudhat meg a referencia előnyeiről.

Ez a lehetőség az ajtó alján levágott ablak, amelyet műanyag, fa vagy fém rudak borítanak.

Szellőzőgyűrűk és ajtórácsok

Az alábbiakban azért van, mert a hideg friss levegő a konvekció miatt leesik a padlóra.

Az ilyen rácsok számos előnnyel rendelkeznek:

 • különböző formatervezési minták;
 • fényelnyelés;
 • a vakok akadályt képeznek a folyamatos levegőáramlásnak - a helyiségben nincs rajta vázlat. de az oxigén folyamatosan folyik a fürdőszobába.

A rácsok a legkülönbözőbb méretűek lehetnek, különböző mennyiségekben: egy, minden ajtó szélességében, vagy egy kicsit sorban - mindez a tervező fantáziájától függ.

Szellőzőrács az ajtón

A saját kezével történő felszerelésnél fontos figyelembe venni egy ilyen pillanatot: a felső szellőzőrácsnak feltétlenül pontosan a padlóhoz kell igazodnia.

Az ilyen furatok elrendezése a szellőztetéshez hasonló a rácsokhoz - az ajtó alsó részén van elhelyezve, rövid távolságra a padlótól. Valójában ezek egyszerű lyukak az ajtón. Melyik műanyag vagy fém gyűrűket helyeznek be, amelyek két funkciót látnak el:

 • az esztétika javítása;
 • védje meg a vágást a nedvességtől és a hőmérséklettől.

Az ilyen készülékek kialakítása egyszerű és kevésbé változatos, mint a rácsoké, de itt is van lehetőség.

Az ajtó nyílik

Így nem egyszerű gyűrűket találsz, hanem zárt védő vagy zajelnyelő hálót, ami nemcsak megakadályozza, hogy belenézzen a szobába, hanem akadályt is képez a rovarok számára.

Hogyan válasszuk ki a szellőzést a fürdőszoba ajtajához

A legegyszerűbb megoldás a gyárilag levegőnyílásokkal ellátott ajtó kiválasztása. Probléma van ezzel a lehetőséggel: nehéz lehet olyan modellt találni, amely megfelel a meglévő belső térnek. De nem gondolhatsz az anyagra, és nem választhatsz kedvenc ajtót.

A második út az, hogy lyukakat csinálj a saját kezeddel. Ebben az esetben a fából készült modellek felé kell nézni, mivel nehéz otthoni üvegcsiszolásra van szükség, és speciális eszközre is szüksége van.

Kerek szellőzőnyílások az ajtón

A műanyag egyszerűen veszélyes a vágásra - nagyon könnyű elrontani egy ilyen ajtót, anélkül, hogy ilyen készségekkel és tapasztalatokkal rendelkeznének.

Van egy harmadik lehetőség is. Ha nem sikerül a fürdőszobába szellőztetni a kész ajtót, és nincs ideje és vágya dolgozni a saját kezével, akkor a legegyszerűbb módja a friss levegő megszervezésének. Nevezetesen - az ajtót lefelé vágni, hogy rés legyen a padló között. Óvakodva nem fogja elrontani az esztétikáját, a szellőzés nem lesz rosszabb, mint a tömbben lévő speciális lyukaknál.

DIY szellőzés

Miután eldöntötte, hogy a szellőztetés megszervezésére van lehetőség, a fából vagy műanyagból készült lyukak beszerzése nem igényel sok időt és erőfeszítést, és ennek eszköze csak a legegyszerűbb.

Szüksége lesz a következő felszerelésekre és anyagokra:

 • vonalzó és ceruza;
 • szinten;
 • fúró, kirakós vagy üvegvágó;
 • rács vagy szellőző gyűrűk az ajtóhoz;
 • szerelési ragasztó vagy csavarok a szellőztetési modelltől függően.

A telepítés a következő sorrendben történik:

 1. A rácsot vagy a gyűrűket akkor mérik, ha a méretüket a dokumentáció nem tartalmazza.
 2. Jelölés az ajtólapra. Természetesen egyszerűen egy fürtöt vagy egy gyűrűt csatolhat, és ceruzát köthet, de a pontosság ebben az esetben szenvedhet. Ne feledje, hogy mindkét oldalon egy pár millimétert kell hozzáadni a szellőzés méretéhez.
 3. Megfelelő szerszám segítségével furatokat fúrtunk vagy fűrészeltünk a vászonra.
 4. A darabokat alaposan csiszolópapírral csiszolják, majd bevonják a lakkokkal. Ez tovább védi az anyagot és javítja az ajtó megjelenését.
 5. A gyűrűket ragasztóanyaggal kenjük és behelyezzük a lyukakba; A rácsokat mindkét oldalon csavarral csavarták. Érdemes ellenőrizni a berendezés vízszintes tisztaságát.

A munka során meg kell figyelni a biztonsági intézkedéseket - használj kesztyűt és védőszemüveget.

Ha nem biztos benne, hogy minden rendben meg tudod csinálni, jobb, ha a munkát szakembernek bízza.

Így a szellőzés a fürdőszobai ajtón nem szeszély, hanem szükségszerűség. Anélkül, hogy a fürdőszoba használata kényelmetlen lesz, és még inkább - ez egyszerűen veszélyes. Nincs értelme elkerülni a friss levegő állandó beáramlását ebben a teremben - nagyon könnyű választani a megfelelő lehetőséget, és egy rács vagy gyűrű a saját kezével történő felszereléséhez akár fél órát is igénybe vehet még egy tapasztalatlan személy számára is.

Hol vásárolhatok?

Hírek a "rács a szellőzés a fürdőszobában"

A fürdőszobában lángoló színek

Megosztjuk a fürdőszobánk felújításának eredményét, melynek területe mindössze 5 négyzetméter. Minden kézzel történik. Mivel nagyon kevés hely van, nincs mosdó, de mosógépet szereltünk fel. Vidám színek a narancssárga-zöld tónusban mindig.

A szellőzés telepítése KOSGU (szabályok, követelmények, előírások)

A szellőzés telepítésénél a KOSGU szerint történik. Csak világos.

Hogyan készítsünk szellőzést és szellőzést egy magánházban (konyha.

Kipufogó és szellőztetés magánházban. Részletes telepítési útmutató a házban, fürdőszoba.

Szellőzőrács a fürdőszoba, a szoba, a szobák ajtóihoz

A friss levegő hiánya a házban a lakók rosszullétet okozhat, hiszen a szén-dioxid hosszú időn át nem szellőztetett helyiségben halmozódik fel, és elegendő mennyiségű oxigén szükséges ahhoz, hogy az ember normálisnak érezze magát. Ezenkívül a háztartási vegyszerek és a befejező anyagok a levegőbe bocsátanak ki toxinokat, amelyek felhalmozódnak, ártalmasak lehetnek az egészségre.

Ha a szellőzésről beszélünk a fürdőszobában, akkor a helyzet még súlyosabb. A légmozgás hiánya nedves környezetben, penészgombák képződnek, a falak, ajtók, bútorok felülete nedvességet halmoz fel és használhatatlanná válik.

Az elmúlt években a szellőztető fürdő problémája különösen fontos az új zaj-, víz- és hőszigetelő anyagok megjelenése miatt. Az ilyen anyagokkal való dekoráció kényelmesebbé és gyönyörűvé teszi a fürdőszobát, de sokan nem engedik a friss levegőt a helyiségbe. Ventilátor beépítéséhez a fürdőszobában a helyiség hatékony szellőztetése csak akkor nyílik meg, ha az ajtó nyitva van, mivel a ventilátor működéséhez tervezet szükséges. A szabályok szerint az ajtó alja és a padló között apró résnek kell lennie, de a legtöbb ember kényelmetlen és esztétikusnak tartja ezt a megközelítést, és nagyon szorosan zárja be az ajtókat, így nincsenek hiányok.

Mindezek a problémák megoldhatják az ajtóra szerelt szellőzőrácsot. Napjainkban beépített rácsos vagy speciális szellőzőnyílásokkal ellátott ajtókat talál. De ha az ajtó már be van szerelve, és van probléma a levegő cirkulációjával, akkor csak a grillet kell vásárolnia és telepítenie.

A szellőzőrács típusai

Ma már az építési termékek piacán a szellőzőrácsok sokféle változata megtalálható. Mindezek a minták eltérnek a formák, a cél, a design és a színes anyagok, méretek, ár.

A rácsok típusát meghatározó elsődleges besorolási attribútum a telepítés módja és helye. E jellemző szerint ezek a következőkre oszlanak:

Beépítésre az ajtóhoz használt elosztó rácsokhoz. Az alábbi anyagokból készítse őket:

A műanyag szellőző rácsok magas korrózióállósággal és kedvező áron rendelkeznek. De ha közvetlen napsugárzásnak van kitéve, elveszíti a vonzó megjelenés megjelenését, és idővel romlik. Ezért a műanyag rácsokat a ház belső ajtóihoz lehet legjobban használni.

Az alumínium rácsok nagyon tartósak, kis súlyuk van, nem félnek a napsugaraktól, de valamivel drágábbak, mint a műanyagak.

A fából készült rácsok beltéri telepítésre szolgálnak. Előnyeik a következők: környezetvédelmi biztonság, külső megjelenés, amely harmonikusan illeszkedik a helyiség belsejébe. Ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy a természetes fa különleges rendes karbantartást igényel, amelynek hiányában a termék elveszítheti megjelenését és romolhat. A fa szellőzőrácsok ára más analógokkal összehasonlítva magas.

Az acél rácsok nehézek és magasak, de ugyanakkor a legtartósabbak és tartósabbak. Az ilyen szerkezetek leggyakrabban a bejárati ajtókra vannak szerelve, mivel túl nehézek a belső ajtókhoz.

Amikor a rácsot a bejárati ajtón helyezi el, akkor válasszon egy modellt egy védő szúnyoghálóval, hogy a szúnyogok és a legyek ne kerülhessenek be a házba.

A szellőzőrácsok nagyon kevés fényt közvetítenek, gyakorlatilag kizárják a nézet lehetőségét, így az ilyen ajtó mögött egy ember nem láthatja az ilyen szerkezetet. A termékek alakja lehet kerek, négyzet vagy téglalap alakú, de az utóbbi lehetőség a leggyakoribb.

Tervezési jellemzők

Az építmény fő része V alakú lamellákkal van felszerelve, amelyeket műanyagból vagy fémből készült keretre rögzítettek, és a páros alkatrész már lamellák nélkül van. Annak ellenére, hogy ez a design meglehetősen egyszerű, az ilyen termékek hatékonyan végzik tevékenységüket, fenntartva az optimális mikroklímát a szobákban. A rács felhelyezése megakadályozza a penészgombák, a gombák és a magas páratartalmat.

Négyszögletes ajtó rácsok

Fürdőszoba ajtó rács

A négyszögletes rácsok a konyhaajtón, a fürdőszobában és a WC-ben vannak elhelyezve. Ez lehetővé teszi a levegő áramlását a helyiségekben. Ezenkívül az ilyen termékeket az ablakpárkányokba történő szereléshez is használják, hogy a fűtőtestekből származó meleg levegőtömeget egyenletesen elosztják a helyiségben.

Ezek a minták kiváló minőségű és tartós műanyagból készültek. Egyes modellek rovarhálóval vagy mozgó szárnyakkal vannak ellátva, amely szabályozza a levegőáramlást. Szükség esetén a rács beépíthető ventilátorral is felszerelhető - ebben az esetben a szellőztetés hatása a legjobb. Ma számos színes és formatervezési lehetőség áll rendelkezésre, így minden ajtóhoz választhat egy rácsot, amely megfelel a színnek és a stílusnak.

Kerek rácsok

Kerek ajtó rácsok

A kerek rácsok kialakítása szinte nem tér el a négyszögtől. Ilyen termékek is rendelkeznek egy anti-szúnyoghálóval, mozgatható csappantyúkkal vagy beépített ventilátorral rendelkeznek. A kerek szerkezetek mérete általában nem haladja meg a 15-20 cm átmérőjét, és a méretükre szerelhető kerek lyukak az ajtóban készülnek. Az ajtó aljára legfeljebb 10 cm átmérőjű termékeket helyeznek el néhány darab egymás után. Nagyobb rácsok helyezhetők el az ajtó alsó vagy felső oldalán. Nedvesség és penész belsejében a bútorszekrényben ilyen rácsokat helyeznek a szekrény ajtajára. Ebben az esetben a ragasztó és a szerelőszegélyek fel vannak szerelve.

Ha nincs megfelelő légáramlás az irodai termelési helyiségben, valamint a saját fürdőszobában, a konyhában vagy a fürdőszobában, szellőzőrácsokat kell elhelyezni az ajtón. Ezt saját magaddal teheti meg, vagy segítséget kérhet olyan szakemberektől, akik elvégzik a következő műveleteket:

 1. Az építési kódok szerint meghatározzák az ajtóhoz szükséges rács optimális méretét. A méret a szoba belső méretétől és céljától függ.
 2. Helyezzen be egy lyukat a megfelelő méretű ajtón és szerelje fel a grillet.

Az önálló telepítéshez a következő eszközök szükségesek:

 • vonalzó és ceruza;
 • kirakós;
 • csavarhúzó vagy ragasztó.

A munka sorrendje:

 1. Először is, egy vonalzó segítségével meg kell szüntetni a megvásárolt rácsok méretét (a készletben, rendszerint mindig kettő van).
 2. Az ajtó előtt meg kell jelölni azokat a helyeket, ahol rácsok lesznek. Ebben az esetben a lyukaknak nagyobbnak kell lenniük, mint a hosszúságuk és szélességük körülbelül 1-2 mm.
 3. Ezután négy kör alakú lyuk van a jelölés sarkainál egy nagy fúróval.
 4. Miután a fűrészlapát az egyik lyukba helyezte, óvatosan vágja el a megfelelő méretű téglalapot a jelölésen. Vágás óvatosan az anyag nem szakad. A legtöbb szobai ajtó tele van papírhéjjal. Meg kell jegyezni, hogy a kirakó fából vagy fafeldolgozó anyagból készült ajtókhoz alkalmas. Más anyagokhoz használja a megfelelő szerszámokat.
 5. Most helyezze a rácsokat a lyuk két oldalára. Ha túlságosan szűkülnek, nagyítsa ki a lyukat, ha egy fájlt vagy rongyot aláássa.
 6. Ha a termék használati utasításai azt mutatják, hogy a rács ragasztóval van rögzítve, akkor az építési ragasztó segítségével rögzítik azokat. Mielőtt ragasztót helyezne az ajtó felületére, tisztítószert kell kezelni a szennyeződés és a zsír eltávolítására. Ellenkező esetben a grill leállhat egy idő után. Az ajtókhoz szánt legtöbb modellt csavarokkal rögzítik.

A szellőzőrácsok nemcsak helyreállítják a helyiség megfelelő légáramlását, hanem díszítő funkciókat is. Ezek a minták meglehetősen vonzó megjelenésűek, a modernitás lakóhelyét adják.

Fürdőszoba ventilátor: 13 tipp a választáshoz és a telepítéshez

Mik a jelek, hogy válasszon egy kaput a fürdőszobában? Mennyire praktikus a fürdőszobai ventilátor ventilátorral? Hogyan szereljük be falon belül? Milyen legyen az eszköz áramellátása? Ebben a cikkben megpróbálom megválaszolni ezeket és sok más kérdést.

Kényszerített szellőzés a fürdőszobában.

Kényszerített és természetes

 1. Mikor szükséges szellőztetés?

Itt vannak jelek, hogy eljött az ideje, hogy egy áruházba menjünk:

 • A látogatások között a fürdőszobában vagy a fürdőszobában nincs idő a víz megóvására a falakon;
 • A mennyezeten vagy a csempe ízületein gomba jelent meg;

Lehet, hogy a szomszédok időszakos áradása a felső vagy hibás vízvezeték-berendezésekből származik. A mennyezetrétegek szivárgása különösen titokban áll: nincsenek látható hibák, és az alsó lakás mennyezetje folyamatosan nedves.

 • A levegő folyamatosan nedves, döglött;
 • A törülközők és a hajtogatott ruhák illata, mint a penész.

Néhány egyszerű teszt segítségével megismerheti, mennyire hatékony a természetes szellőzés:

 • Hozjon egy papírt a szellőzőcsatornába. Normál szellőztetés közben levegőárammal kell megnyomni;

Teszteljen egy darab papírral.

 • Ha ez nem következik be, ismételje meg a kísérletet egy match vagy cigarettagyújtóval. Ha a szellőzőcsatornába helyezett láng nem tér el az iránytól, akkor a szellőztető rendszer felszerelése előtt tisztításra van szükség.

A Ventkanal eltömődött és tisztításra szorul.

A ventilátorok szolgálati szervezetek személyzetében vannak; Minden tisztítási munka a lakosok számára ingyenes. Kivételt képez az a kivétel, amikor a csatorna hibája miatt eltömődött (pl. Építési törmelék a javítás során).

bevásárlás

Most - hogyan válasszon rajongót.

termelékenység

 1. Mi legyen a motorháztető teljesítménye?

Ha csak egy fürdőszobát vagy kombinált fürdőszobát kínál, a termelékenységet hetente 7-9 köbméterenkénti négyzetméterenként választják ki. Tehát egy tipikus 2,5-négyzetméteres Hruscsov-fürdőhöz a szükséges minimum 2,5 * 7 = 17,5 m3 / óra.

A gyakorlatban a 100 mm-es járókerék-átmérőjű ventilátorok teljesítménye általában 50-80 m3 / h-tól kezdődik. Ez lehetővé teszi, ha szükséges, a sebesség csökkentése a készülék meghűlésével, az elfogadható szellőztetés fenntartása mellett. Azonban a kapcsolatteremtés témáját külön fejezetben fogom érinteni.

A szovjet építésű házakban jellemzőbb a szellőzőrendszer, amelyben a lakásban lévő összes levegőt csak a fürdőszoba és a konyhában lévő szellőzőcsatornák végzik. A légáramlást fa keretben lévő rések biztosítják.

A rendszer teljesítményének javítása a javítás során:

 • Műanyag ablakokat kell biztosítani a bevezető szelepekkel;

A beömlőszelep egy műanyag ablakban.

 • Kényszerített légcsere biztosítása a lakóhelyi területek figyelembevételével. A szobák esetében a levegő átváltási sebessége 3 köbméter / óra négyzetméterenként. A szükséges kapacitás minden szellőztető csatornán - a fürdőszobában, a WC-ben és a konyhában - elosztható.

Szellőztetési teljesítmény szabványok különböző helyiségekben.

Telepítési módszer

 1. Mit kell tenni a rajongó - számla vagy csatorna?

Fuvarlevél a következő esetekben hasznos:

 • A ventkanális rács helyett közvetlenül a falra szerelhető;
 • Függesztett álmennyezetbe helyezik, amelynek kialakítása kizárja a levegő szabaddá tételét a nyílásokon keresztül (pl. Gipszkarton).

Felületre szerelt ventilátor a mennyezetben.

Ha a mennyezetet panelekből vagy sínekből szerelik fel, előnyben kell részesíteni egy csatorna ventilátort, amely közvetlenül a szellőzőcsatornába vagy a levegő kipufogócsőbe kerül. A felfüggesztett álmennyezetbe egy kikötést szerelnek fel a karbantartás és a csere érdekében.

A fényképen - egy nyílás a csatorna ventilátorához a tetőtéri álmennyezetben.

Alapfunkciók

 1. Mi különös figyelmet fordít a vásárláskor?

A zajszintre. A csendes működést a következők biztosítják:

 • Csúszó csapágy. Ellentétben a gördülőcsapágyakkal (görgővel vagy golyóval), akkor nem csörög, amikor a járókerék forog;

A csapágyperselynek bronznak kell lennie. Az acélhüvellyel hamar megjelenik egy rés, ami növeli a zajszintet.

 • A kések kör alakú alakja. Négyzetes vagy hegyes pengék nagy sebességgel zörögnek;
 • A lapátok alacsony támadási szöge;
 • Zárt járókerék. A levegőt szívja át a középen vagy az oldalán lévő nyíláson átnyúló lyukon.

Az alacsony zajszintet többek között egy zárt járókerék biztosítja.

További jellemzők

 1. Milyen további jellemzőkkel lehet felszerelni a motorháztetőket?

Íme egy rövid lista a lehetséges opciók közül:

 • Autonóm hatalom. A ventilátor képes az elemek futtatására vagy a beépített akkumulátortöltésről a hálózatról. Az autonómia nagyon hasznos lesz a gyakori fénycsökkentésekhez vagy falusi házakhoz;
 • A nedvességérzékelővel ellátott fürdőszoba ventilátorát bekapcsolják, amikor küszöbértékét túllépik. Néhány órával a zuhanyzás után dolgozik, és kikapcsolja magát anélkül, hogy felesleges zajt hozna létre és megtakarítaná a villamos energiát.

A modell hőmérséklet és páratartalom jelzővel rendelkezik.

 • Az időzítő lehetővé teszi, hogy a készülék kikapcsolása után egy idő után kikapcsolja a készüléket. Természetesen csak akkor fog működni, ha a ventilátor és a fény a fő kapcsolón keresztül áramlik;
 • A visszacsapó szelep kiküszöböli a hátsó nyomást a szeles időben. Biztosítja, hogy a fürdőszobát nem fogja megtölteni a szomszédos apartmanok aromájával;

Csőventilátor visszacsapó szeleppel.

 • A kisfeszültségű, 12 voltos feszültségű motorháztető nagyon hasznos lesz a LED világítású fürdőszobákban. És ez, és a ventilátor egy közös tápegységen keresztül áramlik ki a fürdőszobából. Ez a rendszer biztosítja a biztonságot: még rövidzárlat esetén sem kap áramütést.

Nyilvánvaló kapitány arra emlékeztet, hogy a rajongóknak számos funkcióval kell rendelkezniük, nem mindig indokolt. Minél bonyolultabb az eszköz, annál magasabb az ára és alacsonyabb megbízhatósága.

Első lépések

A falba

 1. Hogyan helyezzen ventilátort a vízszintes szellőzőcsatornába?

A szerelés horganyzott öncsavarral történik, legalább 60 mm hosszúságú. Csavarták műanyag tüskékbe, amelyeket a falba fúrt lyukakba helyezett a szellőzőcsatorna körül. A rögzítőelemek hornyai láthatók a kapucni testén, a kivehető előlapon.

Rögzítés csavarokkal műanyag tüskékkel.

A hornyok praktikusabbak, mivel lehetővé teszik a ventilátor kiegyenlítését a fal lyukainak fúrásakor.

A ventilátor felhelyezése után az elülső panel és a fal közötti rések akril gitttel vannak lezárva. Megakadályozza a kipufogó levegő bejutását a helyiségbe. Az akril rugalmassága lehetővé teszi a varratnak a ventilátor működésének elkerülhetetlen rezgését.

A mennyezetben

 1. Hogyan történik a szerelés felfüggesztett mennyezet esetén?

A burkolat teste a Molly tüskére szerelhető fel a gipszkartonon vagy egyéb anyagon fúrt lyukakon át. A rögzítő szorításakor a burkolat megbízható támaszt nyújt a nagy felületen a mennyezet hátoldalán.

Készülékcsípő molly.

 1. Hogyan lehet rögzíteni a mennyezeti ventilátort egy feszített mennyezet esetén?

A mereven rögzített szellőztető cső foglalatát a mennyezet szintjére helyezzük. A szalaggal szemben a vászon nyújtható mennyezete a vágást jelzi; majd megerősítő gyűrűt ragasztanak rá, majd a gyűrűben levő szövetet levágják. A fedelet a szilikon tömítő aljzatába kell behelyezni.

A megerõsített vágás egy stretch mennyezeten.

Nuance: jóval ésszerűbb a szellőzőcsatorna csatorna ventilátorral való ellátása, a vászon pedig szellőző rácskal. Ideális esetben a felfüggesztett vagy felfüggesztett mennyezet feletti helyet szellőztetni kell. Egyébként a magas páratartalom gyorsan előidézheti a gomba megjelenését a padlókon és a falakon.

A mennyezetre szerelt rács légtelenítéshez. A csatorna ventilátor a mennyezet mögött van.

 1. A csatorna ventilátor és a műanyag szellőztető csatorna esetében hogyan végzi el a telepítést?

A ventilátort a cső aljzatába helyezzük, majd rögzítjük egy második, szorosan behelyezett csőben. 110 mm átmérőjű csatornacsövet és 100 mm-es csatorna-ventilátorhoz tartozó kompenzálócsövet használtam.

A kaput egy szilikon kompenzátorba helyezzük, és rögzítjük egy csőben. A tápvezetéket egy 6 mm átmérőjű, a kompenzátorban fúrt lyukon keresztül vezetik be.

A csatorna ventilátor a szellőzőcső aljzatába van szerelve.

Magánház

 1. Hogyan lehet előállítani a ventkanált magánházban?

Az első emeleten lévő támasztó falon keresztül és az oszlopon keresztül a tetőterasz túlnyúlik. A következtetés szellőztetése sarok és esernyő-deflektor. A deflektor kiküszöböli a víz bejutását a szellőztető rendszerbe esőben és ferde szélben, és emellett a szélsőséges időben is növeli a vontatást.

A szellőztető csatorna kimenete a tetőtér lábán át.

elektromosság

 1. Mi lehet a legegyszerűbb kapcsolódási séma a motorháztető számára?

A legegyszerűbb megoldás a kapcsoló, amely a ventilátor és a fürdőszoba világításánál közös. A vezetéket közvetlenül a foglalatból dobják ki. Az ilyen rendszer legfőbb hátránya, hogy a fedélzet a nap nagy részében üresjáratban van, míg a fürdőszobában folyamatosan szellőztetés szükséges.

A problémát részben megoldja a készülék beépített időzítővel való felszerelése.

 1. Hogyan csatlakoztassuk a ventilátort a fürdőszobában a kapcsolóhoz, biztosítva a munkáját a világítástól függetlenül?

Nagyon egyszerű: kétgombos kapcsolóval. A nulla vezeték közös a fény és a szellőzés érdekében; a fázis különböző gombokon lóg. Véleményem szerint ez a rendszer a legmegfelelőbb.

A legérzékenyebb megoldás a szellőzés egy külön kapcsológombhoz való csatlakoztatása.

 1. Lehetséges a szellőztetési teljesítmény beállítása?

Igen. Ebből a célból az izzólámpák szokásos fényerejét használtam. Időről időre találkoztam a tematikus fórumokon, hogy a szurkolóknak szükségük van néhány speciális dimmersre - tiszta mesék: a világítás dimmer nagyszerűen működik a motorháztetővel.

A hűtés lehetővé teszi a ventilátor sebességének rugalmas beállítását, a szivattyúzott levegő és a csend maximális térfogata között.

A világítás kapcsoló mellett egy dimmer van felszerelve, amely szabályozza a szellőzést.

következtetés

Őszintén remélem, hogy ez az anyag segít egy tisztelt olvasónak abban, hogy az optimális eszközt választja az ő céljaira. Talán egy csendes ventilátor lesz a fürdőszobában egy visszacsapó szeleppel vagy a legegyszerűbb légcsatornával. Nagyra értékelem, ha megvitatja megvitatását a megjegyzésekben.

Mint mindig, néhány további információ megtalálható a videóban ebben a cikkben. Sikerek, elvtársak!