Legfontosabb > Fürdő

Csövek beszerelése, cseréje, javítása és elosztása a fürdőszobában

Hogyan lehet a szennyvíz telepítését a fürdőszobába a saját kezével? Ilyen kérdés merül fel a lakóépületek építésében vagy a lakások jelentős javításainak végrehajtásában. Ezért minden házi mester számára hasznos lesz megismerni a csatornahálózat kialakításával és a csővezetékek közvetlen telepítésével kapcsolatos árnyalatokat.

Kétségtelen, hogy bármely otthon építőhálózatának szerves része közös szennyvízrendszer. Ezért ennek a munkának a végrehajtása során ismernie kell a telepítési szabályokat és az építési szabályokat.

A jövő csatornahálózatának feltérképezése

Mielőtt a fürdőszobában a jó minőségű és megbízható szennyvizet kézzel fogják elvégezni a kívánt időben, el kell készíteni a hálózat elrendezésével és a megfelelő anyag és eszköz beszerzésével kapcsolatos előzetes munkát.

A fürdőszobában a szennyvízhuzalok rendszerint egy felszállónyílással vannak összekötve, habár több ilyen felszálló is lehet egy nagy területen. Az elrendezés tervezésénél a szennyvízelvezető és a forró és hideg vízellátás közvetlenül egymáshoz közel helyezkedjen el, azaz kompakt és ergonomikus legyen.

A lakásban a csatornavezetékek telepítése és szerelése a régi vezetéknél is elvégezhető. Ha azonban az öntöttvas csöveket műanyaghoz kívánja cserélni, akkor a meglévő rendszert nem ismételjük meg.

Ebben az esetben a csatornarendszer teljesen új rendszert kell kialakítania. A szennyvízcsatorna új bekötéséhez feltétlenül meg kell tervezni a rendszer külső részét, amely rendszerint tartalmaz egy helyi telepítést a csatornák összegyűjtésére és tisztítására.

A szükséges anyagok és eszközök beszerzése

Az építési szabályzatok és előírások követelményei szerint a csővezetékek vezetékezéséhez a következő típusú csövek megengedettek:

 • öntöttvas;
 • kerámia;
 • azbeszt;
 • kerámia;
 • polietilén, polipropilén, PVC vagy műanyag.

Ma a gyakorlatban leggyakrabban polietilénből készült csöveket használnak (GOST 22689.0-89 és GOST 22689.2-89). A csővezetékek szabályozott átmérője 40, 50, 90 és 110 mm, a polipropilén csövek általában 32, 40, 50 vagy 100 mm átmérőjűek. Műanyag csövekből készült, a saját kezű fürdőszobai szennyvíztisztító rendszer kiválóan ellenáll mind a korrozív környezetnek, mind a korrózió hatásainak.

A modern PVC csatorna számos előnnyel rendelkezik a klasszikus öntvényekhez képest:

 1. Van egy fél évszázados élettartam, azaz tartós.
 2. Gyakorlatilag nincs lerakódás a különböző rétegek rétegeiben, amelyek hatással vannak a cső belső átmérőjének szűkítésére.
 3. Könnyen összekapcsolhatók, magas technológiai tulajdonságokkal rendelkeznek, egyszerűen vághatók egyszerű ollóval.
 4. Hatalmas választékuk van a szerelvényeknek, mindenféle kiegészítő csatlakozóknak, szögeknek, pólóknak stb.
 5. A többi cső, például a fém vagy az öntöttvas tömegéhez képest könnyedén alkalmazható.

A csövek mellett szilikon tömítőanyagot, tömítő tömítéseket, műanyag ollókat, rendes mérőszalagot, építési szintet és egyéb szerelvényeket kell vásárolnia.

A műanyag csövek szennyvízelvezető rendszerrel való felszerelése a saját kezével valójában nem olyan egyszerű, amilyennek első pillantásra tűnik. Ezért kétség esetén a legjobb, ha a vízvezeték-szerelők szolgáltatásait használják, akik a létesítményt ésszerő mennyiségben elvégzik, és garantálják, hogy a szennyvízcsatorna további üzemeltetése kiváló minőségű és tartós.

A telepítés elvei

A belső csatornarendszer felszerelésének minden fő követelményét és szabályait az építési szabályzatok és előírások (SNiP) 2.04.01-85 tartalmazza. Ez elég súlyos dokumentum, mivel ezek a szabályok mind lakossági, mind ipari létesítményekre vonatkoznak.

Így minden vízelvezető rendszernek meg kell felelnie ezeknek a szabványoknak, függetlenül attól, hogy a fürdőben szennyvizet szereltek fel, vagy a szakemberek által végzett ipari vízelvezető konstrukciót.

Általában az SNiP mellett az alábbi további ajánlások is megkülönböztethetők:

 1. A csövek dőlésszögének fenntartásához, vagyis a csőszakasz átmérőjétől függően a vízszintes csővezeték magasságkülönbségét kell kiszámítani. Különösen az 50 mm átmérőjű cső esetében a lejtésnek 30 mm, 110 mm és 25 mm közötti stb.
 2. Csökkentse a hátsó részegységeket. A legkisebb számú csatlakozás biztosítja a rendszer jobb feszességét. Azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy 90 ° -os forgást végeznek, ha két szögletes, 45 ° -os könyöket csatlakoztatnak. Ezt az intézkedést a veszélyes elzáródások és kellemetlen forgalmi dugók előfordulása védi.
 3. Ne csökkentse vagy növelje a PVC cső átmérőjét egyetlen vízszintes szakaszban, mert a változás következtében előfordulhat túlnyomás, ami a szennyvíz belépését teszi lehetővé a készülék szifonjában.
 4. Az aljzatok irányát a lefolyó irányába rendezze, amely elkerüli a szivárgások előfordulását. Ebben az esetben a csővezeték teljes hosszát speciális, a padlóra vagy falra rögzített kötőelemekkel kell rögzíteni. Ha ez nem történik meg, akkor a szennyvíz üzemeltetése során a szekciók egy része elsüllyedhet a lefolyó víz tömege alatt, és ennek következtében az ízületeknél csökken a tömörség.
 5. A WC-t a felszálló (kanyarodási) és más fontos területeket összekötő szakaszokon speciális ellenőrző nyílásokkal kell felszerelni. Szükség van a csövek állapotának vizuális ellenőrzésére és a lekvár elpusztítására. Szellőztető szellőztetéshez is gondoskodni kell a kellemetlen szag eltávolításáról és a túlnyomás stabilizálásáról a felemelőben a csatorna működtetése közben.

Ha a fenti szabályokat követve telepítené a szennyvízcsatorna egy fürdőszobába, akkor évtizedekig jelentősen megnöveli az élettartamát.

Rendszer tesztelés

Egy másik fontos pillanat a szennyvíz-telepítés a lakásban az eljárás befejezése után ezek a munkák. Amikor a rendszert ellenőrizni kell a telep helyességének (tömörségének) és a szennyvíz hatékonyságának minden részében.

 • Ehhez elegendő, ha a vízcsapot a végéig nyitja meg (a stopig), és írja be a fürdőszobába vagy a mosogatóba a vizet, és egyidejűleg egy új csatornarendszerbe egyesítse. Használhatja a szokásos vödröt is, amely előrecsapott víz a csapból.

A rendszer tesztelésének folyamatában az úgynevezett szennyvízcsatorna a fürdőszobában saját kezűleg rendszeresen foglalkozik a víz áramlásával a kritikus helyzetekben. Ezért nagyon fontos, hogy alaposan megvizsgálja az egyes vegyületeket annak biztosítása érdekében, hogy a munkát minőségi szempontból elvégezték.

Ha szivárgást észlelnek, a problémás területeket egyszerűen újra kell biztosítani, csak ebben az esetben szilikon ragasztóval.

Csövek cseréje a fürdőszobában: egy lépésről lépésre útmutató a munkához

Az új kommunikáció lebontása és telepítése szerves részét képezi a nagyjavításnak. Általában a csövek cseréjét a fürdőszobában szakemberek segítségével végzik el, de szétszerelheti a régi és új elemeket a saját kezével.

Ehhez elegendő egy alapvető munkaeszköz-készlet, beépített anyagok, valamint bizonyos készségek az építési manipulációk végrehajtásában.

Csövek kiválasztása a fürdőszobában

Mielőtt megkezdené a kommunikáció cseréjét a fürdőszobában, fontos meghatározni, hogy melyik szerkezeti elemek előnyben részesítik az új rendszer kialakításakor.

A vezetékezéshez általában a következő típusú csöveket használják:

 • műanyagból;
 • acélból;
 • öntöttvas;
 • fém és műanyag;
 • kerámia;
 • réz;
 • Azbeszt.

Az acélelemeket (sokféle adalékanyagot, alumíniumot, mézet, nikkelt) tartalmaznak általában magas épületekben, ahol hatékony és tartós vezetékezést kell létrehozni. Az ilyen kommunikáció ellenáll a forró / hideg víznek, ellenáll a nagy nyomásnak. A hátrányok közül az ásványi üledékektől való elzáródások jelentkezhetnek, amelyek gyakran felhalmozódnak a falakon.

Rézcsövek - kiváló minőségű tartós termékek, amelyek nem hajlamosak a korrózióra és a vegyi anyagok agresszív hatásaira. Érdemes megfontolni, hogy ezek az elemek nagyon nehéz, de túl drágák. E hiányosságok miatt leggyakrabban a magánlakásokban használják őket.

A múlt század 60-70-es évében épült régi épületekben általánosan használták az öntöttvas csöveket. Az ilyen rendszereknek fontos előnyeik vannak, mivel ez a fém jó hőkapacitással és a hőmérséklet-különbséggel szembeni ellenállás jellemzi.

Az ilyen struktúrák jelentős hátránya a súlyosságuk (speciális felszerelés szükséges a telepítéshez és az elemzéshez), valamint a sokkterhelésnek való tűrés és az eltömődésre való hajlam - az ásványi lerakódások és törmelék felhalmozódása könnyen kialakulhat a felszínén.

Jelenleg széles körben használják a polipropilén csöveket, amelyeket megfizethető ár, könnyűség, rugalmasság, korrózióállóság és agresszív anyagok megkülönböztetnek, és nincs tendencia a torlódások kialakulásához.

Használatuk azonban csak intrahaszkommunikáció lefektetésére indokolt, mivel a műanyag nem tolerálja a hőmérséklet-csökkenést. Ezenkívül a polipropilén csövek a magas hőmérséklet hatására deformálódnak, ezért óvatosan kell használni a forró vizet.

Egy másik jelenleg népszerű anyag fém-műanyag, amely ötvözi a polimer és a fém rétegeket. Ez az anyag súlya kicsit több, mint a műanyag párna, de tartós, ellenáll az ásványi üledékeknek, és ami a legfontosabb, rendkívül alacsony deformációs aránya van.

Rendszerint az utolsó két lehetőséget független munkára használják, mivel a polimer és a műanyag csövek könnyen kezelhetők és felszerelhetők. Sőt, minden munkát velük együtt lehet tenni legalább egy speciális felszereléssel.

A csőanyag jellemző méretei

A kommunikáció cseréjéhez szükséges anyag kiválasztása során meg kell határozni az elemek dimenziós paramétereit is:

 • 40 mm átmérőjű csövek alkalmasak a belső felszállóknak;
 • csatornavezetékhez - 50 mm;
 • forró / hideg vízrendszerek felállításához - 15, 25 és 32 mm.

A csövek cseréje a fürdőszobában a meglévő vízvezeték- és szennyvízrendszerek lebontását és új szerkezeti elemek lefektetését jelenti.

Milyen anyagok és eszközök szükségesek

Az első lépés az, hogy előkészítse a munkához szükséges felszerelést és anyagokat:

 • Bolgár fémlemezzel régi csövek és szerelvények vágására;
 • kézi csavarhúzó, amelynek átmérőjének meg kell egyeznie az anyag méretével (általában ez az érték egy hüvelyk). Ehelyett egy másik eszközt használhat a felső és alsó lakásokon lévő fémcsövek menetének vágására;
 • perforátor (előnyösen ütőhangszer), amely szükséges a lyukak fúrásához a kötőelemekhez, valamint a falakon keresztül történő csövezéshez;
 • csővágó vagy speciális vágó, amely lehetővé teszi a kívánt hosszúságú csőszakaszok levágását;
 • elektromos forrasztópáka fúvókákkal a rendszer felszereléséhez;
 • állítható csavarkulcs;
 • technikai petrolátum, szalag FUM;
 • kalapács;
 • csavarhúzó;
 • véső;
 • jelölő és mérőszalag, amelyre a méretek alkalmazásához szükség lesz.

Szükség van továbbá az anyagok felhalmozására, előre kiszámítva az állományukat. A mennyiség pontos meghatározásához a legjobb, ha felhívni a kommunikációs tervet. Kívánatos, hogy az előreláthatatlan körülményekhez kis mértékben növelje az eredményt.

Egy szabványos fürdőszobához szüksége van:

 • 25-32 mm átmérőjű csövek; elegendő elem van a rendszer telepítéséhez, amelynek teljes hossza 20-30 m;
 • vég és sarokelemek (15-20 darab minden típus);
 • minden egyes csomópontnál elzáró szelepek;
 • falra szerelhető;
 • két adapter a fémcsövekről a műanyagra.

Ezenkívül szükség lehet csavarokra, pólókra és egyéb elemekre.

Csőfektetési rendszer kiválasztása

A csővezeték különböző módon szerelhető fel. A rendszer nyitva lehet, ha a hálókat közvetlenül a falak mentén helyezik el. Ebben az esetben megkönnyíti a csövekhez való hozzáférést, de a megjelenés elriasztja a fürdőszoba belsejét.

Egy esztétikailag kellemes lehetőség zárt kommunikációval. Ebben az esetben a tengelyek a falakban vannak kialakítva - speciális hornyok, ahol a szerkezeti elemek el vannak rejtve, amelyeket ezt követően vakolattal és kikészítéssel le kell zárni.

Jelenleg a csövek fektetése gyakran a maszkolás módját használja, nem igényel sok bajt. Ebben az esetben szerkezeti szerkezeteknél vízvezeték szerelvények, belső tárgyak, vagy különleges dobozokba rejtettek.

Szervezeti probléma egy felújításkor

Az új berendezések felszerelése a régi telepítés nélkül lehetséges. Ebben az esetben nehezen helyettesítheti a felszálló helyiséget a fürdőszobában, mivel ez hatással van a szomszédokra.

Nem elég egy csőcserét egy lakásban cserélni, hanem fontos a munkák elvégzése a padlókon, ahol vannak szerkezeti elemek is. Jelentős veszélyt jelentenek: a cement idővel károsítja a csöveket, ami szivárgásokat okozhat, amelyeket nehéz azonosítani és javítani.

A szomszédokkal kapcsolatos probléma megoldásához a következőket teheti:

 1. Vegye ki a szomszédoktól az írásos megerősítés alját, hogy a régi felszálló szivárgás esetén nem fognak követeléseket tenni. A tetején élő bérlőknél próbálja aláírni a dokumentumot, a régi kommunikáció rohanásából eredő esetleges károk kifizetésének garanciáiról. Nagyon gyakran ez a megközelítés hozza eredményeit, és a szomszédok megállapodnak abban, hogy közös javítási munkát végeznek.
 2. Beszélheti a ház irodáját azzal a javaslattal, hogy teljes kifizetést kapjon a felemelő helyettesítésére. Ebben az esetben a meggyőző, szeszélyes szomszédok küldetése az alapkezelő társaság képviselői.

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy még egy privatizált lakásban is minden központi kommunikáció közüzemi szolgáltatáshoz tartozik.

A régi csővezeték lebontása

A munka kezdeti szakasza - az összes kommunikáció eltávolítása a szobában. A kivitelezéshez szükség van a vízellátás kikapcsolására a felemelőkön, és amikor lecserélik - a vízellátás az alagsorban. Ebben az esetben a következő szabályokat kell betartania:

 • A tervezett munka összehangolása a vízellátó rendszerek karbantartásával foglalkozó szervezetgel.
 • Mindenképpen tájékoztassa a lakosokat, akik a fenti és alatti apartmanokban élnek, a kommunikáció közelgő cseréjéről, tájékoztatva őket a munka pontos dátumáról és idejéről.
 • Minden intézkedést meg kell tenni a javítások gyors elvégzésére, hogy biztosítsák a víz időben történő befogadását.

A víz kikapcsolása után folytathatja a bontást, amely több lépésben történik.

1. szakasz: csövek vágása és eltávolítása

Miután megkapta a szomszédok beleegyezését, ki kell kapcsolnia a vizet a felemelőben, majd ki kell üríteni a fennmaradó folyadékot. Ezután el lehet menni a régi csövek csiszolásához. Ugyanakkor a padlóról / mennyezetről a szomszédos apartmanok kell visszavonni 0,5 m, hogy megkönnyítse a folyamat összekötő csövek.

A födémben található csőszakaszt kalapáccsal lazítják keresztrefúrással, majd kiüti őket (vésővel vagy perforátorral is használhat). Annak érdekében, hogy a régi fémcsöveket eldobja, apró darabokra lehet vágni, amelyeket elszállítanak vagy átengednek.

2. szakasz: az elzárószelepek és a vízelvezetés cseréje

Az elzárószelepeket a bejáratnál lecserélni, a régi modelleket csavarozzák vagy vágják egy csiszolóval a csővezetékből, majd a csavarral vagy egyéb eszközzel menetvágást készítenek, majd csavarják fel az új berendezést. A csavaros bemeneti csappantyúk becsukódnak, miután be lehet kapcsolni a felemelkedő vizet.

A régi csövekből vizet engednek le, hogy ne zavarja tovább a bontást. A mosógépet, keverőket és egyéb eszközöket - a víz fogyasztóját leválasztják a kommunikációból. Hasonlóképpen, a szennyvízcsatornához csatlakozó összes egészségügyi terméket leválasztják.

3. szakasz: a tüskék eltávolítása és a kapu felhelyezése

Korábban, amikor csöveket telepítettek a fürdőszobába, a falhoz való rögzítéshez széles körben használták a betéteket, betonba pisztollyal. Mivel ezeket az elemeket rendkívül nehéz eltávolítani, a fejét csiszolóval távolíthatja el. Ebben az esetben a falak sima felületét hozza létre, így biztonságosan elhelyezhet csempe vagy más finom anyagot.

Szükség esetén a csőcsatornák falba történő (krómozással ellátott) lemezeinek elhelyezése a csiszológépbe behelyezett, ajánlatos egy hasonló részre cserélni, amelyet beton, tégla és kőmunkákra terveztek. Ha a falban van egy armatúra, akkor ismét fémlemezre cserélik.

A kommunikáció telepítése a fürdőszobában

A falak lebontása és falburkolása után új csövek lefektetése folytatható. Azonban a folyamat előtt újra meg kell győződnie arról, hogy az előkészített rajzban mindent figyelembe vesz, függetlenül attól, hogy nincs szükség további anyagok vásárlására.

A csövek cseréje több lépésből áll:

 • a felszálló és csővezeték bekötése;
 • csatornahálózatok telepítése;
 • vizsgálatok elvégzése.

A technológiai utasítások betartásával minden manipuláció igen gyorsan elvégezhető.

A fülke és a kábelezés telepítése

A munka megkezdése előtt győződjön meg róla, hogy az új csövek belső átmérője a felszálló és a kábelezésnek megfelel a réginek. Ezután elvégezheti a folyamatot.

Hogyan kell felváltani a felszállót?

Kezdetben magának a felszedőnek kell kicserélnie, figyelembe véve a következő vezetékek útvonalát. Ehhez meg kell határoznunk, hogy a felemelőtől milyen távolságban távoznak a belső vezetékek, majd vágja le a felszedő számára készített csövet az elvégzett számításnak megfelelő részekre.

A szomszédos apartmanokban elhelyezkedő felszállók régi részein a menetvágást egy csavaros szerszám végzi. Ezután az átmeneti karimákat a felemelőkre szerelik fel, majd ezeket az elemeket polipropilén csövekből forrasztással szerelik fel. A menetes csatlakozásokat Fum szalaggal lezárják. Ez a megrendelés alkalmas fém / műanyag csatlakozásokra.

Egy 0,5 hüvelyk átmérőjű cső egy kis darabja forrasztható a karimához, amelynek végén egy gömbcsap van beszerelve, amely zárt helyzetbe van állítva.

Ezután kinyithatja a szelepet az alagsorban, hogy visszaállítsa a vízellátást, majd ellenőrizze a csatlakoztatott csatlakozások szorosságát.

Csőbeépítés és műszercsatlakozás

A felszállócsövekről lerakódnak. A beszerelésük párhuzamosan történik, a kötőelemeket több ponton hajtják végre, így nincs lökés. Az elemek mind kötőelemek (különféle típusú szerelvények) segítségével, akár forrasztással vannak összekötve, amelyekhez különleges forrasztópáka szükséges.

Az övezetben, ahol a mosdó, a zuhany, a fürdőkád, a mosógép található, az ágakat golyóscsapokkal vágják le. A hideg vizet a mosdóba szállítják, hideg és forró vizet minden más készülékhez. A csövek végeihez csapok vannak, amelyeknek zárt állapotban kell lenniük.

Ha a hidegvíz csöveket hamis falak mögé akarja álcázni, azokat habosított polietilénnel kell szigetelni, hogy megszabaduljon a kondenzátumtól.

Ahhoz, hogy a csapot a fürdő felett telepítsük, ki kell húznunk a falat annak érdekében, hogy mélyebben beillesszük a csövek töredékét. A végein egy speciális fóliát és egy bizonyos távolságban rögzített karimákat helyeznek el, amelyeket a falfelületen kell rögzíteni, kis tűréssel a befejező anyag vastagságán.

Az anyag rugalmasságának köszönhetően a polipropilén csövek kissé meghajlíthatók, ezáltal csökkentve a rendszer lefektetése során használt szerelvények számát. Ez nemcsak a pénz megtakarításánál fontos: a zökkenőmentesen lefektetett vízcsőben az üledékek által okozott elzáródások valószínűsége csökken.

Annak érdekében, hogy elkerülje a kommunikációt a víz kalapáccsal, kompenzációs hurkot kell biztosítani a rendszerben.

Csatorna csere

Fontos és döntő fontosságú lépés a régi szennyvízcsövek cseréje, amelyek gyakran rossz állapotban vannak a korrózió és a rothadt tömítések miatt. Az új vízvezetékrendszer javítja a vízelvezetést, kiküszöböli a kellemetlen szagokat és szivárog.

A csatornacsövek cseréjéhez használja a következő algoritmust:

 • Meghatározott helyek, ahol vízvezeték szerelvényeket szerelnek fel.
 • Figyelembe véve az egészségügyi termékek méreteit, pontos méréseket végzünk a kibocsátási pontok meghatározásához.
 • A vázlat a víztelenítő rendszer hozzávetőleges sémájával készült, ahol megjelennek a kommunikáció ágai, a felülvizsgálatok telepítési helyei és az elemek paraméterei.
 • A rajz alapján számítások készülnek, melyek eredménye megvásárolt anyagok.
 • A daráló segítségével megszünteti a régi elemeket.
 • Ha fel kívánja cserélni a felszállót, akkor különleges adapterekkel kell felszerelni. Ezt a munkát az előzetes jóváhagyás után az alul és felül elhelyezkedő lakások lakásaiban kell végrehajtani.
 • A régi kommunikáció megszüntetése után el lehet kezdeni a rendszer új csövekből történő beszerelését, a rögzítéseket úgy, hogy az elemek körülbelül 5 ° -os szögben legyenek. Kívánatos a túlcsordulás számának csökkentése, amelyben az üledékek gyakran felhalmozódnak, és ha szükséges, a lehető legegyszerűbben hajtják végre azokat.

Összefoglalva, a falakon keresztül végrehajtott kommunikáció a konyhából a fürdőbe kerül. Ezután csatlakoztatni kell az összes csővezetéket egymáshoz. A vizsgálat befejezése után a falakat gipsz és befejező anyaggal borítják.

Ellenőrizze az eredményeket

Az új vízvezeték- és szennyvízvezetékek bekötését ellenőrizni kell. Ehhez kapcsolja be a hideg és meleg vizet, gondosan megvizsgálja az ízületek helyeit.

Nagy szivárgások észlelhetők a szemen, a kisméretű papírszalvéta segítségével kimutatható, amely kétes csőszakasz törlésére szolgál.

Minden hibát ki kell küszöbölni a szerkezet szétszerelésével, és újra összecsukva vagy a hibás töredék cseréjével.

Hasznos videó a témában

Képes lesz vizuálisan látni a csövek lefektetésének folyamatát a bemutatott videón.

A fürdőszobában a vízvezeték- és szanitercsere folyamata eléggé a mester hatalma alatt áll, és bizonyos készségekkel rendelkezik a műanyag csőmunkában. Az utasítások figyelmes betartása és a jó minőségű anyagok használata révén az ilyen műveletek meglehetősen gyorsan elvégezhetők. A modern műanyagból készült újonnan folyó kommunikáció hosszú időn keresztül megbízhatóan szolgál.

Hogyan telepítsen csatorna a fürdőszobában?

A házban a szennyvíz az egyik legfontosabb kommunikációs rendszer. Hála neki, a bérlők kényelmesen érezhetik magukat. Az összes készlet visszavonása fő célja. Ha javításának terve magában foglalja a fürdőszobai vízvezeték szerelését a saját kezével, akkor itt meg kell oldani a szennyvíz kibocsátását. Ez egy nagyon komoly pillanat, hiszen a szennyvízcsatorna megfelelő telepítése az összes más javítás alapja. Mielőtt elkezdené a javítást, döntse el, hogy milyen vízvezeték szerelvényekre van szüksége. Kombinált fürdőszobában kád vagy zuhanyzó, mosdó meleg és hideg vízzel, WC és mosógép. A szennyvízcsatorna nem telepíthető műanyag csövek nélkül. Nem sok nyomás van, ezért vékonyabbak, mint a vízvezetékek. A műanyag csövek legnagyobb előnye a tartósság, a könnyű beépítés, nem rozsdásodnak. A műanyag csövek két osztályba sorolhatók:

 • A. osztály - vékonyfalú. Ezek jobban megfelelnek a szellőzőrendszernek.
 • B osztály - tartós és megbízható, szükség van a csatornahálózat cseréjére a fürdőszobában. De az ára sokkal magasabb, mint az A osztályban.
csatornacsövek elosztása a fürdőszobában és a WC-ben

A műanyag csöveken kívül meg kell vásárolnia:

 • Állítható csavarkulcs.
 • Zárószelepek.
 • A sokk típusú elektromos fúró.
 • Forrasztópáka speciális fúvókákkal.
 • A szükséges hosszúságú csövek (átmérő 50 mm mosdókagylóhoz, fürdőkádakhoz stb., Kivéve a WC-tálat és 100 mm-t WC-tál vízelvezetéséhez).
 • Bolgár fém vágásához.
 • Kötőelemek és szerelvények.
 • Precíziós vágó.
 • Műszaki vazelin és szalag.
 • Cementoldat.
 • Szilikon tömítőanyag.

A régi csövek szétszerelése

Általában ez a művelet simán megy, kivéve, ha nincsenek csövek a fürdőszobában, amelyek a falban vannak. Bolgár - a fő eszköz ebben a folyamatban. Nyissa ki a csővezeték csővezetékeit és szennyvizeit, amelyek zárva vannak. A felszálló lebontásakor legyen óvatos, mert a szennyvízrendszer ezen része más apartmanokhoz kapcsolódik, és a rossz intézkedések bajt okozhatnak Önnek és szomszédainak. Bontás közben vigyázzon az egészségére, és viseljen légzőkészüléket és védőszemüveget, hogy megvédje magát a portól. Tehát szétszerelés:

 • Kapcsolja ki a víz a lakás felszállójánál.
 • Csiszológép segítségével vágja le a régi csöveket, állítsa le a szelepeket, vágja le a szálakat és csavarja be az újakat.
 • Zárja be az új csapokat, kapcsolja be a vizet.
 • Annak érdekében, hogy a csőben lévő víz ne zavarja, ürítse ki.
 • A mosógépnek, a keverőknek le kell kapcsolódniuk.

A műanyag csatorna saját kézzel történő felszerelése a szűrő és a számláló telepítésével kezdődik. A számlálókat úgy kell beállítani, hogy később kényelmesen olvassák le a méréseket. Győződjön meg róla, hogy a nyílások mentén vannak elhelyezve, amelyek jelzik a vízáramlás irányát. A mérõház minden helyzetbe kerül.

Csőszerelés

Az első lépés egy felszálló telepítése, mivel a szennyvízzel kapcsolatos problémák ebben a pillanatban nemcsak Önnek, hanem a szomszédoknak is léteznek. Nem valószínű, hogy tetszeni fognak. A szennyvíz telepítésénél minden munkát a padló és a falak kiegyenlítése után kell elvégezni, amely lehetőséget ad arra, hogy pontosan meghatározza a csövek telepítésének szintjét az egyes szakaszokban:

 1. Helyezze be a pók vagy a pólót az alsó csengőbe. Használjon gumi mandzsettát vagy szilikon tömítőanyagot.
 2. Speciális szorítók segítségével csatlakoztassa a feszítőt a falhoz.
 3. A felszálló telepítése után végezze el a kábelezést. Most nem okoz kellemetlenséget a szomszédjaidnak.
 4. A csövek cseréjekor a foglalatok a vízáramlás irányába vannak elrendezve, a csövek alulról felfelé változnak.
 5. A csöveket csőhosszonként 2 cm-es lejtőn kell elhelyezni, hogy a csatornahálózat ne legyen blokkolva.
 6. Amikor befejeződik a szennyvíz telepítése a fürdőszobában, ellenőrizze a rendszert, és győződjön meg arról, hogy nincs szivárgás.
csatorna cső összeszerelési folyamat

A fürdőszoba felszerelése nem különösebben nehéz, de vannak bizonyos árnyalatok:

 • Használjon kétcsatlakozó szifont a lefolyóhoz és a túlfolyáshoz.
 • A kádat a szennyvízcsatornához csatlakoztatva sima műanyag csövekből álló szifont kell használni. Ne használjon hullámosított csöveket, mert a belsejében egyenetlen felület van, a mélyedésekben a szennyeződés felhalmozódik, és a szifon eldugul.
 • A lefolyó lyuk és a cső közötti magasságkülönbségnek kisebbnek kell lennie, hogy a fürdőben lévő víz ne álljon.
 • A szifon felhelyezéséhez használjon a mérethez illeszkedő műanyag adaptert. Ha a csövek műanyag, akkor az adapternek műanyagnak kell lennie, ha a csövek öntöttvasból készülnek. Az ízületeket le kell zárni, különben a fürdőszobában szennyvíz szag lesz.
 • Húzza meg kézzel a szifon anyákat, a kulcsok károsíthatják a szifont és megrepedhetnek.
 • Amikor a szifont összeszerelik, csatlakoztassa a kádat a csatornába, vagyis helyezze be a cső egy részét a foglalatba.

Használjon forrasztópáccsal csődarabokat a fürdőszobában, de ne felejtse el, hogy a hegesztett helyeknek könnyen hozzáférhetőnek kell lenniük. A cső alkatrészeinek forrasztásakor várjon 15 másodpercet, amíg a műanyag kemény lesz. Annak a ténynek köszönhetően, hogy forró víz áramlik a műanyag csöveken, ne mereven rögzítse a falhoz. Itt műanyag klipeket kell használnia. Ezek nélkülözhetetlenek a csatornacsövek csatlakoztatásakor. Ellenőrizze, hogy vannak-e tömítő tömítések a mosdó, a mosdókagyló vagy a zuhanyzó szerelvényeiben. Vaseline technikai kenés szükséges a csatlakozás és menetvágás során. Ha szükség van a szál lazítására, egyszerű lesz.

WC-csésze felszerelése

Ha úgy dönt, hogy a telepítéséhez szennyvíz fürdőszoba saját kezűleg, majd telepítse a WC is nem jelent nehézséget. Ehhez a következő műveleteket kell végrehajtania:

 • A cső előtisztított részét egy műanyag palackkal lefedje.
 • Helyezze a hullámcsövet a kimenetre. Helyezze a WC-tálat a helyére.
 • Helyezzen egy adott padot a sarok alá.
 • Óvatosan nyomja a WC-tálat a falhoz.
 • Jelölje meg a rögzítési pontokat a padlón egy fekete jelölő segítségével.
 • Gyémánt fúró segítségével fúrjon lyukakat a rögzítéshez.
 • Helyezze be a lyukakba a dugókat.
 • Rögzítse a tömítést és illeszkedjen.
 • Csavarja le az alátéteket és a csavarokat a lyukakba. Csavarja őket a dugókban kell óvatosan, és semmilyen esetben nem vezetni.
 • A cső széleit tömítőanyaggal kell kezelni. Távolítsa el a műanyag palackot a csőből, és csatlakoztassa a WC-t a csatornába.
 • Rögzítse a tartályt rozsdamentes csavarokkal.
 • Rugalmas vízellátó tömlő beszerelésekor húzza meg az anyákat a kezével, majd húzza meg őket csavarkulccsal.
 • Ürítse le a vizet, győződjön meg arról, hogy nincs szivárgás.

Ne feledje, hogy 6 órán keresztül nem használhatja a WC-t, mert a szilikonnak meg kell szilárdulnia. Ne sajnálja a tömítőanyagot. Nem sok minden történik. De a szilikon nem lehet a csőben. A teljes rendszer ellenőrzéséhez két vödör vizet kell önteni minden egyes vízvezeték szerelvénybe, és győződjön meg arról, hogy nincs nedvesség és pocsolya.

vezetékes csövek bekötése a fürdőszobában a fürdőszoba alatt

A mosdómosó fürdőszoba felszerelése magától értetődő

 1. Kezdje egy keverővel. A kapocsanyákkal gumitömítéssel kell felszerelni.
 2. Csatlakoztassa a szifont. Helyezze be a hullámosított szifoncsövet a foglalatba. Használjon szabványos tömítést vagy tömítést a tömítéshez. A szifonhoz tartozik a hullámcsere, minden az átmérőjétől függ.
 3. Ne felejtse el ellenőrizni minden szivárgást, vagy győződjön meg arról, hogy nincsenek jelen.

A csatorna csatlakozásának jellemzői a fürdőszobában zuhanyzóval

A zuhanykabin nem luxus, hanem egy modern személy kényelmes, megbízható és praktikus asszisztense. Telepítse önmagát egyszerűen. Ha úgy döntesz, hogy menteni a vízvezeték-szerelés és a telepítés magad, akkor tudnia kell ezt:

 • A kapcsolat a fürdőszoba csatlakoztatásának elvén alapul. A lefolyónak magasabbnak kell lennie, mint a cső szintje.
 • Tipikusan a zuhany leeresztő rendszer hullámosított csövekből áll, így bármelyik kényelmes helyen felszerelheti a zuhanykabinot.
 • Mielőtt telepítené a standot, gondosan olvassa el az utasításokat, mert a gyártók különböző modelleket kínálnak, és vannak olyan árnyalatok, amelyeket figyelembe kell venni.

A mosógép megfelelő csatlakoztatása a szennyvízcsatornába

A mosógép piszkos vízének kijuttatása káddal vagy WC-vel, vagy a csatornába kerülhet. Az első módszer kényelmetlen, mert a gépi tömlőt a fürdőkádba vagy a WC-kbe engedik le, és a víz lefolyik. Ezen a ponton nem fürödhet vagy zuhanyozhat, nem használhatja a WC-t, piszkos víz után meg kell mosni a fürdőt. Ezenkívül a tömlõ ugorhat le és töltse fel a padlót vízzel, valamint az alatta levõ szomszédokkal együtt.

Lehetséges és szükséges, hogy a mosógéphez egy lefolyót alakítsanak ki közvetlenül a csatornahálózatba, amely a csővezetékhez vagy a mosogató szifonhoz vezet. Mindez a mosógép helyétől függ. A polietilén csatorna a géphez tartozik, speciális csúcsa van. Ez a tömlő speciális háttámlákkal van felszerelve a hátsó falra. A tömlőnek 80 cm magasságban kell lennie - ez megkönnyíti a szivattyú működését.

a mosógépet a fürdőszobában összekötő csövek elosztásával

Hogyan lehet megszüntetni a szennyvíz szaga a fürdőszobában

Ha a fürdőszoba régi rozsdás csövek, akkor létrehozhat kellemetlen szagot. Ennek ellenére még mindig vannak okok a megjelenéshez:

 1. A csapdákkal kapcsolatos probléma. Ez egy ilyen vízréteg, amely a cső ívelt részén helyezkedik el. A víz nem adja ki a szennyvíz gázokat kívülről. De ha nincs rajongócső, akkor a vízzáró fenyegetést okoz. A csövek vízzel történő teljes feltöltése is meghibásodásához vezet.
 2. A normál szellőztetés hiánya befolyásolja a rendszer nyomásszintjét. Ennek eredményeként felemelkedik, és a csatornából a gáz belép a szobába.

A hidraulikus zárak rossz működése esetén tett intézkedések:

 • Ne használjon olyan csöveket, amelyek átmérője kisebb, mint az építési szabályok.
 • Szisztematikusan tisztítsa meg a rendszert, ne engedje meg a betétek felhalmozódását a falakon.
 • Néha egy eltömődött szifon kellemetlen szagot okoz. Tisztítsa meg legalább hathavonta.

Mi a teendő a kisebb szivárgásokkal?

Ha a szivárgás súlyos - azonnal észre fogod venni. A kis szivárgások nem láthatók, nem képeznek pocsolyákat a padlón, és nem fog azonnal észrevenni a nedvességgel kapcsolatos foltokat: célszerűen keresse őket, a fürdő vagy a WC mögött. Azonban még a kis szivárgások is "elrontják a levegőt" a fürdőszobában. Ha kellemetlen szagot érez a szennyvízben, alaposan megvizsgálja a fürdő teljes csatornarendszerét, megtalálja és megszünteti a "fájdalmas" helyeket.

A fürdőszobában található szennyvízrendszer nehéz mechanizmus, amely egészségügyi elemekből, csővezetékekből és szifonokból áll. Ha a szennyvízcsatornát saját kezűleg kívánja felszerelni, akkor megfelelően tervezni és ügyesen tervezni kell a munkájukat. A fenti módszereket követve könnyedén összeállíthat egy tartós és kiváló minőségű csatornahálózatot, amely sok évig nem okoz gondot. A legfontosabb, hogy minden szinten teljes felelősséggel közelítsünk, és ne felejtsük el a szennyvíz rendszer rendszeres ellenőrzését.

Új vagyok ehhez a vállalkozáshoz, ezért szeretném tudni, hogyan készülnek a teljes rendszer számításai. Mi az első dolog, amire figyelmet kell fordítanunk, és mely adatokról kell először járnod. Például nincs lakásom, hanem egy magánház (egy kis ház), amely az én esetemben a vízvezeték szerelési szabályait érinti. A házhoz csak hideg vizet biztosítanak, a fűtés és a melegvíz autonóm.

Elosztó csövek szennyvízben a fürdőszobában

A fürdőszobai szennyvízelvezető rendszer bármilyen kialakítását szigorúan a telepítési tervvel összhangban kell végrehajtani. Függetlenül attól, hogy egy magánház, vagy egy többszintes épület lakóháza, a fürdőszobai csatornák elosztására szolgáló rendszert mindenképpen elkészítik. A szennyvízrendszer összeszerelésének sorrendje, vagy az elemek száma, de nem a csővezeték elve, megváltozik.

A szivárgás elrendezése bizonyos szabályok szerint történik.

Hogyan lehet a szennyvíz elrendezését magánlakásokban?

A városi apartmanokban és a magánházban lévő fürdőszobák eltérő megközelítést jeleznek a projekthez. Városi lakás esetén már van egy befejezett épület, a központi csatorna felújítójának előre meghatározott helyével. Az apartmanok szennyvízvezetékei egy cumisburkolattal kezdődnek.

Fontos! A fürdőben gyakran előforduló kellemetlen szagok vagy hirtelen "zokogások" a mosdóban - a csapda megszakadása közvetlenül a tervezés során vagy a csatornagyűjtés szakaszában bekövetkezett hibák közvetlen következménye.

Egy magánházban a vízellátó rendszer és a szennyvízcsatornák megjelenésének terve az épület tervezési szakaszában kerül kiértékelésre. A lényeg nagyon nehéz. Még ha minimális gyakorlati tapasztalat is van a vízelvezető rendszerek telepítésénél, csak egy szakmérnök világos képet alkot arról, hogy hogyan lehet szennyvizet magánházakban. A mester képes kialakítani a rendszert, figyelembe véve az építési szabályokat és szabályokat, és betartja a GOST szabványokat, és mindent a terv szigorú betartásával végezni.

A magánházak csatornarendszerének összetevői:

 • különböző átmérőjű csövekből áll, amelyek a fürdőszobában a vízelvezető rendszer ágait alkotják, továbbá a ház körül;
 • a szennyvízcsatorna, amelyben a szennyvíz eltávolításának összes folyadéka összegyűlik;
 • kétféle típusú emelőt használjon a vízelvezető rendszerekhez - közvetlenül a szellőztetéshez és a szennyvízcsatornákhoz;
 • a fogyasztók vízelvezetésének vonala;
 • a vízkezelési csomópontok lánca, zárt rendszerű elosztórendszer vagy vízelvezető tároló rendszer, mindkét típusú rendszert egy magánházban használják;
 • csatorna nyomáscsatorna, leggyakoribb a csatornahálózatban nyomás típus, nem használják a városi lakást;
 • ellenőrzési elemek a rendszer karbantartásához;
 • kiváló minőségű egészségügyi berendezések.

A csatorna rendszerek első szabálya: a "két pont" elve. A legalacsonyabb pont - könnyen meghatározható egy építési szint segítségével - és csomópont lesz a folyadéknak a csatornavezetékbe való kibocsátásához.

A szaniter berendezések és kábelkötegek elrendezését össze kell állítani

A legmagasabb pont a vízelvezető egység fölött helyezkedik el, közvetlenül a tölcsércsövön, ebből a szintből nincs vezetékezés. A csatorna tetején egy speciális légtelenítő szelep van felszerelve.

Jó tudni! A vákuum szellőztető szelep nem tesz lehetővé kellemetlen szagot és gázokat a vízelvezető rendszerekben a baktériumok - metán, hidrogén-szulfid és ammónia füstök bementi helyisége miatt. A rendszer nyomáscsökkenése rövid időre kinyitja a szelepet, külső levegő áramlik kívülről, és az L-alakú szifonok hidraulikus tömítésének nincsenek megszakadása.

Előfordul, hogy egy magánházban több központi csatornát kell készítenie. Ez tökéletesen elfogadható, ha nagyszámú fogyasztó csatlakozik a rendszerhez. Például, ha külön hálószobát biztosítanak. Meg kell tartani az "alacsony pont" elvét, csökkentve ezzel a vízelvezetés összes ágát egyetlen kollektorra ezen a szinten.

A központi csatornába történő magánhálózathoz speciális keringető szivattyúkat kell használni. Ez a kollektorág nagy hossza vagy a terepe sajátosságai miatt következik be.

Csatorna a fürdőszobában

Az első szakasz egy tervrajz vagy rajz összeállítása. Minden csatlakozási és leeresztési pontot figyelembe vesz. A második szakasz - a csőátmérő kiválasztása a csatlakozás típusától és a csővezeték teljes hosszának kiszámításától függően. Szükséges figyelembe venni egy ilyen pillanatot: a műanyag csövek szennyvíznek különböző hosszúságúak, és csak egy oldalsó csatlakozóaljzattal vannak felszerelve. A harmadik szakasz a szükséges számú szerelvény és rögzítő bilincsek halmaza. A falhoz való merev rögzítés nélkül a műanyag csövek ízületei hamarosan elveszítik a feszességüket.

A házak modern csatornahálózata műanyag csövekből készül.

A műanyagból készült szennyvízcsövek használatának előnye nyilvánvaló. Az intraháromű kommunikáció rendszerében mûködésük szokásos idõszaka legalább 50 év, a kábelezés, szerelés és telepítés nem igényel sok időt és nem igényel különleges eszközöket.

Az öntöttvas rendszerektől eltérően a műanyag csövek nem korróziónak vannak kitéve. A polimer csövek ellenállnak a magas hőmérsékletnek, és gond nélkül gondoskodnak arról, hogy a melegített vizet az automata mosógépből is kifolyják a csatornába. Ezért ezek a legjobb megoldás a háztartásokban és lakásokban használt szennyvízzel.

A polipropilén csövek belsejének különleges bevonata lehetővé teszi, hogy elkerülje a mészlerakódások felhalmozódását, és ennek következtében csökkentse a rendszer belső átmérőjét és kapacitását.

A fürdőszobai szennyvízelvezető rendszer felszerelését a legalacsonyabb ponttól és nehezen hozzáférhető helyen, például a fürdőszoba alatt kell indítani. Jó formának tekintjük először a házban lévő vízelvezető rendszer pontos felszerelését, és csak akkor csatlakoztassuk hozzá a készülékeket - fogyasztók.

Meglévő rendszer módosításához vagy cseréjéhez el kell menni az elavult szennyvízelvezető rendszer egy részének vagy egészének szétszerelésére.

Fontos! Mielőtt elkezdené a munkát a rendszer módosításán, meg kell győződnie arról, hogy a víz nem áramlik semmilyen fogyasztóhoz, és nincs szennyvíz a csatornarendszerbe.

Az öntöttvasból, hagyományosan olajozott kenderből vagy kötélből, valamint a ként tömítőanyagként használt szennyvízcsövek elosztásának megteremtése. Idővel ez a kapcsolat elképesztő erővel bír. Az egyetlen lehetséges megoldás egy olyan városi lakás leszerelésére, amely nem szétszerelhető öntöttvas rendszerekhez, az, hogy elpusztítsa őket. A kalapács vagy kalapácsfúró vésővel van felszerelve.

Az öntöttvas csatorna összekötése új csövekkel adapterek segítségével történik

A ventilátorcső sértetlenségének megőrzése érdekében a meglévő "nyugágyat" és az öntöttvas vezetékeit el kell pusztítani a fő felszálló csatlakozásához, maximális óvatossággal járva, ahogy közeledik az emelőhöz.

A műanyag csövek öntöttvas felhúzással történő csatlakoztatásához különleges adapterre van szükség: egy sajtolt illesztés vagy egy átmeneti hüvely, tömítő ajakkal.

A szennyvízvezetékek lefektetésére vonatkozó szabályok

Az építési specifikáció szerint az összes vízelvezetésre szánt csővezeték elcsúszva helyezkedik el a leeresztőcső felé. A cső átmérőjének és lejtésének összehasonlítása szokásos.