Legfontosabb > Fürdő

A csatornacsövek következtetései a fürdőszobai berendezések csatlakoztatásához

A korábbi cikkekben megvizsgáltuk azokat a szabályokat, amelyeket a vízvezeték-szerelés során követni kell. Most kitaláljuk, hogy meg kell felelnie a szennyvízcsövek következtetéseinek méretére.

A fürdők és zuhanyozók felszerelésének méretei

A zuhanykabin és kád a csatornahálózathoz csatlakozik speciálisan kialakított hullámossággal és 50 mm átmérőjű csövekkel vagy csövekkel (lásd az alábbi fotót). Az 50 mm átmérőjű cső faláról való kivonás szintje 60 mm legyen (a padlólap szintjétől a cső tengelyétől):

Ha ez a távolság magasabb, akkor a fürdőnek dobogóra kell gondoskodnia.

Egyébként az összes javítási tevékenység sorrendje a fürdő típusától függ. Ha a fürdő rendes, akkor először önmagában telepíti (részletek öntöttvas, akril vagy acél fürdőkádakról), majd a szoba csempézett. Ha a fürdő egy hidromasszázs eszközzel, akkor mindent megteszünk a másik oldalon: a fürdő utolsó telepítése.

Méretek mosogatók és mosdók beépítésére

A mosdó (vagy konyhai mosogató) felszereléséhez a szennyvízelvezető rendszer magasságának (csőcsatlakozás a falról) 530... 550 mm legyen a tiszta padló szintjétől a cső tengelyétől:

A konyhai mosogató nélküli csévélővel 300... 450 mm.

A konyhai mosogatóval csiszolóval - 300... 400 mm.

Még egyszer figyelmet fordítok: a felett és alatt minden távolság a kész padló szintjétől a cső tengelyig terjed.

Méretek WC-tálak felszereléséhez

A WC-tál esetében a távolság a kész padlószinttől a 180... 190 mm-es cső tengelyig terjed (a modelltől függően):

WC-csésze függesztett - 220... 240 mm.

A mosógép és a mosogatógép csatlakozás méretei

A szennyvíz mosáshoz és mosogatógéphez való csatlakoztatáshoz - 600... 700 mm. Ezeknek a gépeknek a méretével kapcsolatos részletek továbbra is megtalálhatók a "mosógép" és a "mosogatógép" telepítéséről szóló cikkben.

A szabványos vízvezeték-berendezések csatlakoztatásának méretei

Megmagyarázom: a fenti értékek gyakoriak, standardok, de a gyártók és a modellek jelenlegi sokféleségére tekintettel minden egyes esetben külön-külön kell megközelíteni.

Ha valamilyen új, exkluzív vízvezeték-felszerelést kíván telepíteni, először nézze meg a berendezés műszaki térképét és a méretek csatlakoztatását a berendezéshez. Ezt meg kell tenni a víz és a szennyvízcsatornák vízellátása előtt, hogy ne kelljen újratölteni, ezért jobb, ha megvásárolja a kívánt vízvezetékberendezést (ha van raktárhely).

Hány fürdőszoba van?

Hány fürdőszobára van szüksége? Ha egy szabad elrendezésű lakásról beszélünk, akkor először objektív módon értékelnünk kell a tér dimenzióit, valamint azokat a felszállók elhelyezkedését, amelyekhez az összes egészségügyi berendezés kötődik. Ideális esetben két különálló fürdőszobát - a vendéget és a mestert - kell felszerelni (újra, ha a hely engedélyezi). A vendég csak WC és mosdó lesz.

Természetesen a tipikus elrendezésű házakban lakók nem rendelkeznek több egészségügyi felszereléssel, ezért csak a következő kérdést kell eldöntenie: szükséges-e a fürdő átépítésével foglalkozni, vagy elegendő-e korlátozni az egészségügyi berendezések és kozmetikai javítások cseréjét?

Az egészségügyi berendezések telepítéséről szóló cikkekben sokkal több információ található a telepítési dimenziókról, a fenti szövegben pedig "vázolt" linkeket találtam a releváns témákhoz. A következő cikkben egy kicsit többet a saját vízvezeték beszereléséről a vízellátás és a szennyvízelvezetés kialakításának fényében. Különösen a fürdőszobában található elektromos csatlakozókon.

Összehasonlító táblázat a San. -Tech. eszközök - SNiP és európai szabványok

Mikor tűnt fel WC-papír Oroszországban?

Úgy tűnik számunkra, hogy érdeklődni fog az országunkban a WC-papír előállításának története. Itt található a TheQuestion projekt részeként közzétett információ:

"A Szovjetunióban a WC-papír gyártása csak 1968-ban kezdődött, amikor két brit papírgyártó gépet szereltek be a Syassky Pulp and Paper Millbe (Leningrad Régió). A bevezetés 1969. november 3-án zajlott le, de az első higiéniai termékek tétele nulla érdeklődést támaszt a fogyasztóktól: a szovjet állampolgárok egyszerűen nem tudták, hogy mire szolgáltak. Csak egy nagyszabású reklámkampány után (klipek a Syasky kombájn WC-papírjairól a mozik ülései felé fordultak) igazi boom indult. A Szovjetunióban az egész világon ismerős személyes higiéniai eszközök azonnal hiánycsökkenéssé váltak, és a nyolcvanas évekig csak hosszú sorban állhattak. "

Tehát viszonylag nemrégiben jelent meg a WC-tekercs tartójának szükségessége.

A szaniterek beépítési magassága

A modern építési piac telített számos különböző típusú csaptelepek, mosdók, mosogatók, fürdőkádak és WC-tálak, különböző méretű, színes és design. A látszólagos sokféleség ellenére azonban a vízvezeték szerelvények világosan megoszthatók a csővezetékek funkcionalitásával és csatlakozási módszerével kapcsolatban. Nem fogunk érintkezésbe kerülni a webhely egészségügyi berendezésének választékával vagy a tervezési különbségekkel, de csak a csővezetékekhez való csatlakozás legáltalánosabb módjaira koncentrálunk.

A vízvezetékeket a csővezetékek telepítése és az összes építési, előkészítési és befejező munkálatok befejezése után kell telepíteni, azaz a helyiség befejezése előtt. A készülékek felszerelése előtt a vízcsatlakozást 1/2 "-os véggel kell végezni. Belső dugaszolóaljzatok vagy négyzetek, pólók, csatlakozók vagy elosztócsövek ugyanazzal a cérral a keverők vagy más típusú csapok csatlakoztatásához. A falra szerelt csaptelepek forró és hideg vízcsatlakozóinak tengelye közötti távolságnak szigorúan 15 cm-nek kell lennie. A vécécsatornáknak 110 mm átmérőjű csövekből vagy alakos szerelvényekből kell állnia; a mosogató és mosogatógépek között 40 és 32 mm lehet a készülék típusától függően. Ebben az esetben jobb, ha ugyanolyan típusú 40 vagy 50 mm átmérőjű csapokat végeznek, mivel ma már van egy mosógépünk, holnap már lehet egy másik, és a mosógépgyártók a termékeik lefolyótömlõit adapterekhez szállítják ezeknek a leeresztõ átmérõknek.

Minden egészségügyi berendezés szigorúan a szintre van állítva. A telepítésük magasságát szabályozó dokumentumok szabályozzák. Tűrésméret az összes leválasztott készülék esetében 20 mm.

A szennyvízcsapok és a vízcsatlakozások (lakáscsővezetékek) telepítése kívánatos a már vásárolt egészségügyi berendezések: mosogatók, mosogatók, csaptelepek, szifonok stb. Jelenlétében történő előállításához. Ez különösen fontos a zárt csővezetékekben, amelyek falra vagy padlóra vannak rejtve. Ha a nyitott csővezeték "korrigálható" a berendezés telepítésekor, akkor a lezárt csővezetékkel rendkívül problémás lesz. A mai kémiai fejlesztéssel, különösen a csővezetékek tisztítására, valamint a csővezetékek és szerelvények összekötésére szolgáló technológiai módszerekkel a modern csővezeték a 35. ábrán látható módon látható. Vagyis csak a csőcsatlakozás aljzatai és aljzata látható a falról vagy a padlóról. a csővezeték falon vagy hamis fal mögött van. Az ilyen csővezetékek telepítésével nagyméretű vízvezeték-berendezések: WC-k, fürdőkádak és zuhanyzók, valamint mindenféle bútorok a falhoz közelíthetők.

Ábra. 35. Aljzat csatlakozó vízvezeték-szerelvények

Azonban a süllyesztett szerelés azt jelenti, hogy pontosabban helyezzük el a vízelvezetőket és csatornákat. Például egy mosdó beépítése egy falra szerelhető csaptelephez tartozó fürdőszobába magában foglalja a mosogató és a szifon jelenlétét. A szifonból való eltávolítás azonnal belép a falba, ami azt jelenti, hogy legalább a mosogató mélységének és a szifon magasságának ismernie kell a csatorna kilépési pontját a falról. A szabványoknak megfelelően a keverőnek 200 mm-rel magasabbnak kell lennie, mint a mosogató szélének, itt a vízcsatlakozóknak ki kell lépniük a falról. Ha a mosogató és a keverő beszerelését a fenti táblázatban foglaltak szerint a mosogató megvásárlása nélkül is meg lehet határozni, elég nehéz a csatorna kilépőjével: a mosogatók különböző mélységekből készülnek, és a szifonok különböző magasságban vannak. És egy másik eset, feltételezzük, hogy a falra szerelt helyett helyettesíteni kell egy mosogatóval ellátott keverőt, amely közvetlenül a mosdópolccal van összekötve. A helyzet drámaian megváltozik. A keverő csatlakoztatása a mosogató feletti vízcsatlakozókhoz rendkívül esztétikus. Ebben az esetben a vízcsatlakozóknak a mosogató alatt kell lenniük (36. És olyan magasságban, hogy a mosogató hátsó polcja nem zavarja a keverő összekötését velük, és hogy a keverővel összekötett bélés hossza elegendő volt. Nos, ha ezek rugalmas tömlők, ki lehet őket dobni, és hosszabb ideig tartani, és ha ezek keverékkel ellátott réz vagy króm csövek? Természetesen kiterjesztheti a drága importált keverő márkás eyelinerjét flexibilis tömlõkkel, de ez valahogy rossz, olyan lenne, mintha egy lökhárító Zaporozhets-bõl egy Mercedes-hez csatolna: menj valamire, de nevetni fognak.

Ábra. 36. Sink csatlakozási példa

Így a magas minőségű munkák és a csővezetékek elrejtett elhelyezése érdekében a meglévő vízvezeték-berendezések alatt pontosan meg kell jelölni a víztartályok és szennyvízcsatornák kiömlőnyílásait. Automatikus mosógépek esetén az ajánlott vízkivezetés 80 cm magasságban van (bár változatok lehetségesek itt), a vízcsatlakozás nem szabályozott, de ugyanolyan magasságban történik.

Ha a minőségi követelmények alacsonyabbak, akkor a keverőberendezéseknek az eszköz polcára és a szennyvízcsatornákba beépített kivezetése kisebb lehet például 30-50 cm-re a padlóról, és a vízellátás és a vízelvezetés hajlékony tömlőkkel és hullámcsövekkel. A falra szerelhető keverők telepítéséhez kövesse a fenti táblázatban és a weboldalon megadott irányelveket. A zuhanyzókból, kádakból és WC-kagylóból történő vízelvezetés közvetlenül a padlón történik, a vízellátás a csaptelep típusától függ: fal vagy padló (ebben az értelemben a készülék polcán), és a készülék telepítési helyén vagy alatt van. Természetesen a csővezetékekben lejtéseknek kell lenniük a felemelő irányában: a folyadék folyamatos áramlásához, a vízvezetékhez (hideg és melegvízellátás), a rendszer kiürítéséhez a javítás során. A vízvezetékeknek közvetlenül az elzáró gömbcsapokkal felszerelt vízszintes csővezetékeknél, lehetőleg vízelvezetőkön és szennyvízelvezetőkön keresztül kötelezőnek kell lenniük: az importált vízvezeték nem szennyezi a piszkos vizet homokkal, rozsdával és más szennyeződésekkel.

Az egészségügyi berendezések kő- vagy betonfalakhoz és válaszfalakhoz vannak kötve, általában csavarokkal és csavarokkal, valamint fa szerkezetekhez - közvetlenül csavarokkal.

Vízvezeték-munka. A következtetések lejtése és magassága.

A javítás folyamán sok kérdés merül fel. Ki fogom emelni a leggyakrabban előforduló fürdőszobai javításokat.

Mi a csatorna lejtőszöge?
- 100 mm átmérőjű csőhöz - legalább 2 cm / méter
- 50 mm átmérőjű csőhöz - legalább 3 cm / méter

Mekkora a szennyvízrendszer magassága...
- a 160-190 mm-es (a gyártótól és a modelltől függő) 160-190 mm-es toalettpohárba helyezve a legmegfelelőbb választ
- 220-240 mm-es felfüggesztett WC-csésze padlóról
- 60 mm-es raklapos zuhanyhoz
- 500-550 mm-es mosdókagylóhoz
- 100-150 mm-es fürdőhöz
- 300-400 mm-es konyhai mosogatóhoz
- mosógéphez és mosogatógéphez 500-650 mm

Ha technikai okokból a fürdőszobák (zuhanyzó, WC) a csatornák fölé kerültek, akkor a fürdőszobában (zuhanyzó, WC) a dobogóra a kívánt magasságra állítható. Talán ez a helyzet felborítja valakit, de másrészt a catwalk díszítő jellegű lehet.

Milyen magasságban látja a hideg és meleg vizet...
- a hozzá illő 400-600 mm-es WC-tálhoz (a tartály alsó, oldalsó vagy hátul lévő vízbevezetésétől függően) a helyes választ adják
- egy palack 1200 mm-es palettájával ellátott zuhanykabinhoz és zuhanyfejekhez - 2100-2250 mm (az öntöződoboz aljától a raklap aljára)
- 750-800 mm-es fürdőhöz a padlóról
- 550-650 mm-es mosdókagylóhoz
- 500-600 mm-es konyhai mosogatóhoz
- 500-750 mm mosó- és mosogatógéphez

A víz elvezetései közötti távolság...
- zuhanyzóval és fürdővel 150 mm-re a központi tengelyektől
- mosdó és 100 mm-es konyhai mosogató számára (nem annyira mereven kötve, mert rugalmas tömlőkhöz vannak csatlakoztatva)

A fürdőkád 600 mm magasságban van felszerelve, 850-900 mm-es mosdókagylóval.
Ezek a méretek változhatnak és a családtagok magasságától függenek. És más méretű (vízkivezetők kimeneti teljesítménye)

És ne felejtsük el, hogy a padlószintet a WC-ben és a fürdőszobában 15-20 mm-rel a padló alatti szomszédos helyiségekben kell elhelyezni, vagy a helyiséget küszöbértékkel kell elválasztani. És ne felejtse el a vízszigetelést a fürdőszobában és a WC-ben.

Ajánlatos az összes vízvezeték megvásárlása a fektetés megkezdése előtt. kommunikációt. Ez egyszerűsíti a vízvezeték feladatait és csökkenti a hibák kockázatát.

Do-it-yourself vízvezeték szerelés: klasszikus bekötési rajzok és telepítési utasítások

Meg fogod csinálni a javításokat a lakásban? Ezután nem lesz helyénvaló megtudni, hogy a házjavítás egyik legfontosabb szakasza a régi vízvezetékek és csövek újakkal való cseréje, valamint az egészségügyi felszerelések helyének megváltoztatása.

Be kell vallanod, hogy ez eléggé fárasztó folyamat, de ha egy kis időt osztasz el az elméleti rész tanulmányozására, akkor mindent önállóan is el lehet végezni, anélkül hogy szakemberekhez fordulnának. Próbáljuk kitalálni, hogyan kell a fürdőszobában lévő csöveket elrendezni, hogyan kell a vízvezetékeket saját kezűleg telepíteni, és milyen eszközöket és anyagokat használnak.

Ebben a cikkben fogunk beszélni, hogyan lehet a vízvezeték a fürdőszobában, és csatlakoztassa a vízvezeték. És annak érdekében, hogy könnyebben megértsük ezt a problémát, a cikk tematikus fotó- és videóanyagokat kínál.

A projekt fejlesztése és rajz kidolgozása

A sokemeletes épületek jellegzetes projektjei messze nem alkalmasak mindenki számára, és a lakástulajdonosok megpróbálják újracsinálni a vízvezetékeket preferenciájuk szerint. Ez a komplex munka nagyon zavaró és időigényes, azonban ha jól tanulmányozza a probléma elméleti oldalát, és pontosan követi az utasításokat, akkor a munka nagy része (ha nem mindegyik) függetlenül elvégezhető

A részletes csővezeték-telepítési rendszer létrehozása fontos része a legkisebb fürdőszoba javításának. A befejezett projekt segítségével akár egy nem szakember képes lesz arra, hogy kiértékelje a vízvezeték-berendezések új elrendezésének minden előnyét és hátrányát, meghatározza a legmegfelelőbb csőfektetési módszert, és összeállítsa a megfelelő mennyiségű anyagot, valamint az eszközöket.

E nyilvántartások alapján kiszámolhatja az anyagok hozzávetőleges költségét, készíthet valamilyen becslést és megvásárolhat mindent, amire szüksége van egy vagy két alkalommal.

Könnyebb és legegyszerűbb diagramozni több szakaszban. Először le kell rajzolnia a fürdőszoba alaprajzát az ajtó jelzésével. Nem szükséges a helyiség méretét lépcsőzetesen vagy szemmel mérni, az egészségügyi berendezések helyének közelítő jelzésével. Ehhez van egy mérőszalag. Ebből adódóan a mérések mennyire pontosak, az Ön kényelme az egészségügyi csomó használatakor függ.

Ezután a rajzokon az összes egészségügyi berendezés helyét jelöljük, figyelembe véve a skála méretét. A megfelelő vízvezeték nagyon fontos, nem lehet sietni, és mindent jól kell gondolni. Minden eszközt úgy kell elhelyezni, hogy mindegyikhez elegendő hely álljon rendelkezésre.

A kényelem érdekében kivághatja az eszköz kartonpapír feltételes képeit, és a rajzok szerint mozgathatja őket, kiválasztva a legjobb helyet.

Melyik a jobb: szekvenciális vagy kollektoros áramkör?

Ma két általánosan elfogadott huzalozási mintázat létezik - sorozatos és kollektoros.

A szekvenciális (vagy úgynevezett plumbing, tee-fix) rendszer klasszikusnak tekinthető. Minden standard lakóházban és magánházakban használatos, kis területű fürdőszobával. A rendszer nagyon egyszerű - a központi felszállóktól, amelyeken meleg és hideg vizet szállítanak a lakásba, egy fő cső alá van szerelve, ahonnan minden szanitereszközt a lakásban táplálnak.

A saját kezű fürdőszobai fürdőszobai szerelvények felszerelésének hatálya szintén nem túl nagy. Azonban a szekvenciális rendszer előnyei vége. Az ilyen típusú kapcsolat legfőbb hátránya az, hogy minden készülék egy csőből van táplálva, és amikor egy eszköz működik, a nyomás minden másban csökken. Ez azt jelenti, hogy amikor a mosógép vízszivattyúzást végez, a konyhai csapokban lévő nyomás nagyon gyenge lesz, és fordítva.

Egy másik hátrány a leállítás módja. Ha egy vízvezeték szerelvény megszakad, akkor annak javítása érdekében teljesen le kell zárnia a lakásban lévő vizet.

A kollektorrendszert olyan házakban használják, ahol a vízellátó rendszerben nagy terhelés van. Ebben az esetben minden egészségügyi pont kapcsolódik a kollektorhoz.

Leggyakrabban a kollektor el van rejtve egy speciális szekrényben vagy zárt résszel - esztétikai okok miatt. Minden egyes egészségügyi eszköz külön-külön, személyes tapintással csatlakozik a kollektorhoz. Ezzel a csatlakozási módszerrel nagyszámú cső szükséges, és a telepítés hosszú időt vesz majd igénybe.

Annak ellenére, hogy egy ilyen rendszer csatlakoztatásával bonyolítani kell, az előny nyilvánvaló: minden egészségügyi berendezésben a nyomás a vízellátó rendszer bármely üzemmódjában stabil lesz.

Ezenkívül minden eszköz lecsatolható vagy leszerelhető. Ugyanakkor nincs szükség teljesen leállítani a vizet - elég, ha kikapcsolja a csapot a kívánt ágon.

Csatlakoztatás a fürdőszobában

Maga az elrendezés a fürdőszobában nem tér el nagymértékben, így professzionális számítások elvégzése nélkül is megteheti, hogy meghatározza a csövek átmérőjét. A vízellátó rendszerek leggyakrabban egy hüvelykes cső vagy egy hüvelyk és egy negyed átmérőjű csőből készülnek. Az útválasztást általában egy fél hüvelyk átmérőjű csövekkel végzik.

Ami a szennyvízcsatornát illeti, ehhez Du 100 csövet kell elhelyezni, a Du 50 elosztására. Emlékeztetni kell arra, hogy vízszintes helyzetű csatornahálót kell lefektetni egy kissé lejtőn a felszálló felé - kb. 3 centiméter méterenként.

1. lépés. A csővezeték telepítési módjának kiválasztása

A leggyorsabb és legegyszerűbb megoldás a nyílt. Ugyanakkor minden cső látható marad. Azonban nem azoknak az embereknek felel meg, akik komolyan gondoskodnak a fürdőszoba kialakításáról. Ebben az esetben el kell rejtőzni a csőrendszert. Ez a módszer magában foglalja azt, hogy a csövet egy speciálisan kialakított csatornába (strobe) helyezzük el, amelyet a falba helyezzünk.

Ami a csatornacsövet illeti, egy speciális csatorna helyére kerül, amelyet azután zárt és kerámia burkolattal borított. Természetesen a csövek minõségének és az ízületek minõségének megteremtésével kapcsolatos rejtett módszer nagymértékben megnõ.

Az alábbiakban megmondjuk, hogy mely csövek használhatók a falak belsejének behelyezésére, és amelyek nem. Amikor rejtett csövet tervezünk, helyezzük el az eszközöket úgy, hogy ne törjük össze a fővárosi falakat, mivel ez tilos a kódok és előírások megalkotásával.

2. lépés. A régi csövek szétszerelése

A régi csövek szétszerelésére szolgáló modern eszközök jelenlétében nem lesz nehéz. Ha a falakba rejtve vannak, akkor lyukat kell nyitni egy perforátorral. Ezután vágja le a csiszológépet.

A régi vízvezetékek szétszerelésénél ügyelni kell a biztonságra. Például a daráló vágókorongja kitörhet a szerszám gondatlan mozgásától és nagy sebességgel, hogy a szerencsétlen mestert közvetlenül az arcába repülje.

Ezért ilyen elektromos szerszámokkal való munkavégzéshez különleges szemüveget vagy átlátszó plexiüveges szemüveget kell használnia, valamint védeni kell a portól - legalább egy egyszerű, olcsó légzőkészüléket.

Általában a régi csővezeték lebontása a következő:

 • Teljesen blokkolja a víz áramlását.
 • Vágja le vagy csavarja le a gyökér darut, ha változtatni kell.
 • Szereljen fel új emelődarukokat az emelők ágaira (ebben az esetben jobb a golyóscsapok használata).
 • Folytassa a vízellátást.
 • Ha lehetséges, a víz lefolyik.
 • Minden egészségügyi berendezést le kell választani a vízellátásból és a szennyvízből.
 • A csövek lazulnak vagy levágódnak.

Ha a régi csöveket a dűbeleken tartják, elegendő a tűk fejét vágni, hogy ne zavarják a befejezést. Mielőtt levágja a régi alkatrészeket, helyezze a vastag műanyag zsákokat új, pontosan beszerelt csapokra. Csomagok szorosan csomagolva csipkével vagy szalaggal.

Ez szükséges az új szelepek por- és szennyeződéstől való védelme érdekében, amely a fal törésekor és a régi berendezés szétszerelésénél fogva jelenik meg.

3. lépés. Csőválasztás

A fémcsövet, amelyet a közelmúltig használták, ahol csak lehetséges, ma nagyon ritkán használják. Ennek oka az anyagi hiányosságok: a telepítés nehézsége (professzionális hegesztő bevonása a munkaba), a korrózió érzékenysége, a csövek belsejében lévő só és lerakódás, és ennek következtében a teljesítménycsökkenés.

Hozzá kell adnia egy fémcső meglehetősen jelentős költségét.

Ma a vízvezeték szereléséhez és a saját kezű fürdőszobai vízvezeték szereléséhez főleg polimer (műanyag) csöveket használnak. Nem tartoznak a fémtermékekben rejlő összes hibához, és csak az erősségük és az olvadási hőmérsékletüknél alacsonyabbak, és ebben az esetben nem játszanak fontos szerepet.

Mi felsoroljuk a csöveket, kezdve a legolcsóbbakkal.

Polipropilén (PP). Nagyon könnyű, korrózióálló anyag. A cső felület sima, így alacsony hidraulikus ellenállást eredményez. A polipropilén cső két változatban van kiadva:

 • A PN 10 és a PN 16 csak hideg vízhez van tervezve, és 10 és 16 atmoszféra nyomásnak vannak kitéve.
 • PN 20, PN 25 - a melegvíz ellátására tervezett fűtőrendszer felszerelésére szolgál, 20 és 25 atmoszférájú nyomásra.

Ezek a fokozatok speciális alumínium vagy üvegszálerősítést tartalmaznak, hogy megakadályozzák a hőmérséklet növelését. A polipropilén cső fő jellemzője vastag falak, nagyméretű csatlakozó szerelvények. De minden alkatrész eléggé olcsó és nagyon egyszerű és gyors.

Polietilén cső. Számos változata van:

 1. HDPE (alacsony nyomású polietilénből készült);
 2. PEX-A, PEX-B, PEX-C - térhálósított polietilén (az összes felsorolt ​​besorolás különböző módon készült);
 3. A PE-RT molekula tömítésű polietilén.

Leggyakrabban polietilén csöveket használnak külső kábelezéshez.

Fémcső. Ennek a csőnek a falai különböző anyagokból készültek, amint azt a név magában foglalja - több réteg polietilénből és alumíniumrétegből. Az ilyen cső és szerelvények drágábbak, mint a polipropilén és a polietilén. Ugyanakkor tartósabbnak, ugyanakkor szerény méretűnek számítanak. A cső nagyon jól hajlik és megtartja alakját.

Kissé fent említettük a rejtett csővezetékeket. Csak a polipropilén csövek alkalmasak erre a módszerre, mivel a monolitikus szerkezettel hegesztettek, amikor a vízvezetékeket saját kezükbe telepítik, és gyakorlatilag kizárt a szivárgás lehetősége.

4. lépés. A polipropilén vezetékeinek beszerelése

A PP csövek fő előnye az erős kapcsolat. Erre a célra egy speciális forrasztó vasat használnak, amely a csövek végeit majdnem az olvadáspontig melegíti. Fűtés után az alkatrészeket szorosan egymáshoz nyomják, majd szorosan össze vannak kötve - egy monolit szerkezetet kapnak.

Annak érdekében, hogy a csatlakozót vagy a fémcsövön átmenjen, speciális szerelvényt használjon fémszálon belül. A forrasztópáka fűtési csövekhez meglehetősen egyszerű és olcsó eszköz, amelyet bármelyik speciális üzletben vásárolhat. A különböző átmérőjű csövek fúvókáit általában forrasztó vasal együtt adják el.

Egy kicsit korábban, amikor a vasalók forrasztása még mindig ritkaság volt a belföldi üzletekben, a kézművesek vasalóból vasalót forrasztottak, és hozzájuk csavarják a megfelelő fúvókákat. A polipropilén csövek vágásához speciális ollók szükségesek, ellenkező esetben a vágás egyenetlen és hígabb lesz.

Ha a polipropilén cső erősített alumíniumfóliával rendelkezik, akkor a vágást speciális szerszámkésszel tisztítani kell. Ha nem, vesz egy csövet üvegszál erősítéssel. Az ilyen cső vágása nem igényel sztrippelést. Ugyanezt teheti, ha egy csövet egy ismeretlen gyártóból vásárol.

Az a tény, hogy az üvegszál erősítés olcsó, így a hibás termék vásárlási valószínűsége jóval alacsonyabb. A rejtett vezetékek elhelyezéséhez speciális polipropilén habra kell szigetelni a polipropilén csövön. Így biztosítja a rendelkezésre álló szabad helyet, amely a polipropilén expozícióhoz szükséges a hőmérséklet hatása alatt.

Hogyan csatlakoztassuk a mosdót?

Először ki kell számolnia a telepítési magasságot. A legtöbb esetben ez nem több, mint 80 cm, de ha kisgyerek van a házban, a mosdót kissé le lehet csökkenteni. Miután meghatározta a magasságot, felhelyeztünk egy jelet a falra. Fókuszálással jelölje meg a fal felületén lévő vízszintes vonalat. Ezután meg kell mérni a mosdó hátsó falának szélességét, és ezt a távolságot le kell állítani a jelzéstől.

Mielőtt a konzolokat a falra szereli, pontosan kiszámolja a távolságot. Ez könnyen elvégezhető: fordítsa át a mosogatót, tegye rá a záróelemeket úgy, hogy azok speciális nyílásba kerüljenek. Ezután mérje meg a tartók közötti távolságot, és vigye át a falra.

Most már lyukakat készíthet, ütődéseket tehet fel, húzza meg a csavarokat. Ezután szereljen be egy csaptelepet a mosogatóra, majd rögzítse azt csavarokkal és alátétekkel, ellenőrizze a mosogató pozícióját a szintre és rögzítse anyával.

Szereljen fel egy gumitömítést a leeresztő nyílásra és szerelje fel a lefolyót, csatlakoztassa a szifonhoz. Az adapter használatával csatlakoztatjuk a szifoncsöveket a csatornába. Rugalmas tömlők használatával csatlakoztassa a forró és hideg vizet a keverőhöz.

Hogyan szereljük fel a mosdót a talapzatra?

Ebben az esetben nagyon fontos, hogy a jelölést megfelelően tegye. Elhelyezzük a talapzatot, és tetejére a mosogatót úgy állítjuk be, hogy a lefolyó pontosan az állvány közepén legyen. Helyét az építés szintjén ellenőrizzük.

Ezt követően óvatosan jelölje meg a tálhoz rögzítés helyének szomszédos falát. Az egész szerkezet ideiglenesen szétszerelhető, hogy lyukakat alakítson ki a falon. Ezután megvertük a tüskéket, megcsavarjuk a csavarokat, csomagolóanyákat rakunk. Most meg kell rögzíteni a mosogató tálat a falhoz. A legfontosabb dolog itt nem túlzás, mivel a kerámia megrepedhet, ha az anyákat szorosan rögzítik.

A talapzat belsejében szifont kell telepíteni, és csatlakoztatni kell a mosogatóhoz és a leeresztő csőhöz - a csatornába.

Ajánlások a WC-tál felszereléséhez

A WC - padló legnépszerűbb modellje. Ha a padló a fürdőszobában kerámia burkolattal van burkolva, a WC alatt meg kell tenni valami puha - például egy darab linóleum vagy gumi. A WC-hez a csatorna összekötéséhez speciális mandzsettát kell használnia. Az egyik vége a toalett kimenetéhez csatlakozik, a másik pedig a csatornahálózatba.

A padlóhoz a toalett speciális rögzítőelemekkel van rögzítve, amelyeket az előre elkészített lyukakba rögzített dűbelekbe helyeznek.

Bizonyos esetekben a WC fel van ragasztva a padlóra epoxi ragasztóval. Ebben az esetben a WC nem használható 12 órán keresztül, amíg a ragasztó teljesen meg nem erősödik.

Hasznos videó a témában

Az eszközök elrendezésével és felszerelésével kapcsolatos tippek a következő videókban találhatók.

Hogyan készítsünk PP vezetékeket?

Hasznos tippek a hegesztéshez PP cső és vízvezeték szerelés:

Ebben a kiadványban csak általános tájékoztatást adtunk a vízvezeték- és csővezetékcserék cseréjéről - ez a téma túlságosan kiterjedt ahhoz, hogy egy cikkben teljes mértékben feltárjuk. Reméljük azonban, hogy ez az anyag segít a javítások tervezésében és elvégzésében a fürdőszobában, az anyagok kiválasztásában és a vízvezeték szerelvények cseréjében.

Vízvezeték szerelési magasság: SNiP követelmények

Az egészségügyi kerámia termékek felszerelését az SNiP 2.04.01-85 követelményeinek megfelelően, a berendezések gyártóinak specifikációi és utasításai szerint kell elvégezni. Az egészségügyi felszerelés felszerelésének magasságát a SNiP 3.05.01-85 * szabvány szerint kell elvégezni.

Vízvezeték szerelési szabályok

A belső egészségügyi és technikai rendszerek felszerelését az SNiP 3.05.01-85, СН 478-80, valamint a СНиП 3.01.01-85, a СНИП III-4-80 és a СНИП III-3-81 követelményeinek megfelelően kell elvégezni.

A belső egészségügyi berendezések telepítése előtt a következő munkákat kell elvégezni:

 • csővezetékek és légcsatornák lefektetése
 • beépítés a beépített alkatrészek munkadokumentumának megfelelően az épületszerkezetekben a rögzítő berendezésekhez
 • amely biztosítja az elektromos kéziszerszámok, valamint az elektromos hegesztőgépek 50 méternél rövidebb távolságban történő elhelyezését
 • külső nyílászárók nyílászárásának üvegezése, bejáratok és nyílások szigetelése

Az általános építési, egészségügyi és egyéb speciális munkákat az egészségügyi berendezésekben a következő sorrendben kell elvégezni:

 1. A padló alatti előkészítés.
 2. Gipszkarton falak.
 3. A készülék jelzi a létrák telepítését.
 4. Csővezetékek rögzítése.
 5. Csővezeték telepítése.
 6. A hidrosztatikus és a nyomtáv próbák elvégzése.
 7. Padlóburkolatok vízszigetelése.
 8. A falak alapozása.
 9. Készülék tiszta padló.
 10. Fürdők telepítése.
 11. A konzolok felszerelése a mosogatók alatt.
 12. Az öblítő tartályok alkatrészeinek felszerelése.
 13. A falak és mennyezetek első festménye.
 14. Fali burkolólapok.
 15. Mosdókagylók szerelése.
 16. Telepítse az öblítőtartályokat.
 17. A második szín a falak és a mennyezet.
 18. Vízszerelvények szerelése.

Az egészségügyi rendszerek telepítésekor és a kapcsolódó általános építési munkák elvégzésénél a korábban befejezett munkáknak nem szabad károkozniuk. A csarnokok telepítése után a fajanszkészleteket a helyiség utolsó festése előtt telepítik.

A mosogatók és mosogatók telepítésekor szifon-felülvizsgálatot kell alkalmazni a mosdók és kádak - palack és padlószivattyúk beszerelésekor. A készülékeket vízszintesen vagy vízszintesen helyezik el. A fürdőkád és az acél vízvezetékek teste a villamos potenciál igazításához egy speciális fémvezetővel kell összekötni.


A vízellátó rendszerekben szelepes zárószelepeket kell felszerelni. A szelepeket és a visszacsapó szelepeket úgy kell elhelyezni, hogy víz vagy gőz áramoljon a szelepek (szelepek) alatt.

A melegvízvezetékek (fűtés) szelepének szigorúan vízszintes vagy szigorúan függőleges elhelyezése - a kialakításuktól függően. A vízmérők a tiszta padlószinttől 300-1000 mm magasságig helyezkednek el. A nyomtáv tengelyének vízszintes helyzetben kell lennie.

Vízcsapok és csaptelepek a mosogatók oldalán 250 mm felett, mosogatók és mosdókagylók - 200 mm-rel, az oldalaktól a vízcsapok vagy csapok vízszintes tengelyeiig. A fürdőkádak és a mosogatók számára közös keverőket 1100 mm-es magasságban kell felszerelni, a zuhanyozó tálcák keverőjét 800 mm-re a padlószinttől a keverő vízszintes tengelyéhez.

Az SNiP 3.05.01 p.3.11 és a.3.15. Ajánlásainak megfelelően az 1. számú táblázat szerinti magasságban az egészségügyi-műszaki eszközöket állítsák be.

Az egészségügyi berendezések és készülékek elhelyezésére vonatkozó előírások

Javasoljuk, hogy ezt a témát CSAK PARAMÉTEREKRE és DIMENZIÓKHOZ adjuk hozzá az egészségügyi berendezések telepítéséhez, a víz magasságához, a különböző berendezések szennyvízelvezetéséhez, valamint a víztartók és csatornák különböző méreteihez, méreteihez és műszaki rajzaihoz.

Cikk "Az első lépések a jövőbeli kényelemért" Fürdő és zuhanyzó.

Annak érdekében, hogy a vízvezeték-berendezések használata ne okozzon kellemetlenséget, minden berendezéshez szabadon hozzáférést kell biztosítani, mivel minden egyes tétel közelében szabad helyet biztosított. A fürdőkád vagy a zuhany előtt legalább 20 cm-es helyiség legyen (így a vízkezelés után kényelmesen kijutni és törölközőt használni). A fürdőt általában egy falhoz közel helyezik el, bár ha a hely lehetővé teszi, és a szükséges kommunikáció egy változata létezik, a szoba közepén is lehet. A helytakarékosság érdekében ajánlott sarokkád használata. A zuhanycsapok 1,2 m magasságban vannak felszerelve, és a zuhanyhálók - 2,1-2,25 m (a rács aljától a serpenyő aljától). A törölközőállványokat úgy kell elhelyezni, hogy könnyen megközelíthetők legyenek a fürdőkádból vagy a zuhanyzóból. Ha van egy ablaka a helyiségben, akkor a fürdőt legalább 1,3 m-re kell elhelyezni a küszöbszint alatt, és ajánlatos a padlót csempével csempézni és a kondenzvíz elvezetését biztosítani. Ebben az esetben a tükör az ablak jobb oldalán vagy annak alján található.

SNiP 2.08.01-89 * "Lakóépületek" meghatározza a fürdőszoba minimális méreteit - legalább 0,8 m széles és 1,2 m hosszú. Legalább 60 cm szabad hely legyen a mosdó és a bidé előtt, és legalább 40 cm-re a WC-k mindegyik oldalán. Ha ezek a szaniterek a közelben vannak, akkor ezek közötti távolság kissé csökkenthető (mivel valószínűleg nem egyszerre használják). A WC-tál átlagos mérete 60-65 cm, szokásos az öblítőtartályok felszerelése az "angol" WC-csészék modelljében 1,8 m magasságig (a tartály aljától).

A mosogató előtt lévő tér 70 cm széles és 110 cm hosszú legyen (így két ember szabadon állhat előtte). Ha a fürdőszobában két mosdókagyló van, akkor a keverő tengelye közötti távolságnak legalább 90 cm-nek kell lennie, ugyanakkor tudnia kell, hogy az 1.2 m-nél szélesebb dupla modellek egyidejűleg kényelmetlenek. Jobb két különálló mosogatószerkezetet elhelyezni - egy törülközőtartónál és az oldalsó asztalnál, vagy az asztalnál a mosdók és a törülközőtartók között. A vízcsap telepítésének optimális magassága a padlószinttől 80 cm (egyedi mosogatós mosogatókhoz) és 85 cm (ha van egy közös keverő, hosszú káddal a mosdó és a fürdő számára). A mosogató feletti tükör, polc vagy szekrény a kényelem érdekében a padlóról 135 cm magasságban van rögzítve. Ebben az esetben a tükör legmagasabb magassága 45 cm, azonban ezeket a számokat átlagolták, a szekrények, tükrök és egyéb kiegészítők beszerelési helyét úgy kell megválasztani, hogy figyelembe vegyék a fürdőszobát használó családtagok növekedését.

Az egészségügyi berendezések helyszínére vonatkozó szabályok minden európai országban meglehetősen hasonlóak. Például a DIN 18017 német szabvány szerint a tiszta padló szintjétől 80-82 cm magasságú mosdót kell beépíteni. A SNiP 3.05.01-85 "belső egészségügyi rendszerei" a lakóépületekben lévő mosdókagyló magasságát azonos módon határozza meg. Az Amerikai Konyhák és Fürdők Országos Szövetsége (NKBA) által kidolgozott amerikai szabványok kissé eltérnek az Európában elfoglalt helyektől, és hüvelykben mérve (1 ½ 25,4 mm). Tehát az USA-ban 30-32 cm-es magasságban, a tükörben - legfeljebb 40-es magasságban - telepítik a mosogatókat? (a padlóról az alsó élre). A fürdőszoba szélessége a WC középső tengelyétől a falig 18 °, a fürdőszoba előtti minimális helynek legalább 30 °, és a zuhany előtt - 36? A keverő magasságának rögzítése zuhanyhoz - 38-48?. Az ázsiai országokban az egészségügyi berendezések felszerelésére vonatkozó előírások viszont sokkal kisebb számmal működnek, ami teljes mértékben összhangban áll a lakosság antropometriai paramétereivel. Forrás IVD magazin "> Egy tálcával és egy káddal ellátott zuhanykabin esetében az 50 mm-es csatorna kimeneti szintje 60 mm-rel (a padlólap szintjétől a cső tengelyéhez viszonyítva) meghaladja ezt az értéket, minden fölött a dobogó magassága A mosdó = 530-550mm Vattacsésze hozzáadásával = 180-190mm (a modelltől függően) Vécécsésze felfüggesztett = 220-240mm A konyhai mosogatóhoz mosógép nélkül = 300-450mm Egy konyhai mosogatóhoz egy darálóval = 300-400mm Egy mosógéphez és egy P / M géphez = 600 -700mm Ezek általános szabványértékek, de az aktuális változat szerint és a gyártók és modellek a vállalatok lezárásához utak igényel teh.kartu beépítési méretek az eladó, és csak ezután folytassa a szóló számokat és víz kanalizatsii.Esli az egyetlen szokatlan nem várható, és kövesse a csökkentett méretű.

Azok az emberek, akik a víz és a meleg otthonukban töltöttek.

Vízvezeték szabványok

Kiemelt állások

Üzenetek írásához hozzon létre egy fiókot vagy jelentkezzen be

Önnek regisztrált felhasználónak kell lennie ahhoz, hogy észrevételt tegyen.

Hozzon létre egy fiókot

Jelentkezz be a közösségünkbe. Nagyon egyszerű!

Jelentkezzen be

Már rendelkezik fiókkal? Jelentkezzen be a rendszerbe.

Vagy jelentkezzen be az egyik szolgáltatással.

A Google azt ajánlja

Ajánlások

Gáz szerelőpisztoly HILTI GX 120

Sano kiadott egy cikket a műszer és a berendezések, március 11, 2012, cikk

Házi ház a csiszológépen egy gyémánt csésze vagy kefe számára

FugenFührer írt egy blogbejegyzést a FugenFührer Blogban, 2017. február 13, blogbejegyzés

Hogyan lehet a gipszkarton-partíciót tökéletesíteni?

Sander egy témát írt alá a Gipszkarton, 2005. március 3-án

A TE 30-A36 vezeték nélküli kalapács fúró

A Sano kiadott egy cikket az Eszköz és Berendezés, 2013. április 29-i cikkében

Hogyan vágjuk a zsanérokat a belső ajtókban.

Sano kiadott egy cikket a Repair School-ban, 2007. június 15-én

A tesztvizsgálatot az SCW 22-A és az SCM 22-A fűrészek tesztelik

Sano kiadott egy cikket a műszer és a berendezések, december 24, 2012, cikk

Víkendház az erdőben: mint művész, Igor Shubin átalakította az erdei telket. Layfkhaki a nyári lakosok számára

A KGB kiadott egy cikket a Country House-ban, Dacha, kedd, 08:49, cikk

Gipszkarton mennyezetre szerelése

andral írt egy témát a Gipszkarton mennyezeten, 2005. január 17-én

A vízvezeték-berendezések telepítésének szabályainak betartása a ház elrendezésében alkalmazandó szabványokkal összhangban

Az otthoni vízvezeték-tevékenység háromféleképpen osztható meg:

 • Az aktuális javítással kapcsolatos munkák, például csepegtetõ keverõ javítása vagy az eltömõdés eltávolítása a zuhanykabinban;
 • Csövek vagy törött berendezések cseréjével foglalkozik;
 • Új vízvezeték és csővezeték kommunikáció telepítése.

A vízvezetékek jelenlegi javítását semmilyen szabályozás vagy szabvány nem szabályozza. Azonban szabályokat cső cseréje vagy telepítése, új vízvezeték szükségszerűen a koordináció szükségességét az érintett szervezetekkel, amely megköveteli a szigorú szabályok betartását a létesítmény egészségügyi eszközök alkalmazható szabványoknak megfelelően.

A bürokraták motivációja egyszerű és világos:

 • A mérnöki hálózatok átadását és a vízvezeték-szerelés új helyszínre történő felszívását nevezik újraépítésnek, ami megváltoztathatja a helyiségek konfigurációját és méretét, ami megváltoztatja a lakás műszaki útlevelét;
 • A vízvezeték átszállítása szintén átépítés.

Természetesen könnyebb mindent megtenni a törvény betűjében, akkor a lakás műszaki dokumentációjának kialakítása nem okoz problémákat.

Általános követelmények és ajánlások az egészségügyi berendezések elhelyezésére

A fürdőszobák, zuhanyzók, mosdók és mosdók, WC-k és bidék, szelepek és csapok széles választékát kínálják az egészségügyi berendezések modern piacának. Annak ellenére, hogy a készülékek sokfélesége a funkcionalitás és a munkamódszerek módszerei tekintetében a háztartási egészségügyi berendezések és a csővezeték kommunikációjának összekapcsolására szolgáló módszerek teljesen egységesek és a GOST és az SNiP követelményei "engedelmeskednek".

A főbb követelmények és ajánlások a következő dokumentumokban találhatók:

 • SNiP 2.08.01-89 * "Lakóépületek";
 • SNiP 2.04.05-91 * "Fűtés, szellőzés és légkondicionálás";
 • SNiP 3.05.01-85 "Belső egészségügyi és műszaki rendszerek";
 • SNiP 2.04.01-85 * Épületek belső vízellátása és csatornázása.

A fürdőszobák, zuhanyzók, mosdók és mosdók, WC-k és bidék, szelepek és csapok széles választékát kínálják az egészségügyi berendezések modern piacának. Annak ellenére, hogy a készülékek sokfélesége a funkcionalitás és a munkamódszerek módszerei tekintetében a háztartási egészségügyi berendezések és a csővezeték kommunikációjának összekapcsolására szolgáló módszerek teljesen egységesek és a GOST és az SNiP követelményei "engedelmeskednek".

A háztartási vízvezetékeket a mérnöki kommunikáció telepítése után ajánlott telepíteni a helyiség befejezése előtt. Az eszközök felszereléséhez szükséges vízvezetékeknek vízcsatlakozással kell végződniük, amelyek a lakás vízellátó rendszerének kötelező jellemzői. A vízcsatlakozók speciálisan mereven vannak rögzítve, hogy megvédjék a vízellátó rendszert a csatlakoztatott háztartási vízvezeték-berendezések működéséből eredő rezgési hatásoktól.

A forró és hideg vízhez tartozó aljzat kimenetének tengelyei közötti távolságot szigorúan 15 cm-re kell beállítani.

Az aljzatok helyett négyzetek, pólók, csatlakozók vagy kollektorok használhatók csaptelepek vagy egyéb csapok csatlakoztatásához.

Tovább általános követelmény telepítése vízvezeték szerelvények, hogy szabad hozzáférést biztosítanak a berendezés, amely meghatározza a méreteit Snips szabad hely körül minden eszköz típusát (kád, mosdó, stb.)

A magasság az elhelyezés Szaniter szabályozzák Sec. 3.11 és para. 3,15 nyissz 3.05.01-85 „Belső egészségügyi rendszerekben”, és csőszerelvény berendezésekre összhangban szereltek para. 10,5 nyissz 2.04.01-85 * „A hazai vízellátás és szennyvíz épületek.

Nagyon fontos, hogy az egészségügyi berendezések ajánlott elhelyezését a szennyvízcsatornától 3 m-nél távolabbi távolságra, míg a WC-ben ez a határ nem haladhatja meg az 1 métert.

A fürdőszoba felszerelésének felszerelési követelményei

Egészen a közelmúltig az egyetlen fürdőszoba a fürdőszobában kis öntöttvas fürdő volt. A fürdőszobában zuhanykabinok és hidroboxok vannak beépítve, az automatikus mosógépek a fürdőszobai kommunikációhoz kapcsolódnak, és a tekercselő törülközőt a fürdőszoba falaira helyezzük. A múlt században elfogadott SNiP-k normái azonban nem változtak:

 • A fürdőkád vagy zuhanyzó előtt elhelyezett szabad terület legalább 70 cm (SNiP 2.08.01-89 "Lakóépületek");
 • A mosdó és a kád vagy a zuhany közötti távolságnak legalább 30 cm-nek kell lennie;
 • A mosdókagyló előtt 70 cm széles és 110 cm hosszú hely legyen;
 • A zuhanycsapok 120 cm magasságban vannak felszerelve;
 • A zuhanyzó öntözése a legkényelmesebb 210-225 cm magasságban;
 • A beépített fürdő magassága 60 cm a fedélzet tetejéig;
 • A mosogató vagy mosogató magassága - 85 cm a tábla tetejére.

Az ábra mutatja az optimális méreteket a mosdó beépítéséhez a fürdőszobában.

A fürdőszobai szaniter berendezések felszerelésének követelményei

A WC-vel és bidével szemben lévő fürdőszobához hasonlóan legalább 60 cm szabad területet és 25 cm-es helyet kell elhelyezni mindkét oldalon. A WC és a bidé közötti távolság legalább 25 cm.

A mosdó nélküli fedél magassága 38-41 cm a padlóról, 60-65 cm hosszúsággal

A javasolt egészségügyi termékek sokfélesége, amelyet a gyártók saját belső szabványaik szerint állítanak elő, az irrelevánsnak tartja a megadott méretek tiszteletben tartását. Azonban senki sem szüntette meg a szabványok követelményeit, ezért az átépítési jóváhagyást kizárólag a meglévő szabványok vezérlik.

A mosdó beépítésének magassága a fürdőszobában - a standard, a GOST és a szerelési ajánlások

A saját lakása vagy házának fürdőszobájának felszerelése, mi gyakran érdekli a probléma esztétikai oldala, miközben nem felejtjük el a kényelmet. Ennek a fontos helyiségnek a tervezését bonyolítja kis méretének és megnövekedett funkcionális terhelésének.

Egyszerűsítése érdekében az elhelyezése a szükséges vízvezeték és berendezések különböző időpontokban a Szovjetunió Állami szabványok és építési szabályzatok kerültek kifejlesztésre, hogy egyértelműen szabályozza, hogy milyen magasságban kell akasztani a mosogató a fürdőszobában, ahová telepíteni szeretné a WC vagy mosdó.

Most ezek a normák inkább tanácsadó jellegűek, mert senki sem ellenőrzi a mosás szintjét. Ebben a cikkben megmagyarázzuk, hogy lehetséges-e a mosdó beépítésének szabványos magasságát megváltoztatni, és ez hogyan befolyásolja annak használatát.

Mi okozta a szokásos távolságot a padlóról a mosogatóba?

Mosogató - egészségügyi eszköz egy tálban, amelyet a fürdőszobában használnak az ember egészségügyi szükségleteinek kielégítésére. A falra rögzíthető a konzolok segítségével, összezúzva, egy éjjeliszekrényre szerelve vagy egy lábtartóra helyezve.

A mosogató telepítésének módjától függetlenül a beépítéskor figyelembe kell venni a mosogató alapszintjét a padlóról. Ez az érték határozza meg a készülék legmegfelelőbb helyét, amely alkalmas az emberi használatra.

A szovjet korszak alatt az egész intézetek a standardizáció területén dolgoztak annak érdekében, hogy közös szabványokat dolgozzanak ki a szaniterek beszerelésére a fürdőszobában.

A részletekre és a kutatás évekre való figyelése lehetővé tette számunkra, hogy meghatározzuk, milyen optimális a mosogató magassága a fürdőszobában. Ezt az értéket az átlagos személy növekedésének megfelelően határozták meg:

 • Egy orosz nő átlagos magassága szerint empirikusan megállapítást nyert, hogy a leginkább megfelelő mosdó magassága 80-92 cm.
 • Az orosz férfi átlagos magassága miatt elmondható, hogy az ország hímivarú lakossága számára előnyösebb a mosogató használata, ha a padlótól 85-102 cm-re helyezik el.

Fontos! A mosogató beépítési magassága olyan szabvány, amelyet egy egyszerű személy átlaga határoz meg. Ez az érték jelzi a padlóról a mosogató legmagasabb szintjére eső távolságot. Ennek a paraméternek a megválasztása határozza meg, milyen kényelmes az egészségügyi berendezés használata.

Telepítési arányok

Szerint a nyissz 3.05.01 kifejlesztett ideje alatt a távoli 1985 a standard magassága a mosogató a fürdőszobában 85 cm, míg a telepítés során, a tolerancia tűréssel 20 mm felfelé vagy lefelé.

Ez az érték kompromisszum a mosogató szintje, a férfiak számára előnyös, és a hagyományosan valamivel rövidebb nők között. Ezért az orosz és külföldi gyártók többsége kagylóhéjat állít elő egy oszlopra és talapzaton, beépített mosdókkal, 83-87 centiméter magassággal.

A padlóról a mosogató tetejére eső távolság megválasztásának helyessége jelentős hatással van az egészségügyi berendezés használatának kényelmére:

 1. Attól függ, hogy milyen kényelmesen telepítik az egészségügyi eszközöket a személynek. Ha a mosogató túl alacsony, akkor a mosásnak meg kell hajlani, ami csigolya fájdalmat okozhat. Ha a mosogató túl nagy, akkor a gyerekek nem tudják használni.
 2. A padló és a mosogató közötti távolság befolyásolja a vízellátáshoz és a szennyvízhez való csatlakozásukat. Rendszerint a mosdó alá van egy vízmérő is, néha szűrők tisztításához és egyéb berendezésekhez, amelyek telepítése sok helyet foglal el. A mosogató szintjének kiválasztásakor figyelembe kell venni a kiegészítő berendezések felszerelésének szükségességét is.

Kérjük, vegye figyelembe! A közelmúltban a tudósok észlelték a személy átlagos magasságának növekedését, amelyhez az általánosan elfogadott telepítési szabványok és a GOSTok elavultak, és elveszítik jelentőségüket. Továbbá, ha minden háztartás magas, akkor ajánlatos az egészségügyi berendezések magasságának növelése 95-100 cm-re, majd használatuk nem kell sokat hajlani. Ezért a probléma megoldásához tisztán egyedi megközelítésre van szükség.

Különleges szabályok

Természetesen a telepítés standard szintje nem mindig megfelelő, különösen azon intézményeknél, ahol a gyermekek találhatók. A gyermek jóval rövidebb, mint egy felnőtt, ezért nem tud egy 85 cm-es magasságú mosdót használni speciális lépés vagy állvány nélkül.

Mivel a mosdókagylóhoz való hozzáférés nem mindig biztonságos, az egészségügyi berendezések telepítésére vonatkozó egyéb szabványok érvényesek a gyermekintézményekben:

 • Óvodai óvodai csoportok területén a mosdókagyló a padlófelülettől 400 mm távolságra helyezkedik el.
 • Az óvodai óvodai csoportok területén a mosdókagyló a padlófelülettől 500 mm távolságra helyezkedik el.
 • Az elsődleges besorolásoknál ajánlott a mosogatók felszerelése 550-600 mm-es szinttől a padlófelületről.
 • A közép- és középiskolák számára javasolt a padlófelület 650-850 mm-es magasságban történő felszerelése.

Figyelj! A standard lakásokban lévő fürdőszobaterület nem biztosítja a gyermekek számára külön mosdó beépítését, ezért a mosdó beépítési magasságának kiválasztásakor kompromisszumosnak kell lennie. Annak érdekében, hogy a gyermek önállóan használhassa a mosdót, különböző csúszó lépések és támaszok használhatók. A leesés elkerülése érdekében a csúszásmentes padlón és a felnőttek felügyeleténél kell használni.

Kell követnem a szabványt?

A legtöbb építtető, díszítő és vízvezető szakember tisztában van azzal, hogy a fürdőszobában a standard, optimális mosogató magasság 85 cm.

Ezeket a szabványokat a szovjet időkben fejlesztették és tesztelték, de még mindig megfigyelhetők, különösen az igazgatási és kereskedelmi épületek fürdőszobájának rendezése során. Saját lakás javításakor szükség esetén visszavonulhat az általánosan elfogadott telepítési szabványból.

 1. A mosdó magasságának növelése vagy csökkentése nem tekinthető áttervezésnek, ezért ez az eljárás további jóváhagyások nélkül is elvégezhető. A legfontosabb dolog helyesen meghatározni a legkényelmesebb szintet, és biztonságosan rögzíteni a mosogatót.
 2. A lakóházban lakóépületben lévő fürdőszobában átrendeződés és a vízvezeték-szerelvények cseréje megengedett. Ehhez nincs szükség további engedélyre. A munka befejezése után azonban szakembert kell felkérni a szolgáltató cégtől, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az elvégzett változtatások nem befolyásolják az általános csatornarendszer és a vízellátás működését.
 3. További vízvezeték felszerelés, például egy második mosogató vagy bidé szintén nem igényel koordinációt, feltéve, hogy az összes vízvezetékberendezés a fürdő területén belül marad. A mosdó eltávolítása a fürdőszobán kívülre újratervezésnek tekintendő, és a szabályozó hatóságok beleegyezését kéri. Az illetéktelen felújítás nagy pénzzel fenyeget.

Végezetül azt szeretném mondani, hogy a lakásban, és még inkább egy magánházban, mosogatót helyezhet el a fürdőszobában bármilyen kényelmes magasságban, bizonyos körülmények között.

A telepítés szabványainak követése vagy nem tartása Öntől függ. Mindazonáltal a gyakorlatok és a kutatás évek megerősítik, hogy a 85 cm-es magasság után a legjobb választás az összes családtag számára az évek során bizonyítottan.